LOŠ POLOŽAJ RADNIKA NA LIZING

31. maj 2016  • 1215 Opširnije

Javne i privatne kompanije sve češće angažuju radnike preko agencija za privremene i povremene poslove. Njihov rad nije regulisan zakonom, što poslodavci obilato iskorišćavaju. Iznajmljivanjem radne snage kompanije štede, agencije uzimaju proviziju, a radnici trpe. Zbog diskriminisanog položaja, nadležni najavljuju usvajanje propisa kojima će se urediti njihov status.
Radnik bez toplog obroka, plaćenog bolovanja i godišnjeg odmora, čija je zarada na nivou minimalca - to je ukratko radnik na lizingu. Njegov poslodavac nije firma u koju odlazi na posao, već agencija koja ga je tamo uputila.
Sindikati procenjuju da ih je u Srbiji najmanje 50.000 i da je krajnje vreme da država počne i o njima da se stara.
"Mi smo sistem koji definitivno baca na pod svoje radnike, svoje zaposlene, smatra da njihovim radom što brže treba da dođe do profita. Ako imamo NSZ koja bi trebalo da vodi evideciju o slobodnim radnicima, o potrebi poslodavaca da zaposle određene, zašto moramo da imamo privatnog posrednika? To bi značilo da se radnik tretira kao objekat", kaže Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Takvo iznajmljivanje radnika je legalno, a njihova prava ne štiti Zakon o radu. Inspekcija ima ograničene nadležnosti. U više od 70 kontrola tokom prošle godine, podneta su samo četiri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i utvrđene 23 nepravilnosti. Najčešće zato što agencije angažuju zaposlene duže od dozvoljenog perioda.
"Ti poslovi nisu ni privremenog ni povremenog karaktera i obično traju duže od 120 dana. Ti ljudi nemaju sva prava koja su zagarantovana ugovorom o radu. Mi podnosimo zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, i to dalje kreće u proceduru koji preuzima prekršajni sud i oni su ti koji na kraju donose rešenje o kažnjavanju ili ne", kaže direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić.
Kako položaj iznajmljenih radnika ne bi zavisio od dobre volje agencija, u pripremi je zakon koji bi trebalo da ozvaniči i uredi taj vid fleksibilnog zapošljavanja.
"Više neće moći da se radi po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, već zaposleni moraju da imaju ugovor o radu sa agencijom, da li je to ugovor na na određeno ili neodređeno vreme. Moraće da imaju plate u skladu sa zakonom o radu i zarade u skladu sa zakonom, u svakom slučaju položaj će im biti mnogo bilji nego do sad", kaže pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Lazić.
Boljim uslovima rada mogu da se nadaju tek sledeće godine kada se očekuje usvajanje novih propisa.
Izvor: RTS

POČEO DRUGI KONGRES SINDIKATA ZDRAVSTVA

26. maj 2016  • 1214 Opširnije

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Zoran Savić izjavio je danas da je taj sindikat u proteklih pet godina radio dobro i postigao značajne rezultate.
Otvorivši Drugi Kongres tog sindikata, u Dvorani Doma Sindikata, Savić je rekao da je Sindikat, radeći u teškim uslovima, bio konstruktivan socijalni partner sa predstavnicima vlasti, zalažući se za bolji materijalni i socijalni položaj zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.
„Zalagali smo se za socijalni dijalog i učestvovali u brojnim pregovorima oko poboljšanja stanja u zdravstvu, ali smo bili i primorani da organizujemo mnoge proteste, štrajkove upozorenja i štrajkove, kako bi naterali vlast da poštuje reč sindikata“, naglasio je Savić.
Taj sindikat je uspeo da zaključi povoljne kolektivne ugovore u velikom broju zdravstvenih centara, pokretao inicijative pred Ustavnim sudom, potpisao dva Posebna kolektivna ugovora za tu oblast.
„Sada nam predstoji borba za platne grupe i platne razrede, najavljenu racionalizaciju i bolji materijalni i socijalni položaj svih zaposleni u zdravstvu“, zaključio je Savić.
Poželevši uspešan rad Kongresa, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je rekao da je iza tog sindikata pet godina borbe i teškog perioda.
„Tokom brojnih poseta zdravstvenim ustanovama i razgovora sa zdravstvenim radnicima širom Srbije, čuo sam samo u superlativima o vašem sindikatu, što svedoči da ste dobro radili svoj posao“, istakao je Orbović.
I u narednom periodu vam predstoji borba za povećanje zarada zaposlenima u zdravstvu, ali i svim radnicima u Srbiji, za šta se i Savez stalno zalaže.
„Zdravstveni radnici to zaslužuju, jer je vaša odgovornost velika. A, naš je inters da zdravstvo dobije dovoljno sredstva da može da pruži usluge svim građanima Srbije“.
Prema njegovim rečima, lepo je čuti da zdravstvo dobija savremene aparate, „ali moramo ukazati da veliki broj zdravstvenih radnika odlazi u inostranstvo“.
„To je neprimereno za Srbiju, koja ulaže u njihovo obrazovanje, a oni su primorani da traže pristojan život van granica naše zemlje“, ukazao je predsednik Orbović.
„Nastavite vašu borbu, a Savez samostalnih sindikata Srbije će uvek biti uz vas“, poručio je predsednik Orbović.
Na Kongresu, koji nastavlja sa radom, prisustvuju i potpredsednici SSSS Duško Vuković i Milan Grujić, pomoćnik ministra rada Zoran Lazić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić, kao i gosti iz inostranstva.
Berislav Vekić je ukazao na dobru i kooperativnu saradnju tog sindikata i ministarstva u protekle dve godine.
„Ekonomske reforme, racionalizacija i rast privrede omogućiće da i zdravstvo bude bolje i uspešnije“, poručio je Vekić.

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE SINDIKATA PRAVOSUĐA

20. maj 2016  • 1213 Opširnije

Sindikat pravosuđa Srbije doneo je odluku o štrajku zato što su zaposleni obespravljeni i zato što država vrši mobing nad pravosudnom administracijom, iako Ustav garantuje pravo na rad i slobodan izbor rada, dostojanstvo, bezbedne i zdrave uslove rada, ograničeno radno vreme, odmor, pravičnu naknadu i pravnu zaštitu, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare ovog sindikata.
Osnovni zahtevi su povećanje zarada i realizacija potpisanog sporazuma, kao i zahtev premijeru da ispuni dato obećanje, odnosno da se zaposlenima u pravosuđu isplati obećana pomoć.
"Iako obavljamo složene i odgovorne poslove, iako se obim posla uvećava od 2008. godine kada su počele agresivne reforme, iako je broj zaposlenih drastično smanjen, mi za to ne primamo pravičnu naknadu. Državni službenici i nameštenici rade isti posao a primaju raličite zarade. Rad na određeno vreme se zlooupotrebljava a volonteri eksploatišu.
Zbog promašene reforme, kao i popravke reforme, obim posla se uvećao tako da su zaposleni prinuđeni da rade prekovremeno", rekla je predsednica ovog sindikata Slađanka Milošević.
Po njenm rečima, neka radna mesta zahtevaju rad posle radnog vremena, ali to ne može da se planira i ne zavisi od zaposlenih. Prema zakonu, zaposleni pored osnovne plate ima pravo na dodatke, odnosno uvećanje zarade za prekovremeni rad, dodatno opterećenje na radu, kao i uvećanje koeficijenta na osnovu ocene rada. Namera da se ukinu zakoonski dodaci vide se iz dopisa ministra pravde.
Мinistar pravde uputio je dopis pravosudnim rukovodiocima da u ime racionalizacije krše zakonska prava administracije.
"On to radi po zadatku, jer formiranje nove Vlade je u toku, iako bi daleko veći efekti racionalizacije bili kada bi počeo od svojih bliskih saradnika u Ministarstvu pravde koji mesečno imaju primanja preko 250.000 dinara. Ili, možda, da se racionalizuju primanja oko pola miliona dinara onog `mučenog` Đurđevića", istakla je Milošević.
On je još rekla da "ministar pravde zahteva od rukovodilaca pravosudnih organa da selektivno poštuju zakone, odnosno da poštuju samo Zakon o budžetu, a da rashodi nisu u vezi sa potrebama pravosuđa već moraju da odgovaraju odobrenim aproprijacijama". Ako bi poštovali samo Zakon o budžetu rukovodioci bi prekršili druge zakone.
"S obzirom na to da ministar navedenim dopisom poziva rukovodioce da ne isplaćuju dodatak za prekovremeni rad (u nekim organima se odavno ne plaća), Sindikat pravosuđa Srbije moli eventualne izvršioce krivičnih dela da, ako već moraju, krivična dela vrše tokom radnog vremena, i to isključivo u prepodnevnim satima kako bi zaposleni u tužilaštvima i sudovima mogli da završe sve birokratske procedure do kraja radnog vremena",zaključila je predsednica Sindikata pravosuđa..

SINDIKAT: POŠTO JE STANJE NIKAD BOLJE,
ISPLATITE PROSVETARE

17. maj 2016  • 1212 Opširnije

Sindikаt obrаzovаnjа Srbije podsetio je premijerа Aleksandra Vučića nа obećаnje dаto u mаrtu o isplаti jednokrаtne pomoći svim zаposlenimа u školаmа, domovimа učenikа i predškolskim ustаnovаmа.
"S obzirom nа to dа se bliži rаspust i dа su, premа rečimа premijerа fаntаstični rezultаti i stаnje u budžetu nikаd bolje, moglа bi zаposlenimа dа se isplаti jednokrаtno nekа većа sumа od 7.000 dinаrа, koliko je isplаćeno prošle godine", saopštio je danas taj sindikаt.
Sindikаt obrаzovаnjа Srbije saopštio je da posle više od godinu dаnа nisu potpisаni Posebni kolektivni ugovori zа visoko obrаzovаnje i predškolsko vаspitаnje i obrаzovаnje, iаko su rešenа svа spornа pitаnjа.
Sindikаt obrаzovаnjа Srbije ocenio je dа je potrebno, čim se Vlаdа oformi, formirаti komisiju od predstаvnikа vlаsti i sindikаtа, kojа će rаditi nа posebnom Zаkonu o plаtаmа u obrаzovаnju, jer je opšti zаkon već usvojen.
Kako se dodaje, taj sindikat ne može sаdаšnjem ministru prosvete, nаuke i tehnološkog rаzvojа Srđanu Verbiću dа da prelаznu ocenu, između ostalog jer je "štrаjk prosvetnih rаdnikа u 2014. i 2015. godini trajao nepotrebno dugo" i jer nije uspeo dа se usvoji Zаkon o izmenаmа i dopunаmа Zаkonа o osnovаmа sistemа obrаzovаnjа i vаspitаnjа.
"Ministаr prosvete nije imаo аdekvаtnu podršku premijerа i ministrа finаnsijа i često je nа Vlаdi ostаjаo usаmljen u svojim zаhtevimа. Prosveti trebа ministаr koji je prošаo sve fаze rаdа u prosveti, sposobаn i stručаn, а koji će pored togа imаti podršku premijerа dа reаlizuje svoje i nаše zаhteve", navedeno je u saopštenju.

JURI UPUĆEN POZIV ZA SASTANAK SA
SOCIJALNO EKONOMSKIM SAVETOM

16. maj 2016  • 1211 Opširnije

Socijalno ekonomski savet Srbije bi, u najskorijem roku, trebalo da razgovara sa rukovodstvom Jura korporacije u Srbiji, koja je prethodnih dana dospela u centar pažnje javnosti zbog tvrdnji o lošem položaju zaposlenih.
Predsedavajući SES-a Aleksandar Vulin predložio je rukovodstvu te južnokorejske kompanije održavanje sastanka sa članovima Kolegijuma SES-a, kojeg pored ministra za rad, čine i predsednici reprezentativnih socijalnih partnera (Savez samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost i Unija poslodavaca Srbije).
Povod za sastanak su nedavni novinski napisi o dešavanjima u Jura fabrici u Leskovcu i naša želja da se o pravima zaposlenih i uslovima poslovanja u Srbiji razgovara u okviru institucija socijalnog dijaloga, navodi se u dopisu predsedavajućeg Saveta.
Ukoliko zamenik direktora Jure, Jongvo Nam, kojem je upućen poziv, prihvati sastanak, termin će naknadno biti dogovoren.

SOMBOR: FABRIKU "BORELI"
MOŽE SPASITI REORGANIZACIJA

13. maj 2016  • 1210 Opširnije

Somborska fabrika "Boreli" uložila je žalbu na rešenje suda kojim se odbija plan reorganizacije, a iz fabrike poručuju da kada bi reorganizacija prošla dugovi bi bili reprogramirani i firma bi mogla da zaposli još 100 obućara.
Privredni sud u Somboru je na nedavnom ročištu doneo rešenje kojim se odbacuje predlog za pokretanje stečajnog postupka i predlog unapred pripremljenog plana reorganizacije "Borelija".
Po rečima Stipana Ezgete, poverenika Samostalnog sindikata u preduzeću, na ročištu je jedna od primedbi bila da od 1. januara više ne postoje društvena preduzeća i da je to razlog zbog čega ova firma ne može da predloži plan reorganizacije. Međutim, "Boreli" je, navodi Ezgeta, zahtev podneo u oktobru 2015. i zbog toga je preduzeće uložilo žalbu na rešenje suda.
U fabrici "Boreli" trenutno je angažovano 270 radnika, od toga u proizvodnji radi 180, koji mahom rade za strane partnere. "Radimo trenutno u jednoj smeni, ali posla ima za dve smene, koje bi mogle da se organizuju ako prođe unapred pripremljeni plan reorganizacije. S obzirom na kapacitete, moglo bi da se zaposli jos 100 ljudi, ali čekamo odluku suda", pojašnjava Ezgeta.
Najveće muke "Borelija", koji je među malobrojnima i dalje u društvenom vlasništvu, jesu nerešeni imovinsko-pravni odnosi sa hrvatskim "Borovom". Zbog toga se nije ušlo u privatizaciju, iako je Vlada Srbije svojevremeno donela odluku da preduzeće uđe u taj proces, prenose Novosti.
Na osnovu socijalnog programa, firmu je krajem jula prošle godine napustilo 520 zaposlenih. "Kada bi prošao plan reorganizacije, dugovanja bi bila reprogramirana, a postoji mogućnost i da državaotpiše svoja dugovanja. Preduzeće bi bilo zdravije i lakše bi vraćalo dugove. Osim toga, mogli bismo i da izdajemo poslovnice kojih u Srbiji ima 90", predočava Ezgeta.
Ipak, u firmi se nadaju da će u narednom periodu biti mogućnosti da se proizvodnja proširi i da se angažuje više radnika. Ono što ohrabruje je da su inostrani partneri i kupci zadovoljni kvalitetom somborskih obućara.
Izvor: Novosti

SRPSKI RADNICI ZBOG STRESA I STRAHA
SVE VIŠE BOLUJU

10. maj 2016  • 1209 Opširnije

Bolјe uslove rada i pristojnije plate zaposlenima neće doneti nikakvi zakoni o radu, razne konvencije o radničkim pravima i vapaji o ložem položaju radništva, već sve veća opterećenja po svetsku ekonomiju zbog smanjene produktivnosti iscrplјenih radnika.
Naime, prema podacima Svetske zdravstvne organizacije, svaki deseti čovek pati od depresije, anksioznosti i drugih mentalnih bolesti zbog straha od gubitka ili neizvesnosti od pronalaska posla. To svetsku ekonomiju godišnje košta 651 milijardu funti zbog smanjene produktivnosti. Takođe, godišnje se izgubi 12 milijardi radnih dana.
U studiji SZO proračunati su troškovi lečenja u 36 zemalјa u periodu od 2016. do 2030.godine i oni iznose sto milijardi funti, kada se saberu psihološka savetovanja i antidepresivi. Ali, koristi daleko nadmašuju troškove. Samo pet odsto pobolјšanja radne produktivnosti vredi 280 milijardi funti, dok bolјe zdravstveno stanje donosi dodatnih 217 milijardi funti. Autori studije naglašavaju da su trenutne investicije u oblast očuvanja mentalnog zdravlјa mnogo manje nego što je potrebno, jer vlade u proseku troše tri posto buyeta za zdravstvo na mentalne bolesti, a u nerazvijenim državama samo jedan posto. Kad državni zvaničnici vide uticaj mentalnih bolesti na ekonomiju, ali i kada vide i koliko ih košta to što eksploatišu radnike za male plate, drugačije će reagovati.
Ma koliko danas bilo teško doći do radnog mesta u Srbiji, a pri tom imati armiju od nekoliko stotina hilјada lјudi na rezervnoj klupi nezaposlenih, srpski radnici i te kako osećaju raznorazne pritiske koje utiču na njihovu smanjenu produktivnost.
Strah od gubitka radnog mesta kod nas je i dalјe pri samom vrhu svih strahova, a iz godinu u godinu sve je više radnika koji odlaze na bolovanje. Tačnih podataka koliko je prošle godine srpskih radnika koristilo bolovanje nema, ali prema onima iz 2014. godine proizilazi da su radnici na bolovanju prosečno bili čak 72 dana godišnje. Te godine je i drastično produženo vreme odustvovanja sa posla zbog bolesti, a povećan je i broj lјudi koji koriste bolovanje. Sve više je bilo obolelih, a bolesti su bile teže.
Sa posla je zbog bolesti duže od mesec dana 2014. godine odustovalo 2.392 radnika više nego godinu dana ranije, a bolovalo se, u proseku, čak 24 dana duže nego 2013. godine. Tako se sa prosečnih 48 dana bolovanja u 2013. došlo do prosečnih 72,6 dana godišnje.
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje 2014.godine bolovanje je koristilo čak 81.289 zaposlenih, odnosno gotovo svaki dvadeseti koji je imao radno mesto. Ta statistika se, međutim, odnosi samo na bolovanja duža od mesec dana za koje se naknade isplaćuje iz kase zdravstvenog osiguranja, a koliko je tačno bilo bolovanja kraćih od 30 dana, koje plaća gazda, podataka nema. Procenjuje se da je ta brojka nekoliko puta veća od one koju ima RFZO i za koju plaća država.
Lekari tvrde da je bolovanje kraće od mesec dana, koje plaćaju poslodavci, više socijalna kategorija, jer se najčešće radi o potrebi radnika da se bar na kratko izmesti iz svakodnevnice, odnosno pobegne od stalnog stresa, brige zbog plate sa kojom ne može da živi, neizvesnosti i straha da bi čak i bez nje mogao ostati,a i toga ima jer je mnogo onih koji više meseci rade bez dinara. Psiholozi rada upozoravaju da dobar deo srpskog radništva radi mnogo i za male pare, što izaziva unutrašnje nezadovolјstvo koje im narušava zdravlјe, a dok oni shvate da je zdravlјe važnije od rada bez volјe i na silu, bude kasno.
Bilo bi dobro da sami poslodavci naprave računicu koliko ih košta nezadovolјstvo radnika, odnosno njihov odlazak na bolovanje ili, pak, rad pod tenzijom, koja direktno smanjuje produktivnost. Možda bi im računica pokazala da je bolјe da pobolјšaju i uslove rada i zaradu radnicima, koji će onda biti produktivni, nego da plaćaju bolovanje.
Radnici koji spas od svakodnevnog stresa traže u bolovanju, za to dobro plaćaju, jer im je tada i ovako mala plata još manja. Naime, naknada za bolovanje iznosi 65 odsto visine plate. Bolovanje do mesec dana plaća poslodavac, dok se ono duže od 30 dana isplaćuje iz kase zdravstvenog osiguranja. U slučaju da poslodavac kasni sa isplatom plata za neki mesec, radnik koji je bio na bolovanju dužem od mesec dana na nadoknadu iz kase zdravstvenog osiguranja čeka mnogo duže, jer tek kada se dobije zarada u firmi sledi obračun bolovanja.
Izvor: Dnevnik

IZBORI ZATURILI OBEĆANI NOVAC

10. maj 2016  • 1208 Opširnije

Suočen sa pretnjom obustave rada i potencijalnim socijalnim nemirima, premijer Srbije Aleksandar Vučić je krajem prošle godine obećao zaposlenima u pravosuđu i policiji isplaćivanje jednokratne novčane pomoći.
Pet meseci kasnije, ta obećanja su i dalјe neispunjena. Zaposleni u pravosuđu i policiji još uvek čekaju na obećani novac.
Predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije su u decembru 2015. godine imali sastanak sa premijerom Vučićem na kojem je dogovorena isplata dve rate novčane pomoći u ukupnom iznosu od 20 hilјada dinara.
Prema rečima Slađanke Milošević, predsednice Sindikata pravosuđa premijer je prekršio dato obećanje. “Dogovor je bio da se zaposlenima u pravosuđu isplati prva rata pomoći nakon što iz Srbije ode misija MMF-a. Misija je otišla krajem februara, a od novca nema ništa”, kaže Miloševićeva.
Ona dodaje da od tada ne može da stupi u kontakt sa bilo kim iz Vlade kako bi dobila informaciju o obećanom novcu.
“Na telefon vlade mogu samo da dobijem službenicu koja je zadužena za poštu, koja mi je rekla da postavlјam neprijatna pitanja”, navodi Miloševićeva i dodaje da "ne bi bilo loše da premijer zaposli nekoga ko bi zapisivao obećanja koja daje, kako ih ne bi zaboravio".
Pošto je prošao obećani rok za isplatu pomoći zaposlenima u pravosuđu, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević je imala ideju da iznajmi bilbord na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine, kako bi podsetila premijera na data obećanja.
Ipak, kada je firmi Media Max saopštila koju poruku bi želela da postavi, rečeno joj je da ta firma nema bilborde u tom delu grada i da se obrati nekoj drugoj firmi koja se bavi tim poslom. Na naredno pitanje o lokacijama raspoloživih bilborda, Slađanka Milošević nije dobila odgovor.
Poruka Sindikata pravosuđa je trebalo da glasi: "Vučiću, majstore - ispuni obećanje".
Izvor: Danas

ODRŽANA PROŠIRENA SEDNICA VEĆA U VRANјU

5. maj 2016  • 1207 Opširnije

U Vranju je danas održana proširena sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Vranje i opštine Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac i Preševo.
Na sednici, koja je zakazana na inicijativu predsednice tog veća, Ružice Stošić, razgovarano je o privredi pčinjskog okruga i problemima koje imaju zaposleni u tom kraju.
Sednici su prisustvovali predsednik SSSS Ljubisav Orbović, sekretar Veća Zoran Mihajlović i potpredsednici Olivera Bobić, Milan Grujić, Nјegoš Potežica i Goran Milić.
Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je ocenio da je lek za tešku privrednu situaciju u Vranju privlačenje novih investicija, ali i zaštita nekadašnjih velikih preduzeća.
On je predsedavao sednici Veća SSSS u Vranju, na kojoj se govorilo o situaciji u privredi i vanprivredi Pčinjskog okruga i koracima koje treba preduzeti da bi se stanje poboljšalo.
Orbović je konstatovao da u privredi i vanprivredi Pčinjskog okruga ima velikih problema, prvenstveno zbog toga što su nekada velika preduzeća u ovom delu Srbije ili ugašena ili kapacitetski smanjena u velikoj meri.
“I pored velikih napora da se dovedu veliki investitori, mislim da to još nije urađeno, bar u onoj meri u kojoj bi to Pčinjski okrug osetio. Ono što je pozitivno je to što se izgradnjom auto-puta, odnosno kvalitetnije infrastrukture, stvara šansa da dođe do pomaka i do većih investicija”, rekao je Orbović za OK Radio.
On ističe da je stav Saveza samostalnih sindikata da su investicije ključ poboljšanja stanja u privredi, ali i vanprivredi.
“Ovom delu Srbije su pogotovo potrebne investicije, otvaranje fabrika i o tome razgovaramo sa premijerom Vučićem i Ministarstvom privrede. Ali, pored novih fabrika, potrebna je i zaštita starih, poput Simpa i Jumka, da ta preduzeća imaju kapacitete. Ja sam skoro bio tamo i uveren sam da te fabrike sa relativno malim investicijama mogu da se pokrenu i da im se ponovo vrate stari sjaj koje su imale ranijih godina”, ocenjuje Orbović.

ORBOVIĆ:JURA SIMBOL ŠIKANIRANJA RADNIKA U SRBIJI

5. maj 2016  • 1206 Opširnije

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da se u ostvarivanju osnovnih prava radnika u Srbiji, pored sindikata, mora uključiti i država, da bi se sprovodili Ustav i zakoni ove zemlje.
On je, pred proširenu sednicu Veća u Vranju, rekao za OK Radio da se prema radnicima u „Juri“ u Leskovcu postupa krajnje nekorektno, bez poštovanja elementarnih, ne samo radnih, već i ljudskih prava.
Orbović tvrdi da je tačno da je ova kompanija otvorila tri fabrike u Srbiji, u kojima je zaposleno oko 6.000 ljudi, ali je tačno i da se u njima dešavaju šikaniranja velikih razmera i da se radnicima ne dozvoljava sindikalno organizovanje.
“Mislim da je „Jura“ simbol nepoštovanja radničkih prava u Srbiji, ali i Ustava i zakona ove zemlje. Imali smo brojne pokušaje i mi i drugi sindikati da organizujemo sindikat u tim fabrikama, što nam nije dozvoljeno”, kazao je Orbović.
On kaže da u tim fabrikama radnici vrlo lako dobijaju otkaze, čak i oni koji odu na bolovanje, pa onda moraju da rade bolesni i pod temperaturom, a dešava se i da padaju u nesvest.
“Čak se ide dotle da se oni radnici koji ne ispune normu, obeležavaju žutim majicama, što je jasno na šta asocira i što je prosto neprihvatljivo. Nažalost, veliki je strah samih radnika da uopšte iznesu svoje probleme, a nepostojanje sindikata samo pogoršava situaciju”, kaže Orbović.
On navodi da „Jura“ nije jedina kompanija koja ne poštuje radnička prava i da među njima ima i domaćih firmi.
Orbović smatra da pored pojačanih aktivnosti sindikata i pravna država mora da reaguje.
“Mi radimo legalnim sredstvima i trudimo se da inspekcija što češće interveniše i radi svoj posao. Spremamo se da u narednom periodu češće okupljamo radnike ispred takvih fabrika i da u znak protesta iskazujemo nezadovoljstvo”.
Pored toga, uputili smo dopise evropskoj i svetskoj sindikalnoj organizaciji, ukazujući na najveće probleme u Srbiji, kao što su problemi radnika u „Juri“, zaključio je Orbović.
Izvor:OK Radio

ZAŠTITNIK GRAĐANA: MNOGI RADNICI BEZ OSTVARENIH PRAVA

4. maj 2016  • 1205 Opširnije

Zaštitnik građana smatra da Međunarodni praznik rada mnogi radnici u Srbiji i ove godine dočekuju bez, u praksi, ostvarenih i zaštićenih prava koja im samo na papiru garantuju Ustav i zakoni, dok mnogi nezaposleni priželјkuju da rade pod bilo kakvim uslovima.
Kako se navodi u saopštenju povodom 1. maja, ombudsman Saša Janković od Inspekcije rada, koja ima najšira ovlašćenja i zbog toga postoji, posebno očekuje da ne čeka prijave radnika, već da što više radi po službenoj dužnosti i sopstvenoj inicijativi.
Zaštitnik je pozvao i zaposlene da narušavanje svojih, zakonima garantovanih, prava prijavlјuju inspekciji čiji rad treba snažno podržati i kontrolisati, a što će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i činiti.
U saopštenju se podseća i da je na snagu stupio Zakon o zaštiti uzbunjivača, koji omogućava sudu da zaštiti radnike koji prijave nezakonitost na štetu javnog interesa i zbog toga budu izloženi otkazu ili drugoj vrsti odmazde.
Navodeći da sudovi štite prava radnika i u radnim sporovima, u saopštenju se podseća da je, ne tako davno, izvršna vlast mimo svih zakona, tražila od sudova da zanemaruju tužbe radnika protiv preduzeća.
''Posle reakcije nezavisnih kontrolnih organa takva praksa je sprečena, a sudsku zaštitu danas treba tražiti protiv nezakonite odluke svakog poslodavca'', navodi se u saopštenju.
Ombudsman smatra i da je potrebno unaprediti dijalog vlasti sa sindikatima, jer su oni legitimni predstavnici radnika, zaštitnici njihovih kolektivnih i pojedinačnih prava i nezamenjlјiv činilac socijalnog dijaloga.
U saopštenju se ocenjuje i da prestanak povlašćivanja određenih poslodavaca kojima država i danas dozvolјava da ne plaćaju doprinose i poreze stvoriće ravnopravnu tržišnu utakmicu u kojoj je najisplativiji zadovolјan i motivisan radnik, a ne iskorišćen, bespomoćan i - neproduktivan.
Tako će poslodavci koji poštuju prava radnika na tršištu imati prednost, a ne trpeti zbog toga, smatra Zaštitnig građana.
U saopštenju se navodi i da Zaštitnik građana posebno pozdravlјa odluku Vlade Srbije da, po njegovoj preporuci, Poreska uprava vrati nepravilno obračunati solidarni porez na kumulativno isplaćene zarade trudnicama i drugim radnicima.
''Podsećamo i da žene čine 51,3 odsto stanovnika Srbije, a da ih je u odnosu na muškarce zaposleno 16 procenata manje. Neravnopravnost žena na radu kršenje je njihovih prava, uzročnik drugih oblika diskriminacije i nanosi štetu ekonomskom i društvenom razvoju zemlјe'', navodi se u saopštenju.
Zaštitnik građana je pozvao i organe javne vlasti da svojim primerom zapošlјavanja osoba sa invaliditetom obezbede punu primenu Zakona o rehabilitaciji i zapošlјavanju osoba sa invaliditetom.
U saopštenju se navodi i da treba da nastoje da mere racionalizacije koje se planiraju u javnom sektoru dodatno ne ugroze prava te posebno ranjive grupe građana, na rad, samostalan i dostojanstven život.
Izvor: Tanjug

ORBOVIĆ: POTREBNA EKSPERTSKO-POLITIČKA VLADA

4. maj 2016  • 1204 Opširnije

Srbiji je u narednom periodu potrebna neka vrsta "kombinovane vlade", koju bi činili i eksperti i političari, smatra predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i ističe da bi u njenom fokusu trebalo da budu finansijska stabilnost, disciplina i nove investicije.
"Najbolјe bi bilo kada bi nova vlada mogla da bude kombinovana sa političarima i ekspertima, naročito kada su u pitanju finansije i privreda. Važno je da odgovornost nose oni koji su dobili na izborima, a s druge strane, i da ima adekvatnu stručnost i sposobnost pojedinih lјudi", rekao je Orbović za Tanjug.
Vladin prioritet bi, kaže, trebalo bi da bude finansijska disciplina i razvoj privrede, nove investicije, odnosno otvaranje novih radnih mesta.
"Ako ne budemo imali taj segment, i ako ne budemo uspeli da pokrenemo dodatno privredu i investicije, kako strane tako i domaće, sve ostalo bez toga će polako gubiti smisao", rekao je Orbović.
Orbović smatra da su izbori samo na kratko zaustavili neke reforme, koje će sada biti nastavlјene. Za prvog čoveka SSSS-a je važno da postoji svest o tome da je neophodno pobolјšati prava radnika, s obzirom na to da, kako kaže, postoje poslodavci koji ne priznaju radnicima mnoga zakonom regulisana prava.
Tu, kaže, pre svega misli na pravo na plaćeni prekovremeni rad, ali dodaje ima slučajeva gde se radnicima bez osnova smanjuju ionako niske plate, a u nekim firmama nije dozvolјeno sindikalno organizovanje, te pravo na bolovanje.
Izvor:Tanjug

SVEČANA SEDNICA U KRUŠEVCU POVODOM DANA SSSS

28. april 2016  • 1203 Opširnije

Svečanom sednicom i dodelom priznanja juče je u Kruševcu obeležen Dan Saveza samostalnih sindikata Srbije – 27. April. Savez ove godine obeležava 113 godina postojanja, a Kruševac 120 godina radničkog pokreta u tom gradu., što je i bio povod da bude domaćin sednici Veća, koja je održana u Kruševačkom pozorištu.
Pored članova Veća, sednici su prisustvovali i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović.
O radničkom pokretu u Srbiji i snazi najveće sindikalne centrale na Balkanu govorili su predsednik Veća SSSS za grad Kruševac, Milenko Mihajlović i predsednik SSSS Ljubisav Orbović.
“Savez je tokom više od veka postojanja, sa narodom i državom, prolazio kroz teške periode ratova, bombardovanja, sankcija, izolacije, siromaštva.. I danas se, posle svih teškoća, nalazimo u izuzetno teškom period vladavine neoliberalnog kapitala, koji nema milosti prema radnicima”, ukazao je Orbović.
Međutim, nećemo pokleknuti, već ćemo nastaviti borbu za bolju Srbiju, za socijalnu pravdu, za ekonomski prosperitet, naglasio je Orbović.
Prema njegovim rečima, iako u povoju, socijalni dijalog i saveti širom Srbije postoje i funkcionišu, ali treba raditi na njihovom razvoju, kao i na vladavini prava i poštovanju zakona.
Ministar Vulin je istakao da je prvi i osnovni cilj ministarstva na čijem je čelu da se što više radnika izvuče "iz užasa koji se zove rad na crno".
“Prošle godine, iz tog mraka, rešenjem Inspekcije rada, izvukli smo više od 12.000 ljudi. U prva tri meseca ove godine oko 4.000 ljudi zasnovalo je radni odnos i konačno su počeli da im se uplaćuju doprinosi”, rekao je Vulin.
On je naglasio da je pred nama zakon koji se mora doneti, koji će prvi put zaštiti položaj ljudi koji rade sezonske poslove, koje do sada "jednostavno nismo videli, nismo razumeli njihov rad i njihovu muku", a zatim i Zakon o privremenom radu, odnosno radu preko agencija.
“Ne smemo dozvoliti da se za isti rad dva radnika plaćaju na različit način, da nemaju isti položaj. Donećemo nove zakone, menjaćemo Srbiju na bolje, ali važnije od svega, razumećemo da smo uvek i jesmo na istoj strani, na strani čoveka koji zivi od svog rada”.
Obraćajući se sindikalcima, Vulin je rekao da, u protekle dve godine, kako ima čast da sarađuje sa njihovim predstavnicima, da se i svađa i miri, i razume ih i ne razume, može da kaže da imaju rukovodstvo koje je tvrdoglavo, žilavo, uporno i koje ne odustaje od onoga u šta veruje.
Vulin je dodao da 27. april nije samo njihov praznik, već je to dan borbe za radnička prava, svih koji žive od svog rada.
“U ovih 113 godina, od kako radnici sa ponosom mogu da kažu da su organizovani, a samo organizovan radnik je zaštićen radnik, položaj radnika je popravljen, ali i pokvaren. Takva su vremena u kojima živimo, takvi su dani u kojima traje vaša i moja generacija”, kazao je Vulin.
Predsednik Orbović je laureatima uručio priznanja Saveza, a sednica je završena kulturno-umetničkim programom.

