Skup u SSSS:
Korona produbila nejednakosti i siromaštvo

16. jun 2021.  •    Opširnije

Okrugli sto Korona je intenzivirala i produbila nejednakosti i siromaštvo u našem društvu, ali i ugrozila fizičko i mentalno zdravlje nacije, zbog čega su neophodne, kako ekonomske, tako i mere u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, ukazano je na na okruglom stolu "Uticaj pandemije na zaposlene u Republici Srbiji", koji je organizovao Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Orbović: Prava žena
nisu onakva kakva bi svi želeli

15. jun 2021.  •    Opširnije

Ljubisav Orbović U Novom Sadu je održan Okrugli sto, na kojem su predstavnici vlasti, opozicije i sindikata razmatrali teme učešća i diskriminacije žena u sindikatima i politici.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da ima dosta problema ka unapređivanju položaja žena i da celo društvo, kao i same žene, moraju da budu aktivnije i da se bore za poziciju.

SUTRA SKUP O UTICAJU PANDEMIJE NA ZAPOSLENE

14. jun 2021.  •    Opširnije

ssss-logo Pojava pandemije KOVID-19 u značajnoj meri se odrazila, kako na privredu, tako i na celokupno društvo u Srbiji. Kriza je pogodila ekonomiju, javni i privatni sektor u celini i znatno uticala na tržište rada. Za mnoge radnike pandemija je dovela do izrazitog porasta nesigurnosti posla, povećanja radnog opterećenja, produblјivanja socijalnih razlika, ali je značila i pojavu niza novih, rizičnih faktora za mentalno zdravlјe.

Protić: Zakonom preciznije regulisati rad od kuće

9. jun 2021.  •    Opširnije

ilustracija Rad od kuće, koji je u celom svetu „eksplodirao“ tokom pandemije, trebalo bi preciznije i temeljnije regulisati radnim zakonodavstvima koja još uvek nemaju odgovore na sva bitna pitanja koja muče i poslodavce i radnike ili su potpuno neusklađena sa stvarnim potrebama i procesima rada, izjavio je Koordinator Međunarodne organizacije rada (MOR) za Srbiju, Jovan Protić.
Zato će tom pitanju biti posvećena posebna pažnja na ovogodišnjem zasedanju MOR, koje je počelo krajem prošlog meseca, rekao je Protić u intervjuu

MOR: Održiv i inkluzivan razvoj
za dobrobit čoveka

8. jun 2021.  •    Opširnije

ilustracija Ovogodišnje zasedanje Međunarodne konferencije rada (MOR), 109. po redu, koje je u toku i koje se održava bez fizičkog prisustva učesnika, okupilo je 4.300 delegata iz 175 zemalja.
Reč je o prvom zasedanju koje se od osnivanja MOR, daleke 1919. godine, održava online i koje je podeljeno u dve etape i uz dvogodišnju pauzu, jer prošle godine zbog pandemije nije održana konferencija.

Milić: Sačuvati zdravlje, a i radna mesta

8. jun 2021.  •    Opširnije

ilustracija Oporavak od posledica pandemije je od suštinskog značaja za sve socijalne partnere i društvo u celini, s obzirom na to da je pred Srbijom sada period velikog izazova tokom kojeg se mora sačuvati zdravlje nacije, a da se ne ugroze radna mesta, izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata za pokrajinu Vojvodinu Goran Milić.
On je, u intervjuu za sajt Saveza samostalnih sindikata Srbije, ukazao da dugoročni negativni efekti korona virusa nisu još vidljivi i da se očekuje da će u narednom periodu najvećim delom uticati na prerađivačku industriju...

Obuka članova Sindikata šumarstva
radi definisanja strategije delovanja

7. jun 2021.  •    Opširnije

ilustracija Samostalni sindikat šumarstva i prerade drveta, u želji da se suoči sa izazovima i prilagodi svoje delovanje stalnim promenama u okruženju, zatražio je podršku Međunarodne organizcije rada (MOR) za definisanje svoje strategije kao polazne tačke u modernizaciji organizacije. Podrška će biti realizovana kroz radionicu, tokom koje će Kancelarija MOR u Budimpešti obučiti predstavnike Sindikata šumarstva i prerade drveta kako da unaprede organizaciju i što uspešnije zastupaju članstvo.

U strahu da ne izgube radno mesto
zaposleni nisu članovi sindikata

4. jun 2021.  •    Opširnije

ilustracija Zaposlenima je Ustavom Republike Srbije garantovano pravo na slobodno sindikalno udruživanje. Oni nisu organičeni u svojoj volji da osnuju sindikat i poslodavac ne može tome da se usprotivi, niti da kazni, otpusti ili stavi u nepovoljan položaj članove sindikata zbog tog njihovog svojstva.
Ukoliko poslodavac zabranjuje osnivanje sindikata ili članstvo u već postojećem sindikatu ili stavlja člana sindikata u nepovoljniji položaj u odnosu na zaposlenog koji nije član, zaposleni mogu tužiti poslodavca za diskriminaciju na radu ili mobing.

Bulat: Postoje zakonski preduslovi
da Kovid-19 bude profesionalno oboljenje

3. jun 2021.  •    Opširnije

ilustracija Inicijativa da se Kovid 19, kao što su to već uradile pojedine evropske zemlje, uvrsti na listu profesionalnih oboljenja, zatražena je na skupu, koji je juče organizovao Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS).
Sve je više dokaza da je Kovid 19 sistemska bolest koja napada sve organe i sva tkiva, a zna se da na nekim organima ostavlja trajne posledice, zbog čega bi trebalo da bude profesionalno oboljenje, izjavio je predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić.

Svaka druga plata manja
od prosečne potrošačke korpe

2. jun 2021.  •    Opširnije

ilustracija Prosečna potrošačka korpa u Srbiji ovog februara (najnoviji podatak Ministarstva trgovine) vredela je 74.892 dinara. Od januarske je bila veća za 422 dinara, a u odnosu na februar 2020. porasla je za 2,8 odsto.
Minimalna potrošačka korpa bila je gotovo upola niža od prosečne – 38.354 dinara, ali je, kako pokazuje statistika, za 213 dinara bila viša u poređenju sa minimalnom januarskom potrošačkom korpom.

Stari odmor:
Borba sa zlonamernim poslodavcima

1. jun 2021.  •    Opširnije

ilustracija Odlična vest za zaposlene - stari godišnji odmor moći će da se koristi do kraja juna 2022. Do sada je ovaj zaključak Vlade važio samo za zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.
"I ja se nadam da ću i ja otići na godišnji odmor, pošto nisam bio godinu i po dana. Ja ću u julu/avgustu pet dana, otići ću u neki riobolov, lov Ovako planira svoje dane odmora iz 2019. godine direktor DZ Palilula...

Na sutrašnjem okruglom stolu:
Kovid 19 profesionalna bolest – da ili ne?

1. jun 2021.  •    Opširnije

ilustracija Kao socijalno odgovorna organizacija, Savez samostalnih sindikata Srbije, radi veće zaštite prvenstveno zdravstvenih radnika koji rizikuju svoje živote u borbi sa korona virusom, pokreće pitanje da li postoji mogućnost da se KOVID-19 uvrsti u listu profesionalnih bolesti.
Smatramo da bi odluka da se KOVID-19 uvrsti u listu profesionalnih bolesti značajno pobolјšala ekonomski položaj radnika, budući da se profesionalne bolesti tretiraju na takav način...

Jovan Protić:
Kršenje radničkih prava odvraća strane ulagače

31. maj 2021.  •    Opširnije

ilustracija Žalbe sindikata na kršenje radničkih i sindikalnih prava, kao i zakoni koji nisu u skladu sa međunarodnim standardima rada, mogu da odvrate ozbiljne strane investitore da ulažu u Srbiju, izjavio je Koordinator Međunarodne organizacije rada (MOR) za Srbiju, Jovan Protić.
Zato vlastima u Srbiji ne bi trebalo da bude u interesu da predlažu zakone koje nisu usaglasili sa socijalnim partnerima, niti poslodavcima da ne poštuju prava radnika, rekao je Protić u intervjuu za sajt Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Zoran Savić ponovo predsednik Sindikata zdravstva

28. maj 2021.  •    Opširnije

ilustracija U Beogradu je juče održan Treći kongres Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, na kojem je ponovo izabran Zoran Savić za predsednika tog sindikata. Na Kongresu je imenovan Mihajlo Govedarica za sekretara tog sindikata, izabrani su članovi Nadzornog i Statutarnog odbora i verifikovani članovi Republičkog odbora Sindikata.

Gorenje i sindikati u Valjevu
potpisali novi kolektivni ugovor

28. maj 2021.  •    Opširnije

ilustracija Kompanije „Gorenje Valjevo“ objavila je da je sa Samostalnim sindikatom metalaca Srbije – Sindikatom „Gorenje doo Valjevo“ i Asocijacijom slobodnih i nezavisnih sindikata – Sindikatom „ASNS Gorenje“, nakon višemesečnih pregovora, potpisala novi Kolektivni ugovor.
U pitanju je drugi Kolektivni ugovor koji je zaključen na nivou kompanije Gorenje na period od tri godine, navedeno je u saopštenju.

Odobrena vakcinacija radnika iz BiH u Kragujevcu

26. maj 2021.  •    Opširnije

ilustracija Nadležni u Vladi Srbije su, nakon gotovo dvomesečnog odugovlačenja, odobrili zahtev Saveza samostalnih sindikata Kragujevca da se u tom gradu dozvoli imunizacija grupe od 40 članova Sindikata trgovine Bosne i Hercegovine, sa sedištem u Sarajevu.
Očekuje se da će sindikalisti iz BiH u Kragujevcu da se vakcinišu do kraja ove, ili početkom naredne sedmice.

