MINISTARSTVO PRIPREMILO UREDBU ZA
SPREČAVANјE RIZIKA NA RADU

22. maj 2020.  •    Opširnije

ilustracija Ministarstvo rada pripremilo je predlog uredbe koja se odnosi na sprečavanje rizika izloženosti zaposlenih korona virusu, koja bi trebalo da bude usvojena na narednoj sednici Vlade Srbije.
To je za RTS rekla vršilac dužnosti direktora Uprave za bezbednost i zdravlјe na radu u Ministarstvu za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Marina Furtula.

SINDIKAT: PRIMANјA U PRAVOSUĐU
SMANјENA UPRKOS TVRDNJAMA

22. maj 2020.  •    Opširnije

ilustracija Sindikat pravosuđa Srbije uputio je najvišim državnim zvaničnicima Srbije otvoreno pismo, u kome upozorava da su tokom vanrednog stanja tvrdili da nikome neće biti umanjena primanja, a stvarnost je da su primanja zaposlenih u pravosuđu smanjena.
Kako se ističe u pismu, suspendovano je pravo ugovoreno kolektivnim ugovorom, a pored toga, u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija povećanje su imali samo doktori, dok ostali zdravstveni radnici u zatvorima nisu dobili povišicu.

MERE BZR KOD POVRATKA NA POSAO I
PRAVO NA IZOSTANAK SA POSLA

21. maj 2020.  •    Opširnije

ilustracija Evropska konfederacija sindikata (EKS) smatra da će uspeh EU strategije izlaska iz ove krize zavisiti u velikoj meri od odgovarajuće politike bezbednosti i zdravlјa na radu (BZR) ako se želi izbeći drugi talas slanjem miliona lјudi nazad na posao.

Mere BZR, kroz zakonodavstvo ili kolektivne ugovore, nude praktičnu podršku za povratak na radno mesto, dok je klјučno učešće sindikata u kreiranju takvih mera.

BEZ POSLA OSTAJE 238 RADNIKA
FABRIKE HAČINSON U RUMI

21. maj 2020.  •    Opširnije

Hutchinson - Ruma Fabrika za proizvodnju gumenih delova u autoindustriji Hačinson iz Rume do kraja meseca otpustiće 238 radnika, rekao je za Insajder Drago Tešić iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Ova fabrika početkom aprila otpustila je još 81 radnika. Hačinson je jedna od kompanija koje su 2015. godine iz budžeta Srbije dobile subvencije za zapošlјavanje radne snage.

SINDIKAT PREDŠKOLACA TRAŽI DA
DIREKTORI ORGANIZUJU RAD

20. maj 2020.  •    Opširnije

logo Gradski odbor samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda upozorio je danas da su direktori predškolskih ustanova, suprotno instrukciji Ministarstva prosvete i merama koje za cilј imaju sprečavanja rizika od zaraze i njenog širenja, pozvali sve zaposlene da se vrate na rad počev od 11.05.2020. godine.

INICIJATIVA ZRENJANINSKOG POSLOVNOG KRUGA
ZA ZABRANU RADA NEDELJOM U TRGOVINAMA

20. maj 2020.  •    Opširnije

ilustracija Članovi Zrenjaninskog poslovnog kruga ZREPOK pokrenuli su inicijativu za zabranu rada nedeljom i za vreme državnih praznika u trgovinskoj delatnosti – prodavnicama mešovite robe, tržnim centrima, i pozvali ostale privrednike da im se pridruže. Predsednik tog udruženja Budimir Jovanović kazao je da je inicijativa proistekla iz činjenice da su građani za vreme vanrednog stanja i rigoroznih ograničenja, uspevali da se snabdevaju osnovnim životnim namirnicama i ostalim potrepštinama za život, čak i u situacijama kada su prodavnice bile zatvorene tri uzastopna dana.

GAZDE NE SMEJU DA
UZMU DEO MINIMALCA RADNICIMA

20. maj 2020.  •    Opširnije

ilustracija Posle navoda u nekim medijima da pojedini poslodavci u Srbiji traže od radnika da im, na ime poreza i doprinosa, ustupe deo novca od minimalca koji im je obezbedila država, u Ministarstvu finansija kažu da novac dobijen po osnovu direktnih davanja poslodavci mogu samo da isplate na tekuće račune zaposlenih, a u Savezu samostalnih sindikata navode da im se niko od radnika nije žalio na takve slučajeve, ali poziva državu da pojača kontrolu.

SINDIKATI RGZ: ULEPŠANI REZULTATI DIGITALIZACIJE
ISKORIŠĆENI ZA ZADUŽIVANJE KATASTRA

18. maj 2020.  •    Opširnije

ilustracija Sindikati zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) uputili su pismo premijerki Srbije Ani Brnabić, u kom su izneli primedbe na rad te institucije, i u kom navode da su „filovani i ulepšani rezultati u ‘reformama’ iskorišćeni za dodatno zaduživanje kod međunarodnih institucija u iznosima koji su preko 60 miliona evra“.

ZABRANA RADA NEDELJOM:
VEĆA PRAVA ILI VIŠE OTKAZA?

18. maj 2020.  •    Opširnije

ilustracija Privrednici iz Bajine Bašte pokrenuli su inicijativu da se na teritoriji te opštine usvoji pravna regulativa koja nedelju predviđa kao neradan dan.
Veliki broj privrednih subjekata iz te opštine koji se bave trgovinom i mešovitom robom pokrenuli su inicijativu da se u Bajinoj Bašti usvoji pravna regulativa koja nedelju predviđa kao neradni dan u sektoru trgovine mešovitom i prehrambenom robom.
Inicijativa je upućena predsedniku opštine, zameniku predsednika i opštinskom veću, prenosi protal Drina info.

MENADžMENT JURE SPISKOVE ZARAŽENIH
POSTAVIO NA OGLASNU TABLU

18. maj 2020.  •    Opširnije

YURA - Leskovac Nakon testiranja svih zaposlenih u pogonu leskovačke „Jure“, menadžment te fabrike je rezultate testova, napisane rukom i bez zvaničnih obeležja nadležnih zdravstvenih organa i pečata YURA Korporacije, postavio na oglasne table, obaveštavajući tako one radnike koji su zaraženi kovid virusom.

BROJNI POZIVI ČLANSTVA POTVRDILI
NEOPHODNOST STRUČNE PSIHOLOŠKE POMOĆI

15. maj 2020.  •    Opširnije

SOS Na SOS telefon i e-mejl, koje je Savez samostalnih sindikata Srbije otvorio početkom pandemije kako bi pružio stručnu psihološku pomoć i podršku svom članstvu u izolaciji koji se suočavaju sa posledicama koje se mogu javiti u toku kriznih situacija, javio se veliki broj naših članova, ali i zaposleni koji nisu sindikalno organizovani.

Dokad će menadžmentu "Jure" profit biti
važniji od zdravlja radnika ?

14. maj 2020.  •    Opširnije

SSSS-logo Pogon „Jure“ u Leskovcu je od početka pandemije bio i ostao glavno mikrožarište korona virusa, koje nadležni državni organi ne mogu ili ne žele da spreče.
Prema zvaničnim podacima Kriznog štaba, od 339 obolelih građana Leskovca, 67 je zaposleno u leskovačkom pogonu te južnokorejske kompanije.
Dok se broj novozaraženih, prema zvaničnoj statistici, svakodnevno uvećava, na rezultate novotestiranih se još uvek čeka, pa postoji velika opasnost da ih je mnogo više.

E-VODIČ O PRAVIMA ZAPOSLENIH ZA VREME PANDEMIJE

13. maj 2020.  •    Opširnije

SSSS-logo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je na svom sajtu postavilo E-vodič o pravima zaposlenih za vreme pandemije COVID - 19 virusa.
Zaposlenima je omogućeno da kroz anketu, u kojoj mogu da unesu podatke o trenutnom status svog zaposlenja, dobiju informaciju o svojim pravima, u skladu sa odredbama Zakona o radu.
(vidi anketu)

KONGRES SSSS BIĆE ODRŽAN 30. JUNA 2020. GODINE

12. maj 2020.  •    Opširnije

SSSS-logo Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije donelo je Odluku da Šesnaesti Kongres Saveza samostalnih sindikata Srbije bude održan 30. juna 2020. godine. Sve izborne aktivnosti na nivou samostalnih sindikata Srbije i teritorije Vojvodine moraju da budu sprovedene do 12. juna.

Zaštitnu opremu
treba da obezbedi poslodavac

6. maj 2020.  •    Opširnije

ilustracija U pripremi je posebna uredba o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad kako bi se sprečilo širenje virusa
I kada bude ukinuto vanredno stanje, u Srbiji će na snazi ostati vanredne mere u okviru proglašenja epidemije od posebnog značaja, koje će morati da se sprovode preventivno da bi se sprečilo dalje širenje virusa korona. To, faktički, znači da će poslodavci, kada radnici u većem broju počnu da se vraćaju na posao, morati kao i dosad da im obezbede svu neophodnu zaštitnu opremu dok se nalaze na svom radnom mestu.

FIAT U KRAGUJEVCU
NA PLAĆENOM ODSUSTVU DO 18. MAJA

5. maj 2020.  •    Opširnije

ilustracija Radnici fabrike „Fijat Krajsler automobili Srbija“ (FCA) biće na plaćenom odsustvu do 18. maja, a da li će ono biti produženo i posle tog datuma znaće se u međuvremenu, rečeno je agenciji Beti u Samostalnom sindikatu te fabrike.
Radnici FCA su bili na plaćenom odsustvu od 16. marta, a posle uskršnjih praznika su koristili i stare godišnje odmore.

SINDIKATI NEZADOVOLJNI USLOVIMA RADA
U FABRICI ZASTAVA ORUŽJE

5. maj 2020.  •    Opširnije

ilustracija Sindikat u fabrici Zastava oružje tvrdi da danas radnicima na ulazima u fabriku nije deljena zaštitna oprema, odnosno maske i rukavice, koje su počeli da dobijaju tek tokom prepodneva.
U pogonima, tvrde iz sindikata, nema dozera, a nije regulisana ni fizička distanca među zaposlenima koju su propisale nadležne zdravstvene ustanove.