SINDIKAT NOVOG SADA URUČIO PRIZNANJA

28. april 2016  • 1202 Opširnije

Na svečanosti u Savezu samostalnih snidikata Novog Sada, po 47. put, dodeljena su Prvomajska priznanja.
Laureati ovog radničkog priznanja, ove godine su Ivan Dudvarski, iz kompanije "Danubijus", Milan Kojić, iz "Unimeta" iz Kaća, i Borislav Lazarević, iz firme "Teko majning Rakovac" iz Ledinaca, kao i JKP "Tržnica", iz Novog Sada, i sindikalna organizacija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - Filijale za Južnobački okrug.
Vladimir Gvozdenović, predsednik SS SNS, naveo je kako su ova priznanja dodeljena sindikalnim borcima i organizacijama koje su se uspešnije od ostalih borile za prava radnika.
“Živimo u teškim vremenima, kada nije popularno biti u sindikatu - istakao je Gvozdenović. To najbolje znaju oni koji su pokušavali da osnuju sindikalne organizacije u novoosnovanim preduzećima. Nadam se, međutim, da će i ti problemi biti prevaziđeni, i da će među dobitnicima nagrade, sledeće godine, biti i radnika sindikalaca iz novih kompanija u Novom Sadu”, istakao je Gvozdenović.

BODIROGA:UZ KRIZU RADA I KRIZA MORALA

26. april 2016  • 1201 Opširnije

Da obeležavanje 1. maja, Međunarodnog dana rada, nije samo prilika za roštilj i druženje u prirodi, već da mora biti trenutak da se ukaže na to kakav je trenutni status zaposlenih u Srbiji, gotovo svake godine ukazuju predstavnici sindikata. Ali...
Milanko Bodiroga, predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata grada Pančeva za Start 013 kaže da i ovaj 1. maj obeležavamo u senci izuzetno teškog materijalnog i socijalnog položaja, kako zaposlenih, tako i svih građana Srbije.
„Radnici i njihove porodice jedva preživljavaju, a rad ’na crno’, bez socijalnog i zdravstvenog osiguranja je sve prisutniji. Uz sve to, i dalje smo suočeni sa problemom neredovnih isplata zarada. U takvim, nesigurnim ekonomskim uslovima, sindikatima je danas teško da normalno rade i da se probiju do radnika“, opisuje Bodiroga trenutno stanje, a kao još jedan od razloga sve težeg funkcionisanja sindikata on navodi to da solidarnost i jedinstvo, kao osnovni principi sindikalnog delovanja gotovo i da ne postoje.
„Društvene okolnosti diktiraju te međuljudske odnose koji se temelje na individualizmu, na individualnom interesu gde ideja kolektivizma, kolektivne svesti i kolektivnog interesa više ne postoji. To predstavlja prvi korak ka slabljenju uloge sindikata u društvu, a ne odnos sa poslodavcima ili nepoverenje u sindikalne organizacije“, smatra Bodiroga i naglašava da u prilog tome govori i činjenica da ni političari, dakle oni koji vode ovu zemlju nemaju koncept niti globalnu strategiju koja bi društvo posmatralo kao kolektiv.
Pored evidentne krize rada, prisutna je i kriza morala, ocenjuje on i podseća da se uloga sindikata kao organizacije čiji je svrha zaštita i unapređenje radnog prava, menjala kroz istoriju, dok je želja poslodavaca da ostvare što veću zaradu, ne retko i na štetu radnika, ostajala ista.
Uloga sindikata u našem društvu, koje se trudi da kopira druga, savremena društva, postaje sve manja i manja, smatra Bodiroga.
„Sindikat je izgubio trku sa kapitalizmom, prvenstveno zbog pada broja članova, a za to ima više razloga: dobar deo aktivnosti kojima se sindikat bavi je prevaziđen, a takođe, promenom odnosa društvenih vrednosti, lični interesi su preovladali nad kolektivnim, koji su bili i ostali osnovni preduslov funkcionisanja sindikata. Da bi vratili poverenje članstva, moramo raditi na ponovnoj izgradnji tog jedinstva, treba svima objasniti da samo jedinstveni možemo braniti radna mesta“, kaže prvi čovek pančevačkog veća SSSS i podseća da je posao, odnosno radno mesto, taj preduslov da bi radnik bio zadovoljan, a zadovoljan radnik je i slobodan čovek.
Milanko Bodiroga kaže i da, bar za sada, ovaj sindikat ne planira neke aktivnosti za 1. maj, a upravo zbog održavanja izbora, kako se neka takva aktivnost ne bi shvatila kao politička.
On dodaje da SSSS nema nekakve odnose sa bilo kojom političkom strankom i da, kako kaže, glasno nije dao nikome podršku, već da će članstvo ovog sindikata glasati no svojoj savesti.
On opet kaže da to otvara novo pitanje, a to je pitanje šta je interes i koncept sindikata. Veće sindikata Pančeva i ovog 1. Maja, pored očuvanja postojećih, traži otvaranje novih radnih mesta, redovnu isplatu zarada, unapređenje proizvodnje i jačanje socijalnog dijaloga.
Bez realizacije ovih zahteva, neće biti zadovoljnih radnika, a time neće biti ni opstanka države, niti njenog puta u Evropu, smatra Bodiroga i ponavlja da ovaj sindikat zahteva i poštovanje i primenu postojeće zakonske regulative, veću odlučnost vlade u borbi za ekonomski i socijalni prosperitet, što znači vraćanje u svet rada svih onih koji su se našli u socijalnom beznađu, veću uposlenost industrijskih kapaciteta, povećanje obima proizvodnje, povećanje zarada i standarda zaposlenih i građana.
On napominje da su sindikatu, u nastojanjima da se sve ovo realizuje, neophodna puna i bezrezevna podrška članstva.
„Na kraju, mi sindikalci, ne smemo zaboraviti osnovne temeljne sindikalne principe: solidarnost, humanosti, socijalnu pravdu“.
Uz ovu poruku, Savez samostalnih sindikata Pančeva svim zaposlenim i građanima čestita 1. maj, Međunarodni praznik rada.
Kao najbolju ilustraciju trenutne situacije u Srbiji, u Samostalnom sindikatu navode da se, u njihovoj oceni stanja za 2006. godinu, najvažnije stavke bile nagli skok broja nazaposlenih, sve veći broj stečajnih postupaka i neuspešnih privatizacija, nepostojanje socijalnog dijaloga, što je dovelo do pada sindikalizma i kršenje prava radnika kroz nepoštovanje kolektivnih ugovora.
I tada je ovaj sindikat zahtevao promenu zakona iz radno-pravne i socijalne oblasti, uspostavljanje socijalnog dijaloga sa poslodavcima, a budućoj Vladi Srbije upućen je zahtev da preuzme odgovornost i učestvuje u kreiranju odnosa sveta rada i sveta kapitapa.

PRVOMAJSKA PORUKA RADNICIMA SRBIJE

25. april 2016  • 1200 Opširnije

Ove godine, 1. Maj - Međunarodni praznik rada, obeležavamo u danu kada većina pravoslavnih vernika proslavlja Uskrs, najveći hrišćanski praznik, praznik kojim se slavi Isusov povratak u život.
Uskrs je praznik pobede života, Prvi maj - dan radničke i sindikalne borbe.
I jedan i drugi su simbol stradanja, vizije i borbe za bolji, lepši, pravedniji, slobodniji i humaniji svet.
Prethodnih decenija i godina, Savez samostalnih sindikata Srbije pozivao je i organizovao provomajska protestna okupljanja i šetnje, ukazujući na nezadovoljstvo zaposlenih sve manjim pravima, sve nižim zaradama i penzijama, opominjući da je nezaposlenost, posebno mladih, ogromna, sa malim izgledima da pronađu dostojan i siguran posao.
Ove godine vam poručujemo da na Uskrs, u nedelju 1. maja, u duhu vekovne tradicije, budete sa svojim najbližima u krugu porodice.
Danas ne pozivamo na okupljanja i proteste, ali upozoravamo da stotine hiljada radnika strahuje od otkaza, od stalnih smanjenja zarada, od odlaska u penziju sa niskim nadoknadama, od sprečavanja sindikalnog organizovanja...
Stižu nam uvećani računi za režijske troškove, uvećane rate kredita, uvećani iznosi za porez na imovinu i sve manje nam preostaje za dostojanstven život.
Stoga ćemo nastaviti sa borbom za socijalno ekonomski razvoj Srbije, za otvaranje novih radnih mesta i bolji standard, za šansu da radnici rade i zarade, dostojanstveno žive, da se poštuju ljudska, radna i sindikalna prava.
Srećan Uskrs!
Živeo Međunarodni praznik rada!
SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

POTPISAN PKU ZA KOMUNALCE U NIŠU

22. april 2016  • 1199 Opširnije

Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim komunalnim preduzećima, na koji se čekalo godinu i po dana, sa Gradom Nišom danas su potpisali predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Predsednik Gradskog odbora Samostalnog sindikata Srbije u komunalnoj i stambenoj delatnosti, Grozdan Mitić kaže da je puno dobrih stvari postignuto ovim ugovorom.
“Zadovoljan sam i potpuno sam iznenađen što kolege iz Nezavisnosti nisu želele da prisustvuju potpisivanju ugovora, jer su sve vreme učestvovali u izradi ugovora i sve tekstove koje smo usklađivali sa radnom grupom su dobijali i davali svoje sugestije”, kazao je Mitić.
U Samostalnom sindikatu kažu da ovaj kolektivni ugovor predviđa da predstavnici radnika aktivno učestvuju u procesu racionalizacije, odnosno utvrđivanju viška zaposlenih.
“Po pitanju racionalizacije koja će nastupiti u jednom dobrom delu smo zaštitili radnike koji rade preko 25 godina u komunalnoj delatnosti. Oni će biti posebno ocenjivani ako se na jednom radnom mestu pojavi višak zaposlenih”, objasnio je Mitić.
On kaže da je postignut i dogovor oko raspona između najniže i maksimalne zarade, kao i način određivanja otpremnine. Usklađeni su dogovori i oko, kako kaže, godišnjih odmora i plaćenih odsustva.
Mitić napominje da će ovim ugovorom biti zaštićeni radnici i onih firmi u komunalnoj delatnosti koje nisu postigle dogovor oko posebnog kolektivnog ugovora. Inače, u komunalnom i stambenom sektoru u Nišu radi oko 3.600 radnika.
U poslednjem trenutku od potpisivanja je odustao sindikat “Nezavisnost”.
Iako su se pojavili u Gradskoj kući, predstavnici “Nezavisnosti” napustili su je pred samo potpisivanje bez ikakvog obrazloženja medijima.
Prema rečima gradonačelnika Niša Zorana Perišića, članovi ovog sindikata imali su zamerke na koeficijente, ali se on nada će se uskoro sa njima usaglasiti sve nesuglasice i nesporazume.
“Bili su uključeni kroz ceo tok procesa i za mene je iznenađenje što su odustali od potpisivanja. Njihove zamerke se tiču koeficijenata, za koje smatram da su potpuno u skladu sa zakonom i da drugačije i ne može”, rekao je Perišić.
Izvor: Južne vesti

KONFLIKTI ILI ODRŽIVI SOCIJALNO-EKONOMSKI RAZVOJ

20. april 2016  • 1198 Opširnije

U Beogradu je 18. aprila održan skup “Regulisanje konflikata: pregovori, štrajk i mirno rešavanje radnih sporova”. Skup koji je organizovala FCD u saradnji sa FES-om i Pregovaračkim timom Vlade Republike Srbije je drugi od četiri okrugla stola pod nazivom „Forum socijalni dijalog“ koji nastoji da da odgovore na najznačajnije teme iz oblasti Pregovaračkog poglavlja 19 – Zapošljavanje i socijalna politika, a na koje je posebno ukazano u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU za 2015.
Predstavnici dva reprezentativna sindikata – Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, kao u predstavnici Unije poslodavaca Srbije ukazali su na značaj dijaloga i pregovora, značaj kolektivnih ugovora, kao i mirnog rešavanja radnih sporova, jer po rečima učesnika mnogo je izneverenih očekivanja, a štrajk zapravo ima najveću socijalnu cenu. Iako postoji Zakon o mirnom rešavanju radnih sporova, kao jedna od mera prevencije nastanka radnih sporova ovaj institut se nedovoljno koristi. Postojeća ograničenja nastala usled neinformisanosti i nepoverenja, nezaintresovanosti u sprovođenju zakona uticali su da sudska zaštita ostaje primarni oblik zaštite prava zaposlenih, da su sudovi “zatrpani” radnim sporovima čime se dovodi u pitanje pravo radnika na pravedno suđenje u razumnom roku.
Iako je bilo najavljeno, Skupu nisu isustvpovali predstavnici Ministarstva za rad. Potpredsednik Saveza samostalnih sindikaza Srbije Duško Vuković ocenjuje da to pokazuje odnos države prema radnicima. “U poslednjih godinu i po ili dve dana, najvažniji zakoni koji su bitni i za socijalni, materijalni i ukupni društveni položaj iz sveta rada i sindikata donešeni su bez javne rasprave, po hitnom postupku, a bez rasprave na Socijalno-ekonomskom savetu”, podsetio je Vuković. On je istakao da je jedno od najvažnijih pitanja – pitanje budućnosti društva, odnosno da li ćemo se opredeliti za trajne sukobe i izostanak demokratskih vrednosti ili ćemo se kretati ka institucionalizovanom dijalogu, konstruktivnom rešavanju svih spornih pitanja i održivom socijalno-ekonomskom razvoju.
Ističući značaj ovakvih skupova i dijaloga, šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević je naglasila da Srbija planira da do kraja godine pripremi akcioni plan za pitanja socijalne politike i zapošljavanja kako bi u pregovorima sa EU mogla da otvori poglavlje 19.

ZAŠTO SINDIKATI NE ŠTRAJKUJU
TOKOM PREDIZBORNE KAMPANJE?

19. april 2016  • 1197 Opširnije

Iako su predizborne kampanje "plodno tle" za radnike koji se bore za ostvarenje svojih prava, aktuelna kampanja, uz retke izuzetke, prolazi bez masovnih štajkova i okuplјanja nezadovolјnih radnika.
Nijedni izbori nisu doneli značajne promene u oblasti rada i protesti u izbornoj kampanji deluju besmisleno, ocenjuju predstavnici sindikata.
Generalni štrajk radnika FAP-a iz Priboja praktično je jedini protest nezadovolјnih radnika u toku aktuelne predizborne kampanje. Na kraju su, ipak, formirala grupu građana I za svoja prava bore se na izborima.
O štrajkovima, pregovorima i mirnom regulisanju radnih sporova bilo je reči na okruglom stolu na kojem, iako je bilo najavlјeno, nisu prisustvpovali predstavnici Ministarstva za rad.
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikaza Srbije Duško Vuković ocenjuje da to pokazuje odnos države prema radnicima.
“U poslednjih godinu i po dana ili dve dana, najvažnije zakone koji su bitni i za socijalni, materijalni i ukupno društveni položaj iz sveta rada i sidniakta donešen je bez javne rasprave, po hitnom postupku, bez rasprave na Socijalno-ekonomskom savetu”, podseća Vuković.
Odstustvo okuplјanja ispred vlade, ili blokade puteva, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Branislav Čanak objašnjava mnogo puta izneverim obećanjima.
"Ljudi se uglavnom osećaju da je to beskorisno raditi, jer u ovih 25 godina traganja za demokratijom uradite to 100 puta - efekat je nula, i onda se jednog dana umorite i kažete: 'ma, neću to da radim, radiću nešto drugo, ili neću da radim ništa'”, kaže Čanak.
Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Zoran Stojilјković ocenjuje da je razlog za to i što građani Srbije, iz kampanje u kampanju, čuju sve manje konkretnih izbornih obećanja.
“Nema onda ni reakcija radnika, zaposlnih i njihovih sindikata na tu priču i mislim da nikada manji interes za to šta sindikati i zaposleni misle od strane političkih koalicija i pojedinačnih lista koje su ušle u kampanju, nije bilo nego ovoga puta”, ocenjuje Stojilјković.
Izvor: N1

U "TRAJALU" STRAHUJU OD STEČAJA

19. april 2016  • 1196 Opširnije

Sindikalci "Trajala" traže hitnu izradu plana za rešenje statusa ove korporacije koja upošlјava više od 1.000 radnika, jer zaštita od prinudne naplate ističe do kraja maja.
Dugovi "Trajala", prema informacijama sindikata, iznose nekoliko desetina miliona evra.
“Nijedna fabrika u Kruševcu nije pokrenuta posle odlaska u stečaj, zato smo bili protiv stečaja i krajem prošle godine, ali i sada”, iznosi Milosav Vukojičić, predsednik Samostalnog sindikata u fabrici.
“Imamo tržište, ugovorene poslove i 99 posto sam siguran da ćemo opstati.
Nije, međutim, odobreno da se ‘Trajal’ dobrim delom, ranije, reši ogromnih finansijskih obaveza”.
Usaglasili smo sa premijerom, nadležnim ministarstvima, Poreskom upravom i Generalštabom VS usvajanje sadržaja amandmana koji je trebalo da se unese u poreski zakon, a reč je o regulisanju potraživanja putem tzv. trojne cesije, iznosi predsednik Samostalnog sindikata hemije I nemetala Srbije, Ljubiša Nestorović.
“Taj član zakona bi svakako rešio probleme svih fabrika koje imaju i namensku proizvodnju, ali uz obrazloženje da amandman nije usvojen zbog protivlјenja MMF-a, to pitanje je ostalo otvoreno”.
Nestorović pojašnjava da je jedini način za rešavanje statusnog problema "Trajala" da rukovodstvo najkasnije do 10. maja završi i preda sudu unapred pripremlјen plan reorganizacije što bi kasnije stečajni upravnik i usvojio. U međuvremenu, poručuju sindikalci, treba da se radi na pribavlјanju saglasnosti poverilaca.
“Taj UPPR obično podrazumeva i grejs period od godinu do dve dana, a podrazumeva i uredno isplaćivanje dugova ukoliko se poverioci slože”, kaže Nestorović.
Najveći poverioci "Trajala" su Banka Inteza, Komercijalna banka (Pariski i Londonski klub) i bivši vlasnik, bugarski "Brikel", čije dugovanje je sporno.
Procenjuje se da je oko 100 radnika tehnološki višak, koji može da se "reši" korišćenjem socijalnog programa. Premijer Aleksandar Vučić je na stranačkom mitingu u subotu poručio sa govornicima radnicima ovog preduzeća da neće dozvoliti da odu u stečaj.
Izvor: Novosti

SINDIKATI:DOLAZAK HESTILA
USPEH SRPSKE VLADE I SRBIJE

19. april 2016  • 1195 Opširnije

Predsednici Samostalnog sindikata Železare Smederevo i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Siniša Prelić i Saša Ćolić ocenili su da je dolazak kineskog He Stila uspeh srpske vlade i Srbije.
Prelić je rekao da je"posle pet godine strepnji, neizvesnosti i straha" potpisivanje ugovora sa Hi stilom o preuzimanju Železare "jedan od najsrećnijih dana za radnike Železare".
“Velika je stvar što je ugovor veoma fer, svih 5.050 radnika na svojim radnim mestima, neće biti otpuštanja, neće biti smanjivanja zarada”, naveo je Prelić.
On smatra i da je ogroman uspeh što je potpisan ugovor sa jednim od najvećih proizvođača čelika, koji je spreman da investira i donese novu tehnologiju.
Čolić je rekao da je to novi početak za Železaru, jer je kineska korporacija najveći proizvođač čelika u Aziji, s najbolјom tehnologijom.
“Očekujemo pobolјšanje i proširenje palete naših proizvoda i nekoliko novih pogona i samim tim šire tržište. U protekle četiri godine nekoliko puta smo bili na prinudnim odmorima, a zarade su bile bitno smanjene”, kazao je Čolić.
Čolić očekuje da će oko 600 mladih koji su proteklih godina došli u Železaru, dobiti ugovor o radu na neodređeno vreme, što bi im obezbedilo sigurnost i egzistenciju.
Izvor: Beta

ZLOSTAVLЈANJE NEZAPOSLENIH

19. april 2016  • 1194 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Kragujevca zatražio je od ministra za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina da "spreči državno zlostavlјanje nezaposlenih lica u stanju socijalne potrebe i lica sa invaliditetom", navodeći da Srbija ne sme da štedi na najsiromašnijima.
U otvorenom pismu upućenom ministru Vulinu, navodi se da je Nacionalana služba za zapošlјavanje raspisala konkurs za javne radove, koji je namenjen prvenstveno osobama u stanju socijalne potrebe i osobama sa invaliditetom. Konkursom je predviđeno da se tim kategorijama stanovništva, za rad na javnim radovima, "isplati naknada za obavlјeni posao" od 18.000 dinara za pun fond radnih časova. Naknada za obavlјeni posao u zakonodavstvu Republike Srbije naziva se zaradom i ne može biti manja od minimalne zarade, ističe se u pismu.
Precizira se da je domaćim zakonodavstvom predviđeno da je puno radno vreme 40 časova, radna nedelјa, i da je jasno je da je zarada lica sa socijalnim potrebama i osoba sa invaliditetom, u mesecu prosečne dužine sa 176 radnih sati, uz primenu kriterijuma minimalne cene rada, ne može biti manja od 21.296 dinara.
Neprimenjivanjem termina zarada, Nacionalna služba za zapošlјavanje pokušava da ove dve najugroženije kategodije stanovništva plati manje za njihov rad od zakonskog minimuma, navodi se u pismu.
Time, ne samo što krši zakone, već ponižava i zlostavlјa, ove već ugrožene kategorije društva. To što je neko ko je u stanju socijalne potrebe ili zbog invaliditeta, spada u kategoriju teže zapošlјivih osoba, ne sme da bude razlog njegove diskriminacije visinom zarade, zaklјučuje se u pismu.

NEIZVESNA SUDBINA KRUŠEVAČKOG TRAJALA

12. april 2016  • 1193 Opširnije

Sudbina Trajal Korporacije i više od hiljadu radnika u rukama je poverilaca kojima ta kompanija duguje 45 miliona evra.
Sudbina kruševačke Trajal koorporacije i dalje je neizvesna. Zaštita države ističe 31. maja i do tada se mora rešiti status preduzeća, smatraju i zaposleni i rukovodstvo.
Kako je istaknuto na konferenciji za novinare koju je organizovao Samostalni sindikat, a kojoj je prisustvovao i predsednik Sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović, preduzeće koje zapošljava 1.128 radnika, ima tržište, redovnu proizvodnju i zaključene poslove do kraja godine, mora da opstane.
Kako bi se izbegao "dan D", neophodno je Privrednom sudu najkasnije do 10. maja predati Unapred pripremljeni plan reorganizacije. Ovim planom ukoliko bi bio prihvaćen izbegao bi se stečaj, a dug od 45 miliona evra vraćao bi se pet godina, sa grejs periodom od dve godine.
Da li će ovaj program biti i ostvaren zavisi najviše od poverilaca, čija je saglasnost neophodna. Trajal u ovom trenutku najviše duguje Komercijalnoj banci i Intezi, ali i bivšem vlasniku - kompaniji "Brikel".
Izvor: RTS

KAKO PRIVUĆI ŽENE I MLADE U SINDIKATE

12. april 2016  • 1192 Opširnije

Kako privući žene i mlade ljude u sindikat i kako ih angažovati, tema je seminara "Izgradnja moći žena i mladih", na kome su se okupili predstavnici sindikata iz zemalja Jugoistočne Evrope i Centralne Azije.
Neki od njih dali su svoje primere dobre prakse.
U Sloveniji postoji sindikat za mlade koji okuplja oko dve hiljade đaka, studenata i mladih nezaposlenih. Bore se za plaćanje pripravničkog staža u javnom sektoru Slovenije, a najvažnije im je da mladi steknu osećaj pripadnosti sindikatu.
"Uvek smo na terenu, pokušamo da idemo na različite demonstracije, organizujemo radionice za naše mlade, jako smo aktivni na društvenim mrežama i uvek kada neke dokumente kreiramo uvek pitamo mlade šta ti misliš da je problem, šta ti želiš da se promeni", kaže Želimir Stanić iz Sindikata "Mladi plus" Slovenija.
U Sindikatu graditeljstva Hrvatske ima 10 odsto žena a četvrtinu članova čine mlađi od 35 godina, koji imaju posebnu sekciju.
"Koristimo društvene mreže da bismo što više proširili informaciju da uopšte postoji u Hrvatskoj sindikat koji bi mogao da da neki podatak, pravnu zaštitu. Imali smo igre mladih", kaže Ana Marija Vidaković iz Sindikata graditeljstva Hrvatske.
Mladi u Srbiji uglavnom ne znaju koja su njihova radna prava i mogućnosti sindikata. O tome uče na sindikalnim seminarima i radionicama, a najveći problem je što oni najčešće rade na određeno.
"Postoji doza straha kod samih radnika da se učlane u sindikat i da se angažuju u sindikatu jer čim se pojavite kao neki bundžija vi privlačite pažnju i onda postoji nesigurnost da li ćete zapravo i ostati na tom radnom mestu", smatra Snežana Karamarković iz Samostalnog sindikata putara.
U Švajcarskom sindikatu građevinarstva i šumarstva BWI pre deset godina četvrtina članova bile su žene, a danas ih je 55 odsto.
"U našem sindikatu imamo kvotu, 33 odsto rukovodećih pozicija moraju imati žene, ja sam jedna od njih. U našem glavnom odboru od devet članova četiri su žene. I naš predsednik je žena", kaže Rita Skiavi iz tog sindikata.
Na trodnevnom seminaru koji je organizovao švajcarski sindikat BWI učestvovali su sindikati iz više od 20 zemalja.
Izvor: RTS

DRUŠTVO NE VREDNUJE KULTURU

12. april 2016  • 1191 Opširnije

Sindikati Narodnog pozorišta su uputili otvoreno pismo Kori Udovički, potpredsednici Vlade RS i ministarki za državnu upravu i lokalnu samoupravu, i Ivanu Tasovcu, ministru kulture i informisanja, povodom smanjenja plata i broja zaposlenih u Narodnom pozorištu u okviru reforme javnog sektora.
"Odlukom Državne revizorske institucije uprava Narodnog pozorišta je primorana da, i pored prošlogodišnjeg smanjenja plata od 10% i najniže osnovice za obračun plata u javnom sektoru, dodatno smanji plate umetnicima i zaposlenima snižavanjem koeficijenata za obračun zarada, u pozorišnoj ustanovi koja za dve godine proslavlja 150 godina postojanja. Ovom odlukom je egzistencijalno ugroženo 676 zaposlenih, što zajedno sa honorarnim saradnicima predstavlja oko trećinu broja zaposlenih u kulturi koji plate primaju iz republičkog budžeta. Smatramo da je situacija neodrživa i da je ionako loše materijalno stanje zaposlenih u kulturi sada dovedeno na najniži stepen. Zapitajmo se, da li želimo da živimo u društvu koje ne vrednuje kulturu, umetnike i sve zaposlene koji su zaslužni za postojanje pozorišnog života u Srbiji?
Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama na koju se poziva Državna revizorska institucija, i koja je trenutno na snazi, je neprimenljiva i neodrživa, pre svega, jer ne prepoznaje veliki broj specifičnih pozorišnih zanimanja, a zatim što ne vrednuje adekvatno pojedina zanimanja. Ova uredba više od decenije unazad nije korišćena u praksi, uz odobravanje svih upravnika, ministarta kulture, vlada i poslanika u parlamentu koji su učestvovali u verifikaciji budžeta za plate zaposlenih u tom periodu.
Smatramo da sporna uredba nikako ne sme biti polazni osnov za dalje vrednovanje rada zaposlenih i određivanje platnih razreda, već je potrebno uraditi sveobuhvatnu analizu svih zanimanja bez kojih pozorište ovakvog profila ne može da funkcioniše, temeljnu i odgovornu uz uvažavanje svih primedbi zaposlenih i uprave Narodnog pozorišta.
Reforma javnog sektora i planirana linerana smanjenja ugrožavaju rad pozorišta i tri umetnička ansambla (drama, opera i balet) onemogućavajući da se repertoar izvede u punom kapacitetu vodeće pozorišne ustanove u Srbiji. Ne zaboravimo da Narodno pozorište na mesečnom nivou izvede preko 60 predstava, i da je pored izvođenja na dve scene u Beogradu, naša misija da izvodimo predstave širom Srbije, kao nacionalni teatar, a takođe i da gostujemo van zemlje predstavljajući našu kulturnu scenu. Za takav obim produkcije, nama je značajan svaki čovek.
Svako dalje smanjenje broja zaposlenih u Narodnom pozorištu bi trajno ugrozilo izvođenje repertoara i dosadašnje visoke umetničke standarde.
Smanjenjem plata od 10%, najnižim iznosom osnovice za zaposlene u kulturi, smanjenjem broja zaposlenih, usaglašavenjem koeficijenata sa spornom Uredbom, i izglasavanjem novog Zakona o kulturi, po kom se ukidaju institucije kulture od nacionalnog značaja otvara se opasan put pauperizacije zaposlenih u pozorištu, otvara se put tržišno orijentisane kulture koja treba da nadomesti ove gubitke i time se obesmišljeva postojanje klasičnog teatra koji treba da postoji kao osnova kulture svakog društva.
Reforma sistema jeste nužna, ali ukoliko se sprovodi nekompetentno i proizvoljno, i na štetu svih zaposlenih i umetnosti uopšte, onda se pretvara u svoju suprotnost, što ne smemo da dozvolimo, jer kultura jedne zemlje jeste pitanje identiteta i kao takva prevazilazi okvire segmenta javnog sektora".
Pismo potpisuju Samostalni sindikat Narodnog pozorišta, Sindikat muzičkih umetnika, Sindikat baletskih igrača, Singlus Drama Narodno pozorište, Sindikat scensko umetničkih delatnosti, Sindikat operskih umetnika, Sindikat "Sloga" Nardono pozorište Beograd, UGS "Nezavisnost", Nezavisni sindikat kulture i umetnosti Srbije i ASNS.