Radni odnosi u digitalnoj ekonomiji:
Fleksibilnost ali i nesigurnost

25. maj 2021.  •    Opširnije

digitalna ekonomija Rad platformi za dostavu u Srbiji još nije zakonski defininisan, a država još ne zna ni njihov tačan broj, kažu učesnici onlajn panela Digi Day Srbija, koji su organizovali Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost”.
Radnike koji posao nalaze na ovim platformama trenutno motiviše relativno pristojna zarada, kao i fleksibilno radno vreme.

Protić: Ispunjeno više od polovine ciljeva
Programa dostojanstvenog rada

25. maj 2021.  •    Opširnije

Jovan Protić Više od polovine ciljeva, definisanih u trogodišnjem Programu dostojanstvenog rada za Republiku Srbiju, koji se završava krajem iduće godine, ispunjeno je ili je njihovo ostvarivanje u toku, izjavio je Koordinator Međunarodne organizacije rada (MOR) za Srbiju, Jovan Protić.
On je, u intervjuu za sajt Saveza samostalnih sindikata Srbije, rekao da su, osim donošenja novog zakona o radu, svi ostali ishodi uveliko u toku ili su već završeni.

Penzioneri apeluju
da se zaustavi privatizacija banja

20. maj 2021.  •    Opširnije

ilustracija U Udruženju sindikata penzionera Srbije smatraju da prodaja banja i rehabilitacionih centara bez vizije dugoročnog razvoja banjskog turizma nije isto što i prodaja nekog preduzeća
Udruženje sindikata penzionera Srbije uputilo je predsednici vlade i nadležnim ministarstvima apel za dalju obustavu prodaje banja i rehabilitacionih centara u Srbiji koji su većinom građeni novcem od uplate doprinosa današnjih penzionera, a tada zaposlenih.

SSSS dobitnik Plakete Sindikata Beograda

19. maj 2021.  •    Opširnije

plaketa Savez samostalnih sindikata Srbije dobitnik je Plakete Saveza samostalnih sindikata Beograda, koja je uručena povodom jubileja 120 godina postojanja tog sindikata.
Plaketu je, na današnjoj svečanoj akademiji, održanoj u Beogradu, primio predsednik Saveza, Ljubisav Orbović.
To visoko priznanje se dodeljuje za izuzetan doprinos u afirmaciji, razvoju i unapređenju rada sindikata.

Svečanom akademijom, Sindikat Beograda
obeležio 120 godina postojanja

19. maj 2021.  •    Opširnije

logo Savez samostalnih sindikata Beograda je, svečanom akademijom, održanom danas u Beogradu, obeležio jubilej 120 godina postojanja.
Svečanost je počela izvođenjem državne himne i Internacionale, nakon kojih je pročitan Proglas i prikazan spot Sindikata Beograda.
Predsednik tog sindikata, Dragan Todorović, rekao je da je tokom svih ovih godina prisutna konstantna borba za radnička prava i bolji i pravedniji svet rada.

Zastava oružje:
Predlog nove procene imovine nije prošao

19. maj 2021.  •    Opširnije

logo Skupština društva Zastava oružje AD, koja je održana 17.05.2021. godine, nije prihvatila predlog zaposlenih koji je izneo zastupnik društvenog kapitala da se izvrši nova procena imovine koja je prošle godine urađena po nalogu Ministarstva odbrane zbog privatizacije kod proizvođača naoružanja i vojne opreme koji pripadaju grupaciji Odbrambene industrije Srbije, i preuzimanja vlasničkih prava na društvenom kapitalu fabrike Zastava oružje AD.

Sutra Svečana akademija
Sindikata Beograda u Kombank dvorani

18. maj 2021.  •    Opširnije

logo Savez samostalnih sindikata Beograda će, u sredu, 19.05.2021. godine, Svečanom akademijom obeležiti jubilej 120 godina postojanja.
Svečana akademija biće održana u Kombank dvorani, sala broj 6, Trg Nikole Pašića 5, sa početkom u 12.00 časova.

Anketa o uticaju pandemije na
psihičko zdravlje u privatnom sektoru

14. maj 2021.  •    Opširnije

Anketa Savez samostalnih sindikata Srbije je na svom sajtu postavio anketu za naše članove u privatnom sektoru, na osnovu koje bi nastavio istraživanje o uticaju izmenjenih uslova rada, izazvanih pandemijom, na psihičko zdravlje zaposlenih. S obzirom na to da smo u dosadašnjem uzorku imali 80% ispitanika iz javnog sektora, nastavljamo sa istraživanjem i u privatnom sektoru.
Objedinjeni rezultati biće prezentovani na okruglom stolu, koji će organizovati SSSS, 15. juna 2021. godine.

SASTANAK SSSS SA SVETSKOM BANKOM

12. maj 2021.  •    Opširnije

Worl bank Grupa Svetske banke je 11. maja 2021. godine održala konsultacije sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije u vezi pripreme novog Okvira za partnerstvo sa Srbijom (Country Partnership Framework – CPF) za period od 2022. do 2026. godine.
Na sastanku su ispred SSSS učestvovali dr Rajko Kosanović i dr Sanja Paunović.

Android aplikacija „Radna prava za tebe“

7. maj 2021.  •    Opširnije

aplikacija SSSS Aplikacija „Radna prava za tebe“ je namenjena mladima koji iz srednjih škola ili sa fakulteta izlaze na tržište rada ali i onima koji su radnici sa iskustvom a žele da dodatno utvrde svoja znanja.
Poslednjih godina sve je manje novih radnih mesta sa ugovorima o radu, sve je više mladih i radnika angažovanih na nesigurnim i nepredvidljivim radnim mestima. Urušavanje standarda iz rada podstaknuto je relativizacijom i rastezanjem dela po dela prava iz rada do granice kada radnici uzimaju...

Orbović: Garantovana pomoć da,
ali se ona ne sme nazvati penzijom

5. maj 2021.  •    Opširnije

Milan Krkobabić Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, kaže da treba da vodimo računa o svakom građaninu i pomognemo starijim ljudima koji nemaju penziju, ali da se ta pomoć ne može zvati penzijom.
Orbović je Tanjugu, povodom ideje o uvođenju "garantovane penzije" kao vida socijalnog davanja koju je izneo ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, rekao da bi bilo opasno tu pomoć nazivati penzijom, jer bi se onda penzija shvatala kao socijalno davanje koje bi imali svi.

Prvomajska čestitka predsednika Orbovića

30. april 2021.  •    Opširnije

Ljubisav Orbović Epidemija korona virusa i ove godine nas sprečava da se tradicionalno okupimo i, sa ulica i trgova, pošaljemo poruku da ne pristajemo na niske plate, neograničeno radno vreme, da zahtevamo bezbedan rad i prava iz rada, da nećemo trpeti eksploataciju, šikaniranje i otkaze za sindikalne aktiviste. Nastavićemo zato svakodnevno, u svakoj prilici na svakom mestu, da zahtevamo isto – dostojanstvo rada i radnika.
Građani i radnici Srbije, srećan vam praznik rada!
Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije

Uskršnja čestitka predsednika Orbovića

30. april 2021.  •    Opširnije

Uskrs Pred nama je Uskrs, najveći hrišćanski praznik, praznik koji slavi život.
Provešćemo ga u krugu najbližih, poštujući tradiciju i čuvajući svoje i zdravlje svojih najbližih.
Našim članovima, radnicima i svim građanima Srbije srećan Uskrs!

Saopštenje MKS povodom Prvog maja:
Otvaranje radnih mesta i Novi društveni ugovor

29. april 2021.  •    Opširnije

SSSS Radnici širom sveta će 1. maja proslaviti ono što su sindikalne aktivnosti ostvarile u prethodnih gotovo 200 godina i kroz zahteve za dostojanstven rad i održivi razvoj.
Sa više od 250 miliona radnih mesta koja su izgubljena zbog pandemije, dodatnih 130 miliona radnih mesta izloženih riziku ove godine, MKS poziva vlade da otvaranje radnih mesta bude centralni cilj za postizanje oporavka i otpornosti. Puna zaposlenost, ugrađena u Ustav Međunarodne organizacije rada, mora ostati prioritet.

PRVOMAJSKI PROGLAS
SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

29. april 2021.  •    Opširnije

SSSS Pandemija korone, koja već predugo traje, promenila je svet, živote i navike lјudi, način rada i komunikacije, modele saradnje i poslovanja. Ekonomska kriza, prouzrokovana zaklјučavanjem, izolacijom, smanjenim obimom proizvodnje, propadanjem preduzeća i čitavih grana proizvodnje, ostavlјa nesagledive posledice.
Prekarni rad postaje svakodnevica, a otkaze dele mejlovima i sms porukama.

ISTRAŽIVANJE SSSS O UTICAJU IZMENJENIH USLOVA
RADA NA PSIHIČKO ZDRAVLJE ZAPOSLENIH

28. april 2021.  •    Opširnije

Istraživanje Povodom 28. aprila - Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu, Savez samostalnih sindikata Srbije sproveo je istraživanje o uticaju izmenjenih uslova rada, izazvanih pandemijom, na psihičko zdravlje radnika.
Promena načina života i rada izazvana epidemijom, izolacija i opreznost u cilju očuvanja svog i zdravlja drugih, izaziva u mnogima negativna osećanja...

