Uvodna strana

   

RADNIČKO SPORTSKE IGRE

 

27.oktobar 2008.

Preggled rezultata Drugih RSI

POBEDILO DRUGARSTVO

BILTEN (.pdf)

TABELARNI PREGLED (exel)

 

17.oktobar 2008.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović o 100 dana rada Vlade Srbije

SPORA VLADA ZABORAVILA RADNIKE

U Radničko – sportske igre SSSS uključen je veliki broj naših članova, oni koji su se već pokazali u sportskim nadmetanjima, preko svojih sindikalnih organizacija, gradskih i opštinskih veća, kao i granskih sindikata, rekao je Ljubisav Orbović, predsednik SSSS, na konferenciji za novinare upriličenoj povodom otvaranja drugih Radničko – sportskih igara SSSS, 16. oktobra u Sokobanji.

Navodeći da u ovim susretima godišnje učestvuje bezmalo 15.000 takmičara, predsednik SSSS je naglasio da su ovi susreti prilika da svoje umeće, spretnost i ljubav prema sportu pokažu ne samo sportisti, već i amateri i oni koji vole sport, aktivnosti i druženje.

-  Ove igre su prilika da SSSS pokaže da, pored aktivnosti vezanih za zaštitu prava i interesa zaposlenih, vodi i voli ovakve aktivnosti. Ove godine se sastalo nas 650 učesnika u ovom lepom zdanju – hotelu “Zdravljak” koji je pred privatizacijom. SSSS će se uključiti u ovu privatizaciju i pokušati da postane njen vlasnik. Zainteresovani smo za ovaj objekat, jer godinama je on domaćin naših sportskih susreta. U toku susreta koje smo organizovali, počev od 90 – tih, podignut je veliki broj pratećih objekata na ovim terenima. Od resornog ministarstva tražićemo da nam omogući da SSSS, ravnopravno sa drugim zainteresovanim kupcima, učestvuje u kupovini ovog objekta i tako dobijemo mogućnost da ovakva druženja nastavimo u prelepoj Sokobanji, rekao je Orbović.

U razgovoru sa novinarima predsednik SSSS je podsetio da ovaj sindikat vodi oštru borbu za proširivanje dejstva Opšteg kolektivnog ugovora koje je još 29. aprila obećao Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike.

- To obećanje do danas nije ispunjeno, pa nastavljamo borbu, ne samo za radnička prava, već i za to da se obećano i ispuni. Očekujemo da će OKU prošireno dejstvo dobiti 7. novembra, a do tada nastavljamo dijalog sa socijalnim partnerima, nastojimo da im argumentovano objasnimo koliko je ono važno, ne samo za radnike, već i za poslodavce i državu u celini, objasnio je Orbović, ponovivši da bi prošireno dejstvo na snagu stupilo 1. januara naredne godine.

Po rečima predsednika SSSS, ova radnička organizacija ne sme i neće dozvoliti da se dogodi da radnici u Srbiji nemaju jednaka prava, a poslodavci iste obaveze. - Često čujemo pitanje koliko bi stajalo proširivanje dejstva OKU, čak se ono nameće kao jedno od glavnih pitanja. Niko još, osim SSSS, nije upitao koliko zaposleni mogu dobiti, koliko poslodavci, pogotovo oni koji koče kolektivno pregovaranje, uzimaju novca ne uplaćujući poreze i doprinose državi. Niko ne pita koliko smo svi uskraćeni zbog korupcije, koja je, kako su objavili neki mediji, godišnje budžetu uskratila oko 500 miliona evra, upozorio je Orbović, dodajući da je neverovatno da se na to gleda kao na nešto normalno, dok se za prošireno dejstvo OKU tvrdi da je preveliko, pa i nemoguće opterećenje za budžet države.

Reagujući na ocenu Mirka Cvetkovića, predsednika Vlade Srbije, povodom 100 dana njenog rada, Orbović je naglasio da ne bi komentarisao odličnu ocenu koju je izrekao prmijer.