SINDIKAT: TUŽILAŠTVA NAJPROFITABILNIJA PREDUZEĆA

6. april 2016  • 1190 Opširnije

Sindikat pravosuđa Srbije zatražio je od Ministarstva pravde izveštaj o trošenju novca prikupljenog na osnovu odlaganja krivičnog gonjenja.
Izveštaj je zatražen, kako kažu, zbog "nepodnošljivih uslova rada u tužilaštvima, zbog povećane stope kriminaliteta, odnosno povećanog broja predmeta u poslednje dve godine za 32 odsto, uvredljivo niskih zarada koje se isplaćuju sa zakašnjenjem, ograničenja i kršenja zakonskih prava, nedovoljnog broja zaposlenih, višemilionskih dugovanja spoljnim saradnicima, nedostatka osnovnog kancelarijskog materijala i novca za popravku dotrajale opreme..."
Sindikat navodi da su srpska tužilaštva u 2014. (iznos 661.886.665) i 2015. godini (iznos 629.449.065), na ime praštanja nedela, tzv. načela odlaganja krivičnog gonjenja iliti oportuniteta zaradila ukupno skoro 1,3 milijarde dinara, odnosno 10,75 miliona evra.
"Početkom marta, ministar pravde pohvalio se da će Ministarstvo pravde raspisati konkurs za dodelu 2,86 miliona evra prikupljenih tuđim radom, a tužilaštvima za dobrotvorni rad ni razglednica, ni zahvalnica. Opravdano se postavlja pitanje šta je sa ostatkom "tužilačkog profita" od skoro osam miliona evra, kao i to da li tužilaštva mogu da konkurišu za dodelu tih sredstava jer su prva na udaru u borbi protiv kriminala i korupcije pa ih treba ojačati", navodi se u saopštenju.
Iako je cilj odlaganja krivičnog gonjenja rasterećenje sudova i povećanje efikasnosti u krivičnim postupcima, najvidljiviji je finansijski efekat, dodaje Sindikat pravosuđa Srbije.
"Međutim, ono što je nevidljivo jeste problem tužilaca prilikom pregovora sa okrivljenima o visini novčanog iznosa koji okrivljeni treba da uplate. Okrivljeni misle da uplatom naloženog iznosa 'podmićuju' tužioce kako bi im oprostili krivično delo, odnosno kako bi zauzvrat dobili rešenje o odbačaju krivične prijave", navodi se u sopštenju.
Osim toga, kako navodi Sindikat pravosuđa, posao tužioca jeste da donese naredbu o uplati određenog iznosa ali za sprovođenje te naredbe, u skladu sa zakonom, zaduženo je Ministarstvo pravde.
"Međutim, tužioci prate i sprovođenje naredbe a Ministarstvo pravde samo broji uplaćeni novac. Dakle, tužilaštva kontrolišu okrivljene da li su naloženu obavezu izvršili ali nikada nisu kontrolisali račun primaoca tih sredstava, niti su ikada dobili izveštaj o trošenju tog novca", saopštio je Sindikat pravosuđa Srbije.

PROTESTNI SKUP I ŠETNJA PENZIONERA U BEOGRADU

6. april 2016  • 1189 Opširnije

Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica organizovali su danas protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, kako bi skrenuli pažnju na sve teži materijalni položaj najstarije populacije.
Njihov cilj je, kako su naveli, da sve stranke upoznaju sa problemima i zahtevima penzionera, kako bi se oni prema njima odredili pre glasanja.
Predstavnici udruženja su pozvali sve penzionere da obavezno izađu na izbore, da glasaju “po svojoj svesti i savesti” i da “brojnošću nateraju buduću vlast da bude odgovornija i da poštuje predizborna obećanja”.
Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milorad Vujasinović rekao je da će penzioneri, pošto Ustavni sud "pod pritiskom vlasti" ne reaguje, pravdu potražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kojem će se obratiti povodom zakonskog rešenja o umanjenju penzija.
"Mislimo da je međunarodni sud pravičniji od naše države koja nas je i dovela u tu situaciju", kazao je Vujasinović i dodao da se nada da će do 20. aprila biti prikupljena sva dokumentacija za žalbu sudu u Strazburu.
On je rekao i da penzioneri od novog saziva parlamenta očekuju ukidanje takvih zakonskih rešenja, kao i nadoknadu, kako je ocenjeno, nezakonito umanjenih penzija.
Sa skupa je najavljeno da će protiv lidera PUPS-a biti podneta i prijava zbog "zastrašivanja penzionera" i navoda da penzioneri "mogu da zaborave penzije" ako PUPS ne bude na vlasti.
Današnji protest je podržala Evropska federacija penzionera i starih lica (FERPA), koja okuplja više od sedam miliona članova i koja zastupa interese 70 miliona penzionera Evrope. Skupu je prisustvovao predsednik FERPE, Mišel Devašt, predsednica komiteta žena te federacije, Ana Lopez i generalna sekretarka FERPE Karla Kantone, koja se obratila prisutnima.
„Penzioneri zaslužuju pravo na dostojanstven život, bez siromaštva, I od političara zahtevamo konkretne mere i korake, ne samo obećanja", kazala je Karla Kantona.
Po završetku skupa penzioneri su se odvojili u dve kolone, jedna je krenula ka Ustavnom sudu, a druga ka Radio-televiziji Srbije kako bi, kako su naveli, izdejstvovali od javnog servisa objektivno i redovno izveštavanje o položaju penzionera u Srbiji.

VUČIĆ PRIMIO FOGLERA

6. april 2016  • 1188 Opširnije

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Saveza sindikata Austrije Erihom Foglerom.
Sastanku su prisustvovali i ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak.
Premijer Vučić je gosta upoznao sa merama ekonomskih i društvenih reformi koje se sprovode u Srbiji, istakavši da je u reformskom procesu važno zaštititi prava radnika.
Vučić je pozvao lidera Austrijskog saveza sindikata da u Srbiji prenese iskustva i modele primenjene tokom pregovora Austrije o pristupanju Evropskoj uniji, jer je neophodno da i sindikati i organizacije poslodavaca budu uključene u pregovarački proces, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
Foglar je naglasio da Austrijski savez sindikata ima veoma dobru saradnju sa sindikatima u Srbiji i izrazio spremnost da pomogne srpskoj vladi, kako po pitanju socijalnog dijaloga i uloge sindikata u procesu evropskih integracija, tako i u primeni dualnog obrazovanja, koji Austrija godinama uspešno primenjuje.
Ocenjeno je da taj sistem obrazovanja doprinosi smanjenju nezaposlenosti, kao i izgradnji radnih navika i preduzetničkog duha mladih.
Fogler je ranije danas, sa predsednikom Orbovićem I potpredsednikom Milanom Grujićem, posetio Gradsko saobraćajno preduzeće “Beograd”, gde je razgovarao sa poslovodstvom i predstavnicima sindikata tog preduzeća.

PREDSEDNIK SAVEZA SINDIKATA AUSTRIJE
U POSETI BEOGRADU

6. april 2016  • 1187 Opširnije

Predsednik Saveza sindikata Austrije (OeGB), Erih Foglar razgovarao je u Beogradu 5. aprila sa predsednicima Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisavom Orbovićem i UGS NEZAVISNOST Branislavom Čankom o aktuelnoj situaciji u dve zemlje i aktivnostima sindikata.
OeGB ima 1,2 miliona članova, organizovanih u sedam granskih sindikata I ima značajan uticaj na kreiranje politike u zemlji. Socijalni dijalog u Austriji je izuzetno razvijen i institucionalizovan, a veliku podršku sindikatu pruža Radnička komora.
Prošle godine austrijski sindikati su izborili veliku pobedu kada su postigli da se doprinosi po osnovi rada vrate zaposlenima, jer se prvi put desilo da se u državnoj kasi steklo više novca od doprinosa nego od poreskih obveznika. Sindikat u Austriji ima pravo zakonodavne inicijative, a radni sporovi se rešavaju za nekoliko meseci, jer Austrija ima uspostavljen sistem sudova rada. Pokrivenost kolektivnim ugovorima je veoma visoka i iznosi 98 odsto.
Poslednjih godina OeGB pruža reprezentativnim sindikalnim centralama u Srbiji snažnu podršku insistirajući na jačanju socijalnog dijaloga, regionalne saradnje, posebno u okviru Dunavske regije, kao i podršku sindikatima na putu ka EU. Ovo potvrđuju aktivnosti na realizaciji zajedničkih projekata, saradnja vezana za dualno obrazovanje, organizovanje tematskih konferencija, poput Podunavske konferencije održane u Beču početkom novembra 2015., uz učešće socijalnih partnera iz Regiona, kao i redovna saradnja socijalno-ekonomskih saveta Austrije i Srbije.
Tokom dvodnevne posete Foglara, organizovan je susret austrijske sindikalne delegacije sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, sastanak sa kolegijumom Socijalno-ekonomskog saveta, kao I poseta Gradskom saobraćajnom preduzeću “Beograd”.

SAMOSTALNI SINDIKAT ŽELEZARE: ŠANSA ZA NOVI POČETAK

6. april 2016  • 1186 Opširnije

Prihvatanje ponude kineske kompanije "Hestil" za privatizaciju Železare je pozitivna informacija, kako za samu Železaru, tako i celu metalsku industriju, ocenio je predsednik Samostalnog sindikata "Železare Smederevo" Siniša Prelić.
-Možemo biti zadovolјni jer je to šansa za novi početak koju nećemo ispustiti i radnici će odgovoriti na svaki zadatak koji bude postavlјen, rekao je Siniša Prelić Tanjugu.
Kako je rekao, prihvatanje ponude važno je za celu Srbiju, odnosno kompanije koje se u svom radu oslanjaju na Železaru.
Prelić je naveo da je važno to što "Hestil" planira da ponudi zaposlenje svima koji i trenutno rade u čeličani, a ima ih oko 5.000.
Pohvalio je i zalaganje Vlade Srbije u tome, ističući da je dalo rezultate.
Ministarstvo privrede prihvatilo je ponudu kineske kompanije "Hestil" (engleski naziv bio je Hbis), za kupovinu "Železare Smederevo", a ugovor o prodaji će biti potpisan po pribavlјanju mišlјenja službe nadležne za sprečavanje pranja novca.
Kompanija "Hestil" je danas dala obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina "Železare Smederevo" za 46 miliona evra, navode iz Ministarstva privrede i dodaju da je to iznad minimalne cene iz javnog poziva.
Izvor: Tanjug

GLADAN RADNIK NE MOŽE BITI PRODUKTIVAN

6. april 2016  • 1185 Opširnije

Jedan od razloga zašto je srpska plata najmanja u regionu svakako jeste činjenica da u Srbiji postoje radnici koji rade, a ne primaju redovnu platu.
Osim toga, objašnjava za „Dnevnik” profesor Darko Marinković iz Centra za industrijske odnose, izostanak redovnih plata i rad mesecima bez dinara ne doprinose produktivnosti radnika jer, kako ističe, „gladni radnici ne mogu biti produktivni i stvarati veliki profit”.
“Kroz medijski projekat „Gde su naše plate?” došli smo do podatka da su radnici koji rade i imaju radno mesto i šta da proizvode – mesecima bez plata”, kaže Marinković.
“Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, takvih radnika u Srbiji je oko 50.000, dok podaci sindikata pokazuju da je ta brojka nekoliko puta veća. Sindikati skreću pažnju na to da, osim neisplaćivanja plata, postoji i neplaćanje doprinosa, neplaćanje staža, zakidanje na zaradi, neplaćanje prekovremenog i noćnog rada...”
Sve to faktički utiče na umanjenje ili izostanak redovnih zarada zaposlenih. Neisplaćivanje zarada za urađeno društvo je civilizacijska sramota i prosto je reč o nečemu neprihvatlјivom. Ako se doda da je neisplaćivanje zarada u Srbiji višedecenijski problem koji služi za lično bogaćenje pojedinih poslodavaca, dok je država inertna, pravosuđe neefikasno, a zakoni se ne sprovode, onda je još jasnije zašto su nam plate male i zašto zaostajemo za drugima.
Naš sagovornik ističe da se pomenuti projekat čitavu godinu bavio temom neisplaćenih zarada u Srbiji, koristeći izjave predstavnika sindikata, poslodavaca, eksperata i političkih vlasti jer je jasno da je reč o ozbilјnom problemu, koji traži animaciju celog društva, kao i rešenje, a preko kojeg se godinama olako prelazi.
“Predstavnicima naših sindikata je veoma teško da svojim kolegama iz drugih zemalјa objasne problem neisplaćenih plata za urađeno. Jednostavo, u uređenim država takva pojava ne postoji i stranci zato ne shvataju o čemu se zapravo radi i kako je moguće da poslodavac traži da mu se nešto uradi i da to ne plati. Ne razumeju o čemu se radi i kako neko može da ukida elementarno pravo na rad i zaradu. Isto tako, teško mogu da razumeju kako preživlјavaju radnici koji mesecima rade, a ne primaju platu, i kako izdržavaju svoje porodice”, kaže Marinković.
Istraživanje je, međutim, pokazalo i veliko razumevanje samih radnika za situaciju u kojoj je cela država naš, dodaje Marinković, objašnjavajući da su zaposleni, i pored bede s kojom se teško nose, uspeli da „obuzdaju” gnev i nađu obrazloženje za izostanak redovnih plata.Na pitanje da li ta pojava utiče na produktivnost radnika, a time i na ukupnu proizvodnju, Marinković odgovara da radnik koji radi i ne prima platu gubi motivaciju za rad, a samim tim je i njegova produktivnost umanjena.
“Gazde to moraju dobro znati: gladan radnik ne može biti produktivan, niti motivisan da dobro radi. On čak ni fizički nije sposoban da dobro radi kada je gladan. Uz to, narušava mu se i zdravlјe jer se ne hrani dovolјno, a to, opet, utiče na ugrožavanje radne i životne sposobnosti. Konačno, treba biti svestan toga da kapitalisti u danas razvijenim demokratskim državama Evrope nisu prihvatili podizanje standarda i kvaliteta života lјudi na osnovu pristojnih zarada zato što su iznenada „zavoleli” radnike, već zato što je bilo jasno da drugačije društveno neodgovorno ponašanje neminovno dovodi do nezadovolјstva radnika, a to se manifestuje kroz štrajkove, javne proteste, socijalni bunt, a u takvim uslovima nema profita i zarade”, zaklјučio je Marinković.
“Istraživanje je pokazalo da zaista postoje poslodavci koji su osioni i sebični i koji jednostavno ne isplaćuju zarade, zakidaju na njima, gledaju da ih na sve moguće načine umanje, ali i da postoje gazde koje nemaju čime da isplate platu jer su na naplatu stigli svi nepromišlјeni koraci iz ranijih godina. Tu se pre svega misli na to da nema jake privrede i realnog sektora koji proizvodi jer država ne može da živi od kafića, banaka, trgovina, menjačnica… Mora raditi dobrostojeći realni sektor, koji će proizvoditi materijalna dobra i tako stvarati mogućnost da radnik zaradi i dobije svoju platu. I to ne bilo kakvu, već pristojnu platu od koje će moći živeti”, naglašava Marinković.
Izvor: Dnevnik

PROTEST PENZIONERA DANAS U BEOGRADU

6. april 2016  • 1184 Opširnije

Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica održaće danas protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, kako bi skrenuli pažnju na sve teži materijalni položaj najstarijih.
To će, kako je saopšteno, biti nestranačko okuplјanje u predizbornom periodu, jer ta udruženja žele da sve stranke upoznaju sa problemima i zahtevima penzionera, kako bi se one prema njima odredile pre glasanja.
Sa skupa će biti upućen zahtev da se obustavi primena zakona kojim su smanjene penzije i da Ustavni sud oceni ustavnost tog zakona.
Najavlјeno je da će skupu prisustvovati delegacija Evropske federacije penzionera i starih lica, koja okuplјa više od sedam miliona članova i koja zastupa interese 70 miliona penzionera Evrope, kao i predstavnici sindikata penzionera iz 21 evropske zemlјe i predstavnici penzionera iz bivših jugoslovenskih republika.

SEMINAR ZA MLADE I ŽENE
IZ JUGOISTOČNE EVROPE I CENTRALNE AZIJE

5. april 2016  • 1183 Opširnije

Internacionala radnika građevinarstva i šumarstva (BWI) organizuje u Beogradu, od 4. do 6. aprila, trodnevni seminar za mlade i žene iz Jugoistočne Evrope i Centralne Azije, pod nazivom “Izgradnja moći žena i mladih”.
Cilj seminara jeste razvijanje kapaciteta žena i mladih lidera iz sindikata članica BWI iz Jugoistočne Evrope i Centralne Azije, kako bi mogli da imaju aktivniju ulogu u političkim i ekonomskim diskusijama u sindikatu i na regionalnom i globalnom nivou.
Na skupu će biti razmenjena iskustva žena, mladih sindikalnih lidera i aktivista o inovativnim sindikalnim pristupima i definisana strategija povećanja vidljivosti žena i mladih sindikalnih lidera.
Seminar se održava u hotelu “N” na Voždovcu, Bilećka 57, kojem će sutra (sreda), 6. aprila, od 11 časova, prisustvovati i v.d. pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastukture, Jovanka Atanacković.

SAOPŠTENJE SAVEZA POVODOM PREDSTOJEĆIH IZBORA

4. april 2016  • 1182 Opširnije

Članovi Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije su, poštujući Statut SSSS, na sednici održanoj 15. marta 2016. godine jednoglasno usvojili odluku, u kojoj nedvosmisleno stoji da se SSSS ni na koji način neće uklјučivati u aktuelnu predizbornu kampanju.
U Odluci je, takođe, jasno naglašeno poštovanje prava svakog pojedinca i člana SSSS da 24. aprila glasa u skladu sa ličnim ubeđenjima i procenama, kao i pravo svake partije da, poštujući demokratske principe i moralne kodekse, vodi predizbornu kampanju.
Nažalost, i pored donete i obavezujuće odluke najvišeg organa SSSS, proteklih dana se pojedinci i grupe, zloupotreblјavajući znak i ime Saveza, javno politički opredelјuju i uz to upućuju pozive i sugerišu građanima opredelјenje na izborima.
SSSS oštro osuđuje ovakve istupe i sugeriše takvim pojedincima da vlastite političke ambicije ostvaruju nudeći konkretne programe i legitimnim putem za njihovo promovisanje, nikako zloupotrebom radničke organizacije, čiji će svaki član, samostalno, doneti odluku 24. aprila.

RADNI DAN I KOD NAS KRAĆI ZA SAT?

4. april 2016  • 1181 Opširnije

Zaposlenima u Srbiji radni dan mogao bi ubuduće da traje sedam sati ukoliko bi poslodavci i vlade širom Evrope prihvatili sve glasnije sindikalne zahteve da se skrati radno vreme sa 40 na 35 sati. Predstavnici naših radničkih udruženja spremni su, saznaju "Novosti", da podrže ovu inicijativu i smatraju da bi to "bio pozitivan korak ka prevazilaženju nezaposlenosti".
Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra da bi poslodavci u Srbiji trebalo da poštuju najpre ovdašnje zakone koji propisuju radnu nedelju od 40 sati.
“Mislim da bi skraćivanjem na 35 sati jedan broj nezaposlenih uspeo konačno da dobije posao”, kaže Vuković.
“Međutim, ovo je vreme prvobitne akumulacije kapitala, tranzicije, naše društvo je u stalnoj krizi, sve se odlaže za period kada ćemo biti bogatiji, a u stvari, to su samo uski tajkunsko politički interesi”.
Prema mišljenju našeg sagovornika, trebalo bi se izvući iz stalne demagogije da mi moramo da radimo više i da nismo dovoljno bogati da radimo manje od ostalih.
“Ako su takvu inicijativu pokrenula društva iz Evrope, zajednice kojoj težimo, onda je normalno da je podržimo”, kaže Vuković.
“Ovako idemo ka robovlasničkim odnosima, gde se onemogućava civilizacijska tekovina osam sati rada. Mislim da je bez izuzetaka treba uvesti u svim sektorima”.
Ekonomisti veruju da će manje radnih sati izazvati veću potražnju radne snage i zaposlenost. Osim toga, teranje zaposlenih da rade previše dovodi ne samo do umora i stresa, već i do češćih grešaka i povreda, a produktivnost pada. Istraživanja su pokazala da oni koje svakodnevno rade po 11 sati imaju dvostruko veći rizik od depresije i bolesti srca. Predlog je da tamo gde je već radno vreme skraćeno, poslovna sedmica bude još kraća i da iznosi 32 časa.
Krajem šezdesetih godina prošlog veka u bivšoj Jugoslaviji radnici su bili srećni zbog uvođenja neradne subote, osim prve u mesecu. Ona je bila radna do kraja osamdesetih. Ivanjički "Javor" bio je osamdesetih godina jedna od najuspešnijih domaćih tekstilnih firmi. Kada je u njemu uvedeno šestoipočasovno radno vreme, uz nepromenjenu normu, proizvodnja se nije smanjila.
Predlozi za smanjenje radne nedelje kreću se danas od zahteva za smanjenjem radnog dana, pa do zahteva za tri slobodna dana u sedmici. Pobornici ovih zahteva tvrde da skraćenje povećava potrošnju, podstiče proizvodnju i zdravstveno stanje zaposlenih, ali i otvara vreme da se radnici dodatno edukuju. Manje sati rada smanjuje i troškove u firmi. Osim toga, internet već dozvoljava ljudima da rade od kuće.
Jedan od najpoznatijih ugovora između kompanije i zaposlenih na ovu temu bio je sporazum između "Volksvagena" i njegovog sindikata da se privremeno smanji radna nedelja na 29 sati radi očuvanja radnih mesta. U Velikoj Britaniji je 2009. "Britiš petroleum" ponudio zaposlenima godinu odsustva ukoliko pristanu na 75 odsto smanjenja plate. I "Britiš ervejs", "Ford" i "Honda" su ponudili mogućnost smanjenja radnog vremena. Računovodstvena firma KPMG ponudila je četvordnevnu radnu nedelju, što je 86 odsto zaposlenih prihvatilo.
Pojedine organizacije idu čak toliko daleko da preporučuju radikalna smanjenja i postepeni prelazak na 21-časovnu radnu nedelju.
Sa ovakvim radikalnim smanjenjem roditelji bi mogli da provode više vremena sa decom. Smanjilo bi se otuđenje, ljudi bi se više družili i brinuli jedni o drugima, smanjila bi se emisija ugljenika i pala bi potrošnja benzina. Druga strana medalje mogli bi da budu povećanje siromaštva i smanjenje zarada, rastući troškovi poslodavaca i moguće nestašice.
Prosečno radno vreme počelo je da opada u prošlom veku i do sredine stoleća opalo je skoro duplo, zbog rasta produktivnosti i pritiska sindikata. U Americi je Henri Ford 1926. zatvarao fabrike automobila subotom i nedeljom. Tri godine kasnije, sindikat radnika u proizvodnji odeće izborio se za petodnevnu radnu nedelju. Ubrzo se ovo raširilo i na druge profesije širom zemlje.
Izvor: Novosti

TRANSPLANTACIJA ILI AMPUTACIJA SRCA SRBIJE

30. mart 2016  • 1180 Opširnije

Dana 29. marta 2016. godine, Sudski savet Kosova, na osnovu Zakona o ratifikaciji Prvog dogovora o načelima koji regulišu normalizaciju odnosa između Republike Kosova i Republike Srbije, na osnovu Ustava Republike Kosova i Zakona o radu Kosova, raspisao je Konkurs za integrisanje sudske administracije. Konkurs je otvoren do 29. aprila 2016. godine, s tim što je u posebnoj napomeni naglašeno da su predviđene pozicije rezervisane za manjine.
Integrisanje je predviđeno za 112 „pripadnika manjine“ a zaposlenih u srpskom delu pravosuđa koji bi, eventualno, konkurisali ima nešto više od tristo. Dakle, više od dvesto radnika srpskog pravosuđa ostaje bez posla. Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom je privremeno penzionisala neintegrisane policijske službenike. Ministar pravde obećao je da će pitanje neintegrisanih pravosudnih radnika biti rešeno zakonom na sličan način. Međutim, do danas nije donet nijedan propis kojim bi se rešio radnopravni status pravosudne administracije koja, inače, ne želi da se integriše. Iako su protiv integracije, izgleda da će morati da se povinuju naređenju države Srbije koja je, između ostalih, priznala i sudsku vlast na Kosovu.
Slađanka Milošević

TRIBINA OTPUŠTENIH RADNIKA "INFORMATIKE"

28. mart 2016  • 1179 Opširnije

Tribina pod nazivom "U borbi za prava radnika - 19 otpuštenih godinu dana posle...", u organizaciji 19 otpuštenih radnika novosadske "Informatike", koji su pre godinu dana proglašeni tehnološkim viškom u tom javno-komunalnom preduzeću, održana je u Radničkom domu u Novom Sadu.
Na skupu, koji je organizovao Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti JKP „Informatika“ - Novi Sad, prisustvovao je i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović.
“Ovo je jedan od najvećih skandala koji se desio u radnim odnosima. U ovom preduzeću je, pre nego što je otpušteno 19 radnika, koji su radili duži niz godina, među kojima je i 11 visokoobrazovnih, pre toga primljeno 65 novih ljudi”, ukazao je Orbović.
Otpuštanje 19 radnika javno-komunalnog preduzeća „Informatika" izazvalo je veliku pažnju, mahom i zbog tvrdnje sindikata da su radnici otpušteni jer su odbili da se učlane u političku partiju u kojoj je direktor tog preduzeća.
Na brojnim protestnim akcijama, otpuštene radnike podržao je veliki broj građana, pored ostalog, i zbog toga što rukovodstvo „Informatike" nije sprovelo rešenje inspekcije rada, i radnike vratilo na posao.
Namera organizatora tribine bila je, kako su istakli, da pokrenu tabu-teme i pitanja koja ukazuju na velike probleme u Srbiji, prvenstveno, ko i kako upravlјa javnim preduzećima u našoj zemlјi, i da li postoje sankcije za one koji dobro preduzeće pretvore u loše, i šta u tom slučaju sindikat može ili mora da uradi.
Na tribinu su bili pozvani i ministar rada Aleksandar Vulin i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ali joj nisu prisustvovali.
Izvor:RTV

SOCIJALNI DIJALOG KA ODRŽIVOJ PRAKSI

25. mart 2016  • 1178 Opširnije

U Beogradu je 24. marta održan skup na temu „Socijalni dijalog u Srbiji: od deklamovanja poželjnih (reklamnih) poruka ka efektivnoj i održivoj praksi”.
Osim predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije, na skupu su učestvovali šefica Pregovaračkog tima Vlade Republike Srbije, Tanja Miščević, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, socijalnih partnera, SES-a, civilnog sektora i analitičari koji se bave ovom problematikom.
Tanja Miščević je naglasila da bez socijalnog i građanskog dijaloga nije moguće uspostaviti konsenzus i napraviti okvir za svako pregovaračko poglavlje i ispuniti visoke standarde i zahtevnu proceduru koja se očekuje od svake zemlje kandidata za ulazak u EU.
Učesnici su naveli brojne razloge zbog kojih je socijalni dijalog u Srbiji, iako je uspostavljena određena dinamika susreta socijalnih partnera, na samom početku, što rezultira da se veliki broj zakona donosi po hitnoj proceduri, bez saglasnosti i konsultacija i uz izrazitu neravnomernost i disbalans socijalnih partnera.
To što je dijalog fiktivan sa nedovoljnim rezultatima i što se uglavnom realizuje u iznudici, o čemu potvrđuje i broj zaključenih kolektivnih ugovora u realnom sektoru, po rečima sekretara Veća SSSS Zorana Mihajlovića, ne bi trebalo da znači napuštanje modela socijalnog dijaloga, „kopanje rovova“ i ulazak u fazu stalnih sukoba.
U slučaju dijaloga, ravnopravnog i argumentovanog, socijalna cena je mnogo manja, a participativna demokratija, pravo na informisanje i učestvovanje se u punom smislu mogu realizovati, naglasio je on.
I u procesu pristupanja EU i paralelno kroz redovne aktivnosti, socijalni partneri moraju ulagati dodatne napore, pre svega pokazati dobru volju za postizanje dogovora oko pitanja koji su u interesu radnika.
Takozvana vin-vin situacija pokazala se u nekoliko slučajava ali, po rečima Mihajlovića, to bi trebalo da postane pravilo, a ne sporadično dešavanje, te bismo tada mogli da razgovaramo, ne samo o reklamnim porukama, nego i održivoj praksi socijalnog dijaloga.

ZAŠTO JE U SRBIJI SOCIJALNI DIJALOG
UVEK NA SAMOM POČETKU?

25. mart 2016  • 1177 Opširnije

Cilj praktikovanja socijalnog dijaloga, što se sve češće koristi kao izraz u zemljama šampionima ovakvog procesa, jeste postizanje kompromisa o sadržaju, dinamici i, sa aspekta sindikata najznačajnijoj stavci, socijalnoj ceni ekonomskih i društvenih promena, izjavio je potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Duško Vuković.
U autorskom tekstu za najnoviji broj Novog magazina, Vuković je objasnio da se njegovim uspostavljanjem smanjuju tenzije, održava kohezija i stvara atmosfera za inicijative, veću produktivnost i uspešnija rešenja ekonomskog i društvenog razvoja.
Prihvatanje i svest da se svi nalaze na zajedničkom putu, te da se i pored razlika mogu pronaći rešenja, čini sindikat partnerom u ovom procesu, naglasio je on. (klikni OVDE za ceo tekst)

TRIBINA U NOVOM SADU: U BORBI ZA PRAVA RADNIKA

24. mart 2016  • 1176 Opširnije

Povodom godišnjice od otpuštanja 19 radnika u JKP "Informatika" Novi Sad, Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti JKP "Informatika" Novi Sad organizuje tribinu, pod naslovom “U BORBI ZA PRAVA RADNIKA! 19 otpuštenih godinu dana posle...“.
Na tribini će biti reči i o najavlјenom smanjivanju broja radnika u javnom sektoru, te neophodnosti dijaloga ministarstva, lokalne samouprave, poslodavaca i sindikata u tom procesu.
Upravo iz ovih razloga na tribinu je pozvan i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog, kao i Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije koji je potvrdio dolazak.
Pozivamo vas da, pored obaveštavanja javnosti, i sami uzmete učešća na tribini i kroz postavlјanje pitanja našim gostima, obavestite širu javnost i o tabu temama u našem društvu, a to je ko i na koji način upravlјa javnim preduzećima u našoj zemlјi i da li postoje ikakve sankcije za one koji dobro preduzeće pretvore u loše i šta sindikat može ili mora da uradi.
Tribina će biti održana 25. marta 2016. godine, sa početkom u 19 časova, u Radničkom domu u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina 24.

