Uvodna strana

 

NAJVAŽNIJE VESTI

 

 

11.novembar 2011.

ZA NAMERNI STEČAJ I BEZ IMOVINE

Najavu promene Krivičnog zakonika Srbije, koja će namerno odvođenje firme u stečaj tretirati kao krivično delo, a za koje će se izricati zatvorska kazna i oduzimati imovina, podržavaju privrednici, stečajni upravnici i predstavnici sindikata.

Državni sekretar Ministarstva pravde i predsednik radne grupe za izmenu i dopunu KZ, Slobodan Homen, izjavio je da je namera da se stane na put izbegavanju obaveza prema državi, drugim privrednim subjektima i zaposlenima, koji najčešće ostaju ne samo bez plata, već i bez uplaćenih doprinosa za socijalno i zdravstveno osiguranje.

opširnije

11.novembar 2011.

Nastavljaju se razgovori SSSS sa parlamentarnim strankama

DSS O MERAMA ZA IZLAZAK IZ KRIZE

Savez samostalnih sindikata Srbije redovno prati privrednu situaciju i položaj i standard građana Srbije. Zabrinuti zbog problema koji se umnožavaju, ali i najave novog talasa svetske ekonomske krize i njenih posledica, na sednici Predsedništva je odlučeno da se organizuju stručni skupovi i razgovori sa parlamentarnim strankama, kako bi se zaposleni upoznali sa rešenjima koje predlažu u cilju prevazilaženja problema i poboljšanja položaja zaposlenih i svih građana Srbije.

Tim povodom, u nastavku aktivnosti sa ciljem pronalaženja optimalnih rešenja kroz socijalni dijalog, biće održan sastanak članova Predsedništva i predsednika samostalnih sindikata sa predstavnicima Demokratske stranke Srbije, koju će predvoditi predsednik Vojislav Koštunica.

 Sastanak će biti održan u ponedeljak, 14. novembra 2011.godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, sala na II spratu, sa početkom u 11.00 časova, dok će izjave za novinare biti u 13 časova.

 

10.novembar 2011.

PROTEST KOMUNALACA U BEOGRADU

Sindikati zaposlenih u komunalnim delatnostima protestovali su danas ulicama Beograda zahtevajući da se iz skupštinske procedure povuku predlozi zakona o komunalnim delatnostima i javno-privatnom partnerstvu.

Protest na Trgu Nikole Pašića u pet minuta do 12.00 zajednički su organizovali Sindikat zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije, Granski sindikat javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti “Nezavisnost” i Udruženi sindikati Srbije “Sloga”.

Sindikati su najavili da protestuju što prilikom pripreme tih zakonskih predloga nije uzet u obzir njihov stav, niti stav stručne javnosti i predstavnika javnih komunalnih preduzeća.

opširnije

10.novembar 2011.

Savez je, povodom preporuka stranih investitora, najavio

BRANIĆEMO PRAVA RADNIKA SVIM SREDSTVIMA

Savez samostalnih sindikata Srbije će svim sredstvima braniti prava radnika i neće dozvoliti da strani investitori dodatno degradiraju njihov položaj.

Mi smo svesni da bez stranih investicija Srbija ne može da se razvija, ali oni ne treba da nam nameću robovlasničke odnose kakvih nema u njihovim zemljama, ukazali su predstavnici najveće sindikalne centrale u Srbiji, reagujući na primedbe Saveta stranih investitora na domaće tržište rada.

opširnije

10.novembar 2011.

Intervju Orbovića za « Danas »

STRANI INVESTITORI HOCE ROBOVSKI RADNI ODNOS

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da Savet stranih investitora divljački pokušava da ucenjuje i traži robovski radni odnos u ono malo preduzeća što je ostalo da radi u Srbiji pošto je kroz nju prošla „divlja privatizacija i stigao divlji kapitalizam“.

On za « Danas » kaže da taj sindikat ne komunicira sa Savetom stranih investitora, niti ih je ovaj ikad pozivao na godišnje prezentacije svojih čuvenih « belih knjiga ».

opširnije

9.novembar 2011.

Za zaposlene u državnim organima

PRODUŽENO VAŽENJE PKU

Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe potpisali su ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, predsednik Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica i predsednica Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije Slađanka Milošević.

Sporazumom se produžava rok važenja Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe za naredne tri godine.

Slađanka Milošević kaže da je ovaj ugovor od posebnog značaja, jer se njime bliže uređuju pitanja kao što su odmori i plaćena odsustva, bezbednost i zdravlje na radu, mirno rešavanje radnih sporova i pravo na štrajk.

“Pored toga, Sporazumom se omogućava da i ubuduće pregovaramo o visini osnovice za obračun i isplatu plata u postupku izrade zakona o budžetu, polazeći od najvišeg iznosa osnovice za prethodnu godinu i predviđene inflacije”, ukazuje Miloševićeva.

 

8.novembar 2011.

Povodom primedbi stranih investitora u „Beloj knjizi“

ODGOVOR SAVEZA

U javnosti je nedavno predstavljena deveta „Bela knjiga“ Saveta stranih investitora u Srbiji, u kojoj se najviše primedbi odnosi na tržište rada i ljudski kapital.

Tim povodom, Savez samostalnih sindikata Srbije organizuje konferenciju za novinare na kojoj će prezentovati svoje stavove povodom primedbi stranih investitora.

Konferencija će biti održana u sredu, 9.novembra 2011. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, salon na trećem spratu, sa početkom u 12.00 časova.

Sagovornici: predsednik SSSS Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije Dragan Zarubica, predsednik Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije Duško Vuković, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović i predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović.

 

8.novembar 2011.

EKONOMSKA SLIKA SRBIJE

Ukupna ekonomska aktivnost za devet ovogodišnjih meseci beleži stagnaciju industrijske proizvodnje, manjak u budžetu nastavlja da raste, inflacija se vratila na jednocifreni iznos, prosečna zarada je realno neznatno veća, a pad zaposlenosti se nastavlja. Sve to govore poslednji, novembarski podaci, dostupni iz više zvaničnih izvora koje je objedinila Privredna komora Srbije.

Ukupan broj zaposlenih u Srbiji, krajem septembra 2011. godine, procenjuje se na 1.754.662, od čega je privatnih preduzetnika i zaposlenih kod njih bilo 405.476, dok je preostalih 1.349.186 osoba bilo zaposleno u okviru privrednih društava i u administrativnim delatnostima. U poređenju sa septembrom 2010. godine, ukupan broj nezaposlenih veći je za tri odsto.

opširnije

7.novembar 2011.

OD 650.000 NEZAPOSLENIH, 202.000 MLADI

U Srbiji ima oko 650.000 nezaposlenih, među kojima 202.000 mladih, a trenutna stopa nezaposlenosti iznosi 22 odsto, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović.

Navedeni podaci su rezultat poslednje sprovedene ankete o radnoj snazi, kazao je Jovanović i dodao da trenutna stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosi 22 odsto.

opširnije

7.novembar 2011.

PROTEST UPOZORENJA SINDIKATA KOMUNALNIH DELATNOSTI

Sindikati zaposlenih u komunalnim delatnostima Srbije - Sindikat zaposlenih u stambeno-komunalnoj delatnosti Srbije, Granski sindikat javnih, saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost“ i Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ Beograd, zbog izbegavanja socijalnog dijaloga i ignorantskog odnosa Vlade Srbije prema javnim komunalnim preduzećima i interesima građana Srbije, organizuju protest upozorenja, 10. novembra u 11,55 sati na Trgu Nikole Pašića i ispred zgrade Vlade Srbije.

opširnije

4.novembar 2011.

Sastanak SSSS i URS

POTREBAN SOCIJALNI DIJALOG I PRIMENA KOLEKTIVNIH UGOVORA

Srbiji je potreban istinski socijalni dijalog i primena kolektivnih ugovora u preduzećima, kao i politika koja podrazumeva pravi partnerski odnos između sindikata, poslodavaca i vlade.

To je zajednički ocenjeno na sastanku predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije, kojim su nastavljeni razgovori najveće sindikalne centrale u Srbiji s parlamentarnim strankama.

Delegaciju Ujedinjenih regiona Srbije predvodio je predsednik Mlađan Dinkić, dok su sastanku prisustvovali članovi Predsedništva SSSS, na čelu s predsednikom Ljubisavom Orbovićem, predsednici granskih sindikata i gradskih i opštinskih veća i predsednici pojedinih sindikalnih organizacija iz preduzeća.

Orbović je, nakon sastanka, rekao novinarima da je reč o nastavku razgovora koje SSSS vodi sa parlamentarnim strankama i naveo da je ovo prvi razgovor sa strankom koja je na vlasti, "a koja ima i opozicioni duh u ovom momentu".

"Danas nismo govorili o političkoj saradnji, ali u narednom periodu, kada završimo s preostalim partijama ovakve razgovore, sigurno ćemo ući u razgovore o nekim konkretnim stvarima i u bliskoj budućnosti ćete moći da čujete u kom pravcu idu razgovori", kazao je Orbović.

On je naveo da se razgovaralo i o budućnosti i o viziji URS, ali i onome što se dešavalo u prošlosti i dodao da će razgovori biti nastavljeni.

Lider URS je kazao da je razgovor bio konkretan i da je stekao utisak da članovi SSSS podržavaju proces decentralizacije zemlje.

Dinkić je precizirao da je predstavio program decentralizacije Srbije i razvoja poljoprivrede i izneo nove elemente ekonomskog programa URS, koji će, kako je najavio, javnosti biti predstavljen za nedelju dana.

"Ono što je za mene najsnažnija poruka jeste da naredna vlada, ko god da je formira, mora da ima pravi socijalno ekonomski Savet i pravi socijalni dijalog, jer je u mnogo slučajeva do sada to fikcija od koje niko nema koristi", rekao je Dinkić.

Onaj ko vodi vladu mora da bude spreman da sasluša sve predloge sindikata i odluči koje treba primeniti, kazao je Dinkić i naveo da je problem što sada nema dijaloga koji je potreban.

"Jako je važno to da se u svim kompanijama i preduzećima u Srbiji moraju primeniti kolektivni ugovori koji sada postoje negde na papiru - vlada nije do kraja odobrila njihovu primenu, i URS zaista smatra da bez dobrog partnerskog odnosa i socijalnog razgovora sa sindikatima sa jedne i poslodavcima s druge strane, nema politike koja je primenjena čoveku i praksi", rekao je on.

 

3.novembar 2011.

Nastavljaju se razgovori SSSS sa parlamentarnim strankama

UJEDINJENI REGIONI O MERAMA ZA IZLAZAK IZ KRIZ

Savez samostalnih sindikata Srbije redovno prati privrednu situaciju i položaj i standard građana Srbije. Zabrinuti zbog problema koji se umnožavaju, ali i najave drugog talasa svetske ekonomske krize i njenih posledica, na sednici Predsedništva je odlučeno da se organizuju stručni skupovi i razgovori sa parlamentarnim strankama, kako bi se zaposleni upoznali sa rešenjima koje predlažu u cilju prevazilaženja problema i poboljšanja položaja zaposlenih i svih građana Srbije.

Tim povodom, u nastavku aktivnosti sa ciljem pronalaženja optimalnih rešenja kroz socijalni dijalog, biće održan sastanak članova Predsedništva SSSS i predsednika samostalnih sindikata sa predstavnicima Ujedinjenih regiona Srbije, koje će predvoditi predsednik Mlađan Dinkić.

Sastanak će biti održan u petak, 4. novembra 2011. godine, u prostorijama SSSS, Trg Nikole Pašića 5, sala na drugom spratu, sa početkom u 11.00 časova, dok će izjave za medije biti u 13.00 časova.

 

2.novembar 2011.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Savez samostalnih sindikata Srbije najoštrije protestuje zbog najnovijeg poskupljenja cena životnih namirnica i energenata, čime je dalje urušen i onako težak položaj zaposlenih i svih građana Srbije.

Uprkos zaključenom Socijalno-ekonomskom sporazumu za 2011. godinu, kojim je Vlada Srbije preuzela i obavezu da obezbedi snabdevanje tržišta po stabilnim cenama najznačajnijim životnim namirnicama i energentima, svakodnevno smo suočeni sa novim poskupljenjima.

Rast cena, posebno osnovnih životnih namirnica, sredstava za higijenu, komunalnih usluga i energenata, armija nezaposlenih, na stotine hiljada  zaposlenih koji ne prima zaradu ili prima zaradu nižu od minimalne i drugi alarmantni pokazatelji, za svoj krajnji rezultat imaju dalji pad životnog standarda i osiromašenje većine stanovništva.

Jer, potrošačke cene u septembru 2011. godine, u odnosu na isti mesec lane, povećane su za oko 10 odsto, dok su cene osnovnih prehrambenih proizvoda povećane i više od 30 odsto.

Savez samostalnih sindikata Srbije još jednom ukazuje na društveno neodgovorno ponašanje vlade, čije su mere pogubne za zaposlene i sve građane Srbije.

Budući da se potpisani Socijalno ekonomski sporazum ne poštuje ni u drugim odredbama, Savez samostalnih sindikata Srbije je spreman da istupi iz tog sporazuma ukoliko vlada ne počne hitno da ispunjava svoje obaveze.

 

2.novembar 2011.

EVROPA "RIBA" SRBIJU ZBOG PUTARA

Samostalni sindikat putara Srbije se, zbog teškog položaja putara u Srbiji, obratio za pomoć Evropskoj federaciji radnika građevinarstva i drveta. Evropska federacija se u vezi s tim obratila komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu, koji se oglasio pismom.

File naglašava da je neophodno da srpske vlasti primenjuju evropske standarde i pravila što pre je moguće. Međutim, primena standarda mora se odnositi i na zaštitu radnika i unapređenje odnosa, kako u oblasti građevinarstva, tako i komunikaciji s vlastima.

opširnije

2.novembar 2011.

Od početka godine ugašeno 10.800 preduzeća, otvoreno duplo manje

POMOR FIRMI TEK SLEDI

Samo za devet meseci ove godine prestalo je da radi 10.800 preduzeća, što je duplo više nego u istom periodu prošle godine. S druge strane, prema podacima APR-a, otvoreno je svega 6.400 firmi, za 15 odsto manje nego 2010.

Izlaz iz situacije u kojoj svaka firma izbrisana iz registra APR-a sa sobom povlači ne mali broj porodica koje ostaju bez primanja i spisak nezaposlenih iz dana u dan sve više produžava, ne vidi se.

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević kaže da ima nekoliko razloga zbog kojih sve više firmi nestaje, ali da najgore tek sledi i da nas iduće godine očekuje opšti pomor preduzeća.

opširnije

2.novembar 2011.

SINDIKATI TRAŽE PONOVNI IZBOR ŠABIĆA

Sindikat pravosuđa Srbije i Sindikat zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti Srbije predlažu da Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije ponovo, a u skladu sa zakonom, poveri mandat poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću.

Smatramo da je Rodoljub Šabić opravdao dato mu poverenje u prethodnom periodu, kao i da je od funkcije poverenika svojim moralnim, stručnim i nesebičnim zalaganjem napravio instituciju koja uživa ogroman ugled i poverenje građana.

S obzirom na to da sindikati u svom radu nailaze na otpore kod poslodavaca prilikom traženja informacije značajne za uspešno sindikalno delovanje i ostvarivanje prava zaposlenih, često smo koristili ovlašćenja poverenika za informacije od javnog značaja koji je za naše zahteve imao sluha i u skladu sa zakonom pomogao da dodjemo do informacija koje su bile neophodne za naš rad.

Izražavamo nadu da su poslanici svesni situacije u kojoj se nalazimo, pa i potrebe postojanja poverenika kakav je Rodoljub Šabić i da neće dozvoliti da se odugovlačenjem postupka za izbor poverenika uskrate prava građana iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, posebno imajući u vidu činjenicu da su izbori na pomolu.

 

1.novembar 2011.

PODRŠKA SAVEZA KOMUNALCIMA

Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije, na sednici 28. oktobra 2011. godine, podržalo je aktivnosti i zahteve Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije, koji traži od Vlade Srbije da Predlog zakona o komunalnim delatnostima povuče iz skupštinske procedure i uputi ga Socijalno ekonomskom savetu na usaglašavanje.

Nedopustivo je da se jedan od najvažnijih zakona, kako za zaposlene u komunalnoj delatnosti, tako i za građane Srbije, uputi u skupštinsku proceduru, bez prethodno održane javne rasprave kako bi se stručna javnost, građanstvo i naročito zaposleni upoznali sa njegovom sadržinom.

Savez očekuje da Vlada Srbije, poštujući odredbe potpisanog Socijalno ekonomskog sporazuma, uvaži zahtev Sindikata, kako radnici ne bi radikalizovali nezadovoljstvo i svoja prava tražili na ulici.

 

1.novembar 2011.

ORBOVIĆ RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA SINDIKATA MAĐARSKE I ŠVEDSKE

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović razgovarao je u Beogradu 28. oktobra s predstavnicima Saveza sindikata Mađarske (MSZOSZ) i LO Švedske.

U razgovoru su razmenjene informacije o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i socijalnoj situaciji, kao i položaju sindikata u uslovima ekonomske krize.

opširnije

31.oktobar 2011.

OD SUTRA NOVA POSKUPLJENJA U SRBIJI

Potrošače u Srbiji od sutra očekuje novi talas poskupljenja - gasa, prehrambenih proizvoda, kućne hemije, grejanja , a u prestonici i gradskog prevoza.

Od 1. novembra gas će poskupeti od 10 do 15 odsto, zbog čega je najavljeno poskupljenje grejanja u mnogim gradovima u Srbiji. Prema proračunima, kubni metar gasa za domaćinstva koja greje "Srbijagas", koštaće posle novembarskog poskupljenja oko 40,82 dinara, umesto dosadašnjih 36 dinara.

Grad Beograd prinuđen je da zbog najnovijeg povećanja cene gasa i povećanja cena mazuta tokom proteklih meseci za preko 50 odsto, koriguje cene toplotne energije, koja će od 1. novembra biti povećana za 7,5 odsto, izjavio je danas član Gradskog veća Goran Aleksić.

To praktično znači da će Beograđani priključeni na daljinski sistem grejanja preko preduzeća "Beogradske elektrane" plaćati 89.95 dinara po metru kvadratnom mesečno, odnosno da će za prosečan stan od 50 kvadrata mesečni račun biti uvećan za oko 300 dinara.

Očekuje se da će poskupljenje gasa prouzrokovati, iako ne u velikoj meri, povećanje cena i drugih industrijskih proizvoda, a stručnjaci su ocenili da će to uticati na povećanje inflacije za 0,3 odsto.

U trgovinama u Srbiji mogu se očekivati nova poskupljenja slatkiša, smrznutog voća i povrća, piva, kiselog mleka, kućne hemije i kozmetike.

Pored toga, žitelje Beograda očekuju i više cene u gradskom prevozu. Cena pojedinačne karte za javni gradski prevoz u Beogradu će od 1. novembra biti viša za 20 odsto i koštaće 60 dinara na trafici, a 120 dinara ako se kupe u vozilu, objavila je gradska informativna služba Beoinfo.

Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida izjavila je da je ta potrošačka organizacija zabrinuta zbog svakog najavljenog poskupljenja, jer je standard građana u Srbiji ionako nizak, plate miruju, a pri tome i dalje veliki broj radnika ostaje bez posla.

"Svako poskupljenje najviše pogađa najsiromašnije", istakla je Vida.

Ona je napomenula da su pre nekoliko godina gotovo sva sela u Vojvodini uvodila gas jer je to bio najjeftiniji i najčistiji vid grejanja da bi se kasnije ispostavilo da je gas skuplji od struje, uglja, drva.

Došli smo u situaciju da su potrošači imali mesečne račune za potrošeni gas i do 14.000 dinara, nisu bili u mogućnosti da ih plate pa su ostajali bez instalacija, pomenula je predsednica CEPS-a. Vida je rekla da ohrabruju najave iz Ministarstva poljoprivrede i trgovine da je u narednom periodu moguće pojeftinjenje mesa, jaja, šećera, ulja, brašna. Prema njenim rečima, u Srbiji čak 41 odsto porodičnog budžeta odlazi za hranu, što pokazuje koliko smo siromašni, jer se u EU za to izdvaja između 17 i 20 procenata kućnog budžeta.

 

31.oktobar 2011.

Svaki osmi radnik nema potpisan ugovor o stalnom zaposlenju

GAZDE ZAPOŠLJAVAJU NA ODREĐENO VREME

Za tri meseca se sastanu, upoznaju i često - rastanu. Poslodavcu je danas, tako makar smatra zakon, toliko dovoljno da vidi da li je izabrao pravog čoveka. Ako se i dalje dvoumi, za procenu ima još najviše devet meseci. Godinu dana je najduži period na koji se radnik može zaposliti na određeno vreme. Statistika kaže da u Srbiji tako radi svaki osmi zaposleni, nešto grublje procene su da ih je i 600.000, a praksa je da razlog nije vrednovanje kvaliteta radnika, već manji troškovi izvesnog „raskida“.

Tokom tri meseca probnog rada, radniku sleduje plata, teče mu staž i ima zdravstveno osiguranje. Njegov otkaz ne košta ništa. Kada se radni odnos produži na najviše godinu dana zaposleni već stiče pravo na regres. I to je dovoljan motiv da gazda, ako priroda posla to dozvoljava, svaka tri meseca menja radnu snagu. Ni godišnja dinamika nije preskupa, ali zato raskidanje posla na neodređeno vreme iz kase preduzeća izvlači hiljade i hiljade dinara otpremnine.

Trenutni način njenog obračuna, međutim, poslodavci vide kao glavni razlog retkog zapošljavanja starijih građana, ali i sve ređeg zaključivanja ugovora na neodređeno vreme. Po važećem zakonu, u slučaju otkaza, radniku sledi naknada obračunata po ukupnim godinama staža. Poslodavci, s druge strane, zahtevaju da u tu sumu uđu samo godine provedene u poslednjoj firmi.

Slovački poslodavci, vođeni istim razlozima kao i naši, nedavno su se izborili za izmene Zakona o radu, i one se smatraju jednom od značajnijih reformi nedavno oborene Vlade. U Slovačkoj tako sada postoji termin „stariji zaposleni“ i za njega probni period može da traje najviše šest meseci. Ugovor na određeno vreme može da se sklopi na najviše tri godine, a najviše tri puta da se obnavlja i produžava.

O izmeni zakona u ovom delu razmišlja i Vlada. Na tapetu bi, međutim, uskoro moglo da se nađe i produžavanje rada na određeno vreme. Fleksibilnije tržište rada je jedan od zahteva Međunarodnog monetarnog fonda, ali i domaćih i stranih investitora. I dok zaposleni strahuju da bi to samo povećalo njihovu nesigurnost i neizvesnost na poslu, poslodavci veruju da bi to povećalo zaposlenost.

Anketa o radnoj snazi Republičkog zavoda za statistiku kaže da u Srbiji na određeno radi 9,7 odsto zaposlenih. Još 1,4 odsto je angažovan u sezonskim poslovima, a 1,3 ima povremeni posao. Ugovori na određeno, prema statistici, ređi su u Beogradu - 7,2 odsto. U Vojvodini je ovako angažovano čak 13,5 odsto radnika. Gledano po uzrastu, ograničeni ugovor je najzastupljeniji među populacijom između 15 i 24 godine - 28,5 odsto.

 

28.oktobar 2011.

SAOPŠTENJE SA SEDNICE VEĆA

Svet rada je ponižen i osiromašen. Dugogodišnja privredna stagnacija i ekonomska kriza, brutalna privatizacija i nemoć vlasti da izvede zemlju iz krize dovele su radnike u Srbiji u najteži položaj u njegovoj istoriji. U takvim uslovima ni socijalni dijalog ni protesti nisu dali očekivane rezultate.

Nezadovoljan svojim uticajem i položajem sveta rada, u nemogućnosti da kroz institucije sistema u redovnom dijalogu utiče na poboljšanje položaja, zaštitu interesa i realizaciju svojih zahteva, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) najavio je promene u strategiji svog delovanja.

 Na sednici, održanoj 28.10.2011., Veće SSSS donelo je odluku da, uporedo sa ostvarivanjem programskih ciljeva i zadataka i nastavkom unutrašnjih reformi, jača svoju poziciju u društvu kako bi efikasnije bili ostvareni zahtevi zaposlenih i članova sindikata, zaustavljen pad standarda, tendencija umanjenja osnovnih prava i rast broja nezaposlenih.

Ne odričući se osnovnih metoda sindikalne borbe, SSSS će se u narednom periodu opredeliti za model delovanja i mogući vid saradnje koji će doprineti da se preduprede negativne posledice ekonomskog zastajanja, a osnovni ciljevi sindikata i interesi zaposlenih budu realizovani.

Budući da se potpisani Socijalno ekonomski sporazum ne poštuje, Veće je, takođe, donelo odluku da ovlasti članove Socijalno ekonomskog saveta da SSSS istupi iz tog sporazuma ukoliko vlada ne ispoštuje svoje obaveze iz Sporazuma i ne budu potpisani već usaglašeni granski kolektivni ugovori. 

Osnovni zahtevi Saveza samostalnih sindikata Srbije ostaju brži privredni razvoj, otvaranje novih radnih mesta, rast zarada i njihova redovna isplata, zaključivanje granskih kolektivnih ugovora, kao i njihovo poštovanje, redovna uplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, preispitivanje svih spornih privatizacija, krivična odgovornost za sve oblike korupcije, kriminala i zloupotreba, usaglašavanje zakona na Socijalno ekonomskom savetu, kao i ostale mere ekonomske politike kako bi negativne efekte ekonomske krize podjednako snosili svi, a ne samo radnici i penzioneri.

 

28.oktobar 2011.

SINDIKATI: POVUĆI PREDLOG ZAKONA O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA

Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije i Granski sindikat javnih, saobraćajnih I komunalnih delatnosti "Nezavisnost" zatražili su da Vlada Srbije povuče iz skupštinske procedure Predlog zakona o komunalnim delatnostima.

Ta dva sindikata su u zajedničkom saopštenju ukazala da nisu učestovala u pripremi Predloga zakona o komunalnim delatnostima, niti se o njemu izjašnjavao Socijalno-ekonomski savet.

"Nedopustivo je da se jedan od najvažnijih zakona, kako za zaposlene u komunalnoj delatnosti, tako i za građane Srbije, na osnovu telefonske sednice Vlade Srbije uputi u skupštinsku proceduru, bez prethodno održane javne rasprave kako bi se stručna javnost, građanstvo i naročito zaposleni upoznali sa njegovom sadržinom", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je Vlada Srbije "još jednom poslala poruku sindikatima da joj nije važan položaj 53.000 zaposlenih u komunalnim delatnostima, ali i svih građana - korisnika usluga komunalnih preduzeća".

Sindikati su najavili da će, ukoliko Predlog zakona o komunalnim delatnostima ne bude povučen iz skupštinske procedure, organizovati prikupljanje potpisa građana koji podržavaju njihove stavove i pripremiti proteste i štrajkove.

U Predlogu zakona o komunalnim delatnostima, koji je Vlada Srbije usvojila 14. oktobra, navedno je da je on upućen na usvajanje po hitnom postupku kako bi Srbija ispunila uslove evrointegracija i pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

U Srbiji 357 preduzeća obavlja komunalne delatnosti, a 126 preduzeća su gradovi i opštine osnovali za obavljanje stambene delatnosti i uređenje građevinskog zemljišta.

 

28.oktobar 2011.

SASTANAK PREDSTAVNIKA SINDIKATA I MINISTRA ZDRAVLJA

Predstavnici reprezentativnih sindikata zdravstva sastaće se u ministarstvu zdravlja sa resornim ministrom Zoranom Stankovićem, kako bi razmotrili zahteve sindikata među kojima je povećanje zarada u zdravstvu.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Zoran Savić rekao je da će sastanak početi u 13 časova i da su pozvani i predstavnici druga dva reprezentativna sindikata - Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" i Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije.

Članovi Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije protestovali su pre dva dana u centru Beograda, zahtevajući između ostalog povećanje zarada tako da prosečna plata u zdravstvu bude u vrednosti prosečne potrošačke korpe. Predstavnici tog sindikata su tada svoje zahteve predali na pisarnici Vlade Srbije, gde im je rečeno da nema ko s njima da razgovara i da će ih u petak primiti ministar zdravlja Zoran Stanković.

Prema rečima Savića, u Ministarstvu zdravlja je potvrđeno da će taj sastanak biti održan danas, a sindikat će nakon toga odlučiti šta će dalje preduzeti.

Zahtevi tog sindikata su i da se iz skupštinske procedure povuče zakon o izmenama i dopunama zakona o platama u državnim organima i javnim službama, da se poštuje Socijalno-ekonomski sporazum i da se Socijalno-ekonomski savet izjasni o propisima koji utiču na materijalno-socijalni položaj zaposlenih. Sindikat traži i zaštitu prava zaposlenih na dostojanstven stručan rad i građana da budu lečeni po pravilima struke, kao i potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu u Srbiji.

 

27.oktobar 2011.

Ministar Ćirić razgovarao s predstavnicima SSSS

BEZ PRIVATIZACIJE „PO SVAKU CENU“ I ZAUSTAVITI OTPUŠTANJA

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije razgovarali su s ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Nebojšom Ćirićem i njegovim saradnicima o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i problemima u privredi.

Na sastanku u prostorijama Saveza, kojem su prisustvovali i predsednik SSSS Ljubisav Orbović i predsednici industrijskih sindikata, javnog sektora i uslužnih delatnosti, kao i predsednici sindikata pojedinih preduzeća, najviše se razgovaralo o privatizaciji i očuvanju radnih mesta u vreme ekonomske krize.

Ministar Ćirić je rekao da će do kraja mandata ove vlade biti privatizovana samo ona preduzeća koja imaju strateškog partnera, dok će za ostale firme biti pronađeno odgovarajuće rešenje, uz subvencije države i druge vidove pomoći, kako bi se zaustavilo otpuštanje radnika. U privatizaciju preostalih društvenih preduzeća "neće se ići po svaku cenu", već u dogovoru sa poznatim kupcem ili strateškim partnerom.

On je obećao da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti dijalog sa sindikatima, pogotovo oko problema koji se javljaju oko velikog broja raskinutih ugovora o  privatizaciji zbog nepoštovanja obaveza kupaca.

U budžetu Srbije za 2012. godinu biće predviđen novac za pomoć privredi, ali ne i za isplate zarada, već za nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mesta, naglasio je ministar ekonomije.

I predsednik Orbović je ukazao da je trenutno najveći problem u preduzećima u kojima je raskinut ugovor o privatizaciji, a njih je, od ukupnog broja privatizovanih firmi, čak oko 30 odsto.

On je kazao da je Sindikat zainteresovan da se u vreme krize radnici ne otpuštaju i da firme u kojima su raskinuti ugovori o privatizaciji nastave da rade.

Vlada Srbije bi na današnoj sednici, prema rečima Ćirića, trebalo da donese uredbu kojom se rok plaćanja obaveza države ograničava na 60 dana.  Tom uredbom će u roku od 60 dana biti reprogramirane sadašnje obaveze države koje iznose oko 10 milijardi dinara, od kojih četiri predstavljaju obaveze prema privatnom sektoru.

Predsednici granskih sindikata predočili su ministru Ćiriću pojedinačne probleme preduzeća u njihovim sektorima, zatraživši od njega da kao ministar ekonomije i član vlade učini sve da im pomogne, kako bi ona uspešno radila, a radnici redovno primali zarade.

 

26.oktobar 2011.

Ministar Ćirić sutra u Savezu

RAZGOVORI O PROBLEMIMA U PRIVREDI

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije razgovaraće s ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Nebojšom Ćirićem o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i problemima u privredi.

Razgovorima će u ime Saveza prisustvovati predsednik SSSS Ljubisav Orbović i predsednici industrijskih sindikata. 

Sastanak će biti održan u četvrtak, 27.oktobra 2011. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Beograd, Trg Nikole Pašića 5, salon na III spratu, sa početkom u  11 časova.

Snimateljima i fotoreporterima biće omogućeno snimanje početka sastanka, dok će izjave za novinare biti u 13 časova.

 

25.oktobar 2011.

PROTEST ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI

Članovi sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije okupili su se danas ispred vlade Srbije zahtevajući poboljšanje materijalnog položaja predstavnika te struke.

Predsednik tog sindikata Zoran Savić rekao je novinarima da su svoje zahteve predali na pisarnici vlade, a da će ih u petak, 28. oktobra, primiti ministar zdravlja Zoran Stanković sa kojim će razgovarati o njihovim zahtevima.

Nakon toga republički Odbor sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti održaće sednicu na kojoj će razmotriti kako će dalje postupati, dodao je Savić.

Zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti traže povećanje cene rada u toj delatnosti, odnosno da minimalna zarada bude jednaka prosečnoj potrošačkoj korpi, rekao je Savić, dodavši da se današnjem protestu odazvalo od 1.500 do 2.000 predstavnika tih sindikata kako u Beogradu, tako i u nekoliko gradova Srbije.

Njihovi zahtevi se odnose i na povlačenje predloga izmena i dopuna Zakona o platama u državnim organima i javnim službama iz skupštinske procedure, dok ne bude upućen Socijalno-ekonomskom savetu na razmatranje.

 

25.oktobar 2011.

100.000 radnika ne dobija regres ni topli obrok

ZAMRZNUT I TOPLI OBROK

Novac za topli obrok u Srbiji ne prima najmanje 100.000 radnika, ali i među onima kojima je ova stavka uračunata u platnu listu rasponi se kreću od 100 pa do 10.000 dinara mesečno.

Iako je isplata toplog obroka i regresa obavezna, u Zakonu o radu nije navedeno koji su to najmanji zagarantovani iznosi, pa se o krajnjoj cifri dogovaraju sindikati i poslodavci unutar svog kolektiva.

 Poslodavci koji ne isplaćuju plate ili to čine simbolično i neredovno, sigurno ne plaćaju ni regres ni topli obrok. Ipak, u većini slučajeva to nije praksa, objašnjava potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Dragan Zarubica.

Pre ekonomske krize je, Opštim kolektivnim ugovorom, čak bilo predviđeno da najmanji iznos toplog obroka bude 20 odsto prosečne republičke zarade, ali je ova odredba ubrzo „zamrznuta“.

Iznos za topli obrok ugrađen je u koeficijent zarade za sve zaposlene u državnoj upravi, administraciji, prosveti, zdravstvu... Za poljoprivredu, građevinsku, prehrambenu i duvansku je dogovoreno da je donji limit 20 odsto “minimalca ».

« Većina zaposlenih prima oko 3.600 dinara mesečno, odnosno raspolaže sa oko 180 dinara dnevno što je relativno pristojno », kazao je Zarubica, dodavši da mnoge velike kompanije, kao što su „Delta“, „Duvanska industrija“, „Knjaz Miloš“, uplaćuju i mnogo više.

Poslodavci, međutim, kažu da se sa iznosima toplih obroka uglavnom kalkuliše.

« Ranije oni nisu bili oporezovani, pa su mnogi poslodavci bili široke ruke jer su zapravo kroz tu formu isplaćivali zarade ». rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Onda im je, prema njegovim rečima, država doskočila, pa je i regres i topli obrok „ugradila“ u platu i na njih ubire i poreze i doprinose.

Planiramo da podnesemo inicijativu vladi da se topli obrok i regres izuzmu od oporezivanja jer, kako kažu, „nije pošteno da država i na tome zarađuje“.

 

25.oktobar 2011.

STEČAJ U 2.099 FIRMI

U Srbiji je u stečaju 2.099 preduzeća. Ovaj broj uvećava se iz dana u dan, a samo ove godine 8.893 firme, čiji su računi u neprekidnoj blokadi dve godine, stekle su i uslov za odlazak u automatski stečaj. Nad nekima od njih već je pokrenut i okončan ovaj postupak, dok su se kod nekih odazvali poverioci koji žele da, kroz redovan stečajni postupak, naplate deo potraživanja.

Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, prosečno vreme trajanja stečaja u Srbiji je 21 mesec. Zvuči neverovatno da još traju postupci stečaja pokrenuti pre više od 15 godina. Takav je, na primer, stečaj beogradskog preduzeća „Sportsman kompani“, pokrenut još februara 1996. godine, po starom zakonu.

