Uvodna strana

 

ARHIVA NAJVAŽNIJIH VESTI 2010.

 

 
 

28.decembar2010.

BOŽIĆNA I NOVOGODIŠNJA PORUKA

Čeka nas još jedna teška godina.

U protekloj smo se uverili da se jedino solidarni, odlučni i dosledni možemo suprotstaviti daljem umanjenju naših prava, zarada i penzija i da samo jedinstveni u zahtevima možemo pokrenuti promene.

U narednoj, 2011. godini budimo još solidarniji, snažniji i borbeniji, jer ćemo tako nastaviti da jačamo duh sindikalne borbe.

To je jedini put protiv nejednakosti, niskog standarda, otpuštanja, propadanja preduzeća i ekonomske stagnacije.

Jedini put ka boljem životu.

Svim članovima SSSS, zaposlenima, nezaposlenima i penzionerima, svim građanima Srbije, čestitam Božićne i Novogodišnje praznike.

PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

27.decembar2010.

ORBOVIĆ U POSETI FK CRVENA ZVEZDA

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović posetio je fudbalski klub Crvena zvezda i  razgovarao sa predstavnicima samostalnog sindikata tog kluba.

Domaćini su preneli zadovoljstvo više od 150 zaposlenih članstvom u samostalnom sindikatu, u kojem se, kako su istakli, osećaju sigurniji jer je reč o dobro organizovanom sindikatu, koji brine o pravima svog članstva.

Značaj sindikalnog organizovanja naročito je, kako su ukazali, važan zbog najave donošenja dva bitna zakona za sve sportske klubove u Srbiji - zakon o sportu i zakon o privatizaciji sportskih društava.

Zajednički je konstatovano da je izuzetno važno u budućem periodu zaštiti klubove i sportske radnike, s obzirom na specifičnu delatnost i postupak privatizacije.

Orbović je istako kako će SSSS, zajedno sa sindikalnom organizacijom kluba, učiniti sve kako bi se njihovi ciljevi realizovali u interesu zaposlenih.

U poseti Crvenoj zvedi bili su i potpredsednici Veća SSSS Dragan Zarubica i Duško Vuković, kao i predsednik Sindikata sportista Srbije Miloš Đolović.

 

24.decembar2010.

OTVORENO PISMO JAVNOSTI POVODOM „KONAČNE VERZIJE“

PREDLOGA ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PIO 

Partija ujedinjenih penzionera Srbije, ulaskom u vladajuću koaliciju, obećavala je penzije koje će iznositi 70 odsto zarada. Međutim, njena jedina i osnovna ideja bila je da zaluđuje penzionere predstavljajući se njihovim zaštitnicima, a već je na polovini mandata svima bilo jasno da je izdala svoje biračko telo.

Najsvežija obmana ogleda se u izjavama predsednika te stranke i potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića da su zahtevi sindikata ispoštovani kada su u pitanju visina minimale penzije i odlaganje povećanja starosne granice za odlazak žena u penziju.

opširnije

23.decembar2010.

Radni sastanak u SSS grada Niša

TEMA:REFORMA U SSSS

U Nišu je održan radni sastanak vezan za predstojeću reformu SSSS, na kojem su, osim predsednika Saveza Ljubisava Orbovića, prisustvovali i predsednici Veća i poverenici.

Na sastanku, na kojem su sindikalci predstavili svoje modele buduće reforme, ocenjeno je da je dosadašnja saradnja između SSS Niša i lokalne uprave bila dobra, te da je dalje treba razvijati realizaciom zajedničkih inicijativa.

Tokom boravka u Nišu, Orbović se susreo sa predsednikom Skupštine grada Niša Miletom Ilićem, sa kojim je razgovarao o privrednim i socijalnim problemima u tom gradu.

Ilić je ocenio da je privredna situacija u Nišu teška, dok je socijalna situacija kompleksna i da je za rešavanje potrebno da ona postane „državni projekat“, odnosno da je neophodno uključivanje vlade u otklanjanje problema i prepreka.

Orbović je naglasio da je privreda Niša doživela najteži udarac i da će posledice uništavanja daleko duže trajati od samog razaranja.

„To mora da bude zajednički interes i akcija sindikata i vlasti na svim nivoima, pa iako postoje razlike, zajednički cilj je garancija uspeha. Verujem da ćemo tako uspeti da promene na bolje započnu“, rekao je on.

Orbović i Ilić su, u izjavama za novinare, ponovili opredeljenje da se saradnja intenzivira.

 

22.decembar2010.

Povodom 75 godina postojanja Tigar Korporacije

ORBOVIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je, na poziv predsednika Upravnog odbora Tigar Korporacije Dragana Nikolića i predsednika JSO Tigar Slobodana Petrovića, prisustvovao je 20. decembra svečanoj akademiji povodom 75 godina postojanja i rada te uspešne kompanije.

 Tigar Korporacija predstavlja pravi primer preduzeća sa vizijom uspešnog poslovanja. Njegovi proizvodi postali su prepoznatljiv brend koji prate kvalitet i pouzdanost, a poslovno ime i zaštitni znak su već godinama poznati i van granica naše zemlje.

Istovremeno, reč je o jednoj od socijalno najodgovornijih firmi, koja osim stalnog unapređenje kvaliteta proizvoda i usluga, primenjuje i koncept društvene odgovornosti, koji  podrazumeva puno poštovanje vrednosti zaposlenih. Naime, menadžment Kompanije vodi računa i o akcionarima i o zaposlenima, a da, pri tom, ne zapostavlja ni okruženje, pa tako zaštiti životne sredine daje sveobuhvatan doprinos.

U zaposlene, kojih ima oko 2.200, neprestano se ulaže, jer menadžment ispravno veruje da osnovu uspeha čine ljudi, njihova kreativnost i posvećenost poslu. To su prepoznali i zaposleni, koji odgovornim odnosom prema radnom mestu uspešno „brane boje“ svog preduzeća.

 

20.decembar2010.

GRAĐEVINARI POTPISALI PKU

Posle višemesečnih aktivnosti pregovaračkih timova, 20. decembra 2010. godine potpisan je Posebni kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije.

U ime Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije, Kolektivni ugovor je potpisao predsednik Duško Vuković, a pored njega potpise su stavili Zoran Mišeljić ispred Unije poslodavaca Srbije i Ranko Drljević, predsednik Granskog sindikata građevinarstva „Nezavisnost“.

Svečanom činu potpisivanja prisustvovali su: Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije, Čedanka Andrić, sekretar Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije, Jovan Protić, nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada u Srbiji, Jelena Mijović, nacionalni koordinator Švajcarske organizacije za pomoć svetu rada - SLA i predstavnici medija.

 

17.decembar2010.

VLADA USVOJILA PREDLOGE IZMENA ZAKONA O PIO I BUDŽETSKOM SISTEMU

Vlada Srbije usvojila je predloge izmena Zakona o budžetskom sistemu i  Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je izjavila da su izmenjene formule za obračun plata i penzija.

Tako će u januaru plate i penzije porasti za dva odsto, u aprilu će biti obračunavane tako što će biti povećane za iznos inflacije u prethodnih šest meseci, da bi u oktobru, kada je planirano sledeće usklađivanje, obračunska formula bila - inflacija u prethodna tri meseca plus polovina rasta bruto domaćeg proizvoda .

Kako je ranije saopšteno, Skupština Srbije trebalo bi da usvoji izmene zakona o PIO do 22. decembra, kada zaseda Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda.

16.decembar2010.

VLADA DANAS USVAJA PREDLOG IZMENA ZAKONA O PIO

Vlada Srbije trebalo bi danas da usvoji Predlog izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji je dogovoren sa sindikatom, izjavila je državna sekretarka u ministarstvu rada Radina Todović.

Todović je na skupštini udruženja "Poslodavac" kazala da će penzije od 1. decembra 2010. godine biti povećane za dva odsto, dok će se 1. aprila 2011. godine usklađivati sa kretanjem potrošačkih cena u prethodna tri meseca.

Prvobitnom verzijom izmena zakona je bilo planirano da se penzije usklađuju sa kretanjem potrošačkih cena i sa polovinom rasta bruto domaćeg proizvoda iz prethodne godine.

Usklađivanje penzija 1. oktobra 2011, 1. aprila 2012. i 1. oktobra 2012. godine ostaje kao u ranijoj verziji izmena zakona, kazala je ona.

U izmenama zakona, koje su dogovorene sa sindikatom, definisano je da granica minimalne penzije bude 27 odsto prosečne zarade, kao i odlaganje primene postepenog povećanja broja godina staža za odlazak u penziju za žene sa 2011. na 2013. godinu.

Pet sindikalnih organizacija je s Vladom Srbije 5. novembra potpisalo Sporazum o izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Sporazum je postignut pošto je prvobitni zakonski predlog povučen iz skupštinske procedure. Sindikati su pretili potpisivanjem peticije za smenu vlade, nezadovoljni zakonskim predlogom koji je bio upućen parlamentu na usvajanje i nakon toga počeli su pregovori s vladom.

Kako je ranije saopšteno, Skupština Srbije trebalo bi da usvoji izmene zakona o PIO do 22. decembra, kada zaseda Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda.

 

10.decembar2010.

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA

Savez samostalnih sindikata Srbije, na Međunarodni dan ljudskih prava, podseća predstavnike vlasti da je pravo na rad, kojim se ostvaruje životna egzistencija, elementarno ljudsko pravo, koje se u Srbiji najviše krši.

Radnici u Srbiji, koji imaju tu sreću da rade, I dalje strahuju zbog gubitka radnog mesta, a materijalni I socijalni položaj im je sve ugroženiji.

Zato radnici i njihova prava treba da budu u središtu aktivnosti vlade, koja mora da sačuva postojeća radna mesta i stvori uslove za otvaranje novih, kako bi se krenulo u ekonomski oporavak i izgradnju boljeg i socijalno pravednijeg društva.

Osnovna ljudska prava  su danas u svim delovima sveta na udaru, a posebno radnička, jer su oni sve više primorani da nose teret svetske ekonomske krize, što je u suprotnosti sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i drugim instrumentima UN i MOR.

Sindikalni pokret, svojim zalaganjima za demokratiju, solidarnost, pravdu i potpunu primenu ljudskih prava, stoji u prvim redovima borbe protiv diskriminacije, represije i eksploatacije.

 

7.decembar2010.

Najavom da će otkazati OKU

UNIJA POSLODAVACA SRBIJE KAŽNJAVA SVE ZAPOSLENE

Unija poslodavaca Srbije je, najavom da će jednostrano raskinuti Opšti kolektivni ugovor, nedvosmisleno pokazala da ne želi da se dogovorom uređuju odnosi između radnika i poslodavaca u Srbiji.

Ne želeći istinski da doprinese rešavanju problema koji su, navodno, uzrok raskida Opšteg kolektivnog ugovora, Unija je kaznila sve zaposlene i pokazala da je nespremna da kao socijalni partner preuzme na sebe deo odgovornosti.

Najava otkazivanja Opšteg kolektivnog ugovora, čime ne samo u formalnom nego i u suštinskom smislu Unija prestaje da bude socijalni partner, predstavlja izraz nesposobnosti te organizacije da uredi odnose u oblasti proizvodnje, prometa i usluga.

Taj potez Unije, koja ima dodatni problem jer ne može da dokaže svoju reprezentativnost, može se protumačiti samo kao marketinški, s obzirom na to da Opšti kolektivni ugovor prestaje da važi za šest meseci.

Unija poslodavaca Srbije i reprezentativni sindikati, odnosno Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati «Nezavisnost», 29. aprila 2008. godine, posle više od dve i po godine intenzivnog i mukotrpnog pregovaranja, zaključili su Opšti kolektivni ugovor.

On je objavljen u «Službenom glasniku RS», br. 50/08 od 09.05.2008. godine, a stupio je na snagu 17. maja 2008. godine.

Prema članu 67. Opšteg kolektivnog ugovora, Ugovor je zaključen na tri godine. Na osnovu člana 264. stav 2. Zakona o radu, u slučaju otkaza kolektivni ugovor se primenjuje najduže šest meseci od dana podnošenja otkaza, s tim što su učesnici dužni da postupak pregovaranja započnu najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja otkaza.

Nakon zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora zaključena su dva Aneksa, kojima su u znatnoj meri umanjena prava zaposlenih, a znatno ublažene obaveze poslodavaca. Aneksom 2. Opšteg kolektivnog ugovora, donetim 30. januara 2009. godine, zamrznute su sve finansijske odredbe Opšteg kolektivnog ugovora. Iako zamrznute na period od šest meseci – te odredbe ni do danas nisu počele sa primenom.

Svuda u svetu kolektivni ugovori su izraz razvijene demokratije i kvalitetnih industrijskih odnosa, pa se postavlja pitanje zašto bi Srbija bila izuzetak.

 

3.decembar2010.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

U SRBIJI 800.000 INVALIDA, 70 ODSTO SIROMAŠNO

U Srbiji živi oko 800.000 osoba sa invaliditetom, više od 70 odsto njih je siromašno, a polovina materijalnih sredstava kojima raspolažu predstavljaju primanja različitih oblika socijalne pomoći.

Neprilagođenost radnih mesta potrebama osoba sa invaliditetom jedan je od razloga niske stope zaposlenosti invalida i njihovog lošeg materijalnog položaja, a prema nekim procenama čak 87 odsto te populacije nema posao.

Ipak, donošenjem Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom stvoreni su uslovi za njihovo veće zapošljavanje i bolji materijalni položaj.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se danas obeležava, predsednik SSSS Ljubisav Orbović je zatražio jednake šanse za sve građane Srbije i naglasio neophodnost potpune integracije osoba sa invaliditetom u društvo i omogućavanje njihovog profesionalnog osposobljavanja i zapošljavanja.

SSSS, uz pomoć Međunarodne organizacije rada, sprovodi akciju zapošljavanja osoba sa invaliditetom, čime želi i da doprinese iskorenjavanju predrasuda prema jednoj od najvećih socijalno ugroženih grupa u svakoj državi.

 

1.decembar2010.

Panel diskusija  «Siva ekonomija i poreski sistem Srbije»

VELIKI OBRT NOVCA U ZONI SIVE I CRNE EKONOMIJE

Godišnje se u Srbiji na crnom tržzištu "obrne" između 10 i 12 milijardi evra, a bez radikalne reforme poreskog sistema, administracije i javne uprave nema uspešnog suzbijanja tih negativnih društvenih pojava, upozoreno je na panel diskusiji o odnosu sive ekonomije i poreskog sistema u Srbiji.

U Srbiji se 50 odsto prometa roba i usluga obavlja na crno, ukazao je predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević, koji je ocenio da je glavni izvor crnog tržišta prodaja na "buvljacima". On je dodao da se, recimo, samo na Pančevačkom buvljaku, koji ima 1.640 tezgi, godišnje obrne profit veći od 200 miliona evra.

Prema njegovim rečima, Srbiji preti privredni kolaps, jer se privreda, i pored subvencionisanih kredita, dvostruko više zadužila nego prošle godine.

On je istakao da je od 113.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji, 38.000 u blokadi, dok 28.000 preduzetnika ima negativan bilans od početka godine.

Knežević smatra da bez radikalnih poteza i korenitih sistemskih reformi, kao što su poreska i reforma javnog sektora, nema oporavka. 

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać istakla je da je problem u tome što nemamo pravnu državu, što su stranke "razdrobile državu na svoje posede" i što se vlast odvojila od fenomena odgovornosti.

"I da se donesu bolji zakoni, biće plod nagodbe političkih stranaka i neće se primenjivati", ocenila je ona.

Profesor bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov smatra da ne treba očekivati neke značajne reforme u narednih godinu dana, pa i kasnije, već samo neka popravljanja ili "gašenja požara".

Gligorov smatra da je poreski sistem u Srbiji destimulativan i da loše deluje na privredu. Poreski sistem mora da vodi računa, ne koliko, već kako prikuplja novac i kako utiče na sistem privređivanja, naglasio je on.

Stručni konsultant iz Londona Nebojša Katić ukazao je da poreski sistem mora da bude stabilan, bez čestih izmena, jasan i lako primenjiv.

Problem poreza nije samo siva ekonomija, već i niske poreske stope koje, ni kao takve, ne podstiču obveznike da ih plaćaju, naveo je on.

Urednik web portala Ekonomija Miroslav Zdravković je upozorio na zaduženost privrede, stanovništva i države kod banaka, ukazavši da jedan odsto rasta kamatnih stopa povećava dug za 330 miliona evra.

Zdravković je kazao da bankama privreda duguje 19,4 milijarde evra, stanovništvo 4,8 milijadi, a država devet milijadi, što je ukupno 33,2 milijade evra.

 

26.novembar2010.

Pregovarački tim na sastanku kod Cvetkovića

PREMIJER ISTAKAO DOPRINOS SINDIKATA

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izrazio je, na današnjem sastanku sa sindikatima, zadovoljstvo što je, zahvaljujući konstruktivnom dijalogu između vlade i sindikata u prethodnom periodu, dogovoreno poboljšanje zakonskog rešenja koje se odnosi na penzijsko i invalidsko osiguranje.

Na sastanku u zgradi vlade premijer je informisao pregovarački tim sindikata o rezultatima razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom.

U izmenama zakona definisano je da granica minimalne penzije bude 27 odsto od prosečne zarade, kao i odlaganje primene postepenog povećanja broja godina staža za odlazak u penziju za žene sa 2011. na 2013. godinu.

Na sastanku je dogovoreno da će vlada formirati naredne nedelje dve radne grupe, čiji članovi će biti predstavnici vlade i sindikata.

Jedna radna grupa će razmatrati nalaženje pravednog i efikasnog rešenja o pitanju prava rudara i drugih lica koja rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (beneficirani staž). Druga grupa će se baviti utvrđivanjem zaštitne klauzule odnosa plate i penzije.

 

19.novembar2010.

Vlada utvrdila novu minimalnu cenu rada

MINIMALАC 16.530 DINARA

Vlada Srbije povećala je minimalnu cenu rada po satu sa 90 dinara na 95 dinara, što je povećanje od 5,5 odsto.

Tako će minimalna neto zarada sada iznositi 16.530 dinara, umesto dosadašnje 15.660, što je povećanje od 870 dinara.

"U ovom momentu to je maksimum koji se mogao učiniti", rekao je posle sednice vlade ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, podsetivši da je zahtev Saveza samostalnih sindikata Srbije bio da se cena rada poveća na 100 dinara po satu, dok su poslodavci bili spremni da ona bude 93 dinara.

Ministarstvo rada predložilo je vladi kompromisnu varijantu, da cena rada po satu iznosi 95 dinara, što je vlada i prihvatila, rekao je Ljajić.

Potpredsednik Veća SSSS Milorad Mijatović rekao je Tanjugu da je taj sindikat zadovoljan što je cena rada konačno povećana, ali i istakao da je to učinjeno sa zakašnjenjem, odnosno da je cena rada trebalo da bude povećana u julu ove godine.

Mijatović je rekao da taj sindikat, ipak, ne može biti zadovoljan postignutom cenom i podsetio da se SSSS zalagao za minimalnu cenu rada od 100 dinara.

"Svesni smo da to povećanje ne može biti dovoljno da radnik za minimalnu platu obezbedi sve što mu je potrebno. Pozdravljamo ovu odluku vlade, sa nadom da će sledeće povećanje, 1. januara naredne godine, biti veće", dodao je Mijatović.

On je rekao da očekuje da će svi poslodavci, ali i Vlada Srbije kao najveći od njih, sadašnje povećanje primenjivati retroaktivno od 1. jula.

 

12.novembar2010.

Orbović posetio Veće Kraljeva i obišao porušene domove članova sindikata

ISPIT SOLIDARNOSTI ZA SVE U SAVEZU

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da zemljotres u Kraljevu predstavlja ispit solidarnosti za sve u Savezu i izrazio nadu da će se u pružanje pomoći stanovnicima tog grada uključiti svi kako bi šteta bila sanirana pre početka zime.

“Žao mi je što je neposredan povod za ovaj sastanak elementarna nepogoda i velika materijalna šteta koju su pretrpeli grad i građani Kraljeva, a ne naše, sindikalne teme, kojih ima mnogo i koje, takođe, nisu lake“, rekao je Orbović prilikom posete SSS za grad Kraljevo.

On je istakao da je Predsedništvo nedavno donelo odluku o prikupljanju sredstava za pomoć zaposlenima i Veću Kraljevo, koja se uplaćuju na poseban, za  tu svrhu, otvoren račun.

„O daljoj raspodeli prikupljenih sredstava, uključujući utvrđivanje prioriteta, dinamiku isplate i iznosa pomoći, odlučivaćete vi, članovi gradskog veća, a ne sumnjam da će pomoć otići na prave adrese“, dodao je Orbović.

Potpredsednik Veća SSSS Zoran Mihajlović i predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije Milan Grujić rekli su da pomoć, možda, neće biti dovoljna, ali da će značiti moralnu podršku u teškoj situaciji.

„Zaposleni nemaju dovoljno novaca, zbog čega ne možemo da obećamo milione, kao što to deklarativno govore političari, ali je ovo pomoć od srca i znak da smo uz vas“, rekao je Mihajlović.

Nakon konferencije za novinare, održane u prostorijama tog veća, koje su, takođe, oštećene u zemljotresu, Orbović, Mihajlović i Grujić su, zajedno sa novinarima, obišli oštećene kuće članova sindikata Gorice Ivanović, zaposlene u JKP „Pijace“ i Dušana Pančića, zaposlenog u JKP „Vodovod“.

„Oštećenja su velika i mi ćemo preko gradskog veća učiniti sve da pomognemo kako bi što pre započelo saniranje i bio normalizovan život. Pomoć će se isplaćivati preko gradskog veća sa, u tu svrhu, otvorenog računa“, ponovio je Orbović u razgovoru sa oštećenim radnicima.

 

12.novembar2010.

Sekcija mladih SSSS

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA KONFERENCIJE

U Beogradu je održana prva sednica Konferencije Sekcije mladih kojoj je prisustvovalo 30 od ukupno 33 članova.

Konferencija je usvojila Pravila o radu Sekcije mladih, Plan rada za period 2010-2015. godine, a izabran je i Izvršni odbor.

opširnije

10.novembar2010.

Povodom zemljotresa u Kraljevu

SOLIDARNA POMOĆ SINDIKATA

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović uputio je poziv samostalnim sindikatima i većima SSS na teritoriji da, u skladu sa svojim finasijskim mogućnostima, pomognu članovima SSSS sa  područja Kraljeva, koji su u nedavnom zemljotresu pretrpeli materijalnu štetu.

Savez samostalnih sindikata Srbije za grad Kraljevo je otvorio poseban tekući račun, broj:

355-3200063707-81,

Vojvođanska banka a.d. filijala Kraljevo, na koji se mogu uplatiti finansijska sredstva.

Predsedništvo SSSS je na sednici 8.11.2010.godine donelo odluku da članovima Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Kraljevo uputi solidarnu pomoć, u iznosu od 100.000 dinara za saniranje posledica zemljotresa.

 

8.novembar2010.

SPORAZUM SINDIKATA I VLADE

Sporazum u vezi izmena I dopuna Zakona o PIO, koji su  5. novembra 2010. godine potpisali sindikati I Vlada Srbije, prenosimo u integralnoj verziji. Klikom na aktivno polje SPORAZUM moguće je ovaj dokument preuzeti u .pdf ekstenziji.

SPORAZUM

6.novembar2010.

SINDIKATI I VLADA POSTIGLI SPORAZUM

Pregovarački tim sindikata dogovorio se sa Vladom Srbije o svim sindikalnim zahtevima o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Nakon gotovo petočasovnih pregovora, Vlada i predstavnici ujedinjih sindikata dogovorili su se o određenim izmenama u samom zakonu, dok će preostala sporna pitanja biti regulisana  Sporazumom, koji su potpisali premijer Mirko Cvetković i šef pregovaračkog tima sindikata Milorad Mijatović.

Sporazumom se vlada obavezala da će ukoliko prosečna penzija padne ispod 60 odsto prosečne zarade to biti regulisano pregovorima sa sindikatima.

Odnos između minimalne penzije i prosečne zarade biće predviđen zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, u kojem će biti navedeno da minimalna penzija ne može da padne ispod 27 odsto prosečne zarade.

Odredba kojom se predviđa produžetak radnog staža za odlazak žena u penziju umesto od 1. januara naredne, primenjivaće se od 1. januara 2013. godine.

Pitanje zaposlenih koji su po osnovu tehnološkog viška uzeli otpremnine i zbog produženja radnog staža ne mogu da ostvare penziju biće rešeno posebnim aktom ili uredbom.

Jedino otvoreno pitanje ostalo je beneficirani radni staž oko kojeg će vlada kontaktirati Međunarodni monetarni fond, a ako se ne nađe drugačije rešenje sindikati predlažu da u naredne dve godine ostane rešenje iz aktuelnog zakona.

Zakon će u Skupštinu Srbije najverovatnije biti vraćen naredne sedmice, a do tada preostaje još konkretan dogovor sa sindikatima o beneficiranom radnom stažu.

 

2.novembar2010.

Vlada izrazila spremnost da prihvati zahteve sindikata

DVA DANA ZA USAGLAŠAVANJE STAVOVA SA MMF-om

Vlada Srbije je, nakon današnjih razgovora sa pregovaračkim timom sindikata, izrazila načelnu spremnost da prihvati osnovne sindikalne zahteve o beneficiranom radnom stažu i zaštitnom mehanizmu za penzije.

Vlada, na čelu sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, spremna je da prihvati da prosečna penzija ne bude manja od 60 odsto prosečne plate, kao i da ne budu pooštreni uslovi za odlazak u beneficiranu penziju, ali je, kako je istakla, potrebno da se sa tim složi i MMF.

Konačni ishod pregovora bi trebalo da bude poznat u četvrtak, 4. novembra, nakon dodatnih konsultacija vlade sa tom finansijskom organizacijom.

Do tada će ujedinjeni sindikati Srbije obustaviti akciju prikupljanja potpisa građana za peticiju za smenu vlade, koja je počela danas u Beogradu, u Knez Mihajlovoj ulici, gde su predsednik SSSS Ljubisav Orbović i nekoliko članova pregovaračkog tima, potpisali peticiju.

Ukoliko do tog datuma sindikalni zahtevi ne budu prihvaćeni, potpisivanje peticije za smenu vlade biće nastavljeno od petka, 5. novembra, u Beogradu I svim gradovima u Srbiji, a biće organizovani i drugi vidovi sindikalne borbe, poput štrajkova i uličnih protesta.

Samo tokom prepodnevnih časova veliki broj Beograđana je na štandu u Knez Mihajlovoj potpisao peticiju za smenu vlade i time izrazio veliko nezadovoljstvo socijalnom i ekonomskom situacijom u zemlji i merama koje preduzima vlada.

 

1.novembar2010.

1.novembar 2010.

PETICIJA ZA SMENU VLADE

Uprkos nastojanju ujedinjenih sindikata Srbije da se kroz pregovore pokuša usaglašavanje Predloga izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, Vlada Srbije nije imala sluha niti želje da prihvati opravdane zahteve sindikata i tako spreči da se položaj sadašnjih i budućih penzionera u budućnosti znatno pogorša.