NAJVEĆI TERET PODNEĆE ONI
KOJIMA JE I DOSAD BILO NAJTEŽE

4. maj 2020.  •    Opširnije

ilustracija Kraj krize koju je izazvala epidemija virusa korona ne nazire se, samim tim i njene posledice, ali ono što je u Srbiji mesec i po dana po uvođenju vanrednog stanja evidentno, jeste da će one biti ogromne, naročito u pojedinim sektorima poput usluga, turizma ili ugostiteljstva.
Veliki broj malih radnji verovatno se nikada neće oporaviti, a desetine hiljada radnih mesta već sada je izgubljeno.

Vuković: Ove godine smo ostali kod kuće,
sledeće nećemo uveravamo vas

2. maj 2020.  •    Opširnije

Duško Vuković Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) već niz decenija, zajedno sa granskim sindikatima, teritorijalnim organizacijama širom zemlje i drugim sindikatima obeležava 1. maj u Beogradu okupljajući na desetine hiljada članova na protestnim šetnjama.
Ove godine zbog vanrednog stanja, zabrane okupljanja i policijskog časa razumljivo da nismo mogli da organizujemo protestnu šetnju.

PRVOMAJSKI PROGLAS 2020.

1. maj 2020.  •    Opširnije

Sekcija mladih Prvi put u novijoj istoriji radnici će svoj praznik, 1. Maj - Međunarodni dan rada, obeležiti u vanrednim okolnostima, u svojim domovima, bez mogućnosti da se tradicionalno okupe i javno upute poruku vladi i poslodavcima.
Ipak, tako izolovani u nastojanju da na taj način sprečimo širenje korona virusa unutar zajednice i zaštitimo najstarije i druge osobe sa zdravstvenim problemima, pokazujemo solidarnost koja će nam, i ovoga puta, pomoći da pobedimo nevidlјivog neprijatelјa.

MKS: SVET JE JEDAN – ZA
RADNA MESTA, PLATE I SOCIJALNU ZAŠTITU

30. April 2020.  •    Opširnije

ETUC- poster Međunarodna konfederacija sindikata je, povodom Međunarodnog dana rada, upozorila da se, zbog pandemije korona virusa u celom svetu, predviđa gubitak 200 miliona radnih mesta, da bi milioni radnika mogli da završe u siromaštvu, dok se ogromne nejednakosti, koje su i ranije postojale, samo produblјuju.
Desetine hilјada lјudi je umrlo, a još veći broj osetiće posledice po svoje zdravlјe. Dve trećine svetskog stanovništva sa nedovolјnom socijalnom zaštitom ili bez nje, izloženo je ozbilјnim rizicima, a veliki deo njih suočava se sa nemaštinom i glađu.

BEZBEDAN RAD PREDSTAVLJA ZDRAVU BUDUĆNOST

28. April 2020.  •    Opširnije

ILO- plakat Zaštita života ljudi osnovni je prioritet u celom svetu i na današnji dan kada obeležavamo 28. april – Međunarodni dan bezbednosti I zdravlja na radu.
Korona virus je izazvao krizu neviđenih razmera zdravstvenim sistemima, nacionalnim privredama i globalnoj ekonomiji, ali je pogodila i svetsko radno stanovništvo. Ovaj međunarodni dan, koji je ujedno i dan sećanja na radnike koji su tragično izgubili život na radnom mestu, obeležava se i u Srbiji, kojoj je to od 2010. i Nacionalni dan bezbednosti i zdravlja na radu.

27. april - DAN
SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

27. April 2020.  •    Opširnije

Logo SSSS Još jedan značajan jubilej naše organizacije, 117 godina kontinuiranog rada na zaštiti radnika, borbe za veća prava i zarade i zalaganja za bolјi život, obeležavamo danas u vanrednim okolnostima.
Velikom većinom zatvoreni po kućama i izolovani u nastojanju da na taj način sprečimo širenje korona virusa unutar zajednice i zaštitimo najstarije i druge osobe sa zdravstvenim problemima.

SINDIKATI I POSLODAVCI SAGLASNI: Mere značajne,
treba ih dopuniti i prilagoditi

25. April 2020.  •    Opširnije

Ljubisav Orbović Mere podrške privredi su značajne, ali bi trebalo dodatno sagledati stanje u svim sektorima,dopuniti mere i prilagoditi ih stanju u kome se preduzeća nalaze, smatraju predstavnici sindikata i poslodavaca. Oni skreću pažnju da neki sektori krizu usled pandemije podnose bez većih problema, a neka preduzeća su potpuno desetkovana, te nije svima potrebna ista podrška i smatraju da bi trebalo razmotriti da pomoć više bude usmerena ka onima koji su više pogođeni.

SAD: Protest medicinskih sestara pred Belom kućom

24. April 2020.  •    Opširnije

ilustracija Registrovane medicinske sestre su u utorak 21. aprila organizovale protest ispred Bele kuće kako bi skrenule pažnju na desetine hiljada zdravstvenih radnika širom zemlje koji su se usled nedostatka lične zaštitne opreme zarazili korona virusom. Medicinske sestre, članice Nacionalnog udruženja medicinskih sestara - najveće organizacije te vrste u zemlji - poštujući meru socijalnog distanciranja, glasno su pročitale imena američkih medicinskih sestara za koje se tačno zna da su umrle od KOVID-19.

EU: 60 MILIONA RADNIH MESTA U OPASNOSTI

23. April 2020.  •    Opširnije

ilustracija Skoro 60 miliona radnih mesta širom Evropske unije i Velike Britanije u opasnosti je zbog pandemije virusa korona, tvrdi agencija „Mekinsi“. U izveštaju objavlјenom u ponedelјak, ova konsultantska firma najavlјuje da bi, ukoliko se bolest brzo ne suzbije, stopa nezaposlenosti u Evropi sa oko 6% mogla porasti na 11% i na tom nivou ostati godinama.

VISENTINI: DUGI RAZGOVORI KOŠTAJU NAS
ŽIVOTA I RADNIH MESTA

23. April 2020.  •    Opširnije

Luka Vinsentini Povodom današnjeg sastanka Evropskog saveta, EKS poziva lidere Unije da se dogovore i bez uslovlјavanja pomognu radnicima, preduzećima i javnim službama pogođenim krizom KOVID-19. Savet će, naime, u četvrtak razmatrati paket podrške vredan 540 milijardi evra, koji uklјučuje mehanizam SURE (programe rada na kraći rok) i finansiranje privrednog oporavka. Sa više od 40 miliona radnika, koji su od trenutka izbijanja krize privremeno ili trajno nezaposleni, ne sme se dopustiti nova višednevna svađa između ministara finansija zemalјa-članica, poput one do koje je došlo nedavno, u okviru Evrogrupe.

ZBOG NEJASNIH MERA VLADE
RADNICI OSTAJU BEZ PLATA

22. April 2020.  •    Opširnije

ilustracija Uredba kojom je utvrđeno pravo firmi da iz budžeta sredinom maja dobiju novac kako bi isplatile minimalac svojim radnicima, usvojena je pre desetak dana, ali privrednici i dalje imaju niz dilema o načinu njene primene.
O tome svedoče brojna pitanja upućena Ministarstvu finansija ili Privrednoj komori Srbije, a do razrešenja nejasnoća mnogi jednostavno nisu isplatili radnicima plate za mart ili čak februar.

Španija: Radikalne mere zaštite zaposlenih

22. April 2020.  •    Opširnije

El Pais Kako bi se izborila sa posledicama ekonomske krize uzrokovane epidemijom korona virusa, vlada Španije najavila je da će u maju započeti sa isplatom osnovnog dohotka za najsiromašnije. Kako prenosi dnevnik „Pais“, procena je da će za za ovu meru (za oko tri miliona najugroženijih stanovnika) na godišnjem nivou biti izdvojeno oko 5,5 milijardi evra.

Oružari na poslu, FIAT još ne radi

22. April 2020.  •    Opširnije

ilustracija Plaćeno odsustvo zbog epidemije korona virusa prekinuto je za oko 300 radnika fabrike Zastava oružje koji su danas pozvani da se vrate u proizvodnju, rečeno je za agenciju Beta u Samostalnom sindikatu te fabrike.
U sindikatu navode da su ti radnici pre svega angažovani da se pripreme uslovi za nastavak proizvodnje u fabrici koja zapošljava oko 2.500 radnika.

Srećan Uskrs !

19. April 2020.  •    Opširnije

 uskršnja čestitka Danas se slavi najsrećniji hrišćanski praznik, simbol novog početka i večnog života u veri i miru.
Iako ga ove godine, zbog vanrednih okolnosti, obeležavamo na poseban način, izolovani u svojim domovima, to nas neće sprečiti da širimo optimizam, ali i da brinemo za svoje članstvo.
Savez samostalnih sindikata Srbije svim građanima Srbije želi dobro zdravlje i, nakon okončanja pandemije, novi, bolji početak.

Potpisan PKU o dopunama PKU za
zaposlene u pravosuđu

16. April 2020.  •    Opširnije

ilustracija Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević je u ponedeljak je u Vladi Srbije potpisala Dopunu PKU za zaposlene u pravosuđu PKU za državne organe, kako bi zaposleni koji odsustvuju sa rada mogli da ostvare pravo naknadu plate zbog privremene sprečenosti za rad u visini od 100% osnovne plate.

Potpisan PKU o dopunama PKU za
lokalnu samoupravu i državne organe

16. April 2020.  •    Opširnije

ilustracija Predsednik Sindikata uprave Srbije u ponedeljak je u Vladi Srbije potpisao Poseban kolektivni ugovor o dopunama PKU za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave i Poseban kolektivni ugovor o dopunama PKU za državne organe, kako bi zaposleni koji odsustvuju sa rada iz napred navedenih razloga mogli da ostvare pravo naknadu plate zbog privremene sprečenosti za rad u visini od 100% osnovne plate.

PRIHVAĆENA INICIJATIVA SINDIKATA:
ANEKS PKU ZA SOCIJALNU ZAŠTITU

16. April 2020.  •    Opširnije

ilustracija Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je obavestilo Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije da je prihvaćena njihova Inicijativa za zaključivanje Aneksa Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu u Republici Srbiji, kako bi bio stvoren pravni osnov da zaposleni u socijalnoj zaštiti imaju pravo na naknadu plate u visini od 100%.

POTPISAN ANEKS PKU ZA DELATNOST ZDRAVSTVA

16. April 2020.  •    Opširnije

Zoran Savić i Zlatibor Lončar Nakon podnete Inicijative Sindikata 13.marta 2020.godine, više obavljenih razgovora sa predstavnicima nadležnih državnih organa u ponedeljak je u prostorijama Ministarstva zdravlja potpisan Aneks Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, kojim je stvoren pravni osnov za isplatu naknade plate u visini od 100%.

