Uvodna strana

 

ARHIVA NAJVAŽNIJIH VESTI

 

 

Održana zajednička konferencija za novinare dva reprezentativna sindikata

ZAPOČELE PROTESNE AKTIVNOSTI

Predsednici SSSS Ljubisav Orbović i UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak istakli su na današnjoj konferenciji za novinare da se, posle objavljene informacije u "Službenom glasniku" da je otkazano prošireno dejstvo OKU,  nameće pitanje svrsishodnosti sutrašnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednik Orbović je obaveštavajući predstavnike medija o sastanku rukovodstava dva reprezentativna sindikata, održanom 5. januara, tom prilikom rekao da je zajednički Tim dobio zadatak da do 22. januara saopšti raspord, kalendarijum i dinamiku protesta. On je naglasio da  "više ne treba postavljati pitanje da li će protesta biti, već gde će početi, a to će odrediti pomenuti Tim". Orbović je posebno naglasio da će ubuduće Unija poslodavaca morati da dokaže da ima reprezentativnost da bi uopšte mogla da pristupi pregovorima.

Branislav Čanak je objašnjavajući nastalu situaciju upozorio da su "Vlada Srbije i politički estabilišment, koji se samo rotira, sve ove godine radništvo samo vukli za nos" i istakao da je kolektivni ugovor jedini konkretan proizvod socijalnog dijaloga. Čanak je još rekao da je vlast sve vreme radila na uništavanju OKU i njegovog proširenog dejstva, a "potom uputila i signal poslodavcima da se povuku" tako da  zaposlenima ne ostaje ništa. Ukazujući na neargumentovane postupke Vlade, Čanak je ispoljio sumnju da ona "od negde prima naređenja" i Evropi šalje loše signale.

Dva predsednika su se još jednom osvrnula na ulogu Unije poslodavaca i njenu kompetentnost  da bude stvarni socijalni partner. Oni su posebno podvukli da dva reprezentativna sindikata moraju do kraja da se bore za kolektivne ugovore, jer je Vlada negirajući ono što je potpisala sa sindikatima negirala i institut kolektivnog pregovaranja.

"Sindikati nemaju alternativu, jer ako je njihov opstanak  bio meta Vlade Srbije, onda će se sindikati još žešće boriti", zaključila su dva predsednika.

 

OTVORENO PISMO PREDSEDNIŠTVA SSSS

Neprimerenim i nedopustivim ponašanjem Vlade Republike Srbije i Unije poslodavaca, u Srbiji je uništena tekovina stogodišnje borbe sveta rada i jedna od osnovnih vrednosti svih evropskih demokratija – socijalni dijalog.

 

Samo mesec dana po potpisivanju aneksa Opšteg kolektivnog ugovora i zvaničnog proširivanja njegovog dejstva na sve zaposlene u Srbiji, neprincipijelnim dogovorom Unije i Vlade, povlače se i obezvređuju potpisi, ništavnim proglašavaju pregovori i ugovori i dokazuje nestručnost onih koje je, pre svega narod izabrao da budu odgovorni u kreiranju ekonomske i socijalne politike države.

 

Istovremeno, otvoreno se dokazuje da je deklarativna spremnost na kompromis i dalje dogovore samo još jedna laž u nizu. Javnost je dobro upoznata sa činjenicom da je Savez samostalnih sindikata Srbije bio spreman na kompromis i ustupke, najpre činom aneksiranja Opšteg kolektivnog ugovora i umanjenjem izdataka za topli obrok i regres, pristajanjem da se početak primene odloži  za 1. januar 2009. god, ali i pristankom da se dalje razgovara o privremenom odlaganju primene člana 32.

 

Pravo lice socijalni partneri su pokazali najavom raskida Opšteg kolektivnog ugovora i povlačenja potpisa Unije i Vlade, čime je postalo potpuno jasno da je suština u ukidanju instituta kolektivnog pregovaranja i kolektivnih ugovora uopšte, ukidanju socijalnog dijaloga, a ne briga za makroekonomsku stabilnost Srbije, koja ponavljamo nije ugrožena zahtevima sindikata.

 

Pogrešne poteze i procene u proteklom periodu, kao i neblagovremene pripreme za posledice svetske ekonomske i finansijske krize koja je zakucala na naša vrata još u avgustu, bar po izjavama zvaničnika, Vlada Republike Srbije pokušava da prikrije time što zaposlene i sindikat imenuje kao odgovorne za potencijalnu inflaciju, makroekonomsku nestabilnost, gubitke radnih mesta, povećane troškove života i svakodnevna poskupljenja, stagnaciju privrednog razvoja. Jednom rečju, time što najugroženije etiketira kao krivce za negativne efekte, a ne kao njene jedine žrtve.

 

Tražeći posredovanje predsednika Republike, gospodina Tadića, očekivali smo da će u skladu sa potpisanim Protokolom o razumevanju, pomoći da se ovaj problem reši u interesu svih strana potpisnica i učesnica u pregovorima. Na žalost, zahtev Saveza samostalnih sindikata Srbije ostao je bez odgovora.

 

Stoga se Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije, sa sednice održane 30.12.,obraća:

 

1.                   Gospodo iz Unije poslodavaca Srbije,

Odlučni smo u nameri da se zvanično utvrdi koga vi predstavljate, odnosno da li u skladu sa Zakonom o radu imate potrebnu kompetentnost da u dijalogu na nivou republike učestvujete kao ravnopravni socijalni partner. Drugim rečima, da li ste reprezentativni predstavnik poslodavaca Srbije? Zašto Privredna komora Srbije u svom dopisu traži privremeno zamrzavanje jednog člana, a vi raskid ugovora? Da li je iznos od 40 milijardi dinara povoljnih krdita dovoljan razlog za gubljenje obraza i degradiranje sopstvenog potpisa i izjava?

 

2.                   Gospodine Cvetkoviću, gospodine Ljajiću, gospodo ministri,

Zašto smo četiri meseca pregovarali oko izdataka za topli obrok i regres, kroz pregovore postigli kompromis i isti, u vidu aneksa potpisali, a sada ga obezvređujemo? Da li to znači vaše priznanje da niste dobro radili svoj posao jer niste na vreme upozorili javnost Srbije na efekte svetske krize, njene posledice i mere za ublažavanje? Da li je tačno da ste zanemarili obaveze i odgovornost koju ste postavljanjem na funkcije dobili?

 

3.                   Gospodo narodni poslanici,

Građani vas nisu izabrali da bi svakodnevno slušali sramne diskusije i lična nadmudrivanja u Narodnoj Skupštini. Svoju neodgovornost i nedostatak sluha, kao i motive zbog kojih ste ušli u skupštinu dokazali ste poslednjih meseci, a naročito poslednjih dana u Skupštini prilikom diskusije o Budžetu. Podsećamo vas da su građani i zaposleni ove zemlje vaši birači i da za svoj rad odgovarate isključivo i samo njima.

 

4.                   Gospodine predsedniče Republike Srbije,

Da li je potpisani Protokol o razumevanju bio deo predizborne kampanje koji ste vodili za Demokratsku stranku? Podsećamo vas da je Protokol potpisan sa vama, kao predsednikom Republike, a ne predsednikom političke partije i da ima svoju težinu, jer ga je zvanično potpisao predsednik države i svih građana Srbije.

 

5.                   Građani Republike Srbije,

                Zaposleni i nezaposleni,

                Mladi i penzioneri,

Savez samostalnih sindikata Srbije će svim sredstvima i ovoga puta pokazati da ostaje odlučan u nameri da građani Srbije treba da žive bolje time što će se ravnomerno ubuduće rasporediti teškoće i teret. I nećemo dozvoliti da zaposleni i radništvo budu odgovorni za inflaciju i nestabilnost, jer zahtev da se dostojno živi od zarađenog nije ni inflatoran ni ugrožavajući.

 

Naša je odgovornost što smo želeli da verujemo u socijalnu odgovornost izabranih i obećani bolji život građana Srbije.

