SPORAZUM O ZAPOŠLJAVANJU U RUSIJI DO KRAJA GODINE

21. maj 2015  • 928 Opširnije

Sporazum o privremenom zapošljavanju građana Srbije u Rusiji mogao bi da bude usvojen do kraja ove godine, izjavila je danas šefica konzularnog odelenja ruske ambasade u Beogradu Viktorija Kostrecova.
Na predstavljanju brošure "Kako da se zaposliš u Ruskoj Federaciji?", u Savezu samostalnih sindikata Srbije, ona je rekla da bi taj sporazum, koji ruska strana trenutno koriguje, trebalo da obezbedi sugurniji i položaj radnika iz Srbije koji privremeno rade u Rusiji.
"Loptica je sada na našoj strani, jer moramo da nacrt uskladimo sa našim obavezama koje imamo prema Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Očekujem da ćemo do kraja godine uraditi korigovan tekst i da ćemo moći da ga usvojimo", rekla je Kostrecova.
Istakla je da se radi o specifičnom sporazumu, uz napomenu da takav sporazum Rusija sada ima samo sa Vijetnamom.
Prema rečima Kostrecove, Ambasada Rusije u Beogradu je u prošloj godini srpskim radnicima izdala skoro 15.000 viza koje omogućavaju da legalno rade u toj zemlji. Precizirala je da se tu radi u radnim vizama za radnike koji rade kod ruskih poslodavaca i poslovnim vizama za radnike u srpskim kompanijama koje rade u Rusiji.
Kostrecova je istakla da većina srpskih radnika u Rusiji rade legalno, ali je dodala i da se dešava da neki radnici poveruju neodgovornim osobama koje ih vode u Rusiju bez viza i da im obećavaju da mogu i tako da počnu da rade, pa da posle regulišu svoj boravak.
"To je nemoguće", rekla je ona i izrazila nadu da će brošura koju je uradio Sindikat građevinarstva i industrije građevinskih materijala Srbije doprineti boljem informisanju srpskih radnika o tome kako mogu legalno da rade u Rusiji, da ne bi došli u neprijatne situacije.
Na pitanje koliko ima tačno sprkih radnika koji rade u Rusiji, ona je rekla da ih je sigurno više nego što je izdato viza, jer neki kasnije obnavljaju ugovore sa poslodavcima, ali da tačan broj ne zna jer radnici iz Srbije mogu vizu da uzmu u bilo kojoj ruskoj ambasadi, a ne samo u Beogradu.
Kostrecova je dodala da broj radnika iz Srbije koji u Rusiji rade bez vize nije veliki.
Predsednik Sindikata radnika građevinarstva i građevinskog materijala Srbije Duško Vuković je rekao da najveći broj poslodavaca iz Srbije koji rade u Rusiju poštuje propise, ali da ima i onih koji radnike vode bez viza ili im u toku angažmana smanjuju dnevnice.
Kao dobre primere, on je naveo Jedinstvo iz Sevojna, Mostogradnju, Energoprojekt i Puteve "Užice".
Vuković je rekao da je problem što se radnici koji imaju teškoće u Rusiju, Sindikatu ili Inspekciji rada javljaju tek kada dođe do problema ili se vrate, a tada je, kako je istakao, prostor za delovanje ograničen.
On je izrazio uverenje da će brošura "Kako da se zaposliš u Ruskoj Federaciji?", koja je urađena zajedno sa Konzularnim odeljenjem ruske ambasade, pomoći da radnici koji žele da rade u Rusiji budu bolje informisani i da se izbegnu neželjene situacije i tragedije, kao ona na Jamalu početkom ove godine, kada je u požaru poginulo šest radnika iz Srbije, a troje povređeno.
Vuković je najavio da će Sindikat građevinarstva od naredne sedmice u većem broju gradova u Srbiji i na beogradskom aerodromu promovisati i deliti tu poblikaciju, a jedan deo će biti i u Ambasadi Rusije u Beogradu.
Brošura, pored informacija o tome šta je potrebno da bi se u Rusiji radilo legalno, sadrži i brojeve telefona i mejl adrese ambasada Srbije i Rusije i Sindikata građevinarstva, kako bi radnici mogli da im se obrate za pomoć.
Izvor:Beta

ODLAGANJE ROKA ZA PRIVATIZACIJU STRATEŠKIH PREDUZEĆA

21. maj 2015  • 927 Opširnije

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji kojim se predlaže da preduzeća od strateškog značaja za Republike Srbiju, kao i privredni subjekti na Kosovu i Metohiji, budu izuzeta u odnosu na postojeći rok za privatizaciju.
U ovim preduzećima je zaposleno oko 25.000 radnika, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.
Cilј predloženog zakona je da se uspešno reši sudbina preduzeća u kojima postoje uslovi za privatizaciju i da se olakša postupak privatizacije. Predložene izmene imaju za cilј i da se utvrdi realno stanje imovine, obaveza i kapitala u preduzećima i utvrdi njihova stvarna tržišna vrednost.

KONSTITUISAN SES GRADA BEOGRADA

21. maj 2015  • 926 Opširnije

Prva i konstitutivna sednica Socijalno-ekonomskog saveta Grada Beograda održana je juče u Skupštini grada.
Sednici su prisustvovali predstavnici Grada Beograda, reprezentativnih sindikata i poslodavaca.
Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević je rekao da je na ovaj način potvrđeno opredeljenje grada za socijalni dijalog u Beogradu.
“Suština organiizacije ovakvog tela je da damo teme koje opterećuju život i rad u ovom gradu, da zajedno nađemo minimum kompromisnih vrednosti i da utičemo na buduće odluke Skupštine grada. Ovo je nova tendencija, način da se mnogo bolje sagledaju stvari na terenu, da od radnika dobijemo informacije o tome kakva je situacija u preduzećima, da čujemo koji problemi muče poslodavce i da zajedno tražimo rešenja i ponudimo ih Skupštini grada na usvajanje”, objasnio je Milosavljević i izrazio zadovoljstvo što je jednoglasno izabran da predsedava tom telu.
Milosavljević je podsetio da su pre gotovo godinu dana otpočeli pregovori sa reprezentativnim sindikatima, te da su potpisani pojedinačni i kolektivni ugovori, što je, kao je dodao, bio prvi znak opredeljenja Grada Beograda da se uspostavi socijalni dijalog.
“Korak dalje je implementacija tih kolektivnih ugovora, to jest osnivanje komisije za praćenje implementacije kolektivnih ugovora”, istakao je Milosavljević i naveo da je na sednici Saveta izabran predsedavajući, sekretar i dogovorena metodologija budućeg rada.
Sekretar Socijalno-ekonomskog saveta Grada Beograda Spasoje Pejović rekao je da se formiranjem Saveta pokazuje da rad Skupštine grada počiva na visokoj toleranciji i demokratskim rešenjima.
Izvor: Studio B

SINDIKATI ŠEST FABRIKA TRAŽE SASTANAK S NIKOLIĆEM

19. maj 2015  • 925 Opširnije

Sindikati šest fabrika iz grupacije namenske industrije danas su potpisali sporazum o zajedničkom delovanju i zatražili sastanak sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je i predsednik Savet za razvoj Odbrambene industrije.
Sporazum su potpisali predstavnici sinidkata kragujevačke fabrike "Zastava oružje", "Prvog partizana" iz Užica, valjevskog "Krušika", "Milana Blagojevića" iz Lučana, "Prve iskre " iz Bariča i čačanske "Slobode".
"Cilj sporazuma je unapređenje saradnje između sindikalnih organizacija u cilju poboljšanja statusa zaposlenih i unapređenja poslovanja preduzeća", saopštili su posle sastanka potpisnici sporazuma.
Ocenjeno je i da realizacija zaključaka Vlade Srbije na poboljšanju položaja zaposlenih u toj grupaciji "ne ide u pravcu ostvarenja" i zatržen je sastanak sa Nikolićem kako bi se rešavala pitanja u cilju očuvanja interesa i fabrika namenske industrije i radnika.
Zaključeno je da su "prioritetna pitanja realizacija zaključaka Vlade Srbije o konverziji (dugova), obezbeđivanje nerealizovanih investicionih sredstava i usvajanje sindikalnih primedbi na Nacrt zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme".
Vlada Republike Srbije je 12. marta 2015. formirala Savet za razvoj Odbrambene industrije za čijeg predsednika je imenovan predsednik Republike Tomislav Nikolić.
Odlukom vlade je predviđeno da Savet razmatra pitanja i daje predloge u oblasti razvoja Odbrambene industrije i da može angažovati i druga stručna lica radi izvršenja tih ciljeva.
Članovi Saveta su ministri Rasim Ljajić, Bratislav Gašić, Dušan Vujović i Željko Sertić kao i načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odbrambene tehnologije general major Bojan Zrnić.
Za članove Saveta su imenovani i direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Zoran Rajić i generalni direktor užičkog preduzeća "Prvi partizan" Dobrosav Andrić.
Izvor:Tanjug

USPS PUNOPRAVAN ČLAN FERPA

15. maj 2015  • 924 Opširnije

Na redovnom zasedanju Izvršnog odbora Evropske federacije penzionera i starih lica (FERPA), u Briselu 12-13 maja 2015. godine, jednoglasno je doneta odluka o prijemu Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) u punopravno članstvo ove evropske organizacije.
U ime Udruženja, sastanku su prisustvovali Milorad Vujasinović, predsednik i Slobodan Stojanović, član Predsedništva.
FERPA okuplja 10 miliona penzionera i starih lica, učlanjenih u najreprezentativniji sindikat penzionera u Evropi. Članica je Evropske konfederacije sindikata sa kojom koordinira svoju politiku, naročito po pitanju socijalne sigurnosti i socijalne zaštite, sa posebnim fokusom na penzije, zdravstvenu zaštitu i borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva penzionera. Takođe, aktivno deluje na oblikovanje zakonodavstva EU i učestvuje u direktnom lobiranju različitih evropskih institucija.
Sticanje statusa punopravnog člana FERPE ne predstavlja samo odavanje priznanja dosadašnjem radu USPS, već i garanciju dalje aktivne podrške evropskih kolega na poboljšanju materijalnog i socijalnog položaja penzionera u Srbiji i obezbeđivanju uslova za dostojanstveno ''treće doba''.

PETNAESTI KONGRES SSSS 28. MAJA

15. maj 2015  • 923 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije održaće Petnaesti kongres, u četvrtak, 28. maja 2015. godine, u Beogradu, u Velikoj dvorani Doma sindikata, sa početkom u 11 časova.
Kongres, sa kojeg će biti upućena zajednička poruka “Sutra stvaramo danas”, čine 374 delegata. Pored delagata, prisustvovaće i oko 250 sindikalnih aktivista.
U svojstvu gostiju, Kongresu će prisustvovati predstavnici socijalnih partnera - Vlade Srbije, udruženja poslodavaca i drugih institucija i organa.
Gosti kongresa biće i visoki predstavnici svetskih i evropskih sindikalnih organizacija, kao i predstavnici sindikalnih centrala iz evropskih i zemalja iz okruženja sa kojima Savez ima saradnju.

SVAKOM TREĆEM LESKOVČANINU UGROŽENA RADNIČKA PRAVA

14. maj 2015  • 922 Opširnije

Svakog drugog dana po jedan Leskovčanin se žali Savezu samostalnih sindikata u ovom gradu da su mu ugrožena neka od radničkih prava.
Uglavnom se za pomoć obraćaju oni koji rade “na crno” ili se žale na to da je poslodavac sa njima raskinuo ugovor, ne poštujući Zakon o radu.
“Po našim procenama, to znači da su svakom trećem Leskovčaninu ugrožena neka od prava na rad”, tvrdi sekretar Saveza samostalnih sindikata za Jablanički okrug, Jovica Nedeljković.
Po njegovim rečima, sve je veći i broj radnika “na crno”, ali njihov broj je nemoguće utvrditi.
Najviše ih ima u grupi zaposlenih koji su već ostali bez posla u nekom od propalih društvenih preduzeća, a „trbuhom za kruhom“ pristali da rade kod nekog od privatnika, objašnjava Nedeljković.
Od sindikalista često traže pomoć i oni radnici koji nisu članovi nijedne sindikalne organizacije.
“Sve što u Savezu možemo da učinimo je da im zapravo damo savete kojim nadležnim institucijama da se obrate, kako bi ostvarili svoja zakonska prava”, kaže Nedeljković.
U Jablaničkom okrugu trenutno su nezaposlene 36.283 osobe, a samo u Leskovcu 21.182. Međutim, od nadležnih službi koji se bave statistikom zaposlenih, nismo uspeli da dobijemo podatak koliko ljudi u Jablaničkom okrugu i samom Leskovcu trenutno radi.
Izvor:Južne vesti

PRVA ŽENA NA ČELU NIŠKOG SINDIKATA

13. maj 2015  • 921 Opširnije

Novi predsednik Veća Samostalnog sindikata Srbije Olivera Bobić upozorava da sindikalno organizovanje odumire, ne samo zbog velike nezaposlenosti, već i zbog toga što se nedozvoljava sindikalno organizavanje radnika. U niškom kraju u tome prednjače kompanije koje su od države dobile velika bespovratna podsticajna sredstva. U koreanskoj „Juri“ sindikalni poverenik dobio otkaz čim je registrovao sindikat, a slična je situacija u „Šinvonu“ i „Benetonu“.
Prva žena na čelu niškog sindikata upozorava da u relanom sektoru trenutno radi tek pet hiljada radnika i da više od polovine nemaju nikakvu sindikalnu zaštitu.
„Najveći broj njih zapošljavaju pomenute strane kompanije u kojim je nemoguće organizovati sindikat. Uspeli smo da u ‘Juri i kooperantu ‘Benetona’ preduzeću ‘Planet sistem’ registrujemo sindikat, ali on nije zaživeo, jer je u prvom slučaju poverenik dobio otkaz, a u drugom je sam odustao jer se uplašio da će ostati bez posla. Čak su dolazili i radnici koji su potpisali pristupnice da nas mole da ih sklonimo. Toliko je prisutan strah za egzistenciju da je poražavajuće”, kaže Bobićeva koja ističe da ne mogu da istupe sa zvaničnim podatkom o stanju radničkih prava u ovim kompanijama.
„Činjenica je da bez sindikata poslodavac nema ni kolektivni ugovor, već samo „pravilnik o radu“ koji donosi direktor. Jasno je onda kakvu su mu ovlašćenja”. Bobićeva ističe da su postali „sindikat sirotinje“ i da im većinu članstva čine činovnici, radnici gradskih preduzeća ,prosvetni radnici i radnici iz propalih preduzeća.
„Nemamo sindikat u ‘Jugoistoku’ ili ‘Telekomu’ u Nišu, jer su nam članstvo preuzeli ‘jači’ sindikati, čiji lideri uživaju velike povlastice i enegrično brane svoje pozicije”, kaže Olivera Bobić.
„Tražili smo pomoć od inspekcije rada kada je otpušten poverenik u ‘Juri’. Nisu reagovali iako je bilo jasno o čemu se radi. Naš poverenik je bio jedan od najboljih radnika”, kaže ona koja ne zna da li to ima veze što su neki od inspektora nakon penzionisanja angažovani u „Juri“ kao „konsultanti za radno-pravne odnose“.
Izbori za prvog čoveka ovog sindikata prvi put su bili skoro nezanimljivi. Jednostavno nije bilo previše zainteresovanih za ovu funkciju.
„To je bila prilika da žena preuzme sindikat posle 112 godina. Ostalo nas je tek desetak u Veću i svi imamo po nekoliko zaduženja. Eto, ja sam i pravnik, kaže ona.
Izvor: JuGmedia

SRPSKI RADNIK ZAVIDI RUMUNU I BUGARINU

12. maj 2015  • 920 Opširnije

Sat rada u našoj zemlji među najmanje plaćenim u Evropi, istraživanja pokazuju da kaskamo čak i za komšijama. Prosečna evropska satnica 24,40 evra, najlaćeniji Danci, koji u proseku po radnom satu dobiju 42 evra
BUGARSKI radnik "beži" oko 200 dinara po satu srpskom radniku, a u odnosu na Rumune, naši ljudi zarađuju duplo manje novca. Sa Dancima i Nemcima ne možemo ni da se poredimo, pošto je njihov radni sat 42, odnosno 32 evra. Ovo su rezultati istraživanja nemačke agencije Destatis za prošlu godinu.

Analiza je potvrdila da se naši zaposleni "drže" dna lestvice i da su plaćeni daleko ispod proseka Evropske unije, koji je trenutno 24,40 evra po radnom satu. Najnovija istraživanja pokazuju da je satnica Bugara u odnosu na prethodnu 2013. godinu veća za oko 2,8 odsto i sada iznosi 3,80 evra. Prate ih Rumuni sa 4,80 evra, a slede Litvanci, Letonci, Mađari... Sa prosečnom cenom rada po satu u našim preduzećima od oko 245 dinara, ili 2,03 evra, mi nemamo nikakve šanse da se u skorije vreme približimo Evropi.
Sindikati moraju da izvrše pritisak na vladu, da se definiše visina potrošačke korpe i da se jednom utvrdi da minimalac može da se prima samo za određene poslove, a ne da se kod privatnika isplaćuje za poslove koji se u svetu cene tri ili četiri puta više.
Ima i slučajeva gde radnici vraćaju novac poslodavcu. Čak i u javnom sektoru, postoji problem kod isplate zarada za manje složene poslove. Visina najnižeg zagarantovanog iznosa je devastirana toliko da onaj ko ga prima ne može ni sebe da izdržava od tog novca, a kamoli porodicu. U Srbiji najnižu platu prima oko 400.000 ljudi, a polovina od tog broja ne dobija mesečno ni toliko.
Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, naglašava da je naša pozicija na dnu lestvice po zaradama, u stvari naša realnost.
- Ne samo da naši radnici rade za minimalac, nego u privatnim sektoru i ispod toga - kaže Mihajlović. - Još veći je problem što u mnogim firmama uopšte ne isplaćuju plate, kao recimo u preduzećima u restrukturiranju. Daleko smo ispod standarda EU, a ono što je nekada važilo za Kineze da su najmanje plaćena radna snaga, sada može da se kaže za nas. Spustili smo se na na nivo afričkih i azijskih zemalja.
On naglašava da svemu tome u velikoj meri kumuje i država, odnosno sistem koji blagonaklono gleda na poslodavce i ne sankcioniše nepoštovanje zakona. - U najgoroj situaciji su svakako građevinci i radnici zaposleni u firmama nastalim tokom poslednje decenije - kaže Mihajlović. - Tamo su neki novi kapitalisti sa sumnjivim novcem, čija je prevelika želja za profitom potpuno promenila sliku naših preduzeća. Sve dok poslodavci budu lako dolazili do kvalitetne radne snage neće je dobro plaćati. Jer, dobrih radnika koji će raditi za malu platu je prepuno tržište rada.
Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, smatra da prosek plata treba tražiti u odnosu na bruto domaći proizvod pojedinih zemalja.
- Ne možemo se porediti sa onima koji imaju 10 puta veći BDP - kaže Atanacković. - Tamo je i život skuplji. Mi se možemo porediti sa Bugarskom, Albanijom, Bosnom i Makedonijom.

NEMAČKI MINIMALAC 1.473 EVRA
NEMAČKA je od 1. januara ove godine prvi put uvela minimalac koji iznosi 8,5 evra po času, što odgovara bruto zaradi od 1.473 evra za puno radno vreme. Od sadašnjih članica EU, minimalac je prva uvela Holandija 1969. godine, odmah sledeće Francuska, zatim Luksemburg 1973. godine, Portugalija i Malta 1974. godine, Belgija, Španija, Mađarska, Bugarska, Poljska... Među poslednjima su minimalnu zaradu uvele Velika Britanija 1999. i Irska 2000.
Izvor:VEČERNJE NOVOSTI

DVE TREĆINE FIRMI ZRELO ZA STEČAJ, A ONDA ŠTA BUDE

8. maj 2015  • 919 Opširnije

Odlaganja rešavanja sudbine neprodatih firmi i onih u restrukturiranju neće biti, a kako sada stvari stoje, veći deo tih kompanija moraće u stečaj. Međutim, ako je za utehu, to ne znači automatski i njihov bankrot i gašenje.Pro procenama samog ministar privrede Željka Sertića, od 526 firmi sa spiska Agencije za privatizaciju čiju sudbinu treba rešiti, u 188 već je pokrenut stečajni postupak, ali to ni je sve.
– U stečaj će najverovatnije još između 100 i 150 firmi od preostalih 338 kompanija, a sudbina svih tih preduzeća biće definisana do 1. jula – pojasnio je ministar Željko Sertić.Kada se sve sabere, ispada da država očekuje da će od 526 ponuđenih kompanija kupca sigurno naći za 190 do 240, dok će ostale svoj spas od bankrota morati da potraže kroz stečajni postupak.
Da stečaj nije smak sveta i da neke nade ima i za one firme koje u njega privremeno potonu Sertić ilustruje procenom da od 188 preduzeća nad kojima je stečaj već pokrenut, 40 do 50 odsto će, po njegovim rečima, kroz stečajni postupak biti privatizovano. Ministar Sertić nije rekao koja će se to preduzeća naći na novom spisku od 100 do 150 firmi za stečaj, ali su imana onih 188 kompanija poznata. Sada je jasno i da nikakvog produženja rokova, stečaja, prodaje ili bankrota više biti neće.
Na spisku 188 preduzeća u kojima će Agencija za privatizaciju pokrenuti stečaj su i 33 firme iz Vojvodine, u kojima je trenutno zaposlen 521 radnik. Među njima su i nekadašnji giganti vojvođanske socijalističke privrede, poput novosadskog „Petra Drapšina”, subotičkog „Solida” ili „Kulatransa”.
Agencija se opredelila za to da ta preduzeća pošalje u stečaj zato što ne postoje zainteresovani za njihovu privatizaciju a neka se godinama ne bave svojom delatnošću.
Među vojvođanskim firmama na spisku za stečaj je i deset preduzeća koja bukvalno postoje samo formalno pošto u njima niko nije zaposlen. U tim firmama će prvo biti pokrenut stečaj, i to u naredna dva meseca. To su novosadske firme „Semenarna NS”, „Poljoopskrba” i „Interkomerc eksport-import”, subotički „Urbing”, veterinarske stanice iz Novog Kneževca, Bele Crkve i Plandišta, kao i pančevačka „Banaćanka promet”, „Frigo Srem” iz Iriga i poljoprivredno dobro iz Jermenovaca.
Najviše zaposlenih ima upravo „Solid” – 202, slede „Kulatrans” s 97 radnika, „Petar Drapšin”, u kojem je tokom prethodnih godina radilo tek šezedesetak zaposlenih, „Sloga” iz Kanjiže s 58 radnika...
Tri firme pripadaju novosadskom „Dnevniku”: „Štamparija” (s 39 zaposlenih), „Novine i časopisi” (19 zaposlenih) i „Promet” (troje radnika). Stečaj je namenjen i subotičkim preduzećima „Poljokoop” i „Poljoopskrba”, pančevačkim „Pan ton” i „Jupeks”, kao i novosadskim „Pangrafika, „Autotrejding pan” i „Tera film”. Tu su i „Merkator” Palić, „Ratarstvo” Tovarnik, „Silos” Pećinci, „Unipromet” Sremska Mitrovica i „Stogram” Zrenjanin. Inače, iz subotičke firme „Poljoopskrba” reagovali su po objavljivanju spiska, navodeći da su iznenađeni i da smatraju da uopšte ne treba da idu u stečaj.
Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan kojim će se pokretanjem stečaja okončati postupak privatizacije 188 preduzeća u kojima nema proizvodnje, niti za njih ima zainteresovanih investitora, ili je u njima poslovanje neodrživo. U 76 od tih preduzeća nema zaposlenih, a u 50 ih ima manje od pet. U svim preduzećima, gde je ukupno oko 5.000 radnika, biće sprovedeni socijalni programi.
Za zaposlene su u državnom buyetu obezbeđene otpremnine od 200 evra po godini staža u, kako je ovih dana saopšteno, maksimalnom pojedinačnom iznosu od 8.000 evra.

Direktori i vlasnici koče privatizaciju
Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara otkriva da su protivnici završetka procesa prodaje firmi direktori i zastupnici kapitala.
– Direktori i zastupnici kapitala nisu ludi da im firma ide u privatizaciju jer žive kô bubreg u loju, a i mi u Agenciji redovno primamo dobre plate, iako sam ih značajno sasekao – kazao je Šubara.
On je dodao da je, kada je reč o okončanju procesa privatizacije tih preduzeća, situacija „mnogo teška i loša, očajna” i da će najveći deo od 512 preduzeća ići u stečaj, a mali broj njih će moći da bude privatizovan.
D. Urošević
Izvor: DNEVNIK

ANGAŽUJMO SE NA STVARANJU NAŠE BUDUĆNOSTI

1. maj 2015  • 918 Opširnije

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", 1. Maj - Međunarodni praznik rada obeležen je protestnim skupom i šetnjom centrom Beograda.
Nekoliko hiljada članova sindikata, kojima su se pridružili i brojni Beograđani, okupilo se na Trgu Nikole Pašića i izrazilo nezadovoljstvo zbog pada životnog standarda i smanjenja primanja. Oni su građanima Srbije uputili poruku da je vreme da svi zaposleni, nezaposleni, penzioneri I mladi počnu da se bore za svoja prava, a vlastima poručili da su sindikati jaki I složni I da su spremni da se bore za prava radnika.
Prvomajskom skupu pridružili su se i predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije, penzioneri, mladi i predstavnici nekoliko stranaka i udruženja, koji su, takođe, izrazili zabrinutost za sudbinu radničke klase, ali i za budućnost zemlje.
Čestitavši svim radnicima praznik rada, predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da radnici traže samo mogućnost da pristojno žive od svog rada i da za to treba da se bore 365 dana u godini.
"Danas se borimo da radimo i od svog rada da živimo pristojno. Više nas se danas okupilo nego prethodnih godina i biće nas još više jer odavde šaljemo poruku podrške svima radnicima u Srbiji", kazao je Orbović.
Prema njegovim rečima, nije sramota što neko nije došao na prvomajski skup, već je sa svojom porodicom otišao na izlet.
“Ali, sramota je kada zaposleni u Srbiji ne učestvuju na sindikalnim skupovima na kojima se iznose zahtevi za veće plate ili se borimo protiv Zakona o radu”, ukazao je Orbović.
On je poslao podršku otpuštenim radnicima iz preduzeća “Informatika” iz Novog Sada koji su ostali bez posla zbog partijske politike i naveo da svi sindikati i radnici treba da pokažu solidarnost sa njima.
"Dajemo crveni karton rukovodstvu tog preduzeća, ali I skupštini Novog Sada jer je dozvolila da se partije namiruju preko poštenih radnika”, ukazao je Orbović.
Predsednik Udruženja sindikata penzionera Milorad Vujasinović kazao je da su Skupština i Vlada Srbije, odlukom o smanjenju penzija i plata, ponizili i doveli na rub egzistencije penzionere.
"Nekada smo srećni išli na Prvomajski uranak, a danas protestujemo zbog sramne odluke o smanjenju penzija i plata. Ne treba premijer Aleksandar Vučić da priča o povećanju penzija i plata, već treba da nam vrati što nam je ukradeno, što smo zaradili", istakao je Vujasinović.
On je optužio Savez penzionera Srbije i Partiju ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) da su "najveći izdajnici penzionera koji brane Vladu Srbije više i jače od bilo koje partije".
Predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak ocenio je da se na današnjem skupu okupila "svest i savest" radnika Srbije.
"Današnji skup treba da bude poslednji ovakav 1. maj, sledeći ili nećemo sačekati ili ćemo dočekati tako da ćemo sami voditi igru. Došlo je vreme da izađemo na ulicu i da se borimo, da prestanemo da pregovaramo i da se borimo za sebe, jer drugi to ne žele", kazao je Čanak.
On je ocenio da je danas svaka generacija u Srbiji ugrožena i da onaj ko ne poštuje radnike "ljulja temelje države".
Čanak je rekao da je novi Zakon o radu upropastio sve što se moglo upropastiti, da ga je potrebno ponovo menjati, a radnicima i penzionerima vratiti ono što im je oduzeto.
"Ovih dana su nam i mediji zadali udarac, jer su priču o 1. maju sveli, uglavnom, na roštilj i Košutnjak, i tu su bili delimično u pravu. Ipak, sada molim medije da prave razliku izmedju pravih sindikata i onih koje kontrolišu pojedine političke partije", kazao je predsednik UGS "Nezavisnost".
Na skupu je, zatim, pročitan Prvomajski proglas, u kojem se od radnika traži da budu solidarni u odbrani prava za veće učešće u odlučivanju o ekonomskom i socijalnom razvoju.
Član Veća SSSS Saša Torlaković, koji je i vodio skup, pročitao je Prvomajski proglas, u kojem se od radnika traži da budu solidarni u odbrani prava za veće učešće u odlučivanju o ekonomskom i socijalnom razvoju.
„Založimo se za istinske vrednosti, u kojima će rad i kvalitet biti poštovani, a država biti racionalna i socijalno odgovorna. Zahtevajmo istinsko socijalno partnerstvo i istinske, duboke promene razvoja, koje će obezbediti balans ekonomskog i socijalnog. Angažujmo se na stvaranju naše budućnosti, jer ona zavisi od svih nas zajedno“, navedeno je u proglasu.
Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo "Ništa o nama bez nas", "Kad mi budemo stali, vi ste pali - Samostalni sindikat GSP Beograd", "1. maj nije 1. april, ne šalite se sa radnicima" i druge. Nakon šetnje centralnim gradskim ulicama, tokom koje je saobraćaj bio obustavljen, sindikalci su položili cveće na spomenik Dimitriju Tucoviću na Trgu Slavija.

ANGAŽUJMO SE NA STVARANJU NAŠE BUDUĆNOSTI

1. maj 2015  • 918 Opširnije

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", 1. Maj - Međunarodni praznik rada obeležen je protestnim skupom i šetnjom centrom Beograda.
Nekoliko hiljada članova sindikata, kojima su se pridružili i brojni Beograđani, okupilo se na Trgu Nikole Pašića i izrazilo nezadovoljstvo zbog pada životnog standarda i smanjenja primanja. Oni su građanima Srbije uputili poruku da je vreme da svi zaposleni, nezaposleni, penzioneri I mladi počnu da se bore za svoja prava, a vlastima poručili da su sindikati jaki I složni I da su spremni da se bore za prava radnika.
Prvomajskom skupu pridružili su se i predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije, penzioneri, mladi i predstavnici nekoliko stranaka i udruženja, koji su, takođe, izrazili zabrinutost za sudbinu radničke klase, ali i za budućnost zemlje.
Čestitavši svim radnicima praznik rada, predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da radnici traže samo mogućnost da pristojno žive od svog rada i da za to treba da se bore 365 dana u godini.
"Danas se borimo da radimo i od svog rada da živimo pristojno. Više nas se danas okupilo nego prethodnih godina i biće nas još više jer odavde šaljemo poruku podrške svima radnicima u Srbiji", kazao je Orbović.
Prema njegovim rečima, nije sramota što neko nije došao na prvomajski skup, već je sa svojom porodicom otišao na izlet.
“Ali, sramota je kada zaposleni u Srbiji ne učestvuju na sindikalnim skupovima na kojima se iznose zahtevi za veće plate ili se borimo protiv Zakona o radu”, ukazao je Orbović.
On je poslao podršku otpuštenim radnicima iz preduzeća “Informatika” iz Novog Sada koji su ostali bez posla zbog partijske politike i naveo da svi sindikati i radnici treba da pokažu solidarnost sa njima.
"Dajemo crveni karton rukovodstvu tog preduzeća, ali I skupštini Novog Sada jer je dozvolila da se partije namiruju preko poštenih radnika”, ukazao je Orbović.
Predsednik Udruženja sindikata penzionera Milorad Vujasinović kazao je da su Skupština i Vlada Srbije, odlukom o smanjenju penzija i plata, ponizili i doveli na rub egzistencije penzionere.
"Nekada smo srećni išli na Prvomajski uranak, a danas protestujemo zbog sramne odluke o smanjenju penzija i plata. Ne treba premijer Aleksandar Vučić da priča o povećanju penzija i plata, već treba da nam vrati što nam je ukradeno, što smo zaradili", istakao je Vujasinović.
On je optužio Savez penzionera Srbije i Partiju ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) da su "najveći izdajnici penzionera koji brane Vladu Srbije više i jače od bilo koje partije".
Predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak ocenio je da se na današnjem skupu okupila "svest i savest" radnika Srbije.
"Današnji skup treba da bude poslednji ovakav 1. maj, sledeći ili nećemo sačekati ili ćemo dočekati tako da ćemo sami voditi igru. Došlo je vreme da izađemo na ulicu i da se borimo, da prestanemo da pregovaramo i da se borimo za sebe, jer drugi to ne žele", kazao je Čanak.
On je ocenio da je danas svaka generacija u Srbiji ugrožena i da onaj ko ne poštuje radnike "ljulja temelje države".
Čanak je rekao da je novi Zakon o radu upropastio sve što se moglo upropastiti, da ga je potrebno ponovo menjati, a radnicima i penzionerima vratiti ono što im je oduzeto.
"Ovih dana su nam i mediji zadali udarac, jer su priču o 1. maju sveli, uglavnom, na roštilj i Košutnjak, i tu su bili delimično u pravu. Ipak, sada molim medije da prave razliku izmedju pravih sindikata i onih koje kontrolišu pojedine političke partije", kazao je predsednik UGS "Nezavisnost".
Na skupu je, zatim, pročitan Prvomajski proglas, u kojem se od radnika traži da budu solidarni u odbrani prava za veće učešće u odlučivanju o ekonomskom i socijalnom razvoju.
Član Veća SSSS Saša Torlaković, koji je i vodio skup, pročitao je Prvomajski proglas, u kojem se od radnika traži da budu solidarni u odbrani prava za veće učešće u odlučivanju o ekonomskom i socijalnom razvoju.
„Založimo se za istinske vrednosti, u kojima će rad i kvalitet biti poštovani, a država biti racionalna i socijalno odgovorna. Zahtevajmo istinsko socijalno partnerstvo i istinske, duboke promene razvoja, koje će obezbediti balans ekonomskog i socijalnog. Angažujmo se na stvaranju naše budućnosti, jer ona zavisi od svih nas zajedno“, navedeno je u proglasu.
Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo "Ništa o nama bez nas", "Kad mi budemo stali, vi ste pali - Samostalni sindikat GSP Beograd", "1. maj nije 1. april, ne šalite se sa radnicima" i druge. Nakon šetnje centralnim gradskim ulicama, tokom koje je saobraćaj bio obustavljen, sindikalci su položili cveće na spomenik Dimitriju Tucoviću na Trgu Slavija.

