Uvodna strana

 

NAJVAŽNIJE VESTI

 

 

13. januar 2010.

Mišljenje Ministarstva rada

POSLODAVAC DUŽAN DA DOSTAVI SPISAK ČLANOVA

KOJIMA JE ODBIJENA SINDIKALNA ČLANARINA

Ministarstvo rada i socijalne politike smatra da je, na osnovu odredaba Zakona o radu i Opšteg kolektivnog ugovora, poslodavac dužan da na zahtev sindikata dostavi spisak članova sindikata kojima je odbijen iznos od zarade na ime sindikalne članarine.

Reč je o mišljenju tog ministarstva datog na zahtev Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.

U obrazloženju se navodi da, u skladu sa članom 207. Zakona o radu („Službeni glasnik RS“, br.24/05, 61/05 i 54/09), zaposleni pristupa sindikatu potpisivanjem pristupnice.

Poslodavac je dužan da zaposlenom koji je član sindikata na ime sindikalne članarine odbije iznos od zarade na osnovu njegove pismene izjave i da taj iznos uplati na odgovarajući račun sindikata.

Članom 210 stav 1. Zakona predviđeno je da je poslodavac dužan da sindikatu obezbedi tehničko-prostorne uslove i pristup podacima i informacijama neophodnim za obavljanje sindikalnih aktivnosti.

Tehničko-prostorni uslovi za obavljanje aktivnosti sindikata utvrđuju se kolektivnim ugovorom ili sporazumom poslodavca i sindikata.

Opštim kolektivnim ugovorom („Službeni glasnik RS“, br.50/08, 104/08 i 8/09) u članu 54, pored ostalog, predviđeno je da je poslodavac dužan da sindikalnoj organizaciji kod poslodavca, bez naknade, posredstvom službi poslodavca odbije iznos sindikalne članarine od zarade zaposlenog i uplati ga na odgovarajući račun sindikata, u skladu sa statutom, kao i da vrši obradu podataka o uplati članarine i daje na uvid sindikalnom rukovodstvu.

Imajući u vidu navedene odredbe Zakona o radu i OKU, mišljenja smo da je poslodavac dužan da na zahtev sindikata dostavi spisak članova sindikata kojima je odbijen iznos od zarade na ime sindikalne članarine, navodi se u dopisu Ministarstva rada i socijalne politike.

 

28. decembar 2009.

NOVOGODIŠNJA I BOŽIĆNA PORUKA

Godina na izmaku ostaće upamćena po velikom nezadovoljstvu radnika, visokoj stopi nezaposlenosti, padu životnog standarda i daljem ugrožavanju prava zaposlenih.

Zato 2010. dočekujemo sa strepnjom, ali i sa nadom da će sada, kada smo za korak bliže EU, konačno početi dugo očekivani privredni razvoj, biti otvarana nova radna mesta i poštovano dostojanstvo zaposlenih. I ubuduće ćemo zahtevati da se problemi rešavaju kroz socijalni dijalog, kako bi pruge i putevi ostali slobodni, a radnici zadovoljni u krugu svojih fabrika.

Uvereni da, uz neophodnu solidarnost, jedinstvo u borbi, mudrost u pregovorima i doslednost u zahtevima možemo ostvariti svoje ciljeve, radnicima, sindikalnom članstvu, kolegama i svim građanima Srbije čestitamo novogodišnje i božićne praznike.

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

30. decembar 2009.

Sastanak delegacije sindikata i Sajmona Greja

PRVI KORAK KA KOMPROMISU OKO REFORME PIO

U prostorijama Svetske banke u Beogradu danas je održan sastanak predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije sa  direktorom kancelarije te banke Sajmonom Grejem.

U delagaciji SSSS,  koju je predvodila sekretar Veća Slavica Savić, nalazili su se i potpredsednici Veća Milorad Mijatović, Vlada Andrić, Dragan Zarubica, Duško Vuković i Njegoš Potežica, kao i šef Odeljenja za ekonomska i socijalna pitanja SSSS Rajko Kosanović.

opširnije

30. decembar 2009.

Izborna skupština u IMK 14. oktobar

IZABRANO NOVO RUKOVODOSTVO

Na Izbornoj konstitutivnoj skupštini oganizacije samostalnog sindikata IMK 14. oktobar a.d. Kruševac izabrano je novo sindikalno rukovodstvo te organizacije za naredni petogodišnji period.

opširnije

29. decembar 2009.

Amandman Saveza samostalnih sindikata Srbije na

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnom prometu

Povodom predloženih izmena i dopuna Zakona o platnom prometu, Savez samostalnih sindikata Srbije uputio je Vladi Srbije amandman na predloženi zakon u delu koji se odnosi na zarade zaposlenih, zahtevajući da se postojeća rešenje u tom Zakonu ne menjaju.

opširnije

28. decembar 2009.

Ministar Ljajić uručio rešenja Savezu i granskim sindikatima

POTVRDA REPREZENTATIVNOSTI SSSS

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić uručio je predsedniku Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavu Orboviću i predsednicima granskih sindikata rešenja o utvrđenoj reprezentativnosti Saveza i sindikata koji deluju u okviru SSSS.

 SSSS se na takav potez samoinicijativno odlučio smatrajući da treba utvrditi stvarno stanje reprezentativnosti među svim socijalnim partnerima i, na taj način, njihovu realnu snagu u društvu. Iako svestan da ispunjava uslove predviđene Zakonom o radu kojima se dokazuje reprezentativnost, SSSS je želeo da potvrdi i preispita svoju reprezentativnost, koja je prethodno utvrđena 2004. godine.

 Osvrnuvši se na godinu na izmaku, Orbović je na svečanosti u prostorijama Saveza rekao je daće 2009. ostati upamćena po visokoj stopi nezaposlenosti, padu standarda zaposlenih, protestu radnika i gubitku oko 160.000 radnih mesta. On je istakao da je sindikat uspeo da pritiskom na Vladu Srbije omogući povezivanje radnog staža i obezbedi zdravstveno osiguranje za one kojima poslodavci nisu uplaćivali doprinose.

Ministar Ljajić je ocenio da će i 2010. godina biti teška, jer će se i dalje osećati posledice svetske ekonomske krize. Prema njegovim rečima, jedina prava rešenja mogu biti nađena „za stolom“, pa je zbog toga neophodno unaprediti socijalni dijalog, a jedan od uslova za to je i reprezentativnost partnera u tom dijalogu.

„Jer, kada se utvrdi reprezentativnost, onda znamo legitimitet socijalnog aktera i njegovu odgovornost”, zaključio je Ljajić.

 Ministar rada i socijalne politike je danas potpisao i prošireno dejstvo Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u kulturi i najavio da će prioriteti u 2010. godini biti potpisivanje što više granskih ugovora i jačanje socijalnog dijaloga.

Ljajić je istakao da je reč o sedmom po redu potpisanom granskom ugovoru za zaposlene u javnim službama čiji je Vlada osnivač i dodao da se država ne može pohvaliti uspehom u potpisivanju granskih kolektivnih ugovora za privredne oblasti.

Zato će, kako je naglasio, potpisivanje tih ugovora biti prioritet naredne godine, dok che drugi cilj biti unapređenje socijalnog dijaloga.

25. decembar 2009.

PRIMEDBE SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE NA

RADNU VERZIJU

IZMENA I DOPUNA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU,

 KOJU JE PRIPREMILO MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE POLITIKE.

opširnije

25. decembar 2009.

RADNA VERZIJA IZMENA I DOPUNA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU

KOJU JE PRIPREMILO MINISTARSTVA RADA I SOCIJALNE POLITIKE

(Radna verzija Ministarstva rada od 16.12.2009. godine)

opširnije

24. decembar 2009.

Povodom Božića

ČESTITKA PREDSEDNIKA ORBOVIĆA

Svim vernicima i građanima Srbije, koji praznik proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru, čestitam Božić i predstojeće Novogodišnje praznike, sa porukom da u 2010. godini svi živimo bolje od svog rada.

Predsednik SSSS

Ljubisav Orbović

23. decembar 2009.

Izborna skupština u MIN Holding-Niš

PONOVO UKAZANO POVERENJE MILOVANU PETROVIĆU

U Nišu je održana izborna skupština jedinstvene sindikalne organizacije MIN Holding, na kojoj je za predsednika ponovo izabran Milovan Petrović.

Na skupštini je izabrana i novi Nadzorni odbor i verifikovani su članovi Predsedništva te sindikalne organizacije.

opširnije

23. decembar 2009.

Dopis Unije poslodavaca Srbije

PREDSTAVNICI SPREČENI DA PRISUSTVUJU UTVRĐIVANJU REPREZENTATIVNOSTI SSSS

Na adresu SSSS danas je stigao dopis Unije poslodavaca Srbije da su njeni predstavnici sprečeni da prisustvuju činu utvrđivanja reprezentativnosti SSSS zbog priprema za Skupštinu UPS.

Ovaj dopis je moguće preuzeti u .pdf formatu klikom na aktivno polje opširniije.

opširnije

22. decembar 2009.

Ministarstvo proverava broj pristupnica Saveza i granskih sindikata

USKORO POTVRDA REPREZENTATIVNOSTI SSSS

Predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike počeli su danas postupak utvrđivanja reprezentativnosti Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Savez se na takav potez samoinicijativno odlučio smatrajući da treba utvrditi stvarno stanje reprezentativnosti među svim socijalnim partnerima i, na taj način, njihovu realnu snagu u društvu.

Iako svestan da ispunjava uslove predviđene Zakonom o radu kojima se dokazuje reprezentativnost, SSSS hoće da potvrdi i preispita svoju reprezentativnost, koja je prethodno utvrđena 2004. godine.

Pomoćnica ministra rada Radmila Bukumirić-Katić rekla je da je to ministarstvo preuzelo na sebe utvrđivanje reprezentativnosti zato što je nadležni odbor u blokadi već osam meseci, dok je predsednik SSSS Ljubisav Orbović kazao da su predstavnici Saveza izašli iz tog tela jer ni posle četiri godine Odbor nije hteo da pokrene pitanje reprezentativnosti članova.

Orbović je naglasio da SSSS ima 505.111 članova, a da je za utvrđivanje reprezenativnosti podneto 288.717 pristupnica.

„Očekujem da će uskoro i svi ostali sindikati koji žele reprezntaivnost isto učiniti, jer postoji zakonska obaveza da se dokaže reprezentativnost kako bismo tačno znali ko koga predstavlja u Socijalno ekonomskom savetu“, istakao je Orbović.

U želji da taj postupak bude javan i transparentan, SSSS je pozvao i predstavnike medija i drugih reprezentativnih sindikalnih centrala, kao i svih drugih zainteresovanih sindikata da prisustvuju tom događaju.

Tom činu prisustvovali su predstavnici Asocijacije malih i srednjih preduzeća, ASNS-a, Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, Konfederacije slobodnih sindikata, Udruženja poslodavaca putne privrede, Sindikata EPS-a i Singlus Sindikata glumaca Srbije, dok se, uprkos pozivu, nisu odazvali predstavnici Unije poslodavaca Srbije i UGS „Nezavisnost“.

 

18. decembar 2009.

Svečana akademija povodom 50. godina PIK Bečej

ZLATNA PLAKETA SINDIKALNOJ ORGANIZACIJI

U Bečeju je održana svečana akademija povodom 50. godina postojanja Poljoprivredno industrijskog kombinata PIK-Bečej. Tim povodom, Savez samostalnih sindikata Srbije dodelio je najveće sindikalno priznanje „Zlatnu plaketu“ sindikalnoj organizaciji tog preduzeća.

Svečanosti su prisustvovali predsednik SSSS Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije Zoran Malenović i predsednica    Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević.

 

17. decembar 2009.

Izborna skupština u Elektronskoj industiji Niš

PONOVO UKAZANO POVERENJE JOVANOVIĆU

Na izbornoj skupštini Jedinstvene sindikalne organizacije Elektronske industrije Niš ponovo je ukazano poverenje dosadašnjem predsedniku Jovanu Jovanoviću, kao i potpredsedniku i članovima Skupštine.

opširnije

14. decembar 2009.

Predsednik Orboviću poseti Veću SSS opštine Aranđelovac

RAZMATRANI PROBLEMI ZAPOSLENIH I NAJAVLJENE SINDIKALNE AKTIVNOSTI

U Aranđelovcu je održana sednica Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Aranđelovac u proširenom sastavu, kojoj je prisustvovao i predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

Na skupu je predočen izveštaj o stanju u privredi opštine Aranđelovac, položaju zaposlenih i problemima sa kojima se suočavaju sindikalne organizacije u svom radu.

Predsednik Orbović je upoznao domaćine sa aktivnostima koje sprovodi Savez, a članstvo je informisano i o toku izbornih aktivnosti u sindikalnim organizacijama.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije Zoran Malenović i predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović.

 

12. decembar 2009.

Predsednik Orbović za subotnju "Politiku"

NEOPHODNI OZBILJNI RAZGOVORI NA DRŽAVNOM NIVOU

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović u je za subotnje izdanje dnevnika „Politika“ (12.decembar) u rubrici Pogledi, u tekstu „Kriminal kroz legalne tokove“, dao osvrt na uzroke učestalih radničkih protesta u Srbiji. U tekstu predsednik, između ostalog, kaže:

Umesto odgovora da li kao predsednik najveće sindikalne centrale u Srbiji podržavam ili ne ove radničke blokade, trebalo postaviti pitanje šta je pravi uzrok bolesti i odakle dolazi problem. A problem svakako nije u opravdanom revoltu radnika koji su blokirali ulicu nego u načinu na koji je kod nas izvršena privatizacija. Problem neće biti rešen tako što će ovi ljudi biti proterani ili uhapšeni već treba utvrditi ko je kriv što nekoliko stotina porodica u nekom gradu više nema od čega da živi

opširnije

10. decembar 2009.

Povodom smrti člana našeg sindikata

ORBOVIĆ IZRAZIO SAUČEŠĆE PORODICI, SINDIKATU I RADNICIMA „DNEVNIKA“

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izrazio je najdublje saučešće porodici Jovović, Samostalnoj sindikalnoj organizaciji i svim radnicima novosadskog „Dnevnik Holdinga“ povodom smrti našeg člana Slobodana Jovovića, koji se nesebično angažovao na zaštiti interesa i prava radnika koja su im uskraćena.

 

9. decembar 2009.

Povodom 10.decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava

KRŠI SE ELEMENTARNO – PRAVO NA RAD

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ukazao je da se u našoj zemlji, u kojoj je blizu 800.000 nezaposlenih i gde radnici i dalje strahuju zbog gubitka radnih mesta, krši elementarno ljudsko pravo – pravo na rad, a time i na životnu egzistenciju.

Radnici i njihova prava treba da budu u središtu aktivnosti vlade, koja mora da sačuva postojeća radna mesta i stvori uslove za otvaranje novih, kako bi se krenulo u ekonomski oporavak i izgradnju boljeg i socijalno pravednijeg društva, naglasio je Orbović.

Podsetivši na tekst prvog člana Opšte povelje o ljudskim pravima, u kojem se navodi da su “svi ljudi rođeni slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima", koja su „zagarantovana, neotuđiva i regulisana nizom međunarodnih dokumenata“, Orbović je izrazio zabrinutost što još uvek svi građani Srbije ne uživaju ista prava i što se zakoni ne primjenjuju jednako na sve, dok država to toleriše.

 

8. decembar 2009.

Delegacija sindikata metalaca Švedske posetila Savez

RAZMENJENA SINDIKALNA ISKUSTVA

Sekretar Veća SSSS Slavica Savić primila je u ime Saveza predstavnike Sindikata metalaca Švedske sa kojima je razmenila sindikalna iskustva i razgovarala o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji i njenom zakonodavstvu.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Veća SSSS Miodrag Mijatović i predsednik Sindikata grada Kragujevca Jugoslav Ristić.

U razgovoru su razmenjene informacije o aktivnostima dva sindikata, položaju srpske privrede u uslovima svetske ekonomske krize, zakonskoj regulativi i najavljenim izmenama pojedinih zakona, posebno Zakona o penzionom i socijalnom osiguranju.

Gosti iz Švedske su prethodno posetili Kragujevac, gde su razgovarali sa sindikalnim organizacijama „Zastava oružje“ i „Zastava automobili“, sa kojima imaju i stalnu sindikalnu saradnju

4. decembar 2009.

Održana Izborna skupština u valjevskom „Krušiku“

PETROVIĆ PONOVO PREDSEDNIK

Na redovnoj izbornoj skupštini Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata holding kompanije „Krušik“ iz Valjeva ponovo je za predsednika izabran Branko Petrović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Skupštini su prisustvovali predsednik SSSS Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović i predsednik Gradskog veća sindikata Valjeva Miodrag Bošković.

opširnije

3. decembar 2009.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

SINDIKAT TRAŽI ISTE USLOVE ZA SVE

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, predsednik SSSS Ljubisav Orbović  je zatražio jednake šanse za sve građane Srbije i pozvao organe vlasti i institucije da stvore uslove u kojima se svima pružaju jednake mogućnosti za život i zapošljavanje.  

Ukazavši da se pravo na rad, uprkos tome što je zagarantovano i predviđeno normativnim aktima svih savremenih demokratija, često uskraćuje osobama sa invaliditetom, Orbović je naglasio neophodnost njihove potpune integracije u društvo i omogućavanje profesionalnog osposobljavanja i zapošljavanja tih osoba kojih, prema procenama, u našoj zemlji ima više od 700.000.

SSSS, uz pomoć Međunarodne organizacije rada, sprovodi akciju zapošljavanja osoba sa invaliditetom, čime želi i da doprinese iskorenjavanju predrasuda prema jednoj od najvećih socijalno ugroženih grupa u svakoj državi.

 

3. decembar 2009.

Povodom potpisivanja kolektivnog ugovora u „Ju Es stil Srbija“

ORBOVIĆ ČESTITAO SINDIKATU I POSLOVODSTVU

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović čestitao je predsedniku samostalnog sindikata i poslovodstvu kompanije „Ju Es stil Srbija“ (U.S. Steel Serbia) iz Smedereva na potpisanom novom kolektivnom ugovoru kojim su za naredne tri godine regulisane prava i obaveze između vlasnika kompanije i oko 5.600 zaposlenih u toj železari.

„Čestitam vam na potpisanom kolektivnom ugovoru koji je značajan, kako za zaposlene tako i za poslodavca“.