Povodom 28.aprila – Međunarodnog dana
bezbednosti i zdravlјa na radu

28. april 2021.  •    Opširnije

Dan BZR Bezbednost i zdravlјe na radu zaposlenih u Srbiji ne može da bude tema kojoj ćemo poklanjati pažnju samo 28. aprila, na međunarodni i nacionalni Dan bezbednosti i zdravlјa na radu.
Kampanje Saveza samostalnih sindikata Srbije, unazad nekoliko decenija, kao i prethodnih nedelјa koje smo sproveli po gradovima Srbije, svedoče da je promocija pobolјšanja zdravlјa i bezbednosti od klјučne važnosti za naš sindikat, posebno u uslovima pandemije korona virusom.

SSSS OBELEŽIO 118 GODINA POSTOJANJA

27. april 2021.  •    Opširnije

Dan SSSS Povodom 27. aprila – Dana Saveza samostalnih sindikata Srbije, u Beogradu je danas održana svečana sednica Veća SSSS, na kojoj je obeleženo 118 godina postojanja naše organizacije.
Sednici su, pored članova Veća, Statutarnog i Nadzornog odbora, predsednika samostalnih sindikata i veća na teritoriji, prisustvovali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova...

Otkaz predsedniku sindikata leskovačke „Jure“

26. april 2021.  •    Opširnije

Predrag Stojanović Predrag Stojanović, predsednik organizacije Samostalnog sindikata u leskovačkoj fabrici „Jura“, dobio je otkaz jer je o problemima zaposlenih obavestio javnost.
Te izjave poslovodstvo južnokorejske firme okarakterisalo je kao odavanje poslovne tajne.
Samostalni sindikat metalaca Srbije stao je iza Stojanovića, a njegovi predstavnici su na nedavnoj konferenciji za medije u Leskovcu najavili da će pravdu potražiti na sudu.

Protest radnika fabrike “Fijat plastik”

26. april 2021.  •    Opširnije

Jugoslav Ristić Radnici Fijat plastik-a, koji štrajkuju tri meseca zbog smanjenja zarada, održali su protest ispred gradske skupštine na kome su od poslodavca zatražili da im "vrati oduzeto", a od Vlade Srbije se uključi u rešavanje problema.
"Tražimo od Vlade da se umeša kao trećinski vlasnik Fijata i da nam pomogne kroz socijalnu pomoć. Mi smo već nudili neke modele kako to može sve da se odradi. Za jedan dan može da se sedne i da se reši problem", kazao je predsednik Štrajkačkog odbora i Samostalnog sindikata fabrike Zoran Miljković.

U utorak svečana sednica Veća
povodom Dana SSSS

23. april 2021.  •    Opširnije

logo Savez samostalnih sindikata Srbije će, tradicionalno, obeležiti svoj dan - 27. april, svečanom sednicom Veća, na kojoj će, na prigodan način, biti obeleženo 118 godina postojanja i delovanja naše organizacije.

Sednica Veća biće održana u utorak, 27. aprila 2021. godine, u beogradskoj Kombank dvorani, Trg Nikole Pašića 5a, bioskopska sala broj 6 na prvom spratu, sa početkom u 11 časova, uz poštovanje propisanih preventivnih mera u cilјu sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19.

Pobeda španskih sindikata CCOO i UGT:
ukidanje spornog člana krivičnog zakona

20. april 2021.  •    Opširnije

UGT-logo Ukidanje člana 315.3 krivičnog zakona Španije, koji je inkriminisao pravo na štrajk i doveo do nepravednog gonjenja skoro 300 sindikalaca, pobeda je sindikalnog pokreta, prava na štrajk, slobode i demokratije. Pored ukidanja člana 315.3 krivičnog zakonika, zakon usvojen 14. aprila poništava osuđujuće presude na osnovu ovog zakonskog propisa.
Štrajk je temeljno pravo priznato u španskom ustavu, manifestacija sindikalne slobode i maksimalan demokratski izraz socijalnog sukoba.

Novi Sad: Akcija za bezbedne uslove rada

19. april 2021.  •    Opširnije

akcija Savez samostalnih sindikata Srbije nastoji da podigne nivo svesti zaposlenih, ali i poslodavaca i vlasti kako bi se, u vreme pandemije, omogućili zdravi i bezbedni uslovi za rad, izjavio je danas u Novom Sadu potpredsednik Veća Duško Vuković.
On je, zajedno sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada, koje je predvodio predsednik Vladimir Gvozdenović, ukazao građanima na značaj bezbednosti i zdravlju na radu...

Savez u Beogradu otpočeo projekat
promocije bezbednog i zdravog rada

15. april 2021.  •    Opširnije

akcija Savez samostalnih sindikata Srbije je danas u Beogradu organizovao promociju bezbednosti i zdravlјa na radu, tokom koje je građanima ukazao na značaj pravilne preventive kako bi sačuvali živote i zdravlјe na svojim radnim mestima.
Time je otpočeo međunarodni projekat, pod nazivom „Akcije i kampanje sindikata za sigurnija radna mesta – stop pandemiji!“, koji Savez sprovodi uz pomoć Panevropskog regionalnog veća Međunarodne konfederacije sindikata i švedskog programa podrške sindikatima „Union to Union“.

Radnici fabrike "Fiat plastic" radikalizuju štrajk

15. april 2021.  •    Opširnije

FIAT plastika Samostalni sindikat fabrike “Fiat Plastic”, čiji radnici traže od poslodavca da im vrati zarade na nivo iz prošle godine, najavio je radikalizaciju štrajka i veliko okupljanje 24. aprila ispred zgrade gradske uprave u Kragujevcu, piše Agencija Beta, a prenose mediji.
Predsednik tog sindikata i Štrajkačkog odbora Zoran Miljković rekao je danas agenciji Beta da se na tom skupu očekuje i dolazak radnika iz Fijatove fabrike u Kragujevcu i kooperantskih firmi, ali i podršku gradjana.

Mijalković: Na dnevnom redu Saveta
svakodnevni problemi

13. april 2021.  •    Opširnije

Jovan Mijalković Predsednik Saveza samostalnih sindikata Pirotskog okruga i predsednik Socijalno ekonomskog saveta Grada Pirota, Jovan Mijalković za portal Plus onlajn govorio je o radu Socijalno ekonomskog saveta i zaključcima sa prethodno održanih sastanaka.
Socijalno ekonomski savet Grada Pirota osnovan je pre dve i po godine. Prema Mijalkovićevim rečima, Pirot je među prvim gradovima osnovao Savet u čijem radu učestvuju Gradska uprava, Unija poslodavaca Pirota i reprezentativni sindikati u gradu...

Nedostaju majstori i inženjeri –
dobre radnike treba dobro i platiti

13. april 2021.  •    Opširnije

ilustracija Otegli su se radovi na ulicama u centru Beograda. Nije to problem samo stanara i građana koji izbegavaju odavno Dušanovu, Skadarliju, Palmotićevu. Muku muče i poslodavci koji ne mogu da pronađu kvalifikovanu radnu snagu. Da bi se sve kockice složile treba naći dobre radnike i platiti ih koliko vrede.
Petnaest kilograma teška je testera za sečenje granita. U rukama Lozničanina Rajka Pantića.

Rad od kuće mogućnost izbora
ili prinudno rešenje

12. april 2021.  •    Opširnije

Radionica Rad od kuće ili rad na daljinu sve više postaje tema kojom se bave sindikati, radnici, poslodavci, ali i zakonodavci. Koliko je ovo vredno pažnje pokazala je i nedavno održana regionalna radionica u okviru programa bezbednosti i zdravlja na radu, koji se realizuje uz podršku Američkog centra solidarnosti (AFL-CIO). Rad od kuće je rezulat razvoja novih tehnologija, četvrte industrijske revolucije, upotrebe pametnih alata, interneta, ali je u žižu interesovanja došao tek tokom prošle godine u vreme pandemije virusa korona.

Razgovor predstavnika Saveza i MMF za Srbiju

12. april 2021.  •    Opširnije

ZMMF_logo Na zahtev članova Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju, 7. aprila održan je onlajn sastanak predstavnika te organizacije s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Savez su predstavlјali seketar Veća Zoran Mihajlović i Sanja Paunović, stručni saradnik u Odelјenju za socijalno-ekkonomska pitanja, dok su delegaciju MMF-a predvodili šef Misije Jan Kees Martijn i stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastian Sosa.

Sindikat poljoprivrede Egipta u poseti
SSPPDIV i Savezu

12. april 2021.  •    Opširnije

Zoran Marković Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović razgovarao je sa delegacijom Sindikata poljoprivrede Egipta (GTUWA), koju je predvodio novoizabrani predsednik Eid Abdelfatah Elsajed Mersalom.
Tokom sastanka, kojem su prisustvovali i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije (SSPPDIV) Živorad Kolarević, sa saradnicima, učesnici su upoznati sa prilikama koje vladaju u obe zemlje i posledicama tekuće pandemije virusa korona.

Sastanak u N.Sadu: Ojačati Sindikat uprave
i prevazići sve probleme

9. april 2021.  •    Opširnije

Zoran Marković U Novom Sadu je, na inicijativu novoizabranog predsednika Sindikata uprave Srbije Slađana Bobića, održan sastanak predsednika opštinskih veća iz Vojvodine i članova Sindikata uprave iz te pokrajine.
Sastanku, čiji je domaćin bio predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić, prisustvovao je i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Metalci će se žaliti i
evropskim partnerima zbog mobinga u Juri

9. april 2021.  •    Opširnije

Zoran Marković Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković najavio je da će se taj sindikat žaliti evropskim poslovnim partnerima korporacije „Jura“ zbog ometanja sindikalnog organizovanja u leskovačkoj fabrici i mobinga nad predsednikom sindikata te fabrike.
Marković je rekao novinarima u Leskovcu da se taj sindikat žalio svim nadležnim organima u Srbiji, odnosno da je tražio sastanak sa poslovodstvom „Jure“, sastanak sa Inspektoratom, kao i da je pisao ministarki za rad...