MARA ERDELJ PONOVO PREDSEDNICA SS BOFOS

14. April 2020.  •    Opširnije

Mara Erdelj Mara Erdelj će i u narednom petogodišnjem periodu predvoditi Samostalni sindikat zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim organizacijama Srbije (SS BOFOS).
Tako je odlučeno na V Kongresu tog sindikata koji je, zbog epidemije korona virusa i vanrednog stanja, održan elektronskim putem.
Takođe su izabrani članovi Republičkog, Statutarnog i Nadzornog odbora SS BOFOS.
Preuzmi Izveštaj

PREMINUO DRAGAN JEKIĆ,
PREDSEDNIK SINDIKATA SLOBODA ČAČAK

13. April 2020.  •    Opširnije

ilustracija Dragan Jekić, predsednik Samostalnog sindikata „Sloboda“ Čačak, preminuo je juče u Gradskoj bolnici u Čačku.
Jekić je preminuo u 55. godini života od posledica korona virusa.
Ostaće upamćen kao sindikalac koji se do poslednjeg dana života zalagao za radnička prava i predstavljao sindikat u jednom od najvećih vojnih preduzeća u Srbiji.
Savez samostalnih sindikata Srbije iskreno žali što je izgubio jednog sjajnog sindikalca i izuzetnog čoveka.

COVID 19 i zaštita
bezbednosti i zdravlja na radu

10. April 2020.  •    Opširnije

ilustracija Saopštenje PERK Mreže za zaštitu zdravlja i bezbednosti na radu

COVID-19 preti zdravlju i životima radnika globalno. COVID-19 će takođe rezultirati ogromnim ekonomskim i posledicama po zapošljavanje. Milioni preduzeća širom sveta se suočavaju sa opasnošću da se ugase, što će imati teške posledice po zaposlenost. To će dovesti do liberalizacije zakona o radu i radničkim pravima.

EVROGUPA: Konsenzus je postignut

10. April 2020.  •    Opširnije

Evrogrupa Evrogrupa je sinoć održala sastanak kome su prisustvovali svi ministri finansija EU i dogovoren je plan oporavka od vanredne situacije usled epidemije KOVID 19. Plan je zasnovan na tri mere:
1. Podrška ublažavanju rizika od nezaposlenosti u vanrednim situacijama (SURE) - do 100 milijardi evra za sve države članice EU, za podršku nacionalnih sistema rada na kratko i slične mere, za zaposlene i samozaposlene...

SSSS: Kriznom štabu za suzbijanje COVID19

9. April 2020.  •    Opširnije

SSSS-logo KRIZNI ŠTAB ZA SUZBIJANjE EPIDEMIJE KORANA VIRUSA
ČLANOVIMA KRIZNOG ŠTABA

Poštovani članovi Kriznog štaba,poštovana predsednice Vlade Republike Srbije,Svakodnevno pratim vaše aktivnosti, kao i uputstva i preporuke koje dajete građanima i lično želim da Vam odam priznanje na zalaganju,profesionalizmu i autoritetu koji prepoznaje većina građana, što dokazuje da poštuju mere, iako nije lako biti u izolaciji.

EVROGRUPA BEZ SPORAZUMA O PLANU OPORAVKA

8. April 2020.  •    Opširnije

EKS-logo Evropska konfederacija sindikata (EKS) saopštila je da, nažalost, Evrogrupa nije postigla sporazum o ukidanju uslova za primenu Evropskog mehanizma stabilnosti i Plana oporavka koji bi bio podržan evroobveznicama.
Takođe, nije usvojena ni podrška ublažavanju rizika od nezaposlenosti u vanrednim situacijama.

SSSS ZAHTEVA HITNE MERE
ZA ZAŠTITU RADNIKA JURE

8. April 2020.  •    Opširnije

SSSS-logo Savez samostalnih sindikata Srbije zahteva od inspekcije rada da preduzme hitne mere kako bi se zaposleni u fabrici Jura zaštitili od korona virusa.
Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je u dopisu ministru rada upozorio da, ako se ne preduzmu hitne mere, može doći do katastrofalnog širenja infekcije među 2.500 zaposlenih u toj fabrici...

RISTIĆ: PROMENIĆE SE ODNOS
PREMA RADNICIMA U CELOM SVETU

7. April 2020.  •    Opširnije

Jgoslav Ristić Predsednik Saveza samostalnih sindikata za grad Kragujevac i član lokalnog socijalno ekonomskog saveta Jugoslav Ristić izjavio je za Televiziju Kragujevac da je na početku vanrednog stanja ova organizacija intervenisala u pojedinim preduzećima, gde je bilo problema sa organizovanjem proizvodnje, kao i da je većina poslodavaca prihvatila sugestije. Ristić procenjuje da će vreme pokazati da će se korenito promeniti odnos prema radnicima u celom svetu, pa i našoj sredini.
Izvor: RTK

Sindikat predškolaca Vučiću: Sjeničani bez plate

7. April 2020.  •    Opširnije

Aleksandar Vučić Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović uputila je dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zatraživši da svojim autoritetom obezbedi isplatu zarada zaposlenima u sjeničkoj PU "Maslačak".
Zaposleni u ovom kolektivu poslednji put su deo zarade, i to oktobarske, primili krajem februara ove godine.

U LESKOVAČKOJ JURI ŠTRAJK

7. April 2020.  •    Opširnije

Jura-Leskovac Oko 150 radnika južnokorejske kompanije „Jura“ u Leskovcu od 6,30 jutros protestuje ispred fabrike, ne želeći da uđe u pogone zbog glasina da je više radnika obolelo od virusa korone, a da je oko 200 u izolaciji zbog sumnje da ima taj virus, piše Jugmedia.
„Radnici nisu hteli da udju u fabriku, plaše se za svoje zdravlje. Imamo dvocifren broj zaraženih i trocifren broj izolovanih ljudi. Boje se i da putuju oragnizovanim prevozom“, rekao je juGmedii predstavnik sindikata Predrag Stojanović.

DRŽAVNA POMOĆ PRAVNIM LICIMA
ZA ISPLATU MINIMALNE ZARADE

7. April 2020.  •    Opširnije

ilustracija Jedan deo ekonomskih mera Vlade Srbije za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih virusom korona odnosi se na pomoć preduzetnicima, mikro, malim, srednjim i velikim pravnim licima, za isplatu minimalne zarade za svakog zaposlenog.
Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća dobiće podršku države u iznosu tri minimalne zarade (oko 30.000 dinara), a velika pravna lica, čiji su zaposleni poslati na prinudni odmor zbog smanjenog obima poslovanja ili...

PRAVA IZ RADNOG ODNOSA ZA
USKRŠNjI I PRVOMAJSKI PRAZNIK

6. April 2020.  •    Opširnije

SSSS-logo Neradni dani i prava zaposlenih za vreme odsustva, odnosno za rad na dan praznika kao i prava zaposlenih koji su na odsustvu uz naknadu iz člana 116. odnosno člana 117. Zakona o radu, a u tom periodu su i dani praznika. Prema članu 1a) i članu 2. tačka 2) i članu 4. tačka 2), Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011 - dalje: Zakon) praznuju se Vaskršnji praznici (verski) počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa odnosno kao i Praznik rada (državni praznik) - 1. i 2. maja.

SOS TELEFON ZA PSIHOLOŠKU POMOĆ
ČLANOVIMA SINDIKATA

6. April 2020.  •    Opširnije

ilustracija Savez samostalnih sindikata Srbije, kao društveno odgovorna institucija, pored redovnih aktivnosti, želi da pruži i psihosocijalnu podršku svom članstvu, kako bi što uspešnije prebrodili novonastalu situaciju vezanu za pandemiju.
U tom cilju, od danas smo otvorili SOS telefon za psihološku pomoć i podršku svom članstvu u izolaciji koji se suočavaju sa posledicama koje se mogu javiti u toku kriznih situacija.

EKS: Finansijski pomoći šeme
"rada na kratko"

6. April 2020.  •    Opširnije

logo eks Evropska komisija je predložila novi program rešavanja problema nezaposlenosti u vreme epidemije korona virusa. Nazvan je „Podrškom ublažavanju rizika od nezaposlenosti u vanrednim situacijama“, ili skraćeno SURE. Radi se o šemama „rada na kratko“ gde se preduzećima, pod tačno utvrđenim uslovima, dozvoljava da smanjuju broj radnih sati zaposlenih, pri čemu isplatu sati koji im nedostaju preuzima država.

NEŠIĆ SMATRA DA
NEĆE BITI TEHNOLOŠKIH VIŠKOVA

5. April 2020.  •    Opširnije

Saša Nešić Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Kruševac Saša Nešić smatra da tokom vanredne situacije u kojoj se nalazimo zbog korona virusa neće biti tehnoloških viškova.
„Jer da bi se proglasio tehnološki višak potrebno je da se ispoštuje velika procedura, da prvo sa tim bude upoznat sindikat, pa da se donese odluka o tome...“
To znači da je potreban vremenski period koji traje i ne može da se donese odluka „sad za sad“, ocenio je Nešić.
( VIDEO )

ORBOVIĆ: MERE DAJU NADU
DA ĆE SE PRIVREDA OPORAVITI

3. April 2020.  •    Opširnije

Ljubisav Orbović Ekonomske mere koje Vlada Srbije planira da sprovede zbog krize izazivane koronavirusom daju nadu da će, se nakon krize, privreda vratiti normalnim tokovima, i da otpušanje radnika neće biti tako masovno kako se u početku činilo, ocenio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.
„Do sada nismo imali tako široke mere koje su usmerene i ka zaposlenima, pogotovo ne prema malim i srednjim preduzećima. Sada im je data mogućnost da isplate minimalne zarade naredna tri meseca i ta mera je za svaku pohvalu...

PUNA NAKNADA ZARADE
ZDRAVSTVENIM RADNICIMA U SAMOIZOLACIJI

2. April 2020.  •    Opširnije

ilustracija Na zahtev Saveza samostalnih sindikata Srbije, Vlada Srbije preporučila je svim poslodavcima da svojim zaposlenima, koji se nalaze u samoizolaciji ili su oboleli od korona virusa, obezbede pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto.
Ova preporuka, usvojena na današnjoj sednici, biće obavezujuća za zaposlene u javnom sektoru, dakle i u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite.