Stečajni postupci vode se pred nadležnim privrednim sudovima. Broj pokrenutih postupaka je 3.485, dok je okončanih 1.117. Postupci su obustavljeni u 269 slučajeva. Najveći broj predmeta, ukupno 867 na dan 1. oktobar, vodi se pred Privrednim sudom u Beogradu. Sledi sud u Valjevu sa 307 stečajeva, dok se najmanje, ukupno 106 postupaka, vodi kod nadležnog suda u Sremskoj Mitrovici.

 

24.oktobar 2011.

Intervju Slavice Savić za Tanjug

FOND PIO MORA PRESTATI DA BUDE "PROTOCNI BOJLER"

Fond za Penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) funkcioniše bez problema i ne treba širiti psihozu među penzionerima da za nekoliko meseci neće moći da se isplaćuju penzije, izjavila je zamenica predsednika Upravnog odbora (UO) Fonda Slavica Savić.

"Penzije nisu u opasnosti, država je garant, ona dotira penzije, ali ono što je problem jeste da, zbog celokupne situacije, ekonomske krize koja će doći, opšte nezaposlenosti, siromaštva, sive ekonomije, Fond dugoročno posmatrano može biti u problemu", rekla je u intervjuu Tanjugu Savić.

Ona je navela da pomenuti problem treba ozbiljno rešavati, "ne samo novinskim člancima, odgovornim ili neodgovornim izjavama",  već opštim konsenzusom svih činilaca u društvu, o tome šta treba odmah preduzeti.

opširnije

21.oktobar 2011.

PROTESTI NA SVE STRANE

Studenti univerziteta u Srbiji, policijski sindikati, zdravstveni I socijalni radnici, štampari, putari i osobe s invaliditetom protestovali su juče na ulicama srpskih gradova, nezadovoljni svojim statusom i materijalnim stanjem.

Oko hiljadu studenata više fakulteta prošetalo je centralnim beogradskim ulicama, zahtevajući novu upisnu politiku. Akademci su sa Platoa kod Filozofskog fakulteta, uz povike „Hoćemo na budžet“ i „Dole školarine“, došli do zgrade Ministarstva prosvete, gde je studentska delegacija primljena na razgovore. Prethodno su pročitani zahtevi, u kojima se traži da svi studenti koji ostvare 48 bodova ostanu na budžetu, da apsolventske rokove imaju svakog meseca i da počnu pregovori o izmenama i dopunama Zakona o visokom školstvu, u cilju korigovanja školarina.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije održao je juče ispred zgrade vlade protest upozorenja i najavio veliki protest za 25. oktobar na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

opširnije

21.oktobar 2011.

SAVEZ PODRŽAVA ZAHTEVE ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI

Savez samostalnih sindikata Srbije podržava opravdane zahteve Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i poziva Vladu Srbije da, poštujući principe socijalnog dijaloga, pronađe rešenje za probleme zaposlenih u ovoj za državu i njene građane veoma važnoj delatnosti.

  Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije je s pravom nezadovoljan zbog niskih plata, loših uslova rada i ignorantskog odnosa vlade prema članstvu tog sindikata.

Zato je juče održao javnu sednicu ispred zgrade Vlade Srbije i, uručivši svoje zahteve premijeru, najavio protest za 25. oktobar na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Javna sednica je samo simbolično upozorenje, a Sindikat će radikalizovati svoje nezadovoljstvo ukoliko vlada ne usvoji njihove zahteve.

Taj sindikat traži povećanje zarada, povlačenje iz skupštinske procedure Zakona o izmenama i dopunama Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, poštovanje Socijalno ekonomskog sporazuma, doslednu primenu potpisanih kolektivnih ugovora i potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu.

Savez samostalnih sindikata Srbije poziva predsednika Vlade Srbije i nadležne ministre da se što pre sastanu s predstavnicima Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, kako bi se u neposrednom razgovoru pronašli rešenje za probleme zaposlenih u toj oblasti.

 

19.oktobar 2011.

SVAKI DESETI SIROMAŠAN

U Srbiji živi 9,2 odsto siromašnih građana, a najugroženiji su stanovnici ruralnih područja, izjavila je pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Suzana Paunović povodom 17. oktobra - Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

Svaki deseti građanin u Srbiji živi sa manje od 8.544 dinara mesečno.

Za razliku od perioda od 2006. do 2008. kada je broj siromašnih opao, tokom 2009. i 2010. godine, pre svega zbog ekonomske krize, njihov broj je porastao, pa je tako 2009. 6,9 odsto bilo siromašnih, a godinu dana kasnije 9,2 odsto, rekla je Paunovićeva. Međutim, ohrabruje nezvaničan podatak da će ova 2011. godina označiti stagnaciju u daljem razvoju siromaštva, dodala je ona.

Siromaštvom su mnogo više pogođeni stanovnici ruralnih nego gradskih područja, i to uglavnom petočlana i šestočlana domaćinstva, ljudi sa osnovnim ili bez obrazovanja, nezaposleni i oni koji nisu radno aktivni, navela je Paunovićeva.

Najviše je ugroženo stanovništvo centralne Srbije, jer čak 12 odsto stanovnika na tom području živi ispod linije apsolutnog siromaštva, dok je Beograd u boljoj poziciji, kao i Vojvodina sa 6,8 odsto siromašnih.

 

18.oktobar 2011.

Razgovori SSSS i LDP-a

PRIORITETNI CILJ VLADAVINA PRAVA I STRATEGIJA RAZVOJA

Savez samostalnih sindikata Srbije i Liberalno demokratska partija složili su se da je priroritetni cilj Srbije uspostavljanje reda u državi i njenim institucijama, vladavina prava i jasna strategija razvoja Srbije.

Uprkos postojanju razlika, najveći sindikat u Srbiji i ta stranka su zaključili da Srbija treba da bude pravna država, što za članstvo sindikata znači poštovanje zakona,  kolektivnih ugovora, redovna isplata zarada i doprinosa.

Na sastanku članova Predsedništva SSSS I predsednika samostalnih sindikata sa predstavnicima LDP-a, ukazano je da je, uz neophodnost sveobuhvatnih reformi, potrebno zaustaviti otpuštanja, pokrenuti proizvodnju i omogućiti otvaranje novih radnih mesta, što se može postići kroz razgovore reprezentativnih sindikata, reprezentativnih poslodavaca i države.

opširnije

18.oktobar 2011.

SSSS uputio pismo Cvetkoviću i Dačiću

PRONAĆI HITNO REŠENJE ZA ZAPOSLENE U PUTNOJ PRIVREDI

Savez samostalnih sindikata Srbije uputio je pismo predsedniku Vlade Srbije i ministru unutrašnjih poslova u kojem zahteva da se hitno reši problem zaposlenih u putnoj privredi, koji već mesecima protestuju tražeći isplatu zarada i da im se omogući da rade.

opširnije

18.oktobar 2011.

Iako širom sveta demonstriraju

APATIJA PONOVO ZAVLADALA SRBIJOM

I dok širom sveta od SAD, do Nemačke i Italije prethodnih dana stotine hiljada ljudi demonstrira zbog posledica ekonomske krize koje se, smatraju protestanti, nepravedno svaljuju na leđa najsiromašnijih, kod nas sasvim druga priča. Ljudi su ovih dana u Srbiji više zabrinuti za živote pasa lutalica nego za svoje, a razlog za to jeste taj što je ovaj narod posle duge, iscrpljujuće borbe za stalne promene koje nisu donele neki vidljiv boljitak, ponovo zapao u apatiju.

Da je za nedostatak bunta među Srbima ovih dana kriva apatija mišljenje je potpredsednika Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Milorada Mijatovića. On kaže da je kriza duboko zagazila i u Srbiju i da će tek da se oseti, ali da ljudi ovde uvek čekaju da neko drugi uradi nešto umesto njih.

“Moramo da izađemo na ulice i tražimo pravo, kod nas su plate najmanje u okruženju, ali čim se ne bunimo to znači da nam je dobro. Ljudi se plaše da ne izgube i ono malo radnih mesta što je ostalo”, smatra Mijatović.

On tvrdi da sindikati u Srbiji mogu da pomognu, ali da nemaju toliku snagu kao sindikati u razvijenim zemljama.

„Treba svi da se uključe, a sindikati su tu da pomognu čim se stvore uslovi za to“, kaže Mijatović. Stvaranje uslova, podrazumeva, napominje on, da narod shvati da mora da se pobuni, a ne da ćuti, jer to znači da prihvata sve ono što mu se dešava.

 

18.oktobar 2011.

U SRBIJI NEZAPOSLENOST POVEĆANA ZA 1,2 ODSTO

Zvanična statistika je procenila da je ukupan broj zaposlenih u Srbiji, krajem avgusta, iznosio 1,75 miliona i u poređenju sa istim mesecom prethodne godine smanjen je za 1,2 odsto, objavljeno je u najnovijem izdanju biltena Privredne komore Srbije "Konjunkturni trendovi Srbije."

U odnosu na jul broj zaposlenih je smanjen za 541. Od ukupnog broja zaposlenih, kod privatnih preduzetnika je zaposleno 405.476, dok je preostalih 1,35 miliona ljudi bilo zaposleno u okviru preduzeća i u administrativnim delatnostima.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, nezaposlenih na kraju septembra ukupno je bilo 745.956, što je za 0,4 odsto manje u odnosu na prethodni mesec. U poređenju sa istim mesecom prošle godine, ukupan broj nezaposlenih povećan je za tri odsto.

I pored kontinuiranog smanjivanja nezaposlenosti u prethodna četiri meseca, septembarska stopa registrovane nezaposlenosti je još na visokom nivou od 27, 34 odsto.

 

17.oktobar 2011.

PUTARI PONOVO NAJAVLJUJU PROTEST

Radnici preduzeća za puteve Nibens grupe - "Niš", "Vranje", "Kragujevac", "Beograd" i "Vojvodinaput-Bačkaput" protestovaće sutra ispred Vlade Srbije u Beogradu i zatražiti da se obezbedi opstanak tih firmi.

Protest će početi ispred vlade u 11 časova, a pre toga će se radnici okupiti kod zgrade "Puteva Srbije" odakle će krenuti prema vladi.

Ovaj protest za razliku od prethodnih trajaće sve dok se ne nađe rešenje za opstanak ovih pet preduzeća i radnih mesta u njima, poručili su iz tog sindikata.

Radnici zahtevaju od premijera Mirka Cvetkovića da se tim preduzećima odblokiraju računi, isplate zaostale zarade, konvertuje potraživanje banaka u kapital preduzeća i obezbedi kontinuitet rada.

Ukoliko se ovi zahtevi ne ispune, Sindikat će tražiti ostavku direktora “Puteva Srbije” i ministra za infrastrukturu i energetiku.

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije podržalo je proteste I zahteve tog sindikata, koji imaju za cilj poboljšanje materijalnog I socijalnog položaja zaposlenih I ostvarivanje svih prava iz radnog odnosa.

 

17.oktobar 2011.

Nastavljaju se razgovori SSSS sa parlamentarnim strankama

LIBERALI O MERAMA ZA IZLAZAK IZ KRIZE

Savez samostalnih sindikata Srbije redovno prati privrednu situaciju i položaj i standard građana Srbije. Zabrinuti zbog problema koji se umnožavaju, ali i najave drugog talasa svetske ekonomske krize i njenih posledica, na sednici Predsedništva je odlučeno da se organizuju stručni skupovi i razgovori sa parlamentarnim strankama, kako bi se zaposleni upoznali sa rešenjima koje predlažu u cilju prevazilaženja problema i poboljšanja položaja zaposlenih i svih građana Srbije.

Tim povodom, u nastavku aktivnosti sa ciljem pronalaženja optimalnih rešenja kroz socijalni dijalog, biće održan sastanak članova Predsedništva SSSS i predsednika samostalnih sindikata sa  predstavnicima Liberalno – demokratske partije, koje će predvoditi predsednik Čedomir Jovanović.

Sastanak će biti održan u utorak, 18. oktobra 2011. godine, u prostorijama SSSS, Trg Nikole Pašića 5, sala na II spratu, sa početkom u 11.00 časova, dok će konferencija za novinare početi u 12,30 sati.

 

14.oktobar 2011.

KO SE BOJI SINDIKATA?

Nagoveštaj Saveza samostalnih sindikata Srbije da bi mogao više da se uključi u politički život ustalasao je domaću javnost i „sindikalne eksperte“ koji su se ozbiljno zabrinuli za opstanak sindikalizma u našoj zemlji i budući materijalni i socijalni položaj radnika.

Ko će štititi prava zaposlenih ako sindikat postane politička partija ili pokret – zapitali su se radnički dušebrižnici, priznavši nehatno da to jedino istinski čini sindikat.

Tako su pravom hajkom na SSSS ustvari napali, po ko zna koji put, one najranjivije  - radnike, čija se prava, u proteklih desetak godina, smišljeno i tendenciozno umanjuju.

Aktivnosti sindikata su isključivo u cilju poboljšanja položaja zaposlenih i drugih građana. Sindikat je jedini koji se istinski bori za njihove interese i koji je impulsivna snaga svesnog radništva u smeru progresa.

Međutim, uprkos velikom angažovanju, sindikati u Srbiji nemaju dovoljnu snagu i ne uspevaju da ostvare uticaj na procese donošenja odluka u zemlji i tako spreče eroziju životnog standarda radništva.

Zato je SSSS, umesto da bude pasivni posmatrač u brutalnoj privatizaciji i nemoći države da izvede zemlju iz krize, izrazio spremnost da se aktivno uključi u rešavanje problema. Jer, sindikati imaju i pravo i potrebu da učestvuju u političkom životu zemlje. To je i u skladu sa njihovom tradicijom i potrebama članstva, ali i u skladu sa trenutkom u kome živimo.

Ideja o aktivnijem političkom angažovanju nije potekla od rukovodstva SSSS, već od članstva koje je shvatilo da je to način da se efikasnije dođe do rezultata. Jer, pravo svake individue da se suprotstavi ugnjetavanju i eksploataciji ne može biti oduzeto. Pravo pojedinca koji protestuje i buni se protiv svih - ostaje neotuđivo. Uostalom, politički su se aktivirali i penzioneri, dok i poslodavci najavljuju aktivniji ulazak u politiku.

Ne treba zaboraviti da je sindikat organska ćelija celokupnog društva. Danas je on sinonim borbe sindikaliste i zahteva radništva protiv poslodavaca. U budućnosti će biti osnova na kojoj će normalno društvo biti izgrađeno, kada bude oslobođeno od eksploatacije i ugnjetavanja.

Informativna služba

Saveza samostalnih sindikata Srbije

 

13.oktobar 2011.

ZAPOŠLJAVANJE: TEŽAK IZLAZ IZ SIVE ZONE

Poslodavci u Srbiji nisu se u velikoj meri odazvali ponudi države da prijave radnike koji rade „na crno“ ili zaposle nove, a istovremeno uštede novac na ime poreza i doprinosa.

Iz Poreske uprave Srbije su saopštili da je od 21. maja do 1. septembra zaposleno  svega 3.884 nova radnika u skladu sa državnom uredbom o podsticanju zapošljavanja. O kolikom je broju reč najbolje govori podatak da su procene da u Srbiji „na crno“ radi od 500.000 do milion ljudi, dok zvanično zaposlenih ima 1,8 miliona.

Prema podacima Ministarstva finansija, za osam meseci ove godine bez posla je ostalo 60.771 osoba, što je pad ukupne zaposlenosti za 3,3 odsto.

Zabeležen je veći pad broja privatnih preduzetnika i zaposlenih kod njih, za čak 11,2 odsto, u odnosu na zaposlene u preduzećima, ustanovama i organizacijama. Takođe, beleži se i blago povećanje broja nezaposlenih od januara do kraja avgusta 2011., navodi se u jesenjoj analizi privrednih kretanja Ministarstva finansija.

Inače, država je u ovoj godini, za realizaciju programa, mera i finansiranje akcionih planova zapošljavanja, predvidela ukupno 5,35 milijardi dinara. Vlada Srbije je u maju usvojila mere kako bi podstakla novo zapošljavanje. Njima su predviđene okakšice za sve koji zaposle nove radnike ili prebace one koji rade “na crno” u legalne tokove. Tako je predviđeno da za novozaposlene poslodavac uopšte ne plaća doprinose za PIO i 30 odsto obračunatog poreza na zarade. Ako je, međutim, novozaposleni mlađi od 30 ili stariji od 45, porez za zaradu i doprinos za PIO uopšte se neće plaćati. I sve to traje godinu dana od momenta novog zapošljavanja.

 

13.oktobar 2011.

Tragedije u sektoru građevine

OSUĐENO SVEGA 15 ODSTO ODGOVORNIH

U Srbiji godišnje na radnom mestu pogine u proseku 40 ljudi, a svega 15 odsto odgovornih za pogibije tih radnika dosad je osuđeno, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva i IGM Srbije Duško Vuković.

On je precizirao da se polovina tragedija na radnom mestu desi upravo u građevinskom sektoru i da je uprkos tome što se ove godine gradilo manje nego lane, broj poginulih na gradilištima ili u krugu fabrike bio veći.

Od početka ove godine samo u sektoru građevine poginulo je 16 radnika i to je više nego u istom periodu prošle godine, napominje Vuković.

Veliki je problem, naglašava on, što je pravosuđe dosad rešilo tek 15 odsto slučajeva i što dozvoljava da pojedinci odgovorni za smrt radnika nikada ne dobiju kaznu zbog zastarelosti slučaja.

Zbog toga je taj sindikat pisao Ministarstvu rada ne bi li se to promenilo, ali očigledno da to nije pomoglo. Vuković je kazao i da velike firme mnogo više polažu računa na bezbednost na radu nego neke manje.

“Možda smo mislili da će mala i srednja preduzeća da vode više računa o tome, ali ispostavilo se da, uglavnom, velike firme obezbeđuju svoje radnike, a da male ne obraćaju pažnju dovoljno”, ukazao je Vuković.

Poslednji primer, kada su radeći na sanaciji klizišta u Zemunu poginula četvorica radnika, prema rečima Vukovića, to i pokazuje.

U Zemunu se desilo da je mala firma sa 25 zaposlenih uposlila podizvođače sa sedam zaposlenih koji rade “na crno” i u takvim slučajevima se dese nezgode. Firme koje tako posluju, smatra Vuković, ne treba ni da rade. Pravdanje finansijskom krizom i nedostatkom novca, ističe, nije dovoljno dobar razlog. On smatra da su poslodavci ti koji treba da obezbede radnicima uslove, da nadgledaju šta rade i kako, da ih kažnjavaju i otpuštaju s posla, ukoliko se ne pridržavaju pravila o bezbednosti na radu.

 

13.oktobar 2011.

Mladi u Srbiji

ČIM DIPLOMIRAJU ODMAH EMIGRIRAJU

Srbija je na drugom mestu u svetu po broju odlazaka mladih, odnosno odlivu mozgova, objavila je početkom ove godine Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Te podatke iznela je zamenica direktora ove organizacije u Srbiji Merilin Šmit, napominjući da je po odlivu mozgova od Srbije gora samo afrička država Gvineja Bisao.

opširnije

12.oktobar 2011.

RADNICI TAKOVA NECE U NOVOOSNOVANO PREDUZEĆE

Oko stotinu radnika Kompanije Svislajon-Takovo u Gornjem Milanovcu nije prihvatilo predlog poslovodstva da sporazumno raskinu radni odnos.

Radnici nisu prihvatili predlog da pređu u novoosnovano preduzeće Usluge. Oni zahtevaju da, umesto toga, budu proglašeni za tehnološki višak i da im se za svaku godinu radnog staža isplati po 27.000 dinara, ali rukovodstvo to nije prihvatilo.

Kako je izjavio predsednik Samostalnog sindikata tog preduzeća Milojko Živanović, ova ponuda nije u skladu sa zakonom, jer poslodavac ima pravo da radnicima koji ostaju bez posla predloži druga rešenja, a njihova je stvar da li će to i prihvatiti.

Radnicima je ponuđen posao u novom profitnom centru, koji treba da pruža usluge za Kompaniju, ali oni, poučeni ranijim iskustvima, strahuju da li će biti poštovan Granski kolektivni ugovor od marta ove godine, kada su mnogi ostali bez posla i bez ikakve novčane nadoknade.

Od 2003. godine, kada je Rodoljub Drašković, vlasnik kompanije Svislajon postao većinski vlasnik PIK Takovo, bez posla je ostalo oko 3.400 radnika. Od 4.300 tada zaposlenih, posle privatizacije u fabrici je ostalo manje od 900, a prema nekim informacijama, spremljeni su spiskovi za otpuštanje još oko stotinu radnika.

 

12.oktobar 2011.

RADNICI SAJMA: DA SE ČUJE NAŠ GLAS

Predsednik Samostalnog sindikata Beogradskog sajma Mitar Kostić kaže da zaposleni nemaju ništa protiv rešavanja statusa Sajma, ali da traže da budu uključeni.

"Tražimo da učestvujemo u pregovorima oko dalje transformacije Beogradskog sajma", istakao je Kostić, koji je i predsednik Sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva Srbije.

Kostić je naglasio da su zaposleni za svaku vrstu dogovora i saradnju, ali su protiv toga da o planovima za transformaciju vlasništva Beogradskog sajma saznaju preko medija.

"Privredna komora Srbije je sama iznela u javnost da će država njima dati 49 odsto kapitala Sajma, nas niko nije obavestio. Grad Beograd i Agencija za privatizaciju se ne oglašavaju, čujemo samo komoru”, tvrdi Kostić.

Prema njegovim rečima, preduzeće Beogradski sajam, koje je 100 odsto u društvenom vlasništvu, ne može biti "poklonjeno, bez licitacije i javnog tendera". Kostić je naglasio da ta firma sa 226 zaposlenih godinama posluje bez gubitaka, nema dugovanja i redovno izmiruje obaveze prema državi, ima izuzetno kvalitetan kolektivni ugovor, kao i socijalni program koji je Agencija za privatizaciju prihvatila.

"Ne dozvoljavamo da Sajam ode bilo kako, pa da posle dođe do raspada ili prodaje", naglasio je on, dodavši da ih posle neuspele privatizacije Sajma u avgustu 2009. "niko ne informiše niti im se obraća".

On je ponovio da su radnici, okupljeni u tri sindikata, spremni na saradnju sa Gradom, državom, Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, "pa čak i PKS", ali žele da se i oni pitaju o statusu preduzeća.

 

12.oktobar 2011.

Sindikat pravosuđa Srbije i Ministarstvo pravde potpisali Protokol

POBOLJŠANJE MATERIJALNOG POLOŽAJA ZAPOSLENIH

Sindikat pravosuđa Srbije i Ministarstvo pravde potpisali su posle višemesečnih pregovora Protokol o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih.

Prema dogovoru, nakon usvajanja rebalansa budžeta, najkasnije do 30. novembra ove godine, zaposlenima u pravosudnim organima biće isplaćene jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu, dok će se pregovori o platama nastaviti u toku sledeće godine.

opširnije

11.oktobar 2011.

NA GRADILIŠTIMA NAJVIŠE RADE „NA CRNO”

Najveći broj neprijavljenih radnika angažovan je u privatnom sektoru i to pre svega u građevinarstvu.

U ukupnoj zaposlenosti siva ekonomija učestvuje sa 20 odsto. Najviše neprijavljenih je na gradilištima.

Petina radno angažovanog stanovništva u privatnom sektoru radi u sivoj ekonomiji, ali se taj broj smanjio u protekle tri godine, izjavila je pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Radmila Bukumirić Katić.

Prema poslednjim podacima iz Ankete o radnoj snazi, učešće sive ekonomije u ukupnoj zaposlenosti je 19,9 odsto, što je manji procenat nego 2007, kada je iznosio 35 odsto. Rad na crno isključivo je vezan za privatni sektor i najviše ga ima u građevinarstvu, ugostiteljstvu i turizmu, a sve više i u malim i srednjim preduzećima.

Pomoćnica ministra je rekla i da inspekcijske kontrole ukazuju da je smanjen broj radnika na crno, jer je 2007. u kontroli preduzeća utvrđeno oko 30.000 neprijavljenih radnika, dok ih je prošle godine otkriveno oko 5.000.

 

7.oktobar 2011.

SSSS OBELEŽIO SVETSKI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA

 

Savez samostalnih sindikata Srbije je različitim manifestacijama širom Srbije, obeležio Svetski dan za dostojanstven rad - 7. oktobar.

U Subotici, Pančevu, Novom Sadu, Staroj Pazovi i Soko banji  održane su ulične akcije, tokom kojih su deljeni propagandni materijali. Održana je  konferencija za novinare  i upriličena TV emisijai o problemima sa kojima se suočavaju radnici.  

Najveća sindikalna centrala u Srbiji se na taj način , tradicionalno, pridružila mnogobrojnim sindikatima i organizacijama širom sveta u zajedničkim naporima za promene koje treba da obezbede nova radna mesta, veće zarade i dostojanstven rad.

Prošle godine je u 98 zemalja  bilo  ukupno 430 manifestacija, dok je ovogodišnja kampanja bila fokusirana na probleme sigurnosti rada i unapređenja svetske regulative finansijskog sektora.

S obzirom na to da ekonomska kriza u celom svetu ugrožava radna mesta i budućnost građana, dostojanstven rad treba da bude u središtu aktivnosti vlada i sindikata svih zemalja kako bi se krenulo u ekonomski oporavak i izgradnju nove svetske ekonomije, u kojoj na prvom mestu moraju da budu – ljudi!

I ljudi u Srbiji, posebno radnici, ogorčeni sve češćim otpuštanjima i sporim zapošljavanjem, ne pristaju da budu nemi posmatrači sveopštem propadanju privrede i građana naše zemlje.

Zato Vlada Srbije treba hitno i odgovorno da definiše jasne ciljeve, odredi put i utvrdi strategiju izlaska iz krize, a radnicima omogući da rade i zarade platu dostojnu života i čoveka.

 Tim povodom su predsednik SSSS Ljubisav Orbović i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i na ovaj dan apelovali  za veće zapošljavanje, veća prava i bolji socijalni dijalog.

 

6.oktobar 2011.

OTVORENI PETI SUSRETI U SOKOBANJI

U Soko banji su otvoreni Peti radničko sportski susreti Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji su okupili oko 700 učesnika iz cele Srbije.

Na ovogodišnjim susretima, koji traju do 9. Oktobra, učestvuje 28 ekipa koje se takmiče u 11 sportskih disciplina.

U okviru susreta obeležen je I Svetski dan za dostojanstven rad – 7. Oktobar.

Nakon dobrodošlice, koju im je poželeo predsednik opštine Soko banja Dimitrije Lukić, učesnicima se obratio predsednik SSSS Ljubisav Orbović, koji im je poručio da se lepo druže i odmore tokom trajanja susreta, posle kojih ih čeka povratak u realnost.

„Smanjuju nam prava poslednjih godina. Neoliberalni kapitalizam nas vodi u neki vid robovlasništva. Danas se družimo, ali budite spremni da svoje nezadovoljstvo ili zadovoljstvo pokažemo na ulicama širom Srbije“, rekao je Orbović, zaključivši da je druženje sveukupni pobednik na ovim susretima.

On je najavio da će početkom iduće nedelje sa potpredsednikom Draganom Zarubicom posetiti  srpski narod na Kosovu i Metohiji, kako bi im i lično pružili podršku i poručili da nisu sami i da su radnici cele Srbije sa njima.

Članovi sindikata su uznemireni i zabrinuti zbog eskalacije sukoba  srpskog življa sa snagama KFOR i činjenice da su  na severu Kosova noćima primorani da se smenjuju ispred barikada na administrativnim prelazima i svim važnim putevima koji vode ka centralnoj Srbiji.

Učesnike je pozdravio ministar rada I socijalne politike Rasim Ljajić, poželevši im da „napune baterije kako bi zajedno na bolje menjali Srbiju, borili se zajedno za veća prava i bolji život“.

„Apelujmo i na Svetski dan dostojanstvenog rada – 7. Oktobar za veće zapošljavanje, veća prava i bolji socijalni dijalog“, naglasio je on i potom proglasio susrete otvorenim.

 

5.oktobar 2011.

BAJEC: VLADA KRIVA ZA LOŠU SITUACIJU

Vlada zbog inercije i neefikasnosti snosi veliku odgovornost za lošu ekonomsku situaciju, ocenio je na 11. ekonomskom samitu ekonomski savetnik premijera dr Jurij Bajec.

Spori rast privrede nije rezultat samo krize, ukazao je on, već i sporog rada Vlade koja ne sme da preduzme odgovarajuće mere, pošto su neke od njih politički nepopularne.

„Vlada je suočena sa dva problema - prvi je sporo i neefikasno reagovanje na situaciju, a drugi je to što se mnogi plaše da uvedu promene, koje bi bile dobre za privredu. Mnogi u državnom sektoru se toga plaše, jer se boje gubitka radnih mesta i uticaja. Izražen je i problem korupcije“, kaže Bajec.

Veliki problem je i nezaposlenost. Ali, da bi obezbedila povećanje stope zaposlenosti i rast plata, Srbiji je potreban privredni rast od četiri do pet odsto BDP godišnje.

„Privredni rast od dva do tri odsto nije dovoljan. Upravo toliko je i predviđen rast u ovoj, odnosno idućoj godini. Vlada, ipak, uspeva da zadrži pravac ka EU, ali gubi vreme jer ne pokušava da reši nijedan postojeći problem. Ona ne radi na strateškim pitanjima razvoja, već se sve rešava uvođenjem mera“, kaže Bajec i ističe da uprkos tome što je vlast preduzela niz kratkoročnih rešenja za pomoć privredi, to nije dovoljno.

Ako ne ova vlada, ali prva naredna će morati da reši goruća pitanja, sređivanje penzijskog sistema, uređenje javnog sektora, pitanje sive ekonomije i problem nepostojanja konkurencije. Nova vlada će morati da se bavi i pitanjem velikih rashoda za zdravstveni i obrazovni sistem koji ne daje očekivane rezultate, ali i da rešava problem sive ekonomije i konkurentnosti - upozorio je on.

 

5.oktobar 2011.

PETI RADNIČKO-SPORTSKI SUSRETI SSSS U SOKO BANJI 5-9.OKTOBRA

U Sokobanji će, od 5. do 9. oktobra 2011. godine, biti održani Peti radničko-sportski susreti Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji će okupiti oko 700 učesnika iz cele Srbije.

Na ovim, sad već tradicionalnim susretima, učestvovaće 28 ekipa koje će se takmičiti u 11 sportskih disciplina. Priznanja, medalje i pehare osvojiće najbolji u plivanju, stonom tenisu, streljaštvu, košarci, odbojci, kuglanju, šahu, tenisu, malom fudbalu, potezanju konopca i pikadu.

U okviru susreta biće obeležen i Svetski dan za dostojanstven rad - 7. oktobar.

 

4.oktobar 2011.

SSSS OBELEŽAVA SVETSKI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA

Savez samostalnih sindikata Srbije i ove godine će, različitim manifestacijama širom Srbije, obeležiti Svetski dan za dostojanstven rad - 7. oktobar.

U Subotici, Pančevu, Novom Sadu, Staroj Pazovi i Soko banji biće održane ulične akcije na kojima će biti deljeni propagandni materijal. Predviđena je i konferencija za novinare i TV emisija, na kojima će se govoriti o problemima sa kojima se suočavaju radnici.  

Tako će se najveća sindikalna centrala u Srbiji, tradicionalno, pridružiti mnogobrojnim sindikatima i organizacijama širom sveta u zajedničkim naporima za promene koje treba da obezbede nova radna mesta, veće zarade i dostojanstven rad.

Prošle godine u 98 zemalja  bilo je ukupno 430 manifestacija i očekuje se da će kampanja, koja će ove godine biti fokusirana na probleme vezane za sigurnost rada i unapređenje svetske regulative finansijskog sektora, poprimiti velike razmere.

S obzirom na to da ekonomska kriza u celom svetu ugrožava radna mesta i budućnost građana, dostojanstven rad treba da bude u središtu aktivnosti vlada i sindikata svih zemalja kako bi se krenulo u ekonomski oporavak i izgradnju nove svetske ekonomije, u kojoj na prvom mestu moraju da budu – ljudi!

I ljudi u Srbiji, posebno radnici, ogorčeni sve češćim otpuštanjima i sporim zapošljavanjem, ne pristaju da budu nemi posmatrači sveopštem propadanju privrede i građana naše zemlje.

Zato Vlada Srbije treba hitno i odgovorno da definiše jasne ciljeve, odredi put i utvrdi strategiju izlaska iz krize, a radnicima omogući da rade i zarade platu dostojnu života i čoveka.

preuzmi posterDownload PDF verzije

 

3.oktobar 2011.

Kupovna moć građana Srbije u stalnom padu

U CENAMA LIDERI, A PRIMANJA MEĐU NAJNIŽIMA U REGIONU

Da kupovna moć građana Srbije spada među najniže u regionu, najbolje pokazuje odnos prosečnih zarada i cena osnovnih životnih namirnica koje važe u zemljama bivše Jugoslavije. Slovenci, na primer, za prosečnu platu mogu da kupe tri puta više mleka nego mi, Hrvati mogu da pazare gotovo duplo više šećera ili brašna, dok Crnogorci za prosečnu zaradu mogu da kupe oko 30 kilograma piletine više nego Srbi.

Sa prosečnim zaradama od oko 376 evra Srbija po visini plata u regionu zauzima pretposlednje mesto. Iza nas je jedino Makedonija, dok su pored Slovenije i Hrvatske, koje po visini zarada ubedljivo prednjače, ispred nas i Crna Gora i BiH.

Ono po čemu Srbija spada među lidere regiona jesu su cene osnovnih životnih namirnica, pre svega šećera i mleka. Naime, u ovdašnjim supermarketima šećer u proseku košta 111 do 113 dinara po kilogramu, što je za oko desetak dinara skuplje nego u Podgorici ili Skoplju. Dugotrajno mleko se u glavnim gradovima regiona prodaje po ceni koja se kreće od 70 do 80 dinara po litru, dok u ovdašnjim marketima za litar ovog mleka potrošači treba da izdvoje od 86 do 90 dinara.

Za skupu hranu u Srbiji, kaže direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Drago Cvijanović, treba da zahvalimo lošim privatizacijama u prehrambenom sektoru i trgovačkim i prerađivačkim lobijima koji određuju cenovnu politiku u Srbiji.

“To što nam je mleko najskuplje u regionu nisu krivi primarni proizvođači, već mlekare i trgovci koji od prodaje ovih proizvoda skidaju kajmak”, tvrdi Cvijanović.

Sličnog stava je i predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović, koji ističe da je neobjašnjivo da u zemlji koja svake godine beleži rast prinosa hrana bude najskuplja.

“Srbija nema slobodno tržište i ucenjena je visokim proizvođačkim cenama i trgovačkim maržama. To uostalom potvrđuje i činjenica da u Srbiji ne posluje nijedan od top 10 trgovinskih lanaca, kao što su ‘Kora’, ‘Aldo’, ‘Lidl’, koji neće da dođu na neorganizovano tržište kao što je naše”, kaže Papović.

Jedina osnovna životna namirnica koja u Srbiji košta manje u odnosu na zemlje okruženja trenutno je ulje. Međutim, i pored niže cene, ovaj proizvod ne možemo da priuštimo onoliko koliko mogu stanovnici pojedinih susednih zemalja.

 

30.septembar 2011.

Povodom pogibije građevinskih radnika u Zemunu

SINDIKAT TRAŽI ODGOVORNOST I ZATVARANJE NEPRIJAVLJENIH GRADILIŠTA

Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala je, povodom pogibije četvoro građevinskih radnika na zemunskom gradilištu, zatražio da se hitno utvrde propusti i odgovornost pojedinaca i institucija koji su doveli do ove tragedije i da oni budu kažnjeni.

Četvoro građevinskih radnika juče je u Zemunu tragično izgubilo živote, a jedan je teško povređen zato što se nisu striktno primenjivale mere bezbednosti na radu u građevinarstvu. 