U PRIPREMI RADNA VERZIJA
ZAKONA O AGENCIJAMA ZA ZAPOŠLJAVANJE

24. mart 2016  • 1175 Opširnije

U Palati Srbija juče je održan prvi sastanak Radne grupe za pripremu radne verzije zakona o agencijama za privremeno zapošlјavanje.
Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije u radnoj grupi su Velјko Milošević i Melanija Petač, koji su s predstavnicima UGS „Nezavisnost” i Unije poslodavaca Srbije, podržali donošenje zakona, kako bi što pre bila regulisana ta neuređena oblast.
Zakon bi trebalo da uredi rad preko agencija za privremeno zapošlјavanje, odnosno pitanje takozvanog ustupanja i lizinga radne snage.
Ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavio je da će taj zakon biti jedan od prvih koji će biti donet posle izbora, jer se što pre moraju zaštiti prava više od 50.000 lјudi angažovanih preko agencija.
Više od 50.000 lјudi će moći da računa na potpunu zaštitu i da kaže da je način na koji je zasnovao odnos manje važan od prava koje će ostvarivati kroz radni odnos, rekao je Vulin.
"Da nema trgovine lјudskim radom i da nema rata cenama u tom smislu, već da bude borba sa kvalitetom radnika koje ćete ponuditi i tako se izboriti, a ne dampingom. Postavićemo jasna pravila na koji način možete da se bavite zapšlјavanjem lјudi kod drugog poslodavca", istakao je Vulin.
Članovi radne grupe su predstavnici svih resornih ministarstava, predstavnici sindikata, UPS-a, Privredne komore Srbije i najvećih agencija koje se bave iznajmlјivanjem radne snage.

RADNICI "INFORMATIKE" TRIBINOM OBELEŽAVAJU
GODINU DANA OD OTKAZA

23. mart 2016  • 1174 Opširnije

Tribina u organizaciji 19 otpuštenih radnika "Informatike", koji su prošle godine postali tehnološki višak u ovom preduzeću, biće održana sutra u Radničkom domu.
Tribina nosi simbolično ime: "U borbi za prava radnika - 19 otpuštenih godinu dana posle...".
Na tribini će se, osim o godišnjici otpuštanja 19 dugogodišnjih radnika "Informatike", govoriti o najavljenom smanjenju broja radnika u javnom sektoru, te o neophodnosti dijaloga ministarstva, lokalne samouprave, poslodavaca i sindikata u tom procesu.
Na tribinu je pozvan ministar za rad Aleksandar Vulin, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, koji je potvrdio prisustvo.
Otpuštene radnike zanima, pre svega, ko i na koji način upravlja javnim preduzećima u Srbiji i da li postoje ikakve sankcije za one koji "dobro preduzeće pretvore u loše".
Tribina počinje u 19 časova, a Radnički dom nalazi se na Bulevaru Mihajla Pupina 24.
Podsetimo da je 19 zaposlenih u JKP "Informatika" prošle godine dobilo otkaz kao tehnološki višak, nakon što su u preduzeću, kaže sindikat, mahom zaposleni članovi Treće Srbije.
Autor: 021.rs

SINDIKAT TRGOVINE UPUĆUJE INICIJATIVU
DA NEDELJA BUDE NERADNI DAN

22. mart 2016  • 1173 Opširnije

Samostalni sindikat trgovine Srbije uputiće vladi i parlamentu inicijativu da svim zaposlenima u trgovini nedelja bude neradni dan, izjavio je danas predsednik tog sindikata Radoslav Topalović.
On je na konferenciji za novinare, održanoj u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert iz Nemačke, rekao da će taj sindikat tražiti da u Zakonu o radu decidno piše da je nedelja neradni dan i da će taj zahtev biti upućen posle izbora u Srbiji, kada bude konstituisana nova vlada i skupština.
„Oko 200.000 zaposlenih u trgovini, od kojih je 80 odsto žena, ne traži da manje radi, već samo da ne radi nedeljom, jer se mora voditi računa o njihovom zdravlju i porodičnom životu“, objasnio je Topalović.
Prema njegovim rečima, nedelja i državni praznici bi trebalo da celokupnom stanovništvu pruže mogućnost da ih proslavlja u okviru porodice, pa i zaposlenima u trgovini koji, neretko, rade i po 10-12 sati dnevno.
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković rekao je da praksu razvijenih zemalja Evrope, u kojoj je 40-časovna radna nedelja, treba primeniti i kod nas.
„Srbija mora da uredi odnose koji će zadovoljiti i svet rada i svet kapitala. Poslodavcima poručujemo da mogu da stvaraju profit, ali od ponedeljka do subote, a da nedelju ostave radniku da bude slobodan, sa svojom porodicom“, ukazao je Vuković.
Prema njegovim rečima, sindikat mora da menja svest zaposlenih u trgovini, da se oslobode straha i prijave sve nezakonitosti poslodavca.
Inače, u Novom Sadu, na jučerašnjem sastanku Foruma sindikata jugoistočne Evrope, čiji je član i Samostalni sindikat trgovine Srbije, usvojena je zajednička deklaracija, kojom se od parlamenata zemalјa koje su članice Foruma zahteva zakonska zabrana rada u trgovini nedelјom i državnim praznicima.
Sve članice Foruma, koji je osnovan pre pet godina pod pokrovitelјstvom Fondacije Fridrih Ebert, a koji čine sindikati trgovine svih zemalјa bivše Jugoslavije, kao i Rumunije i Turske, poslaće svojim vladama zahtev za uvođenje nedelje kao neradnog dana.
Na konferenciji su učestvovali i Roland Tremper, predstavnik nemačkog sindikata trgovine i usluga Verdi, predsednici sindikata trgovine Članica Foruma iz Crne Gore i Turske, i Milan Jevtić, naučni saradnik i projekt koordinator Fondacije Fridrih Ebert za jugoistočnu Evropu.

SINDIKAT TRGOVINE PROTIV RADA NEDELJOM

21. mart 2016  • 1172 Opširnije

Samostalni sindikat trgovine Srbije, u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert iz Nemačke, 22. marta u Beogradu, organizuje konferenciju za novinare, sa temom ″Stop radu nedeljom i državnim praznicima″.
Dan ranije, 21. marta u Novom Sadu, na sastanku Foruma sindikata jugoistočne Evrope, čiji je član i Samostalni sindikat trgovine Srbije, biće usvojena zajednička dekleracija, kojom će se od parlamenata zemalјa koje su članice Foruma, zahtevati zakonska zabrana rada u trgovini nedelјom i državnim praznicima.
Forum sindikata jugoistočne Evrope, koji je osnovan pre pet godina pod pokrovitelјstvom Fondacije Fridrih Ebert, čine sindikati trgovine svih zemalјa bivše Jugoslavije, kao i Rumunije i Turske.
Učesnici konferencije: Roland Tremper, predstavnik nemačkog sindikata trgovine i usluga Verdi, Radoslav Topalović, predsednik Samostalnog sindikata trgovine Srbije, Milan Jevtić, naučni saradnik i projekt koordinator Fondacije Fridrih Ebert za jugoistočnu Evropu i predsednici sindikata trgovine Članica Foruma.
Konferencija će biti održana u utorak, 22.marta 2016. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića br. 5, sala na II spratu, sa početkom u 11:30 časova.

TOPLI OBROK DINAR DNEVNO!

18. mart 2016  • 1171 Opširnije

Među zaposlenima u Srbiji više od milion ljudi ne prima naknadu za topli obrok, a mnogi od onih koji je i primaju ne mogu da se pohvale pristojnim iznosom. Postoji veliki broj preduzeća koja isplaćuju na ime ishrane dinar po danu što je ispod svakog dostojanstva, tvrde u Savezu samostalnih sindikata Srbije. Tako mesečno radnik po tom osnovu dobije ukupno 22 dinara!
Kako za "Novosti" objašnjava Duško Vuković, potpredsednik SSSS, tačnih podataka o broju radnika kojima je uskraćeno ovo pravo nema, ali činjenica je da donedavno, kada je usvojen Zakon o sistemu plata u javnom sektoru, topli obrok nisu dobijali ni oni kojima je poslodavac država. Naime, za 500.000 zaposlenih u javnom sektoru ova stavka bila je samo deo koeficijenta zarade.
“Iznosi koji se isplaćuju kroz platu su oko 20 odsto prosečne ili minimalne zarade u Srbiji, odnosno od 4.000 do 8.000 dinara mesečno”, kaže Vuković.
“ Ima sigurno i izuzetaka u jakim preduzećima u kojima su se sindikati izborili za veće iznose kroz kolektivno pregovaranje, ali je mnogo više onih koji ispunjavaju formu samo na papiru”.
Na topli obrok, po zakonu, moraju da se plate porezi i doprinosi i on se tretira kao zarada, pa ga zato poslodavci izbegavaju. Ovakva odredba važi od 2000, a uvedena je kao reakcija države na situaciju iz devedesetih godina kada su firme isplaćivale enormne tople obroke umesto plate i na taj način izbegavale plaćanje poreza.
Tražimo rešenje koje je prihvatljivo za radnike, a koristi se u mnogim državama Evrope, kaže Vuković.
“Ukoliko bi se država odlučila da uvede bonove, kao sistem ishrane zaposlenih, to traži izmenu zakona. Mi ćemo odmah posle izbora pokrenuti inicijativu za regulisanje ove oblasti”, rekao je Vuković.
Izvor: Novosti

O MINIMALCU POSLE IZBORA

18. mart 2016  • 1170 Opširnije

Razgovori o eventualnom povećanju minimalne zarade u Srbiji nastaviće se nakon formiranja nove vlade, jer trenutno nije ni moguće o tome pregovarati, izjavili su danas predstavnici Socijalno ekonomskog saveta (SES).
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković podsetio je da je taj sindikat, zajedno sa Ujedinjenim granskim sindikatima „Nezavisnost podneo inicijativu za povećanje minimalca u februaru, ali i naveo da sada vlada nije u kapacitetu da o tome pregovara.
Dve reprezentativne sindikalne centrale zatražile su da minimalna cena rada sa 121 bude povećana na 140 dinara po radnom satu, čime bi minimalna mesečna zarada iznosila 24.360 dinara.
“Tek nakon formiranja vlade ćemo ući u to. Gledaćemo da se ne ponovi da razgovori ponovo startuju polovinom avgusta”, rekao je on u Vladi Srbije na konferenciji nakon što je Ministarstvo privrede SES-u predočilo plan za Godinu preduzetništva.
Vuković je podsetio da je rok za određivanje minimalca za 2017. 15. septembar, ali bi, kako je naveo, trebalo da postoji mogućnost da se i tokom ove godine promeni nivo minimalne zarade.
Predsednik Unije poslodavaca Srbije i član SES-a Nebojša Atanacković rekao je da su sindikati tražili da se razmatra mogućnost povećanja minimalca, ali da će sačekati formiranje nove vlade da taj zahtev ponovo aktuelizuju.
Poslodavci bi, kako je naveo, mogli da podrže određeno povećanje, u skladu sa inflacijom, ali ne i onoliko koliko predlažu sindikati.
Izvor:Tanjug

NAPLATA PREVOZA I KONTROLA PUTNIKA
TREBA DA SE VRATI GSP

16. mart 2016  • 1169 Opširnije

Samostalni sindikat GSP Beograd ukazao je danaas da sadašnji sistem naplate prevoza, Bus plus, ne daje očekivane rezultate i nije u ineresu građana, zbog čega predlaže da se naplata i kontrola prevoza vrati u nadležnost tog gradskog prevoznika.
Inicijativu tog sindikata podržali su predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, predsednik SSS Beograda, Tomislav Banović, predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije, Milan Grujić i predsednik Sindikata komunalaca Beograda, Aleksandar Radojević.
"Od potpisivаnjа ugovorа sа firmom Apeks prošlo je četiri godine, kаdа se može аktivirаti klаuzulа o otkupu Bus plus, sistemа i prаvo je vreme dа se rаskine štetаn ugovor sа tim privаtnim operаterom i posаo ponovo vrаti nаjvećem grаdskom prevozniku," rekao je na konferenji za novinare predsednik Samostalnog sindikata GSP Beograd Zoran Antić.
On je istakao da je takav sistem nаplаte prevozа bio "neodrživ" četiri godine i dodao da su se stekli uslovi dа grаd Beogrаd ponovo uprаvljа sistemom nаplаte prevozа i kontrole putnikа, a dа tаj posаo preuzme GSP koji će to rаditi u najboljem interesu grаđаnа.
Antić je dodao da je oko 200 kontrolora izgubilo posao uvođenjem Bus plus sistema naplate.
Krajem februara ove godine, sindikat GSP-a je uputio molbu gradonačelniku Beograda da se sistem naplate gradskog prevoza vrati pod upravu grada Begrada i raskine ugovor sa kompanijom Apeks.
"Firma Apeks je na tenderu dobila posao sa samo jednim zaposlenim i 500 evra osnivačkog kapitala, a sav prihod od legitimacija za prevoz koji iznosi milion evra ide Apeksu na četiri godine", rekao je Antić.
On je rekao da je ugovor s Apeksom potpisan na 10 godina, sa klauzulom da Grad može da ga otkupi posle četiri godine, odosno 1. marta 2016. godine, za 5,6 miliona evra.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE GSP-A U SREDU:
VRATITI TOM PREDUZEĆU NAPLATU PREVOZA

15. mart 2016  • 1168 Opširnije

Sindikalna organizacija JKP GSP „Beograd“ će, u sredu, 16. Marta, na konferenciji za novinare, ukazati da su se konačno stekli uslovi da grad Beograd ponovo upravlјa sistemom naplate prevoza i kontrole putnika i da taj posao treba da preuzme GSP, koji će to raditi u najbolјem interesu građana.
S obzirom na to da je od potpisivanja ugovora sa firmom Apeks prošlo četiri godine, kada se može aktivirati klauzula o otkupu BUS-PLUS sistema, pravo je vreme da se raskine štetan ugovor sa tim privatnim operaterom i posao ponovo vrati najvećem gradskom prevozniku, koji je to radio više od jednog veka.
Time će sistem naplate prevoza, koji je neodrživ već pune četiri godine, početi da funkcioniše na pravi način i doprineti bolјem funkcionisanju GSP-a.
O svemu ovom, kao i o detalјima štetnog ugovora sa firmom Apeks, biće reči na konferenciji za novinare, koja će biti održana u sredu, 16. Marta 2016. Godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, sala na drugom spratu, sa početkom u 11 časova.
Sagovornici: predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, predsednik SSS Beograda, Tomislav Banović, predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Beograda, Aleksandar Radojević i predsednik Sindikalne organizacije JKP GSP "Beograd", Zoran Antić.

BEZ SOCIJALNOG DIJALOGA NA SVIM
NIVOIMA NEMA NAPRETKA

15. mart 2016  • 1167 Opširnije

U Beogradu je 11. marta održana završna konferencija tvining projekta “Unapređenje socijalnog dijaloga”, na kojoj su učestvovali predstavnici socijalnih partnera, tim projekta, kao i šef Delegacije EU u Republici Srbiji, ambasador Majkl Devenport.
Nakon dve godine rada na projektu, koji je realizovan u saradnji sa slovačkim partnerom i finansijsku podršku Evropske komisije, zaključeno je da je bilo puno dobrih radionica i seminara, veoma sadržajnih okruglih stolova, detaljnih analiza o usklađenosti radnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, funkcionisanju socijalno-ekonomskih saveta na lokalnom nivou, te obuka trenera. Izrađeni su i konkretni predlozi što sve govori o uspešnosti projekta, ali po oceni prisutnih to predstavlja tek početak.
Sekretar Veća SSSS, Zoran Mihajlović podsetio je na realnost socijalnog dijalologa u Srbiji.
„Kriza kolektivnog pregovaranja je evidentna. Kolektivni ugovori su zaključeni uglavnom u javnom sektoru gde je država poslodavac, ali su i oni dovedeni u pitanje donošenjem novih zakona, o načinu utvrđivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru i o platama. U realnom sektoru su zaključena tri kolektivna ugovora, oko kojih je bilo velikih nerazumevanja i nedoumica“, ukazao je Mihajlović.
Naglasivši da je socijalni dijalog i dalje na veoma niskom nivou, Mihajlović je replicirao ministru za rad, ukazavši da nije dovoljno da se socijalni partneri samo sastaju, već i da donose konstruktivne odluke, uz međusobno uvažavanje i argumente.
„Sindikat mora biti uključen u sve faze donošenja zakona i propisa koji regulišu oblast rada, počev od izrade nacrta zakona do kontrole i sprovođenja usvojenih mera u praksi. Ne može se ponavljati praksa donošenja sistemskih zakona po hitnom postupku i bez konsultacija. Samo zajedničkom akcijom svih socijalnih partnera možemo izaći iz krize“, naglasio je Mihajlović.

BUDUĆEM KUPCU NOVOSADSKE LUKE:
RADNICIMA DA OSTANU STEČENA PRAVA

14. mart 2016  • 1166 Opširnije

Samostalni sindikat luka i pristaništa Srbije je, povodom saznanja o prodaji luke „Novi Sad“, ukazao da će od novog poslodavca zahtevati da sva stečena prava iz radnog odnosa zaposlenih u toj luci ostanu ista, kao i da svi ostanu na svojim radnim mestima.
U dopisu, upućenom Ministarstvu privrede i Agenciji za upravljanje lukama, navodi se „da smo zahvalјujući našoj aktivnosti i to Samostalnog sindikata luka i pristaništa Srbije, došli do saznanja da je Ministarstvo privrede Republike Srbije, na osnovu člana 18. Zakona o privatizaciji – Službeni glasnik RS br. 83/2014,46/2015 i 112/2015- objavilo Javni poziv za prikuplјanje pisama o zainteresovanosti subjekta privatizacije luke ’Novi Sad’ A.D. Novi Sad“.
Navedenim pozivom Ministarstvo privrede poziva sve zainteresovane investitore da dostave pismo o zainteresovanosti za učestovanje u postupku privatizacije luke ,,Novi Sad”, kojim će iskazati svoje interesovanje za privatizaciju subjekta privatizacije.
Ukazujemo Vam da smo iznenađeni ovim postupkom Ministarstva privrede, da se u ovom trenutku, započinje postupak privatizacije luke ,,Novi Sad”, a da se o navedenom, ne obavesti jedini sindikat u luci i to reprezentativni Samostalni sindikat luke ,,Novi Sad”.
Predlažemo, u dobroj volјi, da se ubuduće, sve informacije vezane za privatizaciju luke dostave Samostalnom sindikatu luka i pristaništa Srbije, ul. Dečanska br. 14/2, Beograd, koji okuplјa gotovo sve luke u Srbiji, kao i sindikalnoj organizaciji luke ,,Novi Sad” na dalјe postupanje i informisanje svih zaposlenih u luci, kao i članova sindikata.
Opreza radi, ističemo i da će Sindikati istrajati u svom zahtevu da svi trenutno zaposleni u luci, ostanu u radnom odnosu i kod novog poslodavca, bez smanjenja njihovih stečenih prava iz radnog odnosa, a pogotovo se neće prihvatiti bilo kakvo smanjenja zarada zaposlenih.
Uveravamo Vas, da će naše postupanje, i to Sindikata luka i pristaništa Srbije, kao i sindikalne organizacije kod poslodavca, biti prevashodno usmereno na ostvarenje socijalnog dijaloga sa poslovodstvom luke, predstavnicima države, kao i investitorom, a sve radi zaštite prava zaposlenih u luci, na opstanak i normalan rad luke ,,Novi Sad”i u potpunosti ostvarivanja interesa države Srbije, navodi se u dopisu.

TRGOVCI TRAŽE DA NE RADE NEDELЈOM

14. mart 2016  • 1165 Opširnije

Nedelja bi za sve srpske trgovce mogla da postane neradni dan ukoliko nadležni prihvate inicijativu Samostalnog sindikata trgovine da se zakonom reguliše zabrana rada na ovaj dan u sedmici.
Iako bi mnogi zaposleni odahnuli, ekonomske računice govore da bi ovakav potez smanjio broj radnika u ovom sektoru za oko osam odsto, a država bi izgubila dobar deo finansijkog kolača zvanog PDV.
Prema podacima sindikata, u srpskim trgovinama radi od 190.000 do 200.000 zaposlenih, a ovim poslom se uglavnom bave žene. Nјihove plate niže su od republičkog proseka i iznose oko 29.000, dok kasiri, magacioneri i izlagači robe u ozbilјnim trgovinskim lancima jedva prihoduju oko 23.000 dinara. Oni zaposleni u privatnim pilјarnicama prime daleko manje, a uz to mnogi nisu ni prijavlјeni.
“Većina ne zna šta znači praznik, a kamoli uvećana dnevnica za rad na taj dan”, kaže Radoslav Topalović, predsednik Samostalnog sindikata trgovine Srbije.
“Samo tamo gde su sindikalno organizovani, za rad nedelјom i državnim praznikom dobiju uvećanje od 26 odsto. Iako je radna nedelјa u Srbiji 40 sati, mnogi rade i više, vikend ne postoji, a onda dobiju, recimo, slobodan utorak”.
Po mišlјenju našeg sagovornika, ako želimo u Evropsku uniju, onda bi trebalo da ukinemo rad nedelјom i uvedemo da tada rade samo specijalizovane trgovine.
“Ovaj predlog nije nikakav atak na poslodavce. Mislim da ne bi trgovci trpeli zbog toga i promet ne bi opao”, kaže Topalović.
“U većini trgovina praksa je da se umesto uvećane dnevnice dobija slobodan dan”.
Dragolјub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku smatra da rad nedelјom nije potpuno isplativ ni trgovcima, jer za to treba da angažuju dodatnu radnu snagu, moraju da izdvoje više novca za račune za struju, održavanje objekata.
“Problem je, međutim, što smo mi siromašna privreda koja ima visoke dažbine, a građani mogu da kupe sve manje robe”, kaže Rajić.
“To je dovelo do takmičenja između firmi kako bi privukli što više kupaca. Takvih predloga bilo je i ranije između trgovinskih lanaca koji su pokušali da se dogovore da ne rade nedelјom, ali nisu uspeli. Ovo bi moglo da se sprovede kada bi prosek zarade u Srbiji bio od 800 do 900 evra i tek tada bismo mogli da računamo na to da se vrati vreme osamdesetih - da se nedelјom svi odmaraju”.
Rajić naglašava da je situacija u trgovini toliko loša da je u 2014. godini čak 45 odsto trgovaca poslovalo sa gubitkom. On smatra da bi i vlasnici malih trgovina bili srećni kada ne bi radili nedelјom.
“Činjenica je da se subotom i nedelјom kupuje više, a dani sa najvišim prometima su oni kada se isplaćuju penzije”, kaže Rajić.
“Mislim da mi sebi još ne možemo da priuštimo da imamo neradnu nedelјu, kao što to ne mogu ni mnogo bogatije zemlјe od nas. Treba naći sredinu, ali zbog ekonomskog i poreskog sistema, to će u Srbiji biti veoma teško”.
U Evropskoj uniji nema posebnih propisa koji uređuju oblast rada nedelјom i državnim praznicima. Direktiva o radnom vremenu iz 1993. je utvrdila da minimalni period nedelјnog odmora treba da uklјuči i nedelјu. Međutim, Evropski sud pravde je 1996. poništio takvu odredbu, jer je smatrao da je Savet propustio da objasni zašto je nedelјa kao dan za nedelјni odmor bliže povezana sa zdravlјem i bezbednošću radnika u odnosu na neki drugi dan u sedmici.
“Direktiva o radnom vremenu iz 2003. ne određuje dan za nedelјni odmor, a u Evropskoj socijalnoj povelјi se navodi da državne članice treba da osiguraju nedelјni odmor, što je moguće više u skladu sa tradicijom ili običajima u državi ili regionu”, kaže Milan Jevtić, iz "Fridrih Ebert fondacije".
Naš sagovornik naglašava da je Nemačka ustavom predvidela da radnici ne smeju da rade nedelјom i državnim praznicima od nula do 24 sata, a izuzeci su bolnice, policija, vatrogasci.
“Rad u tradicionalnoj trgovini zabranjen je nedelјom, a savezne zemlјe izrazile su nameru i da zabrane rad u kol-centrima, kao što je to već učinjeno u Hesenu”, kaže Jevtić.
“Sa druge strane, upravo nedelјom i u dane državnih praznika ovi kol-centri ostvaruju značajne prihode, pa bi zabrana rada imala velikih finansijskih posledica”.
U poslednje vreme u Francuskoj je sve više zagovornika rada nedelјom, čak i među zaposlenima, pod uslovom da za taj rad dobiju dvostruko veću naknadu. Nedavno je usvojen i zakon koji daje mogućnost da se u jednoj kalendarskoj godini odredi 12 nedelјa kada prodavnice mogu biti otvorene.
“U Velikoj Britaniji još nije postignuta saglasnost povodom ovog pitanja”, kaže Jevtić.
“U Grčkoj je, primera radi, sproveden pilot-projekat koji dopušta prodavnicama u 10 grčkih regiona da budu otvorene svake nedelјe”.
U našem komšiluku borba za zabranu rada trgovina nedelјom počela je 2006. godine. Pokušaje hrvatskog "Karitasa" i Franjevačkog instituta za kulturu mira iz Splita osujetio je Ustavni sud, koji je 2009. ukinuo zabranu rada nedelјom. Slovenci su se uz pomoć jakih sindikata izborili na referendumu da se radi samo 10 nedelјa u toku godine, a da ostale budu slobodne.
Zakonom iz 2015. godine u Mađarskoj je zabranjen rad prodavnica nedelјom, osim za one koje imaju do 200 kvadratnih metara, porodične radnje u kojima rade vlasnici ili njihovi bliski srodnici, apoteke, benzinske stanice, prodavnice na aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama i lokalne pijace. Protiv ovakvog zakona su bili Nacionalna asocijacija preduzetnika i poslodavaca, Mađarski savet šoping centara i Mađarska trgovačka asocijacija. Sindikat trgovine je u početku podržao ovakav zakon, ali posle konsultacija sa svojim članovima je odustao.
Izvor: Novosti

MOBING - TEŠKO SE DOKAZUJE,
ALI SE SVE VIŠE PRIJAVLЈUJE

14. mart 2016  • 1164 Opširnije

Iako su poslodavac i zaposleni dužni da poštuju dostojanstvo jedni drugih, sve više je onih koji na sudu traže zaštitu od zlostavlјanja na radnom mestu. Na Višem sudu u Begradu trenutno se vodi oko 600 takvih sporova. Podaci kažu da zlostavlјač može da bude poslodavac, ali i kolega.
Prema važećem Zakonu o radu, protiv takvih osoba popularno nazvanih "moberi" moguće je podneti tužbu sudu.
Već osam godina G. P. tuži se sa preduzećem u kome radi više od 20 godina. Kaže da mu ne daju ni posao a osnovnu platu koji treba da primi umanjuju mu, kako ističe, za 50 odsto.
"To se zove sindrom "praznog stola", znači idete na posao, a ne daju vam da nešto radite. Svi se prema vama ponašaju bezobrazno, drsko i bahato. Onda imate izbor ili da se pomerite odatle i odete na neko drugo mesto, što nisam hteo ili da odlučite da se borite", priča G. P.
Beogradskom udruženju "No mobing" nedelјno se javi najmanje dvoje lјudi tražeći podršku i pomoć od, kako kažu, ponižavanja, zastrašivanja ili omalovažavanja pretpostavlјenih ili kolega.
Psiholog Vera Kontić kaže da je mobing psiholosko nasilјe nad zaposlenima i nastaje u domenu komunikacije.
"Nastaje u tom ingnorantskom stavu prema zaposlenom. To su često glasine koje se prenose, lažne kvalifikacije neke osobe, umanjivanje njenog doprinosa, nedozvolјavanje da obavlјa svoj posao. Postoji način da se dokaže postojanje mobinga iako on nije tako očigledan za okolinu", rekla je Kontićeva.
Stručnjaci savetuju da se pre podnošenja tužbi dobro prouči Pravilnik o pravilima ponašanja poslodavca i zaposlenog. Tu su tačne odredbe na osnovu kojih radnik može da se žali za mobing, ali pre tužbe, savet je i mirno rešavanja spora.
Advokat Milorad Panjević kaže da kod poslodavca treba da postoje lјudi koji su zaduženi za medijaciju, za mirnmo rešavanje spora.
"Mislim da je jako važna i uloga sindikata. Zakon je iz 2010. godine, i sa aspekta zakonodavstva je mlad zakon. Treba nam vremena da taj zakon zaživi i da dođemo do sudske prakese koja bi bila jasna i vezana za bilo koju odredbu tog zakona - da imamo bogatu praksu.
Taj zakon je rezultata nekih 200 godina iskustva u kapitalizmu, a mi smo tek šest godina u tom zakonu", objasnio je Panjević.
Oni koji ne prijave mobing, uglavnom traže drugi posao jer su sudski ishodi uglavnom nepovolјni za njih.
"Osoba koja je pokrenula tužbu za mobing ostaje veoma često bez posla u toku samog postupka. Pokazuje se u stvari stav da je nasilnik i dalјe zaštićen", kaže Vera Kontić.
Ukoliko se utvrdi mobing, kazna za mobere je od deset do 800.000 dinara, a može da se vodi i postupak za nadokandu duševnog bola.
Izvor: RTS

ORBOVIĆ: CENA RADA DA BUDE 140 DINARA

14. mart 2016  • 1163 Opširnije

Tokom prošle godine Inspektorat za rad obavio je 35.103 kontrole u oblasti radnih odnosa i utvrdio 2.215 slučajeva koji se odnose na probleme sa isplatom plata i naknada radnicima. Na osnovu tih nalaza, Ministarstvo rada, zapošlјavanja, boračke i socijalne politike je protiv 1.976 poslodavaca podnelo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i to upravo zato što radnicima nisu isplatili platu.
U nekim slučajevima jedna prijava protiv direktora firme odnosila se na probleme sa platama i po nekoliko desetina radnika. Prema podacima Ministarstva rada, najviše problema sa platama pravili su direktori u proizvodnji metala, mašina, obuće, hrane, ali na listi problematičnih su i gazde u građevinarstvu, ugostitelјstvu i trgovini.
Zakonski nesavesne gazde mogu biti kažnjene novčano, ali to ne znači da će radnici automatski dobiti svoje zarađene i neisplaćene plate. Naime, prema zakonu, kazna u slučaju neisplaćivanja plata iznosi od 800.000 dinara pa do dva miliona dinara za pravno lice i još između 50.000 i 150.000 dinara za odgovorno lice u firmi. Kazna za preduzetnike je između 300.000 i 500.000 dinara.
Međutim, čak i da država naplati ove novčane iznose od odgovornih lica i firmi ne mora da znači da će radnicima biti isplaćene zaostale plate. U tom slučaju radnicima ostaje mogućnost da naplatu potraže na sudu ili uz pomoć izvršitelјa, ali pod uslovom da imaju dokumentaciju o neisplaćenim zaradama. Postojanje obračunskog lista je uslov i za naplatu zaostale plate pred sudom.
Zbog toga što je poslodavci ne izdaju obračunski listić, mada su obavezni to da učine čak i onda kada nemaju novac za platu, mnogi radnici ne mogu sudski da naplate svoju zaradu. To je i razlog zbog kojeg radnici ne mogu da se obrate izvršitelјima, koji bi uz postajanje dokumentacije i dokaza mogli za kratko vreme, uz određenu proviziju, da naplate dugovanja na ime plata. Kada bi radnici imali dokaze o neisplaćenim platama i valјanu dokumentaciju bilo bi dovolјno da je daju izvršitelјu, a on ima mogućnost da, čak i uz prodaju imovine, izvuče novac za zaposlene.
Spor oko neisplaćenih plata može se rešiti, mada naši radnici o tome nisu dovolјno obavešteni. Problem može da reši i Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova. Preko nje poslodavci i zaposleni, bilo u javnom bilo u privatnom sektoru, mogu besplatno da reše svaki radni spor, pa i neisplaćene plate. Reč je o vansudskom, alternativnom vidu rešavanja radnih sporova koji je predviđen Zakonom o mirnom rešavanju radnih sporova i koji postoji već celu deceniju.
Postupci u kojima se traži mirno rešenje, kada su u pitanju individualni sporovi između poslodavca i zaposlenog, pokreću se ili zajedničkim predlogom ili predlogom jedne strane Agenciji, koja u ovom drugom slučaju, poziva drugu stranu da se izjasni da li prihvata mirno rešavanje spora. To, pak, znači da radnik, koji se žali zbog toga što nije dobio platu, uz posredovanje Agencije može direktno da se dogovori sa gazdom o datumu i načinu isplate. Postupkom za mirno rešavanje radnog spora rukovodi arbitar, i što je najvažnije radnike to ništa ne košta.
Prema statističkim podacima u Srbiji je trenutno u toku 40.000 radnih sporova koji se vode pred sudovima, dok je za 10 godina rada Agencije učešće miritelјa i arbitra bilo zatraženo u svega 13.500 slučajeva, Za razliku od sudskog postupka, koji se pokreće tužbom uz plaćanje sudske takse, ovaj je potpuno besplatan i ne zahteva angažovanje advokata. Takođe, daje stranama u sporu mogućnost dogovora oko dinamike isplate neisplaćenih dugovanja.
Tokom prošle godine Agencija za mirno rešavanje radnih sporova, pokrenula je 322 radna spora, od kojih su 292 individualna i 30 kolektivna radna spora. Povodom ugovaranja i isplate minimalne zarade pred Agencijom je pokrenuto 158 postupaka, dok je povodom drugih naknada iz rada i po osnovu rada pokrenuto 63 postupka. Agencija je posredovala u pregovorima za sedam štrajkova i 22 postupka povodom zaklјučivanja, izmene, dopune ili primene kolektivnog ugovora.
Izvor: Dnevnik

