BOR

28.septembar 2009.

Predstavnici Radne grupe posetili Bor

STAŽ I ZARADE ZAJEDNIČKI PROBLEM

U okviru aktivnosti Radne grupe za otklanjanje problema u ostvarivanju prava zaposlenih u uslovima ekonomske krize, predsednik SSSS Ljubisav Orbović i ministar rada i socijalne politike Rasim  Ljajić posetili su juče Bor i razgovarali sa predstavnicima sindikata i poslovodstvom borskih i donjemilanovačkih preduzeća. Sastanku je prisustvovao i načelnik Borskog upravnog okruga Siniša Puljecović.

Tokom ove posete razgovori su vodjeni sa predstavnicima sindikata i poslovodstva preduzeća “Centroistok”, “Sloga”, “Standard”, “Grand inžinjering grupa – Fabrika lak žice Bor” u Boru i “Megaplast” u Donjem Milanovcu o problemima u poslovanju i položaju zaposlenih u ovim preduzećima i merama vlade za njihovo prevazilaženje.

Osnovni problemi koji su istaknuti u svim razgovorima, odnose se na neisplaćivanje zarada, povezivanje staža, zdravstveno osiguranje zaposlenih i privatizaciju ovih preduzeća.

Posle sastanka sa rukovodstvom opštine Bor, predsednik SSSS Ljubisav Orbović i minister Ljajić obišli su RTB Bor, gde su razgovarali sa rukovodstvom te kompanije.

AD CENTROISTOK Bor, trgovinsko preduzeće najveće u Timočkom regionu, prodato 15. jula 2003. godine kao fizičkom licu Miodragu Lupuloviću – vlasniku, takođe, trgovinskog preduzeća MLINOLUP u momentu privatizacije bilo je oko 424 radnika. Zbog loše privatizacije taj broj radnika se stalno smanjivao. Raskinut je ugovor o prodaji kapitala krajem 2008. godine. Agencijski fond vodi preduzeće do ponovne prodaje, trenutno je 47 radnika zaposleno, nepovezan je radni staž od 2007. godine i neisplaćen deo zarada.

AD SLOGA Bor, gradjevinsko preduzeće prodato – privatizovano 30. decembra 2005. godine Lucić Radoslavu. U momentu prodaje bilo je 55 radnika (mada je to preduzeće ranije zapošljavalo mnogo veći broj radnika). Posle mnogih prepiski o neuspeloj privatizaciji 2.aprila 2008. godine raskinut je ugovor o prodaji kapitala. Nije došlo do toga da preduzeće krene sa radom pa je 06. februara 2009. godine uveden stečaj. Nepovezan radni staž od 2002. godine i neisplaćene zarade. Stečaj vode dva radnika i 5 po ugovoru o delu.

DP STANDARD Bor – Nakon pokušaja prodaje i traženja mogućnosti da se preduzeće pripoji nekom slične delatnosti, obustavljen je  postupak privatizacije. Decembra  2008. godine uveden je stečaj, u tom momentu bilo je zaposleno 12 radnika, koje je preuzelo tržište rada. Sada dva radnika obavljaju obaveze oko stečaja. Nepovezan je  radni staž od 2003. godine kao  i neisplaćene zarade.