Gvozdenović: Zabrinjava pad prihoda i nelikvidnost
malih i srednjih preduzeća

8. april 2021.  •    Opširnije

Radnički dom Predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada Vladimir Gvozdenović izjavio je da se pandemija nije u velikoj meri odrazila na smanjenje broja zaposlenih i zatvaranje firmi u tom gradu, ali da zabrinjava pad prihoda malih i srednjih preduzeća, kao i njihova nelikvidnost.
On je, u intervjuu za sajt Saveza samostalnih sindikata Srbije, rekao da je i u „normalno vreme“ uobičajeno da se neke firme gase, a nove otvaraju, što se nije mnogo promenilo ni sada, čemu je delom uticala i državna pomoć preduzećima.

SSSS: Neophodan novi zakon o PIO

8. april 2021.  •    Opširnije

PIO Savez samostalnih sindikata Srbije smatra da nije svrsishodno menjati, već da je potrebno doneti novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, imajući u vidu da je postojeći donet pre 18 godina. U dopisu upućenom ministarki za rad se navodi se da je potrebno formiranje radne grupe za izradu tog zakona, kao i da se o njegovom nacrtu raspravlja na sednici Socijalno ekonomskog saveta.
Preuzmi dopis

Na Svetski dan zdravlјa: Vakcina za sve!

7. april 2021.  •    Opširnije

Svetski Dan zdravlja Evropska federacija javnih službi (EPSU) je, na Svetski dan zdravlјa - 7. april, pozvala EU i njene članice da zaštite zdravlјe, kao javno dobro, obezbede vakcine za sve i zabrane privatnim kompanijama da zarađuju od pandemije.
Evropske zemlјe, takođe, treba da povećaju ulaganje u sisteme zdravstvene i socijalne zaštite, obezbede adekvatan broj zaposlenih i pobolјšaju bezbednost i uslove rada, tako da zdravstveni i socijalni radnici mogu pružiti sigurne zdravstvene i socijalne usluge za sve.

Torlaković: Sačuvati obrazovni profil u građevinarstvu

6. april 2021.  •    Opširnije

Saša Torlaković Uskom saradnjom škola i privrede sprečilo bi se gašenje neophodnih građevinskih zanimanja, doprinelo usklađivanju ponude obrazovanja i obuka sa potrebama tržišta rada i pomoglo zanavljanju građevinske operative u Srbiji, izjavio je predsednik Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije Saša Torlaković.
On je, u intervjuu za sajt Saveza samostalnih sindikata Srbije, upozorio da je u jednoj od svega nekoliko preostalih građevinskih škola u našoj zemlji u toku gašenje poslednja tri odeljenja koja školuju zidara, tesara i armirača.

Anketa o uticaju pandemije
na psihičko zdravlje radnika

6. april 2021.  •    Opširnije

anketa Savez samostalnih sindikata Srbije je na svom sajtu postavio anketu za naše članove, na osnovu koje bi sproveo istraživanja o uticaju izmenjenih uslova rada, izazvanih pandemijom, na psihičko zdravlje zaposlenih.
Nakon preliminarnih rezultata istraživanja, koji će biti predstavljeni 28. aprila, na Dan bezbednosti i zdravlja na radu, Savez će predložiti mere koje bi trebalo da pomognu da se eliminišu ili ublaže posledice na psihičko zdravlje zaposlenih.

Sindikat FCA: U Slovačku samo
dobrovoljno i u skladu sa zakonom

6. april 2021.  •    Opširnije

ilustracija Organizacija Samostalnog sindikata FIAT Krajsler automobila Srbija u Kragujevcu saopštila je da ne utiče na odluke radnika da li će prihvatiti ponudu poslodavca i odlučiti se za jednogodišji rad u Slovačkoj.
U saopštenju se ističe, da bi ta odluka trebalo da bude na dobrovoljnoj osnovi i po zakonima Republike Srbije i dodaje da sindikat tu mogućnost "razume kao omogućavanje radnicima da steknu nova iskustva u očekivanju pune uposlenosti fabrike u Kragujevcu".

Huđi: Privreda u Subotici usporava

5. april 2021.  •    Opširnije

ilustracija Epidemija korone i mere koje se donose s ciljem suzbijanja virusa, a koje utiču na privrednu aktivnost, doprinele su tome da se radnici nađu u nepovoljnom položaju, zabrinuti za svoju budućnost i egzistenciju, poručuju iz Saveza samostalnih sindikata Subotice.

Kako dodaju, u kontaktu su sa predstavnicima pojedinih sindikata, a problema ima dosta.

Ministarstvo finansija traži taksu
sindikatu za tumačenje Uredbe!?

2. april 2021.  •    Opširnije

ilustracija Ministarstvo finansija je od Samostalnog sindikata šumarstva i prerade drveta Srbije zatražilo da taj sindikat uplati taksu kako bi dobio odgovor da li zaposleni u tom sektoru podležu najavljenom uvećanju zarada.
Po uplati takse, u visini od 13.100 dinara, to ministarstvo bi nam „protumačilo“ Uredbu o povećanju zarada u javnom sektoru, rekao je predsednik tog sindikata Zoran Radoman.

Predsedniku sindikata „Jure“ preti otkaz
zbog javne borbe za pravo radnika!?

2. april 2021.  •    Opširnije

Predrag Stojanović Predrag Stojanović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca u južnokerjskoj kompaniji „Jura“ Leskovac dobio je treće upozorenje zbog javnog istupanja u medijima, najvećim brojem na portalu „juGmedia“, uz navode da je na taj način prekršio Zakon o radu, te Pravilnik kompanije koji definiše kodeks i radnu disciplinu.
Stojanoviću koji je dobio rok od 8 dana da se izjasni na upozorenje, a u kome piše između ostalog: „Raspolažemo podacima o postojanju otkaznog razloga“, stavlja se na teret da je „neovlašćeno otkrivao podatke trećim licima“...

Regionalni sindikalni savet “Solidarnost“
obeležava deceniju rada

1. april 2021.  •    Opširnije

potpisivanje PKU U cilju jačanja sindikata i podrške radnicima u regionu, na danasnji dan, pre 10 godina, predstavnici reprezentativnih sindikata bivših jugoslovenskih republika potpisali su Osnivačku povelju Regionalnog sindikalnog saveta „Solidarnost“.
Time je prethodna dobra saradnja među našim sindikatima u raznim oblastima sindikalnog rada dobila svoj formalni okvir.

Pravo činjenično stanje o
„slučaju“ zgrade u Miloša Pocerca

1. april 2021.  •    Opširnije

potpisivanje PKU Zbog neobjašnjivog interesovanja pojedinih novinara i medija i pokušaja da se javnost obmane pogrešnim predstavljanjem pravnih činjenica, Savez samostalnih sindikata Srbije i zastupnička Advokatska kancelarija Vučeljić & Nikčević obaveštavaju sve zainteresovane o sledećem:
Usled netačnih informacija koje se poslednjih dana pojavljuju u pojedinim medijima, a u odnosu na pravni problem u kome sudeluju SSSS i KUD Branko Cvetković, Direkcija za imovinu Republike Srbije i Vlada Republike Srbije...

Potpisan PKU za komunalnu delatnost Srbije

1. april 2021.  •    Opširnije

potpisivanje PKU Poseban kolektivni ugovor za javna preduzeća u komunalnoj delatnosti na teritoriji Republike Srbije potpisan je u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Ugovor su potpisali reprezentativni sindikati - Sindikat zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije, Granski sindikat javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti “Nezavisnost” i Vlada Republike Srbije.

Kolarević: Osnovni zadatak izrada i potpisivanje
GKU i dobijanje proširenog dejstva

1. april 2021.  •    Opširnije

Živorad Kolarević Prevashodni zadatak Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije u narednom periodu biće izrada i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, koji bi bio osnovni polazni element i alatka za pregovaranje u našim sindikalnim organizacijama, izjavio je predsednik tog sindikata Živorad Kolarević.
On je, u intervjuu za sajt Saveza samostalnih sindikata Srbije, rekao da će, nakon potpisivanja tog ugovora...

Ciljeve održivog razvoja
prilagoditi uslovima u Srbiji

31. mart 2021.  •    Opširnije

Zoran Mihajlović Ostvarivanje ciljeva održivog razvoja u Srbiji u okviru ekonomskih i socijalnih pokazatelja i očuvanja zdravlja bila je tema drugog dijaloga sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji (NKEU), održanog 29. marta putem video linka.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je učestvovala u radu, najavila je formiranje međuresorne grupe koja će se baviti ciljevima održivog razvoja predviđenim Agendom 2030 Ujedinjenih nacija.

Gvozdenović: Reformu organizacije sprovesti
kroz ukrupnjavanje sindikata i teritorije

31. mart 2021.  •    Opširnije

Vladimir Gvozdenović Predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada Vladimir Gvozdenović smatra da bi se, ukrupnjavanjem granskih sindikata i teritorijalnog oblika organizovanja, na najboli način sprovela reforma Saveza samostalnih sindikata Srbije.
„Smatram da bi, u cilju boljeg i efikasnijeg rada našeg sindikata, trebalo ukrupniti granske sindikate, tako da se njihov broj svede na oko 15, kao što je to svuda u svetu, kao i da se teritorije udruže, s obzirom na to da pojedini sindikati i teritorije, zbog raznih problema...