Utoliko ćemo strože ocenjivati!

 

Savez samostalnih sindikata Srbije nema rezervni položaj i nema drugu alternativu, nego da do kraja brani principe socijalnog dijaloga, sistem kolektivnog pregovaranja i Opšteg kolektivnog ugovora, jer to su evropske i demokratske vrednosti.

 

Preduzećemo sve pravne radnje i iskoristiti instrumente koji nam stoje na raspolaganju, kako pred domaćim, tako i pred međunarodnim organima i organizacijama, prema Vladi, Uniji poslodavaca i pojedinim poslodavcima radi poštovanja obaveza utvrđenih kolektivnim ugovorima.

                                                                                                                                SAVEZ SAMOSTALNIH

                                                                                                                                 SINDIKATA SRBIJE

 

 ŠEFOVIMA POSLANIČKIH GRUPA

U SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

Poštovani,

Na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, koja je danas održana, članovi Veća izrazili su nezadovoljstvo zbog najava Vlade Republike Srbije da će se primena potpisanog Opšteg kolektivnog ugovora, i pored dugotrajnih pregovora i postignutog kompromisa, zamrznuti, čak poništiti.

Nedopustivo jednostrano obezvređivanje potpisa i rušenje autoriteta potpisnika, za SSSS znači socijalnu neodgovornost Vlade RS, marginalizaciju sindikata i socijalnog partnerstva i potpuno ukidanje sistema kolektivnog pregovaranja i kolektivnih ugovora u Srbiji.

Drugim rečima, opredeljenje za socijalni dijalog, kao preduslov za Evropsku Srbiju i evropske integracije bilo je ipak, samo deo predizborne kampanje i farse, bez stvarne namere da zaživi u praksi.

Kako inače tumačiti dugotrajne pregovore i usaglašavanja, postizanje kompromisa i potpisivanje značajnog akta kakav je Opšti kolektivni ugovor, a odmah potom njegovo derogiranje, kroz izjave i pritiske u medijima, kao i kroz predlog budžeta o kome danas raspravljate, a u kome nisu predviđena sredstva za realizaciju dogovorenog.

Po ko zna koji put na sceni su grube manipulacije i pokušaji da se socijalne tenzije i nezadovoljstvo ublaže neprihvatljivim obrazloženjima i alibijima. Da li zahtevi da se zaposlenima isplati ugovorena garantovana minimalna zarada, iznos za topli obrok i regres, vode u ekonomsku i političku destabilizaciju, inflaciju i privrednu stagnaciju? 

Poštujući vaše obaveze, očekujemo da ćete u 17 časova primiti delegaciju Saveza samostalnih sindikata Srbije, kako bi vas bliže upoznali sa zahtevima i stavovima zaposlenih u Srbiji i u neposrednom razgovoru pokušali da pronađemo prihvatljiva rešenja. Složićete se da je to način da dokažete socijalnu odgovornost i brigu o građanima i zaposlenima u Srbiji.

PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

POSLANIČKA GRUPA NOVA SRBIJA

RAZGOVARALA SA PREDSTAVNICIMA SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

O PREDLOGU AMANDMANA NA  BUDŽET REPUBLIKE SRBIJE

ZA 2009. GODINU

Dana 15. decembra 2008. godine, po pozivu Poslaničke grupe Nova Srbija, održan je sastanak sa predstavnicima ove Poslaničke grupe.

Sastanku su prisustvovali:

-          ispred Poslaničke grupe Nova Srbija: Velimir Ilić, predsednik Poslaničke grupe, Markićević Miroslav, zamenik predsednika Poslaničke grupe i Srđan Spasojević, član Poslaničke grupe;

-          ispred Saveza samostalnih sindikata Srbije: Slavica Savić, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, Saud Šećeragić, šef odeljenja za pravno-ekonomska i socijalna pitanja u Savezu samostalnih sindikata Srbije i Dr Rajko Kosanović, pravni savetnik predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Na sastanku je detaljno analiziran predlog Amandmana koje je uputio Savez samostalnih sindikata Srbije na Predlog Zakona o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu i data su dodatna obrazloženja od strane predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Dogovoreno je da će Poslanička grupa Nova Srbija, predložiti potreban broj amandmana na Predlog Zakona o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu, kojima bi se obezbedila sredstva za isplatu regresa i toplog obroka zaposlenima čije se zarade finansiraju iz budžeta Republike Srbije (državna uprava, zdravstvo, socijalna zaštita, obrazovanje, kultura, i dr.) i na taj način obezbedilo poštovanje i primena Opšteg kolektivnog ugovora.

 

 

SAOPŠTENJE

 Savez samostalnih sindikata Srbije, kao jedan od potpisnika OKU, najoštrije osuđuje zlonamerne pokušaje da se, neprimerenim izjavama u javnosti i medijima, jednostrano i suprotno zakonu, devalviraju odredbe OKU, koje od 1. januara 2009. godine važe za sve zaposlene u Srbiji.

Neprihvatljivo je da, u državi koja se glasno zalaže za poštovanje zakona na putu ka evropskim integracijama, u manipulacijama učestvuju predstavnici Vlade i UPS, koji su u procesu potpisivanja OKU, njegovog aneksa i proširenja dejstva, upravo svojim potpisima garantovali njegovu realizaciju.

Vlada RS ne planirajući sredstva za isplatu po osnovu preuzetih obaveza, predlogom budžeta za narednu godinu otvoreno pokazuje svoje ignorisanje potpisanog.

Nedopustivi su i pokušaji da se zahtevi sindikata da se realizuje dogovoreno kvalifikuju kao nerealni i ugrožavajući za privredu i makroekonomsku stabilnost Srbije, u uslovima svakodnevnih poskupljenja, svesni činjenice da je svetska ekonomska kriza koja se najčešće koristi kao alibi, počela mesecima pre okončanja pregovora. Daljom manipulacijom efektima krize, kao opravdanjem za sopstvenu nedoslednost i obezvređivanje potpisanog, Vlada bi javno pokazala da nije blagovremeno predvidela njene posledice na ionako slabu privredu i pogrešno postavljene prioritete u svom radu, tačnije, rešavanje kadrovskih pitanja čiji smo svakodnevno svedoci, a ne privredni razvoj Srbije. 

Stoga, SSSS zahteva od Predsednika Vlade republike Srbije, kao i članova Vlade da se javno ograde od izjava kojima se praktično ukida važenje odredaba OKU i da praktičnim delovanjem u predlogu budžeta dokažu svoju odgovornost i opravdaju poverenje koje su im građani ukazali na izborima. Jer, za građane Srbije i birače, neoprostivo je da se jedan dan potpisuje, a drugi ukida OKU čijom bi primenom upravo bile ublažene posledice krize na najmanje plaćene zaposlene, koji su i do sada najviše osećali breme tranzicije. Pravna država, socijalna odgovornost, briga za siromašne i redukcija siromaštva, dostojanstven rad i nova zapošljavanja ciljevi su za koje se zalažu svi koji žele bolji život Srbiji i njenim građanima.

I ovoga puta, SSSS naglašava svoje opredeljenje za suštinski socijalni dijalog, čiji je preduslov dosledno poštovanje dogovorenog i potpisanog. Ukoliko on izostane, SSSS je spreman da koristeći sva legalna sredstava sindikalne borbe, zajedno sa građanima Srbije poštovanje prava traži na ulici u najvećem protestu u novijoj istoriji Srbije.

 PREDSEDNIK

  Ljubisav Orbović

 

Najviši rukovodioci SSSS učestvovali u radu VSSS u Gornjem Milanovcu

ZNAČAJ PROŠIRENOG DEJSTVA OKU

Predsednik Saveza Ljubisav Orbović i sekretar Veća, Slavica Savić boravili su 27.novembra 2008. u Gornjem Milanovcu.Tokom boravka učestvovali su u radu proširene sednice Veća SSS Gornji Milanovac i razgovarali sa poslovodstvom i predstavnicima sindikalne organizacije MK» RUDNIK».

