KURŠUMLIJA I PROKUPLJE

10.septembar 2009.

Predsednik SSSS i ministar Ljajić obišli Toplički okrug

RADNA GRUPA U KURŠUMLIJI I PROKUPLJU

U četvrtak, 10.09.2009. godine, u Prokuplju i Kuršumliji održan je sastanak Radne grupe Vlade Srbije, kojem su, pored predsednika SSSS Ljubisava Orbovića i ministra za rad i socijalna pitanja Rasima Ljajića, prisustvovali i predstavnici sindikata, rukovodstvo Opštine Prokuplje i poslovodstvo preduzeća: “Nova Topličanka”, “Milan Toplica”, “Friteks”, “Inkubator centar”, “Šik Kopaonik”, “Kuršumlijska banja” i “Sedmi juli”.

“Milan Toplica” Prokuplje

Za fabriku Milan Toplica doneta je odluka da se podnese zahtev da sindikat “Milan Tolica” preko Veća Saveza samostalnih sindikata Opštine Prokuplje prikupi podatke i podnese zahtev za oko 130 radnika, za dodelu novčane pomoći 5.000 dinara.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja treba da preduzme odgovarajuće mere i aktivnosti sa Agencijom za privatizaciju i Akcijskim fondom oko ubrzanja postupka utvrđivanja vlasničke strukture “Milan Toplica”, s obzirom na to da je kupoprodajni ugovor raskinut.

Pitanje nepovezanog radnog staža biće razrešeno donošenjem posebnog zakona.

“Inkubator centar” Prokuplje

Za “Inkubator centar” je doneta odluka da se preko Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja razmotri mogućnost obezbeđivanja finansija za projekat izgradnje nove hale.

“ŠIK Kopaonik” Kuršumlija

Radna grupa će predložiti mogućnost pretvaranja obaveza “Šik Kopaonik”, po osnovu neuplaćenih poreza, doprinosa i drugih obaveza u trajni ulog države.

Pitanje nepovezanog radnog staža biće regulisano donošenjem posebnog zakona.

Isplata određene jednokratne novčane pomoći zaposlenima biće obavljena u naredna 2-3 dana, jer je Vlada Republike Srbije donela Odluku.

Kada je reč o zahtevu za obezbeđivanje dodatnih finansija za pokretanje proizvodnje i eventualnim razgovorima sa bankama-poveriocima, u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja detaljno će se u što kraćem roku razmotriti podneti zahtevi.

“Žubor” Kuršumlijska banja

Radi konačnog rešenja statusa “Žubor” Kuršumlijska Banja, mora se sačekati drugostepena odluka suda u vezi spora sa PIO, kao i odluka Vrhovnog suda Srbije u vezi spora sa državom oko poreskih obaveza.

Da se podnese zahtev Ministarstvu rada i socijalne politike za dodelu jednokratne pomoći za 34 radnika.

“Sedmi juli” Kuršumlija

Doneta je odluka da će se sagledati mogućnost trajnog rešenja materijalnog i socijalnog položaja oko 270 radnika zdravstveno osiguranje i (upućivanje na tržište rada).

Tkođe je doneta odluka da se podnese zahtev za dodelu jednokratne novčane pomoći za 270 radnika.