Mihajlović: Novim zakonom predviđena
pljačka dela penzionera

30. mart 2021.  •    Opširnije

Zoran Mihajlović Menja se Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Na šta se izmene odnose, koliko je prilikom pravljenja dokumenta konsultovana javnost i sindikati, u emisiji “Među nama” govori sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.
Ovim izmenama zakona jednom delu osiguranika će biti ukinuti kazneni penali.

Gvozdenović: Ne gubiti veru u sindikalizam

29. mart 2021.  •    Opširnije

Vladimir Gvozdenovic Vreme kada će se naš glas čuti i sindikati postati relevantan sagovornik sigurno će doći, a do tada moramo da sačuvamo organizaciju kako bi, kada to vreme dođe, omogućili našem radniku da postane dostojanstven stvaralac nove vrednosti, a ne potrošna roba, izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada Vladimir Gvozdenović.

Orbović prisustvovao obeležavanju 15 godina
Agencije za mirno rešavanje radnih sporova

26. mart 2021.  •    Opširnije

Darija kisić i Ljubisav Orbović Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova obeležila je danas 15 godina rada, a svečanosti, kao i otvaranju Prve interaktivne obuke za miritelje i arbitre u ovoj godini, prisustvovao je i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.
Osnovana u cilju lakšeg pristupa pravdi za zaposlene i poslodavce, za 15 godina rada pred Agencijom rešavalo se skoro 20.000 sporova od kojih je oko 19.000 individualnih...

Poslodavci predlažu mere za opstanak privrede,
iz sindikata poručuju da država nije “bunar bez dna“

25. mart 2021.  •    Opširnije

ilustracija I privreda boluje od kovida, kažu u Uniji poslodavaca Srbije. Ocenjuju da su Krizni štab i Vlada na krizu izazvanu koronavirusom dobro odgovorili merama koje su bile adekvatne i pravovremene. Dužina pandemije je kriznu situaciju pretvorila u stanje zbog čega smatraju da je potrebno da se reorganizuje Krizni štab, izmeni način donošenja odluka i uključe tela poput Socijalno-ekonomskog saveta koja bi mogla da pomognu konkretnim rešenjima. Predloge su uputili premijerki Ani Brnabić.

Marko Perić: Vidimo budućnost u kojoj
mladi ljudi ne žele da odu iz zemlje

24. mart 2021.  •    Opširnije

ilustracija Savez samostalnih sindikata Beograda (SSSB) je proslavio 120 godina rada. Beogradski ogranak najveće sindikalne centrale u Srbiji (SSSS) se smatra naslednikom Beogradskog radničkog društva koje je osnovano 1901. godine što predstavlja jedan od ključnim momenata u razvoju organizovanog radničkog i socijalističkog pokreta na ovim prostorima.

Sindikati traže da se BZR podigne na
najviši nivo međunarodnih standarda rada

24. mart 2021.  •    Opširnije

logo ILO Sindikati traže od MOR Konferencije, koja će biti održana u junu 2021. godine, da podigne zdravlje i bezbednost na radu na nivo najviših međunarodnih standarda rada, da povećaju odgovornost vlada i poslodavaca za spašavanje života na radu i da veći broj zemalja ratifikuje ključne konvencije o zaštiti zdravlja i bezbednosti na radu.
Ovim bi se ispunila obećanja data 2019. godine u Stogodišnjoj deklaraciji MOR-a, koju su jednoglasno usvojile vlade, sindikati i poslodavci, u svrhu zaštite zdravlja i bezbednosti svih radnika na radu.

Počeo rad na pripremi nacrta zakona
o bezbednosti i zdravlju na radu

24. mart 2021.  •    Opširnije

Darija K. Tepavčević Bolja zakonska rešenja omogućiće stvaranje uslova za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu koja omogućava zaposlenima da produktivno rade, što će direktno uticati na ekonomski rast, zapošljavanje i poboljšanje funkcionisanja tržišta rada, rekla je danas ministarska za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević.
Ona je na prvom sastanku radne grupe za pripremu nacrta zakona o bezbednosti i zdravlju na radu...

Ristić: Radnici Kragujevca su
„cvet srpske radničke klase“

22. mart 2021.  •    Opširnije

Miša Brkić Radnici Kragujevca su „cvet srpske radničke klase“, koji će sigurno ispisati uzbudlјivu i prosperitetnu budućnost kada na đubrište istorije oteraju istinske neradnike, lažne eksperte i prodavce magle koji svojim rukama ništa u životu nisu stvorili, izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić.
Reagujući na tekst Miše Brkića, objavlјenom nedavno u listu Danas, Ristić je ukazao da je zapanjujuća i strašna mržnja koju u svojim tekstovima već godinama pokazuje taj novinar prema radnicima Srbije...

Radoman: Od presudnog značaja
očuvanje i obnavljanje šuma

21. mart 2021.  •    Opširnije

ilustracija Obnavljanje šumskih ekosistema i povećavanje teritorije pod šumom - jedan je od osnovnih preduslova za očuvanje zdrave životne sredine, posebno u sadašnjim uslovima velike zagađenosti vazduha, rekao je predsednik Samostalnog sindikata šumarstva i prerade drveta Srbije Zoran Radoman.

Firme počele da nagrađuju vakcinisane radnike

19. mart 2021.  •    Opširnije

ilustracija Iako je više od milion ljudi u Srbiji do sada vakcinisano protiv virusa korona, to nije dovoljno da bi se izborili sa epidemijom, jer uprkos tome na dnevnom nivou više je od 5.000 novoobolelih protekle nedelje, raste svakodnevno i broj preminulih, dok su bolnice širom Srbije pune zaraženih.
Osim lekara i vlasti koji poslednjih dana apeluju na sve građane da se prijavljuju za vakcinaciju u što većem broju, tome su se pridružili i pojedini poslodavci.

Inicijativu Saveza podržala i
Agencija za mirno rešavanje radnih sporova

18. mart 2021.  •    Opširnije

ilustracija Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova podržala je Inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije za ratifikaciju Konvencije Međunarodne organizacije rada broj 190 o ukidanju nasilja i uznemiravanja u svetu rada.

Budućnost sindikata i
sindikalnog pokreta je izvesna

18. mart 2021.  •    Opširnije

ilustracija Ponosni smo na našu prošlost, ali gradimo budućnost kako bi naše generacije izgradile još bolju organizaciju koja će nastaviti da uspešno štiti radnike i njihova prava, izjavio je danas predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda, Dragan Todorović.
Otvorivši skup pod nazivom „Budućnost sindikalnog pokreta“, održanog povodom obeležavanja 120 godina tog sindikata, Todorović je istakao da je Sindikat ponosan na činjenicu da je jedna od malobrojnih organizacija koje postoje više od jednog veka, da poštuje prošlost...

PRAVA ZAPOSLENIH
U SLUČAJU STEČAJNOG POSTUPKA

17. mart 2021.  •    Opširnije

ilustracija Prava zaposlenih u slučaju stečajnog postupka uređuju se Zakonom o radu (čl. 124-126) i Zakonom o stečaju
. U slučaju stečajnog postupka, zaposleni ima pravo na isplatu:

  1. zarade i naknade zarade za vreme odsutnosti sa rada zbog privremene sprečenosti za rad (po propisima o zdravstvenom osiguranju koju je bio dužan da isplati poslodavac u skladu sa Zakonom o radu), za poslednjih 9 meseci pre otvaranja stečajnog postupka - u visini minimalne zarade;

APEL SINDIKATA DA SE OČUVAJU
APOTEKE U JAVNOM SEKTORU

17. mart 2021.  •    Opširnije

izložba Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije upućutio je srpskim vlastima apel za očuvanje apoteka u javnom sektoru, odnosno sprečavanje dalјe privatizacije apoteka i očuvanje javnog zdravlјa.
U pismu predsednici Vlade Srbije, ministru zdravlјa i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, Sindikat podseća da je dužnost svakog odgovornog i organizovanog društva da obezbedi dostupnost farmaceutske zdravstvene zaštite svim građanima...

Izložbom počelo obeležavanje
120 godina Sindikata Beograda

15. mart 2021.  •    Opširnije

izložba Izložbom, pod nazivom “Hronološka retrospektiva istorijata Saveza samostalnih sindikata Beograda“, koja je postavljena danas na Trgu Republike u Beogradu, otpočelo je obeležavanje 120 godina Sindikata Beograda.
Izložbu, koja će trajati do 23. marta, svečano je otvorila v.d.podsekretara u Sekretarijatu za kulturu grada Beograda, Gordana Goncić.

Sindikat obrazovanja Srbije
Obustaviti neposrednu nastavu

15. mart 2021.  •    Opširnije

Valentina Ilić Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić je danas uputila dopis premijerki Ani Brnabić, resornom ministru Branku Ružiću i Kriznom štabu u kojem im ukazuje da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije radi očuvanja zdravlja zaposlenih i dece potrebno obustaviti neposrednu nastavu:
“Prema našim podacima broj obolelih učenika i zaposlenih u obrazovanju je izuzetno veliki i opšta sitaucija sa epidemijom je sve teža. Zbog sve većeg broja zaposlenih koji su na bolovanju, izvođenje nastave je dovedeno u pitanje...