Zato taj sindikat zahteva    da se zatvore sva gradilišta koja nisu prijavljena i na kojima nisu preduzete sve mere za bezbedan i siguran rad građevinskih radnika, kao i da se ubuduće predstavnici sindikata iz oblasti građevinarstva uključe u stalni inspekcijski nadzor na gradilištima Srbije.

Takođe se traži da se poslodavcima koji ne poštuju zakone i akte iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu oduzme licenca i zabrani rad u građevinarstvu.

28.septembar 2011.

MEDIJIMA

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije oštro osuđuje nasilje protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji koje su dopustile jedinice međunarodnih snaga Kfora.

Predsedništvo izražava uznemirenost i zabrinutost zbog eskalacije sukoba i činjenice da su Srbi na severu Kosova noćima primorani da se smenjuju ispred barikada na administrativnim prelazima i svim važnim putevima koji vode ka centralnoj Srbiji.

Zajednički cilj svih treba da bude zaštita interesa države Srbije i svih njenih građana, posebno srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji je životno ugrožen.

Tražimo da se zaštiti srpski narod na celoj teritoriji zemlje, kao i da se nastavi sa iznalaženjem konačnog rešenja i spreči dalja destabilizacija u toj pokrajini.

Apelujemo na građane Kosova i Metohije da ostanu mirni i složni i da kroz dijalog pokušaju da dođu do svog cilja.

Informativna služba

Saveza samostalnih sindikata Srbije

 

28.septembar 2011.

Sastanak SSSS i SNS o merama za izlazak iz krize

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE

Savez samostalnih sindikata Srbije i Srpska napredna stranka saglasili su se danas da se rešenje izlaska zemlje iz krize mora rešavati dijalogom svih aktera društva, kako bi socijalni i materijalni položaj zaposlenih bio poboljšan, a privreda krenula u oporavak.

Na sastanku, održanom u prostorijama SSSS, ukazano je je da je položaj zaposlenih i svih građana Srbije izuzetno težak, da su zarade niske, cene osnovnih životnih namirnica rastu, broj nezaposlenih se uvećava, postojeća radna mesta gase, dok se nova ne otvaraju. Uz to, prava zaposlenih su sa donošenjem svakog novog zakona sve manja.

Sindikat je, kako je ukazano, potreban u našem društvu kao partner koji će biti osnovni kritičar svih loših poteza i neophodan u rešavanju problema u privredi i ostvarivanju prava zaposlenih.

Zajednički cilj SSSS i Srpske napredne stranke jeste zaštita interesa države Srbije i svih njenih građana, posebno srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji je životno ugrožen.

Na sastanku je izražena uznemirenost i zabrinutost zbog nasilja protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji koje su dopustile jedinice međunarodnih snaga Kfora.

Zatraženo je da se zaštiti srpski narod na celoj teritoriji zemlje, kao i da se nastavi sa iznalaženjem konačnog rešenja i spreči dalja destabilizacija u toj pokrajini.

 

27.septembar 2011.

I KOVERTA INVESTITORA POD LUPOM

Kompanije koje od države dobiju podsticajna sredstva za svako novo radno mesto ubuduće će zaposlenima morati da isplaćuju plate najmanje za petinu veće od propisanog „minimalca“. Visina zarada do sada nije bila predmet kontrole Agencije za strana ulaganja, niti Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Od 2006. godine do sada pamti se 57 nerealizovanih projekata iz ovog programa. Većina, 30 kompanija, samostalno je odustala od investicije, jer nije bila u mogućnosti da ispuni ugovor, obezbedi bankrasku garanciju ili je jednostavno promenila poslovnu politiku. Među njima su „Maraks“, koji se očekivao u Prokuplju, „Figrad Setestele“ u Bačkoj Palanci, „Eminent ledžend“, „Dunav“, „Ponteks“...

Trenutno, imamo 143 “živa” projekta, koji zajedno donose oko 730 miliona evra investicija u Srbiju i otvaraju više od 25.000 novih radnih mesta, objašnjava Božidar Laganin, direktor SIEPA. Za to je iz budžeta opredeljeno nešto više od 110 miliona evra. Raskinuta su 22 ugovora, ali te kompanije nisu ni povukle tranše subvencija.

Deo novca su povukle, ali nisu mogle i da okončaju obećanu investiciju ukupno pet kompanija. I sa njima su raskinuti ugovori, a država im je naplatila bankarske garancije i zatezne kamate. Od tih kompanija naplaćeno je ukupno 4,83 miliona evra.

«Privredno društvo nije bilo u mogućnosti da realizuje investicioni projekat, pa su naplaćene bankarske garancije u iznosu sredstava koja su do tada povukli, kao i zatezne kamate. Osiguranje novca iz budžeta je svakako najvažniji deo ovog programa. Inače, novac se povlači u četiri ravnomerne tranše. Prva kada se kupi zemljište, pa kad se obezbedi dozvola za gradnju, dobije upotrebna dozvola i na kraju kada se zaposli poslednji predviđeni radnik. U skladu sa ugovorom korisnik sredstava je dužan da radnike koje zapošljava u okviru projekta zaposli na neodređeno vreme i da dostignuti broj zaposlenih ne smanjuje naredne tri godine nakon isplate svih sredstava », rekao je Laganin.

 

27.septembar 2011.

Avgustovska prosečna zarada manja od julske

PLATA POKRIVA SAMO PREŽIVLJAVANJE

Dok proizvođači prete poskupljenjima, plate se „tope“. I pored subjektivnog osećaja, ovog puta manjak u koverti beleži i statistika. Prosečna plata u Srbiji, isplaćena u avgustu, iznosila je 38.389 dinara i bila je za 738 dinara manja od julske.

Ovog meseca nominalno smanjenje je i realno, jer kroz statističke brojke - inflacija miruje. Potrošačke cene u globalu nisu rasle, ali pojedini artikli jesu. Tako je u avgustu, kaže statistika, meso bilo za 2,3 odsto skuplje nego u julu. Cena ribe je „otežala“ za 1,3 odsto, a mleko, sir i jaja za - 1,1 odsto. Cene šećera, džema, čokolade i meda otišle su nagore za 1,8 odsto. Održavanje stana je skuplje 1,4 odsto, medicinske usluge 4,3 odsto, a telefon - 5,7 odsto. Tako da je mnogima zarada, ipak, vredela manje.

Statistika, ipak, govori drugačije. Prosečna avgustovska zarada bez poreza i doprinosa ove godine, u odnosu na istu takvu zaradu isplaćenu u avgustu 2010. godine, nominalno je veća za 13,1 odsto, a realno je veća 2,4 odsto.

Gledajući po opštinama i gradovima Srbije, najveća plata je u Kostolcu - prosek je 54.425 dinara. Tradicionalno ga prati Lajkovac sa skoro za 2.000 dinara “tanjom” kovertom. Prilično iznenađujuće, sledi Medveđa. U ovoj opštini, koja spada u red nerazvijenih u Srbiji, u avgustu je u proseku isplaćeno 49.508 dinara. U Republičkom zavodu za statistiku, međutim, objašnjavaju da je verovatno neko preduzeće ili institucija tokom avgusta isplatilo više zaostalih zarada. Isto to se desilo prošlog meseca u Rakovici, gde je prosek dostigao neverovatnih 114.000 dinara. Avgust je stvari vratio u realnost, pa su sa isplaćenih 30.807 dinara pali za čak 70 odsto u odnosu na jul. Najniža plata isplaćena je u Gadžinom Hanu - 15.669 dinara.

 

26.septembar 2011.

Počinju razgovori SSSS sa parlamentarnim strankama

NAPREDNJACI O MERAMA ZA IZLAZAK IZ KRIZE

Razmatrajući posledice ekonomske krize na privredu i položaj zaposlenih u Srbiji, Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije je zaključilo da organizuje stručne skupove i razgovore sa parlamentarnim strankama od kojih bi tražilo njihovo viđenje rešenja izlaska zemlje iz krize.

U tom cilju biće održan sastanak članova Predsedništva SSSS i predsednika samostalnih sindikata sa predstavnicima Srpske napredne stranke, predsednikom Tomislavom Nikolićem i zamenikom predsednika Aleksandrom Vučićem.

 Sastanak će biti održan u sredu, 28. septembra 2011.godine, u Beogradu, Trg Nikole Pašića 5, sala na II spratu, sa početkom u 11.00 časova.

20.septembar 2011.

Sednica Socio-ekonomskog saveta

OGRANIČENA DUGOVANJA DRŽAVE

Krajem septembra Ministarstvo finansija će sačiniti propis kojim će konačno biti sprečeno da država neograničeno duguje preduzećima širom Srbije.

Tako će naplata potraživanja biti ograničena na najviše 60 dana, što će povećati izvesnost plaćanja i pirvrednu i investicinu klimu u zemlji. Uz to će biti donet i jasan mehanizam da se uz neto zaradu isplate i porezi i doprinosi.

Ovo je najznačajniji zaključak sa sednice Socio-ekonomskog saveta na kojoj se, posle letnje pauze, osim o realizaciji obećanja datih u socijalnom sporazumu, diskutovalo i o budućem zakonu o štrajku.

opširnije

19.septembar 2011.

DANAS NA SES-U O PRIMENI SPORAZUMA I ZAKONU O ŠTRAJKU

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije održaće danas 45. redovnu sednicu u Vladi Srbije.

Po završetku sednice, u 12 časova, biće održana konferencija za novinare na kojoj će učestvovati članovi Kolegijuma Saveta – ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Branislav Čanak.

Teme sednice su analiza primene Socijalno-ekonomskog sporazuma za 2011. godinu i izveštaj Radne grupe za izradu zakona o štrajku.

 

15.septembar 2011.

NOVI TALAS OD 150.000 OTKAZA ZA SRBE

Drugi “talas” krize u Srbiji, ukoliko ne budu preduzete adekvatne mere, može da donese još 150.000 otkaza, a Vlada Srbije nije spremna za takav scenario, izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Govoreći na skupu pod nazivom “Posledice mogućeg novog udara ekonomske krize na privredu Srbije”, koji je organizovala najveća sindikalna centrala u Srbiji, Orbović je upozorio da posle prvog “talasa”, kada je 200.000 ljudi dobilo otkaze, u narednom bez posla može da ostane još 100.000-150.000 ljudi, dok zbog rastuće nelikvidnosti postoji mogućnost da do kraja godine oko 12.000 preduzeća ode u stečaj.

opširnije

15.septembar 2011.

OTPREMNINA SAMO ZA STAŽ KOD POSLEDNjEG GAZDE?

Zaposleni koji iz preduzeća odu kao tehnološki višak, ukoliko budu prihvaćene izmene Zakona o radu, više neće moći da računaju da će im od poslodavca biti isplaćena otpremnina za ceo radni vek, izjavio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Ministarstvo rada i socijalne politike je članovima Socijalno-ekonomskog saveta dostavilo predlog izmena Zakona o radu po kojem će poslodavac radniku koji odlazi iz preduzeća isplatiti otpremninu samo za period koji je proveo u toj firmi, a ne za ceo radni staž, rekao je Ljajić.

opširnije

14.septembar 2011.

DUŽA LISTA SIROMAŠNIH

Najmanje 200.000 građana Srbije živi od socijalne pomoći, a do kraja godine bi, prema predviđanjima Ministarstva rada i socijalne politike, moglo da bude još 100.000 novih korisnika. Zato su iz ovog resora zatražili dodatnih 1,5 milijardi dinara kako bi pokrili nove izdatke za isplatu naknada.

“Od usvajanja novog Zakona o socijalnoj zaštiti, čija je primena počela u aprilu, imamo oko 15.000 novih korisnika socijalne pomoći”, objašnjava pomoćnik ministra rada i socijalne politike Suzana Paunović. Značajan priliv novih zahteva nam tek predstoji i taj talas očekujemo već ovog meseca. Sigurni smo da će se ostvariti naše projekcije o uvećanju broja korisnika socijalne pomoći za oko 50 odsto do kraja ove godine.

Zato je, dodaju u Ministarstvu, neophodan dodatni novac, koji se može omogućiti rebalansom budžeta, čije se usvajanje uskoro očekuje.

 

12.septembar 2011.

SSSS organizuje tematsku raspravu:

POSLEDICE MOGUĆEG NOVOG UDARA EKONOMSKE KRIZE

NA PRIVREDU SRBIJE

S obzirom na to da Vlada Srbije nije do sada saopštila nove mere koje bi ublažile posledice nove ekonomske krize, Savez samostalnih sindikata Srbije odlučio je da organizuje stručne skupove i razgovara sa parlamentarnim partijama od kojih će tražiti njihovo viđenje rešenja izlaska zemlje iz krize.

U cilju sagledavanja ove problematike i utvrđivanju predloga Stavova i zahteva SSSS, 14. septembra 2011.godine, Savez samostalnih sindikata Srbije organizuje tematsku raspravu na temu: „Posledice mogućeg novog udara ekonomske krize na privredu Srbije“.

Svoje viđenje posledica nove ekonomske krize i moguće mere za njihovo ublažavanje učesnicima ovog skupa prezentovaće prof. dr Milorad Unković i  prof. dr Miroljub Hadžić.

Tematska rasprava biće održana 14. septembra, 2011. godine, u Beogradu, Trg Nikole Pašića 5, sala na II spratu, sa početkom u 11.00 časova.

 

9.septembar 2011.

SSSS poslanicima Narodne skupštine

AMANDMAN NA PREDLOG ZAKONA O PARNIČNOM POSTUPKU

Savez samostalnih sindikata Srbije uputio je poslanicima Narodne skupštine da u parlamentu, kao svoj, predlože Amandman na predlog Zakona o parničnom postupku.

 

I Amandman

U članu 85. Predloga Zakona o parničnom postupku, dodaje se novi stav 2. koji glasi:

«Stranku u postupku može zastupati i predstavnik organizacije čiji je stranka član».

Dosadašnji stavovi 2, 3 i 4 postaju stavovi 3,4 i 5.

opširnije

8.septembar 2011.

SVE VIŠE STARIJIH NA BIROU

Privatizacija je u prošloj godini bez posla ostavila 11.753 žena i muškaraca koji su ušli u šestu deceniju života.

Prema poslednjim podacima Ministarstva rada i socijalne politike, najviše ih je u Novom Sadu, Pančevu, Subotici, Leskovcu, Čačku... Tako su se ovi radnici pridružili svojoj generaciji koja je već godinama na birou, pa zajedno čine spisak od bezmalo 100.000 imena.

U Srbiji 1.245.196 muškaraca i žena ima između 55 i 64 godine. Većina ih je srednjeg obrazovanja, ali čak devet odsto nema završenu ni osnovnu školu. Loša kvalifikaciona struktura jeste i najveći uzrok dugog čekanja na posao, pa je prema podacima RZZS, učešće ove generacije u dugoročnoj nezaposlenosti čak 81 odsto!

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da trenutno na novi posao beznadežno čeka 98.026 starijih od 55 godina. A ako je suditi prema analizama Republičkog zavoda za statistiku, petina će ga dobiti tek za sedam godina. Oni sa visokim obrazovanjem i mnogo sreće zaposliće se za nepunih mesec dana. A takvih, kaže statistika, svega je 2,8 odsto.

 

7.septembar 2011.

POTPISAN SPORAZUM O OSNIVANJU SES-a STARE PAZOVE

U Staroj Pazovi potpisan je Sporazum o osnivanju, delokrugu i načinu rada Socijalno ekonomskog saveta te opštine.

Sporazum su potpisali Ljiljana Njagojević u ime Unije poslodavaca Vojvodine, Rade Erceg u ime Saveza samostalnih sindikata opštine Stara Pazova i Goran Jović u ime opštine Stara Pazova.

Jović je izrazio nadu da će SES raditi dobro, s obzirom na to da je u njegovo osnivanje uloženo mnogo truda i pozitivne energije.

Govoreći o značaju socijalnog dijaloga, pomoćnica ministra rada i socijalne politike Radmila Katić-Bukumirović je istakla značaj otvaranja novih radnih mesta, kao jedan od ciljeva Vlade Srbije.

Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin naglasio je da kolektivni ugovori moraju pratiti otvaranje svakog preduzeća, da u preduzećima moraju da se osnivaju sindikati, dok bi poslodavci trebalo da budu članovi Unije poslodavaca.

Predsednik SSS Vojvodine Milorad Mijatović je rekao da su sindikati životno zainteresovani za postojanje ovakvih tela, dok je Erceg kazao da je potpisivanje sporazuma nastavak započetog socijalnog dijaloga predviđenog Strategijom održivog razvoja staropazovačke opštine.

 

6.septembar 2011.

VLADA DA HITNO PREISPITA POVEĆANJA CENA

Savez samostalnih sindikata Srbije ukazuje na alarmantan materijalni i socijalni položaj zaposlenih i svih građana i poziva Vladu Srbije da hitno preispita sva povećanja cena u ovoj godini.

U saopštenju javnosti, SSSS je podsetio da je talas poskupljenja iz prethodne godine nastavljen i tokom ove. Poskupele su osnovne životne namirnice (meso, šećer, mleko, ulje, voće i dr.), kao i komunalne i druge usluge, a posebno zabrinjava najavljeno poskupljenje energenata i svih drugih proizvoda čije su cene pod direktnom ingerencijom države.

 Rast cena, uz sve veći broj nezaposlenih i onih koji ili ne primaju zaradu ili primaju minimalnu i nižu od nje, doprinosi daljem padu životnog standarda i opštem osiromašenju stanovništva.

Stopa rasta cena u julu 2011. godine, u odnosu na isti mesec 2010. godine, iznosi 12,1 odsto, dok su cene osnovnih prehrambenih proizvoda povećane više od 30 odsto.

Povećanje cena najviše pogađa više od 700.000 siromašnih, više od 750.000 nezaposlenih, oko 100.000 onih koji rade a ne primaju zaradu i oko milion sa primanjima ispod prosečne zarade. Što sve zajedno, ne računajući penzionere i druge osetljive kategorije stanovništva, čini armiju od oko dva i po miliona ljudi čija je egzistencija ugrožena.

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u julu 2011. godine iznosila je 39.127. dinara i znatno je niža od vrednosti prosečne potrošačke korpe koja je u junu iste godine iznosila 56.082 dinara. Za kupovinu prosečne potrošačke korpe potrebno je 1,4 prosečnih zarada.

S obzirom na to da Vlada Srbije nije do sada saopštila nove mere koje bi ublažile posledice nove ekonomske krize, Savez samostalnih sindikata Srbije će organizovati stručne skupove i razgovarati sa svim parlamentarnim partijama od kojih će tražiti njihovo viđenje rešenja izlaska zemlje iz krize.

Savez samostalnih sindikata Srbije upozorava da nastavak dosadašnje ekonomske politike preti da se talas nezadovoljstva potpuno prelije na ulice i izazove opšti socijalni bunt građana.

 

30.avgust 2011.

PROŠLE GODINE 15.690 RADNIKA PROGLAŠENO VIŠKOM I UZELO OTPREMNINE

Umesto plate, u prošloj godini je 15.690 radnika u Srbiji uzelo - otpremnine.

Tehnološkim viškom je, prema programu Vlade Srbije, proglašeno 8.664 zaposlenih kod 101 poslodavca, a na osnovu Zakona o radu 177 poslodavaca je na biro poslalo još 7.026 radnika.

Ovaj višak radnika je proglašen zbog procesa racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju koji se sprovodio u toku prošle godine, objašnjavaju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Vlada i njeni resori imali su 39.904 zaposlenih, od čega je više od četvrtine proglašeno viškom. A po Zakonu o radu, 177 poslodavaca, koji su zapošljavali 58.196 ljudi, za višak su proglasili svakog osmog.

Naknade deo radnika, koji su proglašeni tehnološkim viškom, osim otpremnina, ostvario je i pravo na novčanu naknadu sa biroa za zapošljavanje koja se isplaćuje najduže dve godine. Ona je krajem prošle godine u proseku iznosila 14.567 dinara u neto iznosu.

U NSZ dodaju da je među poslodavcima koji su utvrdili višak radnika, najveći broj onih koji su u privatnoj svojini - 45,32 odsto, potom u društvenoj - 18,35 i u mešovitoj svojini - 17,99 odsto.

 

30.avgust 2011.

SASTANAK PREDSTAVNIKA SINDIKATA I MISIJE MMF-A

Na poziv Međunarodnog monetarnog fonda, u Narodnoj banci Srbije je 25.08.2011. godine održan redovan konsultativni sastanak Misije MMF-a i predstavnika sindikata. Učesnici sastanka iz MMF su bili Albert Jeger i Bogdan Lisolovik, dok su SSSS predstavljali Miodrag Mijatović i Sanja Paunović.  

Na sastanku je razgovarano o novom kreditnom aranžmanu MMF-a, koji Srbija, kako je rečeno, neće povlačiti, već će služiti kao rezerva koja bi trebalo da štiti zemlju. Bilo je reči i o penzionoj reformi, koja se odnosi na smanjenje stope zamene i povećanje broja ljudi koji uplaćuju doprinose za penzije, povećanje efektivne starosne granice odlaska u penziju, ali i, pre svega, funkcionisanje tržišta rada, odnosno otvaranje novih radnih mesta.

Neophodno je, kako je istanuto, stvoriti bolju investicionu klimu, omogućiti više radnih mesta i uravnoteženiji rast, kao i veća radna prava.

Mijatović je rekao da je za oporavak Penzijskog fonda potrebno dugoročno lečenje, a ne donošenje odluka na prečac. Za to je, dodao je, neophodna depolitizacija upravljanja Fondom, koji mora biti u rukama stručnjaka. Takođe, ne treba insistirati na starosnoj granici, već je pre toga važnije preispitati uslove za odlazak u penziju kako bi se ostvarile značajnije uštede.

Jeger je kazao da je zadatak Radne grupe za penzionu reformu da sagledaju najbolju međunarodnu praksu i iskustva drugih zemalja, da bi dali adekvatne odgovore na naše probleme.

Govoreći o radnim mestima, on je rekao da su poslovi izgubljeni u privatnom, a ne javnom sektoru, zbog čega je potrebno omogućiti otvaranje malih i srednjih preduzeća, kao i stvoriti uslove za „održiva i kvalitetna radna mesta, koja neće nestati kada se pojavi kriza.

Jeger smatra da je pitanje otpremnina na čudan način definisano u Srbiji, jer visina otpremnine zavisi ne samo od broja godina provedenih u trenutnoj firmi, nego od čitavog radnog staža. Zbog toga će firma razmišljati da li da zaposli starijeg radnika ako mora da mu isplati toliku otpremninu. To je uvedeno Zakonom o radu iz 2005. godine i on smatra da to sprečava zapošljavanje starijih radnika.

Složivši se sa takvom nelogičnošću, Mijatović je, međutim, upozorio da će, „ukoliko se krene sa ispravljanjem jedne, pokrenuti deset drugih nepravdi.

Jedna promena u Zakonu o radu, povući će niz drugih, a sindikat neće dozvoliti bez dugoročnih rešenja i dobrog promišljenja da se Zakon o radu menja“, ukazao je on.

 

29.avgust 2011.

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U PROSVETI

U Vladi Srbije je potpisan Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika koji reguliše i pitanja otpremnina, prekovremenog rada i tehnnoloških viškova.

Ugovor su potpisali ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i presednici Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost", Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata radnika u prosveti Srbije, Branislav Pavlović, Tomislav Živanović, Dragan Matijević i Slobodan Brajković.

Obradović je, nakon potpisivanja, kazao da će ugovor rešiti nekoliko problema u prosveti među kojima su, kako je naveo, pitanje liste utvrđivanja konačnih tehnoloških viškova, pitanje otpremnina, prekovremenog rada i drugi.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da su sindikati zadovoljni potpisivanjem ugovora i najavio intenzivniju saradnju od početka septembra.

"Dobro je da su se svi sindikati složili oko teksta ugovora u kome smo precizirali neka pitanja, ali naš socijalni dijalog se ne završava na ovome", naglasio je Pavlović.

29.avgust 2011.

PLATE STAGNIRAJU

Prosečna isplaćena neto plata u Srbiji iznosila je u julu 39.127 dinara i bila je u odnosu na prosečnu junsku neto platu nominalno manja za 0,5 odsto, a realno je ostala na istom nivou.

U odnosu na jul prošle godine, prosečna neto plata nominalno je veća za 13,1 odsto, a realno za 0,9 odsto.

Prosečna neto plata isplaćena u Srbiju periodu januar - jul ove godine u odnosu na prosečnu isplaćenu platu u prvom polugodištu prošle godine nominalno je veća za 11,0 odsto, a realno je manja za 1,8 odsto.

 

29.avgust 2011.

POLA SRBIJE RADI NA ODREĐENO

Ugovor na određeno vreme u Srbiji potpisuje skoro svaki drugi radnik koji se zapošljava kod privatnog preduzetnika. Tako u ovom trenutku oko 600.000 zaposlenih ne zna da li će zadržati isto radno mesto duže od godinu dana.

Ako bi sindikati i poslodavci prihvatili predlog MMF, onda bi u najskorijoj budućnosti ovi ugovori mogli da se sklapaju na tri godine. Ipak, za sada još nema potpune saglasnosti o tome kada bi se ova ideja mogla realizovati.

I dok su poslodavci za brze izmene, sindikalci ne žele da menjaju Zakon o radu samo u pojedinim njegovim segmentima, jer to uvek ide na štetu radnika, već se zalažu za njegovo osavremenjivanje u celosti.

Ugovori na određeno vreme su tipični za mala i srednja preduzeća koja u ukupnoj privredi učestvuju sa 99,2 odsto i u kojima radi 1,2 miliona ljudi. Čak 48 odsto zaposlenih u njima nema posao za stalno. Male firme nisu u mogućnosti da upošljavaju radnike na neodređeni rok, jer u slučaju nelikvidnosti ne mogu da ih otpuste pošto moraju da im isplaćuju visoke otpremnine. Zato radije menjaju radnike nego što jednog drže za stalno. I u Inspektoratu rada kažu da im se radnici žale na beskrajna produžavanja ugovora na određeno vreme, ali je veoma teško utvrditi da li su i kada u pravu.

Zakon o radu predviđa samo dužinu trajanja rada na određeno, bez navođenja koliko puta se isti ugovor može obnavljati. Zato se prijave koje se podnose inspekciji rada najčešće odnose na višegodišnje produžavanje radnog odnosa uz pravljenje pauze od mesec dana. U tim situacijama, inspekcija rada zaposlene upućuje na sud, koji jedini može da utvrdi da li je došlo do neke zloupotrebe prava".

 

19.avgust 2011.

NAJVEĆE PLATE BANKARIMA, NAJMANJE TEKSTILCIMA

 Kuvarica sa juga Srbije, čija plata ne prelazi 20.000 dinara mesečno, teško može i da zamisli da neko u našoj zemlji zarađuje pet puta više od nje. A takvih je, prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku čak 68.203. Njima mesečna neto zarada nikada ne pada ispod 110.000 dinara, a koji je krajnji limit može samo da se nasluti.

Prema zvaničnoj statistici, koja od 2009. godine u obzir uzima i javni i privatni sektor, oni koji rade sa novcem očigledno s njim najbolje umeju. Tako su bankari najplaćeniji.

Najveće plate su u finansijskom sektoru. To je i u svetu i kod nas trenutno najplaćeniji posao. Plate u visokom menadžmentu banaka mogu da ”prebace” i 7.000 evra. Na drugom mestu su menadžeri u osiguravajućim kompanijama, a na trećem stručnjaci u informacionim tehnologijama. U njima vrhunski programeri, vođe timova, mogu za zarađuju i po 3.000 evra. Ipak, takvih je veoma malo. A u poslednje vreme se u grupu najplaćenijih zanimanja ubrajaju i diplomirani farmaceuti koji se bave tehnologijom proizvodnje.

U platama koje su van domašaja većini prosečnih Srba, prednjače i zaposleni u duvanskoj industriji. Oni koji se bave pozicioniranjem brendova i upravljanjem proizvodnje, takođe, zarađuju između 5.000 i 7.000 evra mesečno. A ni njihovim radnicima nije loše, jer je prosečna bruto plata 139.250 dinara.

U Srbiji se sredina potpuno izgubila. S jedne strane imamo oko 5.000 onih koji zarađuju astronomske plate i stotine hiljada onih koji o tome mogu samo da sanjaju. Radnicima u ugostiteljstvu plate su se u poslednje vreme najviše srozale i trenutno zarađuju oko 20.000 dinara. Najmanje zarađuju zaposleni u tekstilnoj industriji i primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, tek za koji dinar iznad minimalca.Ubedljivo najniže plate u junu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, dobili su oni koji se bave preradom drveta (18.565 dinara) i kože (19.978), popravkom i montažom mašina i opreme (18.484), pripremom i posluživanjem hrane i pića (19.433) i pomoćni administrativni radnici (19.884).

Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da u martu bilo kakvu platu nije primilo 46.177 zaposlenih. Najviše oštećenih je (16.028) je u prerađivačkoj industriji. Bez dinara je ostalo i 6.700 zaposlenih u oblasti obrazovanja, 5.345 radnika iz građevinarstva, 4.799 iz trgovina na malo, 4.355 iz zdravstvene i socijalne zaštite.

 

19.avgust 2011.

METALSKA INDUSTRIJA U BLOKADI

Po drastičnom padu zaposlenih, metalska i elektro industrija Srbije ne odskaču od ”proseka” većine proizvodnih grana. U vremenu kada su kotlovi radili punom parom, posla je bilo za čak 373.974 građanina Srbije. Danas je taj broj spao na manje od trećine - 104.972 zaposlena. Ni učinak nije nešto čime bi se mogli pohvaliti. Prošlogodišnji izvoz od 2,24 milijarde dolara jedva je za koju desetinu hiljada dolara bolji od rezultata iz 1990. godine.

Tada je srpska metalska i elektro industrija na strana tržišta plasirala robu vrednu 2,38 milijardi dolara. Međutim, ono što ne valja jeste daleko veći uvoz. Pre više od dve decenije uvozili smo približno koliko smo i izvozili - u vrednosti 2,35 milijardi dolara. Danas je uvoz dupliran i iznosi 4,67 milijardi dolara.

Metalski i elektro sektor u Srbiji je svoj ekonomski i tehnološki maksimum dostigao 1980. godine, kaže sekretar Udruženja za metalsku i elektro industriju Privredne komore Srbije, Ljubiša Obradović.

“Posle toga dolazi prvo značajno usporavanje, a posle 1985. nastaju stagnacija i opadanje proizvodnje. Do takvog stanja su dovele sankcije, neefikasna privatizacija i restrukturiranje, tehnološka zastarelost, preuranjena liberalizacija, visoko učešće sive ekonomije... Ne mogu se prenebreći ni uticaj nestabilnosti valute, opterećenje dugovima, pa i izostanak stranih investicija”.

U metalskoj i elektro industriji danas posluju 5.082 preduzeća. To je za oko 700 više nego pre pet godina. Istovremeno, radnika je manje, malo ispod 40.000. Prošle godine su, u odnosu na 2009, za nekoliko procenata porasle metaloprerađivačka proizvodnja, mašinogradnja, pa i proizvodnja električnih mašina i aparata.

Takve okolnosti sa scene su ”izbrisale” nekadašnje velike sisteme. Fabrike koje su povlačile ceo lanac za sobom, ”vezivale” veliki broj zaposlenih i kooperanata, ili su likvidirane ili rade sa svega 10-20 odsto kapaciteta.

Najveći problem je što većina fabrika nije privatizovana i sada je u blokadi zbog mišljenja Vrhovnog kasacionog suda, dodaje Obradović.

« Mišljenje se odnosi na naplatu novčanih potraživanja iz radnih odnosa. To mišljenje je stavilo van snage član Zakona o privatizaciji koji predviđa da se nad preduzećem u restrukturiranju ne može vršiti prinudna naplata po bilo kom osnovu. Naplata potraživanja ih tera u blokadu, pa je čak 129 firmi u restrukturiranju zbog toga blokirano, a najmanje njih 20 je iz metalskog sekotra. Problem dugovanja radnicima može se rešiti ili kao stara devizna štednja ili da se dugovi konvertuju u vlasnički kapital preduzeća ».

 

12.avgust 2011.

SEKCIJE MLADIH SSSS I ISS OBELEŽILE DAN MLADIH U CENTRU BEOGRADA

Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije i Industrijskog sindikata Srbije obeležile su Međunarodni dan mladih akcijom „Naš dan – naš glas!“ na Trgu Nikole Pašića. U zajedničkoj akciji učestvovalo je 20-ak mladih sindikalaca iz nekoliko gradova a manifestaciju je podržala Fondacija Fridrih Ebert.

Izneti su podaci o teškom i neizvesnom položaju mladih u Srbiji na osnovu ranije sprovedenog istraživanja SM SSSS, i uz to su sugrađani u dijalogu sa mladim sindikalcima izlagali probleme sa kojima se susreću.

opširnije

12.avgust 2011.

ORBOVIĆ I POTPREDSEDNICI U POSETI SOMBORU

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je sa potpredsednicima Veća SSSS posetio Sombor, upoznavši se sa privrednom situacijom i položajem zaposlenih u toj opštini.

Sastanku u prostorijama Gradskog veća sidnikata Sombora, održanog 4. avgusta, prisustvovali su i potpredsednici Dragan Zarubica, Njegoš Potežica, Miodrag Ranđelović i Vlada Andrić, kao i zamenik gradonačelnika Veljko Stojinović.

Ukazavši da je privreda u Somboru „na kolenima“ i da je 80–90 odsto preduzeća nestalo, Stojinović je rekao da je jedina uspešna privatizacija u toj opštini sprovedena u fabrici akumulatora, u kojoj radnici rade, ali primaju minimalne plate.

Orbović je kazao da je situacija u Somboru „slika ukupne privatizacije u Srbiji koja je bila neuspešna i čije posledice i danas osećamo“.

„Privrednu situaciju ćemo pratiti kroz realizaciju Socijalno-ekonomskog sporazuma, koji smo potpisali i o čijem sprovođenju mesečno razgovaramo na sednicama SES-a. Neki pozitivni efekti realizacije se već osećaju. Međutim, činjenica je da je potrebna radikalna promena koncepta privrednog razvoja, kako bi privredni rast bio dugoročniji i izvesniji“, rekao je Orbović.

Predsednik Opštinskog veća Zoran Purić naglasio je da od ukupno 102.000 građana te opštine radi svega 20.178.

Nakon sastanka održana je konferencija za novinare, na kojoj je predsednik Orbović rekao da je dalji proces privatizacije zaustavljen, ali da se isto desilo i sa investicijama.

Sada nas, prema njegovim rečima, očekuje „bolno pitanje privatizacije javno komunalnih preduzeća što, prema iskustvima zemalja iz okruženja, znači još manji broj zaposlenih, skupe i nekvalitetne usluge“.

„Naša je obaveza da izvršimo pritisak kako bi se granski kolektivni ugovori potpisali, što bi donekle značilo i zaštititu za zaposlene“.

Odgovarajući na pitanje da li će se sindikat politički aktivirati, Orbović je kazao da sindikat nije zadovoljan politikom, jer ne daje pozitivne rezultate i ne poboljšava život i standard u Srbiji.

Zato njegovi članovi traže da se i metodi prilagode i da sindikat bude prisutan na mestima gde se donose značajne odluke koje utiču na standard građana, privredni rast koji znači radna mesta.

„Protesti zbog apatije koja vlada u narodu ne daju očekivane rezultate, zbog čega se, u skladu sa ciljevima i zadacima sindikata, strategija mora prilagoditi kako bi se i efekti osetili. Nije dovoljno promeniti vlast, neophodno je promeniti svest, način razmišljanja, pre svega do sada primenjivane koncepte privrednog razvoja. U te promene sindikat, kao ozbiljna organizacija, mora se uključiti, a o načinu će se izjasniti njegovi organi“, naglasio je Orbović.

 

11.avgust 2011.

ORBOVIĆ U POSETI LUČANSKIM PREDUZEĆIMA

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović posetio je fabriku „Milan Blagojević“ i kombinat „Farmakom“u Guči.