PROGRAM EKONOMSKIH MERA VLADE SRBIJE

2. April 2020.  •    Opširnije

ilustracija Vlada Srbije objavila je Program mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih virusom korona i podršku privredi Srbije.
Osnovni cilj mera sadržanih u Programu je da se očuva zaposlenost u toku trajanja vanrednog stanja i da se pomogne preduzećima kojima je otežano poslovanje, a pre svega preduzetnicima, mikro i malim preduzećima.

PREGLED RADNIH I MATERIJALNIH OBAVEZA

2. April 2020.  •    Opširnije

logo ssss Ljudska prava, a samim tim i sloboda rada, su kategorija međunarodnog prava, pa u skladu s tim Ustav Republike Srbije propisuje da se jemče i neposredno primenjuju ljudska i manjinska prava zajemčena opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

PREGLED MOGUĆNOSTI POSLODAVACA
TOKOM VANREDNOG STANJA

2. April 2020.  •    Opširnije

logo ssss U Republici Srbiji uvedeno je vanredno stanje 15. marta 2020. godine Odlukom o proglašenju vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 29/2020). Nakon proglašenja vanrednog stanja doneto je niz uredbi, naredbi i zaključaka kojima se pojedina prava, Ustavom zagarantovana, ograničavaju.
Imajući u vidu da vanredno stanje u većoj ili manjoj meri utiče na delatnost poslodavca, učestala su pitanja o tome koje su sve mogućnosti kojima poslodavac raspolaže.

NA JEDNOM MESTU SVA PRAVA I OBAVEZE
RADNIKA I POSLODAVACA U TOKU VANREDNOG STANJA

2. April 2020.  •    Opširnije

logo ministarstvo Povodom nedoumica poslodavaca i zaposlenih u vezi sa njihovim pravima i obavezama tokom vanrednog stanja izazvanog virusom COVID–19, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objašnjava sve detalje i moguće situacije u toku vanrednog stanja (rad od kuće, visina naknada, prava roditelja koji imaju decu mlađu od 12 godina, prava radnika u samoizolaciji, plaćenom i neplaćenom odusustvu, bolovanju…).

KAKO SAČUVATI MENTALNO ZDRAVLjE TOKOM PANDEMIJE

1. April 2020.  •    Opširnije

logo kampanje Tokom pandemije, izazvane korona virusom, osim zdravlja i, naravno, života, važno je sačuvati i mentalno zdravlje.
Posebno u uslovima karantina i izolacije, u kojem se nalaze oboleli od virusa, kao i zabrane kretanja uslovaljene vanrednim stanjem.
Tada se, pored straha od zaraze, javljaju i drugi strahovi, koji su obično jačeg intenziteta kada su ljudi u socijalnoj izolaciji.

EKS: Zaustaviti isplate dividendi za vreme
krize uzrokovane koronavirusom

1. April 2020.  •    Opširnije

logo eks Evropska konfederacija sindikata (EKS) u svom saopstenju od juce pozvala je banke i velike kompanije da daju svoj doprinos kako bi se prebrodile ekonomske posledice krize uzrokovane koronavirusom tako da zabrane isplatu dividendi i otkup akcija. Većina kompanija bi inače uskoro isplaćivala dividende, a predviđa se da bi akcionari ove godine trebalo da dobiju rekordnih 359 milijardi evra, što je povećanje od 12 milijardi evra u odnosu na prošlu godinu.

SINDIKATI: NEMA TAČNIH PODATAKA
O BROJU OTPUŠTENIH

1. April 2020.  •    Opširnije

ilustracija Predstavnici sindikata u Srbiji navode da ne postoje tačni podaci o broju radnika koji su dobili otkaz od kad je uvedeno vanredno stanje.
Oni su u razgovoru za Nova.rs istakli da je veoma teško voditi evidenciju o pojedinačnim slučajevima u momentima kad su na snazi mere koje se odnose na ograničenje kretanja i rada.
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije(SSSS) Duško Vuković, kazao je za Nova.rs da taj sindikat nije zabeležio velike primere otpuštanja...

VLADA DA POMOGNE I MUZIČKIM IZVOĐAČIMA

31. Mart 2020.  •    Opširnije

Estrada-logo Savez samostalnih sindikata Srbije zatražio je od Vlade Srbije da, u okviru najavljene finansijske podrške različitim delatnostima usled otežanih uslova poslovanja, predvidi i pomoć licima koja obavljaju samostalnu umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.
U pismu predsednika SSSS Ljubisava Orbovića predsednici Vlade Srbije navodi se da su samostalni muzički izvođači posebno pogođeni, jer ne mogu uživo da nastupaju zbog obustavljenog rada u ugostiteljstvu i na drugim mestima zbog vanrednog stanja.

BUDIMO HUMANI – SAČUVAJMO LjUDE

31. Mart 2020.  •    Opširnije

SSSS-logo Nakon oporavka privrede od korona virusa, što bi, kako se predviđa, trebalo da bude u skorijoj budućnosti, Srbiji će biti neophodni radnici za gotovo sva zanimanja.
S obzirom na to da je njihov broj proteklih godina značajno umanjen zbog odlaska velikog broja naših građana u inostranstvo, dodatni problem za zemlju bi predstavljalo otpuštanje radnika tokom sadašnje krize.

A KADA PROĐE PANDEMIJA

31. Mart 2020.  •    Opširnije

Nebojša Katić Koliko god paradoksalno zvučalo, kovid 19 je dar s neba za zapadne vladajuće političke i ekonomske strukture. Pandemija će imati razorne ekonomske posledice, ali velika ekonomska kriza je bila neminovna i bez nje.
Početak krize jasno se video još u septembru 2019. Pandemija će sada poslužiti da se ta činjenica sakrije, a neugodna pitanja gurnu pod tepih.

SSSS: PUNE NAKNADE
ZDRAVSTVENIM RADNICIMA NA BOLOVANjU

30. Mart 2020.  •    Opširnije

SSSS Savez samostalnih sindikata Srbije zatražio je od Vlade Srbije da zdravstveni radnici koji se nalaze na bolovanju zbog korona virusa primaju naknadu u punom iznosu, a ne umanjenu kako se to desilo nedavno sa niškim lekarima. U dopisima, upućenima predsednici Vlade i ministru rada, predsednik SSSS Ljubisav Orbović zahteva da se ispravi ta nepravda, do koje je, kako je naveo, verovatno došlo usled propusta.

OKO 60 ODSTO KIKINDSKE PRIVREDE NE RADI,
OTKAZA ZA SADA NEMA

27. Mart 2020.  •    Opširnije

Ilija Drljić Oko 60 procenata kikindske privrede trenutno ne radi. Nakon što je grad prvi uveo najrestriktivnije mere u borbi protiv korona virusa, pogoni pojedinih kompanija u Kikindi su zatvoreni, dok neke fabrike rade sa smanjenim kapacitetima.
Kako naglašavaju u veću Saveza samostalnih sindikata za grad Kikindu i opštine Novi Kneževac, Čoka i Nova Crnja, otkaza nema, a još jedna dobra vest je najava da će pojedine kompanije, uz poštovanje svih neophodnih zdravstvenih i bezbednosnih uslova, ponovo pokrenuti proizvodnju.

POJEDNOSTAVLjENA PROCEDURA ZA PLAĆENO ODSUSTVO

27. Mart 2020.  •    Opširnije

ilustracija Vlada Republike Srbije donela je Zaključak da se rešenja za davanje saglasnosti za upućivanje zaposlenih na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana izdaju bez prethodnog dostavljanja zahteva poslodavaca na mišljenje reprezentativnom sindikatu grane ili delatnosti osnovanom na nivou Republike, sa rokom važenja najkasnije do dana prestanka vanrednog stanja.

EKS ZGROŽEN NAJAVOM HRVATSKE VLADE
DA SUSPENDUJE RADNA PRAVA

27. Mart 2020.  •    Opširnije

SSSH - logo Evropska konfederacija sindikata (EKS) osudila je danas najavu hrvatske vlade da će suspendovati radna i socijalna prava u toj zemlji za vreme pandemije KOVID-19.
U dopisu predsedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću i ministru rada i penzionog sistema Josipu Aladroviću, EKS je snažno osudila takvu zakonodavnu inicijativu i zatražila od Vlade RH da odmah odustane od nje i svih predloga koje ona sadrži.

NEODGOVORNI POSLODAVCI SE
NE OBAZIRU NA VLADINE PREPORUKE

26. Mart 2020.  •    Opširnije

Yura-Leskovac Dok se za vreme vanrednog stanja, uzrokovanog pandemijom korona virusa, zdravstveni radnici nadljudski bore za svakog pojedinca u Srbiji, pojedini neodgovorni poslodavci bezobzirno nastavljaju da ugrožavaju zdravlje i živote svojih zaposlenih.
Primer za takvo ponašanje jeste korejska kompanija "JURA" u Leskovcu, čiji menadžment nije organizovao da se na ulazu u fabriku kontrolišu radnici da li su bolesni, niti im se meri temperatura.

Radnici niške Yure obustavili rad
zbog loših uslova i pretnji otkazom

25. Mart 2020.  •    Opširnije

ilustracija Zaposleni u proizvodnom pogonu korejske kompanije “Yura corporation” u Nišu obustavili su rad u toku prve smene na više od sat vremena zbog nepostojanja zaštite od širenja epidemije coronavirusa i pretnji otkazom.
Radnici u niškoj fabrici koja proizvodi delove za automobilsku industriju kolektivno su napustili svoja radna mesta negde posle 9 časova, a kao razlog navode to što poslodavac nije omogućio majkama koje imaju decu uzrasta do 12 godina da idu kući i da za to vreme primaju 100% svoje zarade, objavljeno je na sajtu Niške inicijative.

Orbović: Nema masovnog otpuštanja radnika

25. Mart 2020.  •    Opširnije

Ljubisav Orbović Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je danas da zbog posledica epidemije virusom korona nema masovnog otpuštanja, a da se do sada tom sindikatu prijavilo samo nekoliko građana, ali da nisu dostavili neophodnu dokumentaciju.
On je agenciji Beta rekao da su do sada, verovatno otpušteni oni koji su radili „na crno“, da će sledeći biti oni koji su radili na odredjeno vreme, a stanje kod zaposlenih na neodredjeno vreme videće se u aprilu i maju.

Ministarstvo: prava i obaveze poslodavaca
i radnika u vanrednom stanju

25. Mart 2020.  •    Opširnije

Zoran Đorđević Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije je objavilo detaljna objašnjenja prava i obaveza radnika i poslodavaca u toku vanrednog stanja.
Upućen je apel poslodavcima da, ukoliko to moguće, zaposlenima organizuju rad od kuće.