 Na proširenoj sednici Veća SSS Gornji Milanovac razmatrana su pitanja primene proširenog dejstva OKU i buduća organizacina reforma Saveza, kao i aktivnosti sindikata i problemi zaposlenih u Gornjem Milanovcu.

Predsednik Ljubisav Orbović, upoznao je prisutne sa značajem potpisivanja odluke o proširenom dejstvu OKU čime su svi zaposleni dobili veća prava od onih koji su regulisana Zakonom o radu, kao i o najavi potpisivanja Socijalnog pakta između sindikata, poslodavaca i države, pri ćemu će, između ostalog,  SSSS insistirati da se aktuelna finansijska kriza ne koristi za dalje otpuštanje radnika i smanjenje njihovih prava.Obraćajući se prisutnima, predsednik Saveza je govorio o potrebi i sadržaju izmena i dopuna Statuta SSSS, koji nije menjan dugo godina, odnosno o aktivnostima  organa SSSS na pripremi teksta Nacrta Statuta za narednu sednicu Veća.Nakon šire  rasprave o Nacrtu Statuta, Veće  će odlučiti o održavanju vanrednog Konresa SSSS, kada bi se  usvojio novi Statut SSSS.

U razgovoru sa poslovodstvom i predstavnicima sindikata Modne konfekcije «Rudnik», predsednik i sekretar Veća,upoznali su se sa problemima u poslovanju i položajem zaposlenih u ovom privatizovanom preduzeću.Kako su istakli, u poslovanju ovog preduzeća koje je orijentisano na izvoz svojih lon - proizvoda, za sada  se ne osećaju posledice svetske ekonomske krize u velikoj meri. Međutim, kao i sva ostala preduzeća tekstilne industrije u Srbiji,i pored zadovoljavajuće saradnje sa sindikatom, ne mogu obezbediti veći standard i  više posla  za zaposlene, pa je prosečna zarada zaposlenih, sa toplim obrokom i prevozom je ispod minimalne zarade u Republici.

Kako je istaknuto u raspravi  na sednici  Veća i u razgovorima u MK» Rudnik»,ove posete rukovodstva Saveza i neposredni razgovori će se nastaviti i ubućuće, radi bližeg upoznavanja sa problemima i  preduzimanja određenih aktivnosti,kako bi se u kontaktima sa nadležnim ministarstvima i poslodavcima pronašla zajednička rešenja za njihovo prevazilaženje.

 

Predsednik Orbović posetio OSV Trstenik i Prvu petoletku

SSSS SE  NAJOŠTRIJE USPROTIVIO NAJAVI MASOVNOG OTPUŠTANJA

Tokom posete Trsteniku, 10.novembra 2008. godine,  predsednik Saveza , Ljubisav Orbović, učestvovao je u radu proširene  sednice Veća SSS opštine Trstenik i razgovarao sa predstavnicima sindikata i poslovodstva preduzaća «Prva petoletka».

Predsednik opštinskog  Veća Dragan Tavrič, upoznao je predsednika SSSS sa problemima u radu opštinskog Veća i zaposlenih  u procesu privatizacije preduzeća u Trsteniku, a i šire u regionu. Na sednici je, izmeću ostalog, bilo reči o aktivnostima SSSS,sa kojima je prisutne informisao predsednik, Ljubisav Orbović. Kako je u svom obraćanju istakao,SSSS je najoštrije protestvovao zbog najave masovnih otpuštanja radnika i sporog reagovanja nadležnih organa, kao i povećanja cena energenata i osnovnih životnih namirnica.U narednom periodu Savezu i samostalnim sindikata predstoje aktivnosti na primeni OKU i potpisivanju posebnih kolektivnih ugovora , posebno sada kada je potpisano  njegovo prošireno dejstvo.Takođe, predsednik SSSS je upznao prisutne sa aktivnostima na organizacionoj reformi Saveza,odnosno na izmenama i dopunama Statuta SSSS,kako bi SSSS postao moderna, efikasna i funkcionalna centrala, koja će na najbolji način štititi prava i interese zaposlenih i svojih članova.

U razgovorima sa sindikatom i poslovodstvom preduzeća «Prva petoletka», posebno je bilo govora  o aktuelnim problemima u privatizaciji ovog preduzeća, velikom dugovanjima i potraživanjima koji opterećuju poslovanje samog preduzeća i time uspešan završetak procesa privatizacije, kao i očekivanjima zaposlenih da privatizaciju prati adekvatan socijalni program.Predsednik Orbović, je izrazio spremnost da zajedno sa sindikatom metalaca Srbije pomogne u rešavanju postojećih problema i da će sa njihovim zahtevima i problemima upoznati nadležna ministarstva, posebno ministra Dinkića, sa kojim će uskoro imati razgovore o problemima privatizacije pojedinih preduzeća.

 

 

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Gospodin Mirko Cvetković, predsednik

Poštovani gospodine predsedniče,

Savez samostalnih sindikata Srbije najoštrije protestuje zbog masovnih najava otpuštanja i svakodnevno objavljivanih lista tehnoloških viškova širom Srbije, ali i sporog, nedoslednog reagovanja Vlade i resornih ministarstava, čak, potpunog izostanka reakcija na ove pojave.

Složićete se sa mnom da to nikako nije odlika socijalno odgovorne Vlade, koja je u svojim ciljevima, ali i dokumentima, tu pre svega mislim na Memorandum Vlade o budžetu, ekonomskoj i fiskalnoj politici, isticala otvaranje novih radnih mesta i povećanje zaposlenosti  kao prioritet ekonomske politike do 2010. godine.

Isto tako, to sigurno nije odlika kvalitetnog socijalnog partnerstva koje podrazumeva rešavanje problema kroz socijalni dijalog, a nikako samovolju i izbegavanje istog.

Jer, podsetiću Vas, upravo zbog ovakvih reagovanja ili nereagovanja Vlade, teret tranzicije i sve njene negativne posledice isključivo je podnelo radništvo i zaposleni u Srbiji, i takva Vlada ne može imati našu podršku. A zahtev SSS Srbije da se kolač mora ravnomerno deliti, ocenili ste, u više navrata, predsednik RS, Boris Tadić, Vi lično i resorni ministri, kao opravdan i realan.

I moram da dodam, ovakvi zahtevi, ali i zahtev da se proveri opravdanost iskazanih tehnoloških viškova i otpuštanja, nikako ne vodi u destabilizaciju ili ugrožavanje makroekonomske stabilnosti Srbije.

Moram i to da kažem, potpisivanje OKU i njegovog proširenog dejstva, kao i Vaše prisustvo na sednicama SES-a, ulivalo je nadu da se politički i privredni ambijent u Srbiji menjaju, te da će socijalna odgovornost svih aktera doprineti boljem životu Srbije i njenih građana.

Zato sam neprijatno iznenađen činjenicom da Vlada, izuzev deklarativno, ne preduzima ozbiljne korake kako bi se samovolja i zloupotrebe zaustavile uprkos, ponavljam, svojim programskim ciljevima i obećanjima.

Da li će nečinjenjem Vlada uspeti da zaštiti sebe od posledica ovih pojava i sačuvati pozicije? Da li će poslodavci nastaviti sa surovom eksploatacijom preostalih zaposlenih koristeći konkurenciju na tržištu rada, i uvećavati svoj profit na račun sve većeg broja porodica koje su na ivici bede?

Siguran sam da se slažete sa mnom da je nedopustivo ponašanje poslodavaca, koje na žalost uzima maha, i koje je u većini slučajeva upravo potvrda njihove bahatosti, koja je do sada bila blago ili nikako sankcionisana, te da ćete, kao odgovoran političar preduzeti korake i zaustaviti dalje siromašenje građana i uništavanje privrede Srbije.