 Direktor fabrike „Milan Blagojević“ Radoš Milovanović i predstavnici sindikalne organizacije upoznali su Orbovića sa problemima sa kojima se suočavaju zaposleni i ta fabrika koja čini okosnicu privrede Lučana i tog kraja.

Osnovni problem u poslovanju predstavljaju izvršne presude u korist bivših zaposlenih, čijom naplatom bi preduzeće ušlo u dugoročnu blokadu, kao i potraživanja koja od njih imaju rudnici Kolubara.

Orbović je izrazio zadovoljstvo što i pored problema ta fabrika radi punim kapacitetom, što je izvozno orijentisana i ima dobru prohodnost na strana tržišta.

„S obzirom da su vaši problemi tipični za preduzeća u restrukturiranju, jedino rešenje je da se vlada aktivnije uključi u rešavanje tih problema“, ukazao je Orbović.

Tokom boravka u dragačevskom kraju, Orbović je posetio i kombinat „Farmakom“ u Guči.

Reč je o uspešnoj firmi, u kojoj i proizvodnja i broj zaposlenih rastu, a vlasnik je i uspešan poslodavac.

 

10.avgust 2011.

PODRŠKA SAVEZA PUTARIMA

Savez samostalnih sindikata Srbije pruža punu podršku Samostalnom sindikatu putara Srbije u pravednoj borbi za prava radnika putne privrede.

Istovremeno, osuđujemo neopravdane i brutalne mere Vlade Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, kojim se, na neprimeren način, sprečavaju radnici u ostvarivanju svojih zahteva da rade i primaju zarade.

Umesto da im omogući uslove da posluju i prevaziđu krizu, država i njene institucije primenjuju silu prema zaposlenima koji samo žele da sačuvaju svoja preduzeća i radna mesta.

Savez samostalnih sindikata Srbije zahteva od nadležnih državnih organa da hitno reši postojeći problem, a od Ministarstva unutrašnjih poslova da ne sprečava zaposlene u putnoj privredi da ostvare svoja prava.

 

10.avgust 2011.

Sindikat putara Srbije

POLICIJSKE SNAGE BLOKIRALE RADNIKE U PREDUZEĆIMA

Samostalnih sindikat putara Srbije saopštio je da su rano jutros jake policijske i žandarmerijske snage opkolile i blokirale radnike u preduzećima putne privrede, Vranje, Niš, Kragujevac, Beograd i Bačkaput iz Novog Sada i da niko više ne može ni da uđe ni da izađe iz tih preduzeća.

Radnike koji su bili na Koridiru 10, u traci u izgradnji, jutros oko tri sata rasterale su jake policijske snage, a predsednik sindikata Đuro Trivunović bio je na informativnom razgovoru u policijskoj stanici.

Predstavnike policije je, kako navodi sindikat. sramota što učestvuju u ovom brutalnom kršenju radničkih prava, ali kako sami kažu u pitanju je i njihov posao ukoliko ne budu slušali naređenja.

Umesto neisplaćenih zarada i prava na rad, radnici su kao odgovor dobili pretnju silom.

Sindikat najavljuje da će nastaviti sa borbom za egzistenciju svojih članova i poziva radništvo i sve građane da im daju podršku i da se solidarišu.

 

9.avgust 2011.

Na desetine hiljada građevinara radi u “sivoj zoni”

RAD NA CRNO – GUBITAK ZA DRŽAVU I DRUŠTVO

Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije upozorio je da desetine hiljada građevinskih radnika danas u Srbiji radi na crno, što dovodi do velikog gubitka za državu i društvo.

Za građevinske radnike u Srbiji danas je najvažnije da je zaključen granski Kolektivni ugovor koji od 12. marta 2011. godine ima prošireno dejstvo na sve poslodavce i radnike u Srbiji.

Kolektivni ugovor građevinskim radnicima na osnovu stručnosti, složenosti posla, odgovornosti i uslova rada garantuje minimalnu cenu radne snage, visinu regresa, visinu toplog obroka i terenskog dodatka. Na taj način su i poslodavci dovedeni u približno iste uslove privređivanja, odnosno svi imaju iste obaveze prema radnicima. Naime, a to i jeste bila svrha potpisivanja i primene granskog kolektivnog ugovora da kroz postavljanje pravila koji će važiti za sve, suzbijemo nelojalnu konkurenciju i smanjimo socijalni damping.

Na žalost,  desetine hiljada građevinskih radnika danas u Srbiji radi na crno i osim što imaju ličnu štetu jer nisu prijavljeni na obavezno socijalno i penziono osiguranje i nemaju ugovore o radu koji im garantuje određenu zaradu, bezbednost i druge zakonima propisane prinadležnosti, znači i veliki gubitak za državu i društvo, jer se gube milionski iznosi zbog neplaćanja poreza i poslodavaca i zaposlenih i zbog tolerisanja nelojalne konkurencije na građevinskom tržištu.

Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije zbog toga će i dalje izričito insistirati da se striktno primenjuje Granski kolektivni ugovor, da nadležni inspekcijski organi suzbijaju rad na crno, kao i da se u slučajevima povreda na radu utvrđuje materijalna i krivična odgovornost poslodavca, kako stradanje radnika ne bi ostalo nekažnjeno.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je čestitao svim građevinskim radnicima praznik sa željom da ponovo budu "ponos naše privrede i prepoznatljiv brend širom sveta".

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić čestitao je zaposlenima u građevinskom sektoru Dan građevinara Srbije, uz ocenu da "prvi put nakon više godina svi parametri ukazuju da su investicije koje je pokrenula država pomogle da građevinski sektor polako počne da izlazi iz krize".

 

8.avgust 2011.

Ključa nezadovoljstvo radnika i poljoprivrednika

BLOKADE SE ŠIRE SRBIJOM

Nezadovoljstvo radnika i seljaka ovog leta ključa više nego ikada do sada. Na ulice ih je isterala muka i besparica, strah od gubitka posla, neizvestan otkup... Blokiraju saobraćajnice, prostorije svojih fabrika. Od države traže i očekuju pomoć.

U Srbiji trenutno, prema podacima Saveza samostalnih sindikata Srbije, štrajkuje ili protestuje nekoliko hiljada ljudi, koji rade ili su bivši radnici ukupno 10 preduzeća. U štrajku su Autobuska stanica Leskovac, „Glutin“, „Zlatar“ rehabilitacioni centar, Centar za strna žita iz Kragujevca, „Mitros“... Zbog neisplaćenih zarada ne rade ni u preduzećima JKP „Kruševac“ i „Metalka majur“ iz Jagodine, Luci Novi Sad, od juna 500 radnika „Jumka“ iz Vranja, a još od aprila i zaposleni „Plime M“ iz Kruševca. Već mesec dana štrajkuju radnici DES. U „pripremi“ štrajka su radnici „Neimara“ iz Novog Sada i FIT iz Novog Bečeja.

Srbija će od utorka biti blokirana ukoliko radnicima preduzeća „Nibens grupe“ ne budu isplaćene zaostale zarade. Na meti nezadovoljnih putara biće gradilišta na Koridoru 10, ali i najfrekventniji granični prelazi, naplatne rampe i Ibarska magistrala. Iako je postignut dogovor bankara oko restrukturiranja preduzeća „Nibensa“, AIK banka i „Putevi Srbije“ nisu se složili oko isplate zarada putarima.

Protestuju i tekstilci - radnici Tekstilnog kombinata „Raška“ u Novom Pazaru, koji traže da im Kombinat isplati dugovanja po izvršnim sudskim presudama, koje su krajem maja ove godine iznosile više od osam miliona evra, kao i da se reši status jednog broja radnika koji su potpisali socijalni program sa bivšim rukovodstvom te firme. U petak su posle četiri dana pešačenja od Novog Pazara do Beograda premijeru Mirku Cvetkoviću predali svoje zahteve.

I proizvođači malina više dana protestuju, povremeno blokirajući saobraćaj. Nezadovoljni ponuđenom otkupnom cenom od 90 dinara za kilogram, oni protestuju od 2. avgusta na barikadama nadomak Arilja, tražeći da se otkupna cena tog voća poveća sa 90 na 126 dinara po kilogramu.

Oni su, međutim, konačno postigli dogovor u Vladi Srbije da početna otkupna cena maline bude 100 dinara po kilogramu. Nakon tog dogovora oni su uklonili barikade u mestu Grdovici kod Arilja.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je, posle završetka sastanka koji je trajao šest sati i okončan je u dva sata ujutru, da su se vlasnici 11 hladnjača dogovorili s predstavnicima Udruženja proizvođača malina "Vilamet" da se za 10 dinara podigne akontna (početna) cena maline (sa 90 na 100 dinara).

 

5.avgust 2011.

PUTARI: AKO NEMA PARA, BLOKIRAMO

Sindikat putara Srbije najavio je blokadu Koridora 10 za utorak, 9.avgust, ako se ne isplate zaostale plate radicima “Nibens grupe”.

Oni preciziraju da će blokirati traku u izgradnji, naplatne rampe i granične prelaze ako se ne isplate sve zaostale zarade i ako se ne obezbede sredstva za nastavak radova.

Predstavnici sindikata sinoć su napustili sastanak o planu restrukturiranja “Nibensa”, na kojem su bili i predstavnici banaka, Vlade i tog preduzeća.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović kaže da na sastanku nije usaglašeno ništa i da putari polako gube strpljenje. Ona je dodala da će osim blokada sindikat pozvati i putare i članove njihovih porodica da ugase račune u AIK banci.

U međuvremenu je stigla vest da su radovi na delu Koridora 11, kroz opštinu Ub, gotovo obustavljeni. To je rekao zamenik predsednika Opštine Sava Sarić, koji je objasnio da su radovi obustavljeni zbog problema grupe Nibens u kojoj je i Preduzeće za puteve Beograd. To preduzeće je radilo na deonici Ub-Lajkovac.

Sonja Vukanović upozorava da će takvih slučajeva biti sve više, jer se problemi Nibensa ignorišu.

"To je bilo očekivano, nemaju kamione, nemaju gorivo, nemaju novca da registruju vozila i to je problem na koji upozoravamo od marta, ali niko ne raguje. Svi nešto obećavaju, ali niko ništa ne preduzima. Danas je to ‘Bačka put’, sutra će biti neko drugo preduzeće, to su firme koje odumiru", rekla je predsednica sindikata.

Preduzeća iz grupe “Nibens” imaju više od pet hiljada zaposlenih, a pet putarskih preduzeća iz te grupe održava više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvuje u izgradnji autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju. Vlasnik “Nibens grupe” Milo Djurašković i sedam rukovodilaca uhapšeni su u maju pod sumnjom da su oštetili kruševačku fabriku maziva FAM za 32 miliona evra.

 

5.avgust 2011.

ORBOVIĆ ČESTITAO NEIMARIMA PRAZNIK

Povodom 8. avgusta – Dana građevinara Srbije, svim građevinskim radnicima čestitam praznik i želim im da ponovo budu ponos naše privrede i prepoznatljiv brend širom sveta.

Savez samostalnih sindikata Srbije nastaviće da se zalaže za stvaranje ambijenta koji bi građevinarstvu omogućio oporavak i povratak na staze slave, a radnicima dostojanstvene zarade i bezbedne uslove rada.

4.avgust 2011.

ORBOVIĆ ČESTITAO RUDARIMA PRAZNIK

U ime Saveza samostalnih sindikata Srbije i svoje lično, svim rudarima podzemnih i površinskih kopova upućujem srdačne čestitke povodom 6. avgusta - Dana rudara Srbije.

Savez samostalnih sindikata Srbije nastaviće borbu za  poboljšanje uslova rada, materijalnog i socijalnog statusa, podizanju životnog standarda, zaštiti životne sredine i većoj brizi za bezbednost rudara.

3.avgust 2011.

KRAJEM JUNA 1,75 MILIONA ZAPOSLENIH

Zvanična statistika je procenila da je krajem juna u Srbiji bilo zaposleno milion i 755.238 osoba, što nije bitnije promenjeno u odnosu na prethodni mesec, ali je za 1,1 odsto manje nego krajem 2010. godine, objavljeno je u publikaciji Privredne komore Srbije "Konjunkturni trendovi".

Od toga je kod privatnih preduzetnika bilo zaposleno 405.476 osoba, dok su ostali radili u okviru privrednih društava i u administrativnim delatnostima.

Istovremeno, na kraju juna bilo je nezaposleno ukupno 756.255 osoba, od kojih 394.963 žena, što je za 1,3 odsto više u odnosu na isti mesec prethodne godine. U poređenju s prethodnim mesecom, ukupan broj nezaposlenih opao je za 1,1 odsto.

Uprkos trendu smanjenja nezaposlenosti u poslednja tri meseca, junska stopa registrovane nezaposlenosti je još uvek na visokom nivou od 27,61 odsto.

 

2.avgust 2011.

SSSS krajem oktobra odlučuje da li će ući u izbornu trku

ORBOVIĆ: MORAMO DA SE UMEŠAMO U IZBORE

Savez samostalnih sindikata Srbije je, radi poboljšanja položaja radnika, odlučio da se uključi u političku borbu kako bi na taj način efikasnije ostvario ciljeve.

Konačna odluka da li će ući u izbornu trku biće doneta u drugoj polovini oktobra, ali za sada je sigurno da SSSS na izbore neće izaći kao politička stranka, već će na njih ići sa nekom drugom političkom opcijom.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović, međutim, tvrdi se u ovom trenutku ne nazire stranka, odnosno koja je to politička opcija koja štiti interese zaposlenih.

opširnije

1.avgust 2011.

ORBOVIĆ POSETIO ZRENJANINSKA PREDUZEĆA

Na poziv predsednika SSSS za grad Zrenjanin Mirka Maleševa, predsednik SSSS Ljubisav Orbović posetio je Zrenjanin, gde se upoznao sa situacijom u toj opštini i položajem zaposlenih.

U okviru posete, Orbović je obišao kompanije „Agroživ“, „Jugoremediju“ i „Žitoprodukt“, kao i fabriku „Ipok“.

Nakon što su raskinute loše privatizacije i postavljeni privremeni zastupnici kapitala u „Agroživu“, „Žitoproduktu“ i „Ipoku“, ta preduzeća su počela ponovo da rade, a radnici ponovo da primaju zarade.

U njihovom oporavku, prema rečima sadašnjih direktora, veliku ulogu imaju i sindikati, koji su u pojedinim trenucima vodili te firme i očuvali ih od daljeg uništenja.

Ove tri firme, prema rečima Orbovića, bude nadu da se, uprkos lošim privatizacijama u prvom krugu, uz pomoć dobrog menadžmenta, države i lokalne samouprave firme mogu pokrenuti, a da zaposleni dobijaju redovne zarade, što je u interesu i radnika i ukupne privrede Srbije.

 

1.avgust 2011.

ZA DVE DECENIJE UGAŠENO 98 FABRIKA

U Srbiji je tokom poslednje dve decenije ugašeno čak 98 fabrika - 70 malih, koje su upošljavale do 5.000 ljudi, ali i 20 srednjih i sedam velikih. Katanci su sa druge strane vrata pogona bez posla ostavili hiljade radnika.

U zlatno doba srpskih fabrika, a kao najuspešnija i danas slovi 1989. godina, plate je zarađivalo čak 920.710 ljudi. Danas je taj broj sveden na trećinu - svega 374.683 ima zaposlenih u proizvodnji. Otprilike koliko je industrija zapošljavala 1961. godine.

Polako, ali uporno Srbija se deindustrijalizuje. Novi koncept ekononomskog rasta, međutim, okreće leđa uslugama, a glavna uzdanica trebalo bi da nam bude industrijska proizvodnja namenjena izvozu. Kada uporedimo procenat zaposlenih u proizvodnim delatnostima, ali i njihov konačni učinak, istina je da smo još daleko od nivoa na kojem smo nekada bili.

I da ne poredimo sadašnju proizvodnju sa najproduktivnijom godinom, već sa 1998, svega je pet industrijskih grana danas preteklo tadašnji nivo. Prehrambena industrija je jača 8,3 odsto, duvanska 28,2 odsto, proizvodnja gume i plastike 0,4 odsto, osnovnih metala 51,4 odsto, pojedinih električnih mašina 1,5 odsto, a nameštaja 2,2 odsto. Sve ostale nisu ni blizu tadašnjem učinku.

“Prehrambena industrija se smatra vitalnom, a ima manju proizvodnju 2010. nego 1980. godine. Metalska industrija je više od pet puta izgubila obim proizvodnje koji je imala ranih osamdesetih. Proizvodnja osnovnih metala je porasla u ovom periodu, ali kao rezultat rada ‘Ju-Es stila’”, objašnjava ekonomista Dragovan Milićević.

Pravi „cunami“ kreće početkom ovog veka sa privatizacijom, nerezonskom liberalizacijom tržišta, enormnim uvozom, kako robe široke potrošnje, tako i kapitala,  ističe ekonomista Milićević.

Poslednjih 10 godina industrija u Srbiji potpuno stagnira. Nivo aktivnosti je nizak, a veliki broj delatnosti, smatra Milićević, nema ekonomski rezon da opstane.

“Najveći broj grana industrije nema održivu stopu rasta delatnosti. Sve su finansirane pozajmljenim kapitalom na koji plaćaju enormno visoke kamate. Rizici prezaduženosti su ogromni i veliki deo preduzeća je pred bankrotstvom. Industrija ne ulaže u svoje poslovanje ni amortizaciju opreme, što je čini potpuno tehnološki neefikasnom i nerentabilnom”, kaže Milićević.

 

29. jul 2011.

Sednica Predsedništva Pomoravskog okruga

KRIZA TEK DOLAZI U SRBIJU

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da je u Srbiji oko 520.000 radnika ostalo bez posla prilikom privatizacije, ali da kriza tek predstoji jer nema jasne vizije, niti strategije za razvoj privrede.

"Evidentno imamo težak položaj zaposlenih, sve je više ljudi koji su izgubili radno mesto, a oni koji su zaposleni imaju male plate. I dalje se govori o stečajima i socijalnim programima", kazao je Orbović u Jagodini na sednici Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Srbije za Pomoravski okrug.

Prema njegovim rečima, uprkos postojanju politike finansiranja i otvaranja novih radnih mesta, radnici i dalje gube svoja radna mesta.

Nemamo dovoljnu kontrolu nad time kome i kako se ta sredstva daju, kao što nismo imali kontrolu nad procesom privatizacije, rekao je Orbović, dodavši da će drugi krug privatizacije početi 2012. godine, ali da se još ne zna šta će on doneti.

“Posle izbora nas očekuje privatizacija javnog sektora, odnosno komunalnih preduzeća. Praksa u istočnim zemljama je pokazala da prilikom prodaje komunalnih preduzeća dolazi do smanjenja broja zaposlenih, smanjenja kvaliteta usluga, a povećava se cena tih usluga", kazao je Orbović.

Prema rečima predsednika SSSS za grad Jagodina Miroslava Gajića, u toj opštini je za 10 godina oko 10.000 ljudi ostalo bez posla zbog loše privatizacije i stečaja.

Govoreći o mogućnostima delovanja SSSS kao političke partije, Orbović je rekao da se pri donošenju propisa mnogo više može postići političkim angažovanjem, nego sindikalnim - kroz socijalni dijalog i štrajkovima.

Ukazavši da ni jedna stranka u Srbiji ne štiti interese zaposlenih, Orbović je rekao da će odluku o eventualnom političkom angažovanju sindikat doneti u drugoj polovini oktobra.

 

27. jul 2011.

ORBOVIĆ U JAGODINI O POLOŽAJU RADNIKA U PRIVATNIM FIRMAMA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović boraviće sutra u Jagodini i prisustovaće sednici Predsedništva SSSS za grad Jagodinu i opštine Pomoravskog okruga.

Na sednici će se razgovarati o položaju i problemima zaposlenih u privatizovanim i preduzećima u restruktuiranju na teritoriji Jagodine i Pomoravskog okruga.

Na sastanku će biti reči i o mogućim oblicima delovanja SSSS na efikasnijoj zaštiti interesa zaposlenih u Srbiji.

U radu sednici učestovaće i potpredsednik Veća SSSS Duško Vuković.

 

26. jul 2011.

PREDSTAVNICI DRŽAVE SUTRA SA BANKAMA O "NIBENS GRUPI"

Predstavnici putarskih preduzeća "Nibens grupe" dogovorili su se na sastanku sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem da predstavnici države sutra probaju da se dogovore sa bankarima o rešavanju problema tih preduzeća.

Putari su, međutim, bez obzira na taj dogovor, započeli blokadu radova na izgradnji severnog kraka Koridora 10.

Posle sastanka u Vladi Srbije, kojem je prisustvovao i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, rečeno je da će se sutra ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić i direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković sastati sa najvećim poveriocima putara "Nibens grupe".

Premijer Cvetković je rekao da je na sastanku dogovoreno da se sačeka 14 banaka da se usaglase oko rešavanja problema "Nibens grupe" kao celine i izrazio očekivanje da će dogovor biti postignut tokom ove nedelje, kako bi se odblokirali računi preduzeća.

Cvetković je dodao da se se trenutno, prema njegovim informacijama, banke usaglasile 90 do 95 odsto.

Premijer je rekao da, ako se banke ne dogovore, onda će se pristupiti rešavanju problema za svako preduzeće pojedinačno, tako što će biti dovedena u radni stečaj ta preduzeća, sa ciljem da mogu da nastave da rade.

Zaposleni u PZP "Vranje", "Niš", "Kragujevac", "Beograd" i "Bačkaput" traže od vlade da se njihovim preduzećima odblokiraju računi, isplate zaostale zarade i omogući rad.

Ukoliko ne postignemo dogovor na tom sastanku, sa poveriocima - bankama, predstavnicima vlade i resornog ministarstva, zadržaćemo se na toj deonici do ispunjenja zahteva, rekla je predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović.

 

26. jul 2011.

PISCI OSNOVALI SINDIKAT

Prvi put u svojoj istoriji pisci su osnovali svoj sindikat.

Pre nekoliko dana zvanično je registrovana Sindikalna organizacija samostalnog sindikata pisaca Srbije koja za početak okuplja oko stotinu književnika.

 “Pisci danas pripadaju retkim nezaštićenim stvaraocima, koji, uz časne izuzetke, ne mogu da naplate svoj rad. I to naročito od izdavačkih kuća koje manje poznatim autorima ne samo što ne daju honorare, već i traže novac za objavljivanje njihovih knjiga. To je postala višegodišnja žalosna praksa koju nisu u stanju da prekinu dva postojeća i ponekad suprotstavljena književnička udruženja UKS i SKD, kaže dramski pisac i romansijer Dragan Tomić

Sindikat, tvrdi sagovornik, okrenut je svim ljudima od pera i nije sindikat srpskih pisaca već pisaca Srbije, što znači da će štititi interese svih članova bez obzira na nacionalnu pripadnost.

“Prvo što ćemo raditi biće zaključenje kolektivnog ugovora sa izdavačkim kućama, pozorištima, TV i radio stanicama. Time bi bilo obezbeđeno da svako ko koristi književne tekstove to mora i da plati. Moja ideja je da nijedna izdavačka kuća neće moći da objavi novo delo domaćeg autora dok ne podnese dokaz o potpisanom ugovoru”.

Bez kolektivnog ugovora, odnosno poštovanja autorskih prava, ni televizije ni radio-stanice neće moći da emituju ne samo premijere već i reprize.

Ističući da će Sindikat biti iznad svake tekuće politike i stranačkih interesa, Tomić za početak oktobra najavljuje veliki sabor svih pisaca, gde će se progovarati o svemu što ih tišti i ponuditi nove ideje za rad Sindikata.

 

26. jul 2011.

PET OPASNOSTI PO EKONOMIJU SRBIJE

Srbija bi se od novog udara svetske ekonomske krize mnogo duže oporavljala nego što je to bio slučaj sa krahom iz 2008, čije se posledice osećaju i danas, smatraju neki od najuticajnih domaćih ekonomista.

Pet potencijalnih opasnosti od nove krize su po nezaposlenost, kurs, inflaciju, strane direktne investicije, kao i po izvoz. Ukoliko se ne reše problemi u evrozoni i s SAD, nova kriza se može očekivati već do kraja godine.

opširnije

25. jul 2011.

RADNICI NIBENS GRUPE BLOKIRAJU DEO KORIDORA 10

Radnici putarskih preduzeća iz Nibens grupe sutra će blokirati radove na severnom kraku Koridora 10, zahtevajući rešenje problema u Nibens grupi.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović kazala je da od premijera i Vlade Srbije još nisu dobili poziv na sastanak koji su zatražili, najavivši istovremeno radikalizaciju protesta.

Vukanovićeva je rekla da radnici zahtevaju od Vlade Srbije garancije i primenu mera koje će omogućiti da putarska preduzeća iz Nibene grupacije počnu da rade.

Kako je najavila, protest će biti održan na delu autoputa na Koridoru 10 kroz Vojvodinu, na deonici od mađarske granice do Novog Sada izmedju 81. i 96. kilometra.

Prema rečima Vukanovićeve, radnici neće blokirati saobraćaj, ali će obustaviti radove na gradnji druge trake autoputa.

 

18. jul 2011.

BREFOR: SRPSKA VLAST JE PRESPORA

Srpske vlasti sporo rešavaju ekonomske probleme, pre svega nezaposlenost i inflaciju, kaže šef Kancelarije Svetske banke u našoj zemlji Lu Brefor.

On napominje da je stopa nezaposlenosti od 23 odsto jako zabrinjavajuća, a da je drugi veliki problem Srbije inflacija i kaže da "očigledno nešto nije u redu kada je inflacija stalno mnogo veća nego u drugim zemljama. Posebno kod cena hrane. Srbija je veliki proizvođač i izvoznik hrane, ali i dalje ima visoke cene".

Brefor smatra da treba pojednostaviti zakone i unaprediti procedure neophodne za stvaranje povoljnih uslova za investiranje, jer bi unapređivanje poslovne klime u svim segmentima verovatno poboljšalo ekonomske prilike u Srbiji.

Na pitanje slaže li se sa zvaničnom statistikom koja pokazuje da je kriza u Srbiji prošla, Brefor odgovara da je "zabeležen privredni rast, ali on ne doprinosi kreiranju novih radnih mesta i to je problem. Znači, kriza jeste gotova, međutim, građani to ne osećaju. Oni vide da im životni standard i dalje opada, da su plate zamrznute, da cene skaču..."

On, takođe, kaže da "morate stvarati više, da biste dobijali više. Treba sve učiniti kako bi se povećala proizvodnja, a privatni sektor je taj koji to treba da iznese. Jedino on kreira nova radna mesta i tu najveću ulogu imaju mala i srednja preduzeća koja su u svakoj zemlji motor privrednog razvoja".

 

12. jul 2011.

PUTARI ZAPOČELI PROTEST ISPRED SEDIŠTA "NIBENS GRUPE"

Zaposleni u putarskim firmama "Nibens grupe" započeli su danas protest ispred sedišta te kompanije, u beogradskom naselju Voždovac, sa zahtevom da se odblokiraju računi i reše problemi tih preduzeća.

Predesdnica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović je rekla da se radnici okupljaju i čekaju da dođu još tri autobusa sa putarima iz Kragujevca i Niša, koja su zadržana kod Bubanj Potoka, nakon čega će krenuti u protestnu šetnju ka Vladi Srbije, gde će se zadržati do ispunjenja zahteva.

Protestnu šetnju će organizovati radnici preduzeća za puteve "Vranje", "Niš", "Kragujevac", "Beograd" i "Bačkaput".

Samostalni sindikat putara Srbije najavio je da će se za pomoć obratiti i Evropskoj uniji.

Radnici preduzeća "Nibens grupe" su krajem juna upozorili najviše državne funkcionere da reše njihove probleme ili će preduzeti "radikalne mere borbe do ispunjenja zahteva".

Oni traže da budu sačuvana njihova radna mesta i egzistencija oko 5.000 porodica.

"Vi svojim autoritetom morate obezbediti ili da banke, čija potraživanja iznose više od 70 odsto vrednosti kapitala naših preduzeća, preuzmu preduzeća kao novi vlasnici i da obezbede sredstva za neometano obavljanje njihove delatnosti, ili sprovođenje postupka reorganizacije ove grupe, odnosno naših preduzeća, kako bi, takođe, bio obezbeđen neometan nastavak obavljanja delatnosti", istakli su radnici u dopisu državnom vrhu.

Sindikat je saopštio da ta preduzeća duguju bankama ukupno oko 110 miliona evra i još toliko dobavljačima.

Vlasnik "Nibens grupe" Milo Djuršković i sedam rukovodilaca u putarskim preduzećima iz "Nibens grupe" uhapšeni su u maju pod sumnjom da su oštetili kruševačku fabriku maziva FAM za 32 miliona evra.

 

8. jul 2011.

Predlog SES-a

KRIVIČNA ODGOVORNOST ZA POSLODAVCI KOJI NE ISPLAĆUJU ZARADE

Socijalno-ekonomski savet predložio je da se u Srbiji uvede krivična odgovornost za poslodavce koji duže od tri meseca ne isplaćuju radnicima zarade.

Predsedavaći SES-a Ljubisav Orbović rekao je da bi se izmenom Krivičnog zakona i krivičnom odgovornošću za poslodavce regulisalo neisplaćivanje plata, neoveravanje zdravstvene knjižice i neuplaćivanje doprinosa zaposlenima.

opširnije

8. jul 2011.

DELEGACIJA IZ REPUBLIKE SRPSKE U POSETI SSSS

Delegacija Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske razgovarala je danas u Beogradu sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U prostorijama SSSS razgovarano je o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Srbiji i RS i položaju zaposlenih, a razmenjena su i iskustva dva sindikata.

U delegaciji su bili predsednica Savjeta i Saveza sindikata RS Ranka Mišić, potpredsednik Savjeta i predsednik Unije udruženja poslodavaca RS, Ranko Milić i sekretar Savjeta Bojan Smiljanić, dok su ispred SSSS bili predsednik Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić i predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović.

Delegacija iz Republike Srpske će prisustvovati i sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije, a predviđeno je i potpisivanje Memoranduma o razumevanju i saradnji između dva saveta.

 

8. jul 2011.

Otvorene jubilarne igre radnika Vojvodine

10. SPORTSKA OLIMPIJADA RADNIKA VOJVODINE

U Bačkoj Palanci je 7. jula svečano otvorena jubilarna 10. Sportska olimpijada radnika Vojvodine, koja je okupila oko 3.000 učesnika.

Ta sportska manifestacija predstavlja krunu četvorogodišnjeg takmičarskog ciklusa radnika-sportista koji su u eliminacionim takmičenjima izborili pravo da učestvuju na završnoj smotri Sportske olimpijade.

Organizatori igara su Savez sport za sve, Savez samostalnih sindikata Vojvodine i grad domaćin Bačka Palanka, a svečanosti su prisustvovali i predsednik SSSS Ljubisav Orbović I ministar rada I socijalne politike Rasim Ljajić.

Predsednik Olimpijskog komiteta igara Milorad Mijatović rekao je da je sindikat u proteklom periodu prolazio kroz lepe I teške trenutke, imao uspone I padove, ali da je bez obzira na sve uspeo da zadrži olimpijski duh takmičenja I druženja.

Taj pozitivan duh I energiju treba čuvati kao nešto dragoceno I prenositi na nove, buduće generacije, poručio je on.

 

7. jul 2011.

Povodom eventualnog političkog angažovanja SSSS

SAOPŠTENJE VEĆIMA SSSS NA TERITORIJI I SAMOSTALNIM SINIKATIMA

Budući da su tekstovi u medijima o mogućem političkom angažovanju SSSS izazvali velike nedoumice i reakcije članova SSSS, pa čak i doveli do odluka najviših organa pojedinih sindikata, koristim priliku da vas informišem o sledećem:

opširnije

7. jul 2011.

Četvoročlanoj porodici dnevno snabdevanje osnovnim namirnicama luksuz

ZA PREŽIVLJAVANJE DEVET EVRA DNEVNO

Dan života prosečne četvoročlane porodice u Srbiji trenutno košta najmanje 2.000 dinara.

Za najskromnije doručak, ručak i večeru, po sadašnjim cenama, potrebno je dnevno 900 dinara, a ostatak čine troškovi bez kojih je svakodnevica gotovo nemoguća - komunalije, struja, Internet, prevoz, vrtić.

Porodična trpeza za 900 dinara gotovo je asketska. Vekna i po hleba, litar mleka i pola litre jogurta, uz 300 grama salame. Za ostatak se može kupiti malo povrća za salatu i pola kilograma pilećeg mesa. U budžet od 900 dinara ušao je i kilogram povrća, litar soka i mineralne vode.

Prema računici, mesečno četvoročlana porodica samo za hranu i piće izdvaja minimum 27.000 dinara. Kada bi prosečne zarade to dozvoljavale, srpska trpeza bila bi mnogo bogatija, ali i skuplja. Svaki zaposleni Srbin, prema statističkim podacima, prosečno kući donese 35.000 dinara. Zvanični statističke cifre, međutim, nisu uteha za milion nezaposlenih ili one radnike koje mesečno zarade do 20.000 dinara. Za njih je i hrana u vrednosti od 27.000 dinara mesečno - luksuz.

Hrana je najveći izdatak, ali domaćinstvima svakog meseca stižu računi za komunalne usluge, struju, Internet, kablovsku, fiksni i mobilni telefon, vrtić, prevoz... Porodica koja živi u stanu od 60 kvadrata mesečno za komunalije odvaja oko 7.000 dinara, a ovaj trošak dnevno je 233 dinara.

Troškovi života tokom zimskih meseci još su veći. Već početkom septembra roditelji imaju izdatke za školarce. Mesečno samo za užine, časopise i džeparac potrebno je najmanje 2.000 dinara. Računi su veći kada počnu da stižu rate za ekskurzije.

Kada se mesečni izdaci podele na 30 dana - električnu energiju srpsko domaćinstvo potroši dnevno za prosečnih 85 dinara, kablovska mreža košta svakodnevno po 27 dinara, Internet 50, fiksni telefon 35, kao i skromnije korišćenje mobilnih telefona. Porodice sa malom decom za vrtić dnevno izdvajaju 289 dinara. Za gradski prevoz, pod uslovom da nabave pretpaltne mesečne karte, dnevno se odvaja 88 dinara.

Među najvećim troškovima porodica je gorivo, koje je ove godine poskupelo prosečno 10 odsto. U domaćinstvima koja svakodnevno koriste svoje dvotočkaše, račun je mesečno težak od 3.000 do čak 15.000 dinara.

Čak i u porodicama gde se vodi računa o svakom dinaru, ni dve plate nisu dovoljne da pokriju svakodnevne troškove. Zato i ne čudi što većina građana Srbije živi na veresiju. Dok su računi u bankama uglavnom u „minusu“, u lokalnim bakalnicama se vodi spisak dužnika, koji pazare „na crtu“.

 

6. jul 2011.

U PETAK SEDNICA SES

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije održaće u petak, 08. jula 2011. godine, 44. redovnu sednicu.

Centralna tema dnevnog reda sednice biće: Analiza primene Socijalno-ekonomskog sporazuma za 2011. godinu – efekti primene u junu.

Sednici će prisustvovati i delegacija Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, a planirano je i potpisivanje Memoranduma o razumevanju i saradnji između ova dva saveta.

Po završetku sednice, u 13 časova i 30 minuta biće održana konferencija za novinare (zgrada Vlade, Nemanjina 11) na kojoj će učestvovati članovi Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske.

 

6. jul 2011.

Sastanak u prostorijama SSS u Nišu

UNAPREĐENJE SARADNJE SINDIKATA I INSPEKCIJE RADA

U Nišu, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata grada Niša, održan je sastanak na temu „Predlozi za unapređenje saradnje između sindikata i inspekcije rada i jačanje uloge lokalnih socijalno-ekonomskih saveta“.

Sastanak je organizovan u skladu sa zaključenim Socijalno-ekonomskim sporazumom za 2011. godinu, čija je realizacija u toku, a kojim je dogovoreno jačanje inspekcijskog nadzora u svim segmentima poslovnog ambijenta, s tim da se u oblasti radnog zakonodavstva mesečno organizuju sastanci filijala inspekcije rada sa sindikatima i poslodavcima radi rešavanja nastalih problema, kao i unapređenje socijalnog dijaloga osnivanjem socijalno-ekonomskih saveta na lokalnom nivou.

