PUTARI ORGANIZUJU OKRUGLI STO O JAVNIM NABAVKAMA

27. novembar 2015  • 1079 Opširnije

Samostalni sindikat putara Srbije, zajedno sa Srpskim društvom za puteve „Via vita“, Udruženjem poslodavaca putne privrede Srbije „Putar“, a u okviru projekta Internacionale radnika građevinarstva i drveta (BWI), organizuje okrugli sto, na temu „Zakon o javnim nabavkama u svetlu nove Direktive EU o javnim nabavkama“.
Skup će biti održan u utorak, 1. decembra, 2015. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, sala na drugom spratu, sa početkom u 11.00 časova.
Na okup su pozvani predstavnici Evropske federacije radnika građevinarstva i drveta, EFBWW, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva finansija, Uprave za javne nabavke, Inspektorata za rad, JP „Putevi Srbije“, Udruženja poslodavaca putne privrede Srbije „Putar“, Srpskog društva za puteve „Via vita“ i predstavnici Samostalnog sindikata putara Srbije.
Sindikat ukazuje da učesnici u postupcima javnih nabavki, pre svega naručioci, ne primenjuju mogućnosti i rešenja koja bi bila u korist domaćih preduzeća, samim tim i celokupne domaće privrede. Prisutne su manipulacije u vezi predviđanja dodatnih uslova za učešće u postupku javnih nabavki, čime se favorizuje određeni ponuđač, kao i zloupotrebe po osnovu korišćenja kriterijuma najniže cene, odnosno najjeftinije ponude. Ukazujemo, takođe, na problem angažovanja podizvođača, čime se ugrožava domaća privreda, kvalitet obavlјenih poslova i prava radnika, kao i na probleme vezane za tzv. zajedničke ponude i na neefikasnost rada Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.
Zto je neophodno da, nadležni organi koji se bave kontrolom sprovođenja i primene Zakona o javnim nabavkama, rade efikasnije, u cilјu omogućavanja stvarne prednosti za domaća preduzeća, čime će biti eliminisana šteta koja nastaje manipulacijom sa korišćenjem kriterijuma najniže cene i zloupotrebom mogućnosti predviđanja dodatnih uslova. Ovakva promena ponašanja se posebno mora obezbediti kada u postupku javnih nabavki učestvuje država, odnosno državni organi i organizacije.
Prilikom izrade novog zakona o javnim nabavkama, što je u skladu sa politikom pridruživanja EU i otvaranja poglavlјa 5 koje se odnosi na javne nabavke, treba iskoristiti saznanja o slabostima u primeni dosadašnjih propisa u ovoj oblasti, kao i o zakonskim rešenjima koja su omogućavala lošu praksu, kako bi se unapredilo stanje u ovoj oblasti, i to sve u interesu domaće privrede i radnika.
Sindikat traži i da, kada su u pitanju državni organi i organizacije kao naručioci javne nabavke, posao dobijaju samo preduzeća koja redovno isplaćuju zarade i uplaćuju doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

SKUP O “KOLEKTIVNOM PREGOVARANJU –
IZMEĐU REALNOSTI SRBIJE I VIZIJE EVROPE”

27. novembar 2015  • 1078 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije organizuje konferenciju „Kolektivno pregovaranje – između realnosti Srbije i vizije Evrope“, koja će biti održana u ponedelјak, 30. novembra 2015. godine, u prostorijama SSSS, Trg Nikole Pašića br. 5, sala na II spratu, sa početkom u 10,00 časova.
Na konferenciji će, pored dve reprezentativne sindikalne centrale, SSSS i UGS NEZAVISNOST, učestvovati i predstavnici Unije poslodavaca Srbije, Privredne komore Srbije, Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja i Zajedničkog konsultativnog komiteta (JCC-a).
Reč je o nastavku aktivnosti u okviru projekta „Kolektivni ugovori u fokusu dostojanstvenog rada“, koji primenjuje SSSS, uz podršku Solidar-Suisse Swiss Labour Assistance SLA – Kancelarija u Beogradu.
Na skupu, na kojem će biti reči o aktuelnoj situaciji u oblasti kolektivnog pregovaranja u Srbiji i evropskim iskustvima, biće predložena i moguća rešenja i preporuke za unapređenje stanja i traženje odgovora na to koja je uloga sindikata, kao i civilnog društva u izgradnji socijalne Evrope, te priritetima evropske socijalne politike.

SINDIKAT PRAVOSUĐA: SASTANAK S PREMIJEROM ZBOG ZANEMARIVANJA

26. novembar 2015  • 1077 Opširnije

Poštovani gospodine predsedniče,
Molimo Vas da zakažete hitan sastanak sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Srbije kako bismo Vama, koji stoji visoko i daleko vidi, objasnili da srpsko pravosuđe ne predstavlja fiskalni rizik. Nadamo se da ćete zakazati sastanak pre nego što pravosuđe, kao i drugi, obustavi rad kako bi privuklo Vašu pažnju.
Dosadašnje reforme dovele su do zastoja i sporosti u radu pravosuđa a nedostatak ljudstva i osnovnih sredstava za rad dodatno podstiču taj zastoj. Naš proizvodni asortiman čine rešenja, optužnice, naredbe, zamolnice, optužni predlozi, presude... A za te intelektualne proizvode potrebne su sirovine i tehnička oprema, kao što su papir, toneri, kompjuteri, skeneri... Opravdano se postavlja pitanje u čijem interesu se sprovode reforme koje mrcvare i pravosuđe i građane. Iz ovoga sledi da se pravosuđe namerno opstruiše.
Zato zaposleni u pravosuđu ne traže milostinju od Vas već da se njihov status uredi posebnim zakonom ili da se uskladi sa statusom lokalnih i gradskih službenika. Istovremeno, tražimo dokaz kojim ćete potkrepiti tvrdnju da "nema para". Ovo zbog toga što iz izveštaja državnog revizora, kao i svakodnevnih medijskih natpisa, proizilazi da se narodni novac troši bahato, bez kontrole, nenamenski i nedomaćinski.
Naglašavamo da se nad pravosuđem vrši finansijsko nasilje i da se dug pravosuđa u vidu troškova rada meri stotinama miliona dinara zbog čega se sudski računi nalaze u blokadi. Pored troškova rada, sudske račune blokiraju i odštete koje plaćamo zbog prethodnog "reformskog promašaja". Posledice trpe zaposleni koji zbog blokade računa ne mogu da ostvare zakonom garantovana prava.
O svemu navedenom, kao i drugim temama, više reči na eventualnom sastanku sa Vama kao domaćinom zemlje u kojoj se troši nedomaćinski.
Do skorog viđenja, srdačno Vas pozdravljam.
Predsednica
Milošević Slađanka

PARČE HLEBA PREČE OD SINDIKALNOG "OSVAJANJA SLOBODE"

24. novembar 2015  • 1076 Opširnije

Više od milion članova političkih partija, s jedne strane, i manje od 750.000 članova sindikata, s druge, ilustruje gde se danas u Srbiji traže radnička prava i ostvaruje pravo na rad. Loš imidž prati sindikate, ali i iskustva da se članstvo u partiji više isplati.
Ići po posao u stranku, odavno je prihvaćeno ponašanje u Srbiji. Otud i razlika u pravima radnika, oni "s leđima" mogu da računaju na bolje uslove. Zato i ne čude podaci prema kojima ima više članova partija, nego članova sindikata.
Crvene, partijske, danas su zamenile stranačke knjižice raznih boja. Mnogi misle da je to najbolji način da pronađu posao, ali i da ostvare radnička prava. Očito je da nemaju veliko poverenje u sindikalne organizacije.
Ni u sindikatima ne skrivaju da radnička borba često izostaje kod privatnika. Mnogi privatnici, kažu u sindikatu, protive se sindikalnom organizovanju, iako je ono dozvoljeno zakonima. S druge strane, radnici na to pristaju, jer pred borbom za golu egzistenciju osvajanje slobode je u drugom planu.
„Strah od gubitka posla, potencijalne represije od sindikalnog angažovanja jesu, što je svima jasno, daleko veće u privatnom nego u javnom sektoru. Na ovo more nezaposlenosti, to je dobra volja što ste nekog primili i što mu platite 150 ili 200 evrića, i tu nema nikakve šanse za sindikalno organizovanje“, kaže Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka.
U Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu da postoji više od sto, kako kažu, diskretnih prijava protiv privatnih firmi koje onemogućavaju sindikalno organizovanje. Neke od njih su završile i na sudu.
Pa ipak, poverenje u sindikate je na niskim granama, prema istraživanjima, svega 15 odsto zaposlenih veruje da od sindikalne borbe ima svrhe.
„Novokomponovani poslodavci ucenjuju zaposlene koji nameravaju da se zaposle u njihovom preduzeću na taj način da ako misle da budu članovi sindikata onda će izgubiti radno mesto. To je suprotno konvencijama. Država koja je prihvatila tu kovenciju mora da ima mehanizme kako da sankcioniše tog poslodavca, međutim, mi još nemamo te mehanizme pravne države“, kaže Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Deo odgovornosti sigurno leži i u sindikatima. Slika o sindikalnom aktivisti kao dobro uhlebljenom radniku iz prošlih vremena čija svrha se svodi na podelu polutki, nisu uspeli da promene, posebno kod mladih. Svaka takva banalizacija, samo je korak dalje od osvajanja prava radnika.
Izvor:N1

NAUČNICI IZAŠLI NA ULICU

24. novembar 2015  • 1075 Opširnije

Članovi Sindikata zaposlenih u naučno istraživačkoj delatnosti Srbije protestovali su juče u Beogradu, tražeći smenu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđana Verbića i uvođenje institucionalnog finansiranja te oblasti.
Oni su sa Trga Nikole Pašića krenuli u protestnu šetnju, dok su ispred Nemanjine 11 uzvikivali "Verbiću, odlazi!".
Predsednica tog sindikata Đurđica Jovović rekla je novinarima na protestu da status naučnih radnika treba da bude rešen, kako zaposleni u toj delatnosti ne bi više bili "trošak" države.
“Glavni razlozi ovog protesta isti su kao i 2013. godine. Tražimo da se ne finansiramo projektno iz stavke specijalizovane usluge, koju svako ministarstvo koristi za troškove reprezentacije i putovanja, dok naše ministarstvo tu vidi zarade za naš naučno - istraživački rad”, kazala je Jovović.
Kako je navela, zaposleni u naučno-istraživačkoj delatnosti traže i da budu izjednačeni sa svojim kolegama na Univerzitetu i da dobiju institucionalno finansiranje na osnovu koga bi imali "zagarantovanu platu".
“To je problem koji nas decenijama muči, ali niko nije imao snage, znanja ili para da ga reši. Objavljujemo radove u međunarodnim časopisima, prepoznaje nas međunarodna javnost, ali ne i naš ministar. Pozivali smo ga u više navrata na sastanke, ali je on te pozive ignorisao”, rekla je predsednica Sindikata.
Jovović je istakla da je Verbić sa saradnicima imao 18 meseci da donese novu strategiju, zakon i da na vreme raspiše novi konkursni period, dodavši da "sve rade u poslednjem momentu".
“Rečeno nam je da moraju da objave konkurs u decembru, što je za nas strašna činjenica jer ne znamo sa čime ulazimo u 2016. godinu. Nema konkursa, zakona, strategije. Nacrt koji sada vidimo je zastrašujući, u prvom delu piše šta nisu uradili, a u drugom navode da će kriterijumi biti strožiji”, kazala je Jovović.
Ona je dodala da se to odnosi na sve istraživače, jer se projektni ciklus završava 31. decembra 2015. godine.
“Budućnost nas koji radimo u institutima je neizvesnija, jer će naše kolege na fakultetima dobijati plate iz prosvete. Oni znaju za šta rade, a mi ne znamo”, kazala je Jovović.
Upitana zašto protestu ne prisustvuje veći broj naučnih radnika, Jovović je ocenila da su zaposleni u toj oblasti "elita ove zemlje" i da ih je "sramota" da na ulici traže ostvarivanje prava.
“Protest su podržali predstavnici 40 instituta, ali ljude je malo sramota da izađu na ulicu. Na to nas je naterala nezainteresovanost ministra Verbića za naučni sektor u svom resoru. Današnji protest treba da ga opomene i pozove da shvati da postoji nas 6.000 zaposlenih, od čega 3.600 istraživača u 50-ak akreditovanih instituta”, rekla je Jovović.
Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo "Nećete nas oterati sa ovih prostora kao Nikolu Teslu", "Naučni rad vodi u glad", "Hoćemo zakon nećemo milostinju".
Nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića, učesnici protesta prošetali su do zgrade Vlade Srbije, gde su predali svoje zahteve.
Izvor:Beta

VUČIĆ PRIMIO PREDŠKOLCE

20. novembar 2015  • 1074 Opširnije

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primio je danas predstavnike Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, koji zahtevaju povećanje plata od četiri odsto i smenu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđana Verbića.
Predstavnici tog sindikata zatražili su da i predškolske ustanove, kao što je to odobreno zaposlenima u prosveti, dobiju od iduće godine povećanje od četiri odsto, kao i smenu ministra Verbića zbog neodgovornog i ignorantskog odnosa prema problemima u predškolskoj delatnosti.
Premijer je, prema rečima predsednice Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, Ljilјe Kiković, obećao da će 7.000 dinara jednokratne pomoći biti direktno prebačeno iz trezora predškolskim ustanovama.
Vučić je, takođe, rekao da će na prvoj narednoj sednici Vlade Srbije biti doneta preporuka lokalnim samoupravama da se od naredne godine predškolskim ustanovama povećaju plate za četiri odsto. Taj sindikat, međutim, još od 2002. godine, kada je na osnovu Zakona o ministarstvima predškolsko obrazovanje pripalo Ministarstvu prosvete, zahteva da zaposleni u toj oblasti budu direktni korisnici budžeta Republike Srbije, u delu koji se odnosi na plate.
S tim zahtevom se, prema rečima Kikovićeve, složio i premijer, ali i dodao da bi bilo doboro da se sačeka revizija MMF-a u februaru iduće godine.
On je naveo da nije problem u iznosu novca, već da je problem u zakononskoj regulativi. Predstavnici Sindikata su se složili da je svrsishodnije da se sačeka do februara i izrazili puno poverenje da će taj problem biti rešen povolјno za zaposlene u predškolskim ustanovama, s obzirom na to da bi prelazak na budžet omogućio povećanje plata od četiri odsto i redovnost isplata.
Kikovićeva je naglasila da sastanku nije prisustvovao ministar Verbić, zbog čega nije bilo reči o zahtevu za njegovom smenom.
Pored Kikovićeve, sastanku su prisustvovali i potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković, kao i Perica Petrić iz PU Novi Sad, Milijana Milenković iz PU Kragujevac i Stanimir Rakonjac iz PU Pančevo.

RADNICI "RATKO MITROVIĆ":
OVO NIJE SAMO NAŠ, VEĆ PROBLEM SRBIJE

20. novembar 2015  • 1073 Opširnije

Radnici kompanije "Ratko Mitrović-Dedinje" štrajkovali su juče u centru Beograda zbog neisplaćenih ličnih dohodaka.
Radnici tog građevinskog preduzeća okupili su se na Trgu Nikole Pašića, odakle su započeli protestnu šetnju ka zgradi Vlade Srbije povodom neisplaćenih ličnih dohodaka i tražeći smenu generalnog direktora Dušana Basare.
“Mi smo se okupili povodom neisplaćena 22 lična dohotka i tražimo smenu direktora Dušana Basare. Radnici mesecima rade za neredovne i neadekvatne isplate iako je unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR), određeno da se radnici isplate onoliko koliko je dogovoreno”, rekao je predsednik sindikata "Ratko Mitrović-Dedinje”, Milan Nikolić.
Na protestu je bio i predsednik Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije, Saša Torlaković, koji je, takođe, ogorčen zbog ovog problema.
“Danas ovi radnici, ne samo da ukazuju na svoj problem u preduzeću, već ukazuju na gorući problem Srbije - korupciju i privredni kriminal, kao i na očajnu privatizaciju koja je kao cunami očistila visokogradnju i građevinsku operativu Srbije. Ovo su nam poslednji načini da skrenemo pažnju na nestanak preko 120 velikih građevinskih kuća, koje su izgradile najteže građevinske objekte u Srbiji i širom sveta. Tražimo od svih resornih ministarstava, posbno od policije da ispitaju rad bahatih i alavih vlasnika, kako bi se bar nekoliko preostalih građevinskih preduzeća spasilo”, rekao je Torlaković.
Finansijski direktor "Ratko Mitrović-Dedinje”, Nikola Zagorac, ispričao nam je da podržava štajkačke zahvteve i da je njihov cilj da državni organi pomognu u završetku započetih pravnih akata.
“Strategijski problem nastao je kada je 2013. ‘Ratko Mitrović’ potresao jedan od najozbiljnijih štrajkova u istoriji. Taj štrajk je okončan u dogovoru sa direktorom ali nije ispoštovan. Nakon toga, radnici su izašli u susret direktoru i usvojen je UPPR, koji je postao pravosnažan 22. decembra 2014. Ovim usvajanjem, radnici su dali novu šansu direktoru i odrekli se 30 odsto zarada koje treba isplatiti u periodu od pet godina sa grejs periodom i prihvatili su da budu isplaćeni minimalne zaostale zarade u tom trenutku. Nakon usvajanja UPPR-a, direktor i dalje suvereno upravlja i bukvalno isplaćuje koga on hoće. Ono što je najbitnije posle usvajanja, jeste da direktor ne isplaćuje 22 zaostala dohotka, dok je UPPR-om sebi predvideo 80.000 dinara, a stečajnom upravniku 970 evra, na mesečnom nivou, čime je doveo i firmu i radnike u bezizlaznu situaciju pa su oni prinuđeni da svoja prava ostvare na svaki mogući način, uključujući medije, državne organe i sve ostale institucije, koje mogu da spreče samovolju jednog čoveka. Direktor svesno izbegava svoju obavezu i smišlja izgovore za odlaganje isplate radnicima, dok neki ljudi u kompaniji imaju plate 100.000-150.000 dinara, a radnici nisu primili plate šest meseci. Dušan Basara se ponaša kao da se samo on pita i njega niko ne kontroliše, a ostvaruje izuzetno loše rezultate. Od premijera Aleksandra Vučića očekujemo da pomogne, kako bi na čelo kompanije došao neko ko može pošteno da rukovodi”, izjavio je Zagorac.
Takođe, bivši tehnički direktor, Mirjana Parojčić, obrazložila je zbog čega je smenjena pre oko tri meseca.
“Kada su nam dali listiće za platu, oni su bili neadekvatno obračunati i nisu se pridržavali važećih ugovora, nego su bili obračunati po minimalnom ličnom dohotku, koji je, takođe, ušao u obračun za penzijsko i zdravstveno I, samim tim, bi nam osnovica za taj period od oko godinu i po dana bila umanjena. Zvaničnim dopisom ukazala sam na nepravilnost obračunatih ličnih dohodaka I, dok sam bila na godišnjem odmoru, izbacili su mi stvari i nisam mogla da uđem u kancelariju. Nakon toga su usledile i dalje sankcije: smena, isključivanje telefona, oduzimanje službenog vozila, itd. Uprkos UPPR-u, koji je usvojen 2014, umesto predviđenih neto dohodaka, nastavili smo da primamo neredovne minimalce i to na svakih četiri do pet meseci”, ispričala nam je Parojčić.
Neki od radnika koji su smešteni u Dobanovcima u objektu pod vlasništvom "Ratko Mitrović", požalili su se kako već četiri meseca tamo nemaju struju i da, samim tim, nemaju adekvatne uslove za život.
“Nas su premestili iz Bloka 45 u Slovačku ulicu 90, u Dobanovcima. Tamo nas ima 30 i već četiri meseca živimo bez struje. Ne možemo da se istuširamo kao ljudi”, kazali su Tomislav Janković i Radenko Marković, radnici u penziji.
Generalni direktor "Ratko Mitrović-Dedinje”, Dušan Basara, obećao je da će radnici biti podmireni u narednih nekoliko nedelja, najkasnije mesec dana.
“Za 22 dohotka koje radnici traže plaćeni su porezi i doprinos, tako da su za isplatu ostale samo neto plate. U firmi ima 86 radnika koji potražuju dohotke. U junu 2014. godine usvojen je UPPR koji je postao pravosnažan 6. januara ove godine, a u tom periodu račun se nalazio u blokadi, tako da radnicima nije bilo moguće isplatiti dohotke, pa je bilo ponuđeno da pređu u firmu u okviru sistema ‘Ratko Mitrović’, u kojoj imaju obezbeđen posao do pravosnažnosti UPPR-a. Broj radnika koji su prešli bio je 60, dok je ostatak, među kojima su bili ljudi iz uprave, čuvarske službe i radnici, ostao u ‘Ratko Mitrović-Dedinje’, gde su čekali na posao i gde im je odsustvo bilo plaćeno. Samim tim, ‘Ratko Mitrović-Dedinje’ nije imalo poslovne prihode i jedini način da se isplate obezbede jeste prodaja objekata u izgradnji koji su vlasništvo preduzeća. Pred ugovaranjem je prodaja jednog takvog objekta, koja će se desiti u nekoliko narednih nedelja, najkasnije za mesec dana i koja će izmiriti tražene dohotke”, izjavio je Basara.
Izvor: Blic

PROMOCIJA INSTITUTA MIRNOG REŠAVANJA RADNIH SPOROVA

19. novembar 2015  • 1072 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije, u partnerstvu sa udruženjem građana Inicijativa za razvoj i saradnju, UGS ‘’Nezavisnost’’ i Unijom poslodavaca Srbije, uz podršku Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova i Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije, već treću godinu realizuje projekte koji imaju za cilj promociju i podršku instituta mirnog rešavanja radnih sporova, finansirane od Solidar Suisse - Kancelarija u Srbiji.
U okviru ovogodišnjeg projekta “Socijalni partneri zajedno u podršci zakonodavnih izmena instituta mirnog rešavanja radnih sporova” izrađena je video animacija, kao doprinos poboljšanju poštovanja i primene propisa radnog prava, kroz promenu zakonodavnih regulativa u oblasti mirnog rešavanja radnih sporova i povećanja vidljivosti mirnog rešavanja radnih sporova. (klikni na LINK)

PRVA PETOLETKA: KRAJ PROIZVODNJE ILI NOVI POČETAK

19. novembar 2015  • 1071 Opširnije

Prema informacijama iz Samostalnog sindikata metalaca, preko 90 odsto zaposlenih u fabrici „Prva petoletka“ iz Trstenika, prihvatilo je da, uz otpremninu od 200 evra po godini radnog staža, napusti svoja radna mesta.
U lokalnoj samoupravi smatraju da je to početak gašenja najveće fabrike u Trsteniku, sa oko 2.000 zaposlenih, koji će izazvati velike socijalne probleme, dok u sindikatu očekuju novi početak nekadašnjeg industrijskog giganta.
Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik, kaže za Radio Slobodna Evropa da masovan odlazak radnika znači gašenje preduzeća sa tradicijom od 66 godina, koje 75 odsto svoje trenutne proizvodnje izvozi.
„Ima i kvalifikovanu i dobru radnu snagu, ali to Vlada Republike Srbije, očito nije primetila, nije shvatila, nije razumela i krenula je u proces stečaja. Do kraja godine će ’Prva petoletka’ verovatno biti prvo preduzeće sa spiska strateški važnih, zaštićenih državnih preduzeća, koje će otići u stečaj. To je ozbilajn problem za ovaj region, jer je to bila jedina fabrika koja je radila na području od Kruševca do Čačka“, naglašava Aleksić.
Međutim, Ljubiša Zdravić, predsednik Odbora Samsotalnog sindikata metalaca Trstenika, tvrdi za Radio Slobodna Evropa da to nije kraj „Prve petoletke“ već njena poslednja šansa za opstanak i novi početak.
„Daleko je to od kraja i gašenja. Ovo je novi početak za ’Petoletku’ i sve ovo što se dešava predstavlja preuzimanje kompletne odgovornosti same fabrike da iz svega ovoga izađe na najbolji mogući način. Da sačuvamo ’Petoletku’ i da sačuvamo najveći broj radnih mesta. Ovo je krupan zalogaj i fabrika je skupila hrabrosti i odlučila se da sama iznađe za sebe rešenje, jer bi je inače vreme i događaji pojeli. Tako da sve što više budemo odugovlačili, mislim da ništa dobro nećemo da uradimo“, kaže Zdravić.
S druge stane, prvi čovek Opštine ne veruje u priču o opstanku „Prve petoletke“ i strahuje od socijalnih problema koji će nastati nakon njenog gašenja, tim pre što ta fabrika lokalnoj samoupravi, po raznim osnovama, duguje ogroman novac.
„’Prva petoletka’ je napravila Trstenik i to je je jedna lančana reakcija koja će izazvati ozbiljne poremećaje u kompletnom društvu ovde. Najpre, Opština Trstenik ima jako velika potraživanja od tefabrike i u ovom trenutku je, pored države, nejn najveći poverilac. Trenutno nam ’Prva petoletka’, po raznim osnovama duguje preko dve milijarde dinara, ali najveći problem su radnici koji ostaju bez posla i koji će lokalnoj samoupravi pasti na teret. Mi moramo biti svesni da će Trstenik dobiti novih 2.000 nezaposlenih ljudi“, kaže Aleksić.
I drugi naš sagovornik priznaje da će nezaposleni radnici predstavljati realan problem, ali se nada da će se, nakon formiranja novog preduzeća, koje će zakupiti objekte, mašine, repromaterijal i ostalu imovinu, stvoriti preduslovi za novo zapošljavanje.
„Ovde je ostalo oko 2.000 ljudi i mi se stvarno nadamo da, ako se za početak zaposli 700 do 800 ljudi koji bi stvorili realne temelje za novo zapošljavanje, nemamo razloga da budemo nezadovoljni. Ne kažemo da je to dobro. Daleko je od dobrog, ali je bolje nego da to bude ništa. Ovo što mi sada radimo je usmereno ka cilju da ’Petoletka’ bude stabilna i jaka, sa onim brojem ljudi koji je optimalan u ovom trenutku. Put je težak i neizvestan do neke mere, ali su naše namere iskrene“, poručuje Zdravić.
„Prva petoletka“ iz Trstenika nalazila se na spisku od 17 zaštićenih preduzeća, čiji je status trebalo da se rašava do kraja maja 2016. godine, a lokalna samouprava je očekivala neko rešenje po modelu Železare u Smederevu.
Izvor:Radio Slobodna Evropa

SINDIKAT NAUKE TRAŽI SMENU MINISTRA VERBIĆA
I NAJAVLJUJE PROTEST

19. novembar 2015  • 1070 Opširnije

Sindikat zaposlenih u nauci najavio je da će u ponedeljak, 23. novembra održati protest u Beogradu, na kome će zatražiti od premijera Aleksandra Vučića da smeni ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjana Verbića, jer "u svom resoru ne prepoznaje nauku".
"Naučnici u Srbiji su već dosta dugo nezadovoljni svojim statusom. Naš glavni problem je u projektnom finansiranju, jer to finansiranje podrazumeva da naučni radnici imaju tretman honorarnih radnika, iako smo svi zaposleni i radimo u skladu sa Zakonom o radu", rekla je predsednica Sindikata Đurđica Jovović.
Ona je navela da će Sindikat, koji im oko 3.000 članova, tražiti i smenu državne sekretarke za nauku Vere Dondur, da se izjednači status istraživača sa nastavnim osobljem u visokom obrazovanju, kao i normativno regulisanje statusa nauke u Srbiji.
"Mi smo svesni da je to dug proces. Ako već godinama to tražimo da se to reši i imamo stalno obećanja da će se to rešiti, valjda je krajnje vreme da to počne da se radi. Očigledno da za to na čelu Ministarstva treba da sedi osoba sa dovoljno znanja, dovoljno sposobnosti da se to realizuje", dodala je Đurđica Jovović.
Prema njenim rečima, praksa govori da u poslednjih 10 godina na čelu Ministarstva prosvete nije bio niko ko je sposoban to da uradi.
"U odnosu na 2013. godinu, kada smo poslednji put bili na ulicama, u našim zahtevima je promenjeno samo ime ministra", rekla je predsednica sindikata.
Ona kaže da u novoj strategiji nauke za 2016. godinu ne piše da će se za nauke izdvajati jedan odsto, a da konačnu verziju novog Zakona o naučnoistraživačkoj oblasti niko nije video i pita zašto u resoru koji je zajednički za zaposlene u prosveti i nauci samo nauka nema potpisan kolektivni ugovor i dodala da su ministru Verbiću nekoliko puta davali predlog kolektivnog ugovora.
"Na naše pitanje kako će da izgleda budžet za 2016. godinu, dobili smo odgovor da se čeka da se raspiše kvota. Ako budžet bude isti kao za 2015. naše pitanje Verbiću je da li to znači da nećemo uključivati mlade istraživače u projekte, ili ako budemo uključali da ćemo morati da smanjujemo plate", rekla je predsednica Sindikata zaposlenih u nauci.
Ona je upitala da li to znači i da će se smanjiti sredstva za režije ili za funkcionisanje instituta u kojima naučnici rade i da li to znači da će mladi zaposleni na projektima - njih 4.000, ostati bez posla.
"Džaba nama naši projekti ukoliko mi nemamo zgrade u kojima možemo da radimo i materijal uz pomoć kojeg možemo da radimo", rekla je Đurđica Jovović.
Prema njenim rečima, sada je pravi momenat da podsetimo Vladu Srbije da nauka u zemlji još postoji, jer je budućnost naučnih istraživača u Srbiji krajnje neizvesna.
Protest je zakazan za ponedeljak u 11 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.
Izvor:Tanjug

RAD “NA CRNO” - RAK RANA DRUŠTVA

18. novembar 2015  • 1069 Opširnije

Rad “na crno” predstavlјa rak ranu društva, kako u Srbiji, tako i šire i zato je neophodno neprestano raditi na njegovom suzbijanju i prevođenju u legalne tokove kako bi se radnicima omogućio dostojanstven rad.
To je opšti zaključak dvodnevne regionalne konferencije, pod nazivom „Suzbijanje rada na crno i unapređenje prava zaposlenih“, koju je u Beogradu organizovao Inspektorat za rad Ministarstva rada, zapošlјavanja i cocijalne politike Srbije, u saradnji sa Saveznim ministarstvom za rad, socijalna pitanja i zaštitu potrošača Austrije, USAID Projektom za bolјe uslove poslovanja i Međunarodnom organizacijom rada.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da je reč o temi koja duboko pogađa sve segmente društva, posebno zaposlene, ali da se direktno odražava i na položaj penzionera, na zdravstvenu zaštitu zaposlenih i obrazovanje u Srbiji.
„I to je rak rana, ne samo Srbije, već čitavog regiona“, ukazao je on.
"Najviše nas boli što radnik dođe da se žali da nije prijavljen, da radi ‘na crno’, a ne sme ni da nam kaže svoje ime, jer može da izgubi posao".
„Zajedničkom borbom koju neko vreme vodimo, postigli smo određene uspehe i dobro je što smo svi na istoj liniji. Međutim, ne smemo da zastanemo već, naprotiv, da pojačamo tu borbu, jer je to, istovremeno, i borba za dostojanstven rad zaposlenih ukoliko imamo u vidu nizak nivo prava koju imaju zaposleni u sivoj zoni, pritiske koji trpe, neredovne zarade i neograničeno radno vreme“, naglasio je Orbović.
I Savez samostalnih sindikata Srbije je usvojio programska dokumenta na svom Kongresu, održanom krajem maja, a koja se, takođe, odnose na oštru borbu protiv sive ekonomije.
Upozorivši da veliki broj ljudi radi “na crno”, Orbović je rekao da se često dešava da zaposleni, tek kad se razbole, otkriju da im doprinosi nisu uplaćivani.
"Vrlo često oni i ne znaju da rade ‘na crno’ i to shvate tek kada krenu kod lekara, za šta im je potrebna overena knjižica, koju ne mogu da overe, jer im doprinosi nisu plaćeni", rekao je Orbović.
On je dodao da će se sindikati žestoko, zajedno sa ostalim nadležnim službama, boriti za prava radnika.
Na skupu je govorila i predstavnica Međunarodne organizacije rada Marija Luz Vega, koja je rekla da je borba protiv rada “na crno” globalni fenomen.
“Rad ‘na crno’ je fenomen koji je štetan za tržište rada i trebalo bi zajedno saradđvati na njegovom suzbijanju”, rekla je Vega.
Potpredsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković ukazao je na značaj dostojanstvenog adekvatno plaćenog rada, kome doprinosi dobar socijalni dijalog.
Predsednik izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije Andreja Brkić naveo je da zanemarljiv broj poslodavaca svesno i namerno krši propise i da je u suzbijanja rada “na crno” neophodno, pored kaznene politike, pojačati i stimulativnu politiku, smanjiti namete. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je važno boriti se protiv takvog oblika rada, ističući da je u tom cilju u poslednje vreme povećan broj inspekcijskih nadzora.
Vulin je naveo podatak da je od 26. aprila do 31. oktobra, obavljeno 79.081 inspekcijskih nadzora, čime je njihov broj povećan za 18 odsto.
U toku tih nadzora, inspektori rada zatekli su 17.440 neprijavljenih, rekao je Vulin, ističući da je to poražavajuće, a da je odmah nakon toga njih 13.886 prijavljeno, odnosno prevedeno u stalni radni odnos.

PROTESTNA ŠETNJA RADNIKA „RATKO MITROVIĆ-DEDINJE“

18. novembar 2015  • 1068 Opširnije

Zaposleni u „Ratko Mitrović-Dedinje“ održaće sutra, 19. novembra 2015. godine javni skup i organizovati protestnu šetnju, kako bi ukazali na težak materijalno-socijalni položaj radnika u tom građevinskom preduzeću.
Naime, zaposleni u „Ratko Mitrović-Dedinje“ nisu primili platu 22 meseca (od 01.12.2013. do 31.10.2015. godine).
Javni skup, čiji je organizator Samostalna sindikalna organizacija „Ratko Mitrović-Dedinje“, biće održan u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića br. 5, ispred zgrade Doma sindikata i ispred zgrade Vlade Republike Srbije, ul. Nemanjina br. 11, Beograd.
Skup počinje u 11 časova na Trgu Nikole Pašića, a zatim je predviđena šetnja pored Skupštine Srbije, do zgrade Vlade Srbije, gde će učesnici predati zahteve upućene predsedniku Vlade Srbije.

POČINJE REGIONALNI SKUP O SUZBIJANJU RADA NA CRNO

17. novembar 2015  • 1067 Opširnije

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner otvoriće danas u Palati Srbija dvodnevnu regionalnu konferenciju “Suzbijanje rada na crno i unapređenje prava zaposlenih".
Skup organizuje Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa Saveznim ministarstvom za rad, socijalna pitanja i zaštitu potrošača Austrije, USAID Projektom za bolje uslove poslovanja i Međunarodnom organizacijom rada.
Skupu će prisustvovati i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, potpredsednik UGS Nezavisnost" Zoran Stojiljković, predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije Andreja Brkić, specijalna savetnica Međunarodne organizacije rada, Marija Luz Vega, predstavnik USAID Džo Lauter i ataše za rad i socijalna pitanja Austrije Oliver Hiler.
Na konferenciji će biti predstavljeni primeri dobre prakse u suzbijanju rada “na crno” u Austriji, kao i iskustva u ovoj oblasti iz Srbije i regiona, a jedan od panela biće posvećen i Zakonu o inspekcijskom nadzoru, čija je primena počela krajem jula.

PREDSTAVNICI SSSS ODALI POČAST
NASTRADALIMA U PARIZU

16. novembar 2015  • 1066 Opširnije

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije danas su, ispred zgrade Ambasade Francuske u Beogradu, položili cveće i zapalili sveće za sve nastradale tokom terorističkog napada u Parizu.
U ime Saveza, potpredsednik Duško Vuković napisao je u knjigu žalosti da je „svet rada u Srbiji tužan i ogorčen zbog strašnog zločina koji je počinjen u glavnom gradu Francuske“.
„Izražavamo solidarnost i saosećamo sa svima koji su pogođeni ovom tragedijom. Srbija, članovi najveće sindikalne centrale u Srbiji i svi građani, biće uvek uz francuski narod u zajedničkoj borbi za mir, slobodu i solidarnost“, napisao je Vuković u knjizi žalosti.

PROTESTI PREDŠKOLACA OTKAZANI,
PREGOVORI SE NASTAVLJAJU

16. novembar 2015  • 1065 Opširnije

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije saopštava da je, u pregovorima sa predsednikom Vlade Srbije, Aleksandrom Vučićem, dogovoreno da se svim zaposlenima u predškolskim ustanovama Srbije uplati jednokratna pomoć od 7.000 dinara.
Vlada Srbije prihvatila je danas amandman skupštinskog Odbora finansija da se jednokratna pomoć od 7.000 dinara za zaposlene u prosveti dodeli i predškolskim ustanovama.
Sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije će, u petak, 20. novembra 2015. godine, nastaviti sa premijerom pregovore oko mnogobrojnih problema u delatnosti predškolskog obrazovanja i vaspitanja koji do sada nisu rešeni sa nadležnim ministarstvom.
S obzirom na to da se pregovori nastavlјaju, protest zaposlenih u predškolskim ustanovama, koji je zakazan za 20. novembar, neće biti održan.

PAVLOVIĆ:VIŠE SMO OBRADOVANI ULAGANJEM U ŠKOLE

13. novembar 2015  • 1064 Opširnije

Sindikat obrazovanja Srbije saopšio je da nije zadovoljan iznosom jednokratne pomoći, a njegov predsednik Branislav Pavlović kaže da bi nezadovoljstva bilo znatno manje da je pomoć iznosila 10.000 ili 15.000 dinara.
Pavlović je na pres konferenciji rekao da su prosvetari mnogo više obradovani time što će škole biti obnovljene, nego povećanjem plate od četiri odsto.
On je rekao da je predlog njegovog sindikata bio da se pomoć selektivno isplati, što znači da oni kojima plata nije smanjena dobiju određenu fiksnu sumu, a da oni kojima je smanjena dobiju više, recimo, procenat od plate. Taj predlog, priznao je, nisu prihvatili ostali sindikati.
Pavlović, takođe, tvrdi da na sastancima u vladi nisu ni dali predloge, da su u pregovorima uglavnom slušali šta im se predlaže.
“Pozvani smo na sastanak i saopšteno nam je koliko država ima para i koliko može da izdvoji, iznos pomoći nije bio naš zahtev, mi smo mogli bilo šta da tražimo, oni bi rekli - nemamo pare, odredili smo jednu milijardu.., samo smo saslušali šta će vlada da uradi”, tvrdi Pavlović.
Izvor:Tanjug

ZA PREDŠKOLCE NEMA PARA -
VRTIĆI U PROTESTU OD PETKA

13. novembar 2015  • 1063 Opširnije

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije najavio je za petak, 20. novembar, protest zaposlenih, jer Vlada Srbije nije predvidela povećanje zarada I jednokratnu pomoć za radnike predškolskih ustanova Srbije.
Protest će biti održan u petak, 20. novembra 2015.god., ispred zgrade vlade, sa početkom u 11 sati i trajaće sve dok predsednik vlade, Aleksandar Vučić, ne primi predstavnike Sindikata na razgovor u vezi sa zahtevima.
U otvorenom pismu predsedniku Vlade Srbije, taj sindikat zahteva jednokratnu novčanu isplatu u iznosu od 7.000 dinara za sve zaposlene u predškolskim ustanovama Srbije, povećanje plata od januara 2016.god. za četiri odsto, kao i smenu ministra Srđana Verbića zbog neodgovornog i ignorantskog odnosa prema problemima u predškolskoj delatnosti.