„Rukovodstvo kompanije je, uprkos teškom poslovnom okruženju, shvatilo da socijalni dijalog vodi i uspešnom procesu rada. ’Ju Es stil Srbija’ predstavlja jedan od retkih primera u našoj zemlji kako se uspešno posluje i istovremeno poštuju prava radnika“.

 

2. decembar 2009.

Održana sednica Veća SSSS u Novom Sadu

DONETA ODLUKA O ODRŽAVANJU 14. KONGRESA

Veće SSSS donelo je odluku da 14. Kongres Saveza samostalnih sindikata Srbije bude održan u Beogradu 27. i 28. maja 2010. godine.

U skladu sa usvojenom dinamikom izbornih aktivnosti i pripremama za taj Kongres, na sednici su usvojene i odluke o izmenama i dopunama Statuta SSSS, broju, strukturi i načinu izbora članova Veća, broju, sastavu i načinu izbora članova Nadzornog odbora, broju, sastavu i načinu izbora članova Statutarnog odbora, kao i o broju, sastavu i načinu izbora delegata 14. Kongresa.

opširnije

30. novembar 2009.

Predsednik SSSS pozdravio ukidanje viza za građane Srbije

ZA PUTOVANJA POTREBAN VIŠI STANDARD I NOVA RADNA MESTA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović pozdravio je odluku Evropske unije o ukidanju viza za građane Srbije.

“To je dobra vest jer omogućuje građanima naše zemlje da bez viza putuju u zemlje Šengenskog prostora, ali predstavlja i jedan od važnih koraka napred ka konačnom ulasku Srbije u evropsku porodicu“.

„Tu pogodnost, međutim, neće moći da koristi većina radnika u Srbiji zbog izuzetno niskog standarda. Zato Vlada Srbije treba da, pre svega, stvori privredni ambijent koji će omogućiti otvaranje novih radnih mesta i podizanje standarda naših građana”.

 

30. novembar 2009.

Okrugli sto o privatizaciji „Galenike“

BEZ ŽURBE UZ DRŽAVU KAO VEĆINSKOG VLASNIKA

Savez samostalnih sindikata Srbije i Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije organizovali su okrugli sto na temu „Privatizacija Galenike A.D.- Beograd“, sa ciljem da se razmotre bitni aspekti privatizacije i industrije koja je značajna za sistem zdravstvenog osiguranja u Srbiji.

Predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović usprotivio se većinskoj prodaji naše najveće fabrike za proizvodnju lekova koja zapošljava 2.500 radnika i ima velikog potencijala da bude još profitabilnija.

opširnije

27. novembar 2009.

SSSS podržao studente Beogradskog univerziteta

DRŽAVA MORA DA IMA SLUHA ZA POTREBE MLADIH

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović podržava studente Beogradskog univerziteta i Univerziteta umetnosti koji protestuju zahtevajući olakšice za upis naredne godine studija.

„Podržavam vašu neprekidnu borbu za demokratsko društvo i obrazovanje, koje ne sme biti privilegija retkih, već pravo svih“.

„Država mora da misli na budućnost ove zemlje i da ne smanjuje finansiranje i budžetska izdvajanja za visoko obrazovanje, već da ima sluha za potrebe mladih koji su pokretačka snaga našeg društva“.

27. novembar 2009.

OSNOVNI POKAZATELJI PROCESA PRIVATIZACIJE

U REPUBLICI SRBIJI U PERIODU OD 2002. DO 2009.GODINE

Jedna od osnovnih karakteristika dosadašnjeg toka procesa privatizacije u Republici Srbiji jeste da je on neuspešan, a što se prvenstveno odnosi na period od 2002. do 2009. godine. Umesto da privatna svojina, kako se  očekivalo, pokaže sve svoje preimućstvo nad društvenom, odnosno državnom svojinom, ona je u Srbiji, zbog načina njenog sprovođenja, za posledicu imala smanjenje proizvodnje, gašenje privrednih subjekata, sve veću nezaposlenost, kršenje osnovnih prava zaposlenih i sve veću njihovu bedu i siromaštvo.

opširnije

26. novembar 2009.

Delegacija Generalne konfederacije rada Italije posetila SSSS

UNAPREĐENJE SARADNJE DVE SINDIKALNE CENTRALE

Delegacija Generalne konfederacije rada Italije (CGIL), koju je predvodio sekretar za međunarodne veze Roberto Treu, posetila je Savez samostalnih sindikata Srbije, gde je sa rukovodstvom SSSS razgovarala o unapređenju međusobne saradnje. Delegaciju najveće italijanske sindikalne centrale primili su predsednik SSSS Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić i potpredsednici Veća Dragan Zarubica, Vlada Andrić i Njegoš Potežica.

U srdačnom razgovoru razmenjene su informacije o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji i Italiji, u uslovima svetske ekonomske krize, kao i o aktivnostima dva sindikata i realizaciji zajedničkih projekata. Gosti su naglasili da je i Italiju pogodila ekonomska kriza, čije posledice je najviše osetila metalska industrija te zemlje. Trenutna nezaposlenost u Italiji je 6,4 odsto, ali sindikati predviđaju da će ona dostići 10 odsto u narednoj godini. Zbog toga je CIGL aprila ove godine organizovao proteste, koji su okupili dva miliona učesnika, članova sindikata, zaposlenih, nezaposlenih i penzionera, izražavajući nezadovoljstvo zbog izostanka vladinog programa mera izlaska iz krize.

Proces globalizacije, problemi i izazovi sa kojim se suočavaju sindikati, zahtevaju njihovu zajedničku aktivnost i saradnju na međunarodnom planu. Otuda je poseta predstavnika CGIL-a ocenjena kao značajan podsticaj u aktivnostima na nacionalnom, regionalnom i evropskom planu SSSS i italijanske sindikalne centrale.

Tokom boravka realizovani su i susreti sa predstavnicima granskih sindikata poljoprivrede, metalaca, gradjevinara i bankara.

26. novembar 2009.

Povodom Kurban bajrama

ORBOVIĆ ČESTITAO GRAĐANIMA ISLAMSKE VEROISPOVESTI

                Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović čestitao je svim građanima islamske veroispovesti Kurban bajram, poželevši im da taj veliki islamski praznik dočekaju i provedu u miru, međusobnoj slozi i ljubavi.   

SSSS, kao najveća sindikalna centrala u Srbije, zalaže se za toleranciju, solidarnost i zajedništvo u rešavanju problema zaposlenih i poručuje da će se angažovati na zaštiti materijalno socijalnog položaja svih, bez obzira na njihovu veroispovest.

 

25. novembar 2009.

Sednica Veća SSSS 2. decembra u Novom Sadu

POČINJU PRIPREME ZA 14. KONGRES

Sednica Veća SSSS biće održana u sredu, 2. decembra 2009. godine, u NOVOM SADU, Bulevar Mihajla Pupina 24, u velikoj sali Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada, sa početkom u 11 časova.

Na sednici je, u skladu sa usvojenom dinamikom izbornih aktivnosti i pripremama 14. Kongresa SSSS, predviđeno donošenje odluka o izmenama i dopunama Statuta SSSS, sazivanju 14. Kongresa SSSS, broju, strukturi i načinu izbora članova Veća SSSS, broju, sastavu i načinu izbora članova Nadzornog odbora SSSS, broju, sastavu i načinu izbora  članova Statutarnog odbora SSSS i broju, sastavu i načinu izbora  delegata 14. Kongresa SSSS.

 

25. novembar 2009.

Predstavnik DGB-a posetio Veće SSSS

RAZMATRANE PERSPEKTIVE ZAJEDNIČKOG DELOVANJA

Sekretar Veća SSSS Slavica Savić i potpredsednik Veća Duško Vuković sa saradnicima primili su 23. novembra predstavnika Nemačkog saveza sindikata (DGB) Johana Jakoba, sa kojim su razgovarali o saradnji dva sindikata i perspektivama daljeg zajedničkog delovanja.

opširnije

24. novembar 2009.

Medijima

SVAKA ŽENA IMA PRAVO DA ŽIVI DOSTOJANSTVENO, BEZ NASILJA.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – 25. novembar, Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Srbije zalaže se za donošenje i primenu zakona koji će eliminisati torturu nad ženama u porodici, na radnom mestu i u društvu u celini.

Sekcija žena izražava podršku svim aktivnostima koje su usmerene na eliminisanje nasilja i poziva sve institucije u državi i pojedince da doprinesu poštovanju osnovnih ljudskih prava.

 Upozorivši da ni jedna oblast, niti regija u svetu, kao i u Srbiji, nisu imune na nasilje koje se sprovodi na brutalan i često perfidan način, Sekcija žena želi da ohrabri žrtve nasilja da iskoriste sve postojeće mehanizme i potraže pomoć, kako od nadležnih institucija, tako i od civilnog sektora, medija i sindikata.

Informativna služba SSSS

24. novembar 2009.

SSS opštine Majdanpek se uselio u nove prostorije

BOLJI USLOVI ZA RAD NA TERITORIJI

Savez samostalnih sindikata opštine Majdanpek je, povodom useljenja u nove prostorije, priredio prigodnu svečanost kojoj su prisustvovali  predsednik SSSS Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić, potpredsednici Veća Milorad Mijatović i Dragan Zarubica i članovi Predsedništva.

Predsednik SSS Majdanpek Dejan Matejević izrazio je zahvalnost Veću, Predsedništvu i predsedniku Orboviću što su kupovinom poslovnih prostorija omogućili tom sindikatu da nastavi uspešno da radi.

opširnije

20. novembar 2009.

Sa sastanka Radne grupe SSSS za praćenje reforme penzionog sistema

RAZMOTRENE AKTUELNE INFORMACIJE

Radna grupa Saveza samostalnih sindikata Srbije za praćenje reforme penzionog sistema održala je sastanak na kojem su razmatrane aktuelne informacije vezane za izmene penzionog sistema. 

Cilj te radne grupe, koju je 26. oktobra formirala sekretar Veća Slavica Savić, jeste da prati ponuđene predloge, daje mišljenja i sugestije i predlaže rešenja, kako bi predstavnik SSSS u vladinoj Radnoj grupi za reformu sistema penzijskog osiguranja što uspešnije zastupao stavove SSSS.

Članovi Radne grupe SSSS trebalo bi da budu redovno obaveštavani o radu vladine radne grupe i, po potrebi, od njih će biti zahtevano da daju mišljenje na odredbe nacrta novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Na sastanku je saopšteno da stručna služba Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje treba do 5. decembra da dostavi Radnoj gupi za reformu penzijskog sistema prednacrt izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Radna grupa, zatim, treba do kraja godine da sastavi usaglašen nacrt tog zakona, kako bi predlog novog zakona u februaru iduće godine ušao u skupštinsku proceduru.

 

18. novembar 2009.

Delegacija SSSS u Kosovskoj Mitrovici

SAVEZ SVUDA UZ SVOJE ČLANSTVO

Delegacija Saveza samostalnih sindikata Srbije,  sa predsednikom Ljubisavom Orbovićem na čelu, razgovarala je u Kosovskoj Mitrovici s predstavnicima SSSS na teritoriji Kosova i Metohije o problemima zaposlenih i članova sindikata.

opširnije

17. novembar 2009.

Predsednik SSSS čestitao studentima praznik

PODRŠKA BORBI ZA DEMOKRATIJU

Povodom Međunarodnog dana studenata – 17. novembra, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović uputio je u svoje i u ime članova SSSS čestitke svim studentima Beogradskog univerziteta.

„Podržavam vašu neprekidnu borbu za demokratsko društvo i obrazovanje, koje ne sme biti privilegija retkih, već pravo svih“.

„Država treba da ima sluha za potrebe mladih koji su pokretačka snaga našeg društva i da nastavi sa reformom obrazovanja u skladu sa zahtevima domaće privrede“, piše u  čestitki predsednika Orbovića studentima BU.

15. novembar 2009.

Predsednik SSSS izrazio saučešće Sinodu SPC,

vernicima i srpskom narodu

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izrazio je u svoje i u ime članova SSSS najdublje saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, vernicima i srpskom narodu povodom smrti Njegove svetosti Patrijarha Pavla.

«Svi smo siromašniji odlaskom pravednika, čija mudrost, plemenitost i istinska vera treba da budu putokaz srpskom narodu u njegovim budućim iskušenjima».

 

13. novembar 2009.

U Beogradu održan sastanak Foruma sindikata Jugoistočne Evrope

EFEKTI KRIZE ISTOVETNI U SVIM ZEMLJAMA

U Beogradu je 12. i 13. novembra održan sastanak Foruma sindikata Jugoistočne Evrope. Uz podršku Fondacije Friedrich Ebert, lideri sindikata jugoistočne Evrope sastali su se kako bi razmenili mišljenja o uticaju globalne ekonomske krize u Regionu JIE, ulozi MMF-a i merama koje vlade preduzimaju u cilju prevazilaženja trenutne situacije. Sastanku su prisustvovali predsednik SSSS Ljubisav Orbović i potpredsednici Veća SSSS Dragan Zarubica i Milorad Mijatović.

opširnije

10. novembar 2009.

Održana sednica Predsedništva

ODBOR ZA REPREZENTATIVNOST

BEZ NAŠIH PREDSTAVNIKA

Na redovnoj 48. sednici Predsedništva SSSS, kojoj su prisustvovali i predsednici samostalnih sindikata, razmatrana su pitanja u vezi priprema za održavanje naredne sednice Veća,pokrenute inicijative, aktivnosti SSSS i sindikata povodom pojedinih predloga zakona koji su u skupštinskoj proceduri, zatim izveštaji iz međunarodne saradnje SSSS i druga pitanja iz nadležnosti Predsedništva.

Kako je dogovoreno na narednoj sednici Veća, koja je planirana za 2. decembar 2009.godine, biće razmotrene i usvojene odgovarajuće odluke u vezi sprovođenja izbornih aktivnosti i priprema 14. Kongresa SSSS.

opširnije

 

Odluka SSSS o povlačenju predstavnika iz Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata .

 

9. novembar 2009.

POVEZIVANJE RADNOG STAŽA

Na sednici, održanoj 2. oktobra, Vlada Srbije je u cilju realizacije Programa socijalne sigurnosti usvojila zaključak kojim se prihvata informacija o potrebi i načinu regulisanja neplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za pojedine privredne subjekte i isti dostavila Ministarstvu rada i socijalne politike, Ministarstvu finansija i Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja radi pravilne i svrsishodne realizacije navedenog zaključka.

opširnije

6. novembar 2009.

U utorak, 10. novembra

48. SEDNICA PREDSEDNIŠTVA

 

Za utorak, 10. novembar 2009. godine, u Beogradu, zakazana je 48. Sednica Predsedništva SSSS, kojoj će prisustvovati i predsednici samostalnih sindikata.

Na sednici će se razmatrati odgovarajuće odluke u vezi sprovođenja izbornih aktivnosti i priprema 14. Kongresa SSSS, odnosno, pripreme za narednu sednicu Veća, aktivnosti SSSS i sindikata povodom pojedinih predloga zakona koji su u skupštinskoj proceduri, zatim izveštaji iz međunarodne saradnje SSSS, kao i druga pitanja iz nadležnosti Predsedništva.

 

6. novembar 2009.

Predsednik SSSS posetio Bačku Palanku

PAŽLJIVA ANALIZA

U organizaciji Veća saveza samostalnih sindikata Bačka Palanka, predsednik SSSS Ljubisav Orbović prisustvovao je sastanku sa predsednicima veća i povereništva Saveza samostalnih sindikata Sremskog okruga.Sastanku su prisustvovali sekretar Veća Miodrag Bradonjić, te i potpredsednici Veća SSS Vojvodine Jelena Češljević i Milanko Bodiriga.

Tom prilikom razmatrana je aktuelna ekonomsko-socijalna situacija u Srbiji i položaj zaposlenih u ovom regionu, kao i aktivnosti Saveza u sprovođenju izbora i nove organizacije Saveza samostalnih sindikata na teritoriji.

 

4. novembar 2009.

Predsednik SSSS posetio Čačak i Lučane

DIJALOG NAJBOLJI PUT DO USPEHA

Na poziv predsednika  veća Saveza samostalnih sindikata Čačak i Lučani predsednik SSSS, Ljubisav Orbović je u četvrtak, 5. novembra, sa predsednikom Veća SSS Čačak Vladimirom Avramovićem  posetio preduzeće „Livnica“ u Guči, koja je deo koncerna „Farmakom“, apotom i namensku industriju „Milan Blagojević“u Lučanima, gde je razgovarao sa poslovodstvom i predstavnicima sindikalnih organizacija.

opširnije

4.novembar.2009.

Odž\ana Konferencija „Zapošljavanje mladih u Srbiji“

NACIONALNI IZAZOV

U organizaciji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj Republike Srbije (MERR) 30. oktobra je održana je Konferencija „Zapošljavanje mladih u Srbiji – nacionalni izazov“.

opširnije

4. novembar 2009.

Održana konferencija u Centru „Sava“

UTICAJ EKONOMSKIH REFORMI NA TRŽIŠTE RADA

U Beogradu je 4. novembra održana Nacionalna tripartitna konferencija na temu: „Uticaj ekonomskih reformi na tržište rada u Srbiji i odgovor sindikata“. Konferencija je realizovana u okviru projekta „Jačanje institucija za socijalni dijalog“, koji se u saradnji sindikalnih centrala i Instituta za razvoj međunarodne saradnje UGT-a Španije (ISCOD), a uz podršku AECID-a i Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Španije ostvaruje u Srbiji.

opširnije

3. novembar 2009.

PREGLED OSNOVNIH  MAKROEKONOMSKIH POKAZATELJA

U REPUBLICI SRBIJI 2008. I 2009. GODINE

/Saopštenje br. 9/09 od 3.11.2009. godine/

Prosečna zarada u Republici Srbiji, isplaćena u septembru 2009. godine, iznosi 43577 dinara i nominalno je na istom nivou kao i prosečna zarada isplaćena u avgustu 2009., dok je realno manja za 0,3%.

opširnije

2. novembar 2009.

Povodom prijema SSSS u Evropsku konfederaciju sindikata

STIŽU ČESTITKE SAVEZU I PREDSEDNIKU ORBOVIĆU

Savezu samostalnih sindikata Srbije i predsedniku Ljubisavu Orboviću stižu čestitke povodom prijema u Evropsku konfederaciju sindikata, u kojima se ističe da je to važan i istorijski događaj, koji će doprineti jačanju sindikalnog pokreta u zemlji i boljoj zaštiti članstva.

Prijem u veliku evropsku porodicu sindikata, kako je naglašeno u pismima podrške, predstavlja značajno priznanje radu i delovanju SSSS, koje je ulagao poslednjih godina kako bi se uključio u savremene sindikalne tokove.