Generalna unija radnika Španije

25. Mart 2020.  •    Opširnije

UGT_logo Draga braćo i sestre,
Mnogi delovi sveta suočeni su sa zdravstvenom, ljudskom, ekonomskom socijalnom krizom i krizom rada sa kakvom do sada dugo, dugo nismo bili suočeni.
Pored užasnih posledica koje je pandemija koronavirusa prouzrokovala po zdravlje i živote mnogih ljudi, postoji takođe i strah od gubitka posla i efekata od kojih će stradati ekonomije naših zemalja.

ITALIJANSKI SINDIKATI PRETE ŠTRAJKOM
AKO VLADA NE ZATVORI SVA PREDUZEĆA

24. Mart 2020.  •    Opširnije

UIL_logo Italijanski sindikati su zapretili generalnim štrajkom ukoliko vlada te zemllje ne zatvori sva preduzeća i fabrike koje nisu od vitalnog značaja, saopštio je italijanski sindikat UIL.
Kako bi zaštitili zdravlje i bezbednost svih radnika, sindikati su spremni na opštu mobilizaciju i, ako treba, generalni štrajk.
Zbog zabrinjavajuće situacije na radnim mestima zbog korona virusa, vlada je juče hitno objavila dekret o zatvaranju mnogih proizvodnih sektora širom zemlje.

Pandemija Korone ugrožava
radna mesta i privredu celog sveta

24. Mart 2020.  •    Opširnije

ilustracija Međunarodna organizacija rada (MOR), izašla je sa prvim procenama kako će se pandemija Kovid-a 19 odraziti na položaj sveta rada. Kako upozoravaju Ujedinjene nacije sa pandemijom se suočilo tržište rada iz 192 zemlje. Prinudne mere i ograničenja mogle bi da ostave bez posla između 13 i 35 miliona ljudi, procenjuje MOR, a „siromaštvo uz rad“ do kraja godine moglo bi da pogodi između 8,8 i 35 miliona Ovaj termin „siromaštvo uz rad“ je uveden za one koji su uspeli da zadrže radno mesto ali uz minimalne plate.

HUDJI: PUNO NEPOZNANICA I PITANJA RADNIKA

24. Mart 2020.  •    Opširnije

Ištvan Huđi Puno je pitanja i nepoznanica, posebno u privatnom sektoru,vezanih za plate,masovni rad u fabričkim halama,čuvanje dece i drugo, izjavio je predsednik Veća SSS Subotice,Ištvan HUDJI.
Ipak,sada je najvažnije da sačuvamo živote i zdravlje ljudi,pa ćemo onda rešavati druge probleme.
(VIDEO)

SAVEZ UPUTIO PODRŠKU I POMOĆ SINDIKATU HRVATSKE

23. Mart 2020.  •    Opširnije

SSSS Drage kolege, dragi prijatelji, Sa velikom zabrinutošću pratimo vesti iz Zagreba. Slike porušenih i oštećenih zgrada, spomenika kulture i obeležja Zagreba, a pre svega povređenih ljudi, duboko su nas potresle.
Pored pandemije virusa sa kojom se svi borimo, nastojeći da maksimalno zaštitimo živote i zdravlje naših radnika i građana, Zagreb je pogodila i ova velika nedaća.

PRAVA RADNIKA U VANREDNOM STANJU

23. Mart 2020.  •    Opširnije

SSSS- logo Pravna služba Saveza samostalnih sindikata Srbije ukazuje na prava radnika tokom uvođenja vanrednog stanja usled pandemije.
Naglašavanje razloga uvođenja vanrednog stanja je potrebno zbog toga što uticaj razloga njegovog uvođenja u velikoj meri određuje prirodu problema koji nastaju u vezi ostvarivanja i zaštite prava radnika u takvim uslovima.

SSSS: ZAHVALNOST SVIM ZDRAVSTVENIM RADNICIMA
U BORBI PROTIV EPIDEMIJE

20. Mart 2020.  •    Opširnije

ilustracija Savez samostalnih sindikata Srbije uputio je zahvalnost lekarima, medicinskim sestrama i svim zdravstvenim radnicima na požrtvovanom radu i nadljudskim naporima kako bi se sačuvali životi i zdravlje naših građana u borbi protiv korona virusa.
“U ime naše organizacije, naših članova, penzionera i svih radnika Srbije upućujemo vam veliko hvala što pomažete svom narodu”.

SES KRAGUJEVCA O MERAMA ZAŠTITE ZAPOSLENIH

20. Mart 2020.  •    Opširnije

Jugoslav Ristić Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca razmatrao je mere zaštite zaposlenih u uslovima pandemije korona virusom, kojim je definisan način ponašanja građana, zaposlenih u javnom sektoru, rada javnih i javno komunalnih preduzeća ali isto važi i za privredne subjekte.
Mere prevencije u skladu sa zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti su obaveza, ne samo državnih organa, organa jedinica autonomne pokrajine i lokalne samouprave...

SSSS:VREME JE ZA SOLIDARNOST

20. Mart 2020.  •    Opširnije

SSSS-logo Epidemija korona virusa izazov je za sve države, vlade, poslodavce i sve radnike.
Izazov je za čovečanstvo, a u borbi protiv nevidlјivog neprijatelјa možemo pobediti samo zajedno, solidarni i odgovorni jedni prema drugima i svim građanima.
Radnici su tokom istorije uvek bili u prvim borbenim redovima. I kad su nosili puške i kada su gradili porušeno.

OBAVEŠTENJE

19. Mart 2020.  •    Opširnije

ilustracija Poštovani članovi sindikata i svi građani Srbije,
Kako bi vas pravovremeno i na jednom mestu informisali o svim informacijama vezanim za epidemiju korona virusa, merama u toku vanrednog stanja, pravima zaposlenih i važnim brojevima telefona na koje možete da zatražite pomoć, otvorili smo posebnu stranicu sajta sa nazivom „COVID 19 – IMAŠ SAMO JEDAN ŽIVOT – ČUVAJ GA“.
Klikom na fotografiju sa desne strane možete pročitati važne informacije, koje ćemo svaki dan ažurirati.

UREDBA O ORGANIZOVANJU RADA POSLODAVACA
ZA VREME VANREDNOG STANJA

19. Mart 2020.  •    Opširnije

ilustracija ("Sl. glasnik RS", br. 31/2020)

Član 1
Ovom uredbom uređuje se poseban način i organizacija rada poslodavaca na teritoriji Republike Srbije za vreme vanrednog stanja...

Kol centri

19. Mart 2020.  •    Opširnije

ilustracija Vlada Republike Srbije saopštila je da su u gradovima i opštinama u Srbiji otvoreni kol centri za pružanje pomoći građanima u uslovima novih, rigoroznijih mera koje se odnose na zabranu kretanja za građane starije od 65 godina.
Danas je spisak dopunjen novim podacima o opštinama i gradovima i kontakt telefonima kol centara...

OBAVEŠTENJE

18. Mart 2020.  •    Opširnije

SSSS-logo Poštovane koleginice i kolege,
Uvođenje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije zbog pandemije virusa COVID-19, ne znači da prestaju naše obaveze i briga za članstvo. Shodno tome, svaki član Samostalnog sindikata može se obratiti Službi Saveza koje će dežurati svakog radnog dana od 8 do 14 časova.
Za sve potrebne informacije možete nam se obratiti putem maila: sindikatsrbija@gmail.com ili pozivanjem: ( klikni ovde )

MILAN KUKA NOVI PREDSEDNIK
SINDIKATA LUKA I PRISTANIŠTA

18. Mart 2020.  •    Opširnije

Milan Kuka Na Osmoj izbornoj Skupštini Sindikata luka i pristaništa Srbije, održanoj danas u Beogradu, jednoglasno je za predsednika tog sindikata izabran Milan Kuka, dipl.pravnik, sa položenim pravosudnim ispitom.
Na Skupštini su izabrani i članovi Nadzornog odbora Sindikata luka i pristaništa Srbije, a razmatrana su i aktuelna pitanja od značaja za rad i aktivnost Republičkog odbora tog sindikata. Sednici je prisustvovao i potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković.

PREDSEDNIŠTVO DONELO ODLUKU O
ODLAGANJU ODRŽAVANJA KONGRESA

18. Mart 2020.  •    Opširnije

SSSS-logo Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije donelo je Odluku o odlaganju održavanja XVI KONGRESA Saveza samostalnih sindikata Srbije, kao i sve aktivnosti u vezi sa sprovođenjem održavanja Kongresa.

APEL PREDSEDNIŠTVA SSSS POSLODAVCIMA:
POŠTUJTE PRAVA ZAPOSLENIH

18. Mart 2020.  •    Opširnije

SSSS-logo Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije apeluje na sve poslodavce u javnom i privatnom sektoru da, tokom vanrednog stanja izazvanog epidemijom korona virusa, poštuju sva prava zaposlenih.

DOPIS GRANAMA I TERITORIJI: REDUKUJTE
BROJ ZAPOSLENIH I ORGANIZUJTE DEŽURSTVA

18. Mart 2020.  •    Opširnije

SSSS-logo Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je, u cilju zaštite zaposlenih od korona virusa, uputio dopis samostalnim sindikatima Srbije i savezima samostalnih sindikata Srbije na teritoriji da redukuju broj zaposlenih i ustanove dežurstva u svojim službama.

Održan 10. sastanak Zajedničkog konsultativnog
odbora građanskog društva EU - Srbija

18. Mart 2020.  •    Opširnije

ZKO-EU U Briselu je 10. marta održan 10. redovni sastanak ZKO EU-Srbija koji prati proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji iz ugla civilnog društva. Trenutno stanje odnosa EU i Srbije, proces pristupanja i razmatranje nove metodologije pristupanja su predstavili šefica Odeljenja za Srbiju u DG NEAR Ketrin Vent i predstavnik Misije Srbije pri EU Danijel Apostolović. Otvoreno je 18 pregovaračkih poglavlja, dva su privremeno zatvorena, a 54% stanovništva podržava proces pridruživanja.

KOJE SU OBAVEZE POSLODAVACA U VANREDNOM STANJU?

