PROSVETNI RADNICI ZAPRETILI ŠTRAJKOM

24. april 2014  • 625 Opširnije

Prosvetari neće prihvatiti moguće smanjenje plata od deset odsto i ako se to dogodi, mogli bi da odgovore štrajkom. Predstavnici četiri reprezentativna sindikata u školstvu formirali su u sredu radnu grupu koja će od budućih ministara zatražiti da spreče dalje siromašenje prosvetnih radnika.
- Članstvu smo dali rok do kraja meseca da se izjasni o modelu budućeg protesta - rekao je Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika. - Pred nama su tri mogućnosti, štrajk od 30 minuta, veliki frontalni štrajk, ili jednodnevni ali veoma česti štrajkovi, kako bismo javnosti ukazali u kakvom se problemu nalazimo.
Njegov kolega Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, napomenuo je da neće dozvoliti smanjenje plate bez pregovora sa sindikatima. On je dodao da bi, ako buduća vlada Srbije zarade umanji u školstvu, prosečna plata nastavnika sa 43.000 bila smanjena na 39.000 dinara, koliko su primali pre pet godina.
- Aleksandar Vučić najavio je da Zakon o zaradama u javnom sektoru treba do 1. jula da bude usvojen u Skupštini. Prema našem mišljenju, to je apsolutno nemoguće, ali ako se bude radilo na tom zakonu u narednom periodu, tražimo da predstavnici sindikata učestvuju u tom poslu - rekao je Pavlović na zajedničkoj konferenciji za novinare.

NIŠTA OD STRATEGIJE
SA ovim merama smešno deluje i Strategija razvoja obrazovanja do 2020. godine, prema kojoj izdvajanje za prosvetu treba da bude povećano na šest odsto BDP. Ovim smanjenjem zarada, ono će zapravo da „padne“ na 3,3 procenta BDP - tvrdi Branislav Pavlović.
Izvor:V. NOVOSTI

GRAĐEVINARI TRAŽE HITNE MERE

23. april 2014  • 624 Opširnije

Sindikat radnika građevinarstva predložio je danas budućem premijeru Aleksandru Vučiću da građevinarstvo i dalje ima svoj resor, odnosno ministarstvo, kao i niz hitnih mera za oporavak tog sektora.
Dalje postojanje Ministarstva građevine, kako je ukazano u pismu Vučiću, omogućilo bi da u okviru njega, i sindikati i predstavnici poslodavaca iz ovog sektora dogovaraju konkretne mere i aktivnosti za stvaranje što boljih uslova funkcionisanja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije kako u zemlji tako i na inostranim tržištima.
Republički odbor Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije u pismu, čiji je sadržaj dostavljen medijima, predložio je Vučiću da se maksimalno uposle domaća građevinska preduzeća, posebno ona od nacionalnog interesa za privredu Srbije i u procesu restrukturiranja.
U sindikatu napominju da ta preduzeća već zapošljavaju više od 10.000 radnika na projektima od strateškog značaja - vodosnabdevanje, brane i infrastrukturni objekti.
Treba uspostaviti partnerski odnos domaćih građevinskih preduzeća sa inostranim kompanijama, a ne status podizvođača, kao i obezbediti da inostrane kompanije povere domaćim preduzećima 50 odsto vrednosti ugovorenih radova, minimum, predlaže Sindikat radnika građevinarstva.
Među merama su i zaključenje kolektivnog ugovora za građevinarstvo i odluka o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora na sve poslodavce i preduzeća u ovoj oblasti, poveravanje poslova kompanijama koje su društveno i socijalno odgovorne i legalno zapošljavaju radnike.
Za boljitak srpskog građevinarstva neophodno je prekidanje prakse propisivanja tenderskih uslova koji nanose štetu, smatra Sindikat radnika građevinarstva. Tenderi, kako je obrazloženo, onemogućuju učešće domaćih preduzeća, jer se uslovi prilagođavaju stranim kompanijama. Takođe je neophodno izmirenje obaveza države prema građevinskim preduzećima po osnovu izvedenih radova i hitno usvajanje Zakona o inspekcijama, navedeno je u pismu.

AGRARNA MEHANIHIZACIJA VELIKA ŠANSA

22. april 2014  • 623 Opširnije

Udruženje diplomiranih mašinskih inženjera zalaže se za revitalizaciju preduzeća koja se bave proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije.
U Srbiji bi na taj način moglo da bude otvoreno 10.000 novih radnih mesta i da se proizvede hrana za 50 miliona stanovnika, rekao je generalni sekretar Udruženja diplomiranih mašinskih inženjera Miroslav Krstić.
Krstić je na zajedničkoj konferenciji za novinare Saveza samostalnog sindikata metalaca Srbije, istakao da su stručnjaci tog udruženja uradili analizu koja je pokazala da se zbog stanja u agraru, a pre svega lošeg stanja poljoprivredne mehanizacije, godišnje gubi oko jedne milijarde evra.
Analiza je pokazala da bi stvaranjem uslova za reindustrijalizaciju ovih preduzeća, 2015. godine u proizvodnji traktora, sa prosečnom platom od 360 evra po zaposlenom, bilo moguće ostvariti finansijsku dobit od 3,5 miliona evra.
U projekciji bi, kako je naveo Krstić, 2018. godine prosečna plata u tim preduzećima iznosila 700 evra a projektovani profit 17,5 miliona evra.
U ovu projekciju, kako je naveo Krstić, nisu uračunata preduzeća-kooperatni, ali da jesu broj novozaposlenih bio bi daleko veći od 10.000.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović naglasio je da za 99 odsto preduzeća koja se trenutno nalaze u restrukturiranju postoji rešenje.
"Protivimo se najavama da bi dobar deo preduzeća mogao da ode u stečaj i likvidaciju, a radnici da ostanu bez posla. Srpska privreda ima šansu i mi moramo tu šansu da joj damo", rekao je Vujović. On je naglasio da će granski sindikati SSSS i UGS Nezavisnost zajedničkim snagama napraviti programe revitalizacije preduzeća, ali ukoliko institucije ostanu neme na te predloge, sindikati će organizovati ulične prosteste i štrajkove.
IZVOR: TANJUG

POLICIJA ZABRANILA ŠTRAJKAČIMA IZLAZAK NA AUTOPUT

22. april 2014  • 622 Opširnije

Predsednik Samostalnog sindikata u pamučnom kombinatu Jumko Slađan Mitić izjavio je danas da su predstavnici sindikata od vranjske policije dobili rešenje kojim se zabranjuje najavljena blokada jedne trake auto-puta Niš-Skoplje.
On je agenciji Beta kazao da su radnici nakon takvog policijskog saopštenja odustali od ranije najavljenog izlaska na auto-put kao vida radikalizacije štrajka koji u toj kompaniji traje više od tri meseca i da se štrajk odvija u krugu fabrike.
"Radnici su ostali u krugu fabrike gde se štrajk nastavlja, a o tome da li ćemo ga i kako radikalizovati odlučivaćemo nakon razgovora s vršiocem dužnosti ministra privrede Igorom Mirovićem, na sastanku koji nam je zakazan za sredu u Vladi Srbije", kazao je Mitić.
Radnici Jumka su u štrajku neprekidno od sredine januara, a 12. februara su radkalizovali protest tako što su osam sati potpuno blokirali saobraćaj na auto-putu Niš-Skoplje kod Vranja.
Među zahtevima za prekid štrajka u Jumku, koji su organizovali Samostalni sindikat i Asocijacija samostalnog i nezavisnog sindikata (ASNS), jesu i uplata svih poreza i doprinosa od 2010, kao i isplata šest zaostalih plata.
Radnicima Jumka su od početka štrajka isplaćene dve plate i overene su im zdravstvene knjižice, što je takođe bilo među zahtevima za prekid štrajka.
Holding kompanija Jumko je akcionarsko društvo u restrukturiranju u kojoj je zaposleno oko 1.700 radnika.
Izvor: Beta

PREDUZEĆA U RESTRUKTURIRANJU - SOCIJALNA BOMBA

16. april 2014  • 621 Opširnije

Za nepun mesec, državni poverioci moći će da naplaćuju dugovanja od preduzeća u restrukturiranju, koja ukupno premašuju milijardu i po evra.
Naime, od 15. maja, preduzeća u restrukturiranju prema odluci Ustavnog suda ostaju bez zaštite države od poverilaca. Prema procenama ekonomista od 153, realno je da tek svako treće preduzeće u restrukturiranju nađe kupca. Sindikati, već narednog meseca, očekuju velike socijalne probleme.
U Somboru je u restrukturiranju pet preduzeća u kojima ima oko 1.600 radnika.
Predsednik Samostalnog sindikata u tom gradu Zoran Purić boji se da će zbog odluke Ustavnog suda, mnoga preduzeća otići u stečaj, a radnici ostati bez posla.
"Sombor bi mogao da bude sredinom idućeg meseca jedna socijalna bomba, gde će veliki broj zaposlenih ostati bez primanja, a mnogi i bez radnih mesta", upozorio je Purić.
Profesor na ekonomskom fakultetu Jurij Bajec, slaže se da je donošenje reformskih zakona preduslov za rešavanje sudbine tih preduzeća, međutim, samo to, ipak, nije dovoljno.
„Početak rešavanja tokom ove godine, na nekoliko jakih primera ili velikih problema koje postoje u tim preduzećima, mislim da bi bio dovoljan signal da i strani kreditori, a i konačno i domaća javnost vidi da se ozbiljno misli. Time će vlada pokazati odlučnost koja se sada kroz političke najave nagoveštava, upravo će pokazati spremnost da ide u ta teška rešenja na slučaju ovih preduzeća, i konačno s druge strane i slučaju javnih preduzeća. Tu će se videti da li će biti onako kako se nagoveštava. Samo donošenje nekih zakona neće biti dovoljno, moraće u praksi nešto da se uradi“, kazao je Bajec za Radio Novi Sad.
Da podsetimo, reformskim zakonima su se protivili sindikati, jer su smatrali da nisu u interesu radnika. Oni će tražiti, da kroz novi Zakon o stečaju bude definisan socijalni program za radnike preduzeća koja će otići u stečaj, kako bi mogli da ostvare, između ostalog i pravo na otpremninu. A kada država konačno počne da rešava problem preduzeća u restrukturiranju, moći će da računa i na ranije najavljivanu pozajmicu od četvrt milijardi dolara od Svetske banke. Kada će to i biti, ostaje da sačekamo, ali sigurno, ne pre konstituisanja nove vlade.
Izvor:RTV

ZGRADU JUMKA BLOKIRALO 1.200 RADNIKA

15. april 2014  • 620 Opširnije

Oko 1.200 radnika Jumka u Vranju blokiralo je upravnu zgradu preduzeća, jer su nezadovoljni odlaganjem imenovanja novog generalnog direktora i Nadzornog odbora, izjavio je predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Slađan Mitić.
Predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Sladjan Mitić je izjavio da je u ime sindikata podneo krivičnu prijavu protiv direktora Jumka u ostavci Zorana Stošića, a da sindikati sada nemaju sa kime da pregovaraju o rešavanju nagomilanih problema jer Vlada Srbije, u čijoj je to nadležnosti, još nije imenovala novog generalnog direktora preduzeća.
”Bićemo u upravnoj zgradi i danju i noću dok se naši zahtevi ne ispune. Ostaje i najava radikalizacije protesta, 22. aprila, kada će se, ako nam se do tada niko ne obrati, radnici pešice uputiti autoputem za Beograd. Taj je protest već prijavljen policiji", kazao je Mitić.
Radnici koji su ušli u upravnu zgradu “Jumka”, kako je istakao, ne ometaju rukovodstvo da obavlja svoje poslove, ali je nekoliko direktora tog preduzeća od jutros napustilo zgradu.
"Nakon štrajka i pregovora u poslednja tri meseca radnicima su overene zdravstvene knjižice i isplaćene dve minimalne plate, ali još nije isplaćen treći minimalni lični dohodak koji je radnicima bio obećan do 14. aprila, što je i dovelo do nezadovoljstva i radikalizacije štrajka", rekao je Mitić.
Izvor: Beta

ORBOVIĆ: BEZ PLATA U UO UŠTEDA OKO 60 MILIONA EVRA

15. april 2014  • 619 Opširnije

U Srbiji bi se ogromne uštede u budžetu mogle ostvariti vrlo jednostavno, rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, navodeći da bi najbolje rešenje bilo kada se članstvo u upravnim i nadzornim odborima jedno vreme ne bi plaćalo, što bi, po proračunima sindikata, doprinelo da se uštedi oko 60 miliona evra godišnje.
Napominjujući da se do te cifre veoma lako dolazi, Orbović je naveo da u upravnim i nadzornim odborima u Srbiji, na svim nivoima vlasti - od lokalnih, preko pokrajinskih do republičkih - ima oko 10.000 članova.
“Članovi nadzornih i upravnih odbora za svoj rad dobijaju nadoknade koje su u proseku oko 35.000 dinara. Na ova primanja se plaćaju i svi doprinosi, te se ta cifra penje do prosečnog iznosa po članu UO ili NO od oko 50.000 dinara. Kada se ta suma pomnoži s brojem članova ovih tela u javnom sektoru, kao i s brojem meseci u godini, dolazi se do tog iznosa, koji bi mogao biti usmeren drugde”, rekao je Orbović za novosadski Dnevnik.
Međutim, kako kaže, veliko je pitanje da li bi i koliko od sadašnjeg broja onih koji su angažovani u nadzornim i upravnim odborima u Srbiji pristali da obavljaju taj posao bez naknade.
Orbović smatra da bi angažman u tim telima javnog sektora, pre svega, trebalo da predstavlja čast i da bi eventualno odbijanje obavljanja tog posla, ukoliko ne bi postojala nadoknada, trebalo da ih udalji iz tih tela.
Prema njegovim rečima, članovi tih odbora uglavnom su ljudi koji već negde rade i primaju zarade za taj posao, te su nadoknade dodatan prihod, dok u Srbiji ima mnogo onih koji ne rade, ili primaju minimalnu zagradu od oko 20.000 dinara.
Prema njegovoj oceni, u slučaju smanjenja plata u javnom sektoru bilo bi pošteno da političari plate najviše, ali treba precizno utvrditi ko su funkcioneri čija bi se primanja oporezovala i da li će porez plaćati i lokalni zvaničnici.
“Ukoliko bi se to odnosilo na sve nivoe, od lokala do republike, ušteda bi mogla da se usmeri u druge oblasti - zdravstvo, obrazovanje, kulturu, i poboljša situaciju u tim oblastima”, zaključuje Orbović.
Izvor: Dnevnik/Tanjug

NA POMOLU KONAČAN DOGOVOR O ZAKONU O RADU

14. april 2014  • 618 Opširnije

Ljubisav Orbović kaže za RTS da je Radna grupa za izmene Zakona o radu blizu dogovora o ključnim tačkama, koje su do sada bile predmet spora. Izmene zakona bi, očekuje Orbović, mogle da budu usvojene u roku od dva meseca.
Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije objasnio je da je reč o pet ključnih tačaka - isplata otpremnina, bodovanje minulog rada, kolektivno pregovaranja, minimalna zarada i razlozi za otpuštanje.
Orbović očekuje da već sledeće nedelje komisija koja je zadužena za izradu novog zakona o radu saopšti konkretne predloge za pomenutih pet tačaka.
Predsednik SSSS procenjuje da bi novi zakon mogao da bude usvojen u roku od dva meseca.
Međutim, Orbović ostaje pri stavu da se izmene zakona usvajaju da bi se omogućilo lakše otpuštanje, a na lakše zapošljavanje, kako to tumače predstavnici vlasti i poslodavaca.
"Govori se o lakšem otpuštanju radnika, a kao posledica lakšeg otpuštanja smatra se da će biti i lakšeg prijema radne snage", ponovio je Orbović.
Orbović smatra i da dodatno oporezivanje plata državnih funkcionera, koje je najavio budući premijer Aleksandar Vučić, neće doneti željeni efekat.
"Najbolje rešenje bi bilo da se članstvo u Upravnim odborima u jednom vremenskom periodu ne plaća. To bi bila mnogo veća ušteda, po našim proračunima oko 60 miliona evra godišnje", rekao je Orbović.
Prema njegovoj oceni, u slučaju smanjenja plata u javnom sektoru bilo bi pošteno da političari plate najviše, ali treba videti ko su funkcioneri koji bi bili oporezovani i da li će porez plaćati i lokalni zvaničnici.
Izvor: RTS
POGLEDAJ VIDEO

I RADNICI ŽELE DA BUDU VLASNICI

14. april 2014  • 617 Opširnije

Samostalni sindikat za Rasinski okrug pokrenuo je inicijativu da se u novom Zakonu o privatizaciji na poseban način tretira radničko akcionarstvo, kako bi se zaposlenima omogućilo da uđu u vlasničku strukturu.
“Mi smo i zvanično pokrenuli inicijativu da se u zakonu obrati pažnja na mogućnost da radnici preduzeća pred kojima je privatizacija oforme konzorcijum i pokušaju da kupe firme u kojima rade”, ističe Milenko Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata.
“U Kruševcu imamo odličan primer uspešnog poslovanja ‘Jugoprevoza’, preduzeća koje je danas u rukama radnika”.
"Jugoprevoz" je u vlasništvu radničkog konzorcijuma od 535 mala akcionara, koji su za pet godina uspeli da "otplate" kapital firme u kojoj su bili zaposleni. Kako se približava 30. jun, kada bi status preduzeća u restrukturiranju trebalo da se okonča, kruševački radnici u čak sedam preduzeća s pravom strahuju.
Samo je lane 700 radnika iz četiri kruševačka preduzeća u restrukturiranju napustilo posao kroz socijalni program (HI "Župa", Konfekciji "Zvezda", Fabrika ulja, DIP "Savremeni dom"). U IMK "14.oktobar" više od 600 radnika zainteresovano je za otpremnine.
Kruševački radnici bi rado da postanu vlasnici preduzeća, jer je iskustvo u proteklih 10 godina pokazalo kakve katastrofalne posledice mogu da budu loše privatizacije. Od 32 privatizoane firme u gradu, u čak 14 je poništen kupoprodajni ugovor!
Pozitivne bilanse u poslovanju izvesno imaju dva preduzeća u restrukturiranju: FAM i Pekarsko preduzeće "Branko Perišić". I baš u ove dve firme, kako se čulo na sastanku predstavnika sindikata - postoji interesovanje za investicije.
“Zaposleni u našoj fabrici koja je prošla kroz jednu neuspešnu privatizaciju razmišljaju o organizovanju kroz konzorcijum pri privatizaciji do koje će doći u narednom period”, napominje Radica Jovanović, predsednik Sindikata FAM-a, koji upošljava 180 stalno zaposlenih radnika sa prosečnom platom od 61.500 dinara.
FAM je svojevrememeno funkcionisao u okviru NIBENS grupe Mila Đuraškovića, a dve godine nakon raskida privatizacije, slučaj "NIBENS" rešava se na sudu, a kruševačka fabrika beleži dobitke: u 2013. izvoz je povećan za 28 posto, a poslovna dobit iznosila je 250.000 evra. Ideja o formiranju konzorcijuma dobila je načelnu podršku i među sindikalcima Pekarske indistrije "Branko Perišić". Ova firma gde radi oko 200 zaposlenih je odmah nakon raskida privatizacije 2012. godine svrstana u 10 najuspešnijih preduzeća u restrukturiranju.
Izvor: Novosti

PREDNOSTI I MANE FLEKSIBILNOG RADA

10. april 2014  • 616 Opširnije

Deo reformi koji traže investitori odnosi se i na Zakon o radu. Među njegovim odredbama je i takozvani fleksibilni rad, što je privremeni, povremeni i rad od kuće. Takvo angažovanje smanjuje troškove poslovanja i daje mogućnost kakve-takve zarade, smatraju poslodavci. Sindikati, pak, tvrde da je to mogućnost za nove zloupotrebe radnika.
Srđan Jezdimirović, diplomirani ekonomista, traži bilo kakav posao. Konkurisao je mnogo puta bezuspešno i smatra da bi uvođenjem fleksibilnog zapošljavanja lakše došao do posla.
"Dobijaju svi, i ovaj što je dobio nešto malo para za ta dva-tri sata, ili četiri sata - pola radnog vremena. I on dobija i kompanija dobija što ne plaća vreme u kome se ne radi, tako da mislim da je to dobro", kaže Jezdimirović.
Poslodavci traže uvođenje privremenog i povremenog rada u zakonske okvire, zbog bolje organizacije poslovanja i ušteda.
Direktor Unije poslodavaca Dragoljub Rajić objašnjava da je u ovoj situaciji veoma teško naći stalno zaposlenje u nekim firmama.
"Ovo bar daje šansu da se oni bez radnog iskustva ili oni preko 50 godina negde bar privremeno zaposle i da dođu do nekih prihoda za život", smatra Rajić.
Sindikati smatraju da će uvođenje fleksibilnog rada biti zloupotrebljeno, jer se Zakon o radu, smatraju, ne poštuje, a kršenje tog zakona, kažu, ne sankcioniše.
Radni sporovi koji se u razvijenim zemljama Evropske unije rešavaju za dve nedelje, kod nas traju po nekoliko godina.
"Mi možemo da donosimo zakone, da menjamo i ovaj zakon, da stavljamo nove fleksibilne odnose zapošljavanja i radnih odnosa, ali ako se to i dalje u praksi ne bude primenjivalo, i bude i dalje ignorisano i ne bude instituta koji će pratiti to zakonodavstvo, jednostavno ćemo i dalje biti u začaranom krugu", upozorava potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije Zoran Mihajlović.
Sa stanovištva stručnjaka, svaki legalan rad, makar i na samo nekoliko sati nedeljno, osim budžeta pojedinca, pomaže i ekonomiju. U zemljama Evropske unije, takav rad je uobičajen i sprečava sivu ekonomiju.
Ekonomski analitičar Goran Nikolić napominje da je na Zapadu praksa da se, ako neko radi makar i jedan sat sedmično, čak i po našoj metodologiji, smatra formalno zaposlenim.
Sa druge strane, ističe Nikolić, potrebno je naći pravu meru kako interesi radnika ne bi bilo ugroženi i da neko, na primer, bude uslovljen da se od sutra pojavi na drugom radnom mestu.
Rad od kuće, povremeni i privremeni rad predstavljaju mogućnost, a ne obavezu, ali kandidatura za Evropsku uniju podrazumeva obavezu usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim, kažu u Međunarodnoj organizaciji rada. Kako ćemo prihvatiti fleksibilni rad, zavisiće od ponude i tražnje na tržištu rada.
Izvor:RTS
POGLEDAJ VIDEO

TANJA MIŠČEVIĆ U POSETI SSSS

9. april 2014  • 615 Opširnije

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Tanja Miščević razgovarala je danas u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije o nastavku i unapređenju saradnje sa reprezentativnim sindikalnim centralama u Srbiji.
Na sastanku, koji je održan na inicijativu SSSS i UGS „Nezavisnost“, Miščevićeva je predsednike Ljubisava Orbovića i Branislava Čanka informisala o narednim koracima u procesu pristupanju.
Po formiranju vlade biće osnovan uži pregovarački tim i već od juna se očekuje otvaranje pregovora za pojedina poglavlja.
Učesnici sastanka složili su se da proces pristupanja Srbije treba iskoristiti za doslednu primenu postojećih prava radnika i implementaciju standarda Evropske unije.

SES AUSTRIJE U POSETI SSSS

9. april 2014  • 614 Opširnije

Predstavnici austrijskog Socijalno-ekonomskog saveta razgovarali su danas sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisavom Orbovićem, sekretarom Veća Zoranom Mihajlovićem i potpredsednikom Veća SSSS Draganom Zarubicom.
U razgovoru su razmenjene informacije o socijalnoj i ekonomskoj situaciji u Srbiji, stanju socijalnog dijaloga i aktivnostima SES u dve zemlјe.
Predsednik Orbović naglasio je da sindikat u narednom periodu očekuju izazovi i težak zadatak u zaštiti prava radnika, imajući u vidu ogroman broj nezaposlenih, niske zarade, ali i najavlјene reforme i mere nove vlade.
U razgovorima je izražen obostrani interes za saradnju i razmenu informacija usmerenu na jačanje kapaciteta institucija za razvoj socijalnog dijaloga, kao i saradnju u okviru Dunavskog projekta, koja bi obuhvatila socijalne partnere i privredne subjekte i bila usmerena na ekonomsko-socijalni razvoj regiona Podunavlјa.

ČANAK NOVI PREDSEDAVAJUĆI SES

8. april 2014  • 613 Opširnije

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije izabrao je predsednika Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Branislava Čanka za predsedavajućeg Savetu u mandatnom periodu od 7. aprila 2014. do 7. aprila 2015. godine.
Članovi Saveta su na redovnoj, 53. sednici tog tela, iskazali zahvalnost dosadašnjem predsedavajućem i predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću.
Na sednici su usvojena i dokumenta koja su tehničke prirode i uređuju unutrašnje funkcionisanje saveta i stalnih radnih tela.
Imenovani su i članovi Upravnog odbora projekta „Unapređenje socijalnog dijaloga“ koji se finansira iz IPA sredstava Evropske unije. Ovaj projekat traje dve godine, a potpisnici ugovora o tviningu su Ministarstvo rada, zapošlјavanja i socijalne politike i Slovačka agencija za regionalni razvoj.
Opšti cilј projekta jeste jačanje socijalnog dijaloga na svim nivoima u Republici Srbiji kako bi se stvorile mogućnosti za to da socijalni dijalog postane efikasni element programiranja, formulisanja i sprovođenja socijalnih i ekonomskih reformi, navodi se u saopštenju Socijalno-ekonomskog saveta.

POSTAVITI OBJEKTE PIO FONDA NA ZDRAVE NOGE

8. april 2014  • 612 Opširnije

PIO fond ima veliku imovinu koju treba staviti u funkciju sticanja prihoda, a treba pronaći i zakonski mehanizam da svi koji su obavezni uplaćuju doprinose.
Time bi se obezbedilo dovoljno sredstava za isplatu penzija, zaključeno je na današnjoj Skupštini Sindikata penzionera Srbije.
Potpredsednica tog sindikata Marija Todorović podsetila je da je pre 90-ih godina i tranzicije bilo tri do četiri puta više zaposlenih nego danas, četiri do pet puta manje penzionera, te da je uplaćivanje doprinosa bilo obavezno.
Posle tranzicije situacija se bitno promenila, mnogo se smanjio broj zaposlenih, samim tim i šansa za priliv sredstava, a uz to je i disciplina u plaćanju doprinosa potpuno izgubljena, istakla je ona, dodajući da smo zbog toga došli u situaciju da se penzije poslednjih godina smanjuju.
Todorovićeva je podsetila da je nekada višak para u Fondu ulagan u razne objekte, u banje, rekreacione centre, specijalne bolnice, hartije od vrednosti, zaštitne radionice, rudnike, vodovode, ali i u brojna preduzeća. Samo je u Klinički centar u Beogradu uloženo 44,37 miliona evra.
Sada PIO fond raspolaže imovinom koja je vredna oko 400 miliona evra. Mnogo objekata je propalo, trebalo bi izvršiti rekonstrukciju i postaviti ih na zdrave noge da bi mogli da daju prihode.
Todorovićeva je navela da je sredinom 90-ih godina procenjeno da PIO fond ima udeo od 30 odsto u pojedinim firmama, da bi taj procenat danas bio sveden na 10 odsto.
Član Skupštine Branko Radović podsetio je i da je PIO fond prilikom prve privatizacije, propustio priliku da uzme akcije javnih preduzeća, koje bi donosile prihode i predložio da se sada to ispravi.
Izvor: Tanjug

NAJAVE POZITIVNE, ALI...