ZAKONI NE GARANTUJU NAJVIŠI STEPEN PRAVA RADNIKA

30. april 2015  • 917 Opširnije

Zaštitnik građana Saša Janković ukazao je danas, povodom predstojećeg Praznika rada, 1. maja, da Srbija više zakonima ne garantuje najviši stepen prava radnika, pa je od ključne važnosti da ona prava koja garantuje, zaista u praksi i zaštiti.
"Zbog toga je nužno da državni organi preventivno rade i kontrolišu poslodavce, da se radnici obraćaju Inspekciji rada i sudu za zaštitu svojih prava, a kada nadležni organi nesavesno rade, onda i Zaštitniku građana", naveo je Janković u saopštenju.
Ombudsman je istakao i da je nužan bolji socijalni dijalog, odnosno saradnja države i poslodavaca sa sindikatima i jačanje njihove snage.
Zaštitnik građana pozvao je zaposlene da povrede svojih prava prijavljuju inspekciji rada, kao i da njemu podnose pritužbe u slučaju da ta inspekcija ili neki drugi nadležni organ ne postupa savesno.
Ipak, prema rečima ombudsmana, ohrabruje to što zaštitnik građana beleži sve efikasniju kontrolu i saradnju sa Inspekcijom rada.
Napomenuto je da je u posebno teškom položaju veliki broj zaposlenih "na crno", koji su često potpuno obespravljeni.
"U proteklih godinu dana zaštitnik građana je primio 465 pritužbi u oblasti radnih odnosa koje se odnose na neisplaćene zarade, neuplaćene poreze i doprinose, zlostavljanje na radu, otkaze ugovora o radu, rešavanje problema viška zaposlenih i neefikasnost inspekcije rada, što je samo vrh ledenog brega", zaključeno je u saopštenju.
Izvor:Beta

PRAZNIK RADA BIĆE OBELEŽEN RAZLIČITIM
MANIFESTACIJAMA ŠIROM SRBIJE

28. april 2015  • 916 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” i ove godine će zajedno, različitim aktivnostima, obeležiti 1. Maj – Međunarodni praznik rada.
Podršku reprezentativnim sindikatima daće I predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije, čiji članovi će učestvovati na Prvomajskom okupljanju u Beogradu.
Manifestacije će trajavi više dana i biće organizovane u Beogradu, Kragujevcu, Kruševcu, Nišu, Novom Sadu i Subotici.
Aktivnosti počinju konferencijom za novinare, koja je danas organizovana, i na kojoj je javnosti najavljen program obeležavanja 1. Maja I pročitan Prvomajski proglas.
Za 29. i 30. mart su predviđene kompanje posvećene dostojanstvenom radu, afirmaciji i unapređenju prava zaposlenih i porukama vezanim za praznik rada. Kampanje će biti sprovedene u svim većim gradovima u Srbiji.
U Beogradu će ta dva dana biti organizovano pet punktova (Terazije, Trg Nikole Pašića, Slavija, Knez Mihajlova i Ušće), na kojima će, od 12 do 16 časova, biti predstavnici dva sindikata koji će građanima deliti flajere I pozivati ih da se pridruže prvomajskom protestu.
Na Prvi maj, na Trgu Nikole Pašića u 11 časova, biće organizovan skup, na kojem će govoriti predsednici SSSS, UGS I Udruženja sindikata penzionera Srbije i pročitan Prvomajski proglas. Nakon toga, učesnici skupa će otići do Slavije, gde će položiti cveće na spomenik Dimitriju Tucoviću.

1.MAJA PONOVO BORBA ZA TRI OSMICE

28. april 2015  • 915 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" najavili su danas da će u Beogradu, u petak, 1. maja, biti organizovano protestno okupljanje radnika povodom Međunarodnog praznika rada.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare, u prostorijama SSSS, rečeno je da je glavna poruka reprezenativnih sindikata da borba za dostojanstven rad i radnička prava mora trajati svih 365 dana u godini.
Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je rekao da su radnici u Srbiji prinuđeni da se ponovo bore za čuvene "tri osmice", jer zakonski ta prava postoje, ali u praksi radnici nemaju ni radno vreme, ni stalne prihode ni valjane uslove za rad.
Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak ukazao je da je ranije bilo razloga da se ide na prvomajski uranak, a da sada ne može da razume one koji Prvi maj obeležavaju rošitljanjem, jer je položaj radnika sve teži.
"Oni kojima nije dobro doći će na protest, a oni koji dobro žive organizovaće 1. maja roštiljijade". To je možda poslednji Prvi maj da se tako obeležava, jer sada možda imate za 10 ćevapa, sledeći put ćete imati za jedan", poručio je Čanak.
On je upozorio da se prava radnika u Srbiji svakodnevno urušavaju, kao i ceo sistem, a pri tom "vlast tapše radnike po ramenu".
Orbović je, povodom jučerašnje izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića da je novčanik države sada pristojan, istakao da su se "sredstva iz novčanika radnika i građana Srbije prelila u budžet".
"Do kraja godine bi trebalo da dođe do nivelacije, pa da i naši novčanici budu pristojni", rekao je on.
Upitan o Zakonu o radu i najavama da se on neće menjati, Orbović je rekao da je "smešno ako je on donet da bi se upodobio sa evropskim zakonodavstvom i ako je ceo svet oduševljen njime, zašto bi se menjao".
On je rekao i da su nedopustive izmene zakona o PIO u delu koji se odnosi na kaznene poene ukoliko se ne ispune oba uslova.
Govoreći o Zakonu o radu, Čanak je rekao da je pravi pokazatelj kako se njegova primena odrazila u praksi to da su pojedini nemački privrednici odustali od investiranja u Srbiji i da su sindikati i ranije govorili da taj zakon neće rešiti probleme sa kojima se oni koji žele da posluju i ulažu u Srbiji suočavaju.
Kako je rekao, "ispostavilo se da zakon o radu opšte nije morao da bude donet, a poslata je lažna poruka investitorima da ulažu, jer je upodobljen sa evropskim zakonodavstvom".
Čanak je rekao da neke firme u Srbiji, odnosno poslodavci poštuju stari zakon o radu kada su u pitanju odredbe o otpremninama, kao i radnom stažu.
Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, Milorad Vujasinović rekao je da će se to udruženje pridružiti obeležavanju 1. maja, a ujedno i izraziti protest zbog smanjenja penzija.
"Mi ne tražimo povećanje penzija, već da nam se vrati ono što nam je ukradeno", rekao je Vujasinović, naglasivši da je od 400.000 penzionera u Beogradu njih 70 odsto obuhvaćeno tim merama.
Na konferenciji je predstavljena i tema Prvomajskog proglasa, koji je odštampan i na flajerima i plakatima, na kojima će, skeniranjem mobilnim telefonom, moći da se sazna više o načinu obeležavanja Praznika rada.

PRVOMAJSKI PROGLAS

28. april 2015  • 914 Opširnije

Verovali smo da je u XXI veku, u zemlјi koja se proklamuje kao demokratska, nemoguće da bude donet Zakon o radu uprkos protivlјenju radnika i sindikata.
Donet je.
Verovali smo da je nemoguće da bude usvojen Zakon o PIO po hitnom postupku i bez konsultacija sa socijalnim partnerima.
Usvojen je.
Verovali smo da je nemoguće da budu smanjene plate i penzije, iako su jedva dovolјne za preživlјavanje.
Smanjene su.
Verovali smo da će biti uvažavan glas radnika koji stvaraju i glas penzionera koji su stvarali da o onome što je stvoreno i odlučuju.
I opet su nas razuverili. Promenimo to stanje!
Budimo solidarni u odbrani našeg prava za veće učešće u odlučivanju o ekonomskom i socijalnom razvoju. Založimo se za istinske vrednosti, u kojima će rad i kvalitet biti poštovani, a država biti racionalna i socijalno odgovorna. Zahtevajmo istinsko socijalno partnerstvo i istinske, duboke promene razvoja, koje će obezbediti balans ekonomskog i socijalnog. Angažujmo se na stvaranju naše budućnosti, jer ona zavisi od svih nas zajedno.
Dajmo šansu radu!
Naš prioritet bio je i ostao razvoj i rad za sve, zarade i penzije od kojih se može pristojno živeti, a ne samo preživlјavati.
Danas se osporava uloga sindikata. Važne odluke koje utiču na živote svih nas donose se bez našeg učešća, koriste se u populističke ili stranačke svrhe. Od razočaranih, izneverenih i siromašnih se zahteva da se odreknu i svoje organizacije. Vrši se pritisak da se u sindikate ne učlanjavaju, već prepuste sudbini. Sindikati, istinski borci za prava radanika se optužuju da traže prekomerna prava, a u antisindikalnom naletu zahteva se i da tiho i polako napuste društvenu scenu.
Ne budimo apatični i nezainteresovani!
Samo solidarni i zajedno možemo kreirati našu budućnost!
Zbijajmo svoje redove!
Moramo biti glasni, rešeni, sposobni i posvećeni da ostvarimo ono što je interes našeg članstva, interes radnika i svih građana Srbije.
Budimo solidarni u borbi za bolјu budućnost!
Pokažimo to danas, na naš i vaš dan - Prvi maj!

RADNICI U GOREM POLOŽAJU SA IZMENOM ZOR

23. april 2015  • 913 Opširnije

Planiraju se izmene koje će pogodovati poslodavcima, a zbog kojih će radnici u Srbiji biti u još nepovoljnijem položaju, upozoravaju sindikati.
Iako ministar za rad i zapošljavanje Aleksandar Vulin tvrdi da se Zakon o radu neće menjati, samo formiranje radne grupe koja će se baviti analizom, efektima i usklađenošću tog dokumenta s evropskim propisima govori da su promene moguće.
Taj zakon je realtivno nedavno pretrpeo izmene i dopune, a na ponovnoj je reviziji, i, kako se najavljuje, promene bi trebalo da budu usvojene u decembru. Ipak, u kojem pravcu idu izmene radnog zakonodavstva teško je reći jer se, po rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milića, ceo posao odvija na nivou ekspertskih grupa, bez prisustva članova reprezentativnih sindikata.
“Zaobilaženje reprezantitivnih sindikata nije dobro jer smo mi logični partneri. Praktično sve što znamo o predlozima izmena saznajemo iz medija i, na osnovu onoga što se priča i čuje, slobodno se može reći da se planiraju izmene koje će pogodovati poslodavcima, a da će radnici u Srbiji biti u još nepovoljnijem položaju”, kaže Milić.
Najava da bi među planiranim promenama Zakona o radu moglo biti i ukidanje isplate naknada za prevoz i topli obrok, ističe Milić, nedvosmisleno ukazuje na to da se apsolutno ne vodi računa o radniku, koji postaje puka potrošna roba.
Prema njegovim rečima, s obzirom na to kakva je privredna i socijalna situacija u Srbiji, sigurno je da to nikako ne bi bilo dobra odluka.
“Svaki četvrti građanin naše zemlje siromašan je ili je na ivici siromaštva, nezaposlenih je oko 780.000, a biće ih i više jer će bez posla ostati više desetina hiljada ljudi, među kojima su i oni iz preduzeća u restrukturiranju. Dodatno smanjenje prihoda radnicima potvrđuje da radnik postaje samo broj, gotovo bez ikakvih prava, a da u situaciji velike nezaposlenosti i nesigurnosti, oni koji kroje sudbinu građana na krilima njihovog straha prekrajaju zakone”, kaže Milić.
On ukazuje na to da bi ukidanjem troškova za prevoz i topli obrok, uz primanja zaposlenih u Srbiji, u kojoj je zagarantovana zarada oko 21.000 dinara, bilo gotovo nemoguće da radnik uopšte dolazi na posao. Poređenje s evropskim zakonodavstvom, gde te dve stavke ne postoje, ističe Milić, nisu na dobrim osnovama jer su u Evropi i primanja i sigurnost radnika daleko veći.
“Tačno je da u Evropi troškove prevoza i ručka ne idu na teret poslodavca, ali je reč o uređenim ekonomijama, gde zaposleni bez ikakvih problema od svoje zarade mogu da plate ove troškove i da ih, praktično, ne osete, što u Srbiji, ukoliko se situacija posmatra realno, nije moguće”, ističe Milić.
On naglašava da su primanja radnika u razvijenim zemljama Evrope daleko veća, ali ne samo u iznosu, već i kada se izračuna koliko određenih proizvoda za prosečnu platu može kupiti prosečan radnik u Evropi i Srbiji, bez obzira na to da li je reč o benzinu, mesu, mleku... On kaže da je i ideja da se iz radnog zakonodavstva izbaci zapošljavanje na neodređeno vreme, s obrazloženjem da je takav način gotovo nepoznat u razvijenim zemljama Evrope.
Izvor:Dnevnik

ZA OTPREMNINE RADNIKA OBEZBEĐENO 16 MILIJARDI

23. april 2015  • 912 Opširnije

Poslanici Skupštine Srbije o Zakonu o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti
Izmena i dopuna Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti ima za cilj da pomogne nezaposlenima da dok su na evidenciji nacionalne službe aktivnije traže posao kroz odgovarajuće obuke. Donet je zakon o završetku privatizacije po kome će određeni broj radnika morati da bude višak. Naravno, niko neće ostati na ulici, to je politika Vlade Srbije, jer je za svakoga predviđen odgovarajući socijalni program odnosno otpremnina. Za to je u budžetu obezbeđeno 16 milijardi dinara - rekao je juče u Skupštini Srbije Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
On je obrazlažući izmene u zakonskoj regulativi naveo da one donose i određena ograničenja. Jedno od njih je, kako je istakao, da oni koji dobiju veću otpremninu nego što predviđa Zakon o radu, nemaju pravo da se odmah prijave u Nacionalnu službu za zapošljavanje i tamo dobijaju nadoknadu za slučaj nezaposlenosti. Time će biti sprečene zloupotrebe.
- Ovim zakonskim predlogom uređuje se i način obračunavanja osnovice i način obračunavanja same isplate novčane nadoknade, čime će se izbeći sudski sporovi - objasnio je ministar Vulin.
Dodao je da je broj zaposlenih na evidenciji PIO fonda koji redovno uplaćuju doprinose u poslednjih godinu dana povećan za oko 60.000, što je opozicija ocenila kao "spin" Vlade jer je u tom periodu povećan broj ljudi koji su bez posla.
- Pojavljuju se desetine hiljada ljudi koji uplaćuju doprinose u PIO fond. To su verovatno neki duhovi koje neko finansira od nekud i onda ti duhovi dođu na šalter PIO fonda, prijave se i uplaćuju svoju penziju - rekao je Vulin, komentarišući primedbe opozicionih poslanika da je u porastu broj nezaposlenih u Srbiji. On je podsetio da su za 10 odsto smanjene plate u javnom sektoru, odakle dolazi najveći deo uplata u PIO fond, ali su i pored toga uplate uvećane za osam odsto. "Kako je to moguće ako se nisu pojavili neki ljudi koji rade", rekao je Vulin upitavši ko je izmislio tih 60.000 ljudi.
Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe demokrata rekao je da je Vulinova priča u dubokom neskladu sa realnošću, jer se kao rast prikazuje to što je oduzeto dva odsto iz Republičkog fonda za zdravstvo i to se uplaćuje PIO fondu. Stefanović je naveo i da je, prema podacima Narodne banke Srbije, u decembru prošle godine bilo 742.000 nezaposlenih, a u januaru ove godine 754.000, da je prosečna plata u decembru bila 49.970 dinara, a prosečna plata u januaru 39.975, ističući da to samo dokazuje da je povećan broj ljudi bez posla.
- Po kom osnovu, pravnom, ljudskom ili levičarskom postulatu, ljudima oduzimate naknadu za slučaj nezaposlenosti - upitao je Stefanović.
Marko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS primetio je da je Vlada izmenama ovog zakona predvidela dalje smanjenje prava na materijalnu dobit onih ljudi koji će ove godine ostati bez posla i to tako što će se smanjiti osnovice, pa samim tim i nadoknade.
- Time se priprema teren za otpuštanje ljudi u državnoj upravi, a ne samo zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju. Poslodavcima se daju odrešene ruke za otpuštanje, a izlazi u susret Uniji poslodavaca koja će biti nagrađena mestom u Upravnom odboru Nacionalne službe zapošljavanja, jer hvali Vladu Srbije - naveo je Đurišić, dodajući da tako izgleda briga velikog levičara, ministra za rad i zapošljavanje o sindikatima.
Opozicija je zamerila i što ni o ovom zakonu nije bilo javne rasprave i što se donosi po hitnom postupku.
Predložene izmene zakona podržaće, kako se juče čulo, sve stranke vlasti i Nova stranka Zorana Živkovića , dok je ostatak opozicije najavio da će glasati protiv.
Autor: M. R. Milenković
Izvor:DANAS

POTPISAN UGOVOR O SARADNJI SA VISOKOM ŠKOLOM ZA PREDUZETNIŠTVO

21. april 2015  • 911 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije i Visoka strukovna škola za preduzetništvo (VSŠP) potpisali su Ugovor o poslovnoj saradnji, koji omogućava posebne studijske i finansijske pogodnosti.
SSSS i ta strukovna škola će zajednički raditi na školovanju članova SSSS i svih radno angažovanih u Savezu, kao i članova njihovih porodica, radi sticanja prvog i drugog stepena visokog obrazovanja na strukovnim studijama, uz posebne studijske i finansijske pogodnosti.
Ugovor predviđa i zajedničko učestvovanje u realizaciji stručnih, komercijalnih i naučnih projekata, seminara, okruglih stolova, naučnih konferencija i stručne prakse studenata VSŠP u SSSS.

REFORMA SE SVELA NA SUŽAVANJE DOSADAŠNJIH PRAVA

21. april 2015  • 910 Opširnije

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju je sistemski zakon, i rešenja bi morala da se traže u socijalnom dijalogu zajedno sa sindikatima. Nedopustivo je ovo što vlada sada pokušava, da za tri dana smisli neke promene pod etiketom reformi, prosledi ih Skupštini, poslanici prihvate i to je definitivno i konačno. Bez učešća sindikata. U novembru smo se spremali da razgovaramo o potezima za reformu penzijskog sistema, a zakon je donet za tri dana. Reforma se svela samo na sužavanje dosadašnjih prava, kroz smanjenje penzija i promenu strukture upravljanja Fondom - kazala je Marija Todorović, podpredsednica Udruženog sindikata penzionera Srbije.
Iz iskustava evropskih zemalja, nastavlja ona, jasno se vidi da nema univerzalnog, dobrog zakona, koji bi mogao samo da se prenese u Srbiju.
“Ne možemo presaditi rešenja drugih zemalja, kao što ne može da se kalemi svaka voćka na svaku. Tako i Svetska banka smatra da treba da nam iskroji normative, odelo ne za naše mere, a mi treba da u njega uđemo. Zakonska rešenja moraju da se prave, kroz socijalni dijalog, zavisno od zemlje i uslova u kojima se radi i živi”, dodala je Todorovićeva.
Neadekvatno skrojeni normativi penzionog i invalidskog sistema, ali i nedostatak socijalnog dijaloga veliki su problem i drugih bivših jugoslovenskih zemalja. Sindikati Crne Gore, a gotovo i čitavo društvo, reformu započetu 2004. vide kao veoma restriktivnu, u odnosu na ukupan socio-ekonomski ambijent te zemlje.
“Umesto da posegnemo za nekim konkretnijim merama, koje se tiču punjenja državnog budžeta i fonda PIO, a odnose se pre svega na redovnu uplatu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, otvaranje novih radnih mesta i povećanje broja zaposlenih koji bi kroz međugeneracijsku solidarnost doprineli tome, mi smo potegli za restriktivnim merama, kao što je podizanje starosne granice na 67 godina i za muškarce i za žene, promene obračuna penzija koji je takođe restriktivan, još restriktivnije uslove za sticanje prava na porodičnu penziju, odnosno podizanje starosne granice za udovce i udovice”, kaže za Danas Ivana Mihajlović, pravna savetnica Unije slobodnih sindikata Crne Gore.
Ona dodaje da ono što je trebalo da bude urađeno a nije oslikava činjenica da više od 45.000 ljudi u Crnoj Gori prima minimalnu zaradu od 193 evra.
“S druge strane, imamo jako veliki broj zaposlenih koji imaju problem sa radnim stažom, sa neuplaćenim doprinosom, a oni to saznaju tek u trenutku kada pokrenu zahtev za ostvarenje penzije. Pored svih tih reformi koje smo imali od 2004. na ovamo, došli smo u situaciju da Zakon koji je stupio na snagu 2011. menjamo gotovo na svakih pola godine, kako bismo rešili neka od gorućih pitanja”, kaže Mihajlovićeva.
Ona dodaje da je taj sindikat pred svim poslaničkim klubovima pokrenuo temu reforme penzionog sistema i vraćanje starosne granice iz 2011. godine.
Izvor: Danas

SERTIĆ I VULIN S PREDSTAVNICIMA REALNOG SEKTORA

17. april 2015  • 909 Opširnije

Na inicijativu predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića, u Vladi Srbije je održan sastanak ministra privrede Željka Sertića sa predstavnicima sindikata realnog sektora.
Tema sastanka bila je privredna situacija u Srbiji, sudbina preduzeća u restutkuriranju i položaj zaposlenih uz njima.
Sastanku su, pored Orbovića i sekretara Veća SSSS Zorana Mihajlovića, prisustvovali i predstavnikici samostalnih sindikata hemije i nemetala - Ljubiša Nestorović, metalaca - Zoran Vujović, energetike - sekretar Marijana Milošević, građevinarstva - Duško Vuković, tekstila - sekretar Dragana Stojanović i poljoprivrede - sekretar Dragan Lukić, kao i ministri privrede i rada, Željko Sertić i Aleksandar Vulin, i direktor agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara.
Predstavnici sindikata iz realnog sektora su upoznali ministre sa situacijom u pojedinim preduzećima.
Sertić je rekao da privatizacija nije i ne može da bude sama po sebi cilj, s toga je ova vlada definisala još neke modele, pa je tako u slučaju da firma ima negativni kapital ona može biti prodata i za jedan evro, s tim što je novi vlasnik u obavezi da investira u dogovorenom iznosu.
Radničko akcionarstvo je, takođe, jedan od modela koji će se primenjivati, s tim što radnici imaju iste obaveze kao i drugi kupci, što uključuje i garanciju i obavezu investiranja, kazao je Sertić.
Orbović je istakao model primenjen u Železari Smederevo, koji je izuzetno značajan za celu privredu Srbije, ali koji, nažalost, nije primenjiv svuda.
„Za pojedina velika preduzeća je to dobro rešenje, jer bi svojim radom ’povukla’ i mnoga druga manja preduzeća. To je način da se preduzeća osposobe za tržište i za privatizaciju“, kazao je Orbović.
Prema njegovim rečima, već 14 godina se prolongira sa rešenjima za pojedina preduzeća i u tom periodu drastično je opala vrednost kapitala koje su te firme posedovale.
Savez samostalnih sindikata Srbije uvek se protivio uništenju preduzeća, ali nikada nismo bili protiv privatizacije, dodao je on.
„Interesovanje za ovaj sastanak bilo je ogromno i prvobitni dogovor je bio da na njemu prisustvuju i predstavnici iz pedesetak firmi. S obzirom na to da je sastanak održan na ovaj način, neka to bude prvi korak u još boljoj saradnji koju ćemo ubuduće imati i sa ovakvih sastanaka moramo slati jasne poruke, jer je veliki broj ljudi u pitanju i oni se boje za svoju budućnost“, ukazao je Orbović.
Sertić se složio da su neophodni još češći sastanci, još bliža saradnja kako bi zajednički pronašli još bolja rešenja.
„Ohrabrivaćemo sve modele i za to imamo podršku premijera, jer naš cilj je da čuvamo naša preduzeća, a to možemo samo zajednički. Saradnja je neophodna i zbog netačnih informacija koje se s vremena na vreme čuju i koje dodatno unose nemir u društvo“, zaključio je Sertić.

MARA ERDELJ PONOVO PREDSEDNICA BOFOS

17. april 2015  • 908 Opširnije

Delegati 4. Kongresa Samostalnog sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim orgnizacijama Srbije (BOFOS) ponovo su izabrali Maru Erdelj za predsednicu tog sindikata.
Predstavljajući izveštaj o radu između dva kongresa, Mara Erdelj je rekla da je taj period karakterisao finansijska kriza, trend gašenja banaka, nepostojanje socijalnog dijaloga i reprezentativnog udruženja poslodavaca sa kojim je taj sindikat mogao da pregovara.
„Mnogo smo radili na edukaciji članstva, učestvovali na brojnim seminarima, obučili naše ljude da se bore protiv mobinga, učestvovali na raznim projektima vezanim za kolektivnog pregovaranje, sindikalno organizovanje, upoznavanje sa radnim zakonodavstvom“, istakla je ona.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su mobing i stres u velikoj meri prisutni u sektoru bankarstva.
„To je dodatno opterećenje za zaposlene u Srbiji, u kojoj je prosečna plata 350 evra, i u kojoj je veliki broj radnika izgubio svoje radno mesto, a taj trend se i dalje nastavlja“.
Prema njegovim rečima, od 502 preduzeća u restrukturiranju, 180 će otići u stečaj, a za preostale postoji veliki bojazan da neće naći kupce.
„Uz to, prisutan je ogroman pritisak i napad na sindikate kod nas i u svetu. Snaga sindikata slabi i smanjuje mu se članstvo. Zato nikada više nije kao sada potreban sindikat. Samo zbijeni i jedinstveni možemo se odupreti“, rekao je Orbović, poželevši novom rukovodstvu BOFOS-a da i dalje uspešno vodi tu organizaciju.
Generalni sekretar Svetske organizacije radnika – WOW, Bjor van Heusden, rekao je da ima puno poverenje u BOFOS i da očekuje nastavak veoma uspešne saradnje.
„BOFOS je u prethodnom periodu izgubio priličan broj članova, gašenjem pojedinih banaka, pa je, samim tim, i naša organizacija oslabljena. Srećom, uspostavili ste kontakte sa novim bankama, pa sam siguran da će vaša organizacija biti još jača“, ocenio je on.
Predsednik Sindikata nacionalne banke Grčke – SYETE, Georgios Arvanitis, kazao je da je danas u celom svetu prisutno rušenje radnih odnosa, radnici se osećaju sve ugroženiji i oni su, iako za to nisu krivi, jedine žrtve ove krize.
„Zato je saradnja između naših sindikata nužna, jer bankarstvo je motor razvoja svakog društva i mesto stvaranja novih radnih mesta“, zaključio je on.

SASTANAK ORBOVIĆA I VULINA ZBOG INFORMATIKE

15. april 2015  • 907 Opširnije

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović sastao se danas s ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandrom Vulinom, sa kojim je razgovarao o problemima sa kojima se suočavaju zaposleni u JKP “Informatika” iz Novog Sada.
Naime, 19 radnika tog javnog novosadskog preduzeća prošlog meseca je otpušteno mimo svih procedura, zbog čega je nedavno I Savez samostalnih sindikata Novog Sada organizovao protest u tom gradu.
Na sastanku, kojem su prisustvovali i predsednik SSS grada Novog Sada, Vladimir Gvozdenović i predstavnici samostalnog sindikata „Informatike“, Aco Dragojlović i Zoran Antešević, Orbović je upoznao ministra o tom problemu, kao I mobingu koji se sprovodi nad zaposlenima u “Informatici”.
Ministru je predočeno da je rukovodstvo tog preduzeća od kraja 2012. godine do sada primilo u radni odnos 65 ljudi i 28 na ugovor preko različitih agencija, dok je istovremeno otpustilo 19 radnika, koji su proglašeni tehnološkim viškom.
Vulin je obećao da će, u skladu sa svojim nadležnostima, kao I nadležnostima Inspekcije rada, pomoći da se prevaziđu problemi u tom preduzeću.

PROTEST PENZIONERA U BEOGRADU

15. april 2015  • 906 Opširnije

Udruženje sindikata penzionera Srbije protestvovalo je danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, zbog nezakonitog smanjenja penzija.
Članovima Udruženja pridružio se i veliki broj Beograđana, koji su izrazili nezadovoljstvo zbog smanjenja penzija i plata, kao i teškog materijalnog i socijalnog položaja u kojem se nalaze.
"Povod našeg okupljanja je veliko nezadovoljstvo ogromnog broja penzionera zbog protivustavnog zakona kojim je Vlada Srbije, predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem, otela od polovine uživalaca prava deo pošteno ušteđene naknade iz procesa rada", poručili su penzioneri.
"Mi ne tražimo povećanje penzija, mi tražimo da nam vrate što su nam ukrali, što su uzeli nezakonito svim penzionerima koji su radili, plaćali doprinose", rekao je predsednik USPS Milorad Vujasinović.
Sindikat penzionera je, takođe, danas uputio zahtev poslanicima Skupštine Srbije da pokrenu inicijativu za poništavanje Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija, jer je taj zakon suprotan Ustavu Srbije. U pismu se navodi da je više od 700.000 penzionera oštećeno tim zakonom koji je u "suprotnosti sa svim civilizacijskim i demokratskim normama i zdravim razumom".
Dodaje se da je Zakonom o privremenom uređenju načina isplate penzija, nad najstarijom i najugroženijom populacijom u srpskom društvu, učinjeno pravno i materijalno nasilje, i da su prekršene mnogobrojne medjunarodne konvencije o ljudskim pravima.
Ukazuje se da su tim neustavnim zakonom svi penzioneri, ali i njihove porodice, dovedeni na ivicu egzistencije, jer "najveći broj penzionera od svojih penzija izdržava i svoju većinom nezaposlenu decu i unuke".
"Podsećamo vas na obećanja koja ste nam dali samo godinu dana ranije kroz reči predsednika Vlade i prvog čoveka najveće parlamentarne stranke: Kakve god reforme da preduzimamo, šta god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte na umu jednu stvar koju vam garantujem - penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Penzionerima nema šta da se uzima", citira Sindikat reči Aleksandra Vučića.
Sindikat podseća da su penzioneri Srbije tokom radnog veka izdvajali sredstva i uplaćivali u Fond PIO, verujući da će dočekati mirnu i sigurnu starost, ali su prvi došli pod udar mera ove vlade.
"Vi, poslanici Narodne skupštine, izglasali ste taj neustavni zakon kojim ste sve penzionere doveli na ivicu egzistencije, ugrozili im ionako teške životne uslove i egzistenciju njihovih porodica. Ugrozili ste opstanak mnogih porodica i mnoge doveli do prosjačkog štapa", piše u tekstu.

FERPA: VRATITE SRPSKE PENZIJE

14. april 2015  • 905 Opširnije

Evropska federacija sindikata penzionera i starijih lica (FERPA) očekuje da će Vlada Srbije da "vrati penzije na prethodni nivo najbrže što je moguće".
"Veoma smo pogođeni situacijom u kojoj se našao veliki broj penzionera, kao i njihovih porodica u Srbiji zbog neočekivanog smanjenja penzija", naveo je generalni sekretar federacije Bruno Konstantini u pismu upućenom Udruženju sindikata penzionera Srbije (USPS).
Izražavajući podršku udruženju, koje je prošle godine zatražilo od Ustavnog suda da se izjasni u vezi sa zakonom o smanjenju penzija koji je stupio na snagu 1. novembra, FERPA je istakla da podržava njihove "sindikalne i legitimne aktivnosti i njihovu istrajnost".
"Vaše zvanično punopravno članstvo omogućiće nam u toku ove godine da se borimo za naše strateške ciljeve: dostojanstvo, solidarnost i društveni napredak", istakla je u pismu federacija sa sedištem u Briselu.

PENZIONERI VLADI: VRATITE PENZIJE

14. april 2015  • 904 Opširnije

Udruženje sindikata penzionera Srbije održaće u sredu, 15. aprila, u 11.55, protest u centru Beograda, jer smatraju da im je država nezakonito ukrala penzije.
Članovi USPS pozvali su ne samo penzionere, već i sve građane "koji se osećaju oštećenim", nezaposlene, da prisustvuju protestu, a prema njihovoj proceni očekuje se od 5.000 do 10.000 ljudi.
"Mi ne tražimo povećanje penzija, mi tražimo da nam vrate što su nam ukrali, što su uzeli nezakonito svim penzionerima koji su radili, plaćali doprinose", rekao je novinarima predsednik USPS Milorad Vujasinović.
Među zahtevima penzionera je i izmena Zakona o penzijskom i invalidskom oiguranju, posebno dela koji se odnosi na broj članova Upravnog odbora PIO, kojih ima sedam, od kojih su četiri člana predstavnici Vlade Srbije, što je prema mišljenju USPS neprihvatljivo.
On je ukazao da su penzioneri u teškom položaju, jer je došlo do poskupljenja grejanja, lekova, a očekuje se i poskupljenje struje.
"Velika je prevara to što je rečeno da penzionerima sa primanjima do 25.000 neće smanjivati penzija, jer im je već sada umanjena penzija za 6,7 odsto", rekao je potpredsednik USPS Mihajlo Radović.
Radović je dodao da je USPS sproveo anketu čije će rezultate objaviti na dan protesta, a prema preliminarnim rezultatima mnogi penzioneri nemaju od čega da plate lekove ni hranu, a došlo je i do povećanog stepena smrtnosti među penzionerima.
Kako je rečeno od 700.000 penzionera, direktno ugroženih smanjenjem penzija, oko 500.000 direktno izdržava svoju decu i unučad, što je 32,5 odsto stanovništva, odnosno milion ljudi.
Članovi USPS dodali su da su novembra prošle godine podneli Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti odluke o smanjenju penzija, ali da još nisu dobili odgovor, te će ponovo podneti zahtev svim članovim tog suda pojedinačno.
Zahteve i zaključke sa protesta predaće i Vladi, Skupštini i svim poslaničkim grupama, a ako ne bude rezultata i Medjunarodnom sudu pravde u Strazburu.
Kako su najavili, na Međunarodni praznik rada, 1. maja, organizovaće jos jedan protest.
Predstavnici vojnih penzionera, kojima su, kako je rečeno, umanjene penzije za oko 30 odsto, pridružiće se protestima.
Izvor: Beta

PRESEDAN: SINDIKAT KOD PRIVATNIKA

7. april 2015  • 903 Opširnije

U Italijanskoj fabrici "Confezioni Andrea Serbia", koja je otvorena u martu 2013. godine u jagodini, formiran je "Sindikat kod poslodavaca".
Reč je o prvom sindikatu u jednoj od fabrika stranog investitora koje su otvorene uz pomoć subvencije države Srbije, rekao je Tanjugu predsednik Veća Samostalnih sindikata Srbije za Jagodinu Miroslav Gajić, a do sada se od 800 zaposlenih u toj fabrici, u Sindikat učlanilo 150 radnika.
"Želimo da taj sindikat radi i da poslodavac prema njima ima odnos kao što imaju poslodavci prema sindikatima u Italiji, odakle je kompanije, dodao je Gajić.
Sekretar Veća Slobodan Jovanović rekao je da je to nešto novo u Srbiji.
"Privatni poslodavac, koji je doneo kapital, otvorio radna mesta, sada je dozvolio formiranje sindikata i to je apsolutno za svaku pohvalu i mi smo srećni zbog toga", rekao je.
Prema njegovim rečima, u domaćim privatnim firmama i sama ideja o osnivanju sindikata od poslodavaca budu dočekane na nož, sa predubeđenjem da će, ukoliko postoji sindikat, "tu apriori neko nešto samo da traži i da neće biti mira, jer će buniti radnike".
Sindikat je organizacija zaposlenih u koju se oni dobrovoljno udružuju radi zaštite i unapredja svojih prava koja već postoje i koja su uređana po Zakonu i Ustavu ove zemlje, podsetio je on.
"Sindikat kod poslodavca" želi samo jedan razgovor i dogovor, kako se to, u ovom pristupu Evropi sada zove, socijalni dijalog, dodao je Jovanović. Zanačajni deo u procesu pridruženja Evropskoj uniji zapravo se odnosi na dogovore sveta rada i sveta kapitala, napomenu je Jovanović.
Ocenjivaće se i kako je organizovan, kako je urađen i kako se sprovodi stepen sindikalne oraganiziranosti i kako je usaglašen sa zakonodavstvom Evrope, dodao je Jovanović.
"Ako smo na tim pozicijama, a to je nešto što nam sledi, onda je logično da poslodavci u privatnim preduzećima prihvate radnike i radnička udruženja, kao nekoga sa kim bi u dijalogu dolazili do međusobnog razumevanja i poboljšanja odnosa, kroz progovare o, na primer, koletivnim ugovorima i svega drugog iz oblasti zakonodavstva o radničkih prava", rekao je Jovanović.
I u drugoj italijanskoj fabrici u Jagodini, "Aunde", u toku je formiranje Sinidikata.
Izvor: Tanjug

SINDIKATI PARAĆINSKE STAKLARE:
POSUĆEMO AUTOPUT SA MILION TONA STAKLA

7. april 2015  • 902 Opširnije

Sindikati paraćinske Staklare najavili su u ponedeljak da će razbiti po autoputu milion tona stakla ukoliko Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić ne reaguju na zahtev da se reše problemi na relaciji Srbijagas, SFS i Vlada Srbije.
- Ključni momenat je sastanak sa premijerom Vučićem, jer iz svega što vidimo izgleda da je njegova reč konačna i da jedino tako možemo da dođemo do pozitivnog rešenja problema. Ako budemo primorani, isteraćemo na autoput milion tona stakla i razbićemo ga tamo, ako već propadamo, neka to bude u velikom stilu. Ne bi trebalo da se ignoriše pismo predsednik opštine Saše Paunovića ministru privrede Sertiću, koji je takođe tražio sastanak zbog nastalih problema - kaže predsednik sindikata Nezavisnost SFS Borivoje Jevtić.
On podseća da država duguje SFS novac za opremnine koje su isplaćene radnicima u visini od 3 miliona evra, kao i potpuno razrešenje odnosa između sadašnjeg vlasnika i države.
-Srbijagas nam je blokirao račun za 200 miliona dinara, a država duguje vlasniku SFS 3 miliona evra. SFS je za Paraćin isto što i Železara za Smederevo, RTB za Bor i Fijat za Kragujevac. Ne želimo da se preduzeće ponovo podržavi jer imamo loša iskutsva sa Srbijagasom - ističe Jevtić.
Predsednik Samostalnog sindkita SFS Živojin Matejić navodi da je reč o sudbini 850 zaposlenih i njihovih porodica, te da su sindikati inicirali sastanke sa nadležnima u Beogradu.
-Već šest meseci Staklara je u blokadi i teško poslujemo. U magacinu imamo robe za 15 do 16 miliona evra i kao da neko namešta stečajni postupak, da se lepo rasproda gotova roba i da se dobije nagrada za stečajnog upravnika. Neko bi da ovde ostane stotinak ljudi i da rasproda sve ostalo - objašnjava Matejić.
Sindikalci potvrđuju da ih ne interesuje ko je vlasnik, već opstanak fabrike i zaposlenih. Agencija za privatizaciju započela je kontrolu kupoprodajnog ugovora koji je potpisan sa bugarskom korporacijom Glasindustri 2012 godine i zahteva od vlasnika bankarsku garanciju u visini od 1,5 miliona evra. Ta kompanija uložila oko 100 miliona evra u savremenu tehnologiju, ali većinski vlasnik Cvetan Vasilev je u problemu zbog čega ga potražuje tužilaštvo Bugarske.
Početkom prošle godine predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio novu staklarsku peć i liniju za proizvodnju ambažnog stakla vrednu vieš desetina miliona evra. Srbijagas je nedavno obajvio listu dužnika na kojoj je SFS sa dugom u visini od 1,3 milijarde dinara.
Izvor: Blic

TEKSTILCI ZA RADOJKA JOVANOVIĆA

3. april 2015  • 901 Opširnije

Delegati 4. Kongresa Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Srbije jednoglasno su izabrali Radojka Jovanovića da i u narednom mandatu vodi taj sindikat.
U uvodnom izlaganju, Jovanović je rekao da je, uprkos potencijalu, ta grana suočena sa velikim problemima.
„Pljačkaška privatizacija je uništila ovu granu, veliki broj preduzeća je ugašen, a radnici ostali bez posla, uništena je primarna proizvodnja, zarade su izuzetno niske, prisutna je nelojalna konkurencija i sivo tržište“, ukazao je on.
„Granski kolektivni ugovor nismo potpisali, jer odgovora s druge strane nije bilo, ali smo se trudili da potpisujemo kolektivne ugovore kod poslodavaca, u čemu smo delimično uspeli“, dodao je Jovanović.
Zadaci tog sindikata u narednom periodu su, prema njegovim rečima, uspostavljanje istinskog socijalni dijaloga na svim nivoima, kao i potpisivanje kolektivnih ugovora, od granskog do kolektivnih ugovora kod svih poslodavaca.
Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Beograda Tomislav Banović je čestitao tom sindikatu što je u najtežim vremenima uspeo da očuva organizaciju, poručivši im da u narednom periodu mogu da računaju na podršku Saveza i Sindikata Beograda.
Sekretar SSS Vojvodine Tomislav Stajić je poželeo puno uspeha u radu i „mnogo više sreće koja će nam svima biti potrebna, kao i to da budemo hrabri, jedinstveni i solidarni u borbi za prava radnika“.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da je srpska privreda u prethodnom periodu uništena, dok veliki sistemi koji su je držali skoro da više ne postoje, dok se za preostala uzaludno traže rešenja.
„Vlast čeka na strane investicije, a ne koristi domaći kapital i domaće znanje“, ukazao je on.
„Vlast je odredila da do juna mora biti rešena sudbina preostalih 504 firme koje su u procesu restrukturiranja, ali smo mi zatražili da taj proces bude odložen do kraja godine, kako bi se našlo rešenje za njih i bio sprečen odlazak većine u stečaj ili likvidaciju“, zaključio je Orbović.