17. Mart 2020.  •    Opširnije

ilustracija Uredba o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, kojom se utvrđuje rad van prostorija i od kuće, uvodi zabranu službenih putovanja, i definiše obaveze o zaštiti zdravlјa zaposlenih koju je Vlada Srbije donela 15. marta, objavlјena je danas u Službenom glasniku.
Za vreme vanrednog stanja poslodavac je dužan da omogući zaposlenima obavlјanje poslova van prostorija poslodavca na svim radnim mestima na kojima je moguće organizovati takav rad u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, navodi se u Uredbi.

MERE ZA POMOĆ PRIVREDI DANAS NA SES

17. Mart 2020.  •    Opširnije

Ljubisav Orbović Vanredna sednica Socijalno-ekonomskog saveta zakazana je za danas u 10 sati, i na njoj će predstavnici sindikata, poslodavaca i države razmatrati mere za pomoć privredi u novonastaloj situaciji, rekao je za eKapiju Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.
On je istakao da su neke od mera već u pripremi za slučaj da privreda stane zbog korona virusa, ali da to još nije slučaj.

Sindikat šumarstva dobija pokrajinski odbor

14. Mart 2020.  •    Opširnije

Goran Milić Predsednik SSS Vojvodine Goran Milić sastao se u petak u Novom Sadu sa sekretarom Samostalnog sindikata šumarstva i prerade drveta Srbije Zoranom Radomanom i predsednicom JSO JP „Vojvodina šume“ Miljanom Županjac.
Tom prilikom istaknuto je da su se konačno stekli uslovi za konstituisanje pokrajinskog odbora ovog sindikata. Milić je pozdravio inicijativu, saglasio se sa realnošću njene sprovodljivosti i obećao da će na narednoj sednici Veća Vojvodine ta odluka biti verifikovana. Ponuđena je i pomoć oko pristupanja Sindikata JP "Nacionalni park Fruška Gora" SS šumarstva i prerade drveta Srbije.

Apel MKS i Svetskih granskih federacija
povodom epidemije korona virusa

13. Mart 2020.  •    Opširnije

MKS-logo Odmah po proglašenju stanja pandemije, generalni sekretar Međunarodne konfederacije rada (MKS), Šaran Barou, obratila se medijima sledećim rečima: „Vlade su dužne da hitno donesu planove akcije koji će uključivati promene na radnim mestima i podsticaje neophodne radi zaštite zaposlenih, njihovih primanja i stabilizacije proizvodnje“.

Sindikati obrazovanja zatražili
privremen prekid nastave

12. Mart 2020.  •    Opširnije

SOS-logo Tri reprezentativna sindikata u obrazovanju: Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije, uputili su danas dopis Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete u kojem su zamolili da rad u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama bude privremeno prekinut zbog bezbednosti dece, studenata i 140.000 zaposlenih.

JP "Nacionalni park Đerdap" u
SS šumarstva i prerade drveta Srbije

12. Mart 2020.  •    Opširnije

potpisnici Sporazuma Kako je predhodne nedelje najavljeno, postignut je dogovor između rukovodstva Sindikalne organizacije samostalnog sindikata JP „Nacionalni park Đerdap“ i Samostalnog sindikata šumarstva i prerade drveta Srbije. Zaposleni u ovom preduzeću postali su članovi ovog sindikata.

DEKLARACIJA EKS O EPIDEMIJI: SMIRENOST I
POŠTOVANJE ZDRAVSTVENIH SAVETA

9. Mart 2020.  •    Opširnije

EKS-logo Izvršni odbor Evropske konfederacije sindikata (EKS) je, povodom epidemije korona virusa, pozvao sve zaposlene u Evropi na smirenost i poštovanje saveta nadležnih zdravstvenih institucija. U deklaraciji, koja je usvojena na današnjem sastanku u Briselu, Izvršni odbor je pozdravio korake preduzete na nivou EU i na nacionalnim nivoima, ali insistira da se donesu sve neophodne mere da se zaustavi širenje virusa, kao i da se primene mere neophodne za suzbijanje zdravstvenih i ekonomskih efekata ove situacije bez presedana.

TRADICIONALNA OSMOMARTOVSKA AKCIJA
KRUŠEVAČKE SEKCIJE ŽENA

9. Mart 2020.  •    Opširnije

Koleginice u Kruševcu Sekcijа žena za grad Kruševac obeležila je Međunarodni dan žena šetnjom, pod sloganom „Imaš pravo - imaš moć“.
Reč je o tradicionalnoj akciji koju organizuje naša sekcija, sa ciljem da podsetimo žene koja su im prava iz radnog odnosa, što se tiče zakonske regulative i garantovanih prava koja proističu iz kolektivnih ugovora, izjavila je za Sajt Saveza predsednica kruševačke sekcije Milijana Milošević.

Povodom 8. marta
ČESTITAMO

6. Mart 2020.  •    Opširnije

čestitka Drage koleginice,
Stotinušezdesettri godine je prošlo od kako su žene, zaposlene u njujorkškoj tekstilnoj industriji, izašle na ulice tražeći poštovanje prava žena. Premda je za proteklih vek i po položaj žena u mnogome poboljšan, on i dalje nije zadovoljavajući, pa u vremenu koje je ispred nas, svakako, predstoje aktivnosti na njegovom poboljšanju.

Našim članicama i svim ženama u Srbiji čestitam praznik !

PREDSEDNIK
Ljubisav Orbović

PRESTANIMO DA ĆUTIMO O RAZLICI U
ZARADAMA IZMEĐU MUŠKARACA I ŽENA

6. Mart 2020.  •    Opširnije

ilustration U Evropskoj uniji bi trebalo da se otvorenije govori o evidentnoj razlici u platama između muškaraca i žena, čime bi se doprinelo da se ta nepravda ispravi.
U saopštenju Evropske konfederacije sindikata, izdatom povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena, navodi se da je transparentnost pravo rešenje za smanjenje tih razlika.
“Pojedine zemlјe su već preduzele korake u tom pravcu. Vreme je da se na nivou EU uvede zakon o transparentnosti plata”, ističe se u saopštenju.

SINDIKALCI SU ŽRTVE POSLODAVACA

6. Mart 2020.  •    Opširnije

SES Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati (UGS) "Nezavisnost" tražiće, čim se formira nova vlada Srbije, izmene Zakona o radu kako bi se zaštitili predstavnici sindikata i zaposleni, rečeno je na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES), održane u Vladi Srbije.
Predsednik SSSS Ljubisav Orbović ocenio je kao neprihvatlјivo kažnjavanje lјudi samo zato što su predstavnici sindikata i naveo nekoliko članova SSSS koji su dobili otkaz zbog sindikalnog angažovanja.

RADISAV FILIPOVIĆ IZABRAN ZA
PREDSEDNIKA BORSKOG SINDIKATA

4. Mart 2020.  •    Opširnije

Radisav Filipović Radisav Filipović izabran je za predsednika Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Bor.
Na Izbornoj skupštini, održanoj 3. marta, odlučeno je da Filipović i u narednom mandantnom periodu predvodi borski sindikat.

FORMIRAN SES U PANČEVU

2. Mart 2020.  •    Opširnije

SES-Pančevo Pančevo je dobilo Socijalno-ekonomski savet, od koga sve tri strane - poslodavci, sindikati i lokalna vlast - očekuju da utiče na rešavanje konkretnih problema u međusobnim odnosima.
Čekalo se nekoliko meseci na formiranje pančevačke Unije poslodavaca, kako bi mogao da bude konstituisan i lokalni savet. Mada je neformalno već duži period postojala saradnja poslodavaca i sindikata sa lokalnom vlašću.

ODLOŽENA SEDNICA SES
ZBOG PROMENE DNEVNOG REDA

26. Februar 2020.  •    Opširnije

ses-logo Sednica Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Srbije, koja je trebalo da se održi danas sa prvom tačkom dnevnog reda o kršenju prava članova sindikata, odložena je zbog iznenadne promene dnevnog reda zbog čega predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) nisu došli na sastanak.

TRAILOVIĆ:SINDIKAT JE STALNA BORBA

26. Februar 2020.  •    Opširnije

Stanimir Trailović Dosadašnji predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Smederevo, Stanimir Trailović, nastaviće savetima da pomaže novom rukovodstvu tog veća i tako prenosi svoje dugogodišnje sindikalno iskustvo.
Iako je od juče i zvanično penzioner, on će, kroz tamošnje udruženje penzionera, dati svoj doprinos borbi za bolji položaj radnika i penzionera.

VIRIJEVIĆ:MASOVNOST I JAČANJE VEĆA PRIORITETI

26. Februar 2020.  •    Opširnije

Milanče Virijević Masovnost i jačanje Veća biće mi prioriteti u budućem radu, izjavio je za sajt Saveza novoizabrani predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Smederevo, Milanče Virijević.
Nakon što je juče izabran na čelo smederevskog sindikata, Virijević je odmah najavio borbu za svakog novog člana, koju će sprovoditi i kroz formiranje novih sindikalnih organizacija u brojnim preduzećima.

MIROSLAVU GAJIĆU NOVI MANDAT U JAGODINI

25. Februar 2020.  •    Opširnije

Izbori u Jagodini Izborna skupština Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Jagodinu i opštine izabrala je danas Miroslava Gajića za predsednika. Na skupštini, kojoj je prisustvovalo 29 od ukupno 36 članova, odlučeno je da Gajić i u novom petogodišnjem periodu predvodi jagodinski sindikat. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović dobio je podršku da I dalje ostane na čelu Saveza.

MILANČE VIRIJEVIĆ
NOVI PREDSEDNIK SMEDEREVSKOG SINDIKATA

25. Februar 2020.  •    Opširnije

Izbori u Smederevu Milanče Virijević je novi predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Smederevo.
On je izabran na današnjoj Izbornoj skupštini, dok je prethodni predsednik Stanimir Trailović otišao u penziju.
Po izboru radnih tela i usvajanju Poslovnika o radu i ostalih dokumenata Skupštine, delegatima i gostima se obratio predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, poručivši novoizabranim predsednicima sindikalnih organizacija da ih čeka težak posao.

SVE VIŠE STRANACA NA GRADILIŠTIMA

25. Februar 2020.  •    Opširnije

ilustracija Srpske pruge i puteve grade Kinezi i Rusi. Upravo oni su najbrojniji među stranim radnicima na gradilištima u našoj zemlji. Ima ih širom Srbije, od obilaznice oko Beograda, preko auto-puta "Miloš Veliki" do brze pruge od prestonice do Novog Sada. To i ne čudi, jer su kompanije iz ovih zemalja dobile najveće poslove na izgradnji infrastrukturnih projekata.