„Vaše mesto u međunarodnoj zajednici konačno predstavlja prihvatanje stvarnosti i mnogih promena kroz koje ste prošli vi i Evropska sindikalna zajednica“.

„Ovaj korak će definitivno doprineti jačanju srpskog sindikalnog pokreta i tako osnažiti  neophodan socijalni dijalog i pomoći rešavanju postojećih problema među sindikatima“, navedeno je u čestitki Sindikata Mađarske (MSZOSZ).

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) je u ime svojih članova i predsednice tog sindikata Ane Knežević čestitao SSSS na „ovom važnom i istorijskom događaju i na primanju u veliku evropsku porodicu sindikata“.

„To je veliko priznanje vašem radu i delovanju kao i novom smeru politike koju vodi SSSS, a u cilju što bolje zaštite prava i interesa vaših članova“, piše u čestitki tog sindikata.

 

30.oktobar 2009.

SSSS u evropskoj sindikalnoj porodici

KRUNA VIŠEGODIŠNJIH NAPORA

Savez samostalnih sindikata Srbije postao je deo Evropske konfederacije sindikata (European Trade Union Confederation), koja okuplja oko 60 miliona zaposlenih iz 36 zemalja.

Prijem u veliku evropsku porodicu sindikata predstavlja značajno priznanje radu i delovanju SSSS i predstavlja krunu višegodišnjih napora koje je Sindikat ulagao kako bi se uključio u savremene sindikalne tokove.

Članstvo će doprineti jačanju uticaja SSSS i osnažiti neophodan socijalni dijalog u zemlji, pomoći u jačanju saradnje sa drugim evropskim sindikatima i primeni iskustava evropskih sindikata na izgradnji socijalno pravednog društva i time boljoj zaštiti članstva.

Osnovana 1973. godine, u cilju odbrane interesa zaposlenih na evropskom nivou i njihovog zastupanja u evropskim institucijama, Evropska konfederacija sindikata (EKS) broji 82 nacionalna saveza iz 36 evropske zemlje, kao i 12 evropskih granskih federacija. Računa se da je na taj način u njenim redovima oko 60 miliona zaposlenih. Sindikati zemalja koje još nisu stekle status kandidata za priključenje Evropskoj uniji imaju pravo da budu članice EKS u statusu posmatrača. Tako i najveća sindikalna centrala u Srbiji ima, za sada, status posmatrača u EKS, dok će punopravni član postati kada naša zemlja i zvanično uđe u Evropsku uniju.

 

29.oktobar 2009.

PREDSEDNICIMA VEĆA SAVEZA SAMOSTALNIH

SINDIKATA NA TERITORIJI

Poštovani,

Savez samostalnih sindikata Srbije je, zbog brojnih nedoumica u sindikalnom članstvu vezanih za primenu odredbi nedavno usvojenog Zakona o udruženjima, od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu tražio zvanično tumačenje  primene tog zakona na sindikate.

U prilogu Vam dostavljamo tumačenje Ministarstva, koje je shodno upućenom zahtevu, dostavljeno Savezu samostalnih sindikata Srbije.

S poštovanjem,

 

Tumačenje Ministarstva (.pdf)

PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

28.oktobar 2009.

Predstavnici Misije MMF u SSSS

ZAINTERESOVANI ZA STAVOVE SINDIKATA

Predstavnici Misije Međunarodnog monetarnog fonda, koji se nalaze u poseti našoj zemlji, sastali su se sa predstavnicima SSSS, koji su ih upoznali sa stavovima sindikata vezanih za dalju reformu i zaštitu zaposlenih. Reč je o prvom sastanku te međunarodne finansijske organizacije sa jednim sindikatom u Srbiji, što pokazuje da je najveća sindikalna centrala u Republici važan i nezaobilazan partner, poštovan i van granica naše zemlje.

U delegaciji SSSS, koju je predvodio predsednik Ljubisav Orbović, bili su i potpredsednici Veća Vlada Andrić, Milorad Mijatović, Dragan Zarubica, Duško Vuković i Njegoš Potežica, kao i predsednici Sindikata zdrastva i socijalne zaštite i Sindikata metalaca Srbije, Branislava Plančak i Zoran Vujović.

opširnije

28.oktobar 2009.

U Vrnjačkoj Banji održan dvodnevni skup aktivista SSSS

 

Sindikalci razmatrali aktivnosti Saveza i stanje u privredi, dok je ministar Ljajich govorio o značaju socijalnog dijaloga

 

Na skupu, koji je 27. i 28. oktobra 2009. godine u Vrnjačkoj banji organizovao Savez samostalnih sindikata Srbije, čelnici SSSS raspravljali su s predsednicima samostalnih sindikata, Veća SSS sa teritorije i poverenicima SSS u opštinama Srbije o aktivnostima Saveza samostalnih sindikata i sprovođenju izbornih aktivnosti u toj sindikalnoj centrali. Drugog dana skupa, učesnicima se obratio direktor regionalne kancelarije Fondacije „Fridrih Ebert“, Roland Fajt, koji je govorio o organizovanosti i delovanju sindikata u zemljama zapadne Evrope, dok je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajich govorio o značaju socijalnog dijaloga i izvestio sindikalce o sprovođenju mera socijalne politike.

opširnije

26.oktobar 2009.

Otvoren Zbor ugostitelja i turističkih radnika Srbije

PRILIKA ZA MLADE

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović otvorio je tradicionalni, 27. po redu, Zbor ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije, koji se održava od 26. do 29. oktobra 2009. godine u Kladovu, u organizaciji Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije. Ove godine obeležava se i veoma značajan jubilej – 40 godina od kada su prvi put održana ova radno-proizvodna takmičenja.

Na manifestaciji učestvuje oko 600 ugostitelja, turističkih radnika i stručnjaka u oblasti kulinarstva, usluživanja i turizma, koji  se takmiče u 19 radno-proizvodnih disciplina.  

Orbović je rekao da je Zbor prilika da, uprkos ekonomskoj krizi i teškom položaju zaposlenih u toj delatnosti, mladi i stručni ljudi pokažu svoja umeća u oblasti kulinarstva, usluživanja i turističkih disciplina i tako obogate ugostiteljsko-turističku ponudu Srbije, što je ujedno šansa za oporavak i privredni razvoj naše domovine.

U okviru Zbora održan je Okrugli sto o položaju ugostiteljske privrede i zaposlenih u toj delatnosti.

22.oktobar 2009.

Predsednik SSSS posetio Veće SSS u Valjevu

 

Na poziv predsednika Veća Saveza samostalnih sindikata Valjeva, Milomira Boškovića, predsednik SSSS Ljubisav Orbović posetio je Valjevo i razgovarao  o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i problemima zaposlenih u toj opštini, kao i o funkcionisanju i organizacionim pitanjima u Savezu.

22.oktobar 2009.

Sastali se predstavnici SSSS i Unije nezavisnih sindikata Kosova

ZA SAVEZ VAŽNA ODBRANA INTERESA ČLANSTVA

Susret predstavnika Unije nezavisnih sindikata Kosova (BSPK) i Saveza samostalnih sindikata Srbije, drugi po redu, održan je u Skoplju 22. oktobra 2009. godine. Osnovni cilj razgovora bila je privatizacija na Kosovu i Metohiji i zaštita svih radnika koji su tim procesom obuhvaćeni, bez obzira na njihovu nacionalnost.

opširnije

21.oktobar 2009.

Sa Izborne skupštine Sindikalne organizacije “Kablovi” u Jagodini

JEDNOGLASNO ZA RAJIĆA

Na Izbornoj sednici Skupštine Samostalne sindikalne organizacije Holding » Kablovi» a.d. u Jagodini ponovo je za predsednika jednoglasno izabran Dragan Rajić, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Sednici su prisustvovali predsednik SSSS Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović, predsednik Regionalnog odbora SS metalaca Srbije za centralnu Srbiju Milenko Ćurčić, predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Jagodine Miroslav Gajić i mnogobrojni drugi gosti.

Zahvalivši se na ponovnom izboru, Dragan Rajić je istakao da je sindikat na čijem je čelu puno uradio u prethodnom periodu, da su pregovori o novom kolektivnom ugovoru, koji ističe u februaru, u toku, ali da im predstoji još mnogo posla jer je raspisan već četvrti tender za privatizaciju tog preduzeća.

Skupština sindikalne organizacije „Holdinga Kablovi» pružila je punu podršku dosadašnjim aktivnostima predsednika Saveza Ljubisava Orbovića. Podrška je data i Zoranu Vujoviću, Milenku Ćurčiću i Miroslavu Gajiću, koji su predloženi za iste funkcije u Savezu u narednom, petogodišnjem mandatu.

Predsednik Orbović je naglasio da je podrška te sindikalne organizacije velika čast i obaveza da se još energičnije bori za radnička prava. Kako je rekao, borba tek predstoji, jer je izgubljeno 400.000 radnih mesta, fabrike uništene, što se mora zaustaviti. Posebno ga, kako je istakao, raduje reč »jedinstvo» koja se u poslednje vreme među sindikalcima često čuje, «jer je upravo u toj reči naša snaga i garancija uspeha».

Na sednici su izabrani i novi članovi Nadzornog odbora te sindikalne organizacije.

 

21.oktobar 2009.

SAOPŠTENJE

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

PRIZNAJE ZVANIČNU STATISTIKU

                Dana 19.10.2009. godine, u dnevnom listu „Dnevnik“, objavljen je tekst pod naslovom „Igra tuđim sudbinama“ i nadnaslovom „Opšta licitacija o broju otpuštenih radnika“.

opširnije

20.oktobar 2009.

Obaveštenje Odbora za praćenje primene OKU

OD DANAS TUMAČENJA ODREDABA UGOVORA

Prema Poslovniku o radu Koordinacionog odbora za praćenje primene Opšteg kolektivnog ugovora (OKU), autentična tumačenja koje daje Odbor po zahtevima pojedinaca i pravnih subjekata za primenu odredaba OKU biće objavljivana na sajtovima Socijalno-ekonomskog saveta i potpisnika tog ugovora – Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i Unije poslodavaca Srbije.

Zahtevi za autentično tumačenje se podnose Koordinacionom odboru preko Sekretarijata Socijalno-ekonomskog saveta, na mail:

(sekretar@socijalnoekonomskisavet.rs ili socek.savet@nadlanu.com)

Tumačenja je moguće pročitati klikom na aktivno polje na početnoj strani našeg sajta.

opširnije

 

16.oktobar 2009.

SSSS Vladi Srbije

AMANDMAN NA PREDLOG ZAKONA

Savez samostalnih sindikata Srbije uputio je danas Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima, kao i poslanicima Narodne skupštine amandman na Predlog zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji.

opširnije

16.oktobar 2009.

Predsednik SSSS posetio OV SSS Gornji Milanovac i kompaniju «Metalac» A.D.

PLAKETA U PRAVIM RUKAMA

Predsednik Saveza Ljubisav Orbović prisustvovao je sednici Predsedništva Veća SSS opštine Gornji Milanovac, na kojoj su razmatrana aktuelna pitanja vezana za racionalizaciju broja zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, izborne aktivnosti u SSSS i probleme zaposlenih u toj opštini, posebno  u tekstilnoj industriji i MK »Rudnik».

Na konferenciji za novinare i na sednici Predsedništva predsednik SSSS Orbović je govorio o zahtevima i stavovima u pregovorima sa Vladom povodom racionalizacije državne uprave i o aktivnostima na sprovođenju izbora u Savezu. On je naglasio da će se sindikat na svim nivoima organizovanja i u narednom periodu boriti da se zaustave otpuštanja i otvaraju nova radna mesta, da radnici redovno dobijaju zarade, a preduzeća, uz nove investicije, ožive proizvodnju i počnu da rade.

Tokom posete kompaniji «Metalac», Orbović je razgovarao sa poslovodstvom i predstavnicima sindikalne organizacije. Toj organizaciji, koja ove godine obeležava 50. godine rada, predsednik Orbović je u ime Saveza samostalnih sindikata uručio  PLAKETU  SSSS.

 On je tim povodom istakao da ima  veliko zadovoljstvo da to najviše priznanje SSSS uruči sindikalnoj organizaciji samostalnog sindikata „Metalac“, koja i u teškim vremenima za sindikat i zaposlene postiže  značajne rezultate na zaštiti interesa i prava zaposlenih. Orbović je rekao i da mu je čast što se nalazi u tako uspešnoj kompaniji koja, osim što postiže izuzetne poslovne rezultate, ispunjava redovno i sve obaveze prema zaposlenima.

15.oktobar 2009.

Uoči Svetskog dana borbe protiv gladi

SSSS SE PRIKLJUČUJE HUMANITARNOJ AKCIJI

 Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) se pridružuje humanitarnoj akciji „Štrajk glađu protiv gladi” i poziva svoje članstvo da se uključi i da doprinos u borbi za dostojanstveni način života u Srbiji.

Godinama unazad aktivnosti Saveza usmerene su na zaštitu prava i standarda zaposlenih i građana Srbije, pre svega prava da rade i od svog rada da žive.

opširnije

14.oktobar 2009.

Održana Izborna skupština „Zastava kamioni“

MILETIĆ PONOVO PREDSEDNIK

Na redovnoj izbornoj skupštini Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata „Zastava kamioni“ u Kragujevcu ponovo je za predsednika izabran Goran Miletić, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Izbornoj skupštini prisustvovali su predsednik SSSS Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović, predsednik Regionalnog odbora SS metalaca Srbije za centralnu Srbiju Milenko Ćurčić, presednik Veća Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić i mnogobrojni gosti.

opširnije

13.oktobar 2009.

Predstavnici MMF posetili SSSS

SINDIKAT INSISTIRA NA TRANSPARENTNOSTI PREGOVORA

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju, Bogdan Lisovolik razgovarao je danas s delegacijom Saveza samostalnih sindikata Srbije, koju je predvodio predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

Na sastanku, koji je održan u prostorijama SSSS, učestvovali su i sekretar Veća SSSS Slavica Savić i potpredsednici Veća Dragan Zarubica, Milorad Mijatović, Vlada Andrić i Njegoš Potežica.

Reč je o prvoj poseti jednog predstavnika te međunarodne organizacije sindikatu, koju je gospodin Lisovolik iskoristio da informiše predstavnike SSSS o smernicama MMF-a u pregovorima sa Vladom Srbije.

On je ukazao na važnost reformi u prevazilaženju ekonomske krize i održivost makroekonomskog sistema, što pretpostavlja i smanjenje javne potrošnje.

Predstavnici SSSS su gostu preneli da sindikat insistira da pregovori između Vlade Srbije i MMF-a treba da budu transparentni, imajući u vidu posledice koji će oni imati na zaposlene i građane.

Zato je sindikat još jednom upozorio da se Vlada Srbije ne može pravdati zahtevima MMF-a i Svetske banke za donošenje nepopularnih mera.

Odluke koje neposredno utiču na položaj i prava zaposlenih moraju se dogovarati kroz dijalog sa socijalnim partnerima, a ne politikom svršenog čina, naglasili su predstavnici SSSS.

 

13.oktobar 2009.

Ambasador Sirije u Beogradu primio predsednika SSSS

 

Ambasador Sirijske Arapske Republike u Beogradu dr Majed Šadud primio je juče u svojoj rezidenciji predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića i njegove saradnike.

Povod za posetu lidera najvećeg sindikata u Srbiji njegovoj ekselenciji bio je dolazak u naš glavni grad delegacije Generalnog saveza poljoprivrednih sindikata u Siriji.

12.oktobar 2009.

 

Sirijska delegacija poljoprivrednih sindikata posetila SSSS

SARADNJA NA VIŠEM NIVOU OBOSTRANA ŽELJA

Delegacija Generalnog saveza poljoprivrednih sindikata u Sirijskoj Arapskoj Republici posetila je danas Savez samostalnih sindikata Srbije.

Petočlanu delegaciju, predvođenu Hamadom Al Soudom, predsednikom tog saveza, primila je sekretar Veća SSSS Slavica Savić, a u razgovoru su učestvovali i potpredsednik Veća Dragan Zarubica i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije Zoran Malenović.

U veoma srdačnom razgovoru izražena je obostrana želja da se sindikalna saradnja i prijateljstvo sirijskog i srpskog naroda nastavi i podigne na još viši nivo.

Slavica Savić je upoznala goste sa strukturom i položajem koji ima najveći sindikat u Srbiji, kao i sa ekonomskom situacijom u zemlji i položajem zaposlenih, dok je gospodin Hamad govorio o radu tog saveza, koji broji oko dva miliona članova.

Predstavnici sirijskog sindikata nalaze se u višednevnoj poseti Samostalnom sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi, sa kojim imaju dugogodišnju uspešnu saradnju, a tokom boravka u našoj zemlji bili su i gosti radničko-sportskih susreta u Sokobanji.

9.oktobar 2009.

 

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović i ministar Rasim Ljajić posetili Zrenjanin i Titel

ANALIZIRANE POSLEDICE EKONOMSKE KRIZE

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić posetili su Zrenjanin i Titel i tom prilikom su sa predstavnicima lokalnih samouprava, sindikata i poslovodstva pojedinih preduzeća razgovarali o problemima sa kojima se susreću u uslovima ekonomske krize.

opširnije

8.oktobar 2009.

 

Vlada Srbije odložila današnju sednicu

REČ SINDIKATA

Vlada je za 24 sata odložila sednicu zakazanu za 8. oktobar. Na njoj je trebalo da bude doneta odluka o  sudbini viška zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi. SSSS je zahtevao da se o tome država konsultuje sa ovom radničkom orgaizacijom.

Njegoš Potežice, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u upravi, pravoduđu i društvenim organizacijama Srbije, rekao je tim povodom da je sindikat, doduše, nezvanično, obavešten da će njegovi predstavnici u toku dana razgovarati s predstavnicima Vlade pre nego što bude odžanasednica.

- Istina zvaničnog poziva za predstavnike SSSS i granskih sindikata nije bilo, ali smo konstantno u komunikaciji s Vladom i resornim ministrima. Rasim Ljajić, ministar rada obavestio me je da su prihvaćeni predlozi Sindikata uprave vezani za zakone o koji bi uskoro trebalo da budu izglasani, a odnose se na zaposlene u ovom sektoru, rekao je Potežica.

8.oktobar 2009.

U Sokobanji otvreni 3. radničko sportski susreti SSSS

DRUŽENJE BEZ GRANICA

Na ovoj, već tradicionalnoj smotri radništva, učestvuje 525 radnika, okupljenih u 15 ekipa iz svih krajeva Srbije, koji će se takmičiti u 17 sportskih disciplina.