Sindikat upozorava na "divlji" način otpuštanja radnika

SOCIJALNIM PAKTOM DO STABILNOSTI

Savez samostalnih sindikata Srbije upozorio je danas da neće dozvoliti "divlji" i nezakoniti način otpuštanja radnika i masovno smanjenje broja zaposlenih koji najavljuju pojedini poslodavci kako bi, pod izgovorom svetske finansijske krize, držali radnike u stalnom strahu i iskorišćavali njihovu radnu snagu.

Predsednik najvećeg sindikata u zemlji Ljubisav Orbović zatražio je od Vlade Srbije da preduzme neophodne mere kako ne bi došlo do masovnog otpuštanja radnika i da se, kroz socijalni dijalog, "trošak" krize podeli ravnomerno. On je na konferenciji za novinare naglasio da kriza, prema mišljenju ekonomista, ne bi trebalo da traje duže od šest meseci do jedne godine, kao i da bi uspostavljanje socijalnog pakta sa vladom omogućilo stabilnost u kojoj bi radnici, poslodavci i vlast podelili efekte krize. "Iako političari govore da kriza nije još pogodila Srbiju i da će se njeni efekti osetiti tek sredinom iduće godine, već sada se najavljuju velika otpuštanja", kazao je Orbović. On smatra da je krivac za otpuštanja ovih dana u pojedinim preduzećima jedna grupa poslodavaca koja se služe manipulacijama kako bi na jednostavan i nezakonit način otpustili prekobrojne. Orbović je kao primer naveo vlasnika preduzeća "Invej, u okviru kojeg se nalaze "Vital" Vrbas i "Sunce" Sombor, a u kojima se broj zaposlenih nakon kupovine prepolovio, odnosno sa 1.000 smanjio na 550. Sindikat je od inspekcije rada zatražio da utvrdi da li je u tom i drugim slučajevima koji su se desili ovih dana došlo do zakonskog otpuštanja radnika. Orbović je upozorio da će, ukoliko vlada ne interveniše, doći do socijalnog bunta i protesta, "što Srbiji u ovom momentu ne treba".

 

Sekretar VSSSS Slavice Savić na seminaru „Fer plate u Evropskoj Uniji“

I N F O R M A C I J A

U organizaciji Saveza hrišćanskih sindikata Holandije (CNV) i Evropskog centara za radničko obrazovanje (EZA) u Driebergen, u Holandiji, održan je, od 30.  oktobra do 2.  novembra, seminar na temu „Fer plate u EU“, kao okvira za razmatranje nejednakosti u platama između polova, politike porodice i učešća žena na tržištu rada.

Učestvovali su predstavnici iz 14 evropskih zemalja, kako predstavnika sindikata, tako i predstavnika nacionalnih instituta i nevladinih organizacija i centara koji se, za potrebe nacionalnih sindikata, bave istraživanjem razlika, njihovih uzroka i posledica.

U svom izveštaju sekretar Veća SSSS, Slavica Savić, je naglasila da je dugo nejednakost između muškaraca i žena u Srbiji bila tabu tema. Jednake zarade za jednak rad bile su garantovane Ustavom, ali je na opštu viziju o jednakosti bitno uticalo i socijalističko nasleđe.

Činjenica je međutim da je nejednakost postojala ali da i danas postoji. Ona je posledica dugogodišnje diskriminacije žena koja se manifestuje u nižim platama za rad, preprekama za napredovanje u karijeri i fleksibilnosti rada koja je najčešće rezervisana za žene.

Žene u Srbiji najčešće su koncentrisane u manje plaćenim sektorima (tekstil, zdravstvo, komunalni sektor), rade noću, po smenama. Srednja zarada, u proseku, je niža za 8-15% , a u pojedinim sektorima, kao što je bankarstvo do 17%. Pomoć starijim članovima porodice, kućni poslovi i briga o deci (4-5 sati dnevno) isključivo su ženski poslovi.

Sistem zaštite zaposlenih žena, kao i onih koje traže posao reguliše se zakonom, kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu. Posebna pažnja posvećuje se trudnicama i porodiljama, kao i ženama sa malom decom. SSSS se snažno zalaže za smanjenje postojećeg jaza i insistira na socijalnom dijalogu kao sredstvu za rešavanje ovog problema, na jačanju zakonodavstva i sistema kolektivnog pregovaranja u cilju bolje regulacije mesta i uloge žena na radu i u društvu.

U oceni seminara, svi učesnici su se složili da su problemi istovetni u svim zemljama Evrope, pa i šire, da je neophodna šira akcija za implementaciju i primenu prava na jednake mogućnosti, kao integralnog dela dostojanstvenog rada, kao i da je razmena iskustava od velikog značaja u pronalaženju najboljih rešenja postojećeg problema.

Dogovoreno je da organizator, Savez hrišćanskih sindikata Holandije, na osnovu diskusija, sastavi tekst zajedničke Deklaracije i dostavi je učesnicima seminara.

 

Rukovodstvo SSSS razgovaralo sa delegacijom PUPS

SPREMNOST ZA KONKRETNU SARADNJU

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić, potpredsednik Veća i predsednik GVSSS Beograda Vlada Andrić razgovarali su 28.oktobra sa delegacijom Partije Udruženih Penzionera Srbije – PUPS, koju su činili predsednik poslaničke grupe Momo Čolaković, poslanik PUPS u Skupštini Srbije Đuro Perić, i zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić. Tema je bila nastavak saradnje na pitanjima bitnim za materijalno-socijalni položaj zaposlenih i penzionera.

U razgovorima je istaknuta obostrana spremnost za uspostavljanje konkretnije saradnje SSSS i Poslaničke grupe ove partije kada je reč o zakonima u skupštinskoj proceduri od interesa, kako za zaposlene i sindikat, tako i za penzionere, ali i saradnje u ostvarivanju socijalnog dijaloga na nivou Beograda. U tom cilju, biće nastavljeni redovni kontakti i međusobno informisanje o aktivnostima, predlozima amandmana na pojedine zakone i drugim pitanjima koja se odnse položaj zaposlenih i penzionera.

Predstavnici PUPS-a su posebno istakli punu podršku zahtevima SSSS da se Opšti kolektivni ugovor primenjuje na sve zaposlene i poslodavce, kako bi  se svim zaposlenim obezbedilo pravo na topli obrok i regres i minimalnu zaradu, polazeći od  vrlo sličnih opredeljenja i uloge sindikata i PUPS u zaštiti najugroženijeg dela stanovništva, radnika i penzionera, u procesu privatizacije i uslovima ekonomske nestabilnosti.

 

U Sokobanji održan sastanak rukovodstva SSSS sa predsednicima teritorijalnih organizacija

 OKU MORA DOBITI PROŠIRENO DEJSTVO

Tokom boravka u Soko Banji, na inicijativu predsednika SSSS Ljubisava Orbovića, održan je sastanak kojem su  ,pored predsednika, sekretara Veća Slavice Savić i potpredsednika Veća Duška Vukovića i Dragana Zarubice, prisustvovali predsednici pojedinih sindikata delatnosti, predsednici i sekretari gradskih i opštinskih veća i sindikalnih organizacija. Pozdravljajući prisutne predsednik je istakao da je namera bila da se kroz neformalni razgovor, razmene mišljenja i stavovi o planiranim aktivnostima i zadacima Saveza u narednom periodu.

„Najznačajni zadaci koji su pred nama su podizanje nivoa socijalnog dijaloga i vraćanje značaja kolektivnog pregovaranja i kolektivnih ugovora kao i organizacione reforme naše organizacije“, rekao je predsednik.

Iz razgovora u kome su učestvovali svi prisutni proistekao je zaključak da je nesporno i nedvosmisleno jedinstvo u stavu da potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora mora biti krunisano proširenjem njegovog dejstva, kako bi svi zaposleni u Srbiji dobili ista prva, a svi poslodavci iste obaveze. „I to je naš prioritet i cilj, preostaje samo pronalaženje načina na koji će biti realizovan“.  „Time, naravno, naš zadatak neće biti završen. Predstoji nam kontrola i praćenje njegove dosledne primene“ rekao je predsednik.