VUČIĆ UDARIO NA RAZUM I ČAST

13. novembar 2015  • 1062 Opširnije

Kritike i nezadovoljstvo predstavnika penzionera i sindikata propratili su najavu premijera Aleksandra Vučića da će od 1. januara 2016. zaživeti dugo obećavano "povećanje" penzija i plata u javnom sektoru. Porast koji će, prema Vučićevim rečima ići u rasponu od 1,25 odsto za penzionere, do četiri za prosvetu, oni vide kao više nego simboličan.
Ekonomista Aleksandar Stevanović Vučićev potez opisuje uz pomoć dve narodne poslovice "pretakanje iz šupljeg u prazno" i "seci uši krpi dupe".
„Recimo, penzioneri taj porast još od avgusta plaćaju kroz akcizu na struju, a sada će i kroz ostale, ali i pretplatu za nacionalnu televiziju koja se ponovo uvodi”, ukazao je u izjavi za "Vesti" ovaj stručnjak i bivši savetnik nekadašnjeg ministra privrede Saše Radulovića.
To će, prema njegovim rečima, u zbiru doneti lošiji standard najstarijih građana kojima je premijer rešio da "smanji smanjenje penzija".
Prosvetarima ide jednokratna pomoć od 7.000 dinara (manje od 60 evra), a ljuti ga što je primetio da je nekima to sitnica.
“Ako je tako tu sitnicu, vratite u budžet, bićemo vam zahvalni”, poručio je Vučić, a pridružio mu se ministar prosvete Srđan Verbić koji je na tapetu javnosti, jer je rešio da uštedi na ishrani 16 đaka u školi u selu Jabuka kod Prijepolja.
Premijeru je zasmetalo i što je ministar finansija Dušan Vujović povećanja ocenio kao simbolična. Obrazlažući da nisu mala Vučić je dao primer penzionera sa 20.000 dinara (165 evra), sada će dobijati dva evra više, dok oni koji imaju duplo, dobijaju oko četiri evra. To je izazvalo nezadovoljstvo najstarije populacije, a predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milorad Vujasinović smatra da se simbolično daje na deset odsto umanjenja.
“Penzioneri traže da im se vrati ukradeno prošle godine, jer su pošteno stekli penzije. Ovo što je premijer sada odlučio da vrati, neka da onima koji zaista imaju najmanje”, kaže Vujasinović za "Vesti".
On ističe da je čitava priča o povećanju, spolja gladac, a unutra jadac.
“Dobili smo par stotina, a premijer tvrdi da nema inflacije. Možda kod njega nema, a nama je poskupela struja, grejanje, porez na imovinu, akcize a treba otići i na pijacu i u samoposlugu, pa videti cene”, kaže Vujasinović. Penzioneri su se zbog prošlogodišnjeg smanjenja kao ozbiljnog udara na njihov budžet žalili Ustavnom sudu, ali Vujasinović tvrdi da je taj sud doneo političku odluku, pa će se obratiti sudu u Strazburu. Sindikati obrazovanja razmatraju da li će ponovo na ulice, jer je, kažu, jednokratna pomoć za njih sramna i još jedno od velikih poniženja.
“Jedini izlaz povodom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija nam je tužba Sudu u Strazburu koju ćemo podneti za deset do 15 dana. Žalićemo se kao Udruženje i pojedinačno, jer je reč o 700.000 penzionera kojima je uskraćeno stečeno pravo, pa nam ne treba ova minimalna milost koja pokriva nezakonito uzimanje”, obelodanio je Vujasinović.
Razočaranost ne kriju ni u Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite. Čelnik tog sindikata dr Zoran Savić ukazuje da beli mantili to ne vide kao povećanje već samo vraćanje dela uzetog.
“ To je kao da vam neko uzme 5.000 dinara, pa vam vrati 1.500. Da li vam je učinio uslugu”, pita se on.
Savić kaže da će zdravstveni radnici tumačiti kao povećanje tek onaj novac koji im bude dat pošto im se plate vrate na nivo pre smanjenja od deset odsto.
Izvor:VESTIonline

ODRŽAN MEĐUNARODNI TRIPARTITNI SKUP O KORUPCIJI

13. novembar 2015  • 1061 Opširnije

U Sarajevu je, 9-10. novembra 2015. godine, održana tripartitna regionalna konferencija na visokom nivou, na temu „Trenutna situacija i strateški izazovi u vezi politika oporezivanja, neformalne ekonomije i korupcije u zemljama Zapadnog Balkana“.
Reč je o završnoj aktivnosti u okviru projekta „Porezi, neformalna ekonomija i korupcija u zemljama Zapadnog Balkana’’, koji su protekle tri godine implementirale reprezentativne sindikalne centrale iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, BiH, Crne Gore, Albanije i Kosova.
Ovaj skup, kao i čitav Projekat, realizovan je u organizaciji ITUC PERC-a i LO Norway, čiji su predstavnici izvestili prisutne o ukupnim aktivnostima realizovanim u okviru projekta, nalazima i zaključcima do kojih se došlo.
Skupu su, osim sindikalnih eksperata, članova nacionalni projektnih timova, prisustvovali i najviši rukovodioci, u najvećem delu predsednici reprezentativnih sindikalnih centrala, predstavnici socijalnih partnera (vladinih institucija ili poslodavačkih organizacija) zemalja učesnica, kao i neki nezavisni eksperti iz ovih oblasti.
U delegaciji Srbije učestvovali su: Milan Grujić, potpredsednik i Vladan Obradović, član projektnog tima iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, Branislav Čanak, predsednik i Zlata Zec, izvršna sekretarka UGS Nezavisnost, Jesenka Čvoro, ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanje i prof. dr. Božo Drašković, nezavisni ekspert iz Agencije za borbu protiv korupcije.
Učesnici skupa iz Srbije aktivno su učestvovali u njegovom radu, referisali ili učestvovali u diskusiji o stanju u oblasti poreske politike, neformalne ekonomije i korupcije, izneli strategiju sindikata u borbi protiv ovih društveno štetnih pojava, posebno sa aspekta komunikacije i potrebe potpune transparentnosti i vidljivosti delovanja svih nadležnih društvenih faktora u ovim oblastima i jačanja društveno odgovorne uloge nadležnih državnih insitucija.
Nakon skupa održana je konferencija za medije, na kojoj su predstavljeni stavovi sindikalnih organizacija iz regiona o pitanjima koja su bila predmet Projekta.
U pripremi za ovaj regionalni skup, reprezentativni sindikati iz Srbije organizovali su 5. novembra, na Fruškoj Gori, nacionalni Okrugli sto na temu ‘’Poreski sistem i politika, neformalna ekonomija i korupcija u Srbiji, sa čijim su zaključcima upoznati svi učesnici regionalnog skupa u Sarajevu.
Na konferenciji u Sarajevu je predstavljena i brošura ''Poreski sistem i politika, neformalna ekonomija i korupcija u Republici Srbiji”, čiji su autori članovi Nacionalnog projektnog tima.
Iako je regionalnim skupom u Sarajevu projekat formalno završen, reprezentativni sindikati u regionu, kao i u Srbiji, nastaviće aktivnosti na poboljšanju situacije u ovim oblastima, u interesu zaposlenih, ali i poslodavaca i države.

EDUKACIJA ČLANSTVA O KORUPCIJI I
NEFORMALNOJ EKONOMIJI

12. novembar 2015  • 1060 Opširnije

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”, na Fruškoj Gori je održan nacionalni Okrugli sto, pod nazivom ''Poreski sistem i politika, neformalna ekonomija i korupcija u Republici Srbiji’’koji, u okviru projekta ’’Porezi, neformalna ekonomija i korupcija u zemljama Zapadnog Balkana’’, organizuju ITUC PERC-a i LO Norway.
U Projektu, pored reprezentativnih sindikata iz Srbije, učestvuju i sindikalne organizacije iz svih zemalja nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, kao i Albanije i Kosova, a Okrugli sto je završna aktivnost u njegovoj implementaciji, pred Regionalni završni skup zakazan za 9. novembar 2015. godine, u Sarajevu.
U radu nacionalnog Okruglog stola, osim članova nacionalnog Projektnog tima i predstavnika dve reprezentativne sindikalne centrale, učestovala je i Jesenka Čvoro, rukovodilac Odseka za socijalni dijalog, kolektivno pregovaranje i zarade Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i prof. dr. Božo Drašković, nezavisni ekspert i predstavnik Agencije za borbu protiv korupcije.
Predstavnici dve reprezentativne sindikalne centrale informisani su o problemima koje stvara korupcija, loš poreski sistem i neformalna ekonomija, kao i sa predlozima sindikata za njihovo sprečavanje, odnosno svođenje na nivo koji neće znatno ugroziti privredu i društvo.
Članovi Nacionalnog projektnog tima, Rajko Kosanović, Zlata Zec i Vladan Obradović, govorili su o poreskom sistemu i neformalnoj ekonomiji, kao i o strategiji komunikacije u borbi protiv korupcije.
Na skupu je predstavljena i brošura ''Poreski sistem i politika, neformalna ekonomija i korupcija u Republici Srbiji”, čiji su autori članovi Nacionalnog projektnog tima, kao i Zoran Stojiljković, potpredsednik UGS NEZAVISNOST i član Agencije za borbu protiv korupcije i Sanja Paunović, stručni saradnik u SSSS.
Brošura sadrži nacionalne izveštaje o pomenutim temama, predložena su neka konkretna rešenja i mere koje treba preduzeti vlada, kao i aktivnosti koje planiraju sindikati. Ona će, kao završni dokument sačinjen u okviru realizacije Projekta u Srbiji, biti prezentovana i na Regionalnom skupu u Sarajevu.
Na osnovu nalaza do kojih se došlo tokom implementacije Projekta, reprezentativni sindikati će sačiniti konkretan Program aktivnosti na ovom planu.

OKRUGLI STO „EFEKTI JEDNOGODIŠNJE PRIMENE
ZAKONA O RADU NA POLOŽAJ ZAPOSLENIH“

10. novembar 2015  • 1059 Opširnije

Petnaest meseci od početka primene Zakona o radu u SSSS , 10. novembra 2015. godine, održan je Okrugli sto „Efekti jednogodišnje primene Zakona o radu na položaj zaposlenih“.
Pored predstavnika SSSS, u diskusiji su učestvovali predstavnici UGS „Nezavisnost“, Ministarstva rada, Privredne komore Srbije, Nacinalne službe za zapošljavanje, Inspektorata za rad, Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije, kao i naučni radnici koji se bave ovom problematikom. Moderator skupa je bio sekretar SSSS Zoran Mihajlović.
Prisutne učesnike pozdravio je predsednik SSSS Ljubisav Orbović, koji je podsetio na hronologiju usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu i ulogu poslodavačkih asocijacija, Američke privredne komore, Udruženja poslodavaca i stranih investitora u definisanju instituta u novom Zakonu o radu.
„Govorilo se da je ovo zakon koji zapošljava, međutim, istina je da je to zakon koji ostavlja puno prostora poslodavcima da otpuštaju radnike kada god požele“, rekao je Orbović. On je naveo da je sindikat vodio veliku borbu protiv ukidanja za sindikate suštinskih instituta, pre svega proširenog dejstva Kolektivnih ugovora kao i da je cilj poslodavačkih organizacija bio umanjenje ali i ukidanje brojnih stečenih prava, i najznačijeg, prava na kolektivno pregovaranje i zaštitu kroz kolektivne ugovore.
Predsednik Orbović je istakao da zakon istina nije doveo do masovnih otpuštanja, ali su radnici izgubili prava, te da su novim zakonom najviše dobili poslodavci.
Skupu se obratio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.
Potpredsednik SSSS Zoran Vujović, prezentovao je efekte primene ZOR – a na položaj zaposlenih. „Osnovni razlozi za donošenje izmena i dopuna Zakona o radu iz 2015. godine, po mišljenju predlagača su: neprimenjivanje postojećeg zakona, demotivisanost investitora i potreba smenjenja „sigurnosti“ radnog mesta, fleksibilno radno vreme, pooštravanje disciplinske odgovornosti i slabljenje sindikata“ ,naveo je potpredsednik Vujović. On je predstavio analizu izmena koje se odnose na zarade, Kolektivne ugovore, rad na crno, rad na određeno vreme, materinstvo, suspenzije, nezakonite otkaze, kaznene mere i sindikat.
Potpredsednik SSSS Duško Vuković je posebno istakao, da je i pored jasnih odredaba u Zakonu o radu, radnicima „Ratka Mitrovića“ trebalo tri meseca da dođu do obračunskih listića a pitanje je kada će u celosti ostvariti svoja potraživanja.
U stručnoj raspravi učestvovali su: Srećko Mihajlović iz centra za razvoj sindikalizma, prof. dr Živko Kulić sa Megatrend univerziteta, Andrić Čedanka sekretarka SESA, potpredsednik PKS i predstavnici Veća SSSS. Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je naglasio da je vrlo simptomatično to što je odmah po usvajanju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu najavljeno donošenje sveobuhvatnog kodeksa rada. “Predlog zakona o sistemu plata u javnim preduzećima i pored tvrdnje ministra Vulina, da je Zakon o radu krovni zakon, ovaj zakon, čiji je predlagač Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, anulirao je brojne odredbe Zakona o radu. Sa Privrednom komorom Srbije, kao socijalnim partnerom u kolektivnom pregovaranju, bilo bi jako teško pregovarati, ali PKS je institucija koja ima kapacitet i siguran sam da bi ono što se dogovorimo bilo i realizovano“, zaključio je Orbović.

SKUP O EFEKTIMA ZOR-A NA ZAPOSLENE 10. NOVEMBRA

6. novembar 2015  • 1058 Opširnije

Od početka primene Zakona o radu prošlo je petnaest meseci, koji je, kako je ocenjeno u Savezu samostalnih sindikata Srbije, dodatno narušio prava radnika i nije dao efekte koje je zakonodavac najavlјivao.
Iz tog razloga, Savez organizuje Okrugli sto na temu:„EFEKTI JEDNOGODIŠNјE PRIMENE ZAKONA O RADU NA POLOŽAJ ZAPOSLENIH“.
Predviđen oje da učesnici Okruglog stola budu predstavnici SSSS, UGS Nezavisnost, Ministarstva rada, Privredne komore Srbije, Nacionalne službe za zapošlјavanje, Inspektorata za rad, Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije, kao i naučni radnici koji se bave ovom problematikom.
Prisustvo je potvrdio ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.
Okrugli sto će biti održan u utorak, 10. novembra 2015. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Beograd, Trg Nikole Pašića 5, sala na drugom spratu, sa početkom u 11 časova.

POLICIJA TRENIRA STROGOĆU

3. novembar 2015  • 1057 Opširnije

Država, po svemu sudeći, planira da ubuduće zabrani mirno sindikalno i svako drugo okuplјanje građana Srbije!?
Naime, predviđena rešenja u Nacrtu novog zakona o okuplјanju građana nisu u duhu Ustavom zagarantovanog prava na mirno okuplјanje, jer se to pravo ovim zakonom ograničava izvan razloga koje Ustav propisuje.
Zato Savez samostalnih sindikata Srbije smatra taj nacrt zakona manjkavim i restriktivnim, jer mu u duhu razvoja demokratskih odnosa u društvu i garantovanja osnovnih lјudskih prava nedostaju mnoge odredbe kojima bi zakon istinski omogućavao pravo na mirna okuplјanja i izražavanje nezadovolјstva, prvenstveno, socijalnim i ekonomskim položajem.
Suštinski, ako je suprotno zakonu, svako okuplјanje je onemogućeno. A, za zakonopisca sve može biti suprotno ako on to na svoj način i „diskretno“ protumači.
Tako policija naknadno može organizatoru skupa da da „procenu“ da je prijavio skup na „opasnom mestu“, iako se, za sada, ne zna gde su, kakva su, za koga i koliko opasna ta mesta!?
A, o tome koja su to „opasna mesta“, tek u roku od dva meseca posle donošenja zakona treba da odluče lokalne vlasti.
Do tada je sve opasno. Možda i od tada.
Takođe, organizatori mirnih okuplјanja ubuduće će strepeti ne samo od predviđenih „opasnih mesta“, već i od „osetljivosti“ lokalnih i republičke vlasti, kao i policije, da, ne daj bože, „ocene“ cilјeve okuplјanja kao ugrožavanje bezbednosti, javnog zdravlјa i morala.
Bilo bi interesantno da smo u obrazloženju za donošenje zakona, koje je, inače, izostalo, pročitali bar neku definiciju „morala“ od predlagača zakona, kako bismo se bar u toj sferi, kao građani i radnici pripremili za istinsko moralno ponašanje ubuduće.
S obzirom na to da je Nacrt zakona o okupljanja građana brzopleto pušten u javnu raspravu, bez obrazloženje i prethodnih konsulatacija sa sindikatima i ostalim institucijama i organizacijama civilnog društva, reprezentativni sindikati traže da se pre upućivanja na razmatranje Skupštini Srbije, nađe na dnevnom redu Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije.
NACRT ZAKONA

NE DONOSITI ZAKON BEZ SOCIJALNOG DIJALOGA

3. novembar 2015  • 1056 Opširnije

Pokrajinski socijalno – ekonomski savet (PSES) je, nakon današnjeg vanredng sastanka, održanog uoči javne rasprave o Nacrtu zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, poručio da se takav važan akt ne sme doneti bez socijalnog dijaloga.
Članovi PSES zauzeli su zajednički stav o tom Nacrtu i doneli zaključke koje će na javnoj raspravi zastupati predstavnici UGS "Nezavisnost", Savez samostalnih sindikata Vojvodine i Unija poslodavaca Vojvodine.
Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin rekao je da se bez saglasnosti svih relevantnih činilaca i socijalnih partnera ne mogu donositi zakoni čija sadržina direktno utiče na materijalno i socijalno stanje ljudi.
"Ne mogu ovakvi zakoni biti predmet javne rasprave, a da prethodno nisu verifikovani od strane relevantnih socijalnih činioca. Ta načelna primedba, koja je upućena i prilikom usvajanja Zakona o radu, važi i u ovom slučaju", rekao je Vasin.
Predsednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine Dunja Civrić je rekla da za ovaj sindikat Nacrt zakona nije prihvatljiv.
"Za naš Sindikat ovakav nacrt zakona je neprihvatljiv iz više razloga. Suštinski je derogiran socijalni dijalog, jer se zakonom ukidaju postojeća prava koja su regulisana kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu", upozorila je Civrić.
Ovaj sindikat smatra da je "proklamovani princip pravednosti" načelno narušen time što zakon ne obuhvata ceo javni sektor nego jedan deo javnog sektora.
Izvor:Beta

PENZIONERI PROTIV VUČIĆEVE SAMOVOLЈE

2. novembar 2015  • 1055 Opširnije

Udruženje sindikata penzionera Srbije ogorčeno je i zaprepašćeno najnovijom izjavom predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića povodom dozvole MMF-a da se „plate i penzije mogu povećati“.
Nјegova izjava da bi „MMF dozvolio da više povećamo plate i penzije nego što sam mislio, ali ja to neću“, govori o neprimerenoj samovolјi i bahatosti prvog čoveka vlade jedne evropske i demokratske države, vlade koja se zalaže za poštovanje evropskih vrednosti i deklarativno se legitimiše kao kandidat za ulazak u Evropsku uniju. Nažalost, u praksi, kako vidimo, Srbija postaje država u kojoj su institucije zamenjene vlašću jednog čoveka koji celom društvu arogantno nameće svoju volјu. A to nije evropski put.
Penzioneri su posebno pogođeni delom izjave u kojoj premijer Vučić kaže da će iskoristiti „manji okvir od dozvolјenog za povećanje plata i penzija“, jer je novac potreban za investicije i zapošlјavanje mladih. Ovom izjavom premijer pokušava da konfrontira mladu generaciju i najstariju populaciju, što je apsolutno neprihvatlјivo i nečasno. Zaboravlјajući, pritom, da ogroman broj mladih koji nemaju posao živi od svesrdne pomoći upravo svojih očeva i dedova i njhovih penzija, koje su nezakonito umanjene. U demokratskom društvu, kakvo Srbija želi i mora da bude, ovakve i slične konfrontacije između pojedinih društvenih grupa izuzetno su opasne i primerene su samo totalitarnim režimima u kojima jedan čovek odlučuje o svemu.
USPS smatra da je Vučićeva izjava štetna i pogrešna, utoliko što se vlada nalazi u situaciji da puni budžet skoro isklјučivo fiskalnim zahvatanjima i povećanjem raznoraznih poreza i akciza, čime sve više opterećuje ionako istanjene kućne budžete stanovništva i nejaku privredu, umesto da se okrene oživlјavanju domaće proizvodnje, podizanju industrije, revitalizaciji polјoprivrede, pa i programima za zapošlјavanje mladih , koji sve više napuštaju ovu zemlјu bez nade da mogu naći pristojan posao... Jer, jedino tako se mogu otvarati nova radna mesta za mlade, a ne nestankom penzionera kao onih koji troše pare iz državnog budžeta.
Svakog mislećeg čoveka, posebno penzionere u ovoj zemlјi, pogađa izjava premijera da ga ne zanimaju glasači, odnosno građani , jer mu je cilј , kako kaže, da „Srbija bude zdrava zemlјa“.
Aleksandar Vučić, očigledno, ne zna da danas u Srbiji, po statističkim podacima, ima skoro 800.000 nezaposlenih, a da, u isto vreme, više od 600.000 građana živi ispod granice siromaštva.
Možda će ovakvim pristupom njegova popularnost u koaliciji na čijem je čelu biti učvršćena, ali će, nesumnjivo, posle ovakvih stavova i izjava kod najvećeg broja građana izgubiti demokratski legitimitet.

SINDIKALNI HUMANITARNI KONVOJ ZA IZBEGLICE

2. novembar 2015  • 1054 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije podržao je Međunarodnu konfederaciju sindikata (ITUC), čiji je član, u humanitarnoj akciji pomoći izbeglicama.
Naime, jutros je, u organizaciji britanskog Sindikata radnika komunikacija i njihove humanitarne organizacije CWUHA, iz Birminghama krenuo konvoj s humanitarnom pomoći i porukom dobrodošlice za izbeglice u Turskoj.
U toku popodneva konvoj prolazi kroz Beograd i Srbiju, koja je, u duhu našeg poznatog gostoprimstva i susretljivosti, već prihvatila veliki broj izbeglica, koji su prošli kroz našu zemlju, dok se znatan broj i zadržao u Srbiji.
Dva 15 tona teška kamiona prevoze zimsku odeću, hranu, opremu za bebe i druge potrepštine, kako bi ih podelili izbeglicama koje u tu zemlju većinom pristižu iz ratom zahvaćene Sirije.
Konvoj će proći 3.000 kilometara dug put, prolazeći Belgijom, Nemačkom, Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Srbijom te Bugarskom, tokom kojeg će mu se pridružiti još jedan kamion s donacijom.
“U najboljoj tradiciji sindikalne solidarnosti, sindikati širom Evrope osiguravaju dobrodošlicu i integraciju u društvo stotinama hljada izbeglica i njihovo pravo na dostojanstven rad. Konvoj će pomoći da taj zadatak bude poruka koja će se prenositi zemljama kojima će konvoj putovati”, poručila je Sharan Burrow, generalni sekretar ITUC-a.

SINDIKAT PRAVOSUĐA VLADI SRBIJE

2. novembar 2015  • 1053 Opširnije

Poštovani, Sindikat pravosuđa Srbije pozdravlja vašu nameru da uredite sistem plata u javnom sektoru. Međutim, ne možemo da aplaudiramo samo nameri, jer sadržina radne verzije zakona o sistemu plata u javnom sektoru nije u skladu sa namerom. Zbog toga Sindikat pravosuđa Srbije ostaje pri svom stavu i zahteva od vas da povučete iz javne rasprave navedenu radnu verziju i sačinite novu, uz aktivnije učešće sindikata, koja će odgovarati stvarnom stanju i procesu promena.
Naime, iz predložene radne verzije proizilazi:
 • da je ova radna verzija nastavak procesa konsolidacije javnih finansija i da se nadovezuje na prethodne zakone o solidarnom porezu, smanjenju plata i penzija i racionalizaciji;
 • da je javni sektor različito definisan u verziji zakona o sistemu plata u odnosu na prethodno navedene zakone, odnosno nisu precizno definisani činioci javnog sektora;
 • da su javna preduzeća, poznate i nepoznate agencije, kao i funkcioneri izuzeti iz ujednačavanja plata, odnosno njihovo uređenje odloženo je za godinu dana;
 • da je za godinu dana odloženo i usklađivanje plata u Vojsci, policiji, BIA, opštinama, pokrajinskim organima, kao i posebnim organizacijama u okviru ministarstava,
 • da u verziji postoji samo osnovica za obračun zarada ali ne i koeficijenti.
Smatramo da bi prvi korak u konsolidaciji javnih finansija trebalo da bude, ako je to svrha donošenja zakona, precizno navođenje svih korisnika javnih finansija i identifikacija rasipnika. Nakon identifikacije, rasipnike narodnih para trebalo bi zauzdati do donošenja delotvornog zakona. Iako razumemo potrebu funkcionera da žive komotno, lagodno, luksuzno i bez odgovornosti, smatramo da ni oni ne bi trebalo da budu izuzeti. Na primer, mogle bi se ujednačiti naknade za obavljanje odborničke dužnosti, kao i članstvo u upravnim, nadzornim i drugim odborima, savetima, komisijama…
Smatramo da je naš zahtev za povlačenje radne verzije zakona o sistemu plata u javnom sektoru opravdan zbog toga što nisu obuhvaćene agencije, kao i javna preduzeća koja prave ogromne gubitke u poslovanju, koje vi pretvarate u javni dug koji svi ostali, ni krivi ni dužni, vraćaju. S obzirom na to da ih niste obuhvatili, imamo puno pravo, kao i osnova, da sumnjamo da ne želite da ostvarite cilj koji ste proklamovali pre nego što je zakon stavljen u javnu raspravu. Iz ovakvog zakona jedino što se transparentno vidi jeste da ne postoji politička volja da se stane na put tom rasipništvu o tuđem trošku. Ne možemo da verujemo da ste ih izuzeli zbog „mekog srca“ a da za to nemate razloge, jer su oni uzrok nevolja i prinudne štednje.
Predlažemo, za početak, da ograničite primanja i troškove izuzetih, da u novu verziju zakona odredite osnovicu koja neće biti niža od minimalne cene rada, odredite koeficijente po stručnoj spremi i zajedničke stvari rešite na jedinstven način (prekovremeni rad, jubilarne nagrade, solidarne pomoći, naknade za bolovanje…), a specifičnosti posebnim zakonima. Nelogično je da zaposleni u javnom preduzeću na ime jubilarne nagrade primi iznos u visini godišnje plate sudskog službenika. Ili, na primer, da predsednik mesne zajednice ili član saveta mesne zajednice prima platu u visini profesorske.
I na kraju, a u prilog prethodno navedenog, citiramo premijera: „Ovo nama nameće pitanja o kojima moramo da razmislimo – da li se isplati biti pošten i odgovoran, ispunjavati svoje obaveze, a da za to ne budete nagrađeni ili je bolje da ne ispunjavate ništa, a da budete nagrađeni.“
Još uvek s poštovanjem, uz srdačan pozdrav i molba da ne razmišljate sporo i dugo, jer zaposleni u pravosuđu odbijaju da budu dežurna i uzaludna žrtva propalih i prividnih reformi.
Predsednica
Slađanka Milošević

RATKO MITROVIĆ-DEDINјE OD PONEDELjKA U ŠTRAJKU

30. oktobar 2015  • 1052 Opširnije

Zaposleni u preduzeću „Ratko Mitrović – Dedinje“stupiće u ponedelјak, 2. novembra 2015. godine, u štrajk do ispunjenja svih zahteva.
Time će petodnevni štrajk upozorenja pretvoriti u generalni štrajk do ispunjenja zahteva, odnosno do isplate 22 neizmirene zarade i smene direktora Dušana Basare.
Štrajk će biti sproveden u krugu preduzeća, u ulici Voždovački kružni put 125, sa početkom u 11 časova.
Kompanija koja postoji više od 60 godina i čiji su radnici gradili najveće institucije na ovim prostorima, poput VMA, Delte, Hemofarma i drugih, u velikim je problemima. Radnici dve godine nisu primili platu, nije im povezan radni staž, nisu im isplaćene otpremnine zbog odlaska u penziju.
Zaposleni tvrde da za sve to najveću odgovornost snosi direktor Basara, zbog čega se zahteva njegova smena i da nadležni organi preispitaju njegovu privatnu imovinu.
Radnici su zabrinuti za svoju sudbinu i sudbinu preduzeća. Nije im obezbeđen posao i ništa se ne čini na realizaciji unapred pripremlјenog plana reorganizacije (UPPPR-a), na koji način se svesno vodi preduzeće u stečaj. Dok se radnici nalaze u veoma teškoj situaciji, sredstva od zakupa imovine (pokretna mehanizacija, državno zamlјište, fabrika betona), direktor Basara ubira i preko „neregularnih računa“ preliva i usmerava na povećanje svoje lične imovine (jahte, kuće, skupi automobili), imovine svojih članova porodice i malobrojnih bliskih saradnika.
Direktor ne postupa po nalozima inspektora za rad koji mu je naložio isplatu zarada i uručenje obračunskih lista zaposlenima, pa je inspektor bio prinuđen da podnese prekršajnu prijavu i krivičnu prijavu ali ni to još uvek nije dalo rezultate. Radnici još uvek nisu dobili obračunske liste za neisplaćene zarade za 22 meseca, kako bi prinudnim putem ostvarili svoje zarade.
Ovakvim postupanjem direktora zaposleni su dovedeni do toga da nemaju posla, da ne primaju zarade i da su uslovi u kolektivnom smeštaju očajni, što je ispod svakog lјudskog dostojanstva.
Stoga su prinuđeni da podnesu krivičnu prijavu protiv direktora i da štrajkuju, da animiraju javnost i sve državne organe, da zaustave ovako bahato ponašanje pojedinaca koje ide na štetu radnika.

U KRAGUJEVCU ODRŽANA TRIBINA „ŽENE U TRANZICIJI“

30. oktobar 2015  • 1051 Opširnije

Tribina „Žene u tranziciji“, koju su 28. oktobra 2015.godine organizovale Sekcija žena Sindikalne organizacije Zastava oružje i grupa S.T.R.I.K.E., imala je za cilj da obavesti javnost o diskriminaciji, mobingu i drugim oblicima kršenja prava radnica u Srbiji.
Potresna svedočenja sezonskih radnica koje su bile žrtve diskriminatorskog odnosa tzv.“gazdi“ za vreme obavljanja sezonskih poslova, prikazana kroz film „Obrani berači“, ukazala su da postoji velika kategorija radnika koje zvanična statistika ne vidi, a kojima su ugrožena i osnovna ljudstva prava, čije se dostojanstvo gazi bez ikakvih posledica.
Izostanak sindikalnog organizovanja u privatnim preduzećima je jedan od razloga za svakodnevno ponižavanje radnica, mobing, neplaćanje prekovrmenog rada i ocena učesnica tribine je da se, po ugledu na zemlje članice EU, mora postići dogovor sa poslodavcima i omogućiti sindikalno organizovanje i u ovim preduzećima.
Saradnja civilnog sektora i sindikalnih organizacija, naročito ženski aktivizam, predstavlja jedan od mogućih modela za poboljšanje položaja radnica koje čine 50% radno angažovanog stanovništva u Srbiji, a organizovanje zajedničkih tribina i sastanaka doprinosi proširivanju ideje da je osnovni zadatak svih nas borba za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava u sferi rada.

VLAST DA KAZNI MEDIJE ZBOG ZABRANE SINDIKATA

30. oktobar 2015  • 1050 Opširnije

Vlast u Srbiji je pozvana da kazni medijske kompanije koje ne poštuju Zakon o radu i zabranjuju sindikalno organizovanje u njima i treba stvoriti odgovarajući ambijent za socijalni dijalog.
Tamo gde nema asocijacija poslodavaca, država bi trebalo da preuzme ulogu pregovarača, kao što je to praksa u drugim sektorima u Srbiji i Hrvatskoj, navodi se u zaključku Evropske federacije novinara, nakon nedavno održanog skupa novinara Istočne Evrope koji su u Beogradu organizovali Svetska federacija novinara, Evropska federacija novinara, Sindikat novinara Srbije (SINOS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), i OEBS, uz podršku fondacije "Fridrih Ebert“.
Kako je preneo sajt Sindikata novinara, na nedavnom skupu novinara postignuta je saglasnost da novinari u Srbiji rade u užasnim uslovima, sa minimalnim zaradama, bez pristojnih ugovora o radu, poštovanja radnih prava i zaštite na radu.
Takođe, navodi se da je proces privatizacije neophodno obaviti transparentno kako bi se osiguralo poštovanje interesa novinara, pluralizam, dekoncentracija vlasništva i nezavisnost, a SINOS, UNS i NUNS pozvani su da rade zajedno kako bi se rešilo pitanje prekarnog (nesigurnog) rada u medijima i da oforme širu koaliciju kako bi bio pokrenut sindikalni dijalog i kolektivno pregovaranje u medijskom sektoru.
Izvor: Danas

SES: RADNA GRUPA DA ISPRAVI NEDOSTATKE ZAKONA O PLATAMA

29. oktobar 2015  • 1049 Opširnije

Predstavnici sindikata i poslodavaca u Socijalno ekonomskom savetu smatraju da je predloženi Nacrt zakona o platama u javnom sektoru u osnovi neophodan, ali da ima nedostataka koje bi trebalo otkloniti, te je zbog toga dogovoreno formiranje radne grupe koja će se tim poslom baviti.
Nedostaci se, pre svega, odnose na činjenicu da pojedine odredbe predloženog zakona ukidaju određena prava koja predviđa Zakon o radu, ali i kolektivno pregovaranje, što je za sindikate potpuno neprihvatljivo, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Samostalnog sindikata zdravstva i član SES-a, Zoran Savić.
On je naglasio da sindikati, takođe, nisu zadovoljni, jer se predloženi zakon o platama ne odnosi na sve zaposlene u javnom sektoru, navodeći da su izuzeta javna preduzeća, javne agencije, funkcioneri, policija, vojska...
Savić je naglasio da je poznato da su javna preduzeća uglavnom gubitaši, te da je neshvatljivo zašto se i njihove plate nisu našle u predlogu zakona.
Predsedavajući SES-a i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da poslodavci nisu imali mnogo primedbi na zakon, ali da je jedna od ključnih u vezi sa javnim preduzećima, jer je prema njihovom mišljenju bilo neophodno uvrstiti ih u zakonsko rešenje zarada u javnom sektoru.
On je naglasio da su svi u državi svesni problema koje stvara poslovanje pojedinih javnih preduzeća zbog čega se odnos prema njima mora promeniti.
Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak saglasio se sa tim primedbama, navodeći da je za sindikate nedopustivo da zakon potpuno ukida pregovaranje.
On je podsetio da je Srbija potpisnica svih međunarodnih konvencija koje regulišu tu oblast, a da je kolektivno pregovaranje garantovano i Ustavom i Zakonom o radu.
Izvor:Tanjug

POČELA ISPLATA OTPREMNINA ZA RADNIKЕ "JUMKA"

29. oktobar 2015  • 1048 Opširnije

U Vranju je, nedavno, počela isplata otpremnina za 515 radnika koji su se izjasnili da dobrovoljno napuste "Jumko“, uz socijalni program koji iznosi 200 evra po godini radnog staža.
Iznos otpremnina se kreće od 3.000 do 7.000 evra, u dinarskoj protivrednosti, a radnici koji odlaze u proseku imaju oko 35 godina radnog staža u firmi, kaže Goran Đorđević, direktor “Jumka”.
Očekuje se da isplata otpremnina bude okončana za mesec dana.
Od ovog broja radnika, njih 120 je radilo u proizvodnji, pa će vremenom taj manjak, u zavisnosti od ugovorenih poslova, morati da bude nadoknađen eventualnim angažovanjem novih ljudi.
Nakon dobrovoljnog odlaska zaposlenih iz kompanije, u nekadašnjem najvećem tekstilnom gigantu sada radi 1.000 radnika, a prosečna zarada je oko 20.000 dinara.
U "Jumku“ kažu da, osim ugovorenih poslova sa vojskom i drugim javnim preduzećima, predstoji potpisivanje ugovora sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, za šivenje uniforme za policiju.
"Jumko“ je jedna od kompanija kojoj je država odložila privatizaciju na još godinu dana, do maja 2016. godine.
Izvor: Južne vesti

U PETAK SKUP
„OD USTAVNOG SUDA DO STRAZBURA“

29. oktobar 2015  • 1047 Opširnije

Udruženje sindikata penzionera Srbije organizuje okrugli sto sa temom „OD USTAVNOG SUDA DO STRAZBURA“, koji će biti održan u petak, 30. oktobra 2015. godine, u sali na drugom spratu Saveza samostalnog sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, sa početkom u 11 časova.
Učesnici okruglog stola su stručnjaci iz oblasti pravnih nauka (prof.dr Zoran Ivošević, prof. dr Vesna Rakić Vodinelić, prof. dr Momčilo Grubač, prof. dr Vukašin Pavlović, Zaštitnik građana, advokat Radoslav Nedić, advokat Mirjana Tomić-Jovanović , advokat Srdjan Arsić, Ratko Butulija, Staša Pilipović).
Gosti skupa biće studenti Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka.