Sastanku su prisustvovali članovi Socijalno ekonomskog saveta Srbije – predsednik SSSS Ljubisav Orbović, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak i predsednik UPS-a Nebojša Atanacković, kao i direktor Inspektorata rada Predrag Peruničić.

Orbović, koji je vodio sastanak, podsetio je da je cilj potpisanog Socijalno- ekonomskog sporazuma da stvori drugačiji privredni ambijent i naglasio da se, za razliku od prethodnih sporazuma, na njegovoj realizaciji ozbiljno radi, o čemu svedoče i mesečni izveštaji o realizaciji.

Ljajić je rekao da je zaključke sa ovog i sličnih skupova koji će biti održani u narednom periodu potrebno operacionalizovati i definisati šta je ono što treba promeniti kako bi rad inspekcija bio bolji, a lokalni socijalno ekonomski saveti počeli da funkcionišu na najbolji način.

Prema rečima Atanackovića, iako ima najveći interes za dobro funkcionisanje lokalnih saveta, „jer je to put do usklađivanja interesa poslodavaca i sindikata, odnosno njihovog skladnog odnosa“, upravo je lokalna samouprava ta koja najčešće otežava početak rada saveta na lokalu.

Čanak je istakao da je potpisani Socijalni sporazum „prvi dokument koji smo potpisali na tripartitnoj osnovi koji ima ugrađeni mehanizam samoproveravanja“.

„Zato čak i kad smo nezadovoljni realizacijom sporazuma, treba da imamo na umu da je dobro što ga imamo, jer znamo adresu na kojoj ćemo iskazati nezadovoljstvo“, dodao je on.

Govoreći o problemima u radu inspekcije, Peruničić je naveo tehnološki zaostatak, nedovoljan broj inspektora, neadekvatna umreženost na teritoriji, kao i nedovoljan broj mladih u službi.

Na skupu je zaključeno da je neophodno rešiti „preklapanje“ nadležnosti inspekcije rada i ostalih inspekcija i suzbiti korupciju u inspekcijskim nadzorima.

Takođe, ukazano je na sporost u sudskim postupcima u toj oblasti.

U cilju prevazilaženje tih problema, neophodni je, kako je istaknuto, da budu održavani redovni sastanci, da svi socijalni partneri dobro sarađuju, da funkcionišu socijalno-ekonomski saveti, kako na republičkom, tako i na lokalnim nivoima.

 

6. jul 2011.

Ekonomski analitičari i dalje tvrde da nismo izašli iz krize

PLATA 1.100 DINARA MANJA

Proizvodnja je u maju porasla za 6,8 odsto, ali zabrinjava oštar pad izvoza, pad prometa robe i prosečne realne zarade, ocenili su analitičari u najnovijem broju časopisa „Makroekonomske analize i trendovi” (MAT).

“U odnosu na maj prošle godine, izvoz je porastao devet odsto, što je malo znajući da je međugodišnji rast izvoza u aprilu iznosio 35 procenata. Ozbiljno je pao izvoz žitarica, gvožđa i čelika. Prosečna zarada je iznosila 36.000 dinara, pa je odnosu na prvih pet meseci prošle godine manja za 3,1 odsto ili za oko 1.100 dinara. Sve zajedno ukazuje na usporavanje privredne aktivnosti”, izjavio je Vladimir Vučković, urednik MAT-a i član Fiskalnog saveta.

Sve to ukazuje, tvrdi ekonomista Stojan Stamenković, da su izjave Ministarstva finansija o izlasku iz krize i rastu zaposlenosti preuranjene i nepouzdane.

„Ministarstvo finansija statističkim podacima pristupa selektivno. Za proizvodnju i izvoz koristi ovogodišnje i prošlogodišnje podatke u periodu januar-jun, dok se za zaposlenost poziva na podatke do marta. Zato se pitam da li je dobijena analiza u službi politike, što su bila i ranija iskustva“, izjavio je Stamenković.

Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec ocenio je da je da su pouzdani podaci na osnovu kojih je stopa nezaposlenosti povećana sa oko 19 odsto na 22,2 odsto.

„Sigurno su, međutim, tačni i podaci premijera Cvetkovića o tome da je u poslednja tri meseca došlo do povećanja broja zaposlenih. Verovatno je jedan deo sive ekonomije prešao u legalnu trgovinu. Na taj način, broj nezaposlenih nije smanjen, a broj zaposlenih jeste povećan”, rekao je Bajec.

Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre ocenila je da je neizmirivanje obaveza postao manir u Srbiji.

“Svi koji su hteli da izmiruju obaveze su uzimali kredite, a najveću cenu nelikvidnosti su platila mala preduzeća koja su prošle godine ostvarila gubitak od 38 milijardi dinara”, kaže Stamenković.

 

28. jun 2011.

Kamen temeljac za novu topionicu i fabriku sumporne kiseline u Boru

SVEČANOSTI PRISUSTVOVAO I PREDSEDNIK ORBOVIĆ

U Rudarsko-topioničarskom basenu Bor počela je izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline, a na svečanosti koja je priređena prisustvao je i predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

Rudarsko-topioničarski basen Bor i kanadska Agencija za razvoj i izvoz potpisali su 10. novembra 2010. godine ugovor o kreditu od 135 miliona evra za izgradnju i rekonstrukciju nove topionice bakra i fabrike sumporne kiseline.

Direktor RTB Blagoje Spaskovski je tada rekao da će se izgradnjom topionice bakra po modernoj "fleš-smelting" tehnologiji finskog proizvodjača suzbiti ekološko zagadjenje i postići znatno ekonomičnija proizvodnja.

Prema podacima koje je izneo direktor borske kompanije, izgradnja novog metalurškog postrojenja obezbediće povećanje iskorišćenosti bakra na 98 sa 93 odsto i uvećati iskorišćenje sumpora na 98 sa 50 odsto.

Postavljanju kamena temeljca i obeležavanju početka izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline prisustvovali su i ministri životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i ekonomije i regionalnog razvoja, Oliver Dulić i Nebojša Ćirić.

Osim Orbovića, u ime SSSS, bili su prisutni i predsednik i sekretar Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Zoran Vujović i Ljubodrag Cvrkotić, kao i predsednik SSS Srbije za opštinu Bor Dragiša Trujkić.

 

10. jun 2011.

SPO TRAŽI DA KRIVIČNA DELA U PRIVATIZACIJI NE ZASTAREVAJU

Srpski pokret obnove insistiraće da se u najavljene izmene Krivičnog zakona unese i odredba da krivična dela učinjena u procesu privatizacije ne zastarevaju, najavio je potpredsednik te stranke Aleksandar Jugović.

On je naveo da se "tajkuni uzdaju u političke veze i bogatstvo i da će pokušati da finansiraju druge političke partije i promenu vlasti koja će ih štititi od odgovornosti, kako bi prikrili zloupotrebe".

Zbog toga je potrebno doneti propis kojim krivična dela učinjena prilikom privatizacije ne zastarevaju, naglasio je Jugović, dodajući da, za razliku od Hrvatske koja od skora ima zakon po kome krivična dela počinjena u privatizaciji ne zastarevaju, Srbija takav propis nema.

"Setimo se afera i zloupotreba vezanih za razne privatizacije, fantomskih firmi iz inostranstva koja su bez profita i poslovanja, bez novca na računu, kupovala preduzeća po Srbiji od nekoliko desetina miliona evra", rekao je Jugović i zaključio da je jasno da se radi o "pranju novca".

 

9. jun 2011.

OTVORENI JUBILARNI SPORTSKI SUSRETI HEMIJE I NEMETALA

U Kladovu su, 8. juna 2011. godine, otvoreni 10. jubilarni Sportski  susreti Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije, pod nazivom „Hemis“.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik SSSS Ljubisav Orbović, potpredsednik Veća SSSS i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, duvanskoj i prehrambenoj industriji i vodoprivredi Srbije, Dragan Zarubica, kao i predsednici opštinskih veća Pirot i Bačka Palanka.

Posle intoniranja državne himne i Internacionale i pozdrava predsednika Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije, Ljubiše Nestorovića, Susrete je proglasio otvorenim Ljubisav Orbović, koji je i inicijator i osnivač  ovakvih skupova.

Pozdravivši učesnike, Orbović je evocirao uspomene na vreme od pre jedne decenije, kada su „pali“ prvi dogovori i pokretnuta inicijativa za održavanje sportskih susreta.

I tada smo, pre deceniju, znali da zaposlenima u Srbiji neće biti lako, sumnjali da će privatizacija i novi privatni vlasnici značiti bolji život radnika, znali da će problema biti više i da nam predstoji teška sindikalna borba, rekao je on.

„Ali smo se složili da nam mogu sve uzeti, ali dušu, energiju i nadu da ćemo ipak uspeti ne mogu. Dokaz je i to što smo danas, ali i svih predhodnih godina, učestvovali na sportskim igrama, borili na sportskim terenima i upoznavali i družili“.

„Zato vam želim da ne prekidate ovu lepu tradiciju i da nastavite da se družite, jer to jača sindikat i našu borbu za bolju budućnost naše dece i Srbije“ zaključio je Orbović.

 

9. jun 2011.

POSTIGNUT DOGOVOR KRAGUJEVAČKIH ORUŽARA I VLADE SRBIJE

Predstavnici sindikata kragujevačke fabrike "Zastava oružje" postigli su dogovor sa predstavnicima Vlade Srbije i tako otkazali za danas najavljeni protest oružara u Beogradu.

"Dogovorili smo da budu odobreni ugovori o izvozu oružja koji su bili na čekanju, zatim ulaganja u nabavku opreme i socijalni program za 200 radnika koji su tehnološki višak, a do kraja godine za dodatni broj zaposlenih koji će napustiti fabriku", rekao je novinarima predsednik sindikata "Zastava oružja" Dragan Ilić.

Oko 1.500 radnika kragujevačke fabrike "Zastava oružje", koji su u štrajku od 23. maja, krenulo je jutros sa oko 30 autobusa na protest u Beograd, gde su planirali da na protestu ispred Vlade Srbije zahtevaju isplatu zaostalih zarada, kao i rešavanje statusa fabrike i problema sa izvoznim dozvolama.

Ilić je naveo da će se u Kragujevac vratiti radnici koji su na putu za Beograd stigli do Smedereva i tu čekali ishod pregovora u Beogradu.

Vlada Srbije će danas, kako je dodao Ilić, formirati radnu grupu koja će se baviti problemima u preduzećima iz grupacije odbrambene industrije.

 

9. jun 2011.

NEZADOVOLJNI PUTARI BLOKIRALI PUTEVE ZA NOVI SAD

Radnici "Vojvodinaput - Bačkaput", koji posluje u sastavu "Nibens grupe", blokirali su jutros sa više od 20 vozila prilaze Novom Sadu iz pravca Temerina i Siriga,  gde će, kako su najavili, ostati sve dok im ne bude uplaćena martovska plata.

Predsednik sindikata "Bačkaputa" Djuro Trivunović rekao je Tanjugu da im je danas u "Putevima Srbije" obećano da će im sredstva, koja će pokriti martovsku zaradu, biti isplaćena do 16 časova.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović je rekla Tanjugu da se radnicima "Vojvodinaputa - Bačkaputa" još niko nije obratio od predstavnika vojvođanskih i republičkih vlasti i napomenula da blokada traje jutros od 8 časova i da se vozila propuštaju na svakih pola sata.

"Napustili smo gradilište na severnom kraku Koridora 10, jer nam nisu obezbeđeni osnovni uslovi za rad, odnosno, nemamo gorivo niti sredstva da platimo struju i telefon", rekao je Trivunović.

On je rekao da su sa više od 20 vozila blokirali prilaze Novom Sadu, a da su ostala vozila raspoređena oko tog grada "u slučaju radikalizacije protesta" i preneo zahteve radnika koji traže da se odblokira račun "Bačkaputa" kako bi im se omogućilo da rade.

Država je, prema rečima Trivunovića, nakon hapšenja vlasnika "Nibens grupe" Mila Djuraškovića stala na stranu banaka, kojima zbog ugovora ne odgovara raskidanje privatizacije. S obzirom na to da dugovi rastu, a "Bačkaput" od sredine prošlog meseca ne radi, Trivunović kaže da su radnici ove firme morali fizički, od utorka, da blokiraju imovinu preduzeća kako je banke ne bi uzele.

Preduzeće 'Vojvodinaput-Bačkaput' je privatizovano pre šest godina kao akcionarsko društvo, kada je većinski vlasnik postao nedavno uhapšeni Milo Djuraškovič.

Prema rečima sindikalaca, većinski vlasnik je od 2009. počeo nekontrolisano da zadužuje preduzeće, podiže hipoteke i zalaže imovinu firme, tako da je sadašnji dug višestruko veći od procenjene tržišne vrednosti preduzeća.

Samostalni sindikat putara Srbije, u čijem je članstvu oko 5.000 zaposlenih u "Nibens grupi", tvrdi da radnici nisu dobili zarade od februara ove godine, iako su svi izvedeni poslovi naplaćeni od "Puteva Srbije".

 

4. jun 2011.

Visoko priznanje SSS Smederava

URUČENA PLAKETA SAVEZU

Na završnoj svečanosti 12.Radničko-sportskih igara u Smederevu, Savez samostalnih sindikata grada Smedereva dodelio je Savezu samostalnih sindikata Srbije Plaketu za izuzetnu pomoć u ostvarivanju programskih ciljeva SSS grada Smedereva.

Visoko priznanje je u ime SSSS primio predsednik Ljubisav Orbović.

Pored plaketa koje su uručene zaslužnim pojedincima i organizacijama za pomoć i podršku Savezu samostalnih sindikata Smedereva, priznanja i medalje dobili su najuspešniji takmičari i ekipe u brojnim sportskim disciplinama.

Zahvalivši se na Plaketi, Orbović je rekao da priznanje obavezuje i da će se Savez nastaviti borbu za bolji materijalni i socijalni položaj i veća prava radnika.

„Svim dobitnicima čestitam na priznanjima koja su dobili, a svima vama želim da nastavite ovu lepu tradiciju, koja pre svega znači lepo druženje i predah od akcija koje nam u ovim teškim vremenima predstoje“, naglasio je Orbović.

 

3. jun 2011.

SSSS - UMREŽAVA ENERGIJU

Uprava grada Beograda u saradnji sa Agencijom za evropske integracije i saradnju sa udruženjima organizovala je u Beogradu  2. i 3. juna na trgu Nikole Pašića sajam organizacija civilnog društva pod sloganom „Umrežavanje energije“. Sajam je i ove godine bio prilika da se javnosti predstave postignuti rezultati, programi,aktivnosti i mogućnosti civilnog sektora za doprinos procesima evropskih integracija. Grad Beograd je prepoznajući potrebe građana sa jedne strane i mogućnosti udruženja  u smislu potencijala i njihove osposobljensti, sa druge strane, podržao dalje unapređivanje partnerstva, međusobnog povezivanja, saradnje i interaktivnosti organizacija civilnog društva.

Sajmu je prisustvovalo preko 50 različitih organizacija civilnog društva. Iako sindikati ističu da imaju „veću težinu“ u odnosu na druge delove civilnog društva samom činjenicom da ih u predstavljanu zaposlenih u socijalnom dijalogu ne može niko zameniti, svoju posvećenost jačanju mobilnosti i saradnje sa NVO- sektorom, Savez samostalnih sindikata Srbije je potvrdio i svojim učešćem na ovom sajmu. Na poziv Centra za demokratiju sa kojim sarađuje na projektu „Balkanska mreža za dostojanstven rad“ predstavio je svoje aktivnosti u oblasti zaštite prava zaposlenih, mladih, žena, borbe protiv rada na crno za dostojanstven rad i zaradu.

 

30. maj 2011.

SES (NE)ZADOVOLJAN PRIMENOM SPORAZUMA

Predstavnici Socijano ekonomskog saveta složili su se da su u prvih mesec dana, od dana donošenja Socijalno-ekonomskog sporazuma za prevazilaženje ekonomske krize, načinjeni određeni pomaci, ali da postoje i primedbe koje će biti analizirane u narednom periodu.

Predsedavajući SES-a, lider Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, kao pozitivno je istakao to što su u maju donete određene mere za podsticanje zapošljavanja, ali i podsticanja poljoprivrede, što predstavnici SES-a ocenjuju veoma bitnim.

Orbović je kazao da je i povezan radni staž za 45.800 zaposlenih i dodao da očekuje da će taj broj u narednom periodu nastviti da raste.

On je, takođe, najavio pokretanje pitanja povezivanje staža kada dolazi do takozvanog automatskog stečaja i i kada se pokreće stečajni postupak.

Jedna od ispunjenih tačaka jeste i povećanje minimalne cene rada sa 95 na 102 dinara, što počinje da se primenjuje od 1. juna.

Orbović je, međutim, rekao da je sindikat nezadovoljan rastom cena, kao i činjenicom da se prilikom raspisivanja tendera i javnih nabavki i dalje favorizuju strana umesto domaća preduzeća.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ocenio je da možemo biti zadovoljni načinom i stepenom realizacije Sporazuma i dodao da će se već sutra krenuti u razgovore sa različitim institucijama kako bi taj proces bio ubrzan.

 

30. maj 2011.

Prvi kongres Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

NOVI PREDSEDNIK, STARI ZAHTEVI

U Domu sindikata u Beogradu održan je Prvi kongres Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.

Kongresu je prisustvovalo više od 200 delegata i gostiju. Za novog predsednika Sindikata, odlukom većine, izabran je Zoran Savić, lekar specijalista iz Prokuplja.

Skupu je prisustvovao i predsednik SSSS Ljubisav Orbović, kao i predstavnici sindikata iz regiona.

Pozdravljajući delegate i goste Kongresa, predsednik SSSS Ljubisav Orbović izrazio je uverenje da će Sindikat zdravstva nastaviti da doprinosi sindikalnom jedinstvu, "danas preko potrebnom radnicima", kao i da će nastaviti uspešnu borbu za očuvanje prava zaposlenih u toj delatnosti.

„U teškim vremenima, u kojima je sindikalno jedinstvo na ispitu, kada mnogi pokušavaju da ga razbijaju, ono je jedini odgovor na sve probleme s kojima se suočavaju radnici. Zato je veoma važno da zajedno, kako u okvirima SSSS, ali i svih drugih sindikata, Sindikat zdravstva nastavi da se bori i jedinstveno nastupa u borbi za poboljšanje materijalnog položaja radnika koji je danas izuzetno težak i kad se živi u velikoj neizvesnosti“, naglasio je Orbović.

Delegati Prvog kongresa poručili su da im je dosta siromaštva, nezaposlenosti, korupcije, kriminala, nepoštovanja zakona i kolektivnih ugovora, nepoštovanja prava zaposlenih i sindikata, izigravanja socijalnog dijaloga, zaduživanja zemlje od kojeg samo pojedinci imaju korist i skrivanja iza svetske ekonomske krize.

U tekstu Poruke Prvog kongresa koja je adresovana predsedniku države, vladi i Skupštini Srbije, delegati su naveli da žele bolji standard, nova radna mesta, poštovanje zakona i prava zaposlenih, istinski socijalni dijalog, zaustavljanje korupcije, strogo kontrolisanje trošenja para iz budžeta i da se država ubuduće zadužuje jedino za programe koji garantuju veće zapošljavanje.

 

27. maj 2011.

Predsednik Orbović podržao oružare

RADNIŠTVO SRBIJE DA SE UGLEDA NA VAS

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović posetio je u Kragujevcu radnikeZastava oružje“, pruživši im punu podršku u štrajku i opravdanim zahtevima za prevazilaženje poslovno finansijske krize u kojoj se nalazi to preduzeće.

Radnici „Zastave oružja“ nalaze se u višednevnom štrajku zbog neisplaćenih zarada i problema u poslovanju tog preduzeća koje čini okosnicu domaće vojne industrije.

Orbović je u ime SSSS uputio punu podršku radnicima koji su u štrajku i opravdanim zahtevima da država  pomogne u prevazilaženju poslovno finansijske krizeZastava oružje“, a radnicima  obezbedi zarade.

„Uz vas su svi radnici. Neka vaš protest bude prekretnica u politici radništva Srbije“, naglasio je Orbović.

On je pozvao zaposlene da ne dozvole da ih poslodavci i država potkupljuju malim otpremninama, da ne daju svoja radna mesta i da zaustave uništavanje „ovo malo fabrika koje još rade“.

Prema rečima Orbovića, ukoliko se ništa ne promeni u politici sadašnje vlasti, Kragujevac će opet postati centar radničke Srbije i pokretač sindikalnih akcija.

 

27. maj 2011.

Nastavak reforme penzijskog sistema

POVEĆANJE STAROSNE GRANICE NEMINOVNOST

Predstavnici sindikata, među kojima i Saveza samostalnih sindikata Srbije,  razgovarali su sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda o nastavku reforme penzijskog sistema u Srbiji.

Tema sastanka bila je, kako su predočili predstavnici te međunarodne finansijske organizacije, potreba za povećanjem starosne granice za žene i muškarce prilikom odlaska u penziju.

Potpredsednik Veća SSSS Milorad Mijatović rekao je nakon sastanka predstavnicima medija da su sindikati spremni da razgovaraju o tome da se granica za odlazak žena u penziju poveća na 65 godina, a za muškarce na 67 godina, ali da je za njih važno kada će početi ta primena i kojom dinamikom će teći.

Za sindikate, koji su svesni neminovnosti sve kasnijeg odlaska u penziju zbog nedostatka sredstava u penzijskom fondu, bitno je, kako je rekao, da oni koji su radili u siromašna vremena poslednje dve decenije dobiju penziju.

Na sastanku je dogovoreno da se sagledaju i efekti dosadašnje reforme penzijskog sistema, jer je evidentno da su i dalje prisutne teškoće, poput problema s nedostatkom sredstava i uplatom doprinosa.

Plate zaposlenih i njihov nizak standard, takođe, bili su tema razgovora, a sindikati su tražili njihovo realno povećanje. Oni su podsetili da je u Srbiji prosečna zarada 340 evra, dok je, poređenja radi, minimalna zarada u Hrvatskoj 380 evra.

Prema rečima sindikalaca, predstavnici MMF-a su se složili s tim da su ovdašnje zarade niske, ocenivši da se mora tražiti način da se povećaju i to stvaranjem većeg društvenog proizvoda i povećanjem robe za izvoz.

Na sastanku je bilo reči i o reformi poreske uprave, tačnije potrebi za boljom naplatom doprinosa za penzijsko osiguranje, jer sada se ne naplati godišnje čak 170 milijardi dinara.

Reforma tržišta rada, i to potreba za otvaranjem što većeg broja radnih mesta, bila je, takođe, tema razgovora s predstavnicima MMF-a.

 

26. maj 2011.

KONFERENCIJA ’’KAKVA TREBA DA BUDE SOCIJALNA AGENDA ZA ZAPADNI BALKAN?’’

Regionalni savet za saradnju, uz podršku Fondacije Fridrih Ebert, organizovao je, u Sarajevu 25. maja, dvodnevni međunarodni skup, sa ciljem da se doprinese uspostavljanju dugoročne vizije socijalnog razvoja, koji će zemlje Zapadnog Balkana približiti standardima Evropske unije.

Na Konferenciji su se okupili predstavnici Regionalnog saveta za saradnju, Fondacije Fridrih Ebert, Evropske Komisije, MOR-a, Svetske Banke, ministarstava, Unije poslodavaca, sindikata i drugi, kako bi identifikovali ključne izazove i našli mogućnosti za što brže i uspešnije približavanje zemalja Zapadnog Balkana socijalnoj agendi Evropske unije i strategiji „Evropa 2020“.

Diskusija se fokusirala na zapošljavanje i smanjenje siromaštva. Specijalna prezentacija posvećena je socijalnom preduzetništvu kao inovativnom sredstvu koje se u isti mah bavi socijalnim i ekonomskim pitanjima. Razmenjena su iskustva na regionalnom nivou, sa osvrtom na međuzavisnost regionalne integracije i trendova globalizacije.

U ime Saveza samostalnih sindikata Srbije u panel diskusijama učestvovala je sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, Slavica Savić.

opširnije

26. maj 2011.

Predsednik Orbović danas u Kragujevcu

PODRŠKA ORUŽARIMA

Predsednik SSSS, Ljubisav Orbović boraviće danas u Kragujevcu, gde će razgovarati sa radnicimaZastava oružje“,  koji štrajkuju zbog neisplaćenih zarada i problema u poslovanju ovog preduzeća.

Savez samostalnih sindikata Srbije je uputio punu podršku radnicima koji su u štrajku i opravdanim zahtevima da država  pomogne u prevazilaženju poslovno finasijske krizeZastava oružje“, preduzeća koje čini okosnicu domaće vojne industrije, a radnicima  obezbedi  zarade.

Istovremeno zahteva da Vlada, poštujući obaveze preuzete u Socijalno-ekonomskom sporazumu, koji je  pre mesec dana  potpisala sa socijalnim partnerima, dokaže iskrenost u zalaganju i opredeljenju za dalji privredni razvoj Srbije i hitno preduzme mere za  rešenje nastalih problema.

Savez samostalnih sindikata Srbije redovno će analizirati poštovanje i realizaciju potpisanog, a ukoliko se, kao što se događalo ranije, Sporazum ne poštuje, smatraće  da je nevažeći, te da je Vlada izigrala socijalne partnere, i u daljoj borbi koristiti sve legitimne metode sindikalne akcije.

 

24. maj 2011.

Održana evropska konferencija

DOSTOJANSTVENOM RADU I NEFORMALNOJ EKONOMIJI

U Beogradu je 19. i 20. maja održana evropska konferencija o dostojanstvenom radu i neformalnoj ekonomiji. U cilju spajanja institucija, sindikata, radničkih pokreta i nevladinih organizacija iz Balkanske regije kako bi izneli primere dobre prakse i prepoznali elemente za moguće formiranje partnerstva, Konferenciju su u saradnji sa Savezom samostalnih sindikata Srbije, UPS-om i UGS Nezavisnost, organizovali italijanski Progetto Sviluppo CGIL, SOLIDAR i Švajcarska organizacija za pomoć svetu rada (SLA).

Neformalna ekonomija, u kojoj je po procenama angažovano oko 700 hiljada u Srbiji, uglavnom u građevinarstvu, ugostiteljstvu, trgovini i poljoprivredi, preti da ugrozi regularno tržište rada. U neformalnoj ekonomiji gube svi – radnici jer nemaju nikakva prava koja im po osnovu rada pripadaju, poslodavci koji legalno posluju i država jer se ne uplaćuju porezi i doprinosi. U takvoj situaciji, prvenstveno sindikati, ali i drugi socijalni partneri su zainteresovani za smanjivanje neformalne ekonomije, istakla je Slavica Savić, sekretar Veća SSS Srbije.

Učesnici su zaključili da je za Srbiju gorući problem visoka stopa nezaposlenosti, koja u nekim sredinama dostiže preko 40 odsto, te da se među nezaposlenima uglavnom „regrutuju“ radnici u neformalnoj ekonomiji. I pored nepovoljne ekonomsko-socijalne situacije, koja se pogoršala u uslovima krize, loše rezultate na suzbijanju neformalne ekonomije u Srbiji, učesnici Konferencije uglavnom su pripisali izostanku političke volje da se ovaj problem reši. To pokazuju i primeri dobre prakse iz zemalja Evropske unije. Država je zadužena za ukupni ambijent i zakonodavnu regulativu, a organi inspekcije rada morali bi da više sarađuju i koordiniraju i sa drugim inspekcijama i odeljenjima drugih ministarstava, pri čemu bi izvesnost sankcionisanja u slučaju angažovanja „radnika na crno“, ili poslovanja izvan okvira registracije firme dalo dobre rezultate.

Saradnja socijalnih partnera u traženju rešenja je neophodna, jer se samo  zajedničkim aktivnostima svih zainteresovanih strana može redukovati neformalna ekonomija. Otuda je, kao što i slogan projekta „Izgradnja partnerstva za smanjivanje neformalne ekonomije“, koji je uz podršku Evropske komisije implemetiran u tri grada-Kruševcu, Loznici i Subotici, „Zajedno – od sivog ka belom“  poruka učesnika Konferencije.

 

20. maj 2011.

SSS Kragujevca

U "JURI" OTPUŠTENO OSAM PORODILJA I 10 TRUDNICA

Savez samostalnih sindikata Kragujevca i povereništvo tog sindikata u Rači saopštili su da je u južnokorejskoj "Jura korporaciji" u toj šumadijskoj varošici oko sto radnika ostalo bez posla, među kojima je osam porodilja i više od deset trudnica.

"Radnicima nije produžen ugovor o radu na određeno vreme, koji su potpisali prošle godine, uz obraloženje poslodavca da su koristili bolovanje, te da toj fabrici električnih kablova za automobile nisu potrebni bolesni radnici", navedeno je u saopštenju.

Ocenjujući "da formalno takvim postupanjem poslodavca nije prekršen zakon, jer je radnicima, među kojima je najviše žena, istekao ugovor o radu na određeno vreme", Savez samostalnih sindikata smatra da takav postupak nije moralan jer je "Jura korporacija" koja ima više od hiljadu radnika, od države dobila subvencije od 4.500 evra po radniku.

 

20. maj 2011.

USVOJENA STRATEGIJA ZAPOŠLJAVANJA DO 2020. GODINE

Vlada Srbije usvojila je Nacionalnu strategiju zapošljavanja kojom se utvrđuje politika, ciljevi i prioriteti zapošljavanja do 2020. godine.

Osnovni cilj Strategije je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomije, da se uspostavi efikasan, stabilan i održiv trend rasta zaposlenosti i da se politika zapošljavanja, kao i institucije tržišta rada potpuno usklade sa tekovinama Evropske unije (EU).

"Podrška stranim direktnim investicijama i izvozno orijentisanim programima su mere koje treba da budu posebno podržane u cilju stvaranja uslova za otvaranje novih radnih mesta. Prioritetne aktivnosti koje treba da doprinesu povećanju zaposlenosti su podrška otvaranju novih radnih mesta u malim i srednjim preduzećima i podsticanje preduzetništva", navodi se u saopštenju.

Strategijom je predviđeno podsticanje zapošljavanja u manje razvijenim regionima i razvoj regionalne i lokalne politike zapošljavanja, unapređenje ljudskog kapitala i veće socijalno uključivanje, unapređenje institucija i razvoj tržišta rada.

 

16. maj 2011.

Razorne ekonomske posledice u Srbiji

KOMŠIJE “ŠIJEMO“ I U KRIZI

Kriza je porazila Srbiju na mnogim poljima - izgubljeno je 220.000 radnih mesta, a prosečne plate su pale za petinu. Pokazatelji deluju još strašnije kada se uporede sa situacijom u bivšim jugoslovenskim republikama, a to poređenje nedvosmisleno pokazuje da smo prošli najgore.

I druge bivše republike beleže „minuse“ na mnogim frontovima. Makedonija je jedina u kojoj zaposlenost nije manja, ali blizu naše „seče“ radne snage još je jedino Hrvatska.

opširnije

16. maj 2011.

RAČUNI PODIGLI INFLACIJU

Cene u Srbiji i dalje ne miruju. Inflacija je prošlog meseca malo usporila, a merena indeksom potrošačkih cena, dostigla je 1,1 odsto u odnosu na mart. A, od početka godine veća je čak za 6,7 odsto, što je već iznad gornje projektovane granice za 2011. godinu.

Krivac za „teže“ cenovnike u aprilu nisu, kao što se obično očekivalo, cene hrane, već skuplje usluge. Najveći rast cena u aprilu na mesečnom nivou, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zabeležen je u oblasti stanovanja za 5,7 odsto, transporta - 1,5 odsto, zdravstva - 1,2 odsto, oblačenja - 0,6 odsto...

Novčanike građanima tanje skuplji kilovati, jer je električna energija poskupela od 1. aprila za 13,5 odsto - ukazuju stručnjaci. - U pojedinim opštinama u Srbiji stigli su i znatno uvećani računi za „Infostan“, vodu, odnošenje smeća, što je dodatno opteretilo kućne budžete.

U aprilu su, prema statističarima, mirovale cene hrane i bezalkoholnih pića. I mada je računica zvanične statistike nesumnjivo precizna, to mišljenje ne deli većina srpskih građana. Njihov subjektivni osećaj govori da za osnovne dnevne potrepštine u prodavnici izdvajaju svakog dana sve više novca.

U aprilu poskupljenje kafe, čaja, šećera, ribe, sira i jaja od jedan do 1,7 odsto, nivelisalo je pojeftinjenje povrća, ulja i masti i svežeg mesa, u istom procentu. Tako su cene hrane ostale na martovskom nivou.

Međutim, upravo je u martu došlo do pravog cenovnog udara, kada su cene hrane povećane od pet do 15 odsto, a u nekim slučajevima taj procenat poskupljenja je bio i veći. Po višim cenama prodavali su se konditorski proizvodi, sirevi, testenine, pojedine mesne prerađevine i jestiva ulja, zatim, kućna hemija, začini, sokovi, kafa, namazi...

I sezonsko poskupljenje povrća, voća, jaja i ribe na zelenoj pijaci podiglo je cene poljoprivrednih proizvoda. Cene pojedinih proizvoda na tezgama su tokom prošlog meseca, zbog manje ponude, sezonski povećane, što je uobičajeno za ovo doba godine.

 

13. maj 2011.

ORBOVIĆ U POSETI ŠIK „KOPAONIK“

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović i predsednik Sindikata radnika šumarstva i prerade drveta Srbije Radomir Stević posetili su Šumarsko industrijski kombinat (ŠIK) „Kopaonik“ u Kuršumliji, u kojem su, sa direktorom i predstavnicima sindikata tog kombinata, razgovarali o poslovanju i položaju zaposlenih.

 

opširnije

ŠIK"Kopaonik" nekad i sad

10. maj 2011.

Vlada najavljuje mere za podsticanje zapošljavanja

PORESKE OLAKŠICE ZA NOVE RADNIKE

Vlada Srbije će do polovine maja usvojiti olakšice koje bi trebalo da podstaknu zapošljavanje, pre svega onih koji sada rade „na crno“. To je samo deo paketa ekonomskih mera koje bi trebalo da poprave uslove poslovanja i koje će na snagu stupiti u narednih mesec-dva.

U protekle dve godine Srbija je imala najveći pad broja zaposlenih u regionu i svaka mera za posticanje zapošljavanja je dobrodošla pod uslovom da ne narušava tržišne principe poslovanja, smatraju stučnjaci.

Iz Vlade Srbije najavljuju da će polovinom meseca doneti mere - da poslodavci za novozaposlene radnike prve godine plaćaju 50 do 60 odsto manje poreze i doprinose, 40 odsto je predviđeno umanjenje za drugu i 20 odsto za treću godinu.

Potrpedsednica Vlade za privredni i regionalni razvoj Verica Kalanović očekuje da će ta mera doprineti da deo radnika, koji rade u sivoj zoni, konačno budu prikazani kao stvarno  zaposleni.

Da bi se sprečile zloupotrebe, porast novozaposlenih kontrolisaće Poreska uprava i Nacionalna služba za zapošljavanje, kažu u vladi. Ekonomisti, međutim, upozoravaju da će to biti teško, jer svakog meseca u Srbiji bez posla ostaje oko 20.000 ljudi i isto toliko se zaposli.

"Mnogo bolje bi bilo da se ide sa smanjenjem opterećenja porezima i doprinosima najnižih zarada do 30.000, koje prima trećina, oko 600.000 zaposlenih, a da pritom učestvuju u ukupno prikupljenim doprinosima sa manje od 15 odsto", kaže ekonomista Miroslav Zdravković.

Manji nameti na zarade mogu se očekivati narednih godina, kažu u vladi. Za sada uslove poslovanja pokušavaju da poprave uredbama. Obećavaju da će za mesec dana saopštiti plan kako da se vreme plaćanja u Srbiji smanji sa sadašnjih u proseku 130, na 60 dana - i da će najpre država svoje obaveze početi da plaća u tom roku.

 

29. april 2011.