Jedinstven stav prisutnih  bio je da se, kroz dijalog i kompromis, usaglasi i potpiše prošireno dejstvo OKU, kao osnova koja se može amandmanima dograđivati. Naravno, nikako kompromis ispod granica koje će SSSS definisati. Ukoliko dogovor izostane, preostaju, mimo institucija sistema, i druga legalna i legitimna sredstva sindikalne borbe.

Prisutni su se, takođe složili da je, u cilju povećanja efikasnosti i snage organizacije, njenog prilagođavanja zahtevima i interesima članova i njenog pozicioniranja i jačanja,  neophodno organizaciono reformisati, modernizovati Savez.

Predsednik je pozvao sve članove Saveza koji imaju finansijske mogućnosti, da se uključe u Konzorcijum koji će formirati Savez, kako bi, u skladu sa zakonskim propisima, bili spremni za učešće u aukcijskoj prodaji HTP „Lepterija“ u Soko Banji. „Razlozi za ovakvu inicijativu su višestruki. Godinama unazad sindikati u objektima HTP-a organizuju sportske i tematske skupove, pa je zahvaljujući tome, sadržaj hotela bitno obogaćen, tu pre svega mislim na izgradnju sportskih terena i objekta. Zatim, namera je da, kao i veliki broj sindikata u Evropi i svetu, imamo svoj objekat u kojem će zaposleni Srbije, moći po daleko povoljnijim cenama od komercijalnih, da se odmore i rekreiraju. Zatim, i dalje ćemo skupove organizovati u Soko Banji, pod, ponavljam povoljnijim uslovima, a nije zanemarljiva ni činjenica da će na ovaj način, Savez imati dodatni prihod i bogatije fondove za finansiranje svojih aktivnosti“, rekao je predsednik na kraju i poželeo svima, još jednom, dobar provod i zabavu.  

 

Predsednik belgijskih tekstilaca u Beogradu

KVALITET USLUGA JEDINA GARANCIJA OMASOVLJENJA

Kao deo već tradicionalne saradnje Sindikata tekstila, kože i obuće Srbije i ACV-CSC TEKSTURE, u Beogradu je 8. i 9. oktobra 2008. održan seminar na kome su pored predsednika belgijske organizacije Dirka Ojtenhovea učestvovali i predsednik našeg sindikata Radojko Jovanović, članovi Republičkog odbora tekstilaca i kožara, kao i predsednici sindikalnih organizacija u najvećim preduzećima u grani.

Zapaženo izlaganje kolege Ojtenhovea u prvi plan je stavilo pitanja koja su od sudbinskog značaja i za naš sindikat: strukturu i finansiranje sindikalnih  organizacija i načine zadržavanja starog i pridobijanja novog članstva.

Konstatovana je neophodnost postojanja sva tri osnovna dela sindikalne strukture: Saveza, grana i teritorijalnih organizacija, kao i to da se do opipljivih rezultata u sindikalnoj akciji može doći jedino putem njihove saradnje i usklađenog delovanja. S druge strane, istaknuto je da je jedina garancija omasovljenja sindikata visok kvalitet usluga koje on pruža i stavljanje u prvi plan ne ličnih ili grupnih interesa, već isključivo interesa samog članstva.

Kolegu Ojtenhovea primili su i predsednih Saveza Ljubisav Orbović i sekratar Veća Slavica Savić. U dužem razgovoru razmatrani su uzroci i moguće posledice nadolazeće ekonomske krize, stanje u evropskom svetu rada i mogućnosti dalje saradnje dva sindikata na granskom i saveznom nivou.  

Predsednik SSSS primio delegaciju sindikata Moskve

ZAKONODAVSTVO RAZLIČITO - PROBLEMI ISTI

 

Predsednik Veća SSSS Ljubisav Orbović primio je 23. septembra delegaciju sindikata Moskve sa predsednikom gospodinom Nagajcevim, koja je u višednevnoj poseti Gradskom veću Saveza sindikata Beograda.

Poželevši dobrodošlicu kolegama iz „bratskog sindikata i prijateljskog naroda“ predsednik se zahvalio na čestim podrškama koje je sindikat Rusije i sindikat Moskve pružao Savezu samosstalnih sindikata Srbije u aktivnostima u okviru međunarodnih sindikalnih asocijacija. Orbović je zatim goste upoznao sa ličnom kartom SSSS, kao i sa aktivnostima koje je u predhodnom periodu vodio, ali i planiranim aktivnostima.

„Iako je zakonska osnova drugačija, isti su nam problemi, a interesi zajednički“- naglasio je gospodin Nagajcev – „i potpuno smo otvoreni i spremni za razgovor, za još širu i još dublju saradnju na nivou saveza i gradova.“

U daljem prijateljskom razgovoru dva predsednika su jedan drugog upoznali sa organizacijama koje predvode, kao i sa realizovanim i planiranim aktivnostima, ali i sa problemima na koje nailaze u radu.

Predsednik SSSS na sednici Opštinskog veća Pančeva

PROŠIRENO DEJSTVO OKU NA DAN DOSTOJANSTVENOG RADA

 

U Pančevu je 22. septembra održana 14. sednica Opštinskog veća saveza sindikata Pančeva, kojoj je prisustvovao i predsednik SSSS Ljubisav Orbović. Pozdravljajući prisutne on je sa zadovoljstvom istakao masovno prisustvo pančevačkog članstva na prvomajskom protestu.

„Od Vlade očekujemo da bude socijalno odgovorna, kao što su to u svojim predizbornim obećanjima pred srpskom javnošću i pred nama u Sindikatu isticali. O čekujemo, takođe, da Opšti kolektivni ugovor dobije prošireno dejstvo, a za nas je prihvatljivo i realno da njegova primena otpočne prvog januara naredne godine. Razlog je planiranje budžeta i optimista sam da ćemo ovu aktivnost, koju smo započeli još 23. septembra 2005. godine uspešno okončati u naredne dve nedelje. Alternativa ovakvom logičnom sledu događaja da svako realizuje obećano su aktivnosti koje moramo preduzeti u slučaju da se dogovoreno ne poštuje. Hoću da kažem da moramo biti dosledni i istrajni u zahtevu da za sve zaposlene u Srbiji važi OKU i u tom cilju odgovorno izjavljujem upotrebićemo sva legalna sindikalna sredstva. Razlog za optimizam, da ćemo Svetski dan dostojanstvenog rada obeležiti svečano, uz potpisivanje Proširenog dejstva OKU, a ne protestujući, dala je izjava premijera Mirka Cvetkovića, koja je praktično bila najava ovog čina.

Posebno mi je zadovoljstvo što će upravo na Svetski dan dostojanstvenog rada naši zaposleni dobiti daleko veći korpus prava proizašlih iz OKU. jer dostojanstven rad za dostojanstven život jeste moto kampanje koju je u predhodnom periodu vodio SSSS, ali i Međunarodna konfederacija rada(ITUC), čiji smo punopravni član od osnivanja, kao i nacionalni sindikati Evrope i sveta“, rekao je predsednik Orbović.

Predsednik SSSS je članove Opštinskog veća Pančeva ukratko upoznao sa zadacima saveza u narednom periodu, od kojih su najzačajniji aktivno učešće naših stručnjaka u radnim telima za izmenu Zakona o radu, kao i sa ciljevimaorganizacione reforme Saveza.

Predsednik OV SS Pančeva Milanko Bodiroga izvestio je prisutne o aktivnostima između dva sednice i naglasio načinjene značajne pomake u podizanju socijalnog dijaloga u formiranju lokalnog saveta za zapošljavanje, kao i da je u toku softversko povezivanje svih socijalnih institucija u Pančevu, čime će biti precizno definisana socijalna karta opštine. Usvojene su i dve odluke. Prva se odnosila na promenu naziva u Savez samostalnih sindikata grada Pančeva, a druga na aktiviranje povereništva u Kovačici.