ORBOVIĆ: CENA RADA DA BUDE 140 DINARA

14. mart 2016  • 1162 Opširnije

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ocenio je, u izjavi za FoNet u Smederevu, da je neophodno da minimalna cena rada bude 140 dinara.
Pošto "tehnička vlada" o tome sada ne može da odlučuje, on je izrazio nadu da će nova Vlada Srbije imati razumevanja za zahtev radnika.
U septembru prošle godine imali smo razgovore oko minimalne cene i nismo našli zajedničko rešenje sa poslodavcima, a vlada je onda odredila da cena ostane ista, podsetio je Orbović.
On je istakao da su na prošloj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Samostalni sindikat i UGS Nezavisnost zajednički tražili da zarada bude 140 dinara po satu.
Svi pokazatelјi govore da bi minimalna cena rada trebalo da bude na toj visini. Nažalost, u međuvremenu su raspisani vanredni izbori i to neće moći da se reši dok traje tehnička vlada, kazao je Orbović i dodao da će, po formiranju novog kabineta, to pitanje ponovo biti aktuelno.
Možemo da govorimo o tome da li treba povećavati neke veće plate ili ne, ali kada su u pitanju minimalne zarade, jasno je da sa njima veoma teško može da se preživi i zbog toga mora da dođe do povećanja, ocenio je sindikalni lider.
Orbović je izrazio nadu da će imati razumevanja u novoj vladi i rekao da je ovaj Socijalno-ekonomski savet, odnosno predstavnici vlade koji su bili na sednici, podržao predlog dva reprezentativna sindikata.
Orbović je u Smederevu prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja 90 godina od prve sindikalnog protesta u tadašnjem Sartidu.
Taj dan, 13. mart 1926. godine, u Samostalnom sindikatu Železare Smederevo smatraju datumom svog osnivanja, odnosno početkom sindikalnog organizovanja.
Izvor: FoNet

POTPUNO I PRAVIČNO SAGLEDATI KADROVSKE
POTREBE LOKALNIH SAMOUPRAVA

11. mart 2016  • 1161 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije je, u ime zaposlenih u javnom sektoru, uputio dopis gradonačelnicima i predsednicima opština u Srbiji, zahtevajući da odlože primenu Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, u delu koji se odnosi na utvrđivanje viška i otpuštanje zaposlenih.
Zbog neažurnosti državnih organa na svim nivoima, stvorena je situacija da u neprimerenim rokovima, uz kršenje odredaba Zakona o radu, treba da sprovedete tzv. racionalizaciju, navodi se u dopisu.
U ovakvim okolnostima, neizbežno je da dođe do nedovolјno promišlјenih odluka kojima će biti ozbilјno ugroženo funkcionisanje javnog sektora u vašoj sredini, odnosno sistemu lokalne samouprave kako to definiše zakon.
Naime, bez potpunog sagledavanja stvarnih kadrovskih potreba delova sistema lokalne samouprave, može doći do onemogućavanja osnovnih funkcija sistema na štetu građana, odnosno lokalne zajednice. Pored toga, ova ishitrenost u postupanju može proizvesti prinudu da se ignorišu zakonske odredbe kojima se definiše postupak utvrđivanja viška, čime će biti pogođeni zaposleni.
SSSS podseća da je postupak utvrđivanja viška zaposlenih uređen Zakonom o radu, članovima 153-160, te da bi, njihovim nepoštovanjem, sve pojedinačne odluke bile nezakonite.
Očekujemo da ovaj dopis shvatite kao upozorenje i kao sugestiju i da ukupne aktivnosti obustavite, kako bismo kroz socijalni dijalog došli do pravičnog rešenja koje bi značilo pravo unapređenje rada svih službi u okviru javnog sektora lokalnih samouprava, navodi se u dopisu SSSS, koji je prosleđen i predsedniku Vlade Srbije i Ministarstvu za državnu upravu i samoupravu.

SINDIKAT ŽELEZARE:
OD IZBORA PARTNERA ZAVISE GRAD I FABRIKA

10. mart 2016  • 1160 Opširnije

Ovo je ključni momenat za radnike Železare, jer od izbora partnera ne zavise samo fabrika i grad, već i budućnost srpske privrede, rekao je Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata u Železari Smederevo, povodom raspisivanja tendera za domaću čeličanu.
"Ranije nam nije u tolikoj meri bilo važno ko će biti strateški partner. Sada je to vrlo bitno, to mora da bude neko ko će unaprediti i povećati proizvodnju", rekao je Prelić.
Prema njegovim rečima, najbitnije je da dođe neko ko će investirati u fabriku, otvoriti nove proizvodne pogone, sačuvati radna mesta i nastaviti sa politikom zapošljavanja...
"Ono što mene interesuje, kao sindikalca, jeste da napravimo dobar Kolektivni ugovor, pristojan, koji će radnicima omogućiti da žive od svog rada", naglasio je Prelić.
Potencijalnim investitorima poručuje da se ne boje, jer naši radnici znaju posao i ističe da je dobro došao svako, ako dolazi sa pomenutim namerama.
Prelić je potvrdio da postoji bojazan oko saglasnosti Evropske komisije, i izrazio očekivanje pozitivnog ishoda i dobrog rešenja za više od 5.000 radnika.
"Što se Evrope tiče, mislim da će biti pronađeno najbolje rešenje, da shvataju našu situaciju. Tu mi ne možemo da učinimo mnogo, na nama je da održimo posao i prepustimo dalje onima koji vode državu, da urade onako kako je najbolje", rekao je predsednik Samostalnog sindikata, koji u nedelju obeležava 90 godina sindikalne borbe u nekadašnjem Sartidu.
Rok za dostavljanje dokumentacije na tender za Železaru je 22. mart, prijave se dostavljaju do kraja meseca, a otvaranje ponuda je planirano 1. aprila. Na osnovu izjava zvaničnika, za Železaru je za sada zainteresovana kineska HBIS grupa sa kojom je Vlada i pregovarala.
Izvor:FoNet

PRVI PKU U REALNOM SEKTORU SA PROŠIRENIM DEJSTVOM

9. mart 2016  • 1159 Opširnije

Vlada Srbije donela je odluku o proširenom dejstvu Posebnog kolektivnog ugovora za delatnost putne privrede Srbije.
Reč je o prvom PKU u realnom sektoru koji je dobio prošireno dejstvo.
To je rezultat višemesečnih aktivnosti Samostalnog sindikata putara Srbije , čime je obezbeđeno da se odredbe ovog ugovora primenjuju i na oko 6.000 putara koji do sada nisu mogli da ostvaruju prava utvrđena tim ugovorom.
Tome je prethodilo pozitivno mišljenje Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije, na kojem je insistirao Savez samostalnih sindikata Srbije.
Ovom odlukom, koja menja odnos snaga u korist radnika i poslodavaca koji rade u skladu sa zaknonom, vlada je poslala poruku da želi da gradi društvo u kojem će biti u ravnoteži interesi kapitala i radnika.
Sindikat veruje da će ovo prošireno dejstvo biti kamen međaš i za sve druge grane u Srbiji.

PROTIV SPISKOVA ZA OTKAZE

9. mart 2016  • 1158 Opširnije

U gradskom parku u Požarevcu održan je krajem prošle nedelje protest sindikata u javnom sektoru, u znak neslaganja sa određivanjem viška zaposlenih u javnom sektoru.
Prema odluci Skupštine grada, u javnom sektoru maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme iznosi 1.209, što znači da su višak 24 zaposlena. Međutim, uopšte se ne zna po kom osnovu će se određivati kome će prestati radni odnos, jer kriterijuma nema.
Uz zahtev da se iz primene hitno povuče Zakon o određenju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, u gradskom parku okupilo se više stotina radnika i službenika. Pred okupljenima su govorili Boban Martinović iz Parking servisa, kao i Milan Grujić, predsednik Sindikata komunalnih delatnosti Srbije.
“Pitamo se kako to da u javnom sektoru nisu višak brojni gradski čelnici i funkcioneri, već samo obični radnici, koji najviše i rade, pružajući usluge građanima, rekao je Martinović.
Grujić je istakao da su obavljena redefinisanja raznih zakona kako bi se što više radnih mesta otvorilo, a ispada da se sada sprovode isključivo samo otpuštanja.
Dragan Lazović, predsednik Sindikata javne ustanove Centar za kulturu, istakao je da se najavljeno otpuštanje tiče plana za prošlu godinu, a za ovu i 2017. treba da se otpusti čak 300 ljudi.
U znak protesta zaposleni u Gradskoj upravi i mesnim zajednicama nedavno su održali jednosatni štrajk upozorenja, a sindikati javnih preduzeća i ustanova uputili su dopis gradskim čelnicima i direktorima, u kojima su tražili izmenu zakona o maksimalnom broju zaposlenih. Međutim, niko od nadležnih nije reagovao i nije im odgovorio, pa su se odlučili na protest.
Izvor:Danas

SINDIKAT: NEMA NAPRETKA U POLOŽAJU ŽENA U SRBIJI

9. mart 2016  • 1157 Opširnije

Nema napretka u položaju žena u Srbiji, žene i dalje teže dolaze do posla i manje su plaćene muškaraca, izjavila je predsednica Saveza samostalnih sindikata grada Niša Olivera Bobić na tradicionalnoj osmomartovskoj konferenciji na koju se pozivaju isključivo novinarke.
Bobić je istakla da smo i dalje konzervativno društvo u kome se podrazumeva da je glavni teret na ženi.
„Pored jednog radnog vremena provedenog na poslu, žene u Srbiji u toku danasigurno još polovinu radnog vremena ili čak čitavo radno vreme posvete kućnim poslovima“, naglasila je Bobić.
Ona je kazala da u veoma teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se našpa zemlja nalazi žene nose „na ledjima“ porodice i čitavo društvo jer od ničega prave nešto, ali su muškarci i dalje glavni u donošenju svih značajnijih odluka.
Po tradiciji, članice Saveza samostalnih sindikata povodom 8. marta uručile su novinarkama prigodne poklone.
Autor:Jugmedia

SINDIKAT OBRAZOVANJA O SASTANKU S PREMIJEROM

7. mart 2016  • 1156 Opširnije

U petak, 4. marta 2016. godine, održan je sastanak predsednika reprezentativnih sindikata obrazovanja sa premijerom Vučićem i ministrima Verbićem, Vujovićem i Kori Udovički.
Tema su bili zahtevi sindikata u vezi sa primenom Sporazuma o mirnom rešavanju sporova, povećanje koeficijenata i isplata jednokratne pomoći zaposlenima u obrazovanju. Iako nijedna tačka iz pomenutog Sporazuma nije ispunjena, Sindikat obrazovanja Srbije smatra da u ovom trenutku nema velikog značaja da Vladu podsećamo na taj Sporazum.
Pogotovo nije realno da se aneksira Sporazum koji ni u jednoj tački nije ispunjen. Bolje bi bilo napraviti novi Sporazum.
Premijer, naravno, nije želeo ništa da obeća dok se ne formira nova Vlada, što se može i razumeti. Zbog toga, verovatno u junu, možemo očekivati neke konkretne predloge. U ovom trenutku, posle donošenja opšteg Zakona o sistemu plata u javnom sektoru, najvažniji zadatak sindikata jeste da daju svoj doprinos u izradi posebnih Zakona o platama u delatnostima iz javnog sektora.
Postoje mnoge nedoumice o načinu raspoređivanja zaposlenih u platne grupe i platne razrede, načinu napredovanja kroz platne razrede, a naročito nas brine ko je taj ko će odlučivati o napredovanju zaposlenih.
Sindikat obrazovanja Srbije predlaže da odluku o napredovanju ne donosi isključivo direktor ili dekan, već komisija u kojoj bi se obavezno nalazio predstavnik zaposlenih. I ministarka Kori Udovički se složila sa tom idejom.
Premijer nam je, takođe, obećao da će biti konačno potpisan PKU za visoko obrazovnje i PKU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, na čijoj se izradi radi već godinu dana.
Sindikat obrazovanja Srbije će na sledećoj sednici Republičkog odbora odlučiti o vrsti aktivnosti i naše borbe za prava zaposlenih.
Predsednik
Sindikata obrazovanja Srbije
Branislav Pavlović

SARADNJA VLASTI I SINDIKATA KROZ FORMIRANJE SES

7. mart 2016  • 1155 Opširnije

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije i Gradskog veća SSS za grad Novi Pazar, održana je regionalna konferencija sindikalnih organizacija iz zemalja okruženja, sa temom “Jačanje sindikata u kriznim vremenima”.
U Novom Pazaru su se sastali predstavnici sindikalnih organizacija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Turske, koji su razgovarali o jačanju saradnje, te opstanku sindikata u vremenu krize i promena.
Tokom konferencije, predstavnici sindikata razgovarali su i s gradonačelnikom Novog Pazara, Mehom Mahmutovićem, koji je najavio formiranje Socijalno ekonomskog saveta i Privredne komore Novog Pazara.
“Drago mi je što je Novi Pazar centar regionalnog okupljanja sindikata. Osim našeg dragog gosta iz Turske, Džemaila Bakindija, danas je sa nama i Ljubisav Orbović, predsednik SSSS, kao i predstavnici sindikata Telekoma, PTT-a, kao i novopazarski sindikalci, čiju dobru i kvalitetnu organizovanost želim da pohvalim“, rekao je gradonačelnik.
Predsednik Orbović rekao je nakon sastanka da saradnja sa sindikatima iz Turske traje godinama i da je rezultirala velikim uspesima.
On je istakao zadovoljstvo zbog najavljenog formiranja Socijalno ekonomskog saveta.
„Osnivanje takvih saveta u gradovima širom zemlje, ideja je na koju smo došli sa Rasimom Ljajićem, koji je u to vreme ministrovao našim resorom. Zamisao je bila da kroz savet poslodavci, radnici, vlada i lokalna samopuprava dolaze do rešenja problema i to kroz dijalog”, rekao je Orbović.
Predsednik Sindikata turizma i ugostiteljstva Turske i član turske konfederacije sindikata, Džemail Bakindi, kazao je da aktivnosti tokom konferencije u Novom Pazaru predstavljaju početak i temelj saradnje i zajedništva.
“Sastanak sa gradonačelnikom bio je veoma uspešan zbog veoma korisnih informacija koje sam dobio. Verujem da će rad saveta, koji će biti formiran, biti uspešan. Uvek smo zainteresovani za projekte u kojima se implementira socijalni dijalog i pružićemo mu svu vrstu podrške,” rekao je Bakindi.
Seminari, te regionalne konferencije za sindikalne organizacije biće organizovane i u zemljama u okruženju i Turskoj.

PROTIV VIŠKA ZAPOSLENIH

4. mart 2016  • 1154 Opširnije

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru u Požarevcu, koje predvodi Sindikat zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti, za petak, 4. mart, najavili su protestno okupljanje u gradskom parku, ispred Gradske uprave, u znak neslaganja sa odlukom o višku zaposlenih. Naime, odbornici Skupštine grada su na prošlonedeljnoj sednici usvojili odluku o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, koja predviđa da u njemu može da radi maksimalno 1.209 ljudi. To znači da su 24 zaposlena višak i da u roku od 60 dana moraju da napuste radno mesto. U Gradskoj upravi kao maksimalan broj određen je 182, u pravobranilaštvu tri i po 10 u opštini Kostolac i u mesnim zajednicama. U javnim preduzećima broj zaposlenih treba da bude sledeći: Toplifikacija 93, Direkcija za izgradnju 56, Vodovod i kanalizacija 222, Komunalne službe 208, Parking servis 43 i Ljubičevo 27, a u ustanovama: "Ljubica Vrebalov" 231, Centar za kulturu 28, Biblioteka 21, Narodni muzej 19, Kulturno-sportski centar 13, Istorijski arhiv 12, Turistička organizacija 7 i Galerija Milena Pavlović Barili 5. Za sada se još uvek ne zna po kojim će kriterijumima biti izabrana 24 lica koja su višak, a o kojima će odlučivati njihovi direktori. Pošto se protive određenju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru i nepostojanju preciznih kriterijuma za određenje viškova, sindikati su se prvo obratili gradskim čelnicima dopisom, a zaposleni u Gradskoj upravi su održali i jednosatni štrajk upozorenja. Pošto odziva nadležnih nije bilo, sad kreću u protest, koji će biti održan u periodu od 12 do 13 sati. Protestu će se pridružiti i predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije, Milan Grujić.

SINDIKATI ZADOVOLЈNI, ISPOŠTOVANA PRAVA RADNIKA

1. mart 2016  • 1153 Opširnije

Zakon o platama u javnom sektoru, koji je juče usvojio parlament, omogućiće da zaposlenima u tom sektoru budu vraćena prava koja nisu imali godinama, poput toplog obroka i regresa, izjavio je predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Zoran Savić.
"Ne mogu da kažem da li je ova verzija i konačna, i da možda nešto nije promenjeno u amandmanima, ali ako je usvojen onaj tekst koji smo mi dogovarali na Socijalno-ekonomskom savetu i sa premijerom i koji je vlada usvojila, sindikati mogu da budu zadovoljni zato što smo posle 15 godina ponovo dobili pravo da dobijemo regres i topli obrok", rekao je Savić Tanjugu.
On je kazao da kada će se to pravo ostvariti, zavisi od uređivanja novih sektorskih zakona i sredstava u budžetu.
"Neophodno je da se obezbede sredstva u budžetu da bi zaposleni ovo pravo mogli da osete kroz svoj džep, odnosno da prime uvećanu zaradu. To ćemo morati da sačekamo, ali to je ono što su sindikati tražili", rekao je Savić.
On je dodao da je i način uređivanja minulog rada nešto povoljniji nego što je bio predviđen Zakonom o radu, što znači da su zaposleni dobili veća prava.
"Topli obrok i regres neće biti u koeficijentu već će biti iskazan posebno i zavisiće od stanja sredstava u budžetu. Zavisi od toga kada će vlada doneti odluku o visini tih primanja i koliko će ona biti iznositi. Moraćemo da sačekamo, ali je bitno da smo opet dobili pravo na to, odnosno pravo koje nismo imali poslednjih 15 godina", naveo je.
Savić kaže da pregovori u vezi rešenja u zakonu nisu bili laki i da su trajali nekoliko meseci.
"Ovo je bila prilika da su posle dužeg vremena sindikati uspeli da jedan zakon vrate iz dalje procedure na doradu i da utiču na popravljanje samog teksta i zakona u korist zaposlenih i da se takav zakon usvoji", kazao je Savić.
U narednom periodu sledi usvajanje novih, posebnih ili sektorskih zakona kako bi Zakon o platama mogao da se primeni od početka 2017. godine, rekao je Savić navodeći da je sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dogovoreno da sindikati budu uključeni u to.
Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji obuhvata oko 500.000 građana kojima je država poslodavac, kojima će sve zarade biti obračunavane na osnovu istih elemenata, iste osnovice i jedinstvene matrice raspona koeficijenata.
Time se ostvaruje princip "jednaka plata za jednak rad". Raspon koeficijenata će se definisati posebnim zakonima, čije donošenje se očekuje nakon usvajanja ovog takozvanog krovnog propisa.
Izvor:Tanjug

SINDIKAT PRAVOSUĐA OSUDIO IZOSTANAK PLATE

1. mart 2016  • 1152 Opširnije

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije osuđuje izostanak plate zaposlenima u pravosuđu. Naime, najveći problem srpskog pravosuđa jeste taj što nema svoj budžet.
Od 1. januara 2016. godine, uveden je jedinstven račun, pa tako nijedan pravosudni organ nema svoj žiro račun već se finansira centralizovano preko Uprave za trezor u kojoj svi organi imaju otvorene samo evidencione račune, navidljive za javnost, s tim što ti računi ne učestvuju u platnom prometu.
Prenošenje nadležnosti na Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca odlaže se u kontinuitetu. Prilikom usvajanja Budžeta, VSS i DVT nemaju mogućnosti da dobiju planirana sredstva za funkcionisanje sudova i tužilaštava, jer dobijaju kvote od ministra finansija, odnosno limite, u koje moraju da se uklapaju. S obzirom na to da veći broj pravosudnih organa nije primio platu, očigledno je da je ministar finansija nerealno umanjio kvote, jer su nedovoljne da pokriju finansijske potrebe pravosuđa.
Nadamo se da će plata zaposlenima biti isplaćena ali ne bi valjalo da to bude zbog predizborne kampanje, već zbog odgovornosti u raspolaganju sredstvima namenjenim za potrebe pravosuđa.
Predsednica
Milošević Slađanka

USVOJEN ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU

29. februar 2016  • 1151 Opširnije

Skupština Srbije usvojila je Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru kojim se uređuju plate za oko 500.000 zaposlenih, a čiji je cilj da svi primaju istu platu za isti posao.
Zakonom se uređuju plate, naknade i druga primanja državnih službenika i nameštenika, zaposlenih u policiji, u Vojsci Srbije, u organima koje je osnovala Vlada Srbije, kao i u javnim agencijama.
Zakon o platama primenjivaće se od 1. januara 2017. godine, odnosno od 1. januara 2018. godine na policijske službenike, zaposlene u Vojsci Srbije i u drugim službama bezbednosti.
Radna mesta zvanja i položaji svrstavaju se u 13 platnih grupa, a osnovna plata određivaće se množenjem osnovice za obračun i isplatu plata sa koeficijentom, kojih ima 500.
Plata zaposlenih u javnom sektoru za vreme bolovanja iznosiće 65 odsto prosečne zarade u prethodnih 12 meseci u koju su uračunati i druge naknade kao što su dodaci za dežurstva, rad vikendom i za praznike, prekovremeni i noćni rad, regres.
Po osnovu minulog rada plate će im biti uvećane za 0,4 osto za svaku godinu staža.
Isplata regresa i toplog obroka neće biti uračunata u koeficijent na osnovu kojeg se obračunava osnovna plata, već će se iskazivati posebno.
Zakon o platama, kako je Vlada Srbije obrazložila, uvodi red u sistem plata zaposlenih u javnom sektoru, ispravlja statusne neujednačenosti i probleme koje su se dešavale u praksi.
Tim zakonom u prošlost će otići više od 20 zakona i podzakonskih akata, 10 osnovica i 900 koeficijenata kojima se određuju plate zaposlenih i funkcionera.
Usvajanje zakona o platama je uslov Svetske banke za dodelu kredita Vladi Srbije od 75 miliona dolara za reformu javnog sektora.
Izvor:Beta

VEĆI „MINIMALAC” TEK OD APRILA

29. februar 2016  • 1150 Opširnije

Zahtev Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost” da se poveća minimalna cena rada biće razmatran tek sledećeg meseca na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES), a „Politika” nezvanično saznaje da će, najverovatnije, tom prilikom biti prihvaćen predlog sindikalaca.
Inicijativa dve sindikalne centrale za povećanje „minimalca” u ponedeljak nije razmatrana, iako je reč o ponovljenom, ali nešto skromnijem zahtevu iz septembra 2015.
Sindikati sada traže da se minimalna cena rada sa sadašnjih 121 poveća na 140 dinara za sat, dok je lane traženo da se „minimalac” za 2016. godinu poveća na 143,5 dinara po radnom satu.
Ako se sindikatima u martu bude udovoljilo, minimalna zarada, umesto sadašnjih 20.328 dinara, bila bi 24.360 dinara. Njeno učešće u prosečnoj potrošačkoj korpi iz novembra 2015. iznosilo bi oko 35 odsto, ali i tako povećana minimalna zarada bi, kažu sindikalci, činila manje od 70 odsto minimalne potrošačke korpe, koja je u novembru 2015. koštala 34.885,19 dinara.
Vlada Srbije lane nije udovoljila zahtevu sindikata da poveća minimalnu satnicu s obrazloženjem da bi to bio veliki teret za državu i privatne poslodavce, iako je poslednja korekcija minimalne cene rada bila 2013.
Reprezentativni sindikati su u ovogodišnjem zahtevu podsetili da prilikom utvrđivanja visine „minimalca” za ovu godinu vlada nije poštovala zakonom utvrđene kriterijume, niti je prihvatila opravdan i na argumentima i konkretnim pokazateljima zasnovan zahtev.
“S obzirom na vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta BDP-a, kretanje potrošačkih cena, produktivnosti i prosečne zarade u Republici, to povećanje je trebalo da iznosi oko 15 odsto”, obrazlažu svoj stav sindikati.
Sindikati se pozivaju i na statističke podatke i izjave najviših državnih funkcionera da su od juna do decembra prošle godine nastavljeni pozitivni trendovi – rast BDP-a, produktivnosti i zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, rast prosečnih zarada, ali i potrošačkih cena i iznosa potrošačke korpe, a takvi trendovi se najavljuju i za ovu godinu.
Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je zaposleno 1,9 miliona ljudi, a u Savezu samostalnih sindikata Srbije procenjuju da minimalnu zaradu prima najmanje 60.000 radnika.
“Još oko 50.000 zaposlenih prima više od minimalne zarade, a doprinosi im se uplaćuju na ‘minimalac’”, tvrdi Ljubiša Nestorović, predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije.
“Od toga je na šteti Fond PIO i Fond zdravstvenog osiguranja, a najviše radnik kome će sutra kada ode u penziju primanja biti minimalna”.
Sindikati su prošlog septembra upozoravali da se „minimalac” za 2016. mora povećati, jer spada u red najnižih primanja u regionu – svega 174 evra. Iza nas su bili jedino Makedonija – sa 131 i Albanija – sa minimalnom zaradom od 149 evra. U BiH je minimalna zarada iznosila 191, Crnoj Gori 193, Hrvatskoj 396, a u Sloveniji čak 791 evro. U Bugarskoj, koja je članica EU, minimalac iznosi 184 evra. Poređenja radi, u Nemačkoj je minimalna zarada 1.473, Holandiji 1.502, Luksemburgu 1.923 evra…
Iako se razlike u minimalnim platama čine prilično velike, kada se posmatraju prema paritetu kupovne moći, odnosno kada se uzmu u obzir razlike u cenama, upućeni tvrde da je odnos između najmanje i najveće minimalne plate u Evropi 1:4.
Izvor:Politika

SINDIKATI: U ŠTRAJKU UPOZORENJA OKO 1.000 ŠKOLA

25. februar 2016  • 1149 Opširnije

Prema podacima tri reprezentativna sindikata u štrajk upozorenja danas je stupilo oko 1.000 škola i u njima nije održan prvi čas u pre podnevnoj smeni.
Zaposeni u obrazovanju stupili su danas u štrajk upozorenja jer nisu ispunjene obaveze iz Sporazuma koje su predstavnici sindikata potpisali sa predstavnicima Vlade Srbije o prekidu štrajka prošle godine. Kako je najavljeno, prvi čas neće biti održan ni u po podnevnoj smeni.
Sindikati, kao zahteve navode povećanje koeficijenata u aprilu i oktobru u iznosu od četiri odsto plata za navedene mesece, kao i isplata nagrade utvrdjene Sporazumom i Posebnim kolektivnim ugovorom u izosu od 5.000 dinara.
Na današnjoj konferenciji za novinare koju su održali predstavnici tri reprezentativna sindikata SRPS, SOS i GSPRS "Nezavisnost" rečeno je i da će se predstavnici sindikata prosvete u ponedeljak sastati sa premijerom Srbije od koga o očekuju da čuju koji od njihovih zahteva se može ispuniti.
Predsednik Sindikata obrazovanja u prosveti (SOS) Branislav Pavlović je naveo da je osnovni razlog za štrajk ne sprovodjenje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja u prosveti, potpisanog prošle godine.
"Sve što je u tom sporazumu potpisano ništa nije ispunjeno, ako se ne računa onih bednih 7.000 koje su dobili svi zaposleni u prosveti i oni koji nisu učestvovali u štrajku. Znači svih 160.000 zaposlenih. Naš cilj sa ovim štrajkom upozorenja i naši zahtevi služe samo da se startno mesto prosvete, koje je izuzetno nisko popravi i dovede bar na onaj položaj koji je bio pre smanjenja plata", naveo je on.
Pavlović je kazao da bi u 2016. godini ukupno povećanje u prosveti iznosilo 12,5 ako bi ze uvažili zahtevi sindikata.
"To bi bilo ukupno povećanje za celu godinu, a samo da bi se dostigao nivo od pre smanjenja plata treba 11, 1 odsto da se povećaju plate. Što znači da mi ne tražimo ništa posebno", kazao je on.
Prema njegovim rečima, veliku nesigurnost predstavljaće i rasporedjivanje u platne razrede i grupe.
Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kazao je da je obećano da će postojati jedinstveni platni razredi i ista cena rada.
"Medjutim, sada cena rada neće biti ista kao u ostalim delatnostima. Cena rada će biti onoliko koliko je ta delatnst dobila para od budžeta. Znači ove godine za obrazovanje smo dobili tri milijarde manje", kazao je on i dodao da para u budžetu za prosvetu nema.
Brajković je naveo da je Zakonom o platama u javnom sektoru napravljena "improvizacija platnih razreda" i da su time ispunjene samo obaveze prema MMF-u.
On je najavio je i da će sindikti tužiti sudu Vladu Srbije jer nije ispunila preuzete obaveze iz ranije potpisanog Sporazuma.
Brajković je kazao i da će ako ne budu ispunjeni zahtevi sinikata biti održavani protesti po gradovima Srbije.
Predstavnici Unije sinikata prosvetnih radnika Srbije koji, takodje, učestvuju u današnjem štrajku upozorenja održali su odvojenu konferenciju za novinare. Ministarstvo prosvete tvrdi da nastave nije bilo u 450 škola. Prema podacima Ministarstva dobijeni iz školskih uprava širom Srbije, štrajk upozorenja održan je u 302 osnovne škole i 151 srednjoj školi. Izvor : BETA / D. D.