7. april 2014  • 611 Opširnije

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ocenio je u ponedeljak da je najava lidera naprednjaka Alekdandra Vučića o rasterećivanju javnog i jačanju privatnog sektora pozitivna, ali da nije jasno kako će to biti realizovano.
"Rešenje koje kandidat za premijera nudi rasterećivanjem javnih preduzeća i otvaranjem novih radnih mesta u privatnom sektoru vrlo je pozitivno i predstavlja suštinu onoga što bi trebalo da se dešava. Nejasno je ko će i kako u privatnom sektoru otvarati ta radna mesta, koji su to poslovi na kojima će se raditi i na koji način i kojom brzinom će se to dešavati", rekao je Orbović agenciji Beta.
Savez samostalnih sindikata Srbije, kako je rekao Orbović, smatra da je neophodno pokrenuti privredu kako bi se omogućilo razvijanje malih i srednjih preduzeća.
"Mi kao sindikat smatramo da bi pokretanje preduzeća u restruktuiranju moglo da bude zamajac za otvaranje novih radnih mesta, novih poslova, kada je o malim i srednjim preduzećima reč. To bi moglo da dovede do zapošljavanja, odnosno prelaska radnika iz javnih preduzeća u privatni sektor", rekao je Orbović.
Savez samostalnih sindikata Srbije veruje, kako je rekao Orbović, da je put koji je Aleksandar Vučić najavio dobar, ali da je neophodno znati kojom će se brzinom i kojim sredstvima taj put ostvarivati.
Izvor: Beta

DIJAGNOZA SRPSKE PRIVREDE

7. april 2014  • 610 Opširnije

POGLEDAJ VIDEO

 

Da bi privatni sektor mogao da se razvija potrebno je popraviti poslovnu klimu. Prvi efekti, odnosno više radnika u privatnom sektoru, morali bi da budu vidljivi do kraja godine, pod uslovom da se sa pravim merama krene odmah po formiranju nove vlade, ocenjuju sindikati i poslodavci.
Podrška privrednicima i veće zapošljavanje u privatnom sektoru, biće okosnica ekonomskog programa nove vlade, čije je delove najavio budući mandatar Aleksandar Vučić. Konkretne mere za jačanje privatnog sektora biće obelodanjene prilikom samog formiranja kabineta u Nemanjinoj 11.
U prvim komentarima udruženja privrednika i sindikata takvu politiku ocenjuju kao realnu, ali i neophodnu, imajući u vidu da je sadašnje stanje neodrživo.
Zaposleni kod privatnika rade više, a manje zarađuju i manje su zaštićeni od radnika u javnim inisitucijama i preduzećima. To je dijagnoza s kojom srpska privreda više ne može da opstane i zato će se krenuti sa politikom jačanja privatnog sektora.
Predsednik SNS Aleksandar Vučić poručio je da će se ići agresivno sa tom politikom i da očekuje veliko povećanje broja zaposlenih u privatnom sektoru.
"Za nas je suština da deo ljudi iz javnog prebacimo u privatni sektor, jer privatni sektor je taj koji drži, izdržava javni sektor. To ljudi kod nas moraju da razumeju. Privatni sektor plaća javni sektor, a ne obrnuto", naveo je Vučić.
Plan je realan, kažu privrednici, ali su za njegovo sprovođenje potrebne prave mere, u više oblasti.
Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić rekao je da su pre svega potrebne mere na suzbijanju sive ekonomije, pretvaranje radnih mesta u realna radna mesta, omogućavanje da preduzeća i radnici u njima imaju jednaka prava, kao što ih imaju u javnoj upravi.
U javnom sektoru zaposleno je oko 750.000 radnika. U privatnom milion.
Sindikati poručuju da podržavaju sve mere i ideje koje će povećati zapošljavanje u privatnom sektoru.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da će se vrlo teško doći do toga da nema mnogo otpuštanja u javnom sektoru, a da se radnici zaposle u privatnom sektoru.
"Odnosno, suština problema je naći rešenje kako da privatni sektor počne da se otvara i da preuzima zaposlene, odnosno da otvara nova radna mesta. Da li je dovoljno samo kroz olakšice kroz doprinose. U ovom momentu fali ideja šta je ono što bi trebalo da se radi", naveo je Orbović.
Da bi privatni sektor mogao da se razvija potrebno je popraviti poslovnu klimu. Prema uslovima za funkcionisanje privatnog biznisa, Srbija je među poslednjima na listi konkuretnosti u svetu.
Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić smatra da to može da se popravi relativno brzo i da se stvori dobra percepcija kod poslovnog sveta, kod privatnog sektora u zemlji i inostranstvu da ulaganje privatnog kapitala i razvoj privatnog sektora mogu da budu perspektivni u Srbiji.
Do kraja godine, prema oceni sindikata i poslodavaca, prvi efekti, odnosno više radnika u privatnom sektoru, morali bi da budu vidljivi, pod uslovom da se sa merama krene odmah po formiranju Vlade.
Izvor: RTS
 

POGLEDAJ VIDEO

KASNIJE PENZIONISANJE I REFORMA PIO FONDA - NEMINOVNOST

4. april 2014  • 609 Opširnije

Reforma penzionog sistema u Srbiji je neminovnost, kao što je neminovno i podizanje starosne granice za odlazak u penziju, ali se uštede u budžetu ne smeju sprovoditi na štetu već ionako osiromašenih penzionera, nego reformom Fonda PIO i njegovih prihoda, ocenili su ekonomski eksperti i predstavnici sindikata.
Predsednik Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke Milenko Dželetović rekao je da će imperativ nove vlade i njenog Ekonomskog saveta biti sistemsko rešavanje reforme penzionog sistema.
On je poručio da se reforma mora započeti, a tek poslednja mera, ukoliko sve druge budu iscrpljene, biće jednokratno smanjenje penzija.
Komentarišući zahtev MMF da se moraju ostvariti uštede na izdacima za penzije, kao uslov da Srbija dobije novi aranžman, Dželetović je za RTS rekao da to ne mora da bude prihvaćeno ako će naneti štetu u makroekonomskoj stabilnosti zemlje.
“Reforma penzionog sistema je tek jedan kamičak u moru problema koji čekaju novu vladu”, ocenio je Dželetović, koji smatra da će nova vlada sigurno imati kredibilitet za sprovođenje reformi, od kojih će neke sigurno biti bolne.
Ekonomista Miladin Kovačević kazao je da bi reforma penzionog sistema morala da ide u dva pravca - podizanjem granice za penzionisanje, što je neminovnost, a drugi pravac je indeksacija penzija sa rastom inflacije i tu bi mogli da se smanje izdaci za penzije iz budžeta ispod 10 odsto BDP godišnje.
Kovačević je objasnio da se reforma penzionog sistema može sprovesti bez nužnog smanjenja penzija, reformom PIO fonda i novim izvorima prihoda za taj fond.
Član Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Srbije Milan Grujić naveo je da je bruto učešće penzija u BDP od 12 do 15 odsto od 2009. do 2012. godine, a MMF zahteva da se to učešće svede na ispod 10 odsto BDP.
“U Srbiji od ukupno 1,7 miliona korisnika, penzija 410.000 penzionera ima najnižu penziju, a to je 10.000 dinara mesečno, a prosečna penzije iznosi oko 23.000 dinara mesečno”, naveo je Grujić.
On je dodao da je indeksacijom, odnosno usklađivanjem penzija sa rastom trsoškova života, ta grupacija od 2003. do danas realno izgubila 27 odsto mesečnih prihoda.
“Na birou ima realno milion ljudi bez posla sa prosečnom starošću od 39 godina, a mladih od 24 do 34 godine života ima 270.000 i ako bi se starosna granica za odlazak u penziju pomerila na 67 godina, za dve godine imali bi smo mali efekat rasta prihoda u budžetu - svega četiri odsto po tom osnovu,” upozorio je Grujić.
PIO Fond treba restrukturirati da bude samoodrživ i samofinansirajući, naglasio je Grujić i dodao da ove godine od 584 milijarde dinara u Fondu PIO, oko 261 milijarde dinara dolazi iz republičkog budžeta i suština reformi treba da bude smanjenje učešća države u finansiranju Fonda PIO.
Predsednik Saveza vojvođanskih penzionera Milan Nenadić rekao da su penzioneri toliko osiromašeni, da neki primaju penzije niže od socijalne pomoći, tako da je stotine hiljada penzionera "u stanju socijalne bede", ili na samom rubu, ocenjujući da zbog toga nema govora o nekakvom smanjenju njihovih penzija.
“Reformu penzionog sistema ne treba rešavati preko leđa penzionera, već treba pribeći drugim modelima u rešavanju tog problema”, rekao je Nenadić.
Izvor: Tanjug/Beta

RADNICI AGROŽIVA MOLE ZA SPAS KOMPANIJE

4. april 2014  • 608 Opširnije

Predsednik Samostalnog sindikata kompanije "Agroživ" Branko Nadaždin zatražio je od čelnika opštine Žitište, Vlade Vojvodine i Srbije da pomognu u očuvanju imovine te kompanije i spreče prodaju delova firmi u stečaju, jer će, u suprotnom, egzistencija velikog broja ljudi biti ugrožena.
"Kompanija 'Agroživ' ove godine slavi 30 godina rada, tokom koga je bila ponos srpskog živinarstva. Procesi dezintegracije u našoj kompaniji prete apsolutnim urušavanjem sistema", kazao je Nadaždin.
On je ocenio da je neshvatljivo da se sistem kakav je "Agroživ", svakim danom urušava, a da su "nakaradnim stečajnim postupcima" radnici došli u situaciju da mole za život kompanije od koje zavisi 1.250 zaposlenih i njihovih porodica.
Nadaždin je ukazao da je trenutno najvažnije zaustaviti prodaju "Živinoplus" u stečaju, koja je zakazana za 10. april i istakao da je "Agroživ" jedini izvor egzistencije u opštini Žitište, koja je jedna od najnerazvijenijih u Srbiji.
"Kada su prodate prve tri farme, dobili smo obećanje od republičke i pokrajinske vlade da do konačnog rešenja pitanja 'Agroživa' neće biti dalje dezintegracije kompanije. Medjutim, ubrzo nakon toga bili smo svedoci ponovnih ataka na našu imovinu, jer su 21. marta prodate dve nove farme", istakao je on.
Radnici od Vlade Srbije očekuju da se, zajedno sa vlasnikom kompanije "Srbijagasom", donese trajno rešenje koje bi obezbedilo nesmetano funkcionisanje "Agroživa", bez obzira na to hoće li to biti strateško partnersvo, ili neki drugi model.
Izvor: Beta

SEDAM OD 10 RADNIKA MAŠTA O PROSEČNOJ PLATI

4. april 2014  • 607 Opširnije

Prosečna plata u Novom Sadu, prema poslednjim podacima Zavoda za statistiku, iznosi 49.165 dinara bez poreza i doprinosa. Međutim, većina Novosađana može samo da sanja ovaj iznos, a sindikati tvrde da čak 70 odsto sugrađana zarađuje znatno manje od toga.
Pojedini radnici u Novom Sadu plaćeni su samo 15.000 dinara mesečno, jer rade “na crno”.
Prodavci u buticima, trafikama ili marketima rade neprijavljeni za dvadesetak hiljada, frizeri i ugostitelji, ako nisu vlasnici, zarade malo više, dok medicinske sestre prosečnu platu ne mogu da zarade ni kada im se uračuna noćno dežurstvo.
Najmanje plate imaju zaposleni u zanatskim i uslužnim delatnostima, a prema podacima Zavoda najmanje primaju Novosađani koji proizvode odevne predmete, svega 24.723 dinara. Prosečne zarade u ugostiteljstvu su 23.387 dinara, proizvođači nameštaja zarađuju oko 27.500 hiljada, koliko i prodavci u buticima i marketima ukoliko su regularno prijavljeni. Međutim, građani kažu da je realno stanje mnogo gore.
U Savezu samostalnih sindikata Novog Sada navode da je neto prosečna plata od skoro 50.000 realna, ali za one kojima se regularno uplaćuju svi doprinosi. Ipak, mnogi građani ne primaju tako platu.
“Ljudi u sivoj zoni rade za minimalac ili čak ispod toga. Nemoguće je izračunati pravu prosečnu platu, jer ne znamo koliko ljudi radi ‘na crno’, u trafikama, buticima, kafićima... Mnogi platu primaju na ruke, a ne preko računa. Neki je čak i ne primaju”, kaže Boško Petrov, portparol Saveza.
Izvor:24sata

TEKSTILCI NAJAVILI BLOKADU AUTOPUTA

2. april 2014  • 606 Opširnije

Zbog neispunjenih socijalnih zahteva, radnici „Jumka“ koji štrajkuju od 13. januara, najavili su nove protestne šetnje ulicama Vranja.
Predsednici ASNS i Samostalnog sindikata, Snežana Veličković i Slađan Mitić, na konferenciji su najavili da će 1.800 tekstilaca ponovo blokirati međunarodni autoputa Beograd-Niš-Skoplje-Atina.
“Primili smo dva ‘minimalca’. Zdravstvene knjižice overene su do juna. Uprkos čvrstim obećanjima u Vladi Srbije, država kao većinski vlasnik nije ispunila sve zahteve. Krajnje je vreme da se stavi tačka na višegodišnju agoniju ‘Jumka’ i njegovih radnika”, rekao je Mitić.
Vranjski tekstilci protestnu šetnju neće više završavati kod zgrade Gradske uprave. Naumili su da od fabričkih hala prepešače do pravoslavnog hrama Svete Trojice i pomole se svevišnjem za spas „Jumka“.
“U više navrata pokušavali smo bezuspešno da razgovaramo sa novim predsednikom Nadzornog odbora Branislavom Popovićem. Tek danas se smilovao da razgovaramo. Ne u zgradi ‘Jumka’, već u prostorijama SNS, neka to javnost sazna. Ukoliko se država ponovo ogluši o naše zahteve, pešice odlazimo da u Beogradu protestujemo ispred Vlade Srbije”, rekla je Veličkovićeva.
Vranjski tekstilci više ne veruju Ivici Dačiću, Aleksandru Vučiću i ostalim političarima. Samo traže da država ispuni socijalne zahteve i spasi „Jumko“ od daljeg propadanja i bankrota.
Izvor:Blic

SINDIKALCI DOBILI OTKAZ ZBOG ŠTRAJKA

1. april 2014  • 605 Opširnije

Devetoro članova Štrajkačkog odbora preduzeća Frad filteri internacional Beograd, ogranak Aleksinac, među njima i čelnici podružnica Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ u tom preduzeću nedavno su dobili otkaze.
Zbog toga je u centru Aleksinca održan i protest zaposlenih u preduzeću, bivših radnika i građana koji su sa tog skupa zatražili da se rešenja o otkazima ponište.
Dok poslovodstvo fabrike tvrdi da su otkazi podeljeni zbog nezakonito organizovanog štrajka, sindikalci tvrde da se radi o perfidnom pokušaju poslovodstva da spreči radničku i sindikalnu borbu za osnovna prava.
“Štrajk je održan 12. i 13. marta. Na takav korak smo se odlučili jer je poslovodstvo uporno odbijalo razgovore sa nama, ne poštujući ranije postignute dogovore oko isplata zarada i zaostalih putnih troškova Zahtevali smo isplatu drugog dela zarade za decembar 2013. godine, cele januarske plate, ali i pojedinih zaostalih zarada iz 2012. godine. Takođe, jedan od zahteva je bio i isplata toplog obroka u iznosu od 100 dinara dnevno, za period od 1. jula 2012., kao i putnih troškova za radnike iz Vakupa, kojima se duguje više od dve godine. Istakli smo i zahtev za povezivanje radnog staža. Nakon dva dana štrajka postignut je sporazum sa poslodavcem koji se obavezao da će da ispuni sve naše zahteve. Međutim, ubrzo po prekidu štrajka poslovodstvo fabrike je donelo odluku o prekidu radnog odnosa za mene, predsednika podružnice UGS „Nezavisnost“ i još sedmoro kolega koji su bili članovi Štrajkačkog odbora”, kaže za Danas Mlađan Marković, predsednik Samostalnog sindikata Frad filter internacional.
On objašnjava da se poslovodstvo pozvalo na to da je Inspekcija rada navodno utvrdila da je reč o nezakonitom štrajku i da sindikalne organizacije koje su ga sprovele nisu na adekvatan način registrovane.
“Ništa od tvrdnji poslodavaca nije tačno. U Inspekciji rada u Nišu su nam rekli da u njihovom rešenju donetom nakon okončanja štrajka nigde ne stoji ocena te službe da je štrajk nezakonit. Naprotiv, u Inspekciji rada nam je rečeno da poslodavac nije imao pravo da nas otpusti, i savetovano nam je da tužimo poslodavca jer smo nezakonito otpušteni da će on biti u obavezi da nas vrati na posao”, ističe Marković.
On dodaje da nije tačno da sindikalne podružnice SSSS i „Nezavisnosti“ nisu na adekvatan način registrovane, te da oni poseduju sve papire izdate od nadležnih da mogu da deluju u preduzeću.
“Pokušali smo da kontaktiramo i Branimira Zabunovića, direktora fabrike, ali nam je u Frad filterima rečeno da nije u kancelariji i da ostavimo broj telefona na koji nas niko nije kontaktirao do zaključenja ovog izdanja. Nismo uspeli da stupimo u kontakt ni sa poslovodstvom MPS grupe u Beogradu, u čijem sastavu fabrika posluje”.
Inače, radnici preduzeća Frad filteri protestovali su i prošle godine zbog neisplaćenih zarada i doprinosa i tom prilikom su tvrdili da je direktor fabrike Branimir Zabunović izjavio: „Gde piše da radnici moraju da prime platu?!“ Mediji su pisali da je tokom pregovora o okončanju štrajka Zabunović jednog od pregovarača udario u lice, a drugog opsovao zbog čega je policija protiv njega podnela prekršajnu prijavu.
Frad filteri su kao izuzetno uspešna fabrika prodati odmah posle usvajanja Zakona o privatizaciji, već krajem 2002. godine. Tada su je kupili u konzorcijum Dušimir Zabunović (brat sadašnjeg direktora fabrike) i sa pet odsto udela, zbog reference koja je zahtevana na tenderu, Auto Nena, koja je ubrzo potom i izašla iz vlasništva.
Danas fabrika posluje u sastavu MPS grupe na čijem je čelu Dušimir Zabunović. Dušimir Zabunović je široj javnosti postao poznat 5. oktobra 2000. godine kada je sa grupom naoružanih ljudi upao u zgradu Uprave carine, i čitava dva dana proveo na funkciji direktora te institucije.
“Situacija koju poslovodstvo želi da iskoristi je ta da smo mi samo na „papiru“ tri puta menjali firmu za koju radimo. U februaru 2013. godine, zbog reprograma duga koji je nastao zbog neuplaćenih doprinosa u prethodnom periodu, a nakon što je poslovodstvo potpisalo ugovor o reprogramu duga sa Poreskom upravom, radnicima je dostavljen novi ugovor o radu, prema kome smo mi tada zaposleni u drugom preduzeću, beogradskom Frad filteri internacional, koja je sestrinska firma aleksinačkoj fabrici. Nejasno nam je zbog čega je to bilo urađeno, a direktor Frad filtera u Aleksincu, Branimir Zabunović, koji je jedini ostao u radnom odnosu u fabrici, je tada objasnio da je to upravo zbog reprograma, kako se ne bi dogodilo da neka blokada računa, zbog eventualno neurednog plaćanja obaveza, zaustavi proizvodnju. U februaru ove godine smo opet vraćeni na rad Frad filteri u Aleksincu a nakon toga je doneta odluka da se od 173 zaposlena u fabrici, njih 172, dakle svi sem Zabunovića proglase tehnološkim viškom i da pređu i Frad filteri internacional ali ovoga puta na neodređeno radno vreme. Tu komplikovanu situaciju pokušava da iskoristi rukovodstvo fabrike koje tvrdi da mi ne delujemo legalno kao sindikalne podružnice u Frad filteri internacional. To naravno nije tačno, mi u našoj pravednoj borbi imamo podršku naših sindikalnih centrala a spremni smo i na radikalizaciju protesta i štrajk glađu”, ističe Marković.
Izvor: Danas

RADNICI INTERLEMINDA BLOKIRALI PUT

1. april 2014  • 604 Opširnije

Radnici fabrike za proizvodnju plastificiranog lima i panela "Interlemind" u Leskovcu blokiralil su na jedan sat ulaz u grad iz pravca Vranja.
Radnici zahtevaju isplatu 16 zaostalih plata i raskid ugovora sa većinskim vlasnikom iz Bugarske.
Predsednik Samostalnog sindikata Saša Milenković rekao je Tanjugu da su radnici odlučili da posle mesec i po dana ponovo blokiraju put, jer država koja je vlasnik 49 odsto preduzeća nije ništa preduzela da ih zaštiti.
Pored toga, većinski vlasnik iz Bugarske Valnetin Zaharijev ne dolazi u fabriku već devet meseci.
"Izbori su prošli. Pre izbora svi su obećali, međutim od obećanja se ne živi. Ovi radnici 16 meseci ne primaju platu nemaju zdravstveno osiguranje, nemaju ništa, nemaju čime da žive više. Svakog dana ćemo blokirati put da se urazume", kazao je Milenković i izrazio očekivanje da ih lokalna samouprava podrži.
On je podsetio da je pre izbora na intervenciju ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igora Mirovića , delegacija radnika posetila Agenciju za privatizaciju i da im je obećano da će nadležni organi ispitati poslovanje fabrike i da će doći do raskida privatizacije.
Na protestu je bilo oko 50 radnika, a neki od njih su došli sa članovima porodice.
"Imam troje dece i suprugu. Ništa ne primam. Struju su mi isključili. Za vodu dugujem 27.000 dinara, a za iznosenje dsmeća 27.000 dinara. Odakle da dam državi pare ako vlasnik ove firme meni ne da platu", kaže radnik Dejan Nikolić.
I drugi radnici tvrde da žive sa ogromnim dugovima za komunalne usluge i da ne mogu ni porodicu da prehrane.
"Ja i supruga smo dobili otkaz. Ja sam dobio infarkt kada sam dobio otkaz od stresa. Bio sam poslovođa 30 godina pred penziju sam dobio otkaz, kako bi zastrašili i ostale ljude", objašnjava Živadin Mitić.
Predstavnici sindikata kažu da zbog nebrige vlasnika i države može doći i do ekološke katastrofe.
"Imamo između 40 i 45 tona hemikalija i gasa i ukoliko bi se desilo nešto nepredvidivo, pošto ima i krađe, došlo bi do ekološke katastrofe u Leskovcu. Sve institucije su obaveštene o tome i niko ne reaguje", upozorava Milenković.
Leskovačka fabrika plastificiranog lima "Interlemind" prodata je 2005. godine bugarskoj kompaniji "Kremikovci" za 111 miliona dinara.
Sindikati i radnici su još tada upozoravali da je fabrika procenjena pet puta manje nego što zaista vredi. Pre privatizacije u "Interlemindu" se proizvodilo oko 7.500 tona plastificiranog lima a nakon privatizacije ni 50 odsto od te količine.
Vlasnik fabrike Bugarin Vladimir Zaharijev bio je vlasnik još nekoliko fabrika u Srbiji, ali je Agencija za privatizaciju u većini njih raskinula ugovore zbog neispunjenih obaveza.
Izvor: Tanjug

TREĆINA SRBIJE NA MINIMALCU

31. mart 2014  • 603 Opširnije

Minimalna zarada u Srbiji nije povećana već dve godine i spada u najniže u regionu, a procene su da “minimalac” u našoj zemlji prima trećina zaposlenih.
On trenutno iznosi 115 dinara po satu, a na mesečnom nivou 20.010 dinara.
Sindikati predlažu da se u okviru izmena Zakona o radu uvede odredba po kojoj bi bilo predviđeno da se minimalac može isplaćivati najduže šest meseci i to u slučajevima kada poslodavac, odnosno firma, ima probleme u radu. Takođe, traže da se on utvrđuje jednom godišnje, i to u oktobru, i da iznosi najmanje 70 odsto od minimalne potrošačke korpe, koja sada iznosi oko 65.000 dinara.
Predstavnici radnika su pre nekoliko meseci zatražili i da se minimalna cena rada poveća na 130 dinara po satu, sa čime se nisu složili poslodavci, koji ističu da se za to nisu stvorili uslovi u privredi. Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta u februaru doneta je odluka da se cena rada ne menja do juna.
Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović rekao je da zabrinjava činjenica da “minimalac” u Srbiji ne može da zadovolji ni egzistencijalni minimum potreba stanovništva.
Prema njegovim rečima, procene sindikata pokazuju da trećina zaposlenog stanovništva u Srbiji živi od “minimalca”. To praktično znači da oko 500.000 građana prima minimalnu mesečnu zaradu.
“Minimalac” u Srbiji je poslednji put korigovan u aprilu 2012. godine, i tada je cena rada po satu sa 102 dinara povećana na 115 dinara. Radnik u Srbiji je sa minimalnom platom od 175 evra i tada bio jedan od najmanje plaćenih u okruženju.
Kada je reč o zemljama članicama EU, Bugarska je sa 3,7 evra po satu imala najnižu cenu rada u Evropskoj uniji u 2013. godini, ali je istovremeno imala i najveće povećanje te cene od 44,1 odsto od 2008. do 2013. godine. Izvor: Novosti

KOLEKTIVNI UGOVORI POSLE OSAM GODINA

31. mart 2014  • 602 Opširnije

Predškolske ustanove u Staroj Pazovi,” Poletarac” i “Radost” su 26. marta u zgradi Opštine posle mukotrpnog osmogodišnjeg rada i pregovora sa četiri strukture opštinskih vlasti potpisale kolektivne ugovore.
Naši sindikalci su konačno uspeli da slože sve neophodne “kockice” kako bi situaciju u kolektivima predočili lokalnoj upravi. Dovedeći time proces u normalan status socijalnog dijaloga, ubedili su sadašnje vlasti u neophodnost potpisivanja KU za obe predškolske ustanove na ovoj teritoriji i da je ono u interesu njih samih, zatim zaposlenih, pa i direktora ustanova, a prvenstveno u interesu dece koju naše koleginice čuvaju, vaspitavaju i na kraju obrazuju.
Zahvaljujući pomoćniku za ekonomski razvoj i strateški marketing predsednika opštine Goranu Saviću i sekretaru Skupštine opštine Vesni Jovanović, predsednik Opštine Đorđe Radinović je dobio pravu informaciju o statusa zaposlenih u PU i posle toga razumeo potrebu i važnost potpisivanja ovako bitnog dokumenta za sve zainteresovane strane.
Tokom ovog procesa, poslednjim intenzivnim pregovorima dugim čitavu godinu, aktivno su se uključile i direktorice ustanova Borislava Banjeglav Klaćik ( PU “Radost” Novi Banovci ) i Milica Blešić ( PU “Poletarac” Stara Pazova), te i njena zamenica Radmila Bogdanović. One su se maksimalno založile za okončanje pregovora.
Svakako, najveći doprinos ovom činu potpisivanja dale su sindikalne vođe ustanova Snežana Jovičić, Milan – Lale Marković i Jamina Baškot uz podršku presednika Opštinskog odbora obrazovanja Radeta Ercega.
Tom prilikom predsednik Opštine je izjavio da je cilj lokalne uprave da obezbedi dovoljne kapacitete u PU za svu decu i najavio izgradnju vrtića u Belegišu i proširenje vrtića u Staroj Pazovi.
Snežana Jovičić je naglasila da je ovim kolektivnim ugovorom konačno definisan proces socijalnog dijaloga, kao i socijalno-materijalni status zaposlenih uz sva prava iz oblasti rada i radnih odnosa. Potpisnicima ugovora su se zahvalile i direktorice ustanova Radmila Bogdanović i Borislava Banjeglav Klaćik.
Potpisivanju Kolektivnih ugovora je, pored pomenutih, prisustvovala i načelnica društvenih delatnosti Milka Simić.

KRIZA PREGOVORA SINDIKATA I POSLODAVACA

28. mart 2014  • 601 Opširnije

Nezaposlenost, nova nepovoljna zakonska rešenja za radnike gotovo svih zemalja u okruženju i događaji u Federaciji BiH kao reakcija, podstakli su pregovore o radnim odnosima i pravima širom regiona
Sindikalci okupljeni u Beogradu podsetili su koliko su ti razgovori važni.
Nijedna vlast u Federaciji BiH u poslednjih 10 godina nije razgovarala ozbiljno sa radnicima, a nezakonite i loše privatizacije oterale su mnoga preduzeća u stečaj i ostavile radnike bez posla, kažu bosanski sindikalci.
Ističu da je u Sarajevu bilo više mirnih i dostojanstvenih protesta koji nisu omogućili razgovore o socijalnim problemima.
"Dešavalo nam se da nam poljoprivrednici organizovani u svoje udruženje mesecima spavaju ispred državne skupštine i na Trgu BiH u šatorima, da dužnosnici prolaze pored njih i ne obaziru se na njihove zahteve. Znači, morali su se ovakvi radikalni protesti desiti da bi se ta ohola vlast probudila na neki način i zaista ozbiljno shvatila te ljude", kaže Minka Rašidbegović, predsednica sindikata finansija u Federaciji BiH.
U Republici Srpskoj sindikati nisu tražili proteste poput onih u Sarajevu, ali je predsedništvo sindikata svakodnevno bilo u kontaktu sa svojim poverenicima u preduzećima kako bi rešavali probleme.
Najviše ih imaju sa menadžerima stranih firmi koji, da bi dobili nagrade za dobre rezulatate poslovanja, smanjuju plate i često produžavaju radno vreme.
"Često se i ne plaća prekovremeni rad, međutim, mi to rešavamo sa inspekcijom rada koja ima nadležnost da proverava poštovanje opšteg, granskog i kolektivnog ugovora i idemo sve do sudova", navodi Tane Peulić, predsednik Sindikata metalaca Republike Srpske.
Na predložene izmene zakona o radu ne pristaju srpski niti hrvatski sindikati. Ipak, kao kandidati za Evropsku uniju i taj zakon moramo uskladiti sa evropskim zakonodavstvom tako da su razgovori radnih grupa socijalnih partnera nastavljeni i u mandatu tehničke vlade.
"Ovaj kurs koji je zauzela Vlada, neka je i tehnička, neka je i u ostavci, a to je, nadam se da ćemo dočekati da konačno prođe kroz Socijalno-ekonomski savet i da nijedan predlog zakona, pogotovo tako važnih zakona koji uređuju svet rada, ne treba da ide na neki drugi način", smatra Vladislav Jevtović iz BOFOS sindikata.
Međunarodne sindikalne organizacije podstiču pregovore kao jedino moguće rešenje.
Rul Rochojzen, predsednik Svetske organizacije radnike, smatra da treba uvek pregovarati.
"Ono što se dešava na nivou kompanija i na nivou grane sa kolektivnim ugovorima je prvenstveno nešto između poslodavaca i zaposlenih i nije na prvom mestu neki dogovor sa vladom. Zato ne treba čekati rezultate izbora jer danas će na izborima jedna stranka biti najjača a druga mala, a sutra možda na sledećim izborima obratno", objašnjava Rochojzen.
Ako je verovati narodnoj mudrosti da ni majka ne hrani dete dok ono ne zaplače, onda je i za sindikate rešenje glasniji i istrajniji zahtev vlastima za pregovore.
Izvor: RTS

SAGLASNOST OKO RADA NA ODREĐENO VREME

28. mart 2014  • 600 Opširnije

Na jučerašnjem sastanku Radne grupe za izmene Zakona o radu sindikati su tražili da rad na određeno vreme u svim firmama koje imaju kontinuitet u radu mora da bude ograničen na 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih, sa čime se ne slažu poslodavci, izjavio je član te grupe I sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, Zoran Mihajlović.
Mihajlović je Tanjugu rekao da postoji saglasnost da se rad na određeno vreme pomeri sa godinu na dve godine, a da sindikati insistiraju da treba da postoji mehanizam zaštite, odnosno da radnici ne budu zloupotrebljeni.
Takođe, ako radnik radi dve godine na određeno mora se zakonom predvideti da je poslodavac dužan da mu nakon tog perioda produži ugovor, ali na neodređeno, a ako ga otpusti da na njegovo mesto ne prima novog radnika, dodao je on.
Što se tiče otpremnina, Mihajlović je rekao da se sindikati slažu sa time da se one isplaćuju za godine staža provedene kod poslednjeg poslodavca, ali da to ne bude trećina od osnovne zarade, vec trećina od prosečne plate.
"Sada smo bliži dogovoru u vezi toga", rekao je Mihajlović.
Kako je dodao, na sastanku je bilo reči i o minimalnoj ceni rada, koja bi, kako sindikati smatraju, trebalo da se utvrđuje jednom godišnje, i to u oktobru i da iznosi najmanje 70 odsto od minimalne potrošačke korpe.
Sa time se, kako je naveo, ne slažu predstavnici Ministarstva finansija.
Cena rada po satu u Srbiji sada iznosi 115 dinara, odnosno oko 20.000 dinara na mesečnom nivou.
Nastavićemo razgovore idućeg četvrtka, a očekujemo da će se će po formiranju nove vlade konkretnije i preciznije razmatrati i postići dogovor oko spornih odredbi, naveo je Mihajlović.
Na sastanku predstavnika sindikata i poslodavaca sa predstavnicima vlade početkom januara dogovoreno je da se Nacrt izmena Zakona o radu završi do 1. maja, a njegovo usvajanje se očekuje do kraja juna.
Izvor: Tanjug

EVROPSKI SINDIKATI PROTIV NEOLIBERALNOG KONCEPTA

28. mart 2014  • 599 Opširnije

Sindikati širom Evrope suočavaju se sa sličnim problemima. Reč je o globalnim problemima, koji prevazilaze granice pojedinih zemalja. Neoliberalni koncept, koji je godinama bio prisutan, počev od 2008. godine, pokazjuje svoje pravo lice. Sve se više uviđa da to nije koncept ekonomskog razvoja u korist većine, već da služi za bogaćenje manjine, rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.
On je to rekao na otvaranju dvodnevne sednice Izvršnog odbora Evropskog sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije(OSE), koja se održava u prostorijama SSSS.
Ne tako davno u vreme finansijske krize za oporavak bankarskog sitema u svetu uloženo je oko 3.000 milijarde evra, a te iste banke nisu adekvatno pomogle privredu. Do kredita se teško dolazi, jer su kamate nerealno visoke, istakao je Orbović.
On je ukazao i na veliku nezaposlenost u Srbiji koja je oko 25 procenata i na zarade koje su u proseku oko 400 evra, naglašavajući da je u Srbiji zbog toga veliko nezdaovoljstvo.
U ime domaćina gostima iz Evrpe dobrodošlicu je poželeo predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodprivredi Srbije, Dragan Zarubica.