 

Sa konferencije za novinare

SINDIKAT ZA PROŠIRENO DEJSTVO OKU

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je danas da očekuje da će, kao što je ranije najavljeno, 7. oktobra biti potpisano prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora.

Orbović je na konferenciji za novinare kazao da očekuje da će na skupu povodom 7. oktobra, Svetskog dana Dostojanstvenog rada, u Domu sindikata ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Srbije Mirka Cvetkovića potpisati Prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora.

Orbović je objasnio da će potpisivanjem tog dokumenta zaposleni dobiti veća prava, poslodavci iste obaveze prema zaposlenima, a sindikati instrument za zaštitu i unapređenje prava radnika.

Prema njegovim rečima, po proračunima SSSS potpisivanjem Proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora u narednoj godini bilo bi obezbeđeno povećanje zarada od 6,7 odsto.

Tim dokumentom predviđeno, je između ostalog, da mesečni iznos naknade za ishranu iznosi 20 odsto od prosečne mesečne zarade u Srbiji, kao i povećanje naknade za minuli rad na 0, 5 odsto u odnosu na dosadašnji zakonski minimum od 0,4 odsto.

Orbović je naveo i da je predviđena i veća otpremnina za višak zaposlenih i da će iznositi trećinu zarade za svaku godinu rada ili 50 odsto prosečne zarade po zaposlenom.

On je rekao da će potpisivanjem tog ugovora najviše dobiti radnici sa najnižim zaradama i dodao da ne očekuje da pojedine grupe zaposlenih budu izostavljene prilikom potpisivanja tog dokumenta.

Orbović je izrazio uverenje da će Prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora biti potpisano i najavio da će u slučaaju da se to ne desi SSSS preduzeti "opširne akcije". Orbović je podsetio da je Opšti kolektivni ugovor potpisan 29. aprila i da je na sednici Socijalno ekonomskog saveta 5. septembra formirana Komisija koja će do početka oktobra pripremiti analizu efekata proširenog dejstva kolektivnog ugovora.

On je naveo da je premijer Srbije Mirko Cvetković najavio da će Prošireno dejstvo kolektivnog ugovora biti potpisano 7. oktobra.

Govoreći o skupu povodom Svetskog dana Dostojanstvenog rada Orbović je kazao da će "obeležavanje tog dana biti kruna zalaganja SSSS da ideja dostojanstvenog rada za sve zaživi u Srbiji".

Po definiciji Međunarodne organizacije rada pod dostojanstvenim radom podrazumeva se rad koji omogućava pravičnu naknadu, sigurnost na radnom mestu i socijalnu zaštitu, bolje šanse za lični razvoj i društvenu uključenost, slobodu pojedinca da iskaže svoje intrese..."

(Beta)

 

 

Sa  sedniceSocijalno ekonomskog saveta

MINIMALAC - 13.572 dinara

Na sednici Socijalno ekonomskog saveta formirana je stručna radna grupa koja ima za zadatak da izračuna efekte proširenog dejstva OKU i da analizira konkurentnost Srbije u odnosu na zemlje u regionu. Radnu grupu će   sačinjavati po jedan predstavnik iz kabineta predsednika,ministarstva finansija, Unije poslodavaca i reprezentativnih sindikata.

Zadatak stručne radne grupe je da analizira javnu potrošnju,kako je smanjiti i istovremeno obezbediti socijalno odgovornu državu i stabilan privredni rast.U ime SSSS u radnu grupu određen je Rajko Kosanović.

Očekuje se da se prošireno dejstvo OKU  svečano potpiše  7. oktobra na Svetski dan dostojanstvenog rada, koji će prigodnim manifestacijama obeležiti  sindikati, nevladine organizacije i kancelarije MOR-a, pa bi ovo bio značajan događaj da u Srbiji taj dan obeležimo.

Na sednici SES-a za novog predsedavajućeg izabran je Stevan Avramović. predsednik Unije poslodavaca, a za sekretara SES-a Čedanka Andrić.

Takođe, utvrđena je nova minimalna cena rada od 13.572 dinara,odnosno 78 din. po satu.

 

Održana proširena sednica VSSS za više opština

REŠENJE U KOORDINIRANIM AKCIJAMA

U Kruševcu je, 5. septembra, održana proširena sednica Veća Saveza samostalnog sindikata za više opština, na kojoj je dominantna tema bila aktuelna situacija u privredi sa posebnim osvrtom na neprivatizovana preduzeća. Sednici su, pored potpredsednika Veća SSSS, Dragana Zarubice i predsednika Republičkog odbora sindikata šumarstva i prerade drveta, prisustvovali predstavnici lokalne samouprave i direktori neprivatizovanih preduzeća u Kruševcu. U uvodnoj napomeni koju je dao predsednik OV Milenko Mihajlović naglašeno je da je sastanak organizovan kako bi se koordinirano sprečile posledice koje su privatizacije ostavile 2002. godine u privredi Kruševca i kada je bez posla ostalo 3,5 hiljada ljudi. „Naš cilj je da predupredimo likvidacije i pomognemo, u okviru svojih mogućnosti, pronalaženju strateških partnera za svih 7 neprivatizovanih preduzeća“, rekao je Mihajlović.

Početak sednice pratilo je i oko 200 radnika fabrike IMK 14. oktobar AD, koji su, na čelu sa predsednikom sinikata fabrike, zabrinuti za opstanak i dalji rad fabrike, a imajući u vidu temu sednice, svojim prisustvom želeli da upozore i direktora i lokalnu samoupravu da je neophodno preduzeti sve kako bi se sprečilo propadanje ovog metalskog giganta.

 Pozdravljajući prisutne u ime predsednika Saveza, Ljubisava Orbovića, i prenoseći njegovo izvinjenje da zbog održavanja sednice SES-a nije mogao doći u Kruševac, Zarubica je rekao da smo svakodnevno svedoci brojnih negativnih posledica loših privatizacija, neuspešnih tendera i aukcija čiji su rezultati uništavanje i propadanje kapitala preduzeća, stečajevi, radnici bez radnog mesta i sredstava za život. „Stoga je vaša zabrinutost opravdana. Problem moramo reštiti koordiniranom akcijom svih odgovornih, tu mislim i na lokalnu samoupravu, poslovodstvo fabrike i nas u sindikatu, kako na nivou preduzeća, tako i na nivou opštinskog Veća i centrale u Beogradu. U ovakvim slučajevima, kao i do sada, angažovaćemo se na što hitnijem zakazivanju sastanka sa nadležnima u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja. Sastanku će prisustvovati predstavnici Saveza, a na raspolaganju vam je stručna pomoć naših Službi. To je put ka kvalitetnom rešavanju problema, a vaš je zadatak, kao sindikata, da pre isteka važenja posebnog kolektivnog ugovora, kako sam shvatio, postojeći prestaje da važi 22. septembra, okončate pregovore i potpišete novi“, naglasio je Zarubica.

Po odlasku radnika 14. oktobra, sastanak je nastavljen po planu, a predstavnici Saveza i prisutni upoznati su sa situacijom u preduzećima HI „Župa“ AD, Konfekcija Zvezda, DIP Savremeni dom, Kristal AD, RT Kruševac i Veterinarska stanica Kruševac. U zaključku predsednika Opštinskog Veća, naglašeno je da je potrebno da se svi relevantni činioci aktivno i redovno uključe i doprinesu uspešnom okončanju privatizacije u Kruševcu, pre svega u interesu građana.

