PANČEVO

1.decembar 2009.

Članovi Radne grupe u Pančevu

KUPCI ISTI, PROBLEMI SVE IZRAŽENIJI

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i drugi članovi Radne grupe za prevazilaženje problema u ostvarivanju prava zaposlenih u vreme ekonomske krize, posetili su „Industriju stakla Pančevo“ i sa rukovodstvom tog preduzeća i predstavnicima lokalne samouprave i sindikata razgovarali o aktuelnoj situaciji i problemima sa kojima se susreće privreda u tom regionu.

Članovima Radne grupe je predočeno da u jednom od nekada najvećih industrijskih centara u Srbiji sada skoro ni jedno preduzeće ne radi, da je oko 25.000 nezaposleno, od čega samo u Pančevu 7.000, dok je proces privatizacije uspešno sproveden u svega 10 odsto slučajeva. U većini preduzeća se ne poštuju Zakon o radu i kolektivni ugovori, a slučajevi mobinga su sve češći i sve izraženiji.

Predsednik Orbović i ministar Ljajić su zajednički konstatovali da se u Pančevu, kao i u mnogim drugim gradovima u Srbiji, na prste jedne ruke mogu nabrojati kupci srpskih preduzeća, kojima su namere slične, a problemi u tim predućema skoro identični.

„Industrija stakla Pančevo“ nalazi se u procesu restrukturiranja od 2003. godine, kada je zapošljavala 1.400 radnika. Od 2003. do 2009. godine preduzeće je prošlo kroz četiri tenderske i dve aukcijske – bezuspešne privatizacije. U tom periodu, u tri navrata iz firme je po socijalnom programu Vlade Srbije otišlo 1.174 radnika. Državne institucije nisu adekvatno i blagovremeno reagovale na zaštiti državnog vlasništva, a zaposleni nisu dobili 7,5 zarada i nije im povezan staž osiguranja od avgusta 2008. do novembar 2009. godine. Sindikat traži da se poveže radni staž i isplate zaostale zarade zaposlenima ili da im se da novčana pomoć iz Fonda solidarnosti.

“NIS Rafinerija” i “Petrohemija” Pančevo su dobila pozitivno mišljenje Komisije za utvrđivanje i reviziju radnih mesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i saglasnost direktora Fonda PIOs, s obzirom na to da su izuzetno teški uslovi rada u hemijskoj industriji. Zaposleni u tim preduzećima očekuju od Ministarstva rada da u što skorije vreme da saglasnost da se uvede u kontinuitetu računanje staža osiguranja sa uvećanim trajanjem za radna mesta na kojima se staž sa uvećanim trajanjem već računa.

U “Petrohemiji Pančevo”, posle donošenja odluke Vlade o restrukturiranju i iskazivanju tehnološkog viška zaposlenih, nastao je problem vezan za neuplaćivanje doprinosa radnicima na osnovu penzionog i zdravstvenog osiguranja. Sindikat smatra da je, s obzirom na to da se preduzeće nalazi u restrukturirnju , neophodno da Vlada pronađe model kojim bi se rešilo uplaćivanje doprinosa radnicima na osnovu penzionog i zdravstvenog osiguranja, za period od juna do novembar ove godine.