- Ako je zaista dao takvu ocenu, ja se ne bih složio, jer smatram da za 100 dana rada Vlada Srbije zaslužuje skromniju ocenu, između dvojke i trojke. Dosta toga premijer je izostavio da kaže i oceni. Govorio je o nekim stvarima koje su samo nastavljene i dobro okončane. Reč je o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Gasnom sporazumu sa Rusijom, dolasku “Fijata” u Srbiju, što je, svakako, uspeh. S druge strane, mnoga pitanja nisu rešena. Vlada je bila spora, kvalitetan socijalni dijalog nije uspostavljen, korupciji i kriminalu se nije stalo na put, pa im valja objaviti najoštriji rat, ocenio je Orbović.

U nastavku razgovora sa novinarima predsednik SSSS je naglasio da je neverovatno da se za sve vreme, od kada je formirana Vlada Srbije, cela politika bavila i bavi pitanjem ko će iz koje stranke da zauzme rukovodeće mesto u velikim javnim preduzećima.

- Trebaće im još 100 dana samo da se rasporede ko će u koju fotelju. Tako će im proći gotovo ceo mandat, a onda će novi to isto da rade. Neshvatljivo je i neprihvatljivo da stručni ljudi nisu u mogućnosti da rade posao koji dobro znaju. Isto tako je neprihvatljivo da, kako koja politička opcija dođe na vlast, dovodi svoje ekipe na vodeće pozicije u javnom sektoru, prethodne ekipe ostaju, pa danas imamo situaciju da se od 2000. godine broj zaposlenih u opštinskim organima duplirao, a u državnim organima je sa 8.000 povećan na 28.000 zaposlenih, upozorio je Orbović, dodavši da je privreda u tom periodu bukvalno razorena, da do investiranja u nju nije došlo pa, kad stanu sve donacije, možemo doživeti da se celokupna privreda uruši kao kula od karata.


15.oktobar 2008.

Otvorene druge Radničko-sportske igre SSSS

BITKA ZA BODOVE I DRUGARSTVO

Poželevši doborodošlicu više od 650 učesnika drugih Radničko - sportskih igara Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, čelnik najveće sindikalne organizacije, rekao je:

- Čast mi je da vas u ime SSSS i lično pozdravim i poželim vam prijatan boravak u ovom predivnom gradu. Danas nas je malo pokrila magla, ali sunce će uskoro izaći, poručio je Orbović, otvarajući druge Radničko-sportske igre SSSS u Sokobanji koje se održavaju od 16. do 19. oktobra.

Podsetivši da SSSS i ove godine vodi veliku bitku za radnička prava, Orbović je naglasio da je ova sindikalna centrala uspela da 29. aprila potpiše Opšti kolektivni ugovor.

- Nismo, međutim, zadovoljni i nastavljamo borbu za proširenje dejstva OKU, da taj dokument važi za sve zaposlene u Srbiji. U tome ćemo, zajedno sa vama, uspeti. Danas smo se okupili da se družimo. Svi sindikati koji su održali svoje sportske susrete, ovde, na finalnom takmičenju svih susreta u okviru SSSS, kako na granskom, tako i na teritorijalnom nivou, ovih dana će se nadmetati i truditi da pobede. U svakom trenutku cenite i poštujte svog kolegu, nezavisno od toga ko će biti pobednik. Smisao ovih susreta je druženje, učestvovanje, upoznavanje, razmena iskustava,  rekao je Orbović, proglasivši Radničko – sportske igre SSSS otvorenim.

Svečano otvaranje završeno je uz zvuke himne “Bože pravde”, a zastavu susreta na jarbol je podigla Sofija Vukojčić takmičarka tima Samostalnog sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Srbije.


E IGRE. POZIV ZA RADNIČKO SPORTSKE IGRE
(
poziv_za_RSI.zip, 6kb, ćirilica) Otvorite HTML verziju u pop-up prozoru Download PDF verzije  Posaljite zipovan dokument e-mailom  Odstampajte dokument

2. PRIJAVA ZA RADNIČKO SPORTSKE IGRE
(
prijava_za_RSI.zip, 5kb, ćirilica) Otvorite HTML verziju u pop-up prozoru Download PDF verzije  Posaljite zipovan dokument e-mailom  Odstampajte dokument


 
Ova prezentacija je optimizovana za rezolucije od 800x600px i više, kao i za sve čitače novije generacije
Verzija na Srpskom English version >ai—