Uvodna strana

 

NAJVAŽNIJE VESTI

 

 

30.decembar 2008.

Predsednik SSSS sa saradnicima održao konferenciju za novinare

OTVORENO PISMO JAVNOSTI

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović sa saradnicima održao je danas posle proširene sednice Predsedništva SSSS konferenciju za novinare, na kojoj je prezentovano Otvoreno pismo javnosti. Predsednik  je tom prilikom istakao da će Sindikat učiniti sve kako bi socijalni dijalog bio nastavljen.

"Neprimerenim i nedopustivim ponašanjem Vlade Republike Srbije i Unije poslodavaca, u Srbiji je uništena tekovina stogodišnje borbe sveta rada i jedna od osnovnih vrednosti svih evropskih demokratija – socijalni dijalog", piše, između ostalog, u Otvorenom pismu .

opširnije

27.decembar 2008.

Socijalni partneri nisu postigli dogovor

SSSS  PREDSEDNIKA SRBIJE PODSEĆA NA POTPISANI PROTOKOL

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, održanoj u petak, 26.decembra, nije postignut Državni vrh u SSSSdogovor između socijalnih partnera.

Polazeći od činjenice da Vlada Republike Srbije i Unija poslodavaca Srbije ostaju pri stavu da je neophodno zamrzavanje primene Opšteg kolektivnog ugovora, čime se ruši institut kolektivnog pregovaranja i u potpunosti prekida socijalni dijalog. Savez samostalnih sindikata Srbije je uputio dopis predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću da u skladu sa potpisanim Protokolom oProtokol o razumevanju pobudio je pažnju javnosti razumevanju posreduje u postizanju kompromisa.

"Savez samostalnih sindikata Srbije ostaje na stanovištu da se dijalogom i kompromisom mogu rešiti sva sporna pitanja, ali nikako na štetu zaposlenih i ostalih građana Srbije. Vlada Republike Srbije i Unija poslodavaca ne pristajući na kompromis očigledno pokazuju nerazumevanje sveta rada, čime su prouzrokovali i nerazumevanje među socijalnim partnerima", piše između ostalog u dopisu Sindikata predsedniku Tadiću..

01 - 743

25.12.2008.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

G-din MIRKO CVETKOVIĆ, predsednik

 

B E O G R A D

Poštovani gospodine Predsedniče,

U vezi Vašeg dopisa broj 06-00-1267/2008-01, koji ste uputili 24. decembra i izražene spremnosti da se sastanete sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata Srbije, kako bi se nastavili razgovori, želim da naglasim da je Savez samostalnih sindikata Srbije spreman za nastavak dijaloga kao najboljeg načina za pronalaženje rešenja i prevazilaženje problema.

Polazeći od činjenice da je naš zajedički cilj očuvanje makroekonomske stabilnosti Srbije, ublažavanje negativnih posledica svetske ekonomske i finansijske krize, ali ne na štetu zaposlenih i građana Srbije, očekujem da ćete nam u najkraćem roku, a u skladu sa Vašim obavezama, ponuditi termin za razgovor.

O sastavu delagacije koju ću predvoditi, obavestićemo Vas naknadno.

 

S poštovanjem,

PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

23.decembar 2008.

Predsednik Orbović na današnjoj konferenciji poručio

POČINJU SINDIKALNI PROTESTI ŠIROM SRBIJE

Savez samostalnih sindikata Srbije kreće u sve oblike protesta širom gradova Srbije zbog najave Vlade o povlačenju proširenog dejstva i važenja Opšteg kolektivnog ugovora (OKU), najavio je danas predsednik tog sindikata Ljubisav Orbović.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da taj sindikat nije prihvatio predlog Vlade Srbije da se primena proširenog dejstva OKU odloži za godinu dana, zbog čega će već danas početi sa konstantnim protestima, koji će trajati sve dok OKU ne bude bio primenjivan u potpunosti na celoj teritoriji države.

Ukoliko OKU ne bude zaživeo i ako se teret ekonomske krize svali samo na leđima radnika – Vlada mora pasti, upozorio je predsednik Sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović.

On je zatražio od predstavnika vlasti da sačine strategiju izlaska iz krize i da svi ravnomerno podelimo njen teret.

Njegovi sindikalci će već danas, u 13,30 časova, izaći na ulicu i, nakon protestne šetnje do vlade i parlamenta, poslaničkim grupama uručiti svoje zahteve.

Protesti će biti organizovani po celoj Srbiji, koji će kulminirati velikim skupom u Beogradu, na koji će biti pozvani i predstavnici drugih sindikata.

(Tanjug)

23.decembar 2008.

 ŠEFOVIMA POSLANIČKIH GRUPA

U SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

Poštovani,

Na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, koja je danas održana, članovi Veća izrazili su nezadovoljstvo zbog najava Vlade Republike Srbije da će se primena potpisanog Opšteg kolektivnog ugovora, i pored dugotrajnih pregovora i postignutog kompromisa, zamrznuti, čak poništiti.

Nedopustivo jednostrano obezvređivanje potpisa i rušenje autoriteta potpisnika, za SSSS znači socijalnu neodgovornost Vlade RS, marginalizaciju sindikata i socijalnog partnerstva i potpuno ukidanje sistema kolektivnog pregovaranja i kolektivnih ugovora u Srbiji.

opširnije

23.decembar 2008.

Posle sednice Veća SSSS

HITNO SAZVANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

         U sredu 24. decembra 2008. godine sa početkom u 10,00 časova predsednik Saveza samostalnih sndikata Srbije, Ljubisav Orbović sa saradnicima, održaće konferenciju za novinare, na kojoj će predstaviti Odgovor SSSS na Predlog Vlade Srbije o prevazilaženju ekonomske krize i povlačenju proširenog dejstva,kao i važenja OKU .

Konferencija za novinare biće održana u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Beograd, Trg Nikole Pašića br.5, sala na III spratu (salon).

 

23.decembar 2008.

        

Samostalni sindikat Srbije protestvovao ispred Skupštine

Više desetina predstavnika samostalnog sindikata Srbije protestvovalo je danas ispred Skupštine Srbije zbog odustajanja Vlade Srbije od primene Opšteg kolektivnog ugovora i aneksa koji predviđa njegovo prošireno dejstvo na sve poslodavce u Srbiji.

Opšti kolektivni ugovor (OKU) i aneks, koji je pre nekoliko meseci potpisao ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, predviđao je da se od 1. januara za sve zaposlene obračunava topli obrok u iznosu od 15 odsto prosečne mesečne zarade, a regres u visini od 75 odsto prosečne zarade u privredi Srbije. Svaki zaposleni bi na osnovu tog aneksa trebalo da dobiju oko 7.000 dinara mesečno.

Deo sredstava za te namene trebalo je da se obezbedi i iz budžeta, i to za zaposlene u javnom sektoru. (Tanjug)

opširnije

23.decembar 2008.

          01 – 704/1

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

-G-din MIRKO CVETKOVIĆ, predsednik –

                                                                                                                                B E O G R A D

                Predsedniče Vlade,

Na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije koja je u toku, članovi najvišeg organa SSSS upoznati su sa stavovima Vlade RS povodom realizacije odredaba OKU i sadržajem Vašeg predloga mera za ublažavanje negativnih efekata svetske finansijske i ekonomske krize. Isto tako, dobro su upoznati sa predizbornim obećanjima o socijalnoj odgovornosti Vlade i Vašim, i opredeljenjem svih parlamentarnih političkih partija za socijalni dijalog, kao evropsku vrednost koju ćemo, u politici približavanja Evropi, itekako poštovati.

S obzirom na očiglednu kontradiktornost Vaših izjava i aktivnosti, ali u nameri da još jednom, kao mnogo puta do sada, prednost damo razgovoru i dijalogu, pozivamo Vas da članovima Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije javno objasnite predložene mere.

Poštujući Vašu odluku da, uprkos pozivu, ne prisustvujete današnjoj sednici u SSSS, spremni smo da, u 15 časova, kolektivno dođemo na plato ispred zgrade Vlade i saslušamo argumentovano obrazloženje zašto se potpisano zamrzava, pre nego što smo i započeli njegovu primenu. Time se obezvređuju potpisi i ruši autoritet potpisnika, što će građani Srbije, članovi sindikata i birači oštro ocenjivati.

U nadi da ćete, svojim javnim obraćanjem članovima Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije i srpskoj javnosti dokazati svoju spremnost za otvoreni razgovor i dogovore, svoje poštovanje sveta rada i ličnu i socijalnu odgovornost Vlade na čijem ste čelu,

S poštovanjem,

PREDSEDNIK 

Ljubisav Orbović

23.decembar 2008.

                                                                                        Beograd

 Kralja Milana 14

 

 PREDMET:    Amandman na Predlog Zakona o budžetu

                       Republike Srbije za 2009. godinu

 Poštovani/a,

 Predsedništvo Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, na sednici održanoj 12.12.2008. godine, razmatralo je Predlog Zakona o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu, a imajući u vidu neke izjave i najave predstavnika Vlade Republike Srbije da u budžetu za 2009. godinu nisu obezbeđena sredstva za primenu proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora, odnosno za isplatu toplog obroka i regresa zaposlenima koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, te je donelo zaključak, da se obrati poslanicima sa molbom da kao svoj, predlože Narodnoj skupštini Republike Srbije

opširnije

17.decembar 2008.

SEDNICA VEĆA SSSS 23.DECEMBRA

Jedanaesta sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije biće održana u utorak, 23. decembra 2008. godine, u Beogradu, Dečanska 14, sala na I spratu, sa početkom u 11 časova.

Dnevnim redom sednice je predviđeno razmatranje aktuelnih pitanja svetske ekonomske krize i njen uticaj na materijalno-socijalni položaj zaposlenih i privredu Srbije; Nacrt statuta SSS Srbije; realizacija zahteva SSSS sa Prvomajskog protesta i ostalo iz nadležnosti Veća SSSS.

 

15.decembar 2008.

POSLANIČKA GRUPA NOVA SRBIJA

RAZGOVARALA SA PREDSTAVNICIMA SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

O PREDLOGU AMANDMANA NA  BUDŽET REPUBLIKE SRBIJE ZA 2009. GODINU

Dana 15. decembra 2008. godine, po pozivu Poslaničke grupe Nova Srbija, održan je sastanak sa predstavnicima ove Poslaničke grupe.

Sastanku su prisustvovali:

-          ispred Poslaničke grupe Nova Srbija: Velimir Ilić, predsednik Poslaničke grupe, Markićević Miroslav, zamenik predsednika Poslaničke grupe i Srđan Spasojević, član Poslaničke grupe;

-          ispred Saveza samostalnih sindikata Srbije: Slavica Savić, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, Saud Šećeragić, šef odeljenja za pravno-ekonomska i socijalna pitanja u Savezu samostalnih sindikata Srbije i Dr Rajko Kosanović, pravni savetnik predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije.

opširnije

13.decembar 2008.

ZAHTEV REPUBLIČKOM ZAVODU ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

 

                Savez samostalnih sindikata Srbije, uputio je Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje zahtev za obezbedjenje sredstava za isplatu regresa i toplog obroka korisnicima sredstava.

Zahtev je dostavljen:

-          Upravnom odboru Zavoda,

-          Predsedniku Upravnog odbora Zavoda,

-          Direktoru Upravnog odbora Zavoda.

 

Dostavljen je sledeći tekst:

opširnije

12.decembar 2008.

PREDLOG AMANDMANA

NA PREDLOG ZAKONA O BUDŽETU REPUBLIKE SRBIJE ZA 2009. GODINU

Savez samostalnih sindikata Srbije je 12. decembra 2008. godine svim predsednicima Poslaničkih grupa i Poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije, uputio Amandman na Predlog Zakona o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu. 

Predlog Amandmana, dostavljen je sledećim poslaničkim grupama:

opširnije

9.decembar 2008.

Predsednik Orbović održao konferenciju za novinare

STAVOVI PREDSEDNIŠTVA VEĆA SSSS

Povodom aktuelne socijalne i ekonomske situacije u Srbiji predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, sekretar Slavica Savić i potpredsednik Duško Vujović izneli su na današnjoj konferenciji za novinare Stavove Predsedništva Veća SSSS.

 

STAVOVI SSSS

5.decembar 2008.

U utorak konferencija za novinare predsednika Orbovića

STAVOVI PREDSEDNIŠTVA VEĆA SSSS

Povodom aktuelne socijalne i ekonomske situacije u Srbiji predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i njegovi saradnici izneće na konferenciji za novinare Stavove Predsedništva Veća SSSS. Konferencija je zakazana za utorak, 9. decembra 2008. godine, u 10 sati, a biće održana prostorijama SSSS, Beograd, Trg Nikole Pašića 5, sala na trećem spratu (salon).

 

4.decembar 2008.

Oštar protest SSSS ministru Rasimu Ljajiću

NA PAPIRU MRTVO SLOVO

Program pristojnog rada za Republiku Srbiju 2008-2011. godine nije potpisan kako je planirano 4. decembra. Umesto predstavnika SSSS u kabinet ministra rada i socijalne politike stigao je dopis sa argumentovanim obrazloženjem zašto Savez ne može da prihvati potpisivanje ovog dokumenta, te da je neprihvatljivo da se dokumenti od značaja za svet rada obezvređuju već sutradan po njihovom zvaničnom potpisivannju i da bi sudbina Programa pristojnog rada, sudeći po dosadašnjem iskustvu, bila, u najmanju ruku, ista.

opširnije

3.decembar 2008.

Potpredsednik srpske Vlade odgovarao na pitanja Sindikalaca

 

Potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić danas je proveo više od tri sata u razgovoru sa  rukovodstvom SSSS i liderima granskih sindikata. On je tom prilikom rekao  da će do kraja godine biti objavljeni tenderi za privatizaciju svih preostalih društvenih preduzeća u Srbiji, te i da će se modeli privatizacije prilagoditi  svakom konkretnom preduzeću, pri čemu će se voditi računa o socijalnom efektu. Dinkić je rekao da Vlada, poslodavci i sindikat hitno moraju da naprave socijalni dogovor kako bi se što lakše prebrodili efekti svetske ekonomske krize i istakao da ne dolazi u obzir povećanje poreza, ali da bi bilo dobro sprovesti progresivno oporezivanje bogatih.

opširnije

2.decembar 2008.

