BAČKA PALANKA

4.maj 2010.

Predstavnici SSSS i Ministarstva rada u Bačkoj Palanci

POVEZAN STAŽ ZA ZAPOSLENE I UPLAĆENA NOVČANA POMOĆ

U Bačkoj Palanci je održan sastanak na temu Stanje privrede i materijalno socijalni položaj zaposlenih u Bačkoj Palanci“, kojem su prisustvovali i predsednik SSSS Ljubisav Orbović, predsednik pokrajinskog veća SSSS Milorad Mijatović, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin.

Predsednik opštinskog veća Goran Milić upoznao je prisutne sa situacijom u opštini Bačka Palanka.

Predstavnici sindikalnih organizacija iz preduzeća u Bačkoj Palanci upoznali su predsednika Orbovića i goste sa situcijom u firmama koje predstavljaju. Oni su ukazali da se, uprkos nefunkcionisanju socijalno ekonomskog saveta na nivou opštine, saradnja među socijalni partnerima obavljala u okviru Saveta za zapošljavanje, kao i čestim neposrednim kontaktima.

Tokom boravka u Bačkoj Palanci, predsednik Orbović i ministar Ljajić  sa saradnicima posetili su i „Merkur“, preduzeće koje se bavi preradom kože i proizvodnjom kožne galanterije i razgovarali sa predstavnicima poslovodstva i sindikata o problemima zaposlenih.

Orbović je rekao da je ovo još jedan vid socijalnog dijaloga na terenu, koji je započet je u septembru formiranjem Radnog tela.

Zahvaljujući radu tog tela, povezan je staž za veliki broj radnika kojima poslodavci nisu ispunili tu obavezu, overene su zdravstvene knjižice i uplaćene jednokratne novčane pomoći za socijalno ugrožene, podsetio je on.

Orbović je podsetio da je u cilju bržeg izlaska zemlje iz krize, u organizciji SSSS, organizovan i tripartitni sastanak, koji bi trebalo da doprinese i spašavanju firmi koje ne rade i većem zapošljavanju.

Ministar Ljajić je precizirao da je do sada staž povezan za 100.000 radnika koji su zaposleni u 700 firmi širom Srbije, kao i da je započelo rešavanje problema vezanih za neuplaćivanje zdravstvenog osiguranja, za šta je potrebno  oko 1,2 milijarde dinara.

Vasin je rekao da je Razvojna banka Vojvodine podržala finansijski firme koje imaju tržište i kapacitete i odobrila kratkoročne zajmove za repromaterijal.

Na sastanku su bili predstavnici preduzeća „Radnik“, „Merkur“, „Nopal“, „Marina“ i „Majevica“, koji su predstavili probleme u tim preduzećima i moguća rešenja za njihovo prevazilaženje.

1.   AD „ RADNIK „ Bačka Palanka, vrlo uspešna firma do privatizacije, bavi se izvođenjem zanatskih radova, popravka puteva, održavanje stanova, visokogradnja i niskogradnja itd.

-  prodata na aukcijskoj prodaji 2004. godine, kupio konzorcijum Pankov Miloš;

-     raskinut ugovor o privatizacij avgusta meseca 2009. godine;

-     ukupno zaposlenih 70;

-     neislaćene zarade, naknade i druga primanja od 01.07.2009.godine do danas;

-     neuplaćeni porezi i doprinosi republičkom fondu PIOZ i Republičkom fondu ZOZ za period od 01.07.2009. godine do danas;

-     nemaju zdravstveno osiguranje;

-   isplata zarada zaposlenima;

-    uplata poreza i doprinosa  za penzijsko i nvalidsko i zdravstveno osiguranje;

-     uplata jednokratne pomoći svim zaposlenima u visini od 5.000,00 dinara.

2..   AD „ MERKUR „ Bačka Palanka, proivodnja kožne galanterije, nekad veoma ugledna firma.

Posle raskida kupoprodajnog ugovora o aukcijskoj prodaji, ponovo na aukciji  kupljena od strane konzorcijma Danko Bokan 2009. godine.