INSTITUT KIRILO SAVIĆ: TRAŽE SMENE

26. mart 2014  • 598 Opširnije

Zaposleni u Institutu Kirilo Savić su danas održali protest ispred zgrade Vlade Srbije. Oni traže smene čelnih ljudi Instituta.
Predstavnici zaposlenih predali su vladi zahtev za smenu generalnog direktora Instituta Miroljuba Jevtića, predstavnika države u skupštini instituta i članova Nadzornog odbora.
Predsednik sindikata u Institutu Zoran Martinović, koji je u ime zaposlenih predao ovaj zahtev vladi, izjavio je Tanjugu da zaposleni Instituta nemaju ništa lično protiv bilo koga iz Uprave, ali da rezultati poslovanja Instituta pokazuju da je njihov zahtev opravdan.
On je naveo da zaposleni Instituta nisu primili plate od oktobra 2012. i da u ovom trenutku objektivno i nema dovoljno posla.
"Nijedan ozbiljniji finansijski posao nije ugovoren u poslednjih pet godina, od kada je na čelu instituta Miroljub Jevtić", rekao je on.
Izvor: Tanjug

SKORO 200 RADNIKA LIVNICE TEHNOLOŠKI VIŠAK

25. mart 2014  • 597 Opširnije

Programom rešavanja viška zaposlenih u Livnici "Kikinda" AD, Grupa "Cimos" je 195 radnika proglasila tehnološkim viškom.
Ono što je planom restrukturiranja Grupe "Cimos" svojevremeno i najavljivano, sada se i realizuje, a poslovodstvo naglašava da se traži način da se što veći broj tih ljudi preusmeri i uposli u drugom privrednom društvu - "Livnici Kikinda Automobilska industrija" doo.
U Livnici "Cimos" radi 1.850 radnika i najveća je firma u kikindskoj opštini.
Ko će od 195 radnika kikindske Livnice na tržište rada, uz otpremninu od oko 100 evra po godini staža, znaće se u narednih 90 dana. O svim merama koje se preduzimaju u procesu restrukturiranja Uprava "Cimosa" informisala je sve sindikalne organizacije, navodi poslovodstvo firme, ali to ne umanje zabrinutost sindikata za opstanak svakog radnog mesta.
"Od 195 zaposlenih, više od polovine je između 50 i 60 godina starosti, što znači da im nedostaje dosta staža do penzije i to će biti jako veliki problem. Druga kategorija koja je ugrožena su zaposleni između 40 i 50 godina starosti, a na spisku za tehnološki višak ih je 64, odnosno preko 30 procenata", kaže Ilija Drljić iz Međuopštinskog veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Sindikat će insistirati da se, pored većinskog vlasnika, u rešavanje budućnosti firme značajne za Kikindu, ali i državu, uključi i lokalna samouprava, kao i najviše državne instance.
Drljić ističe da je Livnica za Kikindu ono što je Sartid za Smederovo ili Fiat za Kragujevac.
"Ićićemo naravno, uz podršku lokalne samouprave, i do vrha države. Tražićemo da se, na neki način, ovi ljudi zbrinu i da se to pitanje reši. Eventualno, možda će biti i zainteresovanih za kupovinu pojedinih pogona Livnice, kako bi se sačuvala proizvodnja i radna mesta. Država mora u to da se uključi i mi to i očekujemo", kaže Drljić.
U saopštenju Grupe "Cimos" navodi se da se traže potencijalni investitori koji bi otkupili ili uzeli u najam slobodne pogone.
Za nove projekte u Kikindi u ovoj i narednoj godini planirane su investicije od 5,5 miliona evra, naglašavaju u "Cimosu". Trenutno, međutim, 195 zaposlenih u kikindskoj Livnici mnogo više brine sudbina njihovog radnog mesta i egzistencije.
Izvor: RTV

RADNICI AUTOSAOBRAĆAJA PREKINULI GLADOVANJE

25. mart 2014  • 596 Opširnije

Deset radnika i aktivista Samostalnog sindikata kragujevačkog Autosaobraćaja prekinulo je pred vikend dvanaestodnevni štrajk glađu, a šestorica od njih ponovo, nakon tri dana odbijanja, uzimaju tečnost.
Kažu da su od daljeg protesta gladovanjem i odbijanjem vode odustali ponajviše zbog zahteva porodica, prijatelja i kolega iz rukovodstva Samostalnog sindikata Kragujevca.
Istovremeno, štrajk je, smatraju, izgubio svaki smisao, pošto nadležni u Vladi Srbije ništa ne preduzimaju da speće sve izgledniji stečaj tog preduzeća.
“Pogoršano zdravstveno stanje i pretnje članova Slobodnog sindikata, da će sa krevetima da nas izbace iz prostorije u kojoj smo protestovali, nisu razlog za prekid štrajka glađu, već pritisak porodica, koje nisu htele da dozvole da dalje ugrožavamo zdravlje, pa i živote, zbog nebrige države, kao većinskog vlasnika Zvaničnici su očigledno rešili da AS puste niz vodu”, rekao je za naš list predsednik Samostalnog sindikata u Autosaobraćaju Srđan Ilić.
On je dodao da je krunski dokaz da se ta firma gura u stečaj to što sednica Skupštine akcionara nije održana, jer nisu došli upravo predstavnici vlade.
Izvor: Danas

EDUKACIJA UČENIKA O POJMU I ZNAČAJU SINDIKATA

24. mart 2014  • 595 Opširnije

Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština je, zahvaljujući saradnji sa inostranim partnerima, došao na ideju da đacima približi pojam sindikata.
Nekoliko godina ideja je spremno čekala pravi momenat za realizaciju, da bi početkom februara 2014. godine ova priča zaživela.
Na osnovu statistike Republike Srbije, više od 60 odsto zaposlenih u državi ima srednji stepen obrazovanja, odnosno srednju stručnu spremu. Upravo ovaj podatak je osnovni motiv da se predavanje o pojmu i značaju sindikata prvenstveno održi u srednjim školama na teritoriji opštine Novi Sad. Istovremeno, motiv je i činjenica da u okviru redovnih školskih predmeta đaci dobiju tek osnovne informacije o terminu sindikat.
Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji je stupio na snagu početkom školske 2013/2014. godine, predmetnim nastavnicima data je mogućnost povezivanja sa reprezentativnim sindikatima u cilju razvoja društvene sredine.
Do sada je predavanje o sindikatu saslušalo skoro 300 učenika iz različitih škola, uglavnom završnih godina. Predavanja su interaktivnog karaktera, tokom kojih đaci imaju priliku da postavljaju pitanja i dobiju odgovore. Predavanja obavljaju zaposleni u stručnoj službi Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština.
Ocena je da je dužnost sindikata da učenike informiše o pojmu i značaju sindikata, kako bi u budućnosti znali koja su njihova prava iz rada i po osnovu rada i kome treba da se obrate kako bi ta ista prava zaštitili.
Namera ovog sindikata je da ovakva predavanje postanu tradicija, jer je ovakvo ulaganje u budućnost osnova za razvoj jakog sindikalnog pokreta.

MEĐUNARODNI DAN ELIMINACIJE RASNE DISKRIMINACIJE -
SAOPŠTENJE SINDIKATA ZDRAVSTVA

21. mart 2014  • 594 Opširnije

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obaveštava da se 21. mart obeležava kao Međunarodni Dan za eliminaciju rasne diskriminacije.
Napominjemo, da je Sindikat apsolutno protiv svakog vida diskriminacije, a naročito članstva, odnosno zaposlenih.
Nažalost, diskriminacija u Republici Srbiji ”se lepo primila”, samo je treba negovati, pa će i da procveta. Možda preraste i u pravu šumu, a pošto je danas i Svetski Dan šuma, moramo je čuvati, što znači da je iskorenjivanje apsolutno zabranjeno.
Godinama unazad ukazujemo nadležnim državnim organima na problem diskriminacije zaposlenih u zdravstvu i podele na ”ugovorene” i ”neugovorene” koju ne poznaje nijedan pravni propis. Takva podela je imala za posledicu da se ”neugovoreni” zaposleni nalaze u podređenom položaju, jer im se zarada-plata neisplaćuje iz sredstava doprinosa, odnosno iz sredstava RFZO, već iz sopstvenih prihoda ustanove, ukoliko isti uopšte postoje.
To je dalje dovelo do nesagledivih posledica po navedene zaposlene.
Širom naše države postoje zaposleni u zdravstvu koji svoje zarade nisu primili mesecima unazad.
Sindikat je pokrenuo i sudske sporove, koji su rešeni u našu korist.
Međutim i pored navedene činjenice, ukoliko je račun ustanove u blokadi, zaposleni nisu u mogućnosti da ostvare svoja zakonom garantovana prava.
Takođe, od 01.januara 2014. godine, uveden je novi vid diskriminacije zaposlenih u javnom sektoru, odnosno ”solidarni porez”.
Zaposleni u zdravstvu su dodatno diskriminisani imajući u vidu da im se oporezuje i prekovremeni rad, dežurstvo, pripravnost....
Takav vid oporezivanja, u kome se dodatno oporezuje rad, odnosno ukoliko više radite, plaćate veći porez, ne samo što je neustavan, već predstavlja flagrantan primer diskriminacije najobrazovanije kategorije zaposlenih, koji obavljaju najsloženije poslove.
Sindikat još jednom ukazuje nadležnim državnim organima i institucijama da do potpunog ukidanja Zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru(”Službeni glasnik RS” broj 108/2013), odnosno „solidarnog poreza”, Pravilnikom uredi da se zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti umanjuje osnovna zarada, a ne celokupna neto primanja u mesecu.
Sindikat još jednom obaveštava članove i sve zaposlene da ćemo i nadalje činiti sve, u cilju potpune eliminacije svakog vida diskriminacije zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

PRIZNANJA U OBLASTI BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU

19. mart 2014  • 593 Opširnije

Povodom obeležavanja 28. aprila – Svetskog dana bezbednosti i zdravlјa na radu i Dana bezbednosti i zdravlјa na radu u Srbiji, Ministarstvo rada, zapošlјavanja i socijalne politike, Uprava za bezbednost i zdravlјe na radu, u saradnji sa socijalnim partnerima, organizuje takmičenje za dodelu priznanja u oblasti bezbednosti i zdravlјa na radu.
Priznanja za doprinos, rezultate i zasluge postignute u oblasti bezbednosti i zdravlјa na radu biće dodelјena pravnim licima, preduzetnicima i pojedincima, i to: Povelјa "28. april", Plaketa "28. april" i Pohvalnica "28. april".
Rok za podnošenje prijava i predloga za dodelu priznanja je 02. 04. 2014. godine.
Priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlјa na radu biće dodelјena na manifestaciji, povodom obeležavanja Svetskog dana bezbednosti i zdravlјa na radu Dana bezbednosti i zdravlјa na radu u Republici Srbiji.

NOVI SASTANAK RADNE GRUPE 27. MARTA

19. mart 2014  • 591 Opširnije

Radna grupa za izmene Zakona o radu sastaće se ponovo 27. marta, kada bi trebalo da budu razmatrane odredbe koje se odnose na minimalnu zaradu i prošireno dejstvo kolektivnih ugovora.
Sindikati su pri stavu da bi minimalna cena trebalo da se utvrđuje jednom godišnje i to u oktobru, i da iznosi najmanje 70 odsto od minimalne potrošačke korpe.
Takođe, sindikati smatraju da bi prošireno dejstvo kolektivnog ugovora i dalje trebalo da važi, odnosno da ne bude ukinuto.
Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović kaže da su mnogi detalji koji se odnose na odredbe u vezi rada na određeno vreme i načina isplate otpremnina ostali neusaglašeni, i da će se za to sačekati formiranje nove vlade.
Na ranijim sastancima Radne grupe predstavnici radnika su tražili su da rad na određeno vreme, u svim firmama koje imaju kontinuitet u radu, mora da bude ograničen na 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih.
Što se tiče otpremnina, sindikalci su se složiili da se one isplaćuju za godine staža provedene kod poslednjeg poslodavca, ali da to ne bude trećina od osnovne zarade, vec trećina od prosečne plate.
Izvor: Tanjug

VELIKA ODGOVORNOST NA SNS

17. mart 2014  • 591 Opširnije

Pregovori o Zakonu o radu i drugim zakonima će zbog opšteg ambijenta biti i dalje vrlo teški, ali ovakva pobeda SNS znači da je i odgovornost na toj partiji, što će nam omogućiti da lakše dođemo do dogovora i zajedničkog rešenja, ocenio je danas predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.
Orbović je u izjavi za Tanjug rekao da posle odlaska prethodnog ministra privrede nisu imali probleme sa pregovorima i da su obavili jedan deo razgovora oko zakona i pripremili se za novog ministra, da bi se u relativno kratkom vremenskom periodu dogovorili oko rešenja.
"Očekujem da ćemo naći zajedničko rešenje koje će bar biti približno prihvatljivo za sve socijalne partnere, a siguran sam da ćemo imati podršku novog premijera", kazao je on.
Socijalni dijalog ubuduće je, smatra Orbović, neophodno voditi kroz Socijalno ekonomski savet, jer reforme neće moći da funkcionišu niti će imati pravni smisao, ako ne budu išle preko tog tela.
On je izrazio očekivanje da će nova vlada omogućiti njegovo funkcionisanje, ali i primetio da će to velikim delom zavisiti od ministra za rad i socijalnu politiku.
"Očito je da se moramo okrenuti prema privredi, jer ako se ne bude išlo u tom pravcu i ako ne budemo imali investicije, teško će biti bilo šta uraditi, ali hteo bih da istaknem da su nam važne pre svega domaće investicije, jer treba da pokrenemo sopstvene resurse", smatra on.
Predsednik SSSS je ocenio da bi za kratko vreme mogao da se pokaže pomak ka boljitku ako dođe do pokretanja preduzeća u procesu restrukturiranja i otvaranja novih radnih mesta, a u tom smislu dobrodošla su ulaganja iz svih zemalja.
"Očekujemo vrlo težak period. Izbori su pokazali da su građani dali poverenje jednoj političkoj partiji upravo da bi izvršila određene promene i reforme koje su neophodne, da bi privreda počela da funkcioniše, a ta partija je dala doprinos i borbi protiv korupcije i kriminala, što će takođe pozitivno uticati na privredu", zaključio je Orbović. Izvor: Tanjug

SOCIJALNI DIJALOG ILI FATAMORGANA

14. mart 2014  • 590 Opširnije

STAV SINDIKATA PPDIV SRBIJE
Srpsko društvo i privreda su na kolenima, a radnici odnosno zaposleni u tzv. realnom sektoru, bez obzira da li rade u poljoprivredi ili građevinarstvu, metalskom ili hemijskom kompleksu, preradi drveta ili tekstilnoj industriji su tokom proteklih nekoliko decenija dovedeni do bede. Primali su i primaju udarce u meri kakva do sada u modernoj istoriji nije poznata.
Svedoci smo iz godine u godinu masovnog smanjenja broja zaposlenih u poljoprivredi, građevinarstvu i bilo kojoj drugoj privrednoj grani, porasta rada „na crno", sve nižih zarada, uključujući i minimalne zarade koje realno ne podmiruju potrošačku korpu i dostojanstvo života, napada na prava koja proističu iz rada, ograničavanja sindikalnog organizovanja, direktnih napada na ljudske i sindikalne slobode koji imaju dramatične društvene i socijalne uticaje i koji sve manje mogu da se podnose.
Primeri za ove tvrdnje su nesumnjivi i egzaktni. Dok je krajem devedesetih u realnom sektoru bilo zaposleno preko 1.200.000 radnika danas ih je manje od 700.000, dok su samo pre nekoliko godina zarađivali između 500 i 1000 evra, sad je prosečna zarada zaposlenih u realnom sektoru ispod 350 evra, minimalna zarada se već dve godine ne menja, od aprila 2012.g ona iznosi 115 dinara po satu, a potrošačka korpa stalno raste i iznosi preko 65000 dinara. Reći će kriza , a kriza u Srbiji traje li traje a samo se akteri menjaju u vrhu vlasti. Brutalna neoliberalna politika povećala je socijalne razlike na štetu radnika. Još više su se produbili problemi srpske privrede i društva, povećala eksploatacija radnika i ograničilo sindikalno organizovanje.

Ovo su realni pokazatelji i realan život.
Paralelno s njim teče virtuelni svet u kome dominira politička elita, koja se radničkog znoja i sindikalnog partnerstva seti samo tokom predizbornih kampanja. Pa tako imamo „intenzivan" socijalni dijalog od januara do marta ove godine, a tokom cele prošle 2013.g. nemamo sednice republičkog socijalnoekonomskog saveta. Imamo „aktivnosti" političke elite oko rekonstrukcije vlade i usvajanja poreskih zakona, povećanja stope doprinosa za penziono osiguranje na teret radnika, uvođenje solidarnog poreza , povećanja pdv i itd., pri čemu su potpuno zaboravili na sindikate i radnike. Ni da ih pitaju, a taman posla da sa njima usaglase rešenja. Bilo je „napretka". Učestvovali smo tokom jeseni u „diskusiji oko radne verzije" zakona o radu u kojoj su „saslušali" predstavnike sindikata, ali nijednu sugestiju i predlog nisu uvažili. S razlogom smo protestvovali i štrajkovali i uspeli da „zakon koji i nije bio ni u vladinoj a kamoli skupštinskoj proceduri" vratimo na početak.

Protiv čega i koga smo se onda borili
Izgleda da samo Radulovića izbacimo iz političke elite.

Potom su nam „velikodušno dali" mogućnost, da tokom predizborne kampanje usaglasimo nekoliko instituta „novog i reformskog" zakona o radu koji opet posle nekoliko sastanaka nisu doneli ništa novo. Nismo se usaglasili, naši predlozi i argumenti se ne uvažavaju , jer sa druge strane sede isti poslodavci, koji neznamo koga predstavljaju , niti imaju reprezentativnost i isti predstavnici vlade, koji isto pričaju kao i pre prekida pregovora, ali smo političkoj eliti dozvolili da nastavi s režijom filma zvanom „socijalni dijalog" u kojoj sindikat, nažalost i dalje učestvuje.
Predstavnici ministarstava se i dalje bez obrazloženja i argumentacije , stavljaju na stranu poslodavca i sprovode kampanju „stop preteranoj zaštiti zaposlenih", podupirući tezu poslodavaca da će nam biti bolje ako se radi na određeno što duže, ako razloga za otkaz bude sve više, ako zarade budu sve niže.
Država se nakon toga dalje neće mešati i neće donositi odluke o proširenom dejstvu kolektivnih ugovora – jer je to tobože suprotno „slobodnom i neprikosnovnenom uticaju tržišta na cenu rada" i „konkurentnost srpske privrede".

To će nas spasti misle oni.
Mi mislimo da nas to neće spasti – da je sve već viđeno. I zbog toga, sindikat Poljoprivrede ( PPDIV – SRBIJE ) smatra, da netreba učestvovati dalje u pregovorima dok se Vlada ne konstituiše, dok egzaktno ne kaže koliko će to nezaposlenih biti zaposleno, dok ne kaže kolike će nam, tokom ove i narednih godina, biti zarade i za koliko će se povećavati kao što su to vlade u Nemačkoj, Švedskoj i drugim zemljama rekle i čega se pridržavaju, dok ne kažu u dinarima koji će to iznos minimalne zarade biti od juna , kolike otpremnine kada vrednog radnika poslodavac proglasi viškom, dok ne stane iza potrebe da kao država, uredi privredni i socijalni ambijent, time što će donositi odluke o proširenom dejstvu kolektivnih ugovora, sprečavajući time nelojalnu konkurenciju, socijalni damping i sivu ekonomiju.

Vredi se boriti za ovo.
Pa zato radnici dobro zaoštrite olovke i spremite se za nove sindikalne aktivnosti.

BEOGRAD SINDIKAT PPDIV SRBIJE

RADNICI AUTOSAOBRAĆAJA I DALJE ŠTRAJKUJU GLAĐU

14. mart 2014  • 589 Opširnije

Radnici ''Autosaobraćaja'' koji štrajkuju glađu većinom su članovi IO Samostalnog sindikata pa će, kako navode, preko sindikalnih asocijacija obavestiti i međunarodnu javnost o svom radničkom mučenju.
Navode i da će sve upoznati sa zloupotrebama Slobodnog sindikata u političke svrhe od strane Srpske napredne stranke, čiji je predsednik dao obećanja radnicima, a koja nisu ispunjena.
Radnici traže i preispitivanje prodaje autobusa, jer je novi vlasnik bez obaveštenja suda, juče pokušao da ga odveze sa autobuske stanice.
U saopštenju Samostalni sindikat iznosi da prvi potpredsednik vlade i predsednik države, sa kojima je bilo desetak radnika ''Autosaobraćaja'', članova Slobodnog sindikata, juče nisu našli za shodno da obiđu radnike koji štrajkuju glađu.
Radnici nastavljaju štrajk u nadi da će im se neko iz Vlade Srbije obratiti, iako im je zdravstveno stanje znatno pogoršano, a dvojici štrajkača pružena je pomoć lekara nakon sinoćnjeg incidenta.
Izvor: RTV Kragujevac

SINDIKAT TRAŽI MINISTARSTVO NAUKE

13. mart 2014  • 588 Opširnije

Sindikat nauke Srbije zatražio je od buduće vlade Srbije da razmotri mogućnost formiranja posebnog ministarstva za nauku.
Sindikat je, istovremeno, optužio Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da nije učinilo ništa za nauku.
"Posebno ministarstvo za nauku bi pomoglo da se brže rešavaju problemi", rekao je Dragan Markušev iz Republičkog odbora tog sindikata na konferenciji za novinare u Medija centru.
Prema njegovim rečima, Sindikat nauke traži od vlade, koja će biti formirana posle izbora, da novi resorni ministar za nauku sa tim sindikatom potpiše protokol o budućem razvoju i finansiranju nauke u Srbiji.
Tim dokumentom bi se država, kako je istakao, obavezala da će poštovati svoju strategiju približavanje EU i izdvojiti za nauku do kraja 2015. godine jedan odsto od bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Kako je istakao, izdvajanja za nauku su sada daleko manja od jedan odsto BDP i u 2013. i iznosila su manje od 0,3 procenta BDP.
Dodao je da zbog birokratije postoji problem i sa korišćenjem kreditne linije za nauku, tako da u drugoj polovini prošle godine nijedan institut nije dobio potrošna sredstva, koja su neophodna za rad.
Protokolom o razvoju i finansiranju nauke bi, kako je naveo, bilo regulisano da u okviru rebalansa budžeta u drugoj polovini 2014. budu povećana izdavanja za materijalne i režijske troskove, kao redovno finansiranje nauke i isplata zarada.
On je je rekao da sindikat traži od budućeg resornog ministarstva da do Dana nauke, 10. jula, potpiše poseban kolektivni ugovor za nauku.
"To bi bio prvi korak i znak dobre volje da je nova vlada spremna da preduzme ozbiljne mere u rešavanju nagomilanih problema u nauci", rekao je Markušev.
Predsednica Sindikata nauke Srbije Đurđica Jovović je kritikovala rad sadašnjeg Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ističući da to ministarstvo nije ispunilo ni jednu tačku iz dogovora koji je potpisan u julu 2013. posle masovnih protesta naučnika zbog teškog stanja u nauci.
"Ne samo da ništa nije učinjeno za nauku, nego je vreme pokazalo da je nauka u sve goroj i goroj situaciji, u sve težem položaju", rekla je ona, dodajući da je resorno ministarstvo vratilo istraživanja u Srbiji na nivo iz jula meseca 2013. godine, zbog čega su u julu i organizovani protesti.
Kako je istakla Jovovićeva, to ministarstvo je glavni krivac za kašnjenje isplata zarada u proteklih nekoliko meseci, a prilikom pravljena budžeta za 2014. je predlagalo i smanjenje izdvajanja za nauku u ovoj godini.
"Samo zahvaljujući razumevanju i dobroj saradnji sa Ministarstvom finansija, Sindikat je uspeo da se izbori da nivo finansiranja nauke u ovoj godini bude isti kao i prethodne", rekla je Jovovićeva.
Dragan Alavantić, rukovodilac projekta u Institiutu za nuklearne nauke "Vinča", ocenio je da značajan problem za domaću nauku predstavlja projektno finansiranje, ističući da strategija u nauci mora da se zasniva na dugoročnim planovima.
"To je nemoguće kroz projektno finansiranje", rekao je on, dodajući da se nauka u Srbiji na taj način finansira od 1985. godine.
Alavantić je istakao da mladi načnici iz Srbije ne odlaze zbog plata, nego zato što nemaju uslove za istraživanje, dodajući da se u inostranstvu nalazi skori isti broj srpskih naučnika koliko ih ima u Srbiji.
"U nauci u Srbiji je formalno oko 30.000 ljudi, a u stvari ih je upola manje. Još toliko imamo u inostranstvu. Ti ljudi nisu otišli zato što imaju manju platu, nego zato što nemaju uslove za rad", rekao je Alavantić.
Izvor: Beta

SPREMNI NA USTUPKE, ALI NE NA ŠTETU RADNIKA

13. mart 2014  • 587 Opširnije

U pregovorima o izmenama i dopunama Zakona o radu, koji se odvijaju već nekoliko nedelјa, predstavnici dva repreznativna sindikata – Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost”, spremni su za izvesna popuštanja i ustupke, u skladu s realnošću, ali svakako ne na štetu radnika, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić,.
On je istakao da nastavak pregovora sledi, ali da sumnja da će se planirani posao završiti do maja, jer je to tehnički nemoguće zbog vremena potrebnog za konstituisanje nove vlade Srbije, ali i da se čeka novi ministar rada da bi u optimalnom roku taj važan zakon bio usvojen.
Milić je naglasio da, u pregovaranju sa socijalnim partnerima o Zakonu o radu, polazna osnova reprezentativnih sindikata podrazumeva određena popuštanja, ali i da se ispod te granice neće ići.
“Pregovorima o promenama i izmenama Zakona o radu sindikat je pristupio veoma korektno, s namerom da se nađu kompromisna rešenja i pokazali smo spremnost na ustupke kod odredbi koje se odnose na rad na određeno vreme, otpremnine, minimalnu zaradu, razloge za otkaz, te kolektivne ugovore”, rekao je Milić.
“Tako su sindikati prihvatili da se trajanje rada na određeno vreme produži s 12 meseci na 24, da na taj način može raditi najviše 20 odsto zaposlenih, a da u određenim slučajevima – zamenjivanja privremeno odsutnih s posla ili rada na određenim projektima – taj period može biti i do 36 meseci”, rekao je Milić.
“Što se tiče otpremnina, sindikati predlažu da se zaposlenima pri odlasku u penziju isplati najmanje tri prosečne zarade, dok poslodavci zahtevaju da to bude osnovna zarada, što bi znatno umanjilo iznose otpremnina. Prihvatili smo i da se visina minimalne zarada utvrđuje jednom godišnje, do 31. oktobra, zbog planiranja republičkog buyeta, umesto dva puta kao što je sada, ali insistiramo na tome da minimalac ne može biti manji od 70 odsto vrednosti minimalne potrošačke korpe”.
“Što se tiče kolektivnih ugovora, smatramo da njihovo prošireno dejstvo ne može biti predmet pregovora i da u tom delu zakona ne treba da bude promena, ali smo spremni i na mogućnost da svako resorno ministarstvo svom granskom sindikatu daje prošireno dejstvo kolektivnog ugovora. Kada su u pitanju odredbe vezane za razloge za otkaz, velikih izmena u odnosu na važeći Zakon o radu ne bi trebalo da bude”.
On je naglasio i da predstavnici sindikata nisu zadovolјni načinom pregovaranja socijalnih partnera, pre svega poslodavaca jer, po njegovim rečima, oni nisu pokazali spremnost ni na kakav kompromis ili ustupak.
Posle parlamentarnih izbora sindikat bi trebalo da zahteva utvrđivanje reprezentativnosti na svim nivoima, a potrebno ju je utvrditi za sve učesnike u pregovaranju, rekao je Milić.
On je istakao i da u Srbiji ima šest sindikalnih centrala, od kojih su dva sindikata reprezentativna, a da SSSS u Vojvodini ima oko 120.000 članova.
Izvor: Dnevnik

ZAKONI DOBRI, ALI SE NE PRIMENJUJU"

11. mart 2014  • 586 Opširnije

Šefovi grupa koje vode pregovore sa EU tvrde da problem Srbije nije usklađivanje propisa sa zakonodavstvom EU, već njihova primena. Novi Zakon o radu treba da popuni pravne praznine
PROBLEM Srbije u oblastima koje se tiču slobode kretanja radnika i socijalne politike i zapošljavanja, nisu zakoni, pošto su oni usklađeni sa EU, već primena usvojenih propisa, tvrde šefovi grupa koje vode pregovore sa EU. Veliki deo posla je završen i sada predstoje finija usaglašavanja, koja za domaće zakonodavce neće biti preveliki izazov.
Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije, ističe da je 2004. godine dosta urađeno, ali problem je implementacija.
Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, koji je i na čelu radne grupe za izmene Zakona o radu, ističe da će nova rešenja ići u pravcu redukcije određenih prava i privilegija radnika, ali će popuniti pravne praznine i sprečiti zloupotrebe od strane poslodavaca koje se danas događaju.
- Srbija je već u znatnoj meri usklađena sa zahtevima EU, jer nema diskriminatorski pristup zapošljavanju stranaca, a najveći izazov će biti uvođenje fleksibilnijih uslova za zapošljavanje stranaca u javnim službama - rekao je Martinović.
Izvor: Večernje novosti

RADNICI INSTITUTA KIRILO SAVIĆ U ŠTRAJKU"

10. mart 2014  • 585 Opširnije

Oko 40 radnika beogradskog Instituta "Kirilo Savić" u ponedeljak je obustavilo rad i stupilo u štrajk, zbog duga Instituta od oko 500 miliona dinara i 17 neisplaćenih zarada radnicima.
Predsednik Sindikalne organizacije tog Instituta Zoran Martinović kazao je na konferenciji za novinare da je osnovni zahtev štrajkača isplata dve prosečne zarade, dodajući da zarade zaposlenima nisu isplaćene od oktobra 2012, a doprinosi od avgusta 2011.
Martinović je naglasio da sindikat traži isplatu prosečnih zarada na nivou za 2012. godinu, koja je tada iznosila 68.000 dinara, i dodao da neće odustati od zahteva za isplatu ostalih 17 zarada.
Prema njegovim rečima, Institut je, zbog velikog kreditnog zaduženja kod poslovnih banaka, u blokadi duže od godinu dana za skoro 200 miliona dinara, 2013. godina završena je sa gubitkom od oko 150 miliona dinara, a zajedno sa dugom prema zaposlenima, Institut je zadužen za više od 500 miliona dinara.
Izvor: Beta

AKCIJA "ŽENE SE PITAJU NA TRGU REPUBLIKE"

6. mart 2014  • 584 Opširnije

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Srbije organizovala je danas akciju, namenjenu pre svega ženama, u kojoj su mogli da se informišu koja su im garantovana prava vezana za radni odnos.
Tokom akcije, na Trgu Republike u Beogradu, organizovane pod sloganom "Žene se pitaju", delјen je promotivni materijal sa informacijama o ženskim sindikalnim i radnim pravima, a Beograđanke sui male mogućnost da, pismenim putem, postavlјaju pitanja vezana za zaštitu zaposlenih.
"Ovo smo organizovale najviše zbog žena, jer je ove godine inače i 100 godina od prve proslave 8. marta u Srbiji. Ali, vidi se da je muškarcima zanimlјivije da postavlјaju pitanja. Ima i onih koji ne pitaju ništa, već samo navedu da se žene već pitaju oko svega", rekla je Tanjugu aktivistkinja SSSS Divna Vujasinović- Dučić.
Dragana Petković-Gajić iz istog sindikata kaže da su se najčešća pitanja žena odnosila na to da li nezaposleni mogu da osnuju sindikat, da li će biti menjan Zakon o PIO Fondu, kao I druga pitanja vezana za rad.

AKCIJA "ŽENE SE PITAJU"

5. mart 2014  • 583 Opširnije

Povodom obeležavanja jednog veka od prve proslave 8. marta u Srbiji, Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Srbije organizuje manifestaciju pod sloganom ''Žene se pitaju''.
U akciji će biti deljeni promotivni materijal sa informacijama o ženskim sindikalnim i radnim pravima, a sugrađanke će imati mogućnost da postavljaju pitanja vezana za zaštitu zaposlenih.
Stručna služba Sindikata nastojaće da odgovore dostavi u najkraćem roku. Najčešća pitanja i odgovori biće objavljena na sajtu http://www.sindikat.rs/sekcija_zena.html.
Cilј akcije je podsticanje zaposlenih žena na sindikalni aktivizam, promovisanje Saveza samostalnih sindikata Srbije I pružanje mogućnosti da se kroz neposredno učešće otvori komunikacija na relaciji sindikat - radnice.
Manifestacija će biti održana u četvrtak, 6. marta 2014. godine, u Beogradu, na Trgu Republike – kod Beogradskog izloga i trajaće od 11 do 13 časova.