SAOPŠTENJE

Savez samostalnih sindikata Srbije, kao jedan od potpisnika OKU, najoštrije osuđuje zlonamerne pokušaje da se, neprimerenim izjavama u javnosti i medijima, jednostrano i suprotno zakonu, devalviraju odredbe OKU, koje od 1. januara 2009. godine važe za sve zaposlene u Srbiji.

opširnije

Najviši rukovodioci SSSS učestvovali u radu VSSS u Gornjem Milanovcu

ZNAČAJ PROŠIRENOG DEJSTVA OKU

Predsednik Saveza Ljubisav Orbović i sekretar Veća, Slavica Savić boravili su 27.novembra 2008. u Gornjem Milanovcu.Tokom boravka učestvovali su u radu proširene sednice Veća SSS Gornji Milanovac i razgovarali sa poslovodstvom i predstavnicima sindikalne organizacije MK» RUDNIK».

 Na proširenoj sednici Veća SSS Gornji Milanovac razmatrana su pitanja primene proširenog dejstva OKU i buduća organizacina reforma Saveza, kao i aktivnosti sindikata i problemi zaposlenih u Gornjem Milanovcu.

opširnije

26.novembar 2008.

PRIKAZ MAKROEKONOMSKIHKIH POKAZATELJA

 .

Za dodatne informacije mogu'e je  obratiti se potpisnicima na adrese koje se nalaze na stranicama sajta Saveza samostalnih sindikazta Srbije.

 

Preuzmi POKAZATELJE (.pdf)

Dr Rajko Kosanović

Mr Sanja Paunović

Ljuban Žigmund

25.novembar 2008.

Održan Kongres Pankiparske federacije rada

KRITIČKI PROTIV NEKONTROLISANE GLOBALIZACIJE

Sekretar Veća SSSS Slavica Savić prisustvovala je kongresu Svekiparskog radničkog saveza (PEO) i međunarodnoj Konferenciji posvećenoj problemu migracija koji su održani u Nikoziji od 19. do 22. novembra.

opširnije

22.novembar 2008.

U Vranju održan Okrugli sto pod pokroviteljstvom SLA

 UČEŠĆE ŽENA U NEFORMALNOM SEKTORU

 U okviru Projekta SLA “Sindikati i socijalni dijalog u Srbiji”, u Vranju je 20. novembra 2008. godine održan Okrugli sto pod nazivom ”Učešće žena u neformalnoj ekonomiji”. Okrugli sto je vodila predsednica Sekcije žena SSSS Mira Dimitrijević, a učesnici su bili predstavnici sindikata, lokalne samouprave, Inspekcije rada, Nacionalne službe zapošljavanja, Privredne komore Vranje i Švajcarske organizacije za pomoć svetu rada. Seminaru je prisustvovalo između  30 i 35 učesnika.

opširnije

21.novembar 2008.

Usvojen Predlog izmene Uredbe o prodaji kapitala i imovine javnim tenederom

SINDIKATI U TENDERSKIM KOMISIJAMA

Prema informacijama iz Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, Vlada Srbije je na  sednici, održanoj 20. novembra, usvojila predlog da se izmeni Uredba o prodaji kapitala i imovine javnim tenderom (objavljena u Službenom glasniku RS br 96 od 23. oktobra 2008.).

Naime predmetnom Uredbom, (član 2.) propisano je da se u tenderske komisije imenuju jedan predstavnik jedinice lokalne samouprave prema sedištu subjekta privatizacije, jedan predstavnik subjekta privatizacije i tri predstavnika republičkih organa, čime su iz postupka privatizacije putem tendera isključeni predstavnici zaposlenih, odnosno sindikata. Na zahtev SSSS, a u skladu sa opredeljenjem da sindikat mora da učestvuje u postupku privatizacije od njenog početka, imenom Uredbe i spornog člana iste predstavnici sindikata učestvovaće u radu tenderskih komisija.

19.novembar 2008.

Okrugli sto o Nacrtu zakona o antimobingu

STRAH OD OTKAZA KRIJE MOBERE

Ako je suditi po raspravi za okruglim stolom posvećenoj Nacrtu zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, ovaj dokument Srbija bi mogla uskoro dobiti. Naime, predstavnici sindikata, poslodavaca, države, kao i naučni radnici - učesnici rasprave koju je 19. novembra organizovao SSSS, složili su se da je takav zakon Srbiji neophodan što pre. Razlog je što je zlostavljanje na radu mobing sve učestalija pojava koja u Srbiji poprima razmere epidemije i kojoj, ako već ne može da se u potpunosti stane na put valja postaviti što više brana, kako bi bila predupređena i svedena na što manju meru.

opširnije

18.novembar 2008.

U Lisabonu održana Međunarodna konferencija o izmenama Direktive EU o radnom vremenu

PREDSEDNIK ORBOVIĆ PREDSTAVLJAO SSSS

Međunarodnom skupu na temu izmena Direktive EU o radnom vremenu prisustvovao je Ljubisav Orbović, predsednik SSSS. Skupu koji je organizovala Generalna konfederacija radnika Portugala (CGTP-IN) u Lisabonu, 13-14. novembra 2008. prisustvovali su predstavnici dvadeset  sindikata iz EU i drugih regiona Evrope.

opširnije

15.novembar 2008.

Predsednik Orbović posetio OSV Trstenik i Prvu petoletku

SSSS SE  NAJOŠTRIJE USPROTIVIO NAJAVI MASOVNOG OTPUŠTANJA

Tokom posete Trsteniku, 10.novembra 2008. godine,  predsednik Saveza , Ljubisav Orbović, učestvovao je u radu proširene  sednice Veća SSS opštine Trstenik i razgovarao sa predstavnicima sindikata i poslovodstva preduzaća «Prva petoletka»

opširnije

13.novembar 2008.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Gospodin Mirko Cvetković, predsednik

Poštovani gospodine predsedniče,

Savez samostalnih sindikata Srbije najoštrije protestuje zbog masovnih najava otpuštanja i svakodnevno objavljivanih lista tehnoloških viškova širom Srbije, ali i sporog, nedoslednog reagovanja Vlade i resornih ministarstava, čak, potpunog izostanka reakcija na ove pojave.

Složićete se sa mnom da to nikako nije odlika socijalno odgovorne Vlade, koja je u svojim ciljevima, ali i dokumentima, tu pre svega mislim na Memorandum Vlade o budžetu, ekonomskoj i fiskalnoj politici, isticala otvaranje novih radnih mesta i povećanje zaposlenosti  kao prioritet ekonomske politike do 2010. godine.

opširnije

11.novembar 2008.

Sindikat upozorava na "divlji" način otpuštanja radnika

SOCIJALNIM PAKTOM DO STABILNOSTI

Savez samostalnih sindikata Srbije upozorio je danas da neće dozvoliti "divlji" i nezakoniti način otpuštanja radnika i masovno smanjenje broja zaposlenih koji najavljuju pojedini poslodavci kako bi, pod izgovorom svetske finansijske krize, držali radnike u stalnom strahu i iskorišćavali njihovu radnu snagu.

Predsednik najvećeg sindikata u zemlji Ljubisav Orbović zatražio je od Vlade Srbije da preduzme neophodne mere kako ne bi došlo do masovnog otpuštanja radnika....

(Tanjug)

opširnije

10.novembar 2008.

PREDSEDNICIMA VEĆA SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA

GRADOVA-OKRUGA, GRADA BEOGRADA I

 POKRAJINA VOJVODINE I KOSOVA I METOHIJE

PREDSEDNICIMA SAMOSTALNIH SINDIKATA

ČLANOVIMA STATUTRANOG ODBORA SSS SRBIJE

Poštovani,

Polazeći od zaključaka Veća, prethodnih analiza i materijala o organizacionoj reformi SSS Srbije, kao i stavova i mišljenja sa sednice od 2. jula 2008, Predsedništvo Veća je, na sednici od 10.septembra 2008.godine  ocenilo da je  u Statutu Saveza samostalnih sindikata Srbije potrebno  izvršiti određene izmene i dopune, kojima se otklanjaju sadašnje slabosti u organizovanju i  funkcionisanju Saveza i obezbeđuje efikasnije ostvarivanje uloge na svim nivoima i u svim segmentima delovanja Saveza samostalnih sindikata Srbije.

 Tom prilikom, Predsedništvo je jednoglasno usvojilo Zaključke o polaznim  principima  organizacione  reforme SSS Srbije,koje vam u prilogu dostavljamo.

Sastanak će se održati u utorak, 11. novembra 2008.godine,u Beogradu,Dečanska 14,sala na  I spratu, sa početkom u 11 časova.

S poštovanjem,

PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović s.r.

7.novembar 2008.

Održana zajednička sednica Predsedništva i Statutarnog odbora SSSS

IZMENAMA DO FUNKCIONALNIJE ORGANIZACIJE

Zajednička sednica Predsedništva Veća SSSS i Statutarnog odbora SSSS održana je 7. novembra 2008. Na sednici su, između ostalog, razmatrana pitanja izmena i dopuna Statuta SSS Srbije. U raspravi su podržani osnovni principi organizacione reforme Saveza sadržani u Zaključcima koje usvojilo Predsedništvo, na sednici održanoj 10.septembra, odnosno da je u Statutu Saveza samostalnih sindikata Srbije potrebno izvršiti određene izmene i dopune, kojima se otklanjaju sadašnje slabosti u organizovanju i funkcionisanju Saveza i obezbeđuje efikasnije ostvarivanje uloge na svim nivoima i u svim segmentima delovanja Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Predlozi, mišljenja i sugestije, koji su izneti u veoma iscrpnoj raspravi, kao i oni koji će biti naknadno dostavljeni u pismenoj formi, Statutarni odbor SSSS će koristiti u pripremi predloga Izmena i dopuna Statuta SSSS, koji će biti dostavljen za sednicu Veća.

Zaključci

6.novembar 2008.

PREDSEDNICIMA VEĆA SAVEZA SAMOSTALNIH

SINDIKATA GRADOVA-OKRUGA, GRADA BEOGRADA I

POKRAJINA VOJVODINE I KOSOVA I METOHIJE

Poštovani,

Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavam da je danas  u 10 časova u prisustvu predstavnika SSS Srbije, UGS „Nezavisnost“ i Unije poslodavaca Srbije, ministar rada i socijalne politike, Rasim Ljajić, potpisao Odluku o primeni Opšteg kolektivnog ugovora na sve poslodavce na teritoriji Republike Srbije.

Time su  naši zahtevi da se Opšti kolektivni ugovor primenjuje na sve zaposlene i poslodavce ispunjeni, tako da će od 1.01.2009. godine, svi zaposleni u Srbiji imati ista prava, a poslodavci iste obaveze.

Tekst  Odluke nalazi se na sajtu SSS Srbije: www.sindikat.rs

S poštovanjem,

 

 - preuzmitei OKU                                   w.doc    .pdf

 - preuzmite Odluku o primeni OKU   w.doc    .pdf

 - preuzmite Aneks OKU                       w.doc    .pdf

PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

6.novembar 2008.

Potpisana Odluka o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora

UZ OKU I ANEKS

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić potpisao je danas odluku o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora. Istovremeno predsednici Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnot" , Saveza samostalnih sindikata Srbije i Unije poslodavaca Srbije, potpisali su aneks opšteg kolektivnog ugovora. Ljajić je ocenio da je to novi impuls socijalnom dijalogu u Srbiji, da jača kredibilitet svih socijalnih partnera i podstiče ih na afirmaciju dijaloga. (Tanjug)

Aneks OKU

5.novembar 2008.

Sekretar VSSSS Slavice Savić na seminaru „Fer plate u Evropskoj Uniji“

I N F O R M A C I J A

U organizaciji Saveza hrišćanskih sindikata Holandije (CNV) i Evropskog centara za radničko obrazovanje (EZA) u Driebergen, u Holandiji, održan je, od 30.  oktobra do 2.  novembra, seminar na temu „Fer plate u EU“, kao okvira za razmatranje nejednakosti u platama između polova, politike porodice i učešća žena na tržištu rada.

Učestvovali su predstavnici iz 14 evropskih zemalja, kako predstavnika sindikata, tako i predstavnika nacionalnih instituta i nevladinih organizacija i centara koji se, za potrebe nacionalnih sindikata, bave istraživanjem razlika, njihovih uzroka i posledica.

opširnije

4.novembar 2008.

Ministar za rad potpisuje prošireno dejstvo OKU

VEĆA PRAVA SVIH ZAPOSLENIH

U četvrtak, 6. novembra, ministar rada i socijalne politike dr Rasim Ljajić će  u prisustvu predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS "Nezavisnost i Unije poslodavaca Srbije, potpisati Prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora, čime će svi zaposleni u državi dobiti daleko veća prava, a sindikati efikasan instriment u zaštiti sveta rada.

Svečano potpisivanje će biti obavljeno u  Palati federacije.

29.oktobar 2008.

Rukovodstvo SSSS razgovaralo sa delegacijom PUPS

SPREMNOST ZA KONKRETNU SARADNJU

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić, potpredsednik Veća i predsednik GVSSS Beograda Vlada Andrić razgovarali su 28.oktobra sa delegacijom Partije Udruženih Penzionera Srbije – PUPS, koju su činili predsednik poslaničke grupe Momo Čolaković, poslanik PUPS u Skupštini Srbije Đuro Perić, i zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić. Tema je bila nastavak saradnje na pitanjima bitnim za materijalno-socijalni položaj zaposlenih i penzionera.

opširnije

24.oktobar 2008.

Predsednik SSSS sa saradnicima u poseti SSS Slovenije

UNAPREĐENJE SARADNJE

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić i potpredsednik Draganom Zarubicom otputovali su u trodnevnu posetu Savezu slobodnih sindikata Slovenije.

Cilj posete je dalje jačanje saradnje dve centrale, koja podrazumeva zajedničke aktivnosti i akcije, međusobnu podršku u okviru međunarodnih sindikalnih asocijacija, razmenu iskustava i uključivanje i realizaciju zajedničkih projekata.