Zato Savez samostalnih sindikata Srbije, Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Industrijski sindikat Srbije i Udruženi sindikati „Sloga“ pokreću akciju prikupljanja potpisa građana za peticiju za smenu Vlade Srbije.

Prikupljanje potpisa će početi u utorak, 2. novembra 2010. godine, u Beogradu, u Knez Mihajlovoj ulici, ispred kafane „Ruski car“, u 12 časova, kada će predsednici i članovi predsedništava tih sindikata simbolično prvi potpisati peticiju.

Od srede, 3. novembra, potpisi će biti prikupljani i u svim drugim gradovima širom Srbije.

U prilogu dostavljamo potrebne obrasce za realizaciju ove akcije.

PRIJAVA MUP

PRIJAVA ŠTANDA

UPUTSTVO

OBRAZAC PETICIJE

CORAX

31.oktobar2010.

PODRŠKE SINDIKATIMA U BORBI ZA BOLJI ŽIVOT PENZIONERA

Asocijacija malih i srednjih preduzeća I preduzetnika Srbije saopštila je da su svi zahtevi sindikata vezani za izmene I dopune Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju opravdani i legitimni i da im ta asocijacija pruža punu podršku.

“Rado bi se pridružila i Asocijacija malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije, sa svim svojim članovima i zaposlenima kod njih, ali smatramo da u ovoj fazi vašeg protesta, naše pridruživanje bi vlast zloupotrebila da kompromituje vaše ciljeve”, navodi se u saopštenju te asocijecije.

I predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović podržala je sindikate u njihovoj borbi za povećanje standarda penzionera.

“Lično sam na strani sindikata kada je reč o njihovim primedbama vezanim za najugroženije kategorije, kao što su dužina radnog staža žena, visina penzija, beneficirani radni staž...”, rekla je ona.

Govoreći na nedavno održanoj konferenciji za novinare u Čačku, predsednica parlamenta je rekla da prilikom usvajanja izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju treba voditi računa da penzije ne budu drastično manje od sadašnjih.

Prema njenim rečima, treba voditi računa i o dužini realnog radnog staža za žene, kao i da se zadrži beneficirani radni staž u nekim teškim zanimanjima poput rudarstva.

Ona je navela da je pohvalno što premijer Mirko Cvetković razgovara sa sindikatima o primedbama koje oni imaju na taj zakonski predlog.

"Sve što je proizvod dijaloga je kvalitetnije", smatra Đukić-Dejanović.

 

31.oktobar2010.

Posle teških dvodnevnih pregovora sindikata i vlade

JOŠ BEZ DOGOVORA – SUTRA NASTAVAK PREGOVORA

Dvodnevni teški i „tvrdi“ pregovori sindikata i vlade oko Predloga o izmenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, za sada, su završeni - bez rezultata.

Konkretnog dogovora oko ključnih pitanja još nema, a razgovori će biti nastavljeni sutra, 1. novembra.

Članovi vlade tražili su dodatno vreme kako bi izašli sa novim računicama. I pored neuspelih pregovora, ujedinjeni sindikati su i dalje spremni da se kroz pregovore dođe do rešenja koja su prihvatljiva za obe strane, a izgleda da takva želja postoji i kod premijera i pojedinih ministara.  

Ukoliko dogovori propadnu, sindikati ne odustaju od aktivnosti koje bi sprovodili već od utorka, 2. novembra. Oni nastavljaju sa pripremom organizovanja peticije za smenu vlade i organizovanjem protesta u većim gradovima Srbije, kao i u Beogradu na dan rasprave o tom zakonu.

Posle prvog dana pregovora, iz kabineta potpredsednika Krkobabića stiglo je u javnost, u najmanju ruku čudno saopštenje, u kojem je pisalo da je „MMF, na isistiranje Krkobabića, prihvatio da se u izmene Zakona o PIO ugradi odredba koja bi definisala granicu najmanje penzije“.   

Da se radi samo o jeftinim političkim trikovima potpredsednika vlade svedoči i činjenica da Krkobabić nije ni sedeo za istim stolom sa pregovaračkim timom sindikata, jer je to odbio, kao i da je, mimo svakog dogovora sa članovima vlade, iskoristio priliku da objavi saopštenje o postignutom dogovoru pre premijera čije je to zaduženje i tako sve zasluge nezasluženo prepisao sebi.

 

28.oktobar2010.

Posle konferencije za novinare sindikata

PREGOVARAČKI TIM POZVAN NA PREGOVORE KOD PREMIJERA

Pregovarački tim ujedinjenih sindikata razgovaraće sutra u 15 sati u Vladi Srbije s premijerom Mirkom Cvetkovićem o Predlogu izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Devetočlani pregovarački tim sindikata, kojem će se pridružiti i  predsednik SSSS Ljubisav Orbović, nastojaće da, kroz pregovore, “ubedi” predstavnike vlasti da su primedbe sindikata osnovane i da će se, ukoliko one ne budu bile prihvaćene, položaj sadašnjih i budućih penzionera znatno pogoršati.

Poziv iz premijerovog kabineta da pregovarački tim sutra dođe na sastanak u sindikat je stigao nakon konferencije za novinare, na kojoj su sindikati, zbog najave predstavnika vlasti da će u skupštinsku proceduru vratiti nepromenjen predlog tog zakona, saopštili da će pokrenuti sve vidove sindikalne borbe, kao i akciju prikupljanja potpisa građana za smenu vlade.

 

28.oktobar2010.

Zbog nepoštovanja dogovorenog

PETICIJA ZA SMENU VLADE I ŠTRAJKOVI

Zbog najave predstavnika vlasti da će u skupštinsku proceduru vratiti nepromenjen Predlog izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, uprkos dogovoru sa sindikatima da se u narednom periodu, kroz pregovore, pokuša usaglašavanje tog zakonskog akta, predstavnici sindikalnih centrala i sindikata su, na sastanku održanom 28.10.2010. godine, dogovorili organizovanje protestnih i drugih aktivnosti:

- pokretanje akcije prikupljanja potpisa građana za peticiju za smenu Vlade Republike Srbije, koja će početi u utorak, 2.novembra 2010. godine, u Beogradu, u Knez Mihajlovoj, u 12 časova,

- organizovanje štrajkova upozorenja granskih sindikata, koji će početi 10. novembra na celoj teritoriji Srbije i

- organizovanje protesta u Beogradu na dan početka rasprave o Zakonu o PIO u Skupštini Srbije, kada će biti predata i peticija građana za smenu vlade.

Predsedništvo SSSS će na sutrašnjoj sednici doneti odgovarajuće odluke u vezi tih aktivnosti.

 

27.oktobar2010.

Veliki jubilej SSS Aranđelovca

ORBOVIĆ URUČIO PLAKETU SAVEZA

Veće Saveza samostalnih sindikata za opštinu Aranđelovac obeležilo je  veliki jubilej – 100 godina postojanja.

Na našim prostorima sve je počelo davne 1903. godine, kada je 27. aprila osnovan Radnički savez, kao preteča Saveza samostalnih sindikata Srbije. Samo nekoliko godina kasnije, 23. oktobra 2010. godine, u Aranđelovcu je formirano sindikalno veće.

 Tim povodom, u Veću SSS Aranđelovac je održana proslava, kojoj je prisustvovao i predsednik Saveza Ljubisav Orbović, koji je tom veću, zbog doprinosa razvoju SSSS, uručio najveće priznanje - plaketu Saveza.

Predsednik SSS za opštinu Aranđelovac Živorad Kolarević istakao da je obeležavanje jubileja „prilika da se osvrnemo na put koji smo do sada prošli i time dodatno podstaknemo naše članove da istraju u borbi za bolji život radnog čoveka“.

„A snage da istrajemo na tom putu imamo. I moramo se izboriti za društvo u kojem će se kvalitet i rad uvažavati, a država biti efikasna i socijalno odgovorna“, naglasio je Kolarević.

Čestitavši značajan jubilej SSS opštine Aranđelovac, predsednik Orbović je rekao da je SSSS tokom vekovnog postojanja prolazio kroz velike teškoće, ali da je pokazao solidarnost i istrajnost u borbi za prava radnika.

„I danas su svakim novim danom naša prava sve manja, a problemi sve veći. Cenu svetske ekonomske krize plaćaju najsiromašniji, umesto bogatih koji su je i proizveli. Ipak, mi ostajemo dosledni socijalnom dijalogu, ali smo spremni i da ako ne da rezultate izađemo na ulice“.

„To smo dokazali i serijom protesta sa ciljem da se izmene i dopune Zakona o PIO povuku iz skupštinske procedure i usaglase sa sindikatima. Sada, kada smo to i postigli, ne treba da likujemo, već treba da nastavimo sa borbom za veća prava zaposlenih i penzionera i da zajedno sa vladom pokušamo da usaglasimo tekst zakona koji će garantovati dostojanstvenu starost, kako za sadašnje tako i za buduće penzionere“, zaključio je Orbović.

 

27.oktobar2010.

SAOPŠTENJE

Zbog najave predstavnika vlasti da će u skupštinsku proceduru vratiti nepromenjen Predlog izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, uprkos dogovoru sa sindikatima da se u narednom periodu, kroz pregovore, pokuša da se usaglasi taj zakonski akt, sindikati u Srbiji koji su se ujedinili oko te akcije održaće vanrednu

k o n f e r e n c i j u  z a  n o v i n a r e

na kojoj će biti reči o daljim akcijama i aktivnostima sindikata.

Konferencija će biti održana u četvrtak, 28. oktobra 2010. godine, u 12 sati, u Beogradu, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, salon na trećem spratu.

Sagovornici: predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, predsednik Udruženih sindikata „Sloga“ Željko Veselinović i predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić.

Informativna služba

Saveza samostalnih sindikata Srbije

 

26.oktobar2010.

Nakon povlačenja izmena i dopuna Zakona o PIO

SINDIKATI ČEKAJU POČETAK PREGOVORA

Posle odluke Vlade Srbije da iz skupštinske procedure povuče Zakon o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i najave da će se, u kratkom roku, tekst tog zakona usaglasiti sa socijalnim partnerima, Savez samostalnih sindikata Srbije, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Konfederacija slobodnih sindikata, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ i Industrijski sindikati Srbije odložili su započete akcije, formirali pregovarački tim i utvrdili Platformu za pregovore sa Vladom Srbije.

Jedinstveni u stavu da se standard i prava sadašnjih i budućih penzionera i zaposlenih ne mogu dalje umanjivati, te da je neophodno u kratkom roku usaglasiti sporni predlog zakona, očekujemo poziv za početak pregovora.

Pozivamo vladu da poštuje dogovor i formira svoj tim za pregovore sa sindikatima koji bi odmah i započeli, kako bi usaglašeni tekst predloga zakona bio razmatran na sednici Socijalno ekonomskog Saveta i dostavljen Narodnoj skupštini na usvajanje.

Time smo i ovoga puta potvrdili svoj stav da je najbolji put ka rešenju problema socijalni dijalog i realizacija dogovorenog i usvojenog. Ukoliko dijalog izostane, sindikati će nastaviti započete aktivnosti, uz primenu i drugih metoda sindikalne borbe.

 

25.oktobar2010.

Sindikalni protest u Novom Sadu

BUNT GRAĐANA URODIO PLODOM – VLADA POVUKLA ZAKON

Bunt građana, predvođen sindikatima, urodio je plodom. Dok je trajao veliki protest u Novom Sadu, Vlada Srbije saopštila je da povlači iz procedure Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, zbog koga je radnička buna i počela.

Sa vladom je dogovoreno da se u narednom periodu, kroz pregovore, pokuša usaglašavanje novog teksta Zakona, kao i da se o njemu razgovara na Socijalno ekonomskom savetu pre nego što ponovo uđe u skupštinsku proceduru, što će biti prilika da stavovi sindikata budu ugrađeni u tekst predloga.

opširnije

25.oktobar2010.

Veće SSS Aranđelovca obeležava veliki jubilej

VEK POSTOJANJA I USPEŠNOG RADA

Veće Saveza samostalnih sindikata za opštinu Aranđelovac danas obeležava veliki jubilej – 100 godina postojanja.

Na našim prostorima sve je počelo davne 1903. godine, kada je 27. aprila osnovan Radnički savez, kao preteča Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Samo nekoliko godina kasnije, 23. oktobra 2010. godine, u Aranđelovcu je formirana prva sindikalna organizacija.

Osnivanjem sindikata za jedan broj radnika tada u Srbiji značio je povećanje nadnica, povoljnije uslove rada, dok su drugi radnici koji nisu bili organizovani u sindikate i dalje radili u krajnje teškim uslovima.

Vremena su se promenila, ali su osnovni ciljevi borbe Saveza samostalnih sindikata Srbije ostali isti - angažovanje na zaštiti radnih, ekonomskih, socijalnih i profesionalnih interesa svojih članova, kao i ostvarivanje i unapređenje njihovih prava.

Tim povodom, u Veću SSS Aranđelovac biće održana proslava, kojoj će prisustvovati i predsednik Saveza Ljubisav Orbović, koji će tom veću, zbog doprinosa razvoju SSSS, uručiti plaketu Saveza.

 

25.oktobar2010.

Posle povlačenja izmena Zakona o PIO iz skupštinske procedure

POČINJU PREGOVORI, ZAMRZNUT POSTUPAK PRIKUPLJANJA POTPISA

Kao rezultat aktivnosti koje smo u proteklom periodu vodili, ali i onih koje smo najavili, Vlada Republike Srbije je, u petak, 22. oktobra, iz skupštinske procedure povukla Zakon o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Time je ispunjen naš osnovni zahtev pre zvaničnog i najavljenog početka prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma sa ciljem da taj zakon bude povučen iz procedure.

Dogovoreno je da se u narednih desetak dana, kroz pregovore, pokuša usaglašavanje novog teksta Zakona, kao i da se o njemu razgovara na Socijalno ekonomskom savetu pre nego što ponovo uđe u skupštinsku proceduru, što će biti prilika da naši stavovi budu ugrađeni u tekst predloga.

Zbog toga je i postupak prikupljanja potpisa zamrznut.

22.oktobar2010.

Poslednja vest

VLADA POVLAČI SPORNI PREDLOG ZAKONA O PIO

Vlada Republike Srbije donela je danas Zaključak o povlačenju iz skupštinske procedure Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Kako iz Vlade Srbije poručuju, Vlada je otvorena za dijalog i razmatranje svih spornih pitanja u vezi sa ovim zakonom i on će u kratkom roku biti vraćen u skupštinsku proceduru.

Nezadovoljni pomenutim zakonskim rešenjima sindikalci su širom Srbije održali proteste, poput današnjeg u Novom Sadu, i pokrenuli inicijativu za skupljanje potpisa kako bi referendum bio raspisan.

Povlačenje ovog zakona je još jedan dokaz da socijalnim dijalogom vlade i sindikata može doći do rešenja prhvatljivog za sve.

 

22.oktobar2010.

Predstavnici sindikata na sastanku s MMF-om

MMF UPOZNAT SA ZAHTEVIMA SINDIKATA

Predstavnici sindikalnih centrala I sindikata u Srbiji razgovarali su u Beogradu s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, koje su upoznali sa svojim zahtevima vezanim za izmene I dopune Zakona o penzijskom I invalidskom osiguranju.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je novinarima posle tog sastanka da su  domaći sindikati samo upoznali predstavnike MMF-a o svojim zahtevima I da na tom sastanku nije bilo reči o dogovoranju, “jer sindikati ne pregovaraju sa MMF-om, već je za to zadužena samo Vlada Srbije”.

“MMF pregovara sa vladom i želeli su samo da čuju kakvi su stavovi sindikata", rekao je Orbović. On je objasnio da su sindikalni funkcioneri upoznali predstavnike MMF-a sa željom da bude izmenjen i iz skupštinske procedure povučen predlog Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju.

"Zatražili smo od MMF-a da vladi preporuči da zakon povuče iz skupštinske procedure, da o njemu pregovora sa socijalnim partnerima, pošalje ga na razmatranje na Socijalno ekonomski savet i posle dogovora vrati u skupštinsku proceduru", rekao je Orbović.

On je istakao da se razgovaralo i o drugim problemima, kao što su zamrznute plate u pravosuđu i lokalnoj upravi, kao i o njihovom odmrzavanju.    

“Videćemo šta che MMF preporučiti vladi i kakva će biti njena odluka, a sasvim je logično da sindikati sada obave razgovore sa Vladom Srbije”.

Orbović je ukazao da sindikati nisu protiv toga da bude sproveden određeni deo reformi, ali da nisu za način na koji se one trenutno obavljaju jer, kako je rekao, to nije prihvatljivo ni za sadašnje, niti za buduće penzionere.

20.oktobar2010.

Protest 22. oktobra u Novom Sadu

GRAĐANSKI BUNT PROTIV IZMENA ZAKONA O PIO

Iskazivanje nezadovoljstva građana zbog najavljenih izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i zbog loše ekonomske i socijalne situacije u zemlji, biće nastavljeno velikim protestom u Novom Sadu 22. oktobra 2010. godine, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština.    

Protest u Novom Sadu organizuje se u okviru zajedničke akcije Saveza samostalnih sindikata Srbije, Konfederacije slobodnih sindikata, Аsocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i Industrijskog sindikata Srbije, usmerene na sprečavanje usvajanja tog zakona, kojim će dodatno biti umanjena prava i pogoršan materijalni i socijalni položaj sadašnjih i budućih penzionera.

Tako se posle mitinga u Kruševcu i Boru nastavlja radnički i sindikalni bunt širom Srbije, na kojem će radnici, penzioneri i omladina još jednom upozoriti na lošu ekonomsku i socijalnu situaciju, koja se ogleda u teškom i skoro besperspektivnom položaju radnika i svih građana.

I na tom protestu biće nastavljena naša pravedna borba za dostojanstven rad, život sadašnjih i budućih penzionera i budućnost naše dece. Ponovo ćemo dići glas protiv nakaradnih izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ali više nećemo ćutati ni zbog teškog položaja zaposlenih, velike nezaposlenosti, niskih i neredovnih zarada, poskupljenja, nestašica..

Protest će biti održan na Trgu slobode, sa početkom u 14 sati.

 

19.oktobar2010.

Povodom štrajka zaposlenih u pravosudnim organima

SAVEZ TRAŽI OD VLADE HITAN DOGOVOR SA SINDIKATOM

Savez samostalnih sindikata Srbije poziva Vladu Srbije i resorna ministarstva da istinskim socijalnim dijalogom sa Sindikatom zaposlenih u pravosudnim organima Srbije dođu do hitnog rešenja krize u pravosuđu.

Savez daje punu i bezrezervnu podršku aktivnostima Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije na ostvarenju opravdanih zahteva zaposlenih u pravosudnim organima, zbog čega su i stupili u generalni štrajk.

Tražimo da se što pre omogući poboljšanje nezavidnog položaja zaposlenih u pravosudnim organima, koji su sa zaradom od 16.000 dinara među najniže plaćenim radnicima u Srbiji.

Postupci vlasti koja se isključila iz pregovora i koristi nedopustive metode ucene nisu odlika socijalno odgovorne vlade, od koje se očekuje rešavanje problema kroz ravnopravni socijalni dijalog.

Savez samostalnih sindikata Srbije izražava nadu da će problemi biti prevaziđeni i da zaposleni u pravosudnim organima neće morati da svoja prava traže na ulici.

 

15.oktobar2010.

Predstavnici pet sindikata pokrenuli inicijativu

POTPISIMA GRAĐANA DO REFERNDUMA ZBOG ZAKONA O PIO

Saglasno članu 108. Ustava Republike Srbije („Sl. glasnik RS“ br. 98/2006), a u vezi člana 3. i člana 31. Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, (“Sl. glasnik RS” br. 48/94 i 11/98), građani sa biračkim pravom:

Ljubisav Orbović,Vlada Andrić,Zoran Mihajlović, Ranka Savić, Nebojša Rajković,Prvoslav Brkić, Ivica Cvetanović, Dragan Marjanović, Branko Kalajanović, Željko Veselinović, Zlatko Bekić, Milena Jocić, Dragan Matić, Negoslav Jovanović i Nebojša Savić

dana 12. oktobra 2010. godine doneli su:

O D L U K U

 

O obrazovanju Inicijativnog odbora, a radi prikupljanja potpisa građana za raspisivanje referenduma.

Inicijativni odbor organizovaće prikupljanje potpisa građana u cilju predlaganja Narodnoj Skupštini Republike Srbije, da u skladu sa članom 10. Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi (“Sl. glasnik RS” br. 48/94 i 11/98), raspiše referendum sa pitanjem: "DA LI STE ZA POVLAČENjE PREDLOGA ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANjU IZ SKUPŠTINSKE PROCEDURE, RADI PRETHODNOG USAGLAŠAVANjA SA SOCIJALNIM PARTNERIMA?"

 

UPUTSTVO (.pdf)                                                                                      ODLUKA (.pdf)

 

ODLUKA O OBRAZOVANJU POSEBNIH ODBOORA (.pdf)

 

PRIJAVA MUP-u (.doc)                                                               TABELA ZA POTPISE (.doc)

 

PRIJAVA MUP - INICIJATIVNI ODBOR (.pdf)                              PRIJAVA NARODNOJ SKUPŠTINI (.pdf)

 

13.oktobar2010.

Povodom štrajka zaposlenih u pravosudnim organima

PODRŠKA SAVEZA ŠTRAJKAČKIM ZAHTEVIMA

Predsednik Ljubisav Orbovic je u ime Saveza samostalnih sindikata Srbije dao punu i bezrezervnu podršku aktivnostima Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima na ostvarenju opravdanih zahteva zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, zbog čega su i stupili u generalni štrajk.

On je izrazio uverenje da će taj sindikat uspešno okončati pregovore s Vladom i nadležnim ministarstvom, kako bi nezavidan položaj zaposlenih u pravosudnim organima bio poboljšan.

Savez će, istovremeno, pružiti svu neophodnu pomoć u ostvarenju strajkačkih zahteva za povećanje zarada zaposlenih.

 

7.oktobar2010.

Danas je 7.oktobar

SVETSKI DAN ZA DOSTOJANSTVEN RAD

Pozivamo Vas da se, na Svetski dan za dostojanstven rad - 7. oktobar, pridružite zajedničkim naporima za promene koje treba da obezbede nova radna mesta, veće zarade i dostojanstven rad u Srbiji.

Iako dostojanstven rad podrazumeva da čovek može da živi od svog rada, to pravo će nam dodatno biti uskraćeno najavljenim izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje će otežati ionako težak položaj sadašnjih i budućih penzionera.

Zato se pridružite naporima Saveza samostalnih sindikata Srbije i drugih sindikata da ovakav zakon ne bude usvojen i da buduće Izmene i reforme radnog zakonodavstva ne budu na štetu radnika.

Predsednik SSSS

Ljubisav Orbović

opširnije

 

5.oktobar2010.

Predsednica skupštine razgovarala s Orbovićem o izmenama Zakona o PIO

DEJANOVIĆ:SVAKI PREDLOG SE MOŽE IZMENITI AMANDMANIMA

Predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović razgovarala je u Domu Narodne skupštine sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije, na čelu s predsednikom Ljubisavom Orbovićem. 

Na sastanku je bilo reči o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji je u skupštinskoj proceduri.

Orbović je predsednicu srpskog parlamenta obavestio da taj sindikat ima nameru da pokrene referendumsku proceduru za povlačenje predloženog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju iz skupštinske procedure.

On je objasnio da je nezadovoljstvo sindikalaca i radnika fokusirano na tri segmenta - strah od strmoglavog pada penzija u bliskoj budućnosti, neosnovan zahtev da se produži radni vek za žene i pitanje beneficiranog radnog staža. Predložena zakonska rešenja koja se odnose na beneficirani radni staž bi, kako je rekao, sve zaposlene koje imaju pravo na tu vrstu beneficije dovela u istu ravan. Orbović je predsednici skupštine predočio i da procedura donošenja predloga zakona nije ispoštovana jer, kako je rekao, predlozi i sugestije sindikata nisu uvažene, a javna rasprava je izostala.

Predsednica Skupštine Slavica Djukić-Dejanović izjavila je da se socijalnim dijalogom mogu rešiti sporna pitanja koja se odose na predložene izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Ona je konstantovala da aktivnosti koje predstavnici sindikata planiraju mogu dati nadu za iznalaženje zajedničkog rešenja i sindikata i predlagača i poslanika, a u interesu svih građana Srbije.

Svaki predlog koji uđe u skupštinsku proceduru može se, rekla je ona, amandmanima izmeniti

 

1.oktobar2010.

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta

BEZ DOGOVORA O MINIMALNOJ CENI RADA

Članice Socijalno-ekonomskog saveta nisu uspele da se na sednici tog saveta dogovore o novoj minimalnoj ceni radnog sata.

Predlog sindikata je bio da minimalna cena rada bude 100 dinara po satu, dok je stav Ministarstva finansija bio da je prihvatljiva gornja granica od 93 dinara, sa čim su se složili i predstavnici poslodavaca, rekao je Ljajić.

Ljajić je dodao da se on zalaže za kompromisno rešenje - da minimalna cena rada bude povećana sa sadašnjih 90 na 95 dinara, kako bi najniža plata bila oko 16.500 dinara.

"To je ekonomski opravdano i socijalno prihvatljivo rešenje", naglasio je Ljajić i dodao da će vlada odlučiti o minimalnoj ceni rada, a da će se u narednih mesec dana raditi na unapređenju dijaloga unutar Socijalno-ekonomskog saveta, u kojem su predstavnici Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca.

Govoreći o radu tog saveta, Ljajić je ukazao da se on nalazi u "kritičnoj fazi" i najavio da će tokom ovog meseca biti obavljene konsultacije kako bi se, kako je rekao, obezbedio njegov rad punim kapacitetom.

"Sve ovo što smo radili do sada bilo je da održimo Savet u životu više nego što je njegovo funkcionisanje imalo za cilj da unapredi socijalni dijalog", dodao je Ljajić.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je rekao da je za taj sindikat neprihvatljivo da minimalna mesečna zarada bude manja od 17.400 dinara, koliko bi iznosila ako bi najniža cena radnog sata bila 100 dinara.

 

1.oktobar2010.

Predsednik Orbović primio čelnike BWI

TEŠKO I U EVROPI

Povodom Evropske regionalne konferencije Internacionale radnika građevinarstva i šumarstva (BWI), koja se od 29. septembra do 1. oktobra održava u Beogradu, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović susreo se sa generalnim sekretarom BWI Ambetom Jusonom i potpredsednikom BWI zaduženom za Evropu Vaskom Pedrinom.

opširnije

1.oktobar2010.

Predsednik SSSS se susreo s poslanikom Evropskog parlamenta

ŠVEĐANI O KRIZI MISLILI NA VREME

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović susreo se sa Uleom Ludvingstonom, poslanikom u Evropskom parlamentu i Arneom Haselgrinom iz Fondacije „Ulof Palme“, koji je zadužen za finansiranje projekata na Balkanu.