SINDIKATI PROTIV PRIVATIZACIJE OIS

3. mart 2014  • 582 Opširnije

Sindikati "Zastava oružja", "Prvog partizana" i "Prve iskre" protive se najavljenoj delimičnoj privatizaciji preduzeća domaće odbrambene industrije.
Predstavnici sindikata procenjuju da bi to moglo da ima „kobne posledice“ za budućnost tih firmi, ali i za bezbednost zemlje.
Sindikati tri od šest najznačajnijih domaćih vojnih fabrika pozivaju se na informaciju Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane koja je najavila mogućnost da stranci postanu vlasnici do 49 odsto kapitala preduzeća odbrambene industrije Srbije (OIS) kroz ulaganja u njihove tehnološke i proizvodne procese.
Takav način prodaje kapitala preduzeća OIS najavljen je, pojašnjavaju sindikalci, nacrtom novog zakona o naoružanju i vojnoj opremi.
Oni zameraju što nacrt zakona nije stavljen na uvid poslovodstvima i sindikalnim organizacija preduzeća odbrambene industrije, uprkos činjenici da nije regulisan status društvenog kapitala koji u pojedinim vojnim fabrikama premašuje i 30 odsto ukupnog kapitala u firmama namenske proizvodnje.
Državno uzurpiranje društvenog kapitala prilikom formiranja upravljačkih organa u vojnim fabrikama ne govori, smatraju u sindikatima, o dobrim namerama i iskrenoj brizi Ministarstva odbrane za budućnost preduzeća odbrambene industrije.
U zajedničkom saopštenju sindikalnih organizacija Zastave Oružja, Prvog partizana i Prve iskre ukazuju se na činjenicu da su gotovo sva preduzeća odbrambene industrije neto izvoznici, što znači da u velikoj meri za dobavljače angažuju domaće fabrike iz različitih oblasti, počev od obojene metalurgije, preko elektronske, mašinske, gumarske i drvne, do hemijske industrije i drugih privrednih grana.
Vojne fabrike su, uz to, najveći potrošači strateških sirovina, a u svom razvoju i proizvodnji koriste širok spektar laboratorijskih usluga za različita ispitivanja, kao i optičke poligone.
I što je posebno važno, većina preduzeća iz ove grupacije ima osiguran plasman svojih proizvoda, zbog velike potražnje na inostranom tržištu za naoružanjem i vojnom opremom.
Predsednik Sindikata "Zastava oružja" Dragan Ilić pojašnjava za "Danas" da su sindikalne organizacije domaćih vojnih fabrika, sredinom prošle godine iz Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane dobile zvaničnu informaciju da se radi na izradi novog zakona o naoružanju i vojnoj opremi (NVO), kojim će biti definisan položaj odbrambene industrije, i koji će omogućiti učešće stranih ulagača u kapitalu preduzeća namenske proizvodnje do visine od 49 odsto, sa intencijom da državni kapital u njima ostane dominantan.
"Obavešteni smo i da je radna verzija novog zakona o NVO urađena i da sledi njegovo usaglašavanje unutar Ministarstva odbrane, ali se nigde ne pominje da bi tu radnu verziju trebalo dostaviti i poslovodstvima i sindikalnim organizacijama vojnih fabrika na razmatranje i stavljanje eventualnih primedaba. Prema našoj proceni, novi zakon o mogao bi da uđe u skupštinsku proceduru odmah posle izbora, odnosno odmah posle konstituisanja novog skupštinskog saziva i izbora nove republičke vlade. U svakom slučaju mi smo protiv usvajanja tog dokumenta", kaže Ilić.
Treba podsetiti da ovo nije prva inicijativa sa ovakvim sadržajem. Naprotiv, 2008. na javnoj raspravi našao se predlog zakona o odbrambenoj industriji, kojim je, između ostalog, bila predviđena i mogućnost prodaje kapitala srpskih vojnih fabrika inostranim kompanijama.
U to vreme je kao mogući strateški partner Zastavine fabrike oružja pominjana američka kompanija Dženeral dajnamiks.
Taj predlog zakona je, međutim, iznenada povučen, uz obrazloženje da je reč o radnoj verziji koja nije namenjena široj javnosti.
Početkom minule decenije, preciznije 2002. godine, bila je pokrenuta inicijativa o podeli pojedinih fabrika na delove sa vojnim i civilnim programima, pri čemu bi ovi drugi bili ponuđeni potencijalnim kupcima, ali ni ta inicijativa nikada nije zaživela.
Izvor: Danas

VEĆI MINIMALAC IMAJU ČAK I BOSANCI

3. mart 2014  • 581 Opširnije

Garantovani iznos zarade na mesečnom nivou iznosi oko 20.000 dinara. Iako su sindikati tražili da se satnica poveća na 130 dinara, država je odlučila da zadrži dosadašnji iznos.
To što najniža zagarantovana zarada u Srbiji nije povećana već dve godine i što je jedna od najnižih u regionu, nije uticalo na Vladu Srbije da donese odluku o njenom povećanju. Vlada je odlučila da se iznos ne menja.
“Minimalac” je u Srbiji poslednji put korigovan u aprilu 2012. Tada je cena rada po satu sa 102 dinara povećana na sadašnih 115, a srpski radnik je sa minimalnom platom od 175 evra i tada, ali i sada, jedan od najmanje plaćenih u okruženju. Minimalna zarada veća je čak i u BiH, koju potresaju socijalni nemiri. Ovom odlukom vlada u tehničkom mandatu zapravo je presekla polemiku članova Socijalno-ekonomskog saveta, koji nisu mogli da se dogovore oko iznosa.
Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije I UGS Nezavisnost su tražili da najmanja cena rada po satu bude viša za 15 dinara, što bi na mesečnom nivou značilo uvećanje od oko 2.200 dinara. To poslodavci, ali očigledno ni vlada, nikako nisu hteli da prihvate.
Koliko građana živi od “minimalca”, niko sa sigurnošću ne zna. Evidenciju ne vodi ni Ministarstvo rada, ni Ministarstvo finansija. Procene su da je u pitanju do 500.000 ljudi.
Izvor: Blic

GLAS SINDIKATA BIĆE VAŽAN I ZA BRISEL

27. februar 2014  • 580 Opširnije

Radno zakonodavstvo u Srbiji ne bi trebalo menjati odozgo nadole, već obrnuto. Najvažnije je da se pripreme i analiziraju predlozi na nižem nivou, pa bi ih tek onda trebalo proslediti institucijama na razmatranje. Reforme se najpre moraju identifikovati zarad nečeg konkretnog i zarad nečije koristi, kako bi se njihovim sprovođenjem došlo do socijalno-ekonomskog progresa, smatra Bernadet Segal, generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata.
Ona naglašava da institucije u Srbiji nisu dovoljno tehnički osposobljene da bi omogućile pravedan socijalni dijalog.
“Glas sindikata biće važan u Briselu, jer će brinuti o sprovođenju socijalnih reformi”, kaže Segalova.
“Nije dovoljno imati samo saradnike, već se moraju uspostaviti i određeni uslovi”.
Politika smanjenja plata, penzija i socijalnih naknada, po njenom mišljenju, neće rešiti probleme. To pokazuju iskustva zemalja gde su takve mere sprovedene i u kojima je nakon pet godina javni dug sve veći, a razvoj jednak nuli.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović naglasio je da im je cilj da se njihov stav čuje u Evropskoj uniji.
Dva srpska reprezentativna sindikata, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost, uskoro će konkurisati za punopravno članstvo Evropske konfederacije sindikata.
Ulaskom Srbije u pregovore o pristupanju EU i sindikalci su dobili mogućnost za članstvo u EKS.
Izvor: Novosti

VUČIĆ: USVAJANJE ZAKONA O RADU JE PRIORITET

25. februar 2014  • 579 Opširnije

Srbija će nastaviti sa reformama, među kojima je jedan od prioriteta usvajanje Zakona o radu, rekao je danas prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, u razgovoru sa generalnim sekretarom Evropske konfederacije sindikata Bernadetom Segol.
Vučić je kazao da će Vlada Srbije i ubuduće sarađivati sa predstavnicima sindikata, kako bi se pronašlo obostrano prihvatljivo rešenje, navodi se u vladinom saopštenju. Generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata je ukazala na to da je socijalni dijalog jedan od najvažnijih segmenata ekonomske stabilnosti i napretka.
Socijalni dijalog, prema njenim rečima, nije samo razmena mišljenja, već i obostrano preuzimanje odgovornosti.
Sastanku su prisustvovali i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak.

VLADA POSVEĆENA IZGRADNJI SOCIJALNO ODRŽIVOG DRUŠTVA

25. februar 2014  • 578 Opširnije

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, u razgovoru sa članovima delegacije Evropske konfederacije sindikata, da je uloga države da pomaže preduzećima i radnicima, kao i da radnička prava standardizuje u skladu sa Povelјom Evropske unije.
Dačić je, tokom sastanka sa ovom delegacijom, koju je predvodila sekretar Konfederacije Bernadet Segol, ukazao na to da Vlada Srbije neguje socijalni dijalog kao put za izgradnju socijalno-održivog društva.
U razgovoru je istaknuto da su sindikati opredelјeni za održive reforme, kao i da se u čitavoj Evropi zalažu za jaku socijalnu dimenziju u čijem su fokusu interesi radnika i brzi razvoj ekonomije.
Srbija, negujući osnovne socijalne vrednosti, promoviše evropski socijalni model, istakao je Dačić i poručio da su za Vladu Srbije najvažniji zadaci oživlјavanje privrede i otvaranje novih radnih mesta.

PLATFORMA ZA ZAŠTITU PRAVA RADNIKA

25. februar 2014  • 577 Opširnije

Samostalni sindikat metalaca Srbije predstavio je danas platformu za nastavak borbe za ostvarivanje i zaštitu prava radnika.
Platformu će uputiti na razmatranje i podršku i drugim sindikalnim organizacijama u Srbiji, radnicima, ali i stručnoj i političkoj javnosti, u cilju dobijanja i njihovih mišljenja.
Predsednik Saveza samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović rekao je da se najbitniji sadržaj platforme odnosi na kolektivne ugovore koji bi trebalo da budu osnovni dokumenti uređivanja odnosa između sveta rada i sveta kapitala, potom da se ne sme zloupotrebljavati radno vreme, kao i da bi trebalo da na pravi način bude definisan odnos između sindikata i poslodavaca.
Osim o zakonu o radu, u platformi su sadržani osnovni stavovi sindikata o predloženim zakonima o privatizaciji, o izmena i dopuna zakona o stečaju, zatim o preduzećima u restrukturiranju, kao i predlozi za poboljšanje poslovnog ambijenta.
Vujović je rekao da sindikati u narednom periodu očekuju odgovor iz Ministarstva privrede na koji način i kada će biti rešeni problemi sa kojima se radnici iz oblasti metalske industrije suočavaju, a koji se pre svega odnose na neoverene zdravstvene knjižice, povezivanje radnog staža i neisplaćene plate.
Ukoliko ne budu rešeni ti problemi, za svoja prava, dodao je, pokušaće da se izbore organizovanjem štrajkova.
Izvor: Tanjug

DELEGACIJA EKS U SSSS

25. februar 2014  • 576 Opširnije

U Beogradu su od danas u zvaničnoj poseti generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata Bernadet Segol i politički savetnik EKS Peter Zajdenek.
Prvi susret gosti su imali sa predsednicima SSSS i UGS „Nezavisnost“, Ljubisavom Orbovićem i Branislavom Čankom, koji su ih informisali o najavljenim promenama radnog zakonodavstva na štetu radnika, januarskom štrajku upozorenja, blokadama u funkcionisanju Socijalno-ekonomskog saveta i neuspelim pokušajima drugih sindikata da postanu reprezentativni.
Posebno je istaknuta činjenica da vlada, predstavljanjem uspeha u pregovorima oko statusa Kosova i Metohije i pristupanju EU, često pokušava da prikrije udare na prava zaposlenih i tendenciju da se strani investitori privlače pričama o jeftinoj i pravima „nepterećenoj“ radnoj snazi.
Čelnica EKS je domaćinima saopštila da je poruka vlastima u Srbiji nedvosmislena - nema održive političke demokratije bez održivog i jakog sindikalnog pokreta.
„Politika cepanje sindikata uvek stoga predstavlјa i udar na demokratiju, a jedini način da se tome odupre je jačanje njihovog jedinstva. Vlade moraju shvatiti da bez sindikata i njihovog učešća u socijalnom dijalogu ne može biti ni ozbilјnog privrednog napretka. Pri čemu je bitno da taj dijalog bude stvaran, a ne prividan“, navela je ona.
Sama ideja socijalnog dijaloga integrisana je u proces predpristupnih pregovora sa EU, ali je po rečima Segol, EKS u prošlosti grešio i nije na tome dovolјno nastojao.
Stoga ona i namerava da od naših vlasti zatraži da se sindikat više uklјučuje u pregovarački proces. Sindikalno članstvo mora raspolagati sa što više tehničkih informacija vezanih za pristupanje Uniji. A vlastima mora biti jasno da EU nije zajednica utemelјena na nekontrolisanom tržištu, već političko-socijalni projekt u kome prava zaposlenih predstavlјaju jedan od prioriteta.
U nastavku posete Beogradu, prva žena EKS imaće priliku da navedene poruke prenese najvišim nosiocima vlasti, kao i šefu delegacije EU u Srbiji i medijima.

SINDIKAT PORUČUJE NAJMLAĐIMA – VI STE NAŠA BUDUĆNOST

25. februar 2014  • 575 Opširnije

U Velikoj sali Radničkog doma “Svetozar Marković”, u Novom Sadu, uručene su nagrade za najbolje likovne radove učenika novosadskih osnovnih škola, za učenike od I do IV razreda, koji su učestvovali na konkursu, pod nazivom “Kad porastem biću...”.
Na konkursu je učestvovalo 15 škola sa više od 500 radova koji su pristigli na adresu Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština.
Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština zajedno sa donatorima nagradili su učenike vrednim nagradama.
Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština ovom akcijom su želeli da poruče deci da su oni naša budućnost, da su njihove ideje i želje najvažnije i da nikada ne odustaju od njih. Takođe, poruka sa svečanosti dodele nagrada jeste da nije važno ko će šta biti kad poraste, da su sva zanimanja lepa i poštena i da, čime god se bavili, važno je da budu dobri ljudi i vredni radnici.
Novosadski sindikat će i ubuduće nastojati da animira i usreći najmlađe sugrađane ovakvim akcijama.

SUTRA KONFERENCIJA SEGOLOVE

25. februar 2014  • 574 Opširnije

Povodom posete Beogradu generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata, Bernadet Segol, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost organizuju konferenciju za novinare koja će biti održana sutra, 26. februara 2014. godine, u prostorijama SSSS, sala na drugom spratu, sa početkom u 13 časova.
Sagovornici: Bernadet Segol i predsednici Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak.
Cilј posete čelnice najmoćnijeg evropskog sindikalnog saveza jeste da našim organizacijama i svetu rada u celini pruži podršku u trenutku kada se pokušava da se trajno ugroze osnovna prava zaposlenih i radu oduzme dostojanstvo.
Pored susreta sa rukovodstvima dva reprezentativna saveza, Segolova će se danas sastati i sa predsednikom i prvim potpredsednikom Vlade Srbije, Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem, kao i šefom Delegacije Evropske unije u Beogradu i šeficom Pregovaračkog tima sa EU.

VLADA ĆE ISPLATITI RADNIKE ŽELVOZA

21. februar 2014  • 573 Opširnije

Vlada Srbije našla je mogućnost da reši probleme tehnološkog viška i isplati otpremnine radnicima smederevskog Želvoza, izjavio je predsednik samostalnog sindikata u fabrici Slavoljub Trifunović.
Radnici Želvoza su 15. januara 2014. nastavili protest koji je počeo blokadom Kovinskog mosta u novembru 2013. kada su sindikalne vođe istakli problem te fabrike u restrukturiranju, posebno odugovlačenje realizacije socijalnog programa.
Kada im je u novembru, na sastanku s predstavnicima vlade i gradonačelnikom Smedereva, obećano brzo rešenje svih problema s povezivanjem radnog staža, socijalnog programa, isplate otpremnina i zaostalih zarada od maja 2013, radnici su deblokirali most.
Kada se bez pomaka u rešavanju socijalnih pitanja ušlo u 2014, radnici su 15. januara upali u gradsku skupštinu, u kojoj su spavali i iz koje je deo radnika odlazio na blokade drumskih i železničkih saobraćajnica, a deo je štrajkovao gladju u gradskoj skupštini.
U subotu je u telefonskom razgovoru savetnik predsednika Srbije Marko Djurić obavestio reprezentativne sindikate i gradonačelnicu Jasnu Avramović da je vlada našla način da reši problem viška radnika i isplate otpremnina, potvrdio je Trifunović agenciji Beta.
Izvor: Beta

POSTIGNUT DOGOVOR O OTPREMNINAMA

21. februar 2014  • 572 Opširnije

Prvi koraci ka usaglašavanju stavova oko izmena Zakona o radu između vlade, sindikata i poslodavaca postignuti su u četvrtak na sastanku Radne grupe.
Grupa je delimično definisala kako bi trebalo da izgledaju odredbe koje se tiču rada na određeno vreme i otpremnina, pa je na taj način posle nekoliko meseci razmimoilaženja konačno postignut prvi dogovor.
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije i član Radne grupe, Zoran Mihajlović objašnjava da su radnički predstavnici tražili da se rad na određeno vreme limitira na petinu zaposlenih u jednoj firmi, ali da je dogovoreno da u novoosnovanim preduzećima to ne važi.
“Tražimo da se spreči produžavanje ugovora unedogled, što je čest slučaj u mnogim firmama u Srbiji”, kaže Mihajlović.
“Poslodavci su zastupali stav da im je potrebno više vremena u preduzećima koja se tek osnivaju, što smo mi prihvatili. Saglasili smo se da se u konačno rešenje uvrsti da otpremnina može da se dobije samo kod jednog poslodavca. Međutim, nesuglasice su nastale oko utvrđivanja njene visine. Naime, naš zahtev je da se ona obračunava kroz prosečnu, dok su poslodavci i vlada zastupali stav da se krene od osnovne zarade. O ovome ćemo razgovarati i sledeće nedelje”, precizirao je Mihajlović.
Stavke koje se tiču definisanja minimalne zarade, kaznenih mera i kolektivnih ugovora nisu ni stigle na dnevni red. Što se tiče otkaza ugovora o radu, sindikalci naglašavaju da njima ne bi trebalo da se bavi Zakon o radu, već pravilnici u firmama, dok poslodavci zauzimaju suprotan stav.
“Nećemo pristati ni na ukidanje proširenog dejstva kolektivnog ugovora kao što je predviđao nedavno povučeni nacrt”, kaže Mihajlović I dodaje da bi, ukoliko bi se na to pristalo, bio ukinut socijalni dijalog u Srbiji.
Vlada je konačno imenovala tri svoja pregovarača za Zakon o radu. U timu su Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, resor finansija zastupa Boris Dragović, dok je Ministarstvo privrede zastupao državni sekretar Radoje Savićević.
Izvor: Novosti

KRAGUJEVAC SE PRIDRUŽIO AKCIJI PROTIV
NASILJA NAD ŽENAMA

21. februar 2014  • 571 Opširnije

Prigodnim performansom uličnom plesom u centru Kragujevca, ovaj grad se pridružio globalnoj akciji "Jedna milijarda ustaje", kojom se traži pravda za žene koje su preživele nasilje.
Reč je o akciji koja se održava u 200 zemalja sveta i u desetak gradova u Srbiji, a njoj su se pridružile I članice Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom, Mrežom „Žene protiv nasilja“ i Centrom modernih veština.
U prepoznatljivim majicama, s logoom akcije, odigrana je univerzalna koreografija u centru, čime je i Kragujevac postao deo sveta koji se bori za bolji položaj žena u društvu.
Na ovaj način žene traže od države i državnih organa da preduzimaju efektivne i efikasne mere za zaustavljanje i kažnjavanje svih oblika nasilja prema ženama i da primene Konvenciju Saveta Evrope o suzbijanju i borbi protiv nasilja prema ženama i u porodici – poručile su članice Saveza samostalnih sindikata.
Navodeći poražavajuće statističke podatke, da je tokom 2013. godine ubijeno 45 žena u porodičnom nasilju, predstavnice SSS pozvale su javnost da se ozbiljno pozabavi problemom nasilja nad ženama, uz poruku da “porodično nasilje nije porodična stvar”.

ENERGETIČARI TRAŽE KONVENCIJU O ZOR

21. februar 2014  • 570 Opširnije

Na sednici Republičkog odora Sindikata energetike i petrohemije Srbije odlučeno je da se od Ustavnog suda Srbije zatraži ocena ustavnosti Zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, na osnovu kojeg je Ministarstvo finansija donelo Pravilnik o primeni poreza na zarade veće od 60.000 dinara.
Takođe, članovi odbora predložili su sindikalnoj centrali SSSS da se u sklopu javne rasprave o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o radu održi I konvencija sindikalnog članstva.
Energetičari su pokrenuli i inicijativu Vladi Srbije za donošenje posebnog zakona o radu agencija za zapošlјavanje.
Predsednik Sindikata energetike i petrohemije Velјko Milošević je rekao da će se Sindikat energetike zdušno zalagati da buduće promene u ZOR budu što bezbolnije za zaposlene.
Potpredsednik SSSS I clan Radne grupe Zoran Mihajlović je naglasio da su do sada održana dva sastanka radne grupe na kojima su sindikalci insistirali da se Vlada Srbije zvanično oglasi i saopšti da je Ministarstvo rada i socijalne politike nadležno za donošenje Zakona o radu. To ministarstvo trebalo bi da ukaže i na segmente ZOR koje treba izmeniti.
“Očekuje nas težak i odgovoran posao, a vremena je sve manje. Potrudićemo se da uradimo što više do početka marta, jer posle izbora će sigurno biti mnogo teže da se dogovorimo sa poslodavcima i predstavnicima vlade”.
“Namera nam je da se maksimalmo angažujemo i pokušamo da dođemo do rešenja koje će biti što bezbolnije za radnike”, zaklјučio je Mihajlović.

PROSEČNA POTROŠAČKA KORPA - 65.025 DINARA

20. februar 2014  • 569 Opširnije

Prosečna decembarska potrošačka korpa bila je skuplja za 0,49 odsto, ili 318,9 dinara u odnosu na prethodni mesec
Za pokriće prosečne potrošačke korpe u Srbiji u decembru prošle godine bilo je potrebno 1,28 prosečnih zarada, odnosno 65.025 dinara, a za pokriće minimalne bilo je dovoljno 0,67 prosečne zarade, ili 33.919 dinara, prema analizi Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine.
Prosečna decembarska potrošačka korpa bila je skuplja za 0,49 odsto, ili 318,9 dinara u odnosu na prethodni mesec, dok je minimalna koštala 0,28 odsto više, ili 268 dinara nego u novembru.
U novembru je za pokriće prosečne potrošačke korpe bilo potrebno 1,47 prosečnih zarada a za pokriće minimalne 0,77 prosečne zarade.
Kupovna moć merena odnosom prosečne zarade i prosečne i minimalne potrošačke korpe minulog decembra, kako se navodi u analiyi ministarstva, bila je veća, zahvaljujući pre svega povećanju prosečne mesečne neto zarade.
Potrošačke cene proizvoda i usluga su u decembru u odnosu na novembar u proseku bile više za 0,2 odsto.
Rast cena zabeležen je u grupama odeća i obuća za 1,1 odsto, komunikacije za 0,7 procenata, u grupama hrana i bezalkoholna pića, kao i alkoholna pića i duvan za po 0,3 i u grupi transport za 0,2 odsto. Pad cena zabeležen je u grupama stan, voda,električna energija, gas i druga goriva za 0,1 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.
U decembru su kupovnu moć iznad proseka Republike imali Novi Sad, Beograd, Pančevo i Kragujevac. U svim gradovima koji se statistički prate prosečna mesečna neto zarada je pokrila minimalnu potrošačku korpu, ali nije bila dovoljna za pokriće prosečne potrošačke korpe.
Izvor:TANJUG / V. novosti

PREGOVORI O ZAKONU O RADU: MINISTARSTVO NEMA TIM

14. februar 2014  • 568 Opširnije

Ministarstvo rada još nije imenovalo stalan pregovarački tim koji će u okviru Radne grupe pregovarati sa poslodavcima i sindikatima o izmenama Zakona o radu.
Sindikalci su tražili da se uspostavi i protokol po kome će se raditi.
“Ne pristajemo da razgovaramo o nacrtu koji je povučen, već samo o važećem Zakonu o radu”, rekao je potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.
“Ne znam da li je vlastima uopšte stalo do ovih pregovora, jer nas već optužuju da ih mi opstruiramo”, naglasio je on.
Izvor: Novosti

IZMENA RADNOG ZAKONODAVSTVA - NACIONALNO PITANJE

13. februar 2014  • 567 Opširnije

Predstavnici sindikalnih organizacija iz regiona složili su se da je izmena radnog zakonodavstva nacionalno pitanje, za koje je potreban opšti konsenzus kako bi se došlo do rešenja kojim bi bile zadovoljne sve strane koje učestvuju u tome i kako se sav teret krize ne bi prebacio na leđa radnika.
To je zaključak dvodnevnog medjunarodnog sindikalnog skupa u Beogradu, koji je saopšten na konferenciji za novinare u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Predsednica Konfederacije sindikata BiH i Saveza sindikata Republike Srpske, Ranka Mišić rekla je da je donošenje zakona o radu nacionalno pitanje, budući da je taj zakon suštinski najvažniji zakon u svakoj zemlji i posredno utiče na održivost njene ekonomije.
"Potreban je opšti konsenzus svih radnika, građana kako se ne bi donosili zakoni koji su protiv radnika", kazala je Mišić, dodavši da je za pregovore u vezi tog zakona potrebno da postoje uslovi, odnosno mirna atmosfera kako bi se došlo do najboljih rešenja za sve strane koje učestvuju u socijalnom dijalogu.
Ona je navela da je dvodnevni sastanak sindikata iz regiona, koji je danas završen u Beogradu, podsticaj jačanja sindikalne scene, ukazavši da je problematično i to što vlade država u regionu nekada donose odluke koje nisu u interesu radnika.
Prema njenim rečima, često postoje indicije vlada i poslodavaca da nametnu posesivan stav da je neophodno delovanje prema radnom zakonodavstvu .
Osvrnuvši se na dešavanja u Tuzili, ona je rekla da je to pokazatelj da građani više ne mogu da trpe da budu obespravljeni, "budući da godinama nisu bili ničija briga".
Protesti su, kako je kazala, počeli kao izraz nezadovoljstva radnika koji rade u preduzećima u Tuzili, odnosno kao socijalni bunt i predstavljaju opomenu vladi da više nema strpljenjenja, a da su im se onda priključili i drugi nezadovoljni radnici.
"To je posledica loših političkih odluka, velikog jaza između veoma bogatih i onih koji se bukvalno bore za svoju egzistenciju", navela je ona.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da je nezadovoljstvo radnika u BiH socijalne prirode, podsetivši da u Srbiji, takođe, ovih dana ima dosta radničkih protesta koji su rezultirali nagomilanim nezadovoljstvom radnika.
On je naveo i da očekuje da će tokom današnjeg sastanka u vezi izmena zakona o radu biti razumevanja svih strana, kako ne bi bile donete odluke koje će biti na uštrb prava radnika.
Orbović je rekao da su na međunarodni skup sindikata u Beogradu bili pozvani i predstavnici sindikata u Hrvatskoj, ali da se oni pripremaju za generalni štrajk zbog izmena Zakona o radu.
Presednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak istakao je da izmene zakona o radu, onako kako su predložene, pogađaju svakog građanina i da su sindikati iz Srbije solidarni sa kolegama iz Hrvatske.
On je naveo da se prava radnika u Srbiji ne poštuju, da izmene Zakona o radu nisu bile nužne i da su nedavnim predloženim rešenjima narušene brojne međunarodne konvencije.
Izvršni direktor Panevropskog regionalnog saveta (PERK) Grigor Gradev rekao je da u zemljama regiona postoji tendencija da se teret krize prebaci na radnike i da je to za njih preveliko breme.
Prema njegovim rečima, radnici u zemljama u ovom delu regiona imaju slične probleme, dok su najbolje prošle nordijske zemlje, jer su radnici na vreme udružili snage.
On je rekao da je nejednakost dovela do krize i da je ona glavni razlog za nagomilane probleme.
U Hrvatskoj će, kako je najavljeno, za dve nedelje biti održan sastanak, na kojem će se okupiti predstavnici sindikata iz bivše Jugoslavije, kako bi se razmotrili zajednički problemi koji muče sve sindikate.
Dvodnevni međunarodni sindikalni skup, posvećen promenama u radnom zakonodavstvu u regionu, završen je danas u Beogradu.
Organizatori skupa su Međunarodna konfederacija sindikata (MKS), Panevropski regionalni savet (PERK) i Evropska konfederacija sindikata (EKS), koji u znak podrške reprezentativnim sindikatima u Srbiji pružaju i stručnu i pravnu pomoć u primeni evropskih i međunarodnih radnih standarda.
Tokom dvodnevnog rada razmatrana je akciona sposobnost sindikata u zaštiti prava radnika i podrška međunarodnih i evropskih sindikalnih organizacija i asocijacija akcijama sindikata u regionu.

TRAŽE OCENU USTAVNOSTI SOLIDARNOG POREZA

12. februar 2014  • 566 Opširnije

Sindikati obrazovanja, zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i visokom obrazovanju traže da Ministarstvo finansija izmeni Pravilnik o primeni poreza na plate veće od 60.000 dinara, a od Ustavnog suda Srbije ocenu ustavnosti zakona kojim je "solidarni porez" propisan.
Mesec dana nakon početka naplate "solidarnog poreza", Sindikat zdravstva uputio je inicijativu za ocenu ustavnosti zakona Ustavnom sudu, a zahtev će, takođe, ovih dana uputiti i Sindikat obrazovanja Srbije, najavili su danas predstavnici sindikata na zajedničkoj konferenciji za medije.
Zakon koji propisuje oporezivanje zaposlenih u javnom sektoru sa platom većom od 60.000 dinara ne pravi velike uštede, a diskriminiše zaposlene, ukazao je predsednik Sindikata zdravstva Zoran Savić i naveo da zaposleni u privatnom sektoru navodno primaju manje plate, a javna je tajna da većina privatnih poslodavaca u Srbiji prijavljuje “minimalac”, a ostatak plate radnicima daje "na ruke".
On je rekao, da ukoliko je država želela da zaista primeni "solidarni porez", onda je to trebalo da se primeni na sve zaposlene, i u javnom i u privatnom sektoru, ali u manjem procentu od onog koji je sada propisan.
Pravilnikom o primeni "solidarnog poreza" propisano je da se ne oporezuju mesečne plate, već zbir neto zarade i drugih primanja isplaćenih u mesecu, istakao je Savić.
Takav pravilnik o umanjenju neto prihoda predstavlja "legalizaciju pljačke" čak i zaposlenih sa najnižim primanjima, jer je dovoljno da država uplati nekoliko minimalaca ili naknada za bolovanje koja kasne i potpuno legalno naplati ovaj porez, rekao je Savić.
"Da li se uvođenjem solidarnog poreza trudnicama i porodiljama borimo protiv bele kuge? Nakaradnim propisima biće dodatno kažnjavani svi zaposleni koji neredovno primaju zaradu, ukoliko zaostale zarede prime u istom mesecu", naveo je on.
Država će na platama profesora fakulteta uštedeti oko 720 miliona dinara, a pri tom pušta više od 300.000 ljudi koji deluju u sivoj ekonomiji da ne plaćaju ni poreze ni doprinose, što po najskromnijoj računici iznosi 200 milijardi dinara gubitka prihoda za državnu kasu, rekao je predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.
"Sve to smo više puta ukazivali ministru finansija Lazaru Krstiću, kao i resornom ministru Tomislavu Jovanoviću, ali oni mudro ćute", naveo je Pavlović i podsetio da je "solidarni porez" kratkotrajno uveden u Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali su u tim zemljama bili oporezovani svi zaposleni sa primanjima iznad prosečne zarade, ali u rasponu od 0,5 odsto do pet procenata.
Predstavnik Sindikata visokog obrazovanja Dejan Micković naglasio je da su i profesori univerziteta veoma nezadovoljni zbog naplate tog poreza, navodeći da je odluka o solidarnom porezu otišla u suprotnom smeru od očekivanog.
Prema njegovim rečima, primenom zakona kojim se oporezuju zarade veće od 60.000 ne samo da su smanjene plate profesorima, već je u potpunosti narušen i odnos koeficijenta zarada u visokoškolskim ustanovama.
Sindikati, kako je napomenuto, ne isključuju mogućnost raznih oblika protesta, ukoliko se ovaj problem uskoro ne reši.
Izvor: Tanjug

SUTRA KONFERENCIJA O PROMENAMA U RADNOM ZAKONODAVSTVU

12. februar 2014  • 565 Opširnije

U Beogradu je danas počeo dvodnevni međunarodni sindikalni skup posvećen promenama u radnom zakonodavstvu u regionu, koje prete da ugroze neka od osnovnih prava zaposlenih.
Organizatori skupa su Međunarodna konfederacija sindikata (MKS), Panevropski regionalni savet (PERK) i Evropska konfederacija sindikata (EKS), koji u znak podrške reprezentativnim sindikatima u Srbiji pružaju i stručnu i pravnu pomoć u primeni evropskih i međunarodnih radnih standarda.
Na skupu učestvuju i Grigor Gradev, izvršni sekretar PERK, Nadin Teheven, pravni ekspert u MKS i Vitke Varnek, pravni ekspert iz EKS.
Na skupu će biti razmatrana akciona sposobnost sindikata u zaštiti prava radnika i podrška međunarodnih i evropskih sindikalnih organizacija i asocijacija akcijama sindikata.
Tim povodom, sutra, 13. februara 2014. godine, biće održana konferencija za novinare, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, sala na drugom spratu, sa početkom u 11 časova.
Sagovornici: Grigor Gradev, predsednik Saveza sindikata Republike Srpske i predsednik Konfederacije sindikata Bosne i Hercegovine, Ranka Mišić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak.