„Jačanje saradnje je u obostranom interesu, a pre svega, u interesu zaposlenih u obe države, a za nas je dragoceno iskustvo kolega iz Slovenije, koje nam može pomoći da izbegnemo greške i predupredimo posledice na putu ulaska u evropske integracije“, rekao je predsednik pre odlaska. „Saradnja i dobri odnosi između naše dve centale nisu ništa novo, više puta su potvrđeni konkretnim podrškama koje smo dobili u okviru evropskih i svetskih sindikalnih asocijacija, a siguran sam da i ubuduće ta podrška i pomoć neće izostati“.

 

23.oktobar 2008.

Jugoslav Ristić novi predsednik VSS Kragujevca

ORBOVIĆ SE ZAHVALIO ALEMPIJEVIĆU

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije sa saradnicima je u sredu, 22. oktobra, učestvovao u radu sednice Veća Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, na kojoj je izabran novi predsednik.

Dosadašnji predsednik Dragan Alempijević je iz zdravstvenih razloga podneo ostavku na tu funkciju, pa je u skladu sa Statutom,tajnim glasanjem za predsednika Veća SSS Kragujevca izabran Jugoslav Ristić,koji je do sada bio potpredsednik Veća.

Čestitajući Jugoslavu Ristuću na izboru, predsednik Saveza Ljubisav Orbović se zahvalio na radu i dosadašnjoj saradnji Draganu Alempijeviću, koji je ovu funkciju obavljao u protekih 14 godina i bio član  Predsedništva i Veća SSS Srbije u više saziva.

U obraćanju učesnicima sednice, predsednik Orbović je govorio o aktivnostima Saveza, koje se odnose na realizaciju zahteva za prošireno dejstvo OKU, odnosno, o višemesečnim zalaganjima na sednicama SES-a, da se odredbe OKU primenjuju na sve zaposlene i poslodavce u Srbiji.Takođe, on je najavio da će ovo pitanje biti na dnevnom redu sednice Veća,koja je zakazana za 29.oktobar.

 

21.oktobar 2008.

OSNOVNI MAKROEKONOMSKI POKAZATELJI U REPUBLICI SRBIJI

                 U avgustu 2008. godine prosečna bruto zarada iznosila je 46.222 dinara (ili 570,15 evra), a prosečna neto zarada 33.131 dinar (ili 408, 67 evra). U periodu jul-decembar 2008. godine minimalna zarada neto po radnom času iznosi 78,00 dinara, odnosno za 174 radna časa iznosi 13.572 dinara. Prosečna penzija za kategoriju zaposlenih u avgustu 2008. godine iznosila je 19.020,00 dinara ili 57,41% prosečne mesečne neto zarade u Republici.

U avgustu 2008. godine prosečna potrošačka korpa vredela je 32.692,40 dinara, a minimalna 21.038,79 dinara.

                U avgustu 2008. godine kod Nacionalne službe za zapošljavanje registrovano je 733.679 nezaposlenih lica, a stopa nezaposlenosti je iznosila 24,08%.

opširnije

18.oktobar 2008.

U Sokobanji održan sastanak rukovodstva SSSS sa predsednicima teritorijalnih organizacija

 OKU MORA DOBITI PROŠIRENO DEJSTVO

Tokom boravka u Soko Banji, na inicijativu predsednika SSSS Ljubisava Orbovića, održan je sastanak kojem su  ,pored predsednika, sekretara Veća Slavice Savić i potpredsednika Veća Duška Vukovića i Dragana Zarubice, prisustvovali predsednici pojedinih sindikata delatnosti, predsednici i sekretari gradskih i opštinskih veća i sindikalnih organizacija. Pozdravljajući prisutne predsednik je istakao da je namera bila da se kroz neformalni razgovor, razmene mišljenja i stavovi o planiranim aktivnostima i zadacima Saveza u narednom periodu.

„Najznačajni zadaci koji su pred nama su podizanje nivoa socijalnog dijaloga i vraćanje značaja kolektivnog pregovaranja i kolektivnih ugovora kao i organizacione reforme naše organizacije“, rekao je predsednik.

opširnije

17.oktobar 2008.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović o 100 dana rada Vlade Srbije

SPORA VLADA ZABORAVILA RADNIKE

U Radničko – sportske igre SSSS uključen je veliki broj naših članova, oni koji su se već pokazali u sportskim nadmetanjima, preko svojih sindikalnih organizacija, gradskih i opštinskih veća, kao i granskih sindikata, rekao je Ljubisav Orbović, predsednik SSSS, na konferenciji za novinare upriličenoj povodom otvaranja drugih Radničko – sportskih igara SSSS, 16. oktobra u Sokobanji.

opširnije

 

17.oktobar 2008.

ZAHTEV SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

ZA PONIŠTENЈE ODLUKE O PODIZANЈU CENA

  

Savez samostalnih sindikata Srbije najoštrije protestuje zbog dramatičnog i neprimerenog talasa poskupljenja svega i svačega, koji Srbiju vraća u period za koji smo svi mislili da je ostao iza nas, a koji će iz temelja uzdrmati kućne budžete građana i penzionera.  

Vlada Srbije, koja je povodom 100 dana rada sama sebe neskromno ocenila sa najvišom ocenom, umesto da to prepusti onima koji njen rad osećaju na svojim plećima, kao da je zaboravila da je ključni element iz njenog sopstvenog programa bio jačanje socijalne odgovornosti, a jedan od osnovnih ekonomskih ciljeva – povećanje standarda građana Srbije. 

opširnije

15.oktobar 2008.

Predsednik SSSS odžao konferenciju za novinare

POTPIS PRIRENOG DEJSTVA OKU NAS SEDNICI SES

Pregovori o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora biće nastavljeni naredne nedelje i taj dokument trebalo bi da bude potpisan na sednici Socijalno ekonomskog saveta Vlade Srbije 7. novembra, izjavio je  predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović na konferenciji za novinare

 On je još rekao da će 20. oktobra biti održan Kolegijum Socijalno ekonomskog saveta, na kojem će ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić sa predstavnicima sindikata i poslodavaca sagledati sve probleme u realizaciji proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora.

 "Savez samostalnih sindikata Srbije i dalje ostaje pri stavu da je prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora neophodno Srbiji i da je to znak socijalnog dijaloga. Vrlo je značajno da svi zaposleni u Srbiji imaju ista prva, a svi poslodavci iste obaveze", naveo je Orbovich.

On je dodao da je bi prema proceni Saveza samostalnih sindikata Srbije prossirenim dejstvom Opšteg kolektivnog ugovora plate u Srbiji porasle za osam do deset odsto.

Orbovich je podsetio da bi proširenim dejstvom Opšteg kolektivnog ugovora svi zaposleni u Srbiji trebalo da dobiju topli obrok u vrednosti od 20 odsto prosečne mesečne plate, kao i regres u visini prosečne zarade u mesecu kada se koristi godišnji odmor.

Prema njegovim rečima predstavnici Ministarstva finansija tvrde da se topli obroci i regresi u Srbiji ne isplaćuju iako je to zakonska obaveza, ali su predstavnici sindikata to opovrgli spiskom od 250 velikih kompanija koje ispunjavaju te obaveze.

"Prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora trebalo bi da da uveća procenat procenat minulog rada sa 0,4 na 0,5 i druga prava u okviru nadoknada, kao što su prekovremeni rad, rad vikendom ili državnim praznicima.

(Beta)

Osvrt na prvih 100 dana Vlade (.pdf) klikni

10.oktobar 2008.

Predsednik SSSS prisustvovao sednici ROS građevinarstva

PROŠIRENO DEJSTVO OKU i DALJE U FOKUSU

Na sednici Republičkog odbora, održanoj 9. oktobra 2008. godine , kojoj je prisustvovao i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, razmatrane su dalje aktivnosti oko primene Opšteg kolektivnog ugovora.

Ocenjen je pozitivnim nastup delegacije Saveza samostalnih sindikata Srbije na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije.

Podržan je stav Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije i Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije da se i dalje argumentovano zahteva što hitnije donošenje odluke Ministarstva rada i socijalne politike o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora.

 

10.oktobar 2008.

KVALITET USLUGA JEDINA GARANCIJA OMASOVLJENJA

Kao deo već tradicionalne saradnje Sindikata tekstila, kože i obuće Srbije i ACV-CSC TEKSTURE, u Beogradu je 8. i 9. oktobra 2008. održan seminar na kome su pored predsednika belgijske organizacije Dirka Ojtenhovea učestvovali i predsednik našeg sindikata Radojko Jovanović, članovi Republičkog odbora tekstilaca i kožara, kao i predsednici sindikalnih organizacija u najvećim preduzećima u grani.

opširnije

 

7.oktobar 2008.

U Domu sindikata obeležen 7.oktobar

DOSTOJANSTVEN RAD- DOSTOJANSTVEN ŽIVOT

 

Danas je 7. oktobar - Svetski dan dostojanstvenog rada. Tim povodom je u beogradskom Domu Sindikata , u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije,  održan skup, na kojem je  predsednik  Ljubisav Orbović, između ostalog rekao, da je za dostojanstven rad neophodan socijalni dijalog sa socijalnim partnerom....

opširnije

3.oktobar 2008.

Podsećanja radi

NAJVIŠI DRŽAVNI RUKOVODIOCI OBEĆALI PROŠIRENO DEJSTVO OKU

 

Prilikom potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora na Konvenciji, održanoj 29. aprila ove godine u Centru "Sava ", predsednik Srbije Boris Tadić i ministar Rasim Ljajić, kao i predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramović u svojim govorima su obećali prošireno dejstvo upravo potpisanog dokumenta.

POGLEDAJ VIDEO ZAPIS

2.oktobar 2008.

UČESNICIMA SKUPA POVODOM SVETSKOG DANA

DOSTOJANSTVENOG RADA – 7. OKTOBAR 2008.

                Poštovani,

Savez samostalnih sindikata Srbije, intenzivno se uključio u promovisanje ideje i cilja obezbeđivanja dostojanstvenog rada za sve  zaposlene i građane u Srbiji, u okviru kampanje koju su pokrenule Međunarodna organizacija rada i Međunarodna konfederacija rada,  odnosno   prava na rad, veću zaradu, bolje i bezbednije uslove rada i socijalni dijalog - što  je preduslov za život dostojan čoveka.        

Kao završni čin kampanje za dostojanstven rad u Srbiji, Savez samostalnih sindikata Srbije, vas poziva  da zajedno obeležimo

  

7. oktobar – Svetski dan Dostojanstvenog rada (klikni)

 

25.septembar 2008.

Predsednik SSSS primio delegaciju sindikata Moskve

ZAKONODAVSTVO RAZLIČITO - PROBLEMI ISTI

 

Predsednik Veća SSSS Ljubisav Orbović primio je 23. septembra delegaciju sindikata Moskve sa predsednikom gospodinom Nagajcevim, koja je u višednevnoj poseti Gradskom veću Saveza sindikata Beograda.

Poželevši dobrodošlicu kolegama iz „bratskog sindikata i prijateljskog naroda“ predsednik se zahvalio na čestim podrškama koje je sindikat Rusije i sindikat Moskve pružao Savezu samosstalnih sindikata Srbije u aktivnostima u okviru međunarodnih sindikalnih asocijacija.

opširnije

24.septembar 2008.

Predsednik SSSS na sednici Opštinskog veća Pančeva

PROŠIRENO DEJSTVO OKU NA DAN DOSTOJANSTVENOG RADA

U Pančevu je 22. septembra održana 14. sednica Opštinskog veća saveza sindikata Pančeva, kojoj je prisustvovao i predsednik SSSS Ljubisav Orbović. Pozdravljajući prisutne on je sa zadovoljstvom istakao masovno prisustvo pančevačkog članstva na prvomajskom protestu.

„Od Vlade očekujemo da bude socijalno odgovorna, kao što su to u svojim predizbornim obećanjima pred srpskom javnošću i pred nama u Sindikatu isticali.

opširnije

23.septembar 2008.

Sa konferencije za novinare

SINDIKAT ZA PROŠIRENO DEJSTVO OKU

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je na konferenciji za novinare, održanoj 23.septembra, izjavio   da očekuje da će, kao što je ranije najavljeno, 7. oktobra, na dan kada se obeležava Svetski dan dostojanstvenog rada, biti potpisano prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora.

opširnije

 

18.septembar 2008.

U susret 7.oktobru - Svetskom danu dostojanstvenog rada

RAD NIJE ROBA

Nema dostojanstvenog rada ako je radnik protiv svoje volje bez posla i u uslovima siromaštva, ako se njegova prava iz rada i po osnovu rada zloupotrebljavaju, ako je po bilo kom osnovu diskriminisan, ako zaposleni ne mogu da se sindikalno organizuju kako bi se čula njihova reč ili ako postoje prepreke za efektivan dijalog organizovanih radnika. Dostojanstven rad je po definiciji produktivan faktor.

opširnije

 

5 .septembar 2008.

Sa  sedniceSocijalno ekonomskog saveta

MINIMALAC - 13.572 dinara

Na sednici Socijalno ekonomskog saveta formirana je stručna radna grupa koja ima za zadatak da izračuna efekte proširenog dejstva OKU i da analizira konkurentnost Srbije u odnosu na zemlje u regionu. Radnu grupu će   sačinjavati po jedan predstavnik iz kabineta predsednika,ministarstva finansija, Unije poslodavaca i reprezentativnih sindikata.

opširnije

 

5 .septembar 2008.

Održana proširena sednica VSSS za više opština

REŠENJE U KOORDINIRANIM AKCIJAMA

U Kruševcu je, 5. septembra, održana proširena sednica Veća Saveza samostalnog sindikata za više opština, na kojoj je dominantna tema bila aktuelna situacija u privredi sa posebnim osvrtom na neprivatizovana preduzeća. Sednici su, pored potpredsednika Veća SSSS, Dragana Zarubice i predsednika Republičkog odbora sindikata šumarstva i prerade drveta, prisustvovali predstavnici lokalne samouprave i direktori neprivatizovanih preduzeća u Kruševcu.

opširnije

 

1 .septembar 2008.