DRŽAVA ZAKOČILA PRIVATIZACIJU FABRIKE

24. februar 2016  • 1148 Opširnije

Samostalni sindikat Zastave INPRO traži pomoć i od premijera Vučića. Ukoliko fabrika ne dobije poslovni prostor koji joj je oduzet dolaskom Fijata, francuski Trigano će će odustati od kupovine * Ako se Zastava INPRO ne privatizuje, bez posla ostaje 300 radnika

Kragujevac - Samostalni sindikat Zastave INPRO pozvao je prošle sedmice premijera Aleksandra Vučića da poseti to kragujevačke preduzeće i lično se upozna sa problemima koji su zaustavili njegovu privatizaciju, a doveli u pitanje proizvodnju i nekoliko stotina radnih mesta. U sindikatu objašnjavaju da su prosto primorani da mole predsednika Vlade za pomoć, pošto svi nadležni kojima su se do sada obraćali nisu reagovali.
Sindikalci su, saznaje naš list, Vučića obavestili da je INPRO ostao bez radnog prostora nakon dolaska Fijata u nekadašnju Zastavinu fabriku automobila, početkom 2010. kada su proizvodnju iselili u iznajmljeni pogon Zastave oružja "Sivi dom". Oružari taj pogon ne daju za stalno, uprkos zaključku Vlade Srbije, kojim je "Sivi dom", uz obećanu, odgovarajuću državnu nadoknadu, trebalo da postane vlasništvo INPRA. Time bi se stvorili i uslovi za prodaju fabrike za šta je zainteresovan najveći proizvođač priključnih vozila u Evropi, francuska kompanija Trigano. NJeni predstavnici u Kragujevac ponovo dolaze 28. februara.
Vučić je obavešten i da će, ukoliko menadžment Triganoa, zbog imovinsko-pravnih odnosa u Zastavi i nespremnosti nadležnih da reše taj problem, krajem meseca izgubi strpljenje i odustane od najavljene kupovine, u Kragujevcu bez posla ostati još oko 300 radnika te firme. Biće izgubljen još jedan industrijski program, proizvodnja automobilskih prikolica koja se gotovo stopostotno isporučuje francuskom poslovnom partneru. INPRO će, primerice, samo u prvom ovogodišnjem kvartalu Triganou da isporuči prikolice u vrednosti od 2,2 miliona evra.
Zaposleni u Zastavi INPRO od predsednika Vlade očekuju da pomogne da njihova firma, umesto "Sivog doma", dobije proizvodni prostor, od nekih deset hiljada kvadratnih metara, u nekadašnjoj Zastavinoj fabrici "21. oktobar", koja je odavno ostala bez proizvodnog programa, osim što preostali radnici izrađuju delove za ugradnju u uređaje i aparate slovenačkog Gorenja. Predstavnici Zastave INPRA i Triganoa, naime, od skora pregovaraju sa nadležnima u gradskoj upravi da grad, na ime neizmirenih obaveza "21. oktobra" prema lokalnoj samoupravi, preuzme deo pogona te fabrike i ustupi ih INPRU kao stalnu imovinu, što bi rešilo probleme oko prodaje fabrike.
Solventni
Zastava INPRO je, prema saznanjima Danasa, jedina firma Grupe Zastava vozila u Kragujevcu čiji račun nije blokiran. Računi Grupe Zastava, Zastave kamioni i Hortikulture već danima su u blokadi, dok imovina Zastave rezervni delovi odlazi "na doboš", odnosno licitacijsku (ras)prodaju za bagatelu, kako bi se namirila potraživanja poverilaca. Još se ne zna šta će biti sa zemljištem koje Zastavina fabrika automobila (postoji još na papiru) ima u Kormanskom polju.
Izvor: DANAS

MOGUĆNOSTI UVOĐENJA BONOVA ZA ISHRANU RADNIKA

24. februar 2016  • 1147 Opširnije

U poseti Savezu samostalnih sindikata Srbije boravila je delegacija francuske GROUP UP (Grupe Ap),kako bi predstavila mogućnosti primene sistema bonova za ishranu radnika u Srbiji.
Francusku delegaciju,koju je predvodio generealni direktor za Evroaziju, Žilijen Ongland, primili su predsednik i potpredsednik SSSS, Ljubisav Orbović i Duško Vuković, a sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić.
Osnovan pre 45 godina u Francuskoj, taj sistem se danas primenjuje u više od 40 zemalja u svetu. Srbija ima šansu da kao prva zemlja na Zapadnom Balkanu uspostavi sistem bonova za ishranu u restoranima, te da na taj način postane legionar i lider u inovacijama i reformi tržišta rada, kao i da doprinese unapređenju svog poslovnog ambijenta. Bonovi za ishranu u svakoj zemlji u kojoj su uvedeni, doprinose ojačavaju ekonomije i njenom privrednom rastu. Uvođenje bonova dovodi i do otvaranja novih radnih mesta, pa je tako u Francuskoj omogućilo otvaranje 120.000 novih radnih mesta.
Predstavnici Grupe Ap će u Vrnjačkoj Banji predstaviti taj sistem, kao i pravne neophodnosti za njegovu adekvatnu primenu.

VELIKI INVESTITORI MOBINGUJU RADNIKE

23. februar 2016  • 1146 Opširnije

U pojedinim firmama u Srbiji uočeno je sprečavanje radnika da se sindikalno organizuju kao i hilјade slučajeva mobinga, a najdrastičniji primer je kompanija Jura, upozorili su danas predstavnici sindikata u Socijalno-ekonomskom savetu, dok je ministar rada Aleksandar Vulin na to rekao da je problem u tome što je to teško dokazivo.
Na hilјade je slučajeva mobinga nad radnicima, krše se njihova prava, a lјude koji se sindikalno organizuju izbacuju iz firmi, dobijaju otkaze pre nego što registruju sindikat, rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović na konferenciji za novinare, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta i naveo primer korejske fabrike kablova za automobilsku industriju u Rači kod Kragujevca.
Vrši se strašan pritisak na zaposlene, koji nemaju pravo na bolovanje, onaj ko ode na bolovanje, automatski dobija otkaz, jer njima ne treba bolestan radnik, rekao je on i upozorio da lјudi često na radnom mestu padaju u nesvest.
Reč je o firmi u koju je ova država uložila desetine miliona evra za otvaranje novih radnih mesta, naglasio je Orbović, napominjući da je slično i u Benetonu.
Vulin je rekao da je Ministarstvo rada razgovaralo sa rukovodstvom Jure i slalo inspekcije, ali da je za to potrebna "zajednička aktivnost".
Jako je teško dokazati da je neko dobio otkaz iz ovog ili onog razloga, ukoliko to ne prijavi. Imamo veoma česte slučajeve da lјudi rade prekovremeno, da im se ne plati i jedini dokaz je izjava radnika, ali koji ga ne daje, u strahu da će ostati bez posla, naveo je on.
"Tu ulazimo u poziciju vrzinog kola gde uvek fali još jedan dokaz, reč, koja neće da stigne jer se radnik plaši da je da, zato što je tržište rada takvo, da je ponuda daleko veća od potražnje", zaklјučio je ministar rada.
Vulin je najavio da će odmah posle izbora u skupštinsku proceduru ući zakoni o štrajku, vaučerima za sezonski rad, o privremenom zapošlјavanju i Agenciji za mitrno rešavanje radnih sporova.
Izvor:FoNet

DRŽAVA I GRAD OTIMAJU RADNIČKU IMOVINU

23. februar 2016  • 1145 Opširnije

Kragujevačka gradska uprava godinama unazad koristila je i plaćala zakup suterena u zgradi "Dom samoupravljača" u vlasništvu Saveza samostalnih sindikata u Kragujevcu koji je i investirao taj objekat. Međutim, u martu 2014. grad Kragujevac je obavestio SSSK da više neće da plaća zakup tog prostora, jer je to imovina Republike Srbije.
Sindikalcima je, tom prilikom, predočena i presuda u sporu koji su Republika Srbija i grad Kragujevac vodili protiv jedne političke stranke, SPS-a, koja je takođe imala u vlasništvu prostor u toj zgradi. Tom presudom Osnovnog suda u Kragujevcu oduzeta je imovina tuženoj SPS-a, dok je u popisu prostorija koje se oduzimaju sud greškom, naveo i prostor u suterenu zgrade, koji je u vlasništvu SSSK i Radničkog univerziteta "Crveni barjak". Ovu presudu, pre saznanja Sindikata da ona i postoji, potvrdio je i kragujevački Apelacioni sud. Sindikalci tvrde "metodom prepisivanja" i dodaju da je "država radnicima oduzela skoro sve, pretvarajući ih u nužno zlo društva" i da je "na red došla i radnička imovina".
“Odmah po saznanju da je sindikalna imovina oduzeta sudskim propustom, obratili smo se predsednicima Osnovnog i Apelacionog suda u Kragujevcu, sa zahtevom da se načinjena greška ispravi. Od obojice predsednika smo, međutim, dobili odgovore, da nismo bili stranka u tom sporu, i da, zato, ne možemo da tražimo izmenu ove presude. Suvoparno i oholo, ali šta je sa pravdom i zdravom logikom” - pitaju u sindikatu i predsednicima suda zameraju to što su, umesto izvinjenja ili naloga da se greška ispravi, krivci kazne, a "procenjujući da ne možemo da vas ugrozimo, jer nismo vladajuća politička stranka, šaljete formalan i ponižavajući odgovor". U saopštenju se ističe i da su sindikalci od Ministarstva pravde, kojem su se, u međuvremenu, obratili dobili odgovor da "nije nadležno da im daje pravne savete".
Uprkos izostanku pravnog saveta iz Ministarstva pravde, SSSK će, poručeno je juče iz te sindikalne asocijacije, pokrenuti sudski postupak protiv grada Kragujevca, koji je "uzurpirao i koristi radničku imovinu u Domu sindikata".
“Radnici u Srbiji odavno su zaključili da se država i sudovi neprijateljski odnose prema njima i pravdu sve češće traže pred međunarodnim sudovima. SSSK će uskoro zbog ovoga organizovati protest ispred zgrade u kojoj su smešteni Osnovni, Viši i Apelacioni sud u Kragujevcu, a potom zatražiti pravdu pred međunarodnim pravosudnim institucijama” - najavljuju u sindikatu.
Izvor: Danas

SES U MARTU O POVEĆANJU MINIMALCA

23. februar 2016  • 1144 Opširnije

Socijalno-ekonomski savet (SES) juče nije razmotrio inicijativu sindikata da se minimalna cena rada u Srbiji poveća na 140 dinara po radnom času, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković.
On je na konferenciji za novinare, nakon sednice SES-a, kazao da je dogovoreno da se ta inicijativa sindikata razmatra na prvoj sednici Saveta, koja će biti održana sledećeg meseca.
Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" uputili su prošle sedmice SES-u inicijativu za povećanje visine minimalne cene rada sa 121 dinar na 140 dinara po radnom času.
Time bi minimalna zarada bila 24.360 dinara i njeno učešće u prosečnoj potrošačkoj korpi iz novembra 2015., kako su tada kazali u sindikatu, bi iznosilo oko 35 odsto, ali bi i tako povećana minimalna zarada činila manje od 70 odsto minimalne potrošačke korpe, koja je u novembru 2015. bila 34.885,19 dinara.
Atanacković je kazao da se na jučerašnjoj redovnoj sednici SES-a razgovaralo o deset tačaka dnevnog reda, među kojima su i izveštaji eksperata koji rade na projektu unapređenja socijalnog dijaloga, o analizi Zakona o radu i propisa o socijalnom partnerstvu i kolektivnom pregovaranju, kao i o uočenom sprečavanju sindikalnih organizovanja u nekim firmama.
Ministar rada i zapošljavanja Aleksandar Vulin kazao da je zadovoljan kako se Zakon o radu pokazao u praksi, naglasivši da se u tom zakonu najbolje pokazalo to što je promenjena poslovna klima, ojačano kolektivno pregovaranje i ojačani kapaciteti za borbu protiv sive ekonomije.
Vulin je dodao da očekuje da će odmah nakon izbora u skupštinsku proceduru ući zakoni koji će regulisati oblast štrajka, rada agencija za mirno rešavanje sporova, rada preko agencija za privremeno zapošljavanje, kao i vaučera za sezonski rad.
"To su veoma važni zakoni koji treba da pomognu da se uredi stanje na tržištu rada i zaštite radnici, ali i da se poslodavcu jasno omogući da radi i privređuje", kazao je Vulin.
Izvor: Beta

DIREKTORU UZELI DŽIP ZBOG DUGA RADNICIMA

22. februar 2016  • 1143 Opširnije

Radnici građevinskog preduzeća „Ratko Mitrović - Dedinje“, koji godinu i po dana nisu primili platu, juče su uz pomoć izvršitelja direktoru oduzeli džip.
Kako saznaje „Blic“, prvi čovek te građevinske firme Dušan Basara ostao je bez „volvoa“ juče rano ujutro kada mu je u kancelariju ušao izvršitelj koga je angažovalo oko 300 bivših i sadašnjih radnika.
Basara, koji je na čelu „Ratka Mitrovića“ pune dve decenije, ostao je i bez najvrednijih mašina, miksera, viljuškara i kamiona, a razlog je 17 neisplaćenih zarada radnicima. Plate potražuju 83 radnika, koja i danas rade u firmi, ali i više od 200 ljudi koji su firmu napustili.
“Na prvi pogled Basara se nije potresao. Da mu ipak nije bilo svejedno, videlo se po tome što je odmah nakon odlaska izvršitelja sa svog službenog džipa skinuo oznaku o prinudnoj zapleni”, kaže izvor „Blica“.
Radnici „Ratka Mitrovića“ stupili su u generalni štrajk pre četiri meseca. Basara im je tada dugovao 22 plate plus otpremnine i jubilarne nagrade. Reagovala je i inspekcija rada, koja je Basari najpre napisala prekršajnu, a zatim i krivičnu prijavu.
Zbog nedostatka posla, u decembru 2014. usvojen je unapred pripremljen plan reorganizacije firme (UPPR) i radnici su pristali na minimalne zarade. Penzionerima su zbog toga primanja smanjena i do 20 odsto.
Milan Nikolić, koji u ovoj firmi kao zidar radi punih 40 godina, kaže da su poslovi stali još pre tri godine i da su radnici u početku imali strpljenja.
“Više se nije moglo izdržati. Nemaš ni markicu, ni zdravstvenu knjižicu, a godine i bolest stigli. Angažovali smo izvršitelja i sada imamo nadu. Čekamo prodaju automobila i mehanizacije i da se radnicima namire zaostale plate”, priča Nikolić.
Mile Janković je u firmi punih 38 godina radio u obezbeđenju.
“Bilo je to nekad neprikosnoveno preduzeće. Gradili smo Avalski toranj, zgradu Vlade, VMA, pijacu Zeleni venac”, kaže Janković.
Celu priču potvrdio je i Nikola Zagorac, finansijski direktor u „Ratku Mitroviću“.
“Istina je da je direktor ostao bez automobila koji je u vlasništvu firme, a kojim se vozio”, kratko nam je rekao Zagorac.
Izvršitelji tvrde da novac u slučaju neisplaćenih zarada mogu da naplate u roku od mesec i po dana. Za angažovanje izvršitelja u slučaju neisplaćenih zarada potrebno je imati samo dokumentaciju o tome da poslodavac nije isplaćivao plate. Sudska presuda nije obavezna.
Izvor:Blic

SSSS I UGS TRAŽE DA „MINIMALAC“ BUDE 140 DINARA

18. februar 2016  • 1142 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ uputili su Socijalno ekonomskom savetu inicijativu za povećanje visine minimalne cene rada na 140 dinara po radnom času.
Prilikom utvrđivanja visine „minimalca“ za ovu godinu, Vlada Srbije nije ispoštovala zakonom utvrđene kriterijume, niti prihvatila opravdan i na argumentima i konkretnim pokazateljima zasnovan zahtev reprezentativnih sindikata za povećanje minimalne cene rada, koja nije menjana pune tri godine.
S obzirom na vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta BDP-a, kretanje potrošačkih cena, produktivnosti i prosečne zarade u Republici, to povećanje je trebalo da iznosi oko 15 odsto.
Prema statističkim podacima i izjavama najviših državnih funkcionera, od juna do decembra prošle godine nastavljeni su pozitivni trendovi (rast BDP-a, produktivnosti i zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, rast prosečnih zarada, ali i potrošačkih cena i iznosa potrošačke korpe), a takvi trendovi se najavljuju i za ovu godinu.
Shodno tome, svi egzaktni pokazatelji za prethodni period, kao i procene kretanja do kraja ove godine, govore o potrebi i opravdanosti, odnosno utemeljenosti zahteva da se minimalna cena rada u 2016. godini, sa 121 dinar poveća na 140 dinara, što su sindikati i ranije zahtevali.
Time bi minimalna zarada iznosila 24.360 dinara i njeno učešće u prosečnoj potrošačkoj korpi iz novembra 2015. godine bi iznosilo oko 35 odsto. Istovremeno, i ovako povećana minimalna zarada činila bi manje od 70 odsto minimalne potrošačke korpe, koja u novembru 2015. godine iznosi 34.885,19 dinara.
U ovoj godini taj odnos će biti još nepovoljniji, što će se negativno odraziti na ionako nizak standard zaposlenih.

NIKAD TEŽE: OŽIVITE NAM IZ STEČAJA ŠEST FIRMI

18. februar 2016  • 1141 Opširnije

Predsedništvo kruševačkog Samostalnog sindikata zatražilo je od nadležnih lokalnih i državnih organa oživljavanje šest preduzeća iz tog grada.
Oni su zatražili oživljavanje preduzeća koja su tokom prethodnih nekoliko meseci otišla u stečaj.
"Tražimo da se preduzeća koja su bila u restrukturiranju, a tokom proteklih meseci završila u stečaju, što pre aktiviraju. Da se pronađu kupci, odnosno strateški partneri koji bi otvorili nova radna mesta", kazao je predsednik kruševačkog Samostalnog sindikata Milenko Mihajlović na sednici Predsedništva Veća.
Od osam preduzeća iz Kruševca, koja su bila u postupku restrukturiranja tokom proteklih nekoliko meseci, u stečaj je otišlo šest, a angažovanjem poslovodstava, sindikata i nadležnih ministarstava sprečeno je da u stečaju krajem godine završe i "Fabrika maziva" i "Trajal korporacija".
"Kruševačka privreda je u najtežoj situaciji do sada. Da se to dogodilo, to bi bio potpuni slom jer je u realnom sektoru, prema našoj proceni, ostalo svega 3.500 ljudi", kazao je Mihajlović.
U Samostalnom sindikatu se nadaju da će se ostvariti najave dolaska investitora koji bi otvorili nova radna mesta, a Mihajlović je podsetio i da je ranije najavljeno da bi pojedine fabrike koje već posluju u Kuševcu, kao što su "Henkel" i "Kuper tajer", tokom ove godine trebalo da povećaju broj radnika.
Predsednica Samostalnog sindikata u "Fabrici maziva" Radica Jovanović rekla je da je i pored toga što se krajem prošle godine fabrika izborila da ne ode u stečaj, sudbina te firme sa 230 ljudi i dalje neizvesna.
Preduzeće se tada izborilo za Unapred pripremljeni plan reorganizacije, o kome bi do kraja maja trebalo da se izjasne poverioci. Od njihove odluke zavisi sudbina preduzeća, koje je, kako je podsetila Radica Jovanović, u privatizaciji prodato za 25 miliona evra, a iz nje izašlo sa dugovima od 125 miliona evra.
Ona je rekla da Fabrika maziva posluje pozitivno, bez državnih subvencija, boreći se sa brojnim problemima, poput dobijanja garancija za učestvovanje na tenderima.
Izvor: Beta

IT SEKTOR POSTAJE VELIKA FABRIKA

17. februar 2016  • 1140 Opširnije

Broj zaposlenih u Novom Sadu manji je za 16,6 odsto u odnosu na 2008 godinu, kažu poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku iz prošle godine sprovedeni da bi se videlo kretanje radne snage.
Statistika navodi da je u martu 2015. godine u Novom Sadu radilo 124.738 lјudi, što je za bezmalo 25.000 manje zaposlenih nego pre sedam godina. Taj broj nije se značajnije promenio ni posle sprovedenog istraživanja Republičkog zavoda za statistiku, kaže predsednik Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Vladimir Gvozdenović.
„U Novom Sadu se u protekle dve decenije nije otvorila nijedna firma, koja bi primila više stotina radnika“, ističe Gvozdenović.
Istovremeno nijedna novootvorena firma u proteklih 20 godina nije unapređivala poslovanje u smislu primanja novih radnika i povećanja obima proizvodnje. Izuzetak je samo Industrija mesa “Matijević”, koja ima najsavremeniju klanicu u širem okruženju i u čijem pogonu - preradi i trgovini, radi oko 1.600 zaposlenih.
Gledajući po granama privrede, jedino se u sektoru informacionih tehnologija beleži rast zaposlenih, pa je u Novom Sadu 2011. godine u ovom sektoru bilo 4.857 zaposlenih, a u martu 2015. godine 5.840. Broj zaposlenih i dalјe se povećava, ističe Gvozdenović, i prema nekim procenama najčešće se u IT sektoru i registruju nove firme ali ne sa previše zaposlenih.
Statistika je zabeležila da je broj zaposlenih u periodu od 2008. do 2015. godine porastao i u oblasti usluga, i to u hotelijerstvu i trgovini na veliko i malo za više stotina.
Na posao u restorane i hotele 2008. godine dolazilo je 1.182 radnika a 2015. u red za plate čekalo je 1.974 zaposlenih. U trgovini je bilo zaposleno 17.136 lica, a 2008. je radilo tri stotine trgovaca manje. drugim privrednim granama.
U prerađivačkoj industriji 2008. godine radilo je 18.301 radnika, dok je u martu 20015 godine bilo uposleno 6.000 manje radnika. Posmatrajući šire ovu privrednu gradu može se reći da je posle privatizacije, u Novom Sadu broj zaposlenih znatno smanjen u svim preduzećima (“Neoplanta”, “Danubius”, “Albus”...), da su nestale čitave fabrike, i da je bez posla ostalo najviše onih koji su radili u metalskom kompleksu.
„Iz privrednog života grada nestali su giganti poput 'Pobede' u Petrovaradinu koja je zapošlјavala 6.000 radnika, pa se sada hale ovog metalskog preduzeća koriste za izdavanje u zakup uglavnom malim firmama. Nema ni 'Motinsa', a u 'Jugodentu', nekadašnjem proizvođaču stomatološke opreme, trenutno se preuređuju hale za trgovinu. Od fabrika u metalskom kompleksu radi još 'Novkabel', ali sa svega 200 do 250 radnika. Zato je sada veliki kompleks fabrike, građen za vreme SFRJ, gotovo prazan , a u redu za platu u to doba radilo je i 5.000 radnika“, ističe Gvozdenović.
U halama nekadašnje Fabrike autobusa „Neobus” trebalo bi da počne proizvodnja delova za automobile. Naime, hale je iznajmila kompanija „Delfi” najavlјujući da se zaposliti 2.000 lјudi, što će, ako se zaista i dogodi, biti pravi podvig.
„Bojim se da uprkos velikoj nezaposlenosti multinacionalna kompanija neće u Novom Sadu naći dovolјno radne snage, jer se od kandidata za posao traži uslov, da mogu da stoje deset sati“, kazao je Gvozdenović.
Izvor:Dnevnik

SINDIKAT UPOZORAVA NA SVAKODNEVNI PRIJEM
NOVIH RADNIKA U ZASTAVI ORUŽJE

12. februar 2016  • 1139 Opširnije

Odbor Sindikalne organizacije Zastava oružje uputio je zahtev za održavanje hitnog sastanka sa Nadzornim odborom zbog sve teže situacije u preduzeću, uzrokovane načinom rukovođenja generalnog direktora i upravlјanja fabrikom. Sve veća neuposlenost u mnogim delovima fabrike, kao i svakodnevni prijem novih radnika, dramatično pogoršava stabilnost poslovanja i ugrožava isplatu zarada radnicima. Sve to prati donošenje štetnih odluka po zaposlene, nedostatak socijalnog dijaloga, bahatost generalnog direktora, što svakodnevno izaziva krizne situacije koje su potencijalni izvor sukoba. Ministarstvo odbrane je izdalo saopštenje kojim se demantuju navodi Sindikata o smanjenju proizvodnje i velikom broju novoprimlјenih radnika. Sindikat stoji iza svojih navoda i Odbor Sindikata je ocenio da informacija Ministarstva odbrane nije u saglasnosti sa trenutnim događanjima u fabrici i da su radnicima prezentovani neistiniti podaci koji su u suprotnosti sa svakodnevnim dovođenjem novih radnika. Zbog takve situacije, Sindikat će zahtevati da se sprovede vanredni nadzor u preduzeću i utvrde istiniti pokazatelјi, koji moraju da budu u skladu sa potrebom finansijske održivosti preduzeća, što podrazumeva realno potpisane ugovore koji će omogućiti normalno funkcionisanje fabrike i redovnost isplate zarada. Zbog saopštenja koje je potpisao v.d. pomoćnika ministra odbrane, Sindikat će tražiti da se sastane sa njim, kako bi se došlo da pravih informacija i podataka i usaglasila različita viđenja trenutne situacije u preduzeću Zastava oružje AD.

POTPISAN PKU ZA GRAĐEVINARSTVO

11. februar 2016  • 1138 Opširnije

Poseban kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije potpisan je juče, u prostorijama Unije poslodavaca Srbije.
Ugovor su potpisali predsednik Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije, Saša Torlaković, predsednik Granskog sindikata građevinarstva i IGM-a DIPP „Nezavisnost“, Saša Dimitrijević i predsednik Udruženja poslodavaca u grani građevinarstva i IGM Srbije, Veselin Ražnatović.
Potpisivanju je prisustvovao i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović.
Saša Torlaković rekao je da će ovim granskim ugovorom, konačno, biti uređeni odnosi između sveta rada i kapitala, s obzirom na to da je zamajac srpske privrede uvek bilo građevinarstvo.
On je kazao da sindikat očekuje da će se za neka preduzeća omogućiti poseban režim, jer se bave veoma značajnim projektima.
„Ovo je veliki dan za našu granu i nadam se da će ugovor dobiti i prošireno dejstvo“, naglasio je Torlaković.
Saša Dimitrijević je rekao da su potpisivanjem ugovora I praktično finalizirani pregovori koji su trajali nekoliko meseci i da je to bilo veoma važno, budući da je situacija u ovoj oblasti dosta složena I imajući u vidu da su zarade manje od republičkog proseka, a česte su povrede na radu i poslovanje u sivoj zoni.
„Ovim kolektivnim ugovorom želimo da popravimo okvire koji bi doprineli poboljšanju statusa zaposlenih u finansijskom smislu i omogućimo zaštitu i siguran rad“, rekao je Dimitrijević.
Posebnim kolektivnim ugovorom definisano je da što se tiče naknade za topli obrok ona bude 20 odsto od minimalne zarade, a regres je definisan u visini “minimalca”.
To je, kako je kazao Dimitrijević, poboljšanje u odnosu na prethodni granski ugovor. Takođe su ugovorom definisani i koeficijenti za određene poslove.
Osvrćući se na to da u oblasti ove industrije radi između 60.000 i 70.000 zaposlenih, može se očekivati porast broja u grani obzirom na projekte koje vlada planira, istakao je Dimitrijević.
Veselin Ražnatović kazao da je važno što su uređeni svi detalji oko “minimalca”, a osigurani i regres i topli obrok.
On je rekao da se nada će se građevinarstvo vratiti na stare staze na kojima je nekada bilo.
Kako je naveo Ražnatović, nekim preduzecima se otvara i mogućnost izvoza na tržište Afrike, što je veoma važno.

SUTRA POTPISIVANJE PKU ZA GRAĐEVINARSTVO

9. februar 2016  • 1137 Opširnije

Poseban kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije biće potpisan sutra, 10. februara 2016. godine, u prostorijama Unije poslodavaca Srbije.
Ugovor će potpisati predsednik Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije, Saša Torlaković, predsednik Granskog sindikata građevinarstva i IGM-a DIPP „Nezavisnost“, Saša Dimitrijević i predsednik Udruženja poslodavaca u grani građevinarstva i IGM Srbije, Veselin Ražnatović.
Ugovor će biti potpisan u prostorijama Unije poslodavaca Srbije, u Zemunu, Stevana Markovića 8, sa početkom u 11 časova.

ŠTRAJK UPOZORENJA U ŠKOLAMA 25. FEBRUARA

8. februar 2016  • 1136 Opširnije

Štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama biće održan 25. februara, a toga dana neće biti prvog časa u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni. Odluku o štrajku donela su sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika i o tome su i zvanično obavestili premijera Aleksandra Vučića i ministra prosvete Srđana Verbića.
“S obzirom da zakon o platama nije poboljšao naš materijalni položaj, iako je to predviđeno sporazumom koji su sindikati potpisali sa vladom posle petomesečnog štrajka, zahtevamo da zaposlenima u obrazovanju budu dva puta u toku ove godine povećani koeficijenti, i to od aprilske i oktobarske plate za po četiri odsto. Tražimo i isplatu nagrade u visini od 5.000 dinara, koja je predviđena sporazumom i posebnim kolektivnim ugovorom”, navodi se u dopisu upućenom premijeru i ministru prosvete.
Sindikati kažu da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, nastaviti sa protestima i štrajkovima. Dopis su uputili predsednici Sindikata obrazovanja Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”, Sindikata radnika u prosveti Srbije i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
Izvor:Danas

POSTIGNUTA SAGLASNOST O PLATAMA
U JAVNOM SEKTORU

6. februar 2016  • 1135 Opširnije

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta složili su se u subotu oko Nacrta zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. Kako je saopšteno nakon sednice, ispoštovani su svi zahtevi sindikata a koji se se odnosili na topli obrok i regres.
Ističu da su se u ovoj veruiji Nacrta našla određena rešenja koja unapređuju položaj zaposlenih u odnosu na neke ranije predloge.
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički potvrdila je da je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta sa poslodavcima i sindikatima dogovoreno kako će se uređivati plate u javnom sektoru i da očekuje da će do kraja naredne nedelje zakon o tome ući u skupštinsku proceduru.
Na konferenciji za štampu posle sednice Saveta ona je rekla da će se regres i topli obrok iskazivati posebno, a njihov iznos će biti u skladu sa mogućnostima vlade, kao i da će lokalne samouprave same uređivati osnovice za plate svojih zaposlenih.
"Ostaje i to da će lokalne samouprave morati i ubuduće da odgovaraju za svoje budžete, prema tome i da određuju osnovice za svoje plate. Tako je u svakom uređenom sistemu u kojem je lokalna samouprava zaista lokalna samouprava", kazala je Udovički.
Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu I socijalnoj zaštiti Srbije, Zoran Savić izjavio je da je predlog zakona vraćen na doradu, znatno popravljen u interesu zaposlenih i da daje mogućnosti regresa i toplog obroka, a da minuli rad ostaje kao i dosad, čak i bolje formulisan:
"Zaposleni dobijaju mogućnost da ostvare naknadu za topli obrok i regres koju petnaest godina nisu imali. Naknada za minuli rad je nešto čak i bolje formulisana, jer je za sve godine rada u javnom sektoru, a naknada zarade ostaje po zakonu o radu", kaže Savić.
Predsednik Sindikata uprave Srbije, Nјegoš Potežica je Tanjugu nakon sednice izjavio da su najvažnija pitanja usaglašena u interesu predlagača i u interesu sindikata, te da su se članovi SES-a dogovorili i o načinu definisanja spornog člana 37. zakona o platam i javnom sektoru, čime je dogovoreno da se umesto formulacije „raspoloživih sredstava” uvede formulacija „planiranih sredstava” u vezi s različitim materijalnim davanjima.
Potežica je rekao da su članovi SES-a razgovarali i o osnovicama za isplatu zarade, odnosno kako da se postigne da svi zaposleni u javnom sektoru za isti rad imaju jednaku platu.
„Najvažnije je da smo formulisali i obavezu isplate toplog obroka i regresa, jer godinama to pravo ne ostvarujemo”, rekao je Potežica ističući da to praktično znaci da je o klјučnim pitanjimaa postignuta saglasnost i da se nada da, ako sve dogovoreno bude i uneto u Nacrt zakona, u praksi neće biti većih problema kada je u pitanje sprovođene tog zakona.