PROSVETNIM RADNICIMA U NOVEMBRU
JEDNOKRATNA POMOĆ

28. oktobar 2015  • 1046 Opširnije

Zaposleni u prosveti, njih oko 108.000, dobiće u drugoj polovini novembra jednokratnu pomoć, a visina pomoći biće predmet razgovara premijera Aleksandra Vučića i čelnika sindikata, u ponedeljak, 2. novembra, saopštili su danas predstavnici prosvetnih sindikata.
Pomoć bi trebalo da bude isplaćena između 20. i 30. novembra, a sindikati traže iznos do jedne plate, rečeno je na konferenciji čelnika četiri reprezentativna sindikata obrazovanja i navedeno da je to dogovoreno juče i danas, tokom razgovora sa predstavnicima vlade Srbije.
Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da je u današnjem štrajku upozorenja, u prepodnevnoj smeni učestvovalo 1.017 škola, članica ta četiri sindikata, od 1.800 matičnih škola u Srbiji.
On je rekao da je za prosvetne radnike jako važna jednokratna pomoć, jer su izgubili 30.000 do 60.000 dinara na godišnjem nivou, zbog smanjenja plata u okviru vladinih mera štednje.
Pavlović očekuje eventualno povećanje plata za prosvetare u narednoj godini, ali ni to, kako kaže, neće biti dovoljno, pošto se najavljuje rast plata za, kako je rekao, oko tri odsto.
Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, govoreći o Zakonu o platnim razredima, rekla je da u tom tekstu, koji je na javnoj raspravi, nema onoga što su predlagali sindikati.
"Ne želimo da nas država istakne kao najvažnije, ali smatramo da je došlo vreme za malo pravde za prosvetne radnike", rekla je Janković.
Ona je navela da postoje određene grupe zaposlenih u javnoj upravi koje nisu obuhvaćene zakonom, kao što su javna preduzeća, državne agencije, funkcioneri.
Sibdikalci su ukazali na raširenu korupciju u obrazovanju i to među direktorima škola, koji "čuvaju mesta" i ne žele da zaposle ljude sa liste tehnoloških viškova.
"Korupcija je pojela obrazovanje", rekao Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola i istakao da su sindikati tražili smenu najmanje 12 direktora zbog kršenja zakona, a da je takvih oko 200 u Srbiji.
Samo jedan direktor, kako je rečeno, za godinu dana uzeo je 15 miliona dinara.
Izvor:TANJUG

EVROPI POTREBNO VIŠE SOLIDARNOSTI

27. oktobar 2015  • 1045 Opširnije

Evropska unije nije pokazala solidarnost kada je nastupila migrantska kriza, ali je i dalje najbolja i najhumanija organizacija, ocenili su danas u Beogradu učesnici skupa "Socijalna Evropa – između vizije i realnosti", u organizaciji Fondacije "Fridrih Ebert".
Predsednica Mreže za reforme u Grčkoj i Evropi i bivša evropska komesarka za socijalna pitanja, Ana Dijamantopolu, izjavila je da se mnogo toga može zameriti Evropi, ali da je Evropa, kada se uporedi sa ostatkom sveta, socijalno najodgovornija.
Ona je dodala da su socijalna pitanja ostavljena samim državama i da se tretiraju kao nacionalna pitanja u Evropi.
Predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Jorgos Dasis kazao je da se od početka ekonomske krize mnoge zemlje EU ponašaju "jako sebično", da rade same za sebe, "a da je samo Bog za sve".
"To isto ponašenje prihvatili smo i u izbegličkoj krizi. Vlade odbijaju da prihvate ljude koji beže od rata i smrti", kazao je Dasis.
“Dokle god se građani zalažu za ujedinjenu Evropu, dokle god ne podržavaju populiste I pozive na sukobe, ima nade da će naša deca nastaviti da žive u Evropi mira I prosperiteta”, ocenio je on.
Direktor Fondacije "Fridrih Ebert" u Beogradu, Hajnc Albert Hutmaher, kazao je da Evropa danas mora da se seti da se EU ne temelji samo na slobodnom tržištu, već i na zajedničkim vrednostima i solidarnosti.
"Evropi je potrebno više solidarnosti da bi preživela kao unija koja se temelji na ljudskim pravima", kazao je Hutmaher.
Predstavnica Ženske organizacije Partije evropskih socijalista Zita Gurmai kazala je da ljudi i dalje "veruju u evropski san", a da umesto toga dobijaju loš tretman u Evropi.
“Uspešan socijalni dijalog je garant socijalnog mira. Za to su potrebni jaki sindikati, koji treba da se reformišu kako bi bolje delovali”, ocenio je Andrej Zorko iz slovenačkog Saveza slobodnih sindikata.
Prema njegovim rečima, sindikat ne treba da se bavi samo usko sindikalnim radom, već i politikom zapošljavanja, zdravstvenim I pravnim sistemom I održivom ekonomijom.
Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović ukazao je da socijalna Evropa nije više kao ono zašta smo se u početku zalagali.
“Potpuno su se poremetili odnosi između socijalnih partnera, ako su ikada I postojali”, naveo je on.
Upitan da li sindikat smatra da nema viškova u javnom sektoru, Mihajlović je rekao da su svi svesni da viškovi postoje, ali da o tome ne treba da odlučuje MMF, već da to treba utvrditi jasno i precizno u svakoj lokalnoj samoupravi i po jasnim kriterijumima.
“Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru je diskriminatorski i dovešće do toga da se javni sektor ujedini i zajednički izađe na ulice. To je nedorečen zakon, koji će devalvirati sve potpisane granske ugovore u javnom sektoru, a na kraju će ispaštati I korisnici usluga, odnosno građani”, upozorio je on.
Prema njegovim rečima, sindikati moraju da se reformišu, ali to isto treba da učini celo društvo, posebno oni koji donose odluke od važnosti za sve građane.
Odgovarajući na pitanje zašto u Srbiji nije moguć masovni štrajk, poput nedavnog u Belgiji, Mihajlović je rekao da su sindikati u toj zemlji finansijski moćni I imaju podršku medija.
“Kada mi izađemo na ulice, vlast je u strahu I odmah naruči medijsku kontrakampanju protiv sindikata I njenih lidera”, istakao je Mihajlović, dodavši da je teško od naših siromašnih radnika zahtevati da o svom trošku dođu u Beograd na protest.
Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić je ukazao da je Zakon o radu donet na štetu radnika.
“Zakon o radu donet je na štetu radnika, donet je bez konsultacija sa sindikatima, a istovremeno imamo proces u kome se smanjuju plate, u kome se smanjuje standard, u kome se povećavaju troškovi života”, kazao je Pajić.
Ocenivši skandaloznom odluku Vlade Srbije da ne poveća cenu radnog sata, Pajtić je kazao da je neophodno da se promeni socijalna politika vlade i da bi najveći teret reformi trebalo da snose najbogatiji.
“Mi ćemo ponuditi program koji će se odnositi na obavezu poslodavaca da podeli profit sa radnicima, po uzoru na Evropsku uniju, da se poveća minimalna cena rada, da se ukine postojeći Zakon o radu, da se uvede progresivno oporezivanje, dakle da se teret krize prebaci na naše najbogatije građane”.
On je ocenio da je dijalog sa sindikatima loš, jer su sindikati izgubili poverenje u političke elite, a imaju i bojazan da će sindikalno delovanje biti iskorišćeno u svrhu političke promocije.
Peter Seideneck iz Evropske konfederacije sindikata rekao je da je sindikat važan deo evropske socijalne dimenzije, te da je interes EKS-a da sindikalni pokret na Balkanu bude na dobrom nivou, što danas nije slučaj.
Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak uporedio je socijalni dijalog u Srbiji je “kao traktor bez njive”.
“Dijalog je sredstvo, a ne cilj”, podsetio je Čanak.

ZAKON – PRODUŽENI ZAKLON ZA ZABUŠANTE

27. oktobar 2015  • 1044 Opširnije

Sindikat pravosuđa Srbije zahteva od Vlade Srbije da povuče verziju zakona o sistemu plata u javnom sektoru iz javne rasprave i prestane da obmanjuje javnost, odnosno da otvoreno prizna da je taj zakon, u stvari, velika obmana i zaklon za zabušante. Ovo zbog toga što Vlada nije konsultovala sindikate i time poslala poruku da ih ne priznaje za socijalne partnere. Pored toga, trebalo je da Vlada krene obrnutim redom, odnosno od sebe, svojih javnih preduzeća i agencija jer oni, zajedno, predstavljaju rušilački faktor i destabilizuju javne finansije dok uvek isti trpe i ispaštaju. Tamo gde je trebalo vlast nije ni dirnula.
Da pojasnimo, sporni zakon neće se odnositi na funkcionere, javna preduzeća, agencije, BIA, policijske službenike, vojsku, opštine i posebne organizacije u okviru ministarstava. Za nabrojane će se, navodno, doneti posebni zakoni kojima će se urediti ili uskladiti njihove plate, ali tek u roku od godinu dana od dana početka primene ovog skandaloznog zakona.
Vlada je mogla, da je htela, mirne savesti da ih uvede u ovaj zakon i smanji zarade privilegovanim trošadžijama, bez posebne brige o tome da li je to ili nije u skladu sa Ustavom, odnosno da li im dira u nivo dostignutih prava. S tim u vezi, Ustavni sud je Vladi Srbije širom otvorio vrata odlukom da je i smanjenje penzija i plata u skladu sa Ustavom, to jest u skladu sa budžetskom mogućnostima. Vlada, zaista, bespotrebno brine jer smo svi svedoci toga da se Vlada Srbije strogo pridržava Ustava i da nikada ne bi predložila zakon koji je suprotan tom najvišem pravnom aktu. U prilog bespotrebne brige, ide i činjenica da Ustavni sud, kao i drugi srpski sudovi, prilikom donošenja svojih odluka strogo vode računa o budžetskim mogućnostima.
Naime, i ovoga puta Vlada, drsko i bez ustručavanja predlaže zakon koji će se odnositi samo na najsiromašnije, to jest sitnu boraniju koja je uvek bila i ostaće bedno plaćena. Posebno ugroženi su zaposleni u pravosuđu (sudovi, tužilaštva i zatvori), kao i zaposleni u državnoj upravi, prosveti, zdravstvu i kulturi. Ovim zakonom neće se smanjiti nejednakost u platama već će isti dovesti do još veće nejednakosti.
Drugačije rečeno, oni koji su imali visoke plate – imaće ih i dalje, oni koji su članovi u radnim telima – i dalje će uz platu imati dodatna primanja, oni koji su siromašni i dalje će biti siromašni, ali je jedino važno da vlast stvara privid da radi na sređivanju nereda u platama. Sindikat pravosuđa Srbije ne miri sa samovoljnim ponašanjem vlasti i zato je prinuđen da planira najradikalnije sindikalne mere.
Predsednica
Slađanka Milošević

VEĆINA KOMPANIJA SMATRA DA JE
ULAGANJE U ZAŠTITU NA RADU TROŠAK

23. oktobar 2015  • 1043 Opširnije

Potpredsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije Duško Vuković izjavio je danas da su u Srbiji retke kompanije koje nemaju registrovanih povreda na radu i koje poštuju sve zakone o bezbednosti na radu.
Učestvujući u radu konferencije "Razmena dobre prakse - smanjenje povreda na radu", koja se održava u okviru Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu, on je naglasio da je mnogo više onih koji smatraju da je ulaganje u zaštitu na radu nepotreban trošak.
SSSS se i ove godine, kao i do sada, pridružuje obeležavanju evropske nedelјe BZNR, ali i svim privrednim subjektima i institucijama u promovisanju dobre prakse.
„Pre svega dobre prakse koja podstiče napredak u kulturi zdravlјa i sigurnosti na radu. U tom smislu ovogodišnju glavnu temu na evropskom nivou, stavlјanja u fokus umanjenje stresa na radnom mestu posmatramo kao deo neophodnog podizanja nivoa svesti radnika i građana Srbije o značaju zdravlјa i bezbednosti na radu“, rekao je Vuković.
Prema njegovim rečima, retke su kompanije, ali ih, na sreću, ima sve više, koje su uspele da ispune sve navedene aspekte zdravlјa i socijalnog blagostanja i koje su dostigle stopu nesreća od 0%, poštujući zakon, ulažući u oblast zaštite zaposlenih, čak, finansirajući rekreaciju i banjsko lečenje.
Takođe, odgovorni poslodavci ulažu i u prevenciju, upoznavanje i edukovanje radnika kako bi postigli maksimalnu bezbednost i zdravlјe svojih zaposlenih. I takve poslodavce treba isticati i stimulisati.
„Na žalost, još ima onih poslodavaca koji ulaganje u bezbednost i zdravlјe posmatraju kao neopravdano umanjenje svog profita, a zaštitnu opremu kao nepotreban trošak. Za njih saznamo često iz medija, što ide u prilog tezi da nam je neohodno da inspekcije neprekidno kontolišu i kažnjavaju takve poslodavce. Ali i da kazne budu mnogo drastičnije. Ovaj problem je naročito izražen u preduzećima koja još uvek, a zbog sebičnog uvećanja profita, na uštrb radnika i države, radnike ne prijavlјuju. Takvi radnici su naročito ugroženi“, ukazao je Vuković.
„Širenje, jačanje sigurnosne i zdravstvene kulture treba da podstakne stalna komunikaciju između pojedinaca i institucija. Tome će pre svega doprineti da se usvojeni zakoni bez izuzetaka primenjuju, i da nema zaštićenih pojedinaca i preduzeća, koja osvedočeno reprodukuju lošu praksu“, zaključio je Vuković.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je izjavio da je broj ljudi koji su poginuli na radnom mestu u Srbiji smanjen sa 36 na 30 u ovoj godini u odnosu na prošlu.
On je kazao da se u proteklih nekoliko godina smanjuje broj tragedija na radnom mestu, ali da to još nije zadovoljavajuće i da se na prevenciji toga mora još dosta raditi.
"Svaka smrtna povreda na radu, kada se uradi analiza je mogla da se izbegne. Kada inspekcija izađe na teren, utvrdi da je to uglavnom iz razloga nedostatka opreme i nedovoljne obuke", naglasio je Vulin.
On je dodao da je visok procenat povreda na radu, uglavnom, tamo gde ljudi rade neprijavljeni i “na crno” i tu je, po pravilu, reč o nepoznavanju elementarnih propisa o bezbednosti na radu.
"Ulaganje u bezbednost i zašitu na radu nije trošak već investicija i za radnika i za poslodavca", naglasio je on.
Prema njegovim rečima, prevencija je u celom ovom poslu najvažnija i zbog toga se donosi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu kojim je predviđeno da lica koja se bave zaštitom na radu moraju da imaju odgovarajuću stručnu spremu i licencu koja se izdaje na pet godina, ali i da se tim poslom bave dve, a ne kao do sada jedna osoba.

SINDIKAT TRAŽI HITAN SASTANAK SA UDOVIČKI

22. oktobar 2015  • 1042 Opširnije

Sindikati javnog sektora Saveza samostalnog sindikata Srbije zatražili su danas od potpredsednice Vlade Srbije, Kori Udovički, hitan sastanak, kako bi se razrešile brojne nedoumice u Nacrtu zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.
U pismu je navedeno da je od obostranog interesa da se u najkraćem roku održi zajednički sastanak u Savezu samostalnih sindikata Srbije, sa potpredsednicom vlade i stručnim timom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kako bi Sindikat konstruktivno učestvovao u donošenju Zakona.
Obzirom na rok javne rasprave, Sindikat javnog sektora SSSS očekuje da će sastanak biti održan do 28.10.2015. godine.

SAOPŠTENJE SINDIKATA JAVNIH SLUŽBI SSSS

22. oktobar 2015  • 1041 Opširnije

Povodom objavlјenog Nacrta zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, sindikati javnog sektora održali su zajednički sastanak i konstatovali sledeće:
 • Da sistem plata javnog sektora ne obuhvata sve zaposlene;
 • Nacrtom zakona nisu obuhvaćeni funkcioneri u Republici Srbiji;
 • Nacrt suspenduje važeće posebne kolektivne ugovore grana;
 • Ovakav zakon ne može biti donet bez platnih grupa i razreda, kao i koeficijenata za zaposlene;
 • U zakonu moraju biti sistematizovani svi poslovi, od fizičkog radnika do predsednika Republike Srbije, kao u zemlјama Evrope
 • Nije definisano pravo na posebne naknade za minuli rad, jubilarnu nagradu i drugo;
 • U toku javne rasprave o Nacrtu zakona mora da se izjasni Socijalno-ekonomski savet.
Ukoliko predlozi ne budu prihvaćeni, Sindikati javnih službi će preduzeti sve mere sindikalne borbe, uklјučujući i štrajk.
SINDIKAT UPRAVE SRBIJE
Njegoš Potežica;
SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE
Slađanka Milošević;
SINDIKAT OBRAZOVANjA SRBIJE
Branislav Pavlović;
SINDIKAT ZAPOSLENIH U ZDTAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI SRBIJE
Zoran Savić;
SAMOSTALNI SINDIKAT KULTURE
Dragana Đorđević;
SINDIKAT ZAPOSLENIH U NAUČNOISTRAŽIVAČKOJ DELATNOSTI SRBIJE
Đurđica Jovović;
SAMOSTALNI SINDIKAT PREDŠKOLSKOG VASPITANjA I OBRAZOVANjA SRBIJE
Ljiljana Kiković

TRAŽE ZAOSTALE PLATE I POVEZIVANJE RADNOG STAŽA

22. oktobar 2015  • 1040 Opširnije

Bivši radnici konfekcije"AHA Mura Prvi maj" iz Pirota u kojoj je letos uveden stečaj, njih 1.090 od ukupno 1.300 zatražili su od Veća Saveza Samostalnih sindikata opštine Pirot da ih zastupa u potraživanju zaostalih 12 plata i povezivanju radnog staža.
Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Pirot Rodoljub Ćirić rekao je agenciji Beta da je obrađena dokumentacija za 1.000 bivših radnika ove tekstilne fabrike koju će predati Privrednom sudu u Nišu.
On je dodao da bi Privredni sud u Nišu trebalo trebalo da prizna ta potraživanja, ali da radnici neće moći da ih naplate iz stečajne mase.
Prema njegovim rečima, rok za predaju prijava Privrednom sudu u Nišu je 2. novembara, a prvo ispitno ročište je 10. decembra.
"Nadam se da će stečajni upravnik predložiti da se priznaju ova potraživanja, ne samo ona koja je prijavio Samostalnmi sindikat, već i pojedinačne ili prijave preko advokata, drugih sindikata i bivše kadrovske službe preduzeća", rekao je Ćirić.
On je dodao da će posle održavanja ročišta sindikat razmotriti zaključak Privrednog suda i videti da li su i u kom obimu priznata prava zaposlenih na zaostale zarade.
Ćirić je dodao da očekuje da zaključke suda dobije početkom januara, posle čega će pozvati radnike da prikupe dokumentaciju za konkurisanje kod Fonda solidarnosti za ispatu devet minimalnih zarada.
Zaposlenima u pirotskom preduzeću posle uvođenja stečaja 25. juna prestao je radni odnos i oni su se prijavili Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Pirotu kako bi ostvarili pravo na novčanu naknadu od tri do 12 meseci u zavisnosti od radnog staža.
Izvor:Beta

PRIVATIZACIJA NE TEČE ŽELJENIM TOKOM

21. oktobar 2015  • 1039 Opširnije

MINISTARSTVO PRIVREDE
- G-din ŽELjKO SERTIĆ, ministar -

Poštovani ministre,
Ovim putem Vas informišemo da su predsednici granskih sindikata iz realnog sektora u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije i to: Samostalnog sindikata hemije i nemetala, Sindikata građevinarstva i IGM, Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede, Samostalnog sindikata metalaca, Samostalnog sindikata energetike, Samostalnog sindikata putara, Sindikata šumarstva i prerade drveta, Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće i Samostalnog sindikata zanatstva i uslužnih delatnosti, danas 21.10.2015. godine, održali sastanak na temu “Stanje u preduzećima u restrukturiranju u toku procesa privatizacije, kao i posledice primene Zakona o privatizaciji”.
Tom prilikom je konstatovano da se, i pored velikog broja prijavljenih zainteresovanih za kupovinu preduzeća u restrukturiranju, proces privatizacije ne odvija željenim tokom, da je najveći broj preduzeća otišao u stečaj ili je stečaj veoma izvestan, da su radnici uzeli socijalni program i da sve to može izazvati negativne posledice.
Takođe, na ovom sastanku iznesene su nedoumice vezane za dalju sudbinu preduzeća čija zaštita ističe 31.10.2015. godine, za koje nema zainteresovanih kupaca, kao i za preduzeća od strateškog značaja, čija je sudbina takođe neizvesna.
Sve ovo nameće potrebu hitnog sastanka u Ministarstvu privrede sa predsednicima granskih sindikata iz realnog sektora, predsednikom i sekretarom Saveza samostalnih sindikata Srbije. Predlažemo da se sastanak održi u ponedeljak, 26.10.2015. godine, sa početkom u 12,00 časova.
Imajući u vidu stav Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji Vam je dostavljen 20. oktobra 2015. godine pod brojem 05-482, predlažemo da nakon ovog sastanka održimo sastanak privrednih društava za koje je objavljen javni poziv, posebno po delatnostima.
S poštovanjem,

POTPREDSEDNIK SSSS
ZADUŽEN ZA KOORDINACIJU
INDUSTRIJSKIH SINDIKATA
/Zoran Vujović/

SPREČITI PLENIDBU IMOVINE PREDUZEĆA U RESTRUKTURIRANJU

20. oktobar 2015  • 1038 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije zatražio je, u pismo ministru privrede, da se iznađu mogućnosti za dalju radnu angažovanost preduzeća u restrukturiranju i onemoguće poverioci da im plene imovinu.

MINISTARSTVO PRIVREDE
Želјko Sertić, ministar

Poštovani,
Savez samostalnih sindikata Srbije traži od Vas da hitno organizujete sastanak na kojem bismo zajednički analizirali predstojeću alarmantnu situaciju u preduzećima u restrukturiranju, za koja do sada nisu objavlјeni javni pozivi ili za koja su objavlјeni javni pozivi, a na koji se niko nije prijavio.
Imajući u vidu da se radi o preduzećima kojima je 31. oktobar 2015. godine poslednji zakonski rok do kada se poverioci ne mogu pojaviti za naplatu svojih potraživanja, postoji realna mogućnost da ta preduzeća, plenidbom imovine, odu u stečaj, a zaposleni u njima ostanu bez posla, jednom rečju budu kolateralna šteta nesinhronizovanih aktivnosti.
Kao predstavnici najvećeg broja radnika koji su zaposleni u tim preduzećima, želimo da aktivno učestvujemo u pronalaženju rešenja za njihovu dalјu radnu angažovanost, kao i aktivnosti koje će onemogućiti da se oni, kao i njihova preduzeća, „puste niz vodu“.
Na sastanku bi, osim predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije, predsednika sindikata grana i delatnosti, prisustvovala i poslovodna i sindikalna rukovodstva preduzeća koja su u završnoj fazi privatizacije.
Uveren sam da ćete pozitivno odgovoriti i hitno zakazati sastanak.
S poštovanjem,
PREDSEDNIK
Ljubisav Orbović

CILJ SVIH REFORMI JE PRETVARANJE SRBIJE
U ZONU JEFTINOG RADA

19. oktobar 2015  • 1037 Opširnije

Cilj svih reformi koje se sprovode u Srbiji jeste da se naša zemlja i ovaj region pretvore u zonu jeftinog rada. To je zajednički poduhvat koji, pod uticajem međunarodne zajednice, sprovodi naša politčka elita, otuđeni centri moći i tajkuni.
Oni su, nažalost, u tome uspešni i mi ulazimo u zonu jako jeftinog rada i na taj način pokušavamo da privučemo investicije i stvorimo radna mesta, što je apsolutno pogrešno, izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, Jugoslav Ristić.
O privrednom ambijentu nakon donošenja tzv. reformskih zakona I položaju radnika danas u Srbiji, govorili su predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić i ekonomista i potpredsednik pokreta "Dosta je bilo", Aleksandar Stevanović.
Debata je održana na Televiziji Kragujevac.

BEZBEDNOST NA RADU, INVESTICIJA A NE TROŠAK

19. oktobar 2015  • 1036 Opširnije

Svake godine u Srbiji oko 30 ljudi izgubi život na radnom mestu. Hiljade njih se lakše ili teže povredi, a radnici krive nesavesne poslodavce i državu koja ih ne kontroliše. Najavljene izmene Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu trebalo bi da nateraju poslodavce da se pridržavaju propisa, ali i da povedu računa o preventivnim merama i obuci zaposlenih.
Radnika na rizičnim poslovima bez zaštitne opreme i stručnog osposobljavanja najviše je u građevini. Zato ne čudi što se 73 odsto nezgoda i smrtnih povreda događa baš u toj oblasti, a odgovornost je, kažu u sindikatu, pre svega na poslodavcima koji nerado izdvajaju novac za obuku i sredstva za bezbednost na radu. To čini tek svaki peti.
"Daleko veći broj poslodavaca se odnose kao da to nisu njihovi sugrađani, njihovi sunarodnici, kao da nisu njihovi radnici koji doprinose da na neki način ostvare neki glavni interes zbog kog otvaraju preduzeća, a to je profit. Jednostavno žele da se brzo završi posao", ističe Dušan Vuković iz Samostalnog sindikata građevinara Srbije.
Poslednjih godina evidentirano je manje povreda, ali brojke na papiru, objašnjavaju upućeni, ne poklapaju se sa stanjem na terenu.
"Vrlo često se dešava da poslodavac postigne dogovor sa povređenim i da se to ne beleži", kaže Aleksandar Milovanović iz Instituta za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović".
Pored građevine, najrizičniji poslovi su, mereno brojem povreda i poginulih, oni u poljoprivredi i saobraćaju. Mereno nivoom stresa, najteže je hirurzima, novinarima, bankarskim službenicima, a zakon, međutim, stres ne prepoznaje kao profesionalnu bolest.
"Jedan slučaj samo, sudska presuda je da je stres uzrok povrede na radu upravo zato što je poštara napao kriminalac, uzeo pare, čovek je bio tri meseca na psihijatrijskoj klinici i to jeste povreda na radu kao uzrok stvarno taj stres što je on doživeo. U drugim slučajevima, stres je teško dokaziv", objašanjava Vera Božić Trefalt iz Uprave za bezbednost i zdravlja na radu.
Osim što utiče na kvalitet posla, stres ostavlja trajne posledice.
Na gubitku nisu samo radnici. Procenjuje se da privreda godišnje izgubi oko četiri odsto bruto domaćeg proizvoda zbog smanjene produktivnosti koju izazivaju povrede i profesionalne bolesti. Stručnjaci upozoravaju da nijedan propis to neće ispraviti dok poslodavci ne shvate da ulaganje u mere bezbednosti i zdravlja na radu nisu trošak već investicija.
Izvor: RTS

VERICA MATKOVIĆ NA ČELU PARAĆINSKE STAKLARE

19. oktobar 2015  • 1035 Opširnije

Bugarski tajkun Cvetan Vasilev, vlasnik Srpske fabrike stakla u Paraćinu, smenio je direktora te fabrike i umesto Borše Vukovića, nekadašnjeg visokog funkcionera JUL, postavio Vericu Matković, suprugu nekadašnjeg visokog funkcionera SPS i direktora smederevske Železare Dušana Matkovića.
Matkovićeva dolazi u Paraćin sa pozicije direktorke “Sava osiguranja”.
To je druga smena direktora ove godine, prethodno je u aprilu smenjen Ivan Džidžev. Tako su ljudi sa partijske liste SPS preuzeli ulogu spasioca Staklare koja je u blokadi od novembra prošle godine za više desetina miliona evra, odnosno odavno su se stekli uslovi za stečaj jer je zakonski rok od 90 dana blokade računa odavno istekao.
“Prvi naš zahtev je deblokada računa Staklare i izvršenje obaveza prema javnim preduzećima. Taj mač nam visi nad glavom. Zatim, isplata zarada i svih prinadležnosti radnicima. Dugovi Staklare su ogromni i premašuju 20 miliona evra, blokada računa je neprekidna već godinu dana i trenutno iznad 500 miliona dinara”, kaže predsednik Samostalnog sindikata Živojin Matejić.
Zarade radnika se otežano isplaćuju preko kupaca i to traje danima, jer je račun u blokadi.
“Enigma je da li je Vasilev većinski vlasnik Staklare, jer je Agencija za privatizaciju još u junu priznala da je ispunio investicione obaveze iz ugovora. Možda bi trebalo da se ispita po kojoj je ceni Staklara do 2012. godine prodavala robu i da li je tu bilo nekih mahinacija, pa je zbog toga došlo do visokih dugova?”, pita se Matejić.
Izvor:Blic

SUMORNA JESEN U KRUŠEVCU

19. oktobar 2015  • 1034 Opširnije

Kruševačka privreda ovu jesen je dočekala sa četiri preduzeća u stečaju, iz kojih je - kroz socijalni program - otišlo oko 750 radnika.
S obzirom na to da se u predstečajnom postupku našao i IMK "14. oktobar", u Veću samostalnih sindikata traže hitno sazivanje sednice Socijalno-ekonomskog saveta, kako fabrički pogoni ne bi sasvim "pokisli". Jer, podsećaju, ta preduzeća su doskora imala status firmi u restrukturiranju, pre samo 13 godina upošljavala su 7.188 radnika, a sada ih je tek nešto više od 300 privremeno angažovano.
“U julu su u stečaj otišle Fabrika ulja, konfekcija "Zvezda" i hemijska industrija "Župa", dok je u DIP "Savremeni dom" taj postupak otvoren 17. avgusta. smatramo da sve treba ubrzati, kako bi se kapije što pre otvorile”, ističe Milenko Mihajlović, predsednik Veća samostalnog sindikata Kruševca.
Iako su u predstečajnom postupku, za sudbinu strahuju i u IMK "14. oktobar", bivšem gigantu koji je 2002. radno angažovao 3.560 ljudi.
“Sa 1.500 zaposlenih imali smo četiri izvršna direktora, a toliko ih imamo i kada nas je u fabrici 250 do 300”, ukazuje Goran Marković, radnik IMK "14. oktobar".
“Posle realizacije socijalnog programa, najmanje radnika se vratilo u proizvodnju, a isti ljudi ponovo rukovode preduzećem. Radno vreme nam je od 17 do sedam i od 15 do pet ujutro, nemamo prava na bolovanje i godišnji odmor, a svi se ponašaju kao da ovo nije državna firma. I to što dobijemo kao neku naknadu, ne znamo na šta se tačno odnosi... Ostalo je i pitanje 24 zaostale plate, te neregulisanih zarada za jun i jul”.
I u preduzećima FAM i "Trajal", koja imaju proizvodnju i zaštićena su do 31. maja naredne godine - kao strateški važne - vlada neizvesnost. Obe fabrike imaju nasleđene dugove prethodnih vlasnika, koji se mere desetinama miliona evra.
Radica Jovanović, lider sindikata u Fabrici maziva, napominje da niko ne može predvideti ishod unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), koji će biti dovršen do kraja novembra - uprkos činjenici da fabrika odlično posluje, da je pojačala izvoz i da se redovno izmiruju sve obaveze.
Kako god bilo, u jesen 2015, procenjuje se da u Kruševcu radi jedva 15.000 ljudi, a pre samo 13 godina čak 36.000 njih je imalo radnu knjižicu.
Nijedna od najava mogućih stranih investicija nije realizovana, pa još nema ni informacija o dolasku velike američke kompanije iz oblasti autobomilske industrije, koja je bila zainteresovana da - samo u prvoj fazi - uposli 1.700 radnika. Čak je i Skupština grada na Rasini, još u martu, izglasala mogućnost kreditnog zaduživanja do 930 miliona dinara, upravo za potrebe ove investicije.
Izvor:Novosti

SINDIKAT KULTURE PODSETIO UNESKO NA ULOGU

19. oktobar 2015  • 1033 Opširnije

Predsedavajući Izvršnog saveta
Gospodin M. S. Amr

Poštovani gospodine Amr,
Samostalni sindikat kulture Srbije diže svoj glas protiv zahteva tzv. Kosova za članstvo u Unesko. Ne ulazeći u domen poštovanja međunarodnog prava kojeg bi Unesko kao specijalizovana agencija UN trebalo da se pridržava, Samostalni sindikat kulture Srbije se poziva na ulogu Uneska, ugled i značaj u zaštiti kulturne baštine.
Priština nema ni moralno pravo da traži, a kamoli da dobije članstvo u Unesko imajući u vidu da svojim (ne)činjenjem nije zaštitila istorijsko, kulturno i hrišćansko nasleđe srpskog naroda. Naprotiv, potpuno je uništen ili značajno oštećen 141 pravoslavni hram, od kojih neki datiraju iz XI veka, a počinioci i rušitelji još uvek nisu ni pronađeni. Unesko je manastir Dečane, Pećku patrijaršiju, Gračanicu i Crkvu bogorodice Ljeviške stavio na Listu svetske baštine u opasnosti te je neprihvatljiv stav da se takvi biseri kulturne baštine stave na čuvanje onim koji ih ruše i ugrožavaju.
Samostalni sindikat kulture Srbije se poziva i na čast članica Unesko i zahteva da se zaustavi dalje uništavanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji i spreči krađa identiteta, duhovnosti i kulturnog nasleća srpskog naroda. Jedino je kultura autentična i kao takva čini DNK svakog naroda.
S' poštovanjem,

Samostalni sindikat kulture Srbije
Predsednik
Dragana Đorđević,sr

RADNICI STRAHUJU ZBOG STRANIH INVESTITORA

16. oktobar 2015  • 1032 Opširnije

Novim zakonom o prometu naoružanja i vojne opreme, koji bi trebalo do kraja meseca da bude usvojen u Skupštini Srbije, predviđa se privatizacija preduzeća u namenskoj industriji, a strancima pruža mogućnost da postanu vlasnici do 49 odsto kapitala u domaćim vojnim fabrikama.
To i nedavna izjava ministra odbrane Bratislava Gašića da bi pregovori sa italijanskom "Beretom" o mogućnosti ulaganja u Zastavu oružje mogli da budu okončani krajem ovog meseca, kada se očekuje usvajanje ovog zakona zabrinula je, ne samo kragujevačke oružare, već i ostale zaposlene u srpskoj namenskoj industriji.
Međutim, sindikalci i zaposleni strahuju da bi inostrani investitori relativno brzo mogli da postanu i većinski vlasnici preduzeća Odbrambene industrije Srbije (OIS), koju čine Zastava oružje, Krušik, Prvi partizan, Sloboda, "Milan Blagojević" i Prva iskra, ali i ostalih firmi iz te delatnosti.
U domaćim vojnim fabrikama, naime, još uvek postoji obiman društveni kapital, čija se zajednička vrednost procenjuje na oko sedam milijardi dinara. Sindikati i radnici u preduzećima OIS pretpostavljaju da će taj kapital u dogledno vreme preuzeti državni akcijski fond, i da će inostrani investitori kupovinom akcija iz tog fonda postajati većinski vlasnici pojedinih, ili većine, a možda i svih preduzeća OIS, pošto su proizvodnja i promet oružja, municije, minsko-eksplozivnih sredstava, te vojne opreme bili i ostali i te kako unosni poslovi.
I dok bolji poznavaoci ove problematike smatraju da je privatizacija fabrika vojne industrije, zbog besparice u državi, koja je njihov većinski vlasnik, ali i pristupa svetskim tržištima - neminovnost, oružari ne kriju bojazan od mogućnosti da stranci postanu većinski vlasnici njihovih fabrika. Tvrde da bi to ugrozilo kako bezbednost države tako i njihov socijalno-materijalni položaj.
“Radnicima u fabrikama namenske proizvodnje dobro je poznato da je dosadašnja privatizacija u Srbiji dala katastrofalne rezultate, odnosno da je većina privatizovanih preduzeća propala, a da su radnici zaposleni u njima mahom završili na ulici. S druge strane, u tim firmama došlo je do velikog otpuštanja radnika, koje nije praćeno unapređenjem tehničko-tehnoloških postupaka u tim fabrikama. Otuda je strah naših radnika od privatizacije potonjih sasvim izglednih otpuštanja više nego osnovan”, kaže za Radnik Dragan Ilić, sindikalni vođa Zastavinih oružara i novoizabrani predsednik Sindikata preduzeća Odbrambene industrije Srbije, napominjući da se, sudeći po iskustvima u većini privatizovanih preduzeća, i u vojnim fabrikama može očekivati redukcija radničkih prava i zarada.
Naime, zaposleni u vojnim fabrikama su, ističe Ilić, i sada nezadovoljni visinom zarada. Radnici u namenskoj industriji su krajem prošle godine izjednačeni sa zaposlenima u javnom sektoru, te su im, odlukom Vlade Srbije, plate smanjene za deset odsto. Ukazivanja oružara da oni nisu ni direktni ni indirektni korisnici budžeta, kao većina zaposlenih u javnom sektoru, već da izvozom gotovo kompletne proizvodnje pune državnu kasu, nisu dala nikakve rezultate. Naprotiv, zarade su im i dalje umanjene, a ima indicija da bi mogle da budu smanjene za još osam odsto, zbog čega su sindikalci Zastave oružje pre desetak dana prekinuli sednicu fabričkog nadzornog odbora, na kojoj je, kako tvrde, trebalo da se raspravlja o dodatnom kresanju oružarskih plata.
Radnici u domaćoj vojnoj industriji više su nego nezadovoljni i izostankom najavljenih državnih ulaganja u modernizaciju pogona i osavremenjavanje tehničko-tehnoloških procesa u fabrikama u tom sektoru, čime je najozbiljnije ugrožena i bezbednost zaposlenih u tim preduzećima. Proizvodnja u namenskoj industriji, pre svega u firmama u kojima se proizvode municija i minsko-eksplozivna sredstva (Prvi partizan, Krušik, Sloboda, "Milan Blagojević" i Prva iskra), specifična je i skopčana sa velikim bezbednosnim rizicima, pogotovo kad se realizuje na zastareloj opremi. U prilog toj konstataciji idu i učestali incidenti u tim fabrikama, od kojih je poslednji zabeležen početkom ovog meseca u fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima, u kojoj su od eksplozije baruta povređena četvorica radnika, od kojih je jedan preminuo.
“Već dugo tražimo konverziju neizmirenih obaveza naših fabrika, nastalih uglavnom zbog ranijih teškoća u poslovanju na inostranim tržištima, što država uporno odlaže, a što za posledicu ima nepovezani radni staž zaposlenih. Veliki broj naših radnika nema povezan staž još od 2009. do sada, i to je veliki problem koji nadležni u državi ne rešavaju”, kaže Dragan Ilić.
On je, zajedno sa sindikalnim vođama ostalih najvećih i najznačajnijih domaćih vojnih fabrika, ovih dana zatražio sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem, na kojem bi se razgovaralo o "nikad gorem odnosu" oružara i Ministarstva odbrane, te o uključivanju Vlade u rešavanje problema namenske industrije i sve nezavidnijeg položaja zaposlenih u njoj.
“Država godinama ne rešava očigledne probleme koji se odnose na bezbednost radnika u nekim vojnim fabrikama, kao što je proizvodnja pod zemljom u Prvom partizanu. Nerešavanje tih problema životima je platilo sedmoro radnika te užičke fabrike. Nedavne eksplozije u čačanskoj Slobodi i fabrici u Lučanima, kao i prethodna u Prvoj iskri u Bariču, dodatno svedoče o ekstremno lošim uslovima u kojima rade zaposleni u domaćoj odbrambenoj industriji”, kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata u Kragujevcu Jugoslav Ristić, koji je svojevremeno bio čelnik jedinstvene sindikalne organizacije preduzeća namenske proizvodnje Srbije.
On ističe i da se proizvodnja u Zastavi oružju organizuje u pogonima izgrađenim daleke 1928. i na opremi staroj više decenija, a da država godinama odlaže investicije u izgradnju novih hala i nabavku savremene opreme.
Radnici zaposleni u namenskoj industriji zabrinuti su zbog najave da će po hitnom postupku u Skupštini Srbije biti usvojen novi zakon o prometu naoružanja i vojne opreme. "Radnici su zbog toga zabrinuti, kako zbog negativnih iskustava ranije privatizovanih preduzeća u Srbiji, tako i zbog nerešenih strateških pitanja preduzeća namenske industrije", navodi se u saopštenju sindikata.
Kako se ističe u saopštenju koje su potpisali predstavnici sindikata šest fabrika u namenskoj industriji, postoje brojna i nerešena pitanja koja su rezultat dugogodišnjeg ignorantskog odnosa Ministarstva odbrane, kao i drugih ministarstava nadležnih za rešavanje pitanja fabrika namenske industrije.
Izvor:Danas