BRISEL: NETRANSPARENTNOST PLATA
U 80 ODSTO OGLASA ZA ZAPOŠLjAVANјE

24. Februar 2020.  •    Opširnije

ilustracija U svega 20 odsto oglasa za posao u Evropskoj uniji jasno se navodi iznos plate, što dodatno doprinosi očuvanju razlike u primanjima muškaraca i žena - koja trenutno iznosi 16 odsto.
Evropska konfederacija sindikata (EKS) je u prvoj polovini februara analizirala stotinak oglasa na sajtovima Evrobrisel i Evroaktiv koji se bave ponudom radnih mesta i samo je njih 19 sadržalo detalјe vezane za visinu plate.

FIKRET BEJTOVIĆ
NA ČELU SINDIKATA NOVOG PAZARA

24. Februar 2020.  •    Opširnije

Izbori u Novom Pazaru Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Novi Pazar u narednom petogodišnjem periodu predvodiće Fikret Bejtović.
Nakon Izborne skupštine, na kojoj je Bejtović ponovo dobio poverenje, održana je sednica tog veća, sa koje je upućena jednoglasna podrška predsedniku Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavu Orboviću da i u narednom mandatu predvodi Savez.

HUĐI NOVI PREDSEDNIK SSS SUBOTICE

24. Februar 2020.  •    Opširnije

Ištvan Huđi Ištvan Huđi je novi predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata za grad Suboticu. Na izbornoj skupštini je odlučeno da u narednih pet godina Huđi bude na čelu tog veća, dok će Milan Popović, dosadašnji predsednik, biti na mestu potpredsednika subotičkog veća. Ovako su odlučila 32 predstavnika sindikalnih organizacija iz javnog i privatnog sektora Subotice, pripadnici grana metala, zdravstva, socijale, prosvete, uprave, poljoprivrede, tekstila, komunalno-stambene delatnosti...

DRLJIĆ: POSLODAVCA DAVIMO KAO ZMIJA ŽABU
DOK NE OSTVARIMO CILJ

22. Februar 2020.  •    Opširnije

Ilija Drljić Učenici završnih razreda srednjih škola na teritoriji opštine Kikinda učiće o značaju sindikata i sindikalnog okupljanja i tako saznati koja su im prava iz radnog odnosa, čime će sprečiti eventualne buduće manipulacije poslodavaca, izjavio je predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za opštinu Kikinda Ilija Drljić.
Nakon što mu je posle jučerašnje izborne konferencije potvrđen novi petogodišnji mandat na čelu tog veća, Drljić je, u izjavi za sajt SSSS, rekao da je sindikat prepoznao taj propust u našem obrazovnom sistemu i rešio...

EU: MILIONI RADNIKA BEZ KOLEKTIVNIH UGOVORA

21. Februar 2020.  •    Opširnije

ETUCE logo Statistike pokazuju da je danas u Evropskoj uniji bar 3,3 miliona manje radnika pokrivenih kolektivnim ugovorima nego što ih je bilo pre dvadeset godina, saopštila je Evropska konfedercija sindikata (EKS).
Ta pojava registrovana je u 22 (od 27) zemlјe Unije i rezultat je politike koja je u njima, svesno i uz blagoslov Evropske komisije, vođena tokom poslednje dve decenije. U osnovi je bio pogrešan stav da je kolektivno pregovaranje na višim nivoima pogubno za privredu.

VUJOVIĆ:PRVI ZADATAK FUNKCIONISANJE SES ZRENJANINA

20. Februar 2020.  •    Opširnije

Vujović i Orbović Novoizabrani predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Zrenjanin, opštine Žitište, Sečanj i Titel, Milenko Vujović izjavio je da će mu prvi zadatak biti da u tom gradu počne da funkcioniše socijalno ekonomski savet.
Iako formiran, taj savet ne funkcioniše, zbog čega moramo doći do kompromisa sa lokalnom samoupravom I poboljšati saradnju sa njom, sve u cilju boljeg položaja zaposlenih I svih građana na ovoj teritoriji, rekao je Vujović.
(izjava Vujovića i predsednika Orbovića)

VLADIMIR GVOZDENOVIĆ
PONOVO NA ČELU SINDIKATA NOVOG SADA

19. Februar 2020.  •    Opširnije

Vladimir Gvozdenović Nakon održanih izbora za predsednike sindikalnih organizacija na nivou grada Novog Sada i završenih konstitutivnih sednica gradskih odbora delatnosti, danas je održana i Peta Konferencija Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština.
Na Konferenciji, održanoj u Velikoj sali Radničkog doma "Svetozar Marković", ponovo je izabran Vladimir Gvozdenović za predsednika Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština...

MILENKO VUJOVIĆ
NOVI PREDSEDNIK SINDIKATA ZRENJANINA

19. Februar 2020.  •    Opširnije

Izbori u Zrenjaninu Milenko Vujović novi je predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Zrenjanin. On je izabran na jučerašnjoj Izbornoj konferenciji, kojoj su prisustvovali i predsednik SSSS, Ljubisav Orbović i potpredsednici SSSS, Duško Vuković i Goran Milić.
Nakon što se novoizabrani predsednik zahvalio kolegama na poverenju I obećao da će se truditi da ga opravda, dosadašnji predsednik Nikola Kovačević je istakao značaj poštovanja Statuta Saveza, “jer se, u suprotnom, urušava autoritet organizacije I njenog predsednika”.

Izborna konferencija u SSS
za grad Zrenjanin i opštine

18. Februar 2020.  •    Opširnije

Zrenjanin Danas se održava Izborna konferncija Saveza samostalnih sindikata za grad Zrenjanin i opštine, na kojoj će biti verifikovani članovi Veća, Nadzornog i Statutarnog odbora i biti izabran predsednik Saveza samostalnih sindikata za grad Zrenjanin i opštine za mandatni period 2020-2025. godine. Izbornoj konferenciji prisustvuje predsednik SSSS Ljubisav Orbović.
Uskoro opširnije.

ZAJEDNO DO DOSTOJANSTVENOG RADA

18. Februar 2020.  •    Opširnije

snimak sa skupa Cilј performansa „Zajedno do dostojanstvenog rada“, koji su organizovali Sindikalna organizacija fabrike „Zastava oružje“ i Savez samostalnih sindikata Kragujevca, jeste da se javnosti predstavi u kakvim uslovima rade žene u Srbiji.
Performans su izvele aktivistkinje Udruženja za radna prava „Roza“ iz Zrenjanina.

Sindikat kulture: Pismo Ani Brnabić

13. Februar 2020.  •    Opširnije

Sindilat kulture-logo Poštovana,
Ovim putem želimo da Vam izrazimo zahvalnost za (ne)potpisivanje ANEKSA PKU, pregovori su započeti još u avgustu 2019.godine i konačno je usaglašen tekst pre dvadeset dana. Tekst koji je prosledilo naše resorno Ministarstvo kulture već sedam dana luta, i nikako da stigne do članova pregovaračkih timova,Ministarstva finansija, uprave i rada, nije otišlo poštom već direktno na pisranice. Pitamo se da li je moguće da pisarnica ne prosledi poštu sedam dana bez sankcija?

NASTAVLJENO SA IZBORIMA NA TERITORIJI

6. Februar 2020.  •    Opširnije

ilustracija Širom Srbije ove nedelje nastavljeno je sa izborima u savezima samostalnih sindikata na teritoriji, na kojima su, uglavnom, izabrani dosadašnji predsednici veća. Željko Jelkić je novi predsednik Veća SSSS za grad Pančevo, dok su ostala veća, na kojima su do sada završeni izbori, dosadašnji predsednici dobili mandate i u narednom petogodišnjem periodu. Novi-stari predsednici su Zoran Karajović u SSS Aleksandrovac, Zoran Jeftić u SSS KiM i Kosovska Mitrovica, Živorad Kolarević u SSS Aranđelovac, Milosav Mihajlović u SSS Požarevac i Ljubica Stojiljković u SSS Prokuplje.

REIZABRAN PREDSEDNIK SAMOSTALNOG SINDIKATA U KRUŠEVCU

6. Februar 2020.  •    Opširnije

Saša Nešić Za predsednika Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Kruševac i opštine Ćićevac, Brus i Varvarin izabran je dosadašnji predsednik Saša Nešić.
On je, na jučerašnjoj Izbornoj skupštini, jednoglasno izabran, nakon što je na to mesto prvi put došao 2018. godine, pošto je dotadašnji predsednik Milenko Mihajlović otišao u penziju.

DRAGAN TODOROVIĆ
NOVI PREDSEDNIK SINDIKATA BEOGRADA

5. Februar 2020.  •    Opširnije

Sindikat Beograda Dragan Todorović novi je predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Beograda.
On je, na današnjoj Izbornoj skupštini, izabran da u narednom petogodišnjem periodu predvodi beogradski sindikat.
Zahvalivši se na poverenju, Todorović je izrazio uverenje da će Sindikat Beograda, u okviru Saveza, nastaviti da daje svoj doprinos socijalnom progresu i socijalnoj pravdi.

SPROVEDENI IZBORI ŠIROM SRBIJE

5. Februar 2020.  •    Opširnije

ilustracija Širom Srbije ove nedelje sprovedeni su izbori u savezima samostalnih sindikata na teritoriji, na kojima su, uglavnom, izabrani dosadašnji predsednici veća.
Živorad Marjanović je novi predsednik Veća SSSS za opštine Smederevska Palanka i Velika Plana, dok su ostala veća, na kojima su do sada završeni izbori, dosadašnji predsednici dobili mandate i u narednom petogodišnjem periodu.

PLATE RADNIKA U ŠEST ZEMALJA EU
NIŽE NEGO PRE 10 GODINA

5. Februar 2020.  •    Opširnije

Ester Linč Radnici u šest zemalja Evropske unije imali su prošle godine u proseku niže plate nego pre deset godina, dok su primanja radnika u tri države-članice bloka ostala gotovo nepromenjena tokom protekle decenije, pokazuju rezultati istraživanja Instituta evropskih sindikata (ETUI).
Prema objavljenim podacima do kojih je došao ETUI, prosečni platni paketi su lani bili niži nego 2010. godine u Italiji, Španiji, Grčkoj, Portugaliji, Hrvatskoj i na Kipru.