PRAZNIK RADA OKUPLJA ČLANOVE U BEOGRADU

2. april 2015  • 900 Opširnije

Članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije okupiće se u Beogradu 1. maja, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog katastrofalnog materijalnog i socijalnog položaja radnika i opšteg nezavidnog stanja u društvu.
Zato je SSSS, svim članovima Veća, organa samostalnih sindikata Srbije, veća i predsedništva na teritoriji i poverenicima SSSS u opštinama, uputio poziv da se odazovu, kako bi jedinstvom i masovnošću pokazali da smo jedina brana urušavanju radničkih prava.
(pismo u celini)

 • ČLANOVIMA VEĆA SSSS
 • ČLANOVIMA ORGANA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE
 • ČLANOVIMA VEĆA I PREDSEDNIŠTVA SSS NA TERITORIJI
 • POVERENICIMA SSSS U OPŠTINAMA

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije, na sednici 02.03.2015. godine, donelo je Odluku da se ovogodišnji Međunarodni praznik rada obeleži okuplјanjem u Beogradu. Odluku je potvrdilo Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije, na sednici održanoj 18.03.2015. godine.
Organizovanjem skupa želimo da iskažemo nezadovolјstvo zbog nezavidnog stanja u društvu, katastrofalnog materijalnog položaja i egzistencijalne ugroženosti zaposlenih, sve većeg siromaštva i socijalnog beznađa penzionera i odsustva perspektive za nezaposlene i mlade.
Pozivamo vas da se, sa svojim članovima, odazovete pozivu kako bi jedinstvom i masovnošću pokazali da smo jedina brana urušavanju radničkih prava.
Okupimo se u što većem broju, kako bi iskazali nezadovolјstvo i uputili poruku o snazi i sposobnosti sindikata da zaštiti interese svog članstva i osnovna prava zaposlenih.
Skup će biti održan 1. maja 2015. godine, u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića. Okuplјanje učesnika je od 10:00 časova, a početak u 11:00 časova.
Na skupu će biti pročitan Prvomajski proglas a, zatim, organizovana šetnja do Trga Slavija, gde će biti položeno cveće na spomenik Dimitrija Tucovića, nakon čega se skup završava.
PREDSEDNIK
Ljubisav Orbović

PRODAJA TELEKOMA UGROŽAVA BUDUĆNOST GENERACIJAMA

2. april 2015  • 899 Opširnije

Prodaja Telekoma, koja će biti brza i brutalna, predstavljaće samo jedan, ali značajan u nizu pogrešnih poteza neodgovorne ekonomske politike, kojom je „pojedena“ naša, ali i ozbiljno ugrožena budućnost narednih generacija.
Kada strani kapital postane većinski u Telekomu, jedno od najvećih i najprofitabilnijih srpskih preduzeća moraće da smanji broj zaposlenih, biće povećane cene telekomunikacionih usluga i smanjena ulaganja. To će automatski obezbediti veću efikasnost poslovanja novih vlasnika, ali od toga Srbija neće imati ništa, jer će profit biti prebacivan u inostranstvo.
To je opšti zaključak tribine pod naslovom „Zašto treba sprečiti prodaju Telekoma Srbije“, koju su organizovali Samostalni sindikat Telekoma Srbije i Savez samostalnih sindikata Srbije.
Profesor Jovan Dušanić je ukazao da se Vlada Srbije, najnovijim aranžmanom sa MMF-om (potpisanim Memorandumom), obavezala da proda Telekom, „koji je prirodan nacionalni resurs i obezbeđuje visoke prihode i značajan profit za zemlju“.
„Telekom Srbija uspešno posluje i dobro se nosi na tržištu, uprkos konkurenciji u mobilnoj i fiksnoj telefoniji, od koje ima mnogo veći prihod, profit i investicije. Dobar deo budžetskog prihoda Srbija ostvaruje od Telekoma, a pored toga ova kompanija ima i značajna ulaganja u oblasti nauke, kulture, umetnosti, obrazovanja, zdravstva, sporta..“, istakao je Dušanić.
On je upozorio da, ukoliko prodaja Telekoma uspe, brzo će na red doći sve ono što je još preostalo za prodaju – EPS, Srbijašume, Srbijavode, zemljište...
„Ali, šta ćemo posle, kada sve rasprodamo?“, zapitao je profesor Dušanić.
Nekadašnja ministarka telekomunikacija, prof. dr Aleksandra Smiljanić precizirala je da je neto dobit od Telekoma prošle godine bila 15 milijardi dinara, a da se ove godine očekuje 37 milijardi.
Podsetivši da su Srbija i njeni građani decenijama ulagali u to preduzeće, ona je kazala da će strani kupac, osim što će iznositi profit iz zemlje i time izbeći plaćanje poreza u Srbiji, angažovati i svoje dobavljače, pa će tako domaće firme izgubiti poslove.
„Uz to, prodajom Telekoma je ugrožena i bezbednost države, jer onaj ko bude posedovao fiksnu infrastrukturu, imaće pristup svim informacijama“, upozorila je Smiljanićeva. Advokat Branko Pavlović smatra da je strani interes suštinski dominantan kod nas i da za njega rade sve partije u srpskom parlamentu, kada dođu na vlast.
On je, kao primer, naveo da je svojevremeno Tomislav Nikolić, sadašnji predsednik Srbije, kao opozicioni lider potpisao krivičnu prijavu protiv tadašnje vlasti, odnosno „zlikovaca koji hoće da prodaju Telekom“.
„Na red će doći i EPS, ali tek kada budu završili posao sa Telekomom, jer neće da dozvole da se dva velika sindikata u tim preduzećima udruže u zajedničkoj borbi protiv prodaje ta dva giganta“, ukazao je Pavlović.
Ocenivši da se građani Srbije moraju boriti protiv celokupnog koncepta koji sprovodi MMF, Pavlović je poručio sindikatima da formiraju posebno koordinaciono telo, u koje će biti uključene sve patriote u zajedničkoj borbi protiv prodaje resursa ove zemlje.

RADNICI NA ĐUBRIŠTU GLOBALIZACIJE

1. april 2015  • 898 Opširnije

Petrašin Drulović, poznati užički sindikalac i predsednik Veća Samostalnog sindikata za više opština Zlatiborskog okruga, upisuje poslednje dane radnog veka u radnu knjižicu jer od 1. aprila odlazi u penziju.
Zastupao je interese radnika i u socijalizmu, i u kapitalizmu. Zvali su ga Kalimero, jer je ukazivao na nepravde. U penziju odlazi sa setom, ne može da zaboravi vremena kad je radnička klasa kao vlasnik firmi odlučivala o proizvodnji, investicijama, raspodeli...
Zabrinut je za sudbinu radničke klase jer kaže da je u pripremi novi zakon o radu koji će još više suziti prava radnika jer ga nameće liberalni kapitalizam.
“Ono što je nekad bilo uobičajeno, danas je nenormalno i obrnuto. U periodu radničkog samoupravljanja, radnik je bio maksimalno zaštićen. Bilo je prekršaja, kršenja radne discipline, grešaka u proizvodnji. Rešavalo se to na disciplinskoj komisiji, radničkom savetu, zboru radnih ljudi. Sindikat je štitio radnika i samo za najteže prekršaje mogao se dobiti otkaz. Da je to bilo dobro, potvrđuje i Švedska koja je mnoge stvari koristeći naša iskustva preuzela od nas. A šta se danas dešava? Radnik dobija otkaz kao kad kažete: ‘Dobar dan, komšija, kako ste?’ Radnici su, opet, prinuđeni kao u 19. veku da se ispočetka bore za tri osmice, da osam sati rade, osam sati spavaju i osam sati da imaju slobodnog vremena. Naši političari kad žele da privuku strane investitore kao jedan od argumenata iznose da je kod nas kvalifikovana i jeftina radna snaga. I u pravu su. To je istina. A, u svetu se podrazumeva da ako je radna snaga kvalifikovana, onda je dobro plaćena, međutim, izgleda da smo mi kolonija u kojoj je sve podređeno interesu kapitala. Niko ne priča o složenosti poslova, odgovornosti, uslovima rada, motivaciji zaposlenih”, objašnjava Drulović za "Vesti".
Kad se zaposlio 1974. godine u Valjaonici bakra i aluminijuma, radio je u proizvodnji. Posle 10 godina postao je predsednik sindikata sistema koji je tada imao 6.999 radnika. Radnici su tada postavljali su i smenjivali direktore. Delili su zarađeno, letovali u radničkim odmaralištima, dobijali zimnicu od sindikata, živeli kao u najlepšem snu.
“Valjaonica je bila gigant socijalističke privrede. Bila je pravi nosilac razvoja, kako se tada govorilo. Imali smo odličnu proizvodnju, a izvozili smo širom sveta. Bilo je para i za zarade i za investicije. Skoro svake godine primali smo trinaestu platu. Uz Maribor i beogradsku opštinu Stari grad, Užice je bilo u vrhu prosečnih zarada u Jugoslaviji. Fondovi su bili puni. Pomagali smo opštinu, mesne zajednice, sport, kulturu, obrazovanje, zdravstvo. Sećam se da smo 1985. godine kupili inkubator Opštoj bolnici i to tada nije bila vest za novine. To je bilo potpuno uobičajeno, a danas kad neko nešto slično uradi, udara se na sva zvona”.
“Radnici su išli da se odmore u banje, na more. U fabrici smo imali referente za kulturu i fizičku kulturu da bi radnici kad odu na oporavak sadržajno iskoristili to vreme. A, šta danas imamo? Pljačkaškom privatizacijom, koja je zakonom pokrivena, radnici su dovedeni do prosjačkog štapa. Žene ne smeju da ostanu u drugom stanju, jer mogu odmah da dobiju otkaz. Radnici rade više od osam sati i za to radno vreme nemaju naknadu za prekovremeni rad, oni su na brisanom prostori i njemu poslodavac može da radi šta god hoće, da ne uplaćuje radni staž, ukida mu topli obrok i regres, ne prijavljuje ga”, ogorčen je Drulović.
Socijalni dijalog između države, poslodavaca i sindikata danas ne postoji.
“Nema pravog socijalnog dijaloga. Država i poslodavci odlučuju o svemu. Iz sindikata smo radnicima davali besplatnu pravnu pomoć, povezivali radni staž da bi naši članovi mogli da odu u penziju. Borimo se da zaštitimo članstvo, ali naš glas se slabo čuje. U osnovi sindikalnog delovanja jeste borba za radnička prava, bolje zarade, uslove rada. Ta borba je nekad davala rezultate, a danas ne, ali se mora nastaviti”.
U Užicu je tokom poslednjih desetak godina privatizovano 37 preduzeća. Tri četvrtine od tog broja platilo je danak lošoj privatizaciji. U 11 je raskinut kupoprodajni ugovor. Desetak firmi nije ni doživelo raskid ugovora o prodaji, već su i pre toga dopale stečaja i propasti. Na prste se mogu izbrojati preduzeća koja i danas odolevaju privrednim lomovima (dve valjaonice u Sevojnu, Putevi Užice, Jedinstvo, "Sreten Gudurić", Kadinjača).
Petrašin Drulović bio je i predsednik sindikata Jugobakra koji je imao 36.000 radnika, a u njemu su bili radnici iz metaloprerađivačkog kompleksa iz Livarne, Novkabela, Elke, Sevojna, Bora, Negotina na Vardaru, Šibenika, Svetozareva... Iza njega je veliko sindikalno i partijsko iskustvo, pa s pažnjom prati sva događanja u svetu.
“Liberalni kapitalizam je pred velikim iskušenjima u celom svetu. U Evropskoj uniji ga napadaju i levica i desnica. Sindikat mora u tom procesu koji dobija na zamahu imati vrlo značajnu ulogu. Najvažnije je da se na njegovom čelu nađu pošteni, čestiti i hrabri radnici. Ne sme da se desi da sindikat vodi onaj ko to nije pre radio, kao što se u državi postavljaju kadrovi koji se na novim radnim mestima prvi put upoznaju s problematikom koja ih čeka. Uz sindikat, radnicima je potrebna i jedna prava levičarska stranka, koja danas ne postoji u Srbiji. Sa sindikatom ona bi mogla da vrati bar deo oduzetih radničkih prava. Očekujem da se u njoj nađu intelektualci koji nam poslednjih 15 godina nisu dali podršku, a očekujem i pomoć medija. Mediji su savest naroda i oni moraju ukazivati na probleme koji pritiskaju društvo”, kazao je naš sagovornik.
“Ozbiljnija kriza u našem društvu počela je krajem devedesetih godina prošlog veka. Sankcije međunarodne zajednice, NATO agresija i pljačkaška privatizacija uništile su našu privredu. Užice je 1990. godine imalo 35.100 zaposlenih, a sada je u radnom odnosu oko 23.000 ljudi. U Zlatiborskom okrugu situacija je još gora, 1990. godine bilo je zaposleno 105.500 radnika, a danas oko 60.000, skoro dvostruko manje. Potrebna nam je nova industrijalizacija. Stavljanje na noge velikih sistema, a ne razvoj malih i srednjih preduzeća, kako to godinama propagira nova vlast. Potreban nam je i razvoj poljoprivrede, ali ona nas ne može izvaditi iz krize, jer ne može biti konkurentna sa evropskim seljakom koji iza sebe ima državu sa subvencijama. Država mora da obezbedi veću zaštitu našeg tržišta. Zaštitom naše proizvodnje obezbediće se veći rast bruto društvenog proizvoda i veća zaposlenost. Narod se mora zaposliti. Ekonomski i socijalni program moraju biti sastavni deo jednog paketa mera”, zaključio je Drulović.
Izvor: Vesti

JEDNOGLASNO POVERENJE ZORANU VUJOVIĆU

1. april 2015  • 897 Opširnije

Delegati 5.Kongresa Samostalnog sindikata metalaca Srbije ponovo su dali jednoglasno poverenje Zoranu Vujoviću da i u narednom mandatnom periodu vodi taj sindikat.
Na Kongresu su izabrani i članovi Statutarnog i Nadzornog odbora, stari-novi sekretar Cvrkotić Ljubodrag i članovi Veća SSSS. Nakon toga održana je i 1. sednica Uprave tog sindikata.
U uvodnom izlaganju, Vujović je ukazao da nas čekaju teške godine za opstanak metalske industrije.
„Treba nastaviti sa strateškom privatizacijom firmi u restrukturiranju, kao i da je potrebno raditi na izradi granskog kolektivnog ugovora i jačanju našeg granskog sindikata“, rekao je Vujović.
Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da pripada metalcima, jer je dugo godina radio u „Rekordu“.
„Čekaju nas teška vremena, a privatizacija još nije završena. Ipak, ima naznaka da Vlada Srbije menja koncept, što je pokazala modelom koji je primenjen u slučaju smederevske Železare. I to daje nadu i za druga preduzeća da bi se i na njihovom primeru mogao primeniti isti model”, naglasio je Orbović.
Na skupu su bili prisutni i predstavnici Ministarstva privrede, Unije poslodavaca Srbije, Međunarodne organizacije rada, Socijalnog ekonomskog saveta Srbije, kao i predsednici granskih sindikata.
Gosti Kongresa bile su i delegacije sindikata Mađarske, Italije, Danske, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Republike Srpske i Crne Gore.

ZAKLJUČAK VLADE IZNAD ZAKONA

31. mart 2015  • 896 Opširnije

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije osuđuje Vladu Srbije koja je dana 26. marta 2015. godine donela zaključak broj 05 Broj: 401-3106/2015 kojim se direktno meša u zakonodavnu, pa i u sudsku vlast. Umesto da je predložila izmenu zakona, Vlada se drznula i svojim zaključkom se stavila iznad zakona. Navedeni zaključak ima značenje izmena člana 16. i 17. Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, jer se zaključkom zabranjuje napredovanje državnih službenika u viši platni razred, a Vlada za to nema ovlašćenja. Ovaj zaključak nije donet kako bi se sprovodile odredbe zakona već da bi se one kršile.
Naime, Zakon o platama državnih službenika i nameštenika propisuje da državni službenici napreduju u viši platni razred na osnovu ocenjivanja. Iza dobrih ocena, koje su uslov za napredovanje, stoje rezultati rada koji se ogledaju u kvalitetu, obimu, složenosti i posvećanosti.
Gospoda iz Vlade Srbije imaju većinu u Narodnoj skupštini pa je bilo dovoljno da predlože izmenu zakona.
Istovremeno, iz pisma ministra pravde koje je uputio sudovima i javnim tužilaštvima proizilazi da bi napredovanje državnih službenika u viši platni razred dovelo u pitanje redovnu isplatu zarada za poslednji kvartal 2015. godine, kao i to da će za eventualne probleme odgovornost snositi rukovodioci ovih organa. Vladi nije dovoljno to što sama krši sopstvene zakone nego na to primorava i javne tužioce i predsednike sudova čiji je posao da primenjuju zakone a da prekršioce kažnjavaju.
Od ministra pravde smo saznali da, ukoliko bi se nagradili državni službenici, neće biti novca za zarade u poslednjem kvartalu, a premijer Vučić već nekoliko dana najavljuje povećanje zarada i penzija krajem godine. Zaposleni u pravosuđu su u dilemi – ne znamo kome da verujemo!
Predsednica
Slađanka Milošević

ŠUMARI ZA STEVIĆA

31. mart 2015  • 895 Opširnije

Radomir Stević je ponovo izabran za predsednika na 4. Skupštini Samostalnog sindikata šumarstva i prerade drveta Srbije.
U uvodnom izlaganju, Stević je rekao da su u proteklom periodu zaposleni osetili sve tegobe pogubne tranzicije i legalne pljačke, tokom koje su uništene brojne fabrike, a ljudi ostali na ulici.
On je nabrojao na desetine firmi koje su nekada uspešno radile i bile oslonac gradova u kojima su poslovale, a koje su danas uništene i više ne postoje.
„Voleo bih da je na ovom mestu neko mlađi, neko sa 35 godina, ali sam ja, nažalost, jedini kandidat“, kazao je Stević, ukazavši da je sada radnicima, više nego ikada, potreban jak i organizovan sindikat koji će voditi odgovorni i kompetentni ljudi, sa vizijom za izlazak iz sivila u kojem se nalazi radništvo Srbije.
„Onaj ko se bori - taj može da izgubi. Ali, onaj ko se ne bori – taj je već izgubio“, zaključio je Stević.
Izrazivši žal za prošlim vremenima, u kojima je funkcionisalo društvo i država socijalne pravde, Duško Vuković je pozvao sve članove tog sindikata da nastave borbu za te ideale.
„Pravda za sve i posao za mlade – za to treba da se borimo“, poručio je Vuković. Potpredsednik Veća SSSS Goran Milić je rekao da se protekli period izuzetno negativno odrazio na sve građane, a samim tim i na naš sindikat, kao i da će i ova godina biti još jedna u nizu u kojoj se ukidaju prava radnika.
„Zato se moramo osvestiti i ujediniti da zajedno pokušamo da damo bar malo otpora, kojeg nema nigde osim u našoj organizaciji“, zaključio je Milić.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je upozorio da nas neoliberalni koncept vodi u propast i da se protiv njega moramo boriti svim sredstvima.
„Naše je da se borimo za otvaranje radnih mesta, pa će samim tim doći i mladi u sindikat, koji će nas naslediti“, rekao je on, ukazavši da se u sindikat, ipak, dolazi „iz srca, sa osećajem za radnike, a ne zbog para i povlastica“.
Boreći se, prema njegovim rečima, protiv štetnih odredaba zakona o radu, koji je, ipak, usvojen, sindikat je uspeo da, nikada brže, budu potpisani kolektivni ugovori u svim granama, dok su prvi put i poslodavci iz realnog sektora pokazali interesovanje da i oni na taj način urede odnose sa zaposlenima.
Sa skupštine je upućen predlog Kongresu SSSS da i u narednom mandatnom periodu funkciju predsednika Saveza obavlja Ljubisav Orbović.

ZAŠTO TREBA SPREČITI PRODAJU TELEKOMA?

31. mart 2015  • 894 Opširnije

Samostalni Sindikat Telekoma Srbije i Savez samostalnih sindikata Srbije organizuju tribinu "Zašto treba sprečiti prodaju Telekoma Srbije?".
Tribina će biti održana u četvrtak, 2. aprila 2015. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, u sali na drugom spratu, sa početkom u 11 časova.
Učesnici tribine su: prof. dr Aleksandra Smilјanić, prof. dr Jovan Dušanić, advokat Branko Pavlović, glavni i odgovorni urednik Balkan Magazina Slavolјub Kačarević, predsednik SSSS Ljubisav Orbović, sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata Telekoma Srbije Bratislav Lazić, predsednik sindikata Nezavisnost EPS-a Dragolјub Ljubičić, i drugi.

VELJKU MILOŠEVIĆU NOVI MANDAT

26. mart 2015  • 893 Opširnije

Na 5. Skupštini Samostalnog sindikata radnika energetike i petrohemije Srbije Veljko Milošević je izabran da i u narednom mandatu vodi taj sindikat.
Obraćajući se delegatima, Milošević je istakao da je sindikat na istorijskom ispitu odgovornosti, na prekretnici opstati ili nestati.
"Nema ni jedne naše organizacije da se ne suočava sa manjim ili većim problemima, a za posledicu imamo to da smo u prethodnom mandatu prepolovili broj članova, ne zato što istupaju iz sindikata, već zato što nestaju radna mesta”.
NIS, koji je jedna od najuspešnijh srpskih kompanija, još uvek prolazi kroz velike organizacione promene i taj proces još nije završen, a aktuelan je problem radnika na digitalizaciji i tako radna mesta nestaju, a to uskoro se može isto očekivati i u Srbijagasu, jer je ta kompanija na samom pragu reorganizacije,ukazao je Milošević.
“Kompanije, poput Petrohemije, Azotare, FAM i RNB dugo čekaju razrešenje njihovog statusa, a mi sindikati, svi zajedno činimo sve da u tim procesima aktivno učestvujemo, da damo doprinos da te kompanije iznađu najbolje rešenje za nastavak sigurnijeg rada i da se zebnja nad njihovom sudbinom okonča na prihvatljiv način”.
Prema njegovim rečima, osnovni programski zadatak ovog sindikata je bio, jeste i ostaće zaštita i poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih i to putem stvaranja preduslova za poboljšanje radnih i životnih uslova zaposlenih, za sigurne i zdrave radne uslove i životnu sredinu.".
Skuptina je izabrala sve organe i nosioce funkcija za naredni mandantni period u ovom granskom sindikatu. Potpresednik sindikata je Veljo Žunić.

SINDIKAT TRGOVINE PONOVO VODI RADOSLAV TOPALOVIĆ

26. mart 2015  • 892 Opširnije

Na Trećem kongresu Samostalnog sindikata trgovine Srbije Radoslav Topalović ponovo je izabran da i u narednom periodu vodi taj sindikat.
Topalović je u uvodnom izlaganju izrazio nadu da će i u oblasti trgovine uskoro biti potpisani kolektivni ugovori kao što je to učinjeno u mnogim drugim oblastima.
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, priprema novu strategiju razvoja trgovine Srbije po konceptu modernog, najavila je državni sekretar u tom ministarstvu, Vesna Kovač.
Ona je kazala da će to u stvari biti ažurirana strategija razvoja trgovine iz 2009. godine, jer se Srbija još tada opredelila za koncept modernog tržišta.
Kovač je naglasila da je učešće trgovine u bruto-domaćem proizvodu (BDP) 10 odsto, i da je u tom sektoru zaposleno 180.000 ljudi, a svako četvrto pravno lice u Srbiji je trgovinsko preduzeće.
Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Gordana Hašimbegović kazala je da je trgovinski sektor najvitalniji deo privrede Srbije i da poslednjih deset godina beleži stalni rast.
Ona je kazala da se procenjuje da će 2016. godine domaće tržište trgovine vredeti 105 milijardi dolara, podsetivši da je ono 2012.bilo vredno 70,6 milijardi dolara.
Hašimbegović je navela i da je trenutno učešće trgovine u privredi Srbije u ukupnom broju privrednih društava 35,33 odsto, a u ukupnom broju zaposlenih 19,3 odsto, odnosno svaki četvrti zaposleni je u trgovini.
"U ukupnom prihodu Srbije trgovina čini 34 odsto", naglasila je ona I dodala da se trgovinska preduzeća u Srbiji uglavnom bave prometom hrane, a da je u najvećim trgovinskim lancima oko 75 odsto robe domaćeg porekla. Ona je ukazala da u Srbiji nisu dovoljno razvijeni moderni kanali prodaje koji čine oko 28 odsto što ukažuje da ima prostora za njihov razvoj, jer je u razvijenim zemljama oni čine oko 37 odsto.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović pohvalio je Samostalni sindikat trgovine, koji je, uprkos gašenju mnogih preduzeća I gubitka radnih mesta, primio oko 10.000 novih članova.
On je rekao da je sa Unijom poslodavaca na sednici Socijalno ekonomskog saveta postignut sporazum oko potpisivanja kolektivnih ugovora u realnom sektoru i da se očekuje da će potpisivanje početi naredne sedmice.
Predstavnica sindikata hrvatskog koncerna "Agrokor", Gordana Odrljin kazala je da je ta kompanija prva u Hrvatskoj potpisala kolektivne ugovore i da to za "Agrokor" nije sporno pitanje.
Ona je dodala da je ta kompanija koja u Srbiji ima šest preduzeća sa 12.000 zaposlenih, od kojih 9.000 u trgovini, sklopila sve kolektivne ugovore.

MILAN GRUJIĆ NASTAVLJA BORBU KOMUNALACA

26. mart 2015  • 891 Opširnije

Delegati 4. Kongresa Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije ponovo su dali poverenje Milanu Grujiću da i u narednom mandatu vodi taj sindikat.
U uvodnom obraćanju, Milan Grujić se zahvalio članstvu na “mukotrpnom radu, angažovanju i jedinstvu“, što je doprinelo da se očuva sloga i vera u mogućnosti sindikata i povrati poverenje svih onih koji su sa pravom očekivali zaštitu.
„Naši komunalni sistemi su ugroženi, preduzeća rade na ivici održivosti, vlasti rasprodaju javna dobra, zaposleni se suočavaju sa materijalnim teškoćama, smanjuju se radnička prava. Već duži niz godina je u toku rastakanje javnih i javno komunalnih sistema u Srbiji. Ne biraju se sredstva da se ’očerupaju’ i privatizuju javna dobra koja još vrede i koja funkcionišu“.
Grujić je istakao da je, nakon dugog niza godina, konačno ove godine zaključen Granski kolektivni ugovor, čime je ostvarena velika sindikalna borba, a zaposleni u ovoj oblasti zaštićeni.
Prema njegovim rečima, „sindikat je pred velikim izazovom, zbog čega treba da budemo jedinstveni i složni kako bi nam sutra bilo bolјe“.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović istakao je kao veliki uspeh tog sindikata I rukovodstva potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za komunalnu delatnost.
On je rekao da smo, uprkos donetom Zakonu o radu, koji je negirao postojanje kolektivnog pregovaranja, uspeli da potpišemo kolektivne ugovore u svim granama, osim u realnom sektoru.
“Ipak, udruženje poslodavaca je, nakon sednice SES-a, najavilo početak pregovora oko potpisivanja ugovora I u realnom sektoru, i očekujem da će to dati rezultat, a da se, zatim, izborimo za njihovo prošireno dejstvo”, naglasio je Orbović.
On je rekao da Vlada Srbije, izgleda, menja koncept, što je pokazala modelom koji je primenjen u slučaju smederevske Železare, “I to daje nadu i za druga preduzeća da bi se I na njihovom primeru mogao primeniti isti model”.
Orbović je upozorio da i komunalnom sektoru preti privatizacija, “jer je pitanje kakvi će, nakon ulaska privatnog kapitala, biti uslovi rada, cene komunalnih usluga I njihov kvalitet”.
“Morate biti jedinstveni I istrajni kako biste odbranili vaša preduzeća”, poručio je Orbović komunalcima.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da država i sindikati nisu protivnici i da će vlada, gde god to zavisi od nje, insistirati na potpisivanju kolektivnih ugovora sa zaposlenima.
Vulin je ocenio da Srbija danas "nije zemlja socijalne pravde", što prema njegovim rečima, "ne može ni da bude posle 12 godina pljačkaške privatizacije".
“Tokom tog perioda, mogli ste da se izborite za svoja prava maksimalno na lokalnom nivou. Sada ste prvi put dobili kolektivni ugovor za celu Srbiju zato što ova vlada zna koliko je to dobro za zaposlene u komunalno-stambenoj delatnosti”, kazao je ministar obraćajući se članovima sindikata.
On je pozvao i privatne poslodavce da se "ohrabre" na kolektivno pregovaranje. “Država je iskreno spremna za kolektivno pregovaranje i s privatnim poslodavcima. Ona njima ne može to da naredi, ali može da ih podstakne, jer samo zajedno možemo nešto da promenimo. Srbija nije bogata, ali može postati pravednija država i svakim danom ona to postaje”, ocenio je Vulin.
Skupu su se obratili i generalni sekretar Internacionale javnih službi, dr.Josef Krejbih, predsednik Sindikata stambeno komunalne privrede Crne Gore, Branko Plamenac, predsednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim delatnostima Hrvatske, Marko Maslić, predsednik Sindikata komunalaca Makedonije, Darko Dimovski i potpredsednica Sindikata komunalnih radnika Mađarske, Eta Sabo.
Oni su podržali rad srpskog sindikata I naglasili da su problemi u regionu slični I da će, udruženi I jedinstveni, biti zajednička brana u odbrani radničkih prava.