ANALIZA

 potrebnih sredstava za isplatu naknade troškova

mesečne ishrane u toku rada i regresa za korišćenje

godišnjeg odmora u skladu sa opštim kolektivnim ugovorom

 

Ova Analiza, kao što to pokazuje i njen naziv, sadrži procenu potrebnih sredstava za isplatu naknade troškova mesečne ishrane u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora, u skladu sa Opštim kolektivnim ugovorom, u slučaju njegovog proširenog dejstva. Podvlačimo, reč je samo o «proceni», jer za računanje tačnog iznosa sredstava bilo bi neophodno raspolagati velikim brojem podataka, od kojih su neki dostupni samo državnim organima.

 

ANALIZA (pdf)                               TABELA (exl)

KOMENTAR ANALIZE (pdf               TABELA 2 (exl)

 

21. avgust 2008.

Prikaz osnovih makroekonomskih pokazatelja u Republici Srbiji

PERIOD JANUAR-JUN 2008.

Klikom na aktivno polje POKAZATELJI moguće je tabelarni prikaz preuzeti u .pdf formatu.

 

1. avgust 2008.

Rukovodstvo SSSS posetilo Veće SSS u Svrljigu

TEŠKA SITUACIJA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, sekretar Slavica Savić i potpredsednik Dragan Zarubica prisustvovali su sednici Veća SSS Svrljig, koja je održana 31.jula 2008.godine. Rukovodstvo SSSS se upoznalo sa aktuelnom situacijom u svrljiškom SSS, koje radi u izuzetno teškim uslovima.

U Svrljigu trenutno radi 100 preduzeća svih oblika svojine i 350 STR raznih delatnosti.

U opštini Svrljig ukupno je zaposleno 2.500 radnika, a na tržištu rada se nalazi 2.200 nezaposlenih osoba. Prosečna zarada za jun u ovoj opštini je svega 14.220 dinara.

Rukovodstvo SSSS je posetilo fabriku MIN-DIV, koja posle izvršene privatizacije uspešno posluje, kao i konfekciju ''David''.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije je upoznao članove SSS Svrljig sa aktuelnim zadacima SSSS i aktivnostima u narednom periodu.

 

7. jul 2008.

Visoki rukovodioci  SSSS u pančevačkoj Azotari

DIREKTOR PREUZEO OBAVEZE

                U nastojanju da bude prevaziđen sukob između poslovodstva i zaposlenih u doskorašnjem hemijskom gigantu, preduzeću Azotara u Pančevu, predsednik SSS Srbije Ljubisav Orbović se, praćen predsednikom SSS Vojvodine Miloradom Mijatovićem i predsednikom Opštinskog Veća Pančevo Milinkom Bodirogom, sastao najpre sa rukovodstvom Samostalnog sindikata preduzeća, a zatim i sa članovima Štrajkačkog odbora, koji čine sva predstavnici tri reprezentativna sindikata u preduzeću. Naglašavajući, u više navrata, da je uloga predstavnika Saveza isključivo savetodavna i iznoseći svoje sugestije u vezi toka daljih aktivnosti, predsednik je istakao da je od presudnog značaja jedinstvo i zajedništvo svih reprezentativnih sindikata, te da odluke donosi samostalno Štrajkački odbor.

opširnije

30. jun 2008.

Rukovodstvo Saveza slobodnih sindikata Slovenije u poseti Veću SSSS

ISTAKNUTA VAŽNOST RAZMENE ISKUSTAVA

                U Srbiji je 26. i 27. juna 2008. kao gost Veća SSSS boravila delegacija Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) u čijem su sastavu bili predsednik Dušan  Semolič, sekretar Milan Utroša, izvršni sekretar Andrej Zorko i sekretar sindikata zaposlenih u trgovini Ladislav Kaluža. Radilo se o još jednom u nizu susreta koji svedoče o tome da razvoj saradnje između naša dva saveza – organizacija koje u svojim zemljama predstavljaju veliku većinu sindikalno angažovanih radnika - ide uzlaznom linijom.

opširnije

20. jun 2008.

Predsednik SSSS na sednici Opštinskog Veća u Aleksincu

U IŠČEKIVANJU PROŠIRENOG DEJSTVA OKU

Proširena sednica Opštinskog Veća Aleksinac održana je 20 .juna, a prisustvovali su joj  predsednik SSS Srbije Ljubisav Orbović, potpredsednik SSSSrbije Dragan Zarubica i predsednici opštinskih Veća Sokobanja, Bor, Knjaževac, Zaječar; Svrljig i Majdanpek.

Na sednici je predsednik opštinsko Veća Dobrica Ranđelović prezentovao opštinsko Veća koje broji više od 3.000 članova. Govorio o posledicama privatizacije, gde je Veće ostalo bez 4.654 članova sindikata i da se na birou nalazi trenutno 9.000 nezaposlenih. Predsednik Orbović je govorio o aktuelnim zadacima sindikata u narednom periodu o reformi Saveza sindikata. U drugom delu izlaganja predsednik je govorio o OKU istćući da je to jedan korak ka njegovoj primemeni, kao i da se očekuje njegovo prošireno dejstvo na ostale poslodavce koji nisu u uniji poslodavaca, ali i pozvao članstvo da se priključe svim oblicima sindikalne borbe, ukoliko to Vlada do jeseni ne potpiše. Kraj sednice je bio posvećen članovima sindikata opštine Aleksinac, koji su postavljali pitanja predsedniku. U diskusiji učešće su uzeli i članovi opštinskih veća koji su primerima iz svojih opština ukazivali na probleme radnika. Na kraju posete predsednik je sa sindikalcima Aleksinca obišao crkvu “Sveta Trojica”, zadužbinu porodice Rajevski.

20. jun 2008.

Održana 9.sednica Veća SSSS

ZAHTEVI BUDUĆOJ SRPSKOJ VLADI

 

Na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, održanoj u četvrtak, 19.juna, razmatran je Izveštaj Štaba protesta o organizovanju Prvomajskog protesta – 2008, zatim finansijski izveštaj o troškovima i obavezama proisteklim organizovanjem pomenutog protrsta, kao i druge aktivnosti koje su se odnosile na realizaciju ove aktivnosti.

opširnije

19. jun 2008.

AZOTARA – PANČEVO

-ORGANIZACIJI SAMOSTALNOG SINDIKATA-

-ZAPOSLENIMA-

Poštovane kolege,

Savez samostalnih sindikata Srbije izražava solidarnost sa opravdanim nezadovoljstvom kako sindikata, tako i svih zaposlenih u preduzeću zbog ugroženih radnih i ljudskih prava i pruža podršku zahtevu da se učini sve kako bi preduzeće opstalo i nastavilo proizvodnju. Katastrofalna privatizacija doprinela je izuzetno teškoj situaciji u preduzeću, rezultirala otpuštanjem radnika, njihovim neodrživim materijalnim položajem, ugrožavanjem radničkih prava i daljem zagađivanju životne sredine.

Svakodnevno smo svedoci da loše privatizacije, bez racionalnih ekonomskih razloga, ne samo bitno umanje vrednost preduzeća, onemoguće kvalitetnu privatizaciju, oživljavanje i nastavak procesa proizvodnje, ugroze lokalnu privredu i omoguće bogaćenje pojedinaca, već, pre svega, dovedu do gašenja ne malog broja preduzeća i ugroze egzistenciju hiljade radnika i njihovih porodica.

Stoga, najiskrenije želim da istrajete u svojim zahtevima, izborite se za svoje pravo da radite i živite od svog rada u ekološki čistoj životnoj sredini, i sačuvate preduzeće u koje ste godinama ulagali svoj rad i za koje ste vezali svoju budućnost. Time ćete, na najbolji način, pokazati da zahtevi radnika nisu ni protiv privrednog oporavka i rasta, ni anti-demokratski, kako ih često etiketiraju, već upravo suprotno, zahtevi u korist Srbije, njene privrede i građana.

Na kraju, uveram vas da će Savez samostalnih sindikata Srbije i ja lično, pružiti punu podršku vašim daljim akcijama na realizaciji opravdanih zahteva.

 

6. jun 2008.

SSSS na 2. Forumu građanskog društva zapadnog Balkana

SINDIKATI PODRŽAVAJU KONCEPT GRAĐANSKOG DIJALOGA

Predsednik SSSS, Ljubisav Orbović, prisustvovao je Drugom Forumu građanskog društva zemalja zapadnog Balkana koji je 4. i 5. juna 2008 godine u Ljubljani organizovao Evropski ekonomski i socijalni Komitet.

Forum je okupio približno 150 učesnika i to, pored predstavnika sindikata, predstavnike organizacija građanskog društva, nevladinih organizacija, predstavnike poslodavačkih asocijacija, evropskih i međunarodnih profesionalnih organizacija i institucija EU.

opširnije

30. maj 2008.

U SSSS održana Konferencija "Socijalni dijalog - put u Evropu"

NE POSTOJI SOCIJALNI DIJALOG

 Predstavnici sindikata zaposlenih u državnoj upravi i policiji ocenili su danas da u Srbiji ne postoji socijalni dijalog, a kao najveći nedostatak naveli su nepostojanje granskih kolektivnih ugovora. Pozdravljajući učesnike  Konfereciji "Socijalni dijalog - put u Evropu" sekretar SSSS Slavica Savić je naglasila da su međusobna saradnja i česti neposredni kontakti od izuzetnog značaja kako za sindikat tako i za članove, te da je neophodno da se još intenzivnije i češće susreću sindikati delatnosti i međusobno srodni sindikati, kako bi i na ovaj način doprineli boljem pozicioniranju.

Predsednik Sindikata zaposlenih u državnoj upravi Njegoš Potežica rekao je  tom prilikom da su zahtevi tog sindikata ne samo socijalnog karaktera, već rešavanje vitalnih pitanja, odnosno poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih.

Potežica je dodao da je osnovno nerešeno pitanje status kolektivnog pregovaranja i kolektivnih ugovora.Prema njegovim rečima, u poslednjih šest meseci stvari su se promenile u poštovanju socijalnih partnera i rešavanja problema zaposlenih u državnoj upravi.

Predsednica Sindikata zaposlenih u pravosuđu Slavica Živanović je navela da se socijalni dijalog poboljšao nakon prošlogodišnjih protesta tog sindikata, ali da još nije ispunjen zahtev o kolektivnim ugovorima, kao i izmena Zakona o platama državnih službenika i nameštenika.

Generalni sekretar Evropske asocijacije zaposlenih u javnim službama Bert van Kalemberg ocenio je da je Srbija, što se tiče sindikalnih prava, napredovala u poslednjih pet godina. Van Kalemberg je kazao da se mentalitet političara u Srbiji promenio, te da su shvatili da o Evropi ne treba samo govoriti, već da je potrebno da se odnos državne uprave i sindikata poboljša kako bi se poboljšalo i upravljanje. Prema njegovim rečima, evropske integracije zahtevaju i bližu saradnju evropskih sindikata.

 

27.maj 2008.

Visoka delegacija Sindikata Republike Srpske u SSSS

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI

 Na otvorenoj sednici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS)   potpisan je protokol o saradnji sa Savezom sindikata Republike Srpske (SSRS).

Protokol o saradnji, koji treba da objedini probleme privrede i zaposlenih dve zemlje u tranziciji potpisali su predsednici SSSS i SSRS Ljubisav Orbović i Ranka Mišić.

opširnije

 

23.maj 2008.

Sa konferencije za novinare predsednika SSSS

PROŠIRENO DEJSTVO ZA OKU

 Predsednik Saveza samostalnih sindikata (SSSS) Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da očekuje da će se odluka o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora naći na narednoj sednici Vlade Srbije.

"Reč je o zahtevu da taj kolektivni ugovor važi za sve zaposlene u Srbiji, da svi zaposleni imaju ista prava i da svi poslodavci u Srbiji imaju istu obavezu. U ovom trenutku opšti kolektivni ugovor važi samo za poslodavce koji su članovi Unije poslodavaca", rekao je Orbović na konferenciji za novinare.

On je objasnio da je zahtev za davanje proširenog dejstva opšteg kolektivnog ugovora upućen ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću.

Orbović je pozvao Ljajića da taj zahtev potpiše u toku naredne nedelje i dodao da će SSSS biti "veoma energičan" ako ne bude dato prošireno dejstvo opštem kolektivnom ugovoru.

On je objasnio da je opšti kolektivni ugovor potpisan 29. aprila u Sava centru u obliku koji je usaglašen pre tri godine između Unije poslodavaca, SSSS i UGS "Nezavisnost".

Opšti kolektivni ugovor stupio je na snagu 17. maja.

Orbović je pozavo danas političke partije koje učestvuju u pregovorima u formiranju Vlade Srbije da što pre formiraju vladu.

"Tražimo evropsku Srbiju, Srbiju u koju će doći investicije, u kojoj će se otvarati nova radna mesta. Tražimo Srbiju koja će imati jednu socijalnu pravdu i jednostavno tražimo da političari tom principu priđu ozbiljno i vrlo jasno izađu sa svojim stavovima, jer nema mnogo vremana za kalkulacije i političke igre u ovom momentu",rekao je on.

(Beta)

13.maj 2008.

Potoisan sporazum SSSS i  ISKOD

PROJEKAT SNAŽENJA SINDIKATA I REGULISANJU TRŽIŠTA RADA

 

U Beogradu je 19. maja 2008. godine potpisan Sporazum o saradnji Saveza samostalnih sindikata Srbije i Sindikalnog instituta za razvoj – UGT Španije. Sporazum su potpisali Ljubisav Orbović, predsednik SSSS i Hose Mansanaves, direktor ISKOD. Ovim otpočinje i veliki projekat u cilju jačanja sindikata u Srbiji i regulisanja tržišta rada, koji bi bio realizovan u narednom dvogodišnjem periodu. Projektom je obuhvaćeno unapređenje sindikalnog obrazovanja za socijalni dijalog, kolektivno pregovaranje i u oblasti međunarodnog radnog prava, te jačanje uloge sindikata u razvoju demokratije i mirnom rešavanju sporova.

Pored Agencije za razvoj Španije, projekat podržavaju i međunarodne sindikalne granske federacije službenika (UNI), metalaca (IMF) i Internacionala obrazovanja (IE).