SINDIKATE BRINE PRIVATIZACIJA PREDUZEĆA NAMENSKE INDUSTRIJE

14. oktobar 2015  • 1031 Opširnije

Sindikati šest fabrika namenske industrije Srbije saopštili su "da su zabrinuti zbog najave da će po hitnom postupku u Skupštini Srbije biti usvojen Zakon o prometu naoružanja i vojne opreme, kojim se predviđa privatizacija tih preduzeća i ocenili da se situacija u fabrikama usložnjava".
Radnici su zbog toga zabrinuti, kako zbog negativnih iskustava ranije privatizovanih preduzeća u Srbiji, tako i zbog nerešenih strateških pitanja preduzeća namenske industrije - navedeno je u saopštenju.
Predsednici sindikata šest fabrika namenske industrije "Prva iskra", "Prvi partizan", "Milan Blagojević", "Sloboda", "Krušik" i "Zastava oružje" su, takođe, uputili pismo premijeru Aleksandru Vučiću od kojeg traže da se aktivnije uključi u rešavanje pitanja koja opterećuju poslovanje tih preduzeća odbrambene industrije.
Sindikati tih fabrika, koji su na sastanku u Kragujevcu razmatrali položaj preduzeća namenske industrije, zaključili su da se situacija u fabrikama usložnjava.
Postoje brojna i nerešena pitanja koja su rezultat dugogodišnjeg ignorantskog odnosa Ministarstva odbrane, kao i drugih ministarstava nadležnih za rešavanje pitanja fabrika namenske industrije - navedeno je u saopštenju.
Sindikati navode i da su se više puta obraćali nadležnim institucijama, kao i novoformiranom Savetu za razvoj odbrambene industrije Srbije kako bi pokrenuli pitanje rešavanja problema, a do čega, kako je navedeno, nije došlo iz njima nepoznatih razloga.
Izvor:Tanjug

NOVI ZAKON O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA DO KRAJA GODINE

12. oktobar 2015  • 1030 Opširnije

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će zakon o komunalnim delatnostima biti usvojen do kraja ove godine.
Ona je, na sednici Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbje, istakla da će tim zakonom biti utvrđeni jedinstveni kriterijumu za cenu komunalnih usluga i biti bolja kontrola rada lokalnih komunalnih preduzeća.
"Nastojimo da uvedemo red u komunalnoj delatnosti, zaštitimo zaposlene i utvrdimo ko može da se bavi tim poslovima, šta je javni interesa, a šta može da bude povereno drugim firmama", kazala je Mihajlovićeva.
Kako je dodala, u njenom ministarstvu će biti formiran novi sektor koji će se baviti samo komunalnim delatnostima.
"Zajedno sa sindikatima treba da radimo na podizanju kapaciteta lokalnih samouprava da shvate šta je prioritet i kako da se ponašaju u odnosu na komunalna preduzeća", rekla je ministarka.
Po njenoj oceni, i u komunalno-stambenoj delatnosti ima viška zaposlenih, ali samo u administraciji, jer je u delu koji se bavi uslugama manjak radnika.
Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije, Milan Grujić, podsetio je da je prvi put posle 20 godina potpisan kolektivni ugovor koji štiti prava 70.000 ljudi koji rade u komunalnim preduzećima. On se zauzeo za licenciranje onih koji se bave komunalnim delatnostim i za osnivanje regulatornog tela za tu oblast.
"Novi zakon o komunalnim delatanosima treba da utvrdi, ne samo cenu usluga, već i fizičkog rada zaposlenih u komunalnim preduzećima", kazao je Grujić.
On je upozorio da je do sada u velikom broju lokalnih samouprava bilo nedomaćinsko ponašanje prema komulanim preduzećima i da su često bez objektivnih razloga osnivana nova preduzeća koja su se bavila tim poslovima.
"U ovoj delatnosti je bilo mnogo politike, a tamo gde ima previše politke, ima malo socijalne pravde", rekao je Grujić.
Izvor:Beta

GAZDE NE HAJU NI ZA PLATE NI ZA OBRAČUNSKE LISTIĆE

12. oktobar 2015  • 1029 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost” zatražili su od Ministarstva rada i Inspektorata za rad da hitno reše problem neisplaćenih plata i nedostavlјanja zaposlenima obračuna zarada i naknada zarada, takozvanog platnog listića, ukazujući na to da se time krši Zakon o radu.
Naime, ukazali su da je postalo masovna pojava da poslodavci koji ne isplaćuju zarade – ne daju ni platne listiće, tako da zaposleni imaju još veći problem da ostvare svoje na papiru garantovano pravo i sudski naplate potraživanja proistekla iz radnog odnosa.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta ukazao na to da su poslodavci prvu godinu od početka primene Zakona o radu poštovali obavezu da, čak i kada ne isplaćuju plate, daju radnicima obračunski listić, ali da su poslednjih meseci počeli to da izbegavaju.
Orbović je upozorio i na to da su sudovi sada spori i da ne žure da odmah rešavaju radničke zahteve, čak ni kada oni imaju kompletnu dokumentaciju na osnovu koje se odmah može naplatiti, s obzirom da je platni list izvršna isprava, zaostala plata.
Čelnik samostalaca izneo je i podatke o firmama koje radnicima ne daju obračunske listiće, navodeći Građevinsko preduzeće „Ratko Mitrović”, „Mostogradnju” AD Beograd, Mlekaru Velika Plana, „Agrokoop” iz Subotice, JKP „Komunalac” Babušnica, JKP „Lazarevac”, JKP „Komunalac” Vlasotince, JKP „Beli izvor” iz Vrnjačke Banje, JKP „Gradsko groblјe” i „Gradske tržnice” iz Kragujevca.
“Interesantno je da su od tih deset preduzeća, šest javna komunalna, koja u svakom slučaju ne bi smela da ne poštuju Zakon o radu, a kamoli budu ti koji prednjače u njegovom kršenju”, rekao je Orbović.
Resorni ministar za rad, zapošlјavanje, boračku i socijalnu politiku Aleksandar Vulin objašnjava da je na osnovu obračunskih listića za isplatu plata do sada gotovo 5.000 radnika uspelo da od gazde naplati zaradu i da je za tu namenu isplaćeno 158 miliona dinara.
Ministar je ponovo pozvao poslodavce da redovno radnicima izdaju obračunske listiće, ali i radnike da koriste svoje zakonsko pravo.
“Pozivam poslodavce da radnicima daju obračunske listiće, ali i radnike da koriste to svoje zakonsko pravo”, istakao je Vulin.
Poslodavci koji se ne pridržavaju zakonske obaveze da redovno radnicima daju obračunske listiće mogu platiti kaznu i do dva miliona dinara. Obračunski listić je dokaz na sudu i ima snagu izvršne isprave jer tako radnici mogu naplatiti svoja potraživanja, odnosno dobiti neisplaćene plate, i zbog toga je on toliko bitan i važan.
Ministar tvrdi da se, kako vreme od početka primene Zakona o radu odmiče – a on se primenjuje 14 meseci – povećava broj radnika koji na osnovu obračunskog listića traže svoje zaostale plate, kao i da se primetno smanjuje broj poslodavaca koji zakonske propise ne poštuju.
“Država se čvrsto bori protiv zloupotreba u toj oblasti i sankcionisaće sve one koji se ne pridržavaju propisa. Inspekcija je svakodnevno na terenu, a radnici treba da iskoriste mogućnost da zatraže zaostale plate sudskim putem, za šta im ne treba pomoć inspektora rada”, zaklјučio je Vulin.
Prema podacima koje je nedavno iznenla Živka Pržulј s Katedre za lјudske resurse Beogradske bankarske akademije, svega 170.000 zaposlenih u privatnom sektoru prima plate na vreme u dan. U Srbiji oko 650.000 zaposlenih prima platu sa zakašnjenjem od jednog ili više meseci, dok oko 50.000 ne prima platu gotovo nikako.
Na kraju meseca poslodavac ima obavezu da izda obračunski listić, čak i ako nema novca za isplatu plate. Na obračunskom listiću treba da piše ukupna zarada, radni sati, minuli rad i sve druge nadoknade. Ukoliko poslodavac ne ispunjava tu obavezu, dovolјno je da ga radnik prijavi i bez sudskog spora naplati svoju platu, ali samo pod uslovom da na njegovom računu ima novca. Veliki deo radnika u Srbiji zna za tu mogućnost, ali takođe zna i za posledice takvog postupka. S jedne strane, plata mu treba svakog meseca, a s druge, zna da nakon sudske naplate njemu u tom preduzeću više mesta nema. To je razlog zbog kojeg se manji broj radnika odlučuje da sudski naplati svoju mukom zarađenu platu.
Izvor:Dnevnik

ZORANA MIHAJLOVIĆ PRISUSTVUJE SEDNICI KOMUNALACA

10. oktobar 2015  • 1028 Opširnije

Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije održaće drugu vanrednu i treću redovnu zajedničku sednicu Republičkog, Statutarnog i Nadzornog odbora tog sindikata, kojoj će prisustvovati i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.
Sednica će biti održana u ponedeljak, 12. oktobra 2015. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, sala na drugom spratu, sa početkom u 11 časova.
Ministarka će informisati članove sindikata o aktivnostima njenog ministarstva na pripremi i izradi Nacrta zakona o komunalnim delatnostima i definisanje statusa komunalnog sektora u svetlu donetog Zakona o načinu utvrđivanja viška zaposlenih u javnom sektoru.

VUČIĆ:HVALA SINDIKATIMA ŠTO SU SE
BORILI ZA OPSTANAK ŽELEZARE

9. oktobar 2015  • 1027 Opširnije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao danas u Smederevu paljenju visoke peći jedan u Železari, zahvalio se radnicima I liderima sindikata Železare što su se borili da ona uspe I opstane.
“Zahvaljujem se (Peteru) Kamarašu i HPK koji su doprineli da počnemo da oporavljamo Železaru. Hoću da se zahvalim svima vama, jer vi ste verovali i borili ste se, kao lideri sindikata i verovali ste da Železara može i mora da uspe”, rekao je Vučić obraćajući se radnicima.
Kada su svi hteli da isečemo Zelezaru, verovao sam, ponosan sam na vas i dobro je što smo vas poslušali i sačuvali fabriku, istakao je Vučić.
Vučić je izjavio da se o strateškom partnerstvu pregovora sa čeličanom iz Kine, koja se smatra najmoćnijom u svetu i zainteresovana je da da najmanje 380 miliona evra u investicije.
Vučić je rekao da bi privatizacija i dolazak strateškog partnera u Železaru značio novi život ne samo za nove radnike, nego i za Smederevo i Srbiju.
Naš uslov je, dodao je on, da nema otpuštanja radnika iz Železare.
Predsednik Samostalnog sindikata Železare u Smederevu Siniša Prelić izjavio je da pokretanje visoke peći broj jedan i povećanje proizvodnje za sve zaposlene u Železari znači sigurnost i veru u bolje sutra.
"Ono što možemo da poručimo sa ovog mesta je da sa povećanjem proizvodnje radnici Železare su spremni da dočekaju bilo kog strateškog partnera", rekao je Prelić za RTS.
"Da li će on doći sutra ili prekosutra nebitno, pokazujemo sa pokretanjem peći da smo spremni za sve izazove", dodao je Prelić.

USTAVNI SUD USVOJIO INICIJATIVU SINDIKATA

9. oktobar 2015  • 1026 Opširnije

SAOPŠTENJE
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obaveštava članstvo, sve zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i sve zaposlene u javnom sektoru, da je Ustavni sud Republike Srbije na podnetu inicijativu našeg Sindikata pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti člana 20. Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.
Ustavni sud je usvojio zahtev Sindikata za određivanje privremene mere, odnosno doneo rešenje kojim se obustavlja izvršenje pojedinačnih akata koji bi bili doneti na osnovu spornih zakonskih odredaba.
Podsećamo da se naš Sindikat PRVI OGLASIO PROTIV usvajanja ovako nakaradnog zakona još 29. jula 2015. godine, još dok se osporeni zakon nalazio u skupštinskoj proceduri.
Sindikat je ukazivao Vladi Republike Srbije da je zakon diskriminatorski, naročito u odnosu na zaposlene žene, još u fazi kada se isti nalazio u skupštinskoj proceduri, što smo istakli i na konferenciji za novinare održanoj 31.07.2015. godine.
Naše primedbe nisu tada uzete u razmatranje, zakon je donet po hitnoj proceduri, bez razmatranja na Socijalno-ekonomskom savetu, te smo bili prinuđeni da prava naših članova i svih zaposlenih u javnom sektoru zaštitimo obraćanjem Ustavnom sudu Republike Srbije. Činjenica je da je naš Sindikat prvi podneo Inicijativu za pokretanje postupka za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti odredaba osporenog zakona još 11. septembra 2015. godine, a ista je objavljena i na sajtu našeg Sindikata.
Ovom prilikom želimo da iskažemo zahvalnost Ustavnom sudu na blagovremenom postupanju i prihvatanju opravdanih zahteva Sindikata, čime je sprečena kako smo to tvrdili od prvog dana diskriminacija zaposlenih žena, a samim tim i nastupanje neotklonjivih štetnih posledica za lica na koja bi se sporne odredbe primenile.
Sindikat će i nadalje biti prvi u preduzimanju svih aktivnosti u cilju zaštite radno-pravnog i materijalnog položaja članstva i zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti!

VREME ZA URUČENJE OTKAZA - MINISTRI U PANICI

9. oktobar 2015  • 1025 Opširnije

Niko u javnoj upravi, ali ni u lokalnim samoupravama ne zna kriterijum po kome će se otpuštati viškovi zaposlenih.
Iako broj onih koji treba da budu otpušteni nije preciziran, prema ranijim procenama, najviše otkaza pretrpeće zaposleni u zdravstvu - oko 2.500 ljudi, a slede prosveta, policija i sudstvo.
Svi koje je juče “Blic” kontaktirao kažu da očekuju da prvo Vlada utvrdi maksimalni broj zaposlenih, a da će zatim sve institucije ponaosob raditi sistematizacije koje će biti osnov za otkaze. A, u Nemanjinoj ni juče, uprkos najavama, nije potvrđeno koliko u kom ministarstvu, lokalnoj samoupravi ili javnoj službi ima viškova.
Ministarstvo prosvete letos je pravilo spiskove koji su mnogi doživeli kao “spiskove za odstrel”. Juče o kriterijumima koji će opredeljivati koja će učiteljica ili čistačica morati da napusti neku školu u Ministarstvu nisu bili spremni da govore.
“U školama su napravljeni neki spiskovi za “odstrel” i ljudi su se već spremili za ono najgore, a onda je stigao dopis iz Ministarstva da to ne treba da rade, već da čekaju njihova uputstva. Po kojim kriterijumima, kada i kako će otpuštati zaposlene u prosveti više nikome nije jasno. To će zavisiti od direktora, dekana... A kako će se oni postaviti, mi ne znamo”, kaže za “Blic” Branislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije.
Ni Ministarstvo zdravlja još nije utvrdilo kriterijume po kojima će se “zahvaljivati” višku zaposlenih.
“Još ne znamo šta će biti kriterijumi, o tome će Ministarstvo odlučiti i nadam se da neće u tome izostaviti sindikate. Nećemo dozvoliti da o tome odlučuju direktori pa da bez posla ostanu oni koji mu se ne sviđaju. Mora da se odluči šta su prioriteti. Ono što se za sada zna jeste da je najveći broj prekobrojnih u stomatološkim službama”, kaže Goran Dejanović iz Sindikata zdravstva „Nezavisnost“.
U lokalnim samoupravama je slična slika. U Skupštini opštine Niš kažu da realno oni imaju viškove u JKP i da taj problem traje godinama. Ali, još, kako kažu, ne znaju koji su to profili koji će morati da odu, kao ni definitivnu brojku. A ko u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi i ostane na poslu može da računa da će mu se plata od iduće godine menjati. Tačnije, za isti posao će se, iako ljudi rade u različitim institucijama, dobijati ista zarada.
U policiji, međutim, prema tvrdnji ministra Nebojše Stefanovića, zna se da će veliki broj policajaca napustiti službu zahvaljujući tome što je nedavnim izmenama Zakona o policiji omogućen odlazak u penziju sa 52 godine. Ipak, postoji i jedan broj zaposlenih u administraciji koji je evidentiran kao višak.
Izvor:Blic

UDOVIČKI: PRODUŽITI UGOVORE POSLE 12.OKTOBRA

8. oktobar 2015  • 1024 Opširnije

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uputilo je dopis svim ministarstvima u kome izražava svoj stav da je neophodno da svi organizacioni oblici ponude zaposlenima koji ispunjavaju uslove za starosnu penziju sporazum o nastavku radnog odnosa do donošenja akta kojim se utvrđuje maksimalan broj zaposlenih, odnosno za onaj vremenski period u kome će organizacioni oblik nakon donošenja ovog akta moći da sagleda potrebe obavljanja svih funkcija u novoj organizaciji.
Izuzetno, ako je i bez akta o maksimalnom broju, u skladu sa planiranom racionalizacijom i promenom unutrašnje organizacije, moguće u ovom trenutku sagledati poslove koji će se izmenom sistematizacije ukinuti ili na njima smanjiti broj izvršilaca, može se raskinuti radni odnos zaposlenima koji rade na tim poslovima a koji ispunjavaju uslove za penziju ako se time neće onemogućiti ili umanjiti izvršavanje poslova koje organizacioni oblik obavlja. Pri ovakvom postupanju naročito se mora voditi računa da se raskidom radnog odnosa postižu efekti racionalizacije broja zaposlenih i da se isti moraju odraziti u aktima o sistematizaciji koji će biti predmet provere i davanja saglasnosti u skladu sa zakonom.
Na ovakav potez, Ministarstvo se odlučilo jer Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru stupa na snagu 12. oktobra, a član 20. je propisao da zaposlenom prestaje radni odnos kada navrši godine života i staž osiguranja koji su propisani zakonom za odlazak u starosnu penziju. Izuzetno, radni odnos zaposlenog neće prestati ako se poslodavac i zaposleni sporazumeju o nastavku radnog odnosa i dužini njegovog trajanja a najduže do navršenja 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, radi obezbeđivanje stručnog i kontinuiranog obavljanja neophodnih funkcija organizacionog oblika.
Stoga, iako Zakon izričito ne uslovljava primenu člana 20. prethodnim donošenjem odluke o maksimalnom broju zaposlenih, isti je nemoguće posmatrati van ciljeva Zakona i konteksta potrebne racionalizacije, odnosno sagledavanja potreba poslodavca za obavljanjem određenih poslova koji su neophodni za izvršavanje njegovih funkcija.
Imajući u vidu ciljeve zakona i razloge za njegovo donošenje, ovo ministarstvo je u više pisanih i usmenih saopštenja davalo ciljno tumačenje člana 20. Zakona i ukazivalo na potrebno postupanje u sledećim, najčešće mogućim situacijama:
 • Penzionisanje u slučajevima kada se organizacija posla ne menja, pa to upražnjeno mesto mora biti popunjeno prijemom novih zaposleni, nije u skladu sa ciljevima Zakona i potrebno je da se zaposlenima ponudi sporazum o nastavku radnog odnosa;
 • Penzionisanje u slučajevima kada se organizacija posla ne menja, ali upražnjeno mesto može biti popunjeno raspoređivanjem postojećih zaposlenih a ukidanjem i smanjenjem izvršilaca na drugim poslovima, bila bi u skladu sa ciljevima zakona i opravdano je da se racionalizacija u ovakvim situacijama sprovodi kroz raskid radnog odnosa zaposlenih koji ispunjavaju uslove za penziju;
 • Penzionisanje u slučajevima kada se organizacija posla menja i ukidaju se radna mesta ili smanjuje broj izvršilaca na poslovima na kojima rade zaposleni koji ispunjavaju uslove za starosnu penziju, jeste opravdana i razlog je da se racionalizacija sprovodi kroz raskid radnog odnosa zaposlenih koji ispunjavaju uslove za penziju.
  • Saopštenje na sajtu Ministarstva

RADNICI SVE OBESPRAVLJENIJI

7. oktobar 2015  • 1023 Opširnije

Svetski dan za dostojanstven rad obeležava se danas, kada se radnici suočavaju sa sve većom pohlepom vlasnika kapitala i nemaju na to pravi odgovor. Danas nema ni rada ni dostojanstva, a država je na strani kapitala I pohlepe.
I građani Srbije, takođe, žele da rade i žive od svog rada, ali su u strahu “od onih gore” i boje se da pitaju i za svoja osnovna prava.
To je ocena učesnika današnjeg okruglog stola, pod nazivom "Stop pohlepi kapitala", koji su, povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, organizovali reprezentativne sindikalne centrale – Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost.
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković istakao je da je Međunarodna organizacija rada pre 16 godina ustanovila ovaj dan, a naša dva reprezentativna sindikata ga obeležavaju poslednjih sedam godina.
On je naglasio da danas svet kapitala koristi sva raspoloživa sredstva da teret krize prelije na radnike, što proizvodi sve veće siromaštvo, kako u Srbiji tako i u celom svetu.
“Stvari se moraju menjati evolutivnim putem, ali bi radnici trebalo da se trgnu i postanu svesniji i borbeniji, kako bi se izborili sa pohlepom kapitala koja danas vlada”, istakao je on. Ali, dodao je on, moramo promeniti I svest onih koji donose odluke I kreiraju politiku, jer oni ne žele da uspostave dijalog sa predstavnicima radnika.
Potpredsednik SSSS Milan Grujić rekao je da se kapital oteo čoveku I počeo da upravlja njime.
“Kapital može neovlašćeno da uđe u svaku poru, svako preduzeće, za razliku od radne snage kojoj je onemogućeno da se seli”, kazao je Grujić, ukazavši na nelogičnost da je radna snaga postala trošak proizvodnje.
Sindikati su, prema njegovim rečima, medijski izolovani, usitnjeni I bez ideologije, ali moraju nastaviti da se bore za radnička prava I uređene odnose u državi.
Rad je postao roba, ali je i čovek postao roba u vremenu u kojem živimo, rekao je predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak, ukazavši da nije trebalo pristati na epohu kojoj nije potrebna radnička klasa, te je neophodno buđenje svesti radnika u 21. veku.
“Siromaštvo bilo gde ugrožava bogatstvo svuda. To se pokazalo kao tačno više puta u istoriji čovečanstva, a današnji poslodavci bi trebalo da razmisle da se i njih tiče pravo na dostojanstven rad, jer nedostojanstven rad ne može da proizvede dostojanstvene poslodavce”, ocenio je Čanak.
Čanak je, kao primer, naveo da je nedavno u jednoj samoposluzi pitao mladića od 24 godine da li je prošlog meseca dobio platu na vreme, a ovaj mu je uplašeno odgovorio da ga sve pita, samo ne to.
Moderator današnje sesije, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković istakao je Srbija danas među prvih pet zemalja po strahu od gubitka posla, a među 10 zemalja u kojima se građani ne osećaju srećno.
Pravo na dostojanstven rad trebalo bi da se tiče svih u društvu a ne samo sindikata, naveo je on i prozvao Srpsku pravoslavnu crkvu i stranke u Srbiji što se ne bave ovim pitanjem.
“Ako želimo vladavinu prava I ljudsku jednakost, moramo da znamo da je pravo na rad elementarno pravo”, podsetio je Stoiljković.
Prof.dr Božo Drašković je rekao da je naše društvo izmanipulisano, a sindikati marginalizovani I izrazio bojazan da će se ovakvo stanje završiti novom revolucijom, koja će biti nekontrolisana.
On je predložio da se kampanja za iduću godinu nazove “Stop pohlepi kapitalista I političara” jer, kako je objasnio, nije pohlepan kapital, već pojedinac.

ZAUSTAVITI POHLEPU KAPITALA

7. oktobar 2015  • 1022 Opširnije

Danas je Svetski dan dostojanstvenog rada!
Dostojanstven rad, kao ideju i kao cilј, uvela je i u početku promovisala Međunarodna organizacija rada 1999. godine.
On se sastoji od četiri komponente: zapošlјavanje, prava, zaštita i dijalog. Dostojanstven rad se zasniva na uverenju da su sve ove četiri komponente potrebne za stvaranje najbolјe perspektive za socijalni napredak i razvoj.
Reč je o radu koji podrazumeva produktivno radno mesto na kome se štite prava radnika, na kome se može zaraditi pristojna zarada i gde postoji odgovarajuća socijalna zaštita.
Uz globalnu ekonomsku krizu koja i dalјe pogađa sve radnike, sindikati širom sveta će 7. oktobra pozvati na mobilizaciju, organizovati događaje i aktivnosti kako bi još jednom uputili apel za dostojanstvena radna mesta i poštovanje prava zaposlenih.
Tako su se i dve reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“, tradicionalno, nizom aktivnosti, kao i organizacijom ovog okruglo stola, pridružili mnogobrojnim sindikatima i organizacijama širom sveta u zajedničkim naporima za promene koje treba da obezbede nova radna mesta, veće zarade i dostojanstven rad.
Očekuje se da će svetska kampanja, koja će ove godine biti fokusirana na zaustavlјanju pohlepe kapitala, poprimiti velike razmere.
S obzirom na to da ekonomska kriza u celom svetu, dodatno pojačana ogromnom migracijom izbeglica, ugrožava radna mesta i budućnost građana, dostojanstven rad treba da bude u središtu aktivnosti vlada i sindikata svih zemalјa kako bi se krenulo u ekonomski oporavak i izgradnju nove svetske ekonomije, u kojoj na prvom mestu moraju da budu – lјudi!
I lјudi u Srbiji, posebno radnici, kao i sindikati, ogorčeni sve češćim otpuštanjima i sporim zapošlјavanjem, ne pristaju da budu nemi posmatrači sveopštem propadanju privrede i građana naše zemlјe.
Zato Vlada Srbije treba hitno i odgovorno da definiše jasne cilјeve, odredi put i utvrdi strategiju izlaska iz krize, a radnicima omogući da rade i zarade platu dostojnu života i čoveka.
Često se čuje argument da poslodavci u Srbiji, domaći i strani, kao i država kao najveći, ne mogu da priušte pristojne plate i bolјe uslove rada. Ipak, troškove koji su kratkoročni brzo će premašiti dugoročna dobrobit. To čini dostojanstven rad najbolјim načinom borbe protiv siromaštva.
Jer, za većinu lјudi nemanje posla znači - siromaštvo.
Za zaposlene i one koji traže posao potrebno je da vlada preduzme sve da bi se osiguralo da se socijalna zaštita i radnička prava u potpunosti poštuju i u radnom zakonodavstvu i u praksi. Da bi se postigao rast životnog standarda i privrede potrebno je razviti produktivno zapošlјavanje. Potrebno je kreirati nova i bolјa radna mesta, koja mogu biti bolјa samo ako se unapređuju zajedno sa standardima i pravima.
I mladi traže posao i sigurnost radnog mesta. Za one srećnike koji rade uslov dobijanja radnog mesta je potpisivanje blanko otkaza, pristajanje na povraćaj poslodavcu dela zarade, rad „na crno“, rad za zaradu ispod garantovanog zakonskog minimuma, često bez godišnjeg odmora, zdravstvene zaštite i uplate doprinosa, i uz svakodnevno maltretiranje i mobing.
Da bi se sprečio talas emigracije mladih, podigao natalitet i pobošlјašali uslovi života, pozivamo javnost da se izbori za više poslova, za dostojanstvena radna mesta.
Da se zaustavi pohlepa kapitala i da radnici ne ćute, a bogati ne mute!
Očekujemo da ćemo ovom akcijom podstaći sve zainteresovane strane na saradnju u rešavanju ovog, ali i mnogih drugih problema, koji onemogućavaju zaposlenima u Srbiji rad dostojan čoveka.

OKRUGLI STO POVODOM DOSTOJANSTVENOG RADA

5. oktobar 2015  • 1021 Opširnije

Povodom 7. oktobra – Svetskog dana dostojanstvenog rada, dve reprezentativne sindikalne centrale – Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS NEZAVISNOST, uz podršku ITUC/PERC Kancelarije za jugoistočnu Evropu i Međunarodne organizacije rada, organizuju okrugli sto, koji će biti održan u sredu, 7. oktobra ove godine, u Medija centru, Terazije 3/II, mala sala na spratu, od 11 do 13 časova.
U radu okruglog stola učestvovaće predstavnici dva reprezentativna sindikata, nezavisni eksperti i predstavnici sredstava javnog informisanja.
Raspravu će moderirati dr Zoran Stojiljković, potpredsednik UGS NEZAVISNOST, a na skupu će govoriti i predsednici dva sindikata, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak.

PREUZMI PLAKAT

9.000 RADNIKA VIŠAK U JAVNOM SEKTORU,
OTPUŠTANJA DO KRAJA GODINE

2. oktobar 2015  • 1020 Opširnije

U javnom sektoru je oko 9.000 prekobrojnih, piše današnja "Politika" i dodaje da su ministarstva konačno završila analizu o tome koliki je višak zaposlenih.
Juče u podne u Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave stigla su i dva poslednja izveštaja, u kojim "ukupan broj viškova ne odudara mnogo od 9.000, koliko ih je pre nekoliko meseci izbrojala Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave".
"Politika" napominje da, nakon što Vlada Srbije usvoji analize o višku radnika, u roku od 60 dana biće donete nove sistematizacije radnih mesta.
Sva ministarstva upravo su dostavila akta o maksimalnom broju zaposlenih. Procedura je takva da sada Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave treba da da mišljenje na te analize.
To će se u narednih nekoliko nedelja naći na sednici vlada, a nakon što ih ona usvoji, sistematizacije radnih mesta biće donete u roku od 60 dana. To bi značilo, kako se dodaje, da bi bi prvi otkazi bili uručenio krajem ove godine.
Zakon o odredjivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru stupa na snagu 12. oktobra.
Izvor:Politka

MANJE OD 300 LEKARA NA 100.000 PACIJENATA

1. oktobar 2015  • 1019 Opširnije

Sindikat zaposlenih u zdravstvu ukazuje na poguban uticaj zakona na stanje u zdravstvu i kvalitet usluga
- Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije sastao se sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, da bi se se nabrojali svi poslovi u delatnosti zdravstva kako bi kasnije mogao da se zaposlenima odredi odgovarajući koeficijent za obračun plata. Ukoliko neki od poslova ne bude uvršten u Katalog, taj posao naknadno ne može biti vrednovan niti plaćen. Konačne primedbe sindikat će moći da dostavi početkom naredne sedmice.
Predstavnicima Ministarstva su date konkretne primedbe za neke izostavljene poslove i primedbe da treba uskladiti poslove sa adekvatnom školskom spremom. Postoji deo poslova koji po Katalogu obavljaju više medicinske sestre - tehničari, a znamo da ne postoji viša medicinska škola, već visoka medicinska škola strukovnih studija. U Katalogu ova škola nije prepoznata a zaposleni sa tom školskom spremom ne mogu da dobiju licencu od nadležne komore. Zbog toga smo pokušali da sa nadležnima rešimo taj problem - kaže za Danas predsednik tog sindikata Zoran Savić.
On objašnjava da je bitno predstavnicima Ministarstva zdravlja ukazati na razliku između pojmova nega i "proces zdravstvene nege".
- Proces zdravstvene nege uveden je u Evropi od 1981, a kod "nas" je imao eksperimentalnu primenu od 1982. do 1986. godine u Mariboru. U Pravilniku o pokazateljima kvaliteta zdravstvene zaštite, kao obavezni pokazatelj kvaliteta je procenat pacijenata koji se prate po Procesu zdravstvene nege. Zbog toga se pojam nege i procesa zdravstvene nege moraju odvojiti - kaže Savić.
Kada je reč o Zakonu o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, a koji bi trebalo da počne da se primenjuje od 12. oktobra, članovi Sindikata zaposlenih u zdravstvu smatraju da on daje široka ovlašćenja direktorima da procene ko je od zaposlenih neophodan a ko nije, bez ikakvih kriterijuma, što stvara veliku mogućnost zloupotrebe.
- Sindikat je 11. septembra podneo inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odredaba ovog zakona. Od ministra zdravlja je traženo da potvrdi svoj raniji stav da u zdravstvu nema viška, već da nedostaje 13.000 zdravstvenih radnika. U odgovoru na pismo upućeno ministarki Kori Udovički navodi se - citiram: "Navedene odredbe zakona imaju za cilj da se spreči da se tehnološkim viškom proglase zaposleni koji ispunjavaju uslov za penziju i tako im se isplate otpremnine". To samo potvrđuje naše mišljenje da se država potrudila da nađe način da se zaposleni proglase tehnološkim viškom a da im se ne isplati otpremnina u skladu sa zakonom - ističe Savić.
Prema tumačenju sindikalaca, Striktnom primenom zakona 12. oktobra bi mogao da prestane radni odnos svim zaposlenim ženama koje imaju 60 godina i šest meseci života. Po ovom osnovu zdravstvo bi moglo da ostane bez 3.500 lekara i velikog broja medicinskih sestara - tehničara i nemedicinskog osoblja. To će sigurno onemogućiti normalno funkcionisanje sistema i dovesti do nesagledivih posledica.
Ministarstvo zdravlja demantovalo je da će 12. oktobra u penziju otići oko 3.500 lekarki specijalista. "Na taj dan, kada će početi da se primenjuje navedeni zakon, toliki broj lekarki će ispunjavati propisani uslov za odlazak u starosnu penziju, ali to ne znači da će sve one i biti penzionisane i da će se na taj način ugroziti funkcionisanje zdravstvenog sistema", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja. Kako ističe Savić, prema podacima Ministarstva zdravlja za normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema nedostaje 13.000 radnika.
- Posebno postoji manjak lekara specijalista u oblastima anestezije, radiologije, patologije, kardio i vaskularne hirurgije, transfuzije, biohemije... Nedostatak kadra je primetan na čitavoj teritoriji republike s tim što postoje varijacije od regiona do regiona. U Srbiji na 100.000 stanovnika ima 290 lekara i 584 sestara-tehničara a u zemljama Evropske unije broj lekara na dati broj stanovnika iznosi 320 do 350 i 830 sestara-tehničara. Poznata je činjenica da se u Srbiji za zdravstvo po glavi stanovnika izdvaja oko 250 evra, a na primer u Nemačkoj 3.750 evra. Mislim da komentar nije potreban - napominje Savić.
Izvor:DANAS

MASOVNO KRŠENJE ZAKONA O RADU

30. septembar 2015  • 1018 Opširnije

MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLjAVANjE
BORAČKA I SOCIJALNA PITANjA
G. Aleksandar Vulin, ministar
INSPEKTORAT ZA RAD
G. Bojan Jocić, direktor

PREDMET: Kršenje odredaba Zakona o radu
Poslodavci ne isplaćuju zarade zaposlenima (čl.12)
i ne dostavljaju obračun zarade i naknade zarade (čl. 121)


Poštovani,
Poslodavci u Srbiji masovno krše Zakon o radu, tako što ne isplaćuju zarade i ne dostavljaju zaposlenima obračun zarade i naknade zarade („platni listić“).
Naime. prema čl. 12 Zakona o radu (citat) „Zaposleni ima pravo na odgovarajuću zaradu u skladu sa Zakonom i opštim aktom, odnosno ugovorom o radu“, a prema čl. 121 "Poslodavac je dužan da zaposlenom prilikom svake isplate zarade i naknade zarade dostavi obračun.”
Reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS NEZAVISNOST, imajući u vidu praksu poslodavaca u Srbiji i ranija kršenja odredaba Zakona o radu. još prilikom izrade novog teksta Zakona o radu, ukazivali su na moguće probleme koje mogu doneti „platni listići“ kao „izvršne isprave”.
Prsdviđanja sindikata su se, nažalost, obistinila, te je sada postala masovna pojava ili pravilo da poslodavci koji ne isplaćuju zarade ne daju ni obračun - platne listiće, tako da zaposleni imaju još veći problem da ostvare Ustavom i Zakonom garantovano pravo i naplate svoja potraživanja proistekla iz radnog odnosa.
U slučaju da se zalosleni obrati Inspekciji za rad prema članu 270. Zakona o radu (citat) "Inspektor rada podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ako nađe da je poslodavac, odnosno direktor ili preduzetnik. povredom zakona ili drugih propisa kojima se uređuju radni odnosi izvršio prekršaj."
Dakle, Inspskcija rada može podneti prekršajnu prijavu ukoliko poslodavac ne poštuje odredbe Zakona o radu, ali nema ovlašćenja da prmnudnim pugem naplati zarade, tako da čak i kad se prema članu 273. Zakona naplati novčana kazna poslodavcu, to istovremno nije nikakva garancija da he zaposlsni naplatiti svoja potraživanja.
Zakon definiše (citat): Novčanom kaznom od 800.000 do 2.000.000 dinara kazniće se za prskršaj poslodavac sa svojstvom pravnog lica:..
 1. ...
 2. ako nije isplatio zaradu, odnosno minimalnu zaradu (čl. 104. i 111);
 3. ako nije isplatio zaradu u novcu, osim u slučaju iz člana 45. ovog zakona (član 110);
 4. ako zaposlenom ne dostavi obračun zarade u skladu sa odredbama ovog zakona (član 121)“
Dakle, država po osnovu kazni puni budžet i stimulisana je da ih naplati što vnše od poslodavca. Zalosleni, sa druge strane, niti može da dođe do svoje zarade od poslodavca, niti iz pomenutih sredstava koje država prmkuplja u budžet.
Zalosleni može da angažuje advokata i dalje u sudskom postupku, pokuša da naplati potraživanje po osnovu zarade i naknade zarade ŠTO se, u praksi, pretvara u potpuno neizvestan postupak. Naime, tek kada sud donese presudu, po osnovu tužbe podnste protiv poslodavca, pokreće se postupak prinudnog izvršenja. Vseliki bpoj je onih koji ni ne pokrenu postupak, te poslodavac u najvećem broju slučajsva, prisvaja zaradu koju nnje isplatio.
Navedeno masovno kršenje Zakona o radu ukazuje na veliku sistemsku grešku u primeni čl. 121, 270. i 273. Zakona o radu, te smatramo da je neophodno hitno iznalaženje rešenja za nastali problem sa kojim se ne suočavaju samo zaposleni već i država.
U svom obraćanju u julu mesecu ove godine, UGS NEZAVISNOST, u čemu ih je podržao i SSSS, su od nadležnog Ministarstva tražili da se odmah i efikasno interveniše na rešavanju ovog problema ili će reprezentativne sindikalne centrale biti primorane da taj problem podignu na viši nivo i traže njegovo rešavanje na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike, što je i učinjeno.
Obraćamo Vam se, ponovo, zajedno u nadi da će Ministarstvo i njegovi nadležni organi i službe, posebno Inspsktorat za rad odraditi svoj deo posla i obezbediti poštovanje zakonskih odredbi i njihovu primenu u praksi.