MODEL ŽELEZARE PRIMENITI I NA DRUGE

24. mart 2015  • 890 Opširnije

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ubeđen je da će se model koji je primenjen u slučaju smederevske Železare pokazati kao pozitivan.
Prema njegovim rečima, taj model trebalo bi primeniti i u slučaju ostalih preduzeća.
Orbović je za RTS rekao da je to jedan od modela koji je dobar i koji srpska privreda treba da preuzme kako bi određena preduzeća bila spašena.
Prema njegovim rečima, ima dosta preduzeća "koja su ostala u kondiciji" i model koji je primenjen u Železari može da se sprovede i u slučaju, na primer, trsteničke Prve petoletke, čačanske Fabrike reznih alata, Petrohemije, pančevačke Azotare.
"Kada bi se ovaj model primenio to bi automatski povuklo neka mala i srednja preduzeća u okruženju tih preduzeća i to bi bio pomak srpske privrede. Tako da mislim da bi ovaj model mogao da pokrene srpsku privredu u pozitivnom smeru", rekao je Orbović.
On je dodao da je nešto slično pokušavala i vlada Mirka Cvetkovića, ali da nije imala hrabrosti da to završi do kraja.
"Sada smo dobili vladu koja ima hrabrosti i koja je shvatila da gašenjem firmi nećemo doći do rešenja i da treba da pokrenemo te fabrike, a da će iza toga doći zainteresovani partneri za privatizaciju", kazao je Orbović.
Orbović smatra da zaposleni u smederevskoj Železari sasvim sigurno mogu da odgovore na sve zahteve i obaveze koje će biti stavljene pred njih.
Novi menadžment holandske firme HPK Inženjering preuzeo je juče upravljanje smederevskom Železarom.
Izvor: Tanjug

RADNIKE NEZAKONITO IZNAJMLJUJU I EKSPLOATIŠU

24. mart 2015  • 889 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu pozvao je ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandra Vulina da zabrani rad agencija za zapošljavanje, čije delovanje "preti da ostavi dalekosežne negativne posledice u srpskom društvu".
„Desetine hiljada, najčešće mladih ljudi, angažovanih preko ovih tzv. agencija, rade kod drugih poslodavaca, uglavnom u velikim preduzećima ili kod njihovih kooperanata, a za minimalnu zaradu, suočeni su sa činjenicom da svakog dana mogu ostati bez posla. Iz straha da će ostati i bez tih minimalnih prihoda, samo najhrabriji među njima usuđuju se da pitaju za naknadu za ishranu tokom rada ili za prevoz do posla, nakon čega im sledi otkaz ugovora o radu”, navodi se u otvorenom pismu kragujevačkog Samostalnog sindikata Vulinu.
Rukovodstvo SSSS u Kragujevcu tvrdi da iznajmljivanje radnika u Srbiji nije moguće po važećim zakonskim propisima, te da se, otuda, osnovano pretpostavlja da se njihov nezakonit rad toleriše zbog ublažavanja posledica enormne stope nezaposlenosti u Srbiji.
“Nedopustivo je da se teret ekonomske krize i na ovaj način prebacuje na teret mlade populacije, a da se tzv. agencije za zapošljavanje bogate bezobzirnom eksploatacijom mladih”, ističe se u otvorenom pismu ministru Vulinu, uz napomenu da mu se ne obraćaju "samo kao ministru", već i kao "levičaru na vlasti".
Izvor:Danas

DUŠKO VUKOVIĆ PONOVO VODI NEIMARE

24. mart 2015  • 888 Opširnije

Na 4. Kongresu Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije Duško Vuković je izabran da i u narednom mandatu vodi taj sindikat.
U uvodnom izlaganju, Vuković je rekao da se iz godine u godinu smanjuje broj zaposlenih u građevinarstvu, raste rad „na crno“, sve niže zarade ne podmiruju ponekad ni minimalnu potrošačku korpu, ionako mala i svakim mesecom sve manja zakonska prava se ne poštuju.
Pored niskih zarada, građevinski radnici Srbije rade u teškim, nebezbednim i nezdravim uslovima. Blizu pedeset odsto teških i smrtnih povreda na radu godišnje se upravo dešava u našem sektoru.
Prema njegovim rečima, materijalni položaj zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog je među najtežim u Srbiji. Prosečna zarada blizu 100.000 zaposlenih u januaru iznosila je 35.300 dinara, dok minimalna potrošačka korpa iznosi 34.300 dinara.
„Domaće investiranje je u stagniranju i skoro da ga nema. Izgradnja infrastrukturinih i drugih javnih projekata, navodnim povolјnim kreditima međunarodnih banaka i fondova, unapred je uslovlјena načinom korišćenja novca i izvođačem radova (strane kompanije), što domaće građevinske radnike stavlјa u podređen položaj“, ukazao je Vuković.
„Sindikat zahteva da u svim strateškim projektima koje država finansira prednost ima domaća građevinska operativa. To znači da škole, vrtiće, bolnice, stanove, autoputeve i druge objekte od javnog značaja grade domaća građevinska preduzeća koja zapošlјavaju značajan broj prijavlјenih radnika, dok se pri realizaciji tih projekata mora u najvećoj meri da koristi domaći građevinski materijal“.
Sindikat više neće dozvoliti da u Srbiji rade građevinski radnici bez utvrđene cene rada koja je dostojanstvena čoveku, zaključio je Vuković, zatraživši da se što pre omogući potpisivanje posebnog granskog ugovora za tu delatnost.
Predsednik Saveza samostaolnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su resorna ministarstva potpisala brojne kolektivne ugovore, ali da, nažalost, nije potpisan ni jedan u realnom sektoru, što je i bio razlog što se sindikat borio protiv Zakona o radu, koji je donet mnogo štete zaposlenima.
Zato sada, zajedno sa vladom, moramo izvršiti pritisak na poslodavačka udruženja da ti ugovori budu potpisani“, rekao je on, dodavši da je na poslednjem Socijalnom ekonomskom savetu dogovoreno da u narednih petnaestak dana otpočnu pregovori oko potpisivanja tih ugovora.
„Drugi veliki problem jesu otvaranje novih radnih mesta i pronalaženje posla za naše radnike. Zato poručujemo vlastima da ne dovode po svaku cenu strane izvođače, već da to omoguće našim građevinskim radnicima, koji su ospobljeni i zahvaljujći čijim radom se otvaraju i radna mesta za druge grane“.
Predsednik Orbović je istakao da je Vlada Srbija uvođenjem inostranog menadžmenta u Železaru Smederevo načinila dobar potez, što će, kako je kazao, “okrenuti privredu u drugom smeru”.
"Ne treba samo da se zadržimo na toj firmi. Nemojte da pustite da firme koje sad idu u privatizaciju, zato što nemaju kupca odu u stečaj i likvidaciju, već pokušajte da te firme pokrenete, pa kada sazru uslovi u nekom narednom periodu neka se tada privatizuju", poručio je Orbović.
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je zadatak resornog ministarstva i sindikata da zajedno rade na povratku ugleda građevinsoj industriji, a njihov najvažniji zadatak je smanjenje broja nesreća na gradilistima.
"Zaštićen radnik za nas je i zaštićena država. Ono na čemu će ministarstvo zajedno sa sindikatima da radi je veliki broj tragedija koje se dešavaju u građevinskoj industriji. Mi to nećemo da dozvolimo", izjavila je Mihajlović.
Prema njenim rečima, brojke pokazuju da je građevinarstvo na kolenima i da zaposleni u toj industriji primaju 20 odsto nižu platu od proseka u Srbiji.
Ona je naglasila da postojanje "crne" i "bele" liste nije uvedeno samo da bi se videlo koje preduzeće ostvaruje profit ili gubitak, već i da li štiti radnike.
Mihajlović je naglasila da će Ministarstvo zajedno sa sindikatima raditi i na potrebnim zakonskim rešenjima u ovoj oblasti, ukazavši na potrebu da se uvedu i neke izmene u Zakon o inspekcijkom poslovanju u domenu zaštite radnika na gradilištima.
Ministar je, takođe, navela da će se zajednički raditi i na boljoj organizaciji građevinske industrije, odnosne udruživanju građevinskih firmi sa ciljem da građevinska operativa više ne bude podizvođač u poslovima.
Ona je istakala i da će ministarstvo uvek biti uz građevinsku indutsriju, ali to ne znači da će da pomaže novcem, već dobrim zakonskim rešenjima, stvaranjem povoljnog poslovnog ambijenta, podrške u razgovoru sa bankama.
Jasmin Redžepović iz Internacionale radnika građevinarstva i drvne industrije (BWI), pozdravio je zalaganje srpskog sindikata u stalnoj borbi za bezbedan rad, kao i poštovanje konvencija koja je naša zemlja potpisala.
On je pozvao srpski sindikat da podrži borbu te federacija za zaštitu radnika migranata u nerazvijenim zemljama, ali i u Kataru, „gde je na delu moderno ropstvo“ i u kojoj je, u poslednje tri godine, umrlo 1.380 radnika. Redžepović je, takođe, pozvao da se izvrši pritisak na FIFU, „jer se ne može održati svetsko prvenstvo u Kataru bez radničkih prava“.
Bert Van Der Spek, genеrаlni sekretar holandskog sindikata građevinarstva i član Nadzornog odbora Internacionale radnika građevinarstva i drveta, istakao je da je neophodna saradnja između sindikata, kako bi imali i ostvarili što veći uticaj i bili determinanta u jačanju socijalnog dijaloga na svim nivoima.
„Dobar socijalni dijalog doprinosi industrijskom razvoju i miru u zemlji. Ne može da postoji dugoročni mir bez socijalne pravde“, ukazao je on.
Prema njegovim rečima, sindikalni pokret u svetu je bio i jeste od velikog značaja.
„Nažalost, ekonomski razvoj ne ide ruku pod ruku sa socijalnim pravima. Moramo nastaviti na nacionalnom i međunarodnom nivou da se borimo za dostojanstven rad za sve. Jer radnici su definitivno deo ekonomskog razvoja svake zemlje“, zaključio je on.

KRUŠEVAC: LIDERI U PUSTIM HALAMA

23. mart 2015  • 887 Opširnije

Od početka minule sedmice, u Savezu samostalnih sindikata su i novi lideri, koji su se našli među 35 izabranih članova Veća, odnosno 17 članova Predsedništva ove najveće radničke organizacije u Rasinskom okrugu. Problemi su, međutim, ostali stari: očajna privredna situacija i borba za spasavanje 3.000 radnih mesta, koliko ih je preostalo u osam preduzeća u restrukturiranju.
“Do 2002., u Kruševcu je radilo 36.000 ljudi, a samo u proizvodnji, odnosno u takozvanom realnom sektoru bilo je angažovano oko 20.000 radnika”, podseća Milenko Mihajlović, reizabrani predsednik Samostalnog sindikata.
“Pre privatizacije imali smo oko 25.000 članova, ali su mnogi ostali bez posla, firme su se ugasile ili su ljudi ostali bez radnih mesta u katastrofalnim privatizacijama. Sada nam, dakle, predstoji i prebrojavanje”.
Kolika je propast kruševačke privrede, kaže, najbolje svedoči podatak da u nekada velikim fabrikama - koje su, poput DIP "Savremeni dom" i Fabrike ulja, upošljavale po nekoliko stotina radnika - sada nema ni sindikalnog života, s obzirom na to da se zaposleni mogu prebrojati prstima jedne ruke.
Tokom poslednje dve godine, u realnom sektoru ugašeno je gotovo 2.000 radnih mesta, pa je na kraju 2014. u Kruševcu bilo samo 23.862 zaposlenih. Stopa nezaposlenih lane je iznosila 36,26 odsto.
“Iako tu nemamo članstvo, aktivno učestvujemo u rešavanju statusnog pitanja tih fabrika, baš kao i u HI "Župa", gde je 18 naših članova sa ugovorom na neodređeno vreme”, tvrdi Mihajlović.
U preduzećima u kojima imaju značajan broj članova, poput IMK "14. oktobar" - gde je, posle realizacije socijalnog programa, od 1.550 ostalo oko 800 radnika - novi lideri muče muku svojih prethodnika.
“Među najvećim problemima su tužbe bivših i sadašnjih zaposlenih zbog zaostalih plata, a duguju nam se 24 zarade. Tu je i problem nepovezanog radnog staža za četiri godine”, objašnjava Miroljub Anđelković, novi predsednik Samostalnih sindikata u IMK, dodajući da je oko 330 "oktobaraca" zainteresovano za sudski epilog koji može i da blokira fabriku.
Izvor: Novosti

NOVI MANDAT GORANU MILIĆU

20. mart 2015  • 886 Opširnije

Na 21. Konferenciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, održanoj u Novom Sadu, dosadašnji predsednik Goran Milić ponovo je izabran na tu funkciju.
Milić je istakao da su problemi bili ogromni, što je argumentovao iznošenjem statističkih podataka, koji su, po njegovoj oceni, poražavajući.
„Pored toga, suočeni smo sa umanjenjem prava, nepostojanjem socijalnog dijaloga, neefikasnim pravnim sistemom, antisindikalnim delovanjem poslodavaca i sukobima između radnika i poslodavaca, lošom privrednom politikom, koja je prouzrokovala brojne štete“.
Srbija je dezorijentisana zemlja u kojoj privreda tone, ocenio je Milić dodavši da, iako je sindikat puno radio, rezultati nisu uvek bili dobri.
„Zadatak koji nam je ostao nezavršen je i reorganizacija i reforma našeg sindikata. Jak Savez, baziran na kombinovanom modelu organizovanja, osposobljeni sindikalni rukovodioci i službe - pravi su korak do uspeha“, istakao je Milić.
„Veliki poslovi su pred nama. Svako treba dati sebe maksimalno, jer je to garancija za efikasnu zaštitu članova. Odgovornost za razvoj Srbije nije eksluzivno pravo vlade, već i svih socijalnih partnera“, zaključio je on.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da današnja konferencija označava da je pređeno dve trećine maratonskog puta SSSS.
„Naši izbori i način na koji ih obavljamo znače da smo demokratska organizacija, u kojoj svako ima pravo da bira i da bude biran, ali istovremeno predugo traju i uzimaju puno energije“, ukazao je on.
Orbović je kazao da nam kolektivni ugovori danas predstavljaju veliki problem.
„Oni su potpisani u javnom sektoru i, koliko god da imamo razloga da kritikujemo vladu, tamo gde je ona potpisnik - oni postoje. Međutim, u realnom sektoru, a to je trend i u regionu i Evropi, nažalost, gubimo kolektivne ugovore. Pred nama je u Srbiji i privatizacija preostalih 504 preduzeća. Kupaca, nažalost, nema, što ukoliko se rokovi ne produže znači 70.000 izgubljenih radnih mesta. Uz pet do sedam odsto manje zaposlenih u javnom sektoru, a u skladu sa najavljenom racionalizacijom, znači i ogroman porast već velikog broja nezaposlenih u Srbiji“.
Sindikati u regionu su se udružili i to puno znači, ali nama je potrebno i jedinstvo u okviru Saveza. Podele na bilo koji način nanose štetu, jer jedino ako budemo jedinstveni imamo šansi da uspemo, zaključio je Orbović. Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad i potpredsednik Vlade Vojvodine, izrazio je divljenje zbog svega što sindikat čini da zaštiti radnike, ali je i iskazao nezadovoljstvo zbog načina na koji se donose zakoni.
Jedini pravi put za razvoj Srbije je saradnja sveta rada i sveta kapitala, rekao je Vasin.
Slavko Krstin, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine, istakao je da su poslodavci i zaposleni „dve strane iste medalje“, odnosno da su njihovi interesi i ciljevi isti.
„Dugo godina finansijske institucije i udruženi kapital nisu išli tako agresivno protiv radnika, radničkog standarda, penzionera i mladih, a sve u ime ideala neoliberalizima“, upozorio je Dušan Semolič, predsednik Saveza sindikata Slovenije.
„Iako je borba teška, moramo se odupreti. Političari zaboravljaju sve što su obećali u predizbornim kampanjama, a radnici postaju samo brojke. Konkurentnost privrede jedino je moguća sa pravima radnika i dostojanstvenim zaradama. Budimo zajedno i ubuduće, jer smo najači kada sarađujemo. Želim vam uspehe, jer su vaši uspesi i naši“, rekao je on.
Ispred UGS Nezavisnosti, delegate je pozdravila Zlata Zec, koja je poželela da i u narednom periodu vodimo zajedničke akcije i kao prijatelji i saborci postižemo zajedničke rezultate.

GOLUBOVIĆ I DALJE NA ČELU ESTRADE

20. mart 2015  • 885 Opširnije

Dosadašnji predsednik Dragiša Golubović ponovo je izabran na Izbornoj skupštini Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije.
Sa skupštine je upućen predlog Kongresu SSSS da i u narednom mandatnom periodu funkciju predsednika Saveza obavlja Ljubisav Orbović.
Orbović je rekao da je Sindikat estrade, iako ne spada u takozvane velike sindikate, ipak radio jako dobro u prethodnom periodu.
„Najbolji dokaz za to jeste potpisan kolektivni ugovor za tu oblast, a ja ću sa svoje strane sve uraditi da taj ugovor dobije i prošireno dejstvo“, naglasio je on.
„Živimo u teškim vremenima. Iza nas je žestoka borba protiv zakona o radu, koji je, ipak, usvojen i teškoće su ostale. Kriza je i dalje duboka, radna mesta se svakodnevno gube, a sindikati finansijski i brojčano slabe, iako se pokazalo i dokazalo da je sindikat neophodan. U zemlji gde je 30 odsto stanovnika nezaposleno, bez obzira na statistiku koji iznosi ministar rada, zahtev za povećanjem plata ponekad zvuči kao jeres i razlog je za napade na sindikat“, ukazao je Orbović.
On je rekao da će sindikat nastaviti da se bori da se što više ljudi zapošljava, da se radna mesta otvaraju, a ne da se smanjuju plate koje su ionako niske.
„Potpisivanjem kolektivnog ugovora, ovaj sindikat je poslao poruku i drugim sindikatima da je moguće potpisati takve ugovore, a time što ćemo mu proširiti dejstvo biće poslata i poruka da je, bez obzira na izmene Zakona o radu, opstalo kao institut i prošireno dejstvo“, zaključio je Orbović.
Skup su pozdravili i Milorad Vujasinović, Darko Marinković, Njegoš Potežica i Radomir Stević.

SINDIKATI PROTIV PRIVATIZACIJE FABRIKA ORUŽJA

20. mart 2015  • 884 Opširnije

Predsednici sindikata šest fabrika odbrambene industrije (OIS) u Srbiji saopštili su juče da se protive privatizaciji državnog kapitala zato što, kako su ocenili u zajedničkom saopštenju, ta važna grana industrije ima perspektivu.
"Fabrike odbrambene industrije iz godine u godinu beleže sve veći obim upošljavanja i daju značajan doprinos poboljšanju izvoznog bilansa Srbije, koji beleži sve veći pad", navedeno je u saopštenju sindikata fabrika "Prva iskra", "Milan Blagojević", "Sloboda", "Prvi partizan", "Krušik" i "Zastava oružje".
Od Ministarstva odbrane, sindikati traže da imaju aktivnu ulogu pri donošenju Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme zato što, kako je navedeno u saopštenju, taj zakon uređuje važna pitanja koja su u interesu fabrika i oko 7.000 zaposlenih.
U saopštenju je navedeno i da Ministarstvo odbrane od 2. do 23. marta sprovodi javnu raspravu o nacrtu Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, a da su sindikati izneli suštinske primedbe.
"Primedbe sindikata se odnose na pitanje načina rešavanja društvenog kapitala koji se još nalazi u strukturi vlasništva preduzeća OIS, i u ukupnom iznosu premašuje sedam milijardi dinara", navedeno je u saopštenju. Izvor:BETA

PENZIONERI TRAŽE: VRATITE PENZIJE

18. mart 2015  • 883 Opširnije

Udruženje penzionera Srbije organizovaće početkom aprila protest u Beogradu "nezadovoljni ekonomskim položajem penzionera i nezakonitim smanjenjem penzija".
Predsednik tog udruženja Milorad Vujasinović rekao je na konferenciji za novinare da su na protest pozvali i vojne penzionere, ali i ekonomiste i sve zainteresovane građane.
On je istakao da u Srbiji živi više do 300.000 penzionera samaca, da 30 odsto penzionera izdržava decu ili unuke u uslovima sve težeg ekonomskog stanja kada cene stalno rastu, a penzije se smanjuju.
Potpredsednik Udruženja Mihajlo Radović podsetio je da je taj sindikat u novembru prošle godine predao inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti zakona kojim se reguliše smanjenje penzija.
Ukoliko Ustavni sud u razumnom roku ne donese odluku pitanje zakonistosti i ustavnosti smanjenja penzija naći će se pred sudom u Strazburu, naveo je Radović.
On je podsetio da je sindikat od PIO fonda tražio da im izdaju rešenja o smanjenju penzija, na osnovu kojih bi mogli da se obrate drugim sudskim instancama, ali su od Fnda dobili odgovor da je to privremeno rešenje i da je iznos penzija napisan na čeku.
Zbog ponašanja odgovornih u PIO fondu predstavnici sindikata penzionera razmišljaju o podnošenju krivičnih prijava, pripremili su i pojedinačne blako tužbe koje svaki penzioner može da popuni, a sindikat će ga dalje zastupati pred Upravnim sudom, rekao je on.
Predstavnici Udruženja najavili su da će 24. marta organizovati protest u PIO fondu navodeći da će stručne službe tog sindikata učestvovati u svim sudskim sporovima koji se tiču imovine PIO fonda.
Izvor:Tanjug

OTKAZ ILI NE?

17. mart 2015  • 882 Opširnije

Ministarstvo zdravlja dalo je rok zaposlenima u svim zdravstvenim ustanovama da se do sutra izjasne u anketi da li su za to da prekinu svoj radni odnos ili ne. Kako je obrazložilo, sve je to u cilju pripreme plana racionalizacije u javnom, ali i utvrđivanja što kvalitetnijeg socijalnog programa.
Dr Nevenka Dimitrijević, lekar opšte medicine u DZ „Voždovac“, kaže za „Alo!“ da su svi zaposleni morali juče da popune tu anketu
- Koliko znam, niko nije hteo da napusti svoje radno mesto, a niko im nije objasnio kakav bi bio taj socijalni program - kaže ona. U Ministarstvu zdravlja navode za anketu da je dobrovoljno izjašnjavanje zaposlenih da bi se procenio njihov tačan broj i u skladu sa tim obezbedio što kvalitetniji socijalni program.
- Uslovi tog programa još nisu utvrđeni, a o svemu će naknadno biti obavešteni svi zaposleni - kažu u Ministarstvu.
Izvor: Alo

KRAGUJEVAC: JOŠ 3.000 BEZ POSLA

12. mart 2015  • 881 Opširnije

U centru Šumadije do kraja godine bez radnih mesta može da ostane i 3.000 radnika!
Iako su svesni da u svim firmama ima viška zaposlenih, iz sindikata poručuju da neće dozvoliti da ljudi budu isterani na ulicu i predlažu odlazak uz otpremninu. To je realna procena sindikata na osnovu sadašnjeg stanja i odgovora koji su dobijeni od Vlade Srbije.
Prema rečima Gorana Milića, predsednika sindikata metalaca za centralnu Srbiju, u Kragujevcu u metalskoj industriji radi 10.000 radnika, a za 2.000 njih je sudbina neizvesna.
- Sedam firmi je u teškom položaju. To su „Metal sistemi“ koji imaju 91 radnika, „21. oktobar“ (195), „Kamioni“ (240), „Grupa vozila“ (189), „Energetika“ (480), „Zastava impro“ (300 od kojih su 60 odsto invalidi), „Šumadija des“ (65 invalida), „Hortikultura“, „Rezervni delovi“, „Medicina rada“. Tu su i „Livnica“ u Topoli sa 200 i „Auto-delovi“ Knić sa 200 zaposlenih - kaže Milić.
- Država traži da broj zaposlenih treba da se svede na nulu pa da se onda firme bez radnika prodaju kao lokacije. Za 20 dana treba da se okonča sudbina tri firme, a nema socijalnog programa. Dolazio je i kupac iz Švedske sa programima za fabriku lanaca, ali je brzo pokupio kofere - kaže Milić.
Dok je sudbina za 2.000 radnika neizvesna, do petka se čeka prijem kod gradonačelnika Radomira Nikolića.
U većini od deset javnih i komunalnih preduzeća u vlasništvu grada Kragujevca kasne plate, a u svakom od njih postoji višak radnika, kao i u samoj gradskoj upravi koja ima 759 zaposlenih. Zna se samo to da je cifra onih koji će da se nađu na spiskovima za otkaze veća od 1.000.
Kako je za „Blic“ izjavio Branko Petrašinović, predsednik Sindikata zaposlenih u javnim i komunalnim preduzećima, problemi su veliki, ali će prvi potez verovatno da bude dobrovoljno napuštanje radnih mesta.
- U svim firmama postoji višak, koji je uglavnom vezan za administraciju, ali nećemo dati da se ljudi jednostavno isteraju na ulicu. Znamo da uz socijalni program hoće odmah da ode deset odsto zaposlenih. To znači da bi otpremnina trebalo da bude 300 evra za godinu staža - kaže Petrašinović.
U „Vodovodu“ 40 odsto viška
Procene su da je u „Vodovodu“ od 750 radnika višak čak 40 odsto zbog građevinske operative koja se plaća cele godine, a radi kada se ukaže potreba. Osim u „Vodovodu“, grad planira da dopunske poslove poveri privatnicima i „Čistoći“, gde je od sadašnjih 400 dovoljno 200 radnika.
BROJ RADNIKA U JAVNIM PREDUZEĆIMA
Preduzeće Broj radnika
 • Čistoća 360
 • Gradska groblja 121
 • Zelenilo 70
 • Tržnice 180
 • Parking servis 140
 • Vodovod 750
 • Sportski centar „Park“ 40
 • Javno stambeno 170
 • Obdaništa 400
 • Gradska ag. za saobraćaj 90
 • Gradska uprava 759

Izvor:BLIC

SINDIKAT: "PRVI MAJ" BEZ PODRŠKE DRŽAVE

12. mart 2015  • 880 Opširnije

Uoči ročišta na kome poverioci treba da odluče da li će “AHA Mura Prvi maj” otići u stečaj ili ne, sindikalisti ove fabrike kažu da je sudbina firme ugrožena i da im je propao ugovoren posao jer nisu dobili podršku države.
U saopštenju reprezentativnih sindikata navodi se da je menadžment “Prvog maja” ugovorio poslove sa inostranim kupcima, kojima bi se pokrenuo deo proizvodnje početkom marta i angažovalo od 250 do 300 radnika, ali da je sve to propalo, jer kupci iz Ministarstva privrede nisu na vreme dobili pismo podrške.
Izgubili su strpljenje i ugovorene količine prebacili na preradu u druge fabrike. Činjenica je da je ovim činom dodatno ugrožen opstanak fabrike i mogućnost skorijeg pokretanja proizvodnje, kao i da će to imati negativne posledice na usvajanje Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) – navodi se u saopštenju sindikata.
Ročište na kome se odlučuje o daljoj sudbini ove fabrike, koja je do pre nekoliko meseci upošljavala oko 1.300 radnika, zakazano je za 12. mart, a da li će biti stečaja zavisiće od toga da li će poverioci izglasati UPPR, čiju je izradu i država podržala u oktobru prošle godine.
Radnici najavljuju okupljanje ispred fabrike u vreme ročišta; arhivska fotografija Sindikati ističu da su radnici “Prvog maja” ostali bez podrške države i da su uvek dobijali odgovor da je reč o stranoj kompaniji i da država nema ingerencije, ali i dalje traže njenu zaštitu i da im omogući da rade.
Ovu fabriku su stvarale generacije, te se ne mirimo sa činjenicom da jedna loša privatizacija ili jedan član zakona može da oduzme ono što pripada nama, našem gradu i našoj državi, jer znamo da je pravno moguće da sva imovina i mašine ponovo pripadnu državi, a da je za to potrebno samo malo dobre volje i angažovanja - saopšili su sindikalisti.
Podsetimo, radnici pirotske fabrike tekstila ne rade od maja 2014. godine kada je slovenačka "Mura" otišla u stečaj, a u januaru 2015. je Privredni sud pokrenuo predstečajni postupak za pirotsku ispostavu ove firme. Ova kompanija iz Slovenije privatizovala je pirotsku fabriku krajem 2012. godine.
Izvor:JUŽNE VESTI

KIKINDA: 326 OTKAZA U LIVNICI

11. mart 2015  • 879 Opširnije

Posle odluke slovenačke kompanije Cimos da zatvori jedan pogon u Livnici Kikinda, više od 300 radnika će ostati bez posla a predstavnici sindikata tvrde da nemaju načina da im pomognu.
"Kada je u pitanju delovanje Sindikata, jednostavno smo stavljeni pred svršen čin, tu ne možemo mnogo šta da uradimo", izjavio je za Radio-televiziju Vojvodina (RTV) predsednik međuopštinskog Veća saveza samostalnih sindikata, Ilija Drljić.
On je rekao da su poslodavci "očigledno morali da donesu odluku da 326 radnika proglase tehnološkim viškom i to će se desiti u narednih 90 dana", kao što piše i u programu koji je dostavljen Sindikatu na mišljenje.
Cimos je ranije oblazložio da je odluka o zatvaranju pogona Topli delovi posledica ekonomske krize, poteškoća u poslovanju i prilagođavanja diktatima tržišta.
"Kompanija je pripremila program restrukturiranja, kako bi se konsolidovali oni pogoni automobilske industrije koji se kvalitetom i konkurentnošću mogu održati na tržištu", saopštio je Cimos, dodajući da se zbog toga "mora odreći manje profitabilnih proizvodnih celina u čitavom sistemu, pa nažalost i u Livnici Kikinda".
Računajući i prošlogodišnje otpuštanje u kikindskoj Livnici, broj radnika koji su ostali bez posla i gotovo bez šansi da nađu novo radno mesto sada se popeo na oko 500.
"Ovde je najviše pogođena grupacija ljudi od 30 do 50 godina starosti. To su oni radnici koji niti počinju radni vek, niti su blizu penzije. Ljudi su sada u situaciji da ne znaju šta će sami sa sobom, u gradu u kojem je nemoguće naći posao", rekao je Drljić.
Izvor: TANJUG

U STEČAJ GURNUTE I FABRIKE KOJE IMAJU PROIZVODNJU

10. mart 2015  • 878 Opširnije

Sindikati iz preduzeća u restrukturiranju tvrde da Agencija za privatizaciju i Ministarstvo privrede nisu dosledno odredili kriterijume za izbor modela privatizacije 500 firmi sa većinskim ili stopostotnim državnim kapitalom. Tako je, kažu, stečaj predviđen i za pojedine fabrike koje imaju potencijalne kupce i još uvek rade za domaće i inostrana tržišta poput kragujevačkih Metal sistema, Kočione tehnike, koja posluje u sastavu Prve petoletke, te Vagonke i Lokomotive iz Mašinske industrije Niša. S druge strane, na spisku za privatizaciju prodajom imovine nalaze se i faktički nepostojeća preduzeća, a primer je Zastavina fabrika automobila, koja već pet godina postoji samo na papiru jer su Fijat automobili Srbija preuzeli njenu gotovo kompletnu imovinu, od fabričkog kruga sa proizvodnim halama do zaposlenih.
Odgovarajući na te primedbe, ministar privrede Željko Sertić rekao je da se pri izboru modela privatizacije nisu rukovodili nekadašnjim značajem i brojem zaposlenih u tim firmama kao i da čak 95 odsto njih ima zastarelu tehnologiju, nagomilane dugove i često negativan kapital.
U Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu, međutim, da stvari baš i ne stoje tako i da se država, nastojeći da što pre reši problem neprivatizovanih i preduzeća u restrukturiranju, nije striktno pridržavala propisanih kriterijuma za određivanje modela. Tako su se na spisku za stečaj, kažu, našle i fabrike kojima tu nije mesti.
- Tražimo da se preispita spisak za stečaj, gde je niška Vagonka, koja ima međunarodni poslovni ugovor, trstenička Kočiona tehnika, jer ima potencijalnog partnera, kao i kragujevački Metal sistemi, za koje, takođe, postoje zainteresovani inostrani investitori. Najmanje još desetak firmi iz metalskog kompleksa moglo bi da se skine sa tog spiska - kaže za naš list sekretar Sindikata metalaca Srbije Ljubodrag Cvrkotić.
Ističe da se u Sindikatu pribojavaju i za status više desetina hiljada radnika zaposlenih u neprivatizovanim i preduzećima u restrukturiranju, posebno onih koji napuštaju firme uz neku od opcija iz socijalnog programa. Socijalni program, prema njegovim rečima, nije dobro rešenje, pogotovu za mlađe radnike, od kojih će većina, nakon što potroše otpremnine od po nekoliko hiljada evra, "najverovatnije završiti kao socijalni slučajevi". Stav Sindikata je da za prekobrojne radnike postoji daleko bolje rešenje, prekvalifikacija ili dokvalifikacija koja bi im omogućila da lakše dođu do drugog posla, kaže naš sagovornik.
Sindikalci ističu i da se kriterijum prema kojem su za stečaj predviđene fabrike čiji dugovi premašuju vrednost fabričke imovine, ne primenjuje dosledno. Tako predsednik Sindikata u Metal sistemima Miloš Tanasković navodi da je ta fabrika na spisku za stečaja jer dugovi "samo" za 25 odsto premašuju vrednost imovine, dok je Topola Livar (nekadašnja Zastava Livnica) na spisku za privatizaciju prodajom imovine iako ima dugove tri puta veće od vrednosti imovine, a tvrdi i da to nije jedini primer.
Primer jedan ...
Zastavina fabrika automobili, iako ne postoji već pet godina, na spisku je za privatizaciju jer, prema zvaničnom obrazloženju, još uvek raspolaže vrednom imovinom, o čijoj prodaji se, prema nezvaničnim informacijama, već pregovara sa potencijalnim investitorima. Koliko je javnosti poznato, ta fabrika ima parcele u Kormanskom polju, koje je bilo predviđeno za izgradnju pogona inostranih dobavljača Fijat automobila. Od toga se odustalo nakon protesta ostalih vlasnika nekultivisanog i decenijama unazad zaparloženog zemljišta. Stručnjaci tvrde da bi ova imovina fabrike automobila pre trebalo da bude u nadležnosti neke od agencija za promet nekretnina nego Agencije za privatizaciju.
Primer dva...
Fabrika Metal sistemi u Staroj industrijskoj zoni, gotovo u centru Kragujevca, ima prostor od pet hektara, i proizvodne hale, sa opremom za proizvodnju lanaca, površine 2,7 hektara. U krugu Zastave imaju fabriku (Procesna oprema) od 7.000 kvadratnih metara, a u Industrijskoj zoni u naselju Ilićevo plac od 1,5 hektara i na njemu pogon od 3.200 kvadrata. Metal sistemi su predviđeni za stečaj.
Izvor:Danas

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR U UPRAVI I PRAVOSUĐU

9. mart 2015  • 877 Opširnije

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički potpisala je danas Poseban kolektivni ugovor sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Srbije, Sindikata uprave Srbije i Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije.
Prilikom pravljenja ovog kolektivnog ugovora posebna pažnja posvećena je tome da zaposleni u državnoj upravi i pravosuđu Srbije mogu u procesima reorganizacije, unapređenja rada i racionalizacije, da računaju na jasno određene kriterijume, rekla je Udovički, nakon potpisivanja u Vladi Srbije.
Na taj način biće zaštićen kako proces unapređenja rada, tako i socijalni uslovi i prava zaposlenih, naglasila je Udovički.
Pregovori su potrajali ali su uspešno okončani na zadovoljstvo svih socijalnih partnera, ocenila je ministarka.
Predsednik Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica istakao da sindikati nisu u potpunosti zadovoljni jer svi ciljevi nisu postignuti, ali su ključne stvari dobro definisane i postignut je određeni nivo socijalne pravde.
Jedno od dobro i precizno definisanih je i pitanje tehnoloških viškova, što do sada nije bio slučaj, rekao je Potežica i ukazao da je najbitnije da je u Srbiji zadržan sistem kolektivnog pregovaranja jer je to veoma značajno za sigurnost zaposlenih.
Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević istakla je da su pregovori bili dugi, bilo je i najava protesta, ali se na kraju sve ipak završilo dogovorom, na zadovoljstvo svih strana.
Prema njenim rečima, nije dobro što se ovaj kolektivni ugovor odnosi samo na stalno zaposlene, pa bi u narednom periodu trebalo raditi na njegovom proširenom dejstvu na one koji rade sa ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i volontere.
Predsednik Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije Slavoljub Todorović istakao je da potpisani kolektivni ugovor daje osnovna prava i predstavlja korak u pravom smeru, ali ostaje da se prati njegova primena u praksi.
Izvor:TANJUG

DRAGOVAN DRAŠKOVIĆ VODI UŽIČANE

6. mart 2015  • 876 Opširnije

Novi predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Užice je Dragovan Drašković, koji je zamenio dosadašnjeg dugogodišnjeg predsednika Petrašina Drulovića, zbog odlaska u penziju.
Izbornoj skupštini prisustvovali su i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i članovi Predsedništva SSSS, Zoran Vujović, Milan Grujić i Milenko Mihajlović.
Govoreći o problemima sa kojima se suočavalo to veće u dosadašnjem radu, Drulović je rekao da je najveći problem bila loša privatizacija, koju je nazvao „elementarnom nepogodom“, s obzirom na to da je od 36 privatizanovih preduzeća, u 11 raskinut taj proces, dok ih je 10 u stečaju.
„Šta je, u stvari, dobra privatizacija? To su samo ona preduzeća koja rade i isplaćuju plate“, pitao je i istovremeno odgovorio Drulović.
„U proteklom periodu radnici su ostajali bez posla, a nama u sindikatu su bile bitno sužene mogućnosti. Naporno smo radili, jer su to d nas radnici i očekivali. Ipak, u regionu je skoro 20.000 zaposlenih manje, a prosek plata je niži od republičkog, izuzev u opštini Kosjerić“, precizirao je on.
Drulović je istakao da je to veće dobro organizovalo brojne seminare, „jer jedino dobro edukovani sindikalac može da doprinese uspešnom radu“, a članstvo je bilo informisano i u neposrednim razgovorima, na sastancima, ali i u preko „Medijatora“, časopisa užičkih sindikalaca i radnika.
On je svom nasledniku poželeo da bude bolji i uspešniji od njega, istakavši da je sindikat i do sada bio jedinstven i da je očuvao članstvo, ali da je ubuduće potrebno da budemo još jedinstveniji, „jer time ćete biti i jači“.
Vujović, Grujić i Mihajlović su istakli dobar rad užičkog veća i Drulovićevo veliko zalaganje i rad u okruženju, koje je, s jedne strane, bilo nepovoljno i puno protivnika, dok su na drugoj strani bili siromašni i apatični radnici, kojima se svakodnevno umanjuju prava.
„Ne možemo dozvoliti da Srbija pusti svoju decu da odlaze iz zemlje, jer ne može da ih prehrani. Ne mogu se lamentirati oni koji su krali i uništavali, jer nas oni vode ispod granice preživljavanja“, rekao je Grujić istakavši da veruje u sve članove sindikata u Užicu i pozvao ih na zajedništvo do pobede.
Predsednik Orbović je kazao da su „usud našeg sindikalnog posla gorki trenuci i problemi, a to nas čeka i u narednom periodu“.
„Najbolnija u prošlosti bila je privatizacija koja je ugasila privredu i time radna mesta u Srbiji. Iako nam se često prebacuje da nismo dovoljno radili, moram da vas podsetim da smo svim legalnim sredstvima branili naše fabrike i preduzeća. Nažalost, bili smo prinuđeni da u tom poslu sarađujemo sa pogrešnim ljudima čiji je cilj bio da preduzeća gasi. Na sreću, ima i pozitivnih primera i to firmi koje su privatizovane po modelu radničkog akcionarstva“, istakao je Orbović.
On je dodao da sindikat ne sme da pravi podele na realni i javni sektor, jer se plate i prava smanjuju svima, bez obzira gde rade.
Nakon skupa, Orbović i saradnici su imali sastanak sa generalnom sekretarkom regionalne privredne komore Užica, Mirjanom Radojičić, sa kojom su razgovarali o privrednoj situaciji u tom regionu.
Drulović je rekao da su sa tom komorom imali zajednički nastupe u procesu privatizacije preduzeća u užičkom kraju, da su zajedno organizovali seminare, sastanke i zajednički predlagali stečajne upravnike.
Sa skupštine je upućena jednoglasna podrška predsedniku Orboviću da i u narednom mandatu vodi Savez.

