Uvodna strana

   

Mapa aktivnosti Radne grupe Vlade Srbije

za pripremu mera za prevenciju i sprečavanje radikalizacije štrajkova

 

KRUŠEVAC

 

<<nazad>>

27.septembar 2009.

Oprema  za „Trajal“ krenula iz Nemačke

Kruševac – Iz Hamburga su juče krenuli kamioni s opremom koja će se montirati u „Trajal korporaciji“ za proizvodnju pneumatika za potrebe „Fijata“ u Kragujevcu.

 

Dolazak opreme znači ispunjavanje obaveza koju je Agencija za privatizaciju pre mesec dana dala kupcu „Trajala“ i odredila 27. septembar kao krajnji rok za ispunjenje pristiglih investicionih obaveza. Kupca, bugarsku kompaniju „Brikel EAD“, nedavno je upozorio i  Mladjan Dinkić, ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, izjavom da će „kupoprodajni ugovor biti raskinut ukoliko mašina vredna 2,5 miliona evra ne stigne u Kruševac do 27. septembra“.

Generalni direktor „Traja korporacije“ Petr Krastev, inače koordinator svih „Brikelovih“ firmi u Srbiji, kaže da je fabrika u Kruševcu spremana da od 1. januara 2010. ispunjava sve uslove Evropske unije za ulazak na tržište zemalja u njenom sastavu.


 

25.septembar 2009.

Hemijska industrija “Župa“

Produžen rok za ponude za kupovinu HI-ŽUPA

Rok za dostavljanje konačnih, obavezujućih, ponuda za kupovinu sedamdeset odsto kapitala hemijske industrije Župa produžen je i ističe16. oktobra, objavila je agencija za privatizaciju. Četvrti tender za prodaju kruševačke Župe raspisan je u februaru ove godine.Rok za otkup dokumentacije bio je produžavan tri puta, a to je drugo pomeranje roka za dostavljanje ponuda.

Potencijalni kupac je veoma ozbiljn,  tvrde u Župi. Tendersku dokumentaciju je otkupila kruševačka firma Prima holding.


17.septembar 2009.

Župa“ dobila kredit za jednu platu

Kruševac- Hemijska industrija „Župa“ dobila je kredit od 13 miliona dinara od Fonda za razvoj Republike Srbije za obrtna sredstva. Dostava sredstava je usledila na osnovu ugovora koji je potpisan posle nedavne posete „Župi“ delegacije Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, na čelu sa ministrom Mladjanom Dinkićem.

Direktor „Župe“ i zastupnik Akcijskog kapitala Miroljub Milivojević kaže da će ova sredstva biti upotrebljena  za isplatu jedne zarade i da očekuje da će uz pomoć predstavnika ministarstva za ekonomiju uspeti da realizuju i drugo obećanje ministra Dinkića, koje se odnosi na posredovanje  u naplati duga od dva miliona dolara od Rudarsko – topioničarskog basena Bor

 


12.septembar 2009.

Trajal-Kruševac

TRAJAL PRIPREMA GUME ZA FIAT

Rukovodstvo je  najavilo da će „Brikel“ do kraja septembra investirati 6,8 miliona evra i isplatiti zarade.

 

Kruševac- „Brikel“ će u „Trajalu“ do kraja septembra ispuniti obavezu da investira još 6,8 miliona evra. Ovo je izjavio generalni direktor „Trajal korporacije“ i kordinator „Brikelovih“ fabrika u Srbiji Petar Krastev. Time će biti izvršen nalog Agencije za privatizaciju, praćen jasnom porukom ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Mladjana Dinkića prilikom posete Kruševcu.

Dinkić je tada rekao da mašina za konfekcioniranje gume, vredna 2,5 miliona evra, mora ući u Trajal do 27. septembra, do kada treba isplatiti i zarade zaposlenima. U suprotnom, rekao je Dinkić, „bez diskusije će biti raskinut kupoprodajni ugovor“.


3.septembar 2009.

POSLE OBILASKA KRUŠEVAČKIH PREDUZEĆA

Trajal korporacija

Agencija za privatizaciju nije prihvatila predlog bugarske firme Brikel EAR, vlasnika „Trajal korporacije“ da se odlože investicije, izmeni struktura investicija i da mu se odobri da proda 20% imovine Trajala. Agencija je zaključila da firma Brikel EAR nije ispunila uslova iz Ugovora o privatizaciji od pre tri godine, i dala poslednji rok da se investicione obaveze, dug za poreze i doprinose izvrše do 27. septembra 2009. godine. U suprotnom, kupoprodajni ugovor biće raskinut.

 

Hemijska industrija "Župa"

Prethodni strateški partner HI "Župa" ostavilo je HI „Župa“ u velikim dugovima. Vlada Srbije je sprovela Socijalni program za 560 radnika, što je polovina od ukupnog broja zaposlenih pre četiri godine. Da bi se pokrenula proizvodnja plavog kamena, brenda ove fabrike, Vlada je obećala podršku od 1.450.000 evra koje će u određenom roku firma vratiti budžetu Srbije, i 13 miliona dinara za isplatu jednomesečne plate zaposlenih. Agencija za privatizaciju će intenzivirati pregovore sa jednim češko–nemačkim konzorcijumom, koji je zainteresovan za kupovinu "Župe", a Ministarstvo će obezbediti sredstva za Socijalni program za još 80 radnika.