 

Visoki rukovodioci  SSSS u pančevačkoj Azotari

DIREKTOR PREUZEO OBAVEZE

                U nastojanju da bude prevaziđen sukob između poslovodstva i zaposlenih u doskorašnjem hemijskom gigantu, preduzeću Azotara u Pančevu, predsednik SSS Srbije Ljubisav Orbović se, praćen predsednikom SSS Vojvodine Miloradom Mijatovićem i predsednikom Opštinskog Veća Pančevo Milinkom Bodirogom, sastao najpre sa rukovodstvom Samostalnog sindikata preduzeća, a zatim i sa članovima Štrajkačkog odbora, koji čine sva predstavnici tri reprezentativna sindikata u preduzeću. Naglašavajući, u više navrata, da je uloga predstavnika Saveza isključivo savetodavna i iznoseći svoje sugestije u vezi toka daljih aktivnosti, predsednik je istakao da je od presudnog značaja jedinstvo i zajedništvo svih reprezentativnih sindikata, te da odluke donosi samostalno Štrajkački odbor.

U prisustvu predstavnika Samostalnog sindikata, uz punu podršku predstavnika ostala dva reprezentativna sindikata, predsednik Orbović je više od 2 sata proveo u razgovoru sa direktorom preduzeća, Vujadinom Jankovićem. Analizirajući aktuelnu situaciju, kao i nezadovoljstvo zaposlenih koje se odnosi na kršenje odredaba kolektivnog ugovora, u delu koji se odnosi na isplatu zarada, te neizvesnost zaposlenih oko budućnosti preduzeća, predsednik je sugerisao značaj socijalnog dijaloga, kao jedinog puta za prevazilaženje nastale krize. Direktor se obavezao da će do 8. jula u 12 časova pred zaposlene izaći sa kratkim predlogom budućeg razvoja azotare, uključujući planirani remont i pokretanje proizvodnje, ako i jasnim opredeljenjem da se neće vršiti promena namene preduzeća.

 

Rukovodstvo Saveza slobodnih sindikata Slovenije u poseti Veću SSSS

ISTAKNUTA VAŽNOST RAZMENE ISKUSTAVA

                U Srbiji je 26. i 27. juna 2008. kao gost Veća SSSS boravila delegacija Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) u čijem su sastavu bili predsednik Dušan  Semolič, sekretar Milan Utroša, izvršni sekretar Andrej Zorko i sekretar sindikata zaposlenih u trgovini Ladislav Kaluža. Radilo se o još jednom u nizu susreta koji svedoče o tome da razvoj saradnje između naša dva saveza – organizacija koje u svojim zemljama predstavljaju veliku većinu sindikalno angažovanih radnika - ide uzlaznom linijom.

Osnovni cilj posete bilo je upoznavanje sa ekonomskom, socijalnom i političkom situacijom u Sloveniji i Srbiji, kao i sa stanjem u dva prijateljska sindikata. Sa slovenačke strane pokazana je spremnost da se našim sindikalistima prenesu sva pozitivna, ali i negativna iskustva koja je njihov sindikat stekao u poslednjih petnaestak godina tranzicije, približavanja i priključenja Evropskoj uniji. Konstatovano je kako su se često, pod izgovorom “prilagođavanja Evropi i svetu” poturale mere i zakonska rešenja iza kojih se skrivao isključivo interes domaćeg i svetskog kapitala. U razgovorima se, međutim, otišlo mnogo dalje od puke analize trenutnog stanja – obostrano je izražena želja da se ojačaju stari i uspostave novi oblici saradnje koji bi doprineli jačanju uticaja oba saveza. Ovde se pre svega misli na saradnju u okviru saveta zaposlenih onih srpskih i slovenačkih firmi koje posluju u obe zemlje i zapošljavaju lokalnu radnu snagu. Čini se da će primera kao što su “Merkator” u Srbiji i veliki “Deltin” centar koji treba da se gradi u Ljubljani, biti sve više. A što se stranih radnika koji sa naših prostora dolaze u Sloveniju tiče, ZSSS protiv njih nema ništa, s tim da im se – radi onemogućavanja negativne konkurencije – zakonom zagarantuju ista prava koja uživaju zaposleni Slovenci.

U nastavku razgovora istaknuta je važnost godišnjih susreta na najvišem  nivou predstavnika vodećih sindikalnih organizacija sa teritorije bivše Jugoslavije, kao i mogućost zajedničkih projekata u saradnji sa institucijama i organizacijama Evropske unije.

 

Održana 9.sednica Veća SSSS

ZAHTEVI BUDUĆOJ SRPSKOJ VLADI

 

Na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, održanoj u četvrtak, 19.juna, razmatran je Izveštaj Štaba protesta o organizovanju Prvomajskog protesta – 2008, zatim finansijski izveštaj o troškovima i obavezama proisteklim organizovanjem pomenutog protrsta, kao i druge aktivnosti koje su se odnosile na realizaciju ove aktivnosti.

Analizirajući ukupne aktivnosti vezane za Prvomajski protest, u raspravi je ocenjeno da je, s obzirom na to da je ovo prvi put da se 1. maj obeležava na ovaj način, protest u celini uspeo,da je postavljeni cilj ostvaren, odnosno, da je Savez ovim uspeo da promeni sliku o sebi koju je imao u široj društvenoj javnosti, kao i da ostvari deo istaknutih zahteva. Potpisan je Opšti kolektivni ugovor, a potpisivanjem Protokola o razumevanju sa predsednikom Rebublike Srbije, SSS Sbije dobio je podršku  u nastojanjima da se uspostavi redovan socijalni dijalog u Srbiji.

Polazeći od zahteva koji su istaknuti na protestu , okruglim stolovima i drugim skupovima, koji su održani u pripremi protesta, Veće je na sednici usvojilo Zahteve koji će biti upućeni novoj Vladi Republike Srbije. U okviru toga, posebno se zahtevaa da se preduzmu mere u cilju: obezbeđenja funkcionisanja socijalnog dijaloga na svim nivoima, proširenog dejstva zaključenog Opšteg kolektivnog ugovora, realizacije programa za brže zapošljavanje nezaposlenih, te da se sagledaju efekti dosadašnjih privatizacija, smanjenja inflacije i drastičnog povećanja troškova života, stvaranja ekonomskog ambijenta koji će obezbeditii pristojan nivo zarada i penzija, zatim izmenu i donošenje novih zakona i propisa od interesa za zaposlene kroz usaglašavanje sa socijalnim partnerima, potom da se bude ratifikovana Evropska socijalna povelja, kao i da se eleminišu svi oblici korupcije i zloupotreba.

Kako je istaknuto, iskustva i određene propuste u organizacino- tehničkim  pripremam  za ovogodišnji protest, treba koristiti prilikom organizovanja budućih Prvomajskih protesta, koji bi postali tradicionalni i i održavali se , možda u drugim gradovima u Srbiji.

Veće je na ovoj sednici, u skladu sa Programom rada Veća za 2008. godinu, donelo Odluku o organizovanju Radničko -  sportskih sustreta na nivou Saveza i izabralo Organizacioni odbor za pripremu i održavanje ovih susreta,u sastavu: Njegoš Potežica, Miodrag Randjelović, Dragan Zarubica,Miodrag Bradonjić i Branislava Plančak.

Veće je prihvatilo informaciju i predlog za rešavanje statusa Veća SSS opštine Ćuprija i za njegovu realizaciju  zadužilo Njegoša Potežicu, potpredsednika Veća i Miroslava Gajića,predsednika SSS Jagodina.

Na sednici je, takođe, verifikovan izbor novih članova Veća, tako da ono sada broji 102 člana.

Članovi Veća s  prihvatili predlog da se na ovoj sednici ne razmatraju zahtevi za prijem u SSS Srbije, već da to bude razmatrano u  okviru buduće organizacione reforme Saveza, koja bi bila na dnevnom redu naredne sednice Veća.

 

SSSS na 2.Forumu građanskog društva zapadnog Balkana

SINDIKATI PODRŽAVAJU KONCEPT GRAĐANSKOG DIJALOGA

Predsednik SSSS, Ljubisav Orbović, prisustvovao je Drugom Forumu građanskog društva zemalja zapadnog Balkana koji je 4. i 5. juna 2008 godine u Ljubljani organizovao Evropski ekonomski i socijalni Komitet.