(PREUZMI DOPIS)

KRAGUJEVAC 11 GODINA ČEKA DEONICU DO AUTOPUTA

30. septembar 2015  • 1017 Opširnije

Ni nakon 11 godina od početka radova, izgradnja deonice koja povezuje Kragujevac sa autoputem, nije završena. Savez sindikata iz Kragujevca izrazio je zabrinutost kako će nezavršena infrastruktura uticati i na potencijalne investitore kada četvrti grad u Srbiji još uvek nema dobru povezanost sa glavnim autoputem.
Da li je Kragujevac povezan sa auto-putem odlučuje zapravo da li je Kragujevac provincija ili ne, kažu iz Saveza samostalnih sindikata. Put od 19 kilometara skoro je završen, ima četiri prekida a vozila se preusmeravaju na jedinu traku koja je u funkciji.
"Put se gradi više od deset godina. To je nešto što svakog investitora može da obeshrabri i da vidi da je Vlada nepouzdana i da se ne drži ugovora koji postigne sa investitorima. Ako pogledate okolinu Beograda ka Vojvodini možete videti mala mesta koja imaju izvanrednu infrastrukturu i tamo je normalno da dolaze investitori", ističe Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.
Izgradnja je obustavljena jer trenutno nema ni jednog radnika na pravcu Kragujevac-Batočina.
"To je žila kucavica za grad Kragujevac i zbog Fijata i zbog drugih investicija i mi jedva čekamo kada će autoput biti završen i pušten u rad. Problemi su nastali na teritoriji koja ne pripada teritoriji grada Kragujevca ali naravno da smo mi apsolutno zainteresovani da se taj problem reši i gradonačelnik grada Kragujevca je u stalnim kontaktima sa resornim Ministarstvima. Dobili smo obećanje da će i taj problem uskoro biti rešen", ukazuje Predrag Džajević, član Gradskog veća za investicije, Kragujevac.
Još 2008. godine kada je potpisan ugovor između Fijata i Republike Srbije jedan od uslova je bio i taj da se izgradi ova deonica kako bi se olakšao promet vozila.
Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ni nakon 10 dana nismo dobili odgovore na pitanja zbog čega su obustavljeni radovi i kada će biti završena glavna deonica koja povezuje Kragujevac i autoput. Savez sindikata se pita do kada će četvrti grad po veličini u Srbiji ostati na margini razvoja jer nezavršena infrastruktura i nepovezanost puteva može da odvrati potencijalne investitora od toga da ulože u kragujevačke fabrike.
Izvor:RTV

SOCIJALNO-EKONOMSKI SAVET BEOGRADA POČEO DA RADI

29. septembar 2015  • 1016 Opširnije

Prva radna sednica Socijalno-ekonomskog saveta Beograda održana je danas kao potvrda da Beograd uspostavlja socijalni dijalog s poslodavcima i sindikatima, izjavio je danas pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević.
Milosavljević, koji je i predsednik Socijalno-ekonomskog saveta Beograda, rekao je da je za odgovornu socijalnu politiku i povoljan poslovni ambijent u gradu u proces donošenja odluka potrebno uključiti i one na koje te odluke utiču, što je i učinjeno kroz formiranje ovog tela.
"Na sednici je pokrenut veliki broj pitanja i doneti su zaključci. Neki prevazilaze nivo grada, ali će biti prosleđeni i državnim organima kako bi se pospešilo reagovanje", rekao je Milosavljević novinarima.
On je rekao da je jedna od tema koju su pokrenuli poslodavci pitanje velikog broja parafiskalnih nameta i taksi koji otežavaju poslovanje, i dodao da će se na osnovu zaključaka Saveta "u najboljem svetlu razmotriti relaksacija taksi".
Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta razmatrana su i pitanja cene zakupa i otkupa poslovnog prostora, a na skupu je rečeno da postoji problem sa zakupcima koji po tri puta većim cenama od onih koje plaćaju gradu izdaju poslovni prostor drugim zakupcima.
Kako su rekli u gradskim vlastima, u poslednja dva meseca raskinuto je oko 70 ugovora za zakupcima zbog tog problema, ali se stalno otkrivaju novi slučajevi.
Socijalno-ekonomski savet Beograda je na trećoj zvaničnoj, a prvoj radnoj sednici, razmatrao i pitanja delatnosti igara na sreću o zaštiti maloletnika od uticaja kocke, uticaju minimalne cene rada na životni standard u gradu, privatizaciji, maksimalnom broju zaposlenih u javnim i komunalnim preduzećima i o broju radnih mesta u vrtićima.
Izvor:Beta

STAKLARCI PORUČUJU: CVETANE PLAĆAJ RAČUNE

29. septembar 2015  • 1015 Opširnije

Samostalni i Nezavisni sindikati Srpske fabrike stakla iz Paraćina pozvali su danas vlasnika Cvetana Vasileva da plati račune za utrošene energente “Srbijagasu” i EPS i nastavi da investira, te na taj način prekine agoniju preduzeće, jer će se u suprotnom mašine ugasiti.
“Ovo je poslednja opomena menadžemnetu i vlasniku Vasilevu od koga očekujemo da se javno oglasi i kaže šta namerava. Više nema šale sa Staklarom, tražimo da fabrika radi i ne zanima nas ko će njome da rukovodi. Vlada Srbije treba da u komunikaciji sa Vasilevim dođe do konačnog rešenja. Ima zainteresovanih za kupovinu Staklare. Nama visi mač nad glavom, u dugovima smo do guše, svesni smo da bez investiranja nema daljeg rada. Ni dinar za struju nije plaćen Nema šanse da nastavimo dalje, ako se ne preduzmu neki odlučniji koraci državnih organa. Odbili smo predlog menadžementa da odustanemo od isplate zarada i isplaćene su sa desetak dana zakašnjenja”, kaže predsednik Samostalnog sindikata Živojin Matejić.
Sindikalci Staklare su u otvorenom pismu postavili pitanje menadžementu i vlasniku Vasilevu:
“Šta će biti sa Srpskom fabrikom stakla?” - i to obrazložili zabrinutošću zaposlenih. Kažu da su reprezentativni sindikati imali značajnu ulugu u očuvanju Staklare proteklom periodu i da s pravom traže odgovor na to pitanje.
“Reprezentativni sindikati su svesni situacije u kojoj se nalazi fabrika pa je zbog toga i zabrinutost očigledna. Još ne postoji izmirenje duga prema javnim preduzećima, bankama, privatnim preduzećima i blokada računa Staklare još traje”.
“Shvatajući da bez dodatnog investiranja nema boljitka za fabriku i za njene radnike, tražimo odgovor od vlasnika Cvetana Vasileva, Nadzornog odbora i menadžmenta, kada će doći do ulaganja”, navodi se u saopštenju sindikata.
Izvor:Blic

USTAVNI SUD POLUGA IZVRŠNE VLASTI

29. septembar 2015  • 1014 Opširnije

Odbacivanjem inicijative Udruženja sindikata penzionera Srbije za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uredjenju načina isplate penzija, Ustavni sud se teško ogrešio o Ustav Republike Srbije i doneo političku a ne pravnu odluku.
Ovaj zaključak proizilazi iz saopštenja Ustavnog suda koje je bez presedana u pravnoj praksi civilizovanih država. Iz njega jasno proizlazi da sudije nisu ni ocenjivale ustavnost Zakona, već su se upustile u obrazlaganje razloga zakonodavca za njegovo donošenje i time praktično postale poluga izvršne vlasti. Pored toga što to nije posao Ustavnog suda, odluka je i pravno neutemeljena, delom bazirana na pogrešnim podacima i obrazlagana političkim i ekonomskim, a ne pravnim argumentima.
Paradoksalno je, takodje, da Ustavni sud nije utvrdio flagrantnu manjkavost Zakona, koji već u naslovu ukazuje na svoju privremenost, to jest, vremensku ograničenost, dok u samom Zakonu nije navedeno do kog vremena je to ograničenje, te je iz tog razloga Zakon i formalno-pravno manjkav.
Sud se bavio procenom efekata, a ne ustavnošću zakona. Potvrda ovog je i njegov zaključak da su „mere u funkciji finansijske održivosti penzionog sistema“, što nije pravna kategorija, već ekonomska i ne može biti posao Ustavnog suda. Jer, efekti zakonskih mera ne moraju da daju očekivane rezultate.
Ustavni sud se poziva na ustavnu mogućnost ograničenja imovinskih prava gradjana, kao i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, bez navodjenja bilo kog člana Ustava ili Konvencije, ostavljajući na taj način slobodu izvršnoj vlasti da po svom nahodjenju ukida ljudska prava i slobode gradjana, što predstavlja uvod u diktaturu i ukidanje Ustava zemlje.
Ustavni sud se mimo svoje nadležnosti i van pravnog okvira bavio i brojkama, pa je tako pogrešno ocenio da „večina penzionera nije obuhvaćena Zakonom“. Da su sudije radili posao za koji nisu obučene, pokazuju podaci da su pomenutim Zakonom oštećeni svi penzioneri, i oni sa penzijama manjim od 25.000 dinara. Naime, direktno je oštećeno više od 700.000 penzionera, što je tačno polovina ukupne penzionerske populacije, a posredno i oni sa penzijom manjom od 25.000 dinara, jer im je Zakonom o penzijama zagarantovano periodično uskladjivanje primanja u skladu sa porastom troškova života. Ustavni sud se čak bavio i visinom primanja zemljoradnika (!), što je van svakog smisla. Pa čak i da se radi o manjini, a ne o ogromnom broju gradjana ove zemlje, Ustavni sud je dužan da ocenjuje i štiti prava i gradjanina – pojedinca, bez diskriminacije! Ovim je Ustavni sud prenebregao jedno od osnovnih pravnih postulata - da su gradjani jednaki pred zakonom, bez obzira na njihov broj, boju kože, veroispovest i drugo.
Udruženje sindikata penzionera Srbije šokirano je ovakvim obrazloženjem Ustavnog suda, ali mu je , paradoksalno zvuči, i zahvalno. Jer je, posle ćutanja dugog skoro godinu dana, najzad, objavljivanjem ove odluke omogućio penzionerima da pravdu potraže van svoje zemlje, van ove vlasti i van ovakvog nakaradnog pravnost sistema, u kome Ustav ne garantuje osnovna prava i slobode.
U borbi za prava penzionera i poštovanje Ustava, USPS smatra ovu odluku Ustavnog suda političkim pamfletom i svoja prava potražiće na Medjunarodnom sudu u Strazburu.

SOCIJALNO-EKONOMSKI SAVET: SAOPŠTENJE

24. septembar 2015  • 1013 Opširnije

Članovi Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta, osudili su na današnjem sastanku nove mere Vlade Republike Hrvatske kojima se onemogućava promet robe iz Republike Srbije, a naročito meru zabrane ulaska u Hrvatsku građana Republike Srbije.
Jednostrano kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Republike Hrvatske, kao i drugih međunarodnih sporazuma, može proizvesti samo negativne efekte na privrede obeju zemalja. Preduzete mere u suprotnosti su sa osnovnim vrednostima Evropske unije.
Podržavamo humani, i u skladu sa međunarodnim normama pristup Vlade Republike Srbije u tretmanu migranata koji prolaze kroz našu zemlju i spremnost da se ovaj problem i dalje rešava u dogovoru sa institucijama Evropske unije, a ne demonstracijom sile i kršenjem međunarodnih ugovora.
Nadamo se razumnom rešenju nastalog problema i usmeravanju napora ka razvoju dobrosusedskih odnosa koji uključuju i nastavak privredne saradnje.

MLADI DA UZ POMOĆ SINDIKATA DOĐU DO POSLA

23. septembar 2015  • 10012 Opširnije

Jedan od načina veće uposlenosti mladih i unapređenja njihovog položaja na radnom mestu i u društvu je u razvoju potencijala za sindikalno organizovanje, delovanje i zaštitu.
Zbog nastalih promena u sferi radnih odnosa i potreba mladih, potrebno je omogućiti učlanjavanje u sindikat, bez obzira po kom osnovu obavlјaju poslove kod poslodavca, rekao je predsednik Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije, Duško Vuković.
U Srbiji je stopa nezaposlenosti mladih veća od 50 odsto, a oni koji rade neretko su zaposleni „na crno“, radna mesta im nisu sigurna, stres i mobing su prisutni u velikoj meri, a poslovi često nisu u skladu sa kvalifikacijama mladih.
Zato sindikat nastoji da se njihov položaj poboljša, da im država omogući radna mesta i dostojanstvene poslove, od kojih mogu da žive i stvaraju porodice, naglasio je Vuković.
Taj sindikat je, u saradnji sa belgijskim i holandskim sindikatom, a pod pokroviteljstvom Evropskog centra za radnička pitanja, organizovao dvodnevnu međunarodnu konferenciju, pod nazivom „Socijalni dijalog, evropske integracije, organizovanje mladih radnika u sindikat“.
Na konferenciji, na kojoj su učestvovali mladi iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Poljske, ukazano je da iste probleme mladi imaju i u regionu, gde je stopa nezaposlenosti 27 odsto.
Anna Andreyeva iz Internacionale građevinarstva i drveta (BWI) naglasila je da je jedan od prioriteta te organizacije zapošljavanje mladih, koji treba da imaju dostojanstvene poslove i stalno zaposlenje. Generalni sekretar Evropske federacije radnika u građevinarstvu i šumarstvu, Sem Hagland, ukazao je da se Evropska unija danas nalazi u najtežem trenutku od njenog osnivanja, s obzirom na trenutnu finansijsku krizu, rigorozne mere štednje u pojedinim državama, talas izbeglica i druge mnogobrojne probleme.
„EU bi trebalo da bude bazirana na solidarnosti svih zemalja, a građevinski sektor je u najvećoj krizi i u njega bi trebalo najviše ulagati“, ocenio je on.
Hagland je kazao da treba zaustaviti oštre mere štednje i sačiniti novi plan investicija, koje će zaposliti mlade i pokrenuti građevinsku industriju koja je pokretač svega.
Na skupu je naglašeno da sindikati treba da sarađuju i izvan svojih granica i da se zajednički izbore da i radnici, a ne samo kapitalisti, dobiju deo profita od posla koji obavljaju.

NIŠKI KOMUNALCI NAJAVILI PROTEST

23. septembar 2015  • 10011 Opširnije

Radnici JKP “Medijana”, niškog komunalnog preduzeća koje ima više od 900 zaposlenih, protestovaće u četvrtak, 24. septembra, ispred Gradske kuće zbog namere grada da ovom preduzeću pripoji sektor zelenila JKP “Gorica” u kome radi oko 200 zaposlenih.
Protest ispred Gradske kuće najavili su predstavnici sindikata “Medijane” uz obrazloženje da odluka Gradskog veća o pripajanju sektora zelenila može da ugrozi likvidnost “Medijane” i redovnu isplatu zarada u ovom preduzeću.
Oni su istakli da se likvidnost njihove firme i sada teško obezbeđuje, i to uz pomoć kredita koji dostižu skoro 400 miliona dinara, dok su plate smanjene i za poslove čišćenja iznose svega 30.000 dinara.
“Zahtevamo da Skupština grada ne razmatra odluku Gradskog veća o pripajanju zelenila “Medijani” sve dok se ne uradi ozbiljna studija u kojoj će između ostalog biti utvrđeno i koliki će teret za “Medijanu” predstavljati najavljeno pripajanje”, izjavio je Grozdan Mitić iz Samostalnog sindikata.
Mitić je istakao da će u slučaju da ovaj njihov zahtev ne bude ispunjen, radnici stupiti u štrajk, tako što će prestati da iznose smeće iz gradskih ustanova, ali će nastaviti da iznose smeće građana, tako da oni ne bi bili pogođeni.
Predstavnici sindikata su takođe kazali da nemaju ništa protiv toga da u ovo preduzeće iz “Gorice” bude prebačeno četrdesetak proizvodnih radnika, ali je plan grada da “Medijana” preuzme 100 proizvodnih i 100 režijskih radnika.
Odluku izdvajanju sektora zelenila iz JKP “Gorica” i njegom pripajanju “Medijani” Gradsko veće je donelo kako bi pomoglo “Gorici” da izađe iz finansijskih pošteškoća zbog kojih njeni zaposleni već četiri meseca ne primaju platu.
Izvor:Beta

UDOVIČKI RAZGOVARALA SA SINDIKATOM UPRAVE

22. septembar 2015  • 10010 Opširnije

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, dr Kori Udovički, razgovarala je sa Sindikatom uprave Srbije o primeni Zakona o načinu utvrđivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.
Predsednik Sindikata uprave Srbije Nјegoš Potežica izrazio je zadovolјstvo povodom održavanja sastanka i nastavka dobre komunikacije sa tim ministarstvom, kako bi, na obostrano zadovoljstvo, bile rešene sve nedoumice vezane za primenu ovog zakona.
„Uloga sindikata treba da bude ta spona između republičkih organa i zaposlenih, da učestvuje u izradi i primeni zakona, jer će se tako smanjiti broj mogućih žalbi“, rekao je Potežica.
Potežica je naglasio i značaj Kataloga radnih mesta koje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izlaže diskusiji na svom sajtu, a u čijoj izradi su učestvovali i resorna ministarstva.
Udovički je kazala da „bez tih informacija koje Katalog pruža, nema ni mudrog upravlјanja“. Potpredsednica je pojasnila određene nedoumice oko Zakona, naglašavajući da je ovo najbolјe rešenje za javnu upravu u ovom trenutku.
„Smanjenje broja zaposlenih ne sme biti linearno“, rekla je ona, naglašavajući da Zakon donekle „tera“ rukovodioce da porazmisle o svojoj strukturi zaposlenih, ne samo u cilјu pronalaženja nepotrebnih radnih mesta, već i radi zapošlјavanja kadrova koji su preko potrebni za funkcionisanje i modernizaciju rada. Predstavnici sindikata su izrazili bojazan da će kvalitetan kadar otići dobrovolјno iz uprave, a da će se zadržati partijski kadrovi.
Udovički je istakla da je odgovornost sada na rukovodiocu da u okviru zadatog maksimalnog broja i jasnih kriterijuma odgovori na potrebe neometanog funkcionisanja svoje organizacione jedinice, a da će se analizama na kojima se trenutno radi i uz pomoć sindikata doći do konkretnijih kriterijumima za reorganizaciju rada u naredne dve godine.

DA LI JE PRIČA O POVEĆANJU PENZIJA PREVARA?

21. septembar 2015  • 1009 Opširnije

U najnovijem Mostu RSE razgovaralo se tome da li će vlada Srbije ispuniti obećanje i vratiti bar deo onoga što je uzela mnogim penzionerima u toj zemlji. Sagovornici su bili Milorad Vujasinović, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, i Zoran Ivošević, profesor prava i bivši sudija Vrhovovnog suda.
Bilo je reči o tome zašto penzioneri najavljeno povećanje penzija nazivaju podvalom, da li ta najava ima veze sa pričom o skorim izborima, da li je tačno ono što tvrdi vlada da poboljšanje penzionerskih primanja isključivo zavisi od Međunarodnog monetranog fonda (MMF), koliko su se povećali troškovi života za godinu dana otako su smanjene penzije, da li penzioneri snose najveći teret smanjenja budžetskog deficita kojim se hvali Vučić, zašto se Ustavni sud Srbije već godinu dana ne izjašnjava o zahtevu penzionara koji traže da taj sud oceni da li je smanjenje penzija bilo u skladu sa ustavom, kao i tome kakve su šanse da Evropsku sud za ljudska prava presudi u korist penzionera, ukoliko Ustavni sud Srbije odbije njihov zahtev.
Omer Karabeg: Premijer Vučić je u poslednje vreme u nekoliko navrata obećao povećanje penzija, o tome govore i ministar finasija Dušan Vujović i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovaka Tabaković, pa ipak vaš sindikat, gospodine Vujasinoviću, najavljuje velike proteste penzionera u oktobru.
Milorad Vujasinović: Mi ne verujemo u to što govori premijer Vučić da će doći do povećanja penzija. On je početkom prošle godine obećavao da uopšte neće smanjivati penzije i da će to biti poslednja mera, ako do toga bude moralo da dođe, a onda je prvo smanjio penzije. Uostalom, mi ne tražimo nikakvo povećanje nego da nam vrate ono što nam je oduzeto - nezakonito oduzeto, a zakonito stečeno. Tražimo da nam vrate ono što nam po zakonu pripada.

Sva ta obećanja bih nazvao podvalama.
Zoran Ivošević: Sva ta obećanja bih nazvao podvalama. Zašto kažem podvalama? Zato što nam uvek obećavaju nešto što se ne dogodi. Mi smo najpre bili suočeni sa Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija koji je bio početak podvale. Taj zakon je podvala zato što se u njemu kaže da on uređuje samo tehniku isplate penzija, a on u stvari devastira penzije - uzima ih da ih ne bi vratio. Istina, u zakonu se kaže da ih uzima privremeno, ali se to “privremeno“ ne oročava - tako da to može da potraje i više godina. Podvala je i u tome što zakon nije sistemski, a penzije se mogu utvrđivati i menjati samo sistemskim zakonom koji se zove Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.
Ovo je neki surogat zakon koji je u suprotnosti sa članom 20. stav 2. Ustava Srbije u kome piše da se zakonski stečena ljudska prava, a penzije su ljudsko pravo, ne mogu smanjivati. On je u suprotnosti i sa članom 58. stav 1. Ustava u kome stoji da svi građani imaju pravo da uživaju u svojim imovinskim pravima, a takvo pravo je i penzija. Konačno, taj zakon je suprotan i Evropskoj socijalnoj povelji u kojoj se kaže da se penzije ne mogu smanjivati, a kod nas se smanjuju. Mi smo tu povelju ratifikovali, a ratifikovana povelja je jača od zakona.
Omer Karabeg: Ministar Vujović je najavio da će penzije najpre biti povećane onima kojima nisu ni smanjivane, a da će onih 700.000 penzionera, kojima su penzije drastično smanjene, morati da pričekaju.
Milorad Vujasinović: Mi smo se uvek zalagali da se povećaju penzije penzionerima koji primaju do 25.000 dinara i kojima penzije nisu umanjene, jer su oni u najtežem položaju. Došlo je do poskupljenja struje, grejanja, lekova. Došlo je, naročito u Beogradu, do povećanja poreza, u pojedinim zonama čak i 80 posto. Što se tiče ostalih 700.000 penzionera, mi tražimo da im se vrati ono što im je oduzeto. I oni teško žive.
Naš je, dakle, zahtev da se povećaju penzije onima čije su penzije do 25.000 i da se ostalim penzionerima vrati ono što im je nezakonito oduzeto.
U Srbiji je, recimo, smrtnost penzionera u odnosu na prošlu godinu povećana za 22 posto, a u Beogradu za 25 posto. Lekovi su skupi, lekari su skupi, sve je skupo. Naš je, dakle, zahtev da se povećaju penzije onima čije su penzije do 25.000 i da se ostalim penzionerima vrati ono što im je nezakonito oduzeto.
Zoran Ivošević: Oni su obećali da će povećanje penzija biti u oktobru, a oktobar ju tu pred nama i vidimo da od toga nema ništa, pa onda kažu da će to biti krajem godine. Oni su rekli da će o penzijama biti reči pri prvom susretu sa predstavnicima MMF-a, a taj susret je prošao i o tome nije bilo reči. Vučić je uoči susreta sa MMF-om rekao da će plate i penzije biće veće, samo je pitanje kada, kako i koliko. E, u tim rečima kada, kako i koliko krije se zašećerena podvala. To mu dođe kao šećerna vodica.
Šta će od toga biti tek ćemo videti. Ali, u svakom slučaju se to uvek uvije u neku oblandu da izgleda lepše nego što u stvari jeste. Ja sam ubeđen da su to samo prazna obećanja. Ali, ako se to čak i desi, a ja sumnjam, onda to neće biti nikakvo povećanje penzija nego eventualno smanjenje umanjenja penzija za jedan ili dva posto, jer penzije su već drastično smanjene. Povećanje bi bilo kad bi vratili sve, pa onda povećali penzije u skladu sa povećanjem troškova života. Dakle, nije reč o tome nego o eventualnom vraćanju malog dela onoga što je penzionerima oduzeto.
Omer Karabeg: Ima li najavljeno povećanja penzija veze sa pričom o tome da vlast planira nove izbore? Milorad Vujasinović: Naravno da ima, jer su penzioneri najveće glasačko telo. Premijer je rekao da će biti pojedinaca koji će imati penzije kakve nikada do sada nisu imali. Tačno, onaj koji ima penziju 25 hiljada, ako mu povećaju jedan posto, imaće 25.250 dinara. To su podvale koje zaslepljuju ljude, ali mi u to ne verujemo. U jednoj emisiji smo gledali kada je ministar Vujović rekao da će doći do povećanja, a kada ga je novinarka upitala kada će to biti, on je rekao ne sada, nego posle nove godine. Ni njemu ne verujemo. Hteo bih da kažem još nešto - 85 posto penzionera, koji imaju preko 65 godina, boluje od neke trajne bolesti. Odakle njima pare za lekare i lekove, kada im je umanjena penzija.
Rekao bih da su ove najnovije podvale sa penzijama verovatno inspirisane i budućim izborima.
Zoran Ivošević: Rekao bih da su ove najnovije podvale sa penzijama verovatno inspirisane i budućim izborima. Zašto se govori o novim izborima? Čini mi se da su i vlada i premijer shvatili da im popularnost opada. Da nije tako, ne bi razmišljali o izborima. Zašto bi oni o tome razmišljali kada imaju ubedljivu većinu u parlamentu? Ali ako im opada popularnost, a ja bih rekao da opada, onda oni počinju da razmišljaju o novim izborima, jer mandat traje četiri godine i brzo prođe.
Omer Karabeg: Rekli ste da Vučić želi nove izbore zbog pada popularnosti. Međutim, sve agencije za istraživanje javnog mnjenja kažu da je njegova popularnost i dalje preko 50 posto.
Zoran Ivošević: Rekao bih da je i to ispolitizovano. Ako mu je popularnost tako velika, zašto uopšte misli o izborima. Šta će mu izbori, ako već ima ogromnu većinu. Samo i ta ogromna većina nije tako ogromna kako se govori. Evo i zašto. Na prethodnim izborima, kada je on osvojio tu većinu, pola biračkog tela nije glasalo. On je dobio polovinu glasova onih koji su izašli na izbore, a ne polovinu glasova čitavog biračkog tela, a stalno se govori da njega podržava više od polovine biračkog tela.
Omer Karabeg: Vlada Srbije stalno ponavlja da povećanje penzija zavisi od Međunarodnog monetarnog fonda, da on mora to da odobri. Verujete li da je to tako?
Milorad Vujasinović: Građani, koji su izašli na izbore, izabrali su ovu vladu i ta vlada bi trebalo da odlučije, a ne da zavisi od MMF-a. Ali izgleda da MMF diktira sve, a ovim našim je najlakše da se brane pričom - povećanje ne dozvoljava MMF, mi tu ništa ne možemo. Nedavno sam u Budimpešti prisustvovao kongresu Evropske federacije penzionera i starijih lica i tamo je usvojena rezolucija u kojoj se kaže da ne sme da dođe do smanjenja penzija, jer je to stečeno pravo. Penzije moraju da prate rast ličnih dohodaka, a kod nas se one smanjuju. Znači, ovde vlada logika - udri slabije, a to su penzioneri. Bilo je i drugih načina da se reši problem budžetskog deficita, ali vladi je bilo najlakše da udari po penzionerima.
Omer Karabeg: Može li se reći da penzioneri snose najveći teret smanjenja deficita kojim se sada hvali vlast u Srbiji?
Milorad Vujasinović: Sigurno je da su penzioneri najviše pogođeni. Prema nekim procenama negde oko 3 posto budžeta puni se ovim smanjenjima.
Fiskalna stabilizacija je, pre svega, rezultat umanjenja penzija i plata, a ne nekog napretka u proizvodnji.
Zoran Ivošević: Penzioneri apsolutno snose najveći teret. Vlada nije htela da na dnevni red sastanka sa MMF-om stavi pitanje vraćanje dela onoga što je oduzeto penzionerima, jer bi to ugrozilo fiskalnu stabilizaciju. Dakle, fiskalna stabilizacija je, pre svega, rezultat umanjenja penzija i plata, a ne nekog napretka u proizvodnji. To je, znači, ključ uspeha kojim se vlada hvali, a, ako se od toga odustane, onda će da propadne i fiskalna stabilizacija. Zbog toga ja mislim da će to smanjenje umanjenja penzija, ako ga uopšte bude, biti vrlo stidljivo, možda samo jedan ili dva procenta. Omer Karabeg: Kad pominjemo procente, zanimljivo je da ministar finasija Vujović i premijer Vučić nikada precizno nisu rekli koliki će biti procenat povećanja penzija, odnosno koliko će penzionerima biti vraćeno od onoga što im je oduzeto, nego obično kažu - biće to nekoliko procenata, ali nikada ne kažu koliko.
To je bacanje prašine u oči i čisto zamajavanje naroda.
Milorad Vujasinović: Oni nikada ne kažu ništa određeno. Nekoliko puta su se igrali sa procentima - pominjali jedan ili dva procenta. To je bacanje prašine u oči i čisto zamajavanje naroda. U to ne verujemo jer - kako kaže ona poslovica - koga zmija ujede, taj se i guštera plaši. Oni samo tako obećavaju, ali od toga nema ništa. Ponavljam, naš je zahtev - i mi ćemo zbog toga i protestovati - da nam se vrati ono što nam je nezakonito oduzeto ili, kako ja nekada kažem, ukradeno.
Omer Karabeg: Ali Vučić kaže da su penzije u Srbiji - ovakve kakve su sada - veće nego penzije u nekim zemljama Evropske unije poput Rumunije i Bugarske. Milorad Vujasinović: Može on da to kaže, ali koliko su kod drugih penzije veće nego naše. Naše su među najmanjim na prostoru bivše Jugoslavije. A, što se tiče Rumuna i Bugara, oni su uvek bili u zaostatku za nama i njihov standard je bio niži, pa se to ne može da upoređuje.
Zoran Ivošević: Kada je premijer to rekao, on nije imao u vidu da je kod nas nezaposlenost mnogo veća nego u tim zemljama. U mnogim porodicima u Srbiji jedina stalna primanja su penzije. Od penzije ne živi samo penzioner. Od penzije često žive svi članovi porodice koji nisu radno angažovani. Mladi ljudi od toga žive. Sinovi, kćerke, unuci, praunuci - svi žive od penzije.
Omer Karabeg: Sindikat udruženja penzionera je krajem novembra prošle godine zatražio od Ustavnog suda Srbije da pokrene postupak za ocenu ustavnosti zakona o smanjenju penzija. Taj zakon se zove - kako ste vi, gospodine Ivoševiću, već napomenuli - Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzije. Da li je stigao ikakav odgovor Ustavnog suda?
Zoran Ivošević: Nije - i zato se mnogi penzioneri šale i kažu: “Ispred reči ustavni treba dodati za, jer je to zaustavni sud“. On zaista zaustavlja predmet koji je od izuzetnog značaja i koji bi morao da se uzme u rad preko reda. Međutim, Ustavni sud čeka. Čekao je on i kad su u pitanju bili Briselski sporazumi, čekao je i on i kad se radilo o drugim vrlo osetljivim pitanjima.

Rekao bih da u ovom slučaju Ustavni sud taktizira pod uticajem vlasti.
Ako čeka u takvim slučajevima, onda mi se čini da povlađuje političarima, a Ustavni sud bi morao da bude dostojan svoje funkcije, pa da za njega jedini autoritet bude ustav, a ne politička vlast. Rekao bih da u ovom slučaju Ustavni sud taktizira pod uticajem vlasti, iako ima potpuno čistu situaciju. Jasno je šta je sve neustavno u tom zakonu, o tome sam na početku govorio, ali Ustavni sud nikako da se oglasi.
Milorad Vujasinović: Ja mislim da su sve institucije, kojima smo se obraćali, dosta zavisne od vlasti - i Fond za penzijsko i invalidsko osigiranja, i Upravni sud, i Ustavni sud. Mi smo tražili prijem kod predsednice Ustavnog suda, gospođe Vesne Ilić, ona nas nije primila i poručila nam je da je naš zahtev u postupku. To je bilo pre četiti meseca - i od tada ništa. Ustavni sud namerno ćuti i čeka da premijer poveća smanjene penzije za jedan posto i onda će reći: “Evo vidite da su penzije povećane“. A mi tražimo da se Ustavni sud što pre izjasni, pa, ako ne usvoji naš zahtev, da idemo dalje.
Omer Karabeg: Do kada Ustavni sud može tako da ćuti?
Zoran Ivošević: Ne postoji rok u kome on treba da donese odluku, ali postoji razumni rok kao nekakav standard i mislim da je taj rok odavno prošao, a on se određuje u zavisnosti od složenosti predmeta. Ovaj predmet jeste važan, ali nije složen, jer su činjenice potpuno jasne - i zato kažem da je razumni rok odavno prošao.
Omer Karabeg: Gospodine Vujasinoviću, da li mislite da Ustavni sud ne donosi odluku zato što se vlast boji da će se u slučaju negativne odluke vaš sindikat obratiti Evropskom sudu za ljudska prava?
Milorad Vujasinović: Ne znam, ali mislim da Ustavni sud čeka da vidi šta će vlada da napravi. Samo znam da takvim ponašanjem taj sud gubi autoritet, kao što ga je izgubila i Partija ujedinjenih penzionera Srbije, kada je prošle godine podržala smanjenje penzija. Moram reći da su partije leve orijentacije kao što su Socijalistička partija Srbije, Pokret socijalista ili Ljaljićeva Socijademokratska partija, koje u svom programu imaju socijalnu zaštitu, izdale svoje ideale. Kada s njima razgovaramo, oni kažu da će nas podržati, ali nikada ni u skupštini, ni u vladi nisu rekli da su protiv smanjenja penzija.
Omer Karabeg: Shvatio sam da vi nećete odustati, pa ako Ustavni sud kaže da je zakon o smanjenju penzija ustavan, vi ćete ići na Evropski sud za ljudska prava u Strasburu?
Milorad Vujasinović: U Strasbur možemo da idemo samo kada iscrpimo sve domaće institucije. Tražili smo od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje da nam izda rešenja o novim penzijama, kako bismo se mogli žaliti, oni nam ih nisu izdali, žalili smo se Upravnom sudu, on nam nije odgovorio, na kraju smo se obratili Ustavnom sudu i čekamo njegovu odluku. Ako nas Ustavni sud odbije, onda ćemo se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava. Budite sigurni da mi nećemo stati sa našim zahtevima. Imamo ogromnu podršku, svakim danom nam pristupaju udruženja penzionera iz mnogih gradova Srbije.

Mi stalno ponavljamo - mi nismo protiv vlade, vlada je protiv nas.
Mi ćemo u oktobru organizovati veliki protest. Mi stalno ponavljamo - mi nismo protiv vlade, vlada je protiv nas. Ona je jedan deo svojih građana pretvorila u građane drugog reda. Ljudi koji su bolesni i koji zbog smanjenja penzija nemaju para ni za lekare, ni za lekove - sada su se našli u situaciji da budu građani drugog reda.
Omer Karabeg: Gospodine Ivoševiću, pitam vas kao pravnika, mislite li da postoji neka šansa da Evropski sud za ljudska prava donese odluku u korist penzionera Srbije?
Zoran Ivošević: Naravno. Da tako ne mislim ne bih govorio ovako kako sam govorio u ovom razgovoru.
Omer Karabeg: I na kraju, u zaključku, očekujete li da će se išta ostvariti od vladinih obećanja?
Milorad Vujasinović: Verovatno će doći do nekog povećanja od jedan do dva posto, što je samo bacanje prašine u oči, ali i to će se teško ostvariti.

To nije povećanje o kome oni govore. Opet je to još jedna politička zavrzlama.
Zoran Ivošević: Rekao sam već da povećanja neće biti. To samo može da bude smanjenje umanjenja penzija - i to za jedan do dva procenta, eventualno tri. Ali to nije povećanje o kome oni govore. Opet je to još jedna politička zavrzlama.
Izvor:Radio Slobodna Evropa

PROTIVE SE PRINUDNOM PENZIONISANJU ŽENA

18. septembar 2015  • 1008 Opširnije

Sindikat pravosuđa Srbije osudio je danas prinudno penzionisanje žena po Zakonu o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru i ocenio da su njim žene diskriminisane.
Kako se navodi u saopštenju Sindikata, zaposlenim ženama u pravosuđu koje imaju 60 godina i šest meseci života stižu obaveštenja od rukovodilaca pravosudnih organa da im prestaje radni odnos po zakonu kojim se ograničava broj zaposlenih u javnom sektoru.
Sindikat objašnjava da su žene stekle uslov za starosnu penziju na osnovu krovnog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ali ne i obavezu, jer po tom zakonu imaju pravo izbora da li će se penzionisati.
"Većina žena ne želi da ide u penziju, jer će ona biti niža od plate koju primaju. Međutim, Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru stavlja se iznad krovnog zakona i primorava žene da se penzionišu, usled kojeg su žene dovedene u neravnopravan položaj i diskriminisane su u odnosu na zaposlene muškarce", ističe se u saopštenju.
Sindikat pravosuđa osudio je način usvajanja zakona zakon koji se odnosi na zaposlene u javnom sektoru po hitnom postupku, bez javne rasprave i učešća sindikata.
Kako se ističe, dužnost vlade jeste da obavesti predstavnike radnika o zakonskim rešenjima koja zadiru u prava radnika i pre otpuštanja trebalo je utvrditi odgovarajući broj izvršilaca na osnovu potreba posla, pa kada se utvrdi broj potrebnih i nepotrebnih, objaviti višak zaposlenih.
"Prvo je utvrđen višak, a ne zna se na osnovu kojih merila", dodaje se u saopštenju i ističe da je Sindikat pravosuđa Srbije duboko je zabrinut postupcima Vlade Srbije koja umesto da zapošljava - otpušta, a Međunarodni monetarni fond joj služi kao izgovor i opravdanje.

SOCIJALNIM DIJALOGOM DO REŠENJA PROBLEMA U AZOTARI

18. septembar 2015  • 1007 Opširnije

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je, u cilju smirivanja situacije u HIP Azotari Pančevo, u kojoj je nedavno suspendovano nekoliko sindikalaca, juče razgovarao sa poslovodstvom te fabrike.
Na zajedničkom sastanku predstavnika Samostalnog sindikata, Sindikata smenskih i proizvodnih radnika i predstavnika poslodavca Azotare, dogovorene su smernice i zaključci koji bi trebalo da omoguće normalno funkcionisanje Azotare i nesmetan sindikalni rad u toj fabrici.
Zaključeno je da poslovodstvo Azotare nema nikakvih nesporazuma sa SO HIP Azotara i drugim sindikalnim organizacijama u Društvu. Rad sindikalnih organizacija u Društvu se nesmetano sprovodi, u skladu sa Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom.
Predstavnici Samostalnog sindikata i poslodavac pokušaće kroz zajednički dijalog da nađu rešenje za tri zaposlena radnika koji su privremeno udaljeni sa rada.
Zaključak su potpisali predsednik SSSS Ljubisav Orbović, predsednik Samostanog sindikata Vojvodine Goran Milić, predsednik Samostalnog sindikata energetike i petrohemije Srbije Veljko Milošević, zamenik direktora HIP Azotara Miljan Đurović i zamenik direktora za pravne poslove Azotare Branko Božanić.