Sledeće ekipe učestvuju u igrama: Samostalni sindikat zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim organizacijama – BOFOS, Sindikat zaposlenih u upravi Srbije, Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije, Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije, Savez samostalnih sindikata Pirot, Savez samostalnih sindikata Sremska Mitrovica, Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije, Savez samostalnih sindikata Jagodina, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Sindikat Veolia transport „Litas Požarevac", Savez samostalnih sindikata Niš, Savez samostalnih sindikata Svrljig, Samostalni sindikat trgovine, Savez samostalnih sindikata Kragujevac i Savez samostalnih sindikata Srbije.

7.oktobar 2009.

Zvaničnici SSSS na Izbornoj skupštini “Zastava automobila”

ZORAN MIHAJLOVIĆ PONOVO IZABRAN

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović, predsednik Veća SSS grada Kragujevca Jugoslav Ristić, Milenko Ćurčić, predsednik Regionalnog odbora SS metalaca Srbije za centralnu Srbiju i gosti iz preduzeća iz metalskog kompleksa, prisustvovali su Izbornoj skupštini Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zastava automobili.  

opširnije

7.oktobar 2009.

Danas je 7.oktobar

SVETSKI DAN ZA DOSTOJANSTVEN RAD

Pozivamo Vas da se, na Svetski dan za dostojanstven rad - 7. oktobar, pridružite zajedničkim naporima za promene koje treba da obezbede nova radna mesta, veće zarade i dostojanstven rad u Srbiji.

Ljubisav Orbović

Predsednik SSSS

 

6.oktobar 2009.

Predsednik SSSS i lideri sindikata javnih delatnosti

održali zajedničku konferenciju za novinare

NEOPHODNI RAZGOVORI O RACIONALIZACIJI

Savez samostalnih sindikata Srbije očekuje da predstavnici Vlade, odnosno resornih ministarstava, u razgovorima sa granskim sindikatima, dođu do što pravednijeg načina za sprovođenje racionalizacije republičke i lokalne administracije, rečeno je na današnjoj na konferenciji za novinare.

Predsednik Ljubisav Orbović je rekao da su zakoni, koji su predstavnicima radnika prošle sedmice predstavljeni, neprihvatljivi jer nisu proizvod dijaloga sa granskim sindikatima, ali da očekuje da će Vlada prihvatiti amandmane sindikata i omogućiti razgovore, kako bi se našlo pravedno rešenje.

Na taj način država će ostvariti racionalizaciju, što je njeno pravo, a sindikati će moći da zaštite prava radnika. Mnoga sporna pitanja iz nacrta predloženih zakona, kroz pregovore sa reprezentativnim sindikatima, mogu se usaglasiti i na kvalitetniji način regulisati i time smanjiti socijalne tenzije.

Predsednik sindikata zaposlenih u državnoj upravi Njegoš Potežica je istakao da se taj sindikat ne protivi reformi organa u državnoj upravi, ali da je za takav cilj neophodan sicijalni dijalog, jer će bez njega izostati reforma, ali i rezultati koje Vlada očekuje.

Potežica je kazao da je nelogično da se pre sistematizacije radi racionalizacija u državnoj upravi, jer je sistematizacija radnih mesta nešto što prirodno prethodi smanjenju broja zaposlenih.

U lokalnoj samoupravi je, kroz dogovor sa sindikatima od 2002. godine, već smanjen broj zaposlenih za oko 10.000 što, kako je rekao, pokazuje da se reforma može sprovesti i na drugi, pravedniji način.

Sindikat smatra da nije dobro što nema definisanih socijalnih programa, jer se radnici koji se proglase tehnološkim viškom moraju materijalno obezbediti, kazao je on i upozorio namoguće štrajkove.

Predsednik sindikata radnika u komunalno-stambenoj delatnosti Svetozar Ercegovac je ocenio da iz predloženog smanjenja broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi treba izuzeti javna preduzeća, jer su ona samo indirektno budžetski korisnici i to po osnovi usluga koje obavljaju.

Prema njegovim rečima, rad ovih preduzeća određen je zakonima o kumunalnim službama i javnim preduzećima Srbije, pa ne mogu biti deo najavljene racionalizacije.

Ercegovac je istakao da većina komunalnih prezuća ima stalno otvorene konkurse za radnike u proizvodnom delu, a da je samo administrativni deo taj koji se uvećavao u prethodnom periodu i to nakon smena vlasti u lokalnim samoupravama.

Ukoliko vlada ne prihvati amandmane, ili donese zakonske akte bez razgovora sa granskim sindikatima, sindikat će pred nadležnim organima pokrenuti postupke, ali i organizoveti proteste, rečeno je na skupu.

Vlada ima pravo da sprovodi racionalizaciju, ali se prava radnika moraju poštovati, kazao je Orbović i najavio da će u razgovorima s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, 20. oktobra, učestvovati i predstavnici sindikata

opširnije

6.oktobar 2009.

Povodom Dna dostojanstvenog rada

KONFERENCIJA U PET DO DVANAEST

Potpredsednik SSSS Duško Vujović i sekretar Veća SSSS slavica Savić održali su danas, u simbolično odabranih pet do dvanaest, konferenciju za novinare povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada. Konferencija je održana  na otvorenom, u centralnoj beogradskoj ulici Knez Mihailova, a tom prilikom Duško Vujović je novinarima pročitao Proglas SSSS koji je moguće pročitati  i na stranama sajta klikom na aktivno polje opširnije.

opširnije

2.oktobar 2009.

SSSS obeležava 7.oktobar

SVETSKI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA

U Srbiji, kao i celom svetu, biće obeležen Svetski dan dostojanstvenog rada – 7. oktobar.

Povodom tog dana, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije održaće konferenciju za novinare, deliti propagandni materijal i čitati radnicima proglas u preduzećima širom Srbije, u kojem će im poručiti da počnu da rade dostojanstveno.

Sindikat će pozvati svoje članove i sve zaposlene da, na Svetski dan za dostojanstven rad, od svojih poslodavaca i vlasti zatraže svoja radnička prava i pravo na dostojanstven rad, koji podrazumeva zapošljavanje, prava zaposlenih, zaštitu i socijalni dijalog.

opširnije

30.septembar 2009.

Najviši rukovodioci SSSS  posetili Pirot i Belu Palanku

TIGAR - TRAČAK SVETLA NA KRAJU TUNELA

Predsednik Saveza Ljubisav Orbovic i sekretar Veća SSSS Slavica Savić su 30. septembra učestvovali u radu sednice Veća SSS opštine Pirot, na kojoj su razmatrane izborne aktivnosti u Savezu, odnosno Odluka o organizovanju i formiranju SSS na teritoriji i povereništava u Republici Srbiji, kao i problemi zapioslenih u ovom regionu.

Prilikom posete Pirotu, predsednik Saveza Ljubisav Orbović i sekretar Veća SSSS Slavica Savić su posetili i razgovarali sa predstavnicima poslovodstva i sindikata u preduzećima “Prvi maj” i “Tigar”.

Posle posete fabrike “Tigar” predsednik je naglasio da je “Tigar” svetao primer uspešne firme i uspešnog socijalnog dijaloga, čiji je preduslov međusobno razumevanje menadžmenta i sindikata i redovni dogovori, sa zajedničkim ciljem da fabrika uspešno radi, što je garancija redovnih zarada.

Istog dana najviši rukovodioci SSSS posetili su Belu Palanku i razgovarali sa predstavnicima Opštinskog Veća Bela Palanka, a sastanku su prisustvovali poverenik iz Babušnice i sekretar Veća iz Dimitrovgrada. U razgovorima su razmatrani aktuelni problemi zaposlenih, odnosno nezaposlenost, niske zarade i pad standarda.

Posle sastanka održana je konferencija za novinare.

 

22.septembar 2009.

Predsednik SSSS posetio Uzički region

DOSLEDNO SPROVOĐENJE ODLUKA

Predsednik Sveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednik Veća Saveza sindikata opštine Užice Petrašin Drulović, su 22. septembra posetili Veće SSS u Požegi, te povereništva u Kosjeriću, Bajinoj bašti i Čajetini i razgovarali sa njihovim predstavnicima. Tom prilikom razmatrana je odluka Veća SSSS o organizovanju i formiranju SSS na teritoriji i povereništava za opštine u Republici Srbiji, odnosno o problemima funkcionisanja Opštinskog Veća i povereništava, problemima zaposlenih zbog nepostojanja proizvodnih preduzeća, loših privatizacija i brojnih stečajeva.

Ova pitanja i problemi su, takođe, bili predmet razgovora sa predstavnicima Veća SSS Nova Varoš, Priboj i Prijepolje, koje je predsednik posetio dan kasnije, 23. septembra 2009. godine.

 

21.septembar 2009.

Predsednik SSSS razgovarao sa ambasadorom Japana

SARADNJA DVE PRIVREDE OBOSTRANI INTERES

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, kao i potpredsednici Dragan Zarubica i Duško Vuković, razgovarali su 18. septembra sa ambasadorom Japana u Republici Srbiji Tošiom Cunozakijem. U razgovoru su razmenjene informacije o efektima krize u dve zemlje, posebno u oblasti zapošljavanja. Nakon izbora 30. avgusta i pobede Demokratske partije Japana, nova vlada je najavila politiku očuvanja radnih mesta i saradnju sa sindikatima. Iako Japan beleži poslednjih meseci ekonomski rast, što je ohrabrujuće, situacija po pitanju smanjivanja nezaposlenosti nije se osetnije promenila. Stopa od 5,7 odsto nezaposlenih, iako niža od proseka EU i SAD-a,  najviša je u poslednjih nekoliko decenija.

Japanski privrednici imaju interesa da ulažu u srpsku privredu, a delovi proizvodnje njihove automobilske industrije prisutni su u regionu. Medjutim, Srbija još uvek nije prezentovana na pravi način u Japanu, niti su jasno predstavljeni njeni kapaciteti i mogućnosti.   

18.septembar 2009.

ČESTITKA PREDSEDNIKA SSSS

ZAPOSLENIMA i GRAĐANIMA ISLAMSKE VEROISPOVESTI

 „ U ime Saveza samostalnih sindikata  Srbije i svoje lično ime, svim članovima sindikata, zaposlenima i građanima muslimanske veroispovesti u Srbiji, povodom predstojećeg Ramazanskog Bajrama, upućujem srdačne čestitke i želje da ga provedu u dobrom raspoloženju, miru, toleranciji i razumevanju uz spremnost da zajedničke probleme koje su nam doneli kriza i privatizacija – zajednički rešavamo“.

Predsednik

Ljubisav Orbović

 

18.septembar 2009.

Održana sednica Veća

OVLAŠĆENO PREDSEDNIŠTVO ZA DONOŠENJE PREDLOGA ODLUKA

Sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, 17. Po redu, održana je 17. septembra 2009. godine. U skladu sa zaključkom sa prehodne sednice Veća, na sednici su razmatrana aktuelna pitanja protesta i štrajkova u Srbiji, kao i Plan socijalne sigurnosti, koji je usvojila Vlada RS, primena Opšteg kolektivnog ugovora i Sporazuma o daljem razvoju socijalnog dijaloga i druga pitanja iz nadležnosti Veća.

opširnije

17.septembar 2009.

Ljubisav Orbović posetio Veće SSS Opštine Ada

KORAK PO KORAK KA IZBORIMA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je u sredu, 16. septembra, posetio Adu i učestvovao u radu proširene sednice tamošnjeg Veća Saveza samostalnih sindikata.

Na Dnevnom redu sednice su bila pitanja koja se odnose na sprovođenje izbornih aktivnosti Saveza, Odluku o organizovanju i formiranju Saveza samostalnih sindikata na teritoriji i povereništava za opštine u AP Vojvodini, kao i aktivnostima Sindikata i problemima zaposlenih u ovoj opštini.

U obraćanju članovima Veća, predsednik SSSS ih je upoznao sa aktivnostima Saveza na rešavanju zahteva i problema zaposlenih u Srbiji koji su, zbog toga, organizovali veliki broj protesta i štrajkova, zatim sa aktivnostima koje se odnose na primenu Opšteg kolektivnog ugovora i Sporazuma, te i socijalni dijalog.Posebno je bilo reči i o nekim organizacionim pitanjima pripreme 14. Kongresa SSSS i održavanju izbora u SSSS.Takođe, predsednik je najavio da će prigodnim manifestacijama i ove godine biti obeležen 7. Oktobar- Svetski dan Dostojanstvenog rada.

16.septembar 2009.

Održana sednica Predsedništva

OŠTAR PROTEST VLADI

Na sednici Predsedništva SSSS, održanoj 15. septembra 2009. godine u Beogradu, koja je bila u funkciji pripreme sednice Veća, zakazane za 17. septembar 2009.godine, razmotreni su predlozi za dopunu Dnevnog reda sednice Veća i druga pitanja iz njegove nadležnosti.

Razmatrajući Nacrt zakona o uplati doprinosa za pojedine kategorije osiguranika – zaposlenih, Predsedništvo je zaključilo da je tekst nacrta ovog zakona u načelu prihvatljiv, a u cilju preciziranja pojedinih odrebi predložilo određene izmene i dopune, koje su dostavljene Ministarstvu rada i socijalne politike.(dopis)

Istovremeno, povodom izjava predsednika Vlade u medijima i najava ministarke finansija, da će iz državne administracije biti otpušteno 14.000 zaposlenih, upućen je oštar protest predsedniku Vlade i zahtev za razgovor sa  predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije i sindikata društvenih delatnosti i državnih organa.

 

Dopis premijeru

Dopis ministru za rad

 

10.septembar 2009.

U susret 17. sednici Veća

ZBIJANJE REDOVA

U četvrtak, 17. septembra 2009. godine, u Beogradu (Dečanska 14, sala na I spratu) sa početkom u 11 sati biće održana 17. sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U skladu sa zaključkom sa prehodne sednice Veća, na sednici će biti razmotrena aktuelna pitanja protesta i štrajkova u Srbiji, kao i Plan socijalne sigurnosti koji je usvojila Vlada Srbije. Na ovoj sednici predviđena je i verifikacija Odluke o organizovanju i formiranju Saveza samostalnih sindikata na teritoriji i povereništava za opštine u AP Vojvodini.

U funkciji pripreme sednice Veća dva dana ranije,15. septembra, u Beogradu (Trg Nikole Pašića 5, Salon na III spratu) sa početkom u 11 sati, biće održana 47. sednica Predsedništva SSSS.

Na  sednici će biti razmatran Nacrt zakona o uplati doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje za pojedine kategorije osiguranika – zaposlenih, koji je dostavljen Savezu kako bi naša organizacija dala mišljenje. Takođe, biće razmotreni i Predlozi za dopunu Dnevnog reda za 17.sednicu Veća, koji se odnose na Sporazum o daljem razvoju socijalnog dijaloga i izmeni Odluke o organizovanju i formiranju Saveza samostalnih sindikata na teritoriji i povereništava za opštine u Republici Srbiji.

 

4.septembar 2009.

Povodom tragedije

u fabrici namenske industrije „Prvi partizan“ u Užicu

SAOPŠTENJE

Povodom tragedije koja je zadesila „Prvi partizan“ u Užicu, u ime Saveza samostalnih sindikata Srbije, predsednik SSSS Ljubisav Orbović uputio je telegram saučešća porodicama nastradalih, sindikalnim organizacijama „Prvog partizana“ i Savezu samostalnih sindikata Užice.

SSSS insistira da nadležni državni organi što hitnije utvrde uzroke ove tragedije i odgovornost nadležnih organa preduzeća, odnosno da li su propustili da preduzmu mere za bezbedan rad zaposlenih.

Poslodavci ne smeju da ostvaruju uštede na štetu uslova za bezbednost i zdravlje na radu, jer izgubljeni životi zaposlenih su nenadoknadivi i nemaju cenu.

 

3.septembar 2009.

Poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije

AMANDMAN NA PREDLOG ZAKONA O STEČAJU

 

Savez samostalnih sindikata Srbije analizirao je Predlog Zakona o stečaju, te je stao na stanovište, da se obrati poslanicima sa molbom da kao svoj predlože Narodnoj skupštini Republike Srbije sledeći

 AMANDMAN

NA PREDLOG ZAKONA O STEČAJU

 I Amadman

                U članu 54. stavu 4, tački 2) Predloga Zakona, brisati rečenicu: „osim doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih“, a na kraju teksta umesto „ ; “ staviti „ , „ i dodati tekst:  „kao i sve ostale neisplaćene neto zarade zaposlenih i bivših zaposlenih i svi neplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih“.

opširnije

2.septembar 2009.

Utvrđena minimalna zarada za period jul - decembar 2009. godine

U ISTOM IZNOSU KAO ZA PRETHODNI PERIOD (JANUAR-JUL 2009. godine)

Vlada Republike Srbije dana 27.08.2009. godine na osnovu člana 112. Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/05, 61/05 i 54/09) donela je Odluku o minimalnoj zaradi, prema kojoj:

"Minimalna zarada za period jul - decembar 2009. godine iznosi 87,00 dinara (neto) po radnom času."

Shodno stavu 2. člana 111. Zakona o radu, bez obzira za koji prethodni mesec se isplata minimalne zarade odnosi, OBRAČUN I ISPLATA SE VRŠI U VISINI MINIMALNE ZARADE VAŽEĆE NA DAN ISPLATE.

Predlog Saveza samostalnih sindikata Srbije za utvrđivanje minimalne zarade moguće je pogledati u vestima za 10. jul 2009. godine ili klikom na aktivno polje  Predlog SSSS

29.avgust 2009.

Izborne aktivnosti u SSSS

PREDSEDNIK ORBOVIĆ POSETIO SVILAJNAC I DESPOTOVAC

 Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Jagodine Miroslav Gajić i sekretar Slobodan Jovanović su u petak, 28.avgusta, razgovarali sa predstavnicima Veća saveza samostalnih sindikata Svilajnac i povereništva SSS Despotovac o aktivnostima sindikata i problemima zaposlenih u ovim opštinama.

Razgovori su vođeni u okviru sprovođenja izbornih aktivnosti Saveza, saglasno Odluci Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije o organizovanju i formiranju Saveza samostalnih sindikata na teritoriji i povereništava za opštine u Republici Srbiji.

26.avgust 2009.