Orbović je upoznao goste sa aktivnostima koje vodi SSSS i istakao da je naš osnovni problem nepostojanje socijalnog dijaloga, što rezultira samo formalnim sastancima Socijalno ekonomskog saveta na kojima se ne razgovara o suštinskim pitanjima.

opširnije

30.septembar2010.

LJAJIĆ: SSSS U PRAVU ŠTO INSISTIRA NA KVALITETNIJEM SOCIJALNOM DIJALOGU

Ministar rada i socijalne poltike Rasim Ljajić rekao da je Savez samostalnih sindikata Srbije u pravu kada na protestima insistira na kvalitetnijem dijalogu u Socijalno-ekonomskom savetu.

“Tačno je da Socijalno-ekonomski savet ne funkcioniše na način na koji bi trebalo i da imamo socijalni dijalog koji nije na zadovoljavajućem nivou”, rekao je Ljajić agenciji Beta.

On je najavio da će njegovo ministarstvo uskoro doneti rešenja o reprezentativnosti sindikata i poslodavačkih udruženja, kako bi se nastavio kvalitetan i uspešan socijalni dijalog.

Prema njegovim rečima, vlada, odnosno država, ipak, ne može biti jedina odgovorna za to, “iako možda ima najveću odgovornost, jer je najveći poslodavac".

Problem je, kako je ukazao Ljajić, što nema utvrđene reprezentativnosti svih aktera socijalnog dijaloga.

"Dali smo prostor i mogućnost za ukrupnjavanje i sindikata i poslodavačkih organizacija, bilo je vremena da se to učini, sad ćemo doneti rešenja o reprezentativnosti u skladu sa zakonom za one koji zaista ispunjavaju uslove i biće to prva pretpostavka za uspesniji socijalni dijalog", rekao je Ljajić.

 

30.septembar2010.

Nastavak radničkog bunta u Boru

NEĆEMO STATI – PORUČILI SU RADNICI SRBIJE

Na hiljade nezadovoljnih radnika, koje je predvodio Savez samostalnih sindikata Srbije, okupilo se 29. septembra na velikom protestnom mitingu u Boru, odakle su poručili da neće odustati dok vlada ne povuče izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ali i da neće više ćutati zbog teškog položaja radnika, velike nezaposlenosti i niskih i neredovnih zarada.

„Danas se ujedinila radnička Srbija i sindikalni lideri. Dosta nam je propadanja i beznađa. Nedamo vam naše zarade i penzije koje smo mukotrpno zaradili. Hoćemo da dostojanstveno radimo i živimo!“ – poručili su vlastima ogorčeni radnici, nezaposleni, penzioneri, studenti..., okupljeni pod vođstvom najveće sindikalne centrale u Srbiji.

opširnije

27.septembar2010.

Orbović na sednici komunalaca u Boru

SPREČAVANJEM IZMENA ZAKONA O PIO ZAUSTAVLJAMO I DRUGA RESTRIKTIVNA REŠENJA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je u Boru da nas, ukoliko sindikat ne spreči donošenje izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se dodatno umanjuju prava budućih i sadašnjih penzionera, očekuju sve restriktivnija zakonska rešenja koja će ionako siromašne radnike dovesti u još teži položaj.

Prisustvujući zajedničkoj sednici Republičkog , Statutarnog i Nadzornog odbora Sindikata zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije, Orbović je upozorio da,  „ukoliko ne usledi naša adekvatna reakcija i ovakav zakon bude usvojen, slede izmene i umanjenje prava i u ostalim zakonima koji se odnose na svet rada, poput Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o radu i drugim zakonima“.

Zato je SSSS započeo niz aktivnosti, organizovanjem više tematskih skupova, a paralelno sa tim, iskazivanjem radničkog butna na ulicama gradova širom Srbije.

Posle Kruševca, gde je 16. septembra održan protest, naredni je 29. septembra u Boru, gde će SSSS, zajedno sa drugim sindikalnim centralama i sindikatima, još jednom iskazati nezadovoljstvo zbog sve restriktivnijih zakonskih rešenja, sada u predlogu izmena i dopuna Zakona o PIO, ali i zbog sve težeg života u Srbiji, sve nižih zarada i sve manjih prava, nepostojanja kolektivnih ugovora, velike nezaposlenosti...

Tako će se SSSS pridružiti aktivnostima Evropske konfederacije sindikata, čije će članice širom Evrope tog dana organizovati velike proteste u znak nezadovoljstva zbog mera štednje i ekonomske politike koje vlade evropskih zemalja sprovode.

Orbović je istakao da su za SSSS neprihvatljive izmene Zakona o PIO, pre svega zbog činjenice da njegove odredbe bitno umanjuju prava zaposlenih i penzionera, ali i zbog načina na koji je, bez poštovanja procedure, mimo usaglašavanja sa socijalnim partnerima, dostavljen Skupštini na usvajanje. Zbog toga je Savez pokrenuo inicijativu za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma, kako bi taj zakon bio povučen iz skupštinske procedure.

Naglasivši izuzetan značaj tog sindikata i sektora komunalnih i stambenih delatnosti, Orbović je pozvao njegove članove da masovno učestvuju u sindikalnim akcijama, ocenivši da ćemo, ukoliko svaki pojedinac u našoj organizaciji bude uložio „malu ličnu energiju“, jedino tako uspeti da sprečimo dalekosežne i teške posledice koje sa sobom nosi usvajanje ovako restriktivnih zakonskih rešenja.

Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Milan Grujić je rekao da su zaposleni u tom sektoru uvek znali da prepoznaju interese radnika i građana, te da će se masovno uključiti u sve aktivnosti koje vodi Savez.

Predsednik Samostalnog sindikata zanatstva i uslužnih delatnosti Mitar Kostić je, takođe, potvrdio da će, zajedno sa komunalcima, članovi njegovog sindikata masovno učestvovati, a da će se on lično angažovati na njihovom animiranju za učešće u protestu.

Na skupu je informisano članstvo o aktivnostima na potpisivanju posebnog kolektivnog ugovora, izmenama i dopunama Statuta i radničko sportskim susretima zaposlenih u toj delatnosti, koji su održani nedavno u Čanju.

„Usaglašavanje i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora ide teško, a razlozi su obespravljenost zaposlenih, razjedinjenost zbog koje je teško urediti međusobne odnose, ali i zloupotreba monopola koji vlada ima u ovoj oblasti“, rekao je sekretar Gradskog odbora sindikata komunalaca Beograda Spasoje Pejović i najavio usaglašavanje konačnog teksta predloga za 10. oktobar.

U svečanom delu sednice verifikovana je Odluka o potpisivanju Povelje o poslovno tehničkoj saradnji Sindikata zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije i Sindikata zanatstva i usluga i dodeljene plakete za izuzetan doprinos predsedniku SSSS Ljubisavu Orboviću i doajenu tog sindikata Miki Antiću.

Zahvalivši se na priznanju, predsednik Orbović je rekao da ono predstavlja veliku čast, ali  i obavezu da svoje aktivnosti nastavi i ubuduće.

„Organizaciju kakva je naša, činimo i vodimo svi mi i od svakog pojedinca i člana zavisi naš uspeh, rejting i pozicija u društvu. Drugim rečima, mi smo veliki tim koji samo zajedno, solidarno i složno može da dobije utakmicu“, zaključio je Orbović.

 

24.septembar2010.

PROTEST U BORU – NASTAVAK RADNIČKOG BUNTA

Savez samostalnih sindikata Srbije, nezadovoljan zbog loše ekonomske i socijalne situacije, koja se ogleda u teškom i skoro besperspektivnom položaju radnika, nastavlja sa radničkim buntom organizovanjem drugog po redu velikog protesta, koji će biti održan u Boru, 29. septembra 2010. godine.

Time će se i SSSS pridružiti aktivnostima Evropske konfederacije sindikata, čije će članice širom Evrope tog dana organizovati velike proteste u znak nezadovoljstva zbog mera štednje i ekonomske politike koje vlade evropskih zemalja sprovode.

Na protestu u Boru, u srcu rudarske Srbije, biće nastavljena naša pravedna borba za dostojanstven rad, život sadašnjih i budućih penzionera i budućnost naše dece. U tom i drugim gradovima širom Srbije dićićemo glas protiv nakaradnih izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji će dodatno umanjiti prava i položaj sadašnjih i budućih penzionera. Ali, isto tako nećemo više da ćutimo zbog teškog položaja zaposlenih, velike nezaposlenosti, niskih i neredovnih zarada, poskupljenja, nestašica..

Na protestu u Boru, na kojem će govoriti i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, učestvovaće i predstavnici drugih sindikalnih centrala i sindikata, kao i građani Bora i drugih gradova, penzioneri, nezaposleni, taksi vozači, đaci...

Protest će biti održan na platou Doma kulture u Boru, sa početkom u 14 sati.

 

ZAJEDNIČKI PROGLAS

PLAKAT

24.septembar2010.

Na Dan evropske akcije – 29. septembra

VELIKI PROTESTI EVROPSKIH SINDIKATA

Evropski sindikati protestovaće 29. septembra 2010. godine nezadovoljni sporim oporavkom i merama većine vlada na saniranju negativnih efekata ekonomske krize.

«Mi u sindikatu smo nezadovoljni, radnici su nezadovoljni i sve više se suočavamo sa dubokom socijalnom krizom. Ne možemo u neizvesnosti da dočekamo još jednu zimu», poručuju iz Evropske konfederacije sindikata.

Zato će 29. septembra biti organizovan veliki protest u Briselu, a štrajkovima i akcijama pridružiće se radnici, zaposleni, nezaposleni, penzioneri i svi drugi građani i u drugim gradovima Evrope.  

Sindikati poručuju da su protiv smanjivanja zarada i penzija, nesigurnosti, nezaposlenosti, deregulacije radnih standarda, siromaštva i socijalne nejednakosti. Oni traže kvalitetan i dostojanstven rad, pristojne zarade, socijalnu zaštitu kao garanciju solidarnosti, bolje uslove za penzije, kvalitetne javne i socijalne usluge dostupne svima. Zalažu se za održivi razvoj i zahtevaju dinamičan privredni rast, koordinaciju i transparentnost u sprečavanju socijalnog dampinga u Evropi.

Opšteevropskom danu sindikalnih aktivnosti pridružio se i Savez samostalnih sindikata Srbije, koji će veliki protestom u Boru izraziti nezadovoljstvo daljim povećavanjem nezaposlenosti, opštoj nesigurnosti, povećavanju siromaštva i izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji će pogoršati položaj i sadašnjih i budućih penzionera.

 

24.septembar2010.

VELIKI JUBILEJ KOMPANIJE „JUMKO“

U Vranju je 22. septembra obeležen veliki jubilej – 50 godina od osnivanja „Jumka“. Na istoj svečanosti je obeležena decenija rada „Bivode“ doo Vranje i svečano pušten u rad biznis inkubator centar.

Kompanija „Jumko“ je nakon svih teških godina uspela da sačuva kapacitete i danas, sa 1.800 radnika, predstavlja najveći potencijal u tekstilnoj industriji Srbije.

Ta kompanija je 2000. godine pustila u rad novosagrađenu fabriku vode i osvežavajućih napitaka sa najmodernijom opremom kapaciteta 40.000 litara na sat, koja posluje kao zavisno preduzeće „Bivoda“, a danas, nakon 10 godina uspešnog rada, predstavlja značajan brend.

Biznis inkubator centar predstavlja zajednički projekat sa lokalnom samoupravom, u kojem Kompanija sa 51 odsto vlasništva daje doprinos razvoju malih i srednjih preduzeća i podstiče zapošljavanje mladih.

Svečanosti je u ime Saveza samostalnih sindikata Srbije prisustvovala sekretar Veća Slavica Savić.

17.septembar2010.

Protest u Kruševcu

POČEO RADNIČKI BUNT

Savez samostalnih sindikata Srbije, nezadovoljan zbog loše ekonomske i socijalne situacije,  koja se ogleda u teškom i skoro besperspektivnom položaju radnika, organizovao je 16. septembra u Kruševcu prvi u nizu velikih radničkih protesta koji će u narednom periodu biti održani i u drugim gradovima Srbije.

Na Trgu kosovskih junaka u tom gradu okupilo se nekoliko hiljada članova SSSS, ali i drugih sindikalnih centrala i sindikata, koji su digli glas protiv nakaradnih izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji će dodatno umanjiti prava i položaj sadašnjih i budućih penzionera.

opširnije

15.septembar2010.

Povodom Dana železničara Srbije

ORBOVIĆ ČESTITAO PRAZNIK

Povodom 15. septembra – Dana železničara Srbije, u ime Saveza samostalnih sindikata Srbije i u lično ime, svim zaposlenima i članovima Sindikata železničara Srbije upućujem iskrene čestitke i želim sreću, zdravlje i uspeha u radu.

Uveren sam da ćemo zajedno uspeti u rešavanju problema koji se odnose na poboljšanje uslova rada, materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, podizanju životnog standarda i bezbednijih uslova rada.

15.septembar2010.

Okrugli sto o izmenama Zakona o PIO

IZMENA PENZIJSKOG SISTEMA MORA IMATI ŠIROKI DRUŠTVENI KONSENZUS

Savez samostalnih sindikata Srbije, nezadovoljan predloženim izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje prethodno nisu razmatrane na Socijalno-ekonomskom savetu, 14. septembra 2010. godine organizovao je okrugli sto, sa ciljem da se razmotre otvorena pitanja, iznesu različita mišljenja i ukaže na eventualna rešenja u interesu zaposlenih, penzionera i svih građana Srbije.

Na skupu, koji je izazvao i veliko interesovanje javnosti, učestvovali su predstavnici SSSS i drugih sindikata, naučni i stručni eksperti za tu oblast, predstavnici nadležnih državnih institucija, privrednih komora, penzionera, invalida i drugih udruženja.

opširnije

14.septembar2010.

VELIKI RADNIČKI PROTEST U KRUŠEVCU

Savez samostalnih sindikata Srbije, nezadovoljan zbog loše ekonomske i socijalne situacije, koja se ogleda u teškom i skoro besperspektivnom položaju radnika, počinje sa nizom protestnih aktivnosti i štrajkova koji će biti održani širom Srbije.

Nezavidan položaj radnika dodatno je ugrožen najavljenim izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje će dodatno umanjiti prava i položaj sadašnjih i budućih penzionera.

Prvi veliki radnički protest biće održan u Kruševcu, 16. septembra 2010. godine, sa početkom u 14 sati, na platou ispred zgrade Doma sindikata u tom gradu.

Tada ćemo zatražiti povlačenje tog zakona iz skupštinske procedure i ukazati na težak položaj zaposlenih, uzrokovan velikom nezaposlenošću, niskim i neredovnim zaradama,  kao i najnovijim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica i energenata.

Za rešavanje tih problema neophodan je istinski socijalni dijalog, potpisivanje granskih kolektivnih ugovora i njihova dosledna primena i donošenje strategije za privatizaciju javnih i komunalnih preduzeća.

Na protestu u Kruševcu, na kojem će govoriti i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, očekuje se učešće predstavnika samostalnih sindikata i Saveza samostalnih sindikata na teritoriji, kao i drugih sindikalnih centrala i sindikata.

Pozivamo sve članove sindikata i građane Kruševca i drugih mesta da se pridruže protestu, a medije da prisustvuju i izveste javnost o zahtevima sindikata.

 

10.septembar2010.

DINKIĆ RAZGOVARAO S PREDSTAVNICIMA SSSS

U Savezu samostalnih sindikata Srbije održan je sastanak predsednika Saveza Ljubisava Orbovića i predsednika industrijskih sindikata sa potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem.

Predstavnici sindikata ukazali su na aktuelne probleme u privredi,  posebno u oblastima metalske industrije, tekstilne, hemijske industrije, energetike, grđevinarstva, poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma, šumarstva, putne privrede i trgovine.

Ukazano je na probleme u vezi sa brojnim neuspelim privatizacijama, stečajem i likvidacijama preduzeća, rastom cena osnovnih životnih namirnica i energenata, niskim zaradama, nepostojenjem granskih kolektivnih ugovora i drugo.

Predstavnici sindikata su upozorili da će se najavljene izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju negativno odraziti na položaj sadašnjih i budućih penzionera i da će, u tom cilju, SSSS organizovati proteste širom Srbije kako bi sprečio usvajanje takvog zakona.

Ministar Dinkić je obećao da će se založiti za rešavanje problema koji su iz okvira njegove nadležnosti, ali i iz drugih oblasti.

On se složio sa predstavnicima sindikata da je neophodno zaključivanje granskih kolektivnih ugovora, kao i smanjenje nezaposlenosti i što uravnoteženiji regionalni razvoj, prvenstveno u cilju zaštite najsiromašnijih slojeva stanovništva.

Naglasivši da je situacija u zemlji i dalje složena, Dinkić je rekao da se „ipak vidi kraj velikim problemima“ i izrazio očekivanje da će rast BDP u 2011. godini biti veći nego što je to zvanično predviđeno.

Ukazao je da je niska kupovna moć građana ograničavajući faktor za pokretanje proizvodnje i podržao napore sindikata za povećanjem minimalne cene rada.

Dinkić je, takođe, najavio veći dolazak stranih investitora, posebno u nerazvijene regione, što će omogućiti povećanje zaposlenosti.

 

9.septembar2010.

Okrugli sto u organizaciji SSSS

STRUČNjACI O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PIO

Savez samostalnih sindikata Srbije organizuje okrugli sto na temu: Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

SSSS je više puta do sada istakao nezadovoljstvo zbog predloženih izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koja prethodno nisu razmatrana na Socijalno-ekonomskom savetu, a nisu uvaženi ni predlozi ni zahtevi sindikata.

Zbog toga je Savez utvrdio niz aktivnosti zajedno sa drugim sindikalnim centralama, kako bi pre donošenja tog zakona bile prihvaćene izmene  za koje se zalažu sindikati.

U tom cilju, SSSS organizuje okrugli sto, na kojem bi bila  razmotrena sva otvorena pitanja, izneta različita viđenja učesnika i ukazano na eventualna rešanja u interesu zaposlenih, penzionera i građana Srbije.

Predviđeno je da učesnici skupa budu predstavnici SSSS i drugih sindikalnih centrala, Ministarstva rada i socijalne politike, Republičkog fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, organizacija penzionera i invalida rada, kao i naučni radnici koji se bave ovom problematikom.

Okrugli sto biće održan u utorak 14. septembra 2010. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Beograd, Trg Nikole Pašića br. 5, sala na II spratu, sa početkom u 11 časova.

 

8.septembar2010.

INDUSTRIJSKI SINDIKATI ODUSTAJU OD PROTESTA

Samostalni sindikati iz realnog sektora otkazuju proteste pred Unijom poslodavaca Srbije i Ministarstvom rada i socijalne politike, zakazane za 9. septembar 2010. godine.

Sindikati su zaključili da postojeća Unija poslodavaca Srbije za sindikate realnog sektora nije više relevantan socijalni partner, jer nema rešenje o utvrđenoj reprezentativnosti.

Iz tih razloga, sindikati odustaju od najavljenih protesta, ali nastavljaju sa aktivnom borbom za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih.

Kroz prvenstveno jačanje socijalnog dijaloga i pregovore nastavićemo zalaganje za veću zaposlenost, suzbijanje rada „na crno“, rešavanje dugovanja poslodavaca prema penzionom i zdravstvenom Fondu i  državnih institucija i preduzeća prema privredi, kao i za potpisivanje granskih kolektivnih ugovora.

Ali, isto tako, ukoliko pregovori ne budu dali rezultate, nećemo odustati ni od drugih sindikalnih akcija koje podrazujmevaju proteste i štrajkove širom Srbije.

Sindikati iz realnog sektora čine Samostalni sindikat poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Srbije, Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije, Sindikat građevinskih radnika i IGM Srbije, Samostalni sindikat tekstila kože i obuće Srbije, Samostalni sindikat energetike i petrohemije Srbije, Samostalni sindikat šumarstva i prerade drveta Srbije, Samostalni sindikat metalaca Srbije, Samostalni sindikat putara Srbije, Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma Srbije i Samostalni sindikat trgovine Srbije.

 

8.septembar2010.

Ministar Dinkić u poseti SSSS

RAZGOVORI O PROBLEMIMA U PRIVREDI

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednici industrijskih sindikata razgovaraće u petak, 10. septembra 2010. godine, sa početkom u 11 sati, sa potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem.

Na sastanaku, koji će biti održan u prostorijama SSSS, biće razgovarano o lošoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Srbiji,  koja se ogleda u teškom, nezavidnom i skoro besperspektivnom položaju radnika u realnom sektoru, kao i o potrebi potpisivanja granskih kolektivnih ugovora.

Na sastanku će, pored predsednika Saveza, učestvovati i predsednici Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Srbije, Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije, Sindikata građevinskih radnika i IGM Srbije, Samostalnog sindikata tekstila kože i obuće Srbije, Samostalnog sindikata energetike i petrohemije Srbije, Samostalnog sindikata šumarstva i prerade drveta Srbije, Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Samostalnog sindikata putara Srbije,  Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije i Samostalnog sindikata trgovine Srbije.

7.septembar2010.

SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SSSS13. SEPTEMBRA

Predsedništvo SSSS će, na sednici 13. septembra, u okviru realizacije zaključaka Veća i Predsedništva, usvojiti amandmane na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO, koji će biti upućeni Vladi Srbije i poslaničkim grupama u Skupštini Srbije.

Takođe će biti dogovorena dinamika organizovanja protestnih aktivnosti povodom predloženih izmena Zakona o PIO i drugih zahteva SSSS.

Predsedništvo će razmotriti i druga pitanja iz svoje nadležnosti

 

7.septembar2010.

U sredu, 8.septembra

ŠTRAJK UPOZORENJA ZAPOSLENIH U GRAĐEVINARSTVU

Samostalni sindikat radnika gradjevinarstva i IGM Srbije, Granski sindikat građevinarstva, IGM, drvne industrije i putne privrede ASNS i Granski sindikat građevinarstva, IGM, drvne industrije i putne privrede „Nezavisnost“ organizuju štrajk upozorenja 8. septembra 2010. godine od 10 do 11 sati.

Štrajk će biti ispoljen prekidom rada na radnim mestima ili okupljanjem zaposlenih u krugu poslovnog prostora kod poslodavca.    

Sindikati zahtevaju pravo na dostojanstven rad i dostojanstven život, zaključenje Granskog kolektivnog ugovora, izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje neće umanjiti penzije i dovesti do nepovoljnih uslova za penzionisanje, redovne isplate zarada i doprinosa, strogo sankcionisanje rada na crno i nepoštovanja mera za bezbedan rad.

Sindikati pozivaju svoje članove i zaposlene u sektoru građevinarstva i IGM da im se pridruže kako bi zajednički ostvarili svoje ciljeve, a socijalno odgovorne poslodavce da zaposlenima omoguće prekid rada od jednog časa, jer je stvaranje normalnog privrednog ambijenta od zajedničkog interesa i za poslodavce i za zaposlene.

 

6.septembar2010.

REGIONALNI SKUP O SOCIJALNOM DIJALOGU

U JUGOISTOČNOJ EVROPI

U Beogradu danas počinje regionalni skup pod nazivom „Socijalni dijalog u jugoistočnoj Evropi“, na kojem učestvuju predstavnici ministarstava, sindikata i udruženja poslodavaca iz Makedonije, Slovenije, BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Tokom dvodnevnog okruglog stola, koji će otvoriti ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, razgovaraće se o funkcionisanju socijalnog dijaloga u pojedinim zemljama jugoistočne Evrope, kolektivnom pregovaranju na različitim nivoima u zemljama regiona, politici tržišta rada u zemljama učesnicama, kao i o ekonomskoj situaciji u Srbiji i uticaju na zaposlenost.

Organizatori skupa, na kojem učestvuju i predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, jesu Ministarstvo rada i socijalne politike Srbije i Fondacija "Fridrih Ebert".

 

1.septembar2010.

Pregovori Vlade Srbije i MMF-a

DOGOVORENA DINAMIKA POVEĆANJA PLATA I PENZIJA

Ministarka finasija Diana Dragutinović povrdila je da su razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom, povodom pete revizije aranžmana sa tom finansijskom institucijom, uspešno završeni, a tokom njih dogovorena je dinamika povećanja plata i penzija u sledećoj godini i usaglašen Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Dragutinović je navela da će plate i penzije ostati zamrznute u ovoj godini, a tokom 2011. biće tri puta usklađivane.

U januaru će plate i penzije biti povećane za šestomesečnu inflaciju, u aprilu za tromesečnu inflaciju plus polovinu rasta bruto društvenog proizvoda, a u oktrobru za šestomesečnu inflaciju.

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da je sa MMF-om dogovoreno da penzioneri koji mesečno primaju 20.500 dinara i manje dobiju po 5.000 dinara i najavio da će isplata te jednokratne pomoći krenuti najkasnije do 15. oktobra.

Krkobabić je rekao da se ispituje i mogućnost  da se izdvoje  sredstva i za pomoć penzionerima čija su primanja do 30.000 dinara.

 

31.avgust 2010.

Sastanak sindikata s ministrom Ljajićem

RAZGOVORI O PROBLEMIMA U PRIVREDI I KOLEKTIVNIM UGOVORIMA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednici industrijskih sindikata razgovaraće u petak, 3. septembra 2010. godine, sa početkom u 12 sati, sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem.

Na sastanku, koji će biti održan u Palati Srbije, biće razgovarano o granskim kolektivnim ugovorima i lošoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Srbiji.

Pored predsednika Saveza, u razgovoru će učestvovati i predsednici Samostalnog sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Srbije, Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije, Samostalnog sindikata građevinskih radnika i IGM Srbije, Samostalnog sindikata tekstila kože i obuće Srbije, Samostalnog sindikata energetike i petrohemije Srbije, Samostalnog sindikata šumarstva i prerade drveta Srbije, Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Samostalnog sindikata putara Srbije i Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije.

 

30.avgust 2010.

Zajedničko pismo samostalnih sindikata Cvetkoviću

INDUSTRIJSKI SINDIKATI TRAŽE

HITNO REŠAVANjE PROBLEMA U PRIVREDI

Samostalni sindikati uputili su zajedničko pismo predsedniku Vlade Srbije sa zahtevom da se, zbog loše ekonomske situacije u Srbiji, održi hitan sastanak radi rešavanja nastalih problema u privredi.

opširnije

27.avgust 2010.

PREDSTAVNICI SINDIKATA RAZGOVARALI SA MISIJOM MMF-A

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije razgovarali su s Misijom Međunarodnog monetarnog fonda o izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, odmrzavanju plata i penzija i drugim temama vezanim za materijalni i socijalni položaj radnika u Srbiji.

 U delegaciji SSSS bili su Slavica Savić, Milorad Mijatović, Vlada Andrić, Dragan Zarubica i Rajko Kosanović, dok su sastanku prisustvovali i predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić i predsednik  Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović. U razgovoru je učestvovao šef Misije Albert Jeger, šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Lu Brefor i stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik.