KOMUNALCI POTPISALI KOLEKTIVNI UGOVOR

6. mart 2015  • 875 Opširnije

Predstavnici sindikata javnih preduzeća u komunalnoj delatnosti Srbije potpisali juče su u Vladi Srbije sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović poseban Kolektivni ugovor.
Mihajlović je nakon potpisivanja tog dokumenta, novinarima kazala da Vlada Srbije želi da uredi i napravi jasna pravila igre za sve - radnike, državu i za preduzeća, i da je zato ovaj kolektivni ugovor veoma značajan, posebno što ga većina komunalnih preduzeća nije imala u prethodnom periodu.
"Ugovor odmah stupa na snagu i zaštitiće komunalne radnike, ali i obezbediće sigurnost u poslu u kojem se oni bave", kazala je Mihajlović.
Ona je navela i da Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rade na izmeni Zakona o komunalnim delatnostima kako bi ta delatnost bila izdignuta na nivo koji zaslužuje.
Predstavnik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Milan Grujić kazao je da je danas veliki dan za 70.000 zaposlenih komunalnih radnika jer zadnjih 20 godina nije bilo akta koji bi regulisao minimum prava i obaveza za komunalne radnike u Srbiji.
"Ovaj posao je bio veoma težak, stručno i istorijski veoma zahtevan. Možemo da kažemo da smo napravili prvi korak ka poboljšanju, uređenju i uvođenju komunalnog reda", naglasio je Grujić.
On je dodao da je komunalni sektor amortizer socijalnih gibanja i čuvar socijalnog mira u Srbiji i da će ovaj kolektivni ugovor, kao i izmena Zakona o komunalnim dalatnostima koja sledi doprineti da se komunalna delatnost uredi kvalitetno, a uz pristojnu cenu.
Predstavnik Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti "Nezavisnost" Milan Simić kazao je da su zaposleni u komunalnoj delatnosti već 10 godina imali inicijativu da izađu iz okvira lokalne samouprave i da sa Vladom Srbije potpišu nešto da bi se poboljšali uslovi za zaposlene.
"Uspeli smo da jednim članom ovog ugovora napravimo kontrolu lokalnih samouprava preko Ministarstva gradjevine. To nije bio slučaj do sada", naglasio je Simić.
Izvor:BETA

SINDIKALNI PUT OD NEMAČKIH DO AFRIČKIH PLATA

4. mart 2015  • 874 Opširnije

Sa 40 godina i tri meseca radnog staža, užički sindikalac Petrašin Drulović odlazi u penziju. Decenije je proveo na čelnim sindikalnim funkcijama: s radničkim potrebama se suočavao i u vreme visokih plata u razvijenoj industriji i u ovo doba privrednog preživljavanja, sindikatom rukovodio u dva sistema. S tim što o privrednim i drugim nevoljama ni u socijalizmu ni u kapitalizmu nije ćutao, jer su mu mediji i javnost, kako kaže, bili saveznik.
Toliko dobrog i lošeg Petrašin pamti, ali onim što kao dugogodišnji predsednik Veća Samostalnog sindikata za Zlatiborski okrug ostavlja ipak nije zadovoljan: „Prilike za zaposlene nikad nisu bile teže. Eh, kamo sreće da u penziju odlazim, a ostavljam zadovoljno članstvo”, kazuje za „Politiku“.
Dok su drugi proteklih godina ćutali kad nam se privreda obrušavala i u njoj radna mesta gašena, ovaj sindikalac je koristio svaku ponuđenu priliku da javno na to upozori. Užice je, uvek ponavlja, do pre dve i po decenije imalo 35.000 zaposlenih od čega 17.000 u razvijenoj industriji, da bi danas ostalo sa 21.000 radnika od kojih 5.000 u industrijskim preduzećima. Ovde je gotovo svaka druga privatizacija propala, stečaj je svakodnevica. Sada samo desetak privrednih firmi kako-tako posluje, a prava radnika nikad nisu bila na nižem nivou. Došli smo u situaciju, naglašava Drulović, da će radnici, kao s kraja 19. veka, opet početi da se bore za one „tri osmice“ (po osam sati rada, odmora i slobodnog vremena).
Još teže mu ovo danas pada kad se seti svojih sindikalnih početaka. Radio je nekad kao majstor na održavanju u Valjaonici bakra i aluminijuma, pa 1984. godine postao predsednik sindikata celog tog složenog sistema sa oko 7.000 radnika. – Bila su to zlatna vremena naše privrede. Odlično se poslovalo i izvozilo, primali smo u fabrici po 13 plata godišnje, davao se višak na zarade, bilo je i para i radničkih prava. Sećam se da smo tražili da imamo plate kao radnici u ovoj delatnosti u Nemačkoj. Ali primali smo upola, jer su na istom radnom mestu na kome je radio jedan nemački radnik bila naša dva. Slatke muke su tada mučili sindikalci: kako potrošiti toliku članarinu, gde graditi radnička odmarališta po moru i planinama, kome dati besplatno banju, kako izboriti novi višak na platu – priča Petrašin koji je tada vodio i sindikat sistema „Jugobakar“ sa ukupno 36.000 zaposlenih iz firmi širom SFRJ.
Jedno vreme je, potom, opet radio kao majstor u valjaonici, a kad je počeo novi milenijum postao je sekretar okružnog sindikalnog veća. Njime od 2004. godine rukovodi kao predsednik. – Ova privatizacija potpuno je slomila nekad razvijenu privredu. Užice je od ponosa države, kao drugi grad u platama, palo po primanjima ispod republičkog proseka. Paradoks je da je takva privatizaciona pljačka izvršena u skladu sa zakonom. Mnogi radnici u sindikat dolaze i žale se na poslodavce: da im ne daju redovno plate i ne uplaćuju doprinose, da ih omalovažavaju i šikaniraju, grejanje u pogonima isključuju, trudnice otpuštaju, da se gazde enormno bogate dok zaposlene bez plata ostavljaju. Zato je ovde bilo slučajeva i da su radnici hteli da prodaju most pred propalom fabrikom zarad neisplaćenih plata, da svoje radne knjižice traže na gradskoj deponiji gde su bile bačene, da i sada u halama stoje stare mašine iako je fabrika davno prestala da radi – nabraja naš sagovornik.
Na pitanje šta je sindikat preduzeo da stanje ne bude takvo, Drulović odgovara da je bilo mnoštvo primera kad se ljudima pomoglo, ali je zakon u ovoj oblasti suzio manevar i sindikatu tako da je katkad „požare gasio takoreći bez vode“. – Mnoga vrata za pomoć otvorili smo radnicima u nevolji, pomogli u povezivanju staža, u zasnivanju radnog odnosa onima koji su radili na crno, davali besplatnu pravnu pomoć, tražili sa stečajnim upravama rešenja za zaposlene. Ali je mnogo teško, jer u ovoj državi jedino kod radne snage funkcioniše tržišna ekonomija: ponuda ljudi za posao je velika, a potražnja minimalna, pa to gazde zloupotrebljavaju i daju afričke plate. A radnici najčešće ćute da ne izgube i takvo radno mesto. Nekad je, na primer, po 30 radnika bivše „Rakete“ dolazilo u moju kancelariju da se žali, pa kad pođemo u privredni sud desetak ih odustane, dalje ka opštini raziđe se još desetak, tako da ih samo nekoliko sa mnom dođe kod gradonačelnika. Rečju, sindikat je jedina snaga koja u ovo vreme može radnike da zastupa, s tim što oni treba da paze pri izboru sindikalnih predstavnika.
Samo ako je izabrani častan i hrabar on neće kod poslovodstva lične interese staviti iznad interesa članstva – sumira Petrašin Drulović.
Izvor:Politka

SMEDEREVO JEDNOGLASNO ZA ORBOVIĆA

2. mart 2015  • 873 Opširnije

Na održanoj izbornoj skupštini SSS za grad Smederevo, naglašeno je da iz svih sindikalnih organizacija, okružnih odbora i odbora za više opština tog regiona stiže jedinstveni predlog da funkciju predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije nastavi da obavlja Ljubisav Orbović.
Orbović je, kako je rečeno, uspeo da očuva centralu i da, bez obzira na teškoće, Savez treba da nastavi sa uspešnim radom, kako bi i praktično reafirmisao rad i sindikat.
S obzirom da je funkcija predsednika SSSS složena, neophodno je, kako je ukazano, da se predsedniku pomogne da realizuje sve programe, jer to sigurno ne može pojedinac niti nekoliko ljudi, već je za realizaciju potrebno jedinstvo cele organizacije.
Na skupštini je izabran ponovo Stanimir Trajlović za predsednika, a Saša Torlaković za sekretara SSS za grad Smederevo.
Trajlović je u uvodnim napomenama ocenio da je neoliberalni koncept, čiji se posledice osećaju u svim oblastima, najvidljiviji u domenu radničkih prava koja su u potpunosti derogirana.
„Nema socijalnog dijaloga, niti demokratije, a odluke donose manjine. Svake godine smo podržavali akciju Saveza u obeležavanju Svetskog dana za dostojanstven rad, u cilju podsećanja za one vrednosti za koje se zalaže SSSS. Ali, nema dostojanstvenog rada bez radnih mesta. Niti ga ima u situaciji kada ljudi prihvataju da rade bilo šta pod bilo kakvim uslovima, za bilo koje nadoknade. Urušen je sistem kolektivnih ugovora, a tragične posledice ostavila je privatizacija, pa je tako samo u Smederevu izgubljeno 10.000 radnih mesta“, ukazao je Trajlović.
Naglasivši da najveći broj aktivnosti koje je to veće vodilo bila podrška aktivnostima koje je vodio Savez, Trailović je rekao da nam je potrebno mnogo znoja da promenimo lošu političku i poslovnu klimu, za šta nam je u narednom periodu potrebna mudrost i hrabrost.
Ocenivši da se u Smederevu ne može početi priča bez pominjanja Železare, predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da je njen opstanak veoma bitan, ne samo za taj grad, već i za celu Srbiju, „jer bi se njenim gašenjem ugasilo ne samo više od 5.000 radnih mesta u Železari, već i mnogo malih i srednjih firmi čiji je rad vezan za Železaru.
„Opstanak Železare znači i svojevrsni preokret u tragičnoj privatizaciji koju smo imali od 2001. godine. Puno smo zla doživeli, loše privatizacije, stečajevi, likvidacije i na kraju smo dobili novi Zakon o radu. Borbu jesmo vodili sa vladom, ali je naš najveći neprijatelj MMF, Svetska banka, Američka privredna komora.., na čije instistiranje su usvojene najnepovoljnije odredbe u zakonu po radnike. Najveći problem novog zakona je prestanak važenja kolektivnih ugovora. Ali, ono što je najveći problem u ovom segmentu jeste nepostojanje poslodavačkih organizacija“, kazao je Orbović.
On je rekao da su dnevni protest i štrajkovi bili znak nezadovoljstva merama štednje koje nisu dale rezultate.
„Sindikalizam u svetu ulazi u krizu zbog, pre svega, velikog broja nezaposlenih, ali i dominatnog broja ugovora na određeno vreme. Zato je najvažnija aktivnost u narednom periodu akcija masovnog učlanjavanja, naročito mladih zbog energije koju će oni uneti u našu organizaciju. Takođe, mi moramo da skrenemo pažnju vladi da investicije ne podrazumevaju samo strani kapital, već da treba dati šansu i domaćem. Siguran sam da ćemo jedinstveni i solidarni uspeti da napravimo neke pozitivne pomake“, zaključio je Orbović.

KRUŠEVAC PONOVO VODI MILENKO MIHAJLOVIĆ

27. februar 2015  • 872 Opširnije

U Kruševcu je održana izborna skupština SSS za grad Kruševac i opštine Ćićevac, Brus i Varvarin, na kojoj je, većinom glasova, za predsednika ponovo izabran Milenko Mihajlović.
Mihajlović je rekao da je iza nas period najvećeg broja raskinutih privatizacija u Kruševcu, period nezadovoljstva, štrajkova i sve većeg siromaštva.
„Od 36.000 zaposlenih, danas u Kruševacu radi oko 4.000 ljudi, i to je učinak privatizacije - velikog radničkog zla. Samo zahvaljujući sindikatu, sprečeno je potpuno uništenje svih preduzeća. Pred nama je zadatak da, najpre, sačuvamo radna mesta onima koji rade u preostalim kruševačkim preduzećima“, naglasio je on.
Ukazavši da će i u narednom periodu biti puno problema i neuspeha, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da jedino zajedno i jedinstveni možemo, korak po korak, da ipak doprinesemo da bude bolje.
„Od početka 90. Godina, svi periodi su nam bili teški. Kulminacija je bila privatizacija koja je, ne samo uništila privredu, već počela da razgrađuje institucije države“, podsetio je on.
Govoreći o Zakonu o radu i sindikalnoj borbi protiv usvajanja tog antiradničkog akta, Orbović je ceo taj proces definisao kao „nasilno ukidanje socijalnog dijaloga i nasilno usvajanje zakona“.
„Mi smo pokazali spremnost da se borimo. Nažalost, zbog skupštinske većine naša borba nije mogla da zaustavi usvajanje zakona kojim su smanjena prava radnika. Najgora posledica usvojenog zakona jeste prestanak važenja kolektivnih ugovora, i to nam je prioritet u narednom periodu, jer samo kolektivnim ugovorima možemo da vratimo neke od ukinutih vrednosti i radničkih prava“.
Govoreći o organizaciji SSSS, Orbović je podsetio na prisutne dileme i rasprave o tome da li nam je potreban sadašnji način organizovanja.
„Smatram da, zahvaljujući ovakvoj organizaciji, odnosno kombinaciji granskog i teritorijalnog principa, mi trajemo već 112 godina. A, i vi u Kruševacu ste najbolji primer za to. Gradskog veće je aktivno učestovalo u rešavanju mnogih problema u kruševačkim firmama. Želim vam da se i u narednom mandatnom periodu, sa istom energijom, borite za svakog radnika i svako preduzeće u Kruševcu“, istakao je Orbović.
Predsednik Sindikata hemije i nemetala Srbije, Ljubiša Nestorović, ocenio je da je teritorija okosnica orgnizovanja SSSS, „što dokazuje slabost drugih centrala koje takvu organizaciju nemaju“.
„Promene su nam potrebne, ali isto tako neophodan je i opstanak i teritorijalnog i granskog principa. S obzriom na to da je Kruševac grad hemije, naš granski sindikat je maksimalno bio uključen u sve aktivnosti koje je Savez vodio. Nažalost, nismo bili ni dovoljno jedinstveni ni dovoljno masovni. Hendikep je i skupštinska većina i ćinjenica da nemamo opoziciju, pa se zakoni usvajaju uprkos našim žestokim otporima. Solidarnost nismo pokazali ni na protestima pojedinih granskih sindikata ili pojedinih firmi, poput ’14. oktobra’, čiji su zaposleni mesecima sami protestvovali“, rekao je Nestorović.
On je izrazio uverenje da će SSSS, posle izmena Statuta, u novom mandatnom periodu izaći jedinstveniji, na zdravim osnovama, solidarniji i svesniji da smo samo tako ozbiljan faktor u društvu“.
Predsednik Unije poslodavaca resavskog okruga Zoran Ponuševac rekao je da nas različite muke muče, ali da ćemo zajednički, uz međusobnu toleranciju, pregovaranje i dogovore uspeti da nađemo prihvatljiva rešenja za obe strane.
„Nažalost, trećeg partnera nismo imali, odnosno uključenost države u socijalni dijalog je vrlo mala. Svesni toga da su ključ uspeha svakog poslodavca njegovi zaposleni, u ime našeg udruženja obećavam da ćemo i ubuduće biti spremni na razgovore, uvažavanje, kao i da ćemo dati doprinos kontinuiranoj edukaciji svih vaših članova i radnika“, istakao je Ponuševac.
Sa Skupštine je, jednoglasno, u ime radnika Kruševca dat predlog da i u narednom mandatu Savez vodi Ljubisav Orbović.

SINDIKATI: HILJADE LJUDI RADI U NEBEZBEDNIM USLOVIMA

26. februar 2015  • 871 Opširnije

U Srbiji je, prema procenama sindikata, na radnom mestu ugroženo gotovo 400.000 radnika, jer radi u nebezbednim uslovima, izjavio je danas sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović. "U Srbiji u proizvodnim zanimanjima radi oko 350.000 ljudi, a više od polovine je danas ugroženo i radi u nebezbednim uslovima, kao i još oko 200.000 onih koji rade u sivoj zoni", rekao je on novinarima na početku dvodnevnog Regionalnog foruma o bezbednosti i zdravlju na radu.
Prema njegovim rečima, stanje bezbednosti i zdravlja na radu se u Srbiji godinama ne menja i u konstantnom je zaostatku za zemljama EU.
Mihajlović smatra da je glavni razlog, pre svega, velika rasprostanjenost sive ekonomije gde država nema kontrolu nad bezbednošću radnika, ali i veliki broj preduzeća u restrukturiranju koje su tehnološki zastarela i gde ima blizu 300.000 radnika koji primaju minimalac ili ne primaju ni to.
"Ljudi se bore da u tim firmama dobiju platu. Malo se vodi računa o njihovoj bezbednosti i zdravlju. I oni su svesni da na tim radnim mestima uništavaju sebi zdravlje, ali su prinuđeni da ostanu u takvim uslovima kako bi zadržali zaposlenje i kakve-takve redovne prihode", rekao je on.
Mihajlović smatra da je takvo stanje neprihvatljivo i da mora da se podigne svest poslodavaca i zaposlenih o tom problemu, ali i da se smanji siva zona i poboljša tržište rada.
"Kad budemo oslobodili ljude straha zbog gubitka radnog mesta i kada budu mogli da rade produktivno, više će pažnje posvetiti sebi i standardima bezbednosti i zdravlja na radu", kazao je on.
Mihajlović je rekao da Srbija ima dobar zakon koji štiti radnike na radnom mestu, ali da je njegova primena problematična, odnosno da kažnjavanje poslodavaca koji se ne pridržavaju tih zakonskih akata ne postoji ili je vrlo mala kazna.
Na forumu će predstavnici iz Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Albanije, Holandije i Srbije raspravljati o unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu.
Razmatraće se prioriteti i prepreke za bezbednost i zdravlje na radu i uključivanje sindikata u rešavanje problema u toj oblasti.
Skup je organizovao Evropski sindikalni institut, u saradnji sa Savezom samostalnih sindikata Srbije I UGS Nezavisnost.

FORUM O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU

25. februar 2015  • 870 Opširnije

Evropski sindikalni institut, u saradnji sa Savezom samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, 26. i 27. februara 2015.godine, u beogradskom hotelu “Moskva”, sa početkom u 9 časova, organizuje veliki sindikalni regionalni Forum o bezbednosti i zdravlјu na radu.
Predviđa se učešće oko 50 predstavnika sindikata zemalјa Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Makedonija, Crna Gora, Srbija) i eksperti iz Holandije i Belgije ( Evropski sindikalni institut).
Pored predstavnika sindikata, očekuje se i učešće predstavnika Unije poslodavaca Srbije, Socijalno-ekonomskog saveta, Inspektorata za rad i Uprave za bezbednost i zdravlјe na radu.

SINDIKAT METAL SISTEMA OPTUŽUJE AGENCIJU

25. februar 2015  • 869 Opširnije

Ponašanje Agencije za privatizaciju prema preduzeću „Metal Sistemi“ u direktnoj je suprotnosti sa izjavama premijera Vučića prilikom nedavne posete Švedskoj.
Samostalni sindikat preduzeća „Metal sistemi“, u saopštenju za javnost podseća da je Vučić pozvao švedske investitore da investiraju i da su dobrodošli u Srbiju, i najavljuje da će da uputi pismo premijeru i obavesti ga o svim događanjima.
“Ovo kao i prethodna događanja uveravaju nas u osnovanost naše već više puta ponovljene ocene da je uništavanje preduzeća ‘Metal Sistemi’ deo još od ranije pripremljenog projekta, u šta su uključene neformalne strukture koje zahvaljujući finansijskoj moći i interesima opstaju i zadržavaju uticaj već godinama, bez obzira na promenu vladajućih struktura u državi. Podsećamo da je sastavni deo projekta uništavanja ‘Metal Sistema’ bio i čin stavljanja našeg preduzeća na spisak preduzeća predviđenih za stečaj, jer na desetine preduzeća koja su po svim kriterijumima trebalo da budu lošije rangirana u odnosu na ‘Metal sisteme’ nisu se, za razliku od ‘Metal sistema’ našla na spisku”, ističe se u saopštenju sindikata.
Sindikalci smatraju da je država svih prethodnih godina ostala nema na upozorenja i zahteve koje je sindikat upućivao, a koji su se odnosili, kako ga oni ocenjuju, na zlonamernost i pogubnost načina vođenja preduzeća od strane prethodnog rukovodstva.
“Na razgovoru rukovodstva i sindikata ‘Metal sistema’ sa direktorom Agencije za privatizaciju Ljubomirom Šubarom, 12. februara, a koji je bio posvećen dobijanju podrške za plan sprovođenja privatizacije ‘Metal sistema’ koji je ovom prilikom predstavljen, direktor Agencije je pored podrške našem planu, ovlastio rukovodstvo ‘Metal sistema’ da obavi razgovore sa zainteresovanim strateškim partnerima i ukoliko oni izraze ozbiljnu zainteresovanost da ih odmah dovede na razgovor sa direktorom Agencije. Već 13. februara 2015.god. otpočelo se sa razgovorima. Firma iz Švedske, čije ime ne navodimo na zahtev vlasnika, u potpunosti je ostala pri ponudi koju je već svojevremeno dala u pismu o zainteresovanosti dostavljenom Agenciji, a koja se odnosi na nameru da preuzme veći deo ‘Metal sistema’, da zadrži proizvodni program fabrike lanaca, da zadrži sve radnike koji rade na ovom proizvodnom programu, kao i da investira u osvajanje više novih proizvodnih programa”, navodi se u saopštenju.
Na osnovu ovakve ponude rukovodstvo i sindikat „Metal sistema“ su, kako kažu, 13. februara uputili pismo vlasniku firme da što pre dođe u Beograd na razgovor sa direktorom Agencije.
“Vlasnik firme, inače državljanin Švedske, odmah se odazvao pozivu i prvim letom iz Švedske došao na razgovor u Beograd 18. februara. Rukovodstvo ‘Metal sistema’ pokušalo je da zakaže sastanak sa direktorom Agencije, ali uz obrazloženje da je direktor zauzet, sastanak je zakazan sa zamenikom direktora Centra za privatizaciju Ivanom Đukanovićem. Ponašanje gospodina Đukanovića na sastanku koji je trajao manje od 10 minuta bilo je toliko grubo, arogantno i neljubazno da je šokiralo sve prisutne. Sastanak je završen tako što je u prostoriju za sastanke ušao momak iz obezbeđenja i pozvao Đukanovića da se ‘hitno javi direktoru’, nakon čega je on odmah napustio prostoriju. Sve molbe i upućeni zahtevi od strane rukovodstva i sindikata ‘Metal sistema’ tokom prethodnih šest dana, da se sa vlasnikom švedske firme, koji se zbog svojih poslovnih obaveza, 24. februara vratio u Švedsku, organizuju sastanci i da ga primi direktor Agencije za privatizaciju, ostali su bez rezultata”, ističe se u saopštenju Samostalnog sindikata.
Izvor: Šumadijapress

VLADIMIR GVOZDENOVIĆ I U NAREDNOM MANDATU
VODI NOVI SAD

24. februar 2015  • 868 Opširnije

U petak, 20.02.2015.godine, u Velikoj sali Radničkog doma “Svetozar Marković”, održana je Četvrta izborna Konferencija Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, na kojoj je Vladimir Gvozdenović izabran za predsednika Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština za mandatni period (2015-2020).
Zahvalivši se na poverenju, Gvozdenović je istakao da je prioritet SSS Novog Sada da radi na sprečavanju antiradničkih zakona i da se bori za kolektivne ugovore na svim nivoima.
“Hvala svim članovima i prijatelјima na podršci koju sam dobio. Glasno i odgovorno poručujem da je ova Konferencija zalet u naše nove borbe za ostvarivanje bolјih uslova života za radnike u Novom Sadu. Mi ne tražimo mnogo, tražimo da radimo i da za naš rad budemo pošteno plaćeni, tj. da od našeg rada živimo životom dostojnim čoveka”.
Gvozdenović je rekao da je zadatak sindikata da poveća broj članova, što podrazumeva pronalaženje načina da se sindikati obrazuju u privatnim malim i srednjim preduzećima.
Prema njegovim rečima, reforma sindikata podrazumeva I ukrupnjavanje sindikata i teritorijalnih obllika organizovanja, jasno razgraničenje nadležnosti i strogo sankcionisanje pojedinaca koji krše Statut i druge odluke SSSS.
Skupu je prisustvovao i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, koji je naglasio da nam predstoji težak period, “jer se zaposleni sankcionišu, ne samo Zakonom o radu, već i drugim zakonima koji se donose, poput zakona o PIO, stečaju i privatizaciji”.
Iako se Socijalno ekonomski savet formalno sastaje, ključni zakoni za svet rada su, nažalost, usvojeni bez mišljenja socijalnih partnera”, ukazao je Orbović.
“Tražim od svih članova jedinstvo koje nam je neophodno i to više nego ikada. Tražim da zaboravimo razlike u interesima između javnog i realnog sektora, jer su nam svima, bez obzira u kom sektoru smo zaposleni, umanjene plate i prava. Moramo da mobilišemo mlade i nove članove i da brinemo o svakom članu”, istakao je on.
Skup su se obratili i Goran Milić, predsednik SSS Vojvodine, Tomislav Banović, predsednik SSS Beograda i članovi Predsedništva SSSS, Njegoš Potežica i Jugoslav Ristić, koji su, takođe, istakli da nam je neophodno jedinstvo u narednom periodu.
Član SES-a i pokrajinske vlade Miroslav Vasin je istakao da je ponosan na socijalni dijalog u Vojvodini I dodao da ne podržava i ne komentariše “ništa što nije rezultat socijalnog dijaloga”.
Skupu su se obratili i predstavnici Saveta hrišćanskih sindikata Belgije (ACV/CS) i Generalne konfederacije rada Italije.

SINDIKAT DA OKUPI INTELEKTUALCE I MLADE

24. februar 2015  • 867 Opširnije

U Novom Pazaru je, u organizaciji predsednika Gradskog veća Fikreta Bejtovića, održana konferencija na temu “Novi svetski poredak i sindikati”.
Skup je, u ime Saveza samostalnih sindikata Srbije, otvorio Milan Grujić, član Predsedništva SSSS i predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije, koji se osvrnuo na probleme radnika u Srbiji.
Profesor Sajim Jorgun održao je predavanje na ovu temu, započevši konstatacijom da novi svetski poredak ne postoji, jer poredak podrazumeva uređene odnose i pravila ponašanja, pa je zbog toga trenutno stanje u svetu nazvao “novim svetskim poremećajem”.
“Globalizacija koja bi trebalo da bude osnov ovakvog poretka - ne postoji. Tržište I kapital jesu globalni, ali je radna snaga ostala nacionalna, bez koje ne može da postoji sistem. Zakoni koji nameću kapital i tržište ne mogu da štite radnike, jer zahtevaju fleksibilnost radnih uslova, pa je tendencija u svetu da svi propisi koji štite radnike koliko je moguće treba da budu ukinuti”, ukazao je on.
Jorgun je istakao da strategija sindikata treba da bude bazirana na objektivnim potrebama radnika, da ciljna grupa treba da budu i nezaposleni, a da sindikalni pokret ponudi alternative kako bi kao pokret opstao.
“Sindikat će morati da počne da se bavi svim problemima društva, a ne samo kolektivnim ugovorima. Moraće da bude inicijator i za insfastrukturne projekte, preuzimanje fabrika i da pokrene sve one inicijative kojima se do sada nije bavio. Moraće da mobiliše i intelektualce i nezaposlene. I za sve to je neophodno jedinstvo, jer to ne može ni pojedinac ni mala grupa”, naglasio je profesor Jorgun.
Na skupu je zaključeno da je neophodno da sindikalni pokret u budućnosti organizuje I intelektualce, nezaposlene, žene i mlade, jer samo tako može se sa uspehom odupreti trendu umanjenja svih prava zaposlenih.

NAJAVLЈEN SINDIKALNI PROTEST PRED OPŠTINOM VRBAS

23. februar 2015  • 866 Opširnije

Protest u organizaciji Saveza samostalnih sindikata opštine Vrbas, uz podršku svih sindikalnih organizacija iz javnih ustanova i preduzeća koja se finansiraju iz opštinskog budžeta, kako je najavio Goran Roganović, predsednik Veća SSSO Vrbas, biće održan u sredu 25. februara.
Odlučeno je tako u petak, na sastanku u Opštinskom veću Sindikata, nakon što su dan ranije zbog neredovne isplate zarada protestvovali zaposleni u Predškolskoj ustanovi „Boško Buha”.
Podršku nezadovolјnim radnicima PU pružile su sindikalne organizacije Kulturnog centra Vrbasa, JP za prevoz putnika, JP za informisanje, Opštinske uprave i drugih preduzeća i ustanova.
Cilј protesta je upoznavanje javnosti sa teškim materijalnim položajem zaposlenih u ovoj delatnosti, a zahtevi su hitna isplata zaostalih plata i prestanak diskriminacije zaposlenih po raznim osnovama kroz sistematizacije u pojedinim javnim preduzećima i ustanovama.
Predsednik opštine Vrbas dr Bratislav Kažić iskazao je spremnost da sa svima razgovara o problemima, ali je istakao da je opština Vrbas opterećena dugovima napravlјenim uprethodnim godinama.
“Kada smo preuzeli vlast u nekim preduzećima čak četiri ili pet plata je kasnilo. Ono što su zaposleni dobijali, nije bilo kompletno, jer su nedostajali doprinosi državi. U Predškolskoj ustanovi kasnila je jedna plata, sada dve ili jedna i po. Zatekli smo budžet potrošen za godinu dana unapred, pri čemu je opština morala da servisira tekuće poslovanje i isplaćuje plate, što nije bilo izvodlјivo da sa ovakvim prilivom sredstava. Naravno da nam zbog kašnjenja plata vaspitačima nije drago, ali mi moramo da sačuvamo funkcionisanje cele opštine, bez blokade računa, što smo uspeli”, rekao je Kažić.
Januarski priliv u opštinski budžet nikada nije bio manji, a za plate u javnom sektoru potreban je 41 milion dinara mesečno, izneo je predsednik opštine, negirajući ocenu sindikata da je 13 miliona dinara transfernih sredstava dovolјno za isplate plata zaposlenih u javnom sektoru.
“Da li se predlaže da obustavimo sve drugo što plaćamo, putne troškove za đake i studente, razne subvencije za užine ili smeštaj u tu istu Predškolsku ustanovu, samo da bi se isplatilo 17,5 miliona dinara za jednu i po zaradu 174 zaposlenih u vrtićima”?
Lokalna samouprava Vrbasa suočava se sa 906 miliona dinara duga iz ranijeg perioda, ali izmiruje sve obaveze, uredno vraća kredite, pa je lane dug smanjen za oko 100 miliona dinara, i to bez ijednog dana blokade računa. Za ono što je urušavano prethodnih godina trebaće vreme da se oporavi, poručuju iz Opštine.
Izvor: Dnevnik

SINDIKAT NAJOŠTRIJE OSUDIO NAMERU UIKS

23. februar 2015  • 865 Opširnije

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije osuđuje nameru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija da se otpuste zaposleni na određeno vreme u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.
Naime, zaposleni na određeno vreme radili su više godina, jer su ta mesta neophodna i, pre svega, upražnjena. Višegodišnji problem srpskih zatvora jeste nedostatak smeštajnog prostora i manjak zatvorskog osoblja. Manjak kadrova „pegla se“ isplatom prekovremenih sati rada, pa tako samo jedan zatvor godišnje isplati 60.000 sati prekovremenog rada. Zaposleni na neodređeno vreme prisiljeni su na prekovremeni rad iako ih on opterećuje. Zapošljavanje novih kadrova koštalo bi manje i sigurno je da otpuštanje radnika na određeno vreme neće dovesti do ušteda.
Prema pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji u zatvorima je predviđen broj zaposlenih od 6.073 a popunjeno je tek oko 3.700 mesta. Dakle, 40% radnih mesta je upražnjeno. Zaključivanje ugovora o radu na određeno vreme sa istim licem, više puta i više godina nije u skladu sa zakonom, jer se radni odnos na određeno vreme umesto kao izuzetak primenjuje kao pravilo. Ovde je zloupotreba i povreda zakona očigledna, jer da su ta lica radila loše ona ne bi bila ponovo angažovana.
Uzimajući u obzir činjenicu da su zaposleni više godina zasnivali radni odnos na određeno vreme, sa fiktivnim prekidima i izmenama zvanja radnih mesta, mimo zakonom predviđenih slučajeva za rad na određeno vreme, Sindikat će tužbom u ime tih zaposlenih pokrenuti postupak za utvrđivanje radnog odnosa na neodređeno vreme, jer su ta radna mesta sistematizovana i upražnjena.
Predsednica
Slađanka Milošević

ORBOVIĆ U SRPSKOJ FABRICI STAKLA

20. februar 2015  • 864 Opširnije

Na inicijativu predsednika samostalnog sindikata Srpske fabrike stakla Živojina Matejića, u Paraćinu je održan zajednički sastanak predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića sa poslovodstvom i rukovodstvom sindikata fabrike.
Sastanku su prisustvovali i direktor fabrike Borislav Vuković, predsednik SSSS za grad Jagodinu Miroslav Gajić i poverenik za opštinu Paraćin Mikica Simić.
Na sastanku je ukazano da je, uprkos činjenici da je investitor uložio znatna sredstva u fabriku, račun trenutno u blokadi, dok su zaposleni zabrinuti za njihova radna mesta. Nakon tri socijalna programa, oko hiljadu radnika je napustilo fabriku, pa je sada zaposleno 800 radnika.
Predsednik Orbović je naglasio da za sindikat i zaposlene predstoji težak period i da zato moramo poboljšati organizaciju i zajedničkim snagama nastaviti borbu za pravedniji svet rada.
S obzirom na loš Zakon o radu, nastojimo da doprinesemo potpisivanju što većeg broja granskih kolektivnih ugovora, kako bi radnici bili zaštićeni, istakao je Orbović.
Posle sastanka, u povereništvu je održan sastanak, nakon kojeg je organizovana i konferencija za novinare.