Održana sednica Predsedništva SSSS

UPUĆENO MIŠLJENJE O VLADINIM MERAMA

Na sednici Predsedništva SSSS, koja je održana  26. avgusta 2009. godine, u Beogradu,  razmotrena  su aktuelna ekonomsko- socijalna pitanja, odnosno protesti i štrajkovi u Srbiji. Predsedništvo je posebno razmotrilo predložene mere Vlade za rešavanje problema koji nastaju u ostvarivanju prava zaposlenih u uslovima ekonomske krize.Tim povodom,u raspravi je ocenjeno da su predložene mere prihvatljive za sindikat, obzirom da su u najvećoj meri u skladu sa zahtevima sa Protesta SSSS od 29.04.2009. i zahtevima Veća za rešavanje problema zaposlenih u procesu privatizacije i uslovima ekonomske krize. SSSS, istovremeno, očekuje da će Vlada i nadležna ministrstva, uz aktivno učešće predstavnika sindikata, ove mere sprovesti i tako doprineti da se problemi zaposlenih blagovremeno rešavaju, kako ne bi zaposleni svoja prava ostvarivali protestima i štrajkovima. Mišljenje Predsedništva SSSS o predloženim merama i predlozi za njihovu dopunu i izmenu, upućeni su ministru Rasimu Ljajiću.(prilog)

Predsedništvo je, takođe, u skladu sa dinamikom izbornih aktivnosti, donelo Odluku o zaduženjima članova Predsedništva za praćenje izbora u organima sindikata i saveza samostalnih  sindikata Srbije i razmotrilo druga pitanja iz svoje nadležnosti.

 Predsedništvo je informisano da će se Treći Radničko-sportski susreti Saveza samostalnih sindikata Srbije održati u Sokobanji u hotelima ''Zdravljak'' i ''Turist'' od 07-11. oktobra 2009. godine.

Kako je dogovoreno, naredna  sednica Veća, biće održana 17. septembra 2009.godine.

25.avgust 2009.

Ministar za rad i predsednik SSSS obišli kruševačka preduzeća

KONKRETNI SUSRETI

Radna grupa Vlade Srbije predvođena ministrom Rasimom Ljajićem i predsednik SSSS Ljubisav Orbović sa saradnicima - predsednikom SS hemije i nemetala Ljubišom Nestorovićem i predsednikom SS metalaca Zoranom Vujovićem - današnjom posetom "Trajal" korporaciji u Kruševcu započela je seriju susreta i otvorenih dijaloga između socijalnih partnera širom Srbije, kao jednu od mera za izlazak iz ekonomske krize.

opširnije

20.avgust 2009.

U sredu sednica Predsedništva SSSS

VLADINE MERE POD LUPOM

Redovna sednica Predsedništva SSSS biće održana u sredu, 26. avgusta 2009. godine, u Beogradu (Trg Nikole Pašića 5, Salon na III spratu), sa početkom u 11 sati.

Na  sednici će, pored ostalog, biti razmotrena aktuelna ekonomsko-socijalna pitanja, odnosno protesti i štrajkovi u Srbiji. Predsedništvo će posebno razmotriti i zauzeti konačan stav o predloženim merama za preventivno delovanje i sprečavanje radikalizacije štrajkova, koje je pripremila Radna grupa Vlade RS i koje, u suštini, treba da doprinesu smanjenju negativnih posledica ekonomske krize.

17.avgust 2009.

Predsednik SSSS uputio Otvoreno pismo srpskim zvaničnicima

DANAK ODSUSTVI SLUHA

 Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je danas uputio Otvoreno pismo predsediku Srbije Borisu Tadiću, Slavici Đukić Dejanović, Mirku Cvetkoviću, Mlađanu Dinkiću, Rasimu Ljajiću i poslanicima Narodne skupštine u kojem srpske zvaničnike opominje da  je novi Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, na čije štetne posledice je Savez samostalnih sindikata Srbije već ukazivao prilikom njegovog donošenja, već počeo u praksi da uzima svoj danak...

opširnije

17.avgust 2009.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

MINISTARSTVO EKONOMIJE I REGIONALNOG RAZVOJA

 

PREDMET:     Inicijativa za dopunu Zakona o zapošljavanju i osiguranju  za slučaj nezaposlenosti („Sl. glasnik RS“ broj 36/09) po hitnom postupku

opširnije

12.avgust 2009.

Orbović posetio SO Arilje

SAVEZ SPROVODI ODLUKE VEĆA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović posetili su Arilje 12. avgusta.

Tokom boravka u Arilju, učestvovali su u radu sednice Veća Saveza samostalnih sindikata Arilja, na kojoj je razmatrana Odluka Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije o organizovanju i formiranju Saveza samostalnih sindikata na teritoriji i povereništava za opštine u Republici Srbiji. Tom prilikom, članovi Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Arilje istakli su zahtev da se na teritoriji opštine Arilje formira Savez samostalnih sindikata Arilja, kao i do sada, a ne povereništvo. Dogovoreno je da podnesu obrazložen zahtev Predsedništvu i Veću Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije i delegacija Saveza samostalnih sindikata Arilja:

-posetili su Skupštinu opštine Arilje i razgovarali sa predsednicom opštine Arilje, Mirjanom Avakumović o aktuelnim pitanjima materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, i daljeg razvoja privatnog preduzetništva na teritoriji opštine Arilje;

-u sedištu Opšteg udruženja preduzetnika opštine Arilje, sa predstavnicima poslodavaca, vođen je razgovor o pitanjima koja sputavaju poslovanje privatnog preduzetništva, kao i o mogućim pravcima zajedničkog delovanja radi preduzimanja mera prema nadležnim državnim organima u cilju stvaranja povoljnog privrednog ambijenta, za bolje poslovanje preduzetnika i poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih;

-posetili su Hladnjaču „Frukom“ d.o.o, Tekstilnu fabriku „Izbor“ d.o.o. i porodičnu fabriku „Stefan“ d.o.o. za proizvodnju kućnog tekstila i sa predstavnicima poslovodstva obavljeni su razgovori o problemima poslovanja privatnih preduzetnika, kao i o materijalnom i socijalnom položaju zaposlenih u ovim privrednim subjektima.

 

5.avgust 2009.

Predsednik SSSS posetio Ve SSS Kruševca

KUPCI KAPITALA MORAJU POŠTOVATI OBAVEZE

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović prisustvovao 5.avgusta sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Kruševca. Na sednici je razmatrana informacija o sprovođenju izbornih aktivnosti za mandatni period 2009 – 2014. godina, kao i aktuelna pitanja u preduzećima „Trajal“ korporacija i „14. oktobar“ u Kruševcu. Veće Saveza samostalnih sindikata Kruševca dalo je punu podršku aktivnostima predsednika i Odbora sindikalne organizacije Samostalnog sindikata „Trajal“ korporacije Kruševac, na istrajavanju u zahtevu da većinski vlasnik „Trajal“ korporacije Kruševac, u potpunosti ispoštuje obaveze preuzete kupoprodajnim ugovorom.

Učestvujući u diskusiji, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je istakao da će SSSS uvek insistirati da kupci većinskog kapitala moraju poštovati preuzete obaveze i ukoliko to ne čine, zahtevaće raskid kupoprodajnih ugovora, a da su aktivnosti predsednika i Odbora sindikalne organizacije Samostalnog sindikata „Trajal“ korporacije Kruševac, u tom pravcu u potpunosti legitimni.

 

5.avgust 2009.

Čestitka predsednika SSSS rudarima Srbije

 RUDARIMA SRBIJE - SREĆAN PRAZNIK

 

 Povodom 6. avgusta, Dana rudara Srbije, svim rudarima podzemnih i površinskih kopova upućujem iskrene čestitke i želim im svu sreću, zdravlje i još više uspeha u radu.

 

U vremenu kada svi govore o krizi, Vi ste ti koji o krizi najmanje govorite, ali se sa njom uspešno borite.

 

I ovom prilikom, još jednom Vam odajem priznanje na radnim uspesima, humanosti, solidarnosti i borbi za pravdu.

Želim da zajedno sa Vama uspemo u rešavanju svih Vaših problema koji se odnose na poboljšanje uslova rada, materijalnog i socijalnog statusa, podizanju životnog standarda, zaštiti životne sredine i većoj brizi za bezbednost rudara.

 

Pozdravljam Vas rudarskim pozdravom,

               

RUDARI SREĆNO!

Predsednik SSSS

Ljubisav Orbović

31.jul 2009.

Saopštnje

SINDIKAT BRANI OSNOVNE PRINCIPE HUMANOSTI

Mrkonjićev stav da „sindikalne vođe nisu ni videle gradilište“ nije dovoljno jasan, jer je dobro poznata činjenica da gradilišta, do skora, nisu videli ni radnici, ni sam ministar. Imali smo prilike da pratimo nezadovoljstvo zaposlenih u putnoj privredi zbog velikih dugova države prema ovim preduzećima.

opširnije

10.jul 2009.

UGS «Nezavisnost» 

Savez samostalnih sindikata Srbije

P R E D L O G

za utvrđivanje minimalne zarade

za period JUL - DECEMBAR 2009. godine

                Polazeći od postojećeg nivoa minimalne zarade za period januar – jun 2009. godine od 87,00 dinara po radnom satu (na mesečnom nivou, prema prosečnom mesečnom fondu časova (od 174) 15.138,00 dinara), u skladu sa članom 112. stav 3. Zakona o radu («Sl. glasnik RS», broj 24/05 i 61/05), u vezi utvrđivanja minimalne zarade za period jul - decembar 2009. godine, uzimajući u obzir i sve parametre definisane u njemu (troškove života, kretanje prosečne zarade u R. Srbiji, egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice, stopu nezaposlenosti, kretanja zaposlenosti na tržištu rada i opšti nivo ekonomske razvijenosti R. Srbije), ona bi mogla da bude utvrđena na sledeći način:

opširnije

1.jul 2009.

-PREDSEDNICIMA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

-PREDSEDNICIMA VEĆA SAVEZA SAMOSTALNIHSINDIKATA NA TERITORIJI

-POVERENICIMA SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA U OPŠTINAMA

Poštovani,

Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije, na sednici održanoj 29. juna 2009. godine, usvojilo je:

-Okvirnu dinamiku izbornih aktivnosti i priprema 14. Kongresa Saveza samostalnih sindikata Srbije,

-Odluku o održavanju izbora u sindikatima i Savezu samostalnih sindikata Srbije,

-Odluku o organizovanju i formiranju Saveza samostalnih sindikata na teritoriji i povereništava za        opštine u Republici Srbiji.

U prilogu vam dostavljamo usvojena dokumenta i molimo da u organima samostalnih sindikata Srbije i Saveza samostalnih sindikata na teritoriji pokrenete aktivnosti na sprovođenju ovih odluka i pripremi izbora u Savezu samostalnih sindikata  Srbije.

S poštovanjem,

PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

30.jun 2009.

Orbović razgovarao sa predstavnicima Ambasade SAD

POSLEDICE GLOBALNE KRIZE

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, razgovarao je 30. juna sa predstavnicima ambasade SAD u Beogradu, Tomikom Konditi i Dejanom Gajićem.

U razgovoru su predstavnici Ambasade informisani o aktuelnoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Srbiji, posebno položaju zaposlenih i aktivnostima sindikata. Predsednik SSSS je naglasio da su protesti sindikata ukazali na krizu u Srbiji i nezadovoljstvo radnika. Ovakva situacija je uglavnom rezultat loših privatizacija i nepoštovanja kupoprodajnih ugovora, a brojna uspešna preduzeća su faktički ugašena. Trenutno u Srbiji štrajkuje 21 preduzeće, a od početka godine u štrajkovima je bilo 70 preduzeća. Od Vlade se očekuje da adekvatnim merama i strategijom započne sa rešavanjem položaja zaposlenih i traženjem izlaska iz krize čiji se „udar“, koji će se odraziti i na dalji porast broja nezaposlenih, očekuje na jesen.

opširnije

30.jun 2009.

Sastali se  predsednik SSSS  i direktor Fondacije "Fridrih Ebert"

OBOSTRANA SPREMNOST NA SARADNJU

U utorak, 30. juna predsednik SSSS Ljubisav Orbović sastao se sa Mihael Erke, direktorom kancelarije "Fridrich Ebert Stiftung" u Beogradu. Tom prilikom, pored razgovora o aktivnostima dve organizacije, zajedničkim projektima koji su u predhodnom periodu realizovani, kao i budućim, izražena je obostrana spremnost i želja da se uspešna saradnja nastavi i ojača.

30.jun 2009.

Predsednik Orbović obišao nezadovoljne radnike „Trajala“

ZA POŠTOVANJE ODLUKA I NEUGROŽAVANJE ŽIVOTA

„Savez samostalnih sindikata Srbije pruža i pružiće punu podršku vašim zahtevima i opravdanom nezadovoljstvu zbog ukupne situacije u kompaniji, zloupotreba kupca i poslodovodstva i njihovih pokušaja da obmanu javnost lažnim izjavama i saopštenjima. Očigledni su pokušaji, kroz nelegalne pritiske, naročito na predsednika sindikalne organizacije, da vas razjedine, posvađaju međusobno kako bi umanjili vašu snagu i nastavili sa malverzacijama do potpune propasti firme. Tome se možete odupreti samo složni i jedinstveni i to je jedini put da ostvarite svoje zahteve. Pri tome, apelujem na vas da istrajete u zahtevima, ali da ne ugrožavate sopstvene živote i zdravlje štrajkujući glađu ili se na drugi način samopovređivati“, rekao je predsednik SSSS, Ljubisav Orbović članovima odbora sindikata kompanije Trajal“ u Kruševcu.

opširnije

30.jun 2009.

Predsednik SSSS  održao konferenciju za novinare

SRBIJU OČEKUJE VRUĆE LETO

Ako Ministarstvo ekonomije ne reši pitanja loših privatizacija, do jeseni će biti većih protesta u kojima će se podići svo radništvo Srbije, kazao je danas predsednik Saveza samostanih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

"Pozivamo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja da ne gura glavu u pesak, već da pokuša da ublaži posledice privatizacije, a ako nisu u mogućnosti da se pomaknu sa tih pozicija", rekao je Orbović na konferenciji za novinare.

opširnije

25.jun 2009.

Predsednik SSSS i ministar za rad sa štrajkačima „Niteksa“ i „Građevinara“

POSLODAVCI MORAJU ZA STO

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić razgovarali su sa predstavnicima štrajkačkih odbora niških firmi „Niteks" i „Građevinar" u kojima je zaposleno više od 1.300 ljudi. U obe priva-tizovane firme vlasnik je isti - IRVA investicije, na čijem se čelu nalazi Đorđe Nicović.

Ljubisav Orbović, predsednik SSSS, naglasio je da će sindikat insistirati na utvrđivanju odgovornosti onih ljudi koji su privatizovali preduzeća u Srbiji, a onda ih iz samo njima znanih razloga doveli na prosjački štap.

opširnije

23.jun 2009.

POSLANICIMA

NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

PREDMET: Amandmani na Predlog Zakona o radu

 Poštovani/a,

                 Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije na sednici od 23.06.2009. godine, analiziralo je Predlog Zakona o dopuni Zakona o radu, te je stalo na stanovište, da se obrati poslanicima sa molbom da kao svoje predlože Narodnoj skupštini Republike Srbije sledeće

 AMANDMANE

NA PREDLOG ZAKONA O DOPUNI  ZAKONA O RADU

opširnije

19.jun 2009.

PREGLED OSNOVNIH  MAKROEKONOMSKIH POKAZATELJA

U REPUBLICI SRBIJI 2008. I 2009. GODINE

Prosečna zarada u Republici Srbiji isplaćena sa porezima i doprinosima, u aprilu 2009. godine,  nominalno je veća za 7,3%, a realno za 6,2% od zarade isplaćene u martu 2009. godine. Navedena aprilska zarada nominalno je veća  za 12,3% a realno za 3,8% u odnosu na zaradu isplaćenu u aprilu 2008. godine.

               opširnije

12.jun 2009.

Pripreme za 16. sednicu Veća SSSS

PONOVO O PRIMENI SPORAZUMA

Na sednici Predsedništva Veća SSSS, održanoj 9.juna. 2009. razmatrane su odgovarajuće odluke u funkciji pripreme za raspravu i usvajanje na 16. sednici Veća SSSS, koja je planirana za 29. jun 2009.

Tom prilikom je  razmotren tekst Nacrta odluke o organizovanju i formiranju Saveza samostalnih sindikata na teritoriji i povereništava za opštine u Republici Srbiji. Predsedništvo će posle konsultacija sa predsednicima veća i povereništava Saveza samostalnih sindikata na teritoriji, koje su održane 10. 11. i 12. juna,  Odluku ponovo razmotriti na sednici 23. juna  radi utvrđivanja Predloga ove odluke za sednicu Veća.

Istovremeno, Predsedništvo je, utvrdilo Predlog odluke o okvirnoj dinamici izbornih aktivnosti i priprema 14. Kongresa SSS Srbije i Predlog Odluke o održavanju izbora u sindikatima i Savezu samostalnih  sindikata Srbije, koje će biti dostavljene za sednicu Veća.

 Imajući u vidu probleme u primeni Opšteg kolektivnog ugovora i ostvarivanju socijalnog dijaloga, Predsedništvo je zaključilo da se na sednici Predsedništva, 23.juna, razmotre pitanja primene Sporazuma o daljem razvoju socijalnog dijaloga i Opšteg kolektivnog ugovora, odnosno utvrdi predlog dalje strategije delovanja SSSS u vezi s tim.

5.jun 2009.

POSLANICIMA

NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

PREDMET: Amandmani na Predlog Zakona o udruženjima

 Poštovani/a,

                 Savez samostalnih sindikata Srbije analizirao je Predlog Zakona o udruženjima, te je stao na stanovište, da se obrati poslanicima sa molbom da kao svoje predlože Narodnoj skupštini Republike Srbije sledeće

 AMANDMANE

NA PREDLOG ZAKONA O UDRUŽENjIMA

opširnije

5.jun 2009.

POSLANICIMA NARODNE SKUPŠTINE

REPUBLIKE SRBIJE

PREDMET:    Predlog amandmana na predlog Zakona o izmenama

                                 i dopunama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova

                Predsedništvo  Saveza  samostalnih  sindikata Srbije, razmatrao je Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova i stalo je na stanovište da Vam predloži, da kao svoje predložite Narodnoj skupštini sledeće

A M A N D M A N E

na Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova

opširnije

1.jun 2009.