 

Ljubisav Orbović predvodio delegaciju SSSS u poseti Svekineskoj federaciji sindikata

 KINESKO ČUDO

 

Na poziv Svekineske federacije sindikata, delegacija SSSS, koju je predvodio predsednik Ljubisav Orbović, boravila je u Kini od 7. do 12. maja 2008. U delegaciji su bili potpredsednici Saveza Vlada Andrić, predsednik GV SSS Beograda, Duško Vuković, predsednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije i Miodrag Bradonjić, sekretar PV SSS Vojvodine.

Poseta je rezultat tradicionalno dobrih dugogodišnjih odnosa dva sindikata koje karakteriše razmena mišljenja i iskustava iz sindikalnog rada i njihovih aktivnosti na međunarodnom planu.

opširnije

13.maj 2008.

Informacija o potpisivanju sporazuma SSSS – ISKOD

PROJEKAT SNAŽENJA SINDIKATA I REGULISANJU TRŽIŠTA RADA

 

Institut za razvoj saradnje UGT-a Španije (ISKOD) potpisaće 19. maja 2008. godine projekat sa Savezom samostalnih sindikata Srbije. Predstavnici ISKOD-a na potpisivanju su Pepe Mansanaves, direktor i Barbara Roses, delegat. Predsednik SSSS, Ljubisav Orbović potpisaće u ime Saveza ovaj sporazum vredan 97.000 evra. Ovo svečano potpisivanje je logičan nastavak predugovora koje je sekretar Veća SSSS, Slavica Savić potpisala u aprilu u Madridu i kojim otpočinje projekat za Srbiju u kome će učestvovati SSSS i UGS „Nezavisnost“. Otuda će se potpisivanje obaviti u prostorijama Saveza 19. maja u 10.00 časova, a kasnije u prostorijama UGS-a. Svečanom potpisivanju u obe centrale, trebalo bi da prisustvuje i Jasmin Redžepović, predstavnik Kancelarije MKS-a za jugoistočnu Evropu.

opširnije

8.maj 2008.

Sindikati i poslodavci uputili zahtev Ministarstvi rada

ZAHTEV ZA PROŠIRENO DEJTVO OKU

Na osnovu člana 257. stav 3. Zakona o radu («Sl. glasnik RS» br. 24/05 i 61/05), sva tri učesnika u zaključivanju Opšteg kolektivnog ugovora, odnosno, Unija poslodavaca Srbije, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat «Nezavisnost», podnose zahtev Ministru rada i socijalne politike da donese odluku o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora, odnosno da se isti primenjuje na sve poslodavce u Republici Srbiji.

opširnije

1.maj 2008.

Održan protest članova SSSS u Beogradu

NOVU VLADU ČEKA VELIKO NEZADOVOLJSTVO

" Radnicima Srbije dosta je ugnjetavanja, oni hoće samo da dostojanstveno žive od svog rada i zato tražimo sposobne i poštene političare, koji će nas sa vizijom i hrabrošću voditi u budućnost", poručeno je sa prvomajskog protesta, koji su organizovali članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije.

opširnije

30.april 2008.

SSSS spreman za sutrašnji protest

SVI SMO MI SINDIKAT

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović pozvao je članstvo i ostale građana Srbije, na današnjoj konferenciji za novinare,  da se pridruže prvomajskom protestu, koji je zakazan za sutra, 1. maja, u 11. sati.

Orbović je, tom prilikom, istakao da će se sindikalci i ostali građani okupiti na Trgu Nikole Pašića i odatle krenuti u protestnu šetnju put Kolarčeve ulice, preko Terazija do Vlade Srbije, gde će budućoj vladi Srbije biti ostavljena poruka zaposlenih, nezaposlenih i penzionera, šta ih sve u budućnosti čeka. On je još rekao da će sutra u Beograd pristići najmanje 250 autobusa punih sindikalaca iz cele Srbije, a da će se protestu priključiti i veći broj Beograđana.

Nešto kasnije na štandu Sindikata u Knez Mihailovoj ulici predsednik SSSS je izrazio zadovoljstvo povodom jučerašnjeg potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora sa Unijom poslodavaca i to ocenio kao "veliki pomak u dijalogu u Srbiji, u razgovoru sa poslodavcima i veliki pomak za sve zaposlene u Srbiji".

            "U bliskoj budućnosti očekujemo da ministar za rad i socijalnu politiku da prošireno dejstvo opštem Kolektivnom ugovoru, čime će on obuhvatiti sve zaposlene u Srbiji", istakao je Orbović.

 

29.april 2008.

Danas u Centru"Sava"

POTPISAN OPŠTI KOLEKTIVNI UGOVOR

Posle tri godine odugovlačenja Unija poslodavaca Srbije je u prisustvu predsednika Republike Srbije Borisa Tadića i ministra za rad u Vladi Srbije Rasima Ljajića potpisala Opšti kolektivni ugovor. Ispred sindikata dokumenat su parafirali predsednik SSSS Ljubisav Orbović i predsednik UGS "Nezavisnost "Branislav Čanak, a ispred Unije poslodavaca Srbije predsednik Stevan Avramović.

govor Ljubisava Orbovića                                                     opširnije

25.april 2008.

 Reprezentativni sindikati, poslodavci i Vlada u utorak u Centru "SAVA"

NAPOKON OPŠTI KOLEKTIVNI UGOVOR

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost", kao reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca Srbiie i Vlade Srbije, će u utorak, 29. aprila, posle tri godine odlaganja potpisati Opšti kolektivni ugovor.

Konvencija je zakazana za 11 sati 29.aprila  u Centru "Sava"

Usaglašeni tekst OKU

23.april 2008.

Predsednik SSSS danas kod Borisa Tadića

PROTOKOL O RAZUMEVANJU

U zgradi Predsedništva Srbije danas su u 14 sati predsednik  SSSS Ljubisav Orbović i predsednik Srbije Boris Tadić  potpisali Protokol o razumevanju. Potpisivanje pomenutog protokola je realizacija postignutog dogovora rukovodstva Sindikata i predsednika Tadića, koji je sa najbližim saradnicima prisustvovao  Proširenoj sednici Predsedništva SSSS, održanoj 31.marta.

 

opširnije

21.april 2008.

Predsednik SSSS primio delegaciju SPS

SINDIKAT OTVOREN ZA RAZGOVOR

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović primio je delegaciju Socijalistiučke partije Srbije s predsednikom Ivicom Dačićem na čelu. Pozdravljajući goste Orbović je istakao da je SSSS otvoren za razgovor sa svim političkim opcijama koje u svojim programima nude rešenje gorućih problema, sa kojima su godinama suočeni kako zaposleni i nezaposleni, tako  mladi i penzioneri.

Predsednik SPS Ivica Dačić je tom prilikom istakao da delegacija u SSSS nije došla u sklopu predizborne kampanje, niti kao deo koalicije, već kao stranka koja u svom programu ima socijalnu državu i socijalnu pravdu, kao i brigu o običnom čoveku.

"Nismo došli da tražimo podršku, već da je pružimo vašim opravdanim zahtevima", istakao je Dačić i dodao da će se prvomajskom protestu SSSS priključiti kao običan građanin Srbije i bez stranačkih obeležja, jer je kao takav suočen sa problemima za koje se zalaže SSSS.

22.april 2008.

Održana sednica Veća SSS za više opština u Leskovcu

BRZO I PRECIZNO

Sledeći primer Niša i leskovčani su sjajno pripremili proširenu sednicu Veća SSS za više opština. Radilo se brzo i konkretno. Predsednik Opštinskog Veća Ivan Jovanović je predsednika SSSS Ljubisava Orbovića informisao šta je dosad uradio u Leskovcu i u opštinama za koje je nadležan na sprovođenju Odluke Veća SSSS o organizaciji protesta.

opširnije

22.april 2008.

Sa proširene sednice Veća SSSS za Pčinjski okrug

ŠTO JUŽNIJE TO TUŽNIJE

U Vranju je u utorak, 22.aprila, održana proširena sednica Veća SSSS za Pčinjski okrug, kojoj je prisustvovao predsednik SSSS Ljubisav Orbović na poziv predsednice Mire Dimitrijević.

"Devizu `Što južnije to tužnije` najbolje dokazuje situacija u našem okrugu"...

opširnije

21.april 2008.

U susret velikom Prvomajskom protestu

PRIDRUŽUJU SE DRUGI SINDIKATI I UDRUŽENJA

Savez samostalnih sindikata Srbije organizovaće veliki Prvomajski protest, sa kojeg će poslati poruku vlastima i poslodavcima da je radnicima dosta ugnjetavanja i da hoće dostojanstveno da žive od svog rada, izjavio je danas potpredsednik tog sindikata Dragan Zarubica na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali predstavnici Novog sindikata zdravstva, Policijskog sindikata srbije, Saveza invalida rada Srbije, Demokratskog sindikata penzionera Srbije, Saveza penzionera i Saveza penzionera Beograda. Interesovanje medija za konferenciju je bilo očekivano, a mi prenosimo izveštaj agencije Tanjug.

Članovi najvećeg srpskog sindikata, kojima će se pridružiti i drugi sindikati, okupiće se na Međunarodni dan rada, tačno u podne na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, odake će krenuti u protestnu šetnju do Skupštine i Vlade Srbije, gde će pročitati svoje zahteve, rekao je Zarubica na konferenciji za novinare.

opširnije

18.april 2008.

Ljubisav Orbović i Njegoš Potežica u  VSSS Niša

NIŠLIJE SPREMNE ZA PROTEST

Obilazeći opštinska veća SSSS predsednik Ljubisav Orbović je u pratnji potpredsednika Njegoša Potežice, na poziv predsenika VSSS Niša Mije Ranđelovića, prisustvovao proširenoj sednici VSSS ovog grada.

Obraćajući se članovima VSSS Niša, predsednik Orbović se prvo zahvalio domaćinu na pozivu i istakao da je upravo gospodin Ranđelović primer dobrog domaćina,organizatora i sindikalca.

opširnije

 

17.april 2008.

Predsednik SSSS u Sremskoj Mitrovici

NAŠA SNAGA JE JEDINSTVO I MASOVNOST

U Sremskoj Mitrovici je, 17. aprila održana proširena sednica veća SSS Srermska Mitrovica. Na poziv predsednika, S. Romakova, sednici su prisustvovali Ljubisav Orbović, predsednik SSSS, M. Mijatović, predsednik i M. Bradonjić, sekretar Veća SSS Vojvodine.

Zahvaljujući se na pozivu da prisustvuje sednici, Predsednik je potsetio prisutne na hronologiju događaja koji su predhodili donošenju odluke o protestu i naglasio: „ Nnaša snaga je u jedinstvu, masovnosti.

opširnije

16.april 2008.

U  SSSS danas Okrugli sto

ZAŠTO JE SRBIJA BEZ KOLEKTIVNIH UGOVORA?

Savez samostalnih sindikata Srbije danas je domaćin i trećeg u nizu okruglih stolova, najavljenih pred prvomajski protest. Skupu, koji je počeo u 11 sati prisustvuju predstavnici svih pozvanih državnih institucija, a koliko je tema  značajna svedoči i prisustvo brojnih predstavnika srpskih medija.

Prisutne je pozdravio predsednik SSSS Ljubisav Orbović, a uvodničari su bili Dragan Zarubica, potpredsednik VSSSS i predsednik sindkata metalaca Zoran Vujović. U radu Okruglog stola učestvuju: Zlata Zec (UGS "Nezavisnost"), Stevan Avramović (predsednik Unije poslodavaca Srbije), iz Ministarstva rada i socijalne politike Snežana Lakićević Stojačić, Snežana Bogdanović , Jasenka Čvoro, Ivana Vještica i Rajka Vukomanović, slavica Petrović (Ministarstvo za državnu upravu), Vera Vasić (Ministarstvo nauke), Milanko Perišić(Ministarstvo prosvete), Ružica Stojiljković (Ministarstvo finansija), Mirjana Bjelobaba (PKS),Dragutin Zagorac ( predsednih Udruženih poslodavaca Srbije), Radovan Ristanović (direktor Inspektorata za rad) i savetnik Slobodan Pavković,Dejan Kostić (direktor RA za mirno rešavanje radnih sporova), dr Darko Marinković i dr Živko Kulić (Univezitet "Megatrend"),Frank Hantke (Regionalna kancelariija Fondacije "Fridrih Ebert") i Toma Bušetić (SPS).

opširnije

15.april 2008.

Predsednik SSSS prisustvovao sednici Opštinskog veća Loznice

KORAK BLIŽE PRVOMAJSKOM PROTESTU

Kako je programom aktivnosti i obilazaka organizacionih struktura na teritoriji predviđeno, predsednik SSSS Ljubisav Orbović prisustvovao je  prooširenoj sednici Veća za opštine Loznica, Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik.

Učesnici sednice su se, diskutujući o realizaciji Odluke Veća SSSS o prvomajskom protestu, saglasili sa neophodnošću njegovog održavanja, kako bi postojećoj i budućoj vlasti bila poslana jasna poruka.

 

14.april 2008.

U sredu SSSS domaćin trećeg u nizu Okruglog stola

ZAŠTO JE SRBIJA BEZ KOLEKTIVNIH UGOVORA?

Savez samostalnih sindikata Srbije biće u sredu, 16. aprila, domaćin trećeg u nizu okruglih stolova, na kojem će učesnici pokušati da nađu odgovor na putanje: Zašto je Srbija bez kolektivnih ugovora?

 Predviđeno je da učesnici Okruglog stola budu predstavnici sindikata, Vlade i resornih ministarstava, poslodavačkih organizacija, predstavnici međunarodnih fondacija sa kancelarijama u Beogradu, te  naučni radnici koji se bave ovom problematikom.

Okrugli sto će biti održan  u prostorijama SSSS u Beogradu (Trg Nikole Pašića br. 5), sala na  II spratu, a početak je zakazan za 11 sati.

opširnije

9.april 2008.