(PREUZMI ZAKLJUČKE)

ZAJEČARSKI SINDIKAT PREDŠKOLACA POZVAO NA
POTPUNU OBUSTAVU RADA

17. septembar 2015  • 1006 Opširnije

U poslednje tri godine zaposleni u Predškolskoj ustanovi "Đulići", u Zaječaru, primaju plate sa zakašnjenjem od četiri do šest meseci. Poslednju isplatu prvog dela plate za april primili su u avgustu ove godine.
Čelnici gradske vlasti Zaječara objašnjavaju da su ova kašnjenja posledica nedostatka novca za te namene. Za druge namene kao što su plate zaposlenima u Gradskoj upravi, organizovanje slava i preslava Grada uz prisustvo estradnih zvezda kojima se plaćaju visoki honorari novac se uvek nađe.
Samostalni sindikat Predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije ne protivi se odluci Skupštine Zaječara kojom su svi roditelji oslobođeni plaćanja naknade za boravak dece u vrtićima, ali smatra da to ne može da se čini uskraćivanjem plata zaposlenima koji rade u vrtićima.
Zbog toga je predsednica Sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Ljiljana Kiković sa predstavnicima zaposlenih iz vrtića u Zaječaru imala sastanak gradonačelnikom Velimirom Ognjenovićem. Na tom sastanku 14.9.2015. godine, postignut je dgovor sa gradonačelnikom da se utvrdi dinamika i rokovi isplata zaostalih zarada i da on to potvrdi u pisanoj formi i dostavi Samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, kao i Predškolskoj ustanovi "Đulići", najkasnije do 18.9.2015. godine.
Ogorčeni ovakvim ponašanjem od strane gradske vlasti i svojim izuzetno teškim materijalnim položajem, zaposleni su doneli odluku da će da stupe u generalni štrajk ukoliko se ovaj dogovor ne ispoštuje.
Predsednica
Ljiljana Kiković

USTAVNI SUD DA OCENI ODLUKU
O MINIMALNOJ CENI RADA

16. septembar 2015  • 1005 Opširnije

Zbog Odluke Vlade Srbije da minimalna cena rada za 2016. godinu ostane ista, tj. da iznosi 121,00 dinara po radnom času, Savez samostalnih sindikata Srbije obratiće se Ustavnom sudu, kako bi ocenio ustavnost i zakonitost donete Odluke, koja je u suprotnosti sa odredabama Zakona o radu.
Predlog reprezentativnih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“ o povećanju minimalne cene rada nije prihvaćen na Socijalno-ekonomskom savetu od strane Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja i Unije poslodavaca Srbije, te je vlada, jednostrano, donela odluku, koja je više političkog karaktera, da cena rada ostane ista, tj. da iznosi 121,00 dinara po radnom času.
Reprezentativne sindikalne centrale, su argumentovano, u skladu sa članom 112. stav 3. Zakona o radu (,,Sl. glasnik RS”, broj 24/05, 61/05, 54/09, 32/13 i 75/14), predložile da minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za 2016. godinu iznosi 143,55 dinara („neto“ po radnom času).
Predlog Saveza samostalnih sindikata Srbije, imao je u vidu da je planirana inflacija za 2016. godinu u iznosu od 4,1%, te da bi po tom osnovu minimalna cena rada, ukoliko se pođe od naše predložene cene za 2015. godinu (137,90 dinara), za 2016. godinu iznosila 143,55 dinara.
Predlog za povećanje minimalne cene rade po radnom času neto, sa sadašnjih 121,00 na 143,55 dinara, Savez samostalnih sindikata Srbije obrazlažio je imajući u vidu sledeće činjenice:
 1. planirano povećanje potrošačkih cena u 2016. godini;
 2. povećanje produktivnosti rada u dužem vremenskom periodu (od februara 2010. godine do danas) za 30%, a naročito u poslednje dve godine – prema podacima Narodne banke Srbije;
 3. smanjenje stope nezaposlenosti za 19,7% (u periodu od 2012. do 2015. godine);
 4. povećanje stope zaposlenosti za 15,5% (u periodu od 2012. do 2015. godine);
 5. povećanje industrijske proizvodnje;
 6. značajno smanjenje budžetskog deficita (prema mesečnom izveštaju Fiskalnog saveta u prvih šest meseci 2015. godine na nivou opšte države zabeležen je relativno nizak deficit od 35 milijardi dinara, što je za preko 60 milijardi dinara manje od gornje granice ukupnog deficita u prva dva tromesečja, što je utvrđenom sporazumom sa MMF-om);
 7. značajno pobolјšana naplativost javnih prihoda;
 8. sve efikasnije suzbijanje rada «na crno» i sive ekonomije;
 9. sve veći priliv stranih investicija;
 10. povećanje izvoza;
smanjenje javnog duga – dug države u junu 2015. godine smanjen je za preko 300 miliona evra – podaci Fiskalnog saveta.
Vlada Republike Srbije se, sa jedne strane hvali svojim uspesima u oblasti ekonomije (smanjen budžetski deficit, rast BDP-a, rast zaposlenosti, smanjenje sive ekonomije, bolјa naplata poreza i doprinosa, itd.), a s druge strane ne dozvolјava da se minimalna cena rada poveća ni za jedan dinar.
Ovo nije prvi put da vlada krši Zakon o radu, a posebno član 112. stav 3, kojim je propisano da se pri utvrđivanje minimalne cene rada polazi naročito od:
 1. egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe;
 2. kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada;
 3. stope rasta bruto domaćeg proizvoda;
 4. kretanja potrošačkih cena;
 5. kretanja produktivnosti i kretanja prosečne zarade u Republici.

USTAVNI SUD DA OCENI ODLUKU
O MINIMALNOJ CENI RADA

16. septembar 2015  • 1005 Opširnije

Zbog Odluke Vlade Srbije da minimalna cena rada za 2016. godinu ostane ista, tj. da iznosi 121,00 dinara po radnom času, Savez samostalnih sindikata Srbije obratiće se Ustavnom sudu, kako bi ocenio ustavnost i zakonitost donete Odluke, koja je u suprotnosti sa odredabama Zakona o radu.
Predlog reprezentativnih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“ o povećanju minimalne cene rada nije prihvaćen na Socijalno-ekonomskom savetu od strane Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja i Unije poslodavaca Srbije, te je vlada, jednostrano, donela odluku, koja je više političkog karaktera, da cena rada ostane ista, tj. da iznosi 121,00 dinara po radnom času.
Reprezentativne sindikalne centrale, su argumentovano, u skladu sa članom 112. stav 3. Zakona o radu (,,Sl. glasnik RS”, broj 24/05, 61/05, 54/09, 32/13 i 75/14), predložile da minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za 2016. godinu iznosi 143,55 dinara („neto“ po radnom času).
Predlog Saveza samostalnih sindikata Srbije, imao je u vidu da je planirana inflacija za 2016. godinu u iznosu od 4,1%, te da bi po tom osnovu minimalna cena rada, ukoliko se pođe od naše predložene cene za 2015. godinu (137,90 dinara), za 2016. godinu iznosila 143,55 dinara.
Predlog za povećanje minimalne cene rade po radnom času neto, sa sadašnjih 121,00 na 143,55 dinara, Savez samostalnih sindikata Srbije obrazlažio je imajući u vidu sledeće činjenice:
 1. planirano povećanje potrošačkih cena u 2016. godini;
 2. povećanje produktivnosti rada u dužem vremenskom periodu (od februara 2010. godine do danas) za 30%, a naročito u poslednje dve godine – prema podacima Narodne banke Srbije;
 3. smanjenje stope nezaposlenosti za 19,7% (u periodu od 2012. do 2015. godine);
 4. povećanje stope zaposlenosti za 15,5% (u periodu od 2012. do 2015. godine);
 5. povećanje industrijske proizvodnje;
 6. značajno smanjenje budžetskog deficita (prema mesečnom izveštaju Fiskalnog saveta u prvih šest meseci 2015. godine na nivou opšte države zabeležen je relativno nizak deficit od 35 milijardi dinara, što je za preko 60 milijardi dinara manje od gornje granice ukupnog deficita u prva dva tromesečja, što je utvrđenom sporazumom sa MMF-om);
 7. značajno pobolјšana naplativost javnih prihoda;
 8. sve efikasnije suzbijanje rada «na crno» i sive ekonomije;
 9. sve veći priliv stranih investicija;
 10. povećanje izvoza;
smanjenje javnog duga – dug države u junu 2015. godine smanjen je za preko 300 miliona evra – podaci Fiskalnog saveta.
Vlada Republike Srbije se, sa jedne strane hvali svojim uspesima u oblasti ekonomije (smanjen budžetski deficit, rast BDP-a, rast zaposlenosti, smanjenje sive ekonomije, bolјa naplata poreza i doprinosa, itd.), a s druge strane ne dozvolјava da se minimalna cena rada poveća ni za jedan dinar.
Ovo nije prvi put da vlada krši Zakon o radu, a posebno član 112. stav 3, kojim je propisano da se pri utvrđivanje minimalne cene rada polazi naročito od:
 1. egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe;
 2. kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada;
 3. stope rasta bruto domaćeg proizvoda;
 4. kretanja potrošačkih cena;
 5. kretanja produktivnosti i kretanja prosečne zarade u Republici.

STAKLARA PLATILA DUG ZA GAS

16. septembar 2015  • 1004 Opširnije

Srpska fabrika stakla Paraćin, u prolongiranom roku do 15. septembra, uplatila je dug za gas u iznosu 260 miliona dinara.
Očekuje se da joj se preostali deo duga za gas i dug za struju reprogramiraju, izjavio je danas Tanjugu predsednik Samostalnog sindikata "Staklare" Živojin Matejić.
"Za nas iz Sindikata i 850 zaposlenih u 'Staklari' važno je da radimo i da za svoj rad primamo plate", dodao je Matejić i izrazio nadu u povoljno rešenje problema dugovanja za energente, koji iznose oko 950 miliona dinara.
Plaćen je utuženi iznos od 260 miliona dinara, čime su se stekli uslovi za deblokadu računa fabrike, "ali do deblokade još neće doći zbog nekih drugih poverilaca", objasnio je novinarima direktor "Staklare" Borislav Vuković.
U Srpskoj fabrici stakla, očekuju "pozitivne signale" sa zajedničke sednice, poslovodstva i sindikata "Staklare" sa prestavnicima Ministarstva privrede, energetike i rudarstva i čelnim ljudima "Srbijagasa" i EPS - snabdevanje.
U pozitivno rešenje problema uveren je i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, koji je ocenio da je "Vlada angažovana na rešavanju problema Fabrike stakla oko dugovanja za energente", u uverenju da će to biti "uspešno rešeno narednih dana".
On je ponovio da "problemi postoje, ali se oni ne mogu rešiti zatvaranjem fabrike već isključivo pronalaženjem načina da se dugovi naplate". Izvor:Tanjug

SINDIKAT ZDRAVSTVA: SAOPŠTENJE

14. septembar 2015  • 1003 Opširnije

Zbog neslaganja predstavnika sindikata i poslodavaca, Socijalno-ekonomski savet ni danas nije usaglasio dogovor o visini minimalne cene rada po radnom času za 2016, pa se očekuje da će odluku o tome u utorak doneti Vlada Srbije.
Rok za utvrđivanje minimalne cene rada je 15. septembar.
Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da odluka je doneta zbog različitih stavova članova SES-a, odnosno sindikata i poslodavaca.
Sindikati su tražili da se cena rada po radnom satu sa sadašnjih 121 dinar, poveća na 143,5 dinara, dok predstavnici poslodavaca smatraju da ona ne bi trebalo da se menja jer se još uvek nisu stekli uslovi u privredi za to.
Ministar rada Aleksandar Vulin rekao je da su predstavnici vlade i resornog ministarstva bili na stanovištu da u ovom trenutku nema mogućnosti da se prevali još jedan teret na leđa privatnih poslodavaca, odnosno da se nisu stekli uslovi da se cena rada poveća.
On je takođe naveo da će konačnu odluku o tome sutra doneti Vlada Srbije.
Članovi Socijalno-ekonomskog saveta na sednici koja je održana početkom prošle nedelje takođe nisu doneli odluku o visini minimalne cene rada za 2016. godinu.
Poslednji put visina minimalca je promenjena u septembru prošle godine, i tada je odlučeno da ona za ovu godinu po radnom satu iznosi 121 dinar.
Prethodno se cena rada nije menjala od 2012. godine i iznosila je 115 dinara.
Izvor:Tanjug

SINDIKAT ZDRAVSTVA: SAOPŠTENJE

11. septembar 2015  • 1002 Opširnije

Danas, 11. septembra 2015. godine, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije podneo je Inicijativu Ustavnom sudu Republike Srbije za pokretanje postupka za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru („Sl. glasnik RS“ br. 68/2015).
Takođe, navedenom Inicijativom, Sindikat zahteva da se obustavi izvršenje pojedinačnog akta ili radnje preduzete na osnovu odredaba osporenog zakona.
U suprotnom bi mogle nastupiti neotklonjive štetne posledice po zaposlene u delu javnog sektora, a nesumnjivo će se izvršiti diskriminacija prema zaposlenim ženama.

RADNICI U SRBIJI PRIMAJU NAJNIŽI MINIMALAC

11. septembar 2015  • 1001 Opširnije

Srbija se po visini minimalne mesečne zarade koja iznosi blizu 180 evra nalazi na samom začelјu u regionu, a niži minimalac jedino primaju radnici u Makedoniji i Albaniji,upozorili su predstavnici sindikata i poslovnih udruženja.
U prilog tome navode da je minimalac u Srbiji duplo niži od iznosa minimalca u Hrvatskoj, gde je najniža naknada za rad utvrđena u iznosu od 396 evra.
Vlada Srbije poslednji put je donela odluku o visini cene rada prošle godine u septembru, kada je odlučeno da cena rada po satu u 2015. godini iznosi 121 dinar, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Prethodno minimalna cena rada u Srbiji nije bila povecavana od 2012. godine i iznosila je 115 dinara. To prakticno znači da je ove godine minimalna mesečna zarada zaposlenog iznosila najmanje 28.430 dinara bruto, a oko 21.000 neto.
Sindikati upozoravaju da se ona mora povećati, jer spada u red najnižih primanja u regionu-svega 174 evra, a iza nas su jedino Makedonija sa 131e i Albanija sa minimalnom zaradom od 149 evra. U BiH minimalna zarada iznosi 191 evro, Crnoj Gori 193 evra, Hrvatskoj 396 evra, a u Sloveniji čak 791evra. U Bugarskoj, koja je članica EU, minimalac iznosi 184 evra. Kada je reč o poređenju sa nekim razvijenim evropskim zemlјama, u Nemačkoj je minimalna zarada 1.473 evra, Holandiji 1.502 evra, Luksemburgu 1.923 evra...
Predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović precizirao je da oko 20.000 radnika u Srbiji prima minimalnu zaradu u preduzećima, ali da, sveukupno gledano, oko 150.000 radnika u Srbiji "radi u okvirima minimalne zarade".
On je pojasnio da 20.000 lјudi prima minimalnu zaradu u preduzećima gde postoje pravilnici o radu i kolektivni ugovori, da oko 50.000 njih prima više od minimalne zarade, a da im se doprinosi uplaćjuju na minimalac, što kako je kazao, šteti i Fondu PIO i zdravstva, a posebno radniku kome će sutra kada ode u penziju primanja biti značajno manja zbog toga.
Procenjuje se, kaže, da oko 70.000 lјudi isklјučivo prima minimalnu zaradu i oni uglavnom rade po kaficihima i buticima, prodavnicama...
Kako je kazao, Srbija nedvosmisleno po najnižim primanjima zaostaje kako za regionom, tako i za evropskim zemlјama.
"Primera radi, cena po radnom satu u Nemačkoj je osam evra, kod nas jedan evro... Tačno je da je Nemačka daleko ispred nas i spada u jednu od najačih ekonomija, ali da li je zaista nemački radnik toliko puta bolјi od našeg, siguran sam da nije", ukazuje Nestorović.
Takođe ukazuje i da zabrinjava to što se u mnogim oblastima ne poštuje ni minimalna cena rada koja je garantovana zakonom, pa se u nekim firmama u oblasti građevine i metalskoj industriji radnicima isplacuju plate od svega 17.000 ili 18.000.
Zato se, kako je kazao, sindikati zalažu za to da se minimalna cena rada poveća na 143,5 dinara po satu, ali se tome protive predstavnici poslodavaca koji smatraju da se za to još nisu stekli uslovi u privredi.
Radna grupa bi do kraja nedelјe trebalo da razmotri predloge svih članova Socijalno-ekonomskog saveta, a odluka o visini minimalne cene rada trebalo bi da "padne" u ponedelјak, 14. septembra, dodao je.
Ukoliko se čclanovi SES-a tada ne dogovore, konačnu odluku doneće Vlada Srbije.
Konsultant Mreže za poslovnu podršku Dragolјub Rajić mišlјenja je da je osnovni faktor niskih zarada mali prihodi firmi, koji su značajno niži nego u drugim zemlјama.
"Firme ovde nemaju prihode i ne mogu da naplate svoja potraživanja po 140-150 dana. Pored svega toga, u zadnjih nekoliko godina imamo stalni pad kupovne moći, sve se manje robe i usluga proda i prihodi su manji", rekao je Rajić Tanjugu.
Firme u Srbiji, osim što imaju prevelike rashode za sirovine i repromaterijale, imaju i velike rashode za zarade i doprinose, odnosno birokratski troškovi poslovanja su visoki.
"To iscrplјuje firme i izvlači novac iz njih i onda su zaposleni u njima žrtve tog sistema", kaže Rajić.
On je ukazao i da svega 30 do 40 odsto zaposlenih u Srbiji ima zaradu iznad 350 do 400 evra koja se smatra prosečnom, pa smo i po tome, ne samo po visini minimalca na evropskom dnu.
"Naši obrazovani i visoko- kvalifikovani lјudi su potcenjeni u odnosu na Evropu, i plaćeni su 10 do 12 puta manje nego u Nemačkoj ili četiri do pet puta manje u odnosu na Sloveniju", ukazao je Rajić.
Osvrćući se na to da sindikati ukazuju da radnici u nekim sektorima rade i za platu koja je niža od minimalca, on je rekao da taj problem postoji i u kineskim radnjama u Srbiji, u kojima radnici dobijaju svega 10.000 do 12. 000 dinara mesečno.
"To je takođe protivzakonito, a niko im ne staje na put", kategoričan je Rajić.
Minimalac bi, kako kaže, nedvosmisleno trebalo da bude neoporeziv.
"To u Srbiji nije slučaj pa se minimalna zarade koja je zaista veoma niska, još i oporezuje", zaklјučio je Rajić.
Izvor:Tanjug

MINIMALAC SANJA 200.000 RADNIKA!

11. septembar 2015  • 1000 Opširnije

Više od 200.000 zaposlenih u Srbiji svakog meseca zaradi manje od najniže zagarantovane sume. Zvanični podaci govore da je na listi radnika sa minimalcem 400.000 ljudi - mnogi poslodavci, međutim, ne poštuju zakon i polovini ne isplaćuju ni ono što im zakon garantuje. Vlasnici firmi se pravdaju lošom ekonomskom situacijom, a sindikati u situaciji kada su im suprotstavljeni poslodavci i ministarstva rada i finansija, teško mogu da se izbore za bilo kakvo povećanje.
Radniku trenutno po radnom satu pripada 121 dinar, radnički predstavnici traže 140, dok drugi žele da ostane na istom. Aleksandar Vulin, ministar za rad, naglašava da niko u Srbiji ne može i ne treba da radi za platu ispod minimalca, međutim, to često nije slučaj.
Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra da se ništa neće i ne može promeniti dok se ne uvedu rigoroznije sankcije za vlasnike firmi koji neredovno isplaćuju zarade ili ne poštuju zagarantovani iznos.
“U ovoj oblasti se godinama ništa značajno ne dešava. Inspekcija rada kontroliše poslodavce, ali uglavnom se to tiče prijavljivanja radnika. Zaposleni, međutim, često primaju deo novca na ruke, što se ne pojavljuje u obračunu i tako izbegavaju poreze i doprinose. Najgora situacija je u trgovini i građevini. To je potpuno siva zona. Dosta je urađeno na prijavljivanju radnika, ali plate su i dalje veliki problem. Država nije našla sistem kako bi to regulisala, a i radnici nisu slobodni da prijave vlasnike, jer se boje da će izgubiti i kakav-takav posao”, kaže Mihajlović.
Najnižu minimalnu platu u Evropskoj uniji ima Bugarska u iznosu od 184 evra, dok najviša iznosi 1.923 evra, ili skoro 11 puta više, a dobijaju je radnici u Luksemburgu, pokazuju podaci Eurostata. Zemlje EU prema visini minimalnih plata podeljene su u tri grupe. U prvoj grupi, gde je minimalna plata ispod 500 evra, osim Bugarske, nalaze se zemlje u istočnoj Evropi i Hrvatska. U drugoj su, sa najnižom platom od 500 do 1.000 evra, Slovenija i zemlje južne Evrope, dok su Nemačka, Velika Britanija, Francuska, nordijske zemlje i zemlje Beneluksa u grupi sa minimalcem većim od 1.000 evra.
Sindikalci su pesimisti i ne veruju da će poslodavci, koji uglavnom nikada nisu za povećanje minimalnih zarada, početi da poštuju ovaj dokument.
Na neto zaradu od 21.000 poslodavac državi plaća još 12.000 za porez, odnosno ukupno za jednog radnika mora mesečno da izdvoji najmanje 33.000 dinara, što je previše za stanje u kojem je trenutno privreda Srbije. Jedino u čemu su saglasni sindikati i poslodavci je predlog da država ukine ili bar smanji porez na minimalnu zaradu, kako bi se olakšalo poslodavcima.
Izvor: Novosti

ULOGA SINDIKATA MORA DA BUDE ZNAČAJNA

9. septembar 2015  • 999 Opširnije

Zastupanjem javnog interesa, uključivanjem članstva u proces kolektivnog pregovaranja, poboljšanjem agitacije i nuđenjem novih usluga svojim članovima, sindikati u Srbiji, sledeći primere iz regiona i Evrope, mogu da uvećaju članstvo i povrate ugled i značaj koji su nekada imali, zaključak je Drugog sindikalnog foruma "Mogući pravci revitalizacije sindikalnog pokreta" koji su u Beogradu organizovali Fondacija "Fridrih Ebert" i Centar za razvoj sindikalizma.
Docent Filozofskog fakulteta u Zagrebu Dragan Bagić istakao je da sindikalni pokret u Evropi i razvijenim državama sveta, s izuzetkom skandinavskih zemalja, gubi na značaju i broju članova još od sredine 80-ih.
“Postoji više političkih i ekonomskih razloga za taj pad, a neki od najvažnijih su svakako udaljavanje socijaldemokratskih partija od striktnog zastupanja sindikalnih interesa, rast uslužnog sektora, na uštrb proizvodnog, gde je stepen zastupljenosti zaposlenih u sindikatima znatno manji, kao i uticaj finansijskog sektora na zbivanja u ekonomiji i njegovo faktičko izdvajanje u posebnu i nezavisnu granu koja diktira pravila realnom sektoru”, objašnjava Bagić.
Prema njegovim rečima, sindikati mogu da povećaju broj članova intenzivnom regrutacijom, nuđenjem novih raznovrsnih usluga članstvu, kao što su pravne usluge, popusti za kupovinu i slično, kao i ukrupnjivanjem sindikalnih organizacija kroz prelazak sa granskog organizovanja na stvaranje "megasindikata".
Roland Tremper, potpredsednik nemačkog sindikata Ver.Di za Berlin istakao je da su poslodavci mnogo bolje organizovani i kvalitetnije artikulišu svoje poslovne interese pred institucijama Evropske unije nego što to čine sindikalci širom Starog kontinenta.
“Sindikati u Nemačkoj u poslednjih 15 godina znatno su oslabili i konstantno su gubili članstvo. Razlog su, pre svega, privatizacija u javnom sektoru i zatvaranja preduzeća u istočnoj Nemačkoj, što je dovelo do otpuštanja, ali i sve veći broj radnika koji stalno menjaju poslove, ne zadržavaju se duže vremena na istom ili rade više od jednog kako bi preživeli i na taj način su u nemogućnosti da se sindikalno organizuju”, naveo je Tremper.
On je dodao da su sindikati u Nemačkoj počeli brojčano da jačaju onog trenutka kada su shvatili da treba da istaknu zahtev za minimalnu cenu rada, što je privuklo nove članove u njihove redove kao i intenzivnija komunikacija i učešće sindikalne baze u pregovorima o kolektivnim ugovorima.
Miloš Baković Jadžić, iz Centra za politike emancipacije, istakao je da sindikati u Srbiji treba da uzmu značajniju ulogu u borbi protiv mera štednje i privatizacije javnih preduzeća i da na tom planu treba da sarađuju sa svim društvenim pokretima sa kojima dele iste ili slične stavove.
“Odbranom javnih preduzeća od privatizacije sindikati bi građanima demonstrirali da su društveno odgovorni i sačuvali bi brojna radna mesta koja bi nakon svojinske transformacije tih sistema bila izgubljena. Zadatak sindikata je i da razbiju propagandu o ‘višku zaposlenih’ u javnom sektoru i da argumentovano objasne da je javni sektor u Srbiji suviše mali i da ga treba proširiti u cilju kvalitetnije usluge u zdravstvenom, školskom i administrativnom sektoru, a i u cilju borbe protiv kriminala i korupcije treba jačati institucije poput sudstva, poreske uprave i druge”, istakao je Miloš Baković Jadžić.
Bojan Lađevac, iz Fondacije "Fridrih Ebert" u Beogradu, naglasio je da su sindikati u defanzivi i da je upravo to bio razlog za organizovanje foruma na kome bi se sindikalna javnost u Srbiji upoznala sa tim šta njihove kolege iz Evrope i regiona čine kako bi se suprotstavile tom negativnom trendu.
Srećko Mihailović, iz Centra za razvoj sindikalizma, je istakao da je cilj organizovanja foruma "Mogući pravci revitalizacije sindikalnog pokreta" izlazak iz postojeće krize.
“Ono što je indikativno je to da postoje razne ideje na koji način krizu prebroditi, ali problem nastaju kada te ideje treba realizovati, odnosno razviti procedure i metode za njihovo sprovođenje. Upravo zato ovakvi skupovi imaju veliki značaj u iznalaženju praktičnih rešenja za nužnu revitalizaciju sindikalnog pokreta”, zaključio je Mihailović.
“Sindikati u Hrvatskoj su od 2000. godine uspeli da povrate deo uticaja i da mobilišu članstvo naročito kroz pokretanje raznih referendumskih procedura i pretnjama političkoj eliti da će u slučaju da ne dođe do kompromisa sa njihovim zahtevima, sindikalci uzeti direktno učešće u političkoj borbi”, naglasio je Bagić.
Izvor:Danas

PROSVETA SVE BLIŽE NOVOM ŠTRAJKU

9. septembar 2015  • 998 Opširnije

Predsednici tri reprezentativna sindikata obrazovanja Branislav Pavlović (SOS), Slobodan Brajković (SRPS) i Tomislav Živanović (“Nezavisnost") održali su danas zajedničku konferenciju za novinare, kako bi još jednom upozorili vladine zvaničnike na nepoštovanje Sporazuma, potpisanog pre sedam meseci radi okončanja višemesečnog štrajka, kao i na haos u obrazovnim ustanovama izazvan pravilnicima o ceni usluga i Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.
Saopštenje:
Već danima u školama Srbije traje neviđeni i dosad nezabeleženi haos i neizvesnost. Kao da nije bilo dovoljno određivanje teholoških viškova, već se tome pridružila neizvesnost oko primene pravilnika o ceni usluga u osnovnim i srednjim školama i Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.
Veliki deo krivice za takvo stanje snosi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić. Izgleda da je on svoj angažman u liku ministra shvatio kao svojevrstan ekperiment, pa tako eksperimentišući, donoseći i povlačeći pravilnike, šaljući razna obaveštenja i uputstva – koja su i obavezujuća i neobavezujuća, unosi nemir i strepnju među već ionako ponižene prosvetne radnike.
Ministar koji je, zajedno sa Kori Udovički, potpisao Sporazum o rešavanju pitanja jednokratne pomoći za zaposlene u obrazovanju, ne nalazi za shodno da sa sindikatima utvrdi termin i visinu isplate te pomoći. On verovatno smatra da to nije njegov posao, već očekuje da to reši premijer ili ministar finansija.
Njegov je posao da po treći put menja uslove “male mature”, jer je došao do genijalnog zaključka da je potreban prag znanja za upis u srednje četvorogodišnje škole. Da ga podsetimo da je taj prag znanja postojao i dobro funkcionisao još u devedesetim godinama.
Posebna priča je Zakon o načinu utvrđivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru. Taj Zakon, kojim se uvodi diskriminacija žena i zaposlenih u javnom sektoru, suprotan je Konvenciji 111 Međunarodne organizacije rada o diskriminaciji u pogledu zapošljavanja, članu 15 Ustava Republike Srbije i članu 21 Ustava, zatim Zakona o radu član 175, stav 2 i Zakona o penzijsko – invalidskom osiguranju član 19a.
Sindikat obrazovanja Srbije, kao član Internacionale obrazovanja, obratio se toj organizaciji, koja će uputiti zahtev premijeru, Vladi, predsednici Narodne Skupštine i drugim relevantnim faktorima, da se taj Zakon izmeni u delu koji je u suprotnosti sa navedenim članovima.
Zbog svih navedenih stvari – neuvažavanja prava zaposlenih, lošeg odnosa prema sindikatima, svi reprezentativni sindikati obrazovanja sledeće nedelje doneće odluku o štrajku i protestima, jer nam izgleda ništa drugo ne preostaje.
Ministar koji je već svojim činjenjem i nečinjenjem naneo toliko štete, treba bar iz moralnih razloga da podnese ostavku i ovaj važan resor (u koga se svi kunu, a ništa ne rade na njegovom razvijanju i unapređivanju) prepusti nekom sposobnijem. Sigurni smo da takvih u ovoj državi ima!
Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije
Branislav Pavlović

KO SE ŽALI - IDE IZ FIRME?!

9. septembar 2015  • 997 Opširnije

Sa posla suspendovano troje zaposlenih u "Azotari", na spisku još devetoro. Zahtevaju da se vrate na radna mesta. Slični slučajevi u drugim preduzećima
SVI radnici koji su došli na sastanak sa Nadzornim odborom "Azotare" i žalili se na politiku rukovodstva - pred otkazom su! Neki i nisu članovi sindikata. Nas troje je već suspendovano i ne možemo da uđemo u firmu, a na spisku je još devetoro ljudi. Među njima su radnici iz mašinskog sektora, iz pripreme proizvodnje...
Ovako situaciju u pančevačkoj "Azotari" opisuje suspendovani predsednik sindikata Milan Ivović, koga je sa pozicije smenilo - rukovodstvo firme! I to zato što se žalio na stanje u firmi u izjavama "Novostima", ali i u resornom ministarstvu.
- Radim u "Azotari" 30 godina, a poslednjih šest meseci sam imao brojne nedoumice zbog brojnim malverzacija na koje sam sumnjao - kaže Ivović. - Poslao sam pitanja rukovodstvu, niko mi nije odgovorio. Nisam odgovarao na brojne pretnje, usmene i pismene. Kada su videli da nećemo odustati, rukovodstvo je odlučilo da moj sindikat nije regularno izabran na izborima i da je to razlog za razrešenje. A bili smo reprezentativni kada smo pre samo nekoliko meseci pristali na nov kolektivni ugovor, kojim nam se svima smanjuje plata!
Predstavnici Saveza samostalnog sindikata Srbije kažu da je suspenzija sindikalaca pančevačkoj fabrici pretnja i za druge sindikate.
- Došli smo u situaciju da je posao sindikata postao izuzetno rizičan i opasan - kaže predsednik Saveza Ljubisav Orbović. - Apelujem da se razrešenja povuku jer je očito reč o neverovatnim pritiscima i zastrašivanju. Sačekali smo jedan dan da vidimo da li će s nama iz rukovostva fabrike neko kontaktirati. Niko nam se nije javio. Nadam se da neće sve ostati na prijavi inspekciji rada i sudskom procesu. Ljudi moraju da se vrate na posao.
Sindikalci su zbog svega planirali štrajk, ali je suspendovanima - zabranjen ulaz u fabriku. U Samostalnom sindikatu kažu da se ovo ne dešava prvi put.
- Sličan slučaj imali smo i u "Župi" u Kruševcu - kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza. - Tako je rukovodstvo konstantno smenjivalo sindikat, koji god da se organizuje. Još veći je problem u "Juri", gde direktori i dalje zabranjuju da se oformi bilo kakav sindikat. To nisu usamljeni slučajevi, već naša svakodnevica, što je najžalosnije.
"SRBIJAGAS" VEĆINSKI VLASNIK
PREDLOG za razrešenje Milana Ivovića i sindikalne uprave "Azotare" dao je Odbor za energetiku i petrohemiju, koji vodi Veljko Milošević, ujedno i predsednik sindikata "Srbijagasa". Ovo preduzeće ima većinsko vlansištvo nad "Azotarom". - Odluka da sindikat "Azotare" ne mora da održi izbore je poništena i u julu ove godine odlučili smo da je to neophodno - keže Milošević, uz ocenu da se Ivović ne bavi sindikalnom delatnošću već pokušava da se meša u politiku firme.
Izvor:Večernje novosti

OTVORENO PISMO JAVNIM TUŽIOCIMA I PREDSEDNICIMA SUDOVA

9. septembar 2015  • 996 Opširnije

Poštovani,
kao što i sami znate zbog nedovoljnog broja zaposlenih i velikog priliva predmeta, radna nedelja u pravosuđu sve je duža. Posebno i najčešće produženo radno vreme imaju zamenici javnog tužioca, sudije za prethodni postupak i zapisničari koji moraju da dežuraju jer izvršioci krivičnih dela svoja nedela vrše i van radnog vremena. Znate i to da dežurni zamenici javnog tužioca, sudije za prethodni postupak i zapisničari nemaju odmor između dva radna dana, odnosno iako su dežurali celu noć ujutro uredno dolaze na posao i obavljaju svoje radne zadatke.
Prema informacijama dobijenim sa terena, konstatovano je da se prekovremeni rad, kao i pripravnost, u nekim pravosudnim organima ne isplaćuje, posebno u unutrašnjosti. Jasno je nama da pokušavate da uštedite po svaku cenu ali molimo vas da to, iako je najbezbolnije za vas, ne činite na štetu običnih radnika čija su primanja više nego skromna.
Zakon o državnim službenicima predviđa da se svaki prebačaj sati preračuna u slobodne dane, ali zbog nedostatka zaposlenih nije moguće koristiti slobodne dane. Istovremeno, zaposleni su dužni da rade prekovremeno jer su vaši zahtevi opravdani, imajući u vidu povećan obima posla, kao i to da neki poslovi u pravosuđu ne trpe odlaganje. Ali, istim zakonom obavezani ste i da taj rad platite a ne da nedostatak radne snage i višak posla kompenzujete nalozima za prekovremeni rad koji na kraju ne plaćate.
I zato vam predlažemo da se vi ne bavite štednjom, jer to nije vaš posao, nego da organizujete posao u tužilaštvu i sudu isključivo u skladu sa zakonom, kao i to da konačno stanete iza svojih zaposlenih koji svojim radom doprinose vašim dobrim izveštajima o radu, odnosno da zatražite održavanje zajedničkog sastanka sa ministrom pravde i insistirate na popunjavanju slobodnih radnih mesta u pravosuđu, poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih i uvođenju beneficiranog radnog staža.
I na kraju, mogli biste i vi malo poštovanja da pokažete prema zaposlenima koji još uvek ćute i, ne prijavljujući vas za kršenje zakonskih prava, na neki način štite.
Predsednica
Slađanka Milošević

BITKA ZA MINIMALAC

8. septembar 2015  • 995 Opširnije

Na Socijalno-ekonomskom savetu bez saglasnosti o najnižem iznosu zarade. Sindikati za povećanje na 143 dinara po satu, ostali brane "kotu 121".
O najnižoj ceni rada pregovaraće se do narednog ponedeljka, pošto članovi Socijalno-ekonomskog saveta na sednici u ponedeljak nisu uspeli da usaglase stavove. Predstavnici sindikata traže povećanje na najmanje 143 dinara po satu, dok poslodavci i ministarstva finansija i rada smatraju da ona mora da ostane na sadašnjem nivou od 121 dinar.
Ljubiša Nestorović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije je istakao da oko 20.000 radnika u Srbiji prima minimalnu zaradu, ali poslodavci za oko 50.000 radnika doprinose i poreze uplaćuju na osnovu minimalca.
Branislav Čanak, predsednik UGS "Nezavisnost" je naveo da je kod velikog broja zaposlenih minimalna cena rada sasvim izvesno najviše što će dobiti i da su sindikati zbog toga tražili 143 dinara po satu.
“U zemlji u kojoj ima malo kolektivnih ugovora, iznos od 143 dinara je poražavajući”, smatra Čanak. “Do određenog rasta minimalne cene rada mora da dođe, iako bi, posmatrano matematički, ona trebalo da ostane na sadašnjem nivou. Ako se nastavi sa pozitivnim trendovima u ekonomskoj politici vlade, sledeće godine bi se, pri zadržavanju trenutne minimalne cene rada došlo u situaciju u kojoj ona ne bi odgovarala stanju u privredi. Onda ćemo biti blokirani, to će stvoriti negativne trendove u radnoj snazi i smanjiti produktivnost”.
Izvor: Novosti

SMENJEN JER JE PRIČAO O PREVARAMA!?