SOCIJALNO-EKONOMSKI SAVET REPUBLIKE SRBIJE

Stalno radno za zakonodavstvo

Stalno radno telo za ekonomska pitanja

Stalno radno telo za kolektivno pregovaranje i mirno rešavanje radnih sporova

Dana 18. maja 2009. godine

B e o g r a d

ANALIZA

PRIMENE SPORAZUMA O DALJEM RAZVOJU SOCIJALNOG DIJALOGA

SA PREDLOGOM STRUČNOG MIŠLJENJA

 Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije (u daljem tekstu: Savet) je na 31. sednici održanoj 16. aprila 2009. godine, doneo Zaključak kojim je zadužio Stalno radno telo za zakonodavstvo, Stalno radno telo za ekonomska pitanja i Stalno radno telo za kolektivno pregovaranje i mirno rešavanje radnih sporova, da urade zajedničku analizu primene Sporazuma o daljem razvoju socijalnog dijaloga potpisanog 30.01.2009. godine, od strane Vlade Srbije, Unije poslodavaca Srbije, UGS ''Nezavisnost'' i Saveza samostalnih sindikata Srbije i daju stručno mišljenje najkasnije do 20. maja 2009. godine. Analiza treba da obuhvati sve odredbe Sporazuma.

 preuzmi.zip                                                                                                                                                       opširnije

26.maj 2009.

Generalni sekretar BWI pisala srpskom ministru

BRZA REAKCIJA NA APEL IZ SRBIJE

G. Milutin Mrkonjić,

Ministar

Ministarstvo infrastrukture

Beograd, Nemanjina 22-26,

Republika Srbije

Fax: +381 11 3617-486

Ženeva, 20, maj, 2009

 

Poštovani gospodine,

                Internacionala građevinarstva i drveta (BWI), koja predstavlja više od 11 miliona zaposlenih u 130 zemalja, duboko je zabrinuta zbog nedavnih izveštaja o teškom materijalnom i socijalnom položaju zaposlenih u sektoru putne privrede u Srbiji.

                Naša članica, Samostalni sindikat putara Srbije, nas je obavestila da Javno preduzeće „Putevi Srbije“, koje je u vlasništvu Republike Srbije, i kojim upravlja Vlada Republike Srbije, ne isplaćuje svoja dugovanja prema kompanijama putne privrede za poslove obavljene u periodu 2006-2008 godine, čime je stavila kompanije iz sektora putne privrede Srbije kao i njihove zaposlene i izuzetno tešku situaciju, i da su sada ove kompanije, tako reći, suočene sa zatvaranjem.

opširnije

23.maj 2009.

Održana sednica Predsedništva

ODLUKA O IZMENAMA I DOPUNAMA STATUTA

Na sednici Veća SSSS, održanoj 21. maja, kojoj su prisustvovali i članovi Statutarnog odbora SSS Srbije, nakon veoma iscrpne rasprave usvojena je Odluka o izmenama i dopunama Statuta SSSS i saglasno tome, utvrđen prečišćen tekst Statuta SSSS.

Veće je, takođe, na ovoj sednici usvojilo i Izveštaj o Protestu SSSS, održanom 29.aprila 2009.godine, i zaključilo da će SSSS nastaviti sa aktivnostima na realizaciji zahteva sa Protesta.

 

19.maj 2009.

Visoki funkcioneri SSSS obišli radnike u štrajku

PRITISAK NA POSLODAVCE

Nastavljajući obilazak i razgovore sa zaposlenima u  privatizovanim preduzećima, koji štrajkuju već duže vreme, predsednik SSSS Ljubisav Orbović i predsednik Sindikata građevinarstva i IGM Duško Vuković posetili su u ponedeljak, 18.maja, radnike Građevinsko-industrijskog kombinata «1. maj» u Lapovu.

Radnici ovog privatizovanog preduzeća, štrajkuju već 45 dana zbog neisplaćenih zarada, a kako nisu dosad uspeli da svoje probleme sa vlasnikom preduzeće reše, najavili su radikalizaciju nezadovoljstva i štrajk glađu. Na molbu predsednika Orbovića i predsednika sindikata građevinara, Vukovića, odložili su štrajk glađu, kako bi dali još jednu mogućnost većinskom vlasniku ovog preduzeća, da otpočne pregovore sa štrajkačkim odborom zaposlenih.

Istog dana predsednik Orbović, sekretar Veća Slavica Savić, predsednik SGIGM Duško Vuković i predsednik GV SSS Niša Miodrag Ranđelović posetili  su Niteks“ i razgovarali sa radnicima i poslovodstvom ovog tekstilnog preduzeća. Radnici «Niteksa» štrajkuju više meseci zbog neisplaćenih zarada i problema u poslovanju ovog preduzeća.

Takođe, predstavnici SSSS su razgovarali i sa štrajkačkim odborom i poslovodstvom DP» Građevinar» iz Niša, koji imaju slične probleme i zahteve prema većinskom vlasniku.

 S obzirom na to da je većinski vlasnik ovih preduzeća Đorđe Nicović dogovoreno je da se predstavnici SSSS: Ljubisav Orbović, Slavica Savić i  Duško Vuković  sastanu i razgovaraju s njim 19.maja, kako bi se pronašla najbolja rešenja za prevazilaženje nastalih problema u ovim preduzećima, a zaposleni ostvarili svoje zahteve i nastavili da rade.

 

18.maj 2009.

U četvrtak sednica Veća SSSS

STATUT NA DNEVNOM REDU

Na dnevnom redu 15. sednice  Veća SSSS, koja će biti održana 21. maja 2009.godine, u Beogradu, sa početkom u 11 časova, biće Izveštaj o Protestu SSSS - 29.april 2009. i Predlog izmena i dopuna Statuta SSSS.

U funkciji pripreme ove sednice, 13. maja, održana je  sednica Predsedništva Veća SSSS, kojoj su prisustvovali i članovi Statutarnog odbora SSS Srbije. Nakon veoma iscrpne rasprave, Predsedništvo je utvrdilo predlog dokumenata za sednicu Veća, odnosno Izveštaj o Protestu SSSS  i  Predlog izmena i dopuna Statuta SSSS.

13.maj 2009.

Sastali se predstavnici SSSS i UNS Kosova

KOREKTNO O GORUĆIM PITANJIMA

U Skoplju je uz posredovanje Međunarodne konfederacije sindikata (MKS) i Panevropske sindikalne konfederacije (PERK) 12. maja 2009. organizovan prvi susret predstavnika SSSS i BSPK.

Našu delegaciju predvodio je Ljubisav Orbović, predsednik Saveza, uz koga su bili i Duško Vuković, potpredsednik, Blažo Milosavljević, predsednika SSS Kosova i Metohije i Ivan Pavićević, sekretar Međunarodnog odeljenja SSSS. Sa albanske strane razgovorima su prisustvovali Hadži Arifi, predsednik BSPK, Džafer Džaferi i Hasan Abazi, potpredsednici i Dafina Mehaj, sekretar Međunarodnog odeljenja. Ulogu posrednika i predsedavajućih uspešno su obavili Jap Vinen, zamenik generalnog sekretara MKS i Grigor Gradev, izvršni sekretar PERK.

opširnije

10.maj 2009.

-PREDSEDNICIMA VEĆA SAVEZA SAMOSTALNIH

SINDIKATA NA TERITORIJI

-PREDSEDNICIMA SAMOSTALNIH SINDIKATA

GRANA I DELATNOSTI SRBIJE

 

PREDMET:   Obaveštenje o otkazivanju Protesta solidarnosti

u Kragujevcu,  11.05.2009.godine, u 12 časova

                                 

                Poštovani,

                Predsedništvo Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, dopisom broj      03-252/2 od 7.05.2009. godine, obavestilo Vas je o eventualnom organizovanju „PROTESTA SOLIDARNOSTI“, za 11.05.2009. godine u Kragujevcu, u znak podrške štrajku glađu grupe radnika Fabrike kože „Partizan“ u Kragujevcu.

                  Dana 9.05.2009. godine, pregovori između predstavnika štrajkača, predstavnika nadležnih ministarstava Vlade Republike Srbije i većinskog vlasnika okončani su potpisivanjem Sporazuma, kojim su na odgovarajući način rešeni zahtevi učesnika u štrajku, a štrajk glađu je prekinut.

 Ovim Vas obaveštavamo da se NEĆE ORGANIZOVATI „PROTEST SOLIDARNOSTI“ u Kragujevcu, dana 11.05.2009. godine.

                Koristimo priliku da  Vam se zahvalimo na vašoj spremnosti da organizovano učestvujete na ovom „PROTESTU SOLIDARNOSTI“.

                S poštovanjem,

SEKRETAR VEĆA

Slavica Savić

8.maj 2009.

Predsednik SSSS sa saradnicima na protestu ispred “Partizanke”

ŽIVOTI RADNIKA BRIGA POSLODAVCA I DRŽAVE

Savez samostalnih sindikata Srbije organizovao je u petak, 8. maja, ispred fabrike kože “Partizan” u Kragujevcu protest u znak solidarnosti sa radnicima kožare, koji više od dve nedelje štrajkuju zahtevajući uplatu zaostalih doprinosa i povezivanju radnog staža.

Na protestu je zatraženo da Vlada Srbije hitno pronađe rešenje za ispunjenje zahteva radnika te fabrike koji 17 dana štrajkuju glađu. Zaprećeno je, da će ako se ne nađe rešenje, u ponedeljak, 11. maja, biti organizovano masovno okupljanje radnika iz cele Srbije u Kragujevcu, koji će zatim otići u Beograd.

opširnije

7.maj 2009.

-PREDSEDNICIMA VEĆA SAVEZA SAMOSTALNIH

SINDIKATA NA TERITORIJI

-PREDSEDNICIMA SAMOSTALNIH SINDIKATA

GRANA I DELATNOSTI SRBIJE

 

PREDMET:    Protest solidarnosti u Kragujevcu,

 11.05.2009.godine, u 12 časova

                                 

                Poštovani,

                Predsedništvo Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, na sednici održanoj 6.05.2009. godine, razmatralo je Informaciju o štrajkovima i protestima u Republici Srbiji, kao i Informaciju o štrajku glađu grupe radnika Fabrike kože „Partizan“ u Kragujevcu.

opširnije

7.maj 2009.

03-252

6.05.2009.

PREDSEDNIKU REPUBLIKE SRBIJE

G-dinu  BORISU TADIĆU

 Poštovani,

Prinuđeni smo da Vas informišemo da u Fabrici kože „Partizan“ u Kragujevcu, već 15 dana štrajkuje glađu 11 radnika.

Prilikom jučerašnjeg obilaska ustanovili smo da je njihovo zdravlje ugroženo i da mogu nastupiti drastične posledice po njihov život.

Radnici su rešeni da štrajkuju glađu do ostvarivanja njihovih minimalnih socijalnih prava, koja se ne ostvaruju zbog nemarnog odnosa nadležnih državnih organa u postupku sprovođenja privatizacije (višegodišnje neisplaćivanje zarada i neuplaćivanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje).

Gospodine predsedniče,

Molimo Vas da iskoristite svoj autoritet i zahtevate od Vlade Republike Srbije i nadležnih državnih organa da preduzmu sve mere i aktivnosti u cilju HITNOG razrešavanja zahteva zaposlenih i time spasu živote radnika kojima ništa drugo nije preostalo, nego da štrajkuju glađu.

Kako je Vlada Republike Srbije pokazala visok stepen odgovornosti i obezbedila finansijska sredstva, a radi zaštite državnih interesa u slučaju M. Kovačević, očekujemo da Vlada pokaže isti stepen odgovornosti i pronađe odgovarajuće načine i sredstva, da se spasu ugroženi životi radnika, koji su takođe državljani i građani ove zemlje, jer je pravo na život neprikosnoveno, nema cenu i najviši je državni interes naše socijalno odgovorne države.

S  poštovanjem,

    PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

7.maj 2009.

Delegacija SSSS obišla radnike “Partizanke”

NEOPHODNA POMOĆ DRŽAVE

Delegacija Saveza samostalnih sindikata Srbije je u utorak, 5. maja , koju su činili predsednik SSSS Ljubisav Orbović, sekretar VSSSS Slavica Savić, predsednik SS hemije i nemetala Ljubiša Nestorović, predsednik SS šumarstva i prerade drveta Radomir Stević i šef Odeljenja za pravno-ekonomska i socijalna pitanja Saud Šećeragić, obišla je radnike fabrike za preradu kože „Partizanka“ u Kragujevcu. Radnici, koji 14 dana štrajkuju glađu, zahtevaju isplatu neisplaćenih zarada od 2000. godine, uplatu doprinosa kao i realizaciju socijalnog programa koja podrazumeva isplatu otpremnina u visini od 200 evra po godini staža.

opširnije

6.maj 2009.

Povodom protesta i štrajkova glađu

SAOPŠTENJE

                Predsedništvo Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, na sednici održanoj dana 6.maja 2009. godine, razmatrajući Informaciju o štrajkovima i protestima u Republici Srbiji i štrajk glađu grupe radnika Fabrike kože „Partizan“ u Kragujevcu, ocenjuje da su u najvećem broju slučajeva, zaposleni prinuđeni da organizuju štrajkove i proteste, a u cilju ostvarivanja svojih prava koja su uskraćena, prevashodno, zbog loše sprovedene privatizacije.

opširnije

6.maj 2009.

 

Za OLIVERU KOVAČEVIĆ,

urednicu emisije ''Da Možda Ne''

Poštovana urednice,

 Neprijatno sam iznenađen Vašim reagovanjem i odbijanjem da u publici, u večerašnjoj emisiji, budu predstavnici Sindikata HI „Župa“.

Utoliko pre, što je lista članova Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji bi bili u studiju, pripremljena na Vaš zahtev a isti, da vas podsetim, nije, izuzev broja prisutnih, bio limitiran - naprotiv izbor gostiju je prepušten Savezu samostalnih sindikata Srbije.

opširnije

29.april 2009.

GOVOR PREDSEDNIKA SSS SRBIJE

LjUBISAVA ORBOVIĆA

Sindikalna braćo i sestre!

Zaposleni, nezaposleni, penzioneri!

Građani Srbije!

Okupili smo se danas, na ovom sindikalnom trgu, odlučni u nameri da kažemo, DOSTA, pogrešnim, sporim i nedovoljnim potezima Vlade, sa teškim i katastrofalnim posledicama!

Dosta je dodatnih oporezivanja građana, dosta je zamrzavanja plata i penzija, dosta je otpuštanja, poskupljenja i umanjenja prava!

Dok na jednoj strani traje neverovatna korupcija i bezočna  krađa, dok tajkuni uz pomoć pojedinaca i partija na vlasti nesmetano uvećavaju svoje enormno bogatstvo, dok su javna preduzeća pretvorena u stranačke feude, na drugoj strani - ogroman broj građana Srbije, gurnut je u beznađe, u bedu i siromaštvo, u kome ne zna kako će dočekati sutrašnji dan......

Preuzmi GOVOR (.pdf)

 

28.april 2009.

PRVOMAJSKI PROGLAS

SAVEZA  SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

                Prvi maj, dan posvećen vrednostima čoveka i njegovog rada, dočekujemo poniženi, nezadovoljni i siromašni, ali ne i obeshrabreni u borbi za bolje sutra i sigurniju budućnost.

 

preuzmi  PROGLAS (.pdf)

 

27.april 2009.

Sa današnje konferencije za novinare

NAJAVLJEN MASOVAN PROTEST

 Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović najavio je na današnjoj  konferenciji za novinareda će u sredu, 29. aprila biti organizovan masovan protest u Beogradu pod sloganom "Probudi svest! Dođi na protest" i da se očekuje dolazak nekoliko stotina autobusa iz unutrašnjosti.

Protest će biti miran i odžan u zank nezadovoljstva zbog mera koje je Vlada donela, ali i onih koje nije donela, rekao je Orbović, ističući da "nisu dotaknuti oni koji su se obogatili tokom devedesetih godina i tokom privatizacije, a koje sada zovemo tajkunima koji treba da podnesu najveći teret krize".

opširnije

24.april 2009.

Veće SSSS intenzivno priprema protest

I REPREZENTATIVNOST PATNERA NA PROVERU

Pripreme za organizovanje Protesta zaposlenih u Republici Srbiji, koji će Savez samostalnih sindikata Srbije organizovati 29. aprila u Beogradu, razmatrane su na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, održanoj u četvrtak, 23. aprila 2009. godine.

opširnije

23.april 2009.

Konferencija za novinare

PROBUDI SAVEST - DOĐI NA PROTEST

U ponedeljak, 27. aprila 2009. sa početkom u 13 sati predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije LjUBISAV ORBOVIĆ i njegovi saradnici održaće konferenciju za novinare povodom velikog sindikalnog skupa pod sloganom:

PROBUDI SAVEST!

DOĐI NA PROTEST!

Konferencija za novinare biće održana se u prostorijama SSSS, Trg Nikole Pašića 5, na trećem spratu (salon).

Informativna služba SSSS

 

16.april 2009.

Predsednik SSSS se sastao sa regionalnim direktorom „Fridrih Eberta“

OBOSTRANO ZADOVOLJSTVO SARADNJOM

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović sastao se, 16. aprila sa Ronaldom Faihtom, regionalnim direktorom Fondacije Fridrih Ebert. U prijateljskom razgovoru, izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog dosadašnje dobre saradnje i naglašeno očekivanje da će se saradnja ne samo nastviti, već dalje razvijati.

„Uloga sindikata u uslovima krize kakva danas vlada u evropskoj i svetskoj ekonomiji je značajna, jer on je taj koji može da utiče da mere za njeno prevazilaženje budu, uz ekonomsku opravdanost i socijalno podnošljive. Koncept na kome se zasniva naš program jeste socijalni dijalog i socijalna demokratija kao osnova, nama bliske, socijaldemokratske političke opcije“, rekao je gospodin Faiht. „U narednom periodu, naše aktivnosti biće usmerene i na bilateralne projekte, a ne samo regionalne kao što je to do sada bila praksa“.

„ Opredeljenje za evropski put Srbije, Savez je više puta pokazao, jer Evropi i geografski pripadamo. Svakodnevna borba većine građana da prežive i neka iskustva iz bliske prošlosti uticala su na nepoverenje građana prema Evropi i evropskim integracijama. Strah od budućnosti i apatija udaljili su ih od vizije i naš je cilj da vratimo optimizam i viziju ponovo približimo našim članovima. A deo vizije je upravo socijalna država, koja podrazumeva socijalnu odgovornost i partnerstvo u kreiranju evropske budućnosti Srbije. Naši korektni i, rekao bih dobri odnosi sa drugim sindikalnim centralama u Srbiji zasnovani su na zajedničkoj viziji budućnosti zaposlenih i regiona, te se, u tom pravcu, kao pandan ukrupnjanjavanju kapitala, zalažemo za još čvršće povezivanje, čak za konstituisanje stalnog tela, koje bi dodatno jačalo zajedništvo i koordiniralo akcije. Tu je uloga vaše Fondacije velika“, istakao je predsednik Orbović.