Sindikati su predstavnicima te međunarodne finansijske organizacije izneli svoje primedbe na predlog izmena Zakona o PIO, odnosno o usklađivanju penzija i opštem bodu, uslova za sticanje prava na starosnu penziju i penzionisanju zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškovima. Naglašena su i zalaganja SSSS za efikasniju kontrolu i naplatu doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje i uvođenje kontrolnih mehanizama radi smanjenja sive ekonomije.

Predstavnici MMF-a su, ipak, ostali pri svom stavu, ocenivši da je zakon blag, a ne oštar i poručili da će, ako sindikati sada blokiraju usvajanje tog zakona, za godinu ili dve biti usvojen mnogo stroži zakon od ovog. Naglasivši da su „u njihovim zemljama sindikati deo rešenja“, oni su istakli da su stavovi sindikata ozbiljni i da je sa njima trebalo da se sastanu na početku pregovora sa Vladom, a ne na kraju.

Na sastanku je pokrenuta i diskusija o predlogu za povećanja plate u javnom sektoru i penzija. Iz Misije su naveli da je jedino realno da se plate i penzije povećaju naredne godine.

20.avgust 2010.

Srpske sindikalne centrale postigle akciono jedinstvo

POTPISANI ZAJEDNIČKI STAVOVI I PROTOKOL

Predstavnici sindikalnih centrala u Srbiji: Savez samostalnih sindikata Srbije, Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Udruženi sindikati Srbije „Sloga" i Industrijski sindikat Srbije, na sastanku održanom 20. avgusta 2010. godine, povodom aktuelne društveno-ekonomske situacije, a posebno u vezi predloženih izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, usvojili su i potpisali Stavove i zahteve, a potom i Protokol o zajedničkim aktivnostima.

Po rečima prisutnih, a kasnije i predstavnika medija postignut je istorijski kompromis među sindikatima, koji čine srpsku sindikalnu scenu, što je potvrđeno usvajanjem zajedničkih stavova, zatim potpisivanjem Protokola i najavom zajedničkih aktivnosti.

Predstavnici sindikalnih centrala su se složili u oceni da je situacija u kojoj se nalaze svi građani Srbije izuzetno teška zbog drastičnog pada standarda, naglog porasta broja nezaposlenih i siromašnih, kao i zbog svakodnevnih najava poskupljenja. Oni su se, takođe, složili i u oceni da su se zaposleni i penzioneri suočili sa drastičnim umanjenjem prava.

Ove stavove su predstavnici sindikalnih centrala ponovili i na izuzetno dobro osećenoj konferenciji za novinare, na kojoj je javnosti prezentovana i dinamika narednih sindikalnih aktivnosti.

STAVOVI

PROTOKOL

18.avgust 2010.

U Nišu održan Okrugli sto

STAVOVI SSSS NA PREDLOŽENE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O PIO

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata grada Niša, 17. avgusta 2010. godine, organizovan je okrugli sto na temu: Stavovi Saveza samostalnih sindikata Srbije na predložene izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Na okruglom stolu, kojim je predsedavao predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Niša Miodrag Ranđelović, učestvovali su Ljubisav Orbović predsednik SSSS, Svetlana Mančić, šef kabineta predsednika SSSS, dr Rajko Kosanović iz SSSS, Radina Todović, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike i dr Živko Kulić profesor na Megatrend univerzitetu.

U radu okruglog stola, takođe, učestvovali su i predsednici Saveza samostalnih sindikata gradova: Leskovca, Vranja, Prokuplja, Pirota, Kosovske Mitrovice, kao i ostali sindikalni aktivisti.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, pored ostalog, ukazali su na negativne posledice eventualnog usvajanja izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u predloženom tekstu. Iskazano je nezadovoljstvo zbog činjenice da je Vlada tekst predloga Zakona o PIO uputila Narodnoj skupštini na usvajanje, a da isti prethodno nije razmatran na Socijalno ekonomskom savetu. Takođe, iskazano je nezadovoljstvo u vezi sa: predloženim povećanjem starosne granice za penzionisanje, načinom usklađivanja (indeksacije) penzija, regulisanjem beneficiranog staža, invalidskim penzijama i dr. Kao jedan od osnovnih stavova Saveza samostalnih sindikata Srbije u vezi sa izmenema i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju istaknuto je da u Zakonu obavezno svoje mesto mora da nađe odredba o vanrednom usklađivanju penzija, ukoliko visina prosečne penzije bude niža od 60% prosečne zarade u Republici.

Okruglo sto bio je izuzetno dobro medijski pokriven, a pojedini učesnici okruglog stola bili su i gosti dve lokalne televizije.

MEDIJI PIŠU 1

MEDIJI PIŠU 2

MEDIJI PIŠU 3

MEDIJI PIŠU 4

16.avgust 2010.

Održan sastanak predstavnika sindikalnih centrala

NASTAVLJENE AKTIVNOSTI

U SSSS održan je informativni sastanak, kome su prisustvovali pored predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije i predstavnici drugih sindikalnih centrala: Konfederacije slobodnih sindikata, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, predstavnici sindikata Sloga i  predstavnici Industrijskog sindikata Srbije.

O izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju govorila je Radina Todović, državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, a o pregovorima sa MMF-om i Svetskom bankom Sandra Dokić, iz kabineta Jovana Krkobabića, potpredsednika Vlade Srbije.

Predstavnici svih sindikalnih centerala u Srbiji bili su jedinstveni u oceni da se u izradi ovog Zakona pošlo pogrešnim putem, da nacrt  odnosno predlog Zakona nije razmatran na Socijalno ekonomskom savetu ,da će nakon 2012. godine penzije biti znatno manje u odnosu na prosečne zarade u Srbiji, da nema zaštitne klauzule u smislu utvrđivanja procenta ispod kojeg prosečna penzija ne bi smela da padne ispod prosečne zarade u Republici, uz jedinstvenu preporuku Vladi da se ovaj Zakon mora povući iz skupštinske procedure, u protivnom sindikati su spremni da zajedničkim snagama organizuju masovne proteste u periodu kada ovaj Zakon bude razmatran u Parlamentu Republike Srbije.

 

11.avgust 2010.

Nastavak zajedničkih aktivnosti

ZAKON O PIO UJEDINIO SINDIKATE U SRBIJI

Na drugom sastanku koji je danas održan u Savezu samostalnih sindikata Srbije, uz učešće predstavnika Konfederacije slobodnih sindikata, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Industrijskih sindikata Srbije i Ujedinjenih sindikata Srbije Sloga, razmatrane su zajedničke aktivnosti povodom predloženog  Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Dogovoreno je da se nastavi sa zajedničkim  aktivnostima u cilju sprečavanja usvajanja predloženih izmena i dopuna Zakona o PIO.

 

10.avgust 2010.

Sednica Veća SSS Kruševca

STAVOVI SSSS  U VEZI PREDLOŽENIH IZMENA I DOPUNA ZAKONA O PIO

Na poziv Milenka Mihajlovića, predsednika Veća SSSS za grad Kruševac i opštine Brus, Ćićevac, Ražanj i Varvarin, predsednik SSSS, Ljubisav Orbović učestvovao je u radu proširene sednice ovog Veća, na kojoj je prisutne upoznao sa stavovima SSSS u vezi  predloženih izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

„ Mnoge akcije su u istoriji Srbije krenule iz Kruševca, pa i ovim, praktično prvim sastankom na teritoriji na ovu temu, započinjemo odbranu prava penzionera i budućih penzionera“, rekao je predsednik Orbović na početku svog  izlaganja.

opširnije

4.avgust 2010.

Povodom Dana rudara Srbije

ORBOVIĆ ČESTITAO KAMARATIMA PRAZNIK

Povodom 6. avgusta, Dana rudara Srbije, svim rudarima podzemnih i površinskih kopova upućujem iskrene čestitke i želim sreću, zdravlje i još više uspeha u radu.

Samopregornim radom, rudari Srbije daju nemerljiv doprinos razvoju zemlje i pokazuju da se i u teškim uslovima mogu postići dobri proizvodni rezultati.  

Savez samostalnih sindikata Srbije nastaviće borbu za  poboljšanje uslova rada, materijalnog i socijalnog statusa, podizanju životnog standarda, zaštiti životne sredine i većoj brizi za bezbednost rudara.

4.avgust 2010.

Povodom Dana građevinara Srbije

ORBOVIĆ ČESTITAO NEIMARIMA PRAZNIK

Povodom 8. avgusta – Dana građevinara Srbije, svim građevinskim radnicima, članovima Sindikata radnika građevinarstva i Industrije građevinskog materijala Srbije, čestitam praznik i želim im da istraju u težnji da se vrate na staze ponosa i prepoznatljivih brendova srpske privrede.

Savez samostalnih sindikata Srbije preduzima sve aktivnosti koje će građevinskim radnicima omogućiti dostojanstvene zarade i bezbedne uslove rada.

4.avgust 2010.

Zahtev ministru ekonomije povodom Zakona o stečaju

REGULISATI PITANJA VEZANA ZA „AUTOMATSKI STEČAJ“

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović uputio je pismo ministru ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanu Dinkiću povodom Zakona o stečaju kojim nisu regulisana pitanja takozvanog automatskog stečaja, koja negativno utiču na radnopravni položaj zaposlenih.

opširnije

4.avgust 2010.

Za zaposlene u finansijskom sektoru

ANTIMOBING SAVETOVALIŠTE

Samostalni sindikat zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim organizacijama Srbije – SS BOFOS, u saradnji sa predstavnicima državnih institucija i pravne struke formirao je Antimobing savetovalište za zaposlene u finansijskom sektoru, koje počinje sa radom 27. avgusta 2010. godine. Antimobing savetovalište radiće svakog poslednjeg petka u mesecu od 10 do 16 časova. Žrtve mobinga u finansiskom sektoru mogu se prijaviti za učešće u radu “Antimobing savetovališta” u navedenom terminu putem telefona 011 33 35 192. Prijavu mogu proslediti i putem elektronske pošte SS BOFOS-a: bofos@sindikat.rs.

SS BOFOS je prvi granski sindikat koji je organizovao savetovalište ovog tipa imajući u vidu da je problem mobinga veoma prisutan u finansijskom sektoru.

Komunikacija telefonom i mejlom nije dovoljna, a na pitanja ljudi koji se suočavaju sa mobingom u finansijskom sektoru nije moguće odgovoriti samo sa jednog aspekta. Antimobing savetovalište SS BOFOS-a pomoćiće im da iz „različitih uglova“ dobiju savet, mišljenje ili sugestiju. Predviđen je rad u manjim grupama, kako bi svaki pojedinac dobio konkretne odgovore.

U rad BOFOS–ovog “Antimobing savetovališta” biće uključeni članovi Predsedništva SS BOFOS-a, Olga Kićanović, samostalni pravni savetnik u Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova i volonter u Viktimološkom društvu Srbije, Jasna Vukotić Maričić, inspektor rada Prvog odeljenja inspekcije rada u gradu Beogradu i Aleksandar Marković šef pravne službe u Savezu samostalnih sindikata Srbije. Koordinator “Antimobing savetovališta” je Pera Božić, potpredsednik SS BOFOS-a.

 

3.avgust 2010.

ČLANOVIMA PREDSEDNIŠTVA VEĆA SAVEZA SAMOSTALNIH

SINDIKATA SRBIJE

Poštovani,

U skladu sa članom 15. Statuta Saveza samostalnih sindikata  Srbije, sazivam 1. sednicu Predsedništva Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Sednica  će biti održana u četvrtak, 5. avgusta 2010. godine, u Beogradu, Trg Nikole Pašića 5, salon na III spratu, sa početkom u 12 časova.

opširnije

29. jul 2010.

Povodom aktivnosti SSSS na izmenama Zakona o PIO

ORBOVIĆ SAZVAO SASTANAK ČLANOVA PREDSEDNIŠTVA I PREDSEDNIKA GRANA

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović uputio je predsednicima samostalnih sindikata i članovima Predsedništva Veća SSSS  poziv na sastanak, na kojem će biti razgovarano o narednim aktivnostima i merama koje Savez treba da preduzme u realizaciji stavova vezanih za izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

opširnije

29. jul 2010.

Orbović u poseti Jagodini

UGROŽENA PRAVA RADNIKA BRANITI, AKO TREBA, I NA ULICI

U Jagodini je, na poziv predsednika Veća SSS Jagodine Miroslava Gajića i predsednika Samostalnog sindikata Industrije kablova Jagodina (FKS) Dragana Rajića, održan sastanak sa predsednikom SSSS Ljubisavom Orbovićem i predsednikom Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoranom Vujovićem, na kojem je razgovarano o aktuelnim problemima zaposlenih u Srbiji, kao i o problemima u radu sindikata.

opširnije

13. jul 2010.

Pet sindikata zajednički uputilo pismo premijeru

HITAN SASTANAK POVODOM PREDLOGA ZAKONA O PIO

Savez samostalnih sindikata Srbije, Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Industrijski sindikat Srbije i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ uputilii su predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću pismo u kojem traže hitan sastanak sa njim i nadležnim ministrima na kojem bi razgovarali o Predlogu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, teškom materijalnom i socijalnom položaju zaposlenih i privatizaciji velikih sistema i javnog sektora.

opširnije

 

9. jul 2010.

Saopštenje

ZAKON O PIO UJEDINIO SINDIKATE U SRBIJI

Predlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se na najgrublji način bitno umanjuju prava sadašnjim i budućim penzionerima, ali i izuzetno težak materijalni i socijalni položaj zaposlenih, ujedinio je sindikate u Srbiji, koji su se danas dogovorili da zajednički organizuju akcije kako taj zakon ne bi bio usvojen.

Zato će od predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića zatražiti hitan sastanak na kojem bi se razgovaralo o tom i drugim zakonima koji se tiču zaposlenih i drugih građana Srbije, kao i o privatizaciji velikih sistema i javnog sektora.

To je odlučeno na zajedničkom sastanku u Savezu samostalnih sindikata Srbije, kojem su prisustvovali i predstavnici Konfederacije slobodnih sindikata, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Industrijskih sindikata Srbije i Ujedinjenih sindikata Srbije „Sloga“.

Sindikati smatraju neprihvatljivim sadržaj predloženih izmena i dopuna i način na koji se sprovode izmene Zakona o PIO, kao i to da je nedopustivo da takav zakon uđe u skupštinsku proceduru, a da pre toga nije o njemu raspravljano na Socijalno ekonomskom savetu, što je i zakonska obaveza.

Sindikati će, u vidu amandmana, svim poslaničkim grupama uputiti primedbe i stavove vezane za Zakon o PIO i nizom drugih aktivnosti ukazati na sve nedostatke tog restriktivnog zakona.

 Ukoliko te akcije ne budu donele rezultate, sindikati će organizovati štrajkove i masovne proteste, na kojima će, osim zahteva vezanih za taj zakon, skrenuti pažnju i na izuzetno loš materijalni i socijalni položaj zaposlenih, dalje posledice ekonomske krize i realni pad zarada, privatizaciju javnih preduzeća, zaštitu radnih mesta i najave izmena Zakona o radu.

2. jul 2010.

Otvoreno pismo javnosti

POVUĆI IZ PROCEDURE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O PIO

Savez samostalnih sindikata Srbije zahteva od Vlade Srbije da iz skupštinske procedure povuče Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i vrati ga na usaglašavanje Socijalno ekonomskom savetu.

Nedopustivo je da takav zakon, kojim se na najgrublji način bitno umanjuju prava sadašnjim i budućim penzionerima, uđe u skupštinsku proceduru, a da pre toga nije o njemu raspravljano na Savetu, što je i zakonska obaveza.

Oni isti koji su nas terali u penziju, zatvarajući fabrike i gaseći radna mesta, sada na uštrb zaposlenih i penzionera pokušavaju da „spasu“ penzioni fond donoseći ovaj restriktivni zakon.

Savez samostalnih sindikata Srbije podržava reformu penzionog sistema, ali ne na način kojim bi se samo umanjivala prava penzionera, već je neophodno sprovesti bolju naplatu doprinosa, stvoriti ambijent za veće zapošljavanje, smanjiti sivu ekonomiju...

Time bi se stvorili povoljniji uslovi za privređivanje i rast proizvodnje, a što bi doprinelo i većem punjenju budžeta i penzionog fonda.

Savez će sprovesti sve aktivnosti kako bi pre donošenja tog zakona bile unete izmene koje se tiču budućeg usklađivanja penzija, pomeranja starosne granice, ali i penzionisanja bivših zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Zato će Savez svim poslaničkim grupama uputiti primedbe sindikata, u vidu amandmana, ali će pozvati i i druge sindikalne centrale i sindikate kako bi zajedničkom akcijom doprineli da takav zakon ne bude donet.

Posebna pažnja biće posvećena i animiranju javnosti, kroz organizovanje okruglih stolova i tematskih rasprava, na kojima će učestvovati eksperti za tu oblast, kako bi se naši građani što bolje upoznali sa promenama koje novi zakon o PIO donosi.

Ukoliko te akcije ne budu donele rezultate, Savez samostalnih sindikata Srbije organizovaće štrajkove i masovne proteste, na kojima će, osim zahteva vezanih za taj zakon, skrenuti pažnju i na loš materijalni i socijalni položaj zaposlenih, dalje posledice ekonomske krize i realni pad zarada, kao i na neophodnost potpisivanja granskih kolektivnih ugovora.

 

29. jun 2010.

Na konstitutivnoj sednica Veća SSSS, prvoj u novom sazivu

IZABRAN SEKRETAR I ČLANOVI PREDSEDNIŠTVA I

IMENOVANI POTPREDSEDNICI VEĆA

Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije održalo je 29. juna 2010. godine prvu konstitutivnu sednicu u novom sazivu.

Veće je izabralo Slavicu Savić za sekretara Veća u narednom mandatnom periodu, dok je za potpredsednike Veća imenovalo Vladu Andrića, Duška Vukovića, Milorada Mijatovića, Njegoša Potežicu, Miodraga Ranđelovića i Zorana Mihajlovića.

Na sednici je usvojen Poslovnik o radu, Odluka o prijemu Saveza invalida rada Srbije za kolektivnog člana Saveza, kao i Odluka o broju, sastavu i načinu rada Predsedništva.

Za predsednicu Sekcije žena imenovana je dr Đurđica Jovović, predsednik Sindikata zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti Srbije, dok je za za predsednicu Sekcije mladih imenovana Bojana Bjelović, iz međunarodnog odeljenja SSSS.

Veće SSSS sada broji 114 članova i to dve trećine iz sindikata grana i delatnosti i trećinu sa teritorije. Veće će naknadno verifikovati još sedam članova iz Sindikata obrazovanja Srbije i jednog člana iz Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima, nakon što ti sindikati sprovedu izbore.

Na dnevnom redu sednice bile su i Izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje je Vlada Srbije usvojila i uputila skupštini na usvajanje.

Veće je ocenilo neprihvatljivim utvrđivanje Predloga tog zakona bez njegovog razmatranja na Socijalno ekonomskom savetu i uvažavanja predloga i zahteva sindikata.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je ukazao da je posle Zakona o radu reč o najvažnijem zakonu za zaposlene i penzionere, a čijim izmenama se znatno smanjuju prava sadašnjih i budućih penzionera.

On je naglasio da Sindikat podržava reformu penzionog sistema, ali ne na način kojim bi se samo umanjivala prava sadašnjih i budućih penzionera. Zbog toga je Savez  tražio da se o izmenama tog zakona raspravlja na Socijalno ekonomskom savetu.

S obzirom na to da se očekuje da taj zakon bude razmatran u parlamentu na jesenjem zasedanju, SSSS će pozvati i druge sindikalne centrale i sindikate kako bi zajedničkom akcijom doprineli da takav zakon ne bude donet. Posebna pažnja biće posvećena i animiranju javnosti, kroz organizovanje okruglih stolova i tematskih rasprava na kojima će učestvovati eksperti za tu oblast, kako bi se naši građani što bolje upoznali sa promenama koje novi zakon o PIO donosi.

Veće je ovlastilo Predsedništvo da realizuje te aktivnosti u narednom periodu. Ukoliko one ne budu dale očekivane rezultate, Predsedništvo će doneti odluku o daljim načinima sindikalne borbe, koji uključuju i štrajkove upozorenja i masovne proteste, na kojima će SSSS, osim zahteva vezanih za taj zakon, skrenuti pažnju i na loš materijalni i socijalni položaj zaposlenih, dalje posledice ekonomske krize i realni pad zarada, kao i na neophodnost potpisivanja granskih kolektivnih ugovora

 

25. jun 2010.

Prva sednica Veća u novom sazivu

IZBOR ČLANOVA PREDSEDNIŠTVA I SEKRETARA VEĆA

 

Prva (konstitutivna) sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, biće održana u utorak, 29.juna 2010.godine, u Beogradu.

Na dnevnom redu će biti usvajanje Poslovnika o radu Veća, zatim Odluke o prijemu Saveza invalida rada Srbije za kolektivnog člana Saveza, pa Odluke o broju, sastavu i načinu rada Predsedništva SSSS, kao i izbor sekretara Veća, imenovanje potpredsednika Veća, predsednika  Sekcije  mladih i Sekcije žena Saveza.

Veće će, takođe,  povodom Predloga  izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je upućen u skupštinsku proceduru, opredeliti svoje naredne aktivnosti i doneti odgovarajće odluke.

 

16. jun 2010.

Orbović uputio zahtev Agenciji za privatizaciju

HITNO RASKINUTI UGOVOR O KUPOVINI „PROSVETE“

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović zatražio je od direktora Agencije za privatizaciju da hitno raskine kupoprodajni ugovor kojim je „Medija II“ kupila izdavačko preduzeće „Prosveta“.

 

- u prilogu pismo (.pdf)

 

15. jun 2010.

Orbović posetio radnike “Prosvete”

PODRŠKA I POMOĆ ŠTRAJKAČIMA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da će Savez podržati zaposlene u izdavačkom preduzeću "Prosveta", koji štrajkuju pet meseci i da će izvršiti pritisak na Agenciju za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije kako bi bio raskinut kupoprodajni ugovor.

Orbović je, nakon posete zaposlenima u knjižari "Geca Kon" u Knez Mihailovoj ulici, rekao da postoji osnova za raskid ugovora i da je nejasno zašto Agencija i Ministarstvo daju nove rokove vlasniku za izmirenje obaveza i tako produžavaju ugovor i agoniju zaposlenih.

opširnije

8. jun 2010.

Orbović traži od premijera

UGRADITI REŠENJA SSSS U ZAKON O PIO

U  pismu predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću, predsednik SSSS Ljubisav Orbović ocenjuje neprihvatljivim sadržaj predloženih izmena i dopuna i način na koji se sprovode izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Sindikat smatra nedopustivim da tekst predloženog Zakona uđe u proceduru donošenja, a da prethodno o njemu svoje mišljenje nije dao Socijalno ekonomski savet Republike Srbije.

U prilogu su dostavljeni stavovi SSSS na predložene izmene tog zakona, sa zahtevom da se ugrade u finalnu verziju zakona.

opširnije

1. jun 2010.

SAUD ŠEĆERAGIĆ

1944 – 2010

Napustio nas je iznenada Saud Šećeragić, poznatiji kao Šećer, kolega koji je skoro četvrt veka radio u Savezu sindikata Srbije, u koji je došao kao već izgrađeni pravnik sa veoma bogatim ličnim i stručnim iskustvom.

Samo dan nakon uspešno završenog 14. Kongresa Saveza samostalnih sindikata Srbije dobili smo tužnu vest da se ugasilo jedno veliko sindikalno srce koje je svakodnevno kucalo za svakog člana naše organizacije.

Sve što je radio – radio je u ime Saveza, organizacije u koju je, prvo kao član, a potom kao vrhunski sindikalni pravnik, ugradio čitav svoj život.

Svi naši članovi, sve sindikalne organizacije i sindikati, kad god su imali neki, za njih nerešivi problem, znali su da kad više niko ne može da pomogne, kao jedina nada ostaje Šećeragić, jer je on bio više od pravnika. On je bio majstor svog zanata, čovek koji je pravničku nauku pretvarao u umetničku disciplinu. Ali, i u najbolju sindikalnu alatku.

Šećer je bio poznat po tome što se nije zaustavljao samo na formalnom tumačenju pravnih odredbi, nego je svaki problem osvetljavao sa različitih strana, sve dok ne bi pronašao i predložio potrebno i efikasno rešenje.

U ime Saveza davao je stručna mišljenja i predloge na mnogobrojna zakonska rešenja. Pisao je brojne amandmane na zakonske projekte kad bi oni već ušli u skupštinsku proceduru. Imao je njuh da unapred oseti, shvati i vidi skrivenu pozadinu mnogih zakonskih rešenja i da ih svojim kontra-predlozima i čvrstim argumentima osujeti i obesnaži. Njegovu stručnost, kreativnost i upornost poštovali su, kako njegovi saradnici u Savezu, tako i drugi socijalni partneri, kojima je Šećer ne retko bio „trun u oku“.

Šećeragićeva aktivnost donosila je dobrobit svim zaposlenima u Srbiji, od kojih mnogi i ne slute koliko bi im bilo teže da nije bilo njegovih predloga i intervencija.

Zbog toga će mu Savez samostalnih sindikata Srbije uvek biti zahvalan.

Komemoracija će biti održana u sredu, 2. juna 2010. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Dečanska 14, sala na prvom spratu, u 10 sati.

Sahrana će biti obavljena istog dana u 15 sati na groblju Orlovača.

 

31. maj 2010.

14. Kongres SSSS

SSSS IZRASTA U MODERNU I EFIKASNU ORGANIZACIJU

Put ka modernoj i efikasnoj organizaciji, koja će još uspešnije zastupati članstvo i biti značajan činilac u našem društvu i međunarodnom sindikalnom pokretu, popločan je još snažnije i čvršće nakon 14. Kongresa Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Oko 1.000 učesnika uveličalo je impozantan skup u Velikoj dvorani Doma sindikata u Beogradu, koji je najavio da će Savez samostalnih sindikata Srbije nastaviti sa aktivnom i konstruktivnom ulogom u odnosima sa poslodavcima i vladom i, u sadašnjoj složenoj socijalno-ekonomskoj situaciji, uspešno predvoditi radnike u njihovoj borbi za socijalni progres i uložiti napor za veće učešće sindikata u životu našeg društva.

Najviši organ SSSS odlučio je, velikom većinom delegata, da Savez u narednom petogodišnjem periodu predvodi Ljubisav Orbović, dosadašnji predsednik SSSS.

opširnije

 

27. maj 2010.

14. Kongres SSSS završio rad

LJUBISAV ORBOVIĆ IZABRAN ZA PREDSEDNIKA SSSS

Delegati 14. Kongresa SSSS, velikom većinom glasova, izabrali su danas Ljubisava Orbovića za predsednika Saveza u narednom petogodišnjem periodu.

Zahvalivši se na ukazanom poverenju da ponovo bude na čelu najveće sindikalne centrale u Srbiji, Orbović je rekao da je dobio čast i obavezu da nastavi uspešno započete aktivnosti na organizacionoj reformi i finansijskoj konsolidaciji organizacije.