Poziv Vladi za dodelu jednokratne pomoći
samostalnim estradno-muzičkim izvođačima

15. mart 2021.  •    Opširnije

Estrada-logo Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije podržava sve svoje članove, kao i sve druge u borbi za ostvarivanje svojih prava.
Pravo na rad je Ustavom zagarantovano, a svedoci smo da je zbog pandemije čitava naša profesija onemogućena da radi, zbog čega trpe desetine hiljada porodica, ne samo samostalnih estradno-muzičkih izvođačima, već i onih koji su usko povezani sa ovom delatnošću – ugostitelja, fotografa, organizatora programa, dekoratera, ljudi koji rade rasvetu, zvuk, prevoz…<

Bobić: Unapredićemo položaj SUS
i svih sindikalnih organizacija

12. mart 2021.  •    Opširnije

Jasenka Bartoš-Slađan Bobić Novoizabrani predsednik Sindikata uprave Srbije Slađan Bobić rekao je da će intenzivno raditi na jačanju poverenja postojećeg članstva i prijemu novih članova u taj sindikat.
On je, u izjavi za sajt Saveza samostalnih sindikata Srbije, najavio formiranje tima, sastavljenog od iskustva i mladosti i koji će, entuzijazmom, optimizmom i energijom, unaprediti svaku sindikalnu organizaciju, kao i sam Sindikat uprave Srbije.

Slađan Bobić
novi predsednik Sindikata uprave Srbije

12. mart 2021.  •    Opširnije

Slađan Bobić Novi predsednik Sindikata uprave Srbije je Slađan Bobić.
On je izabran na današnjoj Izbornoj sednici tog sindikata, održanoj u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije. Bobić je po struci diplomirani ekonomista i predsednik je sindikalne organizacije opštinske uprave Kladovo i predsednik Okružnog odbora sindikata uprave zaječarskog i borskog okruga

I SES PODRŽAO INICIJATIVU SAVEZA
ZA RATIFIKOVANJE KONVENCIJE 190

12. mart 2021.  •    Opširnije

ilustracija Socijalno ekonomski savet Republike Srbije jednoglasno je podržao Inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije da se ratifikuje Konvencija Međunarodne organizacije rada broj 190 o ukidanju nasilja i uznemiravanja u svetu rada.
Na zajedničkoj sednici republičkog i Pokrajinskog SES-a, održanoj juče u Novom Sadu, socijalni partneri su, konsenzusom, podržali Inicijativu, čiji tekst je obrazložio sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović.

Poverenica podržala inicijativu Saveza
brza ratifikivanje Konvencije 190

12. mart 2021.  •    Opširnije

ilustracija Poverenica za zaštitu ravnopravnosti podržala je Inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije da se ratifikuje Konvencija 190 o ukidanju nasilja i uznemiravanja u svetu rada.
Imajući u vidu da žene predstavljaju jednu od najranjivijih grupa na tržištu rada...

Sindikat Beograda obeležava
120 godina postojanja

12. mart 2021.  •    Opširnije

120 godina Savez samostalnih sindikata Beograda ove godine obeležava 120. godina postojanja.
Ponosni na tako dugu tradiciju, jubilej će obeležiti sa nekoliko prigodnih događaja. Prvi u nizu je izložba “Hronološka retrospektiva istorijata Saveza samostalnih sindikata Beograda“, čije otvaranje će biti u ponedelјak. 15. marta, na Trgu republike, sa početkom u 12.00 časova. Izložba se realizuje u saradnji sa Istorijskim arhivom Beograda.

Građevinarstvo, turizam i ugostitelјstvo
van Nacrta zakona o sezoncima

12. mart 2021.  •    Opširnije

Politika Predlog NALED-a da se u sektorima, kao što su pomoć u kući, ugostitelјstvo i turizam, kreativna industrija i građevinarstvo, sprovedu detalјne analize, posle čega bi usledile izmene aktuelnog Zakona o pojednostavlјenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, tako da mu se pridodaju i te nove delatnosti, naišao je na ogroman otpor sindikata. Nedavno su pisali Ministarstvu za rad i premijerki Srbije, tražeći da se aktuelni nacrt na kojem radna grupa za izmene i dopune zakona uveliko radi...

Radnicima Fiata ponuđen
jednogodišnji rad u Slovačkoj

10. mart 2021.  •    Opširnije

Materinski dom Radnicima kompanije FCA Srbija ponuđeno je da se prijave za jednogodišnji rad u Slovačkoj u fabrici Trnava, u kojoj se proizvodi Pežo 208 i Citroen C3.
Kompanija “Stellantis”, koju uz Fiat čini još nekoliko svetski poznatih proizvođača automobila, ponudila je radnicima kragujevačke fabrike da steknu radno iskustvo u Slovačkoj.
Plakati sa oglasom te firme oblepljeni su u kragujevačkoj fabrici.

Podrška i pomoć
Sindikata Beograda Materinskom domu

9. mart 2021.  •    Opširnije

Materinski dom Savez samostalnih sindikata Beograda je, povodom Međunarodnog dana žena, uručio poklone ženama koje žive u Materinskom domu, koji pripada Centru za zaštitu dece, odojčadi i omladine u Beogradu.
Predstavnici beogradskog sindikata, na čelu sa predsednikom Draganom Todorovićem, posetili su tu ustanovu, kako bi tim ženama pružili podršku i pokazali solidarnost.

Osmomartovska čestitka predsednika Orbovića

8. mart 2021.  •    Opširnije

čestitka „Ima među ženama više heroja nego što ih ima među ljudima, ali su ljudi celu istoriju prigrabili za sebe, i za priče o sebi. Međutim, mi smo heroji u bojnoj vatri, a žene u hladnoj svakidašnjici, i mi smo hrabri pred smrću, a one pred životom, mi pred drugim čovekom, a one pred celom sudbinom“.
Ove velike misli Jovana Dučića, koje posvećujem našim članicama i svim ženama u Srbiji, svedoče o veličini i značaju žene u našem društvu.

SSSS: Zaštita žena treba da bude prioritet

7. mart 2021.  •    Opširnije

flajer Sprečavanje nasilja i uznemiravanja žena na poslu, kod kuće i bilo gde i njihova zaštita treba da bude prioritet i odgovornost celokupnog društva.
Zato SSSS, u okviru akcije koju povodom Međunarodnog dana žena organizuje sa Evropskom konfederacijom sindikata, poziva sve aktere društva na odgovorno ponašanje i stalnu borbu za poboljšanje položaja žena i svih građana Srbije.

Inicijativa SSSS za ratifikovanje Konvencije
o ukidanju nasilјa u svetu rada

5. mart 2021.  •    Opširnije

Konvencija Savez samostalnih sindikata Srbije je, povodom Međunarodnog dana žena, svim nadležnim organima u Srbiji uputio inicijativu za ratifikovanje Konvencije br. 190 o ukidanju nasilјa i uznemiravanja u svetu rada.
Imajući u vidu da su žene često žrtve nasilјa i uznemiravanja – na poslu, na ulici, kod kuće, Savez samostalnih sindikata Srbije traži da se, u što kraćem roku, ratifikuje Konvencija broj 190 Međunarodne organizacije rada o ukidanju nasilјa i uznemiravanja u svetu rada.

Republika Srpska dobija zakon o
zaštiti od uznemiravanja na radu

5. mart 2021.  •    Opširnije

ilustracija Fizički napad, pretnja, verbalno napadanje, obraćanje uz viku ili vređanje, samo su neki od pojmova definisanih kao uznemiravanje na radu posebnim zakonom koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske u formi Nacrta.
Republika Srpska prvi put posebnim zakonom definiše ovu oblast, a stupanje zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu se očekuje u drugoj polovini godine.

Sekcija žena: Obezbediti i podsticati
jednak tretman polova

4. mart 2021.  •    Opširnije

ilustracija U Srbiji, kao i širom Evropske unije, i dalјe postoje značajne razlike u nivou plata između žena i muškaraca, a taj problem je još više produblјen tokom krize KOVID-19, ukazala je Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Uprkos odredbama Direktive 2006/54 / EZ, nejednakost u platama je i dalјe prisutna, dok je pandemija ogolila i jasno pokazala istorijsko i kulturno potcenjivanje posla kojim se pretežno bave žene, poput zdravstva i nege

Zaposleni u Železnici traže minimalnu
cenu rada u skladu sa zakonom

2. mart 2021.  •    Opširnije

logo Sindikata U toku ove sedmice predstavnici poslovodstva tri železnička preduzeća u Srbiji bi trebalo da održe sastanak sa predstavnicima reprezentativnih sindikata o minimalnoj ceni rada na koju zaposleni imaju prigovore jer je niža od zakonom previđene minimalne zarade.
“Dobili smo obaveštenje od poslodavca da su otkazane sporne tačke kolektivnog ugovora, a jedna od njih je i o minimalnoj ceni rada, te da će se o njima ponovo pregovarati...

ZOR ne menjati prema izmenama ZZO

26. februar 2021.  •    Opširnije

ilustracija Savez samostalnih sindikata Srbije smatra da izmene Zakona o radu ne treba sprovoditi na osnovu izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju, pogotovo imajući u vidu da se izmene Zakona o radu planiraju do kraja tekuće godine.
Članom 17. Nacrta zakon o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, predviđeno je da: ...

I ugostitelji traže povlačenje
Nacrta zakona o sezonskim poslovima

26. februar 2021.  •    Opširnije

ilustracija I Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma Srbije pridružio se zahtevu Saveza samostalnih sindikata Srbije da se iz procedure povuče Nacrt zakona o pojednostavlјenom radnom angažovanju na sezonskim i drugim povremenim poslovima u određenim delatnostima.
U pismu predsednici Vlade Srbije navodi se da je neshvatljivo da dostojanstvo i ponos ugostiteljskih radnika Srbije ovim Nacrtom zakona urušavaju oni koji bi trebalo upravo suprotno da čine.