SINDIKATI: ZARADE NEĆE RASTI, MOGUĆI PROTESTI

4. februar 2016  • 1134 Opširnije

Ljubisav Orbović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije najavljuje štrajk i proteste ukoliko donete odluke u vezi sa Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru ne budu usaglašene na Socijalnom-ekonomskom savetu.
Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni sindikati Nezavisnost organizovali su štrajk upozorenja tražeći povlačenje Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.
Zakon je još uvek u fazi nacrta, najavljen je sastanak premijera Aleksandra Vučića i predstavnika sindikata za subotu, na kom će se razgovarati, prihvaćen je stav sindikata o načinu obračuna zarade tokom bolovanja, ali sada sindikati nisu zadovoljni načinom obračuna za naknade za topli obrok i regres i članom kojim se predviđa različita osnovica za rad u jedinicama lokalne samouprave.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je rekao u Novom danu da je štrajk upozorenja, prema njegovom mišljenju, uspeo. Došlo je do određenih pomaka u poslednjem momentu, pred sam protest je dobijen zakon, ali smo mi iskoristili štrajk upozorenja da s tim upoznamo članstvo, kaže Orbović.
Kad je dat prvi nacrt, mi smo bili nezadovoljni, onda je formirana Radna grupa, razgovarali smo sa ministarkom Udovički, došlo se do jednog predloga nacrta zakona koji je bio prihvatljiv, ali dolaskom ministra Vujovića stvorio se osećaj da se u vladi nisu saglasili o tome, iako je u radnoj grupi bio predstavnik Ministarstva finansija, navodi on. Pred sam protest prihvaćeni su pojedini zahtevi sindikata.
U subotu ćemo imati potvrde premijera, kaže Orbović i dodaje da SSSS neće biti protiv takvog zakona.
Orbović je mišljenja da je ovaj zakon davao manje nego Zakon o radu, a da je to sada ispravljeno.
Orbović kaže da će se budžetom određivati svakog meseca zarada: "To je jedan problem, ali mislim da ćemo to pitanje rešiti... Sigurno da zakon neće smanjivati zarade, a moram da budem iskren - ne vidim da će rasti". Orbović ističe to da ljudi odlaze na bolovanje iz nužde - jer nisu u stanju da prehrane porodicu, pa nemaju izlaza i pokušavaju da nađu neki dodatni posao.
Govoreći o tome što manje ljudi izlazi na ulicu kad sindikati organizuju štrajk, Orbović kaže da je u pitanju i prezasićenost ljudi, ali i finansijski momenat, jer ljudi iz unutrašnjosti nemaju s čim da dođu u Beograd, gde se protesti i organizuju. Dodaje da ima i toga da radnici ne veruju sindikatima.
Izvor: N1

ODRŽAN ŠTRAJK UPOZORENJA
ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU

3. februar 2016  • 1133 Opširnije

Zaposleni u javnom sektoru organizovali su danas, od 11.00 do 12.00 sati, štrajk upozorenja i zatražili da zahtevi sindikata koji se odnose na prava radnika budu uključeni u predlog zakona o platama u javnom sektoru. Štrajk je održan u svim sindikatima javnog sektora i podrazumevao je prekid rada na sat vremena, okupljanje zaposlenih u ustanovama i čitanje sindikalnog proglasa.
Članovi sindikata zaposlenih u zdravstvu jenočasovni štrajk upozorenja započeli su okupljanjem zaposlenih u ustanovi i čitanjem sindikalnog proglasa.
Sindikalci kažu da su nezadovoljni načinom obračuna za topli obrok i regres, a kažu da su zadovoljni rešenjem za minuli rad i naknade za zarade. Ipak, trn u oku im je i član kojim se predviđa različita osnovica za rad u jedinicama lokalne samouprave.
“Borimo se za jednaka prava po Zakonu o radu i kada je u pitanju naknada za vreme odsustva sa rada, kao i kada je u pitanju taj dodatak za minuli rad. Međutim, bez obzira što je rečeno da je to u najavi i prošli put je bilo, pa je na Socijalno-ekonomskom savetu došlo do razmimoilaženja između pojedinih ministara u vladi. Tako da mi nikako ne možemo verovati dok se to ne usvoji, da će to baš tako i biti”, kaže predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu KC i Beograda Radmila Obrenović.
“Zbog toga što nam se tekst zakona upućuje uveče, a traži se naše izjašnjenje sutradan ujutru. Ovo nije prvi put, ovo je peti nacrt koji mi dobijamo što bi rekli ‘u minut do dvanaest’. Pretpostavljam da neko u vlasti treba da shvati da i mi imamo organe odlučivanja, da je potrebno da Nacrt zakona vide organi, konstatuju bazu, pa da onda dobijemo povratnu informaciju i da mi možemo da zauzmemo svoje stavove”, navodi predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu I socijalnoj zaštiti Srbije, Zoran Savić.
Ipak, čeka se reč premijera, jer je sastanak sindikalaca i prvog čoveka vlade zakazan za subotu.
Izvor: N1

SUTRA ŠTRAJK UPOZORENJA JAVNOG SEKTORA –
U SUBOTU SASTANAK S VUČIĆEM

2. februar 2016  • 1132 Opširnije

Sindikati javnog sektora, u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije I Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”, održaće sutra, 3. Februara, štrajk upozorenja, nezadovoljni načinom na koji se donosi zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i predloženim rešenjima kojima se dodatno umanjuju prava radnika.
Dalje sindikalne aktivnosti će zavisiti od sastanka u subotu sa predsednikom Vlade Srbije, na koji su pozvani predstavnici tih sindikata, članovi Socijalno-ekonomskog saveta i lideri dve sindikalne centrale.
To je na konferenciji za novinare, u sedištu SSSS, rekao Zoran Savić, član Radne grupe za izradu tog zakona I predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu I socijalnoj zaštiti Srbije.
Prema njegovim rečima, sindikati će odustati od planiranih daljih sindikalnih aktivnosti ukoliko svi njihovi zahveti budu ispoštovani, kao što je to I dogovoreno na Radnoj grupi, na kojoj su bili I svi predstavnici ministarstava.
"Dobili smo sinoć tekst nacrta zakona koji je identičan tekstu o kome je SES već raspravljao i na koji je ministar finansija rekao NE. Na sve to nemamo garancije da će zahtevi sindikata biti usvojeni i da će se zaista postupiti kako je napisano", rekao je Savić.
Ukoliko bi ovakav tekst zakona bio usvojen, zaposleni u javnom sektoru bili bi diskriminisani i dodatno bi im bio pogoršan materijalni i radno- pravni položaj, ukazali su predstavnici sindikata.
Savić je dodao da su sindikati uputili pismo premijeru i tražili sastanak, kako bi se našlo rešenje prihvatljivo svim stranama, te da je sastanak zakazan za subotu, 6. februara u 11.30 sati.
Objašnjavajući šta se navodi u Nacrtu zakona i zbog čega su sindikati nezadovoljni, Savić je rekao da rešenja koja regulišu minuli rad i naknade sada odgovaraju sindikatima, ali nisu zadovoljni predlozima koji se odnose na topli obrok i regres, kao ni predlogom da osnovice za rad u jedinicama lokalne samouprave budu različite.
Pravo na topli obrok i regres sindikati ne žele da izgube, a ako te dve stavke budu "ugrađene" u koeficijente, to će se dogoditi.
"Ukoliko je namera vlade da to ostane u koeficijentu, jer možda nema para u budžetu, neka nam onda to iskažu u obračunu, a to su obavezni po zakonu. Mi moramo da znamo koliko nominalno iznosi naknada za topli obrok i regres, i ako je to nula dinara - neka nam to kažu javno", rekao je Savić.
Sindikati javnog sektora poručuju da neće prihvatiti dalje umanjivanje prava zaposlenih i da će se zalagati da se za isti rad obezbedi i ista zarada, kao i da neće pristati na manja prava od onih koja su garantovana Zakonom o radu.
Savić je upozorio na činjenicu da još nisu povećane zarade zaposlenih u javnom sektoru uprkos najavama, te da se i dalje obračunavaju po starom, a predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Ljiljana Kiković rekla je da zaposlenima u tom sektoru plate kasne nekoliko meseci.

SUTRA KONFERENCIJA JAVNOG SEKTORA

1. februar 2016  • 1131 Opširnije

Sindikati javnog sektora, u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, zbog predloženog teksta zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, kojim se još više umanjuju prava zaposlenih, održaće u sredu, 3. februara, jednosatni štrajk upozorenja.
Tim povodom, kao i o dalјim sindikalnim aktivnostima, biće reči na konferenciji za novinare koja će biti održana sutra, u utorak, 2. februara 2016. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, sala na drugom spratu, sa početkom u 10 časova.
Učesnici konferencije: predsednici Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Sindikata uprave Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost, Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost, Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Granskog sindikata uprave, pravosuđa, odbrane i policije Nezavisnost, Granskog sindikata kulture i umetnosti Nezavisnost, Sindikata zaposlenih u naučnoj istraživačkoj delatnosti Srbije, Sindikata kulture Srbije i Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije.
PREUMI PROGLAS

POTPISAN PKU ZA DELATNOST POLJOPRIVREDE

28. januar 2016  • 1130 Opširnije

Predstavnici Unije poslodavaca Srbije, Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost potpisali su danas Posebni kolektivni ugovor za delatnost poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Srbije. Oni ističu da je donošenje tog kolektivnog ugovora bilo važno jer u toj oblasti radi blizu 100.000 ljudi, i da očekuju da Vlada Srbije uskoro odobri i prošireno dejstvo tog ugovora.
Član Predsedništva Unije poslodavaca Dragan Mijanović rekao je da je cilj bio da se pokuša da se nađe konsenzus i napravi kolektivni ugovor, koji je ostvariv i može da funkcioniše u praksi.
“Uloga unije poslodavaca je da štiti interese poslodavaca, uloga sindikata je da štiti interese radnika, a potrudili smo se da nađemo zajednički imenitelj da i jedni i drugi interesi budu adekvatno zaštićeni”, rekao je Mijanović novinarima nakon potpisivanja ugovora.
On je naveo da sindikati i poslodavci očekuju od Vlade da ovom ugovoru da prošireno dejstvo.
Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije Dragan Zarubica rekao je da su pregovori u vezi kolektivnog ugovora bili veoma teški, ali da se došlo do najkvalitetnijeg rešenja, budući da je primetno da se i u Evropi forsira socijalni dijalog na nivou delatnosti, odnosno grana.
Prema njegovim rečima, i država će imati koristi budući da će poslodavci morati da poštuju svoje obaveze i neće biti nelojalne konkurencije.
Zarubica je rekao da je cilj da se postigne viši nivo zaštite prava nego što je predviđeno Zakonom o radu i naveo da su topli obrok i regres "zamrzli" za sledeće tri godine koliko važi kolektivni ugovor.
Kako je kazao, minimalna zarada biće kako je i predvidjeno - oko 21.000 dinara, a za topli obrok minimum 20 odsto od proseka minimalne zarade - 4.200 dinara. Zarubica ističe da u ovoj grani radi oko 90.000 ljudi. Govoreći o situaciji u prehrambenoj industriji, on je naveo da je što se tiče malih i srednjih preduzeća, njima je sve teže jer su veliki nameti i dažbine, ali da se nekako bore, a da će većim kompanijama ipak lakše da posluju.
U principu prehrambena industrija dobro posluje, rekao je Zarubica.
Predsednik Granskog sindikata prehrane, poljopriverde i vodoprivrede Nezavisnost Dejan Titović rekao je da, iako se došlo do kompromisnog resenja, sindikati i poslodavci nisu sasvim zadovoljni posebnim kolektivnim ugovorom.
Ipak, dosli smo do kompromosnog rešenja, ovo je minimum u kolektivnom ugovoru, sve ostale nadležnosti prebacujemo na same kompanije i firme, rekao je Titović.
“Za socijalni dijalog treba i treća strana i nadamo se da će vlada dati prošireno dejstvo ovom ugovoru”, rekao je Titović.
Izvor:Tanjug

SAD SU I POSLODAVCI POČELI DA
UBIJAJU „NEPOSLUŠNE“ RADNIKE

28. januar 2016  • 1129 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije izražava ogorčenje i najoštrije osuđuje brutalno ubistvo radnice Dragane Matijević, koji je učinio njen bivši gazda, koga je tužila i dobila na sudu.
Umesto da je, nakon presude zbog nezakonitog otkaza, vrati na posao i isplati zaostale plate, vlasnik zaječarske pekare u kojoj je radila pucao je u nju iz pištolјa, i uzviknuo: "E sad ću ja da te vratim na posao!”.
Životom je platila zato što je bivšeg gazdu tužila zbog otkaza koji joj je dao posle osam godina provedenih u njegovoj pekari. Dobila ga je na sudu, a presuda je nalagala da joj isplati 100.000 dinara i vrati je na posao.
Zar je Srbija, u kojoj je sve više siromašnih i napaćenih, došla dotle da radnici plaćaju životom kada pokušaju da ostvare svoja zakonska prava?!
Da li je došlo takvo vreme da i poslodavci ubijaju neposlušne radnike, jer traže svoja prava, posao, platu, socijalno i sve ono što im garantuje Ustav Srbije?
SSSS upozorava na opasnost da posle ovog zločina zaposleni počnu sa strahom da odlaze na posao, plašeći se da im pomahnitali poslodavac ne učini isto ako mu traže da im isplati zaostale zarade ili eventualno poveća platu.
Indikativno je i vrlo opasno što niko od poslodavaca i njihovih udruženja nije digao glas i upozorio na opasni trend koji se širi Srbijom.
Savez samostalnih sindikata Srbije poziva sve državne organe da učine sve u zaštitie radnika i spreče ovakva zlodela.

MINISTARSTVO:AMANDMAN SSSS NA ZAKON O PIO
BIĆE RAZMATRAN

27. januar 2016  • 1128 Opširnije

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da će inicijativa za izmenu i dopunu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koju je nedavno uputio Savez samostalnih sindikata Srbije, biti razmatrana u okviru predstojećeg rada na izmenama tog zakona.
Nakon što je SSSS tu inicijativu dostavio na razmatranje Socijalno ekonomskom savetu Republike Srbije, to telo je, na sednici održanoj 25. januara, predložilo Vladi Srbije da razmotri inicijativu SSSS.
Savez je inicirao izmenu i dopunu člana 70a. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji glasi:
,, Visina prevremene starosne penzije određuje se na isti način kao i visina starosne penzije, s tim što se iznos tako određene penzije trajno umanjuje za 0,34% za svaki mesec pre navršenih 65 godina života”.
Savez je predložio da se briše reč ,,trajno”, kao i da se doda drugi stav koji glasi: ,, Nakon navršenih 65. godina života, penzija se ne umanjuje”.
Tako da bi, nakon izvršenih izmena i dopuna koju je inicirao SSSS, član 70a trebalo da glasi:
,,Visina prevremene starosne penzije određuje se na isti način kao i visina starosne penzije, s tim što se iznos tako određene penzije umanjuje za 0,34% za svaki mesec pre navršenih 65 godina života.
Nakon navršenih 65. godina života, penzija se ne umanjuje“.

SUD STRUČNJAKA - BAGATELA!

27. januar 2016  • 1127 Opširnije

Veće komore veštaka Srbije, osnovano krajem prošle godine, podneće Ministarstvu pravde zahtev za izmenu zakona o sudskim veštacima, pošto su, kako kažu, marginalizovani u odnosu na ostale pravosudne profesije. Dok jedan advokat po ročištu uzme i do 50.000 dinara, poznati doktor nauka, psiholog, nedavno je dobio samo 2.500, kaže za "Novosti" Nikola Dragović, predsednik Sindikata sudskih veštaka Srbije.
Veštaci jedini, za razliku od advokata, izvršitelja i notara, nemaju svoju komoru, mada su najstarija profesija u pravosuđu. Sudovi i tužilaštva su im do decembra 2014. dugovali više od 50 miliona evra, a sada je dug pao na oko 20 miliona, tvrdi Dragović. Koliko su veštaci važni, najbolje govori to što su angažovani u 90 odsto suđenja, a gro sudskih presuda u stvari su prepisani njihovi nalazi.
“Aktuelni zakon o sudskim veštacima je nedorečen jer nije regulisao tarife i normative (npr. koliko sati je nekome potrebno da bi uradio predmet, koliko košta veštačenje, koliko izlazak na sud, koliko pisani nalaz)”, kaže Dragović.
“Veštaci sada izračunavaju svoj troškovnik na osnovu Zakona o sudskim troškovima”.
Drugi problem je što ne postoji jedinstvena forma sudskog nalaza, pa spektar predstavljanja stručnog mišljenja ide iz krajnosti u krajnost - od kompjuterske animacije do izveštaja pisanog rukom na papiru!
Takođe, u Srbiji ne postoji zanimanje veštak, mada od devedesetih godina prošlog veka veštaci sve više rade u okviru agencija. Oni koji su ostali samostalni ne mogu da ostvare zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kao ni penzijsko osiguranje kao zaposleni, jer ih naša država tretira kao - nezaposlene! Ovo je, naravno, apsurd jer su svi sa visokom stručnom spremom, magistri ili doktori nauka!
U sudu ne postoji posebna stolica za veštake, kao da oni postupkom nisu ni predviđeni. Veštak obično sedne tamo gde ima mesta, na strani tužioca ili tuženog. To nije dobro, jer, osim u krivičnim predmetima, gde ga mogu angažovati stranke, u svim ostalim on pomaže sudiji da razume materiju, pa je prirodno da sedi blizu sudije, kaže Dragović.
Zahtev za izmenu Zakona o veštacima Sindikat je podneo još prošlog januara, ali bez odgovora. Sada im je važno da se zakon donese pre nego što stupi na snagu Zakon o proceni napokretnosti, koji je prošao javnu raspravu i koji ocenjuju kao katastrofalan. Po njemu, svi koji žele da budu procenitelji, bez obzira na to koji fakultet su završili, moći će da prođu kurs koji će organizovati Nacionalna organizacija za procenu nepokretnosti. Edukacija će koštati oko 1.500 evra. Po Dragovićevim rečima, to znači da će licencu pre dobiti jedan veterinar bez ikakvog iskustva u proceni zemlje ili kuće nego veštak sa građevinskim fakultetom, koji je uredno upisan u registru Ministarstva pravde.
Iz resornog Ministarstva poručuju da je novi zakon o veštacima planiran do kraja godine, da će biti usklađen sa smernicama Evropske komisije za efikasno pravosuđe SE (SEREŽ) i da će poseban akcenat biti stavljen na postupak izbora veštaka i njihovu obuku.
Izvor: Novosti

MINISTAR VUJOVIĆ DEZAVUIŠE JAVNOST

26. januar 2016  • 1126 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije saopštava da ministar finansija Dušan Vujović želi da dezavuiše javnost u nameri da, po nalogu Svetske banke, „proturi“ zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji diskriminiše zaposlene i umanjuje im prava po osnovu Zakona o radu.
Pokušavši da se odbrani od argumentovanih činjenica na koje je ukazao naš sindikat, ministar je, gostujući na javnom servisu, izneo niz netačnih tvrdnji, čime je, po ko zna koji put, uvredio sve zaposlene u Srbiji.
Tako je izjavio da će plate ostati iste ukoliko se primeni princip da osnovna zarada bude osnova za obračun naknada za isplatu godišnjeg odmora, plaćenih odsustva i bolovanja.
Ministrov predlog daje manja prava nego što je propisano Zakonom o radu, što je apsolutno neprihvatlјivo za naš sindikat i zaposlene u javnom sektoru, koji su time diskriminisani u odnosu na ostale zaposlene.
Takođe, ministar Vujović uverava javnost da primenom ovog zakona neće biti ukinut minuli rad.
Upravo namerom da minuli rad svede pod koeficijente – omogućava ukidanje uvećanja po osnovu radnog staža. A, istim takvim načinom obračuna već je anuliran regres i topli obrok zaposlenima u javnim službama.
Nemušta je i odbrana ministra da nije poručio sindikatima da, ukoliko se ne slažu sa njim, potraže drugu državu za život.
Uostalom, sve se lako može proveriti ukoliko se presluša stenogram sa sednice Socijalno ekonomskog saveta.

JANKOVIĆ: ZAKON O PLATAMA NIJE
USKLAĐEN SA PROPISIMA O RADU

25. januar 2016  • 1125 Opširnije

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da Nacrt zakona o platama u javnom sektoru nije usklađen sa propisima o radu i državnim službenicima i da dovodi do nejasnoća.
Janković je Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu uputio mišljenje uz ocenu da taj nacrt zakona zakona izuzima iz uređenja plate zaposlenih u javnim preduzećima i Narodnoj banci Srbije (NBS), što govori o nemoći da se dovede u red netransparentan utrošak javnih sredstava i zapošljavanja.
Kako je objavljeno na sajtu ombudsmana, nacrt zakona ima nesklad u terminologiji koji dovodi do narušavanja sistema radnih odnosa i sistema plata državnih službenika i nameštenika.
Izvor: Beta

UCENA MINISTRA VUJOVIĆA VODI U ŠTRAJK ZAPOSLENIH

22. januar 2016  • 1124 Opširnije

Sindikati javnog sektora, u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, preduzeće sve metode sindikalne borbe, uključujući proteste i štrajkove, u cilju odbrane zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, oko čijeg nacrta su usaglašeni stavovi na Socijalno ekonomskom savetu.
Iako je Radna grupa, sastavljena od predstavnika sindikata i svih resornih ministarstava, uspela da izradi Nacrt tog zakona, ministar finansija Dušan Vujović je stopirao taj zakon, zapretivši da će, ukoliko bude donet u postojećem stanju, podneti ostavku.
To su, na konferenciji za novinare u prostorijama SSSS, saopštili predsednici dve reprezentativne sindikalne centrale, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak.
Orbović je rekao da bi sutra, na sednici vlade, trebalo da se raspravlja o tom zakonu i da će taj pravni akt, kojim se, po nalogu ministra Vujovića i Svetske banke, ukida minuli rad i naknade zarade kod odsustva sa rada, biti poslat u parlament bez saglasnosti SES-a.
„Mi u ovom momentu ne znamo kako će izgledati taj zakon, uprkos činjenici da je Radna grupa već nekoliko nedelja radila na izradi tog zakona. Iako su predstavnici svih ministarstava učestvovali u njegovoj izradi, potezom jednog čoveka taj zakon je eliminisan, što je za nas neprihvatljivo“, ukazao je Orbović.
Ministar Vujović je hteo da minuli rad uključi u koeficijente i na taj način eliminiše minuli rad u narednom periodu, odnosno za sve zaposlene od 2017. godine, objasnio je Orbović.
„Iako smo tražili da nam ministar predoči na koji način će troškovi za minuli rad da probiju budžetska ograničenja, on nam nije objasnio. Ovde se pokazalo da je jedini faktor za donošenje zakona maksimalna štednja na teret zaposlenih“, rekao je Branislav Čanak, ocenivši neprihvatljivim da bilo ko preti ostavkom na sednici SES-a.
Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i član Radne grupe, Zoran Savić, rekao je da je ovaj zakon trebalo da se odnosi na zaposlene kojima su zarade već umanjene za 10 odsto, kojima je u zaradu uračunat i topli obrok i regres, „pa tako onaj ko prima minimalnu zaradu primi nula toplog obroka i nula regresa“. Prema njegovim rečima, ministar finansija nije prihvatio predlog koji je stigao iz resornog Ministarstva državne uprave.
„Namera je da se zaposlenima ukine pravo na minuli rad, odnosno da se umanje prava koja svi zaposleni imaju po Zakonu o radu. Ukoliko zakon bude usvojen po želji ministra Vujovića, zaposleni će imati manja prava od onih koje im daje Zakon o radu, prvenstveno u pogledu minulog rada i naknade zarade kod odsustva sa rada, što je suprotno Konvenciji MOR-a, koju je Srbija ratifikovala“.
Savić je preneo da je, na sednici SES-a, ministar Vujović poručio predstavnicima sindikata da neće dozvoliti da takav zakon bude donet i da, ukoliko se ne slažu sa njim, „nađu drugu državu“.
„Mi nećemo da menjamo državu, ali možemo da menjamo ministre. Zato nam ostaju druge mere sindikalne borbe, a to su protesti i štrajk svih zaposlenih u javnom sektoru“, poručio je Savić.

POTPISAN SPORAZUM O OSNIVANJU SES U PROKUPLJU

19. januar 2016  • 1123 Opširnije

U Opštini Prokuplјe potpisan je Sporazum o osnivanju Socijalno-ekonomskog saveta, kao zajedničko telo tri ravnopravna partnera, Opštine Prokuplјe, Unije privrednika, preduzetnika i zanatlija topličkog regiona i Sindikata Opštinske uprave Prokuplјe.
Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i predstavnici Slovačke Republike, koja je nosilac implementacije socijalno ekonomskih dijaloga u Srbiji.
Prema rečima predsednika Opštine Prokuplјe Mirolјuba Paunovića, potpisivanjem ovog sporazuma realizovana je davno pokrenuta inicijativa, čiji je cilј zajedničko angažovanje za unapređenje investicionih aktivnosti i pobolјšanje privrednog razvoja Toplice.
Izvor: JuGmedia

KO JE ZADOVOLJAN IZMENAMA ZAKONA O NAUCI?

19. januar 2016  • 1122 Opširnije

Nedavne izmene Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti iz sindikata ocenjuju kao kozmetičke, jer, kako ističu, i dalje ostaju bez sigurnih primanja.
Novim rešenjima trebalo bi da se spreči plaćanje za objavljivanje naučnih radova u časopisima bez reputacije. Resorni ministar najavljuje da će novi Pravilnik o vrednovanju istraživača rešiti probleme prevelikog broja autora po radu.
Sindikati su očekivali više. Tvrde, izmene zakona su kozmetičke. Samo je, kažu, projektni ciklus produžen za šest meseci, odnosno do 30. juna, što omogućava nastavak finansiranja naučnih radnika. U protivnom, kažu, ne bi bilo ni januarske plate.
"Nama je i dalje ostalo jedino da dobijamo platu na osnovu dobijenog projekta. Šta ako istraživač ne dobije projekat? To znači da automatski ostaje bez posla i to je velika nesigurnost", ističe Đurđica Jovović iz Sindikata nauke.
Zakon predviđa veću transparentnost svih podataka u nauci, što ohrabruje veći deo naučne zajednice.
Jelena Jović iz Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu kaže da zakon sada omogućava da svi podaci u vezi sa istraživačima, projektima, finansiranjem instituta i načina dobijanja projekata, budu dostupni javnosti.
Neki su, ipak, skeptični.
"Ja se ponovo plašim mogućih zloupotreba jer su do sada velika sredstva odvajana i za podsticaj inovacija i projekata značajnih za državu. Nažalost, od tih projekata ništa nije bilo", napominje Ivan Dojčinović sa Fizičkog fakulteta u Beogradu.
Izmene zakona predviđaju i formiranje Odbora za etiku koji će proveravati kvalitet naučnih radova. Naučnici kažu da je javna tajna da neke njihove kolege plaćaju izdavačima takozvanih predatorskih časopisa, odnosno onima bez reputacije, za objavljivanje radova.
Jelena Jović ocenjuje da je kriminalno to što je novac koji istraživači daju tim stranim izdavačima budžetski novac. Na osnovu radova koji se tako objave, istraživači dobijaju poene pomoću kojih dobijaju nastavna zvanja i višu kategoriju na samom projektu i na kraju višu platu, objašnjava Jovićeva.
Česta praksa je i dopisivanje koautora na radove – kako bi se takođe došlo do višeg stepenika u karijeri. Nadležni najavljuju da će to biti sprečeno novim pravilnicima.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić najavljuje da sledeće nedelje izlazi Pravilnik o vrednovanju istraživača koji će u velikoj meri rešiti probleme prevelikog broja autora po radu.
"U Pravilniku se prvi put se uvažavaju specifičnosti oblasti i nema potrebe da istraživači iz društvenih oblasti ispunjavaju iste kriterijume kao iz prirodnih", navodi Verbić.
Za sledeću nedelju najavljuje se i novi pravilnik o naučnim časopisima. Očekuje se da ih, umesto 600, bude dvostruko manje.
Izvor:RTS

PROTEST RADNIKA PREDUZEĆA ZA PUTEVE

18. januar 2016  • 1121 Opširnije

Pedesetak radnika Preduzeća za puteve iz Vranja i Leskovca protestovalo je u ponedeljak ispred zgrade Načelstva Pčinjskog upravnog okruga, tražeći da im se isplate zaostale zarade za 2011. i 2012. godinu, kao i da im se poveže radni staž.
U PZP Vranje okončan je stečajni postupak, a firma je prodata.
Sonja Vukanović, predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije, kaže da uprkos tome, radnicima nisu isplaćene zaostalene zarade, niti su im uplaćeni doprinosi za socijalno osiguranje.
“Ovde se radi o klasičnoj zloupotrebi Zakona o stečaju, jer stečajni upravnik Branko Mitić, jednostavno nema razumevanja da ovim ljudima treba isplatiti zaostale zarade, jer su ljudi ostali bez posla i bez zarada, koje im pripadaju”.
“Svi naši dosadašnji pokušaji da ostvarimo svoja prava su propali. Reč je o 260 radnika, kojima se duguju zarade i doprinosi”, kaže Vukanovićeva.
PZP je prvo prodato PZP-u Niš, 12. juna 2005. godine, i u tom času imalo je 635 radnika. PZP Niš tada je bilo vlasništvo „Nibens“ grupe Mila Đuraškovića, koji je pak bio ortak vlasnika „Delte“ Miroslava Miškovića.
Posle niza malverzacija i hapšenja, „Nibens“ je otišao u stečaj, njegovi vlasnici u zatvor, a PZP 2012. u stečaj, a potom i u bankrot, pa je početkom 2015. godine opet prodato PZP-u Niš.
Izvor: OK Radio

AMANDMANI SSSS NA ZAKON O JAVNOM OKUPLJANJU

15. januar 2016  • 1120 Opširnije

Ustavni sud Republike Srbije je u aprilu 2015. godine ocenio je da je Zakon o javnom okupljanju u suprotnosti sa Ustavom Srbije, i dao rok od šest meseci Narodnoj skupštini da donese novi zakon.
Do sredine oktobra 2015. nije bilo vidljivih aktivnosti na pripremanju i donošenju novog zakona, što je samo posledica dugogodišnjeg ignorantskog odnosa vlasti prema slobodi okupljanja. Prvi nacrt zakona objavljen je praktično istog dana kada je na snagu stupila Odluka Ustavnog suda o stavljanju van snage važećeg Zakona. Vremensko trajanje javne raprave bilo je na zakonskom minimumu, uz održavanje okruglih stolova o kojima javnost nije bila na adekvatan način obaveštena.
Opšti zaključak jeste da zakon ne prepoznaje suštinu prava na slobodu okupljanja, već ga predstavlja samo kao događaj, tokom kojeg će se na određenom mestu, u određeno vreme, ljudi okupiti. U prilog ovom zaključku jeste činjenica da se zakon potpuno jednako odnosi na skupove koji su u svojoj suštini socijalno-ekonomski-politički (što je u biti ovog ljudskog prava), kao i na zabavne, kulturne i sportske. U mnogim aspektima predlog zakona okupljanje građana svodi na tehničke pojedinosti, bez prepoznavanja direktne veze slobode okupljanja sa slobodom udruživanja i slobodom izražavanja – neophodnim vrednostima da bi se jedno društvo nazvalo demokratskim.
Predlog zakona koji je vlada uputila Narodnoj skupštini je donekle poboljšan u odnosu na verzije nacrta zakona koji su predstavljeni javnosti u prethodnim mesecima. Međutim, još postoje određene odredbe koje značajno ograničavaju slobodu okupljanja, direktno ili potencijalno kroz nejasne formulacije koje ostavljaju prostor za kasnije zloupotrebe.
Ta ograničenja nemaju utemeljenje u Ustavu, i izvesno će biti predmet odlučivanja Ustavnog suda ukoliko zakon bude usvojen u ovom obliku. Neopravdano su ograničeni mesto i vreme okupljanja, uz brojne druge ograničavajuće faktore. Takođe, zakon je u brojnim odredbama upodobljen interesima organa javne vlasti, a ne interesima građana kao uživaocima prava na mirno okupljanje.
Savez SS Srbije pokušaće amandmanima da poboljša tekst zakona.
PREUZMI AMANDMANE

INICIJATIVA ZA OCENU USTAVNOSTI POVODOM
PRIVREMENOG RADA U INOSTRANSTVU

15. januar 2016  • 1119 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije podneo je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti.
U članu 8., stav 2 ovog zakona, utvrđeno je da se vreme provedeno na privremenom radu u inostranstvu, na osnovu zaključenog ugovora o radu na određeno vreme, ne računa u zakonsko ograničenje trajanja radnog odnosa na određeno vreme. Savez smatra da ovakvo zakonsko rešenje nije u skladu sa čl.21.st.1 Ustava Republike Srbije, kojim je utvrđeno da su pred Ustavom i zakonom svi jednaki. Nejednakost postoji zbog različitog, odnosno nepovoljnijeg položaja zaposlenih koji su upućeni na privremeni rad u inostranstvo u odnosu na zaposlene koji rade u zemlji. Nejednakost je iskazana na taj način što se zaposlenima upućenim na privremeni rad u inostranstvo, koji posao obavljaju po osnovu ugovora o radu zaključenom na određeno vreme, to vreme ne računa u zakonsko ograničenje trajanja radnog odnosa na određeno vreme. Savez samostalnih sindikata Srbije, takođe, smatra da zakonska odredba u vezi koje podnosimo inicijativu, nije u skladu sa čl.21.st.3. Ustava Republike Srbije kojim je zabranjena svaka diskriminacija. Naime, očigledno je da se osporenom zakonskom odredbom vrši diskriminacija zaposlenih koji se upućuju na privremeni rad u inostranstvo po osnovu zaključenog ugovora o radu na određeno vreme u odnosu na zaposlene koji su radno angažovani po istom osnovu u zemlji.