„Organizaciju ne može da vodi jedan čovek, već je potrebno da se svi zajedno angažujemo i borimo za naše članstvo i poziciju u društvu. Očekuju nas veliki poslovi koje ćemo nastojati da pre svega rešavamo dijalogom, ali ako treba i na ulici“, poručio je Orbović.

On se zahvalio delegatima što su doprineli da rad Kongresa bude dostojanstven, čime je još jedanput pokazana veličina i ozbiljnost organizacije.

„Nadam se da ćemo za dve godine uspeti da donesemo novi statut i sprovedemo reforme koje će nam omogućiti da budemo moderna i efikasna organizacija, koja će još uspešnije zastupati članstvo i biti značajan činilac u našem društvu i međunarodnom sindikalnom pokretu“, zaključio je Orbović.    

Na Kogresu su izabrani i Nadzorni i Statutarni odbor i usvojena dokumenta Kongresa, među kojima su Program Saveza, tri rezolucije i dve deklaracije. Kongres je doneo odluku o ustanovljenju 27. aprila za Dan Saveza samostalnih sindikata Srbije. Verifikovani su i novi članovi Veća. Jednom broju članova Veća koji su otišli u penziju, u znak zahvalnosti za njihov dugogodišnji sindikalni rad, dodeljene su plakete Saveza i prigodni pokloni.

Predsednik Zanatske komore Srbije Blagoje Stanisavljević uručio je Orboviću Zlatno majstorsko pismo.

 

27. maj 2010.

14. Kongres SSSS

POČEO KONGRES, VIŠE OD 1.000 UČESNIKA

14. Kongres Saveza samostalnih sindikata Srbije, kojem prisustvuje oko 1.000 učesnika, počeo je danas u Velikoj dvorani Doma sindikata u Beogradu.

 U prisustvu delegata, gostiju iz sindikata i SSS sa teritorije, predsednika države i ministara iz Vlade Srbije, predstavnika drugih institucija i gostiju iz sindikata drugih zemalja i međunarodnih sindikalnih organizacija, Kongres je otvorio predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

On je ukazao da nikada nije postojalo više razloga i brige za budućnost nego sada, kada su realni pokazatelji uslova života sve lošiji, a radnih mesta i prava sve manje.

U Srbiji je od 2002. do danas svakog dana u proseku bez posla ostajalo 213 ljudi, a trenutno je oko 110.000 onih koji rade za minimalac, dok 160.000 radnika ne prima redovno zarade. Rast broja nezapsolenih, naročito u periodu od početka svetske ekonomske krize, ozbiljno zabrinjava, zbog čega je neophodno da vlada preuzme na sebe socijalnu ulogu i odgovornost za ukupni privredni ambijent, naglasio je Orbović.

On je rekao da sindikati nikako nisu protiv privatizacije, ali da se plaši da će se njihove procene o tome da će više od 40 odsto ugovora biti poništeno na kraju i obistiniti. Privatizacijom smo, prema njegovim rečima, dobili samo to da društvenih preduzeća gotovo da nema, da se drastično smanjuje broj zaposlenih, dok su proizvodni kapaciteti bukvalno uništeni.

Učesnicima Kongresa se obratio i predsednik Srbije Boris Tadić, rekavši da se naše društvo nalazilo i još uvek je u velikim iskušenjima, za koja nema jednostavnog niti brzog rešenja.

On je izrazio očekivanje da će se prvi pozitivni znaci poboljšanja osetiti ove godine, u 2011. veći rast proizvodnje i ekonomije, dok se rast od pet odsto može očekivati tek 2012. i 2013. godine.

“Sindikati su partneri vladi i poslodavcima u izlasku iz krize I zato me raduje što rukovodstvo SSSS pokazuje odgovornost I odlučno se bori za radnička prava”, istakao je Tadić.

Poptredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ukazao je da “nema važnijeg ni težeg posla od onog koji imaju sindikati koji moraju da razgovaraju sa radnicima, poslodavcima, ali i vladom”.

Brojni problemi, krize ostavili su mnoge bez posla, privatizacija nije mnogo pomogla, nije donela bolji standard, a najugroženiji su u svemu tome radnici. Ukoliko ne shvatimo da je problem Srbije – naš zajednički problem, nećemo uspeti u tome, ukazao je Dačić.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da je uprkos tome što je bilo stvari u kojima se vlada nije slagala sa sindikatima, SSSS uvek bio taj koji je tražio dijalog i nudio kompromis.

“Nikada niste prešli granicu dobrog ukusa, što je retko na našoj političkoj javnoj sceni i zbog toga vam čestitam. Do kraja ove godine ostalo nam je da zajednički uradimo nekoliko stvari, usvojimo sve odredbe sporazuma koji smo potpisali, ali i potpišemo još neka proširena dejstva granskih kolektivnih ugovora”, istakao je Ljajić.

Tokom svečanog dela učesnicima Kongresa su se obratili i predstavnici Privredne komore Srbije, Unije poslodavaca Srbije, Međunarodne konfederacije sindikata I sindikata iz drugih zemalja.  

Tokom popodnevnih časova biće verifikovan izbor novih članova Veća, izabran predsednik S S S S, novi članovi Nadzornog i Statutarnog odbora i usvojena kongresna dokumenta, među kojima i rezolucije o socijalnom dijalogu, kolektivnim ugovorima i radnom vremenu, kao i deklaracija o zaštiti prava radnika na Kosovu i Metohiji.

27. maj 2010.

U Velikoj dvorani Doma sindikata u 11 sati

DANAS 14. KONGRES SSSS

14. Kongres Saveza samostalnih sindikata Srbije biće održan danas u Velikoj dvorani Doma sindikata,  sa početkom u 11 sati.

Očekuje se da će na Kongresu biti više od 1.000 učesnika - delegata, gostiju iz sindikata i SSS sa teritorije, zvanica iz državnih organa i drugih institucija. Prisustvo je najavilo i 40 gostiju iz sindikata drugih zemalja i međunarodnih sindikalnih organizacija.

Na Kongresu će biti verifikovan izbor novih članova Veća, izabran predsednik SSSS, novi članovi Nadzornog i Statutarnog odbora SSSS i usvojena kongresna dokumenta, među kojima i rezolucije o socijalnom dijalogu, kolektivnim ugovorima, radnom vremenu i zaštiti prava radnika na  Kosovu i Metohiji.

 

24. maj 2010.

14. Kongres SSSS

DOM SINDIKATA - 27. MAJ U 11 SATI

 

Na osnovu Statuta  Saveza samostalnih sindikata Srbije, Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije donelo je Odluku o sazivanju i održavanju

 

14. KONGRESA

Saveza samostalnih sindikata Srbije

 

Kongres će biti održan u Beogradu, u četvrtak  27. maja 2010. godine u Velikoj dvorani Doma sindikata, Trg Nikole Pašića broj 5a, sa početkom u 11 sati.

Očekuje se da će na Kongresu biti više od 1.000 učesnika - delegata, gostiju iz sindikata i SSS sa teritorije, zvanica iz državnih organa i drugih institucija. Prisustvo je najavilo i 40 gostiju iz sindikata drugih zemalja i međunarodnih sindikalnih organizacija.

Na Kongresu će biti verifikovan izbor novih članova Veća, izabran predsednik SSSS, novi članovi Nadzornog i Statutarnog odbora SSSS i usvojena kongresna dokumenta, među kojima i rezolucije o socijalnom dijalogu, kolektivnim ugovorima, radnom vremenu i zaštiti prava radnika na  Kosovu i Metohiji.

 

19. maj 2010.

Rukovodstvo SSSS posetilo povereništvo u Kanjiži

ORGANIZOVANA ZAŠTITA INTERESA – IDEJA SINDIKALIZMA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović , predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Milorad Mijatović, predsednik sindikata građevinara i IGM Srbije, Duško Vuković i predsednik Pokrajinskog odbora sindikata građevinara Vojvodine, Živojin Stoiljković, posetili su povereništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije za opštinu Kanjiža. Šandor Imre, izabrani poverenik upoznao ih je sa situacijom u opštini u kojoj samostalni sindikat ima 2.000 članova.

opširnije

18. maj 2010.

U petak sednice Predsedništva

ZAVRŠNE PRIPREME ZA 14. KONGRES

U okviru priprema za Kongres, 21. maja biće održana 55. sednica Predsedništva sa predsednicima samostalnih sindikata, na kojoj će, pored ostalog, biti utvrđen predlog sastava radnih tela Kongresa:Radnog predsedništva, Verifikacione komisije, Izborne komisije za sprovođenje postupka za izbor predsednika, Nadzornog i Statutarnog odbora SSSS i Komisije za praćenje rasprave o Predlogu programa i drugih dokumenata Kongresa (rezolucija i deklaracija).

 

7. maj 2010.

Održana sednica Predsedništva SSSS

UTVRĐENI PREDLOZI REZOLUCIJA ZA 14. KONGRES

Predsedništvo je, tokom pripreme 14. Kongresa razmotrilo i usaglasilo tekst predloga rezolucija: o socijalnom dijalogu, o kolektivnim ugovorima, o radnom vremenu i Deklaraciju o zaštiti prava radnika na  Kosovu i Metohiji, koje će biti dostavljene Kongresu na usvajanje.

Očekuje se da će na 14. Kongresu biti više od 1.000 učesnika, odnosno pozvano je 384 delegata, preko 500 gostiju iz sindikata i SSS sa teritorije, 170 zvanica iz državnih organa i drugih institucija. Svoje prisustvo Konresu najavilo je i 40 gostiju iz sindikata drugih zemalja i međunarodnih sindikalnih institucija. Dogovoreno je, takođe, da poziv za Kongres bude upućen i predsedniku Srbije, Borisu Tadiću. Rad Kongresa će pratiti oko 40 novinara iz štampanih i elektronskih medija.

Na Konresu će biti verifikovan izbor 112 novih članova Veća, izabran predsednik SSSS, novi članovi Nadzornog i Statutarnog odbora SSSS i usvojena kongresna dokumenta.

 

5. maj 2010.

Lisovolik u poseti Savezu

MMF UPOZNAT SA STAVOVIMA SSSS

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović razgovarao je sa stalnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, Bogdanom Lisovolikom.

Razgovor, koji je održan u prostorijama SSSS, realizovan je u sklopu priprema predstojećih pregovora Vlade Republike Srbije i Misije MMF-a.

Stalni predstavnik MMF-a, B. Lisovilik upoznat je sa stavovima SSSS o aktuelnom ekonomskom i socijalnom stanju u zemlji, reformi penzionog sistema i mogućnostima bržeg izlaska iz krize.

 

4. maj 2010.

Predstavnici SSSS i Ministarstva rada u Bačkoj Palanci

POVEZAN STAŽ ZA ZAPOSLENE I UPLAĆENA NOVČANA POMOĆ

U Bačkoj Palanci je održan sastanak na temu Stanje privrede i materijalno socijalni položaj zaposlenih u Bačkoj Palanci“, kojem su prisustvovali i predsednik SSSS Ljubisav Orbović, predsednik pokrajinskog veća SSSS Milorad Mijatović, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin.

Predsednik opštinskog veća Goran Milić upoznao je prisutne sa situacijom u opštini Bačka Palanka.

Predstavnici sindikalnih organizacija iz preduzeća u Bačkoj Palanci upoznali su predsednika Orbovića i goste sa situcijom u firmama koje predstavljaju. Oni su ukazali da se, uprkos nefunkcionisanju socijalno ekonomskog saveta na nivou opštine, saradnja među socijalni partnerima obavljala u okviru Saveta za zapošljavanje, kao i čestim neposrednim kontaktima.

Na sastanku su bili predstavnici preduzeća „Radnik“, „Merkur“, „Nopal“, „Marina“ i „Majevica“.

Tokom boravka u Bačkoj Palanci, predsednik Orbović i ministar Ljajić  sa saradnicima posetili su i „Merkur“, preduzeće koje se bavi preradom kože i proizvodnjom kožne galanterije i razgovarali sa predstavnicima poslovodstva i sindikata o problemima zaposlenih.

Orbović je rekao da je ovo još jedan vid socijalnog dijaloga na terenu, koji je započet je u septembru formiranjem Radnog tela.

Zahvaljujući radu tog tela, povezan je staž za veliki broj radnika kojima poslodavci nisu ispunili tu obavezu, overene su zdravstvene knjižice i uplaćene jednokratne novčane pomoći za socijalno ugrožene, podsetio je on.

Orbović je podsetio da je u cilju bržeg izlaska zemlje iz krize, u organizciji SSSS, organizovan i tripartitni sastanak, koji bi trebalo da doprinese i spašavanju firmi koje ne rade i većem zapošljavanju.

Ministar Ljajić je precizirao da je do sada staž povezan za 100.000 radnika koji su zaposleni u 700 firmi širom Srbije, kao i da je započelo rešavanje problema vezanih za neuplaćivanje zdravstvenog osiguranja, za šta je potrebno  oko 1,2 milijarde dinara.

Vasin je rekao da je Razvojna banka Vojvodine podržala finansijski firme koje imaju tržište i kapacitete i odobrila kratkoročne zajmove za repromaterijal.

Imajući u vidu probleme i zahteve koje su u razgovorima predstavili predstavnici bačkobalanačkih preduzeća, dogovoreno je da se u skladu sa  merama u Planu socijalne sigurnosti, koji je Vlada Srbije usvojila prošle godine, uplati jednokratna pomoć od 5.000 dinara  svim zaposlenima u više preduzeća u Bačkoj Palanci i prema dostavljenim zahtevima poveže staž zaposlenima u preduzećima gde poslodavci to nisu uradili blagovremeno, pa su zaposleni štrajkovali zbog neisplaćenih zarada i doprinosa za penzijsko i zdrvstveno osiguranje.

 

4. maj 2010.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije o smanjenu poreza na plate

MANJI POREZ VEĆE ZARADE

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Stevan Avramović izjavio je da bi smanjenje poreza na plate doprinelo povećanju zarada radnika.

Poslodavac daje istu bruto platu, ali ima manje obaveze prema državi i tako radnik može da dobije više. Na taj način postiže se efikasnost u proizvodnji i radu preduzeća, rekao je Avramović, dodavši da preduzeća u Srbiji, zbog problema nelikvidnosti, nisu u mogućnosti da sama podižu plate.

Prema njegovim rečima, u svakom slučaju smanjenje poreza na plate je dobro za privredu, jer će na taj način Srbija privući i više investicija.

Možemo da razbijemo imidž da Srbija ima najveće obaveze na plate u regionu, naveo je Avramović, ocenivši da će smanjenje poreza na plate smanjiti sivu ekonomiju i naterati je u legalne tokove.

I ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će porez na plate na jesen biti smanjen na 10 odsto i da će biti povećan neoporezivi deo plate.

 Na nedavno održanom sastanku premijera sa članovima Vlade Srbije, privrednika i Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji je u organizaciji Saveza i Ministarstva rada i socijalne politike održan u prostorijama našeg sindikata, dogovoreno je niz mera i aktivnosti koje bi trebalo da doprinesu izlasku zemlje iz krize.

Jedna od obaveza koju je na sebe preuzela vlada jeste i unapređenje fiskalnog ambijenta koji omogućava smanjenje fiskalnog opterećenja zarada u naredne dve godine.

 

30. april 2010.

Izborna skupština u Trsteniku

TAVRIĆ PONOVO IZABRAN ZA PREDSEDNIKA

Na Izbornoj skupštini Saveza samostalnih sindikata Srbije za opštinu Trstenik za predsednika je izabran Dragan Tavrić, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Reč je o poslednjoj izbornoj skupštini u Srbiji, nakon koje predstoji Kongres, 27. maja, kada će i konačno biti završeni izbori u Savezu samostalnih sindikata Srbije.

Tavrić se zahvalio na poverenju i istakao da će se i u narednom periodu angažovati na povećanju broja članova sindikata i zaštiti njihovih interesa i prava.

Pozdravljajući učesnike skupštine, predsednik SSSS Ljubisav Orbović ocenio je da je izborna procedura u Savezu,  iako predstavlja dokaz demokratičnosti, traje isuviše dugo, zbog čega će u narednom periodu biti sagledane mogućnosti za kraći i efikasniji način izbora u sindikatu.

Prema njegovim rečima, Savez će i ubuduće na svim nivoima nastojati da se socijalnim dijalogom reše veliki problemi sa kojima se suočavaju zaposleni u uslovima ekonomske krize.

„I dalje ćemo se angažovati kako bi se pronašli načini da se spasu uništene firme i otvori prostor za nova zapošljavanja i pokretanje proizvodnje. Verujem da u Srbiji ima mudrosti da se problemi reše dijalogom, jer će u protivnom radnici ponovo izaći na ulice“, naglasio je Orbović.

 

29. april 2010.

 PRVOMAJSKI PROGLAS

Još jedan Međunarodni praznik rada - Prvi maj dočekujemo nezadovoljni, siromašni i u svakodnevnom strahu od gubitka posla

Umesto da taj simbol borbe radnih ljudi za radnička prava, za slobodu i mir, za rad i život dostojan čoveka proslave zalažući se za viši standard i blagostanje, radnici i građani Srbije se i dalje bore za  preživljavanje.

opširnije

27. april 2010.

Uspešan rad Tranzicionog centra Kruševac

 

Brošura pod nazivom “Analiza stanja na tržištu rada i prava zaposlenih u Rasinskom okrugu” promovisana je u Veću Saveza samostalnih sindikata Kruševca.

Promociji brošure, koja je izrađena u okviru projekta “Jačanje institucija za socijalni dijalog” koji SSSS realizuje sa Španskim institutom za razvoj međunarodne saradnje (ISCOD), prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, sindikata, Unije poslodavaca, Nacionalne službe za zapošljavanje, nauke i medija.

Kruševac je i ovim projektom, kao i osnivanjem Tranzicionog centra za pružanje pomoći  svima kojima je potrebna pomoć iz oblasti radnih i socijalnih prava još jednom potvrdio radničku tradiciju koja traje 114 godina, rekao je predsednik Veća SSS za grad Kruševac i opštine Milenko Mihajlović.

U poslednjih šest meseci od Centra je pomoć zatražilo 475 ljudi. Održano je 15 radionica, kroz koje je prošlo oko 500 učesnika  na kojim su prezentirana 34 predavanja po raznim pitanja iz oblasti rada i zapošljavanja, naglasila je koordinator Tranzicionog centra Zorica Savić-Nikolić.

U rad Tranzicionog centra uključila se i Nacionalna služba za zapošljavanje, a direktor Filijale Kruševac Predrag Marković je istakao da je značajno i podizanje svesti nezaposlenih o njihovim pravima i mogućnostima.

Značaj projekta je u akumuliranju pozitivne energije sindikata, poslodavačkih organizacija, lokalne samouprave, nauke i medija koji su usmereni na rešavanje problema nezaposlenosti i otvaranje dijaloga na rešavanju brojnih problema u ovom regionu, zajednički su ocenili sekretar Veća SSSS Slavica Savić i predstavnik ISCOD-a za Srbiju i BiH Migel Gonzales.

 

23. april 2010.

SAOPŠTENjE

Savez samostalnih sindikata Srbije, u otvorenom pismu predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću, potpredsedniku vlade i ministru ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanu Dinkiću i javnosti, podseća strane investitore da svojim parama mogu kupovati naša preduzeća, ali da moraju poštovati zakone Republike Srbije, kao i međunarodne konvencije o pravima zaposlenih na sindikalno organizovanje.

Poručujemo im da kupovinom naših firmi ne postaju vlasnici zaposlenih i samostalnih sindikata koji su zastupljeni u skoro svim našim preduzećima širom Srbije.

Podsećamo i Vladu Srbije da je dužna da svakog investitora, pogotovo stranog, upozori na zakonska rešenja koja se primenjuju u Republici i na odredbe našeg Ustava po kojem se ratifikovane međunarodne konvencije neposredno primenjuju.

Jer, upravo je korejski privrednik, vlasnik kompanije „Jura“, odmah po kupovini kragujevačke „Zastava elektro“, obavestio javnost da ne priznaje sindikat u tom preduzeću i da će onaj ko se učlani u sindikat odmah ostati bez posla.

Poručujemo budućim investorima da će Savez samostalnih sindikata Srbije u svakoj kompaniji, domaćoj i stranoj, energično preduzeti sve mere da se zaposleni učlane u sindikate, jer nam to dozvoljavaju naši zakoni i međunarodne konvencije.

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da sa investitorima koji zabranjuju sindikalno organizovanje prekine svaki vid komunikacije, jer nastavkom pregovaranja sa njima predstavnici vlade direktno krše Ustav, zakone ove zemlje i međunarodne konvencije o sindikalnom organizovanju.

Savez samostalnih sindikata Srbije

23. april 2010.

Sednica Veća SSS Jagodine

U POMORAVSKOM OKRUGU IZGUBLJENO 13.700 RADNIH MESTA

U Jagodini je održana sednica Veća SSS za grad Jagodinu i opštine Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac i Rekovac, kojoj je prisustvovao i predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

Predsednik tog veća Miroslav Gajić upoznao je sindikalne kolege sa problemima u Pomoravskom okrugu i tom prilikom ukazao da je u prethodnom periodu izgubljeno 13.707 radnih mesta.

Na sednici je doneta odluka da se Međunarodni dan rada obeleži u Jagodini petu godinu za redom. U okviru obeležavanja tog praznika biće organizovani i Majski susreti zaposlenih u Pomoravskom okrugu. 

Orbović je upoznao kolege iz Pomoravskog okruga sa obavezama socijalnih partnera utvrđenih na sastanku predsednika i članova vlade, privrednika i SSSS, kao mere i aktivnosti za što brži i bezbolnij izlazak iz ekonomske krize.

Orbović se sastao i sa gradonačelnikom Jagodine Draganom Markovićem, koji ga je upoznao sa stanjem u privredi tog grada i socijalnim programima koje je grad u proteklom periodu realizovao.

 

22. april 2010.

Održana sednica Veća

KONGRES SSSS 27. MAJA

 Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije je na sednici razmotrilo i utvrdilo predloge dokumenata za 14. Kongres SSSS.

Veće je donelo odluku da 14. Kongres traje jedan dan i da bude održan 27. maja 2010. godine.

14. april 2010.

Veliki skup posvećen izlasku iz krize u prostorijama Saveza

PREDSTAVNICI RADNIKA I PRIVREDNA I POLITIČKA ELITA ZA ISTIM STOLOM

Zahvaljujući velikom angažovanju Saveza samostalnih sindikata Srbije, prvi put su za isti sto seli predstavnici Vlade Srbije, sindikata, poslodavaca i uspešnih privrednika kako bi zajednički pronašli načine za što brži i bezbolniji izlazak zemlje iz ekonomske krize.

U prostorijama SSSS održan je skup na temu „Socijalno partnerstvo za izlazak iz krize“, čiji su domaćini bili Savez samostalnih sindikata Srbije i Ministarstvo rada i socijalne politike, a na kojem su učestvovali predsednik i članovi Vlade Srbije, predstavnici  sindikalnih centrala, udruženja poslodavaca, privrednih komora i ekonomski stručnjaci.

Na tom, za sve građane Srbije i celokupnu privredu izuzetno značajnom skupu, dogovoreni su dalji koraci, mere i aktivnosti za dalje pokretanje proizvodnje i aktiviranje postojećih resursa, kao preduslova za nova zapošljavanja i bolji standard zaposlenih i svih građana Srbije.

opširnije

14. april 2010.

Skup „Socijalno partnerstvo za izlazak iz krize“

DOGOVORENE MERE I AKTIVNOSTI SOCIJALNIH PARTNERA

Na sastanku premijera sa članovima Vlade Srbije, privrednika i Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji je u organizaciji Saveza i Ministarstva rada i socijalne politike, održan u prostorijama našeg sindikata, dogovoreno je niz mera i aktivnosti koje bi trebalo da doprinesu izlasku zemlje iz krize.

Socijalni partneri su saglasni da je u ovom momentu najvažnije precizirati konkretne obaveze, mere i aktivnosti kako bi se što pre osetili pozitivni efekti prevazilaženja krize u Srbiji.

U tom cilju, dogovoreno je da svako od socijalnih partnera ispuni sledeće obaveze:

opširnije

14. april 2010.

Dogovoreno formiranje privremenog radnog tela

SSSS ,VLADA I PRIVREDNICI ZAJEDNIČKI KA IZLASKU IZ KRIZE

Na trajnom izlasku Srbije iz krize i stvaranju uslova za uspešan privredni razvoj radiće i privremeno radno telo, u kojem će, pored predstavnika Vlade Srbije i poslodavaca, učestvovati i predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije.

To je dogovoreno na sastanku predstavnika Vlade Srbije, Saveza samostalnih sindikata Srbije i poslodavaca, koji je u organizaciji našeg sindikata i Ministarstva rada i socijalne politike, održan u prostorijama Saveza.

Na tom, za sve građane Srbije i celokupnu privredu izuzetno značajnom skupu, koji je okupio najveće srpske privrednike, premijera sa članovima vlade, predstavnike najuticajnijeg sindikata u zemlji, kao i druge sindikalne centrale, dogovoreni su dalji koraci, mere i aktivnosti kako bi se što pre osetili pozitivni efekti prevazilaženja krize.

U tom cilju, biće formirano radno telo, sa premijerom Mirkom Cvetkovićem na čelu, koje će se sastajati povremeno, u zavisnosti od opšte društvene i ekonomske klime u zemlji, a razgovori će se voditi na sektorskom principu, s obzirom na to da različite grane privrede imaju različite probleme.

Vladu će, osim Cvetkovića, predstavljati ministri Mlađan Dinkić, Dijana Dragutinović i Rasim Ljajić.

Sindikat će predstavljati predsednik Saveza samostalinih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, potpredsednik Veća SSSS Dragan Zarubica, predsednik Konferencije slobodnih sindikata Srbije Ivica Cvetanović i jedan predstavnik UGS "Nezavisnost".

Predstavnici poslodavaca u tom telu biće vlasnk "Ist pointa" Zoran Drakulić, predsednik Skupštine udruženja poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, generalni direktor pirotskog preduzeća "Tigar" Dragan Nikolić i vlasnik kompanije PCP "Farman" Branislav Grujić.

Sastanci tog radnog tela, koje neće biti zamena za Socijalno ekonomski savet, biće održavani u gradovima u unutrašnjosti Srbije.

13. april 2010.

SAOPŠTENJE

U Beogradu će 14. aprila 2010. godine biti održan skup na temu „Socijalno partnerstvo za izlazak iz krize“, čiji će domaćini biti Savez samostalnih sindikata Srbije i Ministarstvo rada i socijalne politike, a na kojem će učestvovati predsednik i članovi Vlade Srbije, predstavnici sindikalnih centrala, udruženja poslodavaca, privrednih komora i ekonomski stručnjaci.

Sa skupa se očekuju konkretni predlozi i sugestije u cilju pokretanja proizvodnje i aktiviranja postojećih resursa, kao preduslova za nova zapošljavanja i bolji standard zaposlenih i građana Srbije. Usaglašeni stavovi sa te rasprave biće dostavljeni Vladi Srbije, kao predlog mera koje treba preduzeti u narednom periodu.