Predsednik SSSS na sednici OV u Pirotu

OPOMENA BUDUĆOJ VLASTI

U Pirotu je 8. aprila održana sednica opštinskog Veća kojoj je, na poziv predsednika Dragana Antića, prisustvovao predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović. Upoznajući predsednika sa situacijom u Opštini, Antić je istakao da je veliki broj završenih privatizacija bio loš, da se kupoprodajni, kao i kolektivni ugovori ne poštuju, naročito u delu koji se odnosi na redovnost isplata i visinu zarada, zatim da proizvodnja nije pokrenuta, da je broj nezaposlenih visok (oko 8,5 hiljada), a da je prosečna zarada niža za oko četvrtinu u odnosu na republički prosek.

opširnije

3.april 2008.

Predsednik SSSS nastavio program poseta opštinskim većima

VREME ODGOVORNOSTI

 

 Nastavljajući praksu obilaska opštinskih veća, posle posete većima sindikata u Raškoj i Boru, Predsednik Saveza, Ljubisav Orbović, prisustvovao je proširenoj sednici Opštinskog Veća Subotice. Pored članova Veća, sednici su prisustvovali predsednik i sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Milorad Mijatović i Miodrag Bradonjić  i predsednici sindikalnih organizacija iz Subotice.

opširnije

2.april 2008.

U SSSS održan drugi iz serije najavljenih okruglih stolova

KAKO SMANJITI RAD NA CRNO

 

 Savez samostalnih sindikata Srbije bio je danas domaćin drugog iz najavljene serije okruglih stolova, a "Kamena sala" zdanja SSSS bila je pretesna da primi zainteresovane učesnike i predstavnike medija. Tema Okruglog stola je bila je „Kako smanjiti nezaposlenost i rad na crno“, a akreditovani gosti bili su rukovodilac grupe za mere aktivnog zapošljavanja u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Milena Prica, zamenik ministra za rad i socijalnu politiku Snežana Lakićević Stojačić, direktor inspektorata za rad Radovan Ristanović, pravni savetnik u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza Jelena Aković, Snežana Obreški i Milanka Samurović iz Saveza nezaposlenh, Aleksandar Popović iz Stalne konferencije gradova i opština, savetnik u PKS Dragan Baltovski, predsednik SO Smederevo Saša Radosavljević, koordinator MOR Jovan Protić, član IO SPS Mirjana Dragaš, Tomislav Sekulić iz Saveza omladinskih i studentskih zadruga i Snežana Govedarica predstavnica Ministarstva rada i socijalne politike

opširnije

31.mart 2008.

Predsednik Srbije prisustvovao Proširenoj sednici Veća SSSS

TADIĆ: NOVOJ VLADI ĆE DIJALOG BITI OBAVEZA

 

Predsednik Srbije Boris Tadić sa ministrima ekonomije Mlađanom Dinkićem, finansija Mirkom Cvetkovićem i rada Rasimom Ljajićem prisustvovao je današnjoj Proširenoj sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije. Više od pet sati su predsednik i ministri odgovarali na pitanja predsednika granskih sindikata, ali i izražavali zaprepašćenje činjenicama koje su iznosili sindikalci. Posle uvodnog izlaganja predsednika SSSS Orbovića, u kojem je na uverljiv način iskazano nezadovoljstvo zaposlenih odsustvom socijalnog dijaloga sa svim mogućim posledicama, te  i pitanja predsednika granskih sindikata, Boris Tadić se upustio u neobično dugu diskusiju, koja je okončana zaključkom da kolektivni ugovori moraju biti potpisani, kao i će sledećoj vladi socijalni dijalog biti obaveza, a da će on, kao predsednik, to nadgledati. Tokom pauze Boris Tadić i Ljubisav Orbović su dali izjavu za novinare, s obzirom na to da je sednica bila zatvorena za javnost.

opširnije

20.mart 2008.

Sindikat Beograda o mobingu

PSIHOLOŠKI TEROR U POSLOVNOM ŽIVOTU

 

Na skupu koji je organizovao Savez samostalnih sindikata (SSS) Beograda ukazano je da ovakve rasprave imaju za cilj da se, u skladu sa preporukom Komisije Evropske Unije u Srbiji, ubrza donošenje posebnog zakona o mobingu jer Zakon o radu ovaj problem rešava donekle - u delu o diskriminaciji na poslu.

opširnije

20.mart 2008.

PREDSEDNICIMA REPUBLIČKIH ODBORA SINDIKATA

PREDSEDNICIMA VEĆA SSS NA TERITORIJI

 Poštovane kolege,

 Obaveštavamo vas da će se 27. i 28. marta 2008. godine, u hotelu ''Breza'' u Vrnjačkoj Banji, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije, održati tematsko-informativni skup za predsednike Veća SSS sa teritorije i republičkih odbora sindikata.

opširnije

19.mart 2008.

U Novom sadu održana proširena sednica VSSSV

 PROTEST -  RADNA OBAVEZA

 „Očekujem da ćemo danas razgovarati o konkretnim, tehničkim detaljima organizovanja prvomajskog protesta, a ne o razlozima našeg nezadovoljstva, oni su dobro poznati. Odluka Veća o održavanju protesta zaposlenih u Srbiji doneta je 28. februara. Ako je bilo dilema da li u proteste, kada i zašto, trebalo je o tome razgovarati pre njenog usvajanja, bilo direktno ili preko vaših predstavnika u Veću SSSS. Sada, kada je odluka doneta na najvišem organu Saveza između dva Kongresa, ponavljam, zadatak je i radna obaveza svih nas, sindikata i pojedinaca u njima, tu naročito mislim na sindikalne funkcionere na svim nivoima organizovanja da odluku dosledno, odgovorno i na najbolji način realizujemo.

opširnije

18.mart 2008.

SSSS bio domaćin prvog iz serije okruglih stolova

SINDIKATI ZA ŠVAJCARSKU FORMULU

Učesnici Okruglog stola "Izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju", održanog u sredu, 18.marta, saglasili su se da je reforma sistema PIO neophodna, a Savez samostalnih sindikata Srbije je pozvao prisutne da se ujedine oko zahteva  da se u novom zakonu zadrže postojeće odredbe po kojima prosečne penzije ne mogu biti niže od 60 odsto od prosečne zarade, jer čak ni "švajcarska formula" ne obezbeđuje ostvarivanje ovog procenta.

opširnije

13.mart 2008.

Beleška sa proširene sednice VSSS Bačke palanke

NEODAZIVANJE PROTESTU NEMA OPRAVDANJE

 

Proširena sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Bačka Palanka održana je 13. marta 2008. godine. Pored članova Veća, sednici su, na poziv predsednika opštinskog Veća Gorana Milića, prisustvovali predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić, predsednik i sekretar Veća SSS Vojvodine Milorad Mijatović i Miodrag Bradonjić, kao i predsednici sindikalnih organizacija.

opširnije

11.mart 2008.

Predsednik SSSS primio delegaciju Ministarstva za rad i socijalnu politiku

ZA DIJALOG NEOPHODNI SOCIJALNI PARTNERI

Predsednik Ljubisav Orbović sa saradnicima primio je 11. marta, u prostorijama SSSS, predstavnike Ministarstva za rad i socijalnu politiku Snežanu Stojačić Lakićević, Ljiljanu Radifković i Radeta Savićevića. U razgovoru, prisutni su se saglasili da je položaj penzionera u Srbiji izuzetno težak i da će u mesecima koji dolaze biti još teži.

opširnije

6.mart 2008.

Predsedniko SSSS  prisustvovao sednici Veća SS Kruševac

NEZADOVOLJSTVO SOCIJALNIM POLOŽAJEM

Na poziv Milenka Mihajlovića, predsednika Veća Saveza samostalnih sindikata Kruševac, predsednik SSSSrbije Ljubisav Orbović prisustvovao je 6. marta, otvorenoj proširenoj sednici Veća Kruševac.

opširnije

4.mart 2008.

Rukovodstvo SSSS pozvalo članstvo i građane da se pridruže prvomajskom protestu

MIRNO I DOSTOJANSTVENO

Odsustvo socijalnog dijaloga, kolektivnih ugovora na nacionalnom nivou, nizak standard građana, više od 100.000 zaposlenih koji ne primaju platu za svoj rad, 800.000 ljudi na tržištu rada, loš status penzionera zbog nepromenjenog Zakona o PIO su veoma ozbiljni razlozi zbog kojih Savez samostalnih sindikata Srbije poziva članstvo i građane na prvomajski protest, objasnio je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

opširnije

4.mart 2008.

ZAŠTO SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE 

ORGANIZUJE PRVOMAJSKI PROTEST?

 

Savez samostalnih sindikata Srbije, svi samostalni sindikati, mnoge naše sindikalne organizacije i celokupno članstvo već duže vreme na različite načine izražavaju svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem ukazujući poslodavcima i vlastima u Srbiji:

opširnije

3.mart 2008.

VEĆIMA SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA GRADOVA-

OKRUGA, GRADA BEOGRADA I POKRAJINA VOJVODINE

I KOSOVA I METOHIJE

 

Poštovani,

Na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, koja je održana 28.februara 2008.godine, usvojena je Odluka o organizovanju Prvomajskog sindikalnog protesta – 2008.

Tim povodom, na konferenciji za novinare, koja će se održati  u utorak, 4.marta 2008.godine, predsednik Saveza, Ljubisav Orbović, će upoznati javnost sa Odlukom i razlozima za organizovanje  Prvomajskih sindikalnih protesta – 2008.

U prilogu vam dostavljamo tekst sa kojim bi predsednici veća Saveza samostalnih sindikata u svojim sredinama, takođe upoznali javnost, odnosno održali konferencije za novinare u sredu, 5.marta 2008.godine.

Sva ostala dokumenta koja se odnose na organizovanje Prvomajskog sindikalnog protesta, dostavićemo vam blagovremeno.

U očekivanju da ćemo  ovu  aktivnost zajednički uspešno realizovati,

PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

25.februar 2008.

Predsednik i potpredsednik SSSS prisustvovali sednici OVSSS Čačka

REFORMA GARANT RESPEKTABILNOSTI

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović i potpredsednik Veća SSSS Dragan Zarubica prisustvovali su, na poziv predsednika Opštinskog veća Saveza samostalnih sindikata Čačka Vladimira Avramovića, proširenoj sednici Predsedništva ove organicije.

Na početku izlaganja o zadacima koji nas očekuju, predsednik je informisao prisutne da je Savez uputio saopštenje povodom jednostranog proglašenja takozvane nezavisne države Kosovo, u kojem je taj čin oštro osuđen kao grubo narušavanje teritorijalne celovitosti Srbije, te i kao akt najgrubljeg kršenja načela međunarodnog prava i osnovnih ljudskih prava.

opširnije


Povodom usvajanja deklaracije kojom se, protivno načelima međunarodnog prava i ukupnog međunarodnog pravnog poretka, jednostarno i nelegalno, na delu teritorije suverene evropske države, proglašava takozvana nezavisna država, prekrajaju granice i narušava teritorijalni integritet Republike Srbije,

 Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije

P O Z I V A

 sve članove sindikata, zaposlene i građane Srbije da, 21. februara, izlaskom u 17 časova na ulice Beograda, kao i izlaskom na ulice u ostalim gradovima u Republici Srbiji, uz istaknuta  državna obeležja dostojanstveno i odlučno, iskažu svoje neslaganje sa samovoljom, bez presedana u novijoj istoriji.

Predsednik

Ljubisav Orbović


20.februar 2008.

Savez Samostalnih sindikata Srbije pozvao članstvo na dostojanstven protest

OSUDA PROGLAŠENJA NEZAVISNOSTI KOSOVA I METOHIJE

Sekretar Saveza  samostalnih sindikata Srbije Slavica Savić,  potpredsednici  Duško Vuković, Njegoš Potežica i članovi Predsedništva Zoran Malenović, Radan Milovanović i Zoran Vujović pozvali su na današnjoj konferenciji za novinare članstvo i ostale građane da izađu sutra na ulice i dostojanstveno izraze neslaganje i osudu samovolje dela međunarodne zajednice bez presedana u novijoj istoriji

opširnije


18.februar 2008.

 SAOPŠTENJE

Savez samostalnih sindikata Srbije oštro osuđuje usvajanje deklaracije kojom se, protivno načelima međunarodnog prava i ukupnog međunarodnog pravnog poretka, jednostarno i nelegalno, na delu teritorije suverene evropske države, proglašava nezavisna država.

Prekrajanje granica i narušavanje teritorijalnog integriteta  presedan je čije su posledice nesagledive, naročito imajući u vidu globalne integrativne procese, međuzavisnost privreda, uspostavljene poslovne veze i ukupan svetski poredak baziran na poštovanju prava i Povelji Ujedinjenih Nacija.

opširnije


18.februar 2008.

Rukovodstvo SSSS prisustvovalo sednci OV Jagodine

ČAROBNA FORMULA NE POSTOJI

Predsednik SSSS, Ljubisav Orbović i sekretar Veća SSSS, Slavica Savić, na poziv predsednika OV Jagodina, Miroslava Gajića,  prisustvovali su proširenoj sednici Opštinskog Veća Jagodina, održanoj u utorak, 12. februara. Očekuju nas ozbiljni zadaci, koje možemo podvesti pod dva osnovna, a to su predstojeći protesti kojima ćemo javno izraziti svoje nezadovoljstvo položajem zaposlenih, nezaposlenih, mladih i penzionera i planirana reforma Saveza u cilju njegovog jačanja i modernizacije, rekao je predsednik obraćajući se domaćinima.

opširnije


8.februar 2008.

A  P  E  L

SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

 

povodom najnovije krize u vladajućoj koaliciji,

koja je dovela do paralize i blokade rada Vlade i Skupštine

upućen predstavnicima najviših državnih organa u Srbiji

Gospodo!

Svojim ponašanjem destabilizujete i onako komplikovanu i tešku situaciju. Haos koga proizvodite ne odgovara nikome, a najmanje privredi ove zemlje. Najveća šteta za Srbiju je gubitak vremena. Izgubili smo već nekoliko decenija, a svaki novi dan je još jedan novi gubitak.

Bavite se opstrukcijom, podmećete jedni drugima, svađate se i nadgornjavate, umesto da stranačke razmirice ostavite po strani i radite svoj posao za koji ste izabrani i za koji primate platu.