RUŽICA STOŠIĆ JEDNOGLASNO ZA
PREDSEDNICU VRANJANSKOG SINDIKATA

5. Februar 2020.  •    Opširnije

Ružica Stošić Dosadašnja predsednica Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Vranje i opštine Surdulica, Vladičin Han, Trgovište, Preševo i Bujanovac, Ružica Stošić, ponovo je izabrana na tu funkciju u narednom petogodišnjem mandate.
Zahvalivši se na ukazanom poverenju, ona je istakla da će se rukovodstvo sindikata i dalje žestoko boriti za bolji položaj zaposlenih radnika, njihove veće zarade i redovnu isplatu ličnog dohotka.

SINDIKAT TRGOVINE PONOVO PODNEO
ZAHTEV ZA UKIDANJE RADA NEDELJOM

4. Februar 2020.  •    Opširnije

Izbori u Staroj Pazovi Predstavnici Samostalnog sindikata trgovine Srbije zvanično su juče ponovo predali Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija inicijativu za ukidanje rada nedelјom.
Reč je o ponovljenom zahtevu nakon što je Sindikat tu inicijativu predao još 2016. godine.

RADE ERCEG PONOVO NA ČELU SINDIKATA STARE PAZOVE

31. Januar 2020.  •    Opširnije

Izbori u Staroj Pazovi Dosadašnji predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za opštinu Stara Pazova Rade Erceg izabran je ponovo na tu funkciju u narednom petogodišnjem periodu.
Na Izbornoj skupštini, kojoj je prisustvovao i sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović, predsednik Saveza Ljubisav Orbović i predsednik SSS Vojvodine Goran Milić dobili su jednoglasnu podršku da na izborima ostanu na mestima na kojima su do sada obavljali te funkcije.

Sindikat pravosuđa:
PRAVDANJE TROŠKOVA PREVOZA BESMISLENO

31. Januar 2020.  •    Opširnije

Logo Sindikat pravosuđa Sindikat pravosuđa Srbije uputio je molbu Vrhovnom kasacionom sudu za objavljivanje stava o pravdanju putnih troškova zaposlenih, jer Sindikat smatra da je pravdanje troškova prevoza besmislena obaveza, kao i da mišljenje Ministarstva finansija o pravdanju putnih troškova nije obavezujuće, i ne može da bude iznad zakona.
Iako je Zakon o porezu na dohodak izmenjen, on ni u jednoj svojoj odredbi ne propisuje da zaposleni podnosi račun ili zahtev za isplatu putnih troškova.

DRAGAN KRZNARIĆ PONOVO PREDSEDNIK SINDIKATA INĐIJE

30. Januar 2020.  •    Opširnije

Izbori u Inđiji Dosadašnji predsednik Saveza samostalnih sindikata opštine Inđija Dragan Krznarić izabran je ponovo na tu funkciju u narednom petogodišnjem periodu.
Na Izbornoj skupštini, kojoj su prisustvovali i sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović, predsednik Veća SSS grada Novog Sada Vladimir Gvozdenović i predsednik Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Srbije Radojko Jovanović, predsednik Saveza Ljubisav Orbović i predsednik SSS Vojvodine Goran Milić dobili su jednoglasnu podršku da na izborima ostanu na mestima na kojima su do sada obavljali te funkcije.

DRAGO TEŠIĆ PONOVO IZABRAN ZA
PREDSEDNIKA SINDIKATA RUME

29. Januar 2020.  •    Opširnije

Izbori u Rumi Dosadašnji predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za opštinu Ruma Drago Tešić ponovo je izabran na tu funkciju u narednom petogodišnjem periodu. Na Izbornoj skupštini, kojoj je prisustvovao i sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović, predsednik Saveza Ljubisav Orbović i predsednik SSS Vojvodine Goran Milić dobili su jednoglasnu podršku da na izborima ostanu na mestima na kojima su do sada obavljali te funkcije.

POČELO SUĐENJE PREDSEDNICE SINDIKATA
PROTIV “HEALTHCARE EUROPE”

29. Januar 2020.  •    Opširnije

ilustracija Prvo, pripremno ročište, po tužbi predsednice Samostalnih sindikata u kompaniji „Healthcare Europe“ Dragane Božić protiv ovog poslodavca zbog otkaza ugovora, počelo je prošle nedelje u Osnovnom sudu u Rumi.
Dragana Božić je u avgustu 2019. godine dobila aneks ugovora o radu kojim se premešta sa radnog mesta šivačiče na na mesto „pomoćnog radnika na održavanju”.

JOVAN MIJALKOVIĆ NOVI PREDSEDNIK
SSS PIROTSKOG OKRUGA

29. Januar 2020.  •    Opširnije

Jovan Mijalković Jovan MIjalković izabran je za novog predsednika Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za opštinu Pirot.
Dosadašnji predsednik Samostalnog sindikata Tigar tajersa izabran je na Izbornoj skupštini, održanoj juče u prostorijama pirotskog sindikata.
Istovremeno, dosadašnji predsednik Rodoljub Ćirić razrešen je te dužnosti zbog odlaska u penziju.

I ČLANICE EU MUČI NISKA MINIMALNA ZARADA

28. Januar 2020.  •    Opširnije

Izborna skupština Ljudi koji primaju zakonsku minimalnu zaradu u većini su država članica EU izloženi riziku od siromaštva, pokazuju najnoviji zvanični podaci koje je saopštila Evropska konfederacija sindikata (EKS).
Dvadeset i dve države članice imaju zakonsku nacionalnu minimalnu zaradu i većina ne ispunjava ni minimalni prag koji predstavlјa 60 odsto prosečne zarade. U 10 država članica zakonski minimum je 50 odsto ili manji od nacionalne prosečne zarade.

Jugoslav Ristić ponovo izabran
za predsednika SSS Kragujevca

23. Januar 2020.  •    Opširnije

Izborna skupština U Kragujevcu je 22.1.2020. godine održana Izborna skupština Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, na kojoj je Jugoslav Ristić ponovo izabran za predsednika Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, kao prepoznatljiv i autentičan sindikalni borac kako je istaknuto u čestitci po završenim izborima.
Posle izbora radnog Predsedništva, verifikacione, izborne komisije, zapisničara, overivača zapisnika i usvajanja Poslovnika o radu, članovima Skupštine obratio se predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije i poželeo uspešan rad.

Sastanak sa predstavnicima
američkog Centra za solidarnost

16. Januar 2020.  •    Opširnije

AFL-CIO u SSSS Danas je u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije održan sastanak sa predstavnicima američkog Centra za solidarnost, koji je deo sindikalnog saveza AFL-CIO. Sastanku je prisustvovao predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, sa saradnicima.
Povod sastanka bio je dolazak novog direktora programa Centra za solidarnost za Srbiju Stivena Meklauda.

Niš: širi izveštaj

16. Januar 2020.  •    Opširnije

Izborna konferencija u Nšu “U proteklih pet godina urađeno je mnogo toga, naročito za zaposlene u javnom sektoru, počevši od Kolektivnog ugovora za zaposlene u komunalnoj delatnosti, preko dobijenih sudskih sporova i isplaćenih zaostalih jubilarnih nagrada za zaposlene u obrazovanju i kulturi, pa do svih drugih benefita za koje smo se izborili, ne samo za naše članove, već za sve zaposlene u javnom sektoru u Nišu. A nije nam bilo lako. Privreda u Nišu doživela je katastrofu, nezaposlenost je bila ogromna i sve više mladih je odlazilo zbog nemirenja sa neizvesnom budućnošću.

OLIVERA BOBIĆ PONOVO NA ČELU SSS NIŠA

15. Januar 2020.  •    Opširnije

Izborna konferencija u Nšu Na današnjoj Izbornoj konferenciji Saveza samostalnih sindikata grada Niša jednoglasno je za mandatni period 2020-2025. godine izabrana dosadašnja predsednica Olivera Bobić.
Konferenciji su prisustvovali: predsednik SSSS Ljubisav Orbović, sekretar VSSSS Zoran Mihajlović, potpredsednik VSSSS i predsednik SSS Vojvodine Goran Milić, predsednik SSS grada Novog Sada i opština Vladimir Gvozdenović, predsednica SOS Valentina Ilić...

NOVOGODIŠNjA ČESTITKA

31. Decembar 2019  •    Opširnije

CATUS x-mass card Savez samostalnih sindikata Srbije će i u 2020. godini biti posvećen zaštiti prava, poboljšanju radnih uslova i materijalnog položaja radnika i poboljšanja kvaliteta života svih građana. Država socijalne pravde u kojoj se poštuje i vodi istinski socijalni dijalog i gde će se čuje glas onih koji stvaraju i grade, garant su napretka za sve i stvaranja bolje budućnosti za mlade.

Bojnik: ukinuto radno mesto
predsednici Sindikata

31. Decembar 2019  •    Opširnije

ilustracija Poštovani , na sednici Upravnog odbora PU "Đuka Dinić" Bojnik usvojen je Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u pomenutoj ustanovi, čime je ukinuto radno mesto naše predsednice sindikata Jasmine Dimitrijević.
Predsednik Upravnog odbora i direktorka ustanove nisu pročitali dopis predsednice sindikata, niti dopis našeg Republičkog sindikata sastavljen u saradnji sa pravnom službom SSS Srbije, čime je Upravni odbor doveden u zabludu.

Održan protest u Sjenici

31. Decembar 2019  •    Opširnije

Protest u Sjenici Zaposleni u sjeničkoj PU „Maslačak“ juče su održali protestnu šetnju i protest ispred zdanja SO Sjenica. Niko od opštinara se nije udostojio da ih primi niti da izađe da im se obrati.
Okupljeni su pročitali zahteve i pismo podrške našeg sindikata i predali poklon opštinarima koji je zatim izleteo napolje ( nisu videli da li kroz prozor ili vrata) .U poklonu su čestitke dece zaposlenih sa izjavama šta žele od Deda Mraza. Paradoks je da je poklon izbačen iz zgrade pao na auto predsednika opštine.

Zoran Purić ponovo predsednik SSS u Somboru

30. Decembar 2019  •    Opširnije

Izborna skupština u Somboru U Somboru je u petak, 27. decembra, održana 24. Izborna skupština Veća Saveza samostalnih sindikata za grad Sombor i opštine Kula i Odžaci, na kojoj je dosadašnji predsednik Zoran Purić jednoglasno izabran da tu funkciju obavlja i u narednom mandatu.
Skupštini prisustvovali su predsedenik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik SSS Vojvodine Goran Milić, potpredsednica SSSS zadužena za praćenje izbora u VSSS za grad Sombor i opštine Kula i Odžaci Olivera Bobić...