Sastanak će biti održan 14. aprila 2010. godine, sa početkom u 11 časova, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, u Beogradu, Trg Nikole Pašića 5, sala na drugom spratu (Kamena sala).

Kamermanima i fotoreporterima biće omogućeno snimanje početka skupa, dok će konferencija za medije biti održana u 13,30 časova, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, u salonu na trećem spratu.

Informativna služba

Saveza samostalnih sindikata Srbije

13. april 2010.

Sednica Predsedništva SSSS

PREDLOG VEĆU DA KONGRES TRAJE JEDAN DAN

Na sednici Predsedništva, održanoj 12.aprila, razmatrani su predlozi kongresnih dokumenata i odluka, u funkciji pripreme za raspravu na narednoj sednici Veća koja će biti održana 22. aprila.

Predsedništvo je zaključilo da predloži Veću da donese odluku da 14. Kongres traje jedan dan i bude održan 27. maja, a ne dva dana kako je ranijom odlukom bilo predviđeno.

 

12. april 2010.

VLADA POVEĆALA CENU RADA ZA TRI DINARA

Vlada Srbije odlučila je da se cena radnog sata poveća za  tri dinara i iznosiće 90 dinara.

To praktično znači da će minimalna zarada biti uvećana za 500 dinara i iznosiće 15.660 dinara.

Vlada Srbije je o povećanju cene radnog sata odlučivala nakon dva neuspešna pokušaja da se o tome usaglasi u okviru Socijalno-ekonomskog saveta.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da je Vlada napravila kompromis nakon što poslodavci nisu prihvatili predlog tog sindikata da se cena rada, koja je do sada iznosila 87, poveća na 92 dinara.

"Kada imate kompromis onda postoje dve strane koje su zadovoljne ili dve strane koje su nezadovoljne. U ovom slučaju i sindikati i poslodavci su nezadovoljni donetim rešenjem", kazao je Orbović.

On je naveo da će se taj sindikat i nadalje zalagati za pristojnije minimalne zarade i da će, kako je rekao, ukoliko ovakva politika ne bude promenjena, preduzeti i neke druge sindikalne aktivnosti.

"Ili mi ubuduće u tome nećemo učestvovati ili će minimalna cena rada iznositi koliko i minimalna cena potrošačke korpe", rekao je Orbović.

10. april 2010.

Skupština Samostalnog sindikata radnika energetike i petrohemije Srbije

VELJKO MILOŠEVIĆ PONOVO PREDSEDNIK

Delegati Skupštine Samostalnog sindikata radnika energetike i petrohemije Srbije izabrali su Veljka Miloševića za predsednika, a Veljka Žunića za potpredsednika tog sindikata.

Na Četvrtoj skupštini, održanoj na Paliću, jednoglasno je podržana kandidatura Ljubisava Orbovića za predsednika Saveza samostalnog sindikata Srbije u narednom petogodišnjem mandatu.

Ukazavši na značaj Samostalnog sindikata energetike i petrohemije Srbije, Milošević, koji je ponovo izabran na čelnu funkciju tog sindikata, naglasio je da se, posle privatizacije u preduzećima energetike, sindikalne organizacije u tim sredinama suočavaju sa velikim problemima.

„U Rafineriji nafte Beograd, Azotari u Pančevu, Lukoilu i Petrohemiji smanjen je broj zaposlenih, a ugrožavaju se osnovna prava radnika. Sindikalne organizacije u NIS-u i Fabrici maziva u Kruševcu ulažu posebne napore za odbranu važećih kolektivnih ugovora i socijalnih programa“.

Govoreći o sadašnjem privrednom ambijentu i odnosu države prema radnicima, on je rekao da energetičari mogu da razumeju neke poteze Vlade Srbije, ali ne prihvataju one koji ugrožavaju socijalni status zaposlenih.

Potpredsednik Veća SSSS Milorad Mijatović istakao je da je, zahvaljujući Samostalnom sindikatu energetike i petrohemije Srbije, dogovoren odličan socijalni program u NIS-u, koji niko u Srbiji nije postigao.

„Do toga se došlo tako što su energetičari, uz podršku centrale SSSS, uspešno okončali pregovore s ruskim kupcem“, objasnio je on.

Međutim, upozorio je Mijatović, dolazi težak period za NIS posle isteka ugovora.

Rusi će se tada ponašati kao i sve zapadne kompanije. Zbog toga energetičari moraju da budu jaki i spremni za nove pregovore, ukazao je Mijatović.

 

1. april 2010.

Vlada i sindikalci o problemima u industriji tekstila, kože i obuće

STAVARANJE AMBIJENTA ZA OPORAVAK INDUSTRIJE

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Srbije razgovarali su sa premijerom i članovima srpske vlade o problemima u tim delatnostima i mogućnostima za njihovo prevazilaženje.

Na sastanku u zgradi Vlade Srbije bilo je reči o problemima u industriji tekstila, kože i obuće Srbije koji su nastali u procesu privatizacije, poput blokade tekućih računa preduzeća, javnih nabavki, nepovezivanja staža zaposlenima, neuplaćivanja zdravstvenog osiguranja i zarada.

Vlada Srbije je prihvatila da se maksimalno angažuje na stvaranju ambijenta za prevazilaženje tih problema.

Sastanku su u ime vlade prisustvovali premijer Mirko Cvetković, ministri Mlađan Dinkić, Rasim Ljajić i Ivica Dačić. SSSS su predstavljali predsednik Ljubisav Orbović i sekretar Slavica Savić, dok su ispred Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Srbije bili predsednik Radojko Jovanović i sekretar Dragana Stojanović. U razgovoru su učestvovali i predsednici sindikalnih organizacija „Prvog maja“,„Niteksa“, „Jumka“ i „Rudnika“.

 

1. april 2010.

USKRŠNJA ĆESTITKA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović čestitao je Uskrs svim hrišćanima, poželevši im da taj veliki praznik proslave u miru, ispunjeni radošću, ljubavlju i verom u bolju i sigurniju budućnost.

 

1. april 2010.

Skup u Leskovcu 14. aprila

SOCIJALNO PARTNERSTVO ZA IZLAZAK IZ KRIZE

Kriza u Srbiji se i dalje produbljuje, sa zabrinjavajućim efektima na poslovanje i sa neizvesnim vremenom trajanja do konačne stabilizacije. Privredni i socijalni ambijent je izuzetno nepovoljan, propadanje firmi se nastavlja, a materijalno-socijalni položaj radnika i penzionera je na najnižim granama. Poslednji je trenutak da se dijalogom svih socijalnih partnera pronađe način izlaska iz krize.

Zato će, na inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije i poslovnog kluba „Privrednik“, biti održan skup na temu „Socijalno partnerstvo za izlazak iz krize“, čiji će domaćin biti Savez samostalnih sindikata Srbije i Ministarstvo rada i socijalne politike, a kojem će prisustvovati predsednik i članovi Vlade Srbije, predstavnici sindikalnih centrala, udruženja poslodavaca,  privrednih komora i ekonomski stručnjaci.

Sa skupa se očekuju konkretni predlozi i sugestije u cilju pokretanja proizvodnje i aktiviranja postojećih resursa, kao preduslova za nova zapošljavanja i bolji standard zaposlenih i građana Srbije. Usaglašeni stavovi sa te rasprave biće dostavljeni Vladi Srbije, kao predlog mera koje treba preduzeti u narednom periodu.

Sastanak će biti održan 14. aprila 2010. godine, sa početkom u 15 časova, u prostorijama Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za opštinu Leskovac, Koste Stamenkovića 2, Leskovac.

 

30. mart 2010.

Zajednička sednica predsedništava SSSS i Saveza sindikata Republike Srpske

JAČATI SARADNJU MEĐU SINDIKATIMA U REGIONU

U Banja Luci je održana zajednička svečana sednica predsedništava Saveza samostalnih sindikata Srbije i Saveza sindikata Republike Srpske, na kojoj je ocenjeno da bi, u cilju bolje zaštite prava zaposlenih, bilo potrebno jačati saradnju među sindikatima u regionu.

Dva saveza će, kako je dogovoreno, podsticati i jačati saradnju granskih sindikata Srbije i RS, a biće organizovano i zajedničko savetovanje povodom ugrožavanja prava radnika, posebno od međunarodnih finansijskih institucija.

opširnije

25. mart 2010.

Sastanak sindikata, privrednika i premijera sredinom aprila

SSSS I MINISTARSTVO RADA DOMAĆINI SKUPA

Skup predstavnika sindikata i privrednika sa članovima vlade i premijerom trebalo bi da bude održan oko 15. aprila u nekom od gradova na jugu Srbije. Savez samostalnih sindikata Srbije će sa Ministarstvom rada biti domaćin tog sastanka.

Dogovor o zahtevu koji su Vladi Srbije uputili SSSS i članovi Kluba "Privrednik" postignut je juče.

Na sastanku bi trebalo da bude premijer i predstavnici vlade, predstavnici poslodavačkih organizacija, ne samo kluba privrednika, nego i drugih, poput Privredne komore. SSSS će pozvati i druge sindikate, sa kojima će zajedničkim snagama pokušati da nađe rešenje na pitanje - kuda ide srpska privreda.

SSSS, kao najuticajnija sindikalna organizacija i Srpski poslovni klub "Privrednik", koji zapošljava više od 100.000 radnika, uputili su  krajem prošlog meseca predsedniku i premijeru Srbije zvaničan poziv za zajednički dogovor o načinu izlaska zemlje iz krize. Do takvog poziva je došlo nakon sastanka predstavnika SSSS-a i "Privrednika", koji okuplja  vlasnike krupnog kapitala koji posluju ne samo u Srbiji već i u gotovo svim zemljama regiona.

Na aprilskom skupu biće reči i o tome šta je to što treba raditi u nekom narednom periodu, kako zaštititi radna mesta i podići nivo plata.

Ideja da se sastanak održi u nekom gradu na jugu Srbije proistekla je iz želje da se sagleda realna strana Srbije, kako bi upravo na problemima tih mesta, koji se manje-više nalaze u istoj situaciji, mogli sagledati i koji su to realni problemi.

 

25. mart 2010.

Savez traži da se uključi u rad Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja

 

Savez samostalnih sindikata Srbije zatražio je da se, u cilju kvalitetnije zakonodavne politike u oblasti rada, uključi u rad Odbora Narodne skupštine za rad, boračka i socijalna pitanja.

Povodom aktivnosti na izradi novog poslovnika o radu parlamenta, SSSS je uputio pismo predsednici Narodne skupštine i predsedniku Odbora za pravosuđe i upravu, u kojem se ističe neophodnost uključivanja reprezentativnih socijalnih partnera u rad Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja.

Time bi se, između ostalog, sprovelo dalje institucionalizovanje socijalnog dijaloga, doprinelo kvalitetnijoj zakonodavnoj politici i efikasnijoj primeni propisa iz oblasti rada.  

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE, KAO NAJVEĆA SINDIKALNA CENTRALA U SRBIJI I REPREZENTATIVNI PREDSTAVNIK ZAPOSLENIH, ČVRSTO STOJI NA STANOVIŠTU DA JE SOCIJALNI DIJALOG SOCIJALNIH PARTNERA NA NIVOU DRŽAVE JEDINI NAČIN PREVLAĐIVANJA IZAZOVA TRANZICIJE I EKONOMSKE KRIZE. UPRAVO UČEŠĆE NAŠIH PREDSTAVNIKA U RADNIM GRUPAMA ZA IZRADU NACRTA ZAKONA, ALI I DRUGE AKTIVNOSTI, POKAZUJU SVE PREDNOSTI SARADNJE I SOCIJALNOG DIJALOGA.

ZATO SAVEZ SMATRA DA JE U BUDUĆI RAD ODBORA NARODNE SKUPŠTINE ZA RAD, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA NEOPHODNO UKLJUČIVANJE REPREZENTATIVNIH SOCIJALNIH PARTNERA, KOJI BI UČESTVOVALI U RADU ODBORA, BEZ PRAVA GLASA.

25. mart 2010.

Još neizvesna visina minimalne cene rada

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da je od premijera Mirka Cvetkovića dobio uveravanje da će se maksimalno založiti za povećanje minimalne cene rada za procenat koji je u ovom trenutku moguć.

Ministarstvo finansija će proceniti da li će minimalna cena rada biti u visni koju predlaže sindikat ili ona za koju se zalažu poslodavci.          

Ostalo je da Vlada iznese neki predlog i da vidi da li se može prihvatiti predlog koji smo mi tražili, da li je to predlog koji je tražila Unija poslodavaca ili neki treći predlog, rekao je Orbović, dodavši da smatra da bi rešenje trebalo da bude brzo ponuđeno.

On je rekao da minimalna cena rada nikako ne bi smela da bude niža od 92 dinara, ali da se poslodavci protive tom predlogu, podsetivši da su na poslednjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta poslodavci odbili predlog da minimalna cena rada bude povećana na 100 dinara.

Prema računici minimalne cene rada od 92 dinara, mesečni iznos bi bio 16.008 dinara, ali poslodavci smatraju da bi to povećanje dodatno uticalo na smanjenje privredne aktivnosti u zemlji.

Ministar rada i socijalne politike i predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Rasim Ljajić smatra da je za minimalac neophodan kompromis, jer je to iznos koji, kako kaže, ionako nije dovoljan za život.

24. mart 2010.

Kongres Sindikata tekstila, kože i obuće Srbije

RADOJKO JOVANOVIĆ NOVI PREDSEDNIK

Delegati Trećeg kongresa Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Srbije izabrali su, tajnim glasanjem, Radojka Jovanovića za predsednika tog sindikata.

Kongresu su prisustvovali i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, potpredsednici Veća SSSS Milorad Mijatović i Vlada Andić, potpredsednik Međunarodne federacije radnika tekstila, konfekcije i kože i belgijskog sindikata ACV – CSC METEA, Dirk Ujtenhove, kao i sindikalni predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Zaposleni u tim granama su, kako je zajednički ocenjeno na skupu kojim je predsedavala Slavica Savić, među najugroženijima u Srbiji, ali i u okruženju i šire. Tekstilni, kožarski i obućarski radnici imaju najniže zarade i najviše strepe od gubitka posla.

Tim radnicima sindikat ostaje poslednje uporište i nada da će solidarnošću, upornošću i snagom uspeti da, kroz pregovore sa vladom i poslodavcima, očuva radna mesta i doprinese vraćanju značaja i pozicije koje su te grane nekada imale.

19. mart 2010.

Izborna konferencija SSS Vojvodine

MILORAD MIJATOVIĆ PONOVO NA ČELU VOJVOĐANSKOG SINDIKATA

Milorad Mijatović ponovo je, na jubilarnoj 20. Izbornoj konferenciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, izabran za predsednika tog sindikata. Delegati su, tajnim glasanjem, jednoglasno odlučili da Mijatović i u narednom mandatu bude na čelu vojvođanskog sindikata. 

Sindikat Vojvodine je bio predvodnik u mnogim akcijama i inicijativama, a značajan je i njegov doprinos međunarodnoj saradnji, rekao je predsednik SSSS Ljubisav Orbović, dodavši da o značaju tog sindikata svedoči i veliki broj gostiju koji prisustvuju konferenciji.

opširnije

18. mart 2010.

Drugi kongres Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije

DRAGAN ZARUBICA NOVI PREDSEDNIK

Dragan Zarubica izabran je za predsednika Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije.

Delegati Drugog kongresa odlučili su, nakon tajnog glasanja, da Zarubica, koji je u prethodnom mandatu obavljao funkciju sekretara, u narednom mandatnom periodu bude na čelu tog sindikata.

Ukazavši da je pred tim sindikatom težak put, Zarubica je rekao da će, ukoliko svi budu radili kao Zoran Malenović i Jelena Češljević, postići cilj i ostvariti dobre rezultate.

opširnije

17. mart 2010.

Treći kongres Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije

VUKOVIĆ PONOVO NA ČELU SINDIKATA GRAĐEVINARA

Delegati Trećeg kongresa Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije ponovo su za predsednika tog sindikata izabrali Duška Vukovića.

Ukazavši na kontinuirano propadanje srpskog građevinarstva, Vuković je rekao da je u proteklih nekoliko godina ugašeno više od 40.000 radnih mesta u tom sektoru, a da je prosečna plata neimara 26.000 dinara, odnosno tri hiljade dinara manja od republičkog proseka.

Regionalni koordinator za jugoistočnu Evropu Svetske internacionale građevinarstva i drveta, Jasmin Redžepović, podsetio je da je 150 miliona radnika zaposleno u građevinarstvu širom sveta i da je i njih, kao i ostale, teško pogodila svetska kriza.

S obzirom na to da su građevinari u svom poslu izloženi mnogim opasnostima i povredama, Redžepović je ukazao na značaj donošenja mera za bezbedan i zdrav rad. On se, takođe, založio da se u Srbiji što pre potpiše granski kolektivni ugovor za građevinarstvo i IGM.

Konstatujući da je situacija u Srbiji teška, predsednik SSSS Ljubisav Orbović je ukazao na položaj u kojem se nalazi građevinarstvo i neodgovoran odnos države prema zaposlenima u tom sektoru. Svoju tvrdnju potkrepio je činjenicom da od tri mosta koji se grade u Beogradu nijedan posao ne vode naše firme.

„Ne bi se iznenadio kada bismo počeli da dovodimo radnike iz Kine da rade, a da naši radnici i dalje budu bez posla i plata“, kazao je Orbović.

16. mart 2010.

Drugi kongres Samostalnog sindikata trgovine Srbije

TOPALOVIĆ NOVI PREDSEDNIK

Delegati Drugog kongresa Samostalnog sindikata trgovine Srbije izabrali su, tajnim glasanjem, Radoslava Topalovića za novog predsednika tog sindikata. U narednom mandatu funkciju sekretara obavljaće, doduše volonterski, Sidonija Vukotić, koja je imenovana na prvoj, konstitutivnoj sednici Republičkog odbora tog sindikata.

Otvarajući skup, dosadašnji predsednik Mićo Čegar rekao je da zaposleni u trgovini prolaze kroz teška iskušenja i da su prvi osetili udar krize, o čemu svedoči propast velikih trgovinskih sistema.

„Uprkos svemu, sačuvali smo članstvo i registrovali 14 novih sindikata“, naglasio je Čegar, najavivši nastavak velike borbe tog sindikata u cilju poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja članstva.

Učesnike Kongresa pozdravila je i sekretar Veća SSSS Slavica Savić, a želje za nastavkom i jačanjem sindikalne saradnje izrazili su gosti iz Nemačke i Slovenije.

Zahvalivši se na poverenju, novoizabrani predsednik kazao je da niske zarade zaposlenih u trgovini obavezuju taj sindikat da se najozbiljnije bori za bolji ekonomski i socijalni status članstva, kao i da ga očekuje „prava bitka“ za zaključivanje granskog kolektivnog ugovora.

„Nastavićemo aktivnosti na omasovljenju članstva, za šta imamo šansu jer u Srbiji posluju i veliki trgovinski lanci koji zapošljavaju puno naših radnika“, rekao je Topalović.

Delegati Kongresa jednoglasno su predložili Ljubisava Orbovića za ponovni izbor na funkciju predsednika Saveza.

Na kraju skupa, Topalović i predstavnik Sindikata uslužnih delatnosti Nemačke-Verdi, Roland Tremper potpisali su Ugovor o parnterstvu između ta dva sindikata.

16. mart 2010.

Četvrti kongres Samostalnog sindikata metalaca Srbije

NOVO POVERENJE VUJOVIĆU

Na Četvrtom kongresu Samostalnog sindikata metalaca Srbije za predsednika tog sindikata izabran je Zoran Vujović, koji je i u prethodnom mandatu bio na toj funkciji.

Analizirajući protekli period, Vujović je naglasio da su glavne aktivnosti bile usmerene na „spašavanje“ metalaca.

„Privatizacija u metalskom sektoru se u samom startu sprovodila stihijski, zbog čega smo morali da se uhvatimo u koštac s tim problemom. Krenuli smo u ofanziru prema ministarstvima u vladi i uspeli da stopiramo takvu privatizaciju. Od države smo izdejstvovali subvencije za posrnula preduzeća i tako sprečili propast metalskog kompleksa“, istakao je Vujović.

Obraćajući se učesnicima Kongresa, An Mari Moro iz Svetske metalske federacije pohvalila je dosadašnju saradnju sa srpskim kolegama i izrazila nadu da će taj sindikat, uz pomoć te federacije, uspeti da se izbori sa sadašnjim problemima. Ona se založila za jačanje i jedinstvo srpskih metalaca i povezivanje sa sindikatima u regionu.

Rad Kongresa pratili su mnogorojni gosti iz zemlje i inostranstva, među kojima su bili i predstavnik MOR-a, direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić-Trefalt, direktor Inspektorata rada Srbije Radovan Ristanović i predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

15. mart 2010.

Održana sednica Veća SSSS

USVOJENI PREDLOZI DOKUMENATA ZA 14. KONGRES SSSS

Veće SSSS je, u skladu sa usvojenom dinamikom izbornih aktivnosti i pripremama 14. Kongresa SSSS, utvrdilo predloge kongresnih dokumenata:   Izveštaj o radu SSSS između 13. i 14. Kongresa, Izveštaj o radu Statutarnog odbora SSSS između  13. i 14. Kongresa, Izveštaj o radu Nadzornog odbora SSSS između  13. i 14.  Kongresa i  Program Saveza samostalnih sindikata Srbije. Veće je takođe, donelo odluku o  Predlogu dnevnog reda 14. Konresa SSSS.

opširnije

11. mart 2010.

Izborna skupština SSS Kruševca

MALO DOBRIH PRIMERA PRIVATIZACIJE

Na godišnjicu obeležavanja 114 godina postojanja radničkog pokreta u Kruševcu, u tamošnjem pozorištu održana je Izborna skupština SSS grada Kruševca, sa opštinama Ćićevac, Brus, Varvarin i Ražanj.

Za predsednika tog sindikata izabran je Milenko Mihajlović, koji je i u prethodnom mandatu bio na čelu kruševačkog sindikata.

opširnije

8. mart 2010.

Akcija sekcija žena povodom Dana žena

PETICIJA

Povodom 8. marta, sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“ organizovali su, u okviru kampanje za dostojanstven rad, akciju potpisivanja peticije građana za bolje i humanije uslove rada žena.

Dva sindikata će Ministarstvu za rad i socijalna pitanja uputiti peticiju kojom se smatraju neprihvatljivim i socijalno nepravednim predložene izmene Zakona o PIO u delu ispunjavanja jednog uslova za ostvarivanje prava na penziju u pogledu povećanja staža za žene sa 35 na 38 godina.

 Takođe, biće predloženo da se za svako rođeno dete, zaključno sa trećim, u ukupan staž ženama dodatno uračuna po jedna godina, kao i da se razmotri mogućnost ponovog uvođenja priznavanja vremena provedenog na porodiljskom odsustvu u radni staž ženama koje su u vreme tog odsustva bile van radnog odnosa, odnosno nezaposlenim ženama.

Akcija je sprovedena u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, gde je postavljen šator i štand, sa kojeg su građankama deljeni i letci o tome kako da štite i da se izbore za svoja prava i bolje i humanije uslove rada, kako da se bore za veći životni standard i poštovanje njihovih sindikalnih prava.

Peticija je organizvoana i u Nišu i Novom Sadu.

4. mart 2010.

Izborna skupština u Vranju

NEOPHODNOST JEDINSTVA I SOLIDARNOSTI NA SVIM NIVOIMA

Na Izbornoj skupštini SSS za grad Vranje i opštine Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac i Preševo, ponovo je izabrana Mira Dimitrijević za predsednicu tog sindikata.

Na skupu, kojem je u ime Saveza samostalnih sindikata Srbije prisustvovala sekretar Veća Slavica Savić, zaključeno je da sindikati na svim nivoima u Savezu moraju biti jedinstveni i solidarni, jer samo tako mogu ostvariti zajedničke ciljeve.

opširnije

26. februar 2010.

Treći kongres Samostalnog sindikata hemije i nemetala

LJUBIŠA NESTOROVIĆ PONOVO IZABRAN ZA PREDSEDNIKA

Ljubišu Nestorovića, dosadašnjeg  predsednika Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije, delegati Trećeg kongresa tog sindikata jednoglasno su ponovo izabrali na tu funkciju. Sekretarsku dužnost, po odluci novokonstituisanog  Republičkog odbora, obavljaće i dalje Tomislav Tanović.

opširnije

25. februar 2010.

Povodom najavljenih povećanja cena

SAOPŠTENJE

Savez samostalnih sindikata Srbije najoštrije protestuje zbog namere nadležnih organa da povećaju cene komunalnih usluga, energenata i proizvoda koji utiču na životni standard građana.

Uprkos nepromenjenoj minimalnoj zaradi i zamrznutim platama u javnom sektoru, cene proizvoda i usluga osnovnih životnih potreba koje su sadržane u potrošačkoj korpi drastično su u poslednjih godinu dana porasle i smanjile za 17 odsto mogućnost podmirenja osnovnih potreba porodice.

Podsećamo da su nedavno porasle cene održavanja stanova, prevoza, smeštaja, goriva, obrazovanja, ishrane.., dok će se dodatnim poskupljenjem cene energenata, daljinskog grejanja, gasa i telekomunikacionih usluga, teret krize još više prevaliti na leđa građana, posebno na ne mali broj ugroženih domaćinstva sa primanjima ispod republičkog proseka.

U uslovima kada u Srbiji sve više građana ostaje bez posla, odnosno minimuma za održavanje gole egzistencije, neprimereno je bilo kakvo povećanje komunalnih usluga, energenata i osnovnih proizvoda.

Dok Vlada Srbije i dalje ne prihvata celovito dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora, istovremeno dopušta poskupljenja koja ionako tešku porodičnu situaciju u mnogim domaćinstvima čini neizdrživom.

Savez samostalnih sindikata Srbije zahteva od vlade i nadležnih ministarstava da što hitnije preispitaju povećanje cena proizvoda i usluga i  preduzmu mere za zaštitu socijalnog položaja zaposlenih, penzionera i svih građana.

Ne postoji ekonomsko opravdanje da se neracionalnosti i slabosti u poslovanju pojedinih privrednih subjekata prebacuju na zaposlene i krajnje korisnike. Smanjivanje javne potrošnje ne može da se ostvari povećanjem cena osnovnih proizvoda i usluga važnih za standard zaposlenih, već u prvom redu efikasnijom organizacijom i radom preduzeća

 

25. februar 2010.

Izborna skupština SSS grada Niša

ORBOVIĆ: BORBA ZA ZDRAV PUT KOJIM MOŽE DA NAS VODI SAMO SPOSOBNA VLADA

Osnovno oružje našeg sindikata, bez obzira na štrajkove, jeste socijalni dijalog koji, bez obzira na sporadična sastajanja socijalnih partnera, realno ne postoji. Upravo je i cilj našeg nedavnog sastanka sa članovima kluba „Privrednik“ bio da, zajedno sa predstavnicima krupnog kapitala, ukažemo na neophodnost stvaranja privrednog ambijenta koji će otvoriti prostor i za nova zapošljavanja i za bolji standard zaposlenih i drugih građana Srbije, izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

opširnije

24. februar 2010.