8. septembar 2015  • 994 Opširnije

Celokupno rukovodstvo sindikata "Azotare" smenjeno je u ponedeljak, jer su govorili za "Večernje novosti" o problemima u firmi!
Nakon nekoliko nedelja otvorenih pretnji posle tekstova u našem listu, navedenih i u direktnom pismu direktora fabrike koje su "Novosti" dobile na uvid, prvi čovek sindikata pančevačkog hemijskog giganta Milan Ivović, razrešen je dužnosti - dok je bio na godišnjem odmoru!
Iz Saveza samostalnih sindikata kažu da je u pitanju mobing i otvoreni pokušaj sile, koji će se, ako se odluka ne promeni, rešiti - na sudu.
Pošto je dugogodišnji predsednik sindikata "Azotare" govorio za "Novosti" o lošem ugovoru za gas, prevarama pri oduzimanju luke koja je bila u sklopu pančevačke fabrike, zamenik direktora "Azotare" Miljan Đurović poslao mu je direktno preteće pismo u kojem maše - otkazom.
“Onaj ko samostalno istupa u javnosti, ne razmišljajući o eventualnim štetnim posledicama koje takvim istupanjem može učiniti Društvu, moraće da snosi odgovornost, a jedna od posledica bi mogla biti i otkaz ugovora o radu”, piše u dopisu koji je Ivoviću poslat, odobrio ga direktor "Azotare" Goran Pejčić, a potpisao njegov zamenik.
Kako otkaz po zakonu nisu mogli da mu uruče, sindikalac Ivović je dobio rešenje po kojem prestaje da obavlja dužnost predsednika sindikata jer mu je istekao mandat. Ipak, i ovaj način je zapravo nelegalan jer je Republički odbor za energetiku doneo odluku da se izbori u firmama u restruktruiranju i reorganizaciji odlože dok se ne reši stanje u ovim problematičnim preduzećima. Isto važi i za "Petrohemiju" i za fabriku maziva FAM Kruševac.
U pitanju su tipičan mobing i zastrašivanje, tvrdi i predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović.
“Ivović je izabran za poverenika u Azotari i ne postoji mogućnost da se razreši dužnosti. Već smo imali takve slučajeve gde se otkazi sindikalcima dele silom. I sve smo ih dobili na sudu”, naglasio je Orbović.
“Prvo su mi nezvanično rekli da prestanem da govorim za medije jer su u "Novostima" pročitali moje izjave o prodaji luke”, kaže Milan Ivović.
“Onda sam dobio to i na papiru. Kada sam ja to odbio i obratio se ministru Željku Sertiću, razrešili su me dužnosti kad su saznali da sam otputovao sa porodicom. Čak su naložili obezbeđenju i da nam obiju radne kancelarije. Obezbeđenje je to odbilo”, kazao je Ivović.
Izvor: Novosti

SES BEZ ODLUKE O MINIMALNOJ CENI

7. septembar 2015  • 993 Opširnije

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta nisu na današnjoj sednici doneli odluku o visini minimalne cene rada za 2016. godinu, a sledećeg ponedeljka biće održana nova sednica tog tela kad će biti poznat konačan stav SES-a po tom pitanju, izjavio je danas predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.
On je novinarima nakon sednice SES-a rekao da je dogovoreno da radna grupa, koju čine predstavnici četiri organizaciona dela SES-a (sindikati, poslodavci, predstavnici ministarstava finansija i rada), sutra u podne održi sastanak i počne razmatranje njihovih predloga koji su, kako je kazao, prilično suprotni.
Atanacković je rekao da predstavnici Unije poslodavaca, Ministarstva finansija i Ministarstva rada imaju jedan stav u vezi sa minimalnom cenom rada, a da sindikati imaju drugačiji.
"U toku nedelje videćemo da li ti stavovi mogu eventualno da se približe, narednog ponedeljka ćemo održati sednicu, pa ćemo imati stav SES-a po pitanju visine minimalne cene rada", rekao je Atanacković.
On je podsetio da bi SES, odnosno Vlada Srbije, ukoliko se članovi saveta o tome ne dogovore, do 15. septembra trebalo da se izjasne o minimalnoj ceni rada.
U septembru prošle godine Vlada Srbije donela je odluku da minimalna cena rada za 2015. godinu iznosi 121 dinar po radnom satu.
Pre toga minimalna cena se nije menjala dve godine i iznosila 115 dinara po radnom satu.
Izvor:Tanjug

PREDSEDNICA SUDA A KRŠI ZAKON

4. septembar 2015  • 992 Opširnije

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je Upravnom inspektoratu – Sektoru upravne inspekcije Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zahtev da se izvrši inspekcijski nadzor nad primenom Zakona o državnim službenicima u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.
Zaposleni u Prvom osnovnom sudu u Beogradu obavestili su Sindikat pravosuđa Srbije da je predsednica Prvog osnovnog suda u Beogradu – Tanja Šobat prekršila Zakon o državnim službenicima, tako što je netransparentno i bez raspisivanja javnog konkursa određenom broju nameštenika omogućila status državnih službenika u zvanju referenta bez položenog državnog ispita, odnosno dovela ih u povoljniji položaj u odnosu na druge zaposlene.
Sindikat pravosuđa Srbije zalaže se za poštovanje zakona i Ustava i smatra da je obaveza predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu, kao i bilo kog drugog rukovodioca pravosudnog organa, da među prvima vodi računa o zakonitosti u radu. O uočenoj očiglednoj nezakonitosti u postupanju predsednice Prvog osnovnog suda u Beogradu, Sindikat pravosuđa Srbije informisao je i ministra pravde Nikolu Selakovića, pre svega kao člana Visokog saveta sudstva, kako bi on preduzeo odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti.
Predsednica
Slađanka Milošević

VRTIĆI ULAZE U ŠTRAJK?

4. septembar 2015  • 991 Opširnije

Obe predškolske ustanove u Čačku najavile su štrajk zbog, kako tvrde predstavnici njihovog sindikata, smanjenja plata u ovim ustanovama.
Naime, njima je osnovica sa 2900 dinara smanjena na 2600, što će se svakako odraziti i na lična primanja zaposlenih. Sastanak predsednika sindikata, Milkice Mladenović i Nade Dilparić, sa predsednikom Opštinskog odbora samostalnog sindikata, Slobodanom Jelićem zakazan je za 13 časova, kada će se najverovatnije i zvanično najaviti štrajk.
Inače, zaposleni u ovim ustanovama kažu da je najpre, pre par godina ukinuta stimulacija, nakon čega je nedavno usledilo i smanjenje od 10% zaposlenima u javnom sektoru. Sa tim i ukidanje minulog rada na godine provedene van ustanove u kojoj radite. Jutrošnje najavljeno smanjenje u iznosu od 3000 dinara koje uslovljava cena rada novog kolektivnog ugovora, na celu već postojeću priču, za nepunih godinu dana mnogima nam je umanjilo primanje za 10 000 dinara, pa i više
Izvor: Glas zapadne Srbije

SERTIĆ: GENEKS PRVO U STEČAJ, POTOM O NOVCU

3. septembar 2015  • 990 Opširnije

Prošlo je šest godina od kada su ispunjeni svi uslovi da 5.000 radnika Generaleksporta i ICG dobije novčane naknade predviđene socijalnim programom, međutim, svega 60 njih je to uspelo da uradi. Ostali čekaju da se njihov problem reši na "nekom višem nivou", jer lopticu odgovornosti iz Agencije za privatizaciju, koja tvrdi da novac postoji na namenskim računima, prebacuju na Ministarstvo privrede.
- Pokrenut je raniji stečajni postupak, a Agencija za privatizaciju je imenovana za privremenog stečajnog upravnika, istim rešenjem je određena zabrana raspolaganja imovinom. Bez prethodne saglasnosti stečajnog sudije i privremenog upravnika nije moguće izvršiti uplatu - kaže za Danas ministar privrede Željko Sertić, napominjući da je ročište za otvaranje stečaja u septembru i da će se tek nakon toga "otvoriti uslovi za rad po ovom pitanju".
Prvo ročište za otvaranje stečaja zakazano za 3. jul Agencija je otkazala kako bi se, kako kaže potpredsednik Udruženja bivših radnika Geneksa Srđan Milošević, dobilo na vremenu da se isplati novac. U međuvremenu novac nije isplaćen, a novo ročište je zakazano za 14. septembar. Međutim, radnici tvrde da neće dozvoliti da se održi ročište dok se novac ne isplati.
Milošević za Danas napominje da je u julu Ustavni sud usvojio žalbu kojom se potvrđuje prvobitno rešenje da se izvrši isplata novčanih naknada, kao i da je u međuvremenu i Ombudsman reagovao naloživši Agenciji da u roku od 60 dana, koji ističe naredne sedmice, postupi po nalogu Suda.
- Novac je uspelo da naplati svega 60 radnika i to iz parničnog postupka. Tako što su sporove dobili i blokirali račun Agencije za privatizaciju. Naplatu čeka još 400 radnika, a više od 4.000 je u sudskom postupku - ističe Milošević. U Agenciji za privatizaciju radnicima je rečeno da je Agencija od decembra 2013. "pod nadzorom" Ministarstva privrede, te da u ovom konkretnom slučaju oni moraju da se obrate tom ministarstvu "radi dobijanja instrukcija za dalje postupanje."
Ista priča godinama se vrti u krug, jer je Agencija za privatizaciju pre više od dve godine istim tim radnicima rekla da novca ima i da se čeka "saglasnost Ministarstva finansija". I Danasu je tada 2013. potvrđeno da se ništa nije promenilo u odnosu na dopis iz 2012, odnosno da "isplatu koordinira Ministarstvo finansija" i da nisu ispunjeni svi uslovi.
Radnicima Geneksa pripada više od 20 miliona evra, odnosno 200 evra po godini staža, a uslov da za dobijanje novca ispunjeni su još maja 2009. kada je osim Bloka 20, koji je kupio Miroslav Mišković, prodata još jedna njihova celina hotel Grand i Konaci na Kopaoniku i to Miodragu Kostiću. Radnici tvrde da je ukupno dobijeno 170 miliona evra i da je novac na namenskim računima.
Prema podacima Agencije za privatizaciju koji su dostavljeni Privrednom sudu u maju 2015. godine na namenskom računu kompanije "Internacional CG" ima ukupno 19,6 milijardi dinara.
Izvor:DANAS

STAKLARI PRODUŽEN ROK ZA IZMIRENJE DUGOVA

1. septembar 2015  • 989 Opširnije

Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu je rok za izmirenje dugova za struju i gas produžen do sredine septembra.
Predsednik Samostalnog sindikata Staklare Živojin Matejić potvrdio je dopisniku RTS-a, posle razgovora predstavnika sindikata, poslovodstva i zastupnika kapitala u Vladi Srbije da je rok produžen. Matejić je takođe naglasio da su razgovori između Vlade Srbije, menadžmenta i sindikata fabrike pokazali da postoji volja i namera da se dođe do rešenja za dugove Srpske fabrike stakla. Prethodno je krajnji rok da Staklara plati kompletan dug EPS-u od 250 miliona dinara bio 1. septembar.
Izvor: TANJUG

VRATITI PENZIONERIMA OTETO

27. avgust 2015  • 988 Opširnije

Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević ocenio je danas da je zakon kojim su smanjenje penzije neustavan i u suprotnosti sa Evopskom socijalnom poveljom, koju je Srbija ratifikovala.
Na Tribinu "Zaustavimo pravno i ekonomsko nasilje nad penzionerima i starim licima", koju je organizavalo Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS), on je rekao da "surogat zakon kojim je Vlada Srbije umanjila penzije devastira odredbu Ustava Srbije da dostignuti novi ljudskih prava ne sme da se smanjuje".
Penzije spadaju u, kako je rekao, prava zagarantovana Ustavom i samo mogu da se menjaju tim sistemskim zakonom, a ne, kako je Vlada Srbije to uradila "bočnim surogat zakonom".
Ivošević je je istakao da je zakon o smanjenju penzija u suprostnosti i sa Evropskom socijalnom poveljom koja potpisnike obavezuje da svoj sistem socialne sigurnosti održava na zadovoljavajućem nivou i postepeno poboljšava.
Bivši sudija Vrhovnog suda je ocenio da je najava srpskog premijera Aleksandra Vučica o povećanju pernzija od oktobtra, u dogovoru sa Međunarodnim menetarnim fondom, još jedna "zašećerena podvala".
Građani su, prema rečima Ivoševića, "prepoznali te zašećerene podvale" kojima se koristi vladajuća koalicija i zato je rejting Srpske napredne stranke u padu.
Potpredsednica USPS Marija Todorović je istakla da sve zemlje Evrope imaju problema sa obezbeđivanjem novca za penzije, ali da nijedna nije posegnula za smanjivanjem penzija.
Ona je optužila državu za nebrigu o penzionerima i navela da je prosečna penzija u Srbiji od 2001. godine, kada je iznosila 74 odsto prosečne plate, sada spala na 52 odsto prosečne plate.
"U prvih šest meseci ove godine umrlo je 20 odsto više penzionera nego u istom periodu prošle. Niko se nije bavio razlozima zašto se to desilo i da li je smanjenje penzija imalo uticaja", rekla je Todorović i dodala da penzioeri ne traže povećanje penzija, već da im se vrati ono što im je nezakonito oteto smanjenjem mesečnh primanja.
Predsednik Skupštine opštine Savski Venac i narodni poslanik Nenad Konstantinović ocenio je da se u Srbiiji sprovodi državno nasilje, jer se građane niko ne pita šta žele, već se sve odluke donose u uskom krugu ljudi.
Istakao je da je Zakon o porezu na imovinu, kako je naveo, jedan od najperfidnijih oblika nasilja, jer ne propoznaje različite socijalne katgorije i povećava značajno porez u trenutku kada su plate u javnom sektoru i penzije smanjene, a i vrednost imovine pada.
"Laž je da porez na imovinu postoji u svim zemljama. Nema ga u Nemačkoj, nema ga u Hrvatskoj, a u zemljama gde postoji plaćaju ga sami oni koji imaju stvarno velike stanove ili kuće", rekao je Konstantinović koji je narodni poslanik opoziocione Socijaldemokratke stranke (SDS).
On je ocenio i da se zone i visina poreza na imovinu određuju paušalni i naveo primer da je deo opštine Savski venac kod Beogradske indistrije piva stavljen u prvu zonu, iako mnoge kuće imaju poljske klozete.
Konstatinović je podržao akciju potpisivanja peticije protiv Zakona o porezu na imivinu koju je pokrenuo USPS i ostakao da je on, u ime SDS, u Skuptini Srbije podneo predlog izmena tog zakona kojim je predviđeno da se porez ne plaća na stambenu površinu do 25 kvadratnih metara po stanaru, kao i da godišnje taj porez može da poraste samo do sedam odsto.
Izvor:BETA

ODLOŽENA SEČA STRUJE STAKLARI U PARAĆINU

27. avgust 2015  • 987 Opširnije

Najavljeno isključenje električne energije Srpskoj fabrici stakla odloženo je nakon jučerašnjeg sastanka rukovodstva fabrike i sindikata staklare sa ministrom privrede Željkom Sertićem, a pregovori će biti nastavljeni u ponedeljak.
To je agenciji Beta potvrdio predsednik Samostalnog sindikata staklare Živojin Matejić.
Predstavnici Samostalnog i sindikata Nezavisnost juče su dobili poziv iz kabineta predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da hitno dođu u Beograd na razgovore o najavi EPS-a da će 1. septembra, zbog dugova, isključiti struju tom preduzeću.
Predstavnici sindikata su zbog toga odložili protest radnika i građana Paraćina koji je juče trebalo da bude održan ispred fabrike.
Dug staklare za struju je 250 miliona dinara i treba da bude kompletno namiren do 31. avgusta, dok je dug za gas 700 miliona dinara.
Cvetan Vasilev, vlasnik bugarske korporacije "Glas industri" je od 2012. godine u Staklaru ulozio 118 miliona dinara. Prestao je da ulaže kad su počeli finansijski problemi, a deset meseci nije uplaćivao ni dinar duga.
Staklara ima oko 850 radnika.
Izvor:Beta

NOVI ŠTRAJK PROSVETNIH RADNIKA SVE IZGLEDNIJI

26. avgust 2015  • 986 Opširnije

Više od šest meseci posle potpisivanja Sporazuma sa Vladom Srbije i prekida štrajka, realizacija stavki iz tog dokumenta i dalje ne funkcioniše, pa je novi štrajk prosvetnih radnika sve izgledniji, kaže predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.
Pavlović je na konferenciji za novinare istakao da su sindikati prosvete, prilikom izlaska iz štrajka, potpisali sporazum, gde se vlada obavezala da će svi zaposleni dobiti jednokratnu pomoć u toku ove godine, prenosi Tanjug.
Prema njegovim rečima, ta jednokratna pomoć u iznosu od oko 7.500 dinara, zaposlenima bi mnogo više značila nego povećanje plate, koja je, kako je rekao, za oko 11 odsto manja od republičkog proseka.
Sindikati su tražili da ta pomoć bude isplaćena pre odlaska na godišnji odmor, ali je resorni ministar tada rekao da je bolje da to bude pre početka školske godine, a posle toga je "on na to zaboravio i sad se priča samo o povećanju plata i penzija".
"Juče smo imali konsultativni sastanak predsednika sindikata i dogovorili smo se da kad prođe ovo oko početka školske godine i kada se rasporede tehnološki viškovi, do 15. septembra, ponovo ćemo se sastati i doneti odluku da ćemo verovatno ući u štrajk koji se može očekivati u oktobru, pre svega zbog nepoštovanja sporazuma", naglasio je Pavlović.
Ističe da će se predsednici sindikata dogovoriti o tome da li će to biti jednodnevni štrajk ili protest.
Pavlović je podvukao da situacija u prosveti nikada nije izgledala neizvesna i dramatična kao ove godine i naglasio da je jedan od razloga za to izbor saradnika ministra Srđana Verbića, koji, kako je naveo, "nemaju niti životnog, niti radnog iskustva".
"Postavlja se pitanje zašto su uklonjeni sa svojih radnih mesta iz Ministarstva prosvete odlični profesionalci, poput Zorana Kostića ili Bogoljuba Lazarevića", rekao je Pavlović.
Kaže da je novi haos nastao i donošenjem, pa povlačenjem Pravilnika o cenama usluga i da direktorima nije jasno kako da rasporede zaposlene, jer je, kako navodi, namera ministarstva da još radi na izmeni tog pravilnika.
Pavlović je i kao veliki problem apostrofirao i Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, posebno član 20 tog zakona, u kome je predviđeno da zaposlenom u javnom sektoru prestaje radni odnos kada navrši godine života i staž osiguranja, propisan Zakonom za odlazak u starosnu penziju.
"To znači da žene sa navršenih 60 godina i šest meseci života i muškarci sa navršenih 65 godina moraju da se penzionišu, a kako će se to odraziti na prosvetu, gde koleginice čine oko 70 odsto zaposlenih i bar tri do četiri hiljade zaposlenih, teško je pretpostaviti", kaže Pavlović.
Dodaje da je to "čista diskriminacija ženskog pola", jer, kako je rekao, navodno im se daju mogućnosti da se izjednače sa muškarcima, a to se ukida.
"Ovaj zakon je protivustavan i u koliziji je sa zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, neka naša dužnost je da se protiv toga bunimo, ovo je teška diskriminacija, a ne znam kako će se to odraziti - ko ode u penziju, njegovo mesto ne može da se popuni", naglasio je Pavlović.

POVEĆANJE PENZIJA PREDIZBORNA MANIPULACIJA

25. avgust 2015  • 985 Opširnije

Udruženje sindikata penzionera Srbije ocenilo je danas da je povećanje penzija koje najavljuje srpski premijer Aleksandar Vučić predizborna manipulacija penzionerima da bi na prevaru dobio njihove glasove.
"To je manipulacija ogromnom populacijom penzionera, među kojima ima ljudi koji se ne snalaze i koji to doživljavaju kao pritisak. To je neizdrživ pritisak, a očigledno je da se radi o tome da premijeru nije ostalo ništa od izborno-glasačke mašine i glasačkog tela, nego su mu samo još ostali penzioneri koje može da prevari", rekao je na konferenciji za novinare član Predsedništva tog sindikata Vladimir Dedić.
Prema njegovim rečima, "svima je dobro poznato da u Srbiji nisu zadovoljni prosvetari, medicinski radnici, vojnici, policajci, nije zadovoljno ni ono malo zaposlenih, nije zadovoljno skoro milion nezaposlenih, kao ni deca penzionera koju oni izdržavaju".
"Penzioneri su jedina populacija na koju može da se utiče. Mi to jednostavno ne prihvatamo", rekao je Dedić i najavio da će na jesen biti nastavljene akcije protiv ekonomskog nasilja nad građanima Srbije, a posebno nad penzionerima koji su najviše ugroženi potezima Vlade Srbije.
Dedić je istakao i da Udruženje sindikata penzionera oštro protestuje zbog toga što su penzioneri "poslednjih sedmica izloženi pravoj medijskoj torturi od premijera koji svakodnevno, više puta, obaćava da će se penzije povećati".
"Mi ne tražimo povećanje penzija, već da se penzionerima vrati ono što im je oteto prilikom nezakonitog smanjenja penzija", rekao je Dedić i podsetio da je krajem prošle godine Udruženje sindikata penzionera podnelo Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti zakona kojim su smanjene penzije, ali da do sada nije bilo nikakvog odgovora.
On je najavio da će zato to udruženje u četvrtak, 27. avgusta organizovati tribinu u Domu sindikata pod nazivom "Zaustavimo ekonomsko i pravno nasilje", jer su penzioneri odlučni da istraju u svojim namerama da imaju dostojanstven život i naveo da se samo oko tri odsto budžeta puni od novca dobijenog smanjenjem penzija, a da je zbog toga njihova egzistencija ugrožena.
Udruženje Sindikata penzionera Srbije će, nezadovoljni svojim položajem, u oktobru organizovati veliki protest, najavio je predsednik Udruženje Sindikata penzionera Srbije Milorad Vujasinović.
On je, takođe, rekao da će to udruženje od 1. septembra početi da, u okviru peticije, sakuplja potpise za izmene ili donošenje novog zakona o porezu na imovinu, jer je porez od dva odsto godišnje po kvadratu stana veliko opterećenje za penzionere kojima su penzije smanjene.
Vujasinović je rekao da porez mora da se plati, ali da je Ustavom zagarantovano da mora da se uvaži ekonomska situacija u kojoj se nalazi poreski obveznik.
Porezi u Srbiji, kako je istaknuto, veći su 10 puta od poreza u Nemačkoj, a istovremeno su penzije smanjene, a struja i komunalije poskupeli. To, kako su istakli predstavnici penzionera, nikada nije bilo u istoriji Srbije i vlada mora da nađe drugi način da puni budžet, a ne uzimajući od onih koji su godinama po zakonu izdvajali za doprinose, a sada im se od toga nezakonito uzima.

PARAĆIN: SINDIKAT SVIM SREDSTVIMA BRANI STAKLARU

24. avgust 2015  • 984 Opširnije

Samostalni sindikat poručio je da će braniti Srpsku fabriku stakla do poslednje kapi krvi, da neće dozvoliti isključenje struje i njeno zatvaranje.
Oni su, pri tom, pozvali i stanovnike Paraćina, da, ako se to dogodi, blokiraju autoput. Blokada je jezik koji vlast i država razumeju i to je jedino pitanje na koje odgovaraju, rečeno je u Paraćinu, u Samostalnom sindikatu, na konferenciji za novinare.
Oni nisu isključili ni umešanost politike u probleme Srpske fabrike stakla, pozivajući premijera Aleksandra Vučića da poseti Paraćin i fabriku, da predloži način rešenja problema, kao što je učinjeno u Sartidu, Boru, Majdanpeku, Pirotu, „Zastavi”.
Konferenciji su prisustovali i predsednik Skupštine opštine Paraćin Dragan Mitić, predsednik Sindikata SFS Živojin Matejić, predsednik Sindikata za Jagodinu i opštine Pomoravskog okruga Miroslav Gajić, predsednik Nevlaadine organizacije “Alternativni parlament” Paraćina Milan Ilić i drugi.
– Srpska fabrika stakla je žila kucavica za Paraćin, ali je evidentno da tu žilu neko ovog trenutka hoće da preseče. Mi branimo interese 850 radnika SFS-a, koji će možda od 1. septembra na ulicu. Upućujem molbu svim važnim i relevantnim faktorima u ovoj državi da pomognu “jer sve ovo što se dešava poslednjih dana, govori da je možda SFS puštena niz vodu. Sadašnjeg “vlasnika” doveo je “Srbijagas”, a Agencija imala trogodišnju kontrolu, koja je završena krajem marta, šta je potencijalni vlasnik bio dužan da uradi, plati. Danas se država od svega toga ograđuje i zaboravlja, samim tim što Bugarinu, novom vlasniku, nije dala raspolaganje imovinom, mora preuzeti odgovornost jer je još uvek država 55 odsto vlasnik SFS. Upotrebićemo sva zakonska sredstva da spasimo SFS, kao kada moramo da spasavamo svoje živote, a ovog trenutka se spasavaju mnogi životi, naše glave su već na panju. Ako neko misli da ćemo da čekamo da nam glave budu odrubljene, vara se, borićemo se do poslednje kapi krvi – istakao je Mikica Simić, predsednik Sindikata Paraćina.
On je dodao da će Sindikat uputiti zahtev Skupštini opštine da iduće nedelje stavi na dnevni red probleme Srpske fabrike stakla.
Predsednik sindikata SFS Živojin Matejić izjavio je Tanjugu da je situacija u SFS-u zabrinjavajuća i da je svaki radnik zabrinut za budućnost.
– I menadžment je u nedoumici, nemaju nikakvo rešenje. Trenutno se priča da oni čekaju od nekoga, potencijalnog vlasnika, još imamo problema sa vlasničkom strukturom, da li je uknjižio ili nije kapital, nije dobio papir i log da bi izašao na berzu, praktično je i to neka igra, mi nemamo pojma ko je i kako vodi. I to problem – ocenio je Matejić.
U Paraćinu se pribojavaju da fabrika osnovana 1907, koja je preživela oslobodilačke ratove, agresiju NATO-a , sada će jednim potezom biti zatvorena.
– Odgovorno kažem da SFS ima perspektivu, ali je krucijalno pitanje da li SFS treba Srbiji. Čiji su interesi da ona radi, a čiji da se zatvori – rekao je Matejić.
Predsednik Skupštine opštine Dragan Mitić ocenio je da je priča o isključenju struje i gasa zbog duga “praktično gašenje i zatvaranje fabrike, jer SFS nije kao druge fabrike gde pritiskom na dugme zaustavite liniju”.
Novac koji duguje je neuporedivo manji i lakše rešiv za državu nego što je to bilo sa Sartidom, ili Borom, ocenio je Mitić.
Miroslav Gajić je objasnio da se sindikat “nikada nije borio da neko ne plaća dažbine i ne ispunjava obaveze”.
– Ljudi u Paraćinu, u SFS, dali su sve, izgubil su od početka privatizacije 2.000 radnih mesta i to je nenadoknadivo. I šta će biti potrebno Srbiji ako ne treba SFS, Fabrika kablova, Pivara i svi ti veliki sistemi u drugim gradovima koji se zatvaraju. U kojoj smo mi to zemlji i čime ćemo da se bavimo. Ovde smo da zaštitimo SFS, svako radno mesto, svidelo se nekomo ili ne, mi ćemo svim sredstvima sindikalne borbe da se suprotstavimo tome – istakao je Gajić.
Izvor:ŠUMADIJAPRESS

NEĆEMO DA NAM MMF KROJI SUDBINU

21. avgust 2015  • 983 Opširnije

Udruženje sindikata penzionera Srbije izrazilo je protest povodom najave da će o penzijama i platama u Srbiji, kako je navedeno u saopštenju, umesto legalno izabrane vlade odlučivati MMF.
Kako prenose mediji, na sastanku čelnika vlade i delegacije ove međunarodne finansijske organizacije pregovara se o mogućnostima za povećanje penzija i plata, saopštio je Sindikat penzionera.
“Tačnije naša vlada postaviće zahtev da joj se odobri povećanje nadležnosti najstarije populacije, kojoj pravo na visinu penzije garantuje Ustav i zakoni države Srbije. Udruženje sindikata postavlja pitanje vladi - da li su građani ove zemlje, među njima i ogromnim delom penzioneri, glasali za MMF ili za Aleksandra Vučića kome su dali poverenje na osnovu ogromnog broja predizbornih obećanja, od kojih najveći broj za skoro četiri godine, nažalost, nije ispunjen”, navodi se u saopštenju.
Kako navode, činjenica da sada o našim na zakonu stečenim penzijama treba da odlučuje strani faktor ukazuje da su ta predizborna obećanja grubo pogažena i da su penzioneri teško prevareni.
Vlada Srbije je jedna od retkih u okruženju koja je prihvatila diktate MMF-a i na taj način izgubila finansijski suverenitet i nezavisnost u vođenju ekonomske politike zemlje, kažu u tom sindikatu.
Vlade Slovenije, Mađarske, na primer, nisu dozvolile ljudima iz MMF-a da joj kroje finansijsku sudbinu.
“I ne samo one. To što se vlast hvali fiskalnom konsolidacijom, a ne privrednim rastom u čemu, nažalost, ima podršku i izvesnog broja agresivno medijski eksponiranih ekonomista, mala je uteha za više od 700.000 opljačkanih građana kojima su protivustavno smanjenje penzije. A vreme pokazuje da osim fiskalnog efekta nema drugih pokazatelja da se privreda oporavlja”, navedeno je u saopštenju.
Sindikat upozorava da se najavluju nova otpuštanja: u prosveti, zdravstvu, državnoj upravi, pravosuđu.., kao i da stižu poskupljenja vitalnih artikala, poreza, struje i drugog.
Takođe, sindikat upozorava da se opasno približavamo stanju u kojem se našla Rumunija 1989. godine, kada je rumunska vlada isplatila sve dugove, a zemlja doživela finansijski i privredni kolaps.
Udruženje sindikata penzionera Srbije ocenjuje licemernim "pokušaje da se umesto vraćanja penzija na zakonom utvrđen nivo, obećavaju nekakve povišice, koja se mere ponižavajućim sumama od nekoliko stotina dinara, čime se vređa dostojanstvo i zdrav razum građana ove zemlje".
Iako problemi sa nedostajućim sredstvima u Fondu PIO nisu od juče, Vlada Srbije ne preduzima ništa povodom davno najavljenje reforme penzionog sistema, kako bi ovaj gorući problem dugoročno rešila.
“Umesto toga imamo samo obećanja i obećanja, u koja više niko ne veruje i omču MMF-a oko vrata, koja preti da zemlju odvede u dugoročno dužničko ropstvo”, navedeno je u saopštenju.

HEMIJA POTPISALA GRANSKI KOLEKTIVNI UGOVOR

17. avgust 2015  • 982 Opširnije

Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije potpisao je danas Granski kolektivni ugovor.
Prvi granski ugovor u realnom sektoru potpisali su predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije, Ljubiša Nestorović i zamenik predsednika Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić.
Potpisivanju su prisustvovali i pomoćnk ministra za rad, Zoran Lazić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović i predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković.
Nestorović je rekao da su pregovori oko potpisivanja ugovora trajali šest meseci, nakon što je 9. januara istekao dosadašnji ugovor.
“Potpisivanjem ovog ugovora sprečili smo samovolju ne malog broja poslodavaca. Nadam se da će država omogućiti prošireno dejstvo ugovora. Ugovor je u odnosu na Zakon o radu dobio kvalitetno poboljšanje kada su u pitanju rad, zapošljavanje I bezbednost na radu, kao i način obračuna zarada i drugih prinadležnosti”, istakao je Nestorović.
Prema njegovim rečima, plaćanje rada na državni praznik povećano je na 120 odsto, za razliku od zakona koji predviđa 110 odsto. Noćni i prekovremeni rad je povećan sa 26 na 30 odsto, dok će minuli rad za sve zaposlene u ovoj grani biti obračunat u procentu od 0,5 odsto, a za novozaposlene 0,4 odsto, koliko predviđa i zakon.
Čestitajući potpisnicima, Orbović je rekao da je ovo značajan dan za zaposlene u hemiji i nemetalu.
“Očekujem da će i druge kolege iz realnog sektora potpisati ugovore. Sada je velika uloga Socijano ekonomskog saveta I Ministarstva rada da podržimo ovaj ugovor i da on dobije prošireno dejstvo”, kazao je Orbović.
Lazić je istakao da Vlada Srbije daje snažnu podršku zaključivanju kolektivnih ugovora, koji doprinose socijalnom miru i boljoj zaštiti zaposlenih, kao i celokupnom poslovnom ambijentu.
“Vlada je u javnom sektoru zakljčila skoro sve kolektivne ugovore, a nadamo se da će u realnom sektoru i ostale grane potpisati ugovore”, zaključio je on.
Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije je, potpisivanjem ovog ugovora, koji će omogućiti bolji rad i bolje uslove za zaposlene u ovoj oblasti, dao dobar primer ostalim sindikatima da i oni potpišu kolektivne ugovore, istakao je Nenezić.
Iako su učestvovali u pregovorima oko izrade teksta ugovora, predstavnici UGS Nezavisnost se nisu pojavili na potpisivanju.

ORBOVIĆ PONOVO TRAŽI HITNO
REŠAVANJE NEOVERENIH KNJIŽICA

14. avgust 2015  • 981 Opširnije

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović apelovao je, ponovo, na predsednika Vlade Srbije i nadležne ministre da hitno reše problem neoverenih zdravstvenih knjižica velikom broju zaposlenih.
(pismo u celini)
Poštovani,
Pre dvadesetak dana obratio sam Vam se pismom i apelovao na Vas da se zaposlenima koji se nalaze u firmama u restrukturiranju overe zdravstvene knjižice.
Nažalost, kako sam obavešten, taj problem još uvek nije rešen i nisam siguran da će tako brzo biti rešen.
Svaki dan bez adekvatne zdravstvene zaštite ovim lјudima se ugrožava život.
Molim Vas da ovo imate u vidu i što hitnije rešite ovaj problem.
S poštovanjem,
PREDSEDNIK
Ljubisav Orbović

GRANSKI UGOVOR ZA HEMIJU

14. avgust 2015  • 980 Opširnije

Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije potpisaće Granski kolektivni ugovor, u ponedelјak, 17. avgusta 2015. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, salon na trećem spratu, sa početkom u 10 časova.
Reč je o prvom granskom ugovoru koji će biti potpisan u realnom sektoru.
Ugovor će potpisati predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije, Ljubiša Nestorović i potpredsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić.
Potpisivanju će prisustvovati i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, i predsednik UPS-a Nebojša Atanacković.

UPRAVNIKA ZATVORA TUŽILO 127 ZAPOSLENIH

14. avgust 2015  • 979 Opširnije

Tri četvrtine radnika KPZ Beograd, poznatijeg kao „Nova skela”, tvrde da su zlostavljani i da im se dve i po godine ne plaća prevoz
Čak 127 zaposlenih u zatvoru u Padinskoj skeli, poznatom kao „Nova skela”, podnelo je tužbe za mobing protiv upravnika Milana Pavlovića. Da problem nije rešen uprkos dogovoru direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Milana Stevovića i predstavnika Sindikata zaposlenih u KPZ Beograd u maju ove godine, pokazuje i broj tužbi koje su zaposleni zbog mobinga podneli protiv upravnika KPZ Beograd Milana Pavlovića: sa tadašnjih 114 „popeo” se na 127. Uprava nije isplatila zaposlenima zaostale naknade za troškove prevoza, niti potraživanja za neiskorišćeni godišnji odmor za 2011. godinu.
Zvonko Tomašević, predsednik Sindikalne organizacije zaposlenih u KPZ Beograd, za „Politiku” tvrdi da navedeni problemi nisu i jedini sa kojima se radnici u ovom zatvoru suočavaju. I, dok zaposleni u „Novoj skeli” optužuju, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija – ćute. Osim nezvanične potvrde da su protiv upravnika Pavlovića podnete tužbe za mobing i da nadležni organi postupaju po njima, u upravi nisu želeli da komentarišu ništa drugo.
– Tri četvrtine zaposlenih podnelo je tužbu protiv upravnika Pavlovića kojom ga terete za mobing i prvi sudski postupci zakazani su za početak novembra. U tužbi se, između ostalog, navodi da zlostavljanje upravnika ima za posledicu povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja zaposlenih. Takvo ponašanje upravnika izaziva strah kod zaposlenih, stvara neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada i dovodi do toga da zaposleni na sopstvenu inicijativu raskinu radni odnos. Putni troškovi nam nisu isplaćivani od januara 2013. godine, iako je direktor Stevović doneo odluku da to bude urađeno u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za državne organe. Zbog toga je u prethodnom periodu podneto više od 80 tužbi i Prvi osnovni sud u Beogradu postupa po njima – navodi Tomašević.
Prema njegovim rečima, neisplaćeni putni troškovi predstavljaju veliki problem, pošto je čak 95 odsto zaposlenih u Službi obezbeđenja „sa strane”. Na posao u Padinsku skelu dolaze iz Šapca, Valjeva, Loznice, Niša, Jagodine, Leskovca... Zaposlenima nisu omogućene ni dnevne pauze na način kako je to opisano u zakonu.
Iako su za podelu lekarske terapije osobama na izdržavanju kazne zaduženi zdravstveni radnici, prema Tomaševićevim rečima, umesto njih to rade – zaposleni. Osim ovoga, pripadnici obezbeđenja rade i poslove koji nisu u opisu njihovog radnog mesta: kurirske, sekretarske, pisarske, poslove nabavke, pa čak i čiste, nose pakete, guraju kante i sve to pred osuđenicima.
– Poznato je da su u ovom zavodu na izdržavanje kazne upućeni počinioci najtežih krivičnih dela. Upravo iz tog razloga mora da se poštuje zakon na svim nivoima – navodi Tomašević.
Da su u „Novoj skeli” zaposleni izloženi mobingu objašnjava i jedan od zaposlenih u Službi obezbeđenja ovog zatvora koji je želeo da ostane anoniman.
– Ne poštuje se zakonska odredba koja propisuje da je pauza za zaposlene kojima je radno vreme osam sati – 30 minuta, a za one koji rade 12 sati – 45 minuta. Pauze nam se često skraćuju i nemamo prostoriju namenjenu za tu svrhu. Od pre dvadesetak dana, uklonjene su stolice sa radnih mesta, tako da mnoge kolege nemaju gde da sednu kako bi predahnule od posla – kaže D. J..
Nadležni ćute
„Politika” je od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija tražila prošle srede odgovore u vezi tvrdnji predsednika Sindikalne organizacije zaposlenih u KPZ Beograd. Odgovor nadležnih zaduženih za komunikaciju medija i rukovodstava zatvora u Srbiji ni posle sedmodnevnog čekanja nismo dobili.
Šta piše u tužbi
U tužbi protiv upravnika Pavlovića, pored ostalog, navodi se i da je on u poslednjih šest meseci poveo više od 30 disciplinskih postupaka protiv zaposlenih, od čega su samo tri okončana kažnjavanjem. To, tvrde podnosioci tužbe, pokazuje da je pravi razlog pokretanja ovakvih postupaka uterivanje straha kod zaposlenih. Po naređenju upravnika KPZ Beograd, navodi se u tužbi, promenjeni su podaci u evidenciji zaposlenih i o opštini prebivališta, kako se radnicima ne bi isplaćivali putni troškovi.
Izvor:POLITIKA

VOLONTERSKA AKCIJA BOFOS U OBRENOVAČKIM VRTIĆIMA

13. avgust 2015  • 978 Opširnije

Samostalni sindikat zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim organizacijama Srbije (SS BOFOS) organizuje volontersku akciju, sa ciljem da se pomogne obnova dva vrtića u Bariču i Obrenovcu.
Akcija će biti sprovedena u subotu, 15. avgusta, u dva vrtića Predškolske ustanove Obrenovac, u Bariču vrtić „Kolibri”, u kojem će volonteri farbati fasadu, i u Obrenovcu, vrtić „Veseljko”, u kojem je predviđeno postavljanje mobilijara za decu (ljuljaške, klacklalice..).
Svi volonteri će se okupiti ispred vrtića „Kolibri” u Bariču u 9 časova (adresa: Radnička 3, 11504 Barič). Nakon toga veći deo volontera ostaje u vrtiću „Kolibri”, a drugi deo ide u vrtić „Veseljko”.
SS BOFOS-u se prijavilo više od 50 volontera, članova sindikata: Vojvođanske banke, Erste banke, Narodne banke Srbije, NLB banke i Beogradske berze koji će farbati fasadu vrtića „Kolibri” u Bariču i pomagati u postavci mobilijara koje je SS BOFOS pribavio za mališane u vrtiću „Veseljko” u Obrenovcu.