 

15.april 2009.

Protest SSSS sve bliži

INTENZIVNE PRIPREME

U okviru aktivnosti Saveza na organizovanju protesta  SSSS  14. aprila 2009. godine, održana je sednica Štaba protesta SSSS, na kojoj je razmotren dosadašnji tok priprema za organizovanje Protesta.

Pripreme za organizovanje protesta SSSS - 29. aprila 2009.godine biće na Dnevnom redu sednice sa predsednicima saveza samostalnih sindikata na teritoriji 21.aprila 2009. godine, kao i na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije,  23. aprila 2009. godine.

Sednice će se održati u Beogradu, Dečanska 14, sala na I spratu, sa početkom u 12 časova.

 

14.april 2009.

87 radnika čačanskog „Domisa“ pristupilo SSSS

NIKO NIJE ZAŠTIĆEN OD KRIZE

Juče je 87 radnika privatnog preduzeća Domis iz Čačka pristupilo  Samostalnom sindikatu građevinara i IGM Srbije i SSSS.

Svečanom potpisivanju pristupnica i uručivanju članskih karata prisustvovali su predsednik Saveza samostalnih sindikata srbije, Ljubisav Orbović, predsednik i sekretar sindikata građevinara i IGM Srbije, Duško Vuković i Dragana Platiša i predsednik gradskog Veća SSS Čačak, Vladimir Avramović.

opširnije

10.april 2009.

U Arilju potpisan Sporazum o SES

U SRBIJI SVEGA 17 LOKALNIH SAVETA

U Arilju je danas potpisan sporazum o osnivanju, delokrugu i načinu rada socijalno-ekonomskog saveta na teritoriji opštine Arilje, a odmah po potpisivanju predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je pozdravio ovaj čin, koji je, kako je istakao, veoma značajan za tu opštinu, zaposlene i privrednike, "jer se kroz dijalog i zajedničkim rešavanjem problema može doći do najboljih rešenja".

Orbović je ukazao da je u Srbiji, nažalost, dosad formirano svega 17 socijalno-ekonomskih saveta na lokalnom nivou i ocenio da je problem u opoziciji, kojoj su, dok nije na vlasti, "usta puna dijaloga", a kada dođe na vlast želi da je zadrži samo za sebe.

opširnije

9.april 2009.

 Odluke VSSSS

PROTEST U BEOGRADU 29. APRILA 2009.

Na osnovu člana 2. i 3. Zakona o štrajku ("Sl. list SRJ",br 29/96 i "Sl. glasnik RS" 101/05) i čl.2. Zakona o okupljanju građana ("Sl. glasnik RS, br. 51/92, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005) i čl.14. Statuta SSSS, Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije, na sednici odžanoj 3. aprila 2009. doneo je odluke:

 

ODLUKA O PROTESTU (.pdf)                                                                 ODLUKA O GENERALNOM ŠTRAJKU (.pdf)

 

9.april 2009.

 Održana konferencija za novinare

PROTESTU SSSS SE PRIDRUŽUJU DRUGI SINDIKATI

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović upoznao je javnost na današnjoj konferenciji za novinare sa odlukama Vća SSSS o generalnom štrajku i protestu zaposlenih u Srbiji. Tom prilikom on je pozvao   građane da dođu na sindikalni protest 29.  aprila u Beogradu kako bi izrazili nezadovoljstvo životnim standardom i ekonomskom politikom Vlade.

"Ljudi gube posao, životni standard opada... Sindikati ne mogu čekati i prepuštati se merama Vlade, već moraju da reaguju. Ovaj protest biće upozorenje Vladi da preuzme adekvatne mere u borbiprotiv krize ili da podnese ostavku", rekao je predsednik Orbović.

On je naveo da sindikati traže da Vlada Srbije preduzme mere koje će obezbediti ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize i "pogubne privatizacije na materijalni i socijalni položaj zaposlenih, penzionera i građana".

Konferenciji su prisustvovali predsednici Konfederacije slobodnih sindikata i Udruženja sindikata Srbije "Sloga" Ivica Cvetanović i Željko Veselinović, koji su kritikovali Vladu što jednostrano donosi odluke, bez dogovora sa sindikatima. Oni su ocenili da je država pred kolapsom i da su mogući socijalni nemiri i neorganizovani protesti zbog opšte krize.

Predsednik Sindikata uprave Njegoš Potežica najavio je da će sindikati, osim na protest, pozvati zaposlene i na višečasovnu obustavu rada.

 

7.april 2009.

 U četvrtak, 9 aprila

KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović će u četvrtak, 9.aprila, u 12 sati (Trg Nikole Pašića 5, “Kamena”sala na drugom spratu) održati konferenciju za novinare, na kojoj će govoriti o generalnom štrajku i protestu zaposlenih zakazanom za 29. april u Beogradu. Konferenciji će prisustvovati predstavnici drugih sindikalnih centrala koje će se pridružiti protestu SSSS.

 

3.april 2009.

 Veće SSSS jednoglasno

GENERALNI ŠTRAJK I PROTESTI

Zbog velikog nezadovoljstva zaposlenih i građana, koje su izazvale najavljene, a neusaglašene sa sindikatima, mere Vlade Republike Srbije, Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije je, na sednici održanoj 3. aprila 2009. godine, jednoglasno donelo Odluku o stupanju u generalni štrajk i organizovanju protesta zaposlenih u Republici Srbiji, koji će biti održan 29. aprila 2009.godine, u Beogradu.

Veće je, istovremeno, ovlastilo Predsedništvo da u skladu sa ovim odlukama, pozove sve zaposlene, građane i druge sindikalne centrale i sindikate da učestvuju u protestnim aktivnostima i tako izraze  nezadovoljstvo postupcima Vlade. Članovi Predsedništva i predsednici samostalnih sindikata vršiće funkciju Štaba protesta i donositi sve potrebne odluke o zahtevima i pripremama za organizaciju protesta.

3.april 2009.

Sa sastanka rukovodstva SSSS i Sindikata EPS

SAGLASNOST PO SVIM PITANJIMA

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović i potpredsednik Dragan Zarubica sastali su se u četvrtak, 2. aprila, sa predsednikom Sindikata radnika EPS Milanom Đorđevićem i njegovim najbližim saradnicima.

Učesnici sastanka su se saglasili da je nezadovoljstvo zaposlenih materijalno-socijalnim položajem veliko i da je to osnov za zajedničku aktivnost svih sindikalnih centrala u Srbiji. Dva predsednika su se, takođe, saglasila da će u narednom periodu Sindikat radnika EPS i SSSS češće i bliže sarađivati, pa čak i formalizovati saradnju potpisivanjem sporazuma.

 

2.april 2009.

Sindikati društvenih delatnosti održali zajednicku konferenciju za novinare

USKORO PROTESTI I ŠTRAJK

Sindikati društvenih delatnosti Saveza samostalnih sindikata Srbije izrazili su danas nezadovoljstvo najavljenim merama Vlade Srbije za smanjenje deficita u budžetu i najavili da će do sredine aprila organizovati štrajk i proteste.

Mere Vlade Srbije koje će uticati na pogoršanje materijalnog položaja i statusa zaposlenih u društvenim delatnostima sindikati sigurno neće prihvatiti i trenutno se razgovara o organizovanju generalnog štrajka i protesta, rekli su predstavnici tih sindikata na konferenciji za novinare.

opširnije

2.april 2009.

Sutra vanredna sednica Veća SSSS

VREME TŠKIH ODLUKA

Zbog  velikog nezadovoljstva i revolta zaposlenih i građana, koje su izazvale predložene mere Vlade ,kao i najave granskih sindikata industrijske proizvodnje i društvenih delatnosti da organizuju proteste,  Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije će, u petak, 3. aprila 2009. održati vanrednu sednicu, na kojoj će odlučiti o narednim aktivnostima Saveza povodom svetske ekonomske krize i mera Vlade.

 

2.april2009.

Održan sastanak srpskih sindikalnih centrala

ZAJEDNIČKE AKTIVNOSTI ZA ZAŠTITU STANDARDA

Povodom najavljenih mera Vlade Srbije, a na inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije, 1. aprila 2009.godine, održan je sastanak predstavnika sindikalnih centrala u Srbiji  u cilju donošenja zajedničkog stava i reagovanja na ove mere, odnosno preduzmanja zajedničke aktivnosti za zaštitu standarda zaposlenih i građana Srbije.

                 Sastanku sa rukovodstvom Saveza, prisustvovali su predstavnici Konfederacije slobodnih sindikata, Udruženih sindikata Srbije»Sloga» i ASNS, koji su, pozdravljajući ovu inicijativu, istakli svoju spremnost da sindikati zajednički organizuju protestne aktivnosti i tako izraze svoje nezadovoljstvo postupcima Vlade. Kako je dogovoreno, ovi sastanci će se nastaviti narednih dana, a konačne odluke će doneti organi sindikalnih centrala, nakon čega će se utvrditi datum, mesto i način organizovanja protesta.

 

31.mart 2009.

PREGLED OSNOVNIH  MAKROEKONOMSKIH POKAZATELJA

U REPUBLICI SRBIJI 2008. I 2009. GODINE

U januaru mesecu 2009. godine vrednost prosečne potrošačke korpe iznosila je 34.874,93 dinara, a minimalne potrošačke korpe 21.996,60 dinara. U januaru mesecu 2009. godine za kupovinu prosečne potrošačke korpe bila je potrebna 1,21 prosečna neto zarada, a za kupovinu minimalne potrošačke korpe 76% prosečne neto zarade.

                U odnosu na januar 2008. godine u januaru 2009. godine vrednost prosečne potrošačke korpe povećana je za 14,5%, a minimalne potrošačke korpe 14,3%.

opširnije

27.mart 2009.

SSSS se oštro usprotivio uvođenju privremenog poreza

SAOPŠTENJE

Savez samostalnih sindikata oštro se protivi uvođenju privremenog poreza od šest odsto na prihode građana, a izjavu da bi ovom merom Vlada napravila pravedni balans ocenjuje kao neosnovanu i pre svega netačnu.

Najpre, najavljena nezakonita mera, kao i postupak njenog usvajanja u suprotnosti je sa potpisanim Sporazumom o daljem razvoju socijalnog dijaloga, kojim su se potpisnici obavezali da sve probleme rešavaju kroz razgovore i pregovore, a oni su ovoga puta izostali.

opširnije

26.mart 2009.

Predsednik SSSS uputio pismo ministru trgovine

NEPRIJATNA KONTRADIKTORNOST

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je uputio pismo ministru trgovine i usluga u Vladi srbije Slobodanu Milosavljaviću u kojem između ostalog piše:

"Neprijatno iznenađen Vašim kontradiktornim izjavama i aktivnostima poslednjih dana, ali i  predlogom koji ste mi uputili za formiranje „Stručnog tima za definisanje koncepta funkcionisanja i praćenja rada socijalnih prodavnica“, a imajući u vidu razgovore koje smo vodili sa Vladom čiji ste član i predsednikom Republike lično, obaveza mi je da i Vas, ali i predsednika države i predsednika Vlade Republike Srbije upoznam sa sledećim.....

opširnije

26.mart 2009.

Saopštenje Sindikata "Zastava automobili"

SUPERMARKETI ZA RAZGLEDANJE

U današnjem Saopštenju Sindikalna organizacija "Zastava automobili" je "pozdravila" odluku o osnivanju SOS prodavnica za snabdevanje najugroženijih slojeva građanstva. Klikom na aktivno polje moguće je preuzeti Saopštenje u .pdf formatu.

 

25.mart 2009.

Održana sednica Predsedništva VSSSS

GRANSKI SINDIKATI NAJAVLJUJU PROTESTE

Na  sednici Predsedništva Veća SSSS sa predsednicima samostalnih sindikata, koja je održana 25. marta 2009.godine,između ostalog, razmatrani su aktuelni problemi i posledice svetske ekonomske krize na materijalni i socijalni položaj zaposlenih u Srbiji.Članovi Predsedništva i predsednici granskih sindikata  informisani su  o razgovoru predsednika SSSS i UGS»Nezavisnost» sa predsednikom Vlade, Mirkom Cvetkovićem o planiranim  merama  Vlade  za  ublažavanje negativnih efekata ekonomske krize u Srbiji.

opširnije

23.mart 2009.

Povodom inicijative

Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj

NAJOŠTRIJI PROTEST SSSS

Imajući u vidu vest objavljenu u sredstvima javnog informisanja, Savez samostalnih sindikata Srbije najoštrije protestuje zbog inicijative Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, „da se prekinu suđenja iz domena radnih odnosa i zamrzne izvršavanje pravosnažnih sudskih presuda u korist zaposlenih i radnika“.

opširnije

19.mart 2009.

PREGLED OSNOVNIH  MAKROEKONOMSKIH POKAZATELJA

U REPUBLICI SRBIJI U PERIODU JANUAR-FEBRUAR 2009. GOD.

 Osnovne tedencije u privredi Republike Srbije uglavnom se pogoršavaju. U januaru i februaru 2009. godine, produbljuju se opadajuće tedencije svih agregata realnog sektor

Tedencije privrednih kretanja u Republici Srbiji u skladu su sa tendencijama u užem i širem okruženju, sa izuzetkom u kretanju cena. Naime, prva dva meseca 2009. godine u Republici Srbiji obeležena su jačanjem inflacije, dok je pad privredne aktivnosti u svetu praćen slabljenjem inflacije.

opširnije

16.mart 2009.

Održana sednica Predsedništva SSS Čačka

TERET KRIZE MORA BITI RAVNOMERNO RASPOREĐEN

U prostorijama Veća SSS u Čačku, 13. marta je održana sednica Predsedništva, kojoj su prisustvovali predsednik SSSS, Ljubisav Orbović i potpredsednik Duško Vuković.

Na sednici je razmatrana aktuelna situacija u Srbiji, efekti svetske ekonomske krize na zaposlene i aktivnosti Saveza na zaštiti radnih mesta, standarda zaposlenih i jačanju socijalnog dijaloga.

opširnije

14.mart 2009.

Predsednik SSSS obišao "Zastava oružje"

DRŽAVA OTEŽAVA POSLOVANJE

Na poziv predsednika Opštinskog veća Kragujevca, Jugoslava Ristića, predsednik SSSS Ljubisav Orbović je u sredu, 11. marta, obišao preduzeće „Zastava oružje“i upoznao se sa proizvodnim programom. On je tom prilikom razgovarao sa članovima Odbora sindikalne organizacije ovog preduzeća. Sindikalci i rukovodstvo preduzeća su upoznali predsednika sa problemima sa kojima su suočeni zbog nedobijanja, u zakonskom roku, dozvole za izvoz po već ugovorenim poslovima.

opširnije

11.mart 2009.

Predsednik SSSS uputio zahteve premijeru

OČUVANJE NIVOA ZAPOSLENOSTI I ŠTEDNJA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je u utorak, 10. marta 2009. godine, uputio predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću zahteve koji su sadržani u Stavovima i zaključcima (.pdf) sa sednice Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (održane 5. marta 2009. godine) povodom svetske ekonomske krize i njenog uticaja na privredu i položaj zaposlenih.

 

10.mart 2009.

Održana konferencija za novinare

RADNICI NE SMEJU BITI ŽRTVOVANI

Savez samostalnih sindikata Srbije je zabrinut zbog negativnih efekata svetske ekonomske krize na privredu, kao i zbog opšteg stanja u Srbiji. Na sednici održanoj 5. marta, Veće SSSS je raspravljalo o uticaju krize i o Programu mera Vlade za rešavanje njenih negativnih efekata na privredu i položaj zaposlenih u Srbiji, rekao je Ljubisav Orbović, predsednik SSSS na konferenciji za novinare, održanoj 10. martra.

opširnije

9.mart 2009.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije LjUBISAV ORBOVIĆ održaće u utorak,10. marta 2009. godine konferenciju za novinare, na kojoj će govoriti o

 

EKONOMSKOJ KRIZI I STAVOVIMA SAVEZA SSS KOJI SE ODNOSE NA  MERE VLADE SRBIJE

 

Konferencija za novinare je zakazana za 10 sati i biće održana u prostorijama SSSS, Beograd, Trg Nikole Pašića br. 5, u salonu na trećem spratu.

 

7.mart 2009.

12. sednica VSSSS održana u Nišu

SINDIKAT  PAŽLJIVO PRATI EFEKTE KRIZE

Na predlog predsednika Veća SSS grada Niša, a u skladu sa dogovorom da se sednice organa SSSS održavaju i izvan Beograda,12. redovna sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, održana je u četvrtak, 5. marta 2009. godine, u Nišu. Na početku sednice, članove Veća je u ime domaćina, pozdravio i poželeo uspešan rad, predsednik GVSSS Niša, Miodrag Ranđelović.

opširnije

6.mart 2009.

Povodom 8. marta

ČESTITAMO

Drage koleginice,

 

Od 1. marta 1857. godine i ulica Njujorka, kada su se zaposlene žene u tekstilnoj industriji prvi put borile za ostvarenje svojih prava, do danas, položaj žena umnogome se poboljšao. Međutim, taj položaj još nije zadovoljavajući. U narednom periodu predstoje nam aktivnosti na njegovom poboljšanju.

Drage koleginice, čestitam vam vaš praznik !

 PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

5.mart 2009.

Konferencija “Socijalni dijalog u uslovima krize”

PARTNERSTVO USLOV OPSTANKA

Sa koliko uspeha, velike i uspešno privatizovane firme u Srbiji, ne žrtvujući radna mesta od naleta negativnih efekata planetarne ekonomske krize uspevaju da opstaju, rade i odbrane se? Šta sindikati u njima preduzimaju i predlažu za uspešan  nastavak ove teške bitke? Koliko su u svim teškoćama koje nosi kriza, sindikat i poslovodstvo ozbiljni i ravonpravni partneri? Koliko imaju poverenja jedni u druge i koji su im zajednički ciljevi? Šta još planiraju da učine da bi postigli cilj i odbranili preduzeća i zaposlene?

opširnije

3.mart 2009.

FEBRUARSKI PREGLED MAKROEKONOMSKIH POKAZATELJA

Pravni i ekonomski tim SSSS načinio je najnoviji „Prikaz osnovnih makroekonomskih pokazatelja u Republici Srbiji u 2008. i 2009. godini“.

opširnije

27. februar 2009.