RADNICI JUMKA BLOKIRALI AUTOPUT KOD VRANJA

12. februar 2014  • 564 Opširnije

Nezadovojni radnici kompanije "Jumko" iz Vranja u sredu su radikalizovali štrajk i blokirali autoput Beograd-Skoplje kod mesta Bresnica, nedaleko od tog grada.
Predsednik Samostalnog sindikata "Jumka" Sladjan Mitić je rekao agenciji Beta da oko 1.400 radnika ne dozvoljava prolazak ni jednog vozila, tako da se iz pravca Beograda formirala kolona do Vladičinog Hana.
"Radnici neće skloniti blokadu autoputa dok nam se neko ne obrati, ili premijer ili potpredsednik vlade ili ministar privrede", kazao je Mitić.
On je naveo da su zahtevi radnika da im se overe zdravstvene knjižice, isplate zaostale plate i da se poštuje Zakon o radu.
Radnici holding kompanije "Jumko", koja je u većinskom državnom vlasništvu, počeli su štrajk 13. januara u krugu fabrike, da bi ga od 5. februara radikalizovali i počeli protestne šetnje do Skupštine Vranja.
Štrajk su organizovali Samostalni sindikat i ASNS.
Izvor: Beta

POVERENJE PREGOVARAČA VAŽAN FAKTOR USPEHA

10. februar 2014  • 563 Opširnije

Poverenje među pregovaračima - vladom, poslodavcima i sindikatima - predstavlja važniji faktor uspeha u uspostavljanju makro i mikro fleksibilnosti i podizanja produktivnosti od izbora metoda kojim će se doći do tog cilja - tvrde troje ekonomista MMF u analizi mera koje su vlade razvijenih zemalja primenile tokom krize.
Ova je mudrost izmakla velikom broju administracija koje su - po cenu brutalnog kršenja institucija tripartitnog dogovaranja i razmišljanja o dobrobiti radnika, kako onih već zaposlenih tako i onih na birou - menjale radno zakonodavstvo.
Olivije Blanšar, glavni ekonomista MMF, Florans Žamot, stariji ekonomista u odeljenju za istraživanja MMF i Prakaš Lungani, savetnik u istom odeljenju objavili su prošlog oktobra zapaženi tekst "Nezaposlenost , tržište rada i fleksibilnost iz ugla MMF: Dalje od mantre".
U njemu, ovo troje ne osporava važnost mikro fleksibilnosti (sposobnosti privrede da izvrši preraspodelu radnika na poslovima potrebnim za rast produktivnosti, gde visoko produktivne firme moraju imati mogućnost da uđu na tržište i rastu a niskoproduktivne firme da se smanje ili ugase), i makro fleksibilnost (koju autori definišu kao sposobnost da se tržište rada prilagodi kao odgovor na eksterne šokove, kao što je bila naftna kriza 70-tih prošlog veka i nedavni gubitak konkurentnosti u pojedinim zemljama evrozone). Cilj, smatraju autori, nije sporan, ali su putevi dolaženja do njega popločani dilemama i greškama čiji su efekti dugoročni.
Kome dati prednost: već zaposlenima ili nezaposlenima?
Težak je zadatak osmisliti institucije tržišta rada kojima bi se poboljšala kako mikro tako i makro fleksibilnost, a uz istovremenu zaštitu radnika, kažu autori. Naš stav je da, kad je u pitanju mikro fleksibilnost, radnici treba da budu zaštićeni kroz više osiguravajućih mehanizama u slučaju nezaposlenosti, a ne kroz visoku zaštićenost zaposlenih, dok dvostruku zaštitu statusa zaposlenih treba izbegavati.
Druga naoko iznenađujuća poruka autora je da je, kad je reč o mikro fleksibilnosti, najvažnije sačuvati radnike, a ne poslove, i da su dve institucije tržišta rada najvažnije za ostvarivanje takvog zadatka: 1. zakonodavstvo koje štiti zaposlene, i 2. osiguranje za slučaj nezaposlenosti.
Međutim, kako to postići? Različite zemlje dale su različite odgovore na to kome dati prednost na putu ka dostizanju cilja veće produktivnosti: zaposlenima sa ugovorima na neodređeno, spram radnika na određeno vreme, koga uključiti u pregovore i do koje mere da bi se obezbedilo da u pregovorima budu zastupljeni i zaštićeni interesi radništva kao celine (kako zaposlenih tako i onih koji tragaju za poslom), te kako preraspodeliti teret otpuštanja između poslodavaca i države, odnosno poreskih obveznika.
Sa ove vremenske distance, autori kažu da su zemlje koje su uvele dvojni sistem sa visokom zaštitom za zaposlene na ugovorima na neodređeno i slabijom zaštitom za radnike koji rade na privremenim poslovima iskusile veoma nepoželjne posledice takve odluke. To je stvaranje faktički "dve klase" radnika na istom radnom mestu, što, pak, generiše tenzije i nezadovoljstvo. Istraživači MMF iznose još dve važne preporuke: prva je da je zaštita zaposlenih poželjna, i da predstavlja i zadatak firmi (da svojim radnicima ponude prekvalifikaciju za mesta koja su specifično potrebna kompaniji) i pitanje preraspodele tereta odluke. U tom smislu, oni, recimo, smatraju opravdanim odluku nekih država da firmama uvedu porez na otpuštanje radnika - jer, firme treba da uzmu u obzir troškove koje one nameću društvu, kroz isplatu naknada za nezaposlene koje se isplaćuju otpuštenim radnicima - a iz prihoda prikupljenih od poreskih obveznika.
Istovremeno, kažu autori, preterana zaštita ili kompleksna ograničenja u procesu otpuštanja otežavaju potrebnu realokaciju radnika i rast produktivnosti. Takva preterana zaštita, takođe, dovodi do smanjenja zapošljavanja i time utiče na duže trajanje nezaposlenosti , tako da ne štiti radnike odnosno njihove ciljeve (ako o tim ciljevima razmišljamo kao o ukupnim ciljevima radništva a ne pojedinačnim interesima zaposlenih). Davanje prednosti ovom drugom je, sudeći po iskustvu Španije, Italije i Portugalije, najviše koštalo mlade ljude. Evo šta kažu ekonomisti MMF u već pomenutoj studiji: "Smanjenje zaštite zapošljavanja kod novih stalnih ugovora, ukoliko je prethodno bilo preterano, može da pomogne stimulisanju zapošljavanja nezaposlenih na duže rokove kada počne oporavak ekonomije." Ako to nije bio slučaj, onda - za one koji su već zaposleni - ima smisla da se u novom zakonodavstvu zadrži važenje već postojećih ugovora, jer bi spuštanje zaštite zaposlenih na postojećim ugovorima u takvom trenutku verovatno povećalo nezaposlenost, "mada bi s druge strane takva mera mogla doprineti i olakšati neophodan proces restrukturiranja privrede ".
Drugo važno pitanje za zakonodavca je bilo određivanje dužine trajanja i nivoa beneficija tokom vremena provedenog na birou. Iako se ovde razlikuju anglosaksonski pristup (koji ima niske naknade za nezaposlene i nisku sigurnost zaposlenja ali pruža radnicima zaštitu kroz visok protok, tj. brzo pronalaženje radnog mesta) i nisko trajanje nezaposlenosti, i nordijski model (koji ima umerenu zaštitu zaposlenih i visoke naknade za nezaposlene, ali sa snažnom politikom aktivacije radnika da traže zaposlenje), ogroman broj radnika prema malom broju radnih mesta niveliše troškove ove druge politike u poređenju sa prvom, koja se smatra jeftinijom i efikasnijom po državu.
Šta je dobra mera pregovaranja na makro nivou?
Makro fleksibilnost je sposobnost privrede da održi nisku stopu nezaposlenosti uprkos makroekonomskim šokovima. Fleksibilnost u ovom kontekstu ima dve dimenzije - održavanje niske stope nezaposlenosti i stabilne stope nezaposlenosti. Ovde bi kritično bilo uvođenje strukture kolektivnog pregovaranja, a posebno stepen koordinacije socijalnih partnera. Šta je prava mera pregovaračkih moći u procesu pregovora 'kompanija vs. radnici'? Da li centralizovano pregovaranje pruža radnicima previše, a decentralizovano premalo?
U teoriji, uticaj efekata koordinacije na nivo nezaposlenosti još uvek nije jasan. S jedne strane, više koordinacije potrebno je radi dovođenja radničkih predstavnika u poziciju da tokom pregovora imaju veću težinu u prilog dobrobiti nezaposlenih. S druge strane, povećavanje pregovaračke moći radnika moglo bi dovesti do zahteva za većim platama, a time i do nezaposlenosti. Jedna često isticana hipoteza jeste da se najgori ishod postiže srednjim nivoima pregovaranja, kao što su npr. sektorski pregovori. U odnosu na centralizovane pregovore, vrlo je verovatno da će takvi pregovori biti postavljeni kao oni koji imaju manju težinu u korist nezaposlenih, u odnosu na pregovaranje na nivou firme, koje uvećava pregovaračku moć sindikata, sa potencijalno štetnim efektima po zapošljavanje.
Uporedni podaci zemalja o uticaju strukture pregovaranja na nezaposlenost, međutim, ne daju jednoznačne rezultate. Proširenje sporazuma, na primer, koje karakterišu sektorski pregovori, može biti korisno kada postoji veliki broj malih firmi - pod uslovom da su socijalni partneri predstavnici velikog dela sektora, kao i u slučaju kada postoji široka disperzija produktivnosti među firmama pa je, pored kolektivnog, dobro uključiti i sektorske pregovore radi postizanja fleksibilnosti. Prilikom odlučivanja za centralno ili sektorsko pregovaranje, ili njihovu mešavinu, MMF bi trebalo da pažljivo sprovodi svoju savetodavnu politiku, kažu autori.
Ono o čemu njih troje takođe govori, a što nikako ne treba smetnuti s uma, jeste da je poverenje među socijalnim partnerima izgleda podjednako važno za ostvarivanje makro fleksibilnosti koliko je važna i struktura kolektivnog pregovaranja. Ovo sugeriše da partneri koji gaje međusobno poverenje mogu ostvariti veoma raznolike kombinacije institucija koje će dobro funkcionisati. "Ovo poverenje može biti važnije od bilo kakve pojedinačne, zasebne i odeljene strukture pregovaranja", navode autori.
Izvor: Biznis&Finansije

POREZ POGAĐA I MINIMALNE ZARADE

7. februar 2014  • 562 Opširnije

Pravilnik o solidarnom porezu na zarade veće od 60.000 dinara u javnom sektoru pogodiće i zaposlene sa minimalcem, ukoliko im plata kasni.
Takođe, biće umanjenje i zaostale naknade za trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo, kao i zarade u preduzećima u restrukturiranju, upozorio je Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.
"Nakaradnim navedenim propisima biće dodatno kažnjavani svi zaposleni koji primaju neredovno zaradu, odnosno ukoliko se zaostale zarade (dve, tri ili više) prime u istom mesecu", navodi se u saopštenju tog sindikata.
Na osnovu izmena Pravilnika o načinu umanjivanja neto prihoda zaposlenog u javnom sektoru od dana 29. januara, dodaje se dalje, zaposleni u zdravstvu će u februaru platiti solidarni porez, iako im je mesečna zarada ne samo znatno niža od 60.000 dinara, već je manja i od prosečne plate u Srbiji. Kako su objasnili u sindikatu, mnogi zaposleni u zdravstvu nisu primili akontaciju za januar, pa će im cela januarska zarada biti isplaćena u februaru, a pošto će im biti uplaćena i akontacija za februar ukupna suma će preći cenzus od 60.000,00 dinara, tako da će im zarada biti umanjena za 20 odsto, koliko iznosi stopa "solidarnog" poreza.
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije navodi i primer zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju koji nisu primili zarade po godinu i više dana i kojima će se ukoliko prime svega tri zarade u visini minimalne u istom mesecu, takođe, odbiti 20 odsto od ukupnog iznosa na ime tog poreza.
Zbog svih "navedenih anomalija" ovaj sindikat je najavio da će pokrenuti inicijativu pred Ustavnim sudom za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, jer smatra da su doneti pravni propisi "apsolutno neprihvatljivi, kontradiktorni sami sebi i pogubni za sve zaposlene".
Izvor: Tanjug

ZAPOSLENI NISU PREZAŠTIĆENI, NEGO
POSLODAVCI NE POŠTUJU ZAKON

6. februar 2014  • 561 Opširnije

Naši sudovi u velikom broju slučajeva donose odluku da je zaposleni dobio otkaz mimo zakona, ne zato što je zakon previše zaštitio radnika, nego zato što poslodavci ne poštuju zakonom propisane procedure, kaže za Danas direktor Inspekcije rada Republike Srbije Dragomir Peurača.
“Kad nam se obrate, radnici su u većini slučajeva u pravu. Jer, ni po ovom sadašnjem Zakonu o radu nije teško dati otkaz, ali poslodavac mora da ispoštuje neke zakonske procedure. A, poslodavci formalno-pravno, na najosnovnijim stvarima baš očigledno krše zakonsku regulativu, krše proceduru koja nije ni teška”, kaže Peurača.
Peurača smatra da do tako velikog broja sudskim rešenjima poništenih otkaza dolazi zbog nemara poslodavaca koji se mnogo ne upuštaju u zakonsku regulativu, a i zato što se retko ko bavi radnim pravom kao specijalnošću.
“Radno pravo je specifična oblast i jako malo ljudi se bavi radnim pravom. Ukoliko su angažovane advokatske kancelarije, to su advokatske kancelarije opšte prakse, retko kad su specijalizovane za oblast radnih odnosa. Pravnici koji rade u firmama ne bave se samo radnim pravom nego i svim onim drugim pravima koja su poslodavci obavezni da poštuju”, kaže Peurača.
On tvrdi da inspekcija vrlo retko sreće poslodavce koji odbijaju da izvrše njeno rešenje o vraćanju radnika na posao.
Naime, kad joj se zaposleni obrati, inspekcija rada ima pravo da ga, ukoliko utvrdi da je prilikom davanja otkaza došlo do očigledne povrede prava zaposlenog, vrati na posao do okončanja sudskog postupka.
“Ali, radnik koji smatra da je nezakonito dobio otkaz prvo mora da podnese tužbu nadležnom sudu i sa primerkom te tužbe da se obrati inspekciji za odlaganje rešenja o izvršenju rešenja o otkazu”, kaže Peurača. U retkim slučajevima kad poslodavac odbije da izvrši rešenje inspekcije rada, ona podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.
Ali, tvrdi Peurača, više od 55 odsto prekršajnih postupaka koje raznim povodima pokrene Inspekcija rada ili zastari ili budu izrečene kazne ispod zakonskog minimuma. „Recimo opomena ili oslobađanje“.
Inspekcija rada se posebno ponosi što je ove godine vratila na posao više od 60 trudnica, zaposlenih na određeno vreme, koje su dobile otkaz ugovora o radu.
Peurača smatra da demografsko stanje u Srbiji prekom čini potrebu da se trudnice od otkaza zaštite na ovaj način sve do okončanja trudnoće, porodiljskog odsustva i bolovanja zbog nege deteta.
“Ideja nam je da u izmene Zakona o radu bude uneta odredba da naše rešenje u ovakvim slučajevima bude izvršno bez prethodnog sudskog postupka“, kaže Peurača.
Izvor: Danas

PODRŠKA IZ EVROPE NAŠIM SINDIKATIMA

5. februar 2014  • 560 Opširnije

Evropska federacija radnika građevinarstva i drveta podržava aktivnosti sindikata u Srbiji u borbi za radnička prava, socijalni dijalog i konsenzus.
"Socijalni dijalog mora da postoji i kada Srbija uđe u EU. Nacionalni socijalni dijalog mora imati mehanizam i biti sposoban da zaštiti prava radnika", istakao je generalni sekretar te organizacije, Sem Hagen.
On je na konferenciji na temu "Ocena stanja socijalnog dijaloga u EU i Srbiji", održanoj u Beogradu, dodao da je zabrinut što socijalnog dijaloga u Srbiji u proteklom periodu nije bilo.
Generalni sekretar Evropskog centra za radnička pitanja (EZA), Rozita Gobefit, ocenila je da u Srbiji ima mnogo zloupotreba prava radnika, navodeći da je u evropskim zemljama nezamislivo da se radnicima ne isplaćuje zarada po nekoliko meseci.
Prema njenom mišljenju, zabrinjavajući je i ne mali procenat neformalnog rada u Srbiji, kao i velika korupcija.
Predstavnik Sindikata građevinarstva i energije Belgije, Tom Deleu, istakao je da je "neoliberalni napad" prisutan u Srbiji, ali i u većini zemalja EU, jer svi pokušavaju da teret krize naplate preko radnika.
"Moramo se tome suprotstaviti i graditi društvo jednakosti i prosperiteta", naveo je on.
Nismo optimisti povodom najnovije runde socijalnog dijaloga, koji se ovih dana promoviše u Srbiji, jer se on vodi u vreme izborne kampanje, a pretodnih godinu dana, kada je trebalo da bude vođen, nije postojao, ocenili su predstavnici domaćih sindikata.
"Ne možemo reforme sprovesti na način da se one odnose samo na radnike. Život u Srbiji je nepodnošljivo ponižavajući. Radnici imaju izuzetno niske plate", naveo je generalni sekretar Sindikata radnika šumarstva i prerade drveta Srbije, Zoran Radoman.
Za takvo stanje, smatra on, pre svih krivi su političari, ali i sindikati koji se nisu dovoljno bunili kada je sprovođena privatizacija, kao i poslodavci koji ne poštuju prava radnika.
Prema mišljenju predsednika Samostalnog sindikata radnika građevinarstva I IGM Srbije, Duška Vukovića, veliki neoliberalni uticaj prisutan je u poslednje vreme u Srbiji, regionu ali i u mnogim drzavama EU.
On je rekao da će sindikati Srbije podržati kolege u Hrvatskoj, ukoliko se budu odlučili za generalni štrajk koji najavljuju.
Naime, generalni štrajk u Hrvatskoj se najavljuje ukoliko parlament ne usvoji amandamane koje su na Zakon o radu uputili hrvatski sindikati, istakao je Vuković.
Na današnjoj konferenciji učestvovali su predstavnici Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije i Sindikata radnika šumarstva i prerade drveta Srbije, Evropskog centra za radnička pitanja (EZA), kao i sindikalne kolege iz Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.
Izvor: Tanjug

LIVNICA U TOPOLI POČELA SA RADOM

5. februar 2014  • 559 Opširnije

Livnica "Topola", posle zimskog remonta krenula je normalno sa proizvodnjom i, kako navode u Samostalnom sindikatu, rukovodstvo na čelu sa direktorom, ima njihovu punu podršku.
Radnicima su isplaćene u celosti plate za decembar, sa doprinosima i porezima.
Reagujući na, kako tvrde, deziformacije o navodnoj smeni rukovodstva i pokušajima bivših vlasnika da preuzmu fabriku, u Sindikatu kažu da neće dozvoliti da se Livnica ponovo zatvori.
Izvor:Kragujevac Info

KONFERENCIJA POVODOM STANJA SOCIJALNOG DIJALOGA

4. februar 2014  • 558 Opširnije

Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije i Sindikat radnika šumarstva i prerade drveta Srbije, u saradnji sa Evropskim centrom za radnička pitanja (EZA), organizuju konferenciju za novinare, sa temom „Ocena stanja socijalnog dijaloga u Evropskoj uniji i Srbiji“.
Sagovornici: Rozita Gotbeht, generalni sekretar EZA, Sem Haglund, generalni sekretar Evropske federacije Sindikata građevinskih radnika, Tom Delen iz Sindikata građevinskih radnika Belgije, Bert van der Spek iz Sindikata građevinskih radnika Holandije i predsednici Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije i Sindikata radnika šumarstva i prerade drveta Srbije, Duško Vuković i Radomir Stević.
Konferencija će biti održana sutra, 5. februara 2014. godine, u hotelu „Lajf dizajn“ (Life designe), Balkanska 18, sa početkom u 10,30 časova.

RADNA GRUPA POČELA DA SE BAVI ZAKONOM O RADU

4. februar 2014  • 557 Opširnije

Prvi koraci ka izmeni Zakona o radu načinjeni su u ponedeljak, na sastanku predstavnika Ministarstva rada i finansija, dva reprezentativna sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, i poslodavaca.
Za pregovarački sto sela je Radna grupa, a dogovoreno je da se sastaju svakog četvrtka, kako bi se razmotrilo koje odredbe važećeg zakona je potrebno menjati.
Potpredsednik Veća SSSS Zoran Mihajlović rekao je da je prvi sastanak bio “više uopšten”, I da nije bilo reči o konkretnim izmenama.
“Tražili smo da Ministarstvo rada da konkretne razloge šta je svrha menjanja zakona”, naglasio je Mihajlović.
Izvor: Novosti

ZASTAVINI RADNICI IZLAZE NA ULICU

4. februar 2014  • 556 Opširnije

Više od 1.600 bivših radnika Zastavinih fabrika za proizvodnju automobila, kamiona i oružja sutra u podne će, prema najavi Saveza samostalnih sindikata u Kragujevcu, organizovati protest ispred zgrade gradske uprave.
Razlog protesta jeste dvomesečno kašnjenje nadoknada koje im se, na osnovu državnog socijalnog programa, isplaćuju na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.
Radnici koji su koristeći socijalni program napustili svoja radna mesta, čime je, nakon dolaska Fijata, omogućeno kadrovsko podmlađivanje fabrike automobila, danas su žrtve nebrige države i njenog nepoštovanja ugovornih obaveza - tvrde sindikati.
Izvor: Kragujevac Info

FORMIRANA RADNA GRUPA ZA ZAKON O RADU

3. februar 2014  • 555 Opširnije

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je formirana Radna grupa koja će od ponedeljka početi da radi na izradi zakona o radu i oceno da je današnji sastanak sa Savezom samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost i Unijom poslodavaca početak novog socijalnog dijaloga.
Ljajić je na konferenciji za novinare, posle sastanka koji su on i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić imali sa predsednicima SSSS, UGS I Unije poslodavaca, Ljubisavom Orbovićem, Branislavom Čankom I Nebojškom Atanackovićem, saopštio i da je namera da se zakon usvoji do 30. juna ove godine.
On je rekao da će se ta radna grupa, koja je danas formirana, od ponedeljka baviti definisanjem da li je potrebno da se donese potpuno novi zakon o radu ili da se radi na izmenama postojećeg i dodao da je utvrđen plan daljih aktivnosti.
"Cilj nam je da do 1. maja bude izrađen nacrt zakona, a da do 30. maja bude sprovedena javna rasprava, kako bi do 30. juna zakon bio usvojen" rekao je Ljajić.
On je precizirao da je na današnjem sastanku dogovoreno da se isti sastav ubuduće sastaje jednom u 15 dana, kako bi se pratila dinamika rada na zakonu.
Ljaijć je poručio da je ovo početak novog socijalnog dijaloga koji će, kako se nada, rezultirati donošenjem zakona koji će imati veliku podršku i naglasio da nema stabilnosti bez dogovora svih društvenih faktora, a to su i sindikati i poslodavci.

FORMIRANA RADNA GRUPA ZA ZAKON O RADU

31. januar 2014  • 554 Opširnije

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je formirana Radna grupa koja će od ponedeljka početi da radi na izradi zakona o radu i oceno da je današnji sastanak sa Savezom samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost i Unijom poslodavaca početak novog socijalnog dijaloga.
Ljajić je na konferenciji za novinare, posle sastanka koji su on i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić imali sa predsednicima SSSS, UGS I Unije poslodavaca, Ljubisavom Orbovićem, Branislavom Čankom I Nebojškom Atanackovićem, saopštio i da je namera da se zakon usvoji do 30. juna ove godine.
On je rekao da će se ta radna grupa, koja je danas formirana, od ponedeljka baviti definisanjem da li je potrebno da se donese potpuno novi zakon o radu ili da se radi na izmenama postojećeg i dodao da je utvrđen plan daljih aktivnosti.
"Cilj nam je da do 1. maja bude izrađen nacrt zakona, a da do 30. maja bude sprovedena javna rasprava, kako bi do 30. juna zakon bio usvojen" rekao je Ljajić.
On je precizirao da je na današnjem sastanku dogovoreno da se isti sastav ubuduće sastaje jednom u 15 dana, kako bi se pratila dinamika rada na zakonu.
Ljaijć je poručio da je ovo početak novog socijalnog dijaloga koji će, kako se nada, rezultirati donošenjem zakona koji će imati veliku podršku i naglasio da nema stabilnosti bez dogovora svih društvenih faktora, a to su i sindikati i poslodavci.

SASTANAK SSSS I UGS SA VUČIĆEM I LJAJIĆEM

31. januar 2014  • 553 Opširnije

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić sastaće se danas s predstavnicima dva reprezentativna sindikata i Unije poslodavaca, najavljeno je iz vlade.
Na sastanku će biti predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.
Vučić je juče na konferenciji za novinare rekao da će on i Ljajić danas sa sindikatima razgovarati o formiranju nove radne grupe, koja će usaglasiti izmene Zakona o radu.
Sastanak u zgradi vlade počinje u 12 časova.

AKO JE NEKO KOČNIČAR, ONDA JE TO RADULOVIĆ

29. januar 2014  • 552 Opširnije

Potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović odbacio je optužbe bivšeg ministra privrede Saše Raulovića da je sindikat "instruiran" da se protivi njegovim predlozima, i dodaje da, ako je neko "kočničar privrede u Srbiji", onda je to Radulović.
Mihajlović je podsetio da su sindikati proteste najavlјivali još pre šest, sedam meseci i da su se ozbilјno spremali da pokušaju da odbrane prava zaposlenih u Srbiji, koja nisu velika.
On je rekao da SSSS nije ni od koga instruiran i da iza njih ne stoji nijedna politička partija, već da su se zaposleni organizovali i iskazali nezadovolјstvo svime onime što je Radulović radio i pokušavao da uradi sa privredom Srbije.
Radulović je u obrazloženju svoje ostavke na sajtu Ministarstva naveo je da je "glavni kočničar svih reformi bio i ostao kabinet prvog potpredsednika".
Za proteste sindikata zbog najavlјenih izmena i dopuna Zakona o radu, Radulović je napisao da je "više nego jasno da usilјeni sindikalni protesti male grupe sindikalnih i partijskih aktivista ne mogu biti razlog za neusvajanje zakona, već samo izgovor i paravan za prikrivanje nedostatka političke volјe i želјa za održavanje blata u kome kao društvo propadamo."
Mihajlović je rekao da su takve izjave u stilu "eks ministra Radulovića", koji se od kada je postavlјen na tu funkciju, predstavlјa "kao reformator svega i svačega", a sada, kada je video da ne može da sprovede svoje ideje - "nalazi krivce u nekim drugim lјudima i organizacijama".
„Nјegove reforme otprilike nisu mogle da shvate ni njegove kolege u vladi, a na kraju je izazvao veliki revolt zaposlenih i činjenicom da je i ono što nije njegov resor, kao Zakon o radu koji ne predlaže Ministarstvo privrede, već Ministarstvo rada, uzeo sebi za volјu da i tu napravi neke reforme“, rekao je Mihajlović.
„Radulović je napravio kočnicu i ako je neko kočničar privrede Srbije - to je gospodin Radulović, jer je umrtvio čitavu privredu od septembra, kako je došao na čelo Ministarstva privrede i apsolutno ništa se nije rešavalo i sigurno će postojati ogroman pad proizvodnje za ovaj period koji je bio na čelu Ministarstva“, smatra Mihajlović.
Prema Mihajlovićevim rečima, bolјe je što je "takav čovek" otišao sa čela Ministarstva privrede, a reforme koje je Radulović želeo "nigde niko nije pokušavao da sprovede, a Srbija sigurno nije ništa drugačija od ostalih zemalјa".
Mihajlović smatra i da su Srbiji neophodne neke reforme, ali da je za njih potreban konsenzus svih strana i zaposlenih i da se one ne mogu sprovoditi preko leđa zaposlenih.
„Ako je nešto potrebno, onda svi podjednako moramo da podnesemo taj teret i ako mislimo da idemo napred mora da postoji dogovor između strana i da kažemo - to je taj period, posle tog perioda će se živeti bolјe. Ali ovde nismo videli nikakve reforme, ovde su bile samo seče i pokušaji da se i ono malo privrede ugasi, da se ono zaposlenih koje imamo oteraju s posla... i normalno da smo morali da se pobunimo i organizujemo protiv takvih reformatora“, zaklјučio je Mihajlović.
Izvor: Tanjug/Blic

SINDIKATI ŽELEZNICA TRAŽE SMENU SIMONOVIĆA

28. januar 2014  • 551Opširnije

Tri reprezentativna sindikata radnika Železnice Srbije, najavili su da će protestovati ispred zgrade sedišta tog preduzeća, sa zahtevom da generalni direktor Dragoljub Simonović podnese ostavku.
Oni su, na sastanku u Kraljevu, najavili da će protest radnika srpskih železnica biti održan 6. februara, sa samo jednim zahtevom - smena direktora Simonovića.
Predsednik Sindikata izvršnih službi Žzeleznica Srbije Nebojša Nikić izjavio je da se smena traži iz više razloga, ali da je osnovni razlog katastrofalno stanje u srpskim železnicama.
"Prošlu godinu smo završili sa gubitkom od 15 milijardi dinara, a što je najgore, firma bi mogla u junu ove godine da ostane bez 7.000 radnika", kaže Nikić.
On je dodao da se direktor Simonović ponaša prema preduzeću kao da je njegova svojina, nepoštujući odluke i ne konsultujući sindikate.
Predsednik Sindikata železničara Srbije Mirko Lazić rekao je da poslednjih 14 meseci, od kada je generalni direktor preuzeo vođenje firme, u njoj ne postoji nikakav socijalni dijalog.
"Simonović nije želeo da usvoji kolektivni ugovor kako bi se definisala prava radnika. Mnoga zapošljavanja se vrše mimo tog našeg kolektivnog ugovora koji su sindikati proglasili važećim, i to ugrožava ostale zaposlene, jer se plate smanjuju", rekao je Lazić u Kraljevu.
Prema njegovim rečima, subvencije su smanjene, i deo novca namenjen za održavanje, odlazi na plate.
Izvor. Tanjug

ORBOVIĆ PRIMIO DELEGACIJU NOVINARA

27. januar 2014  • 550Opširnije

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović primio je danas delegaciju Sindikata novinara Srbije, Koalicije zaposlenih u medijima (ZUM) i Kragujevačke inicijative, koji su ga upoznali sa problemima u medijskoj delatnosti.
Predsednik Orbović podržao je nastojanje tri medijske organizacije za promenu seta nacrta medijskih zakona (nacrti zakona o javnom informisanju, o elektronskim medijima i javnim servisima).
Te organizacije insistiraju da se prilikom donošenja medijskih zakona omogući lokalnoj samoupravi da, u skladu sa Ustavom i zakonima o lokalnoj samoupravi i glavnom gradu, osniva medije.
Reč je o evropskom standardu, s obzirom na to da i u zemlјama Evropske unije postoje regionalni i lokalni javni servisi.
Medijske organizacije insisistiraju na transparentnosti vlasništva i finansiranja u medijima, što se navodi i u Rezoluciji Evropskog parlamenta.
Orbović je predložio da se saradnja u narednom periodu intenzivira i konkrentizuje, sve u interesu profesionalnog i objektivnog informisanja građana Srbije.
Tri medijske organizacije podržale su aktivnosti Samostalnog sindikata vezane za izmene zakona o radu, privatizaciji i stečaju i dogovoreno je da će predstavnici tih organizacija aktivno učestvovati u dalјim aktivnostima koje će sindikat organizovati povodom tih zakona.