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA JAVNA PREDUZEĆA MAJDANPEKA

12. avgust 2015  • 977 Opširnije

U Majdanpeku je potpisan kolektivni ugovor za javna preduzeća čiji je osnivač ta opština.
Kolektivni ugovor se primenjuje u pet opštinskih preduzeća - JP za stambene usluge, JP za puteve i građevinsko zemljište, JKP Vodovod, JKP Donji Milanovac i JP Toplana, sa oko 300 zaposlenih.
Ugovor su potpisali predsednik opštine Majdanpek Dejan Vagner, predsednik Samostalnog sindikata za opštine Majdanpek, Kladovo i Negotin Dejan Matejević i direktori opštinskih javnih preduzeća, koji su potvrdili postojanje socijalnog dijaloga i spremnost da se kompromisom dođe do kvalitetnih rešenja.
Ovim kolektivnim ugovorom za javna preduzeća majdanpečka opština svrstala se u red malobrojnih opština u Srbiji koje su to pitanje sistemski rešile, odnosno izjednačile sve zaposlene u opštinskim preduzećima. “Lokalna samouprava prepoznala je Samostalni sindikat kao ozbiljnog socijalnog partnera, prepoznala je takođe i značenje potpisivanja kolektivnog ugovora za javna preduzeća čiji je osnivač. Potpisivanjem kolektivnog ugovora definisana su prava i obaveze, i ja se nadam da će se potpisano i poštovati”, rekao je predsednik Samostalnog sindikata za opštine Majdanpek, Kladovo i Negotin, Dejan Matejević.
Prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora ukazano je da je ovo bila zapuštena oblast, a pomoćnik predsednika opštine Dejan Škorić je ovu konstataciju ilustrovao podatkom da je bilo javnih preduzeća čiji radnici nisu imali topli obrok i regres.
“Nadam se da ćemo ovim kolektivnim ugovorom prevazići uočene postojeće nedostatke. Verujem da će i radnici biti zadovoljniji i imati dodatnu motivaciju da svoje radne obaveze izvršavaju bolje nego do sada”, rekao je prvi čovek opštine Majdanpek, Dejan Vagner, podsećajući da su kolektivnim ugovorom regulisana ne samo prava već i obaveze zaposlenih.
U Samostalnom sindikatu kažu da će u narednom periodu pokrenuti pitanje izrade kolektivnog ugovora za ustanove čiji je osnivač lokalna samouprava.

KOLEKTIVNI UGOVORI SE NE POŠTUJU U ČAČKU

12. avgust 2015  • 976 Opširnije

Kolektivni ugovori koji je gradonačelnik Čaka Vojislav Ilić potpisao sa javnim preduzećima i koji je nakon potpisivanja stupio na snaga 22. jula ove godine se ne poštuju, rekao je za Glas zapadne Srbije, predsednik Saveza samostalnih sindikata opština Čačak, Lučani i Ivanjica, Slobodan Jelić.
“U ugovorima jasno stoji da se topli obrok isplaćuje 250 dinara po zaposlenom, međutim to se ne poštuje. U JKP ‘Gradsko zelenilo’ doznačilo je 50 dinara po radniku, a u JP ‘Komunalac’ 200”.
“Zatražićemo pravnu pomoć, a najverovatnije će radnici tužiti svoja preduzeća zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora”, ističe Jelić u izjavi za GZS.
Izvor:Glas zapadne Srbije

900 KRUŠEVLJANA UZELO OTPREMNINE

12. avgust 2015  • 975 Opširnije

U prethodna dva meseca oko 900 radnika iz Kruševca, pre svega iz preduzeća koja su bila u restrukturiranju, opredelilo se za državni socijalni program.
Stečaj je, u međuvremenu, proglašen u "Župi", "Savremenom domu", "Uljari" i Konfekciji "Zvezda", rekao je predsednik okružnog veća sindikata Milenko Mihajlović.
"Nadamo se da ova preduzeća neće otići u likvidaciju, već će nalaženjem strateškog partnera obnoviti proizvodnju", rekao je Mihajlović za Radio televiziju Kruševac.
Najveća bi šteta bila da jedna hemijska industrija "Župa", koja je pre privatizacije imala 1.200 radnika, a sada je u stečaju, bude likvidirana, rekao je on, dodajući da misli da se za to preduzeće može naći strateški partner.
Socijalni program u "14. oktobru" uzelo je više od 700 radnika, ali se prema Mihajlovićevim rečima očekuje povratak 150 lica na osnovu ugovora i povremenim i privremenim poslovima, jer ugovorene obaveze ovog kolektiva moraju biti ispunjene.
"14. oktobar" je u predstečajnom postupku, dok su korporacija "Trajal" i FAM na listi 17 kolektiva kojima je privatizacija odložena i pod posebnim su državnim režimom.
Ta preduzeća imaju i neku prednost, ima i pozitivnih pomaka kad je u pitanju FAM. U procesu privatizacije su i kruševačka pekarska industrija "Branko Perišić", kao i Regionalna Radio Televizija Kruševac.
Izvor: Tanjug / B92

SINDIKAT PKB PROTIV PRIVATIZACIJE KOMPANIJE

11. avgust 2015  • 974 Opširnije

Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) iz Padinske Skele nema gubitke i to su neistine koje se plasiraju u javnosti svakodnevno kako bi se opravdala najavljena privatizacija te kompanije, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata PKB korporacije Milisav Đorđević.
On je agenciji Beta kazao da je PKB ove godine poslovao pozitivno i ima dobitak od 250 miliona dinara, iako iz gradskog budžeta korporacija nije dobila ni dinara, a prošle godine ostala je i bez premija za mleko, čime je oštećena za oko 500 miliona dinara.
"Neprimerene su izjave gradonačelnika Beograda i drugih koji predstavljaju Grad da PKB iz dana u dan beleži gubitke. Nije u redu što pljuju na PKB i prikazuju da radimo neuspešno, to su sve neistine koje se iznose da bi se opravdala prodaja. Mi radimo bez zastoja i proizvodni proces nam traje 24 sata", kazao je Đorđeviić.
On je naglasio da su zaposleni u PKB korporaciji jednoglasno protiv najavljene privatizacije, jer je praksa pokazala da nijedna privatizacija poljoprivrednih kombinata u Srbiji nije bila uspešna.
Prema Đorđevićevimn rečima "sramno je i to što se govori o privatizaciji, a da još nema ni zvanične procene kapitala PKB-a".
"Sad se pokušava oko 17.000 hektara državnog zemljišta uknjižiti kao zemljište PKB korporacije, čime se krši Zakon o poljoprivrednom zemljištu i ta uknjižba bila bi potpuno nelegalna", kazao je Đorđević, dodavši da je prvostepeni sud već poništio to uknjiženje.
Đorđević je naglasio da je predlog sindikata da država i dalje ostane većinski vlasnik kapitala PKB-a, a da se manjinski deo privatizuje i da se, u krajnjem slučaju, manjinskom akcionaru da da vodi firmu ako država nije sposobna da postavi menadžment.
"Istina je da imamo i teret starih dugova od oko 2,7 milijardi dinara, ali to je iz perioda kada se čuvao socijalni mir i kada nisu plaćani porezi i doprinosi. To nam sad stalno podmeću. Mi za to imamo rešenje, tako što bi se država namirila prodajom 50 do 100 hektara zemljišta po tržišnoj ceni, a PKB bi ostao da radi", kazao je Đorđević.
On je naveo i da u PKB ima ukupno 2.200 zaposlenih, zajedno sa dva zavisna preduzeća Ekolab i Agroekonomik, a da je u samoj korporaciji 1.900 zaposlenih.
Dodao je i da PKB iz Padinske Skele zauzima ukupno 30.000 hektara, a da obrađuje oko 22.000 hektara.
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Miladin Ševarlić kazao je agenciji Beta da bi PKB, najveća agrobiznis kompanija u Evropi, morao da bude pod posebnom pažnjom države i javnosti i da se vidi šta je javni interes u prodaji PKB-a.
"Do sada nisam shvatio šta je javni interes i zašto Grad Beoograd treba da prodaje PKB. Po tom osnovu onda sve agrobiznis kompanije u Srbiji koje su predmet privatizacije treba da prodaju lokalne samouprave u kojima se one nalaze", naglasio je Ševarlić.
On je dodao da prvo treba da se utvrdi da li je izvršena konverzija obaveza PKB-a po osnovu poreza i doprinosa prema državi u državni kapital, kao i da li je urađeno uknjiženje zemljišnih površina u korist države.
"Ako je izvršeno uknjiženje ili ako treba da se izvrši pre prodaje, onda to državno poljoprivredno zemljište pada pod udar zabrane prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta", kazao je Ševarlić.
Prema njegovim rečima, pre bilo kakvog razgovora o prodaji PKB-a trebalo bi da se objavi procena vrednosti korpoacije.
On je naglasio i da bi se privatizacijom PKB-a praktično onemogućio uticaj države na kreiranje agrarne politike, imajući u vidu mogućnosti koje ima ta kompanija u oblasti proizvodnje goveda i svinja.
Ševarlić je naglasio i da je potrebno utvrditi šta će predstavljati urbano područje Beograda, jer bi novi vlasnik PKB-a prodajom samo nekoliko stotina hektara mogao da izmiri celokupnu cenu za preuzimanje kompanije, što bi moglo da dovede do toga da privatizacija PKB-a postane "najveći spekulativni posao 21. veka u Srbiji".
"Prodavanje PKB-a u delovima bio bi najveći apsurd sa stanovišta nauke i struke", naglasio je Ševarlić.
Izvor: Beta

ZAŠTO PUCA ASFALT NA SRPSKIM PUTEVIMA

10. avgust 2015  • 973 Opširnije

Srbija je jedna od malobrojnih zemalja u kojoj posle izgradnje ili obnove puta, za nekoliko meseci puca asfalt. Putari ne kriju da se najviše štedi upravo na asfaltu. Na listi Svetskog ekonomskog foruma, srpski putevi su po kvalitetu na 120. mestu među 140 zemalja.
Srpske puteve uglavnom asfaltiraju strane kompanije, koje dobijaju kredite iz Evrope. Domaći putari, koji tvrde da je kvalitet puteva sve lošiji, uglavnom su podizvođači. Iz resornog ministarstva najavljuju sankcije za nesavesne izvođače, ali i preciznije ugovore o kontroli kvaliteta asfalta.
Kakvo je stanje na srpskim drumovima najbolje znaju vozači. Nije tajna, a to priznaju i putari, da se najviše štedi – na asfaltu. Pri davanju kontrolnog uzorka, često se ustanovi da nije ugrađena količina asfalta predviđena projektom.
Sonja Vukanović, predsednica Sindikata putara, kaže da treba povećati nadzor.
"Da bi se sprečilo korišćenje, da kažem, tih loših materijala koji su, između ostalog, jedan od razloga što naši putevi brzo propadaju, pre svega je neophodno pojačati nadzor", kaže Vukanovićeva.
Toliko je rupa na putevima Srbije da kretanje vozila nekad pre liči na slalom nego na bezbednu vožnju. Neretko, vozačima stradaju gume, felne.
"Kad mu se to desi, on zovne policiju, policija napravi zapisnik. On može preko suda da nas tuži, mi to platimo, a mi to refundiramo sa preduzećem s kojim imamo ugovor. U Srbiji ima 25 preduzeća koja su zadužena za održavanje puteva u celoj Srbiji", objašnjava direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.
Ali, nije problem samo u održavanju. Srbija je jedna od malobrojnih zemalja u kojoj, posle izgradnje ili obnove puta, za nekoliko meseci puca asfalt. A izvođač je garantovao odličan kvalitet, rok trajanja od najmanje deset godina.
U praksi – garancija na izgrađen put je samo godinu dana. To pravilo uveli su kreditori. Godišnje se zbog udubljenja u asfaltu, takozvanih udarnih rupa, desi stotinak saobraćajnih nezgoda. Najviše ih ima na lokalnim putevima.
"Taj asfalt podseća na hrastovu koru i njegova debljina bude izlizana na dva centimetra. Onda imate dve varijante – da radite kompletnu rekonstrukciju tog putnog pravca ili da, što je lošija varijanta, radite sanaciju tih najoštećenijih mesta. Ali, znate onu narodnu izreku – koliko para, toliko muzike, i tako se ponašamo", kaže direktor Direkcije za izgradnju u Požegi Mikan Janković.
U naredne tri godine, biće obnovljeno 1.100 kilometara puteva, kažu u resornom ministarstvu. Naglašavaju da su zbog niske cene određeni izvođači dobijali poslove, a onda, aneksima, povećavali troškove. Krajnji ishod za državu bio je kašnjenje radova, ali i preplaćen put lošeg kvaliteta.
"Kada se put uradi, izvršimo određenu reviziju kvaliteta izgradnje puta, to je ono što možemo trenutno u procesu na putevima koji se trenutno rade. Na novim putevima to će biti mnogo rigoroznije", ističe ministarka građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović.
Napominje da će putevi imati i kvalitet. "U tom smislu, oni moraju da plaćaju kaznene penale, pa čak može da se desi situacija da više ne mogu da rade na određenoj deonici", ukazala je Mihajlovićeva.
Na listi Svetskog ekonomskog foruma, srpski putevi su po kvalitetu na 120. mestu među 140 zemalja. Iza Srbije su, na primer, Rumunija i Bosna i Hercegovina, a Hrvatska i Slovenija su daleko ispred – na 29, odnosno 38. mestu.
Izvor:RTS

FIRME U STEČAJU, RADNICI BEZ ZDRAVSTVENE KNJIŽICE

10. avgust 2015  • 972 Opširnije

Više od mesec dana radnici preduzeća u restrukturiranju i firmi predviđenih za stečaj nemaju overene zdravstvene knjižice.
U Samostalnom sindikatu procenjuju da oko 20.000 radnika ima uskraćenu zdravstvenu zaštitu, ali je taj broj mnogo veći, jer su preko njih osigurani i članovi njihovih porodica.
Predrag i Milosav rade u "Zastava kamionima", firmi predviđenoj za stečaj koja im duguje 12 plata. Predrag je srčani bolesnik i dijabetičar, a lekari ga ne primaju na pregled, jer mu knjižica nije overena.
"Ne mogu da odem na kontrolu niti da podignem lekove, ne mogu bukvalno ništa. Za sve to mi treba dosta para, a mi pare ne primamo. Što je još gore, cela porodica je osigurana preko mene, pa sad i njih dovodim u situaciju da su i oni neosigurani i da ne mogu da odu kod lekara", kaže Predrag Janković iz "Zastava kamiona".
Milosav je bio u bolnici od 9. juna do 6. jula, da bi operisao srčane zaliske, a ugrađen mu je i pejsmejker. Brine što mu je neophodan oporavak u banji, gde dan košta oko 3.500 dinara, a osiguranja i novca nema. Šest dana u julu nije imao zdravstveno osiguranje.
"Već na prvoj kontroli su mi tražili overenu knjižicu i uzeli su mi potvrdu o radnom odnosu. E sada, da li će da od mene traže novac ili od firme, ili kako će da prođe, to već ne znam", kaže Milosav Mitrović.
U mnogim firmama predviđenim za stečaj, taj postupak još nije pokrenut. Radnici nisu dobili socijalni program, a nisu zvanično ni nezaposleni da bi preko službe zapošljavanja overili knjižice.
"Oni su u jednom procesu, u jednom vakuumu jer Ministarstvo finansija nije prebacilo neki novac koji je bio obećan Ministarstvu privrede, kako bi oni ispeglali sa PIO zdravstvenog osiguranja njihov staž za ovih nekoliko meseci i kako bi ljudi mogli da imaju socijalnu i odgovarajuću zdravstvenu zaštitu", napominje Zoran Mihajlović iz Samostalnog sindikata Srbije.
Na pitanje kada će radnicima biti overene zdravstvene knjižice, u resornim ministarstvima su nam odgovorili da, u koordinaciji sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom zdravlja, Ministarstvo privrede intenzivno traži rešenje za radnike koji nemaju overene zdravstvene knjižice.
Izvor:RTS

U GRAĐEVINSKOJ INDUSTRIJI MANJE 20.000 RADNIKA

7. avgust 2015  • 971 Opširnije

Povodom 75-godišnjice Dana građevinara Srbije, Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije održao je danas svečanu sednicu Republičkog odbora, koja je organizovana u Kulturno-sportskom i sindikalnom centru „Rad“, na Novom Beogradu.
Pored predstavnika sindikalnih i poslodavačkih organizacija, sednici su prisustvovali i potpredsednica Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, Olivera Bobić i potpredsednica Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.
Predsednik Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije, Duško Vuković rekao je da se ove godine navršava 75 godina od kada su posle dugotrajnog štrajka građevinskih radnika Srbije, sindikalna, politička i poslodavačka rukovodstva odlučila da 8. avgust bude Dan građevinara Srbije.
Od početka svetske ekonomske krize značajno je smanjen broj zaposlenih u građevinarstvu i novih investicija, a učešće te industrije u ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije je palo za oko jedan odsto, rekao je Vuković, ukazavši da je broj zaposlenih u građevinskoj industriji Srbije od početka ekonomske krize manji za skoro 20.000 radnika.
Pre globalne krize, 2007. godine, u građevinarstvu Srbije zaposleno je bilo 82.759 radnika, što je bilo 5,8 odsto zaposlenih u Srbiji, dok je poslednji podatak kojim Sindikat raspolaže da je u građevinarstvu zaposlenih 63.166, odnosno da je njihov udeo u broju ukupno zaposlenih pao ispod pet odsto.
Nivo zarada u oblasti građevinarstva je ispod proseka Srbije, jer je prosečna zarada bez poreza i doprinosa u periodu januar-juni 2015. bila 43.232 dinara, dok je u građevinarstvu iznosila 40.281 dinar, a u izgradnji zgrada 31.369 dinara.
Mihajlović je čestitajući Dan građevinara, najavila da će do kraja godine biti donet novi Zakon o komunalnim delatnostima i sledeće godine novi Zakon o građevinarstvu.
- Ne želim danas da pričam o statistici u građevinarstvu koja jeste loša i tačno je da je oko 20 odsto manje zaposlenih u građevinarstvu, da su plate ispod republičkog proseka i da je manji udeo građevinarstva u BDP - rekla je Mihajlović.
Ona je kazala da građevinari i Ministarstvo samo zajedničkim naporima mogu da dovedu do boljeg stanja. Prema podacima Sindikata, pre svetske ekonomske krize, u 2007. godini, u građevinarstvu Srbije je bilo zaposleno 82.750 radnika, a sada 63.166 radnika. Njihova prosečna zarada je oko 40.000 dinara.
Mihajlović je poručila da je njen zadatak kao ministarke građevinarstva da obezbedi domaćoj građevinskoj operativi da stane na noge i dodala da je država obezbedila projekte i novac. Ona je izrazila očekivanje da su pred građevinarstvom uspesniji dani i pozvala ih da se udružuju kako bi lakše dobijali poslove.
Mihajlović je kazala da je jedan od priorioteta tog ministarstva da se obezbedi takav zakonodavni okvir da domaće firme dobijaju poslove kao glavni izvođači, a ne samo kao podizvođači, odnosno da ne budu stalno "sa strane", kao što je to bilo prethodnih godina.
U ime predsednika SSSS Ljubisava Orbovića, potpredsednica Veća Olivera Bobić poželela je građevinskim radnicima da njihove ideje, borba i dela čija je vrednost trajna, ponovo pokrenu Srbiju i izvedu je iz krize.
Ona je ukazala da kriza traje predugo, da se oseća u svim segmentima društva, pa i u građevinarstvu, nekada našem ponosu i brendu poznatom širom sveta, koji je, kao i cela privreda, danas pao na najniže grane. „I dok u realnoj zoni propadanje građevinarstva traje skoro već dve decenije, taj sektor „cveta“ u sivoj zoni i već je dostigao 35 odsto bruto nacionalnog dohotka Srbije”, rekla je Bobićeva.
Prema njenim rečima, poseban problem neimara predstavlјaju i teški uslovi rada i nekorišćenje adekvatnih sredstava i opreme za bezbedan rad, što prouzrokuje česte i teške povrede i neretko smrtne slučajeve.
Takođe, naša preduzeća nemaju prioritet prilikom dodelјivanja poslova, pa se, uglavnom, pojavlјuju kao podizvođači. Zato treba nastaviti sa zahtevima da u svim strateškim projektima koje država finansira prednost imaju domaća građevinska operativa.
„Uverena sam da ćemo, zajedničkim aktivnostima sa Sindikatom građevinarstva, doprineti pobolјšanju životnog standarda i zaštiti prava i interesa zaposlenih u građevinarstvu i IGM Srbije“, zaključila je Bobićeva.
Ona je, u ime Saveza, primila plaketu “Osmoavgustovska nagrada”, koju povodom Dana građevinara, dodeljuje Sindikat radnika građevinarstva I IGM Srbije.

ANTIĆ : RUDARSKI POSAO IMA BUDUĆNOST U SRBIJI

6. avgust 2015  • 970 Opširnije

Dan rudara Srbije – 6. avgust, i ove godine je, tradicionalno, obeležen u Savezu samostalnih sindikata Srbije. Tim povodom, svečanu sednicu održali su Samostalni sindikat metalaca Srbije, Samostalni sindikat radnika energetike i petrohemije Srbije i Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije.
Sednici je prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je najbolјim rudarima uručio satove.
Ministar Antić poručio je rudarima da taj posao ima budućnost u Srbiji, s obzirom na to da će biti realizovan veliki broj investicija i najavio da će u narednih nekoliko meseci biti donet novi zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima.
Antić je naglasio da će taj zakon omogućiti oživljavanje privatnih investicija u oblasti rudarstva i otvaranje novih rudnika.
"Istočna Srbija leži na velikim nalazištima bakra, zlata i srebra i to je velika šansa za državu u narednom periodu", poručio je Antić na svečanoj sednici.
“Vlada Srbije ima čvrsto opredeljenje da rudarstvo bude jedan od oslonaca privrednog razvoja i rasta Srbije”, rekao je Antić, dodavši da se, sa druge strane, u Evropi sve više zatvaraju rudnici.
Antić je poželeo rudarima puno zdravlja i sreće, ali i to da sreća što manje utiče na njihov posao, a sve više da ta profesija zavisi od investicija i bezbednosti na radu.
Prema njegovim rečima, za nekoliko nedelja počeće prve aktivnosti sa kineskim partnerima na realizaciji projekta "Kostolac B".
Taj projekat predviđa izgradnju novog termobloka i termoelektrane,snage 350 megavata, ali i povećanje proizvodnje na površinskom kopu Drmno, sa sadašnjih 8-9 miliona tona godišnje na 12 miliona tona.
Potpredsednik Veća SSSS I predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Zoran Vujović podsetio je da ove godine obeležavamo 112. godišnjicu početka borbe za prava rudara.
On je ukazao na teške uslove rada i niske zarade rudara I naglasio da će Savez samostalnih sindikata Srbije nastaviti da se zalaže za poboljšanje uslova rada, materijalnog I socijalnog statusa I većoj brizi za bezbednost rudara.
Potpredsednik Veća SSSS Duško Vuković rekao je da naše društvo mora da ceni opasnost I rizik kojim su rudari svakodnevno izloženi tokom svog rada.
“Vaš praznik, koji danas obeležavamo, treba da nas na to svakodnevno podseća I zato nećemo odustati od borbe za bolje uslove rada I veći standard rudara”, naglasio je Vuković.
Sednici su prisustvovali i predsednici samostalnih sindikata radnika energetike i petrohemije Srbije i hemije i nemetala Srbije, Veljko Milošević i Ljubiša Nestorović.

OBELEŽAVANJE DANA RUDARA

5. avgust 2015  • 969 Opširnije

Dan rudara Srbije – 6. avgust, i ove godine će, tradicionalno, biti obeležen u Savezu samostalnih sindikata Srbije.
Tim povodom, svečanu sednicu održaće Samostalni sindikat metalaca Srbije, Samostalni sindikat radnika energetike i petrohemije Srbije i Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije.
Sednica će biti održana sutra, u četvrtak, 6.avgusta 2015. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, sala na drugom spratu, sa početkom u 11 časova.
Pored predstavnika sindikata, sednici će prisustvovati i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i najbolјi rudari, kojima će biti uručeni satovi.

SVEČANA SEDNICA GRAĐEVINARA 7. AVGUSTA

5. avgust 2015  • 968 Opširnije

Povodom 75-godišnjice Dana građevinara Srbije, Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije organizuje svečanu sednicu Republičkog odbora, koja će biti održana 7. avgusta 2015. godine, sa početkom u 12.30 časova, u Kulturno-sportskom i sindikalnom centru „Rad“, na Novom Beogradu, ulica Jurija Gagarina 40a.
Pored predstavnika sindikalnih i poslodavačkih organizacija, sednici će prisustvovati potpredsednica Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović.

U FABRICI 14. OKTOBAR POTPUNO PREKINUTA PROIZVODNJA

5. avgust 2015  • 967 Opširnije

U metalskoj industriji 14. oktobar, nakon isplate socijalnog programa za 755 radnika, prekinuta je proizvodnja, jer je u fabrici ostao samo 31 radnik.
"Otpremnine se selektivno isplaćuju već desetak dana i ostalo je da u narednih nekoliko dana budu isplaćene i radnicima obezbeđenja i direktorima koji su pisali socijalni program. Šta će biti nakon toga niko ne zna", kazao je agenciji Beta predsednik Samostalnog sindikata IMK "14. oktobar" Miroljub Anđelković.
Pošto se nije našao na spisku preduzeća koje Vlada Srbije štiti od poverilaca, IMK "14. oktobar" je ušao u unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR). Na osnovu preporuka iz Ministarstva privrede, od 786 zaposlenih socijalni program je prihvatilo 755 radnika.
"Nemamo nikakve zvanične informacije šta će se dalje dešavati. Kolaju priče o povratku određenog broja radnika koji bi na osnovu ugovora o delu završavali ugovorene poslove, poput posla sa čačanskom Slobodom", ali je sve to na nivou spekulacija", dodao je Anđelković.
Poslovodstvo IMK "14. oktobar" već danima ne odgovara na pozive novinara.
U utorak se u fabrici niko nije javljao ni na telefone. Kako Beta saznaje, zbog kvara na trafou čitava fabrika je ostala bez struje.
Preduzeće „14. oktobar" je krajem osamdesetih godina prošlog veka imalo 8.000 zaposlenih i bilo je najveća fabrika u Kruševcu. Od decembra 2014. godine fabriku je, kroz socijalne programe, napustilo 1.447 radnika.
Vrednost imovine "14. oktobra" procenjena je na 72 miliona evra dok dugovanja prema državi, bankama i dobavljačima premašuju 105 miliona evra.
Izvor:Nova ekonomija

SINDIKAT POMAŽE RADNICIMA DA POVEŽU STAŽ

4. avgust 2015  • 966 Opširnije

Predsednik Veća Saveza Samostalnih sindikata opštine Pirot Rodoljub Ćirić izjavio je da su uspeli da pomognu u povezivanja staža radnicima u firmama u kojima je okončan stečaj.
Sindikat je ovih dana imao puno posla oko pomoći radnicima “AHA Mure Prvi maj“ koja je otišla u stečaj i rešavanja njihove sudbine.
Ćirić kaže da je posle razgovora sa stečajnim upravnikom fabrike dobio informaciju da će do 7. avgustra biti gotova dokumentacija o potraživanjima zaposlenih i da će ovaj Sindikat posle toga pomoći oko prijava radnika za svoja potraživanja.
izvor: JUGMEDIA

PODRŠKA SAVEZA SINDIKATU BIH

3. avgust 2015  • 965 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine
Ismet Bajramović, predsednik

Poštovani,
Savez samostalnih sindikata Srbije daje punu podršku aktivnostima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine u borbi protiv donošenja novog zakona o radu, koji nije usaglašen sa socijalnim partnerima.
Osuđujemo nedemokratski čin Vlade Federacije BiH, koja je samovoljno i bez saglasanosti Ekonomsko socijalnog veća, usvojila predlog tog zakona i, uprkos protivljenju sindikata, uputila ga u parlamentarnu proceduru.
Savez samostalnih sindikata Srbije se zalaže za pun socijalni dijalog, jer je to jedini put ka razvijenoj, privredno jakoj i socijalno pravednoj državi. Smatramo da način donošenja reformskih zakona ne može biti nasilnički, već isključivo putem dijaloga, jer samo kompromis vodi do održivog rešenja.
Ovo što se sada vama dešava, kao preslikano je bilo u svim zemljama u regionu. Tako je i u Srbiji, kao što vam je poznato, usvojen novi Zakon o radu, uprkos našim protestima i zahtevima.
U Savezu samostalnih sindikata Srbije se, ipak, nadamo da ćete uspešno okončati pregovore sa vladom i nadležnim ministarstvima, kako bi tekst zakona bio usaglašen sa svim socijalnim partnerima, Deklaracijom Međunarodne organizacije rada i međunarodnim konvencijama.
Savez samostalnih sindikata Srbije će i ubuduće podržavati akcije koje sindikati u regionu i Evropi preduzimaju kako bi se obezbedio dostojanstven rad i zarade, pre svega kroz socijalni dijalog koji podrazumava uvažavanje zahteva i poštovanje sindikalnih prava zaposlenih.
S poštovanjem,
PREDSEDNIK
Ljubisav Orbović

OTVORENO PISMO JAVNOSTI

3. avgust 2015  • 964 Opširnije

Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca i Sindikat pravosuđa Srbije
Polazeći od sadržine Predloga Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, a imajući vidu da je u proceduri po hitnom postupku, da je javnosti dostupan od 27.7.2015. godine i da realno nije bilo mogućnosti da se stave predlozi amandmana, prinuđeni smo da se javnosti obratimo na ovaj način upozoravajući na njegove štetne posledice po građane Srbije.
Pre svega, podsećamo da se vladavina prava ostvaruje, između ostalog, podelom vlasti i nezavisnom sudskom vlašću, te da je Visoki savet sudstva nezavisan i samostalan organ koji obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija a Državno veće tužilaca samostalan organ koji obezbeđuje i garantuje samostalnost javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u skladu sa Ustavom.
Sudska vlast, i pravosuđe uopšte, nikada se nisu mešali pa tako ni sada nemaju pretenzije da utiču na uređenje ostalih grana vlasti i uređenje državnih organa. Ipak, primećuju da se broj funkcionera svakodnevno uvećava. Prema podacima iz registra Agencije za borbu protiv korupcije u odnosu na januar 2014. godine kada ih je bilo ukupno 36.000, ukupan broj funkcionera je danas 45.649. Imajući u vidu objavljeni ukupan broj zaposlenih u javnom sektoru, funkcioneri čine skoro 10% od tog broja. Smanjenjem broja funkcionera, rashodna strana budžeta bila bi rasterećena, a za građane ne bi bilo štetnih posledica.
Ovim pismom upozoravamo javnost da je odluka o racionalizaciji u pravosudnim organima Srbije doneta jednostrano i suprotno načelima koje je Vlada sama propisala u Predlogu Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.
Naime, načelo funkcionalnosti podrazumeva organizaciju vršenja poslova u skladu sa njihovom prirodom, načinom obavljanja i njihovom međusobnom funkcionalnom povezanošću... Načelo efikasnosti podrazumeva organizaciju rada uspostavljenu na način kojim se u najvećoj mogućoj meri, sa optimalnim brojem zaposlenih, omogućava efikasno izvršavanje zakona i zadovoljavanje potreba građana i drugih subjekata.
U vezi sa tim, naglašavamo da su u pravosuđu izvršene dve racionalizacije, prva 2007. godine i druga 2009. godine, kada je više od 2.000 najiskusnijih radnika bilo primorano da ode iz pravosuđa, a koje su dovele do evidentne preopterećenosti i „zagušenosti" sudskog sistema, dok izvršna vlast već duži niz godina vodi negativnu kampanju protiv pravosuđa, a istovremeno plasira neistinitu tvrdnju da ulaže u pravosuđe.
Takođe, podseđamo da pravosuđe nije javni sektor nego grana vlasti. Istina, pravosuđe je uvek bilo tretirano kao javni sektor uvek kada je trebalo da se smanjuju plate i broj zaposlenih ali je od povećanja plata u javnom sektoru uvek izuzeto - ranijim odlukama i sadašnjim izjavama i najvama predstavnika izvršne vlasti.
Posebno naglašavamo, imajući u vidu svrhu donošenja zakona, da bi uštede na osnovu racionalizacije u pravosuđu bile neznatne, a suštinski bi pogubno delovale na funkcionisanje sudova i tužilaštava. U Republici Srbiji bi po sistemazizaciji trebalo da ima 3.089 sudija i 827 javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, odnosno ukupno 3.916 nosilaca pravosudnih funkcija, iako taj broj nije popunjen, a što čini oko 0,8% od poslednjeg objavljenog ukupnog broja zaposlenih u javnom sektoru (493.000 bez javnih preduzeća) i 11.600 ostalih zaposlenih u pravosuđu, što čini oko 2,5% od ukupnog broja zaposlenih u javnom sektoru. Smanjenje zaposlenih u pravosuđu, osim što bi predstavljalo nedozvoljen uticaj i mešanje u sudsku vlast, dovelo bi do zanemarljivih ušteda.
Neprikladno je i suprotno ustavnim načelima podele vlasti, nezavisnosti sudske vlasti, kao i vladavine prava da o broju zaposlenih u pravosuđu odlučuje izvršna vlast, tako što ministar određuje merila o potrebnom broju zaposlenih koji prate u radu nosioce pravosudnih funkcija i time direktno utiče na (ne)funkcionisanje sudske vlasti, a tek predlog da to ubuduće (do 1.6.2016. godine, a koji rok se već menjao, pa nema prepreke da tako bude i u budućnosti, tj. da se ponovo ne produži) radi Generalni sekretarijat Vlade uz pribavljeno mišljenje ministarstva nadležnog za poslove državne uprava i lokalne samouprave i ministarstva nadležnog za poslove finansija, polazeći od obrazloženog predloga ministra nadležnog za poslove pravde (čl. 4. Predloga zakona) je apsolutno nedopustivo i neprihvatljivo, a osim toga i protivustavno
. U cilju jačanja sudske vlasti, trebalo bi da merila za određivanje broja sudskog i tužilačkog osoblja propisuje Visoki savet sudstva, odnosno Državno veće tužilaca.
Prilikom opredeljivanja za bilo kakve mere mora se uzeti u obzir realnost, a to je da je pravosuđe godinama u fazi reforme i da je u prethodnom periodu preduzeto niz nepromišljenih, brzih, skandaloznih, često neodgovarajućih mera, koje su dovele do negativnih posledica, pre svega, za građane. Kako je uvođenjem tužilačke istrage povećana nadležnost i obim posla, potrebno je povećati broj zaposlenih u tužilaštvima, a svako dalje smanjenje broja zaposlenih u pravosuđu dodatno bi destabilizovalo sudsku vlast i ceo pravni sistem i građanima otežalo i usporilo pristup pravdi.

SINDIKATI: ZAPOSLENI DISKRIMINISANI
PREDLOŽENIM ZAKONOM

31. jul 2015  • 963 Opširnije

Predstavnici samostalnih sindikata javnog sektora smatraju da se predloženim zakonom o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru zaposleni stavljaju u diskriminišući i u nepovoljniji položaj u odnosu na zaposlene u preduzećima u restrukturiranju, rečeno je danas na konferenciji za novinare.
Sindikati se ne slažu ni sa time što se donosi po hitnom postupku, bez prethodno datog mišljenja Socijalno-ekonomskog saveta i stava sindikata.
Kako je na konferenciji rekao predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Milan Grujić, predloženi zakon je izuzetno diskriminatorski, kao i kada je u pitanju visina otpremnima i u pogledu prava koje zaposleni ima zbog prevremenog odlaska iz radnog odnosa.
"Posebno nas brine što je ovo izuzetno pogodno tlo za sprovođenje samovolje, pre svega u supstitucije, odnosno zamene jednih političkih kadrova drugim, jer je cela definicija zakona takva da omogućuje političkim nosiocima vlasti da bez ikakve smetnje jedan radnik bude zamenjen s drugim, odnosno s pripadnicima svoje političke opcije, istomišljenika", rekao je Grujić.
On je kazao da tom sindikatu posebno smeta što su zakonom obuhvaćeni i zaposleni u komunalnoj delatnosti.
"Mi nismo budžetski korisnici i po nijednom osnovu nismo mogli da budemo svrstani u ovaj zakon i da budemo tretirani kao svi ostali službenici", rekao je Grujić. On je naveo da evidencije sindikata pokazuju da u javnom sektoru radi više od 500.000 ljudi, a da samo u preduzećima u kojima je osnivač država i lokalnim samoupravama radi 200.000 ljudi.
Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić takođe je ponovio da u Srbiji ne postoji pravi socijalni dijalog i da se usvajaju zakoni koji nisu bili razmatrani na SES-u.
On je kazao da se zakon donosi na brzinu, u vreme godišnjih odmora, bez mišljenja sindikata, kao i što su iz njega izuzeta javna preduzeća.
Savić smatra da je zakon trebalo ponudi stimulativne uslove za one koji odlaze sa radnog mesta, a da je on destimulativan i u pogledu visina otpremnina, kao i uslova i granice za penzionisanje.
Savić je naveo primer sektora zdravstva, ističući da sistemu nedostaje 13.000 radnika da bi mogao da funkcioniše kako treba. On je kazao da predstoji otpuštanje oko 800 zaposlenih u stomatologiji u domovima zdravlja dodajući da će to takođe ostaviti posledice na zdravlje ljudi.
"Bićemo bezuba nacija, to je dobro za njih, bezubi ne mogu da vas ujedu to je bezbolnije za vas", rekao je Savić.
Predsednica Sindikata pravosuđa Slađanka Milošević ukazala je da je u pravosuđu već dva puta do sada smanjen broj zaposlenih i da se još uvek nisu oporavili od "nakaradne reforme pravosuđa" te da bi zato zaposleni u toj oblasti trebalo da budu izuzeti od racionalizacije.
Kako je kazala, "to će dovesti do još veće zatrpanosti sudova, a smanjenjem broja onih koji primaju platu od oko 25.000 dinara, ništa se neće postići".
Ona je ukazala da je proverom sajta Agencije za borbu protiv korupcije ustanovila da se broj funkcionera povećava, i da ih je za desetak dana bilo više za stotinu, odnosno ukupno neaktivnih je 45.649, a pre desetak dana stajao je podatak od 45.551.
Broj aktivnih funkcionera, kako je kazala, je oko 30.000, dodajući da je to skoro 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji.
"Svi oni imaju svoju sekretaricu, vozača, zamenika i smanjivanjem njihovog broja građani neće osetiti posledice nego nekih čiji je rad merljiv", rekla je Milošević.
Sindikati ukazuju da se zakonom predlaže se da zaposlenom u javnom sektoru za vreme primene ovog zakona prestaje radni odnos kada navrši godine života i staž osiguranja koji su propisani zakonom za odlazak u starosnu penziju, nezavisno od propisa kojima se uređuje njegov radno-pravni status.
Takođe ukazuju da je vlada zaposlenima u preduzećima u restrukturiranju odobrila 200 evra po godini staža uz pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje.
Zaposlenima u javnom sektoru se ne odobrava navedeni iznos, uz zabranu prava na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje, navode predstavnici sindikata javnog sektora (zdravstva, komunalne delatnosti, državne uprave, pravosuđa, prosvete i kulture).
Predstavnici tih sindikata naveli su da će odlučiti o daljim aktivnostima i da će koristiti sve vrste sindikalne borbe.
Predsednica Samostalnog sindikata kulture Dragana Đordević kazala je da je kultura "statistička greška u budžetu Srbije" i da u tom sektoru nema viška već manjka zaposlenih.
Ona je rekla da bi se veće uštede ostvarile kada bi se samo smanjile plate zaposlenih u nekim državnim agencijama koji imaju znatno veće plate, nego ako bi se otpustili svi zaposleni za koje se da procena da su višak u kulturi.
Ona je podsetila da je 2006. godine izvršena racionalizacija u toj oblasti i tada je broj zaposlenih u kulturi bio 13.650.
Izvor: TANJUG / RTV