SVI SKUPA U ODBRANU PRAVA NA ŠTRAJK

19. februar 2015  • 863 Opširnije

Posle višemesečnih najava i velikih napora koje su Međunarodna konfederacija sindikata, Svetski granski sindikati i brojne nacionalne sindikalne organizacije uložili u organizaciju čitave akcije, juče je u celom svetu obeležen Svetski dan borbe za zaštitu prava na štrajk.
Naš SSSS je na centralnom protestnom skupu u Briselu predstavlјao Goran Milić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i potpredsednik Veća SSSS.
Trenutak za pokretanje tako velikog broja radnika nije izabran slučajno – sve se odigralo u predvečerje redovne godišnje Konferencije Međunarodne organizacije rada (MOR), na kojoj će biti odlučeno treba li oštar sukob radničkih i poslodavačkih predstavnika u toj organizaciji oko prava na štrajk epilog da ima pred Međunarodnim sudom pravde (MSP).
Socijalni partneri koji u ova neoliberalna vremena sve više liče na borce u areni, a sve manje na saradnike u zajedničkom poslu unapređenja ekonomske i socijalne situacije, sukoblјavaju se oko toga da li temelјna Konvencija broj 87 o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organizovanje uklјučuje i pravo na štrajk. Ne treba zaboraviti da je Međunarodni sud pravde najviša instanca predviđena za rešavanje sporova koji nastaju u okrilјu MOR.
I dok radnički predstavnici nastoje da se postojeći spor reši pred MSP, poslodavci i predstavnici vlada (pre svega SAD, Ujedinjenih arapskih emirata, Zimbabvea, ali i Rusije, Kine i Irana) – tome se energično protive. Sukob je izbio na godišnjoj Konferenciji 2012. kada je prvi put posle 1926. godine poslodavačka grupacija blokirala raspravu o najtežim slučajevima kršenja radničkih prava, nezadovolјna tumačenjem koje je dao najmerodavniji skup pravnika MOR okuplјen u Komitetu eksperata. Na mišlјenje Komiteta da je pravo na štrajk nezaobilazni elemenat Konvencije 87., oni su reagovali tvrdnjom da se to pravo u Konvenciji ne pominje i da Komitet nema pravo da taj dokument tumači samovolјno.
Šaran Barou, generalni sekretar MKS, oštro je upozorila da ponašanje poslodavaca predstavlјa „pretnju zgradi modernih radnih odnosa i dovodi u pitanje samu Međunarodnu organizaciju rada“.
Ovakvo mišlјenje deli i ogromna većina radnika i sindikalista širom sveta, pa stoga nije ni čudo da je učešće u manifestacijama bilo tako masovno.

ŠTA PREDVIĐA DOGOVOR SA PROSVETARIMA

13. februar 2015  • 862 Opširnije

Posle gotovo tri meseca zakonskog štrajka i skraćenja časova na pola sata, članovi dva od četiri sindikata, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat "Nezavisnost", od 18. februara prekidaju štrajk i normalizuju nastavu. Dva sindikata i dalje u štrajku.
Povratak na časove od 45 minuta prihvatilo je oko 360 škola, dok će članovi druga dva sindikata raditi i dalje skraćeno. Odluku o ponuđenom sporazumu Ministarstva i Vlade objaviće, kako kažu, narednih dana.
Nakon 14 nedelja štrajka, dobijeno je najviše što se u ovom trenutku moglo dobiti, kažu sindikati. Pronađeno je rešenje za svaki od zahteva, pa čak i za onaj najteži, koji se tiče finansija. Izuzeća od smanjenja plata nema, ali je Vlada, kako navode, obećala da će pomoći prosvetnim radnicima.
Ružica Todić iz Sindikata "Nezavisnost" kaže da je Vlada pristala da isplati pomoć i nagradu koja se zove novogodišnja.
"Ono što je bilo sporno, a što sve zanima, jeste trenutak kada će ta nagrada biti isplaćena. Ta dilema je otklonjena time što se Vlada obavezala da ti pregovori krenu što ranije, a najkasnije prvog juna", kaže Todićeva.
Ta pomoć biće, kažu, u visini plate svakog zaposlenog. Prema sporazumu, sindikati će učestvovati u radnoj grupi za izradu platnih razreda, a njihova primena treba da počne u januaru 2016. godine.
Za Poseban kolektivni ugovor kažu da je bolji od prethodnog, jer su dobili veću sigurnost. Rešavanje pitanja profesora koji su tehnološki viškovi i dalje je prioritet.
Aleksandar Ničić iz Sindikata obrazovanja Srbije kaže da su predvideli i druge krugove prioriteta gde se otvara mogućnost za one zaposlene koji godinama rade sa malim procentom radnog vremena da sada ukrupne svoje radno vreme do 100 odsto. "Na taj način stvoriće se uštede u budžetu", smatra Ničić.
Na odgovor štrajkača preostala dva sindikata – još se čeka.
Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da će Unija imati sednicu Glavnog odbora u ponedeljak, i to je jedino mesto gde počinju i gde se završavaju štrajkovi.
"Kao i za sve, neki su zadovoljni, neki nisu. Šta će na kraju odlučiti, videćemo u ponedeljak", rekla je Jankovićeva.
Nadoknada časova nije obavezna. Nastavnicima je prepušteno da procene ima li za to potrebe. Sporazumom je utvrđeno da se protiv onih koji su štrajkovali ne preduzimaju nikakve zakonske mere i da im se plate ne umanjuju.
Izvor:RTS

DATI ŠANSU PRE STEČAJA

11. februar 2015  • 861 Opširnije

Vlada Srbije je, u cilјu završetka procesa privatizacije, donela Akcioni plan kojim je u skladu sa Zakonom o privatizaciji predviđeno da se okončanje privatizacije može sprovesti i kroz postupak stečaja. Kod 188 preduzeća nisu ispunjeni uslovi za donošenje odluke o merama za rasterećenje subjekta privatizacije, i ona će ići u stečaj.
Savez samostalnih sindikata Srbije traži da se za sva preduzeća koja imaju perspektivu na tržištu i koja bi mogla profitabilno da posluju, kroz javno privatno partnerstvo, obezbedi kvalitetan menadžment, reorganizacija i dokapitalizacija.
Otpuštanje zaposlenih u Srbiji, makar to bilo i uz socijalni program, nije mera za rešavanje pitanja narasle nezaposlenosti koja je među najvećim u regionu i Evropi.
Određena preduzeća, poput onih iz oblasti remonta lokomotiva, železničkih i vučnih vozila, zbog ukupnog zapuštenog stanja u železnici nisu bila u situaciji da u punoj meri koriste kapacitete i dokažu svoju tehničku i tržišnu sposobnost, ali pretpostavlјamo da će sada kada se menjaju investicioni uslovi vezani za obnovu infrastrukture i voznog parka srpskih železnica, biti ekonomski rentabilna. Slično je i sa preduzećima iz oblasti vagonogradnje, izrade metalnih konstrukcija...
Da li Srbiji zaista ne trebaju preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije, građevinarstva, izgradnje puteva, autoputeva i hidro-građevinskih objekata, polјoprivrede, gajenja voća, šumarstva, ribarstva i drugih oblasti.
Pojedina preduzeća sa te liste ostvaruju dobar nastup na tržištu, njihovi proizvodi su traženi u Srbiji i inostranstvu, ali nisu rasterećeni dugova iz prethodnog perioda, nemaju finansijsku podršku banaka i kreditne linije za izvoz.
Smatramo da, pored stranih investicija, racionalne potrošnje i budžetske štednje, treba obezbediti određena komercijalna, domaća, bankarska i finasijska sredstva koja će se usmeriti izvozno i tržišno profitabilnim granama, rastu i razvoju domaćeg razmenjivog realnog sektora, povećanju uposlenosti i rastu bruto društvenog proizvoda.

NAJAVA ŠTRAJKA U UPRAVI I PRAVOSUĐU

10. februar 2015  • 860 Opširnije

Predstavnici sindikata uprave, pravosuđa i SOPOS-a najavili su danas štrajk zaposlenih u ovim delatnostima ukoliko ne dođe do dogovora sa predstavnicima vlade i nadležnim ministarstvima o usaglašavanju odredaba posebnog kolektivnog ugovora.
Oni su na konferenciji za novinare poručili da su pregovori o usaglašavanju odredaba tog ugovora prekinuti 6. februara usled, kako tvrde, nezainteresovanosti ministarstava rada i državne uprave i lokalne samouprave i finansija za dalјi tok pregovora, kao i nametanja "imeprativnog stava" o tim pitanjima.
Predsednik Sindikata uprave Srbije Nјegoš Potežica je istakao da predstavnici zaposlenih u državnoj upravi i pravosuđu zahtevaju da se njihova materijalna davanja definišu više od onog što je propisano zakonom.
On je dodao da predstavnici sindikata traže materijalna davanja kao i kod drugih korisnika budžeta, koji su potpisali kolektivne ugovore, ali da predstavnici ministarstava i vlade žele da svedu ta davanja na zakonske okvire.
Predsednica Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije Slađanka Milošević istakla je da su plate pratećeg osoblјa, koje će stupiti u štrajk upozorenja, duplo manje od prosečne zarade u Srbiji.
Potežica je dodao da je nastavak pregovora sa predstavnicima ministarstava zakazan za 12. februar, posle čega će biti jasnije kakve će biti dalјe aktivnosti o usaglašavamnju odredaba Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe.
Izvor:Tanjug

INTERVJU: VLADIMIR GVOZDENOVIĆ

10. februar 2015  • 859 Opširnije

Ocenite proteklu 2014. iz ugla sindikata?
Moramo biti iskreni i reći da ne možemo biti zadovoljni 2014.godinom kad je reč o rezultatima koje je postigao sindikat. Međutim, pitanje je koliko je sindikat i mogao da utiče na određena dešavanja. Na primer, doneto je 11 zakona bez socijalnog dijaloga, bez učešća sindikata, bez javnih rasprava. Kad kažemo bez učešća sindikata, ne mislimo da sindikat nije želeo da učestvuje, naprotiv, nego je vlast isključila sindikat iz svih odluka koje je donosila.
Novim radničkim ustavom – Zakonom o radu, izgubili smo ono što su naši preci saborci u XIX veku izborili krvlju. Posledica je drastično smanjenje prava radnika, a u kombinaciji sa Zakonom o PIO, 2014. godina ostaće upamćena kao godina ozakonjenja umanjivanja i ukidanja mnogih radničkih ali i ljudskih prava. Nažalost, trend smanjivanja prava radnika zahvatio je sve zemlje Evrope i sveta, ali to svakako ne može biti opravdanje na izrazitu flegmatičnost radnika u Srbiji kojima ta prava ipak idu i stepenicu niže. Sramna je i kampanja vlasti za poboljšanje privredne delatnosti i investiranja u Srbiji koja se zasniva na video spotu za čije emitovanje na CNN stanici su plaćene velike pare, dok je akcenat u spotu stavljen na visoko kvalifikovanu, ali najjeftiniju(i potpuno obespravljenu) radnu snagu u Srbiji i na taj način je vlast potpuno ponizila sopstveni narod.

Ostao je gorak ukus zbog donešenih novih ZORa i Zakona o PIO koji radnike guraju na ivicu ljudskog dostojanstva, a već se najavljuju novi, još nepovoljniji, šta očekivati?
Kada je reč o najavljenim novim zakonima, zakona o radu, zakona o štrajku i zakona o sindikatima, od njih ne očekujemo ništa dobro. Do sada su izmene uvek išle na štetu radnika, a uvereni smo da je i sada takav plan. Iskreno se nadam da će vlast razmisliti i da će početi da donosi zakone onako kako bi trebalo, socijalnim dijalogom i sa našim učešćem. Postoje informacije da je kreiranje novog zakona o radu već počelo i da se određena neformalna grupa već sastaje i radi na njegovoj izradi. Naravno, ni ovaj put reprezentativni sindikati nisu uključeni u proces, te smo insistirali da to pod hitno bude učinjeno.
Sindikat je jasno tražio obrazloženje vlasti u vidu saopštenja u kom će se reći zbog čega se ovaj zakon menja ponovo nakon 6 meseci od kada je promenjen i šta to nije usklađeno sa direktivama Evropske unije. Takođe, sindikat je tražio i hitnu sednicu Socijalno ekonomskog saveta, ali ni na jedno od ovih zahteva sindikat još nije dobio odgovor.

SSSNS učestvuje u radu SES-a na nivou grada Novog Sada. Da li ste zadovoljni saradnjom sa socijalnim partnerima i da li ima rezultata?
Socijalni savet Novog Sada je jedan od najboljih u Srbiji. Postoji već 9 godina i u mnogome je doprineo unapređenju života naših sugrađana. Predstavnici vlasti u Novom Sadu su, čini mi se, za razliku od predstavnika vlasti na nivou republike, shvatili važnost socijalnog dijaloga i on vrlo dobro funkcioniše. Odgovornost se deli podjednako na sve socijalne partnere koji ravnopravno učestvuju u izgradnji bolje budućnosti, i to je model na koji svaka vlast treba da se ugleda. Rešen je veliki broj pitanja od značaja za novosađane i nadamo se da će SES nastaviti da radi u tom pravcu. Jedina zamerka je brzina rešavanja problema oko kojih je usvojen način za rešavanje, ali se nadamo da će i to biti preva ziđeno, te da će realizacija biti odlučnija.

Bilo je štrajkova, bilo je protesta...Koliko su bili uspešni, da li ste zadovoljni?
Bilo je štrajkova, bilo je protesta počevši od onih u sindikalnim organizacijama do onih velikih koji su bili u sklopu borbe protiv zakona o radu. Mi smo zadovoljni u kom pravcu ide podizanje svesti radnika jer donedavno smo živeli u jednom drugačijem sistemu gde je sindikat postojao više kao forma, a ne kao suština jer nije ni imao razloga da postoji da bi se borio zaprava radnika jer su ona bila na visokom nivou u tom sistemu. Veliki broj naših članova misli da se sindika bori za njih samo zato jer su oni članovi, a ne shvataju da članovi čine sindikat, a njihovo zajedničko delovanje čini snagu sindikata. Svako mora da se bori kako za sebe, tako i za drugog člana. Svesni smo da svest ljudi oko toga ne može da se promeni odjednom, ali smo takođe svesni da svako putovanje počinje jednim korakom, a gledano na taj način, mi možemo biti zadovoljni. Najbolji primer je da su ljudi pre tri godine na prvomajsku šetnju došli u broju od oko 500, a već narede 1500, i konačno prošle oko 5000. Ukoliko se progresija nastavi tim tempom, mogu se očekivati značajni pomaci u borbi za prava radnika. Dakle, štrajkovi i protesti su bili vrlo različitog uspeha, od uspešnih na nivou sindikalnih organizacija, pa do neupešnih kad je reč o gorepomenutim zakonima. A da li smo zadovoljni... odgovor je možda najtačniji ako kažem – nismo zadovoljni učinjenim, ali smo zadovoljni potencijalom koji je sindikat pokazao u ovom periodu sazrevanja svesti o značaju sindikata.

Kako ocenjujete rad Vlade Republike Srbije u protekloj godini, da li rade u interesu građana ili?
Mi kao sindikat smo tu da se borimo za bolje uslove rada i veće zarade naših članova i u skladu sa tim smo i bićemo kritičari svake vlasti jer uvek želimo bolje i više. Ako se uzme u obzir kako žive naši članovi, jasno je da nismo zadovoljni.

Izabrani su novi predsednici SO i predsednici gradskih odbora sindikata Novog Sada. Kakav je Vaš utisak, šta očekuje od njih?
Imamo velik broj predsednika sindikalnih organizacija koji su ponovo izabrani, imamo i novih.pred njima je jako teška borba. Možda i najveći teret pada upravo na njihova pleća, a gde je teret tu je i odgovornost, a gde je odgovornost tu su i zasluge. Mlađim, neiskusnijim ćemo pomagati, edukovati ih, uvoditi ih u posao, od starijih očekujem da će pomoći kako mlađima tako i nama, kao i do sada. Što se tiče Gradskog veća Novog Sada, očekujem da nas i dalje krasi duh jedinstva i solidarnosti i da pokušamo da se odupremo svakodnevnim iskušenjima koja nas pritiskaju.

Ostvarena je značajna saradnja SSSNS sa civilnim sektorom... Zašto je to važno i hoće li se nastaviti?
Kao prvo uspostavljena je saradnja sa civilnim sektorom, sa velikim brojem nevladinih organizacija koje imaju slične interese kao i mi, a to je poboljšavanje života radnika, ali i unapređenje društva uopšte. Ovo je samo nastavak širenja savezništva sindikata jer mi već u Veću imamou predstavnike mladih, penzionera i invalida, i na taj način okupljamo širok spektar građana koji su spremni da se bore za bolje. Ostvarena je saradnja na nekoliko projekata koja je prepoznata kao dobra u raznim slojevima društva u Srbiji, ali i drugim zemljama u okruženju gde je predstavljena kako uzor. Saradnju ćemo svakako nastaviti i ove, ali i narednih godina.

Za kraj, kakva su očekivanja i koji su prioriteti SSSNS i opština u 2015. godini i Vaša poruka članovima?
Očekujemo da se u ovoj godini sindikati bolje organizuju, pre svega kada je reč o reformi sindikata koja bi po mom mišljenju trebala da ide u smeru ukrupnjavanja grana i teritorija jer bi na taj način sindikat izašao kao mnogo jači. Nastavićemo sa međunarodnom saradnjom, pokušaćemo da uđemo u neke projekte sa kolegama iz EU, i na sve načine ćemo pokušati da omasovimo organizaciju koja je u ovom smislu pogođena u ovoj, najblaže rečeno nepoštenoj privatizaciji. Nije tajna da ljudi često budu na meti pritisaka ukoliko pokušaju da se sindikalno organizuju, ali mi ćemo sve učiniti da ih zaštitimo i da pronađemo način da im pomognemo, i ne samo to, već i da poslodavce uverimo da sindikat nije štetan već koristan za svaku organizaciju koja želi dobro da funkcioniše. Takođe ćemo pokušati da uzmemo aktivno učešće u donošenju novih zakona jer je to i naše pravo i naša obaveza.
Izvor:SINDIKALNI PULS

MERE VLADE SRBIJE NE DAJU REZULTATE

9. februar 2015  • 858 Opširnije

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ocenio je da mere Vlade Srbije ne daju rezultate, što se vidi po daljem padu industrijske proizvodnje i bruto domaćeg proizvoda.
"Realno gledano, nema nikakvih kvalitetnih pomaka. Broj nezaposlenih po statistici je opao, ali je to jedna dobra akcija koju je sprovela inspekcija rada. Novih radnih mesta realno nema", rekao je Orbović za čačanski portal Ozonpress.
On je naglasio da mere koje su donete za javni sektor, pre svega smanjenje zarada i penzija, za sada ne pružaju nikakve pozitivne efekte.
Izvor: Beta

NESTOROVIĆU NOVI MANDAT

9. februar 2015  • 857 Opširnije

Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije dao je Ljubiši Nestoroviću novi mandat da i u narednom periodu predvodi taj sindikat.
Nestorović je jednoglasno izabran na 4. Kongresu Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije, održanom u blizini Paraćina. Novi-stari sekretar je Tomislav Tanović, dok je za potpredsednika izabran Mirko Đenadić. Izabrani su, takođe, članovi Statutarnog i Nadzornog odbora, usvojeni Izveštaj o radu i Program aktivnosti za naredni period i donet Statut sindikata hemije i nemetala Srbije.
Naglasivši da je za nama najgori period od kada se bavi sindikalnim poslom, Nestorović je rekao da danas, ipak, nećemo kukati, već ćemo načiniti prvi korak i odrediti kako ćemo dalje.
„Imali smo puno aktivnosti i puno uspeha u našem sindikatu, koje smo ostvarili uz pomoć Saveza. U preduzećima iz naše delatnosti, uz pomoć Orbovića, puno toga smo razrešili. Kolektivni ugovori kod poslodavaca su potpisani u više od 80 odsto firmi, jer su i poslodavci prepoznali da Zakon o radu nije dobar. Još u septembru prošle godine smo uputili zahtev Uniji poslodavaca za otpočinjanje pregovora oko potpisivanja granskog kolektivnog ugovora, ali odgovor nismo dobili“, rekao je Nestorović.
Govoreći o Savezu, Nestorović je istakao da je decentralizovana najveća sindikalna centrala na Balkanu, kojoj je i taj sindikat dao potrebnu snagu kako bi sprovela sve zacrtane aktivnosti.
„Sindikat hemije je učestvovao u svim aktivnostima Saveza i dao maksimalni doprinos u osnaživanju centrale. Međutim, sami ne možemo ništa, a zajedno možemo sve. Zato ćemo i dalje pružati punu podršku aktivnostima centrale, jer svi članovi su snaga, pojedinac ne znači ništa“, ukazao je Nestorović.
Prema njegovim rečima, predstavnici tog sindikata su aktivno učestvovali u radu sektorskih grupa koje su osnovane zahvaljujući Orboviću i njegovom dogovoru sa premijerom.
„I, ako vlada pokaže dobru volju i ove grupe nastave da rade, verujem da će se i dobri rezultati brzo osetiti“, ocenio je Nestorović.
Predsednik Orbović je pohvalio dosadašnji rad Sindikata hemije i izrazio uverenje da će tako biti i ubuduće.
„Bili ste maksimalno uključeni u sve aktivnosti koje smo vodili, i borili ste se, na čelu sa vašim predsednikom, za svaku vašu firmu“, rekao je Orbović, dodavši da ćemo u narednom periodu morati da poboljšamo našu organizaciju.
„Ni u sindikatu, ni u firmama, nažalost, nema dovoljno mladih ljudi. A, upravo mladi mogu dati novu energiju svim našim budućim akcijama“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, sindikat je u proteklom periodu, pored svog, obavljao i posao poslodavaca, „što nam ni oni nisu priznavali“.
„Sindikati su obezbeđivali subvencije, borili se za otpremnine za radnike, a ovakve aktivnosti su često prebacivane kao povratak u prošlost, ocenjivane kao antireformske. A i naš je običaj da merimo ’neuspehe’, a njih je u prethodnom periodu, ako ćemo iskreno, bilo malo“, kazao je Orbović.
On je svim članovima tog sindikata i svim ostalim članovima Saveza poželeo da narednih pet godina bude bolje, uprkos sumornim predviđanjima.
„A, to dokazuje i prethodnih 25 godina čekanja boljeg života“, zaključio je predsednik.
Sa skupštine je upućena jednoglasna podrška Ljubisavu Orboviću da i u narednom periodu obavlja funkciju predsednika SSSS.

UTVRDITI ODGOVORNOST ZA POGIBIJU NAŠIH NEIMARA

9. februar 2015  • 856 Opširnije

Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije zahteva od Vlade Srbije, resornih ministarstava, inspekcijskih i pravosudnih organa da hitno utvrde odgovornost pojedinaca i institucija za tragediju u kojoj su nastradala šestorica srpskih radnika u Sibiru.
Život građevinskih radnika iz Srbije još jednom se pokazao kao manje ili skoro nimalo vredan u odnosu na “glad” za profitom i sticanjem materijalnih vrednosti novokomponovane plejade srpskih i svetskih kapitalista koji se prema životima građevinskih radnika odnose kao prema potrošnoj robi.
Po informacijama koje ima naš Sindikat od radnika koji su radili na gradilištima u Rusiji, „Velestroj“ preko kojeg su naši radnici radili u Sibiru, očigledan je primer društveno i socijalno neodgovornog preduzeća koje zabranjuje sindikalno organizovanje, nepoštuje radnička prava, neprimenjuje mere za bezbedan rad, neisplaćuje redovno zarade i druge naknade radnicima koji rade u inostranstvu.
Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije je nedavno uspeo da radnike preduzeća „Ratko Mitrović Dedinje“ koji su članovi ovog sindikata spreči da odu na rad u inostranstvo preko ove firme zbog toga što u ponuđenim ugovorima o radu nije bilo garancije u pogledu redovnosti isplata zarada, sigurnih i bezbednih uslova rada i smeštaja. Takođe, radnike koji su radili na projektu „NPZ Volgogradski“ u Ruskoj Federaciji, a koji su dobili otkaze zahtevajući isplatu zarada i nameravajući da se sindikalno organizuju, naše advokatske kancelarije zastupaju u tužbi za neisplaćene zarade i poništenje otkaza.
Zahtevamo od naših nadležnih organa da se upućivanje na rad građevinskih radnika u inostranstvo reguliše zakonom ili kolektivnim ugovorom kojim bi se utvrdili minimumi prava i obaveza u pogledu uslova rada, smeštaja i bezbednosti na radu.
Takođe, smatramo da svima, koji ne poštuju zakone ove zemlјe ni druga obavezujuća akta i žele da na muci i znoju građevinskih radnika brzo dođu do kapitala, bogatstva i drugih simbola „gazda“ elite, budu oduzete licence i zabrani im se rad u građevinarstvu.
Izrazivši saučešće porodicama tragično nastradalih radnika, Sindikat očekuje da Vlada Srbije povodom ove strašne tragedije proglasi Dan žalosti u našoj zemlјi.

USKORO PREGOVORI O KOLEKTIVNOM UGOVORU U GRAĐEVINARSTVU

6. februar 2015  • 855 Opširnije

Sledeće nedelje trebalo bi da počnu pregovori o novom granskom kolektivnom ugovoru u oblasti građevinarstva, potvrdili su danas predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva I IGM Srbije, Duško Vuković i predstavnik Unije poslodavaca Srbije zadužen za tu oblast, Vesko Raznatović.
Oni su izrazili nadu da će uspeti da postignu dogovor zadovoljavajući za obe strane, istakavši da su i sindikati i poslodavci na istom poslu.
Vuković je ukazao da je prethodni kolektivni ugovor istekao u martu prošle godine, izrazivši uverenje da će pregovori biti uspešni.
Predstavnici Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala organizovali su konferenciju na temu uloge sindikata u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i stanju socijalnog dijaloga kako u Srbiji, tako i u EU.
Vuković je istakao da je u prošloj godini oko 1,2 milijarde evra izdvojeno za javne nabavke u oblasti infrastrukture, a isto toliko i u godini ranije.
Prema njegovim rečima, ovogodišnjim budžetom predviđeno je da se za javne nabavke izdvoji oko 2,5 odsto BDP-a, što iznosi između 700 i 800 miliona evra.
Poređenja radi, u EU se za ove namene godišnje izdvaja oko pet odsto BDP-a, a Srbija teži da se u godinama koje dolaze približi evropskom proseku, naveo je on.
Ražnatović je ukazao da i sindikati i poslodavci imaju zajednički cilj u oblasti građevinarstva, a to je da se eliminiše dosadašnja praksa da strane firme uzimaju posao, a onda domaće izvode oko 90 odsto radova za koji često ne budu plaćene.
Na taj način strane firme izvlače profit iz zemlje a domaće, koje su stvarni izvođači radova, ne dobiju ni deo tog novca, naveo je on. Generalni sekretar Evropske federacije radnika građevinarstva i drveta, Sem Haglund, smatra da je vrlo važno da se kompanije koje na tržištu pribegavaju neregularnim potezima, isključe iz javnih nabavki.
Takva praksa postoji u EU a Srbija bi trebalo da uvede mere pomoću kojih bi to mogla da sprovede, istakao je on.
Šef internacionalnog odeljenja Sindikata građevinarstva Belgije, Tom Deleu, konstatovao je da su javne nabavke veoma bitno pitanje za sve zemlje, ali je i socijalni dijalog jedno od ključnih pitanja za funkcionalno tržište rada. On je rekao da se u Belgiji vodilo računa o socijalnom dijalogu i da je na tom pitanju podrobno rađeno godinama.
Izvor: Blic

TOMISLAV BANOVIĆ VODI BEOGRAD

6. februar 2015  • 854 Opširnije

Tomislav Banović izabran je za predsednika Saveza samostalnih sindikata Beograda.
Dugogodišnji sindikalac i bivši predsednik Saveza sindikata Srbije izabran je Izbornoj skupštini SSS Beograda, dok je na konstitutivnoj sednici novog Veća izabran Željko Karalejić za sekretara.
Banović je zamenio dosadašnjeg predsednika Vladu Andrića, koji je u tri mandata bio na čelu beogradskog sindikata.
Izbornoj skupštini prisustvovao je i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, koji je istakao dosadašnje angažovanje sindikata i članova iz Beograda u svim aktivnostima koje je vodio Savez.
Orbović je rekao da je Andrić doprineo očuvanju I jedinstvu SSS Beograda, kao i Savezu.
„Period za nama obeležile su brojne teškoće i promene. Nažalost, ni za jednu promenu ne možemo reći da je donela dobro radnicima. A sudeći po najavama, moramo se pripremati za nove, veće teškoće“, ukazao je Orbović.
Borili smo se sa sa bivšom i sadašnjom vladom, i to kroz dijalo, ali i na ulicama gradova, u krugovima fabrika i preduzeća. I postizali smo dobre rezultate. Zaustavili smo donošenje tzv. Radulovićevog zakona o radu, ali smo dobili drugi kojim nismo bili zadovoljni i to smo pokazali na ulicama. Nažalost, skupštinska većina je usvojila taj zakon, da bi vlast, odmah po usvajanju, najavila novi. Doneli su nove zakone o PIO, privatizaciji i stečaju, o čijim smo izmenama saznali iz medija i protestima zahtevali da se povuku iz procedure i vrate u pregovore i radne grupe. Procedura, zakonom definisana, za usvajanje zakona od interesa za radnike nije ispoštovana, a zakoni, bez konsultacija sa socijalnim partnerima, po hitnoj proceduri, usvojeni“, podsetio je Orbović.
Prema njegovim rečima, tek nam predstoji borba, možda teža i nepravednija od onih koje smo do sada vodili.
„Pokazalo se da uspehe postižemo kada smo složni, jedinstveni, odlučni, po cenu medijskog linča koji smo doživeli. A teškoće i zadaci će se umnožavati, i zato moramo svi maksimalno da se angažujemo, jer ne može borbu da vodi jedan čovek ili samo najviši organ. Svako u sistemu ima svoju ulogu i odgovornost i uspeh zavisi od svakog pojedinca u organizaciji“, naglasio je Orbović.
On je pozvao na jedinstvo, solidarnost, odlučnost u zahtevima i mudrost u odlukama, kako bi postigli cilj i zaštitili članove i pridobili nove..
Skupu su se obratili i Milan Grujić, Jugoslav Ristić, Olivera Bobić, Mića Vujasinović i Dušan Cekić.
Sa skupštine je predsedniku Saveza Ljubisavu Orboviću upućena podrška da i u narednom mandatnom periodu vodi SSSS.

OLIVERA BOBIĆ NA ČELU SSS NIŠA

4. februar 2015  • 853 Opširnije

Pozdravnim govorom Olivere Bobić, dosadašnje sekretarke Gradskog Veća SSS Niša, formalno je započela III izborna Skupština SSS Niša.
Po usvajanju dnevnog reda i izbora radnih tela, Skupština je jenoglasno usvojila izveštaje o radu, nadzornog i statutarnog odbora i plan aktivnosti za naredni mandatni period.
Za predsednika gradskog Veća SSS Niša, jednoglasno je izabrana Olivera Bobić, a za predsednika Saveza na skupštini je, od strane gradskih odbora sindikata i sindikalnih organizacija, jednoglasno predložen Ljubisav Orbović.
Zahvaljujući se na ukazanom poverenju i podršci koja joj je ukazana, Olivera je istakla da će se u narednom periodu nastaviti praksa u sindikalnom pokretu Niša, da je predsednik samo prvi među jednakima. „Pozitivna energija koju smo imali u predhodnom periodu, zajednički rad i jedninstvo u donošenju odluka, jedinstvo u akcijama, međusobna podrška i stalna komunikacija, nastaviće se i u narednom periodu. Sa zadovoljstvom konstatujem da su takav naš rad i energiju prepoznali mladi ljudi i uključili se u aktivnosti SSS Niša.“
Odajući priznanje Miodragu Miji Randjelović, koji je svojim radom trasirao put sindikata u Nišu, najavila je nastavak takve politike u Nišu jer je i do sada davala pozitivne rezultate, animirala nove članove i učinila da sindikat Niša bude prepoznatljiv u javnosti, zastupljen u medijima.
Čestitajući na uspešnom radu Skupštine, ali i na izborima, i zahvaljujući se na poverenju i podršci koje je njemu ukazano predlogom da i u narednom periodu obavlja funkciju predsednika Saveza, Ljubisav Orbović je istakao da je Oliverin dosadašnji rad i jednoglasna odluka da bude njihov predsednik najbolji dokaz da je dobro radila i poželeo joj da i dalje bude stabilna i odlučna u radu, da donosi mudre odluke i istraje u borbi za prava zaposlenih i jačanje sindikata.
„A neće nam biti lako, i ne retko, postavljaćemo sebi pitanje čemu sve ovo. Čeka nas privatizacija preostalih preduzeća i borba za svako preduzeće, za svako radno mesto. Čeka nas nastavak borbe za otvaranje radnih mesta, protiv daljeg umanjenja prava, borba za dostojanstven rad i dostojanstvene zarade. Započeli smo borbu za potpisivanje kolektivnih ugovora kojima je važnost prestala u skladu sa Zakonom o radu, 29.januara. Na žalost potpisivanje kolektivnih ugovora pa čak ni pregovori u realnom sektoru, nisu započeli i tu nas očekuje ogroman problem, jer praktično nemamo sa kim da ih potpisujemo na granskom nivou. Samo zajedničkim radom, jedinstvom i solidarnošću, masovnošću, ali i odlučnošću i doslednošću u zahtevima možemo pokazati snagu i očekivati rezultate. Pojedinci koji pokušavaju da razjedine, uruše organizaciju zarad ličnih interesa do sada su nanosili veliku štetu pre svega svojim neradom, koji su prikrivali širenjem neistina. Predstoji nam i težak zadatak da usvajanjem Statuta uredimo međusobne odnose, u interesu organizacije i članova“, istakao je predsednik Orbović.
Prisutnima su izbore čestitali i Stević Ratomir, predsednik sindikata šumarstva i prerade drveta Srbije i Milan Grujić, predsednik sindikata zaposlenih u komunalnoj, stambenoj delatnosti i vodoprivredi Srbije.
U svojoj čestitci i Stević je naglasio teškoće koje sindikat očekuju u narednom periodu:“ ne bih ponavljao teškoće koje je predsednik izneo, samo bih naglasio, izmene Zakona o radu idu u pravcu ukidanja ugovora o radu na neodređeno vreme i čeka nas velika borba protiv ovakvog rešenja“.

