Uvodna strana

   

Mapa aktivnosti Radne grupe Vlade Srbije

za pripremu mera za prevenciju i sprečavanje radikalizacije štrajkova

 

NIŠ

 

<<nazad>>

28. septembar 2009.

Nastavljena  proizvodnja u „Niteksu“

 

U „Niteksu“ od pre nekoliko dana rade svi zaposleni, obaveze prema radnicima u međuvremenu su izmirene, a ugovorena je proizvodnja za domaće i strano tržište za duži pereiod.

 

Posle sporazuma između radničkih sindikata i poslodavaca sredinom avgusta, za manje od mesec dana, potpuno je obnovljen proizvodni proces u svim fabričkim pogonima i svih 725 radnika je ponovo na radnim mestima.

Kako saznajemo, zaposlenima su uplaćena zaostala dugovanja za tri meseca prošle godine – avgust, septembar i oktobar, a dobili su, što je takođe bio jedan od njihovih zahteva, i ostatak regresa za 2008. kao i deo za ovu godinu. Linearno je svima isplaćeno i po 10.000 dinara za rad u vreme prekida štrajka u drugoj polovini januara i početkom februara. Narednih meseci biće sprovedeno prijavljivanje radnika za odlazak iz fabrike po socijalnom programu, a planom je predviđeno, iako je interesovanje mnogo veće da samo do stotinu radnika može da ode.


3. septembar 2009.

U „Građevinaru“poništena privatizacija

NICOVIĆ NIJE ISPOŠTOVAO OBAVEZE

Agencija za privatizaciju poništila je privatizaciju građevinskog preduzeća „Građevinar“ iz Niša.

Kupoprodajni ugovor je raskinut zbog nepoštovanja obaveza kompanije “Irva investicije“ u delu socijalnog programa. Kapital preduzeća biće prenet u narednom periodu na Akcijski fond. Preduzeće “Građevinar“ prodato je Đorđiju Nicoviću na javnom tenderu 4. juna 2008. godine za 150.000 evra, uz obavezu investiranja u vrednosti od četiri miliona evra. Kupac je prihvatio i minimalne obaveze iz socijalnog programa, kao i dodatne elemente socijalnog programa. Kako kompanija “Irva investicije“, ni u naknadno ostavljenom roku, nije postupila na način predviđen kupoprodajnim ugovorom, Agencija je u skladu sa Zakonom o privatizaciji obavestila kupca da ugovor smatra raskinutim


 

1. septembar 2009.

U „Niteksu“počele isplate zaostalih zarada

PROIZVODNJA SE ZAHUKTAVA

Poslovodstvo je ispoštovalo prvi deo sporazuma koji predviđa isplatu plata za avgust prošle godine i isplatu dve akontacije od po 15. 000 dinara za septembar i oktobar 2008. godine. Konačan obračun plata biće završen do kraja septembra.

Predsednik Samostalnog sindikata u fabrici tekstilnih proizvoda „Niteks“ u Nišu izjavio je da je proizvodnja u toj fabrici počela , da deo radnika radi, a da je jedan broj na godišnjem odmoru.

Konfekcija je počela proizvodnju posle sporazuma sa poslovodstvom  i prekida devetomesečnog štrajka, rekao je Tošić.

Konačan obračun plata biće završen do kraja septembra, a da li će fabrika raditi punim kapacitetom, to zavisi od većinskog vlasnika i poslovodstva.

Direktor „Niteksa“ Milan Kljajić rekao je da će većinski vlasnik Irva investicije iz Beograda finansirati početak proizvodnje u iznosu od oko 80 miliona dinara.


E IG25. jun 2009.

Predsednik SSSS i ministar za rad sa štrajkačima „Niteksa“ i „Građevinara“

POSLODAVCI MORAJU ZA STO

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić razgovarali su sa predstavnicima štrajkačkih odbora niških firmi „Niteks" i „Građevinar" u kojima je zaposleno više od 1.300 ljudi. U obe priva-tizovane firme vlasnik je isti - IRVA investicije, na čijem se čelu nalazi Đorđe Nicović.

Ljubisav Orbović, predsednik SSSS, naglasio je da će sindikat insistirati na utvrđivanju odgovornosti onih ljudi koji su privatizovali preduzeća u Srbiji, a onda ih iz samo njima znanih razloga doveli na prosjački štap.

Ministar je štrajkačima obećao da će Vlada u najkraćem mogućem roku pokušati da za isti sto dovede poslodavce i radnike i da će učiniti sve kako bi se razlozi štrajka eliminisali, a firme vratile radu.

On je prredstavnicima radnika još rekao Vlada nema prevelika ovlašćenja i ne može da se meša u rad privatizovanih preduzeća, ali isto tako ne može ni da zabija glavu u pesak pred očiglednim problemima sa kojima se suočava više od 1.300 niških porodica rekao je Ljajić.

 - Zbog toga ćemo učiniti sve da već u ponedeljak za isti sto sednu poslodavci i radnici. Stvar je, naravno, dobre volje poslodavaca da naš poziv prihvate i mi nemamo druga sredstva da ih na to nateramo. Međutim, ukoliko se ne budu odazvali, onda ćemo insistirati na primeni zakonskih rešenja koja nam stoje na raspolaganju, a koja se tiču privatizacionih obaveza koje su oni preuzeli.

Predsednici štrajkačkih olbora su rekli da žele da rade, ali traže da se vlasnici firmi u prisustvu predstavnika Vlade izjasne o sopstvenim namerama prema firmama koje su kupili.

 


 
Ova prezentacija je optimizovana za rezolucije od 800x600px i više, kao i za sve čitače novije generacije
Verzija na Srpskom English version >ai—