Sednica Veća  SSSS u Nišu

VLADINE MERE U FOKUSU

Na osnovu ranijeg dogovora da se sednice organa SSSS održavaju i izvan Beograda,12. sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije će biti održana u četvrtak, 5. marta 2009. godine, u Nišu, sala Univerziteta, Šumatovačka bb (zgrada Banovine) sa početkom u 11 sati. Domaćin sednice je Veće SSS grada Niša.

Na Dnevnom redu sednice su redovne informacije o aktivnostima SSSS između dve sednice Veća, odnosno OKU i Sporazum o daljem razvoju socijalnog dijaloga, zatim, predlozi dokumenata koja treba da usvoji Veće - Predlog orijentacionog plana rada Predsedništva i Veća SSSS za 2009.godinu, Predlog odluke o usvajanju Završnog računa i utvrđivanju ukupnih prihoda i rashoda SSS Srbije za 2008.godinu, pa Izveštaj Nadzornog odbora SSSS, kao i Predlog plana prihoda i rashoda SSS Srbije za 2009. godinu. Članovima Veća su, takođe, dostavljeni izveštaji o radu predstavnika SSSS u SES i drugim organima i telima na nivou Republike i izveštaji o aktivnostima Sekcije žena i Sekcije mladih SSSS za 2008.godinu.

Veće će posebnu pažnju posvetiti merama Vlade Srbije za prevazilaženje negativnih efekata svetske ekonomske krize na privredu i položaj zaposlenih u Srbiji i na sednici utvrditi Stavove i zaključke SSSS s tim u vezi.

 

26. februar 2009.

SSSS organizuje Konferenciju predsednika sindilalnih organizacija

SOCIJALNI DIJALOG U USLOVIMA EKONOMSKE KRIZE

Savez samostalnih sindikata Srbije, organizuje Konferenciju predsednika sindikalnih organizacija iz privatizovanih preduzeća "Socijalni dijalog u uslovima ekonomske krize". 

Cilj Konferencije je uočavanje mogućnosti, modaliteta i perspektive razvoja socijalnog dijaloga u Srbiji, kao najznačajnijeg instrumenta mirnog rešavanja industrijskih socijalnih konflikata, kao i da se da doprinos jačanju motivacije i kapaciteta socijalnih partnera da grade socijalni dijalog, a to znači da na temeljima zajedničke odgovornosti grade socijalni mir i socijalnu stabilnost.

Konferencija će je zakazana za sredu, 4. marta 2009. godine, u prostorijama kompanije U.S.Steel Serbia u Smederevu sa početkom u 9 sati.

opširnije

26. februar 2009.

Predsednik SSSS u Zaječaru

KOLEKTIVNO PREGOVARANJE NAJBOLJA ZAŠTITA ZAPOSLENIH

U sali Veća Saveza samostalnih sindikata Opštine Zaječar, dana 25.02.2009. godine, održan je zajednički sastanak predsednika i sekretara Veća saveza samostalnih sindikata opština Zaječar, Knjaževac, Bor, Majdanpek, Negotin, Svrljig i povereništva Boljevac i Kladovo i predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisava Orbovića

opširnije

23. februar 2009.

U SSSS održan Okrugli sto

SVETSKA EKONOMSKA KRIZA

I NJEN UTICAJ NA PRIVREDU SRBIJE I ZAPOSLENE

Posledice svetske finansijske i ekonomske krize, koje se sve više osećaju i u  Srbiji, bile su povod za održavanje Okruglog stola u SSSS, na kojem je polazna teza bila da je srpska privreda, u velikoj meri unazađena sankcijama i ratovima, ali i greškama u tranziciji i privatizaciji, čak i bez prevelikog uticaja svetske ekonomske krize, zahteva promišljene mere.

Otvarajući skup predsednik SSSS Ljubisav Orbović je naglasio da se, iako se za krizu zna više meseci, tek poslednjih dana govori  o merama i planovima Vlade, a ne samo o efektima i potezima vlada industrijski razvijenih zemalja. "Okretanje sebi i rešavanju domaćih problema, pozitivan je znak, odnosno znak da smo shvatili ozbiljnost krize koja nas neće mimoići i činjenicu da iz nje nećemo profitirati, već će nas itekako pogoditi. Poređenja i nekritička, doslovna primena tuđih recepata neće nam pomoći, jer naša kriza je specifična, koliko nova, toliko nastavak višegodišnje duboke krize", rekao je Orbović.

opširnije

18. februar 2009.

Održana vanredna sednica SES

PREDSTAVLJEN PROGRAM VLADINIH MERA

Vanredna sednica socijalno-ekonomskog saveta održana je juče, kako bi se donele mere za ublažavanje efekata svetske finansijske krize. sednici je prisustvovao predsednik Vlade Mirko Cvetković, a uvodničar je bio ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan dinkić. On je članovima Saveta predstavio vladin Program mera, koje će biti preduzete da bi privreda lakše prevazišla krizu i dočekala novu ekspanziju sa sačuvanim ljudskim i fizičkim kapitalom. Kao ciljevi mera navedeni su obezbeđivanje adekvatne likvidnosti realnog sektora, smanjenje troškova poslovanja na nivo koji doprinosi održavanju postojećeg nivoa poslovnih aktivnosti, zadržavanje postojećeg nivoa zaposlenosti uz mogućnost otvaranja novih radnih mesta, postizanje konkurentnosti poslovanja, usaglašavanje izvora, institucija i kriterijuma po kojima će se obezbeđivati sredstva za kreditiranje i druge vidove finansijskih podsticaja. sindikat će pratiti primenu i efekte vladinih mera.

 

17. februar 2009.

SVETSKA EKONOMSKA KRIZA

I NJEN UTICAJ NA PRIVREDU SRBIJE I ZAPOSLENE

Posledice svetske finansijske i ekonomske krize, sve više se osećaju i u Republici Srbiji.

 Srpska privreda, u velikoj meri unazađena sankcijama i ratovima, ali i greškama u tranziciji i privatizaciji, čak i bez prevelikog uticaja svetske ekonomske krize, zahteva promišljene mere.

                Imajući u vidu pad proizvodnje i prometa u pojedinim oblastima, najave otpuštanja radnika, kolebanje kursa dinara, konstantan rast cena,  roba i usluga, i druga negativna dešavanja na tržištu, koja izazivaju zabrinutost među zaposlenima, Savez samostalnih sindikata Srbije organizuje OKRUGLI STO .

 

13. februar 2009.

Predstavnici Asocijacije poslodavaca i preduzetnika posetili SSSS

OPREZNO I PO ZAKONU

U petak, 13. februara, predsednik SSSS Ljubisav Orbović sastao se sa predstavnicima Asocijacije poslodavaca i preduzetnika, novoformiranog udruženja poslodavaca Srbije. Predstavljajući svoj statusni profil predstavnici APPS istakli su da, budući da imaju, pored individualnih i 82 kolektivna člana, u skladu sa Zakonom o radu zadovoljavaju kriterijume za reprezentativnost na nivou Republike.

opširnije

13. februar 2009.

Predsednik i potpredsednik SSSS u Jagodini

SPASEN INSTITUT KOLEKTIVNOG PREGOVARANJA

Na poziv predsednika Opštinskog veća Jagodine Miroslava Gajića, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i potpredsednik Dragan Zarubica su  12. februara 2009. godine obišli Jagodinu, Paraćin i Ćupriju, ali i  prisustvovali sednicama organa tri opštinska veća.

opširnije

12. februar 2009.

DEMANTI

NAPISA OBJAVLJNOG U VEČERNJM LISTU „NOVOSTI“

POD NAZIVOM „KAIŠ VEĆ PRITEGNUT“ DANA 11. FEBRUARA 2009. GODINE

 Dana 11. februara 2009. godine u Večernjem listu „Novosti“ objavljen je napis pod naslovom „KAIŠ VEĆ PRITEGNUT!“ i nad naslovom „Juče, posle dugog pregovaranja počela primena `zamrznutih odredbi opšteg kolektivnog ugovora`, potpisanog sa D.Č.

opširnije

9. februar 2009.

Predsednik SSSS uputio zahtev ministru za rad

UNAPREĐENJE TRANSPARENTNOSTI

Kako su organi državne uprave, na traženje fizičkih ili pravnih lica, dužni da daju mišljenja o propisima iz svoje nadležnosti, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je , uputio zahtev  Rasimu Ljajiću, ministru rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije, u kome je tražio da mišljenja koje Ministarstvo rada i socijalne politike, izdaje u okviru delokruga svoje nadležnosti, budu objavljena na internet strani ovog Ministarstva, kako bi isti bilai dostupna svim građanima.

opširnije

6. februar 2009.

Predsednik SSSS  obišao Opštinsko veće u Vrnjačkoj Banji

SPASEN  OKU I KOLEKTIVNO PREGOVARANJE

Nastavljajući praksu obilaska i prisustva sednicama organa opštinskih veća, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije je, na poziv predsednika Ljubomira Rakezića, prisustvovao sednici Opštinskog veća Vrnjačka Banja.

Predsednik OV je na početku sednice, u izveštaju o radu u proteklih četiri meseca, od dana izbora na mesto predsednika OV, upoznao predsednika Saveza i prisutne članove Veća sa aktivnostima koje su vođene, kao i sa postignutim rezultatima, odnosno sa porastom broja članova, aktiviranjem i izborima u pojedinim sindikalnim organizacijama. „Naš je zadatak da jačamo organizaciju, jačanjem sindikata u svojoj sredini, ali i da dosledno, što ćemo i ubuduće činiti, sprovodimo odluke viših organa SSSS“, rekao je Rakezić u svom izveštaju i planu rada.

opširnije

5. februar 2009.

NACRT STATUTA SSSS

 

Klikom da aktivno polje moguće je na ovom mestu u .pdf formatu preuzeti Nacrt statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji je upućen na javnu raspravu.

 

30. januar 2009.

Socijalni partneri pronašli kompromis

DEO OKU ZAMRZNUT NA ŠEST MESECI

Opšti kolektivni ugovor ponovo važi.

Na sednici Socijalno ekonomskog saveta, održanoj 30. januara 2009. godine posle teških i dugotrajnih pregovora postignut je kompromis  uz ustupke svih socijalnih partnera i potpisan sporazum o nastavku socijalnog dijaloga. Sa stanovišta sindikata poseban značaj ima činjenica da činom potpisivanja sporazuma institut kolektivnog pregovaranja i sistem kolektivnih ugovora nije obezvređen i ugašen, i da se u Srbiji nastavlja socijalni dijalog kao jedini način za dugoročno rešavanje problema.

opširnije

29. januar 2009.

Počeo seminar SUS i EUROFEDOP

MINISTAR MEĐU PREDAVAČIMA

U prostorijama SSSS danas je uz veliki broj zvanica i predstavnika medijskih kuća počeo zajednički seminar EUROFEDOP i Sindikata uprave Srbije, a jedan od predavača je bio i ministar lokalne i državne samouprave Milan Marković. Pre početka skupa novinarima su se obratili generalni sekretar EUROFEDOP Bert van Kalemberg, ministar Milan Marković i predsednik Sindikata uprave Njegoš Potežica koji je i otvorio ovaj dvodnevni seminar.

 

28. januar 2009.

Predsednik SSSS primio generalnog sekretara EUROFEDOP

NEOPHODNA DOBRA SARADNJA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović primio je 28. januara 2009. u prostorijama Veća delegaciju Evropske federacije državnih službenika (EUROFEDOP) na čelu sa generalnim sekretarom te organizacije Bertom Van Kalembergom.

EUROFEDOP je decembra prošle godine pristupio drugoj velikoj  evropskoj sindikalnoj organizaciji – Evropskoj konfederaciji nezaviskih sindikata (CESI), u kojoj je zauzeo i jedno od dva ko-predsednička mesta. Posle proširenja ta konfederacija broji više od dva i po miliona članova, a prisutna je uglavnom u javnim službama.

Ovih dana članovi delegacije daće dragocen doprinos seminaru koji za svoje aktiviste organizuje Sindikat uprave i pravosuđa Srbije.

Posle pozdravne reči predsednika Sindikata prave i pravosuđa Njegoša Potežice, predsednik Orbović je članove delegacije, u čijem su sastavu bili sindikalisti iz Belgije, Holandije i Hrvatske, sa naporima koji su uloženi da bi se sa Unijom poslodavaca i Vladom Republike Srbije potpisao Opšti kolektivni ugovor i izdejstvovalo njegovo prošireno dejstvo, kao i sa ostalim aktivnostima  koje SSSS vodi u cilju zaštite zaposlenih

 

28. januar 2009.

Predsednik i sekreter SSSS u "Dunav ad-Grocka"

DRŽAVA DA SMANJI TROŠKOVE I STABILIZUJE KURS

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović i sekretar Veća Slavica Savić razgovarali su, u sredu 28.1.2009. godine, sa predsednikom sindikata i poslovodstvom tekstilnog preduzeća „Dunav ad-Grocka“.

Predsednik sindikata preduzeća, Vladimir Marinković je ponosno naglasio da su svi zaposleni u preduzeću članovi samostalnog sindikata, te da je prvi kolektivni ugovor na nivou preduzeća, koji je istovremeno prvi pojedinačni kolektivni ugovor u Srbiji, potpisan 25. septembra 1991. godine, da se redovno pregovara i važnost ugovorenog poštuje.

opširnije

26. januar 2009.

U četvrtak konferencija za novinare

SEMINAR SINDIKATA UPRAVE I EUROFEDOP

          Povodom seminara Javni sektor- temelj socijalnih prava” o ciljevima, načinu delovanja i težištu razvoja sindikata konferenciju za novinare održaće

·          -BERT VAN KALEMBERG, generalni sekretar Eurofedopa

·          -LjUBISAV ORBOVIĆ,predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije,

·          -NjEGOŠ POTEŽICA,predsednik Sindikata zaposlenih u upravi Srbije

·          -MILAN MARKOVIĆ, ministar za državnu i lokalnu samoupravu

Konferencija za novinare će biti održana  u Savezu samostalnih sindikata, Trg Nikole Pašića  5, sala na drugom spratu,29.januara 2009.godine sa početkom u 9.30 časova.

 

26. januar 2009.

Predsedništvo SSSS dalo ovlašćenje predsedniku Orboviću

POTPISATI SPORAZUM O DALJEM RAZVOJU SOCIJALNOG DIJALOGA

Na sednici Predsedništva Veća SSSS, održanoj u petak, 23.januara 2009. godine, razmatran je tekst Sporazuma o daljem razvoju socijalnog dijaloga, koji su predstavnici socijalnih partnera usaglasili dva dana ranije. Predsedništvo je, posle veoma iscrpne rasprave, većinom glasova donelo Odluku da prihvati Sporazum i ovlastilo predsednika Saveza, Ljubisava Orbovića da ga potpiše.

Potpisivanje Sporazuma ima izuzetan značaj za Sindikat, jer znači nastavak socijalnog dijaloga, kolektivnog pregovaranja i ističe značaj poštovanja kolektivnih ugovora, a zamrzavanje pojedinih odredaba OKU, kao ustupak Sindikata, oročeno je na šest meseci.

Na ovoj sednici su, takođe, utvrđene primedbe i sugestije SSSS na nacrte zakona koji će biti razmotreni na narednoj sednici SES i donete odluke iz nadležnosti Predsedništva.

tekst sporazuma

26. januar 2009.

JANUARSKI PREGLED MAKROEKONOMSKIH POKAZATELJA

Pravni i ekonomski tim SSSS načinio je najnoviji „Prikaz osnovnih makroekonomskih pokazatelja u Republici Srbiji u 2007. i 2008. godini“.

opširnije

21. januar 2009.

SAOPŠTENJE

POVODOM TALASA JANUARSKIH POSKUPLJENJA

Savez samostalnih sindikata Srbije najoštrije protestuje zbog dramatičnog i neprimerenog talasa poskupljenja komunalnih usluga, hrane i energenata na samom početku godine, što preti da Srbiju vrati u period za koji smo mislili da je ostao iza nas.

opširnije

8. januar 2009.

Održana zajednička konferencija za novinare dva reprezentativna sindikata

ZAPOČELE PROTESNE AKTIVNOSTI

Predsednici SSSS Ljubisav Orbović i UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak istakli su na današnjoj konferenciji za novinare da se, posle objavljene informacije u "Službenom glasniku" da je otkazano prošireno dejstvo OKU,  nameće pitanje svrsishodnosti sutrašnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednik Orbović je obaveštavajući predstavnike medija o sastanku rukovodstava dva reprezentativna sindikata, održanom 5. januara, tom prilikom rekao da je zajednički Tim dobio zadatak da do 22. januara saopšti raspord, kalendarijum i dinamiku protesta.

opširnije

5.januar 2009.

Održan sastanak lidera dve reprezentativne sindikalne centrale

ODBRANA OKU SVIM LEGALNIM SREDSTVIMA

U Beogradu je 5. januara održan  sastanak predstavnika dva reprezentativna sindikata, na kojem je jednoglasno zaključeno da se Opšti kolektivni ugovor i njegovo prošireno dejstvo, kao rezultat dugotrajnih pregovora i postignutih kompromisa, mora poštovati.

Zajedničkom akcijom i uz upotrebu svih legalnih sredstava sindikalne borbe obe sindikalne centrale su spremne da se suprostave neprimerenom derogiranju potpisanog, kao i ciničnim pokušajima da se opravdani zahtevi zaposlenih proglase makroekonomski ugrožavajućim.

Teret privredne stagnacije i negativne posledice svetske ekonomske krize ne mogu biti prebačene isključivo na teret zaposlenih i ostalih građana.

Na sastanku je ponovljena činjenica da su i ovog puta sindikati, kao odgovoran socijalni partner, pokazali spremnost za dijalog, pregovore i kompromise. Međutim, kao i mnogo puta dosad, ostali socijalni partneri, ostajući na stanovištu da OKU bude ukinut, pokazali su da je spremnost na dogovor bila deklarativna, a ne suštinska i iskazana u medijima umesto za pregovaračkim stolom.

Bez obzira na takav stav zvaničnika javnost je, ipak, prepoznala ko koči socijalni dijalog u Srbiji.

 

 

 

 

U četvrtak KZŠ

 

Predstavnici dve

 reprezentativne

 centrale će u

 četvrtak, 8.januara,

održati

 konferenciju za

 novinare na ovu

temu i tom prilikom

će  izvestiti javnost o

 narednim potezima

 sindikata

 
 

 
Ova prezentacija je optimizovana za rezolucije od 800x600px i više, kao i za sve čitače novije generacije
Verzija na Srpskom English version >: 9pæ