ORBOVIĆ DOBIO POVELJU SA ZLATNOM PLAKETOM

Savez samostalnih sindikata grada Niša uručio je predsedniku Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavu Orboviću Povelju sa zlatnom plaketom za 2011. godinu.

To tradicionalno najviše priznanje tog gradskog veća dodeljuje se svake godine pojedincima i kolektivima za postignute izuzetne rezultete.

U obrazloženju odluke je navedeno da je Orbović, u izuzetno uspešnoj sindikalnoj karijeri, doslednim i upornim radom, dao veliki doprinos sindikalnom pokretu u Srbiji.

Povelja je uručena na svečanoj sednici Predsedništva SSS grada Niša, koja je održana povodom obeležavanja Međunarodnog praznika rada.

 Priznanja su uručena i još petorici pojedinaca, kao i Sindikalnoj organizaciji samostalnog sindikata Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala Niš, Sindikalnoj organizaciji samostalnog sindikata JP Direkcija za izgradnju grada Niša i Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika „Niš“.

Priznanja je uručio potpredsednik Veća SSSS i predsednik SSS grada Niša Miodrag Ranđelović.

 

29. april 2011.

POTPISAN SOCIJALNI SPORAZUM SINDIKATA, POSLODAVACA I VLADE

Socijalni sporazum vlade, sindikata i poslodavaca, koji predviđa povećanje minimalne cene rada na 102 dinara po radnom satu od juna do decembra 2011. godine, potpisan je danas u  Vladi Srbije.

Sporazum su potpisali premijer Srbije Mirko Cvetković, predsednici Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Na osnovu dogovora članova Socijalno ekonomskog saveta, minimalna zarada u Srbiji od juna do decembra biće 17.748 dinara.

Sporazumom se predviđa i da iz budžeta do kraja godine bude izdvojeno 500 miliona evra za oporavak privredne aktivnosti i povećanje životnog standarda.

Orbović je izjavio da je konačno došlo do usaglašavanja sporazuma posle dužeg perioda i izrazio nadu da će on uroditi plodom i dati rezultate.

“Najvažnije stavke sporazuma su povećanje minimalne plate za nešto više od sedam odsto i povezivanje radnog staža”, rekao je Orbović.

On je najavio novo razmatranje Opšteg kolektivnog ugovora i dodao kako očekuje da će vlada doneti određene zakone koji će pomoći privredi u smislu rasterećenja od poreza i drugih opterećenja.

Zadovoljstvo potpisanim sporazum izrazio je i premijer Cvetković, dodavši da njegovo potpisivanje pred 1. maj – Međunarodni dan rada, daje dodatni socio-ekonomski značaj.

Vlada je odlučila da pokrije radni staž za sve one radnike u državnim preduzećima u kojima je on nepovezan, za šta će biti izdvojena značajana sredstva iz budžeta. Osim toga, rekao je Cvetković, vlada predviđa značajan novac za podsticaj razvoja.

Premijer je rekao da je zajednički cilj potpisnika makroekonomska stabilnost, uz uvažavanje značaja evropskih integracija kao dugoročnog cilja, za šta je potrebano da svi u narednom periodu daju svoj maksimum.

SPORAZUM (.pdf)

28. april 2011.

LJAJIĆ:SOCIJALNI SPORAZUM BIĆE POTPISAN SUTRA

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavio je da će tripartitni Socijalni sporazum sa nizom mera za izlazak iz krize do kraja godine biti potpisan sutra.

Prema njegovim rečima, potpisnici će biti premijer Mirko Cvetković, predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i lideri dva reprezentativna sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i UGS “Nezavisnost” Branislav Čanak.

Sporazum su prošle sedmice usaglasili predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca.

 

27. april 2011.

PRVOMAJSKI PROGLAS

Dugogodišnja kriza u Srbiji nastavlja se nesmanjenom žestinom, sa sve težim socijalnim posledicama i sve siromašnijim građanima.

Razočarani u zakone koji se krše i ne primenjuju, protiv institucija koje ne funkcionišu, obmanuti pričom o lepom životu sa statusom kandidata za članstvo u EU i nezadovoljni neodgovornošću velikog broja poslodavaca, zaposleni sve češće i masovnije javno izražavaju nezadovoljstvo.

Sindikat je, stoga, potrebniji danas više nego ikad.

Pozivam vas da solidarni i jedinstveni, podjednako odlučno u odnosu na vlast i u odnosu na kapital, nastavimo svim raspoloživim sredstvima borbu za socijalnu pravdu, istinske vrednosti, rad koji podrazumeva zaradu od koje se može živeti, a ne preživljavati, borbu za više radnih mesta, bolju budućnost i viši životni standard članstva i svih zaposlenih.

Ohrabreni jačanjem pozicije sindikata, zbog koje su vlada i poslodavci izrazili spremnost da se problemi rešavaju i sporazumima, dosledno i odlučno ćemo zahtevati da socijalni dijalog jača kao najbolji put ka rešenjima, ali i da se dogovoreno poštuje, a potpisano do kraja realizuje.

 U ime Saveza samostalnih sindikata Srbije, članstvu i svim građanima Srbije čestitam Međunarodni praznik rada.

 

27. april 2011.

Svečana sednica Veća SSSS

OBELEŽEN 27. APRIL – DAN SSSS

Povodom 108 godina postojanja i delovanja sindikata u Srbiji, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije održana je svečana sednica Veća SSSS, na kojoj je obeležen novoustanovljeni dan Saveza – 27. april.

Na taj dan je, pre 108 godina, doneta formalna odluka da se od postojećih sindikata osnuje Radnički savez Srbije.

Na Četrnaestom kongresu SSSS doneta je odluka da se 27. april ustanovi za Dan Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Na svečanoj sednici je verifikovan izbor novih članova Veća, a članstvu i javnosti upućen Prvomajski proglas.

Govoreći o počecima sindikalnog organizovanja na ovim prostorima, predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da su se  od tada vremena promenila, ali da su osnovni ciljevi sindikalne borbe ostali isti - angažovanje na zaštiti radnih, ekonomskih, socijalnih i profesionalnih interesa svojih članova, kao i ostvarivanje i unapređenje njihovih prava.

Istakavši stogodišnje postojanje sindikata u Srbiji, Orbović je rekao da „ko nema prošlost – nema ni budućnost“ i naglasio da dosadašnji rezultati Saveza potvrđuju da je naša organizacija snažna i prepoznatljiva i da će takva ostatiti i u budućnosti.

O istorijatu Sindikata govorila je sekretar Veća Slavica Savić, a prikazan je i kratki film o aktivnostima SSSS u proteklom periodu.

Izlaganje Slavice Savić

22. april 2011.

USKRŠNJA ČESTITKA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović čestitao je Uskrs svim hrišćanima, poželevši im da taj veliki praznik proslave u miru, ispunjeni radošću, ljubavlju i verom u bolju i sigurniju budućnost.

 

21. april 2011.

Povodom Dana SSSS

SVEČANA SEDNICA VEĆA 27.APRILA

Četrnaesti Kongres Saveza samostalnih sindikata Srbije doneo je odluku kojom je 27.april ustanovljen za Dan Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Tim povodom, u sredu, 27. aprila 2011. godine, biće održana  Svečana sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, u Beogradu, Trg Nikole Pašića 5, sala na drugom spratu, sa početkom u 11 časova.

Na sednici će na prigodan način biti obeleženo 108 godina postojanja i delovanja sindikata u Srbiji, sa sloganom „ VIŠE OD VEKA ZA PRAVA ČOVEKA“.

 

21. april 2011.

Socijalni sporazum usaglašen

MINIMALNA CENA RADA 102 DINARA

Socijalni sporazum, sa merama za prevazilaženje krize do kraja godine, u potpunosti je usaglašen i najverovatnije će biti potpisan naredne sedmice.

To su dogovorili predstavnici Socijalno-ekonomskog saveta na današnjoj sednici.

Sastavni deo Sporazuma je i minimalna cena rada koja će od 1. juna iznositi 102 dinara.

Ministar rada i socijalne politike Rasim LJajić rekao je na konferenciji za novinare da će minimalna cena rada biti povećana za sedam dinara u odnosu na dosadašnju.

Vlada se obavezala i da napravi ustupak poslodavcima da od juna definiše iznos neoporezovanog dela zarada.

Ljajić je kazao da će za privredni oporavak i povećanje zaposlenosti do kraja godine kroz razne projekte biti izdvojeno oko 500 miliona evra iz bužeta.

On je istakao da će Vlada Srbije danas usvojiti uredbu na osnovu koje će biti povezan staž svima koji su zaposleni u preduzećima i organizacijama u kojima je država većinski vlasnik, što je, takođe, jedna od mera socijalnog sporazuma.

 

21. april 2011.

PROŠLE GODINE POGINULO 35 RADNIKA NA RADNOM MESTU

U Srbiji je prošle godine smrtno stradalo na radu 35 radnika, najviše u građevinarstvu i industriji, saopšteno je na konferenciji "Bezbednost i zdravlje zaposlenih - investicija u budućnost" u Privrednoj komori Srbije.

U građevinarstvu je u 2010. poginulo 14 radnika, u industriji13, poljporivredi četiri, zanatstvu dva, dok je u šumarstvu i komunalnim delatnostima smtrno stradao po jedan zaposleni, rekao je direktor Inspektorata za rad Predrag Peruničić.

On je istakao da su najčešći uzroci smtrnih povreda na radu pad sa visine, smrt pokretnim delovima mašine, strujni udar, obrušavanje zemlje, pad nekog predmeta na zaposlenog i gušenje.

Peruničić je istakao da se najviše povreda na radu događa u industriji - skoro 50 procenata, ocenivši da i sami radnici nekada utiču na to jer ne nose propisanu zaštitnu opremu.

Često se dešava da inspektori tokom obilaska gradilišta ili pogona zateknu radnike bez šlema i opasača, rekao je on i dodao da najčešće prilikom povreda na radu stradaju ruka, šaka i prsti, glava..

“Mora da se utiče na svest zaposlenih da koriste zaštitnu opremu na radu, jer se u tom pogledu može najviše učiniti na zaštiti, kazao je Peruničić.

Prema njegovim rečima, prošle godine inspektorat je izvršio 15.814 nadzora iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i doneto je 498 rešenja o zabrani rada zbog nepostojanja uslova bezbednosti.

Najviše nadzora izvršeno je u građevinarstvu, industriji i trgovini.

Peruničić je ukazao da je cilj inspektorata da se spreče povrede na radu i da Inspektorat insistira na primeni preventivnih mera zaštite na radu.

Potpredsednica PKS Vidosava Džagić istakla je da je od 90-tih godina prošlog veka zaštita na radu bila zapostavljena tema dugo godina.

Ona je istakla da je ulaganje u bezbednost i zaštitu zaposlenih investicija u budućnost za državu kao celinu.

Džagić je istakla da je unapređenje bezbednosti i zdravlja zaposlenih moguće jedino sinergijom - zakonodavaca, institucija, poslodavaca, zaposlenih i medija.

 

21. april 2011.

SRBIJA OSTALA BEZ SREDNJE KLASE

Najmanje 700.000 stanovnika u Srbiji živi na rubu egzistencije, ali tek trećina njih dobija socijalnu pomoć od države.

Kraj s krajem najteže sastavljaju stanovnici južne i jugoistočne Srbije, gde se najteže dolazi i do posla i do državne pomoći.

Novim Zakonom o socijalnoj zaštiti, koji je počeo da se primenjuje, broj korisnika biće proširen za najmanje 80.000 imena, ali ni ovo neće značajno poboljšati standard najugroženijih.

A, koliko je zaista Srbija siromašna, upravo je, na osnovu podataka prikupljenih od krajnjeg severa do juga zemlje, u sredu u Vrnjačkoj Banji objavio ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, predstavljajući socijalnu mapu direktorima centara za socijalni rad.

“U Srbiji je siromašan svako ko nije bogat. Nestala je čitava srednja klasa”,  ocenio je Ljajić.

Prema podacima iz socijalne mape, najmanje 353.000 stanovnika živi sa manje od 8.000 dinara mesečno. Najteže je starima i seoskom stanovništvu.

Prema Ljajićevim rečima, upravo će ova mapa biti osnov za smanjenje birokratije, skraćenje procedura i dodeljivanje pomoći onima kojima je najpotrebnija.

“ Čak je 42.279 samačkih domaćinstava na selu. To je čitav jedan grad! Ako tome dodate i 50.000 onih koji se hrane u narodnim kuhinjama,  dobijete još jedan ugroženi grad. A, 58.000 najsiromašnijih dobilo je prehrambeno-higijenske pakete, što je treći grad”, objasnio je Ljajić.

 

20. april 2011.

SAOPŠTENJE

Predsednik Vlade Republike Srbije je, tokom boravka u Americi, krivicu za zabrinjavajući broj nezaposlenih i nezainteresovanost investitora, prebacio na „jake sindikate“ u Srbiji. Ova istorijska izjava premijera, jasno je i srpskim građanima, loš je alibi za sopstvenu nesposobnost i nesposobnost Vlade na čijem je čelu za sve, a nema ih malo, pogrešne poteze, lutanja, oklevanja, nečinjenja.

Kao „jak sindikat koji dugoročno radi protiv porasta zaposlenosti i obeshrabruju investitore“, podsećamo premijera:

PREUZMI ORIGINAL (.pdf)

opširnije

20. april 2011.

Sednica Predsedništva u Nišu

PREDSEDNIŠTVO PRIHVATILO TEKST SPORAZUMA

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije prihvatilo je tekst Socijalno-ekonomskog sporazuma sindikata, vlade i poslodavaca i najavilo da će u četvrtak, 21. aprila, na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, SSSS potpisati sporazum koji je prethodno usaglašen sa svim socijalnim partnerima.

SSSS je tom odlukom, donetom na sednici u Nišu, još jednom potvrdio da stoji iza nedavno usaglašenog teksta sporazuma, u kojem je predviđeno da zajedničkim delovanjem socijalni partneri sprovedu dogovorene mere o najvažnijim pitanjima vezanim za oporavak privrede i  izlazak iz krize, minimalnu cenu rada, kolektivne ugovore i zašititu najugroženijih radnika.

Konačna verzija Sporazuma trebalo bi da bude potpisana na sednici SES-a, dok bi vlada, nakon toga, na svojoj sednici, potvrdila tu odluku.

 

15. april 2011.

Direktor Inspekcije rada u SSSS

OTVORENO O PROBLEMIMA

U četvrtak, 15. aprila 2011. godine u Savezu samostalnih sindikata Srbije održan je sastanak sa direktorom Inspekcije rada Predragom Peruničićem i njegovim saradnicima.

Sastankom je predsedavao Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije koji je istakao da je neophodno poboljšati saradnju sindikata i Inspekcije rada da bi imali što efikasnije rezultate.

Predstavnici granskih sindikata istakli su niz problema koje imaju zaposleni u pojedinim granama, počev od kršenja prava iz radnog odnosa, preko problema primene granskih kolektivnih ugovora i kolektivnih ugovora kod poslodavca, pa sve do sive ekonomije, pa je predloženo da Inspekcija rada izvrši detaljniju proveru.

Takođe, u praksi se često javlja i kršenje različitih prava zaposlenih, kao i prava na sindikalno organizovanje pa je dogovoreno da se u budućnosti intenzivira saradnja Inspekcije i sindikata kako bi se ovi problemi prevazilazili.

Predrag Peruničić direktor Inspekcije rada istakao je svoje zadovoljstvo zbog ovog zajedničkog sastanka na kome su definisana najkrupnija pitanja koja će se morati rešavati u najkraćem roku.

Sastanak je završen porukom da će se u budućnosti saradnja sindikata i Inspektorata poboljšati, a prvi korak koji je dogovoren u tom smislu bilo je utvrđivanje utorka za Dan otvorenih vrata za sindikate koji bi ukazivali na konkretne probleme i pojave.

 

15. april 2011.

Usaglašen tekst Socijalno-ekonomskog sporazuma

SSS SE IZJAŠNJAVA NA SEDNICI PREDSEDNIŠTVA U NIŠU

Nakon jučerašnjih pregovora predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata usaglašen je tekst Socijalno-ekonomskog sporazuma u kome je predviđeno da zajedničkim delovanjem socijalni partneri sprovedu dogovorene mere o najvažnijim pitanjima vezanim za oporavak privrede i  izlazak iz krize, minimalne cene rada, kolektivnih ugovora i zašititi najugroženijih radnika  u  2011.godini.

Konačna verzija Sporazuma biće potpisana u četvrtak 21.aprila na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, nakon što svoje mišljenje i stav daju vlada, poslodavci i sindikati.

Predsedništvo SSSS će se o tekstu Sporazuma izjasniti na sednici koja će biti održana 19.aprila u Nišu.

 

9. april 2011.

Predsednik Orbović prisustvovao Izbornoj skupštini Sindikata obrazovanja

BRANISLAV PAVLOVIĆ PONOVO PREDSEDNIK

Predsednik SSSS, Ljubisav Orbović, prisustvovao je Izbornoj skupštini Sindikata obrazovanja Srbije, na kojoj je za predsednika ovog sindikata ponovo izabran Branislav Pavlović, konstitusan Republički odbor i izabrani novi članovi Veća SSSS iz ovog sindikata za naredni mandatni period.

U svom obraćanju prisutnima predsednik Orbović je istakao da  je dosadašnjim aktivnostima Savez  pokazao  razumevanje za teškoće koje su pogodile Srbiju, kao i želju da kroz ravnopravni i redovni dijalog, bude konstruktivan činilac u njihovom prevazilaženju.                

Čestitajući na izboru novom rukovostvu predsednik Orbović,poželeo je  puno uspeha u radu i  hrabrost da se uhvate u koštac sa svim problemima i pronađu najbolja rešenja u borbi za veća prava zaposlenih u prosveti.

Istovremeno je naglasio da će Savez i ubuduće pružati podršku svim sindikatima, kao i Sindikatu obrazovanja Srbije, kako u pregovorima sa vladom, tako i u drugim sindikalnim akcijama koje bude vodio, a koje za cilj imaju bolji život zaposlenih.

9. april 2011.

SSSS na Evro-demonstracijama u Budimpešti

MOBILIZACIJA EVROPSKIH SINDIKATA U CILJU SOCIJALNOG PROGRESA

Evropska konfederacija sindikata (EKS) i šest mađarskih organizacija-članica ЕKS-a  (LIGA, ASZSZ, SZEF, ESZT, MSZOSZ i MOSZ) su 9. aprila 2011. organizovali Evro-demonstracije u Budimpešti, gde se Evropski savet za ekonomska i finansijska pitanja (EKOFIN) sastao tokom predsedavanja Mađarske Evropskom unijom. Evropski sindikati su protestvovali protiv mera štednje i zahtevali Evropu sa većom socijalnom pravdom, dostojanstvenim zaradama i kvalitetnim radnim mestima.

opširnije

 

8. april 2011.

Ministar Ćirić razgovarao s predstavnicima sindikata

SOCIJALNIM DIJALOGOM DO KONKRETNIH REŠENJA

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić sastao se danas s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS “Nezavisnost”, sa kojima je razgovarao o teškoj situaciji u privredi i položaju zaposlenih, kao i o merama koje bi trebalo preduzeti kako bi problemi bili rešeni.

U razgovorima su učestvovali predsednik SSSS Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić, kao i predsednici industrijskih, javno komunalnih i sindikata trgovine Srbije.

 Učesnici razgovora su se saglasili da se socijalnim dijalogom može doći do konkretnih predloga i rešenja.

"Intenzivnom saradnjom sa sindikatima u narednom periodu trebalo bi pronaći konkretna rešenja, kako bi se olakšala teška situacija u zemlji'', rekao je Ćhirić, koji je predstavnike sindikata upoznao sa namerama vlade za rešavanje problema.

Ćirić je na konferenciji za novinare rekao da su tema razgovora bili i problemi u pojedinim preduzećima, pre svega u putnoj i građevinskoj industriji, u kojima je, kako je naveo, potrebna intervencija resornih ministarstva, ali i cele vlade.

Jedna od tema, dodao je, bili su i sistemski predlozi sindikata za izmenu određenih zakona, ali i za neke nove zakone.

"Ovo je bio značajan sastanak, jer smo mogli da čujemo reakciju sindikata, njihove predloge, sugestije, ali i kritike na rad vlade", rekao je Ćirić, dodavši da će se sastanci predstavnika resornog ministarstva sa predstavnicima sindikata održavati jednom u dva meseca, a sa granskim sindikatima, na kojima će se raspravljati o problemima preduzeća, i više puta mesečno.

Sekretar Veća SSSS Slavica Savić izrazila je očekivanje da današnji sastanak neće biti jedan u nizu sastanaka bez konkretnih rezultata.

"Sindikatima je u interesu stvaranje ambijenta za dobro poslovanje, jer samo ako ima posla, ima i zarade'', poručila je Savić.

 

8. april 2011.

Evro-demonstracije sutra u Budimpešti

I ČLANOVI SSSS MEĐU DEMONSTRANTIMA

Evropska konfederacija sindikata i šest njenih članica iz Mađarske (LIGA, ASZSZ, SZEF, ESZT, MSZOSZ i MOSZ), 9. aprila 2011. godine, u Budimpešti na Trgu heroja organizuju Evro-demonstracije pod sloganom „Ne merama štednje: za socijalnu Evropu, radna mesta i blagostanje, pravedne poreze i zakone“.

Kako bi izrazili solidarnost sa kolegama iz Evrope i dali podršku borbi za očuvanje dostignutih prava, demonstracijama će prisustvovati delegacija SSSS, koju  će činiti sindikalci iz teritorijalnih i granskih organizacija.

Predviđeno je da se sa protesta, na kojem se očekuje najmanje 50.000 učesnika, uputi snažna poruka predsedništvu Evropske unije i Evropskoj centralnoj banci, posebno evropskim ministrima za ekonomiju i finansije, koji će u Budimpešti prisustvovati neformalnom sastanku EKOFIN-a i biti samo nekoliko kilometara udaljeni od mesta gde će biti održane demonstracije.

 Više od 23 miliona nezaposlenih širom Evrope, milioni građana koji se nalaze u nesigurnom položaju, samo uvećavaju socijalne tenzije na našem kontinentu. Jedini odgovor evropskih vlada na ovu situaciju bio je da se donesu mere štednje, smanje socijalni standardi, smanje plate i predlože promene zarada na celom kontinentu.

Svedoci smo da je 2011. godina teške ekonomske i socijalne krize koja se produbljuje i ne mimoilazi ni bogatije zemlje zapada. U borbi protiv mera vlada koje su neprihvatljive za radnike u Evropi odgovor sindikata su Evro-demonstracije.

 

8. april 2011.

Okrugli sto

POLOŽAJ MLADIH U SRBIJI

Sekcija mladih SSS grada Niša uz podršku Sekcije mladih SSSS organizovala je 7. aprila 2011. godine u Nišu okrugli sto „Položaj mladih u Srbiji“, na kome su predstavljeni rezultati istraživanja koje je sprovela Sekcija mladih SSSS. Okruglom stolu su prisustvovali aktivisti Sekcije mladih SSS grada Niša, članovi Konferencije SM SSSS i studenti nekoliko niških fakulteta.

Cilj skupa je bio upoznavanje učesnika sa rezultatima istraživanja i kroz aktivnu diskusiju razmene mišljenja koja su za rešavanje problema mladih od izuzetnog značaja.

opširnije

7. april 2011.

„Career days“ 5 – 6. april, Hotel Continental, Beograd

PROMOVISANJE PRAVA MLADIH U RADNOM ODNOSU

Sekcija mladih SSSS u saradnji sa Švajcarskom organizacijom za pomoć svetu rada SLA pripremila je informativne materijale za mlade koji traže posao. Mladi retko nalaze zaposlenje koje odgovara njihovim kvalifikacija, rade slabije plaćene poslove i to na određeno vreme, nisu sigurni da li su im neka prava uskraćena, da li se uplaćuju doprinosi i da li teče staž. Kako bi doprineli podizanju svesti o zakonima garantovanim pravima kod mladih koji prelaze „iz klupa“ na tržište rada, Sekcija mladih je pripremila flajere i diskove koji sadrže najvažnije odredbe ugovora o radu, zakona o radu i informacije o sindikatu.

opširnije

4. april 2011.

ORBOVIĆ: ZAJEDNIČKE AKCIJE SINDIKATA NA PROSTORU BIVŠE JUGOSLAVIJE

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović najavio je zajedničke akcije sindikata na prostoru bivše Jugoslavije.

"Reprezentativni sindikati iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije ubuduće će sarađivati u pripremi zakona koji se tiču prava iz rada i u organizaciji zajedničkih protesta u slučaju kada su ugrožena prava zaposlenih u nekoj od bivših jugoslovenskih republika", rekao je Orbović za Betu.

On je podsetio da je 1. aprila u Ljubljani potpisana osnivačka povelja regionalnog sindikalnog saveta "Solidarnost", čiji je jedan od inicijatora bio S S S S.

Potpisnici te povelje, prema rečima Orbovića, radiće ne samo na poboljšanju položaja radnika, već i na povezivanju država u privredi i kulturi.

Regionali sindikalni savet će se sastajati dva puta godišnje, a prva konkretna akcija je podrška Savezu samostalnih sindikata Slovenije u nastojanju da bude povučen Zakon o malom radu i Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Orbović je istakao da je osnivanje regionalog saveta sindikata podržala Evropska konfederacija sindikata.

 

4. april 2011.

Okupljanje sindikata sa prostora nekadašnje Jugoslavije

POTPISANA OSNIVAČKA POVELJA SAVETA „SOLIDARNOST“

Osnivačku povelju regionalnog sindikalnog saveta „Solidarnost“ potpisale su, 1. aprila 2011. godine u Ljubljani, reprezentativne sindikalne centrale iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije.

Jedan od inicijatora za osnivanje i institucionalizaciju odnosa sindikata na prostoru nekadašnje Jugoslavije bio je Savez samostalnih sindikata Srbije, čiji je predsednik Ljubisav Orbović j potpisnik Povelje.

Međunarodna sindikalna saradnja će, kako je ocenjeno, doprineti razvoju integracionih procesa u privrednoj, socijalnoj i kulturnoj oblasti, jačanju odnosa između sindikata, većoj zaštiti interesa radnika i razvoju sindikata na području Balkana.

 Sindikati su ukazali da su politički faktori i reforme sinonimi za smanjenje prava zaposlenih. Zbog toga je osnivanje Saveta značajan korak kako posledice krize ne bi platili samo radnici, a dodatni faktor za ujedinjenje jeste jezik, koji razumeju svi na ovom prostoru. 

Sa skupa je poslata podrška Savezu samostalnih sindikata Slovenije u njegovoj borbi za povlačenje Zakona o malom radu i Zakona o PIO, što je ujedno i prva zajednička akcija koju će osnivači voditi.

Orbović je rekao da će sindikati aktivno učestvovati u svim zajedničkim akcijama.

„To je u interesu svih članova, jer jedino solidarni i zajedno sindikati i radnici mogu da se izbore za bolje plate, nova radna mesta i očuvanje postojećih“, ocenio je Orbović.

Potpisivanju povelje prisustvovao je i direktor regionalne kancelarije Fondacije Fridrih Ebert, Roland Fajt.

Osnivanje regionalnog saveta podržala je i Evropska konfederacija sindikata i njen generalni sekretar Džon Monks.

 

OSNIVAČKA POVELJA

 

3. april 2011.

NOVOSTI: MINIMALAC NA LICITACIJI

Najmanje 100.000 radnika u Srbiji sa nestrpljenjem iščekuje da im vlada podigne minimalnu cenu rada. Kolika će ta povišica biti još nije izvesno, ali sva tri tela u Socijalno-ekonomskom savetu, gde se i odlučuje o njenom budućem iznosu, imaju sasvim različite vizije.

Predstavnici poslodavaca tako ocenjuju da se sadašnja cena minimalne satnice od 95 dinara može povećati za svega - dinar. Sindikalci računaju da bi jedina realna povišica bila ona od 10 dinara, dok članovi vlade kažu da je prava cena „negde na sredini“.

O minimalnoj ceni rada se upravo raspravlja”, kaže ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

A koliko će ona biti znaće se najkasnije do 8. aprila, kada se očekuje da članovi Socio-ekonomskog saveta napišu sporazum sa detaljnim planom izlaska iz krize. U njemu bi bio upisan i fiksni iznos minimalca.

Srbija ne može da se pohvali svojim “minimalcem”. Sa 16.530 dinara mesečno na začelju smo liste evropskih zemalja. Od nas su lošiji Albanci i Bugari, koji rade za 123 evra, Crnogorci sa 130 evra, Bugari za 122. U rangu smo sa Rumunima. U susednoj Hrvatskoj je situacija znatno bolja. Minimalna zarada iznosi 387 evra. A u Sloveniji je još veća. Tamo je najniža cena rada 562 evra. Najbolje su plaćeni radnici u Luksemburgu. Zagarantovni iznos u ovoj zemlji je čak 1.641 evro. Prati je Irska, gde radnik zarađuje najmanje 1.462 evra, a treća je Belgija sa 1.387 evra.

Pošto će ova cena biti „zakucana“ do kraja godine, Ljajić smatra da bi trebalo da bude veća od one koju nude poslodavci, ali ne sasvim po meri sindikata. Prve naznake su da bi mogla da iznosi 100 dinara, jer je vlada već sada spremna da „pokrije“ onu od 98 dinara.

Sindikalci ocenjuju da je i ta projekcija - nepovoljna.

“Cena rada se utvrđuje na svakih šest meseci i to na osnovu privrednog rasta, inflacije i ostalih parametara. Ako je u prošloj godini zvanična inflacija bila 10,5 odsto, onda je sasvim logično da se za bar toliko podigne i minimalac”, kaže Dragan Zarubica, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije. 

Zarubica dodaje da je čak i ovakva povišica nedovoljna, jer su sve cene „koje kontroliše država“ porasle između 20 i 30 odsto, a potrošačka korpa je dostigla 54.000 dinara.

“Ko može da preživi sa tih 18.270 dinara koliko bi iznosila minimalna zarada po našoj projekciji? Osnovne prehrambene namirnice su poskupele za 40 odsto, gorivo za najmanje 30, struja upravo za 15, a sve su plate bile zamrznute. Pri tom nas iz države neprestano uveravaju da bruto društveni proizvod raste. Pa zašto onda da se neki dinar ne prelije i u džepove radnika?”, ukazao je Zarubica.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije sumnjaju da ovakvo opiranje podizanju minimalca proizilazi iz pretpostavke da mnogi državni službenici rade ispod cene, iako se to ne očekuje. A kalkulišu i da u realnom sektoru najmanje 50 odsto radi za najmanju zakonsku satnicu.

Minimalna cena rada trebalo je da bude promenjena još 1. januara, ali će odluka biti doneta tek u aprilu. Da ovo nije izuzetak pokazuju i prethodna usklađivanja. Poslednje povećanje minimalne zarade bilo je u novembru, iako mu je kalendarski rok padao još u junu. Tada je zbog blokade Socio-ekonomskog saveta cenu presekla država. Ni povećanje pre toga nije proteklo kako zakon nalaže. Iako su ga radnici iščekivali u januaru 2010. godine, dobili su ga tek u aprilu.

“U suprotnom ne bi bilo razloga za ovoliki otpor, a ni izdvajanja ne bi bila velika”, nastavlja Zarubica, dodavši da poslodavci, pak, ne žele značajnije uvećanje jer im to znači i dodatne rashode. A u realnom sektoru najmanje 50 odsto prima minimalac, pa i manje od toga.

 

30.mart 2011.

Ljajićev intervju Novostima

SVI ZAKONI IZ RADNIH ODNOSA I SOCIJALNE POLITIKE PRVO NA SES PA TEK ONDA U SKUPŠTINU

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da nijedan zakon, a ni njegova dopuna, koja se odnosi na oblast radnih odnosa i socijalne politike, neće ući u Skupštinu pre nego što se o njemu ne usaglase predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca.

To znači da će se članovi Socio-ekonomskog saveta ubuduće pitati za mišljenje u vezi sa donošenjem novih zakona, što je i dogovoreno na poslednjoj, vanrednoj sednici tog saveta, rekao je Ljajić u intervju Novostima. 

Povod za vanrednu sednicu Socio-ekonomskog saveta nisu, prema njegovim rečima, štrajkovi niti nezadovoljstvo radnika u javnom sektoru.

“Mi smo se, mnogo pre toga, na kolegijumu Saveta dogovorili da se deblokira njegov rad, kao i da se formira odbor za utvrđivanje reprezentativnosti, da se održi vanredna sednica i da se sačini sporazum koji predstavlja konkretan plan za izlazak iz krize”, precizirao je Ljajić.

Ministar smatra da način na koji će Srbija izaći iz krize moraju zajednički da traže svi socijalni partneri. To ne uključuje samo predstavnike vlade, već i sindikata i poslodavaca. Zato je jedini pravi put da zajedničkim snagama rešenje potražimo na sednicama Socio-ekonomskog saveta čiji smo i članovi, pa smo odlučili da ponovo oživimo ovo telo.

opširnije

30.mart 2011.

Protokol o saradnji sindikata i opštine Stara Pazova

DOGOVORENO REDOVNO IZMIRIVANJE FINANSIJSKIH OBAVEZA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata opštine Stara Pazova, Rade Erceg i predsednik te opštine Goran Jović potpisali su protokol o saradnji, kojim se opština obavezuje da će svoje finansijske obaveze prema zaposlenima u javnom sektoru ispunjavati u okviru rokova koji su propisani zakonom.

Isplata troškova prevoza zaposlenima u školstvu i drugim ustanovama, za čije finansiranje je zadužena opština, sada će imati prioritet, pa će se prema potpisanom protokolu troškovi prevoza isplaćivati svakog petog u mesecu za prethodni mesec.

Od početka 2011. godine isplata troškova prevoza svakog meseca je kasnila, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo, naročito kod zaposlenih u školama i vrtićima. Očekuje se da se posle dogovora opštinske vlasti i sindikata situacija sa isplatama ponovo normalizuje.

Opština se protokolom obavezala i da do kraja godine isplati sva potraživanja vezana za primanja propisana kolektivnim ugovorima ili pravilnicima o radu, a postignut je i dogovor da se protokol naknadno dopuni ukoliko Vlada Srbije u narednom periodu potpiše sporazum sa sindikatima o isplati jubilarnih priznanja i potraživanja nastalih u 2009. i 2010. godini.

 

28.mart 2011.

MINIMALAC I SOCIJALNI SPORAZUM DO 8. APRILA

Socijalno ekonomski savet Srbije odlučio je danas da će, najkasnije do 8. aprila, biti potpisan zajednički socijalni sporazum baziran na merama za izlazak iz krize koji bi važio do kraja godine.

Sporazum će sadržati i novu minimalnu cenu rada oko čijeg iznosa će sindikati, vlada i udruženje poslodavaca morati da postignu saglasnost.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da će se članovi SES-a ponovo sastati iduće nedelje, kada će biti poznati detalji sporazuma o “minimalcu”.

Sada je minimalna cena radnog sata 95 dinara, predlog sindikata je da se poveća na 105 dinara, dok poslodavci smatraju da maksimalno može da iznosi 96 dinara. Prva projekcija Ministarstva finansija jeste da je realna minimalna cena rada 98 dinara.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je istakao da bi, s obzirom na to da će socijalni sporazum važiti do kraja godine, minimalna cena rada trebalo da bude iznad 98 dinara.

Povodom predstojećeg sastanka sindikalaca iz prosvete i obrazovanja sa resornim ministrom Žarkom Obradovićem, Ljajić je kazao da se nada da će doći do približavanja stavova i da će se pronaći obostrano prihvatljiva rešenja.

Ljajić je rekao da je sastanku sa socijalnim partnerima prisustvovao premijer i ministar finansija Mirko Cvetković, koji je govorio o novom modelu ekonomskog razvoja baziranom na industirjskoj proizvodnji i na povećanju izvoza.

 

28.mart 2011.

DANAS VANREDNA SEDNICA SOCIJALNO-EKONOMSKOG SAVETA

Socijalno-ekonomski savet danas će održati prvu vanrednu sednicu u Vladi Srbije. 

Sednici će prisustvovati predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak.