Izborna skupština SSS grada Subotice

PROCEDURA IZBORA POKAZUJE DEMOKRATIČNOST ORGANIZACIJE

Čast je i obaveza, u organizaciji kao što je naša i u demokratskoj proceduri izbora, dobiti poverenje i predstavljati članstvo i zaposlene u svom gradu i opštini, izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, prisustvujući Izbornoj skupštini SSS grada Subotice, na kojoj su ponovo za predsednika i potpredsednika izabrani Milan Popović i Ištvan Huđi.

opširnije

23. februar 2010.

Sastanak predstavnika SSSS i srpskih privrednika

POTREBAN HITAN KONSENZUS O PODSTICAJNIM MERAMA

ZA UBLAŽAVANJE KRIZE

Ekonomska kriza se i dalje produbljuje sa zabrinjavajućim efektima na poslovanje i sa neizvesnim vremenom trajanja do konačne stabilizacije, zbog čega je neophodno da se što pre ostvari konsenzus socijalnih učesnika u dogovoru oko sadržaja narednih koraka reformi i podsticajnih mera koje treba da ublaže takvo stanje.To je zajednička ocena predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije i privrednika Srpskog poslovnog kluba “Privrednik”, koji su se danas sastali u Beogradu, s namerom da na viši nivo podignu dosadašnju uspešnu saradnju ostvarenu na nivou pojedinačnih preduzeća, koja su u vlasništvu članova Kluba i njihovih sindikalnih organizacija.

opširnije

22. februar 2010.

Izborna skupština u Kragujevcu

ORBOVIĆ:SINDIKALNE AKTIVNOSTI MORAJU DATI REZULTATE

Rezultat naših mnogobrojnih aktivnosti mora biti bolja Srbija, izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

 Brojni štrajkovi koje smo imali u protekloj i na početku ove godine, dokaz su da duh radničke borbe nije ugašen i da će radnici Srbije, na čelu sa našim sindikatom doprineti boljoj budućnosti, koja podrazumeva otvaranje novih radnih mesta i dostojanstven rad i život, naglasio je Orbović u Kragujevcu, gde je prisustvovao Izbornoj skupštini SSS tog grada.

opširnije

 

19. februar 2010.

Povodom Svetskog dana socijalne pravde

Život u siromaštvu – povreda osnovnih ljudskih prava

Povodom 20. februara - Svetskog dana socijalne pravde, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović pozvao je nadležne organe, institucije i celokupno društvo da doprinesu unapređenju borbe protiv siromaštva, promociji prava na rad, jednakosti polova i ostvarivanju jednakih šansi i socijalne pravde za sve.

„Socijalna pravda znači zalagati se da svi ljudi u Srbiji uživaju poštovanje i žive dostojanstveno. Ako je čovek osuđen da živi u siromaštvu i bez zaposljenja – onda je to povreda njegovih osnovnih ljudskih prava. Mi smo daleko od rešenja, ali je 20. februar dobra ideja da se prisetimo toga.“

Oporavak naše privrede mora voditi ka većem zapošljavanju i ka poboljšanju uslova za rad i život, jer upravo uspostavljanje te veze predstavlja socijalnu pravdu. Ona se ogleda i kroz spremnost na dijalog, u kojem bi i slabija strana, socijalno ugroženi, imala pravo da učestvuje u donošenju odluka. 

Zato tražimo jednake mogućnosti i jednake beneficije za sve građane Srbije.

19. februar 2010.

Izborna konferencija SSS Novog Sada

DRAGO ĐOKIĆ JEDNOGLASNO ZA PREDSEDNIKA

Na Izbornoj konferenciji Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština  jednoglasno je za predsednika izabran Drago Đokić, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Na konferenciji, koja predstavlja završnicu izbora na teritoriji Novog Sada, usvojen je i novi Statut i izabrani članovi Nadzornog i Statutarnog odbora.

Predstavljajući program rada u narednom periodu, Đokić je istakao dva prioriteta i to intenzivniju međunarodnu saradnju i aktivnije učešće u evropskim sindikalnim asocijacijama, s obzirom na to da je opredeljenje Srbije da postane deo EU. Drugi zadatak po njegovim rečima je razvijanje jedinstva i solidarnosti kako bi sindikat  bio respektabilniji i uspešniji. U protivnom – njegov glas se neće čuti, ukazao je on, upozorivši da će, ukoliko se ne ujedinimo na reformi PIO, posledice snositi i naša deca i unuci.

opširnije

18. februar 2010.

Izborna skupština SSS Beograda

NOVI MANDAT VLADI ANDRIĆU

Vlada Andrić ponovo je izabran za predsednika Saveza samostalnih sindikata Beograda.

Na sednici Veća SSS Beograda za sekretara je izabran Ljubomir Marković, koji je na toj funkciji bio i u prethodnom mandatu.

Zahvalivši se na poverenju, Andrić je rekao da nas i u budućem periodu čekaju veliki problemi.

Privatizacija u Srbiji bila je pogubna za veliki broj zaposlenih u privredi. Država je mirno posmatrala kako pojedinci kupuju i po 150 preduzeća, ne proveravajući ko je kupac.

Posledice takve privatizacije su i mnogi štrajkovi u Begradu i Srbiji, koji i dalje traju, ukazao je Andrić.

Obrativši se učesnicima Skupštine, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je kao pozitivne primere, između ostalog, istakao dokazanu reprezentativnost SSSS i uvođenje“ Saveza u evropske i svetske sindikalne asocijacije.

Konstatujući da u prethodnim godinama nijedan radnički protest nije prošao bez prisustva SSSS, Orbović je ukazao na bezakonje u državi, u kojoj  ništa ne funkcioniše i naglasio da će SSSS, ukoliko se ovako nastavi, ako bude trebalo organizovati veliki protest.

 

17. februar 2010.

Izborna skupština vojvođanskog Sindikata poljoprivrede

MIODRAG BRADONJIĆ NOVI PREDSEDNIK

Izborna skupština Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, duvanskoj i prehrambenoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine, održana u Novom Sadu, izabrala je Miodraga Bradonjića za novog predsednika.

Glasanju je prethodilo intoniranje Internacionale, izbor radnih tela i usvajanje poslovnika o radu, nakon čega su učesnike skupa pozdravili dosadašnja predsednica Jelena Češljević, predsednik SSSS Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Milorad Mijatović, predsednica Sindikata zaposlenih u u bankama, osiguravajaćim društvima i drugim finansijskim organizacijama Srbije, Mara Erdelj, kao i strani gosti.

opširnije

16. februar 2010.

Izborna skupština u Smederevu

POVERENJE DOSADAŠNJEM RUKOVODSTVU

U skladu sa utvrđenom dinamikom izbornih aktivnosti, u Smederevu je održana skupština SSS opštine Smederevo, na kojoj je poverenje ponovo ukazano dosadašnjem rukovodstvu - predsedniku Stanimiru Trailoviću i sekretaru Saši Torlakoviću. Takođe je konstituisano novo Veće, čiji novi saziv u narednom petogodišnjem mandatu broji 29 članova, a izabran je i Nadzorni odbor.

-prilog TV Smederevo sa izlaganjem Ljubisava Orbovića (.wmv)

opširnije

12. februar 2010.

Održan Prvi kongres Sindikata uprava Srbije

NJEGOŠ POTEŽICA PONOVO PREDSEDNIK

Na Prvom kongresu Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica ponovo je izabran za predsednika. Delegati Kongresa jednoglasno su aklamacijom odlučili da Potežica i u narednom petogodišnjem periodu bude na čelu tog sindikata.

Zahvalivši se na poverenju, Potežica je rekao će Sindikat uprave Srbije nastaviti mukotrpan rad na zaštiti ekonomskog i socijalnog statusa članstva.

Za to je, prema njegovim rečima, neophodna kvalitetna edukacija članstva, s obzirom na to da je sada u rukovodstvu tog sindikata puno novih mladih sindikalnih funkcionera kojima treba obezbediti bolje uslove rada i što više ih edukovati.

„Država je naterala sindikat da što češće koristi pravo na štrajk i proteste, tokom kojih smo bili svedoci da je bilo puno pritisaka na sindikalne funkcionere, što nam daje dodatni inpuls da još više radimo na zaštiti članstva“, naglasio je on.

Potežica je najavio da će sindikat nastaviti da gradi partnerski odnos sa nadležnim ministarstvom, da će učestvovati u donošenju  zakona koji se tiču zaposlenih i penzionera i da neće odustati od aktivnosti na oživljavanju OKU i posebnih kolektivnog ugovora.

Pozdravivši učesnike Kongresa, predsednik SSSS Ljubisav Orbović je rekao da je taj sindikat jedan od najjačih u Savezu i jedini reprezentativan u toj delatnosti.

„Teško vreme koje je pred nama obeležiće nastavak borbe za zaradu i zaštitu prava radnika, što će biti i prioritet u aktivnostima svih sindikata i Saveza“, kazao je Orbović, dodavši da će SSSS nastaviti da se zalaže za socijalni dijalog, ali i da će, ukoliko on izostane, biti spreman i za proteste i štrajkove.   

On je uputio i jasnu poruku nosiocima vlasti da, ukoliko ne mogu uspešno da vode državu, to prepuste boljima od sebe.

Delegati Kongresa su javno i jednoglasno podržali predlog da Orbović i u narednom petogodišnjem periodu bude na čelu Saveza.

12. februar 2010.

Izborna skupština u Pančevu

BODIROGA PONOVO IZABRAN ZA PREDSEDNIKA

Na Izbornoj skupštini u Pančevu za predsednika je ponovo izabran Milanko Bodiroga, dok će na funkciji sekretara u narednom periodu biti Franjo Orešković. 

Skupštini su prisustvovali predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik SSS Vojvodine Milorad Mijatović, sekretar Miodrag Bradonjić, predsednik SS hemije i nemetala Ljubiša Nestorović i gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović.

opširnije

11. februar 2010.

Izborna skupština u Leskovcu

NOVI-STARI PREDSEDNIK IVAN JOVANOVIĆ

Na Izbornoj skupštini u Leskovcu ponovo je izabran za predsednika Ivan Jovanović, dok je sekretar Jovica Nedeljković, koji su i do sada obavljali te funkcije. 

Skupštini su prisustvovali predsednik SSSS Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić, potpredsednik Dragan Zarubica, predsednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije Zoran Malenović, predsednik Samostalnog sindikata šumarstva i prerade drveta Srbije Radomir Stević, predsednik SSS grada Niša Miodrag Ranđelović i predsednik SSS grada Kragujevca Jugoslav Ristić.

opširnije

5. februar 2010.

Izborna skupština u Aranđelovcu

ŽIVORAD KOLAREVIĆ PONOVO IZABRAN ZA PREDSEDNIKA

Na Izbornoj skupštini Saveza samostalih sindikata opštine Aranđelovac ponovo je za predsednika izabran Živorad Kolarević koji je i u prethodnom periodu obavljao tu funkciju.

Predstavljajući izveštaj o radu u prethodnom periodu, Kolarević je rekao da se u skladu sa obećanjem koje je dao prilikom prethodnog izbora za predsednika svakodnevno bavio problemima u sindikalnim organizacijama u tom gradu kojih, prema njegovim rečima, nije bilo malo.

opširnije

4. februar 2010.

Naučni skup o posledicama privatizacije u Srbiji

SLAB FINANSIJSKI EFEKAT I BROJNI PROBLEMI NA TRŽIŠTU RADA

U Beogradu je, u organizaciji Instituta ekonomskih nauka i Saveza samostalnih sindikata Srbije, održan naučni skup koji je imao za cilj ocenu realnih efekata procesa privatizacije i sagledavanje aktuelnih problema povezanih sa sve većim brojem štrajkova zaposlenih.

Na okruglom stolu pod nazivom „Kraj privatizacije, posledice po ekonomski razvoj i nezaposlenost u Srbiji“, predstavnici vlasti, poslodavaca, sindikata i naučnih radnika ukazali su da taj proces, ne samo da nije doneo priželjkivane finansijske efekte, već je prouzrokovao armiju nezaposlenih, ali i brojne probleme koje radnici imaju sa neodgovornim poslodavcima.

opširnije

1. februar 2010.

DRUGA RADNA VERZIJA IZMENA I DOPUNA

 ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU

KOJU JE PRIPREMILO MINISTARSTVA RADA I SOCIJALNE POLITIKE

(Radna verzija Ministarstva rada od 22.01.2010. godine)

opširnije

29. januar 2010.

Izborna skupština u Jagodini

MIROSLAV GAJIĆ STARI-NOVI PREDSEDNIK

 U Jagodini je održana Izborna skupština Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Jagodinu i opštine Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac i Rekovac.

Za predsednika je, tajnim glasanjem, ponovo izabran Miroslav Gajić, dok će sekretar u narednom petogodišnjem periodu biti Slobodan Jovanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Kao delovi jedinstvene organizacije SSSS za grad Jagodinu, formirana su sindikalna povereništva u opštinama, na čijem su čelu sindikalni poverenici.

Za poverenika u Paraćinu imenovan je Mikica Simić, Zoran Rajković je poverenik u Svilajncu, Gordana Dobrosavljević u Despotovcu, dok je Miladin Nikolić poverenik u Rekovcu.

Poverenik za opštinu Ćuprija nije imenovan zato što, osim u par slučajeva, nije bilo izbora u sindikalnim organizacijama, pa samim tim, nije bilo ni predloga za imenovanje poverenika.

Izborna skupština u Jagodini jednoglasno je podržala predlog da na predstojećem Kongresu Ljubisav Orbović bude ponovo izabran za predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije.

 

28. januar 2010.

Izborna skupština u Bačkoj Palanci i protest komunalaca u Novom Sadu

ORBOVIĆ I MIJATOVIĆ SA ŠTRAJKAČIMA

Sindikalci u Bačkoj Palanci ponovo su ukazali poverenje Goranu Miliću, koji je i do sada obavljao funkciju predsednika Veća Saveza samostalnih sindikata tog grada. 

Milić je na Izbornoj skupštini ukazao da je najveći problem u prethodnom periodu bio nepoštovanje unutrašnje discipline u Savezu, izrazivši nadu da će se ubuduće na svim nivoima poštovati odluke viših organa, što bi rezultiralo i masovnošću na protestima i još efikasnijim radom Saveza.

opširnije

27. januar 2010.

SAOPŠTENJE

Na sastanku Radne grupe za reformu sistema penzijsko-invalidskog osiguranja, održanom 27. januara, nije postignuta saglasnost o sadržaju verzije nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranja, jer nije prihvaćen ni jedan zahtev reprezentativnih sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije u Radnoj grupi i dalje zahtevaju da nova zakonska rešenja obavezno sadrže sledeće odredbe:

opširnije

27. januar 2010.

Utvrđivanje minimalne cene rada

za period januar-jun 2010. godine

Na osnovu analiza ekonomskih pokazatelja, predstavnici SSSS su na radnoj grupi za utvđivanje cene rada za period januar-juni 2010. godine predložili da cena rada u tom periodu bude 100 dinara po radnom času.

Budući da dogovor nije postignut, na Kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta koji je održan istog dana, dogovoreno je da se o minimalnoj ceni rada raspravlja na prvoj narednoj sednici SES-a.

U prilogu je analiza SSSS svih parametara u korist predloženog iznosa. 

opširnije

26. januar 2010.

Izborna skupština Zrenjanina

JEDINSTVO MORA DA JAČA

 

U skladu sa utvrđenom dinamikom izbora, u utorak, 26.01. održana je Izborna skupština SSS za grad Zrenjanin i opštine Žitište, Titel, Novi Bečej i Sečanj.

Skupštini su prisustovali predsednik SSSS Ljubisav Orbović, predsednik SSS Vojvodine Miodrag Mijatović, sekretar SSS Vojvodine M. Bradonjić, potpredsednici SSS Vojvodine M.Bodiroga i J.Češljević, kao i predsednik Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica i sekretar tog sindikata Milanka Kovačević.

Posle razmatranja i usvajanja izveštaja o dosadašnjem radu Veća i Nadzornog odbora, Skupština je usvojila pravila o radu SSSS za grad Zrenjanin i opštine, kao i programske zadatke za te opštine za naredni petogodišnji period.

opširnije

25. januar 2010.

Povodom 65 godina postojanja sindikalnih novina „Rad“

OKRUGLI STO O PRIMENI REVIDIRANE EVROPSKE SOCIJALNE POVELJE

Povodom obeležavanja 65 godina od izlaženja prvog broja sindikalnih novina „Rad“, NIP Radnička štampa i Savez samostalnih sindikata Srbije organizovali su okrugli sto na temu „Primena Revidirane evropske socijalne povelje u evropskoj Srbiji“.

opširnije

25. januar 2010.

NAJAVA SEDNICE PREDSEDNIŠTVA SSSS

Redovna sednica Predsedništva SSSS  biće održana u sredu, 27. januara 2010. godine u Beogradu.

Na dnevnom redu su pitanja vezana za pripremu i zaduženja za 14. Konres SSSS, informacije o utvrđivanju reprezentativnosti SSSS i sindikata, kao i učešće SSSS u pripremi  pojedinih zakona i odluka (zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, utvrđivanje minimalne cene rada za period januar-jun 2010.godine, pripreme za donošenje zakona o inspekciji rada…) i drugih pitanja iz nadležnosti Predsedništva.

 

22. januar 2010.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović čestitao novom patrijarhu SPC

 

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović čestitao je Episkopu niškom Irineju na izboru za poglavara Srpske pravoslavne crkve. 

„U svoje i u ime članova SSSS čestitam Sinodu Srpske pravoslavne crkve, vernicima i celom srpskom narodu na izboru novog Patrijarha, od koga očekujemo da će nastaviti pravedan put upokojenog Patrijarha Pavla i da će mudrom politikom i sa istinskom verom predstavljati putokaz srpskom narodu u njegovim budućim iskušenjima».

 

13. januar 2010.

Mišljenje Ministarstva rada

POSLODAVAC DUŽAN DA DOSTAVI SPISAK ČLANOVA

KOJIMA JE ODBIJENA SINDIKALNA ČLANARINA

Ministarstvo rada i socijalne politike smatra da je, na osnovu odredaba Zakona o radu i Opšteg kolektivnog ugovora, poslodavac dužan da na zahtev sindikata dostavi spisak članova sindikata kojima je odbijen iznos od zarade na ime sindikalne članarine.

Reč je o mišljenju tog ministarstva datog na zahtev Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.

opširnije

28. decembar 2009.

NOVOGODIŠNJA I BOŽIĆNA PORUKA

Godina na izmaku ostaće upamćena po velikom nezadovoljstvu radnika, visokoj stopi nezaposlenosti, padu životnog standarda i daljem ugrožavanju prava zaposlenih.

Zato 2010. dočekujemo sa strepnjom, ali i sa nadom da će sada, kada smo za korak bliže EU, konačno početi dugo očekivani privredni razvoj, biti otvarana nova radna mesta i poštovano dostojanstvo zaposlenih. I ubuduće ćemo zahtevati da se problemi rešavaju kroz socijalni dijalog, kako bi pruge i putevi ostali slobodni, a radnici zadovoljni u krugu svojih fabrika.

Uvereni da, uz neophodnu solidarnost, jedinstvo u borbi, mudrost u pregovorima i doslednost u zahtevima možemo ostvariti svoje ciljeve, radnicima, sindikalnom članstvu, kolegama i svim građanima Srbije čestitamo novogodišnje i božićne praznike.

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

30. decembar 2009.

Sastanak delegacije sindikata i Sajmona Greja

PRVI KORAK KA KOMPROMISU OKO REFORME PIO

U prostorijama Svetske banke u Beogradu danas je održan sastanak predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije sa  direktorom kancelarije te banke Sajmonom Grejem.

U delagaciji SSSS,  koju je predvodila sekretar Veća Slavica Savić, nalazili su se i potpredsednici Veća Milorad Mijatović, Vlada Andrić, Dragan Zarubica, Duško Vuković i Njegoš Potežica, kao i šef Odeljenja za ekonomska i socijalna pitanja SSSS Rajko Kosanović.

opširnije

30. decembar 2009.

Izborna skupština u IMK 14. oktobar

IZABRANO NOVO RUKOVODOSTVO

Na Izbornoj konstitutivnoj skupštini oganizacije samostalnog sindikata IMK 14. oktobar a.d. Kruševac izabrano je novo sindikalno rukovodstvo te organizacije za naredni petogodišnji period.

opširnije

29. decembar 2009.

Amandman Saveza samostalnih sindikata Srbije na

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnom prometu

Povodom predloženih izmena i dopuna Zakona o platnom prometu, Savez samostalnih sindikata Srbije uputio je Vladi Srbije amandman na predloženi zakon u delu koji se odnosi na zarade zaposlenih, zahtevajući da se postojeća rešenje u tom Zakonu ne menjaju.

opširnije

28. decembar 2009.

Ministar Ljajić uručio rešenja Savezu i granskim sindikatima

POTVRDA REPREZENTATIVNOSTI SSSS

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić uručio je predsedniku Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavu Orboviću i predsednicima granskih sindikata rešenja o utvrđenoj reprezentativnosti Saveza i sindikata koji deluju u okviru SSSS.

 SSSS se na takav potez samoinicijativno odlučio smatrajući da treba utvrditi stvarno stanje reprezentativnosti među svim socijalnim partnerima i, na taj način, njihovu realnu snagu u društvu. Iako svestan da ispunjava uslove predviđene Zakonom o radu kojima se dokazuje reprezentativnost, SSSS je želeo da potvrdi i preispita svoju reprezentativnost, koja je prethodno utvrđena 2004. godine.

 Osvrnuvši se na godinu na izmaku, Orbović je na svečanosti u prostorijama Saveza rekao je daće 2009. ostati upamćena po visokoj stopi nezaposlenosti, padu standarda zaposlenih, protestu radnika i gubitku oko 160.000 radnih mesta. On je istakao da je sindikat uspeo da pritiskom na Vladu Srbije omogući povezivanje radnog staža i obezbedi zdravstveno osiguranje za one kojima poslodavci nisu uplaćivali doprinose.

Ministar Ljajić je ocenio da će i 2010. godina biti teška, jer će se i dalje osećati posledice svetske ekonomske krize. Prema njegovim rečima, jedina prava rešenja mogu biti nađena „za stolom“, pa je zbog toga neophodno unaprediti socijalni dijalog, a jedan od uslova za to je i reprezentativnost partnera u tom dijalogu.

„Jer, kada se utvrdi reprezentativnost, onda znamo legitimitet socijalnog aktera i njegovu odgovornost”, zaključio je Ljajić.

 Ministar rada i socijalne politike je danas potpisao i prošireno dejstvo Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u kulturi i najavio da će prioriteti u 2010. godini biti potpisivanje što više granskih ugovora i jačanje socijalnog dijaloga.

Ljajić je istakao da je reč o sedmom po redu potpisanom granskom ugovoru za zaposlene u javnim službama čiji je Vlada osnivač i dodao da se država ne može pohvaliti uspehom u potpisivanju granskih kolektivnih ugovora za privredne oblasti.

Zato će, kako je naglasio, potpisivanje tih ugovora biti prioritet naredne godine, dok che drugi cilj biti unapređenje socijalnog dijaloga.

25. decembar 2009.

PRIMEDBE SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE NA

RADNU VERZIJU

IZMENA I DOPUNA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU,

 KOJU JE PRIPREMILO MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE POLITIKE.

opširnije

25. decembar 2009.

RADNA VERZIJA IZMENA I DOPUNA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU

KOJU JE PRIPREMILO MINISTARSTVA RADA I SOCIJALNE POLITIKE

(Radna verzija Ministarstva rada od 16.12.2009. godine)

opširnije

24. decembar 2009.

Povodom Božića

ČESTITKA PREDSEDNIKA ORBOVIĆA

Svim vernicima i građanima Srbije, koji praznik proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru, čestitam Božić i predstojeće Novogodišnje praznike, sa porukom da u 2010. godini svi živimo bolje od svog rada.

Predsednik SSSS

Ljubisav Orbović

23. decembar 2009.

Izborna skupština u MIN Holding-Niš

PONOVO UKAZANO POVERENJE MILOVANU PETROVIĆU

U Nišu je održana izborna skupština jedinstvene sindikalne organizacije MIN Holding, na kojoj je za predsednika ponovo izabran Milovan Petrović.

Na skupštini je izabrana i novi Nadzorni odbor i verifikovani su članovi Predsedništva te sindikalne organizacije.

opširnije

23. decembar 2009.

Dopis Unije poslodavaca Srbije

PREDSTAVNICI SPREČENI DA PRISUSTVUJU UTVRĐIVANJU REPREZENTATIVNOSTI SSSS

Na adresu SSSS danas je stigao dopis Unije poslodavaca Srbije da su njeni predstavnici sprečeni da prisustvuju činu utvrđivanja reprezentativnosti SSSS zbog priprema za Skupštinu UPS.

Ovaj dopis je moguće preuzeti u .pdf formatu klikom na aktivno polje opširniije.

opširnije

22. decembar 2009.

Ministarstvo proverava broj pristupnica Saveza i granskih sindikata

USKORO POTVRDA REPREZENTATIVNOSTI SSSS

Predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike počeli su danas postupak utvrđivanja reprezentativnosti Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Savez se na takav potez samoinicijativno odlučio smatrajući da treba utvrditi stvarno stanje reprezentativnosti među svim socijalnim partnerima i, na taj način, njihovu realnu snagu u društvu.

Iako svestan da ispunjava uslove predviđene Zakonom o radu kojima se dokazuje reprezentativnost, SSSS hoće da potvrdi i preispita svoju reprezentativnost, koja je prethodno utvrđena 2004. godine.

Pomoćnica ministra rada Radmila Bukumirić-Katić rekla je da je to ministarstvo preuzelo na sebe utvrđivanje reprezentativnosti zato što je nadležni odbor u blokadi već osam meseci, dok je predsednik SSSS Ljubisav Orbović kazao da su predstavnici Saveza izašli iz tog tela jer ni posle četiri godine Odbor nije hteo da pokrene pitanje reprezentativnosti članova.

Orbović je naglasio da SSSS ima 505.111 članova, a da je za utvrđivanje reprezenativnosti podneto 288.717 pristupnica.

„Očekujem da će uskoro i svi ostali sindikati koji žele reprezntaivnost isto učiniti, jer postoji zakonska obaveza da se dokaže reprezentativnost kako bismo tačno znali ko koga predstavlja u Socijalno ekonomskom savetu“, istakao je Orbović.

U želji da taj postupak bude javan i transparentan, SSSS je pozvao i predstavnike medija i drugih reprezentativnih sindikalnih centrala, kao i svih drugih zainteresovanih sindikata da prisustvuju tom događaju.

Tom činu prisustvovali su predstavnici Asocijacije malih i srednjih preduzeća, ASNS-a, Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, Konfederacije slobodnih sindikata, Udruženja poslodavaca putne privrede, Sindikata EPS-a i Singlus Sindikata glumaca Srbije, dok se, uprkos pozivu, nisu odazvali predstavnici Unije poslodavaca Srbije i UGS „Nezavisnost“.

