Uvodna strana

 


 

 

SEKCIJA ŽENA

 

 

U Vranju održan Okrugli sto pod pokroviteljstvom SLA

 UČEŠĆE ŽENA U NEFORMALNOM SEKTORU

 

U organizaciji Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Srbije, a u okviru projekta “Sindikati i socijalni dijalog u Srbiji” Švajcarske organizacije za pomoć svetu rada (SLA), u Vranju je 20. novembra 2008. godine održan Okrugli sto pod nazivom ”Učešće žena u neformalnoj ekonomiji”. Seminaru je prisustvovalo između  30 i 35 učesnika.

Organizatori i predavači Okruglog stola su se potrudili da učesnike edukuju o pojmu neformalne ekonomije, rasprostranjenosti, posledicama i načinima kako da se neformalna ekonomije prevede u formalnu, angažovanjem svih socijalnih partnera u društvu. Ovo je bila prilika da se obeshrabrenim i preplašenim ljudima Pčinjekog okruga, koji su masovno i kolektivno ostali bez posla, unese malo nade da se svi trudimo, unapredimo kako sindikate, tako i društvo u celini.

Veće Saveza samostalnih sindikata opštine Vranje je izvršilo istraživanje o učešću žena u neformalnoj ekonomiji. Neformlna ekonomija u Vranju je nastala kao posledica ostajanja bez posla (po osnovu viška ili stečaja u procesu tranzicije). Javila se kao jedini način za preživljavanje porodica sa decom. Rezultati istraživanja donose veoma potresna saznanja do kojih se došlo anketiranjem na bazi slučajnog uzorka - 36 žena, i ukazuju na to da je neformalna ekonomija jedini izvor prihoda i način preživljavanja velikog broja porodica ovog regiona. Studija slučaja sastavni je deo publikacije pod nazivom “Neformalna ekonomija u Republici Srbiji – Studija slučaja / regionalni primer: Pčinjski okrug - Vranje”. U pripremama za Okrugli sto urađena je još jedna izuzetno važna publikacija o zaštiti žena “Žena u radnom i socijalnom zakonodavstvu Republike Srbije”.


 

 
Ova prezentacija je optimizovana za rezolucije od 800x600px i više, kao i za sve čitače novije generacije
Verzija na Srpskom English version >ai—