Da li Vam je poznato da Savez samostalnih sindikata Srbije, svi samostalni sindikati i celokupno polumilionsko članstvo od Kosova do severa Srbije već duže vreme ukazuju vlastima u Srbiji:

opširnije


8.februar 2008.

Predsednik SSSS prisustvovao sednici Veća SSS Sombora

PRIVATIZACIJA I EU, ALI NE NA ŠTETU RADNIKA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović sa saradnicima, učestvovao je u četvrtak, 7.februara, u radu proširene sednice Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Sombor.

On je, tom prilikom, učesnike sednice upoznao sa aktuelnim zadacima Saveza samostalnih sindikata Srbije, od kojih je najznačajnija realizacija zaključaka Veća i priprema protesta.

opširnije


7.februar 2008.

PREDSEDNICIMA REPUBLIČKIH ODBORA

PREDSEDNICIMA VEĆA SSSS NA TERITORIJI

Poštovane kolege,

Obaveštavamo vas da će u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije, od 12 do 14. februara 2008. godine, u sokobanjskom hotelu ''Zdravljak'' biti održan seminar za sekretare i stručne saradnike iz Veća SSS sa teritorije i iz republičkih odbora. Na seminaru će biti razgovarano o:

opširnije


5.februar 2008.

Održana sednica Predsedništva VSSSS

 PREDLOŽEN DATUM PROTESTA

 U pripremi sednice Veća SSS Srbije, 5. februara održana je sednica Predsedništva sa predsednicima samostalnih sindikata, na kojoj je  razmotren operativni plan  organizovanja protesta Saveza, zatim, informacija o izjašnjavanju samostalnih sindikata i veća SSS na teritoriji o protestu, kao  i predlog odluke o datumu održavanja protesta u Beogradu. Kako je zaključeno, sednica Veća SSS Srbije, na kojoj bi bila usvojena Odluka o datumu i strategiji protesta , planirana je za kraj februara 2008. godine.


3.februar 2008.

 

Delegacija SSSS posetila Savez sindikata Republike Srpske

ISTI PROBLEMI ZAPOSLENIH

Delegacija Saveza samostalnih sindikata Srbije, koju su sačinjavali predsednik Ljubisav Orbović, sekretar Slavica Savić i potpredsednik Duško Vuković posetila je, od 31. januara do 1. februara, Savez sindikata Republike Srpske u Banja Luci.

Tokom posete, delegacija SSSS je razgovarala sa predsednicom Rankom Mišić i generalnim sekretarom Velkom Odžaković, a primio ih je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Boško Tomić. U razgovorima delegacija dva Saveza je istaknuto obostrano zadovoljstvo zbog susreta i nastavka dosadašnje saradnje, s obzirom na zajedničke interese i probleme zaposlenih i sindikata u obe države. U tom cilju dogovoreno je da u aprilu ove godine u Beogradu bude održana zajednička sednica predsedništava veća Saveza  samostalnih sindikata Srbije i Saveza sindikata Republike Srpske.


1.februar 2008.

Odluka Socijalno - ekonomskog saveta

 MINIMALNA ZARADA PO RADNOM ČASU 70 DINARA

 Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije na sednici održanoj dana 31.01.2008. godine doneo je Odluku o minimalnoj zaradi, prema kojoj:

 “Minimalna zarada za period januar-jun 2008. godine iznosi 70,00 dinara (neto) po radnom času”.              U odnosu na dosadašnju minimalnu zaradu po radnom času, koja je iznosila 63,50 dinara, minimalna zarada za period januar – jun 2008. godine veća je za 10,24%.

opširnije


29.januar 2008.

Predstavnici SSSS razgovarali sa delegacijom Evropskog ekonomsko-socijalnog komiteta ( EESK)

 

Evropska komisija je od EESK-a zatražila da izradi studiju o stanju građanskog društva u Srbiji, s posebnim osvrtom na stanje u kome se nalazi nevladin sektor (NVO). Kao rezultat toga nastao je preliminarni izveštaj studijske grupe EESK (Ekonomsko-socijalnog saveta Evropske unije) koji je nedavno predočen našim socijalnim partnerima i nevladinim organizacijama. Sastanak, koji je 29. januara 2008. godine upriličen u prostorijama beogradske kancelarije EU.

opširnije

28.januar 2008.

OSTVARIVANJE PRAVA GRAĐANA NA BESPLATNE AKCIJE

 Zakonom o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije („Sl. glasnik RS“, br. 123/07) utvrđeno je pravo građana na novčanu naknadu od prodaje akcija već privatizovanih društvenih preduzeća i pravo na jednak broj besplatnih akcija u sledećim preduzećima: NIS, Telekom Srbija, EPS, JAT, Aerodrom, Galenika.

  Ovim zakonom propisano je i pravo zaposlenih i bivših zaposlenih u ovim preduzećima na besplatne akcije ovih preduzeća.

  Lica koja se prijave kao građani za besplatne akcije i novčanu naknadu, ne mogu istovremeno  ostvariti pravo na besplatne akcije kao zaposleni ili bivši zaposleni u ovim preduzećima. 

  Zaposleni koji su zaposleni u navedenim preduzećima, a imaju mali broj godina radnog staža ( jedna ili dve godine radnog staža) treba da se opredele koji osnov ostvarivanja prava na besplatne akcije je za njih povoljniji.

opširnije

28.januar 2008.

 

U očekivanju dogovora o minimalnoj zaradi

PREDLOG SSSS

 Savez samostalnih sindikata Srbije predlaže da minimalna zarada ne može biti niža od 40% prosečno isplaćene zarade u Republici Srbiji. Imajući u vidu da prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena za decembar 2007. godine iznosi 34.471 dinara, minimalna cena rada po času za period januar - jun 2008. godine treba da iznosi 80 dinara (neto) po radnom času.

opširnije

26.januar 2008.

Predsednik i sekrtarar SSSS prisustvovali podeli pehara u Nišu

SPORTSKI SUSRETI I NA NIVOU SINDIKALN CENTRALE

 

Predsednik SSSS, Ljubisav Orbović i sekretar Veća, Slavica Savić, prisustvovali su u petak, 25. januara, svečanoj dodeli pehara, plaketa i diploma najuspešnijim takmičarima na » Radničko sportskim susretima - Niš 2007 godine.»Tokom boravka u Nišu, predsednik Saveza, Ljubisav Orbović, sastao se sa predstavnicima sindikalne organizacije policijske uprave u Nišu.

opširnije

24.januar 2008.

Ljubisav Orbović izneo stavove SSSS povodom privatizacije NIS

JAVNA OPOMENA VLADI

"Savez samostalnih sindikata Srbije ne želi da se upliće u međudržavni sporazum Srbije i Rusije, ali upozorova da je deo tog sporazuma i privatizacija Naftne industrije Srbije", rekao je na konferenciji za novinare predsednik SSSS Ljubisav Orbović i tom prilikom uputio Vladi Srbije javnu opomenu da NIS ne privatizuje Sporazumom, već javno.

Stav Sindikata, koji je izneo predsednik Orbović na konferenciji za novinare, deo je Zaključaka Veća SSSS od 13. novembra, a na jedan od njih ovom prilikom podsećamo

opširnije

24.januar 2008.

U SSSS danas konferencija za novinare

PREDSEDNIK ORBOVIĆ O PRIVATIZACIJI NIS

U sali na trćem spratu zdanja Saveza samostalnih sindikata Srbije (Trg Nikole Pašića 5) danas će u  13 sati biti održana konferencija za novinare, na kojoj će predsednik SSSS Ljubisav Orbović govoriti o stavu Sindikata prema privatizaciji Naftne industrije Srbije.

 

17.januar 2008.

Predsednik SSSS predvodio delegaciju "Šinvoza" na sastanku sa ministrom Dinkićem

SLUČAJ POD DRŽAVNOM LUPOM

Preuzimanje obaveze Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja da istog momenta pokrene postupak kod nadležnih institucija za ispitivanje načina na koji je privatizovano i način na koji je u stečaj uvedeno zrenjaninsko preduzeće "Šinvoz", rezultat je sastanka ministra Mlađana Dinkića sa delegacijom Sindikata "Šinvoza", koju je predvodio predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

opširnije

8.januar 2008.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Dr Vojislav Koštunica

PREDMET:  Privatizacija Naftne industrije Srbije

Poštovani,

Neposredno pred novogodišnje praznike, preko sredstava informisanja, obavešteni smo da se «tajno» sprema privatizacija, odnosno prodaja većinskog paketa kapitala Naftne industrije Srbije.

Dodatnu konfuziju i kontraverze izazvale su izjave više ministara Vlade Republike Srbije o načinu privatizacije NIS-a, uslovima i visini sredstava za koja treba prodati većinski deo kapitala Naftne industrije Srbije.

Savez samostalnih sindikata Srbije smatra da je neodgovorno sprovođenje  privatizacije Naftne industrije Srbije bez prethodnog obavljanja razgovora sa reprezentativnim sindikatima.

opširnije

28.decembar 2007.

Sa 22.proširene sednice VSSSS

ZDRAVLJE, MUDROST I SREĆA NAJPOTREBNIJI

U Beogradu je, 27. decembra održana 22., proširena sednica Predsedništva Veća SSSS, kojoj su, pored članova Predsedništva, prisustvovali predsednici sindikata delatnosti.

U diskusiji koja je vođena ponovljeno je da se strategija i operativni plan protesta moraju vrlo pažljivo pripremiti, a ciljevi jasno istaći.

opširnije

22.decembar 2007.

Održana 8.proširena sednica VSSSS

SNAGA U SOLIDARNOSTI I ZAJEDNIŠTVU

U Novom Sadu je, 21.decembra 2007. godine održana Osma, proširena sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, kojoj su, pored predsednika opštinskih veća i poverenika u Vojvodini prisustvovali predsednik Saveza, Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić i potpredsednici Veća SSSS Vlada Andrić, Dragan Zarubica i Duško Vuković.

opširnije

17.decembar 2007.

Održan sastanak sa predsednicima veća i sindikata delatnosti

NEZADOVOLJNE SVE KATEGORIJE STANOVNIŠTVA

Nastavljajući aktivnosti na organizacionim reformama Saveza samostalnih sindikata Srbije, 14. decembra 2007. godine, održan je sastanak sa predsednicima veća Saveza samostalnih sindikata i samostalnih sindikata delatnosti, na kome su razmatrana aktuelna pitanja funkcionisanja SSS Srbije.

U okviru toga, rasprava je vođena, pre svega o tri aktuelne teme, odnosno o Operativnom planu realizacije zaključaka Veća i organizovanja protesta, saglasno zaključcima Veća, od 13.11, zatim o pravcima Organizacione reforme Saveza u cilju jačanja, poboljšanja kvaliteta usluga i efikasnosti u zaštiti prava zaposlenih, a u okviru buduće reorganizacije Saveza, kao njen integralni deo, o problemu rešavanja mogućih tehnoloških viškova u opštinskim većima i povereništvima.

opširnije

15.decembar 2007.

SPREMNOST ZA SARADNJU

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić i potpredsednik Veća Dragan Zarubica, sastali su se u petak, 14. decembra, sa Milošem Bugarinom, predsednikom Privredne komore Srbije. U razgovoru je istaknuto da je socijalni dijalog preduslov privrednog razvoja Srbije, boljeg života njenih građana i ravnopravnog učešća Srbije u međunarodnoj podeli rada. Tom prilikom obostarno je izražena spremnost da saradnja između Privredne komore Srbije i Saveza samostalnih sindikata Srbije u narednom periodu bude intenzivnija, konstruktivnija, uz međusobno uvažavanje predloga i inicijativa, a zajednički projekti i konsultacije češći.

 

14.decembar 2007.

INFORMACIJA

o aktivnosti Saveza samostalnih sindikata Srbije povodom Nacrta  i Predloga  zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije i Koncepta  privatizacije javnih preduzeća

 

Do današnjeg dana objavljeno je devet radnih verzija Nacrta ovog zakona od strane Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Savez samostalnih sindikata Srbije davao je određene primedbe i sugestije na svaku radnu verziju Nacrta zakona. Najveći broj primedbi i sugestija Saveza samostalnih sindikata Srbije prihvaćen je od strane Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i ugrađen u tekst Nacrta zakona, odnosno Predloga zakona. Na sednici Vlade Republike Srbije, održane  dana 6.12.2007. godine, utvrđen je Predlog zakona, koji je dostavljen Narodnoj skupštini Republike Srbije na razmatranje i usvajanje.

Savez samostalnih sindikata Srbije, uputio je 20 Amandmana na Predlog zakona koji su dostavljeni svim poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini Republike Srbije i predlagaču - Vladi Republike Srbije i Ministarstvu  ekonomije i regionalnog razvoja, sa predlogom da ih prihvate i kao svoje dostave Narodnoj skupštini Republike Srbije na razmatranje. 

opširnije

10.decembar 2007.

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA LJUDSKIH PRAVA

Na 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, članovi Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije, podsećaju Vas da i mi mladi Srbije imamo pravo na:

s obrazovanje i upoznavanje sa našim osnovnim ljudskim pravima i slobodama!

s slobodan izbor zaposlenja nakon školovanja i studija!

s zaštitu od nezaposlenosti!

vpravične i zadovoljavajuće uslove rada!

s pravednu i zadovoljavajuću zaradu koja obezbeđuje egzistenciju koja odgovara ljudskom   dostojanstvu i koja će ako bude potrebno biti upotpunjenja drugim sredstvima socijalne zaštite!

s angažovanje na unapređenju kvaliteta života;

s promovisanje ideja jednakih mogućnosti i pristojnog rada za mlade!

s integarciju  mladih u  sindikalne organizacije na svim nivoima organizovanja!

s sprečavanje diskriminacije mladih na radnom mestu

7.decembar 2007.

Sastanku Sindikata poljoprivrede prisustvovao i resorni ministar

USPOSTAVLJEN KVALITETAN DIJALOG

U Beogradu je u petak, 7.decembra 2007. godine, održan sastanak Republičkog i Pokrajinskog odbora  Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije, kojem je prisustvovao Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije sa saradnicima.

opširnije

3.decembar 2007.