ORBOVIĆ: IZBORI NE KOČE REFORME

27. januar 2014  • 549Opširnije

Održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji neće uticati na sprovođenje reformi, kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.
On, ipak, poručuje da bi nakon izbora trebalo pažljivo odabrati kadrove koji bi najavljene reforme valjano i sprovodili.
"Najavljeni izbori neće ni u jednom momentu da zaustave reforme, jer one faktički nisu nešto ozbiljno ni započete. Ovo što je radio ministar Radulović ne možemo nazivati reformama i izbori su jedno od rešenja da bi mogle da se sprovode prave reforme u Srbiji", kazao je Orbović Tanjugu.
On je rekao da bi zbog izbora mogao da se izgubi određeni vremenski period od pet ili šest meseci, ali da će to dati šansu da se posle toga "dođe u ozbiljniju aktivnost i sprovede pažljiva briga o kadrovima koji će te reforme sprovoditi".
"Podnošenjem ostavke ministra privrede Saše Radulovića otvorile su se mogućnosti da se privreda pokrene i da posle, kad dođe do ozbiljnijih reformskih procesa može da se funkcioniše", smatra predsednik SSSS.
Govoreći o Zakonu o radu, Orbović je naveo da je sada to pitanje "stavljeno ad akta", a da će sindikati kada se bude formirala nova vlada nastojati da budu dobri sagovornici kako bi se došlo do kvalitetnog rešenja kako bi sve strane bile pođednako zadovoljne.
Izvor: Tanjug

ZEC: RADNIKE DISCIPLINUJU, TAJKUNE ŠTITE

27. januar 2014  • 548Opširnije

Na kraju nedelje u kojoj je saopšteno da se nastavlja socijalni dijalog o takozvanim Radulovićevim reformskim zakonima, pre svega Zakona o radu i u kojoj su ujedinjeni sindikati organizovali štrajkove upozorenja i ulične proteste tražeći smenu ministra i povlačenje zakona, gost Radio slobodne Evrope je profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu dr Miodrag Zec.
On kaže da ova vlast teret reformi neravnomerno svaljuje na zaposlene, a i dalje štiti poslodavce i tajkune. Profesor Zec najpre objašnjava političke uslove koji su potrebni da bi se reformisalo društvo koje je i dalje u ekonomskom sunovratu.
Zec: Mislim da će reforma doći onog momenta kada jedno društvo da na izborima poverenje Vladi koja je ono što je njen politički program i za to dobije podršku na izborima. Mi smo sve dosadašnje izbore imali na kontra strani. Jedna se stvar priča u izborima. Svi pričaju da će dati, a narod kaže - ko je za to da mi dobijemo veće plate, a da manje radimo? U suštini se svi politički programi kod nas svode na izborima na to da će neko dati, a ne kaže od koga će uzeti. Onda kada dođe na vlast, pod pritiskom realnosti, počinje da radi potpuno suprotno. Ako vi dobijete izbore jer ste socijalno empatični, da će svi živjeti bolje, a onda odlučite da samo jedan sloj plati sve troškove toga, onda imate ovo što imate. Imate pobunu.
Mi nemamo društveni konsenzus, kao kao što imaju Švajcarci, koji na referendumu donose odluku da neće skratiti radni dan ili cijela nacija kaže da pristaje na smanjenje plata. Onda Vlada to lako može provesti. Ovako, vi narodu zveckate kasicom prasicom pred svake izbore i kažete da ćete dati, a ne kažete kome ćete uzeti. Onda imamo problem koncepta uopšte i nemamo celinu slike.
Kakva je to država u kojoj direktor poreske uprave upućuje, kao jedna sramežljiva devojčica, pismo nekome ko prodaje ćevape da plati porez?
Svaka ovakva velika reforma treba da bude celina slike. Da li se naša država reformisala? Nije. Ona je postala veća i deficit je postao veći. Da li je naša država ravnomerno rasporedila teret krize? Nije. Ona sada teret krize gura na jedan deo koji se zove radništvo i jedan deo državne inteligencije i državne administracije.
Francuska je u traženju izvora pokrića troškova strukturnih promena rekla - mi ćemo drastično oporezovati one sa najvišim dohotkom, pa je izazvala to što je izazvala – a ovde praktično nije pomerena stopa oporezivanja bogatih ljudi. Ovde se oporezuju sa 25 odsto svi oni koji imaju plate iznad 100.000, a to su hirurzi, profesori na univerzitetima. Nije država rekla da će oporezovati tajkune. Nije rekla da će oporezovati imovinu basnoslovne vrednosti. Nije zatvorila odliv novca u inostranstvo. Nije redefinisala javna preduzeća, koja su partijski plen. Nije država rekla da će oporezovati onoga ko ima petnaest državnih upravnih odbora koji nemaju nikakve veze sa radom. Nije ova država rekla mi ćemo pustiti da banka ode u stečaj na teret onih koji su vlasnici, ne, mi ćemo sanirati Energogas i Agrobanku, a otećemo od učitelja i nastavnika. Zato će biti problem.
RSE: Da li to znači da vi zapravo smatrate da su sindikati u pravu kada kažu da je teret reformi prebačen na radnike i da se radnici ovim Zakonom o radu stavljaju u najamni odnos?
Zec: Očigledno je da je ovo što se dešava sa Zakonom o radu smanjivanje postignutih prava. Jedno je pitanje da li to treba ili ne treba? To treba, ali u jednom sasvim drugom kontekstu. Ne možeš ti uraditi ovo što si uradio u javnoj vlasti. Da razmeštaš na stotine hiljada ljudi na visoko plaćene sinekure, a istovremeno hoćeš da oteraš ljude koji imaju 20.000 dinara platu. Takav model se ne može održati. To nije socijalno uravnoteženo. Svaki sistem pada ako je socijalno neodrživ. Vi kada ljude doterate do besmisla, to je revolucionarno stanje. To je problem kada demokratija može da sklizne u diktaturu. Vi to ne možete održati. RSE: Šta je sa druga dva Radulovićeva Zakona o stečaju i privatizaciji, da li njih gledate kompleksno sa Zakonom o radu?
Zec: Radulović jeste pokrenuo jedan proces koji će se verovatno u ovoj ili onoj formi morati nastaviti. Ali taj proces, da bi bio sprovodiv, zahteva rekonstrukciju čitave države i zahteva ravnotežu. Ne možete vi ministra finansija, koji ima tri plate, nikako naterati da promeni zakon da si ukine te tri plate, a može da uzme hirurgu 25 odsto. Nemate tu vrstu kredita.
Šta se hoće, kada se postiže društveni konsenzus oko nečega? To je ovde problem. Vi čitav niz oblasti niste redefinisali. I mala je država, pa ljudi znaju. Mala država ima i prednosti i nedostatke što se sve zna i onda vi morate imati kredit. Srbija ima sreću za vlast, što ne pamti šta je ko pričao pre pet - šest godina i onda vi stalno možete da menjate teze. Ali vi morate mnogo celovitije da zahvatite sistem da bi on bio socijalno uravnotežen i održiv.
U Zakona o radu ima masa stvari koje treba promeniti, kao npr. radnu efikasnost. Sve je to minorno. Međutim vi imate državu koja nudi čitav niz besmislenih poslova. Da se ljudi ubijaju od rada u administraciji ni za šta. Više puta sam navodio jedan primer. Ako hoćeš da redefinišeš troškove države, moraš promeniti zakone i načine njihovog sprovođenja. Vi kreirate zakone koji zahtevaju ogroman rad i koji se ne mogu sprovesti. Država ne može naplatiti porez. U ovoj državi je ravno podvigu izvaditi ličnu kartu ili registrovati auto. To su sve besmislene stvari i država stalno menja neke zakone i čini našu komunikaciju sa državom toliko skupom i složenom.
Otišli smo predaleko, ali kažem - pojednostavimo državu, pojednostavimo javni servis i učinimo ga efikasnim pa onda pritisnimo na proizvodnju. Suština je da li ti ljudi imaju uopšte šta raditi? Mi sada vidimo da nemaju. Možemo ih držati tamo, ali generalna i koncepcijska stvar Srbije je da li Srbija može - ako stari, ima lošu starosnu strukturu i lošu obrazovnu strukturu, ako nije zasnovana na kvalitativnom radu i znanju, da li ona može biti konkurentna jednoj Kini? Kada dođu da ovde prave žicu, da li mi možemo tako rešiti stvar? Ne možemo. Ja nisam protiv toga, ali da vi kažete - trebaju mi žene od 18 do 22 godine koje stoje 16 sati dnevno i guraju žicu kroz četiri rupe i imaju 15.000 dinara. Sa tim se ne može finansirati ni država, ni škola, ni policija ni vatrogasci.
RSE: Znači, Srbija postaje ostrvo jeftine radne snage?
Zec: Postaje, i mi idemo na to, ali sa time ne možemo rešiti problem jer nemamo masu.
RSE: Da li vi onda hoćete da kažete da ova tri zakona, koja je Radulović predložio, i za koje kaže da su uslov bez kojeg nema reforme Srbije, sama po sebi nisu bitna? Da nije bitno da li će proći ili neće proći u ovom trenutku jer i ako se zaustave i ne prođu, to ne znači da je zaustavljena reforma?
Zec: Ti zakoni, i ako prođu, ništa se bazično neće promeniti. Postaće sistem u jednoj tački možda jeftiniji za proizvodnju.
RSE: Kada biste vi bili premijer, šta bi bili vaši prvi koraci?
Zec: Prva stvar koju treba reformisati ovde je sama država, dakle da to bude mala, efikasna, prosvećena država, u kojoj neće karijera državnog činovnika biti politička.
RSE:Najavljivana su otpuštanja u javnom sektoru.

Zec: Radulovic je u tom ministarstvu ostavio sve koje je zatekao, a doveo sve svoje. Ovde svaka vlast dovodi sve svoje ljude i stalno se za 30 odsto povećava državni aparat, koji je nefunkcionalan. Radulović je jedan mali i sitni deo, bio on u pravu ili ne. Prosto imam empatiju prema njemu jer ga sada svi napadaju.
Ovde se traži sintetički koncept. On začepi jednu rupu, a sedam ih je otvoreno. On začepi jednu rupu na nivou preduzeća i to preduzeća koja su živa, a rupe koje su u čitavom srpskom tkivu su ostale otvorene. To je jedno krvoliptanje koje će se nastaviti.
RSE: Da li se ne ide u takvu vrstu reforme, o kojoj vi govorite, zbog nedostatka političke volje ili nedostatka znanja?
Zec: Mislim da nedostaje znanja u celini, a i ne postoji politička volja da se promeni ovo što ja kažem. Ovde je bavljenje politikom atak na javne resurse, pa ako ti to i promeniš, onda nemaš ni predmet političkog plena.
Verovatno je to- to, ali mislim da nedostaje i znanja o strategijskim komponentama koje čine sistem. To vam je kao kada imate priučenog doktora koji se specijalizirao za žuč i on leči žuč, ali strada jetra. Ovde na vrhu ne postoji sintetička misao koja kaže - u celini ćemo dobiti rezultat. Oni kažu - povećajmo radnu disciplinu, što je OK. Učinimo rad efikasnijim torturom i kontrolom. Sve je to u redu. Smanjimo poreze i doprinose poslodavcima. I to je u redu.
Ali ja kažem sledeće, ti, ako nemaš državu, možeš smanjiti porez sa 15 na pet odsto, ali to niko neće da plaća. On neće da plaća nikakve poreze. Ako nemaš državu koja će te naterati da plaćaš poreze, onda će sav novac iscuriti iz ove zemlje zato što ovde postoji strah da dugoročno nije stabilna imovina. Zašto novac beži iz Rusije u London ili Kipar, ili iz Kine u Toronto ili London, ili iz Srbije i Hrvatske na Kipar? Ti, ma koliko ovde izvukao dobiti, ona odlazi u inostranstvo, u luksuz i ona se ne investira. Zašto naši bogati ljudi ništa ne štede i samo traže jeftine kredite? Jer je ovo sistem preraspodele koji traje. Ovo nije zemlja pa da kažeš - zaradiću negde pa ću doneti u Srbiju. Ovde važi - uloži, obrni i beži.
Zašto Srbija apresira dinar? Pa kako možete imati normalnu državu u kojoj su cene porasle za 300%, a kurs porastao 100%.
RSE: Kome odgovara ta politika i kome puni džepove?
Zec: Džepove puni uvoznicima i zato svi otvaraju tržne centre i zato se sve uvozi i zato se ništa ne proizvodi. Ovde je nemoguće bilo šta proizvesti za export, pri ovakvom kursu, sem ako nemaš globalno doteran sistem, kao što je Fiat, da imaš ogromno ulaganje. Ovde se vodi potpuno suprotna politika.
Imate monetarni sistem koji kažnjava štediše. Imate poziv guvernerke da se smanje kamatne stope na štednju, a kamatne stope kredita da ostanu iste
Pogledajte iskustvo Slovenije i iskustvo Srbije. Slovenija se spašavala zahvaljujući obaranju tolara i exportu prema Balkanu i prema Evropi. Sada, kada je ušla u evropsku zonu, ima i deficit i problem u budžetu. To treba znati. Imamo monetarni sistem koji nas kažnjava. Imate monetarni sistem koji kažnjava štediše. Imate poziv guvernerke da se smanje kamatne stope na štednju, a kamatne stope kredita da ostanu iste. Imate sistem koji pogoduje određenim grupama i pravite sistem u kome monetarnom i svakom drugom politikom redistribuirate efekat. Neko na svoju vodenicu gura vodu.
RSE: Na čiju vodenicu?
Zec: Povlašćene tajkunske klase! Kako tumačite da se može oprostiti milijarda duga euro-kredita ili oprostiti kredite onima koji imaju ogromnu ličnu imovinu? Zašto su najbogatiji ljudi ovde i najveći dužnici? Penzioner, kada plati kiriju za stan pre roka, dobije pet odsto popusta, a ovaj kada plati posle sedamnaest godina dobije oprost od 60 odsto. EPS kaže da ovi koji imaju ogroman dug na struju imaju popust od 60 odsto. Koja je to država. To ljudi vide. Ovi koji neće nikako da plate, ti njih moliš da plate, i onda im daš popust 60 odsto, a ovi koji plaćaju redovno imaju popust od pet odsto ili nemaju nikakav popust.
Kakva je to država u kojoj direktor poreske uprave upućuje, kao jedna sramežljiva devojčica, pismo nekome ko prodaje ćevape da plati porez? I to ljudi vide. Ne isplati se plaćati porez. Kakva je to država koja ne može da popiše 100.000 stanova i kuća? Kakva je država koja ne može da izračuna koliko ima zaposlenih? Kakva je to država gde najbolji odlaze, a najlošiji dolaze?
A taj džep reforme preduzeća i radnog zakonodavstva treba da se uradi, ali da se uradi u generalnom konceptu. Kako kada ljudi stanuju u istoj zgradi. Ovaj je sada ušao u partiju i odjednom ima sve, a drugi je išao u školu i on je kažnjen. Ovaj završio PMF, tri godine nema posla, a ovaj završio u Donjoj Nedođiji. Sada je moćan čovek, ide okolo i priča nešto. Ne možete u maloj zemlji, kada se svi znamo, da imate kredit da nešto uradite. Morate poći polako i celovito. Sistem se mora balansirati i mora se teret sa nacije drugačije rasporediti. Zato dolaziš u predrevolucionarno stanje. Zapad je došao u predrevolucionarno stanje zato što je rasprodao državu, a onda kreditom hranio svoje građane.
Kada me pitaju ti političari šta bih ja uradio, ja im kažem da bih svake godine pet najboljih studenata sa makro ekonomije u Beogradu zapošljavao u Narodnu banku. Pa bih posle 15 godina imao jedan rezervoar za guvernera. Pa bih najboljih 100 studenata medicine zapošljavao u Klinički centar Srbije, pa bih između njih, kao pitomaca se West Pointa, izabrao direktora medicinskog centra, glavne hirurgije i tako dalje. Ali vi imate državu u kojoj direktor Kliničkog centra ide da se operiše u Švajcarsku, a nama ovde reže nogu ko stigne. Kad se jednom dopadne zatvora, onda će se operisati ovde i onda će ovde školovati decu. Ne možete vi imati državu u kojoj u državnoj školi ne školujete svoju decu, nego ih šaljete u inostranstvo. Ne možete imati kredit i ne možete nikome ništa reći, gospodine ministru prosvete. Ne možete, to ne ide.
RSE: Vi ste sada mene, kao građanku ove zemlje, potpuno obeshrabrili.
Zec: Mislim da su stvari i gore nego što ja vama govorim. Ovde je ambrozija zahvatila sistem. Kada vi pustite milion lažnih diploma u jedan sistem, možete izvršiti reformu, zatvoriti Miškovića i sve mu oteti, to će za šest meseci sve biti završeno, ali kada vi imate kvarenje naroda i kada se on rađa sa uverenjem da nema smisla učiti, kada imate skandale sa malom maturom, vi ste duboko urušili vrednosne kategorije svog stanovništva. RSE: Ne mogu sa vama završiti razgovor na ovoj konstataciji.
Zec:Ako želite da ja bez ikakvih investicionih ulaganja proizvodim javni optimizam, onda ja prosto nisam taj proizvođač. Mislim da se može nešto uraditi i upravo zato ovo i govorim, javljam i pišem.
Ljudi, udarićemo u zid, doći će crni petak. Za vas koji vladate neće biti dobro. Dajte da napravimo neki model prizemljenja i da se stvari počnu odmotavati. To ja govorim.
Šta drži jedan sistem? Vrednosno uverenje da ima smisla raditi i štedeti. Ovde se šalju poruke da nema smisla raditi, učiti i štedeti.
Govorio sam i bogatim ljudima, držeći im poslovno predavanje, da je u njihovom interesu da naprave društvo koje je socijalno održivo i društvo u kom je pristojno, udobno i prihvatljivo biti bogat, u kome će vas pozdravljati na ulici, a ne da se na vas neko baci kamenom. Mala je ovo zemlja za ovakvu distorziju. To je problem i ja to vidim.
Učimo decu od početka. Učimo decu da se ne ismijavaju učiteljici koja ima iscepane cipele, a da je onaj koji ima jedan kafić ili kiosk, koji drži nelegalno na Terazijama već trideset godina, društveni činilac prvog reda. Onaj koji studira atomsku fiziku na PMF-u nema hleba da jede, a onaj koji završava divlje škole nam sutra prodaje nauku. I tako dalje.
Govorim o velikom vrednosnom preobratu. Šta drži jedan sistem? Vrednosno uverenje da ima smisla raditi i štedeti. Ovde se šalju poruke da nema smisla raditi, učiti i štedeti. Postoje ljudi koji su iz Nemačke doneli pare ili imaju nemačke penzije, a sada se moraju vratiti nazad jer dolar ili euro više vredi u Kelnu, nego u Požarevcu. To je problem.
Ja kao čovek koji predaje ekonomsku teoriju vidim kuda vodi ovaj metabolizam. Možda nisam u pravu i ne tvrdim da je sve ovo tačno, ali tako vidim stvari. Ovde je otkazala paradigma - radi, voli, moli, štedi, investiraj. Mislim, dok se ne promeni svetonazor, da su sve ostale reforme parcijalne, nedovoljne i vrlo komplikovane.
Izvor: Radio slobodna Evropa

RADULOVIĆ: OSTAVKA
ORBOVIĆ: SINDIKATI OČEKIVALI SMENU

25. januar 2014  • 547Opširnije

Ministar privrede Srbije Saša Radulović podnosi ostavku, potvrdili su agenciji Beta u Ministarstvu privrede.
Kao razlog za ostavku u Ministarstvu privrede naveli su zaustavljanje reformi za koje se Radulović zalagao.
Vlada Srbije povukla je ranije iz procedure izmene Zakona o radu, a za predloge zakona o privatizaciji i o stečaju, koje je već utvrdila najavljeno je da će ponovo biti stavljeni na raspravu pred Socijalno ekonomski savet.
To su propisi koje je Radulović predstavljao kao najvažnije za ekonomske reforme u Srbiji.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je danas da je bilo realno da ministar privrede Sasa Radulovic podnese ostavku, ali da su sindikati očekivali da on bude smenjen, kako bi se pokazalo da politika kakvu je on vodio ne može da se vodi u budućnosti.
- Ovo treba da bude pokazatelj ne samo za danas i ono što je radio ministar Radulović, već i za neki budući period, i iz tog razloga smo očekivali smenu. Po nama je ministar Radulović sam uvideo da ono što je radio nije moglo da se ostvari i mislim da je to razlog zbog čega je podneo ostavku – rekao je Orbović.
Budući ministar privrede trebalo bi da bude čovek iz privrede i čovek koji razume privredu, a ne neko ko dolazi iz miljea stečaja i smatra da sve treba iseći - kaže Orbovic.
On je dodao da su dalji planovi sindikata u ovom momentu da se, kao što je dogovoreno s premijerom i prvim potpredsednikom vlade, u narednom periodu na sednici Socijalno-ekonomskog saveta formira radna grupa koja će raditi na zakonu o radu.
- Budući ministar privrede trebalo bi da bude čovek iz privrede i čovek koji razume privredu, a ne neko ko dolazi iz miljea stečaja i smatra da sve treba iseći. Mislim da takvih ljudi u zemlji ima, da ima ljudi koji se razumeju, znaju i mogu to da rade i mislim da će se pokazati, ako bude izabrana prava osoba, da srpska privreda može da ide napred”, istakao je Orbović.
Izvor: Beta / Telegraf / TANJUG

SOCIJALNIM DIJALOGOM REŠAVATI SPORNA
PITANJA O ZAKONU O RADU

24. januar 2014  • 546Opširnije

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić ocenio je u današnjem razgovoru sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije i Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva UGS Nezavisnost da sve probleme treba rešavati putem socijalnog dijaloga.
Dačić je istakao da će poseban tim, u kojem će biti predstavnici i sindikata i poslodavaca, razmatrati Nacrt zakona o radu i predložiti najbolja rešenja koja će biti u interesu naše zemlje.
On je ukazao na to da će predloge zakona o privatizaciji i stečaju razmatrati Socijalno-ekonomski savet pre nego što se nađu na dnevnom redu Skupštine Srbije. Predsednik Vlade je rekao i da će članove Vlade upoznati sa zahtevima koje su mu predstavnici sindikata danas izložili.

PROTEST METALACA, RADNIKE PRIMA PREMIJER

24. januar 2014  • 545Opširnije

Oko 4.000 radnika u oblasti metalske industrije okupilo se u Beogradu, tražeći povlačenje iz skupštinske procedure zakone o privatizacij i stečaju, usaglašavanje izmena Zakona o radu sa sindikatima i smenu ministra privrede Saše Radulovića.
Protestu na Trgu Nikole Pašića, u organizaciji Samostalnog sindikata metalaca Srbije i Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva UGS „Nezavisnost“, prisustvuju radnici iz preduzeća u restrukturiranju iz više gradova Srbije - Kragujevca, Kraljeva, Smedereva, Bora, Trstenika...
Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović je rekao da sindikati traže smenu Radulovića, jer je inspirator svih spornih zakona i najodgovorniji je što su oni ušlu u skupštinsku proceduri.
"Nećemo odustati od protesta dok se predlozi zakona ne povuku iz Skupštine", rekao je Vujović i objasnio da se radnici plaše da bi primenom predloženih propisa većina preduzeća u restrukturiranju automatski otišla u stečaj i likvidaciju.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su u jučerašnjom štrajku upozorenja radnici poslali jasnu poruku da neće da budu robovi, već da su oni ti koji stvaraju dohodak za ovu zemlju.
“I danas sa ovog skupa šaljemo poruku vlastima da Radulović više nema pravo da ostane ministar privrede I da mora da ode”, naglasio je Orbović.
Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak predložio je vladi da “pokrene stečaj” nad Radulovićem.
“Mi ne možemo da izgubimo, jer su nam već sve uzeli I zato jer smo solidarni. I zato ćemo pobediti i u ovoj borbi”, istakao je Čanak.
Nakon skupa, radnici su krenuli u protestu šetnju do zgrade Narodne skupštine, Ministarstva privrede i Vlade Srbije, gde je delegaciju, na čelu sa Orbovićem I Čankom, primio predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

ZAKON O RADU SE KOSI SA MEĐUNARODNIM DOKUMENTIMA

24. januar 2014  • 544Opširnije

Pozivanje šefa resora privrede Saše Radulovića na evropsko zakonodavstvo prilikom odbrane Nacrta zakona o radu kosi se sa mišljenjem sindikata i stručne javnosti.
Dok ministar tvrdi da je Nacrt "političkom voljom" povučen na doradu, radnička udruženja ocenjuju da on neovlašćeno, nelegitimno i bez pravih argumenata brani i nameće ovaj antievropski, antiradnički, antisindikalni i antimodernizacijski dokument.
Naučni saradnik Instituta društvenih nauka, dr Nada Novaković naglašava da bi se ovim predlogom kršile najvažnije konvencije Međunarodne organizacije rada - o sindikalnom delovanju i pravima, kolektivnom pregovaranju, socijalnom dijalogu, dostojanstvenom radu i sl. Prekršena je i Deklaracija o ljudskim pravima, a suprotan je direktivi EU, o jednakim pravima zaposlenih sa punim i nepunim radnim vremenom, na neodređeno i određeno vreme.
“Odstupa se i od preporuka EU i prakse najrazvijenijih njenih članica da je nedeljno radno vreme sedam dana ukupno 48 sati”, objašnjava Novakovićeva.
“Uveliko se gazi i konvencija MOR o dostojanstvenom radu. Anticivilizacijski karakter ogleda se i u brisanju dostignuća o osmočasovnom radnom danu, pravu na sindikalno organizovanje i generalni štrajk. To su radnici Kraljevine SHS dobili još 1919. Godine”!
Dr Darko Marinković, profesor sociologije rada, objašnjava da nisu ni poslodavci na Zapadu dobre vile, već su sindikati društveno moćni i uspostavljaju ravnotežu rada i kapitala.
On tvrdi da ne možemo imati humano radno i socijalno zakonodavstvo kao u Nemačkoj, Italiji, Holandiji, ako nema pravne države. Nije stvar samo doneti zakon, kaže Marinković, već ga treba i poštovati.
Jovan Protić iz Međunarodne organizacije rada objašnjava da uslovi rada i standard u Srbiji nisu isti kao na Zapadu, pa je često nemoguće upoređivati i primenjivati pojedine zakonske odredbe.
“Fleksibilno radno vreme, koje zagovara Nacrt, postoji u nekim evropskim zemljama zbog žena koje žele upola kraće da rade uz mogućnost manje zarade” kaže Protić, dodajući da je ovaj princip neprimenljiv u Srbiji, jer su plate već obezvređene.
Inače, u EU, čak i u vreme krize, broj zaposlenih na određeno vreme, sa nepunim vremenom ili drugim oblicima "fleksibilnih radnih odnosa" ne prelazi 17-19 odsto od ukupno zaposlene radne snage. Ali u zemljama u tranziciji većina sklopljenih radnih ugovora je (80-90 odsto) na određeno vreme. Izvor:Večernje novosti

VIŠE OD POLA MILIONA RADNIKA U ŠTRAJKU UPOZORENJA

23. januar 2014  • 543Opširnije

U današnjem štrajku upozorenja, koji su organizovali Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, učestvovalo je oko 530.000 zaposlenih u Srbiji.
Jednosatnom obustavom rada, radnici su iskazali nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama Zakona o radu, koji su na štetu sadašnjih i budućih zaposlenih.
Od 11 do 12 časova sa radom je stalo 90 odsto firmi u Srbiji koje zapošljavaju ukupno 950.000 ljudi. Štrajkovala su javna preduzeća, 90 odsto zdravstvenih ustanova, 674 škole, privatne kompanije, poput Fijata, Jelen do, Knjaz...
Štrajk upozorenja je pokazao da zaposleni u Srbiji ne žele reforme na način na koji predlaže ministar privrede Saša Radulović, a čiji teret treba da podnesu jedino radnici.
“Ovo je velika pobeda sindikata, radnika, vas novinara.. Hvala ministru – ujedinitelju. Ovakav uspeh nisu postigle nikada ni lideri sindikata, niti ijedan ministar u istoriji Srbije”, rekao je predsednik SSSS Ljubisav Orbović na konferenciji za novinare.
Akcija je vođena u celoj Srbiji, a odjek je zabeležen i u regionu. Dobili smo podršku sindikata iz svih zemalja bivše Jugoslavije, rekao je Orbović, dodavši da cilj sindikata nije bio obustava rada, već da se samo ukaže na pogubnost ovakvog zakona.
Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak upozorio je da će predloženi zakon pogoditi sve ljude u Srbiji I najavio da se borba nastavlja ukoliko ne bude bio povučen ovakav tekst zakona.
Lideri dva sindikata ukazala su da je u nekim preduzećima, poput pošta, Železnica Srbije, Mađar Soa.., bilo pritisaka poslovodstva da se štrajk ne održi, ili da se ograniči na minimum procesa rada, ali da je uprkos tome sproveden.
Sindikati su ponovili da zahtevaju smenu ministra Radulovića, a od Vlade Srbije da, kako je obećano, formira radnu grupu koja će, zajedničkim konsenzusom sindikata, vlade I poslodavaca, doći do kvalitetnog rešenja I zakona koji nije na štetu radnika.
“Očekujem da konačno dođe do socijalnog dijalog. U suprotnom, vraćamo se protestima, koji će biti mnogo radikalniji”, poručio je Orbović.
Štrajku dve reprezentativne sindikalne centrale pridružio se i Nezavisni sindikat policije, čijih je svih 20.000 članova danas obustavilo rad na jedan sat.

SKANDALOZAN ZAHTEV MINISTARSTVA PRIVREDE
I AGENCIJE ZA PRIVATIZACIJU

23. januar 2014  • 542Opširnije

Povodom dopisa Ministarstva privrede poslovodstvu javnih preduzeća, kao i Agencije za privatizaciju direktorima preduzeća u restruktuiranju, u kojem se zahteva da do sutra dostave podatke o broju članova sindikata, spiskove i dokaze o reprezentativnosti, Savez samostalnih sindikata Srbije uputio je oštar protest predsedniku i prvom potpredsedniku Vlade Srbije, kao i toj agenciji.
U odgovoru SSSS se navodi da taj skandalozni postupak ministra i direktorke Agencije znače direktno kršenje ustavom garantovanih prava, važećih zakona ove zemlјe, kao i svih međunarodnih konvencija i propisa koji su ratifikovani i ugrađeni u domaće zakone.
U nastavku odgovor Agenciji za privatizaciju i pismo premijeru Ivici Dačiću

SUTRA PROTEST METALACA SSSS i ENERGETIČARA UGS

23. januar 2014  • 541Opširnije

Samostalni sindikat metalaca Srbije i Granski sindikat industrije, energije i rudarstva UGS „Nezavisnost“ organizuju sutra, 24. januara 2014. godine, protest radnika preduzeća metalske industrije Srbije.
Na protestu će biti zahtevano povlačenje iz skupštinske procedure predloga zakona o privatizaciji i stečaju, povlačenje iz procedure zakona o radu, kao i smena ministra privrede.
Okupljanje radnika je na Trgu Nikole Pašića, u 12,00 sati, a zatim je predviđena protestna šetnja do zgrade Narodne skupštine, Ministarstva privrede i Vlade Srbije.
U protestu će učestvovati i predsednici svih samostalnih i nezavisnih sindikata dve reprezentativne centrale, kao i predsednici SSSS i UGS, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak.
Informativna služba
Saveza samostalnih sindikata Srbije

OBILAZAK PREDUZEĆA U ŠTRAJKU I KONFERENCIJA ZA MEDIJE

22. januar 2014  • 540Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, zbog izmena i dopuna Zakona o radu, koje su na štetu zaposlenih, organizuju sutra, 23. januara 2014. godine, štrajk upozorenja, koji će biti ispolјen jednosatnom obustavom rada, od 11 do 12 časova, i sprovodiće se na radnim mestima u preduzećima i ustanovama širom Srbije.
Štrajku su se pridružili i članovi Nezavisnog sindikata policije.
Svim zainteresovanim medijima biće omogućeno da u nekoliko beogradskih preduzeća i institucija (Gradsko saobraćajno preduzeće «Beograd», Klinički centar Srbije, Pošta i policijska stanica Savski venac) snime obustavu rada i uzmu izjave od zaposlenih.
Skup novinara i organizovani prevoz u 10,45 sati, ispred ulaza u Savez samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5
Nakon obilaska, predviđena je konferencija za novinare, na kojoj će, predsednici SSSS i UGS, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, prezentovati rezultate štrajka upozorenja. Konferencija će biti održana u prostorijama SSSS, sala na drugom spratu, sa početkom u 13 časova.