Ministar Ljajić najavio je da će na današnjoj sednici  premijer Mirko Cvetković izložiti razvoj ekonomske politike do kraja godine, s planovima i konkretnom odlukom.

Prema Ljajićevim rečima, planovi i odluka koja bi išla ka ostalim socijalnim partnerima i sindikatima odnosili bi se na zaključivanje socijalnog sporazuma koji bi obavezao sve tri strane.

"Nadam se da ćemo uspeti da potpišemo taj sporazum koji bi garantovao društvenu stabilnost koja je neophodna Srbiji u ovim teškim kriznim vremenima", rekao je Ljajić juče novinarima.

Prva vanredna sednica SES-a počenje u 11 sati, a obraćanje novinarima planirano je za 13 časova.

 

24.mart 2011.

NOVINARI U SRBIJU SU OBESPRAVLJENI, PONIZENI I UPLASENI

Novinari u Srbiju su obespravljeni, poniženi i uplašeni, o čemu svedoči sve veći broj neisplaćenih zarada, propalih privatizacija i nepostajanje socijalnog dijaloga, poručeno je danas sa konferencije za medije pod nazivom "Novinar bez zaštite".

U Srbiji je od početka privatizacije bez posla ostalo oko 4.000 zaposlenih u medijima, a u toku su otpuštanja u najvećim medijima, rekla je predsednica Sindikata novinara Srbije Dragan Čabarkapa i dodala da se procenjuje da će ove godine bez posle ostati najmanje 400 zaposlenih.

Prema njenim rečima, ugašeno je više od 100 glasila, privatizovano je 25 štampanih i 31 elektronskih medija, a raskinuto je 12 elektronskih i devet ugovora o prodaji štampanih medija.

"U većhini privatnih medija doprinosi se ne uplaćuju na pun iznos, u pojedinim medijima ne uplaćuje se uopšte, pa zaposleni ne mogu da overe zdravstvenu knjižicu, dok je socijalni dijalog moguć samo u glasilima u čijem vlasništvu država ima udeo", rekla je Čabarkapa.

Ona je dodala da u privatnim medijima vlasnici ne dozvoljavaju sindikalno organizovanje i insistiraju na ugovoru o radu, koji im dozvoljava da otpuštaju i odlučuju kako i koliko će plaćati zaposlene.

"Predložićemo nadležnima da se zaustavi privatizacija medija, dok se ne donese medijska strategija u čijoj će izradi učestvovati predstavnici Sindikata novinara Srbije. Ministarstvo kulture i informisanja trebalo bi da aktuelizuje naš predlog o formiranju jedinstvenog fonda za pomoć novinarima koji bi ostali bez posla", naglasila je Čabarkapa, dodavši da će o stanju u srpskim medijima informisati Evropsku federaciju novinara.

O teškom položaju novinara govore sudbine zaposlenih u kragujevačkom nedeljniku "Svetlost" i RTV 5 iz Niša, koji već više nedelja štrajkuju, jer im poslodavci nisu isplatili više od 12 zarada.

"Pisali smo inspekciji rada, ali imam utisak da oni nisu izvršni organ koji može da natera gazde da isplate dugovanja. Po zakonu poslodavac ne sme da zapošljava nove radnike dok traje štrajk, a to se u našoj redakciji ne poštuje", rekao je predsednik Sindikata novinara nedeljnika "Svetlost" Srđa Rihterović.

Novinari i zaposleni u Radio Despotovcu su prekinuli štrajk, jer  je Agencija za privatizaciju raskinula ugovor sa vlasnikom. Račun im je, međutim, blokiran zbog duga vlasnika za doprinose iz prošle godine.

Kako je rekla novinarka Radio Despotovaa Sanela Simić, bivši vlasnik zaposlenima duguje devet plata, ali oni osim tužbe sudu nemaju način da naplate potraživanja.

Simićeva je ukazala da aktuelni tip privatizacije medija omogućava ključnim ljudima da izbegnu odgovornost za svoje postupke, kao i da lokalnim medijima preti kolaps ukoliko se nastavi sa tim trendom

 

22.mart 2011.

SINDIKAT ZDRAVSTVA I SOCIJALNE ZAŠTITE PONOVO U SAVEZU

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije postao je punopravni član Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Na sednici Veća SSSS, održanoj 18. marta 2011. godine, doneta je jednoglasna odluka da se taj sindikat ponovo vrati u okrilje Saveza.

Republički odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije uputio je zahtev Veću Saveza samostalnih sindikata Srbije za prijem Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije u Savez.

U zahtevu se konstatuje da je oko 70 odsto članova Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti organizovano u saveze samostalnih sindikata Srbije na teritoriji (pokrajina, grada Beograda, gradova i opština) i izražava opredeljenost da se kroz prijem odnosno povezivanje na nivou Republike osigura veći stepen jedinstva sa  drugim zaposlenima u Srbiji i obezbedi efikasnije ostvarivanje prava i zaštita interesa članstva Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.

Reč je o jednom od najvećih sindikata, koji okuplja oko 65.000 članova i koji je potpisnik prvih kolektivnih ugovora za zdravstvo i socijalnu zaštitu 1991. godine.

Veće je na predlog predsednika SSSS Ljubisav Orbovića imenovalo dr Branislavu Plančak, predsednicu Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, za potpredsednicu Veća Saveza.

 

17.mart 2011.

O MINIMALCU DO KRAJA MARTA

Da li će i za koliko biti povećana minimalna cena rada znaće se najkasnije 28. marta za kad je zakazana sednica Socijalno-ekonomskog saveta, dogovoreno je juče na sastanku predstavnika sindikata i poslodavaca sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović preneo je novinarima da im je Cvetković rekao da će tog dana socijalne partnere „upoznati sa aktivnostima i planovima vlade u narednom periodu“.

“Jedna tema biće kako da pokušamo da rešimo probleme koje imamo, a drugi deo tiče se usaglašavanja stavova oko minimalne cene rada”, istakao je Orbović.

Na sastanku u Vladi juče je osim predsednika najveće sindikalne organizacije u zemlji bio i predsednik UGS “Nezavisnost” Branislav Čanak, predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, kao i ministar rada Rasim Ljajić.

Orbović je napomenuo da na sastanku nije bilo reči o ciframa, odnosno o tome koliko bi povećanje minimalca radnici mogli da očekuju. Nismo pričali o tome, ali premijer je rekao da očekuje da ćemo se dogovoriti do tada, naglasio je Orbović.

U slučaju da do kompromisa ne dođe konačnu odluku, prema zakonu, donosi država. Poslednje povećanje minimalne cene rada bilo je novembra prošle godine i to na 95 dinara. Naredno povećanje trebalo je da se desi početkom ove godine, ali nije jer se čekalo da Ministarstvo finansija „zatvori konstrukciju“ i vidi koliko para iz budžeta može da izdvoji za to.

Srbija trenutno ne može da se pohvali svojim minimalcem jer je sa 16.530 dinara mesečno na začelju liste evropskih zemalja. Lošiji od nas su jedino Albanci i Bugari, koji ceo mesec rade za minimalac od 123 evra.

 

16.mart 2011.

Sindikati jugoistočne Evrope jačaju regionalnu saradnju

EKONOMSKI STRUČNjACI NUDE ALTERNATIVNE POLITIKE PRIVREDNOG RAZVOJA

Mreža ekonomskih stručnjaka sindikata zemalja Jugoistočne Evrope ponudiće alternativne politike privrednog razvoja i antikorupcijske strategije, kao i brojne mere i inicijative za podsticanje održivog ekonomskog rasta u celom regionu.

To bi trebalo da rezultira usvajanjem regionalnog pristupa merama za prevazilaženje posledica krize, kao i da pruži osnovu nacionalnim sindikalnim liderima da podstaknu otvoren i konstruktivan dijalog između svih relevantnih strana u svojim zemljama.

Mrežu je 2009. godine osnovalo Pan-evropsko regionalno veće (PERC) Međunarodne Konfederacije sindikata (ITUC) na teritoriji zemalja bivše Jugoslavije i Albanije. Do sada su održana tri sastanka (Beograd, Sarajevo i Kotor), a i na narednim će se raditi na unapređenju stručnih kapaciteta, razvoju ekonomskih ideja i donošenju pragmatičnih predloga vezanih za delokrug njihovog angažovanja.

 

11.mart 2011.

Održana sednica Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti

NEUSAGLAŠENOST ČLANOVA ODLOŽILA DONOŠENJE POSLOVNIKA O RADU

Sednica Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca održana je danas u Ministarstvu rada i socijalne politike.

Iako je bilo planirano da bude usvojen novi poslovnik o radu, članovi Odbora se nisu usaglasili oko načina donošenja odluka, pa je do naredne sednice, koja bi trebalo da bude održana za nedelju dana, odložena ta tačka dnevnog reda.

Odbor je nastavio sa rešavanjem drugih spornih pitanja oko kojih je mogao da bude postignut konsenzus.

Predsedavajući Odbora za ovu godinu je Zoran Mihajlović, dok je drugi predstavnik SSSS Radoslav Topalović.

 

9.mart 2011.

LJAJIĆ:SEDNICA SES-A NAJDALJE ZA 15 DANA

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta trebalo bi da bude održana za najdalje dve nedelje, do kada bi Ministarstvo finansija trebalo da predloži minimalnu cenu rada, izjavio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Sednici će, kako je rekao, prethoditi sastanak kolegijuma tog tripartitnog tela zajedno sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, na kojem bi trebalo da budu definisane teme te sednice.

"Naša ideja je da socijalnim partnerima ponudimo vrstu sporazuma koja će važiti do kraja godine, sa posebno definisanim obavezama države i drugih partnera, što bi u vreme krize dovelo do povoljnijeg ambijenta", rekao je Ljajić.

Vlada sada traži rešenje između zahteva sindikata i poslodavaca. Naime, sindikati traže da se minimalna cena rada poveća sa 95 na 105 dinara po radnom satu, dok poslodavci pristaju na povećanje od svega jednog dinara.

 Sednica Socijalno ekonomskog saveta trebalo je da bude održana još pre dve nedelje, ali je i tada saopšteno da Ministarstvo finansija još uvek pravi analizu povećanja minimalne cene rada, a da ne bude ugrožena makroekonomska stabilnost.

 

9.mart 2011.

Prošireno dejstvo PKU za građevinarstvo i IGM

SVI ZAPOSLENI U GRAĐEVINI U RAVNOPRAVNOM POLOŽAJU

Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala, čija primena počinje 12. marta, doprineće smanjenju rada na crno i ujednačiti prava, obaveze i odgovornost zaposlenih i poslodavaca, izjavio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

"Ovim granskim kolektivnim ugovorom utvrđuje se iznos toplog obroka i regresa, koji ne mogu biti manji od 20, odnosno 70 odsto minimalne zarade, ali se reguliše i bezbednost i zdravlje na radu", rekao je on prilikom obilaska gradilišta tunela za odvođenje otpadnih voda u Velikom Selu, kraj Beograda, koji gradi preduzeće "Hidrotehnika".

opširnije

7.mart 2011.

ORBOVIĆ ČESTITAO ŽENAMA  PRAZNIK

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je, povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena, čestitao svim ženama u Srbiji taj praznik, naglasivši da će sindikat nastaviti da se bori za političku, ekonomsku i socijalnu ravnopravnost „nežnijeg pola“.

Tim povodom, Sekcija žena SSSS organizuje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici i Kruševcu uličnu akciju na kojoj će deliti promotivni materijal o dostojanstvenom radu, radu „na crno“, o ciljevima i zadacima Sekcije žena, a takođe će davati informacije o ženskim sindikalnim i radnim pravima.

 

1.mart 2011.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Savez samostalnih sindikata Srbije zahteva od Vlade Srbije da hitno preispita sva povećanja cena u ovoj godini, kao i da spreči sva najavljena poskupljenja, kako bi bio sprečen kolaps i opšti bunt naroda.

Za najnovija poskupljenja, kojima se dalje urušava i onako težak materijalni i socijalni položaj radnika, nema ekonomsko opravdanje, već se prvenstveno želi nadomestiti sve slabosti u poslovanju i negativni efekti prebaciti na građane.

Dok uporno odbija opravdane zahteve granskih sindikata za povećanjem zarada, pravdajući to strahom od rasta inflacije, vlada istovremeno dopušta povećanje cena koje direktno doprinose njenom rastu.

Sindikat je, u otvorenom pismu premijeru i javnosti, upućenom pre mesec dana, upozoravao na takve posledice koje mogu biti pogubne za zaposlene i sve građane, ali do reakcije vlasti nije došlo.

Zato upućujemo poslednji apel nadležnima da shvate ozbiljno alarmantan materijalni i socijalni položaj naših građana, čije strpljenje ima granice, a što će se, ako ne ranije, najbolje videti na narednim izborima.

Informativna služba

Saveza samostalnih sindikata Srbije

 

28.februar2011.

DALJA RACIONALIZACIJA U SPROVOĐENJU REFORME SSSS

U Veću Saveza samostalnih sindikata Srbije održano je savetovanje sa predsednicima samostalnih sindikata Srbije i predsednicima veća Saveza samostalnih sindikata sa teritorije na temu „Aktuelna pitanja iz rada i delovanja sindikata i saveza u cilju povećanja ukupne efikasnosti naše organizacije“.

Savetovanje je ukazalo na značaj uspostavljanja finansijske discipline,  ukrupnjavanja samostalnih sindikata i očuvanje teritorijalne infrastrukture kroz njenu dalju racionalizaciju u sprovođenju reforme Saveza samostalnih sindikata Srbije. Takođe, posebno je razmotreno pitanje podizanja nivoa efikasnosti delovanja i realizovanja aktivnosti Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Dogovoreno je da se organizovanje ovakvih savetovanja nastavi do donošenja novog Statuta i definisanja različitih modaliteta angažovanja, koji bi obezbedili veći uticaj na  rad organa vlasti i drugih institucija sistema kod odlučivanja o pitanjima od značaja za materijalni i socijalni položaj zaposlenih, ostvarivanje i zaštitu njihovih prava.

 

24.februar2011.

PREDSEDNICIMA VEĆA NA TERITORIJI

PREDSEDNICIMA SAMOSTALNIH SINDIKATA

 

Poštovane kolege!

Obaveštavamo Vas da će se u petak, 25. februara 2011. godine sa početkom u 12 časova, u Beogradu, ul. Dečanska 14, u sali na I spratu održati

 

S A V E T O V A Nj E

 

sa predsednicima samostalnih sindikata i predsednicima veća Saveza samostalnih sindikata sa teritorije

 

na temu:

 

AKTUELNA PITANjA IZ RADA I DELOVANjA SINDIKATA I SAVEZA U CILjU POVEĆANjA UKUPNE EFIKASNOSTI NAŠE ORGANIZACIJE

 

Ovo savetovanje je prilika da se međusobno informišemo o različitim pitanjima i problemima koji postoje kako unutar Saveza, tako i šire, u društvu,  i pokušamo da na neka od njih nađemo odgovore i zauzmemo zajedničke stavove čime bismo povećali ukupnu snagu i moć sindikata za aktivnosti koje nam predstoje.

Na ovo savetovanje predsednici veća sa teritorije mogu da dođu zajedno sa jednim brojem poverenika, o čemu treba na vreme da obaveste Službu Veća SSSS, na tel. 011/3335 204, Mara Đorđević.

 

PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

 

23.februar2011.

PROŠIRENO DEJSTVO PKU ZA OBLAST POLJOPRIVREDE

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić potpisao je odluku o proširenom dejstvu posebnog kolektivnog ugovora  za oblast poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije i vodoprivrede, što će omogućiti da taj ugovor važi za svih 120.000 zaposlenih u tim privrednim granama.

Ljajić je istakao da će tim sporazumom biti obezbeđena veća zaštita prava zaposlenih u tim sektorima i izrazio nadu da će sporazum i prošireno dejstvo granskog kolektivnog ugovora u oblasti poljoprivrede predstavljati podstrek zaključivanju takvih ugovora i u drugim privrednim granama.

On je napomenuo da je granski kolektivni ugovor potpisan i u oblasti građevine i izrazio očekivanje da će uskoro biti potpisan ugovor u oblasti metalske industrije.

"Nadam se da ćemo prevazići krizu koju smo imali u socijalnom dijalogu i da će ovo biti najbolji način i vetar u leđa za proces socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja u Srbiji", rekao je ministar Ljajić.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin koji je istakao da je poljoprivreda najvažniji sektor domaće  ekonomije koji beleži odlične izvozne rezultate.

On je naveo da 120.000 radnika živi od poljoprivrde, prehrambene industrije i vodoprivrede.

Predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije i Granskog sindikata prehrane, ugostiteljstva, turizma, poljoprivrede, vodoprivrede i duvanske industrije „Nezavisnost“ potpisali su 9. februara, nakon pet godina pregovaranja, Poseban kolektivni ugovor za ovu oblast sa predstavnicima Unije poslodavaca Srbije.

Tim ugovorom je dogovoren iznos minimalne zarade i toplog obroka, tako da će minimalna zarada iznositi oko 17. 000 dinara, a minimalni topli obrok 20 odsto od minimalne zarade, odnosno oko 3.200 dinara. Potpisani ugovor svim firmama koje dobro posluju omogućava da te iznose povećaju.

Potpisivanju odluke o proširenom dejstvu ugovora prisustvovali su i predsednici SSSS i UGS “Nezavisnost”, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, kao i predsednici dva granska sindikata, Dragan Zarubica i Slavko Vlaisavljević, kao i

predsedavajući grane poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede u Uniji poslodavaca Srbije, Dragan Mijanović.

 

22.februar2011.

ORBOVIĆ U POSETI VRANJU

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je tokom posete Vranju razgovarao sa predstavnicima sindikata kompanije „Simpo“ i članovima Veća SSSS za grad Vranje.

Članovi predsedništva sindikalne organizacije Simpo, u okviru koje funkcioniše 21 podružnica sindikata, sa 4.850 zaposlenih, pohvalili su jedinstvo u okviru te organizacije i dobru saradnju sa poslovodstvom koje, na čelu sa predsednikom kompanije Draganom Tomićem, brine o materijalnom i socijalnom položaju radnika.

Predstavnici sindikata su, uz to, kako su naglasili, uključeni i u donošenje svih odluka koje se tiču te kompanije, a istakli su i odličnu saradnju sa Gradskim većem Vranja.

Predsednika Orbovića su upoznali sa aktivnostima koje su, pre svega, usmerene na brigu o članovima sindikata, koji iz Fonda solidarnosti, osnovanog pre 12 godina, redovno dobijaju sve vrste pomoći, uključujući pomoć za lečenje, odmore, lekarske preglede i drugo.

 „Jedini problem imamo sa overom zdravstvenih knjižica, kao i nedovoljnim brojem lekara, koji zbog naglog porasta oboljevanja, posebno najtežih bolesti, dnevno imaju i po 100 pacijenata“, ukazao je predsednik Osnovne organizacije „Simpa“ Svetislav Antić.

Orbović je izrazio zadovoljstvo posetom sindikalne organizacije u kojoj su članovi zadovoljni i poslovodstvom i sindikatom i u kojoj postoji međusobno razumevanje i saradnja.

„Problemi u Srbiji su veliki, a najviše štete radnicima je nanela loša privatizacija. Iako smo organizovali brojne proteste, oni su bili bez dovoljno snage, s obzirom na to da je taj model opstao. Nezadovoljstvo je rastuće i mi moramo pronaći model da iz ovakvog začaranog kruga izađemo, a sindikat je taj koji treba da skrene pažnju na probleme i moguća rešenja“, rekao je Orbović.

On je obećao da će uskoro ponovo doći u Vranje, kada će obići i firme koje imaju velike probleme u poslovanju i isplati zarada zaposlenima.

Predsednica Gradskog veća Mira Dimitrijević kazala je da su „Alfa“ i „Simpo“ jedina preduzeća u Vranju i okolini koja dobro funkcionišu, dok preostala ne rade ili imaju ogromnih problema, a zaposleni koji primaju zarade dobijaju ispod „minimalca“.

Sa predsednikom Orbovićem u poseti Vranju bio je i predsednik Sindikata radnika šumarstva i prerade drveta Srbije Radomir Stević.

 

18.februar2011.

POVODOM SVETSKOG DANA SOCIJALNE PRAVDE

Povodom 20. februara - Svetskog dana socijalne pravde, Savez samostalnih sindikata Srbije saopštava da borba protiv siromaštva i pravo na rad i zaradu moraju biti zajednički prioritet vlade, institucija i celokupnog društva.

U Srbiji nema socijalne pravde niti socijalnog dijaloga, a posledica toga su mnogobrojni štrajkovi i protesti radnika.

Zato svi, posebno nadležni državni organi, moraju doprineti unapređenju borbe protiv siromaštva, promociji prava na rad, jednakosti polova i ostvarivanju jednakih šansi i socijalne pravde za sve.

 

17.februar2011.

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta

BEZ DOGOVORA O PREKIDU ŠTRAJKOVA I MINIMALNOJ CENI RADA

Socijalno-ekonomski savet nije danas postigao dogovor oko minimalne cene rada, kao ni oko prekida štrajkova u prosveti i zdravstvu.

Na narednoj sednici, koja bi trebalo da bude održana iduće nedelje, Savet će nastaviti da raspravlja o tim problemima, a predstavnici vlasti se nadaju da će tada biti postignut kompromis.

Današnjoj sednici prisustvovali su predsednici Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, ministri rada i socijalne politike i obrazovanja Rasim Ljajić i Žarko Obradović i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

opširnije

17.februar2011.

DANAS SEDNICA SES

Redovna sednica Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije biće održana danas u zgradi Vlade Srbije, sa početkom u 10 sati.

Najvažnije teme o kojima će se na sednici razgovarati su aktuelni štrajkovi u javnom sektoru, utvrđivanje iznosa minimalne zarade za period januar-jun 2011. godine, kao i preporuke za prošireno dejstvo posebnih kolektivnih ugovora za zaposlene u oblasti građevine i industrije građevinskog materijala i zaposlene u oblasti poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Srbije.

Nakon sednice, u 12,30 sati, biće održana konferencija za novinare, na kojoj će biti predstavljeni zaključci sa sednice.

 

9.februar2011.

POTPISAN POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR U OBLASTI POLJOPRIVREDE

Poseban granski kolektivni ugovor u grani poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede potpisan je danas u sedištu Unije poslodavaca Srbije.

Ugovor su potpisali predsedavajući grane poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede u Uniji poslodavaca Srbije, Dragan Mijanović, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije, Dragan Zarubica i predsedavajući Granskog sindikata prehrane, ugostiteljstva, turizma, poljoprivrede, vodoprivrede i duvanske industrije „Nezavisnost“, Slavko Vlaisavljević.

Posle dugotrajnih pregovora između predstavnika poslodavaca i sindikata, tekst ugovora je konačno usaglašen i parafiran, a očekuje se da će sledeće nedelje Socijalno ekonomski savet dati preporuku za prošireno dejstvo tog granskog ugovora, čime će on važiti za sve poslodavace u grani poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede.

 Svečanom potpisivanju prisustvovali su ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, pomoćnik ministra poljoprivrede Momčilo Mitreski, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Potpisivanje ovakvih granskih kolektivnih ugovora je deo zajedničkih aktivnosti reprezentativnih organizacija poslodavaca i sindikata na pristupanju Srbije Evropskoj Uniji, jer će pozicija naše zemlje prilikom odobravanja narednih pristupnih koraka biti daleko bolja ukoliko postoji veći broj potpisanih granskih kolektivnih ugovora.

Nakon potpisivanja ugovora, Zarubica je rekao novinarima da je tim činom dogovoren iznos minimalne zarada i toplog obroka.

Minimalna zarada iznosiće oko 17.000 dinara, a minimalni topli obrok 20 odsto od minimalne zarade, odnosno oko 3.200 dinara, rekao je Zarubica i dodao da potpisani ugovor svim firmama koje dobro posluju omogućava da te iznose povećaju.

Podsetivši da je Poseban kolektivni ugovor potpisan nakon pet godina pregovaranja, Zarubica je ukazao da je agrar jedna od najperspektivnijih grana inustrije sa 19.000 zaposlenih.

Ministar Ljajić je potpisivanje ugovora ocenio kao "važan događaj za socijalni dijalog u Srbiji", pošto će na taj način biti deblokiran proces, ne samo kolektivnog pregovaranja, već i socijalnog dijaloga.

Ljajić je izrazio uverenje da su poslodavci i sindikati vrlo blizu zaključivanja granskog kolektivnog ugovora u oblasti metalske industrije i naglasio da današnje zaključivanje Posebnog kolektivnog ugovora predstavlja “novo razdoblje u kolektivnom pregovaranju u Srbiji."

 

8.februar2011.

ZA DVE GODINE 250.000 OTKAZA

Poražavajući bilans krize jeste i pad broja zaposlenih, zaključno sa septembrom prošle godine, za čak 218.315 ljudi. Ekonomisti procenjuju da se do danas ta neslavna brojka najverovatnije popela na 250.000.

Poslednji zvanični podaci pokazuju da je čak 140.663 otkaza podeljeno u preduzetničkom sektoru. Ono što dodatno zabrinjava jeste procena privrednika da trenutno ne vide nijedan pozitivan signal i, ukoliko se ne poboljšaju uslovi poslovanja, broj radnika će biti smanjivan i ove godine.

Od septembra 2008. do septembra 2010. preduzetnički sektor je manji čak za četvrtinu. Nekada je zapošljavao 567.572 radnika, a pre četiri meseca svega 426.909 ljudi.

opširnije

4.februar2011.

ODRŽAN OSNIVAČKI SASTANAK REGIONALNOG KOMITETA SINDIKATA

Na inicijativu Evropske konfederacije sindikata, u Beogradu je 3. i 4. februara održan osnivački sastanak Regionalnog komiteta Sindikata u procesu integracije zemalja regiona u Evropsku uniju.

Polazeći od brojnih izazova koje nose integrativni procesi i uloge sindikata u zaštiti prava i interesa zaposlenih, na sastanku je zaključeno da je izuzetno značajno aktivno učešće nacionalnih sindikata u procesu harmonizacije radno-socijalnog zakonodavstva, postupku implementacije direktiva Evropske unije u nacionalno zakonodavstvo, ali i kao budućih učesnika u tripartitnom dijalogu u okviru evropskih institucija i evropskog Ekonomsko-socijalnog saveta.

Takođe je istaknuto da su koordinacija aktivnosti i zajedničke akcije i nastupi neophodni preduslov za dobro pozicioniranje radničkih organizacija u procesima koji su pred zemljama u regionu. Prisutni su se obavezali da će mobilisati sve stručne i tehničke kapacitete organizacija kojima pripadaju, kako bi dogovori na najbolji način i u najkraćem roku bili realizovani.

Sastanku su prisustvovali predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Zoran Masoničić i Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković, predsednik Saveza sindikata Makedonije Živko Mitevski i Konfederacije slobodnih sindikata Makedonije Rasko Miškoski i predsednik Saveza samostalnih sindikata Konfederacije Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović.

Dogovoreno je da ulogu tehničkog koordinatora Komiteta obavlja Regionalna kancelarija Fondacije Fridrih Ebert.

 

4.februar2011.

UKUPAN BROJ ZAPOSLENIH NA KRAJU DECEMBRA 1,77 MILIONA

Ukupan broj zaposlenih radnika u Srbiji, krajem decembra 2010. godine, procenjen je na 1,77 miliona, što je za oko 2.000 ljudi manje od broja zaposlenih iz prethodnog meseca, objavila je Privredna komora Srbije.

Broj zaposlenih na kraju decembra prošle godine bio je za 86.538 ljudi ili 4,7 odsto manji nego u istom mesecu 2009. godine.

Ukupan broj nezaposlenih u Srbiji krajem 2010. godine je iznosio 729.520, što je za jedan odsto više nego u novembru, dok u odnosu na decembar 2009. godine nije bilo značajnijih promena.

Stopa registrovane nezaposlenosti za decembar 2010. je 26,74 odsto i viša je u odnosu na prethodni mesec, kada je iznosila 26,52 odsto, kao i u odnosu na decembar prethodne godine kad je bila 25,89 odsto.

 

3.februar2011.

OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU VLADE SRBIJE

Savez samostalnih sindikata Srbije najoštrije protestuje zbog dramatičnog i neprimerenog talasa poskupljenja životnih namirnica i energenata, koji se nastavlja i na početku ove godine, a koji će iz temelja uzdrmati kućne budžete zaposlenih i penzionera i odvesti Srbiju u period za koji smo mislili da je ostao iza nas.

Sindikat upozorava da se materijalno socijalni položaj  zaposlenih drastično pogoršava i da će biti još izraženiji tokom ove godine

Srbija je u prethodnoj godini po nivou životnog standarda, koji je opao za oko 30 odsto, dostigla istorijski minimum. U našoj zemlji živi oko dva miliona siromašnih građana, milion nezaposlenih i blizu milion živi ispod granice siromaštva. Više od 10 odsto zaposlenih nije primilo zaradu ili prima zaradu nižu od minimalne.

Sa prosečnom neto zaradom i kupovnom moći građana, Srbija je na poslednjem mestu u regionu.

Cene na malo i troškovi života u prošloj godini povećani su za 10,4 odsto, a talas poskupljenja nastavljen je u januaru povećanjem cena hrane u rasponu 2-15 odsto, dok su troškovi života povećani 5-20 odsto. Uz najavljeno poskupljenje električne energije u martu, preživljavanje naših građana biće pravo čudo.

Osim toga, socijalnog dijaloga nema, a postojeća prava iz radnog odnosa se krše. Zaposleni svakodnevno protestuju, a izrazi njihovih nezadovoljstava su sve drastičniji.

Sve to uvodi Srbiju u novi krizni period za koji će odgovornost isključivo snositi vlada, koja je izgleda zaboravila da je ključni element iz njenog programa bio jačanje socijalne odgovornosti, a jedan od osnovnih ekonomskih ciljeva – povećanje standarda građana Srbije.

Savez samostalnih sindikata Srbije zahteva od Vlade Republike Srbije i nadležnih ministarstava da što hitnije preispitaju povećanje cena u ovoj godini, kao i da na vreme spreči sva najavljena poskupljenja, za koja u svakom slučaju ne postoji ekonomsko opravdanje, već se njima želi nadomestiti sve slabosti u poslovanju i negativni efekti prebaciti na krajnje korisnike.

Tražimo od vlade da stvori ambijent za povećanje zarada i da predupredi proteste nezadovoljnih radnika, tako što će na vreme otpočeti pregovore sa granskim sindikatima i pronaći prihvatljiva rešenja.

Očekujemo da u kratkom roku donesete odgovarajuće mere jer, u suprotnom, Srbiji preti kolaps i opšti bunt naroda.

 

1.februar2011.

Podrška Saveza aktivnostima Sindikata obrazovanja Srbije

APEL VLADI DA HITNO PRONAĐE REŠENJE

Savez samostalnih sindikata Srbije daje punu podršku naporima koje čini i aktivnostima koje vodi Sindikat obrazovanja Srbije u borbi za bolji položaj i viši standard zaposlenih u obrazovanju.

Dosadašnjim aktivnostima naša organizacija je pokazala razumevanje za teškoće koje su pogodile Srbiju, kao i želju da bude konstruktivni činilac u njihovom prevazilaženju. Istovremeno, jasno smo pokazali da se ne mirimo sa činjenicom da se sav teret krize prevali na leđa radnika.

Zato zahtevamo od predsednika vlade i resornih ministara da nastave pregovore kako bi se pronašlo optimalno rešenje i zaposleni u ovom sektoru vratili na rad.

U protivnom, posledice oklevanja i nerazumevanja snosiće nedužni učenici, koji pored odsustva sa nastave dobijaju poruku da u ovoj zemlji ipak nema budućnosti za mlade ili je budućnost na ulici.

Savez samostalnih sindikata Srbije će i ubuduće pružati podršku Sindikatu obrazovanja Srbije, kako u pregovorima sa vladom, tako i u drugim sindikalnim akcijama koje bude vodio, a koje za cilj imaju bolji život zaposlenih u prosveti.

 

31.januar2011.

Okrugli sto o standardu i socijalnoj mapi u Srbiji

BEZ OTVARANJA NOVIH RADNIH MESTA JOŠ VEĆE SIROMAŠTVO

Srbija se suočava za konstantnim padom životnog standarda građana i taj pad bi u 2011. godini mogao biti još izraženiji, s obzirom na to da je danas u našoj zemlji oko dva miliona građana siromašno, ocenili su predstavnici sindikata na okruglom stolu Tanjuga, pod nazivom "Socijalna mapa i standard stanovništva Srbije u ekonomski teškoj 2011".

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Milorad Mijatović rekao je da je u Srbiji najveći problem nezaposlenost, jer u našoj zemlji radi 1, 8 miliona ljudi, a da broj izdržavanih iznosi oko tri miliona.

opširnije

26.januar2011.

ORBOVIĆ I MIJATOVIĆ U POSETI SOMBORU

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović i potpredsednik Veća SSSS Miodrag Mijatović posetili su Sombor, gde su razgovarali s predstavnicima Veća SSS za taj grad, fabrike „Boreli“, kao i sa gradonačelnikom Sombora i direktorima poljoprivrednih dobara „Aleksa Šantić“ i „Graničar“.

 Poslovodstvo i predstavnici sindikalne organizacije fabrike „Boreli“ ukazali su na brojne probleme sa kojima se već duži period suočava više od 600 zaposlenih. Reč je o  nerešenom imovinskom statusu tog preduzeća (pitanje sukcesije i odnosa Srbije sa Hrvatskom), kao i o problemima sa isplatom zarada, što je prouzrokovalo i brojne proteste i štrajkove zaposlenih u proteklom periodu.

opširnije

19.januar2011.

AKTIVNIM MERAMA ZAPOŠLJAVANJA 50.000 LJUDI DO POSLA

Cilj Nacionalne službe za zapošljavanje je da ove godine, aktivnim merama ove službe, posao dobije 50.000 ljudi uz pomoć 5,55 milijardi dinara, predviđenih budžetom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i finansijskim planom NSZ, izjavio je direktor Službe Dejan Jovanović.

"Kroz sprovođenje aktivnih mera politike zapošljavanja, kombinovanjem sredstava sa lokalnim samoupravama i budžetskim fondom za osobe sa invaliditetom, očekujemo da će ukupno biti zaposleno i do 60.000 ljudi", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, na kojoj su predstavljeni programi mera aktivne politike zapošljavanja za 2011. godinu.

Jovanović je podsetio da je za aktivne mere zapošljavanja u 2010. godini izdvojeno 3,7 milijarde dinara, a da je na taj način zaposleno oko 35.000 ljudi.

"Ove godine se za sprovođenje lokalnih akcionih mera zapošljavanja odazvala 121 opština, a za tu namenu lokalne sampouprave izdvojile su oko 780 miliona dinara", kazao je Jovanović.

Istovremeno, u današnjim dnevnim listovima objavljeni su javni pozivi za subvencije za samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta, za programe "Prva šansa 2011" i "Stručna praksa 2011", kao i za sprovođenje javnih radova i obuke za potrebe poslodavaca.

 

19.januar2011.

INFLACIJA VISOKA I U NAREDNIM MESECIMA

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da će se visok nivo inflacije u Srbiji zadržati još nekoliko meseci.

On je na konferenciji za novinare precizirao da se u toku prvog tromesečja očekuje nastavak rasta međugodišnje inflacije, njeno zadržavanje na visokom nivou u drugom tromesečju, a u drugoj polovini godine značajniji pad inflacije.

Guverner je istakao da će u ovoj godini najveći izazov, što se tiče inflacije, biti šokovi kod cena hrane i energenata, kao i da cene pod kontrolom države budu u okviru dogovorenog rasta.

Šoškić je podsetio da je na kraju 2010. godine inflacija u Srbiji bila 10,3 odsto, pri čemu je bazna inflacija iznosila 8,8 odsto, cene poljoprivrednih proizvoda porasle su za 17,4 odsto, a cene pod kontrolom države 12 odsto.

 

18.januar2011.