PENZIONERI U REGIONU ZAJEDNIČKI DO PRAVA

4. februar 2015  • 852a Opširnije

Sindikati penzionera u regionu treba zajednički da vode akcije za veće poštovanje i očuvanje prava penzionera, kao i kupovne moći penzija, zaključeno je na Međunarodnoj regionalnoj konferencijij sindikata penzionera.
Na tom skupu danas u Beogradu, predstavnici penzionera zemalja u regionu složili su se da se pravno-ekonomski i sociijalni položaj penzionera i starijih osoba pogoršava i da dolazi do sve većeg osiromašenja penzionera u svim sredinama.
Po njihovim ocenama, nedopustivo je da se pod bilo kojim izgovorima penzije umanjuju, zamrzavaju ili realno smanjuju i da je svaki takav pokušaj "nepošten i nedostojan od bilo koga, posebno od onih kojima su poverene važne funkcije".
Predstavnici penzionera Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Srbije i Italije zaključili su da je potrebno da se, kao sopstveni zadaci, prihvate zaključci i stavovi Evropske federacije penzionera i starijih lica (FERPA) o tim pitanjima.
"Penzionerima treba omogućitti mnogo veće učešće u socijalnom dijalogu i obavezno konsultovanje njihovih sindikalnih predstavnika po pitanjima koja se tiču ciljeva i mera ekonomske i socijalne politike, kazao je predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) Milorad Vujasinović.
Potpredsednica USPS Marija Todorović kazala je da Srbija ima 1,7 miliona penzionera, od kojih su 59,3 odsto starosni, 19,4 odsto invalidski i 21 odsto porodični penzioneri.
Ona je naglasila da se penzijski sistem Srbije zasniva na međugeneracijskoj solidarnosti, podsetivši da su 1980-tih godina bila tri zaposlena na jednog penzionera i da su svi zaposleni uplaćivali doprinos za PIO, dok je danas taj odnos jedan prema jedan.
"Penzija za pun staž (40 godina za muškarce i 35 za žene), 1980-tih godina se govorilo da treba da bude 80 odsto od plate, ali od tada su penzije padale do 53 odsto prosečne plate, da bi 2008. bile vanredno povećane na 62 odsto. Do novembra prošle godine prosečna penzija u odnosu na prosečnu platu je bila 52 odsto, ali je posle smanjenja penzija u decembru pala na 47 odsto", kazala je Todorović.
Po njenim rečima, 2013. prosečan radni staž svih penzionera u Srbiji za muškarace je bio 34 godina, a za žene 26 godina, dok je prosečna starost umrlih penzionera za muškarce bila 77 godina, a za žene 75 godina.
"Muškarci su penzije prosečno koristili 17 godina, a žene 19", naglasila je Todorović.
Ona je naglasila i da oko 60 odsto penzionera ima penzije do 25.000 dinara, a da su umanjene penzije 650.000 penzionera.
Organizatori Pete međunarodne regionalne konferencije sindikata penzionera "Evropa za penzionere - penzioneri za Evropu", su USPS i Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost i SPI-CGIL.
Izvor: Beta / RTV

DRAGAN TANKOSIĆ PONOVO NA ČELU BAČKE PALANKE

30. januar 2015  • 852 Opširnije

Na Izbornoj skupštini SSS za opštine Bačka Palanka, Bač i Bački Petrovac ponovo je za predsednika izabran Dragan Tankosić.
Sednici, na kojoj su izabrani i novi članovi Veća i usvojen plan rada za naredni period, prisustvovali su i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik SSS Vojvodine Goran Milić i članovi Predsedništva SSSS, Radojko Jovanović i Ljubiša Nestorović, kao i predstavnici drugih granskih sindikata.
Predsednik Orbović je čestitao izbore svima koji su izabrani u svojim sindikalnim organizacijama i najavio im da će se u narednom petogodišnjem mandatu suočiti sa teškim problemima.
Nestorović je istakao da je Veće Bačka Palanke učestvovalo u rešavanju problema u svim preduzećima koja pripadaju sektoru hemije, u čemu se posebno istakao predsednik Tankosić.
„Naša je greška, i za to snosimo krivicu, naročito mi granski sindikati, jer smo decentralizovali Savez. Time smo mu uzeli puno ingerencija i umanjili snagu“, ocenio je Nestorović.
Odgovarajući na pitanja delegata Skupštine, Orbović ih je upoznao sa hronologijom borbe protiv zakona o radu.
Govoreći o najavi vlade da izradi takozvani kodeks rada, Orbović je rekao da je Savez odbio učešće u radu radne grupe za izradu kodeksa sve dok ministar rada ne odgovori na pitanje zašto se menja zakon usvojen pre samo par meseci, a kojim su se, predstavljajući ga kao reformski i savršen - svi hvalili.
Predsednik SSSS je, takođe, najavio veliku akciju učlanjavanja novih članova, sa naročitim akcentom na mlade.
Milić je naglasio da je kao član pregovaračke grupe oko zakona o radu imao priliku da se uveri kako se pregovori vode i koliko se socijalni partneri ne poštuju.
„Krivci za neuspešne akcije smo svi mi, jer je u Beogradu, na poziv Saveza i predsednika Orbovića, u protestima učestvovalo 17.000 ljudi, a da vas podsetim da mi imamo više od 300.000 članova“, rekao je Milić.
Zahvalivši se na ponovo ukazanom poverenju, Tankosić je ocenio da će u narednom periodu biti teško i da je neophodna još čvršće saradnja na svim nivoima.
On je obećao da će i ubuduće to veće aktivno učestvovati u svim akcijama koje Savez bude vodio.

DRAGAN KRZNARIĆ PONOVO NA ČELU SINDIKATA INĐIJE

30. januar 2015  • 851 Opširnije

Na Izbornoj skupštini SSS opštine Inđija, ponovo je za predsednika izabran Dragan Krznarić. Sednici, na kojoj su izabrani i novi članovi Veća i usvojen plan rada za naredni period, prisustvovali su i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik i potpredsednik SSS Vojvodine, Goran Milić i Miodrag Bradonjić i članovi Predsedništva SSSS, Radojko Jovanović i Radomir Stević, kao i zamenik predsednika opštine Inđija Milan Bodiroža. Bodiroža je rekao da sindikati nikada nisu imali niti lak položaj u društvu, niti lak zadatak, a da će, po svemu sudeći, njihov položaj biti još teži u budućnosti. Prema njegovim rečima, lokalna samouprava je tu da pruži podršku, kako bi svim građanima bilo bolje. Bradonjić je rekao da su članovi i rukovodstvo tog opštinskog veća bili dobar tim i da su do sada uspešno radili. „S obzirom da ćemo se boriti da očuvamo i ova umanjena prava, neophodno je jedinstvo i solidarnost“, ukazao je on. Predsednik Orbović je rekao da nas očekuje teška borba, jer je Zakon o radu umanjio prava radnicima i stavio van snage kolektivne ugovore. „Moramo jedinstveno i odlučno, svako na svom nivou, da se borimo da radnici, ali i svi građani Srbije, ipak žive bolje“, rekao je on. Sa skupštine je jednoglasno pružena podrška Orboviću i Miliću da i u narednom mandatu nastave borbu za radnike i njihova prava.

DRAGO TEŠIĆ PONOVO NA ČELU RUME

30. januar 2015  • 850 Opširnije

Na Izbornoj skupštini SSS opštine Ruma, ponovo je za predsednika jednoglasno izabran Drago Tešić. Sednici, na kojoj su izabrani i novi članovi Veća i usvojen plan rada za naredni period, prisustvovali su i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik SSS Vojvodine Goran Milić i članovi Predsedništva SSSS, Radojko Jovanović i Radomir Stević.
Čestitavši onima koji su postali predsednici u svojim sindikalnim organizacijama, predsednik Orbović im je, istovremeno, poručio da su time dobili i „vruć krompir“, jer nas očekuje nimalo lakši period i privredna siutacija u zemlji.
„Svima će nam u organizaciji trebati puno energije, truda i mudrosti da se borimo sa izazovima. Naravno, najvažnije je zajedništvo i solidarnost, jer u tome je snaga sindikata“, istakao je on.
Prema rečima Orbovića, trenutno je aktuelno potpisivanje kolektivnih ugovora u granama i očekuje se da će i javni sektor i zaposleni u njemu taj posao uspešno i brzo završiti.
Međutim, ukazao je on, u realnom sektoru pregovori nisu ni započeli, a čini se da ne postoji ni volja za to.
Novoizabrani predsednik Drago Tešić je naglasio da katastrofalna privatizacija nije zaobišla ni tu opštinu.
„Mnogo privrednih preduzeća imalo je ogromne probleme, tako da nam ni zadaci nisu bili laki. Jedan deo smo uspešno razrešili i ono što je najznačajnije da bi završili i preostale zadatke jeste dobra saradnja sa lokalnom samoupravom i neprekidni socijalni dijalog u okviru lokalnog SES-a“.
On je naglasio da je taj sindikat radom uspeo da postane uvažen partner i nezaobilazan činilac u opštini Ruma.
Sa skupštine je upućena jednoglasna podrška Orboviću i Miliću da i u narednom mandatnom periodu vode saveze u Republici i Pokrajini.

KRIZA SE SUZBIJA INVESTICIJAMA
A NE MERAMA ŠTEDNJE

29. januar 2015  • 849 Opširnije

Autor: G. Vlaović
Organizaciono, kadrovsko i programsko jačanje sindikalnih i poslodavačkih organizacija, u cilju što kompetentnijeg i relevantnijeg učešća u socijalnom dijalogu, predstavlja nasušnu potrebu. U tom procesu veoma je važno uspostavljanje međusobnog poverenja partnera jer je to uslov za jačanje socijalnog dijaloga kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou - kaže za Danas Patrik Ičert, zamenik generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata.
Ičert je nedavno učestvovao na regionalnoj konferenciji "Promocija i jačanje socijalnog dijaloga" u Beogradu u organizaciji Evropske konfederacije sindikata, Evropske asocijacije poslodavačkih udruženja, Evropskog centra poslodavaca i javnih preduzeća i Evropskog udruženja zanatlija, malih i srednjih preduzeća. Na tom skupu su učestvovali predstavnici reprezentativnih sindikata i udruženja poslodavaca iz Srbije, Crne Gore i Makedonije.
- Evropska konfederacija sindikata daje punu podršku svojim članicama u Srbiji, Savezu samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenim granskim sindikatima "Nezavisnost" u njihovoj borbi da budu priznati i tretirani kao ravnopravni socijalni partneri u skladu sa konvencijama i preporukama Međunarodne organizacije rada i drugim aktima Evropske unije. Shodno tome, mi ćemo tokom februara u Beogradu otvoriti svoju kancelariju koja će imati zadatak da sveobuhvatno sarađuje sa našim članicama i svim drugim partnerima. Kancelarija će biti nadležna ne samo za Srbiju već za prostor i naše partnere širom nekadašnje Jugoslavije - navodi Ičert.
On ističe da su na odvojenim i zajedničkim sesijama sindikati i poslodavci iz svih zemalja učesnica, kao i svake zemlje pojedinačno, diskutovali o stanju socijalnog dijaloga u svojim zemljama, institucionalnoj osnovi za njegovo uspostavljanje i odvijanje, formiranju i funkcionisanju tripartitnih organa i radnih tela, kao i svim oblicima bipartitnog socijalnog dijaloga, posebno kolektivnom pregovaranju i zaključivanju kolektivnih ugovora na svim nivoima. Skupu je prisustvovao i Oskar Benedikt, predstavnik Evropske unije u Srbiji.
Zamenik generalnog sekretara EKS je izrazio žaljenje što na skupu nisu učestvovali, iako su bili pozvani, predstavnici Vlade Srbije i resornog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ocena učesnika skupa je da su nadležni u Srbiji na taj način dali do znanja da ne poštuju socijalni dijalog i pokazali kako se odnose prema socijalnim partnerima i dijalogu, kao jednom od osnovnih kriterijuma u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.
Ičert, koji važi za odličnog poznavaoca privrednih, društvenih i sindikalnih kretanja u Evropskoj uniji, ističe da širom Starog kontinenta traje ofanziva na prava radnika, ali da se javljaju i prvi ozbiljniji znaci otpora radništva neoliberalnoj strategiji štednje. - Kada govorimo o tome, posebno treba naglasiti plan Evropske konfederacije sindikata za ekonomski oporavak Evrope zasnovan na krupnim investicijama iz sredstava EU koji je delimično uključen i u planove nove Komisije na čelu sa predsednikom Žan-Klod Junkerom. Evropska konfederacija sindikata naravno nije protiv reformskog procesa, međutim, ekonomska kriza se nikako ne može pobediti samo merama stroge štednje. Potrebno je povećati potrošnju i kupovnu moć stanovništva, a da bi se to uradilo, potrebna su nova ulaganja u proizvodnju, a Evropska unija raspolaže sredstvima za te potrebe. Na taj način bi se smanjila nezaposlenost, naročito mladih ljudi, a to je jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se danas suočava Evropska unija - kaže Ičert.
On dodaje da su nove investicije način da se i Srbija izbori sa problemima koje nameće svetska ekonomska kriza, ali da iako su ulaganja potrebna, ne treba insistirati na njima po svaku cenu.
- Strane investicije su potrebne Srbiji. To je sasvim jasno. Međutim, kada je reč o investitorima koji dolaze van Evrope, od njih treba tražiti da moraju da poštuju evropske standarde kad je reč o pravima i položaju zaposlenih. Ti kriterijumi nikako ne smeju da se snižavaju nauštrb radnika - zaključuje Ičert.
Izvor:Danas

POTPISANI UGOVORI ZA ŠEST KRUŠEVAČKIH PREDUZEĆA

29. januar 2015  • 848 Opširnije

Kolektivni ugovori za šest kruševačkih preduzeća juče su potpisani u gradskoj kući u Kruševcu. Predstavnici sindikata i direktori potpisali su kolektivne ugovore u JKP Kruševac, JP Poslovni centar, JP Gradska toplana, JKP Vodovod Kruševac i RT Kruševac, dok je ugovor za Direkciju za urbanizam Kruševac potpisao gradonačelnik te opštine, Dragi Nestorović.
Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije Milan Grujić i predsednik Gradskog veća Kruševac Milenko Mihajlović.
„Zadovoljstvo mi je što smo u zakonskom roku potpisali usklađene kolektivne ugovore, što znači da će naše međusobne odnose i dalje regulisati ugovori, a ne poslovnici o radu, a to je u interesu i poslovodstva preduzeća i radnika i lokalne samouprave“, rekao je Mihajlović.
„Posle ovog uspešno obavljenog posla, predstoji nam zajednički napor da sačuvamo preostalo zdravo tkivo u Kruševcu, odnosno preduzeća koja imaju budućnost“, naglasio je on.
Prema oceni Milana Grujića, završen je veliki posao za radnike u komunalnoj delatnosti, s obzirom na neizvesnu subinu i najavljenu privatizaciju javno-komunalnog sektora.
Čestitajući potpisnicima, predsednik Orbović je istakao da je „ovo način na koji se problemi rešavaju kada su socijalni partneri odgovorni“.
„Najbitnije je da postoji volja za socijalnim dijalogom, a onda se problemi rešavaju pregovorima koji nisu uvek laki“, ukazao je Orbović.
On je istakao da je vlast u Kruševcu, bez obzira na teškoće sa kojima je taj grad suočen u poslednjoj deceniji, uvek bila odgovorna prema svojim građanima.
„Nažalost, tamo gde su problemi najveći - u realnom sektoru, potpisivanje kolektivnih ugovora predstavlja veliki problem. Do sada se država pokazala kao odgovoran poslodavac, jer su tamo gde je ona poslodavac ugovori već potpisani ili su pred potpisivanjem“, ukazao je Orbović.
Izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da su u zakonskom roku potpisani značajni kolektivni ugovori, gradonačelnik Kruševca je naglasio da je još puno teškog posla pred svim socijalnim partrenima u toj opštini. „U Kruševcu je ugašen realni sektor, postoje viškovi zaposlenih u javnom sektoru, a osam preduzeća u restrukturiranju čeka rešenje. Gradska vlada je osmislila rešenja, naročito za ’14 oktobar’, koji je i najveći problem i za koji je zainteresovanost investitora slaba“.
„Ipak, optimisti smo i očekujemo u kratkom roku pozitivne rezultate“, zaključio je Dragi.
Predsednik Orbović je, posle potpisivanja ugovora, prisustvovao i sednici Veća Kruševca, kojoj su, pored dosadašnjih, prisustvovali i novoizabrani članovi Veća u narednom mandatnom periodu

ZAPOSLENI U DRŽAVNOJ UPRAVI I PRAVOSUĐU NAJAVLJUJU ŠTRAJK

28. januar 2015  • 847 Opširnije

Predstavnici Sindikata uprave Srbije i Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima najavili su danas da će, ukoliko sa predstavnicima Vlade ne bude postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru za zaposlene u tim delatnostima, ući u štrajk kao vid legitimne sindikalne borbe.
Podsećaju da rok za potpisivanje kolektivnih ugovora ističe sutra i a da je za petak zakazan nastavak pregovora sa predstavnicima vlade o novom kolektivnom ugovoru.
Predsednik Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica je istakao da ne očekuje da će pregovori uspešno biti završeni, jer iako su pokrenuti na vreme, do sada, kako je naveo, nisu dali rezultate.
On je ukazao da će, ukoliko kolektivni ugovor ne bude potpisan, zaposleni snositi posledice, a odgovornost je na predstavnicima vlasti.
Predsednica Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije Slađanka Milošević istakla je da će, poučeni iskustvom onoga što su zaposleni u EPS-u dobili novim kolektivnim ugovorom, i oni tražiti iste uslove i ista prava.
Ona je podsetila, da kolektivni ugovor u EPS-u, između ostalog, predviđa da je"jubilarna nagrada za zaposlenog koji je radio 30 godina jednaka godišnjoj plati zaposlenog u pravosuđu".
"Nagrada za 30 godina rada u EPS-u iznosi 316.000 dinara. Prekovremeni rad im je 45 odsto", ukazala je ona i dodala da u tom kolektivnom ugovoru postoji niz povoljnosti za zaposlene, pa će i zaposleni u pravosuđu tražiti ista prava.
"U uslovima kada se sprovode mere štednje jednima koji rade za državu se daje sve, a drugima ništa", ukazala je ona.
Sindikati su saglasni da u pravosudnim organima Srbije nema viška zaposlenih, ali navode da, ukoliko ih negde u državnoj upravi ima, oni nemaju ništa protiv racionalizacije ali bi u tom poslu sindikat trebalo da bude partner.
Podsećaju da je 2009. godine donet zakon kojim se ograničava zapošljavanje u državnim organima.Tada je u državnim organima radilo 28.400 zaposlenih, a u lokalnim upravama oko 22.000.
Država nije poštovala zakon koji je sama inicirala, pa tako danas u državnim organima radi 33.932 zaposlena, a u lokalnoj upravi 31.283 zaposlena, rekao je Potežica.
Prema njegovim rečima, jedino rešenje su platni razredi, ali to, kao ni mnogo šta drugo u našoj zemlji, kako je dodao, ne može da se uradi ni brzo ni efikasno.
Izvor:TANJUG

KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U KULTURI

28. januar 2015  • 846 Opširnije

Predstavnici Ministarstva kulture i informisanja Srbije i reprezentativni sindikati radnika u kulturi potpisali su u sredu poseban kolektivni ugovor za zaposlene u državnim, pokrajinskim i lokalnim ustanovama kulture.
Kolektivni ugovor biće primenjivan za zaposlene u svim ustanovama kulture u Srbiji, a obuhvata i odredbe koje u prethodnom periodu nisu bile regulisane kolektivnim ugovorom, uključujući i odgovarajuća rešenja za specifičnosti muzičko-scenskih delatnosti.
Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da je kolektivni ugovor, nastao u dijalogu i partnerskom odnosu države i sindikata, jedan od najvažnijih instrumenata zaštite prava zaposlenih i mehanizama za unapredjenje uslova za obavljanje delatnosti u kulturi.
"Potpisivanje kolektivnog ugovora doprineće višem stepenu profesionalizacije i organizacione osposobljenosti, što je u skladu sa strateškim opredeljenjem ministarstva i preduzetim aktivnostima na jačanju institucija kulture", rekao je Tasovac.
Izvor:Beta

TRI DANA ZA DOGOVOR SA RADNICIMA

27. januar 2015  • 845 Opširnije

Krajnji rok za potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora ističe 29. januara. U slučaju kašnjenja, najviše na gubitku zaposleni u privatnom sektoru
JOŠ samo tri dana ostalo je do isteka roka za potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora, kako nalaže novi Zakon o radu. Sindikati očekuju da će poslodavci ispoštovati ovaj rok, a Ministarstvo rada ih je upozorilo da moraju da poštuju zakon. Za običnog radnika u Srbiji to znači da će se potpisivanjem njihova minimalna prava, ustanovljena novim propisima, samo proširiti, pa je zato veoma važno da oni postoje u svakom srpskom preduzeću.
Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra da u praksi može da se dogodi da ovog čina uopšte ni ne bude, ali će tada na snagu stupiti pravilnici o radu, koje donose poslodavci i po kojima će zaposleni imati mnogo manja prava.
- Cena rada, uslovi rada, bolovanja, prekovremeni rad samo su neke od odredaba čije je uređivanje kolektivnim ugovorom jako važno - kaže Mihajlović. - U velikom broju preduzeća oni će biti potpisani, ali problem je što po novim regulativama ne postoji njihovo prošireno dejstvo. Zbog toga će na gubitku biti veliki broj zaposlenih u privatnom sektoru, jer oni uglavnom nisu sindikalno organizovani i za njih će važiti samo Zakon o radu.
Ranka Savić naglašava da i Asocijacija slobodnih sindikata učestvuje u pregovorima, ali je, kako tvrdi, primetno da postoji tendencija da dođe do smanjenja prava zaposlenih, čak i ispod onog što predviđa zakon.
- To se naročito uočava kod velikih kompanija, javnom sektoru, kao i malih i srednjih preduzeća i odnosi se na smanjenje zarada, mogućnost otpuštanja, ali i smanjenje prava i mogućnosti sindikalnih funkcionera - objašnjava ona. - Postoji i namera da se pregovori fingiraju i da ne dođe do dogovora poslodavca i zaposlenih.
Većina članica Konfederacije slobodnih sindikata, koja obuhvata najveći broj javnih preduzeća, završila je pregovore i ostalo je da samo ministarstva daju saglasnost u preostala tri dana.
- Ni državi ne odgovara da nema kolektivnih ugovora, jer ukoliko se aktiviraju pravilnici o radu onda sindikati nemaju obavezu da pregovaraju i mogu da stupe u štrajk - kaže Ivica Cvetanović, predsednik KSSS. - U javnom sektoru jedino se još pregovara u prosveti, ali nadamo se da će se i to rešiti.
MINULI, PREKOVREMENI RAD OSNOVNE odredbe koje se regulišu posebnim kolektivnim ugovorima a tiču se radnika su minuli rad, zarade, službena putovanja, terenski, smenski i prekovremeni rad. To su sve članovi koji se tiču direktnog odnosa zaposlenih i poslodavca.
Izvor:Večernje novosti

PROGLAS PROSVETARA ZARAD ODBRANE SLUŽBE

27. januar 2015  • 844 Opširnije

Prosvetni radnici članovi četiri reperezentativna sindikata organizovali su večeras u Beogradu protestnu šetnju i akademiju "pod vedrim nabom" sa koje su, u proglasu javnosti u Srbiji, ukazali na položaj prosvete i objasnili razloge za dvomesečni štrajk.
Protest nastavnika, koji je počeo 17. novembra skraćivanjem časova na 30 minuta, nije samo zbog plata nego zarad odbrane službe kojom služimo učenicima i narodu, navedeno je u proglasu sindikata pročitanom tokom akademije na otvorenom na Trgu Republike.
"Naš štrajk nije samo borba za hleb nasušni nego i za poštovanje knijige iz koje učenici uče a koja je obezvređena, za vrednost njihove diplome, za njihovo mesto u društvu...", navedeno je u proglasu.
"Umesto da im budemo uzori, mi svojim bednim položajem decu odbijamo od knjige, od učenja, od vrednosti za koje je škola uvek spremala đaka", navedeno je između ostalog u proglasu i ukazano da je štrajk "poslednja odbrana srpskog obrazovanja".
Tokom skupa u centru grada predstavljali su se nagrađivani prosvetni radnici, učitelji i nastavnici-pesnici, a veći deo akademije posvećen je delu Svetog Save, koji se danas obeležava u školama.
Pre akademije, prosvetni radnici su organizovali protestnu šetnju od platoa ispred Hrama Svetog Save do Trga Republike.
U Beograd su došli nastavnici, učitelji iz Kovina, Sremske Mitrovice, Niša, Aleksinca, Ražnja, Zrenjanina, Čačka, Kruševca, Kragujevca, Beograda, a u protestnoj koloni su nosili parole "Ko je pojeo moj fakultet", "Zahtevamo redovne i dobre penzije i plate".
Sindikati traže da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, uvođenje platnih razreda, donošenje posebnog kolektivnog ugovora.
Razgovori predstavnika sindikata i Ministarstva prosvete treba da budu nastavljeni u četvrtak.
IzvorTANJUG

„BAJATI“ IZVEŠTAJ O ZOR ZAMAZAO OČI JAVNOSTI

27. januar 2015  • 843 Opširnije

Nedavno objavljeni Izveštaj Evropskog komiteta za socijalna prava o usklađenosti srpskog Zakona o radu sa Revidiranom evropskom socijalnom povelјom (RESP), za koji se ispostavilo da se odnosi na period 2009-2012., samo je „zamazao“ oči domaćoj javnosti s obzirom na to da najnoviji Zakon o radu daje još nepovolјnija rešenja u odnosu na prethodni.
Tome su doprineli i predstavnici vlasti, koji su brže-bolje, svojim izjavama, okupirali medije, jednoglasno uskliknuvši da je reč o „bajatom“ izveštaju, dok su svesno zanemarili činjenicu da Komitet nije ni razmatrao usklađenost najnovijeg Zakona o radu sa tom poveljom.
Ako se analiziraju samo tri zaklјučka o nesaglasnosti ZOR-a i RESP-a, oko kojih je bilo polemike i nedoumica prethodnih dana: članovi 4, paragraf 4; 5; 6, paragraf 4, konkretno pravo na pravičnu naknadu, pravo na organizovanje i pravo na kolektivno pregovaranje, poređenjem sa odredbama najnovijeg ZOR-a vidi se da se nesaglasnost na relaciji ZOR-RESP još više proširuje.
Revidirana evropska socijalna povelјa predviđa pravo na kolektivno pregovaranje (član 6) koje glasi: „U nameri da obezbede efektivno ostvarivanje prava na kolektivno pregovaranje, strane ugovornice se obavezuju:
 • da unapređuju zajedničke konsultacije između poslodavaca i zaposlenih;
 • da unapređuju, kada je neophodno i prihvatlјivo, mehanizme za dobrovolјne pregovore između poslodavaca ili organizacija poslodavaca i organizacija radnika, sa cilјem da se regulišu uslovi i pogodnosti zapošlјavanja putem kolektivnih ugovora;
 • da unapređuju uspostavlјanje i upotrebu odgovarajućih mehanizama za pomirenje i dobrovolјnu arbitražu za rešavanje radnih sporova“.
U Zakonu o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014) kolektivni ugovori i kolektivno pregovaranje direktno se regulišu od 240. do 267. člana, ali se pitanja iz oblasti kolektivnih ugovora indirektno uređuju kroz ceo Zakon, od osnovnih odredaba, preko prava iz radnog odnosa, reprezentativnosti, pravne i poslovne sposobnosti sindikata i udruženja poslodavaca, pa do pravila o prestanku radnog odnosa Može se reći da u radnom zakonodavstvu Republike Srbije postoje formalnopravne osnove za kolektivno pregovaranje, ali se mora naglasiti da one nisu dovolјne i da ne deluju podsticajno na njegov razvoj. Za razjašnjenje položaja, uloge i stvarnog značaja kolektivnog ugovora kod poslodavca u sistemu radnopravnih propisa potrebno je povezano tumačiti nekoliko članova Zakona o radu. U čl.1 Zakona o radu daje se prednost kolektivnom ugovoru naspram pravilnika o radu, međutim već se u čl.3 predviđaju izuzeci od kojih su neki takvi da potpuno dezavuišu načelno proklamovan privilegovan položaj kolektivnog ugovora. U tom smislu, naročito je potrebno spomenuti izuzetak iz st.2 t.3 ovog člana, po kome poslodavac može doneti pravilnik o radu ukoliko učesnici kolektivnog ugovora ne postignu saglasnost za zaklјučivanje kolektivnog ugovora u roku od 60 dana od dana započinjanja pregovora. Zakonski razlog za ''preskakanje'' kolektivnog ugovora je i nepostojanje sindikata, odnosno reprezentativnog sindikata kod poslodavca (čl.3 st.2 t.1). Kada se ovaj razlog tumači zajedno sa pravilima o reprezentativnosti sindikata kod poslodavca, kao i u nedostatku kontrolnih i kaznenih normi za poslodavce koji ometaju ili sprečavaju osnivanje sindikata, dolazi se do zaklјučka da i ovaj izuzetak vrlo lako može postati, a često i jeste pravilo. Prema čl.8 st.1 ZoR, sintagma ''opšti akt'' prestavlјa zajednički naziv za kolektivni ugovor kod poslodavca i pravilnik o radu. Zakon o radu, u preko 40 svojih članova, upućuje na uređivanje ili preciziranje određenih prava i obaveze iz radnog odnosa opštim aktom kod poslodavca (npr. prava zaposlenog sa nepunim radnim vremenom, prava pripravnika, dužina godišnjeg odmora, plaćeno i neplaćeno odsustvo, mirovanje radnog odnosa, zarada, naknada zarade, naknada troškova, druga primanja, otpremnina, zabrana konkurencije, naknada štete, udalјenje zaposlenog sa rada, aneks ugovora o radu, upućivanje na rad kod drugog poslodavca, otkazni razlozi, arbitrarno rešavanje spornih pitanja, ugovor o stručnom usavršavanju, naknada zarade za sindikalnog predstavnika). Dakle, Zakon ne upućuje na kolektivni ugovor, već na opšti akt koji, kako smo videli, osim kolektivnog ugovora označava i pravilnik o radu. Kolektivni ugovor se izričito spominje u svega nekoliko članova i to uglavnom kod pitanja koja se tiču prava i položaja sindikata i sindikalnih predstavnika. Iz navedenog se može zaklјučiti da su kolektivni ugovor i pravilnik o radu, praktično, potpuno izjednačeni, odnosno da se skoro sva prava i obaveze iz radnog odnosa na jednak način mogu urediti putem oba akta. Poslednjim izmenama i dopunama ZoR-a (jul 2014.), mogućnost proširenog dejstva kolektivnog ugovora, s obzirom na postavlјene uslove, svedena je na nivo teorije. Najzahtevniji uslov je podnošenje dokaza da kolektivni ugovor čije se dejstvo želi proširiti obavezuje poslodavce koji zapošlјavaju više od 50% zaposlenih u određenoj grani, grupi, podgrupi ili delatnosti (ranije je bilo 30%). Kad se uzme u obzir stanje poslodavačkih organizacija, nije realno očekivati ostvarivanje ovog uslova za većinu delatnosti. Značaj kolektivnih ugovora, kao univerzalnog prava uređenja odnosa rada i kapitala se ogleda u tome što oni – u poređenju sa zakonom, omogućavaju efikasnije i fleksibilnije regulisanje odnosa u oblasti rada, te bi Srbija, koja je ratifikovala Povelјu 14. septembra 2009. trebalo da vodi o ovom računa i upodobi zakonodavna rešenja sa Revidiranom evropskom socijalnom povelјom.

KONFERENCIJA UPRAVE I PRAVOSUĐA

27. januar 2015  • 842 Opširnije

Zbog odugovlačenja vlasti da sa socijalnim partnerima usaglasi i potpiše poseban kolektivni ugovor za državne organe, Sindikat uprave Srbije, Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije i SOPOS održaće hitnu zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj će najaviti sindikalne akcije i proteste zaposlenih u državnim organima Srbije.
Konferencija će biti održana sutra, u sredu, 28. januara 2015. godine, sa početkom u 11 sati, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, salon na trećem spratu.
Sagovornici: predsednik Sindikata uprave Srbije Nјegoš Potežica i predsednica Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, Slađanka Milošević.

RADNICIMA SE DUGUJE OD JEDNE DO ŠEST PLATA

26. januar 2015  • 841 Opširnije

Zaposlenima u pet javno-komunalnih preduzeća u Kragujevcu duguje se od jedne do šest plata, koje u proseku iznose od 35.000 do 37.000 dinara, a naknada za prevoz kasni i do devet meseci, izjavio je danas predsednik Sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti Branko Petrašinović.
Prema njegovim rečima, plate su redovne samo u "Vodovodu i kanalizaciji", u kojem je zaposleno oko 750 radnika, kao i u "Gradskim tržnicama", dok se sa finansijskim problemima suočavaju preduzeća "Čistoća", "Zelenilo", "Gradska groblja", "Parking servisa" i "Niskogradnja".
"Zaposlenima u tim preduzećima nisu overene zdravstvene knjižice, a preti im i blokada računa", rekao je Petrašinović na konferenciji za novinare u javno-komunalnom preduzeću "Čistoća", koje je od petka u jednosatnoj obustavi rada, a kojima su se danas pridružili i radnici "Zelenila".
Predsednik Sindikata zaposlenih u "Čistoći" Marko Gavrilović zatražio je razgovor sa predstavnicima lokalne samouprave na rešavanju finansijskih problema tog preduzeća.
"Ukoliko do 30. januara ne počnu razgovori, bićemo prinuđeni da radikalizujemo štrajk, a to znači da ćemo raditi uz minimum procesa rada, što podrazumeva odvoženje smeća samo iz kontejnera u blizini zdravstvenih ustanova i škola", rekao je Gavrilović.
Objašnjavajući da su radnici u jednosatnoj obustavi rada jer nisu primili drugi deo zarada za septembar, oktobar i novembar, celu platu za decembar, kao i naknadu za prevoz za četiri meseca, Gavrilović je rekao da se u vreme jednosatne obustave rada od 10 do 11 časova, zaključava Upravna zgrada preduzeća, rampa na deponiji se spušta, a vozila za odvoženje smeća staju, gde god se nađu.
Na pitanje novinare ko je odgovoran što je "Čistoća", sa oko 400 zaposlenih od kojih samo njih 40 radi na odvoženju smeća, u finansijskim problemima, Gavrilović je rekao "svi dužnici, pa i građani koji najviše duguju, kao i poslodavac".
Prema njegovim rečima dugovanja građana, gradske uprave, privrede i preduzetnika za iznošenje smeća iznose oko 520 miliona dinara.
"Građani duguju oko 250 miliona dinara, gradska uprava sa privredom oko 185 miliona, od čega samo grad oko 40 miliona, zatim privatni preduzetnici oko 64 miliona, a domaćinstva na selu oko 19 miliona dinara", naveo je Gavrilović.
Konferenciji za novinare prisustvovali su i sindikalni predstavnici u ostalim preduzećima, koji su rekli da su od danas u jednosatnoj obustavi rada i zaposleni u "Zelenilu", koji su poslednju platu dobili za septembar prošle godine, a naknadu za prevoz za februar.
Plate su neredovne i u "Gradskim grobljima" gde su radnici poslednju zaradu dobili za avgust prošle godine, kao i u "Parking servisu" gde čekaju platu za novembar i decembar.
U najtežoj situaciji je "Niskogradnja" čijih 14 radnika za 14 meseci nije dobilo plate, a ostali zaposleni su pre više od godinu, zbog finansijskih problema tog preduzeća, premešteni u javno-komunalna preduzeća, a najviše u "Čistoću" gde je prešlo oko 100 njih.
izvor: Tanjug

UREĐENJE OBLASTI PRIVATNOG OBEZBEĐENJA

20. januar 2015  • 840 Opširnije

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović sastao se juče sa predsednikom Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije, Đorđem Vučinićem i sekretarom Zoranom Milićevićem.
Udruženje za privatno obezbeđenje deluje pod okriljem PKS od 2005. godine i okuplja privredne subjekte iz javnog i privatnog sektora, registrovane za vršenje poslova obezbeđenja lica, imovine i poslovanja -izvan obima kojeg obezbeđuje država. Osnovni cilj aktivnosti Udruženja je obezbeđenje i povećanje opšte, lične i imovinske sigurnosti građana Srbije kroz normativno uređenje oblasti privatnog obezbeđenja, kao i obezbeđivanje podjednake šanse svim subjektima u okviru delatnosti, rešavanje problema koji otežavaju rad u ovom sektoru.
Dogovoreno je da se, u cilju stvaranja uslova za organizovanje sindikata i jačanja uticaja radnika na poslovanje firmi za privatno obezbeđenje, saradnja započeta ovim sastankom nastavi i proširi, te da se sindikat, delegiranjem svojih predstavnika, uključi u rad Komisije za javno-privatno partnerstvo u sektoru bezbednosti. Takođe, dogovoreno je da sindikat učestvuje u pripremi TAIEX konferencije na temu „Socijalni dijalog u sektoru usluga privatne bezbednosti u zemljama zapadnog Balkana“, kao i u svim drugim aktivnostima koje za cilj imaju pružanje pomoći zaposlenima u sektoru.
Budući da su se, kako je ocenjeno, stekli uslovi za ozbiljan socijalni dijalog, i da je neophodno da kroz partnerstvo, odnosno članstvo u zvaničnim asocijacijama poslodavaca i članstvom zaposlenih u reprezentativnim sindikatima, izraženo je očekivanje da na narednim sastancima budu preduzeti i konkretni koraci ka realizaciji dogovorenog i uključenju u socijalni dijalog na nivou republike. To je preduslov i za potpisivanje kolektivnog ugovora kojim bi se na najbolji način rešio veliki broj problema u ovoj oblasti.
Na sastanku je razgovarano i o problemu sive ekonomije koja predstavlja veliki problem svima koji legalno posluju.

DEMANTI NOVOSTIMA

20. januar 2015  • 839 Opširnije

Povodom netačnih tvrdnji novinara Večernjih novosti, objavljenih u tekstu od 20. januara, Savez samostalnih sindikata Srbije je tom listu uputio demanti, sa zahtevom da u narednom broju objavi činjenice vezane za utvrđivanje reprezentativnosti naše sindikalne centrale.