(u prilogu Inicijativa- preuzmi OVDE)

Na osnovu člana 168.st.2.Ustava Republike Srbije, Savez samostalnih sindikata Srbije podnosi

Inicijativu
za ocenu ustavnosti i zakonitosti čl.8.st.2.Zakona o uslovima za
upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti

(„Sl. glasnik RS“, br. 91/2015)

Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, članom 8.st.2.,utvrđeno je da izuzetno od st.1 ovog člana, poslodavac može da uputi na privremeni rad u inostranstvo zaposlenog na određeno vreme u skladu sa zakonom kojim se uređuje rad, s tim što se vreme provedeno na privremenom radu u inostranstvu ne računa u zakonsko ograničenje trajanja radnog odnosa na određeno vreme. Ovo je izuzetak od pravila utvrđenog u st.1. istog člana prema kome poslodavac na privremeni rad u inostranstvo može da uputi samo zaposlene na neodređeno vreme. Zakonom o radu, čl.37. ograničeno je trajanje rada na određeno vreme bilo vremenski, bilo po osnovu isteka razloga ili okolnosti zbog kojih je zaključen ugovor o radu na određeno vreme. U svim ovim slučajevima zaključivanja ugovora o radu, vreme provedeno na radu na osnovu ugovora o radu na određeno vreme računa se u zakonsko ograničenje trajanja radnog odnosa na određeno vreme.
Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, čl.8.st.2. utvrđeno je da se vreme provedeno na privremenom radu u inostranstvu na osnovu zaključenog ugovora o radu na određeno vreme ne računa u zakonsko ograničenje trajanja radnog odnosa na određeno vreme.
Članom 7. istog Zakona je utvrđeno da poslodavac može zaposlenog da uputi na privremeni rad u inostranstvo do 12 meseci sa mogućnošću produženja. Prema tome, primenom ovih odredbi zaposleni upućen na privremeni rad u inostranstvo može da bude upućen na privremeni rad u inostranstvo na neodređeno vreme. Na taj način ova vrsta radnog angažovanja gubi karakter privremenosti, i preobražava se u rad na neodređeno vreme sa mogućnošću arbitražnog prekida rada. Smatramo da ovakvo zakonsko rešenje nije u skladu sa čl.21.st.1 Ustava Republike Srbije, kojim je utvrđeno da su pred ustavom i zakonom svi jednaki. Nejednakost postoji zbog različitog, odnosno nepovoljnijeg položaja zaposlenih koji su upućeni na privremeni rad u inostranstvo u odnosu na zaposlene koji rade u zemlji. Nejednakost je iskazana na taj način što se zaposlenima upućenim na privremeni rad u inostranstvo koji posao obavljaju po osnovu ugovora o radu zaključenom na određeno vreme, to vreme ne računa u zakonsko ograničenje trajanja radnog odnosa na određeno vreme.
Smatramo takođe da zakonska odredba u vezi koje podnosimo inicijativu nije u skladu sa čl.21.st.3. Ustava Republike Srbije kojim je zabranjena svaka diskriminacija. Naime, očigledno je da se osporenom zakonskom odredbom vrši diskriminacija zaposlenih koji se upućuju na privremeni rad u inostranstvo po osnovu zaključenog ugovora o radu na određeno vreme u odnosu na zaposlene koji su radno angažovani po istom osnovu u zemlji.
Smatramo da osporena odredba nije u skladu sa čl.18.st.2. Ustava Republike Srbije kojim je utvrđeno da se zakonom može propisati način ostvarivanja zajamčenih prava, kao što je to pravo na rad (čl.60. Ustava), ali da pri tome Zakon ni u kom slučaju ne sme da utiče na suštinu zajamčenog prava.
U skladu sa napred iznetim, podnosimo inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti i predlažemo da Ustavni sud pokrene postupak za ocenu ustavnosti čl.8.st.2. Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti.

POZIV NOVINARIMA DA SE OSLOBODE STRAHA

14. januar 2016  • 1118 Opširnije

Dva meseca nakon privatizacije, preostalih 70 zaposlenih u Radio televiziji Kragujevac, nije na ime zarada dobilo ni jedan dinar.
Strah se uvukao među novinare i tehničko osoblјe. Strah, o kome su mnogo puta izveštavali u protekloj deceniji i koji su osetili, strah koji je unesrećio stotine hilјada porodica u Srbiji.
Naravno, Inspekcija rada je poslovično o ovome neobaveštena, Poreska uprava koja ima mehanizme i treba da vrši kontrolu uplate doprinosa je nezainteresovana i uspavana, dok je Agencija za privatizaciju kao izvršni organ političke volјe ili spolјa nametnutog modela podčinjavanja lјudi, svetlosnim godinama udalјena od problema lјudi o čijim sudbinama je donosila naopake odluke, zarad sitnih i trenutnih interesa malog broja zaposlnih u njoj i političkih nalagodavaca.
Građani Srbije već plaćaju visoku cenu uništene domaće privrede, a strah koji je okupirao ogromnu većinu novinara u Srbiji, ostaviće ih neinformisane i obmanute.
Već stvorene generacije bez nade mladih lјudi ili će otići iz zemlјe ili pristati na siromaštvo koje kuca na skoro sva vrata građana Srbije.
Pozivamo novinare da se oslobode straha, ne samo radi sebe i da obave svoju izuzetnu društvenu ulogu.
Savez samostalnih sindikata Kragujevca
Predsednik
Jugoslav Ristić

PRVI PUT ĆEMO ZNATI KOLIKO JE RADNIKA VAN ZEMLJE

13. januar 2016  • 1117 Opširnije

Primena Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo počela je danas, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je da će taj propis po prvi put omogućiti da se zna gde i koliko naših ljudi radi van Srbije i kako im se može pomoći.
Kako je precizirao, zakon će omogućiti da se prvi put zna koliko radnika radi u inostranstvu, gde rade, ko ih je poslao na rad, na kojim su poslovima angažovani, šta za to dobijaju...
Zakon neće moći da spreči brojne tragedije, rekao je Vulin, ali je dodao i da nudi zakonodavni okvir koji će, ako ga se radnici i poslodavci budu pridržavali, omogućiti da bezbednost naših radnika u inostranstvu bude znatno povećana.
"Ako ovim zakonom sprečimo samo jednu nesreću, poput one strašne u Sibiru, možemo da kažemo da smo imali zašto da pišemo ovaj zakon", poručio je Vulin otvarajući okrugli sto o toj temi u palati "Srbija".
Objasnio je i da će u primeni biti angažovane brojne inspekcije, inspekcija rada, zaštite i bezbednosti na radu, do diplomatsko konzularnih predstavništava.
Predstavnici radnika nisu, međutim, u potpunosti zadovoljni zakonom, pa potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković najavljuje da će predstavnici tog sindikata danas uputiti Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti člana 8. zakona, jer smatraju da nije u skladu sa Zakonom o radu.
"Taj član diskriminiše radnike koji idu na rad van zemlje, u odnosu na one koji rade u Srbiji, jer omogućava produžavanje rada na određeno, čime radnik koji ide u inostranstvo može bezgranično da radi na određeno vreme, što to nije dobro", rekao je Vuković.
On je izrazio očekivanje da će državni organi sprovoditi zakon i kontrolisati poslodavce da li prijavljuju radnike koji idu na rad u inostranstvo.
"To je i glavni problem, da država ima mehanizme da kontroliše i sankcioniše poslodavce, koji često u tranzicionim vremenima posmatraju radnike kao robu", rekao je Vuković.
Izvor:Tanjug

SOLIDARNOST S NASTRADALOM KOLEGINICOM

13. januar 2016  • 1116 Opširnije

"Reprezentativni sindikati u oblasti zdravstva na nivou Republike Srbije: Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije, Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost” i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije predlažu da se u znak solidarnosti povodom ubistva na radnom mestu naše koleginice Ljubinke Popović danas 13.januara 2016. godine u svim zdravstvenim ustanovama obustavi rad na pet minuta u periodu od 13:00 do 13:05 časova, kako bismo ćutanjem odali poštu tragično nastradaloj koleginici. Smatramo da je ovakav vid solidarnosti najmanje što možemo da učinimo u ovom trenutku", piše u Sapštenju reprezentativnih sindikata zdravstva.

RADNA KNJIŽICA JE PROŠLOST

13. januar 2016  • 1115 Opširnije

Od Nove godine radna knjižica više nije validan dokument u Srbiji, a umesto nje podaci o svim zaposlenima u jednom preduzeću biće u elektronskim bazama poslodavca, PIO fonda i Centralnom registru, pišu Novosti.
To je propisano izmenama i dopunama Zakona o radu iz jula 2014. godine koje su stupile na snagu 1. januara. Centralni registar već funkcioniše i njemu se obavezno prijavljuju i odjavljuju zaposleni sa osiguranja po bilo kom osnovu.
Savez samostalnih sindikata Srbije navodi da ne razumeju šta je razlog za ukidanje radnih knjižica, dodajući da ona ni sada nije bila garancija da su za upisani staž uplaćeni doprinosi.
Ona je davala sigurnost, kao i ugovor o radu i na sudu je služila kao validan dokaz za upisane godine rada, navode iz sindikata.
Izvor:Novosti

RASNE KRAVE SPASENE OD POMORA

13. januar 2016  • 1114 Opširnije

ČAK 569 grla goveda na ivici je opstanka već dve nedelje kada je najvećoj farmi "BD Agro" u Dobanovcima isključena struja zbog duga od 12 miliona dinara. Razgovorom rukovodstva i predstavnika sinidkata sa predstavnicima "EPS snadbevanja", kao i protestom radnika u Makenzijevoj, ogromna šteta je sprečena i u utorak joj je omogućeno snadbevanje.
Kako ističe izvršni direktor Zoran Ristić, potpuno suprotno Zakonu o stečajnom postupku i Zakonu o dobrobiti životinja, sprovedena je radikalna odluka, iako je preduzeće počelo da otplaćuje tekuće i deo starih potraživanja.
“Ni mesec dana nije prošlo pošto je država postavila rukovodstvo posle završenog stečaja, a za to vreme smo uplatili 2 miliona dinara na ime duga prema ‘EPS snadbevanju’. Posle razgovora, uključen nam je jedan od tri strujna priključka, koji će održati farmu gde su smeštene životinje i deo za odlaganje mleka, a nastavićemo pregovore za otplatu i ostatka duga”, kaže Ristić.
Inače, tokom prethodne godine, bivši vlasnik Đuro Obradović uplatio je samo 2,3 miliona dinara za 11 meseci korišćenja struje, dok su radnci primili svega jednu minimalnu zaradu.
Dnevno je bilo potrebno čak 5.000 litara evrodizela, da bi agregati odmenili isključenu struju za potrebe farme. U suprotnom, muža ne bi mogla da se vrši u obimu koji bi sprečio nastanak opasnog mastitisa po krave. Takođe, ispravnost mleka koje se čuva na određnoj temperaturi bi bila ugrožena, kao higijenski uslovi u štalama. U zastoju bi bila i fabrika stočne hrane, koja je neophodna za opstanak i prehranu grla.

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE SEDAM GRANSKIH SINDIKATA

12. januar 2016  • 1113 Opširnije

Reprezentativni sindikati društvenih delatnosti iskazuju ogromno nezadovoljstvo predloženim Nacrtom zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i načinom na koji se pregovori vode vezano za održavanje sastanaka Radne grupe za izradu spornog zakona.
Ukazujemo da odredbe spornog zakona derogiraju odredbe zaključenih kolektivnih ugovora, kao i zakona o radu, a naročito u delu koje propisuje minuli rad, naknadu plate, pravo zaposlenih na regres i topli obrok, otpremninu, naknadu troškova...
Ukoliko sporni zakon bude usvojen u predloženoj formi, nesumljivo će se izvršiti diskriminacija zaposlenih u delu javnog sektora, koji zaposleni će imati manja prava od prava koja uživaju zaposleni kako u delu javnog sektora na koji se sporni zakon ne primenjuje, tako i u realnom sektoru.
Normiranje minulog rada na način kako je predloženo, zaposlenima se isti nakon što se obračuna kroz koeficijent, praktično nadalje neće ni obračunavati.
Naknade plate je propisana u visini osnovne plate, što je daleko manje pravo od onog koji je propisan reformiskim Zakonom o radu. Ha ovaj način, zaposleni u delu javnog sektora će biti drastično oštećeni i diskrimisani u odnosu na druge zaposlene.
Predloženo je i da koeficijent sadrži i dodatak na ime naknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora. Predviđeno je da najmanja plata bude u visini minimalne zarade. Gde su onda u takvoj plati regres i topli obrok?
Sindikati insistiraju na poštovanju odredbi zakona o radu i zaključenih kolektivnih ugovora.
U slučaju da Vlada Republike Srbije usvoji predloženi Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, argumente sindikata koje nije želela da čuje za pregovaračkim stolom, čuće na ulici.
Budite spremni...
PREUZMI SAOPŠTENJE

ZBOG OBUSTAVE STRUJE PROTEST BD AGRO

12. januar 2016  • 1112 Opširnije

Samostalni i Sindikat Nezavisnost BD AGRO AD Dobanovci održali su danas, ispred zgrade EPS Snabdevanje u Beogradu, protest upozorenja zbog obustave električne energije tom privrednom društvu.
Tim činom naneta je nemerljiva šteta BD AGRO i dovedena u pitanje egzistencija i životi 569 grla goveda, kao i nastavak proizvodnje mleka.
Predstavnici sindikata ukazali su da je obustava isporuke električne energije izvršena suprotno članu 64. Zakona o stečajnom postupku i odredbama Zakona o dobrobiti životinja. I to nepunih mesec dana od imenovanja novog poslovodstva, a nakon raskida privatizacionog ugovora i prenošenja većinskog kapitala u vlasništvo države, kao i uprkos činjenici da je za isporučenu struju BD AGRO uplatio oko dva miliona dinara.
Muža krava se ne može vršiti u obimu i načinu kako se to vrši u muznom centru na velikom rotoru, što ima za direktnu posledicu nastanak mastitisa, koji je opasan po zdravlje krava. Mleko u laktofrizima se u takvim okolnostima ne može čuvati na odgovarajućoj temperaturi, čime su nastale velike štete po to preduzeće. Takođe, fabrika stočne hrane ne može da pravi hranu, čime se život svih grla dovodi u direktnu opasnost.
Konačno, obustavljanjem isporuke električne energije dovedena je u pitanje i mogućnost usvajanja novog UPPR-a, na kojem novo poslovodstvo intenzivno radi i koji će u narednih nekoliko dana biti predat nadležnom sudu, kao i nastavak rada BD Agra.
Predstavnike sindikata primili su predstavnici EPS Snabdevanje i dogovor je u toku.

ŠTRAJK UPOZORENJA PRAVOSUDNIH RADNIKA SRBIJE

11. januar 2016  • 1111 Opširnije

Zaposleni u pravosuđu od Vlade traže da odluku o otkazima stave van snage, jer će u suprotnom ispaštati i građani.

Zaposleni u pravosuđu Srbije održali su u ponedjeljak jednosatni štrajk upozorenja zbog odluke Vlade o otpuštanju radnika. Zakon o maksimalnom broju zaposlenih predviđa prestanak radnog odnosa za 1.300 radnika pravosudne administracije, a koji su zaposleni po osnovu ugovora na određeno vrijeme. Sindikat pravosuđa ističe kako u pravosudnim institucijama ni sada nema dovoljno službenika, a više od milion i po predmeta je neriješeno.
Tačno u podne napustili su radna mjesta. Vrata daktilobiroa Drugog osnovnog javnog tužilaštva zatvorena su na sat vremena. Zaposleni u pravosuđu od Vlade traže da odluku o otkazima stave van snage, jer će, kako tvrde, u suprotnom ispaštati i građani.
"Dobićemo nove socijalne slučajeve, mi ćemo dobiti veći obim posla, dakle manji broj ljudi za istu platu", kazala je Slađanka Milošević iz Sindikata pravosuđa.
Višak 1.000 zaposlenih
Pravosudna administracija okupila se u centralnoj sali Palate pravde, ali medijima nije dozvoljeno snimanje protesta. Bez posla će, prema novom zakonu, ostati više od 1.000 radnika koji rade po osnovu ugovora na određeno vrijeme. Iako je zakonski rad na određeno moguć samo na šest mjeseci, u pravosuđu ima i onih koji su u takvom radnom odnosu godinama. Jedna od njih je daktilografkinja Slađana Milutinović.
"Na svakih šest meseci imam prekid radnog odnosa od po mesec dana, s tim sto za tih mesec dana moramo da volontiramo, da dolazimo na posao, naše ime i prezime mora da stoji na zapisniku, što mislim da je protivzakonito. Znači da ja od 2007. godine svakih šest meseci volontiram", navodi Slađanka Milutinović.
Već devet godina Slađanka se nada stalnom zaposlenju, a sada se suočava s mogućim otkazom. Da će planirana racionalizacija unazaditi rad pravosuđa smatraju i u Društvu sudija.
"Sa ovim brojem zaposlenih ne može da se funkcioniše, zato su oni tu angažovani ako se suočimo sa tim da ti zaposleni moraju da odu. Onda građani ne mogu da očekuju da će pravosuđe biti efikasnije i da će im pravda biti dostižnija i brža", kazala je Dragana Boljević iz Društva sudija.
Pet miliona predmeta
U pravosudnim insitucijama Srbije radi 15.000 ljudi, od toga 3.500 sudija i tužilaca i 11.500 službenika. U njihovim rukama je trenutno oko pet miliona predmeta.
"Poseban problem sindikat vidi u činjenici da je Srbija nedavno dobila zakon koji građanima omogućava novčano obeštećenje ukoliko sudovi ne donesu presudu u razumnom roku. S obzirom na to da je u Srbiji čak milion i 600.000 nerešenih starih predmeta, moguće je i toliko pritužbi građana. To će biti novi veliki posao za pravosudnu administraciju", javlja iz Beograda reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.
Sat vremena štrajka upozorenje je pred obimniju obustavu rada. Traže hitan sastanak s ministrom pravde. Od nadležnih očekuju izradu detaljne analize potreba u pravosuđu, u kojoj bi učestvovali i sindikati. Tek nakon toga, smatraju, mogu biti donijete ispravne odluke o racionalizaciji u pravosuđu. Iz Ministarstva pravde nema reakcija.
Izvor: Al Jazeera

SINDIKAT PRAVOSUĐA: VAŽNO OBAVEŠTENJE

8. januar 2016  • 1110 Opširnije

Sindikat pravosuđa Srbije uputio je danas dopis svim predsednicima sindikalnih organizacija, koji će sa svojim državnim službenicima i nameštenicima 11. januara, od 12.05 do 13.05 sati organizovati štrajk upozorenja, da nisu u obavezi da to prijavljuju policijskim stanicama na svojoj teritoriji. Kako je u Obaveštenju navedeno, neophodno je da ponovo o tome, iako su već obavešteni, obaveste rukovodioce pravosudnih organa: predsednike sudova, javne tužioce, odnosno vršioce funkcije javnog tužioca.
„Ovo zbog toga što se okupljanje vrši u zatvorenim prostorijama, odnosno u pravosudnim organima, kao i zbog toga što je to naše pravo garantovano članom 54. Ustava Republike Srbije: *Mirno okupljanje građana je slobodno. Okupljanje u zatvorenom prostoru ne podleže odobrenju, ni prijavljivanju.*
Naglašavamo i to da organizovanje i učestvovanje u štrajku upozorenja, kao ni generalnom štrajku, ne predstavlja povredu radne obaveze, ne može biti osnov za pokretanje disciplinskog postupka, niti može biti osnov za prestanak radnog odnosa.
I ZATO, BEZ STRAHA, ZASTANITE SAT VREMENA I UDRUŽENI, KOLEKTIVNO, IZRAZITE SVOJE NEZADOVOLJSTVO! “, piše u Obaveštenju predsednicima sindikalnih organizacija Sindikata pravosuđa Srbije.

U PONEDELJAK O "RADIJATORU"

8. januar 2016  • 1109 Opširnije

Predstavnici dva sindikata zrenjaninske fabrike „Radijator“ i menadžment te livačke firme, pozvani su da u ponedeljak 11. januara dođu na razgovore u Ministarstvo privrede, u Beogradu.
- Oba sindikata u „Radijatoru“ dobili su poziv da pošalju predstavnika na razgovore u Ministarstvu privrede, a očekujemo da nas tamo primi ministar privrede Željko Sertić i da ga upoznamo sa problemima sa kojima smo suočeni - kaže predsednik Samostalnog sindikata u „Radijatoru“ Željko Šojić, koji će se, kao i Dragan Milošević, predsednik sindikata „Nezavisnost“ u toj firmi, odazvati pozivu iz ministarstva. Sastanku u ministarstvu trebalo bi da prisustvuje i generalni direktor „Radijatora“ Nedeljko Grubeša, ili neko drugi iz upravljačke strukture firme.
- Danas neće biti okupljanja radnika pred Gradskom kućom, već ćemo ih u telefonskim kontaktima informisati o svim dešavanjima i razvoju situacije - napominje čelnik Samostalnog sindikata Šojić.
Da podsetimo, Samostalni sindikat „Radijatora“ organizovao je 3. januara okupljanje radnika ove firme pred Gradskom kućom u Zrenjaninu, tražeći podršku od lokalne samouprave. Iz sindikata je poslat dopis premijeru Aleksandru Vučiću, sa zahtevom za hitan prijem, zabog katastrofalnog stanja u „Radijatoru“. U zahtevu je navedeno da poslodavac u dužem vremenu kasni sa isplatama zarada i drugih primanja i da se isplata obavlja u delovima i selektivno. Sindikat se žali i da poslodavac više godina unazad ne uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i da su zaposleni ostali bez overenih zdravstvenih knjižica. Proizvodnja u fabrici je obustavljena, struja je isključena 7. decembra prošle godine a odugovlači se i sa usvajanjem unapred pripremljenog plana reorganizacije. Iz svih tih razloga 500 radnika je u štrajku od 11. decembra prošle godine, ali su istrajni u zahtevima da poslodavac izmiri obaveze prema njima i pokrene proizvodnju.

SINDIKAT PRAVOSUĐA: PISMO PREMIJERU

6. januar 2016  • 1108 Opširnije

VLADA SRBIJE
Za Aleksandra Vučića, predsednika Vlade
i Nikolu Selakovića, ministra pravde


Poštovani,
Republički odbor Sindikata pravosuđa Srbije je zbog najavljenog otpuštanja zaposlenih na određeno vreme, a na zahtev članstva, doneo odluku o Štrajku upozorenja koji će se održati 11. januara 2016. godine, u vremenskom periodu od 12.05 do 13.05 časova.
Prema našem mišljenju, smatramo da odluka o otpuštanju zaposlenih na određeno vreme nije opravdana i nije doneta na osnovu detaljne analize potreba posla. Ona nije u skladu ni sa potrebama građana, brojem nosilaca pravosudnih funkcija, kao ni sa obimom posla, odnosno brojem predmeta u radu. Zato predlažemo da se odluka o otpuštanju zaposlenih na određeno vreme stavi van snage dok se ne preduzmu prethodno predložene mere a nakon toga donesu pravilnici o sistematizaciji radnih mesta. Pored toga, godinama unazad drastično se krši zakon i zloupotrebljava rad na određeno vreme što je, priznaćete, nedopustivo baš u pravosuđu. Radnici na određeno vreme rade dugi niz godina što znači da obim posla nije uvećan privremeno nego trajno. Najvrednije što država ima su ljudi, bez obzira na to gde i šta rade, i oni nisu statistički brojevi!
Sindikat pravosuđa Srbije pozdravlja usvajanje Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku. Međutim, naglašavamo da će Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, bez dileme, povećati obim posla ionako preopterećenog pravosuđa. Prema rečima našeg ministra, u sudovima postoji 1,6 miliona starih predmeta a to znači da će, potencijalno, biti 1,6 miliona opravdanih prigovora građana. Nažalost, osnovni razlog građana za podnošenje prigovora neće biti ubrzanje postupka već novčana naknada propisana u tom zakonu u visini od 300 do 3.000 evra. Drugim rečima, postojeći broj zaposlenih obrađivaće taj eventualni broj od 1,6 miliona novih predmeta u vidu prigovora na povredu razumnog roka jer je rok za odlučivanje po prigovoru dva meseca. I dok se budu rešavali predmeti-prigovori, u drugim predmetima će nastupati nove povrede razumnog roka pošto neće imati ko da ih obrađuje.
Jasno je nama da je država donošenjem ovog zakona, na neki način, i sama priznala da je odgovorna za odugovlačenje, uzimajući u obzir da je u poslednjih nekoliko godina dva puta smanjivala broj zaposlenih, dva puta menjala mrežu sudova i uvela tužilačku istragu zbog čega su se predmeti selili iz grada u grad, iz suda u sud, od jednog do drugog sudije ili sudskog veća, što je u znatnoj meri uticalo na prekoračenje rokova. Sve ovo ukazuje na to da bi bilo jeftinije za državu da zadrži zaposlene koji rade i žive na određeno vreme, čak i da ih primi u stalni radni odnos za platu od 27.000 do 30.000 dinara, nego da isplaćuje predviđene kaznene naknade za prekoračenje razumnog roka.
Zbog svega prethodno navedenog, očekujemo sastanak na kojem bismo ukrstili argumente i zajednički pronašli razumno rešenje koje će poboljšati funkcionisanje pravosuđa. Datum i vreme odredite vi, s tim što vas molim da to bude u što kraćem roku, odnosno pre početka štrajka.
S poštovanjem, srdačno vas pozdravljam.

PENZIONERI KAO OPOZICIJA SVAKOJ VLASTI

4. januar 2016  • 1107 Opširnije

Budući članovi Sindikata penzionera, obraćam se vama koji ste gradili i izgradili ne samo ovu veliku opštinu, već i ovaj grad i ovu državu! Dozvolite mi da na ovom skupu kažem nekoliko reči o onima koji su izdali penzionere, onima koji su izneverili naše nade, izneverili data obećanja, ali i sami sebe, onima koji su omogućili krađu od preko 700 hiljada penzionera u Srbiji, jer su svi odreda učestvovali u donošenju neustavnog i zloglasnog Zakona o privremenom načinu isplate penzija, a pre svega da se izjasnim o Partiji ujedinjenih penzionera - kako se lažno predstavlja ova organizacija.
Svima nama postalo je jasno, posebno pre nešto više od godinu dana, da je PUPS klika odvojena od stvarnosti, dovoljna sama sebi, što je i svrha postojanja njihove takozvane "partije" stvorene da bi sopstvenoj vrhuški, njihovim porodicama, deci, unucima i prijateljima obezbedila što lagodniji život. Radi privlačenja glasača za koaliciju kojoj pripadaju, u početku su govorili o penzijama kao stečenom pravu, kao ličnoj svojini svakog penzionera, da bi kasnije, kad je to stečeno pravo osporila SNS, uz koju se šlepaju na vlasti, počeli da kao papagaji bezobrazno ponavljaju da su penzije redovne, kao da su nam oni to omogućili i kao da penzije nisu i ranije bile redovne. Kao i svaka klika, radi očuvanja svojih privilegija, postali su apologeti najveće partije nadajući se da će se uz nju heftati i na sledećim izborima, jer se SPS-u, preko čijih leđa su se domogli raznih privilegija, pozicija u vlasti već nekoliko puta opasno zaljuljala i postala neizvesna. Uz PUPS, penzioneri su postali samo brojevi, ljudi brojevi, koje uoči izbora treba lažnim obećanjima prevariti i navući ih da u što većem broju glasaju za njih. Jer, posle izbora mi ljudi brojevi njima više nismo potrebni.
Ni Vladi, ni strankama mi nismo potrebni, bar ne u sadašnjem broju: Jer opterećujemo republički budžet iz koga se, navodno, finansira PIO fond sa preko 40 odsto nedostajućih para; Jer pravimo gužvu po gerontološkim centrima, staračkim domovima, čekaonicama raznih ambulanti i zdravstvenih ustanova, pa samim tim pravimo i velike troškove uzimajući besplatne lekove sa pozitivne liste; Jer se muvamo po gradskim ulicama i stvaramo gužvu po tramvajima i autobusima GSP; Jer opterećujemo socijalne fondove, a neki od nas i narodne kuhinje; Jer neki od nas preturaju po kontejnerima i brukaju državu na njenom slavnom putu ka EU...
Nas takvih penzionera - ljudi brojeva - odrekli su se i PUPS i sve stranke na vlasti, a odreći će se i ove u opoziciji - kad budu došle na vlast. I šta nam ostaje? Ostaje nam da se u što većem broju uključimo u Sindikat penzionera, organizaciju koja je sindikalna, a ne stranačka, organizaciju koja ne želi da bude u vlasti, ali koja hoće da kao relevantna snaga svojom brojnošću i masovnošću utiče na tu vlast i da stranke i partije podseća šta je zapisano u njihovim programima, posebno one koji se navodno zalažu za socijalnu pravdu kao što su Dačićev - SPS, Vulinova - Partija socijalista, Ljajićeva - Socijaldemokratska partija Srbije i naravno Krkobabićev - PUPS. Ostaje nam da se što masovnije uključimo u ovaj sindikat, kako bi zaštitili sami sebe, jer više nema nikoga u koga bismo se mogli pouzdati. Da budemo latentna opozicija svakoj vlasti, bez obzira koje je stranke budu sačinjavale. Sve nabrojane partije i stranke izdale su penzionersko glasačko telo. Nijednim amandmanom nisu pokušali da utiču na donošenje neustavnog Zakona o otimanju dela naših penzija. A mogli su bar da traže da se primena ovog zakona ograniči. Da se bar zna koliko će da traje njegova privremenost koja kao reč postoji u naslovu ovog zakona.
Ćutali su kao zaliveni, jer su vodili računa o sebi i svojim ličnim interesima, a ne o penzionerima čije su glasove svojevremeno dobili. Zato je na nama da ih na sledećim izborima - olovkama kaznimo za ono što su nam uradili, zbog toga što su nas odžeparili, što su upropastili i dalje upropašćavaju naš život i naše zdravlje, naš PIO fond u koga smo decenijama ulagali sopstvene pare. Jedina snaga koja nam je preostala jeste naš glas i naš sindikat.
PUPS ima u Narodnoj skupštini Republike Srbije 12 poslanika od kojih se niko nikada za ove dve godine od kako su u zakonodavnoj vlasti nije javio za reč, ni po jednom pitanju i ni po jednom zakonu. U stvari, izvinjavam se. Za reč se u parlamentu javio samo jedan PUPS-ov poslanik, čini mi se iz Niša, da se požali kako u skupštinskom restoranu duva promaja.
Autor: Gradimir Ivanić
*Autor je potpredsednik USPS, a tekst je uvodna reč na nedavnoj osnivačkoj skupštini Sindikata penzionera Novog Beograda
Rubrika: Lični stav
Izvor: DANAS