 

Industrija mašina i komponenata "14. oktobar"

Vlada Srbije obezbediće podršku od 200 miliona dinara i ta suma će biti upotrebljena za kupovinu najmodernije proizvodne opreme i tehnologije koja nije obnavljana 25 godina. Ovo državno preduzeće ima dobru tržišnu poziciju i obezbeđen plasman proizvoda i usluga, a tražnja je veća za više od 30 posto od postojećih mogućnosti ovog nekadašnjeg metalskog giganta. "14. oktobar" je posebno angažovan na poslovima za EPS, putogradnju i procesnu opremu, a učestvuje i u isporuci vojne opreme u okviru nedavno potpisanog Ugovora sa Irakom.


 

E IGR

25.avgust 2009.

Ministar za rad i predsednik SSSS obišli kruševačka preduzeća

KONKRETNI SUSRETI

 Predsednik SSSS, Ljubisav Orbović zajedno sa radnom grupom Vlade koju predvodi ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, obišao je 25. avgusta četiri kruševačka preduzeća

Cilj obilazaka je da se kroz otvoreni razgovor sa poslovodstvom i predstavnicima sindikata prevaziđu problemi, koji su posledica loših privatizacija I ekonomske krize, pokrene proizvodnja, očuvaju radna mesta odnosno da se predupredi eskalacija nezadovoljstva zaposlenih I dalja radikalizacija protesta I štrajkova.

U poseti Gradskoj upravi grada Kruševca konstatovano je da su interesi samog grada ali i regiona uopšte, u potpunosti podudarni sa stavovima sindikata.

U poseti “Trajal korporaciji” konstatovano je da kupci iz Bugarske nisu ispoštovali kupoprodajni ugovor iz 2006. godine, da nije povećana proizvodnja i da je štaviše upošljenost kapaciteta minimalna. Sindikat preduzeća je demantovao tvrdnje generalnog direktora Petera Krsteva da je juče počela proizvodnja u tri od pet pogona "Trajala" sa 1.700 zaposlenih. Predstavnici sindikata tvrde da je vlasnik iz Bugarske od 2006. godine umesto 17 miliona € predviđenih kupoprodajnim ugovorom, do sad investirao samo 1,8 miliona €, da je uposlenost kapaciteta minimalna I da nema kontinuiteta u proizvodnji, da se novac iznosi, te da Fabrika propada.

S obzirom na sve navedene probleme, SSSS traži raskidanje ugovora o privatizaciji i pokretanje porizvodnje, i taj stav podržava Gradska uprava Kragujevca. Predsednik SSSS Ljubisav Orbović smatra da je interes tog, većinskog sindikata u "Trajalu" da se obezbedi posao za sve radnike i da bi fabrika morala da bude pokretač razvoja celog Kruševca i naglasio da je značajno da vlasnik ispuni ugovor i u to preduzeće uloži predviđena sredstva. Budući da je isti gazda kupio još 13 preduzeća u Srbiji i da postoje nagoveštaji da se isti scenario, na koji su ukazali sindikati "Trajala", ponovi i u ostalim preduzećima, ocenio je da firma “Brikel” nije očekivani strateški partner te dа je najbolje rešenje raskid privatizacije

U Hemijskoj industriji „Župa“ 2005. godine raskinut je Ugovor o privatizaciiji a Vlada Srbije postavila je zastupnika kapitala. Ppreduzeće danas ima perspektivu. Ukoliko bude država ispuni zahtev i povrati „Župi“ 6,2 miliona € prethodno uplaćenih u vidu bankarske garancije, HI „Župa“ će biti  u mogućnosti da isplati zaostala dugovanja prema PIO a ostatak uložiti u samu fabriku. Potrebno je 1,5 miliona € kako bi fabrika stala na noge i ne bi zavisila od pomoći države

Situaciji pogoduje izvršna presuda „RTB Bor“ po kojoj se njen dug konvertuje u otpadni bakar, koji HI Župa inače koristi kao sirovinu. Pokretanje proizvodnje plavog kamena bi preduzeću pomoglo da se konsoliduje do okončanja privatizacije kako biu proces ušla sa što boljih pozicija. Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je izjavio da postoji realna mogučnost da se fabrika konsoliduje i da je treba sada podržati kako bi sama privatizacija bila uspešnija.

Privredno društvo „Jugoprevoz“ je primer uspešno izvedene privatizacije. Ovo kruševačko preduzeće prevozničko-putničkog karaktera je 2005. kupio konzorcijum sačinjen od 553 zaposlena. Jedini problem ovog preduzeća je raširena pojava nelojalne konkurencije i „divljih“ prevoznika

U poseti Industriji mašina i komponenata “14. oktobar” konstatovano je da su subvencije države pomogle preduzeću da se oporavi posle neuspešne privatizacije. SSSS smatra jako važnim da ovo preduzeće opstane i omogući da njegovih gotovo 1700 radnika. Ukoliko bude otklonjena nelojalna konkurencija, IMK « 14. oktobar» pred sobom ima perspektivu uspešnih učešća na tenderima za javne nabavke. SSSS očekuje da će konsolidovano preduzeće imati u nekoj budućoj privatizaciji bolju startnu poziciju. Za svaku pohvalu je najava skorog upošljavanja 80 mladih ljudi.


 

 
Ova prezentacija je optimizovana za rezolucije od 800x600px i više, kao i za sve čitače novije generacije
Verzija na Srpskom English version >ai—