NE SME SE VIŠE PONOVITI SAMOVOLJA U PISANJU ZAKONA

21. januar 2014  • 539Opširnije

Na jučerašnjem sastanku Kolegijuma SES dogovoreno je da se iz procedure povuku izmene i dopune zakona o radu, jer je i javna rasprava jedna od faza zakonske procedure, a iz skupštinske rasprave zakon o privatizaciji i stečaju.
Time je ispunjen jedan od zahteva dve reprezentativne centrale, i to pre svega zahtev da se poštuju važeći zakoni i da se vratimo socijalnom dijalogu, kao evropskoj i civilizacijskoj tekovini i uslovu za evropske integracije Srbije.
Očekujemo da će, budući da je dogovor postignut i javno objavlјen, uslediti zvanično obavezivanje vlade da će nacrt i predlozi biti vraćeni na usaglašavanje, te da će tripartitni dijalog biti redovan, blagovremen dijalog ravnopravnih partnera, da će sednice SES biti redovno održavane, a zakoni od značaja za zaposlene pisati i usaglašavati uz uvažavanje argumenata i interesa radnika, uz učešće sindikata.
Obaveštavamo zaposlene da će najavlјeni i zakazani štrajk upozorenja biti održan 23.01.2014., jer se ne sme ponoviti samovolјa i jednostrano pisanje za radnike najznačajnijih zakona, dok će 24.01. biti održan protest zaposlenih u preduzećima u restrukuktuiranju, kao podsećanje ministru Raduloviću da mora da ode, zato što je zaustavio privredu Srbije i zato što se u teškoj situaciji problemi ne rešavaju arogancijom, nekorektnim izjavama i praznim obećanjima.
Pozivamo sve zaposlene da se solidarno uklјuče u ove aktivnosti, jer NIKADA SE VIŠE O NAMA NE SME ODLUČIVATI BEZ NAS.
PREDSEDNIK SSSS                                           PREDSEDNIK UGS Nezavisnost
Ljubisav Orbović                                                                          Branislav Čanak

POKRET SOCIJALISTA PROTIV IZMENA ZAKONA O RADU

21. januar 2014  • 538Opširnije

Pokret socijalista je u dopisu Savezu samostalnih sindikata Srbije saopštio da predložene izmene i dopune Zakona o radu nisu prihvatljive.
Nakon zahteva SSSS parlamentarnim strankama socijaldemokratske orijentacije, u kojem je zatraženo da se javno izjasne u prilog povlačenja iz procedure zakona o radu, stečaju i privatizaciji, Pokret socijalista je naglasio da daje punu podršku radnicima da kroz socijalni dijalog zaštite svoja Ustavom I međunarodim aktima garantovana prava.
/u prilogu pismo/

POŠTOVANI PREDSTAVNICI SINDIKATA
Povodom vašeg obraćanja Pokretu socijalista a u vezi zakonskih predloga koji nisu u skladu sa osnovnim načelima zaštite prava radnika, najdublje vam se zahvaljujemo na ukazanom poverenju i iskazanom željom za saradnjom.
Kao što znate, Pokret socijalista je partija leve provinijencije i u svim našim aktivnostima kako na domaćem tako i na međunarodnom planu mi dosledno branimo naša levičarska uverenja i borimo se za njihovo ostvarenje.
U skladu sa tim našim stavovima, a posle objavljivanja nekih verzija najavljenog Zakona o radu, mi smo organizovali više javnih skupova i tribina širom Srbije na kojima je uz učešće lokalnih sindikalnih aktivista razmatran uticaj najavljenih zakonskih rešenja na interese domaće privrede i posebno radnika.
Jedinstven stav koji je sublimiran i u zaključcima sa sednice Glavnog odbora Pokreta socijalista jeste da nismo zadovoljni predloženim zakonskim izmenama i da one nisu prihvatljive sa stanovišta našeg programa i naših političkih opredeljenja, i sa tim smo upoznali i naše koalicione partnere.
Pokret socijalista radi i dalje na istim postulatima levice, a kroz učešće u vlasti dajemo punu podršku radnicima da na sve moguće načine a naročito kroz socijalni dijalog zaštite svoja Ustavom i međunarodnim aktima garantovana prava.
Uz još jednom izraženu zahvalnost pozivamo vas da i ubuduće sarađujemo u cilju stvaranja boljih uslova za život i rad u Srbiji.
Do pobede!
U Beoogradu, 21.01.2014.GOD.
PREUZMI ORIGINAL

SOCIJALNIM DIJALOGOM REŠAVATI SPORNA
PITANJA O ZAKONU O RADU

21. januar 2014  • 537Opširnije

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić postigli su danas dogovor sa članovima kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta o tome da se sva sporna pitanja vezana za zakone o radu, privatizaciji i stečaju rešavaju putem socijalnog dijaloga između Vlade, sindikata i poslodavaca.
U saopštenju Vlade navodi se da je u današnjem razgovoru zaklјučeno da se formira zajednički tim koji će razmatrati nacrt zakona o radu, nakon čega će taj zakon ući u vladinu i skupštinsku proceduru.
Na sastanku je, takođe, dogovoreno da se na narednoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta raspravlјa o predloženim rešenjima zakona o privatizaciji i zakona o stečaju.
Kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta činili su Ljubisav Orbović, Branislav Čanak i Nebojša Atanacković, dodaje se u saopštenju.

POZIV SVIM GRAĐEVINCIMA DA UČESTVUJU
U ŠTRAJKU UPOZORENJA

20. januar 2014  • 536Opširnije

Povodom generalnog štrajka upozorenja svih zaposlenih u Srbiji. zakazanog za 23. Januar, od 11 do 12 časova, Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije poziva članove i sve građevinske radnike u Srbiji da u njemu učestvuju i time glasaju za povlačenje Zakona o radu iz dalјe procedure.
Osnovni razlog izmena i dopuna Zakona o radu, a u suštini donošenje novog, jeste dalјe smanjenje novčanih primanja radnika po osnovu rada, umanjenje zakonske zaštite prava radnika i omalovažavanje sindikata kao socijalnog partnera.
Dakle, demagogija političke i poslodavačke elite je providna – nije cilј Zakona o radu veće zapošlјavanje i bolјi standard radnika i građana, već je cilј dobiti kredite međunarodnih finansijskih institucija i drugih “prijatelјa” Srbije, a sredstvo ka tom cilјu je prodaja „kože radnika“. Prodati srpskog radnika za kredit je osnovna poruka zakonopisca najnovijih izmena Zakona o radu. Makijavelistički pristup je očigledan i ka tom cilјu politička elita ne bira sredstva. Politička elita obmanjuje i manipuliše javnošću neargumentovanim i tendencioznim napadima na predstavnike radnika.
Radnicima i sindikatima je objavlјen rat, nameću im se odnosi koje oni ne mogu i ne smeju da prihvate. Ništa od partnerstva, ništa od konsenzusa, ništa od podele tereta višedecenijske krize. Radnike treba vratiti u ranorobovlasničko društvo, bez nadnica, bez prava i zaštite, čak i bez mehanizama sankcionisanja robovlasnika. Radnici su tu da rade besplatno i dugo, a kad se istroše - otpustiti ih i baciti na ulicu.
Aktivnim učešćem svih zaposlenih u generalnom štrajku upozorenja poslaćemo jedinstvenu poruku da predloženi tekst izmena Zakona o radu ne sme da prođe.

MOGUĆ DOGOVOR OKO IZMENA ZAKONA O RADU

20. januar 2014  • 535Opširnije

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je u ponedeljak da su najavljene izmena o Zakona o radu daleko od usvajanja, ali da je moguće postići dogovor sa sindikatima.
Dačić je za B92 kazao da je zajedno s prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem za danas sazvao kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta na kojem će se razmotriti izmene Zakona o radu i povezanih zakona koji se odnose na radno zakonodavstvo i uslove poslovanja (o privatizaciji, o stečaju i o planiranju i izgradnji).
On je istakao da su izmene Zakon o radu daleko od toga da su pred bilo kakvim usvajanjem, da su u fazi nacrta i "najdalje od usvajanja" u toj grupi reformskih zakona.
"Dogovor je moguć. Ako smo postigli dogovor oko Briselskog sporazuma (sa Prištinom), mislim da možemo da dodjemo i do dogovra oko Zakona o radu", kazao je Dačić.
Sindikati su nezadovoljni predloženim nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu i zatražili su njegovo povlačenje iz procedure, uz pretnju masovnim štrajkovima i protestima ako to ne bude urađeno. Dva reprezentativna sindikata su na početku izrade izmena Zakon o radu napustili pregovore nezadovoljni odnosom socijalnioh partnera i najavili da će uraditi sve da sprečee usvajanje tog dokumenta.
Na pitanje zbog čega se izmenom radnog zakonodavstva bavi ministar privrede, a ne ministar rada, premijer je rekao da je želja da se sada stvari vrate u normalan kolosek.
Izvor: Beta

POSTAVLJENI SINDIKALNI ŠTANDOVI U BEOGRADU

17. januar 2014  • 534Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost postavili su u centru Beograda štandove na kojima će, u narednih nekoliko dana, deliti građanima propagandni material, kojim će ih upoznati sa pogubnim posledicama novog zakona o radu.
Postavljanju štanda na Terazijama prisustvovali su lideri ta dva sindikata, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, kao i predstavnici tih sindikalnih organizacija.
Građanima će do 20. januara, u periodu od 12 do 15 časova biti deljen proglas u kome se taksativno navode posledice koje bi radnici mogli imati ukoliko izmene i dopune zakona o radu budu usvojene.
U proglasu se navodi da su sindikati nezadovljni ponuđenim rešenjima i načinom na koji je tekst zakona sačinjen, bez učešća sindikata, a pod pritiskom stranih poslodavačkih i finansijskih asocijacija.
Orbović I Čanak rekli su novinarima da neće odustati od zahteva za smenu ministra privrede Saše Radulovića i povlačenja iz skupštinske procedure predloga zakona o privatizaciji i stečaju, kao i zahteva da se zakon o radu vrati na doradu u saradnji sa sindikatima.
Orbović je podsetio da će sindikati 23. januara organizovati štrajk upozorenja od 11 do 12 sati u svim preduzećima širom zemlje, dok će se 24. januara predstavnici preduzeća u restrukturiranju okupiti ispred Skupštine u Beogradu, nakon čega će biti organizovani protesti i blokade po gradovima.
Čanak je rekao da je predlog tog zakona neprihvatljiv i da se on tiče svih građana Srbije, a da će sindikati uraditi "koliko mogu".
Prema njegovim rečima, ministar privrede Saša Radulović zadire u sve resore zemlje, a kako je dodao, poražavajuće je što ostatak vlade na to ćuti.
Na pitanje novinara zašto je došlo do neslaganja, kada su dva reprezentativna sindikata u početku učestvovala u pregovorima, Čanak je istakao da su oni izbačeni iz pregovora, a kasnije optuženi za to što su izašli iz njih.
"Ono nisu ni bili pregovori dok su trajali, svaki naš argument nije proizvodio nikakve efekte. Kada sa nekim razgovarate, a vidite da taj ima već gotov plan, već gotovo rešenje i zaključak i drži vas samo da bi se pokrio pred javnošću onda izađete", objasnio je on.
SSSS i UGS Nezavisnost su danas postavili štandove i u svim većim gradovima Srbije.

RADULOVIĆ OBELEŽAVA SVE ČLANOVE SINDIKATA

17. januar 2014  • 533Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost su, povodom zahteva ministra privrede javnim preduzećima da dostave broj sindikalnih organizacija, sa pregledom spiska članova po pojedinim sindikatima, uputili pismo predsedniku i premijeru Republike, ministrima i narodnim poslanicima, kao i javnosti.
 

PREDSEDNIKU REPUBLIKE SRBIJE
PREDSEDNIKU NARODNE SKUPŠTINE RS
PREDSEDNIKU VLADE REPUBLIKE SRBIJE
PRVOM POTPREDSEDNIKU VLADE REPUBLIKE SRBIJE
MINISTRIMA U VLADI REPUBLIKE SRBIJE
NARODNIM POSLANICIMA
SREDSTVIMA JAVNOG INFORMISANјA
GRAĐANIMA SRBIJE

 

Članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost zgroženi najnovijim postupcima ministra privrede, Saše Radulovića pozivaju Predsednika Republike Srbije, Tomislava Nikolića, predsednika Narodne skupštine RS Nebojšu Stefanovića, predsednika Vlade RS Ivicu Dačića, Prvog potpredsednika Vlade RS Aleksandra Vučića, sve ministre u Vladi, državne sekretare i pomoćnike ministara, sve narodne poslanike, da se odmah, javno izjasne o postupcima i radu Saše Radulovića i da ih najoštrije osude.
Dopis poslovodstvu javnih preduzeća Srbije koji je uputio sa zahtevom da, u okviru poslovnih planova za 2014 godinu, citiramo: „ potrebno je dostaviti posebno obaveštenje u kome će biti sadržano......broj sindikalnih organizacija koja postoje u vašem preduzeću, sa pregledom spiska članova po pojedinim sindikatima......Uz poslovni plan za 2014 godinu obavezno dostaviti primerak Kolektivnog ugovora“ nedopustivo je i skandalozno kršenje osnovnog lјudskog i ustavnog prava na slobodu organizovanja, kao i konvencija MOR-a, naročito Konvencije broj 87, Evropske socijalne povelјe i osnovnih evropskih civilizacijskih normi i tekovina.
Da li je to pokušaj ili privid da pojedinac, pa bio to i ministar, u 21.veku sve članove sindikata, obeleži „trakom oko ruke“?
Ovakvo kršenje osnovnog prava zaposlenih, zadiranje u autonomiju sindikata i pokušaj da se krajnje nekorektnim izjavama, lažima i intrigama kojima se Radulović bavi, pretnja je, ne samo sindikatima već demokratiji u Srbiji, ali i direktna pretnja evropskom putu Srbije. Moramo da naglasimo, dok Radulović vodi lični rat protiv radnika Srbije, privreda dalјe tone, a bez rezultata ostaju napori ostalih članova Vlade, naročito prvog potpredsednika, da se pokrene razvoj Srbije i iskorene anomalije u društvu.
Da li ćemo, uporedo sa žestokom borbom protiv korupcije i kriminala, tolerisati dalјe uništavanje Srbije od stane jednog čoveka?
Saša Radulović svoju nesposobnost da odgovori zadacima koji su pred njega postavlјeni izborom na mesto ministra privrede, prikriva isklјučivo pokušajima da, mimo zdravog razuma, suprotno svim propisima, zakonima i normama ratuje sa zaposlenima, odnosno onima koji su svojim upozorenjima pokušali da pomognu i ukažu na put za rešavanje problema u Srbiji. Na žalost, njegova samovolјa, autističnost i prkos ne samo logici već i drugim članovima Vlade, rezultiraju dalјim urušavanjem privrede i preduzeća u Srbiji, dalјim padom standarda, povećanjem broja nezaposlenih i sve većim nezadovolјstvom građana.
Prepotentno mešanje u nadležnosti drugih ministarstava pokušaj je da se potcene, degradiraju, omalovaže drugi članovi Vlade, te da se nametne utisak da je on, i njegov tim, najsposobniji, najbolјi i jedini ekspert za sve oblasti života u Srbiji. Da li nam je onda potrebno Ministarstvo rada, zapošlјavanja i socijalne politike, Ministarstvo zdravlјa i Ministarstvo finansija, a uskoro i druga ministarstva. Na žalost, izostaju reakcije, ili su blage, drugih ministara na ovo mešanje, pa se opravdano pitamo da li je to priznanje nadmoći ministra privrede ili svest o tome da je sa njim bolјe izbeći konfrontaciju?!
Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, kao članice Međunarodne konfederacije sindikata koja broji oko 176 miliona članova i Evropske konfederacije sindikata sa oko 60 miliona članova, u obavezi su da ih informišu o dešavanju u Srbiji i nelegalnim aktivnostima Radulovića. Napominjemo da ćemo o svemu ovome zajedno sa prevedenim dopisom ministra i snimkom njegovih izjava o kraju kolektivnog pregovaranja i direktnim pretnjama i zastrašivanju članova sindikata, obavestiti i sve institucije Evropske unije, počev od Evropske komisije, evropskog parlamenta i evropskog Socijalno ekonomskog saveta, kao i MOR u čijim tumačenjima i obrazloženjima po žalbama, jasno i nedvosmisleno stoji da je takav odnos i nelegitiman rat protiv radničkih organizacija nedopustiv.

UGS NEZAVISNOST                          SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE
P r e d s e d n i k                                                      P r e d s e d n i k
Branislav Čanak                                                     Ljubisav Orbović

ARGUMENTIMA PROTIV NEISTINA

17. januar 2014  • 532Opširnije

“Autorski tekst” Miše Brkića, pod naslovom “Kriza sindikalne industrije”, objavljen 15. januara 2014. godine na sajtu “Peščanika”, obiluje neistinama, insinuacijama i obmanama, zbog čega je izazvao veliko ogorčenje članova sindikata.
Tekstom je, u ime Saveza samostalnih sindikata Srbije, reagovao Jugoslav Ristić, predsednik Veće SSS grada Kragujevca, čiji odgovor taj “neprofitni medijski portal” nije hteo da objavi, kršeći time član 56. Zakona o javnom informisanju.
Na sajtu Saveza objavljujemo pismo u celini.

“Kakva zla namera u tekstu starog mrzitelja svega što je radničko, a i domaće. Sve vrvi od neistina. Miša Brkić, čovek koji skoro sve građane Srbije proglašava neradnicima.
Prvo, u Srbiji ima nekoliko sindikata, četiri ili pet, od kojih su dva reprezentativna.Broj od 24.000 sindikata iznose samo perfidno zlonamerni. Naime, radi se o broju ikada izvršenih registracija sindikalnih organizacija, ne sindikata, od kada se takav registar, od 1991 godine, vodi u Ministrstvu zaduženo za rad i prethodno u MUP. Taj registar je potpuno neažuran, jer su mnoga preduzeća, u međuvremenu, nestala , a time i te sindikalne organizacije. Mnoge su postale neaktivne i time zapravo prestale da postoje, ali ih Ministarstvo nije brisalo iz registra. Pod pojmom sindikata smatraju se, i kod nas i u svetu, organizacije, odnosno savezi sindikata registrovani za teritoriju celokupne države.Recimo, ako bi ste tako brojali sindikate u Švedskoj,oni bi imali mnogo više sindikata, jer imaju više i preduzeća, naravno, ali imaju samo jedan sindikat u okviru kojeg su udruženi granski sindikati, u čijem sastavu su sindikalne organizacije koje se formiraju neposredno kod poslodavca. Sve je skoro identično i kod nas, sem što mi imamo sem Samostalnog sindikata i UGS Nezavisnost, ASNS, ali i novo formirane Slogu, Konfederaciju..
Naravno, Miša Brkić sve ovo zna, ali njegov posao je da obmanjuje, za koga, to on najbolje zna, a i mi naslućujemo.Po starom varalačkom šablonu, na početku postavi nakaradnu i neistinitu tezu, kao na primer o broju sindikata, i onda na tome gradi svoju priču o broju radnika po sindikatu.
Nikada od Miše nećete čuti o zabrani sindikalnog organizovanja, kao na primer u Juri, u Rači kragujevačkoj i mnogim drugim stranim, a još više domaćim kompanijama, što je Ustavom i zakonom zagarantovano pravo, a svakako i civilizacijska tekovina. Mnogo, pre svega mladih ljudi je dobilo otkaze samo zato što su pokušali da organizuju sindikat, a država nije učinila ništa da zaštiti ovo njihovo pravo. Ili, da li ste možda čuli da se taj vrli sluga kapitala, založio za neku mladu ženu koja je dobila otkaz zato što će uskoro postati majka?
Naravno, danas je neki Miša potrebniji nego ikad, jer na pomolu je izdajnički zakon o radu. Zakon koji se donosi po nalogu stranih nalagodavaca, a Miša je na sve spreman zarad šake čvaraka, i gde ćete boljeg transmitera tuđe volje.
Svesni smo da sindikati nisu savršene organizacije, da imaju puno mana, ali su jedine koje ovakvom zakonu mogu da stanu na put, i zato ih je potrebno dezavuisati, a ko to bolje zna od nekog Miše.
On poziva da se ljudi sete da li je nekom ikada pomogao sindikat? Verovatno ga ne interesuju događaji u ovoj zemlji, njegov zamagljeni pogled je samo uperen u svežanj zelenih novčanica.
Elem, svako ko je bio u Srbiji mogao je da vidi na stotine protesta, štrajkova, trećinu raskinutih privatizacija, patnje ljudi, blokade pruga i puteva, sukoba sa privatnim obezbeđenjima, seče prstiju…
Zahvaljujući tome, sačuvana su mnoga preduzeća, data im je nova šansa, i sada to hoće da poništi neki Miša i njegova bratija, obrušavajući se na preduzeća u restrukturiranju, od kojih su mnoga došla u taj status posle poništavanja kriminalnih privatizacija. Na to su ukazivali sindikati. Neki ljudi su puno rizikovali, goloruki se suprotstavljajući tajkunima i bogatašima.
Taj neki Miša nije čuo za zahteve EU za preispitivanje privatizacija i još više za vapaje iz sindikata da se kazne odgovorni za deindustrijalizaciju zemlje”.

ZAHTEV PARLAMENTARNIM STRANKAMA
DA SE IZJASNE PROTIV ZAKONA

17. januar 2014  • 531Opširnije

Predsednici Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, Ljubisav Orbović i Branilsav Čanak, uputili su dopis parlamentarnim strankama socijaldemokratske orijentacije, u kojem traže da se javno izjasne u prilog povlačenja iz procedure zakona o radu, stečaju i privatizaciji.

Poštovani,
Stranka koju predvodite se u javnom i političkom životu Srbije, kao i međunarodnim političkim asocijacijama i udruženjima, samoodređuje i politički identifikuje kao stranka demokratske, odnosno socijaldemokratske orijentacije.
Klјučno programsko opredelјenje i cilј socijaldemokratije, pored ostalog, čini zalaganje za ostvarivanje vrednosti slobode, jednakosti, solidarnosti i socijalne pravde, kao i slobodu sindikalnog organizovanja i saradnju sa sindikatima. Pravo na rad, sigurnost posla, čovekovom dostojanstvu primerene uslove rada i naknadu koja omogućuje pristojan život i ostvarivanje socijalne kohezije i socijalno i ekološki održivog razvoja su, takođe, i temelјne demokratske vrednosti i polazišta Međunarodne organizacije rada.
Radi se ujedno i o vrednostima koje su u temelјu evropskog socijalnog modela. I Srbija koja se opredelјuje za ulazak u EU se u svom Ustavu određuje kao pravna, demokratska i socijalno odgovorna država i društvo.
Nauprot svemu tome, kao što vam je poznato, uporno se, uz zaobilaženje institucija i prakse socijalnog dijaloga i pravu harangu protiv reprezentativnih sindikata, nameće donošenje novog zakona o radu, dok su predlozi zakona o stečaju i privatizaciji već u skupštinskoj proceduri.
Društvenoj javnosti smo već izneli brojne, pravno utemelјene argumente u prilog stavu da se radi i o stvorenoj atmosferi i pokušaju načina donošenja i o samom sadržaju predloga, koji predložena rešenja čine duboko nelegalnim i nelegitimnim. Istovremeno, širi se opasna iluzija da će samo zakonskim promenama, uz lakše otpuštanje, doći automatski i do lakšeg zapošlјavanja, uz prisutno nastojanje da se nezaposleni i zaposleni u privatnom sektoru konfrontiraju sa „prezaštićenim“ zaposlenima u javnom sektoru.
Protiv ovakvih nametnutih rešenja i prakse negiranja i urušavanja socijalnog dijaloga, borićemo se svim dozvolјenim sredstvima sindikalnog i građanskog otpora. Smatramo da je jedino prihvatlјivo rešenje njihovo povlačenje iz procedure i zajednička procena potrebe donošenja i sadržaja zakonskih rešenja koja bi, uz očuvanje socijalne sigurnosti, doprinela i uvećanju efikasnosti i produktivnosti.
Iza ovog stava nepodelјeno stoji članstvo naše dve reprezentativne sindikalne centrale, koje okuplјaju tri četvrtine svih članova sindikata, kao i velika većina svih zaposlenih i građanki i građana Srbije.
Molimo vas da se, što bi i jedino bilo u skladu sa vašom proklamovanom programskom orijentacijom, vi i drugi predstavnici vaših stranaka, hitno javno izjasnite u prilog povlačenja iz procedure ovih zakona.
Od vašeg, konkretnog i jasnog zauzetog stava, zavisiće i naša buduća saradnja.
S poštovanjem,
Savez samostalnih sindikata Srbije                                         UGS NEZAVISNOST
Ljubisav Orbović, predsednik                                      Branislav Čanak, predsednik

Dostavlјeno:
 • Ivici Dačiću
 • Draganu Đilasu
 • Nenadu Čanku
 • Jovanu Krkobabiću
 • Rasimu Ljajiću
 • Aleksandru Vulinu

RADULOVIĆ TRAŽI SPISKOVE SINDIKALNOG ČLANSTVA

17. januar 2014  • 530Opširnije

Ministar privrede Saša Radulović uputio je pismo poslovodstvu javnih preduzeća Srbije, od kojih zahteva da dostave broj sindikalnih organizacija koje postoje u tim preduzećima.
Radulović traži i pregled spiskova sindikalnog članstva po pojedinim sindikatima i ukupan iznos isplaćenih naknada sindikalnom rukovodstvu u 2013. godini.
/u nastavku pismo u originalu/

Republika Srbija
MINISTARSTVO PRIVREDE
332-01-00002/2014-01
13.januara 2014. godine Kneza Miloša 20
B e o g r a d
POSLOVODSTVU JAVNIH PREDUZEĆA SRBIJE

Dostavljanje poslovnih planova za 2014. godinu
Javna preduzeća i državna preduzeća imala su obavezu da do 31. decembra 2013. godine dostave predloge svojih poslovnih planova za 2014. godinu nadležnom ministarstvu privrede, radi davanja saglasnosti. Do sada najveći broj javnih i državnih preduzeća nije izvršio ovu obavezu. Ovim su otežane neophodne aktivnosti na praćenju utvrđene politike privrednog razvoja zemlje u 2014. godini i preduzimanju dodatnih mera za brže prevazilaženje aktuelnih teškoća u poslovanju javnih i državnih preduzeća, posebno u sprovođenju donetog Zakona o budžetu za 2014. godinu. poreskih zakona, kao i priprema za brzu i efikasnu primenu grupe novih zakonskih predloga koji su već u skupštinskoj proceduri no hitnom postupku.
Poslovni planovi javnih i državnih preduzeća za 2014. godinu treba da budu usklađeni sa aktuelnom važećom zakonskom regulativnom, donetom do 31.12.2013. godine posebno sa važećim međunarodnim računovodstvenim standardima koji su na snazi i primenjuju od 1. januara 2013. godine idalje.
U poslovnim planovima potrebno je pažljivo obraditi i podeliti projekcije osnovnih i drugih registrovanih delatnosti u naturalnom i finansijskom obliku. Poslovne planove za 2014. godinu, treba bazirati na asortimanu proizvoda i usluga koji su ostvareni, prihvaćeni na tržištu i za koje postoji i dalje tržišna potražnja. Iz planova za 2014. godinu isključiti proizvode i usluge za koje je prestala tržišna tražnja ili je tražnja u znatno manjem obimu nego u prethodnom periodu, koja se sa gledišta pokrića fiksnih troškova dalje ne isplati proizvoditi i lagerovati kao nekurentne zalihe sa angažovanjem skupih kredita.
Da bi se postigao zadovoljavajući nivo korišćenja raspoloživih tehnoloških i ljudskih kapaciteta, neophodna je brza razrada, priprema i uvođenje novog asortimana proizvoda ili usluga, kako bi se obezbedio minimalan okvir rentabilnog korišćenja raspoloživih tehnoloških kapaciteta i zaposlenih lica.
Posebnu pažnju posvetiti maksimalnim naporima u pronalaženju i osvajanju proizvoda i usluga namenjenih za inostrano tržište, gde god je to moguće, radi povećanog korišćenja raspoloživih materijalnih i ljudskih resursa, sa jedne strane, i smanjenja fiksnih troškova no jedinici proizvoda, usluge, sa druge strane, radi postizanja veće konkurentnosti na tržištu čime bi se obezbedilo zadržavanje postojećeg broja zaposlenih, ostvarivanje rentabilnog poslovanja, bez gubitaka i eliminisanje drugih poslovnih rizika.
Za kontinuirano održavanje finansijske likvidnosti javnih i državnih preduzeća u toku 2014. godine, neophodno je hitno uvođenje i primena metode upravljanja gotovinom. Za te svrhe neophodno je u poslovnom planu pažljivo obraditi proračun potrebnih obrtnih sredstva, kao ključni segment poslovnog plana za 2014. godinu. Planiranje rentabilnog poslovanja zavisi od pažljivog planiranja potrebnim obrtnim kapitalom, maksimalnim smanjenjem ulaznih zaliha, zadržavanje zaliha u procesu i izlaznih zaliha gotovih proizvoda i usluga (u građevinskoj delatnosti i sličnim delatnostima, kod kojih se primenjuje međunarodni računovodstveni standard I AS-11 "Ugovori o izgradnji"). Ovaj segment plana treba da signalizira postojanje imobilisanih finansijskih sredstva za koje se plaća velika cena sa visokim bankarskim kamatama. U tom smislu potrebno je planirati hitnu rasprodaju neiskorišćenih osnovnih sredstva, suvišnih i nepotrebnih zaliha svih oblika.
Finansijski deo poslovnog plana za 2014. godinu treba da se bazira, pre svega, na doslednoj primeni procene svih vrednosti nematerijalne imovine, nekretnina, opreme, svih oblika materijalnih zaliha i drugih bilansnih stavki koje se mere i procenjuju primenom metode fer vrednosti, utvrđene u važećim međunarodnim računovodstvenim standardima, koji su na snazi i primenjuju se od 1. januara 2013. godinu i dalje.
Što se tiče sačinjavanja finansijskih izveštaja za 2013. godinu i finansijskih planova za 2014. godinu, posebno ukazujemo da procene vrednosti imovine i obaveza no nabavnoj ceni koštanja moguće je primeniti samo u slučaju ako su tako utvrđene vrednosti više od procenjene fer tržišne vrednosti. U skladu sa osnovnim načelima Međunarodnih računovodstvenih standarda, ukoliko je nabavna cena umanjena za amortizaciju manja od fer tržišne vrednosti, ovaj metod procene se ne može primeniti, jer „proizvodi“ neupotrebljive bilanse. Osnovno načelo finansijskog izvešgavanja je da finansijski izveštaji moraju verno prikazivati finansijsko stanje svakog privrednog društva.
Poslovnim planom prsdvideti mere za unapređenje korporativnog upravljanja u javnim i državnim preduzećima. Neophodno je razgraničenje nadležnosti i odgovornosti u izvršavanju usvojenog i potvrđenog poslovnog plana za 2014. godinu.
U projekciji poslovnih aktivnosti za 2014. godinu neophodno je informacije u projekciji rezultata poslovanja (planskom bilansu uspeha) i projekciji finansijske pozicije (planskom bilansu stanja) obavezno klasificirati u tri vertikalne kolone, koje će sadržati sledeće podatke:
  a) Finansijsko izvršenje poslovanja u 2012. godini iz podnetog izveštaja APR;
  b) Procenu izvršenja rezultata poslovanja i bilans stanja za 2013. godinu;
  v) Projekciju bilansa uspeha i bilansa stanja za 2014. godinu.
Prikazani podaci u finansijskom planu trebaju biti uporedivi za tri godine.
U vezi podtačke b) „Procenu izvršenja rezultata poslovanja i bilans stanja za 2013. godinu‘\potrebno je dostaviti posebno objašnjenje u kome će biti sadržano: da li je u 2013. godini izvršena isplata trinaeste plate i tačno iznos ako je isplaćena; broj sindikalnih organizacija koje postoje u vašem preduzeću, sa pregledom spiska članstva no pojedinim sindikatima i ukupan iznos isplaćenih naknada sindikalnom rukovodstvu u 2013. godini. U vezi podtačke v) „Projekciju bilansa uspeha i bilansa stanja za 2014. godinu‘\ izostaviti u potpunosti isplate trinaeste plate, posebne nagrade i slično.
Uz poslovni plan za 2014. godinu, obavezno dostaviti primerak Kolektivnog ugovora.
Poslovodstva javnih i državnih preduzeća su neposredno odgovorna za planiranje maksimalne štednje svih režijskih rashoda, koji nisu u funkciji izvršavanja planova osnovne delatnosti. U planu za 2014. godinu potpuno izostaviti rashode za razna sponzorstvu, donacije i slične namene. Maksimalno smanjiti troškove za reprezentaciju. reklame i propagandu. Potpuno izostaviti planiranje isplate trinaeste plate i sličnih bonusa u 2014. godini. Neophodno je u poslovnom planu za 2014. godinu, osim napred navedenih elemenata dosledno primeniti i ostale elemente utvrđenih u članu 50. stav 4 i 5, Zakona o Javnim preduzećima („Sl. Glasnik RS“, br. 119/2012 i 116/2013).
Kompletno obrađeni poslovni planovi javnih i državnih preduzeća za 2014. godinu dostaviti Ministarstvu privrede Vlade republike Srbije, 11000 Beograd, Kneza Miloša 20, najdalje do 25. januara 2014. godine. U slučaju da dostavljeni poslovni plan za 2014. godinu ne sadrži neki od navedenih elemenata, neće se izdati saglasnost.
MINISTAR
Saša Radulović

OD SUTRA ŠTANDOVI ŠIROM SRBIJE

16. januar 2014  • 529Opširnije

U želji da građane Srbije upoznaju sa pogubnim posledicama novog zakona o radu, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost organizovaće štandove u svim većim gradovima Srbije, na kojima će deliti propagandni materijal. .
Štandovi u Beogradu biće postavljeni kod Terazijske česme, kod Mekdonaldsa na Terazijama, na platou kod Filozofskog fakulteta, na Slaviji i na Ušću. .
Štandovi će biti postavljeni od sutra, 17. Januara do ponedeljka, 20. Januara, od 12 do 15 časova. .
Dve reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji ukazaće građanima na najavu drastičnog smanjenja prava radnika i umanjenja zarada i drugih primanja, koje predviđa novi zakon. Građani će, takođe, biti upoznati sa štrajkom upozorenja, koji će biti održan 23. Januara, od 11 do 12 časova u svim preduzećima širom zemlje, kao i protestima i blokadama saobraćajnica koji će, zatim, uslediti.