-     Ukupan broj zaposlenih 117.;

-     ne islaćene zarade, naknade i druga primanja od 01.07.2009.godine do danas;

-     ne uplaćeni porezi i doprinosi republičkom fondu PIOZ i Republičkom fondu ZOZ za period od 01.07.2009. godine;

-     isplata zarada zaposlenima;

-     uplata poreza i doprinosa  za penzijsko i nvalidsko i zdrasvstveno osiguranje;

-     uplata jednokratne pomoći svim zaposlenima u visini od 5.000,00 dinara.

3.    AD „ NOPAL „ Bačka Palanka, proizvodnja elektoinstalacionog materijala nekad veoma uspešna firma.

-     većinski vlasnici mali akcionari, zaposleni bivši zaposleni;

-     ukupan broj zaposlenih 247 ;

-     neuplaćeni porezi i doprinosi Republičkom fondu PIOZ i Republičkom fondu ZOZ za period od 01.07.2009. godine do danas;

-    nepoštovanje važećeg Kolektivnog ugovora kod poslodavca;

-     diskriminacija predsednika i članova odbora samostalnog sindikata u odnosu na druge zaposlene;

-     utvrđivanje reprezentativnosti novoosnovanom sindikatu, bez dobijnog Rešenja Ministarstva rada zapošljavanja i socijalne politike.

-     isplata zarada zaposlenima;

-     uplata poreza i doprinosa  za penzijsko i nvalidsko i zdravstveno osiguranje zaposlenih od 01.07.2009. godine;

-     uplata jednokratne pomoći svakom zaposlenom u visini od 5.000,00 dinara za 247 zaposlenih;

-     zaštita od diskriminacije članova odbora i predsednika Samostalnog sindikata;

4.   AD „ MARINA „ proizvodnja trikotažne odeće, nekad veoma uspešna firma;

-     većinski vlasnici mali akcionari – zaposleni i penzioner 51,2%;

-     zaposlenih na dan 30.04.2009. bilo oko 137, a trnutno radi svega  9, dok su ostali upućeni na tršište rada po posebnom programu.

-     Neisplaćene zarade za decembar i januar 2009. godine, za ovih 9 zaposlenih;

-     ne uplaćeni porezi i doprinosi republičkom fondu PIOZ i Republičkom fondu,  ZOZ za period , 01.01.2004. godine do 30.06.2009. godine za 137 radnika.

-     isplata zarada zaposlenima;

-     uplata poreza i doprinosa  za  penzijsko i nvalidsko i zdravstveno osiguranje zaposlenih za period 01.01.2004. god ,zaklučno sa 30.06.2009. godine za 137 radnika;

-     uplata jednokratne  za 9  zaposlenom u visini od 5.000,00 dinara;

Napomena: Za sveih 137 zaposlenih podnet zahtev Ministarstvu  ekonomije i regionalnog razvoja za  povezivanje radnog staža.

5.  HODING AD „  MAJEVICA „ metalska industija proizvodnja poljopreme, pumpi i cisterni livnica i mašina alatki.

većinski vlasnik država;

-     zaposlenih na dan 13.05.2010. godine 196, dok su ostali upućeni na tršište rada po posebnom programu.

-     Isplaćuju minimalne zarade;

-     ne uplaćeni porezi i doprinosi republičkom fondu PIOZ i Republičkom fondu,  ZOZ za period , 01.06.2006. godine do  danas  za 400 radnika.

PREDLOG REŠENJA:

-     uplata poreza i doprinosa  za  penzijsko i nvalidsko i zdravstveno osiguranje zaposlenih za period  od 01.06.2006. god , do danas  za 400 radnika;

-     uplata jednokratne  za 196 zaposlenom u visini od 5.000,00 dinara;

Imajući u vidu probleme i zahteve koje su u razgovorima predstavili predstavnici bačkobalanačkih preduzeća, dogovoreno je da se u skladu sa  merama u Planu socijalne sigurnosti, koji je Vlada Srbije usvojila prošle godine, uplati jednokratna pomoć od 5.000 dinara  svim zaposlenima u više preduzeća u Bačkoj Palanci i prema dostavljenim zahtevima poveže staž zaposlenima u preduzećima gde poslodavci to nisu uradili blagovremeno, pa su zaposleni štrajkovali zbog neisplaćenih zarada i doprinosa za penzijsko i zdrvstveno osiguranje.