Savez traži povlačenje Nacrta
novog zakona o sezonskim poslovima

25. februar 2021.  •    Opširnije

Darija Kisić Tepavčević Savez samostalnih sindikata Srbije ukazao je da se Nacrtom zakona o pojednostavlјenom radnom angažovanju na sezonskim i drugim povremenim poslovima u određenim delatnostima u potpunosti ukidaju osnovna prava radnika iz radnog odnosa, dovodi u besmisao postojanje Zakona o radu i većina radno angažovanih pretvara u trajne sezonske, odnosno povremene radnike.

EU daje dodatnih sedam miliona evra
za vakcinaciju Zapadnog Balkana

25. februar 2021.  •    Opširnije

ilustracija Evropska unija je, u partnerstvu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), pokrenula novi regionalni projekat vredan više od sedam miliona evra za podršku sigurnoj i efikasnoj vakcinaciji stanovništva širom Zapadnog Balkana.
Ovaj projekat će pomoći da se region pripremi za efikasan prijem i primenu KOVID-19 vakcina, uklјučujući one dobijene od KOVAKS-a i putem EU mehanizma delјenja vakcina sa državama članicama.

Komunalci očekuju skoro potpisivanje
kolektivnih ugovora

25. februar 2021.  •    Opširnije

SSS Pirot U prostorijama Veća zaveza Samostalnih sindikata Pirotskog okruga danas će biti održan sastanak predstavnika sindikata radnika zaposlenih u stambeno komunalnoj delatnosti Srbije, na kojem će biti razmatran socijalno ekonomski položaj radnika i potpisivanje kolektivnih ugovora, kaže, Dejan Filipović, predsednik Okružnog odbora.

ZKO usvojio Zajedničku deklaraciju

23. februar 2021.  •    Opširnije

ilustracija Zajednički konsultativni odbor građanskog društva EU-Srbija (ZKO) uputio je ponovni poziv organima Republike Srbije da pokažu stvarnu političku volјu i da značajno ubrzaju rad na reformama i postignu konkretne i opiplјive rezultate u fundamentalnim oblastima, kao što su poglavlјa koja se odnose na vladavinu prava (Poglavlјa 23 i 24) i funkcionisanje demokratskih institucija, javne uprave i ekonomske reforme.

Orbović čestitao novom srpskom patrijarhu

19. februar 2021.  •    Opširnije

Porfirije Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović čestitao je mitropolitu Zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju na izboru za poglavara Srpske pravoslavne crkve.
„U svoje i u ime članova Saveza samostalnih sindikata Srbije, čestitam mitropolitu Zagrebačko-lјublјanskom Porfiriju, Sinodu, vernicima i celom srpskom narodu na izboru novog Patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Korona je koštala 20.000 milijardi dolara,
a inflacije nema. Kako?

17. februar 2021.  •    Opširnije

ilustracija Tokom korona krize naštampano je nekoliko hilјada milijardi dolara, globalni dug je povećan za čak 20.000 milijardi dolara i prvi put je premašio ukupnu svetsku proizvodnju. Kamate na nove pozajmice su na istorijskom minimumu, vrte se oko nule, baš kao i globalna inflacija. Mogu li, ipak, globalne cene da porastu? Ima li za inflaciju života i posle smrti?

Odložen generalni štrajk u Fijat plastici do nastavka proizvodnje

17. februar 2021.  •    Opširnije

ilustracija Zaposleni u “Fijat plastici”, koja proizvodi branike za automobil Fijat 500L, uprkos ranijim najavama sutra neće stupiti u generalni štrajk zbog smanjenja zarada, rekao je “Beti” predsednik Štrajkačkog odbora u toj firmi Zoran Miljković.

Janković: Žene mnogo više rade u
zanimanjima koja su manje plaćena

12. februar 2021.  •    Opširnije

Brankica Jankovič Žene mnogo više rade u zanimanjima koja su manje plaćena – zdravstvo, socijalna zaštita, a videli smo koliko su te delatnosti bitne i nadam se da će se ta zanimanja u budućnosti mnogo više ceniti, ocenila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Danas protest RGZ-a ispred
vlade i predsedništva

11. februar 2021.  •    Opširnije

RGZ Sindikati RGZ-a Jedinstvena organizacija sindikata, Sindikat Nezavisnost i Sindikat zaposlenih RGZ- ASNS najavili su za danas u 11 časova protest pred zgradom predsedništva Srbije, gde će predati zahtev za hitan prijem kod predsednika Aleksandra Vučića.
U 12 časova protest će biti održan i ispred zgrade Vlade Srbije, gde će biti predati zahtevi za prijem kod premijerke i ministra građevinarstva Tomislava Momirovića.

Novi PKU za estradu upisan u
Registar kolektivnih ugovora

10. februar 2021.  •    Opširnije

Dragiša Golubović Novi Poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu upisan je u Registar kolektivnih ugovora Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Rešenje o tome stiglo je juče u Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije, kao zvanična potvrda da je ovaj ugovor, zaključen 14. januara ove godine između Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije i Unije poslodavaca Srbije, upisan u Registar kolektivnih ugovora...

Sindikat Kragujevca Lončaru:
Stanje u zdravstvu je neprihvatljivo

10. februar 2021.  •    Opširnije

Shinwon Samostalni sindikat Kragujevca obratio se otvorenim pismom ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru u kojem, u ime više desetina hiljada članova, naglašava da je stanje u toj oblasti neprihvatljivo, jer građani trpe zbog neorganizovanosti resora kojim ministar upravlja.
U pismu, koje je potpisao predsednik tog sindikata Jugoslav Ristić, ukazano je da, u ovim uslovima pandemije, aplikacija za zakazivanje pregleda, za pojedine ambulante, ne radi mesecima.

Većina zemalјa se zadovolјava opreznim
rastom „minimalca“ u ovoj godini

9. februar 2021.  •    Opširnije

ilustracija Uprkos teškim ekonomskim uslovima na tržištu rada, većina država članica EU je nominalno i realno povećala svoje minimalne zarade 2020. godine. Neke zemlјe su ispunile ranija obećanja ili pred-sporazume, dok su druge „skrenule” sa svog prvobitnog puta, ali su i dalјe održavale sveukupni trend povećanja minimalnih zarada u skladu sa drugim platama.

Protest u Beogradu:
Radnici Pošte traže veće plate

8. februar 2021.  •    Opširnije

Shinwon Samostalni sindikat poštanskih radnika Srbije organizovao je protest ispred sedišta Pošte Srbije, sa zahtevom da se povećaju zarade zaposlenima, kao i da se povećaju naknade za obolele od kovida.
Zaposleni u tom javnom preduzeću traže da plate radnika u tom preduzeću, koje su manje od 60.000 dinara, budu povećane za 10 odsto, kao i da se ostalim zaposlenima, osim poslovodstvu, plate povećaju za tri odsto.

Da li ćemo svi biti sezonci?

5. februar 2021.  •    Opširnije

ilustracija Izmene i dopune Zakona o pojednostavlјenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, koje se najavlјuju, prete da potpuno ukinu osnovna prava radnika iz radnog odnosa, budu proširene na sve privredne delatnosti i omoguće masovno zapošlјavanje stranaca.
Većina prava radnika iz postojećeg Zakona o radu bi, predloženim izmenama, bila ukinuta, jer bi im bile uskraćene naknade za ishranu, prevoz, pravo na bolovanje...

Sindikat ukazuje na zloupotrebe pri
otpuštanjima u „Šinvonu“, Ministarstvo ćuti

5. februar 2021.  •    Opširnije

Shinwon Još nije poznato da li je sve bilo po zakonu kada je poslodavac radnicima u niškoj fabrici "Šinvon" poslao SMS poruke da im neće produžiti ugovore o radu. Informacija da je blizu 200 zaposlenih obavešteno da prestaje potreba za njihovim angažovanjem "zbog smanjenog obima posla", pojavila se u trenutku kada je Šinvon "unajveće" tražio nove radnike.
Sindikat ukazuje na zloupotrebu institucije privremenog rada, dok načelnica resorne niške inspekcije kaže da nije ovlašćena da daje podatke.

Orbović o radu od kuće:
Deo poslova poslodavci neće želeti da zadrže

4. februar 2021.  •    Opširnije

Ljubisav Orbović Rad od kuće u Srbiji jeste prilično iznuđena opcija koja se desila zbog pandemije, ali dok je opravdan kao zaštita od oboljevanja, sve više zaposlenih smatra da poslodavci očekuju da budu neprestano dostupni, kaže za biznis.rs predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

Zašto nam je danas neophodan sindikat?

4. februar 2021.  •    Opširnije

ilustracija Da li nam je potrebna digitalizacija ili kanalizacija?
U ovom pitanju našeg poznatog novinara, upućenog osnivaču „Frame“, najskuplјe prodate srpske tehnološke inovacije, mogao bi se, konceptualno, naći odgovor na pitanje gde smo danas i kuda idemo kao sindikat i kao društvo.
Tim pitanjem se ukazuje na sve teškoće složenosti našeg delovanja. Jer, sindikat, pored rešavanja nekih elementarnih pitanja, poput bezbednosti i zdravlјa na radu zaposlenih...