Zajednički seminar SSSS, saveza sindikata Švedske, Sindikata tekstila i švedskog sindikata IFMETALL

NOVO VREME ZAHTEVA NOVI SINDIKAT

Republički odbor sindikata tekstila, kože i obuće Srbije, zajedno sa Savezom sindikata i švedskim sindikatom IFMETALL organizuje, u Beogradu, 3. i 4. decembra seminar na temu „Novo vreme zahteva novi sindikat“, čime započinje realizacija istoimenog, trogodišnjeg projekta.

U ime Veća SSSS, učesnike je pozdravila sekretar Veća, Slavica Savić, i poželela uspeh u daljem radu. Seminari ovog tipa izuzetno su značajni za jačanje sindikata, njegovo prilagođavanje promenjenim uslovima rada i života, efikasniju zaštitu prava zaposlenih i njihovih zarada, naročito u privrednim granama u kojima je udar tranzicije bio najbolniji. Iskustva razvijenih zemalja, kakva je Švedska, njihova ne samo finansijska, već i stučna podrška i iskustvo, pomoći će nam u našem svakodnevnom radu, ali i dugoročnije, istakla je Slavica Savić.

1.decembar 2007.

U Nišu održana redovna sednica Predsedništva SSSS

SINDIKAT NEZADOVOLJAN SOCIJALNIM DIJALOGOM

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije održalo je redovnu sednicu 1. decembra u Nišu, a prisustvovali su joj i članovi Presedništva GV SSS Niša. Praksa održavanja sednica van Beograda, biće i u buduće nastavljena, istakao je predsednik, Ljubisav Orbović, kako bi na što konkretniji način bili sagledani problemi zaposlenih i delovanje sindikata u pojedinim regionima u Srbiji u cilju definisanja daljih koraka i zajedničke akcije u njihovom prevazilaženju.

opširnije

29.novembar 2007.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja na sednici Predsedništva SSSS

SINDIKAT ZA DRŽAVNU KONTROLU NAD VLASNIŠTVOMJAVNIH PREDUZEĆA

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić sa saradnicima prisustvovao je danas proširenoj sednici Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Srbije i odgovarao na pitanja sindikalnih lidera koja su se odnosila na koncept privatizacije javnih preduzeća, Nacrt zakona o pravu na besplatne akcije koje građani ostvaruju u procesu privatizacije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji.

opširnije

28.novembar 2007.

INFORMACIJA

sa sastanka u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja

U ponedeljak, 26. novembra 2007.godine u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, održan je sastanak delegacije SSSS i predstavnika Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj.

opširnije

23.novembar 2007.

SAOPŠTENJE

                Savez samostalnih sindikata Srbije je 23. novembra uputio nadležnim institucijama, ali i medijima, Primedbe i predloge na Nacrt Zakona o pravu na besplatne akcije, koje građani ostvaruju u postupku privatizacije.

opširnije

SAOPŠTENJE

20.novembar 2007.

Povodom najavljenog poskupljenja struje i cene hleba, Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije  se odlučno protivi svim poskupljenjima, a naročito u trenutku kada je zamrznut rast plata, a značajan deo stanovništva nema zaposlenja i dovoljno sredstava za život.

opširnije

VLADA REPUBLIKE  SRBIJE

Vojislav Koštunica, predsednik

Poštovani gospodine predsedniče,

Predsednici samostalnih sindikata društvenih delatnosti, državne uprave i javnih preduzeća, na sastanku održanom 19.11.2007. godine razmotrili probleme u ostvarivanju socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja sa Vladom i resornim ministarstvima.

opširnije

SAOPŠTENJE

Zaključci i stavovi VSSSS o socijalnom dijalogu

Pismo upućeno:

-          G. Vojislavu Koštunici, predsednik Vlade Republike Srbije

-          g. Mlađanu Dinkiću, ministar ekonomije i regionalnog razvoja

-          g-đa Vesna Džinić, direktor Agenzije za privatizaciju

Poštovani,

                Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije, na sednici od 13.11.2007. godine, razmatralo je Informaciju o privatizaciji javnih preduzeća, a povodom izjave gospodina Mlađana Dinkića ministra za ekonomiju i regionalni razvoj, i tom prilikom ocenilo da je nedopustivo i neshvatljivo da jedan ministar, kroz obraćanje javnosti iznosi „novi koncept“ privatizacije ključnih javnih preduzeća, suprotno Zakonu o privatizaciji i Zakonu o javnim preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa.

opširnije

ZAJEDNIČKI DO STRATEŠKIH CILJEVA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović sastao se, 14.novembra 2007. godine, u Beogradu, sa Frankom Hantkeom, direktorom regionalnog projekta „Radni odnosi i socijalni dijalog u jugoistočnoj Evropi“ Fondacije Fridrih Ebert Stiftung.

opširnije

SAOPŠTENJE

 

Na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, održanoj 13. novembra, razmatrano je stanje socijalnog dijaloga u Srbiji, odnosno problemi u njegovim ostvarivanju.

U raspravi je konstatovano da SSSS nije zadovoljan postojećim nivoom socijalnog dijaloga, odnosno da u suštini ne postoji ravnopravan socijalni dijalog, koji je, uz ratifikovanje Evropske socijalne povelje, jedan od preduslova za uključivanje naše države u evropske tokove. Odsustvo komunikacije sa Vladom, resornim ministarstvima i Unijom poslodavaca Srbije, najavljene privatizacije javnih preduzeća bez konsultacija sa sindikatom, restriktivno radno socijalno zakonodavstvo uz nepoštovanje osnovnih radno-socijalnih prava zaposlenih, razlog  je  velikog nezadovoljstva zaposlenih i sindikata. Zahtevi sindikata i Saveza za potpisivanje Opšteg i posebnih kolektivnih ugovora, iako su obaveza koja proističe iz Zakona o radu i realan osnov za poboljšanje materijalno - socijalnog položaja zaposlenih, nisu naišli na razumevanje kod socijalnih partnera.

opširnije

SSSS NEZADOVOLJAN SOCIJALNIM DIJALOGOM

 

U funkciji pripreme predstojeće sednice Veća, u Beogradu  je, 6.11.2007. godine, održana 18. sednica Predsedništva Veća SSSS.

Na sednici su razmatrani problemi u funkcionisanju socijalnog dijaloga, posebno sa Vladom Republike Srbije, nadležnim ministarstvima i Unijom poslodavaca Srbije. I ovog puta, izraženo je nezadovoljstvo zbog nepostojanja stvarnog, redovnog i ravnopravnog dijaloga socijalnih partnera i dogovoreno, da se, po razmatranju i zauzimanju stavova o ovom pitanju na 7. sednici Veća, iniciraju razgovori i dogovori sa socijalnim partnerima. Istovremeno, ako oni izostanu, potrebno je koristiti ostale zakonske mogućnosti kako bi socijalni dijalog u Srbiji zaživeo. U cilju informisanja članova i šire javnosti o problemima u socijalnom dijalogu i stavovima Veća SSSS, dogovoreno je da na sednicu Veća, u delu koji se odnosi na razmatranje ove problematike, budu pozvani novinari.

Članovi Predsedništva su na sednici informisani o predlozima za sekretara Veća, pristiglim do predviđenog roka. Kandidati, koji su kandidaturu i prihvatili, su: Dragiša Golubović, predsednik sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije, Slavica Savić, predsednica sindikata tekstila, kože i obuće Srbije i Rade Tanasković, predsednik opštinskog Veća Požega.

Sednica Veća će biti održana 13. 11.2007. godine u Beogradu.

 

OZBILJAN PRISTUP REFORMI

 

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović i potpredsednik Veća Vlada Andrić održali su, 26. 10. 2007. godine u Užicu, sastanak sa predstavnicima veća i povereništava Zlatiborskog okruga.

Sastanku su prisustvovali predsednici veća Užice, Požega, Arilje, Nova Varoš i Prijepolje, poverenici iz Bajine Bašte, Kosijerića, Čajetine i Priboja.

Saslušavši izlaganja prisutnih o problemima sa kojima su suočeni u svakodnevnom radu, Predsednik je, u svom zaključku, istakao da ideja o reformisanju organizacije nije nova, i da je momenat da joj se ozbiljno pristupi. Cilj je da organizacija bude daleko efikasnija u radu, da usluge koje se pružaju članstvu budu kvalitetnije i da se očuva postojeća infrastruktura. Obilasci teritorije, precizno utvrđivanje problema i realnog stanja, jedini su način za definisanje načina i modela organizacionog reformisanja.

Reforme nisu usmerene protiv pojedinih sindikata već, naprotiv, njihov cilj je pomoć i jačanje sindikata u Savezu, rekao je, tom prilikom, potpredsednik Veća. Decentralizacija na nivou Saveza, centralizacija na nivou regiona model je koji će doprineti realizaciji ciljeva reforme.

Svi prisutni su se složili da je osnovni preduslov poštovanje Statuta i potreba da se oni koji ga ne poštuju oštrije sankcionišu

 

SOCIJALNI DIJALOG NA ZAPADNOM BALKANU

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i potpredsednik Veća Milorad Mijatović, prisustvovali Konferenciji o jačanju mogućnosti za ostvarivanje socijalnog dijaloga u zemljama zapadnog Balkana, održanoj 19. i 20. oktobra u Beogradu. U radu Konferencije učestvovali su i Svetozar Ercegovac, predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije i Veljko Milošević, predsednik Samostalnog sindikata radnika energetike i petrohemije Srbije. Konferenciju je organizovala Evropska komisija u saradnji sa Komesarijatom za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti u cilju da se nastavljanjem promovisanja socijalnog dijaloga u zapadnobalkanskim zemljama stvore pretpostavke za ostvarenje socijalnog dijaloga i jačanje uverenja o njegovoj neophodnosti, zatim, da se socijalnim partnerima, korišćenjem raspoloživih mehanizama, omogući potpuno učešće u socijalnom dijalogu, kao i da se, uz redovan socijalni dijalog, ekonomske reforme uspešnije ostvaruju.

PREDSEDNIŠTVO VEĆA SSSS PODRŽALO

ZAHTEVE SINDIKATA UPRAVE

Predsedništvo Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije je na sednici, održanoj 18.oktobra 2007. godine, dalo jedinstvenu podršku  zahtevima Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Srbije, upućenim Vladi i resornim  ministarstvima, kao i najavljenim protestima članova ovog sindikata za 23.10.2007. godine.

Tim povodom predsednik SSSS Ljubisav Orbović je uputio pismo premijeru Vojislavu Koštunici, njegovom savetniku Slobodanu Laloviću i ministru za rad Rasimu Ljajiću u kojem je istakao opravdanost zahteva zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama i    posebno naglasio da će se prijemom predstavnika Sindikata sprečiti nepotrebno zaoštravanje i vođenje dijaloga na ulici.

opširnije

SINDIKAT UPRAVE POZVAO U PROTEST

 SVE ZAPOSLENE U JAVNOM SEKTORU

Predsednik Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Srbije Njegoš Potežica pozvao je na protest sve članove Sindikata, koji mogu da prisustvuju - starešine organa koji podržavaju opravdane Zahteve, predsednike Veća opština, gradova i pokrajina.

Javni poziv na protest, zakazan za utorak, 23. oktobra 2007. godine u 11 sati, upućen je svim članovima Sindikata u društvenim delatnostima, javnim službama i materijalnoj proizvodnji Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Ovaj poziv sa javnog protesta, održanog, 11 oktobra, upućen je posebno predsednicima organizacija sindikata, predsednicima jedinstvenih organizacija  sindikata, članovima Republičkog odbora Sindikata, predsednicima veća saveza samostalnih sindikata, načelnicima opštinskih uprava, starešinama organa, predsedniku i potpredsednicima Saveza samostalnih sindikata Srbije, predsednicima granskih sindikata, predsedniku Stalne konferencije gradova Srbije, predsedniku Vlade Srbije, ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ministru finansija, direktoru Sekretarijata za zakonodavstvo

opširnije

SEDNICA PPREDSEDNIŠTVA VEĆA SSSS

Članovi Predsedništva Veća SSSS razmotriće u četvrtak, 18. oktobra, pitanja koja se odnose na pripremu naredne sednice Veća, posebno predlog da se, u skladu sa dogovorenim konceptom permanentne edukacije predsednika opštinskih sindikalnih veća, sindikata delatnosti i stručnih saradnika, organizuju seminari. Takođe, planirano je i donošenje nekih odluka, koje su u nadležnosti Predsedništva.

SSSS ZAPOČEO SERIJU SASTANAKA SA PARLAMENTARNIM STRANKAMA

Zaštitu interesa i prava zaposlenih Savez samostalnih sindikata Srbije prvenstveno ostvaruje socijalnim dijalogom u Socijalno ekonomskom savetu i kontaktima sa nadležnim ministarstvima. Naravno, da bi rad bio efikasniji Sindikat aktivnosti usmerava i kroz ostale institucije sistema.

opširnije

STRATEGIJE ODRŽIVOG RAZVOJA REPUBLIKE SRBIJE

Potpredsednik Vlade Republike Srbije, gospodin Božidar Đelić, predstavio je uvodnu prezentaciju Strategijе održivog razvoja Republike Srbije, u Somboru, 28. septembra 2007. godine, u hali fabrike «Remont», pod nazivom «Održivo napred».Ispred Saveza samostalnih sindikata Srbije, predstavljanju Strategije prisustvovali su: gospođa Srbijanka Rafailović, potpredsednik Veća i dr Rajko Kosanović, rukovodilac Odeljenja za pravna, ekonomska i socijalna pitanja.

opširnije

REFORMA PRIORITET

Priliklom izbora na funkciju predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, 26. septembra 2007. godine, Ljubisav Orbović je kroz uvodni govor izložio i program za koji će se zalagati i koji će sprovoditi tokom mandata. Govor prenosimo u integralnoj verziji.     

Poštovane koleginice i kolege,

Smatram da nije potrebno, da, kao kandidat za predsednika  Saveza samostalnih sindikata Srbije, prezentiram neki «poseban i novi» program aktivnosti u narednom periodu.

Moj program, ako tako mogu da kažem, jeste ono na čemu smo zajedno radili.

opširnije

 

 
Ova prezentacija je optimizovana za rezolucije od 800x600px i više, kao i za sve čitače novije generacije
Verzija na Srpskom English version >: 9pæ