 

18. decembar 2009.

Svečana akademija povodom 50. godina PIK Bečej

ZLATNA PLAKETA SINDIKALNOJ ORGANIZACIJI

U Bečeju je održana svečana akademija povodom 50. godina postojanja Poljoprivredno industrijskog kombinata PIK-Bečej. Tim povodom, Savez samostalnih sindikata Srbije dodelio je najveće sindikalno priznanje „Zlatnu plaketu“ sindikalnoj organizaciji tog preduzeća.

Svečanosti su prisustvovali predsednik SSSS Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije Zoran Malenović i predsednica    Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine Jelena Češljević.

 

17. decembar 2009.

Izborna skupština u Elektronskoj industiji Niš

PONOVO UKAZANO POVERENJE JOVANOVIĆU

Na izbornoj skupštini Jedinstvene sindikalne organizacije Elektronske industrije Niš ponovo je ukazano poverenje dosadašnjem predsedniku Jovanu Jovanoviću, kao i potpredsedniku i članovima Skupštine.

opširnije

14. decembar 2009.

Predsednik Orboviću poseti Veću SSS opštine Aranđelovac

RAZMATRANI PROBLEMI ZAPOSLENIH I NAJAVLJENE SINDIKALNE AKTIVNOSTI

U Aranđelovcu je održana sednica Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Aranđelovac u proširenom sastavu, kojoj je prisustvovao i predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

Na skupu je predočen izveštaj o stanju u privredi opštine Aranđelovac, položaju zaposlenih i problemima sa kojima se suočavaju sindikalne organizacije u svom radu.

Predsednik Orbović je upoznao domaćine sa aktivnostima koje sprovodi Savez, a članstvo je informisano i o toku izbornih aktivnosti u sindikalnim organizacijama.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije Zoran Malenović i predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović.

 

12. decembar 2009.

Predsednik Orbović za subotnju "Politiku"

NEOPHODNI OZBILJNI RAZGOVORI NA DRŽAVNOM NIVOU

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović u je za subotnje izdanje dnevnika „Politika“ (12.decembar) u rubrici Pogledi, u tekstu „Kriminal kroz legalne tokove“, dao osvrt na uzroke učestalih radničkih protesta u Srbiji. U tekstu predsednik, između ostalog, kaže:

Umesto odgovora da li kao predsednik najveće sindikalne centrale u Srbiji podržavam ili ne ove radničke blokade, trebalo postaviti pitanje šta je pravi uzrok bolesti i odakle dolazi problem. A problem svakako nije u opravdanom revoltu radnika koji su blokirali ulicu nego u načinu na koji je kod nas izvršena privatizacija. Problem neće biti rešen tako što će ovi ljudi biti proterani ili uhapšeni već treba utvrditi ko je kriv što nekoliko stotina porodica u nekom gradu više nema od čega da živi

opširnije

10. decembar 2009.

Povodom smrti člana našeg sindikata

ORBOVIĆ IZRAZIO SAUČEŠĆE PORODICI, SINDIKATU I RADNICIMA „DNEVNIKA“

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izrazio je najdublje saučešće porodici Jovović, Samostalnoj sindikalnoj organizaciji i svim radnicima novosadskog „Dnevnik Holdinga“ povodom smrti našeg člana Slobodana Jovovića, koji se nesebično angažovao na zaštiti interesa i prava radnika koja su im uskraćena.

 

9. decembar 2009.

Povodom 10.decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava

KRŠI SE ELEMENTARNO – PRAVO NA RAD

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ukazao je da se u našoj zemlji, u kojoj je blizu 800.000 nezaposlenih i gde radnici i dalje strahuju zbog gubitka radnih mesta, krši elementarno ljudsko pravo – pravo na rad, a time i na životnu egzistenciju.

Radnici i njihova prava treba da budu u središtu aktivnosti vlade, koja mora da sačuva postojeća radna mesta i stvori uslove za otvaranje novih, kako bi se krenulo u ekonomski oporavak i izgradnju boljeg i socijalno pravednijeg društva, naglasio je Orbović.

Podsetivši na tekst prvog člana Opšte povelje o ljudskim pravima, u kojem se navodi da su “svi ljudi rođeni slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima", koja su „zagarantovana, neotuđiva i regulisana nizom međunarodnih dokumenata“, Orbović je izrazio zabrinutost što još uvek svi građani Srbije ne uživaju ista prava i što se zakoni ne primjenjuju jednako na sve, dok država to toleriše.

 

8. decembar 2009.

Delegacija sindikata metalaca Švedske posetila Savez

RAZMENJENA SINDIKALNA ISKUSTVA

Sekretar Veća SSSS Slavica Savić primila je u ime Saveza predstavnike Sindikata metalaca Švedske sa kojima je razmenila sindikalna iskustva i razgovarala o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji i njenom zakonodavstvu.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Veća SSSS Miodrag Mijatović i predsednik Sindikata grada Kragujevca Jugoslav Ristić.

U razgovoru su razmenjene informacije o aktivnostima dva sindikata, položaju srpske privrede u uslovima svetske ekonomske krize, zakonskoj regulativi i najavljenim izmenama pojedinih zakona, posebno Zakona o penzionom i socijalnom osiguranju.

Gosti iz Švedske su prethodno posetili Kragujevac, gde su razgovarali sa sindikalnim organizacijama „Zastava oružje“ i „Zastava automobili“, sa kojima imaju i stalnu sindikalnu saradnju

4. decembar 2009.

Održana Izborna skupština u valjevskom „Krušiku“

PETROVIĆ PONOVO PREDSEDNIK

Na redovnoj izbornoj skupštini Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata holding kompanije „Krušik“ iz Valjeva ponovo je za predsednika izabran Branko Petrović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Skupštini su prisustvovali predsednik SSSS Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović i predsednik Gradskog veća sindikata Valjeva Miodrag Bošković.

opširnije

3. decembar 2009.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

SINDIKAT TRAŽI ISTE USLOVE ZA SVE

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, predsednik SSSS Ljubisav Orbović  je zatražio jednake šanse za sve građane Srbije i pozvao organe vlasti i institucije da stvore uslove u kojima se svima pružaju jednake mogućnosti za život i zapošljavanje.  

Ukazavši da se pravo na rad, uprkos tome što je zagarantovano i predviđeno normativnim aktima svih savremenih demokratija, često uskraćuje osobama sa invaliditetom, Orbović je naglasio neophodnost njihove potpune integracije u društvo i omogućavanje profesionalnog osposobljavanja i zapošljavanja tih osoba kojih, prema procenama, u našoj zemlji ima više od 700.000.

SSSS, uz pomoć Međunarodne organizacije rada, sprovodi akciju zapošljavanja osoba sa invaliditetom, čime želi i da doprinese iskorenjavanju predrasuda prema jednoj od najvećih socijalno ugroženih grupa u svakoj državi.

 

3. decembar 2009.

Povodom potpisivanja kolektivnog ugovora u „Ju Es stil Srbija“

ORBOVIĆ ČESTITAO SINDIKATU I POSLOVODSTVU

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović čestitao je predsedniku samostalnog sindikata i poslovodstvu kompanije „Ju Es stil Srbija“ (U.S. Steel Serbia) iz Smedereva na potpisanom novom kolektivnom ugovoru kojim su za naredne tri godine regulisane prava i obaveze između vlasnika kompanije i oko 5.600 zaposlenih u toj železari.

„Čestitam vam na potpisanom kolektivnom ugovoru koji je značajan, kako za zaposlene tako i za poslodavca“.

„Rukovodstvo kompanije je, uprkos teškom poslovnom okruženju, shvatilo da socijalni dijalog vodi i uspešnom procesu rada. ’Ju Es stil Srbija’ predstavlja jedan od retkih primera u našoj zemlji kako se uspešno posluje i istovremeno poštuju prava radnika“.

 

2. decembar 2009.

Održana sednica Veća SSSS u Novom Sadu

DONETA ODLUKA O ODRŽAVANJU 14. KONGRESA

Veće SSSS donelo je odluku da 14. Kongres Saveza samostalnih sindikata Srbije bude održan u Beogradu 27. i 28. maja 2010. godine.

U skladu sa usvojenom dinamikom izbornih aktivnosti i pripremama za taj Kongres, na sednici su usvojene i odluke o izmenama i dopunama Statuta SSSS, broju, strukturi i načinu izbora članova Veća, broju, sastavu i načinu izbora članova Nadzornog odbora, broju, sastavu i načinu izbora članova Statutarnog odbora, kao i o broju, sastavu i načinu izbora delegata 14. Kongresa.

opširnije

30. novembar 2009.

Predsednik SSSS pozdravio ukidanje viza za građane Srbije

ZA PUTOVANJA POTREBAN VIŠI STANDARD I NOVA RADNA MESTA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović pozdravio je odluku Evropske unije o ukidanju viza za građane Srbije.

“To je dobra vest jer omogućuje građanima naše zemlje da bez viza putuju u zemlje Šengenskog prostora, ali predstavlja i jedan od važnih koraka napred ka konačnom ulasku Srbije u evropsku porodicu“.

„Tu pogodnost, međutim, neće moći da koristi većina radnika u Srbiji zbog izuzetno niskog standarda. Zato Vlada Srbije treba da, pre svega, stvori privredni ambijent koji će omogućiti otvaranje novih radnih mesta i podizanje standarda naših građana”.

 

30. novembar 2009.

Okrugli sto o privatizaciji „Galenike“

BEZ ŽURBE UZ DRŽAVU KAO VEĆINSKOG VLASNIKA

Savez samostalnih sindikata Srbije i Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije organizovali su okrugli sto na temu „Privatizacija Galenike A.D.- Beograd“, sa ciljem da se razmotre bitni aspekti privatizacije i industrije koja je značajna za sistem zdravstvenog osiguranja u Srbiji.

Predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović usprotivio se većinskoj prodaji naše najveće fabrike za proizvodnju lekova koja zapošljava 2.500 radnika i ima velikog potencijala da bude još profitabilnija.

opširnije

27. novembar 2009.

SSSS podržao studente Beogradskog univerziteta

DRŽAVA MORA DA IMA SLUHA ZA POTREBE MLADIH

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović podržava studente Beogradskog univerziteta i Univerziteta umetnosti koji protestuju zahtevajući olakšice za upis naredne godine studija.

„Podržavam vašu neprekidnu borbu za demokratsko društvo i obrazovanje, koje ne sme biti privilegija retkih, već pravo svih“.

„Država mora da misli na budućnost ove zemlje i da ne smanjuje finansiranje i budžetska izdvajanja za visoko obrazovanje, već da ima sluha za potrebe mladih koji su pokretačka snaga našeg društva“.

27. novembar 2009.

OSNOVNI POKAZATELJI PROCESA PRIVATIZACIJE

U REPUBLICI SRBIJI U PERIODU OD 2002. DO 2009.GODINE

Jedna od osnovnih karakteristika dosadašnjeg toka procesa privatizacije u Republici Srbiji jeste da je on neuspešan, a što se prvenstveno odnosi na period od 2002. do 2009. godine. Umesto da privatna svojina, kako se  očekivalo, pokaže sve svoje preimućstvo nad društvenom, odnosno državnom svojinom, ona je u Srbiji, zbog načina njenog sprovođenja, za posledicu imala smanjenje proizvodnje, gašenje privrednih subjekata, sve veću nezaposlenost, kršenje osnovnih prava zaposlenih i sve veću njihovu bedu i siromaštvo.

opširnije

26. novembar 2009.

Delegacija Generalne konfederacije rada Italije posetila SSSS

UNAPREĐENJE SARADNJE DVE SINDIKALNE CENTRALE

Delegacija Generalne konfederacije rada Italije (CGIL), koju je predvodio sekretar za međunarodne veze Roberto Treu, posetila je Savez samostalnih sindikata Srbije, gde je sa rukovodstvom SSSS razgovarala o unapređenju međusobne saradnje. Delegaciju najveće italijanske sindikalne centrale primili su predsednik SSSS Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić i potpredsednici Veća Dragan Zarubica, Vlada Andrić i Njegoš Potežica.

U srdačnom razgovoru razmenjene su informacije o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji i Italiji, u uslovima svetske ekonomske krize, kao i o aktivnostima dva sindikata i realizaciji zajedničkih projekata. Gosti su naglasili da je i Italiju pogodila ekonomska kriza, čije posledice je najviše osetila metalska industrija te zemlje. Trenutna nezaposlenost u Italiji je 6,4 odsto, ali sindikati predviđaju da će ona dostići 10 odsto u narednoj godini. Zbog toga je CIGL aprila ove godine organizovao proteste, koji su okupili dva miliona učesnika, članova sindikata, zaposlenih, nezaposlenih i penzionera, izražavajući nezadovoljstvo zbog izostanka vladinog programa mera izlaska iz krize.

Proces globalizacije, problemi i izazovi sa kojim se suočavaju sindikati, zahtevaju njihovu zajedničku aktivnost i saradnju na međunarodnom planu. Otuda je poseta predstavnika CGIL-a ocenjena kao značajan podsticaj u aktivnostima na nacionalnom, regionalnom i evropskom planu SSSS i italijanske sindikalne centrale.

Tokom boravka realizovani su i susreti sa predstavnicima granskih sindikata poljoprivrede, metalaca, gradjevinara i bankara.

26. novembar 2009.

Povodom Kurban bajrama

ORBOVIĆ ČESTITAO GRAĐANIMA ISLAMSKE VEROISPOVESTI

                Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović čestitao je svim građanima islamske veroispovesti Kurban bajram, poželevši im da taj veliki islamski praznik dočekaju i provedu u miru, međusobnoj slozi i ljubavi.   

SSSS, kao najveća sindikalna centrala u Srbije, zalaže se za toleranciju, solidarnost i zajedništvo u rešavanju problema zaposlenih i poručuje da će se angažovati na zaštiti materijalno socijalnog položaja svih, bez obzira na njihovu veroispovest.

 

25. novembar 2009.

Sednica Veća SSSS 2. decembra u Novom Sadu

POČINJU PRIPREME ZA 14. KONGRES

Sednica Veća SSSS biće održana u sredu, 2. decembra 2009. godine, u NOVOM SADU, Bulevar Mihajla Pupina 24, u velikoj sali Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada, sa početkom u 11 časova.

Na sednici je, u skladu sa usvojenom dinamikom izbornih aktivnosti i pripremama 14. Kongresa SSSS, predviđeno donošenje odluka o izmenama i dopunama Statuta SSSS, sazivanju 14. Kongresa SSSS, broju, strukturi i načinu izbora članova Veća SSSS, broju, sastavu i načinu izbora članova Nadzornog odbora SSSS, broju, sastavu i načinu izbora  članova Statutarnog odbora SSSS i broju, sastavu i načinu izbora  delegata 14. Kongresa SSSS.

 

25. novembar 2009.

Predstavnik DGB-a posetio Veće SSSS

RAZMATRANE PERSPEKTIVE ZAJEDNIČKOG DELOVANJA

Sekretar Veća SSSS Slavica Savić i potpredsednik Veća Duško Vuković sa saradnicima primili su 23. novembra predstavnika Nemačkog saveza sindikata (DGB) Johana Jakoba, sa kojim su razgovarali o saradnji dva sindikata i perspektivama daljeg zajedničkog delovanja.

opširnije

24. novembar 2009.

Medijima

SVAKA ŽENA IMA PRAVO DA ŽIVI DOSTOJANSTVENO, BEZ NASILJA.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – 25. novembar, Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Srbije zalaže se za donošenje i primenu zakona koji će eliminisati torturu nad ženama u porodici, na radnom mestu i u društvu u celini.

Sekcija žena izražava podršku svim aktivnostima koje su usmerene na eliminisanje nasilja i poziva sve institucije u državi i pojedince da doprinesu poštovanju osnovnih ljudskih prava.

 Upozorivši da ni jedna oblast, niti regija u svetu, kao i u Srbiji, nisu imune na nasilje koje se sprovodi na brutalan i često perfidan način, Sekcija žena želi da ohrabri žrtve nasilja da iskoriste sve postojeće mehanizme i potraže pomoć, kako od nadležnih institucija, tako i od civilnog sektora, medija i sindikata.

Informativna služba SSSS

24. novembar 2009.

SSS opštine Majdanpek se uselio u nove prostorije

BOLJI USLOVI ZA RAD NA TERITORIJI

Savez samostalnih sindikata opštine Majdanpek je, povodom useljenja u nove prostorije, priredio prigodnu svečanost kojoj su prisustvovali  predsednik SSSS Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić, potpredsednici Veća Milorad Mijatović i Dragan Zarubica i članovi Predsedništva.

Predsednik SSS Majdanpek Dejan Matejević izrazio je zahvalnost Veću, Predsedništvu i predsedniku Orboviću što su kupovinom poslovnih prostorija omogućili tom sindikatu da nastavi uspešno da radi.

opširnije

20. novembar 2009.

Sa sastanka Radne grupe SSSS za praćenje reforme penzionog sistema

RAZMOTRENE AKTUELNE INFORMACIJE

Radna grupa Saveza samostalnih sindikata Srbije za praćenje reforme penzionog sistema održala je sastanak na kojem su razmatrane aktuelne informacije vezane za izmene penzionog sistema. 

Cilj te radne grupe, koju je 26. oktobra formirala sekretar Veća Slavica Savić, jeste da prati ponuđene predloge, daje mišljenja i sugestije i predlaže rešenja, kako bi predstavnik SSSS u vladinoj Radnoj grupi za reformu sistema penzijskog osiguranja što uspešnije zastupao stavove SSSS.

Članovi Radne grupe SSSS trebalo bi da budu redovno obaveštavani o radu vladine radne grupe i, po potrebi, od njih će biti zahtevano da daju mišljenje na odredbe nacrta novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Na sastanku je saopšteno da stručna služba Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje treba do 5. decembra da dostavi Radnoj gupi za reformu penzijskog sistema prednacrt izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Radna grupa, zatim, treba do kraja godine da sastavi usaglašen nacrt tog zakona, kako bi predlog novog zakona u februaru iduće godine ušao u skupštinsku proceduru.

 

18. novembar 2009.

Delegacija SSSS u Kosovskoj Mitrovici

SAVEZ SVUDA UZ SVOJE ČLANSTVO

Delegacija Saveza samostalnih sindikata Srbije,  sa predsednikom Ljubisavom Orbovićem na čelu, razgovarala je u Kosovskoj Mitrovici s predstavnicima SSSS na teritoriji Kosova i Metohije o problemima zaposlenih i članova sindikata.

opširnije

17. novembar 2009.

Predsednik SSSS čestitao studentima praznik

PODRŠKA BORBI ZA DEMOKRATIJU

Povodom Međunarodnog dana studenata – 17. novembra, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović uputio je u svoje i u ime članova SSSS čestitke svim studentima Beogradskog univerziteta.

„Podržavam vašu neprekidnu borbu za demokratsko društvo i obrazovanje, koje ne sme biti privilegija retkih, već pravo svih“.

„Država treba da ima sluha za potrebe mladih koji su pokretačka snaga našeg društva i da nastavi sa reformom obrazovanja u skladu sa zahtevima domaće privrede“, piše u  čestitki predsednika Orbovića studentima BU.

15. novembar 2009.

Predsednik SSSS izrazio saučešće Sinodu SPC,

vernicima i srpskom narodu

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izrazio je u svoje i u ime članova SSSS najdublje saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, vernicima i srpskom narodu povodom smrti Njegove svetosti Patrijarha Pavla.

«Svi smo siromašniji odlaskom pravednika, čija mudrost, plemenitost i istinska vera treba da budu putokaz srpskom narodu u njegovim budućim iskušenjima».

 

13. novembar 2009.

U Beogradu održan sastanak Foruma sindikata Jugoistočne Evrope

EFEKTI KRIZE ISTOVETNI U SVIM ZEMLJAMA

U Beogradu je 12. i 13. novembra održan sastanak Foruma sindikata Jugoistočne Evrope. Uz podršku Fondacije Friedrich Ebert, lideri sindikata jugoistočne Evrope sastali su se kako bi razmenili mišljenja o uticaju globalne ekonomske krize u Regionu JIE, ulozi MMF-a i merama koje vlade preduzimaju u cilju prevazilaženja trenutne situacije. Sastanku su prisustvovali predsednik SSSS Ljubisav Orbović i potpredsednici Veća SSSS Dragan Zarubica i Milorad Mijatović.

opširnije

10. novembar 2009.

Održana sednica Predsedništva

ODBOR ZA REPREZENTATIVNOST

BEZ NAŠIH PREDSTAVNIKA

Na redovnoj 48. sednici Predsedništva SSSS, kojoj su prisustvovali i predsednici samostalnih sindikata, razmatrana su pitanja u vezi priprema za održavanje naredne sednice Veća,pokrenute inicijative, aktivnosti SSSS i sindikata povodom pojedinih predloga zakona koji su u skupštinskoj proceduri, zatim izveštaji iz međunarodne saradnje SSSS i druga pitanja iz nadležnosti Predsedništva.

Kako je dogovoreno na narednoj sednici Veća, koja je planirana za 2. decembar 2009.godine, biće razmotrene i usvojene odgovarajuće odluke u vezi sprovođenja izbornih aktivnosti i priprema 14. Kongresa SSSS.

opširnije

 

Odluka SSSS o povlačenju predstavnika iz Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata .

 

9. novembar 2009.

POVEZIVANJE RADNOG STAŽA

Na sednici, održanoj 2. oktobra, Vlada Srbije je u cilju realizacije Programa socijalne sigurnosti usvojila zaključak kojim se prihvata informacija o potrebi i načinu regulisanja neplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za pojedine privredne subjekte i isti dostavila Ministarstvu rada i socijalne politike, Ministarstvu finansija i Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja radi pravilne i svrsishodne realizacije navedenog zaključka.

opširnije

6. novembar 2009.

U utorak, 10. novembra

48. SEDNICA PREDSEDNIŠTVA

 

Za utorak, 10. novembar 2009. godine, u Beogradu, zakazana je 48. Sednica Predsedništva SSSS, kojoj će prisustvovati i predsednici samostalnih sindikata.

Na sednici će se razmatrati odgovarajuće odluke u vezi sprovođenja izbornih aktivnosti i priprema 14. Kongresa SSSS, odnosno, pripreme za narednu sednicu Veća, aktivnosti SSSS i sindikata povodom pojedinih predloga zakona koji su u skupštinskoj proceduri, zatim izveštaji iz međunarodne saradnje SSSS, kao i druga pitanja iz nadležnosti Predsedništva.

 

6. novembar 2009.

Predsednik SSSS posetio Bačku Palanku

PAŽLJIVA ANALIZA

U organizaciji Veća saveza samostalnih sindikata Bačka Palanka, predsednik SSSS Ljubisav Orbović prisustvovao je sastanku sa predsednicima veća i povereništva Saveza samostalnih sindikata Sremskog okruga.Sastanku su prisustvovali sekretar Veća Miodrag Bradonjić, te i potpredsednici Veća SSS Vojvodine Jelena Češljević i Milanko Bodiriga.

Tom prilikom razmatrana je aktuelna ekonomsko-socijalna situacija u Srbiji i položaj zaposlenih u ovom regionu, kao i aktivnosti Saveza u sprovođenju izbora i nove organizacije Saveza samostalnih sindikata na teritoriji.

 

4. novembar 2009.

Predsednik SSSS posetio Čačak i Lučane

DIJALOG NAJBOLJI PUT DO USPEHA

Na poziv predsednika  veća Saveza samostalnih sindikata Čačak i Lučani predsednik SSSS, Ljubisav Orbović je u četvrtak, 5. novembra, sa predsednikom Veća SSS Čačak Vladimirom Avramovićem  posetio preduzeće „Livnica“ u Guči, koja je deo koncerna „Farmakom“, apotom i namensku industriju „Milan Blagojević“u Lučanima, gde je razgovarao sa poslovodstvom i predstavnicima sindikalnih organizacija.

opširnije

4.novembar.2009.

Odž\ana Konferencija „Zapošljavanje mladih u Srbiji“

NACIONALNI IZAZOV

U organizaciji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj Republike Srbije (MERR) 30. oktobra je održana je Konferencija „Zapošljavanje mladih u Srbiji – nacionalni izazov“.

opširnije

4. novembar 2009.

Održana konferencija u Centru „Sava“

UTICAJ EKONOMSKIH REFORMI NA TRŽIŠTE RADA

U Beogradu je 4. novembra održana Nacionalna tripartitna konferencija na temu: „Uticaj ekonomskih reformi na tržište rada u Srbiji i odgovor sindikata“. Konferencija je realizovana u okviru projekta „Jačanje institucija za socijalni dijalog“, koji se u saradnji sindikalnih centrala i Instituta za razvoj međunarodne saradnje UGT-a Španije (ISCOD), a uz podršku AECID-a i Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Španije ostvaruje u Srbiji.

opširnije

3. novembar 2009.

PREGLED OSNOVNIH  MAKROEKONOMSKIH POKAZATELJA

U REPUBLICI SRBIJI 2008. I 2009. GODINE

/Saopštenje br. 9/09 od 3.11.2009. godine/

Prosečna zarada u Republici Srbiji, isplaćena u septembru 2009. godine, iznosi 43577 dinara i nominalno je na istom nivou kao i prosečna zarada isplaćena u avgustu 2009., dok je realno manja za 0,3%.

opširnije

2. novembar 2009.

Povodom prijema SSSS u Evropsku konfederaciju sindikata

STIŽU ČESTITKE SAVEZU I PREDSEDNIKU ORBOVIĆU

Savezu samostalnih sindikata Srbije i predsedniku Ljubisavu Orboviću stižu čestitke povodom prijema u Evropsku konfederaciju sindikata, u kojima se ističe da je to važan i istorijski događaj, koji će doprineti jačanju sindikalnog pokreta u zemlji i boljoj zaštiti članstva.

Prijem u veliku evropsku porodicu sindikata, kako je naglašeno u pismima podrške, predstavlja značajno priznanje radu i delovanju SSSS, koje je ulagao poslednjih godina kako bi se uključio u savremene sindikalne tokove.

„Vaše mesto u međunarodnoj zajednici konačno predstavlja prihvatanje stvarnosti i mnogih promena kroz koje ste prošli vi i Evropska sindikalna zajednica“.

„Ovaj korak će definitivno doprineti jačanju srpskog sindikalnog pokreta i tako osnažiti  neophodan socijalni dijalog i pomoći rešavanju postojećih problema među sindikatima“, navedeno je u čestitki Sindikata Mađarske (MSZOSZ).

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) je u ime svojih članova i predsednice tog sindikata Ane Knežević čestitao SSSS na „ovom važnom i istorijskom događaju i na primanju u veliku evropsku porodicu sindikata“.

„To je veliko priznanje vašem radu i delovanju kao i novom smeru politike koju vodi SSSS, a u cilju što bolje zaštite prava i interesa vaših članova“, piše u čestitki tog sindikata.

 

/ ARHIVA VESTI /

 
Ova prezentacija je optimizovana za rezolucije od 800x600px i više, kao i za sve čitače novije generacije
Verzija na Srpskom English version >: 9pæ