PROSEČNA ZADUŽENOST PO STANOVNIKU 749 EVRA

Svaki građanin Srbije bio je na kraju 2010. godine u proseku zadužen 749 evra, što je najmanja zaduženost u Evropi, ali su i plate u Srbiji među najnižima, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

On je na konferenciji za novinare precizirao da je zaduženost po bankarskim kreditima na kraju prošle godine bila 668 evra po stanovniku, zaduženost po osnovu kreditnih kartica 49 evra, po osnovu minusa po tekućim računima 24 evra i po osnovu lizing ugovora osam evra.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije, zaduženost građana u našoj zemlji na kraju 2009. u proseku je bila 661 evro po glavi stanovnika.

Dugalić je napomenuo i da je tokom prošle godine zaduženost građana Srbije po osnovu bankarskih kredita porasla za 29,7 odsto i dostigla vrednost od 514,9 milijardi dinara, pri čemu su najveći rast imali potrošački, gotovinski i stambeni krediti.

 

17.januar2011.

Poziv

INFORMATIVNI SEMINARI – KONKURS PODRŠKA CIVILNOM DRUŠTVU

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i projekat „Podrška civilnom društvu“ pozivaju zainteresovane za učešće na konkursu Podrška civilnom društvu da prisustvuju informativnim seminarima koji će u periodu od 21. do 28. januara biti održani u Beogradu, Kruševcu, Vranju, Novom Sadu i Užicu.

opširnije

14.januar2011.

Statistički zavod prestao da objavljuje podatke o zaradama u privredi

OD SAD SAMO PROSEČNA ZARADA U REPUBLICI

Republički zavod za statistiku neće više saopštavati podatke o prosečnoj zaradi u privredi, već će objavljivati samo podatke o prosečnoj zaradi u Republici.

Savez samostalnih sindikata Srbije skreće pažnju da se u velikom broju zakona i uredbi u Srbiji, u kojima se normiraju određena primanja, poziva na prosek zarade u privredi. Reč je o Zakonu o radu (topli obrok, regres, odvojen život, dnevnice), Zakonu o zapošljavanju i ostvarivanju prava nezaposlenih lica, kao i drugim pravnim aktima.

Republički zavod za statistiku o ovoj promeni već je obavestio Ministarstvo finansija, u cilju pronalaženja odgovarajućeg rešenja.

 

14.januar2011.

DOPRINOSE ZA PIO REŠITI SISTEMSKI

Srpski poslodavci smatraju da dug državi po osnovu doprinosa penzijsko-inalidskog osiguranja za zaposlene treba rešiti sistemski donošenjem posebnog zakona, dok sindikati smatraju da je zatajila pravna država, kao i da se to radi po "nečijem blagoslovu".

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić izjavio je da se problem dugovanja Fondu PIO za neuplaćene doprinose, koji iznosi oko 170 milijardi dinara u neto iznosu, ne može rešiti samo opsežnom kontrolom.

"Potrebno je doneti zakon o naplati potraživanja i ograničiti rokove plaćanja na 45 do 60 dana, kako bi firme imale novca da plaćaju doprinose", rekao je Rajić Tanjugu.

On je napomenuo da je razlog tih dugovanja to što svaka druga srpska firma ima probleme sa likvidnošću, a kao primer naveo je da preduzeća u proseku čekaju četiri meseca da naplate robu ili usluge.        

Rajić se ne slaže da ne postoji kontrola uplate doprinosa PIO, ali smatra da je poreski sistem neophodno reformisati, a kada država omogući da taj sistem funkcioniše, treba uvesti striktnu kontrolu naplate doprinosa.

Prema Rajićevim rečima, najveći dužnici su preduzeća koja se bave niskoprofitnim delatnostima - zanatlije, tekstilna industrija i jedan deo trgovine i malih i srednjih preduzeća koja funkcionišu na jugu Srbije.

On je, međutim, ukazao da se sa tim problemom susreće sve veći broj firmi od početka ekonomske krize.

"Kozmetička rešenja neće dati rezultate, problemi u toj oblasti se gomilaju i bićhe ih sve više u budućnosti ukoliko se ne pristupi sistemskom rešenju", naveo je Rajić.

Lider najuticajnijeg Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, međutim, tvrdi da se sada pokazuje kolikom broju zaposlenih se duguju doprinosi PIO.

Prema njegovim rečima, iz toga proizlazi problem punjenja budžeta s jedne strane, dok se, takođe, često iz budžeta odvajaju sredstva za povezivanje staža jednom broju zaposelnih, pre svega, u propalim firmama.               

"Ovo je jedan od suštinskih problema koji nam kaže da ne postoji pravna država, da država ne obavlja svoju osnovnu funkciju, odnosno da ova vlada nije u stanju da vlada", rekao je Orbović Tanjugu.

On je napomenuo da se obaveze za doprinose PIO ne uplaćuju uprkos tome što zakon propisuje da poslodavac ne može da isplati plate dok ne namiri obaveze državi.

Uveren da poslodavci državi duguju uz, kako je rekao, nečiji blagoslov, Orbović tvrdi i da te pare završavaju u "džepovima dužnika".

Država je do sada više puta budžetskim izdvajanjima rešavala problem tzv. povezivanja staža uglavnom zaposlenima u propalim ili loše privatizovanim firmama.

 

14.januar2011.

U SRBIJI ZAPOSLENO OKO 1,8 MILIONA

Ukupan broj zaposlenih radnika u Srbiji, krajem novembra 2010. godine, procenjen je na 1.801.503, što je za 575 manje od broja zaposlenih prethodnog meseca.

U publikaciji „Konjunkturni trendovi Srbije", koju izdaje Privredna komora Srbije, navedeno je da je broj zaposlenih na kraju novembra prošle godine za 56.213 ili tri odsto manji nego u istom mesecu 2009. godine.

Ukupan broj nezaposlenih u Srbiji krajem novembra 2010. bio je 722.142.

Nezaposlenost je u odnosu na prethodni mesec porasla za 0,6 odsto, dok je u odnosu na isti mesec 2009. godine niža za 0,2 odsto.

Stopa registrovane nezaposlenosti za novembar 2010. godine iznosila je 26,25 odsto.

 

6.januar2011.

Nacrt izveštaja o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva

PREDLOGE I SUGESTIJE NA NACRT HITNO DOSTAVITI SSSS

 

REPUBLIČKI ODBOR SINDIKATA

VEĆA SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA NA TERITORIJI

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije pozvao je predstavnike institucija vlade, lokalnih samouprava, civilnog društva, socijalnih partnera, nezavisnih eksperata, naučnih i međunarodnih institucija, kao i širu javnost, da dostave komentare, predloge i sugestije na Nacrt prvog izveštaja o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji 2008-2010.

Nacrt prvog izveštaja o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji 2008-2010. obuhvata: pregled zakonskog, strateškog i institucionalonog okvira važnih za procese socijalnog uključivanja i smanjenje siromaštva, analizu trenutnog stanja u relevantnim oblastima, pregled realizovanih mera, zaključke i izazove i osnovne pravce razvoja za naredni period. Finalna verzija izveštaja biće podneta vladi na usvajanje.

Oblasti na koje treba posebno obratiti pažnju su:

- funkcionisanje pravne države,

- zapošljavanje i tržište rada,

- privatizacija i reindustrijalizacija,

- socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje (rad Socijalno-ekonomskog saveta),

- siromaštvo i socijalna zaštita,

- obrazovanje (pitanja predškolskog, školskog i visokog obrazovanja i obrazovanja uz rad),

- zdravstvo,

- penzijsko osiguranje,

- regionalni i ruralni razvoj,

- politika zarada (način određivanja minimalne zarade i dr.).

Molimo vas da vaše komentare, predloge i sugestije na Nacrt izveštaja dostavite Stručnoj službi SSSS – Odeljenju za ekonomska i socijalna pitanja, najkasnije do srede 12. januara 2011. godine.

Obaveza Saveza samostalnih sindikata Srbije je da obrađene vaše pojedinačne predloge i komentare dostavi timu za socijalno uključivanje i smanjenju siromaštva do 15. januara 2011. godine.

 

NACRT IZVEŠTAJA (.pdf 2,9MB)

1.januar2011.

USVOJEN ZAKON O PIO

Skupština Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je stupio na snagu 1. januara 2011. godine.

Klikom na aktivno polje moguće je videti ceo Zakon.

opširnije

28.decembar2010.

BOŽIĆNA I NOVOGODIŠNJA PORUKA

Čeka nas još jedna teška godina.

U protekloj smo se uverili da se jedino solidarni, odlučni i dosledni možemo suprotstaviti daljem umanjenju naših prava, zarada i penzija i da samo jedinstveni u zahtevima možemo pokrenuti promene.

U narednoj, 2011. godini budimo još solidarniji, snažniji i borbeniji, jer ćemo tako nastaviti da jačamo duh sindikalne borbe.

To je jedini put protiv nejednakosti, niskog standarda, otpuštanja, propadanja preduzeća i ekonomske stagnacije.

Jedini put ka boljem životu.

Svim članovima SSSS, zaposlenima, nezaposlenima i penzionerima, svim građanima Srbije, čestitam Božićne i Novogodišnje praznike.

PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

27.decembar2010.

ORBOVIĆ U POSETI FK CRVENA ZVEZDA

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović posetio je fudbalski klub Crvena zvezda i  razgovarao sa predstavnicima samostalnog sindikata tog kluba.

Domaćini su preneli zadovoljstvo više od 150 zaposlenih članstvom u samostalnom sindikatu, u kojem se, kako su istakli, osećaju sigurniji jer je reč o dobro organizovanom sindikatu, koji brine o pravima svog članstva.

Značaj sindikalnog organizovanja naročito je, kako su ukazali, važan zbog najave donošenja dva bitna zakona za sve sportske klubove u Srbiji - zakon o sportu i zakon o privatizaciji sportskih društava.

Zajednički je konstatovano da je izuzetno važno u budućem periodu zaštiti klubove i sportske radnike, s obzirom na specifičnu delatnost i postupak privatizacije.

Orbović je istako kako će SSSS, zajedno sa sindikalnom organizacijom kluba, učiniti sve kako bi se njihovi ciljevi realizovali u interesu zaposlenih.

U poseti Crvenoj zvedi bili su i potpredsednici Veća SSSS Dragan Zarubica i Duško Vuković, kao i predsednik Sindikata sportista Srbije Miloš Đolović.

 

24.decembar2010.

OTVORENO PISMO JAVNOSTI POVODOM „KONAČNE VERZIJE“

PREDLOGA ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PIO 

Partija ujedinjenih penzionera Srbije, ulaskom u vladajuću koaliciju, obećavala je penzije koje će iznositi 70 odsto zarada. Međutim, njena jedina i osnovna ideja bila je da zaluđuje penzionere predstavljajući se njihovim zaštitnicima, a već je na polovini mandata svima bilo jasno da je izdala svoje biračko telo.

Najsvežija obmana ogleda se u izjavama predsednika te stranke i potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića da su zahtevi sindikata ispoštovani kada su u pitanju visina minimale penzije i odlaganje povećanja starosne granice za odlazak žena u penziju.

opširnije

23.decembar2010.

Radni sastanak u SSS grada Niša

TEMA:REFORMA U SSSS

U Nišu je održan radni sastanak vezan za predstojeću reformu SSSS, na kojem su, osim predsednika Saveza Ljubisava Orbovića, prisustvovali i predsednici Veća i poverenici.

Na sastanku, na kojem su sindikalci predstavili svoje modele buduće reforme, ocenjeno je da je dosadašnja saradnja između SSS Niša i lokalne uprave bila dobra, te da je dalje treba razvijati realizaciom zajedničkih inicijativa.

Tokom boravka u Nišu, Orbović se susreo sa predsednikom Skupštine grada Niša Miletom Ilićem, sa kojim je razgovarao o privrednim i socijalnim problemima u tom gradu.

Ilić je ocenio da je privredna situacija u Nišu teška, dok je socijalna situacija kompleksna i da je za rešavanje potrebno da ona postane „državni projekat“, odnosno da je neophodno uključivanje vlade u otklanjanje problema i prepreka.

Orbović je naglasio da je privreda Niša doživela najteži udarac i da će posledice uništavanja daleko duže trajati od samog razaranja.

„To mora da bude zajednički interes i akcija sindikata i vlasti na svim nivoima, pa iako postoje razlike, zajednički cilj je garancija uspeha. Verujem da ćemo tako uspeti da promene na bolje započnu“, rekao je on.

Orbović i Ilić su, u izjavama za novinare, ponovili opredeljenje da se saradnja intenzivira.

 

22.decembar2010.

Povodom 75 godina postojanja Tigar Korporacije

ORBOVIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je, na poziv predsednika Upravnog odbora Tigar Korporacije Dragana Nikolića i predsednika JSO Tigar Slobodana Petrovića, prisustvovao je 20. decembra svečanoj akademiji povodom 75 godina postojanja i rada te uspešne kompanije.

 Tigar Korporacija predstavlja pravi primer preduzeća sa vizijom uspešnog poslovanja. Njegovi proizvodi postali su prepoznatljiv brend koji prate kvalitet i pouzdanost, a poslovno ime i zaštitni znak su već godinama poznati i van granica naše zemlje.

Istovremeno, reč je o jednoj od socijalno najodgovornijih firmi, koja osim stalnog unapređenje kvaliteta proizvoda i usluga, primenjuje i koncept društvene odgovornosti, koji  podrazumeva puno poštovanje vrednosti zaposlenih. Naime, menadžment Kompanije vodi računa i o akcionarima i o zaposlenima, a da, pri tom, ne zapostavlja ni okruženje, pa tako zaštiti životne sredine daje sveobuhvatan doprinos.

U zaposlene, kojih ima oko 2.200, neprestano se ulaže, jer menadžment ispravno veruje da osnovu uspeha čine ljudi, njihova kreativnost i posvećenost poslu. To su prepoznali i zaposleni, koji odgovornim odnosom prema radnom mestu uspešno „brane boje“ svog preduzeća.

 

20.decembar2010.

GRAĐEVINARI POTPISALI PKU

Posle višemesečnih aktivnosti pregovaračkih timova, 20. decembra 2010. godine potpisan je Posebni kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije.

U ime Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije, Kolektivni ugovor je potpisao predsednik Duško Vuković, a pored njega potpise su stavili Zoran Mišeljić ispred Unije poslodavaca Srbije i Ranko Drljević, predsednik Granskog sindikata građevinarstva „Nezavisnost“.

Svečanom činu potpisivanja prisustvovali su: Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije, Čedanka Andrić, sekretar Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije, Jovan Protić, nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada u Srbiji, Jelena Mijović, nacionalni koordinator Švajcarske organizacije za pomoć svetu rada - SLA i predstavnici medija.

 

17.decembar2010.

VLADA USVOJILA PREDLOGE IZMENA ZAKONA O PIO I BUDŽETSKOM SISTEMU

Vlada Srbije usvojila je predloge izmena Zakona o budžetskom sistemu i  Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je izjavila da su izmenjene formule za obračun plata i penzija.

Tako će u januaru plate i penzije porasti za dva odsto, u aprilu će biti obračunavane tako što će biti povećane za iznos inflacije u prethodnih šest meseci, da bi u oktobru, kada je planirano sledeće usklađivanje, obračunska formula bila - inflacija u prethodna tri meseca plus polovina rasta bruto domaćeg proizvoda .

Kako je ranije saopšteno, Skupština Srbije trebalo bi da usvoji izmene zakona o PIO do 22. decembra, kada zaseda Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda.

16.decembar2010.

VLADA DANAS USVAJA PREDLOG IZMENA ZAKONA O PIO

Vlada Srbije trebalo bi danas da usvoji Predlog izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji je dogovoren sa sindikatom, izjavila je državna sekretarka u ministarstvu rada Radina Todović.

Todović je na skupštini udruženja "Poslodavac" kazala da će penzije od 1. decembra 2010. godine biti povećane za dva odsto, dok će se 1. aprila 2011. godine usklađivati sa kretanjem potrošačkih cena u prethodna tri meseca.

Prvobitnom verzijom izmena zakona je bilo planirano da se penzije usklađuju sa kretanjem potrošačkih cena i sa polovinom rasta bruto domaćeg proizvoda iz prethodne godine.

Usklađivanje penzija 1. oktobra 2011, 1. aprila 2012. i 1. oktobra 2012. godine ostaje kao u ranijoj verziji izmena zakona, kazala je ona.

U izmenama zakona, koje su dogovorene sa sindikatom, definisano je da granica minimalne penzije bude 27 odsto prosečne zarade, kao i odlaganje primene postepenog povećanja broja godina staža za odlazak u penziju za žene sa 2011. na 2013. godinu.

Pet sindikalnih organizacija je s Vladom Srbije 5. novembra potpisalo Sporazum o izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Sporazum je postignut pošto je prvobitni zakonski predlog povučen iz skupštinske procedure. Sindikati su pretili potpisivanjem peticije za smenu vlade, nezadovoljni zakonskim predlogom koji je bio upućen parlamentu na usvajanje i nakon toga počeli su pregovori s vladom.

Kako je ranije saopšteno, Skupština Srbije trebalo bi da usvoji izmene zakona o PIO do 22. decembra, kada zaseda Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda.

 

10.decembar2010.

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA

Savez samostalnih sindikata Srbije, na Međunarodni dan ljudskih prava, podseća predstavnike vlasti da je pravo na rad, kojim se ostvaruje životna egzistencija, elementarno ljudsko pravo, koje se u Srbiji najviše krši.

Radnici u Srbiji, koji imaju tu sreću da rade, I dalje strahuju zbog gubitka radnog mesta, a materijalni I socijalni položaj im je sve ugroženiji.

Zato radnici i njihova prava treba da budu u središtu aktivnosti vlade, koja mora da sačuva postojeća radna mesta i stvori uslove za otvaranje novih, kako bi se krenulo u ekonomski oporavak i izgradnju boljeg i socijalno pravednijeg društva.

Osnovna ljudska prava  su danas u svim delovima sveta na udaru, a posebno radnička, jer su oni sve više primorani da nose teret svetske ekonomske krize, što je u suprotnosti sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i drugim instrumentima UN i MOR.

Sindikalni pokret, svojim zalaganjima za demokratiju, solidarnost, pravdu i potpunu primenu ljudskih prava, stoji u prvim redovima borbe protiv diskriminacije, represije i eksploatacije.

 

7.decembar2010.

Najavom da će otkazati OKU

UNIJA POSLODAVACA SRBIJE KAŽNJAVA SVE ZAPOSLENE

Unija poslodavaca Srbije je, najavom da će jednostrano raskinuti Opšti kolektivni ugovor, nedvosmisleno pokazala da ne želi da se dogovorom uređuju odnosi između radnika i poslodavaca u Srbiji.

Ne želeći istinski da doprinese rešavanju problema koji su, navodno, uzrok raskida Opšteg kolektivnog ugovora, Unija je kaznila sve zaposlene i pokazala da je nespremna da kao socijalni partner preuzme na sebe deo odgovornosti.

Najava otkazivanja Opšteg kolektivnog ugovora, čime ne samo u formalnom nego i u suštinskom smislu Unija prestaje da bude socijalni partner, predstavlja izraz nesposobnosti te organizacije da uredi odnose u oblasti proizvodnje, prometa i usluga.

Taj potez Unije, koja ima dodatni problem jer ne može da dokaže svoju reprezentativnost, može se protumačiti samo kao marketinški, s obzirom na to da Opšti kolektivni ugovor prestaje da važi za šest meseci.

Unija poslodavaca Srbije i reprezentativni sindikati, odnosno Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati «Nezavisnost», 29. aprila 2008. godine, posle više od dve i po godine intenzivnog i mukotrpnog pregovaranja, zaključili su Opšti kolektivni ugovor.

On je objavljen u «Službenom glasniku RS», br. 50/08 od 09.05.2008. godine, a stupio je na snagu 17. maja 2008. godine.

Prema članu 67. Opšteg kolektivnog ugovora, Ugovor je zaključen na tri godine. Na osnovu člana 264. stav 2. Zakona o radu, u slučaju otkaza kolektivni ugovor se primenjuje najduže šest meseci od dana podnošenja otkaza, s tim što su učesnici dužni da postupak pregovaranja započnu najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja otkaza.

Nakon zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora zaključena su dva Aneksa, kojima su u znatnoj meri umanjena prava zaposlenih, a znatno ublažene obaveze poslodavaca. Aneksom 2. Opšteg kolektivnog ugovora, donetim 30. januara 2009. godine, zamrznute su sve finansijske odredbe Opšteg kolektivnog ugovora. Iako zamrznute na period od šest meseci – te odredbe ni do danas nisu počele sa primenom.

Svuda u svetu kolektivni ugovori su izraz razvijene demokratije i kvalitetnih industrijskih odnosa, pa se postavlja pitanje zašto bi Srbija bila izuzetak.

 

3.decembar2010.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

U SRBIJI 800.000 INVALIDA, 70 ODSTO SIROMAŠNO

U Srbiji živi oko 800.000 osoba sa invaliditetom, više od 70 odsto njih je siromašno, a polovina materijalnih sredstava kojima raspolažu predstavljaju primanja različitih oblika socijalne pomoći.

Neprilagođenost radnih mesta potrebama osoba sa invaliditetom jedan je od razloga niske stope zaposlenosti invalida i njihovog lošeg materijalnog položaja, a prema nekim procenama čak 87 odsto te populacije nema posao.

Ipak, donošenjem Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom stvoreni su uslovi za njihovo veće zapošljavanje i bolji materijalni položaj.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se danas obeležava, predsednik SSSS Ljubisav Orbović je zatražio jednake šanse za sve građane Srbije i naglasio neophodnost potpune integracije osoba sa invaliditetom u društvo i omogućavanje njihovog profesionalnog osposobljavanja i zapošljavanja.

SSSS, uz pomoć Međunarodne organizacije rada, sprovodi akciju zapošljavanja osoba sa invaliditetom, čime želi i da doprinese iskorenjavanju predrasuda prema jednoj od najvećih socijalno ugroženih grupa u svakoj državi.

 

1.decembar2010.

Panel diskusija  «Siva ekonomija i poreski sistem Srbije»

VELIKI OBRT NOVCA U ZONI SIVE I CRNE EKONOMIJE

Godišnje se u Srbiji na crnom tržzištu "obrne" između 10 i 12 milijardi evra, a bez radikalne reforme poreskog sistema, administracije i javne uprave nema uspešnog suzbijanja tih negativnih društvenih pojava, upozoreno je na panel diskusiji o odnosu sive ekonomije i poreskog sistema u Srbiji.

U Srbiji se 50 odsto prometa roba i usluga obavlja na crno, ukazao je predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević, koji je ocenio da je glavni izvor crnog tržišta prodaja na "buvljacima". On je dodao da se, recimo, samo na Pančevačkom buvljaku, koji ima 1.640 tezgi, godišnje obrne profit veći od 200 miliona evra.

Prema njegovim rečima, Srbiji preti privredni kolaps, jer se privreda, i pored subvencionisanih kredita, dvostruko više zadužila nego prošle godine.

On je istakao da je od 113.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji, 38.000 u blokadi, dok 28.000 preduzetnika ima negativan bilans od početka godine.

Knežević smatra da bez radikalnih poteza i korenitih sistemskih reformi, kao što su poreska i reforma javnog sektora, nema oporavka. 

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać istakla je da je problem u tome što nemamo pravnu državu, što su stranke "razdrobile državu na svoje posede" i što se vlast odvojila od fenomena odgovornosti.

"I da se donesu bolji zakoni, biće plod nagodbe političkih stranaka i neće se primenjivati", ocenila je ona.

Profesor bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov smatra da ne treba očekivati neke značajne reforme u narednih godinu dana, pa i kasnije, već samo neka popravljanja ili "gašenja požara".

Gligorov smatra da je poreski sistem u Srbiji destimulativan i da loše deluje na privredu. Poreski sistem mora da vodi računa, ne koliko, već kako prikuplja novac i kako utiče na sistem privređivanja, naglasio je on.

Stručni konsultant iz Londona Nebojša Katić ukazao je da poreski sistem mora da bude stabilan, bez čestih izmena, jasan i lako primenjiv.

Problem poreza nije samo siva ekonomija, već i niske poreske stope koje, ni kao takve, ne podstiču obveznike da ih plaćaju, naveo je on.

Urednik web portala Ekonomija Miroslav Zdravković je upozorio na zaduženost privrede, stanovništva i države kod banaka, ukazavši da jedan odsto rasta kamatnih stopa povećava dug za 330 miliona evra.

Zdravković je kazao da bankama privreda duguje 19,4 milijarde evra, stanovništvo 4,8 milijadi, a država devet milijadi, što je ukupno 33,2 milijade evra.

 

26.novembar2010.

Pregovarački tim na sastanku kod Cvetkovića

PREMIJER ISTAKAO DOPRINOS SINDIKATA

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izrazio je, na današnjem sastanku sa sindikatima, zadovoljstvo što je, zahvaljujući konstruktivnom dijalogu između vlade i sindikata u prethodnom periodu, dogovoreno poboljšanje zakonskog rešenja koje se odnosi na penzijsko i invalidsko osiguranje.

Na sastanku u zgradi vlade premijer je informisao pregovarački tim sindikata o rezultatima razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom.

U izmenama zakona definisano je da granica minimalne penzije bude 27 odsto od prosečne zarade, kao i odlaganje primene postepenog povećanja broja godina staža za odlazak u penziju za žene sa 2011. na 2013. godinu.

Na sastanku je dogovoreno da će vlada formirati naredne nedelje dve radne grupe, čiji članovi će biti predstavnici vlade i sindikata.

Jedna radna grupa će razmatrati nalaženje pravednog i efikasnog rešenja o pitanju prava rudara i drugih lica koja rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (beneficirani staž). Druga grupa će se baviti utvrđivanjem zaštitne klauzule odnosa plate i penzije.

 

19.novembar2010.

Vlada utvrdila novu minimalnu cenu rada

MINIMALАC 16.530 DINARA

Vlada Srbije povećala je minimalnu cenu rada po satu sa 90 dinara na 95 dinara, što je povećanje od 5,5 odsto.

Tako će minimalna neto zarada sada iznositi 16.530 dinara, umesto dosadašnje 15.660, što je povećanje od 870 dinara.

"U ovom momentu to je maksimum koji se mogao učiniti", rekao je posle sednice vlade ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, podsetivši da je zahtev Saveza samostalnih sindikata Srbije bio da se cena rada poveća na 100 dinara po satu, dok su poslodavci bili spremni da ona bude 93 dinara.

Ministarstvo rada predložilo je vladi kompromisnu varijantu, da cena rada po satu iznosi 95 dinara, što je vlada i prihvatila, rekao je Ljajić.

Potpredsednik Veća SSSS Milorad Mijatović rekao je Tanjugu da je taj sindikat zadovoljan što je cena rada konačno povećana, ali i istakao da je to učinjeno sa zakašnjenjem, odnosno da je cena rada trebalo da bude povećana u julu ove godine.

Mijatović je rekao da taj sindikat, ipak, ne može biti zadovoljan postignutom cenom i podsetio da se SSSS zalagao za minimalnu cenu rada od 100 dinara.

"Svesni smo da to povećanje ne može biti dovoljno da radnik za minimalnu platu obezbedi sve što mu je potrebno. Pozdravljamo ovu odluku vlade, sa nadom da će sledeće povećanje, 1. januara naredne godine, biti veće", dodao je Mijatović.

On je rekao da očekuje da će svi poslodavci, ali i Vlada Srbije kao najveći od njih, sadašnje povećanje primenjivati retroaktivno od 1. jula.

 

12.novembar2010.

Orbović posetio Veće Kraljeva i obišao porušene domove članova sindikata

ISPIT SOLIDARNOSTI ZA SVE U SAVEZU

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da zemljotres u Kraljevu predstavlja ispit solidarnosti za sve u Savezu i izrazio nadu da će se u pružanje pomoći stanovnicima tog grada uključiti svi kako bi šteta bila sanirana pre početka zime.

“Žao mi je što je neposredan povod za ovaj sastanak elementarna nepogoda i velika materijalna šteta koju su pretrpeli grad i građani Kraljeva, a ne naše, sindikalne teme, kojih ima mnogo i koje, takođe, nisu lake“, rekao je Orbović prilikom posete SSS za grad Kraljevo.

On je istakao da je Predsedništvo nedavno donelo odluku o prikupljanju sredstava za pomoć zaposlenima i Veću Kraljevo, koja se uplaćuju na poseban, za  tu svrhu, otvoren račun.

„O daljoj raspodeli prikupljenih sredstava, uključujući utvrđivanje prioriteta, dinamiku isplate i iznosa pomoći, odlučivaćete vi, članovi gradskog veća, a ne sumnjam da će pomoć otići na prave adrese“, dodao je Orbović.

Potpredsednik Veća SSSS Zoran Mihajlović i predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije Milan Grujić rekli su da pomoć, možda, neće biti dovoljna, ali da će značiti moralnu podršku u teškoj situaciji.

„Zaposleni nemaju dovoljno novaca, zbog čega ne možemo da obećamo milione, kao što to deklarativno govore političari, ali je ovo pomoć od srca i znak da smo uz vas“, rekao je Mihajlović.

Nakon konferencije za novinare, održane u prostorijama tog veća, koje su, takođe, oštećene u zemljotresu, Orbović, Mihajlović i Grujić su, zajedno sa novinarima, obišli oštećene kuće članova sindikata Gorice Ivanović, zaposlene u JKP „Pijace“ i Dušana Pančića, zaposlenog u JKP „Vodovod“.

„Oštećenja su velika i mi ćemo preko gradskog veća učiniti sve da pomognemo kako bi što pre započelo saniranje i bio normalizovan život. Pomoć će se isplaćivati preko gradskog veća sa, u tu svrhu, otvorenog računa“, ponovio je Orbović u razgovoru sa oštećenim radnicima.

 

12.novembar2010.

Sekcija mladih SSSS

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA KONFERENCIJE

U Beogradu je održana prva sednica Konferencije Sekcije mladih kojoj je prisustvovalo 30 od ukupno 33 članova.

Konferencija je usvojila Pravila o radu Sekcije mladih, Plan rada za period 2010-2015. godine, a izabran je i Izvršni odbor.

opširnije

10.novembar2010.

Povodom zemljotresa u Kraljevu

SOLIDARNA POMOĆ SINDIKATA

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović uputio je poziv samostalnim sindikatima i većima SSS na teritoriji da, u skladu sa svojim finasijskim mogućnostima, pomognu članovima SSSS sa  područja Kraljeva, koji su u nedavnom zemljotresu pretrpeli materijalnu štetu.

Savez samostalnih sindikata Srbije za grad Kraljevo je otvorio poseban tekući račun, broj:

355-3200063707-81,

Vojvođanska banka a.d. filijala Kraljevo, na koji se mogu uplatiti finansijska sredstva.

Predsedništvo SSSS je na sednici 8.11.2010.godine donelo odluku da članovima Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Kraljevo uputi solidarnu pomoć, u iznosu od 100.000 dinara za saniranje posledica zemljotresa.

 

8.novembar2010.

SPORAZUM SINDIKATA I VLADE

Sporazum u vezi izmena I dopuna Zakona o PIO, koji su  5. novembra 2010. godine potpisali sindikati I Vlada Srbije, prenosimo u integralnoj verziji. Klikom na aktivno polje SPORAZUM moguće je ovaj dokument preuzeti u .pdf ekstenziji.

SPORAZUM

6.novembar2010.

SINDIKATI I VLADA POSTIGLI SPORAZUM

Pregovarački tim sindikata dogovorio se sa Vladom Srbije o svim sindikalnim zahtevima o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Nakon gotovo petočasovnih pregovora, Vlada i predstavnici ujedinjih sindikata dogovorili su se o određenim izmenama u samom zakonu, dok će preostala sporna pitanja biti regulisana  Sporazumom, koji su potpisali premijer Mirko Cvetković i šef pregovaračkog tima sindikata Milorad Mijatović.

Sporazumom se vlada obavezala da će ukoliko prosečna penzija padne ispod 60 odsto prosečne zarade to biti regulisano pregovorima sa sindikatima.

Odnos između minimalne penzije i prosečne zarade biće predviđen zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, u kojem će biti navedeno da minimalna penzija ne može da padne ispod 27 odsto prosečne zarade.

Odredba kojom se predviđa produžetak radnog staža za odlazak žena u penziju umesto od 1. januara naredne, primenjivaće se od 1. januara 2013. godine.

Pitanje zaposlenih koji su po osnovu tehnološkog viška uzeli otpremnine i zbog produženja radnog staža ne mogu da ostvare penziju biće rešeno posebnim aktom ili uredbom.

Jedino otvoreno pitanje ostalo je beneficirani radni staž oko kojeg će vlada kontaktirati Međunarodni monetarni fond, a ako se ne nađe drugačije rešenje sindikati predlažu da u naredne dve godine ostane rešenje iz aktuelnog zakona.

Zakon će u Skupštinu Srbije najverovatnije biti vraćen naredne sedmice, a do tada preostaje još konkretan dogovor sa sindikatima o beneficiranom radnom stažu.

 

2.novembar2010.

Vlada izrazila spremnost da prihvati zahteve sindikata

DVA DANA ZA USAGLAŠAVANJE STAVOVA SA MMF-om

Vlada Srbije je, nakon današnjih razgovora sa pregovaračkim timom sindikata, izrazila načelnu spremnost da prihvati osnovne sindikalne zahteve o beneficiranom radnom stažu i zaštitnom mehanizmu za penzije.

Vlada, na čelu sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, spremna je da prihvati da prosečna penzija ne bude manja od 60 odsto prosečne plate, kao i da ne budu pooštreni uslovi za odlazak u beneficiranu penziju, ali je, kako je istakla, potrebno da se sa tim složi i MMF.

Konačni ishod pregovora bi trebalo da bude poznat u četvrtak, 4. novembra, nakon dodatnih konsultacija vlade sa tom finansijskom organizacijom.

Do tada će ujedinjeni sindikati Srbije obustaviti akciju prikupljanja potpisa građana za peticiju za smenu vlade, koja je počela danas u Beogradu, u Knez Mihajlovoj ulici, gde su predsednik SSSS Ljubisav Orbović i nekoliko članova pregovaračkog tima, potpisali peticiju.

Ukoliko do tog datuma sindikalni zahtevi ne budu prihvaćeni, potpisivanje peticije za smenu vlade biće nastavljeno od petka, 5. novembra, u Beogradu I svim gradovima u Srbiji, a biće organizovani i drugi vidovi sindikalne borbe, poput štrajkova i uličnih protesta.

Samo tokom prepodnevnih časova veliki broj Beograđana je na štandu u Knez Mihajlovoj potpisao peticiju za smenu vlade i time izrazio veliko nezadovoljstvo socijalnom i ekonomskom situacijom u zemlji i merama koje preduzima vlada.

 

1.novembar2010.

1.novembar 2010.

PETICIJA ZA SMENU VLADE

Uprkos nastojanju ujedinjenih sindikata Srbije da se kroz pregovore pokuša usaglašavanje Predloga izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, Vlada Srbije nije imala sluha niti želje da prihvati opravdane zahteve sindikata i tako spreči da se položaj sadašnjih i budućih penzionera u budućnosti znatno pogorša.

Zato Savez samostalnih sindikata Srbije, Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Industrijski sindikat Srbije i Udruženi sindikati „Sloga“ pokreću akciju prikupljanja potpisa građana za peticiju za smenu Vlade Srbije.

Prikupljanje potpisa će početi u utorak, 2. novembra 2010. godine, u Beogradu, u Knez Mihajlovoj ulici, ispred kafane „Ruski car“, u 12 časova, kada će predsednici i članovi predsedništava tih sindikata simbolično prvi potpisati peticiju.

Od srede, 3. novembra, potpisi će biti prikupljani i u svim drugim gradovima širom Srbije.

U prilogu dostavljamo potrebne obrasce za realizaciju ove akcije.

PRIJAVA MUP

PRIJAVA ŠTANDA

UPUTSTVO

OBRAZAC PETICIJE

CORAX

 

/ ARHIVA VESTI /

 
Ova prezentacija je optimizovana za rezolucije od 800x600px i više, kao i za sve čitače novije generacije
Verzija na Srpskom English version >: 9pæ