KOMPANIJA „NOVOSTI“
Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik
Poštovani,
Molim vas da, u skladu sa članom 56. Zakona o javnom informisanju, objavite demanti netačnih tvrdnji iznetih u tekstu pod naslovom „Čanak na putu da izgubi privilegije”, objavljen u Večernjim novostima, u utorak, 20. januara 2015. godine.
Savez samostalnih sindikata Srbije, najveća sindikalna centrala u Republici sa stogodišnjom istorijom delovanja, nikada nije odbijala, kako Vaša novinarka pogrešno navodi, prebrojavanje pristupnica u cilju utvrđivanja svoje reprezentativnosti.
Naprotiv, iako svestan da ispunjava uslove predviđene Zakonom o radu kojima se dokazuje reprezentativnost, SSSS je samoinicijativno, 2010. godine, potvrdio svoju reprezentativnost, koja je prethodno utvrđena 2004. godine.
Za to smo, kao i naši granski sindikati i sindikati koji deluju okviru SSSS, dobili rešenja Ministarstva rada.
Za utvrđivanje reprezenativnosti podneto je 288.717 pristupnica, što je tada bilo više od polovine ukupnog broja članova SSSS. U želji da taj postupak bude javan i transparentan, tom činu su, na poziv SSSS, prisustvovali i predstavnici medija i drugih reprezentativnih sindikalnih centrala, udruženja poslodavaca, kao i svi drugi zainteresovani sindikati.
Savez se na takav potez odlučio smatrajući da treba utvrditi stvarno stanje reprezentativnosti među svim socijalnim partnerima i, na taj način, njihovu realnu snagu u društvu.
I sada smatramo, a to je i zakonska obaveza, da to treba svi socijalni partneri da učine, i to pred Odborom za utvrđivanje reprezentativnosti, i nikada nećemo nikoga sprečavati da dokaže svoju reprezentativnost.
Ali, to trebaju da učine prvo poslodavci, a zatim i sve druge sindikalne centrale koje žele reprezentativnost. S obzirom na veliki medijski značaj Vaše kuće, kao i dosadašnju korektnu saradnju, Savez samostalnih sindikata Srbije je neprijatno iznenađen neistinitim navodima Vašeg novinara u pomenutom tekstu.
Zato Vas molimo da ubuduće, kao što to uobičajeno i činite, javnosti prenosite celokupnu i verodostojnu informaciju.
S poštovanjem,
Informativna služba Saveza samostalnih sindikata Srbije

SAVEZ OD MKS I EKS TRAŽI ZAŠTITU TREPČE

19. januar 2015  • 838 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije najoštrije osuđuje nameru Vlade Pokrajine Kosova da promeni vlasništvo nad kompanijom „Trepča“ i zahteva da se odmah obustavi taj nelegalni postupak. SSSS u potpunosti podržava borbu Jedinstvene organizacije sindikata „Trepče“ protiv otimanja ove srpske kompanije, čiji su zaposleni, uz odgovoran odnos menadžmenta, u teškim uslovima uspeli da ponovo započnu i uspostave kontinuirani proces proizvodnje u tom delu kompanije.
Savez je spreman da u svakom momentu i svim sredstvima pomogne i bude uz taj sindikat, koji predstavlјa 3.300 zaposlenih.
Sudbina „Trepče“ je od izuzetne važnosti jer se, zahvalјujući njenom poslovanju, obezbeđuje egzistenija zaposlenih i angažovanje mnogih privrednih subjekata koji rade za ovaj deo kompanije, a u određenoj meri i ekonomska stabilnost na tom području Kosova.
Iako pitanje imovine na Kosovu i Metohiji tek treba da bude otvoreno u dijalogu Beograda i Prištine, kosovska vlada preko noći pokušava da otme srpsku imovinu.
Zato će SSSS od Evropske konfederacije sindikata i Međunarodne konfederacije sindikata, čiji smo punopravni članovi, zatražiti da se zaštiti ta srpska imovina u koju je decenijama ulagano i da se sačuvaju radna mesta.

ORBOVIĆ U POSETI AUTOPREVOZU ČAČAK

19. januar 2015  • 837 Opširnije

Na poziv predsednika i sekretara gradskog veća Čačak i sekretara Sindikata drumskog saobraćaja, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović posetio je preduzeće „Autoprevoz Čačak“. Generalni direktor „Autoprevoza“ Aleksandar Petronijević upoznao je predsednika sa radom preduzeća, čiji je vlasnik izraelska kompanija „Kavim“ , osnovana 1948. i čija je isključiva delatnost transport. U preduzeću koje ima 340 zaposlenih i130 autobusa, zarade su niske, ali redovne.
Petronijević je istakao da je situacija u javnom prevozu Srbije loša, da je nelegalnih prevoznika puno, a inspekcijska kontrola, naročito na teritoriji Čačka, gotovo da ne postoji, što dodatno uvećava nelojalnu konkurenciju i otežava položaj preduzeća i prevoznika koji legalno posluju, poštuju zakone i u skladu sa njima uplaćuju sve poreze i doprinose.
Od 644 pravnih subjekata koji se bave javnim prevozom, istakao je direktor, čak 319 su sa jednim ili nijednim zaposlenim, što jasno oslikava anarhiju koja vlada u tom sektoru.
Za rešavanje ovakve situacije potrebno je, pre svega, ocenjeno je na sastanku, da se pojača inspekcijski nadzor, ali i da se izvrše izmene Zakona o javnim nabavkama.
Sekretar sindikata drumskog saobraćaja Ranko Božić je naglasio da su 80 odsto zaposlenih u preduzećima iz ove delatnosti članovi SSSS, da sa većinom poslodavaca sindikati imaju korektnu saradnju i zajednički interes da se poboljša kvalitet usluge i standard zaposlenih.
Predsednik Orbović je istakao da upravo sindikat godinama unazad vodi borbu za povećanje kapaciteta inspekcijskih službi, kao i za njihovo veće angažovanje, ali se, takođe, bori i protiv sive ekonomije i rada „na crno“. “Oštro smo se protivili smanjenju zarada u javnom sektoru, jer ta mera direktno utiče na mnoge oblasti privređivanja. Zabrinjavajući su podaci o dinamici obnove voznog parka, čime se urušava kvalitet usluge koji pružate, ali i bezbednost putnika i vozača“, rekao je Orbović i naglasio da je rešenje za to potpisivanje granskog kolektivnog ugovora i proširenje njegovog dejstva, čime bi se ujednačili uslovi rada, zarade i prava zaposlenih u tom sektoru.
Generalni direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja, „Srbijatrensport“, Goran Aleksić je naglasio da je poslodavcima u interesu da radnici budu zadovoljni, čime se u ovom sektoru, povećava i bezbednost korisnika usluga.
Poslovno udruženje je pripremilo, rekao je Aleksić, konkretne mere za rešenje problema i uređenje ove oblasti.
„Najpre je potreban novi zakon o prevozu putnika, kojim bi se propisao minimum zaposlenih, licenciranje preduzeća i vozača i time suzbila nelojalna konkurencija, divlji prevoznici i rad 'na crno''', ocenio je Aleksić.
Na sastanku je zaključeno da je neophodno da što pre otpočnu pregovori i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, čije bi prošireno dejstvo rešilo većinu problema.
Pored toga, značajno je da se i poslodavci i sindikati uključe i svako, u okviru svojih nadležnosti, doprinese uređenju oblasti javnog prevoza.

SINDIKATI HOLCIMA I LAFARŽA TRAŽE ISTA PRAVA

16. januar 2015  • 836 Opširnije

Sindikati zaposlenih u cementarama Lafarž i Holcim započinju globalnu kampanju kojom žele da upozore rukovodstva tih kompanija da se njihovo spajanje u jednu cementaru ne sme odvijati bez poštovanja prava radnika.
Tu akciju je na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu najavio predsednik Sindikata radnika građevinara i industrije građevinskog materijala Srbije Duško Vuković.
On je naglasio da sindikati radnika zaposlenih u francuskom Lafaržu i švajcarskom Holcimu traže da budu uključeni i informisani o svemu što se bude dešavalo oko spajanja te dve kompanije u jednu koja će tako postati najveća cementara u svetu i koja će godišnje obrtati oko 35 milijardi evra.
Prema njegovim rečima, radnici opravdano strahuju, jer ima nepotvrđenih najava da bi spajanjem ove dve cementare bez posla moglo ostati oko 15.000 ljudi.
Vuković je kazao da je u Srbiji u cementari Holcim u Novom Popovcu zaposleno oko 280 radnika, a u cementari Lafarž u Beočinu oko 270 radnika i da oni takođe strahuju da bi spajanje moglo da im smanji dosada stečena prava.
"Sindikati ove dve cementare žele da se u procesu spajanja poštuju stečeni nivoi prava radnika, garantuje poštovanje kolektivnih ugovora i da sindikati u tim kompanijama aktivno učestvuju u pregovorima", naglasio je on. On je podsetio da je Evropska antimonopolska komisija prošle godine odobrila spajanje Lafarža i Holcima, ali uz određene uslove vezane za prodaju pogona u pojedinim zemljama i da su te dve kompanije tada odlučili da to u Srbiji bude Holcim u Novom Popovcu.
Prema rečima Vukovića, spajanje Holcima i Lafarža, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da bude završeno u prvoj polovini ove godine, a sedište nove kompanije koja će se zvati LafaržHolcim, bilo bi u Cirihu.
Na konferenciji je rečeno i da aktivnosti sindikata koje počinju uključuju štrajkačku stražu i proteste ispred fabrika Holcima i Lafarža u Nemačkoj, Jordanu, Libiji, Filipinima i Rumuniji, konferencije za štampu u Indiji i Srbiji, podelu flajera i diskusiju sa radnicima u fabrikama u Belgiji, Brazilu, Kambodži, Čileu, Egiptu, Grčkoj, Italiji, Holandiji i Tajlandu.
Francuski sindikati, kako je istaknuto, organizovaće štrajkačku stražu i prekid rada u trajanju od jednog sata na gradilištima i u sedištu Lafarža u Parizu.
Rečeno je i da su se lideri sindikata iz 22 zemlje, predstavljajući radnike u Lafaržu i Holcimu, odlučili na ovaj dan akcije i na naredne aktivnosti u kampanji prošlog novembra u Belgiji.
Holcim i Lafarž su u aprilu 2014. najavili spajanje, u cilju osnivanja najvećeg svetskog proizvođača cementa, čija bi tržišna vrednost iznosila 40 milijardi evra. Tada je saopšteno da će se nova kompanija zvati LafaržHolcim, da će imati jedinstvenu poziciju u 90 zemalja sveta i da će zapošljavati 136.000 ljudi.
Beočinska fabrika cementa prodata je francuskom Lafaržu 2002. i 70 odsto akcija plaćeno je 50,89 miliona dolara, a 2011. Lafarž je postao stoprocentni vlasnik. Švajcarski Holcim je kupio 70 odsto akcija cementare Novi Popovac u januaru 2002. godine za nešto više od 52,5 miliona dolara.
Izvor:Beta

PLAN ZA RAZBIJANJE SINDIKATA U REGIONU

14. januar 2015  • 835 Opširnije

Nakon što je hrvatski portal Index.hr objavio autorski tekst publiciste B.Ristića kojim ovaj poziva na "uništenje moći sindikata", reagovali su sindikalni lideri iz regiona koji su upozorili na postojanje šokantnog plana uništenja sindikalnog pokreta na Zapadnom Balkanu I pozvali sve sindikate u region na alarm I zajedničko delovanje. Na pitanja radničkog media serisa novinske agencije Atrakcija, koji će ovu temu paralelno raditi sa svim čelnicima sindikata na Zapadnom Balkanu, odgovorali su prvo predsednici saveza samostalnih sindikata Bosne I Hercegovine, Hrvatske I Srbije, Ismet Bajramović, Mladen Novosel I Ljubisav Orbović.
Ljubisav Orbović, čelnik Sindikata Srbije, u intervju za Radnički media servis novinske agencije Atrakcija analizira početak harange krupnog kapitala na sindikane pokrete na Zapadnom Balkanu, odgovara na teze iznesene u svojevrsnom pamfletu “krupnog kapitala” oličenom u teksto Borisava Ristića objavljenog na Index.hr (“Uništiti moć sindikara”) te govori o mogućem razvoju situacije i scenarijima.
“Postoje dva moguća scenarija, ili će sindikate okriviti za taj nagli rast broja nezaposlenih ili će, satanizovanjem sindikat I njihovih lidera pokušati da razbiju organizacije I radnike ostave potpuno nezaštićenim”, kaže Orbović u intervju za Radnički media servis za Zapadni Balkan.
Atrakcija: Koje su vam prve reakcije kad pročitate tekst Borsiava Ristića u kojem otvoreno poziva da se uništi posljednje radničko uporište? Ovdje je tema Hrvatska, ali očito se cilja na ukupne sindikate na Zapadnom Balkanu?
Ljubisav Orbović: Ovo je nešto što se dešava dugi niz godina i u ovom pamfletu se po prvi put vrlo otvoreno vidi šta je cilj pojedinih grupa. Istina, očigledno je i da je tekst naručen te da autor ne razume ono o čemu piše. Kada bi se izmenilo ime države o kojoj se u tekstu govori, odnosno kada bi umesto Hrvatske stajalo ime bilo koje zemlje iz regiona zapadnog Balkana , tekst bi bio validan i oslikavao situaciju. Da pojasnim, toliko su slična dešavanja, medijske kampanje i hajke, potezi i aktivnosti, otvorene ili prikrivene u svim zemljama Zapadnog Balkana, da, bez obzira što se u tekstu piše o Hrvatskoj, situacija je apsolutno identična u svim zemljama u regionu.
Atrakcija: Ko po Vama, stoji iza ovakvog pamfleta i teza?
Ljubisav Orbović: Svi oni koji žele da zloupotrebom velike konkurencije na tržištu radne snage, a zbog ogromne nezaposlenosti - od 20% do preko 30% u zemljama u regionu, zloupotrebom jeftine radne snage i nezdovoljstva zaposlenih, profitiraju, bilo ostvarivanjem ogromnih finansijskih prihoda i dobiti, bilo sticanjem nekakvih političkih ili ličnih poena. Najlakše je manipuilisati primenom Makjavelijevog principa („Umetnost ratovanja“) - na svaki način razjediniti snage svojih neprijatelja, ili tako da protivnički tabor postane sumnjičav prema ljudima ( dodao bih organizacijama, institucijama) i svemu u šta je verovao, i na taj način ga slabi. A vera se gubi kada se loše živi, bez nade da se to može izmeniti, te ostaje samo jedan cilj:oštra borba sa svima, protiv svih za preživljavanje.
Atrakcija:
Vidite li u ovome da postoji plan za uništenje sindikata u regionu i da li je iniciran krupnim kapitalom?
Ljubisav Orbović: Cilj je, kao što sam rekao, prvenstveno, da se obezglave radnici,da im se onemogući udruživanje i zajednička borba za očuvanje prava i dostojanstva. Na taj način, primenom principa „divide et imepera“, najlakše se manipuliše. A sindikati su jedina interesna udruženja radnika, kroz koja, organizovano ostvaruju svoje kolektivne i pojedinačne interese. Svaki mudar poslodavac zna da je dobar radnik zadovoljan radnik, te da je sa predstavnicima svih radnika, oličenim u sindikatu bolje pregovarati, nego gubiti vreme u pregovorima sa svakim pojedincem ili trpeti štetu zbog nezadovoljstva. Ne bih nagadjao ko je inicijator ovako malicioznog teksta, ali, zainteresovan likom i delom autora, publiciste, malo sam pogledao njegove tekstove, te zaključio da nije ni čudo što je neke stavri improvizovao, ne može se analitički i temeljno sagledati svaka oblast društvenog života, i ljudska prava, i korupcija i filozofija...da ne nabrajam široku oblast interesovanja i analiza publiciste Ristića. I u Srbiji ima onih koji pišu na sve teme i stručni su za sve oblasti. A bilo bi nam bolje kada bi se svako bavio svojom strukom, kao što to upravo rade Amerikanci.Najblaže rečeno smešna je, čak i onima koji se ne bave sindikatima, Ristićeva teza da „Sindikalno djelovanje najviše šteti radnicima i nezaposlenima”.
Neutemeljena je i njegova teza da “upravo je prevaga moći sindikata glavni uzrok što Hrvatska ni dan-danas nije izašla iz recesije, dok su je zemlje u kojima sindikati ne diktiraju političarima smjernice ekonomske politike gotovo već zaboravili….. U gotovo svim zemljama koje imaju jake sindikalne organizacije, poput Italije, Grčke, Francuske, Španjolske, itd., možemo primijetiti izravnu proporciju između snage sindikata i ekonomske stagnacije tih zemalja. ….u Italiji nizak rast zaposlenosti direktna posljedica krutih restrikcija koje su poslodavcima preko zakonodavaca nametnuli moćni sindikati, dok je u SAD veći rast zaposlenosti direktna refleksija manje moći sindikata”. Očigledno je da Ristić ne poznaje ni sindikalni pokret, ni ulogu i zančaj sindikata.
Ne bih polemisao sa iznetim netačnim improvizacijama, samo bih vaše čitaoce podsetio da su sindikati u Americi jaki i vrlo uticajni. Zatim najveći procenat sindikalno organizovanih je u skandinavskim zemljama, Švedskoj, Danskoj i Norveškoj, te i do 80% zaposlenih u Norveškoj su članovi sindikata. A kao što znamo, jedino autor svesno prenebegava tu činjenicu ili potcenjuje javnost , upravo ove zemlje imaju najnižu stopu nezaposlenih i najviši standard u Evropi.
Dakle, neutemeljena improvizacija, bazirana na neistini i manipulaciji netačnim činjenicama.
Atrakcija: Kako reagujete na teze da su sindikati odgovorni za nešto što su radile stranke (stranačko zapošljavanje u javnoj upravi, javnim preduzećima) ?
Ljubisav Orbović: Sindikati niti su zapošljavali niti su mogli da zapošljavaju, niti su, prilikom zapošljavanja, na bilo koji način konsultovani. Upravo su se sindikati godinama unazad borili protiv tog stranačkog zapošljavanja ili zapošljavanja po ličnim političkim vezama. Ali, kad već nismo konsultovani pri zapošljavanju, nećemo dozvoliti da nas uvuku, tj odgovornost za otpuštanja prebace na sindikate. Kao organizacija, mi štitimo zaposlene I to sam jasno i nedvosmisleno govorio I govorim. Godinama unazad zahtevali smo otvaranje radnih mesta, viziju I plan privrednog oporavka, pokretanje privrede uz korišćenje privrednih potencijala I stručnih, ljudkih kapaciteta, zapošljavanje mladih, obrazovanih stručnjaka I maldih ljudi koji bi doneli novu energiju, ideje, elan.
Na žalost, privreda je gotovo uništena, brojna radna mesta su ugašena, preduzeća uništena, pa je, za partijske kadrove I simpatizere ostao, kao nagrada, posao u javnom sektoru. S obzirom na ekonomsku situaciju u zemljama u region, ali i pritiske medjunarodnih finansijskih institucija, za očekivati su masovna otpuštanja u javnom sektoru. Postoje dva moguća scenarija, ili će sindikate okriviti za taj nagli rast broja nezaposlenih ili će, satanizovanjem sindikat I njihovih lidera pokušati da razbiju organizacije I radnike ostave potpuno nezaštićenim. Sindrom je u region da se za sve pogrešne poteze traže krivci, u velikom broju slučajeva su to sindikati, a ništa se ne radi da se greške isprave, jer, ustvari partije na vlasti i ne znaju kako bi ih ispravili, suprotno, nastavljaju da ponavljaju greške svojih predhodnika.
Atrakcija: Možete li povući paralelu sa Zakonom o radu?
Ljubisav Orbović:Zakoni o radu se, praktično, prepisuju u svim zemljama Zapadnog Balkana. Apsurd ide dotle da nacrte Zakona dobijamo, mi u Srbiji, a verujem da je tako I u drugim državama, na jekavici, makedonskom ili slovenačkom, ili jeziku druge zemlje regiona. Tako I naš novi Zakon o radu, u fazi rasprave I usvajanja nije bio “preveden” sa Hrvatskog.
I još jedno pravilo smo uočili. Ako jedna Vlada uspe da silom umanji neka prava zaposlenih, po inerciji, to kao logičan sled, primene I ostale Vlade po principu “ako je u Srbiji/Hrvatskoj/ Crnoj Gori prošlo, mora proći ili zašto ne bi I kod nas…..”
Ono što je bolno I uvredljivo, a često se može čuti, ministri rada iz zemalja Zapadnog Balkana se hvale I ponose donetim zakonima, jeftinom I obarazovanom I kvalifikovanom radnom snagom kao glavnim adutima za privlačenje investitora. A investiture čekamo godinama, u medjuvremenu se ništa drugo ne preduzima jer nema ni ideje ni znanja, pa dalje propadamo jer su investicije male i nedovoljne kao pokretač privrede.
Atrakcija:
Možete li komentarisati kako to da je Zakon radu gotovo paralelno tema u cijeloj regiji?
 Ljubisav Orbović: Odgovor sam dao u odgovoru na prethodno pitanje. Istorijsko nasledje, ekonomska sličnost je očigledna u celom regionu. Pa tako, aktuelne politike koje se vode, zakoni koji se usvajaju takođe su slični, bez obzira na status u odnosu na Evropsku Uniju. A sve pod izgovorom harmonizacije propisa ili “to od nas traži Evropa”. A radni standardi se sve više razlikuju, dovoljno je da pogledamo minimalnu zaradu u evropskim zemljama, kolektivne ugovore itd.
Atrakcija: U tekstu nije problematizirana pljačkačka ili loša privatizacija koja je stotine hiljade radnika ostavila bez posla?
Ljubisav Orbović: Da, situacija vrlo slična kao sa otpuštanjem u javnom sektoru. Jedini koji su se istinski zalagali, čak borili za pravednu, transparentnu privatizaciju u svim državama zapadnog Balkana su sindikati. Svim metodama borbe, počev od protesta, preko štrajkova, blokada puteva i pruga, štrajkova gladju, samopovredjivanja, ukazivali su na nepravdu.
Danas, u pojedinim medijima, s vremena na vreme, neki analitičari i publicisti maliciozno i neargumentovano, prikrivajući činjenice, okrive sindikate za katastrofalne posledice privatizacija i devastiranu privredu i ekonomiju. Kažu, sindikati su najodgovorniji jer se nisu dovoljno borili i dozvolili uništenje. Retko i stidljivo se objave osude na račun stvarnih krivaca i dželata regionalnih ekonomija.
Atrakcija: : Mislite li da bi svi sindikati regiona trebalo alarmantno reagovati na ovakve trendove?
Ljubisav Orbović: Sindikati su već odreagovali, osnivanjem Regionalnog Saveta Solidarnost, u koji su uključeni gotovo svi reprezentativni sindikati iz zemalja regiona. Na svojim sastancima, ali I u medjusobnoj redovnoj komunikaciji, mi na tu temu već duže razgovaramo, jedni drugima pružamo podršku, razmenjujemo iskustva. Zajedničku akciju, jedinstvenu, izuzev zajedničkih podrški, I zajedničkih inicijativa, nismo imali. Razlozi su brojni, pre svega intenzitet negativnih dešavanja u svakoj pojedinačnoj zemlji koji nas okupira I obaveže na borbu I akcije u zemlji.
Međutim, u bliskoj budućnosti, doći će do toga da će zaposleni u celom regionu, u istom danu, u isto vreme iskazati javno nezadovoljstvo okupljanjem ispred zgrade, svako svoje, vlade.Verujem da će nas neki mudraci, u nedostatku drugih argumenata, optužiti za povratak u prošlost, za ponovno ujedinjavanje u novu Jugoslaviju, da će nam pripisati etikete: kočničara reformi, samoupravljača, retrogradnih snaga, krivaca za neuspehe. A ja tvrdim da će se zaposleni u region ujediniti u buntu za zahtevom da živimo I radimo dostojanstveno, svako u svojoj zemlji, da nam I deca ostaju I zapošljavaju se, da se mladi obrazuju, da živimo u pravnim državama u kojima se poštuje rad, da imamo bolji standard-jednom reciju da živimo bolje, u prijateljskim, susedskim zemljama.
Sve intervjue možete videti na sajtu www.atrakcija.info

POBEDA PENZIONERA

14. januar 2015  • 834 Opširnije

Svi Beograđani stariji od 65 godina i dalјe će moći da koriste gradski prevoz sa godišnjom kartom za koju će na početku godine izdvajati 407 dinara, bez obzira na visinu prihoda. Gradska uprava juče je odlučila da zadrži stari cenovnik za personalizovane kartice za sve kategorije i da ne menja tarife za mesečne dopune od 1. februara.
Bilans toga što će najstariji putnici ostati zaštićeni od viših cena je da neće biti pojeftinjenja za sve druge kategorije kako je bilo predviđeno izmenjenim tarifnim sistemom koji grad predstavio krajem prošle godine. Zaposleni će umesto planiranih 2.990 dinara nastaviti da svakog meseca plaćaju 3.275 dinara, a za povlašćene kategorije poput nezaposlenih, srednjoškolaca, studenata… cena će ostati 1.120, umesto 1.090 dinara. Toliko će mesečno izdvajati i penzioneri mlađi od 65 godina, dok je sad već oborenim tarifnim sistemom bilo predviđeno da oni budu izjednačeni sa građanima koji su navršili tu starosnu dob.
Tako je završena višednevna polemika nastala, jer je za penzionere sa primanjima većim od 25.000 dinara trebalo da bude uvedena mesečna karta po ceni od 990 dinara, a za one sa penzijom većom od 50.000 ta dopuna je trebalo da košta 1.495 dinara.
Protiv ovakvih izmena u javnom prevozu oglasilo se najpre Udruženje sindikata penzionera Srbije, čiji su predstavnici najavili građansku neposlušnost, ukoliko se odluka prestoničkih vlasti ne preinači. U ponedelјak je i premijer Aleksandar Vučić predložio gradonačelniku da se dodatno ne opterećuju najstariji sugrađani i da se pronađe rešenje koje bi bilo prihvatlјivo za njih.
«Odluku da zadržimo stari sistem doneli smo u dogovoru sa Vladom Srbije. Krajem decembra predstavili smo novi cenovnik koji ima ekonomsko opravdanje sa stanovišta grada, ali imajući u vidu preporuku vlade i pomoć premijera, uspeli smo da pronađemo način da zaštitimo najugroženije», istakao je gradonačelnik Siniša Mali.
Iz Udruženja sindikata penzionera Srbije naglasili su da su zadovolјni odlukom gradske uprave da cena prevoza za ovu kategoriju putnika ostane ista.
«Postigli smo ono što smo tražili i dobro je što je ovakva odluka doneta», istakao je Milorad Vujasinović, predsednik USPS-a, za Tanjug.
U ovom sindikatu prošle nedelјe najavili su da će organizovati otpor ako penzioneri budu obavezani da plaćaju mesečne dopune po najavlјenim cenama. Oni nisu isklјučili mogućnost ni da se obrate Sudu za lјudska prava u Strazburu, ako ne budu bili zadovolјni tarifnim sistemom.

SINDIKAT LO NORVEŠKE U POSETI SSSS

9. januar 2015  • 833 Opširnije

Predsednik i sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović i Zoran Mihajlović, razgovarali su u Beogradu sa najvišim rukovodstvom sindikata LO Norveške, koje je predvodila predsednica Gerd Kristensen.
U razgovoru su razmenjene informacije o aktuelnoj situaciji u dve zemlje, aktivnostima sindikata i izraženo interesovanje za unapređenje bilateralne i multilateralne saradnje kroz realizaciju projekta.
LO je najveća reprezentativna sindikalna centrala u Norveškoj, koja broji 900.000 članova, organizovanih u 24 granska sindikata i sa veoma povoljnom starosnom strukturom, od oko 125.000 mlađih od 35 godina,.
Gosti su ukazali da, iako je stopa sindikalne organizovanisti oko 52 odsto, norveška vlada nastoji da devastira socijalni dijalog uvođenjem tzv. “novih socijalnih partnera” kroz traženje mišljenja zaposlenih koji nisu sindikalno organizovani.
Najavljuju se i mere koje smanjuju prava radnika, kao i reforma penzionog sistema zbog čega su sindikati Norveške odlučili da stupe u štrajk 28. januara.
Nacionalni savez (LO) Norveške ima veoma razvijenu međunarodnu saradnju i pruža značajnu podršku u realizaciji projekta u okviru Evropske konfederacije sindikata i regionu Zapadnog Balkana u kojima učestvuje i SSSS.

RADNICI ŽELEZARE ZADOVOLJNI PONUDOM ESMARKA

9. januar 2015  • 832 Opširnije

Predsednik Samostalnog sindikata Železare Smederevo Siniša Prelić izrazio je danas zadovoljstvo što se na tedner za strateškog partnera te kompanije javio američki Esmark.
"Dobili smo novu šansu koju će radnici Železare iskoristiti i ako sve bude kako treba očekujemo da ćemo od 1.februara povećati proizvodnju", kazao je Prelić novinarima u pauzi otvaranja ponuda za Železaru.
Prema njegovim rečima, ponuda Esmakra, iako jedina validna na tenderu, dobra je poredeći je sa ranijim neuspelim pokušajima prodaje Železare.
On je kazao da država više ne može da finansira Železaru i od 1. februara neće biti subvencija za tu fabriku.
"Očekujem da strateški partner omogući dalje finansiranje proizvodnje. Za nas to znači da smo izašli iz teške situacije nakon odlaska američkog Ju es stila, kada nismo znali šta će da bude sa nama i kada su pričali da nismo vredni i da fabrika treba da bude zatvorena”, kazao je Prelić.
Izvor:Beta

SSSS UPUTIO SAUČEŠĆE FRANCUSKOJ AMBASADI

9. januar 2015  • 831 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije je, povodom brutalnog napada i ubistva dvanaest sugrađana na njihovim radnim mestima, ambasadi Francuske u Beogradu uputio izraze najdubljeg saučešća.
“Osuđujemo taj akt uperen protiv slobode, demokratije i prava koja predstavljaju istinske temelje evropske civilizacije”, navodi se u telegramu SSSS.
Na to je reagovao otpravnik poslova francuske ambasade, François Bonet, koji se zahvalio u svoje i u ime francuskog naroda I ambasade te zemlje.
“Najiskrenije i najtoplije se zahvaljujem na izrazima saučešća, podrške i solidarnosti koje ste nam uputili nakon užasnog atentata na redakciju lista ‘Šarli ebdo’ 7. januara ove godine.
U bolnim iskušenjima kroz koje Francuska danas prolazi, Vaš prijateljski gest je višestruko dragocen. Podseća da se u najtežim momentima iskazuje pravo prijateljstvo, kakvo je ono koje postoji između naše dve zemlje. Svedoči o zgroženosti celog sveta nad nasiljem koje je pogodilo ne samo francuske građane, već i hrabre branioce slobode štampe i uopšte, slobode izražavanja.
Molim Vas, poštovana gospodo iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, da primite izraze mog dubokog poštovanja i zahvalnosti”, navodi se u pismu ambasade Francuske.

UDRI PO STARCIMA

9. januar 2015  • 830 Opširnije

Ukoliko gradska skupština što pre ne preinači odluku o ceni karata za gradski prevoz penzionera i starijih lica, Udruženje Sindikata penzionera Srbije će predložiti mere, način i oblike građanske neposlušnosti i o tome obavestiti penzionere.
Na današnjoj sednici Izvršnog odbora USPS je ukazano da su za katastrofalno stanje u javnom prevozu pronađeni krivci u penzionerima, preko čijih leđa republička i gradska vlast sada spašavaju tursku firmu APEKS i beogradski GSP.
Prema ponašanju gradskih vlasti, ispada da svi stariji od 65 godina treba da budu u kućnom pritvoru. Nemaju novca za osnovne životne potrebe, lekove, za nezaposlenu decu i unuke, nemaju za kulturu, za gradski prevoz, i ništa im drugo ne preostaje nego da sede u svojim stanovima. Očekujemo da im u sledećoj fazi, do "konačnog rešenja penzionerskog pitanja", bezdušna vlast stavi "nanogicu" radi kontrole kretanja. A potom..? Već se daju naslutiti obrisi budućeg paklenog plana.
Podela penzionera po kategorijama je još jedna bedna i sramotna diskriminacija. Očekujemo da takva "mudra" rešenja uskoro prihvate pekari, trgovci, apotekari, lekari.
Zaboravlјajući brojne malverzacije, beogradska vlast govori kako su svi na gubitku zbog penzionera i neodgovornih građana koji namerno ne plaćaju prevoz. Jedna od tih "zaboravlјenih" činjenica jeste da naplata karata ne pripada GSP-u, već turskoj parazitskoj firmi. Javni prevoz je, pre svega, ugrožen time što je privatna kompanija uklјučena u naplatu karata. Kontinuitet plјačkanja Beograđana najbolјe se ogleda u tome što turski APEKS i dalјe naplaćuje karte, iako je sadašnja vlast u predizbornoj kampanji najavlјivala da će se prodaja karata, a time i novac, vratiti u GSP.
U pokušaju da skinu sopstvenu odgovornost za gubitke koje pravi privatna turska kompanija, na samo njima znani način prevalјuju krivicu na penzionere, tvrdeći da su oni najodgovorniji za katastrofalnu situaciju u javnom prevozu.
A sve je počelo kada je čuveni Vizionar, da bi u predizbornoj kampanji nadigrao prethodnike, preporučio građanima da ne plaćaju Bus-plus. Od tada je krenuo haos, koji se teško da popraviti.
Kako bi bilo da i neko drugi, USPS na primer, ignoriše Bus-plus i pozove penzionere da ne plaćaju ni dnevne ni mesečne karte?
Zbog svega toga, Izvršni odbor USPS traži hitan prijem kod gradonačelnika Beograda kako bi bio sprečen poslednji u nizu uvredlјivih i ponižavajućih eksperimenata sa najstarim građanima prestonice.

FAS NASTAVLJA PROIZVODNJU

9. januar 2015  • 829 Opširnije

Kompanije Fiat automobili Srbija (FAS) nastaviće u ponedeljak, 12. januara proizvodnju automobila, posle zimskog odmora koji je trajao od 25. decembra.
Predsednik Samostalnog sindikata FAS Zoran Marković izjavio je da će tada ponovo biti pokrenuta proizvodnja u sve tri smene, demantujući navode sa pojedinih društvenih mreža da italijanski proizvođač odlazi iz Kragujevca.
“Fiat kreće sa punom proizvodnjom u sve tri smene i to je jedina istina. Priče o odlasku u Brazil radnika iz Kragujevca u Brazil su ‘nemoguća misija’”, rekao je Marković Televiziji Kragujevac.
On je rekao da Sindikat i zaposleni u kragujevačkoj fabrici očekuju novi model, veću proizvodnju i novo zapošljavanje.
“To je ono što mi želimo, ne samo mi koji radimo u kompaniji, nego ceo grad”, rekao je Marković.
Tokom 2014. godine, u FAS je proizvedeno nešto više od 100.000 automobila.
Samostalni sindikat potpisao je krajem decembra novi Kolektivni ugovor sa poslodavcem koji je usaglašen sa novim Zakonom o radu, ali su zaposleni u Fiatu dobili pravo na celokupan radni staž i druga prava.
Izvor:TV Kragujevac

PURIĆ PONOVO PREDSEDNIK SOMBORA

31. decembar 2014  • 828 Opširnije

Na Izbornoj skupštini SSS za grad Sombor Zoran Purić ponovo je izabran za predsednika tog veća.
U uvodnom obraćanju, Purić je rekao da je u prethodnom periodu insistirano na jedinstvu i solidarnosti u Savezu, „jer dok je Savez jak svi njegovi delovi- članovi će moći da ostvare svoje zahteve sa više uspeha“.
Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je rekao da je period u kojem se nalazimo, a koji nažalost traje duži niz godina, izuzetno težak za sve građane Srbije.
Pored neuspešnih privatizacija, čiji je rezultat potpuno uništena privreda, svetske krize koja je i nas pogodila, protekli period obeležili su i brojni štrajkovi i protesti, „u kojima je vaše Veće veoma aktivno učestvovalo“, naglasio je Orbović.
On je podsetio da su, bez socijalnog dijaloga i poštovanja zakonske procedure, po hitnom postupku usvojeni zakoni o radu, PIO, privatizaciji i stečaju.
„SSSS ostaje na stanovištu, što je i stav međunarodnog sindikalnog pokreta, da će smanjenje zarada zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima samo dovesti do pada kupovne moći i daljeg siromašenja stanovništva, a da će ušteda po tom osnovu biti zanemarljivo mala“, ukazao je Orbović.
Na kraju izborne skupštine održana je prezentacija RH Centra Banja Ivanjica.