NA HILJADE OTKAZA PREKO SMS I VIBERA

3. februar 2021.  •    Opširnije

ilustracija Da u Srbiji postaje praksa da firme "preko noći" zatvaraju pogone, i radnike o otkazima obaveštavaju porukama i mejlovima, dokaz je i firma "Šinvon", druga "Jurina" fabrika.
Njeno rukovodstvo je putem SMS poruka obavestilo 188 radnika da zbog smanjenog obima poslovanja nisu u mogućnosti da im produže ugovore. I to je još jedan dokaz da SMS, mejl ili jednostavno, otkaz bez ikakvog obrazloženja i očekivanja radnika, nije novina u Srbiji.

Važnost PKU za putnu privredu
produžena za tri godine

2. februar 2021.  •    Opširnije

Potpisivanje PKU Rok važenja Posebnog kolektivnog ugovora (PKU) za delatnost putne privrede Srbije produžen je za još tri godine.
Sporazum o tome potpisan je danas u prostorijama SSSS. Sporazum su, u ime Samostalnog sindikata putara Srbije i reprezentativnog Udruženja poslodavaca putne privrede Republike Srbije „PUTAR“, potpisali predsednici Duško Bošković i Zvonimir Marković.

Struja skuplja za 3,4 odsto

1. februar 2021.  •    Opširnije

ilustracija Električna energija za domaćinstva i vlasnike malih radnji od danas će biti skuplja za 3,4 odsto. Da li je ovo poskupljenje opravdano?
Analiza Agencije za energetiku pokazuje da će februarski račun za prosečnu mesečnu potrošnju od 450 kilovata, a takvih domaćinstava je najviše, biti uvećan za oko 150 dinara. Oni koji se greju na struju sa potrošnjom do 1.600 kilovata, platiće 350 dinara više.

Kako sprečiti rad na crno?

1. februar 2021.  •    Opširnije

Stop na crno Da bi se stalo na put radu “na crno” i u oblastima kao što su građevinarstvo, turizam, ugostiteljstvo, poslovi u kući i kreativna industrija, po uzoru na postojeći Zakon o pojednostavljenom angažovanju na sezonskim poslovima u poljoprivredi, država uskoro planira proširenje obuhvata postojećeg zakona.
Prvi nacrt izmena mogao bi da bude spreman već u februaru, ali je cilj, ističu u NALED-u, da se radnici zaštite i bude im plaćeno penziono i deo zdravstvenog osiguranja...

Erik Rejnert: Globalna ekonomija

29. januar 2021.  •    Opširnije

ilustracija knjige Kako su bogati postali bogati, a siromašni i dalje ostaju siromašni

-Prikaz knjige
Knjiga na izvanredan način objašnjava zašto su privrede u razvoju koje se neselektivno otvaraju prema svetu i živi od nade u strane investitore osuđene na večito siromaštvo, i od kolike je važnosti državna podrška razvoju.

Duško Vuković i Božidar Dakić o socijalnim kartama

29. januar 2021.  •    Opširnije

Vuković-TV Nova Duško Vuković ispred Saveza samostalnih sindikata Srbije i Božidar Dakić bivši direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, gosti su večerašnje emisije "Među nama", a sa voditeljkom i novinarkom Radom Đurić razgovarali su o socijalnim kartama.
Zakon o socijalnoj karti, čiji je pedlog dostavljen skupštini trebalo bi da bude u primeni od marta 2022. godine. Za njegovo sprovođenje iz budžeta biće izdvojeno 130miliona dinara, podsetila je na početku emisije Rada Đurić.

Nova strategija zapošlјavanja
bez mišlјenja sindikata?

28. januar 2021.  •    Opširnije

ilustracija Strategija zapošlјavanja za period 2021–2026. godine bi, kako je ranije najavlјeno, trebalo da bude usvojena do kraja januara, a o tom strateškom dokumentu nedavno je organizovana i javna rasprava. U međuvremenu su prikuplјena i mišlјenja ministarstava, a čeka se i završna reč Socijalno-ekonomskog saveta, posle čega predlog strategije ide na usvajanje. Glavni cilј je omogućavanje kontinuiranog rasta zaposlenosti, a posebna pažnja biće usmerena na kategorije lјudi koji se teže zapošlјavaju, među kojima su mladi, žene, osobe sa invaliditetom...

Sindikat „Fiat plastika” u Kragujevcu
preti obustavlјanjem proizvodnje

28. januar 2021.  •    Opširnije

ilustracija Radnicima fabrike za proizvodnju branika za 500L „Fiat plastika” u Kragujevcu su za oko 15.000 dinara smanjene zarade koje su i ranije bile „drastično” niže od prosečne u Srbiji, saopštio je danas Samostalni sindikat te fabrike.
Novinarima je rečeno da su plate koje su i u vreme punog obima proizvodnje bile koliko i zarada kasirke iz lokalne trgovine, smanjene su po dva osnova: za više od 50 odsto umanjen je regres, te od februara zaposlenima sleduje oko 3.000 dinara mesečno manje ili 300 evra godišnje...

Inicijativa Ustavnom sudu za ocenu
Zakona o platama u državnim organima

21. januar 2021.  •    Opširnije

logo Savez samostalnih sindikata Kragujevca uputio je Ustavnom sudu Republike Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredaba člana 4. Zakona o platama u državnim organima i javnim službama.
Inicijativa je pokrenuta na zahtev Sindikalne organizacije gradskih uprava grada Kragujevca i odnosi se na oko 450.000 zaposlenih.

Podrška Sekcije žena SSSS
svim žrtvama nasilјa

21. januar 2021.  •    Opširnije

Sekcija žena-Logo Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Srbije poziva nadležne i sve društvene strukture da hitnim reakcijama, kratkim sudskim postupcima i najstožim kaznama, kao i zaštitom bezbednosti i prava žrtava kao osetlјivih svedoka, svi zajedno stanemo na put rodno zasnovanom nasilјu.

Ministarstvo životne sredine: Sindikalne
organizacije nisu obveznici plaćanja naknade

20. januar 2021.  •    Opširnije

ilustracija Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da sindikalne organizacije nisu u obavezi da plaćaju naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

U odgovoru na dopis Saveza samostalnih sindikata Srbije, resorno ministarstvo je dalo mišljenje da sindikalne organizacije nisu obveznici plaćanja naknade, osim u slučaju da obavljanjem delatnosti ostvaruju prihod.

Sindikat poštara poziva na protest 6. februara

19. januar 2021.  •    Opširnije

ilustracija Samostalni sindikat Poštanskih radnika poziva sve zaposlene u JP „Pošta Srbija“ na protest, koji će biti održan 6. februara 2020. godine, u 14 sati, ispred sedišta Preduzeća, Takovska 2 u Beogradu.
Taj sindikat poziva sve sindikate koji deluju u JP „Pošta Srbija“ da svojim prisustvom iskažu nezadovoljstvo trenutnom situacijom u preduzeću.

Firme, bez pristojno plaćenih radnika,
samo prazne hale i zgrade

19. januar 2021.  •    Opširnije

Rade Erceg Iskustvo sa nama budućnost pred nama - kongresni je slogan sa kojim je Savez samostalnih sindikata Srbije ušao u novi petogodišnji mandat od 30. juna prošle godine, sa cilјem da se modernizujemo i postanemo efikasniji, angažujući iskusne da pripreme mlade za težak i odgovoran sindikalni rad, izjavio je Rade Erceg, predsednik SSSS Opštine Stara Pazova.

Minimalna cena rada za 2021. godinu

15. januar 2021.  •    Opširnije

ilustracija Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period januar-decembar 2021. godine iznosi 183,93 dinara (“neto”), po radnom času. Minimalna neto cena rada za decembar mesec 2020. godine, koja se u punom iznosu isplaćuje u januaru 2021. godine, iznosi 33.843,12 dinara (184 radna časa x 183,93 dinara).

Kineski rudari štrajkuju u
rudniku bakra u Boru

14. januar 2021.  •    Opširnije

ilustracija VIŠE od 50 rudara iz Kine, iz sastava kompanije ZiJin, koji rade na izgradnji jalovišta za novi rudnik bakra i zlata Čukaru peki, kod Bora, štrajkovalo je danas ispred štaba te kompanije.
Oni traže bolje uslove za rad i najavljuju da će protiv menadžemnta podneti tužbu.

Koja preduzeća će biti privatizovana
ove godine

14. januar 2021.  •    Opširnije

Upitnik - RTS Ostalo je da se privatizuje još 78 preduzeća, a država će da se opredeli u kojima će da zadrži vlasništvo. Sagovornici emisije "Upitnik" na RTS-u ističu da javna preduzeća imaju javni značaj. Najavljena je i strategija o državnom vlasništvu, kao i akcioni plan. Koja preduzeća će biti oglašena ove godine?
U prošloj godini od ponuđena tri preduzeća – prodato je samo jedno. Iako je korona usporila i proces privatizacije, Ministarstvo privrede nastavlja s tim poslom.

Sindikat najavljuje štrajk u Fiat Plastic

11. januar 2021.  •    Opširnije

ilustracija Sindikalna organizacija Samostalnog sindikata ”Magneti Mareli” najavila je štrajk upozorenja za utorak 12. januara, pošto je kompanija FIAT Plastic tokom odmora izmenila Pravilnik o radu, ne obaveštavajući o tome reprezentativni sindikat.
Komapnija Fiat Plastic na čelu sa Nikolom Jerotijevićem, menadžerom za ljudske resurse, ostvarila je svoje pretnje, pa je nakon nezakonitih pregovora o novom Kolektivnom ugovoru, koji su protekli u atmosferi pretnji i ucena, tokom odmora jednostrano izmenila Pravilnik o radu...