RADNIKE ĆE TERATI DA RADE 12 SATI

16. januar 2014  • 528Opširnije

Novi Zakon o radu omogućava poslodavcima da zaposlenima radno vreme produži i do 12 sati dnevno, bez obaveze isplaćivanja prekovremenog rada, izjavila je Željka Jorgić-Đokić iz Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.
Ona je rekla Radiju 021 da se predloženom izmenom Zakona o radu "na mala vrata" derogira jedno od osnovnih prava zaposlenih, osmočasovno radno vreme i četrdesetočasovna radna nedelja.
"Novim zakonskim rešenjem, ukoliko se usvoji, uobičajeno puno ili nepuno radno vreme za koje je zaposleni zaključio ugovor o radu moći će da se produži do 12 sati ukupno u toku radnog dana, odnosno do 48 sati u toku radne nedelje i to uvek kada je kod poslodavca rad organizovan u smenama ili kad to zahteva organizacija rada", rekla je ona.
Budući da je smenski rad u Nacrtu Zakona definisan veoma široko, kao i da poslodavac potpuno samostalno ocenjuje koje su potrebe organizacije rada, nije teško zaključiti da će se ''mini preraspodela radnog vremena'' primenjivati uvek kad poslodavac to želi.
"S druge strane, pravilo o uprosečavanju radnog vremena na mesečnom nivou ne pruža nikakve garancije, jer ne postoje odgovarajući kontrolni mehanizmi koji mogu sprečiti zloupotrebe", naglasila je Jorgić-Đokić.
Ona dodaje da će u praksi sve ovo, u velikom broju slučajeva, značiti da zaposleni neće znati unapred kakvo je njegovo dnevno i nedeljno radno vreme, a najveći broj dana i nedelja će raditi 12 odnosno 48 sati, bez prava na naknadu za razliku vremena i bez mogućnosti da dokaže zloupotrebu.
"Ovakva preraspodela radnog vremena' nije ni raspored radnog vremena, ni prekovremeni rad, već je neka potpuno nova, neuređena kategorija koja će omogućiti različite zloupotrebe u vezi sa radnim vremenom radnika, koje su i do sad bile veoma česte", zaključila je ona.
Izvor: Fonet

RAZLOZI ZA SMENU RADULOVIĆA

16. januar 2014  • 527Opširnije

VLADA REPUBLIKE SRBIJE
- G-din IVICA DAČIĆ, predsednik -
Poštovani,
Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ zahtevaju hitnu smenu ministra privrede Saše Radulovića zbog:
 • Pogubne ekonomske politike koju vodi, a kojom se uništavaju preostala preduzeća u Srbiji;
 • Ignorisanja i nipodaštavanja interesa zaposlenih i građana Srbije i delovanja protiv privrede i građana Srbije;
 • Ignorisanja instituta socijalnog dijaloga i kršenja važećih zakonskih propisa u Srbiji, pre svega zakonom regulisan postupak pisanja, usaglašavanja i usvajanja zakona; li>
 • Nedopustivog mešanja u nadležnosti drugih ministarstava u Vladi, pre svega Ministarstva rada koje je predlagač Zakona o radu;
 • Načina odbrane pogubnog teksta bez argumenata, improvizacijama i ponavlјanjima fraza, što dokazuje da ni Raduloviću nije jasno šta se zakonom hoće, postiže i štiti, što je, takođe, nedopustivo, s obzirom na odgovornost koju nosi funkcija koju obavlјa;
 • Činjenice da su ministri u Vladi imenovani i postavlјeni da rade u interesu građana i privrede Srbije, nisu nedodirlјivi i nedostupni za pregovore, razgovore i dogovore, njihova reč i obećanja treba da imaju težinu, što nije slučaj s ministrom;
 • Potcenjivanja, marginalizacije i ignorisanja stavova zaposlenih i sindikata, jer ministri su dužni da jačaju socijalni dijalog i neguju socijalno partnerstvo;
 • Isklјučivog bavlјenja „ličnim kartama“, koje moraju da budu napisane po modelu i iskustvu bivšeg stečajnog upravnika, što je dokaz više njegove nadmene poruke da privreda Srbije započinje od njegovog imenovanja;
 • Toga što je građanima dosta instrumentalizovanih i nesposobnih ministara, čija isklјučivost nanosi štetu privredi, kao i onih koji nemaju ideje i viziju razvoja, već samo kratkoročne lične cilјeve i interese;
Srbiji trebaju sposobni, kreativni ministri koji će zaustaviti dalјi pad privrede i ispuniti obećanja da preduzeća rade, a građani u skorijoj budućnosti žive bolјe.
Trebaju nam oni koji će Srbiji vratiti nadu, radnicima posao i dostojanstvo, preduzećima tržišta, proizvode i budućnost.
               PREDSEDNIK                                                              PREDSEDNIK
             Ljubisav Orbović                                                           Branislav Čanak

SINDIKATI TRAŽE SMENU RADULOVIĆA

15. januar 2014  • 526Opširnije

Predstavnici Samostalnog sindikata metalaca Srbije i Granskog sindikata industrije, energetike i rudarstva "Nezavisnost" zatražili su danas smenu ministra privrede Saše Radulovića.
Pored smene ministra privrede, oni su, na skupu u Dvorani Doma Sindikata, zatražili povlačenje iz skupštinske procedure zakona o privatizaciji i stečaju.
Istovremeno, najavili su da će 24. januara u Beogradu biti organizovan veliki protest zaposlenih u preduzećima u restruktriranju.
Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović rekao je da se sindikati moraju izboriti za povlačenje ta dva zakona iz skupštinske procedure, kao i predloženog Zakona o radu.
Prema njegovim rečima, ovi zakoni su pogubni za radnike budući da će zaposleni u preduzećima u restrukturairanju nakon usvajanja plana reorganizacije ostati bez posla, te da bi zato trebalo izvršiti pritisak za njihovo povlačenje.
Vujović je rekao da, ako se ne uspe zahtevima za povlačenje zakona, i ne izvrši pritisak na poslanike da ne glasaju za njihovo usvajanje - "popravnog ispita nema".
Predstavnici ta dva sindikata predali su, zatim, zahteve za povlačenje iz pocedure ovih zakona i zahtev za smenu ministra Radulovića Skupštini Srbije, kao i vladi.
Izvor: Tanjug

OTVORENO PISMO SAVEZA DAČIĆU

14. januar 2014  • 525Opširnije

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović uputio je otvoreno pismo predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću u kojem izražava nezadovoljstvo zbog donošenja zakona koji su protiv interesa građana ove zemlje, kao i zbog nedostatka socijalnog dijaloga.
Orbović od premijera traži i hitno održavanje sednice Socijalnog ekonomskog saveta, na kojoj bi bila doneta odluka o novoj minimalnoj ceni rada.

G-DIN IVICA DAČIĆ, predsednik Vlade Republike Srbije i predsedavajući Socijalno ekonomskog saveta Srbije
Poštovani,
Pored apela i upozorenja Saveza samostalnih sindikata Srbije, na žalost i neočekivano budući da je u Vašim javnim nastupima i programu partije koju vodite naglašena upravo socijalna pravda i socijalna briga, sa početkom Vašeg predsedavanja prestao je da funkcioniše legalno izabran Socijalno ekonomski Savet Republike Srbije. Suočeni smo sa činjenicom da se sednice ne održavaju, zakoni ulaze u skupštinu bez predhodne, zakonski regulisane, rasprave i mišlјenja SES, i pored značaja koji imaju za zaposlene. Nedopustivo je, i suprotno zakonima ove zemlјe da se Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju, koji se itekako tiču zaposlenih i građana ove zemlјe, bez ikakvih konsultacija i pregovora na sednici SES upute u skupštinu na usvajanje, a preti se da će i Zakon o radu na isti način biti usvojen.
Za koga se Predsedniče Vlade, ili preciznije protiv koga se zakoni u ovoj zemlјi pišu i usvajaju, a posebno koji ih eksperti pišu protiv srpskih radnika i građana?
Pored, naglašavamo, brojnih propusta koji bi bili izbegnuti i socijalnih tenzija koje bi bile manje da je zakon poštovan i sednice redovno održavane, u obavezi smo da Vas obavestimo da već kasnimo sa započinjanjem pregovora o minimalnoj zaradi za prvih šest meseci tekuće godine, te zahtevamo da se hitno zakaže kolegijum SES i sednica SES, a odmah zatim započne usaglašavanje visine minimalne zarade.
Nadamo se da ne moramo da Vas podsećamo da je minimalna zarada jedina zarada od koje žive mnoge porodice u Srbiji, i da je to institut koji je predmet čestih zloupotreba, te da se prilikom isplate ne poštuje ni njena visina, niti zakonski oročena dužine isplate.
S poštovanjem,
PREDSEDNIK
Ljubisav Orbović

ŠTRAJK UPOZORENJA 23. JANUARA

14. januar 2014  • 524Opširnije

Sindikati će održati širom Srbije jednočasovni štrajk upozorenja da bi iskazali nezadovoljstvo predloženim izmenama Zakona o radu, najavio je predsednik SSSS Ljubisav Orbović.
"Ukoliko se predlog tog zakona ne povuče, ili se ne pristane na izmenu spornih odredbi, biće organizovani i masovniji protesti i generalni štrajk", rekao je Orbović Tanjugu.
On je precizirao da će štrajk upozorenja biti održan 23. januara između 11 i 12 sati, i da će mu se, osim predstavnika SSSS i UGS "Nezavisnost", priključiti i značajan broj drugih manjih sindikata.
"O tome ćemo imati više razgovora narednih dana, a posle toga ćemo nastaviti sa daljim oblicima protesta, blokadama po gradovima, sve dok ne dođe do generalnog štrajka u Beogradu", rekao je Orbović.
On je naveo da se reprezentativni sindikati neće vratiti u pregovore o izmenama Zakona o radu, kao i da za to nisu ni dobili nikakav zvaničan poziv Radne grupe.
"Ipak, možemo razgovarati o tome kako da se ovo pitanje prevaziđe i kako da dođemo do zajedničkog rešenja", rekao je Orbović.
Kako je kazao, sindikati će nastojati "da zakon ne vidi svetlost dana" i da se otvori javna rasprava o nekom novom predlogu zakona o radu.
Sindikati se ne slažu sa predloženim odredbama koje se odnose na rad na određeno vreme, način isplate otpremnina, naknada za minuli rad i fleksibilne oblike zapošljavanja.
Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost zatražili su, osim povlačenja iz procedure izmena zakona o radu, i da se iz skupštinske procedure povuku predlozi zakona o privatizaciji i stečaju.
"Ti zakoni su mimo svih procedura došli do parlamenta i smatramo da to nije primereno i da nanosi veliku štetu zaposlenima u preduzecima u restrukturiranju", rekao je Orbović.
Predsednik SSSS je rekao da će, ukoliko se ti zakoni ne povuku, predstavnici sindikata u preduzećima u restrukturiranju, i njihove kolege 23. januara takođe "izaći na ulice i pokazati nezadovoljstvo".
Orbović je najavio da će sa Asocijacijom slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) razgovarati o mogućoj zajedničkoj borbi protiv predloženih izmena Zakona o radu.
"Danas je došao dopis iz ASNS, imaćemo sastanak i razgovarati na tu temu, u ovom momentu ne postoji razlika u stavovima između sindikata kad je u pitanju ovaj zakon i videćemo da li ćemo aktivnosti voditi zajednički ili ćemo raditi u dve grupacije", rekao je Orbović.
Izvor: Tanjug

UPUTSTVO ZA ORGANIZOVANJE ŠTRAJKA UPOZORENJA

14. januar 2014  • 523Opširnije

Povodom Odluke o organizovanju štrajka upozorenja, zakazanog za 23. januar 2014. godine, članovima Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, predsednicima samostalnih sindikata Srbije i predsednicima Saveza samostalnih sindikata na teritoriji šalјemo dopise sa uputstvom o organizovanju štrajka.

PROTEST RADNIKA FABRIKE VAGONA

13. januar 2014  • 522Opširnije

Više od 100 radnika Fabrike vagona okupilo se jutros ispred zgrade Skupštine grada u Kraljevu, protestujući zbog veoma lošeg stanja u fabrici, jer su poslednju platu dobili u maju prošle godine, a u proseku im se duguje 15 plata.
Radnicima Fabrike vagona Kraljevo, koji su u štrajku već sedam meseci, još nije ispunjen ni jedan od zahteva koje su postavili kao uslov da bi se vratili na posao, zbog čega je Štrajkački odbor i organizovao ovaj, kako su naveli, "najveći protest do sada".
"Sindikati bi bili saglasni, kada bi Vlada Srbije isplatila radnicima plate u visini minimalca, povezala tri godine staža i overila zdravstvene knjižice", izjavio je Tanjugu Nenad Terzić, predsednik Štrajkačkog odbora.
Terzić je napomenuo da nisu radnici krivi što je fabrika zadužena blizu 35 miliona evra, već menadžment, koji je njome upravljao i postavio pitanje ko će radnicima da overi knjižice, ako ne poslodavac.
Radnici Fabrike vagona, koji su u štrajku od juna, u dva maha su, 3. oktobra i 5. decembra, organizovali jednočasovne protestne skupove ispred Skupštine grada u Kraljevu. Ovaj poslednji će prema najavama štrajkača trajati sve dok im ministar privrede ne zakaže sastanak i dok se radnicima ne isplate neke od zaostalih plata.
Izvor:
RTV

SSSS I UGS TRAŽE HITNO POVLAČENJE TRI ZAKONA

13. januar 2014  • 521Opširnije

Na zajedničkom sastanku direktora i predstavnika sindikalnih organizacija preduzeća u restrukturiranju industrijskih sindikata Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, održanom 05. decembra 2013. godine, u čijem radu je učestvovao i ministar privrede, ocenjeno je da je stanje u preduzećima u restrukturiranju izuzetno teško i složeno, a radno-pravni, ekonomski i socijalni položaj zaposlenih u njima, neizdrživ, sa tendencijom dalјeg pogoršanja.
Ministar privrede obećao je da će, on lično, Ministarstvo privrede i vlada u celini, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, kroz adekvatne izmene određenih zakona, mere fiskalne i kreditne politike, tržišnu, izvoznu i razvojnu podršku i konkretnu finansijsku pomoć države, uobličiti POSEBAN PROGRAM za REORGANIZACIJU I REVITALIZACIJU PREDUZEĆA U RESTRUKTURIRANјU I ZAŠTITU RADNIKA ZAPOSLENIH U OVIM PREDUZEĆIMA.
Uprkos javno datim obećanjima, aktivnosti navedenog ministra i Ministarstva se kreću u suprotnom pravcu. Predloženim izmenama Zakona o privatizaciji i Zakona o stečaju, koje su usvojene na vladi i upućene Skupštini na usvajanje, BEZ USAGLAŠAVANјA SA SOCIJALNIM PARTNERIMA I RASPRAVE NA SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU, PRIPREMLjEN JE TEREN ZA OTPUŠTANјE VIŠE DESETINA HILjADA ZAPOSLENIH U INDUSTRIJSKOM SEKTORU, UZ ZNATNO UMANјENјE PRAVA ZAPOSLENIH U SLUČAJU OTKAZIVANјA UGOVORA O RADU I POTPUNO IGNORISANјE SINDIKATA KAO RELEVANTNIH PREDSTAVNIKA ZAPOSLENIH.
Istovremeno, vlada nije donela ni jednu značjniju meru, a NAROČITO NE, kao što je traženo i obećano, POSEBAN PROGRAM, kojim bi se unapredili uslovi privređivanja, odnosno stimilisala proizvodnja za izvoz i tako STVORILI USLOVI ZA NOVO PRODUKTIVNO ZAPOŠLjAVANјE, ili, ZA POČETAK, zadržavanje trenutne zaposlenosti i dostignutog nivoa standarda zaposlenih.
Zbog svega navedenog, dve reprezentativne sindikalne centrale, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost

T R A Ž E

POVLAČENјE IZ SKUPŠTINSKE PROCEDURE ZAKONA O PRIVATIZACIJI I ZAKONA O STEČAJU, KAO I POVLAČENјE IZ PROCEDURE ZAKONA O RADU;
RAVNOPRAVNO UKLjUČIVANјE REPREZENTATIVNIH SINDIKATA U CELOKUPAN POSTUPAK ZAOKRUŽIVANјA RADNOG ZAKONODAVSTVA I DONOŠENјE ''KODEKSA RADA'';
POŠTOVANјE I STAVLjANјE U FUNKCIJU INSTITUCIJA SOCIJALNOG DIJALOGA, POSEBNO SOCIJALNO-EKONOMSKOG SAVETA REPUBLIKE.
Ukoliko se ne ispoštuju ovi legalni i legitimni zahtevi reprezentativnih sindikata, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost će:
 • tražiti smenu resornih ministara i premijera ;
 • organizovati masovne proteste i druge vidove sindikalne borbe protiv ugrožavanja interesa i prava svojih članova, zaposlenih, a time i svih građana.


 • Dopis je, osim medijima, upućen Narodnoj skupštini, predsedniku Srbije, poslaničkim klubovima, Vladi Srbije, premijeru, prvom potpredsedniku vlade, Ministarstvu rada i Ministarstvu privrede.

PROTEST ZBOG NOVOG ZAKONA O RADU

13. januar 2014  • 520Opširnije

Predsednik Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata Niša Miodrag Ranđelović najavio je da će SSSS organizovati generalni štrajk ukoliko Nacrt Zakona o radu u sadašnjem obliku uđe u skupštinsku proceduru.
Ranđelović je istakao da će već 23. januara biti organizovan štrajk upozorenja zbog „nakaradnog“ nacrta Zakona o radu.
„U toku su naše aktivnosti na sprečavanju donošenja ovog zakona. Činimo sve kako ne bi bio usvojen. Ovakav zakon o radu radnike radnike Srbije hoće da vrati u ropstvo“, rekao je Ranđelović.
On je podsetio da je završena javna rasprava o nacrtu Zakona o radu, ali je nejasno ko je s kim raspravljao.
„U raspravi su verovatno učestvovala samo ministarstva koja su učestvovala u pripremi nacrta. Pri tom je neprimereno da Zakon o radu donosi Ministarstvo privrede potpomognuto Ministarstvom finansija, a da se Ministarstvo rada ništa ne pita“, naglasio je Ranđelović.
Prema Rađelovićevim rečima u proteste protiv donošenja novog Zakona o radu biće uključeni ne samo članovi sindikata, već svi radnici, jer on ni jednom radniku u Srbiji ne odgovara.
Izvor: Jugmedia

LSV TRAŽI NOVI NACRT ZOR

10. januar 2014  • 519Opširnije

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je novi nacrt Zakona o radu u Srbiji loš i da treba napisati novi, jer je tokom javne rasprave izostao socijalni dijalog.
LSV navodi da je javna rasprava o Zakonu o radu, koja se danas završava, pretvorena u farsu, jer ministar privrede Saša Radulović nije znao da komunicira sa sindikatima i svakodnevno je menjao stavove.
Upozorava se da se o nacrtu tako važnog zakona moraju javno i jasno izjasniti, ne samo sindikati i poslodavci, već i univerziteti, institucije i organizacije, uključujući i studentske.
"Ako vlada nije u stanju da napiše i predstavi Zakon o radu koji će imati podršku, zaštititi prava i interes radnika, a poslodavcima omogućiti lakše zapošljavanje, LSV može okupiti relevantne stručnjake sposobne za to", kaže se u saopštenju.
LSV dodaje da je spremna da organizuje i tim pregovarača, ako oni koje je angažovala vlada ne znaju da komuniciraju sa sindikatima, poslodavcima i stručnjacima, te čuju kritiku na predlog zakona.
"Kako su moguće temeljne reforme u privredi i zapošljavanju, ako se izbegava javnost i kritika? Kako će ovaj zakon pomoći radniku zaposlenom ‘na crno’, kojem kasni plata, a to mu je jedini način da izdržava porodicu? Na ta pitanja vladini pregovarači nisu dali nikakav, a kamoli jasan odgovor", dodaje LSV.
U saopštenju se podseća da LSV zagovara prestanak subvencionisanja gubitaških javnih preduzeća i promene u radu u javnom sektoru.
Izvor: Beta

SINDIKAT PRAVOSUĐA POKLANJA VLADI KOMPAS

10. januar 2014  • 518Opširnije

Vlast bi morala da bude iskrena i prestane da obmanjuje građane da haos u pravosuđu nastaje zbog nerada i neodgovornog ponašanja zaposlenih u pravosuđu. Nesnalaženje i loša procena izabranih predstavnika kojima su narod i država poverili da uređuju ovu granu vlasti dovodi do destabilizacije i zatrpanosti u pravosuđu. Molimo medije da ne učestvuju u stvaranju lažne slike o uspešnosti "popravke reforme".
Čist bezobrazluk predstavljaju izjave predstavnika vlasti kako će se brojnim izmenama zakona, kao i novom mrežom sudova ubrzati sudski postupci, odnosno poboljšati efikasnost sudova. Zatrpanost, sporost i neefikasnost su posledica a uzroci su višegodišnja državna nebriga o pravosuđu, kao i pogrešna reorganizacija. Koliko država nema nameru da ulaže u pravosuđe govori i to da prilikom izmena svakog zakona na kraju stoji da dodatna budžetska sredstva za primenu usvojenih zakona nisu potrebna.
Bez obzira na stalni rast broja predmeta u radu, jedino je u pravosuđu dva puta smanjivan broj zaposlenih. Primera radi, 2010. godine u osnovnim sudovima ukupno predmeta u radu bilo je 2.112.115, godine 2012. u osnovnim sudovima ukupno predmeta u radu bilo je 3.705.796, dok je 2012. godine u svim sudovima u Republici Srbiji ukupan broj predmeta u radu bio je 5.315.547, od čega novoprimljenih 1.969.270 predmeta a rešenih 2.156.958 predmeta, s tim što je ostalo nerešenih 3.158.000 predmeta. Da brojite toliko dinara, pa je mnogo.
U srpskom pravosuđu radi oko 3.000 sudija, nešto manje od 800 tužilaca i oko 9.500 službenika. Do tačnog broja zaposlenih u pravosuđu nemoguće je doći, ali činjenica jeste da taj broj predstavlja oko 2% od ukupnog broja (700.000) zaposlenih u javnom sektoru (državna uprava, pokrajinska administracija, lokalna samouprava, razne agencije, javne službe kao što su zdravstvo, školstvo, kultura, ne računajući javna preduzeća). Sudije, tužioci i stručni saradnici koji imaju zarade iznad 60.000 i koji podležu solidarnom porezu, čine 0,5% od ukupnog broja zaposlenih u javnom sektoru i ove uštede imaće zanemarljiv uticaj na popunjavanje budžetskih rupa. Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, aktivnih funkcionera u Srbiji ima 24.527!!! Dakle, bez sudija i tužilaca, 21.000 ili 30% od ukupnog broja zaposlenih u javnom sektoru koji imaju primanja na više mesta i samima sebi prave zakonske prilike za to! Nosiocima sudske vlasti, za razliku od zakonodavne i izvršne vlasti, zabranjeno je da ostvaruju dodatni prihod. Ceh reformskih promašaja plaćaju administrativni radnici, a posebno oni koji su zaposleni na određeno vreme. Otpušteno je više od 900 lica na određeno vreme, ali dolaze na posao i volontiraju. Osim toga, svi navedeni podaci ukazuju da nikakve promene i usvajanje novih zakona, bez dodatnih kadrovskih kapaciteta, finansijske i infrastrukturne podrške, neće dovesti do bržih sudskih postupaka i efikasnosti pravosuđa. Dalje, sve ovo govori da nova vlast nije napravila nikakav zaokret u pristupu rešavanja problema u pravosuđu. Naprotiv, država odgovornost prebacuje samo na sudove iako su sudovi bez uticaja. Istovremeno, nova vlast licemerno „gaji i čuva“ dokazano neodgovorne članove VSS i DVT zbog čijih odluka je naneta šteta i bruka Srbiji.
Zbog svega toga, Sindikat pravosuđa Srbije će u petak, 10. januara 2014. godine, u 12.00 časova, pokloniti Vladi Srbije kompas.

RADNICI PONOVO POSTAJU ROBOVI

9. januar 2014  • 517Opširnije

Ukoliko do 20. januara Vlada Srbije ne povuče Nacrt zakona o radu, dva najveća sindikata će 23. januara organizovati štrajk upozorenja, posle čega slede protesti širom Srbije.
Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost čvrsto su rešeni da ne dozvole usvajanje pomenutog zakona kojim bi bila ukinuta i smanjena do sada stečena prava zaposlenih.
Neka od spornih predloženih zakonskih rešenja su i ta da se minuli rad za penziju i otpremnine u slučaju proglašenja radnika za tehnološki višak obračunavaju samo na osnovu radnog staža provedenog kod poslednjeg poslodavca. Sindikati upozoravaju da će ovakav pristup otpremnine za penzije smanjiti sa tri na dve prosečne zarade. Kada bi se primenila sva predviđena rešenja radnici će u proseku ostati "kraći" mesečno za 50 evra i to na već ionako najmanje plate u regionu koje imaju zaposleni u Srbiji.
Da će se zaposleni po svojim reduciranim pravima vratiti u period “divljeg” kapitalizma, kada su sindikalne organizacije tek započinjale borube za radnička prava, smatraju I analitičari. Oni upozoravaju da se od zaposlenih stvara svojevrsni moderni vid robova.
“Na delu je radikalna dehumanizacija sfere rada. Nastavlja se treniranje neoliberalnog kapitalizma, koji se u zemljama centra napušta kao potpuno dehumanizovan I, sem što je produbio jaz između bogatih i siromašnih i opljačkao srednje slojeve, nije dao nikakve rezultate. Predložene izmene zakona su još jedan ustupak bogatima na račun radnika koji su inače gurnuti u proces osiromašenja. Nema nikakve garancije da će zapošljavanje zaista biti lakše i veće, kao što se obećava”, upozorava sociolog Ljubiša Despotović.
I dok ministar privrede veruje da će predložena zakonska rešenja motivisati poslodavce da ostvaraju nova radna mesta, samim tim što će moći sa manje troškova da zaposlenom daju otkaz, analitičari primećuju da to što će poslodavcu ostati više novca na osnovu toga što plaća manje otpremnine ne znači da taj novac neće biti trošen na luksuzne potrebe vlasnika kapitala.
“Ako neko misli da je nezamenljiv, jer je stručan I dobar radnik, zavarava se. Na njegovo radon mesto čeka 10 nezaposlenih, a to što, možda, nisu kvalifikovani I nemaju iskustva I nije prepreka. Ne pravimo infrastrukturu za visokotehnološku proizvodnju, a u privredi kakvu imamo svako je zamenljiv I postoje na hiljade onih koji za najviše tri meseca mogu da se obuče da preuzmu posao onih koji se zavaravaju da je njihov kvalitet nezamenljiv. A poslodavci, čiji položaj postaje sve komforniji, I računaju na armiju nezaposlenih”, dodaje Despotović.
Izvor: VESTI online

SRBIJA NIJE SPREMNA NA OVAKAV ZAKON O RADU

9. januar 2014  • 516Opširnije

Novi Zakon o radu ponovo je izazvao polemiku među građanima, ali i stručnjacima. Jedan od zaključaka jeste da će se njegovom primenom umanjiti prava radnika, te da će se čak i za ona najosnovnija morati boriti.
Da li će Srbija, ukoliko se usvoji Predlog nacrta zakona o radu, uskoro biti zemlja koja će se prepoznavati po jeftinoj radnoj snazi, u jutarnjem programu Radio-televizije Vojvodine govorili su Goran Milić iz Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i sociolog rada Boža Milošević.
Milić je istakao da preko 140 izmena u Predlogu nacrta zakona o radu idu na štetu zaposlenih, a u korist kapitala, sa čime sindikat ne može da se složi.
"Osnova svih naših nezadovoljstava, vezanih za ovaj predlog, svodi se na problem zarada, koje su drastično umanjene, na preraspodelu radnog vremena, na problem kolektivnog ugovora, koji gubi prošireno dejstvo, zbog čega svega se gubi dostojanstvo čoveka", rekao je Milić.
On je naveo da u Srbiji ima mnogo nezaposlenih i da su građani u strahu, jedni od gubitka posla, drugi od toga da li će im porodica preživeti, a da se strah koristi kako bi ovakvi zakoni bili usvojeni.
"Srbija nije spremna za ovakav Zakon o radu i takav zakon koji rešava pitanje, ne samo zaposlenih, već i svih građana Srbije, ne može da se donese za dva meseca", dodao je Milić.
Sociolog rada Boža Milošević je objasnio da Predlog nacrta zakona o radu nije specifičan samo za trenutak u kome se nalazimo, već po tome što nastoji da neke prednosti i nedostatke prethodnih pavnih regulativa, u vezi sa odnosom rada i kapitala, što preciznije odredi, a da pođe od situacije u kojoj se društvo nalazi.
"Sasvim je legitimno da se sindikati, kao predstavnici zaposlenih, bore za svoje interese, ali da ne treba zanemariti ni interese poslodavaca", rekao je Milošević i dodao da se svakom društvu, u zakonskoj regulativi primat uvek daje onom činiocu koji u tržišnoj privredi nedostaje, a u srpskom društvo je to kapital.
On je rekao da ovaj zakon treba da reguliše odnose između ključnih aktera, poslodavaca i zaposlenih, kako da nađu zajedničko rešenje, da oni koji treba da ulažu kapital, imaju interesa da to rade u Srbiji, a ne u nekoj drugoj zemlji.
"Kapital u procesima globalizacije nastupa agresivnije, jer se čini da ima neograničene mogućnosti u uslovima jeftine radne snage, čega nije bilo ranije u nacionalnim društvima", dodao je on.
Izvor: RTV

SINDIKAT PROTIV PREDLOGA ZAKONA O PRIVATIZACIJI

8. januar 2014  • 515Opširnije

Savez samostalnih sindikata Kragujevca uputio je apel strankama socijaldemokratske orijentacije da ne dozvole usvajanje Predloga zakona o privatizaciji.
Ovaj zakon je, naime, poslednjeg dana prošle godine upućen u skupštinsku proceduru, a kako ističu sindikalci njegov cilj je da po kratkom postupku okonča postojanje preduzeća u restrukturisanju.
Sindikalci posebno ukazuju na član 30 ovog predloga zakona:
- Usvajanjem unapred pripremljenog plana reorganizacije, prestaje radni odnos zaposlenima i prestaje da važi kolektivni ugovor koji je stečajni dužnik zaključio sa zaposlenima, a zaposleni stiču pravo na otpremninu u visini minimalne zarade po godini rada u radnom odnosu kod subjekta privatizacije za koju nisu primili otpremninu.
U Sindikatu smatraju da pored toga što se omogućava pokretanje stečaja u preduzećima u restrukturisanju i da ovaj zakon donosi niz mogućnosti za koruptivno ponašanje, na primer da privatizacioni upravnik dobija ovlašćenja Skupštine preduzeća, Upravnog i Nadzornog odbora.
Razlog za suprotstavljanje usvajanju ovog zakona, sindikalci vide i u činjenici da će on da znači otkaz, kako ističu, za 50.000 radnika, a procenjuju da će u Kragujevcu bez posla da ostane 3.500 radnika.
Izvor: Šumadija press