KRAGUJEVAC

21. septembar 2009.

"Zastava elektro"

VLADA PRIHVATILA RADNIČKU INICIJATIVU

Vlada Srbije prihvatila je inicijativu radnika Zastave elektro i donela odluku o privremenom vraćanju tog preduzeća pod okrilje države. Sledeći korak bi trebalo da napravi Ministarstvo ekonomije od kojeg se očekuje pomoć u pokretanju proizvodnje al ii   pronalaženje novog strateškog partnera. Do naredne privatizacije preduzeća zaposleni bi trebalo da dobiju minimalne zarade. Tako je posle štrajka u fabričkom krugu i protesta na ulicama Rače Kragujevačke, al ii ispred agencije za privatizaciju, u centru Beograda, okončana višemesečna agonija zaposlenih u tom preduzeću koji su, posle isteka kupoprodajnog ugovora, uspeli da izdejstvuju reviziju, odnosno ponište privatizaciju firme.

5. septembar 2009.

Radna grupa u Kragujevcu

NASTAVAK RAZGOVORA U BEOGRADU

U petak,4. septembra, u Kragujevcu je održan sastanak Radne grupe Vlade Srbije, kojem su, pored ministra za rad i socijalna pitanja Rasima Ljajića i predsednika SSSS Ljubisava Orbovića, prisustvovali predstavnici sindikata preduzeća metalskog kompleksa - ”Zastava elektro” u Rači, “Zastava autodelovi” u Kniću, “Livar Topola” u Topoli, “Zastava oružje”, ”Zastava kamioni”, “Filip Kljajić”, “21. oktobar”, “Metalsistem”, kao i vlasnici pomenutih preduzeća.

Predstavnici metalskog kompleksa su podržali inicijativu Radne grupe da se radnicima poveže staž.

Vladi je upućen zahtev da se što hitnije omogući overa zdravstvenih knjižica i puna zdravstvena zaštita, s obzirom na to da početak školske godine povećava i rizik od širenja gripa na decu zaposlenih.

Predstavnici sindikata su pozvali predstavnike Vladinih institucija da obave  reviziju brojnih neuspešnih privatizacija.

Dogovoreno je da 7. septembra u Beogradu budu nastavljeni razgovori sa predstavnicima račanskog preduzeća “Zastava elektro” , “Livar Topola”, a 9. septembra sa sindikatima iz “Zastava autodelovi” iz Raške, “21. oktobar” i “Zastava autodelovi” iz Knića.

Sastanak u Kragujevcu predstavlja početak pravog socijalnog dijaloga i borba da se problemi radnika reše za stolom, a ne uličnim protestima. Sindikati nastoje da preventivno reše probleme pre nego što eskaliraju, kao i da se u pregovore uključe predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Predstavnici radnika u metalskom kompleksu su pozvali Vladu da izradi strategiju oporavka metalskog kompleksa u Srbiji ali i da se poslovi izgradnje Srbije poveravaju domaćim, a ne stranim firmama, što bi unosilo i doprinose u budžet.