Forum je okupio blizu 150 učesnika i to, pored predstavnika sindikata, predstavnike organizacija građanskog društva, nevladinih organizacija, predstavnike poslodavačkih asocijacija, evropskih i međunarodnih profesionalnih organizacija i institucija EU.

Polazeći od značaja i specifičnosti zemalja ovog regiona, i imajući u vidu njihovu evropsku budućnost, ali i probleme sa kojima su suočene, naročito zabrinjavajući rast stope nazaposlenih, u formulisanim zaključcima istaknui su zajednički prioriteti i to: brži privredni razvoj, dalji razvoj građanskog dijaloga, borba protiv siromaštva, organizovanog kriminala i korupcije, nastavak procesa stabilizacije i pridruživanja, jačanje bilateralne i regionalne saradnje, dosledna primena potpisanih Sporazuma o energetskoj i sporazuma o trgovinskoj sardnji i dalja demoktarizacija.

Na jedinstven zahtev prisutnih predstavnika Sindikata i Saveza sindikata zemalja u regionu, u zaključcima je istaknuto da sindikati podržavaju koncept razvoja građanskog dijaloga, međutim, da je neophodno akcenat staviti na jačanje bipartitnog i tripartitnog socijalnog dijaloga koji vode socijalni partneri, koji jeste uslov za ekonomski razvoj, dugoročno i konkretno rešavanje brojnih prisutnih problema, ali i ravnopravno uključenje u evropske integracije. „Sindikati su deo civilnog društva i zainteresovani su za građanski dijalog. Ali, u artikulisanju socijalnih i ekonomskih interesa i daljem i bržem razvoju, građanski dijalog nije i nikako ne može biti substitut za socijalni dijalog, bipartntni ili tripartitni, po modelu na kome funkcioniše MOR. Preslikavanje i primena modela bez uvažavanja specifičnosti svake pojedine zemlje, ali i regiona, i u tom smislu razvoj građanskog dijaloga na račun socijalnog dijaloga, odnosno umanjenje značaja socijalnog dijaloga, neprihvatljivo je za sve sindikate u regionu“ , istakli su predstavnici sindikata.

 

Visoka delegacija Sindikata Republike Srpske u SSSS

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJ

 Na otvorenoj sednici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS)   potpisan je protokol o saradnji sa Savezom sindikata Republike Srpske (SSRS).

Protokol o saradnji, koji treba da objedini probleme privrede i zaposlenih dve zemlje u tranziciji potpisali su predsednici SSSS i SSRS Ljubisav Orbović i Ranka Mišić.

Na ovaj način ozvaničena je postojeća dobra saradnja dva sindikata i stvorena je osnova za efikasniju razmenu iskustava i jačanje uloge sindikalnih organizacija u regionu.

Mišićeva je u ime SSRS zahvalila kolegama iz Srbije za pomoć u prethodnom ratnom periodu, a potom istakla da je ovaj sporazum bitan za zajedničko usklađivanje zakonodavstva s Evropskom unijom. Podsetivši da je Srbija uložila u Republiku Srpsku više od milijardu dolara, ona je dodala da je to potvrda da dva sindikata imaju mogućnost da se izbore s neizbežnim problemima koje će doneti primena evropskog zakonodavstva.

Orbović je rekao da će SS nastaviti da se zalaže za otvaranje novih radnih mesta i za prava zaposlenih koji, za sada, nisu osetili dobrobit Evrope.On je podsetio na dosadašnje rezultate SSSS, ocenivši kao najveću pobedu potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora sa Unijom poslodavaca Srbije. Prema njegovim rečima, taj sindikalni uspeh ne znači i kraj problemima, jer tek predstoji potpisivanje proširenog dejstva kolektivnog ugovora.

"Sa novom vladom očekuje nas nova borba, a naš je cilj da vratimo veru u sindikalni pokret", kazao je predsednik SSSS.

Tokom boravka u Beogradu, članove Predsedništva Sindikata Republike Srpske primio je na zahtev Ljubisava Orbovića i ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić. Kroz razgovor predsednik SSSS je naglasio da u skladu sa javno datim obećanjem prilikom potpisisvanja OKU, ministar u kratkom roku treba da potpiše i njegovo prošireno dejstvo.

"Oči radničke Srbije uprte su u vas ministre", rekao je Orbović.

Izražavajući gostima iz Republike Srpske dobrodošlicu, ministar Rasim Ljajić je rekao da je, istina sa zakašnjenjem, socijalni dijalog u Srbiji započeo, da su postavljene dobre osnove i da očekuje njegovo jačanje u narednom periodu.

"Za nefunkcionisanje Socijalno-ekonomskog saveta više sam puta naglasio da odgovornost snosi Vlada, čiji su ministri često odsustvovali sa sednica, ali i pojedinci u Uniji poslodavaca. Glavni posao koji nas očekuje je podizanje kapaciteta socijalnih partnera i razvoj mreže Socijalno-ekonomskog saveta, naročito u centralnoj Srbiji", zaključio je Ljajić.

'Zahvaljujući se ministtru na prijemu, predsednica SSRS Ranka Mišić je istakla da naročito ohrabruje činjenica da su inicijatori početka socijalnog dijaloga upravo sindikati i da je "trend da sindikati u Evropi zbijaju redove". Ona je još rekla da je, isto tako, pravilo da su poslodavci najmanje zainteresovani. Gospođa Mišić je završila konstatacijom da Socijalno-ekonomski savet u Republici Srpskoj funkcioniše i da je intencija da se formira na nivou Federacije BiH.

Informacija o potpisivanju sporazuma SSSS – ISKOD

PROJEKAT SNAŽENJA SINDIKATA I REGULISANJU TRŽIŠTA RADA

 

Institut za razvoj saradnje UGT-a Španije (ISKOD) potpisaće 19. maja 2008. godine projekat sa Savezom samostalnih sindikata Srbije. Predstavnici ISKOD-a na potpisivanju su Pepe Mansanaves, direktor i Barbara Roses, delegat. Predsednik SSSS, Ljubisav Orbović potpisaće u ime Saveza ovaj sporazum vredan 97.000 evra. Ovo svečano potpisivanje je logičan nastavak predugovora koje je sekretar Veća SSSS, Slavica Savić potpisala u aprilu u Madridu i kojim otpočinje projekat za Srbiju u kome će učestvovati SSSS i UGS „Nezavisnost“. Otuda će se potpisivanje obaviti u prostorijama Saveza 19. maja u 10.00 časova, a kasnije u prostorijama UGS-a. Svečanom potpisivanju u obe centrale, trebalo bi da prisustvuje i Jasmin Redžepović, predstavnik Kancelarije MKS-a za jugoistočnu Evropu.

Projekat je usmeren na osnaživanje sindikata i regulisanje tržišta rada, što sve vodi demokratskom razvoju i uključivanju u evropske integracije. On je istovremeno i rezultat spoljnopolitičke orijentacije španske vlade koja nije priznala proglašenje nezavisnosti Kosova, a koja u većem delu finansira projekte ISKOD-a.

U ovom projektu će aktivno učestvovati Panevropsko regionalno veće (PERK), svetska granska federacija službenika u privatnim preduzećima (UNI),  Međunarodna federacija metalaca (IMF), te Internacionala obrazovanja (EI). Otuda je njegova aktivnost usmerena ne samo na jačanje sindikata, već i na koordinaciju saveznog i granskih delova, usmerenih i na postizanje konsenzusa, posebno kada se radi o dodirnim i zajedničkim tačkama projektnog zadatka.

Što se tiče oblasti delovanja SSS Srbije se opredelio za „tri dimenzije“: unapređenje sindikalnog obrazovanja (obrazovanje za socijalni dijalog, kolektivno pregovaranje i specijalizaciju za međunarodno radno pravo) i izradu obrazovne piramide; jačenje uloge sindikata u funkcionisanju tržišta rada i kreiranja politike zapošljavanja; rad na jačanju faktora koji imaju uticaj na šira društvena kretanja – obrazovanje za mir i mirno rešavanje sporova.

Projekat bi trebalo da traje dve godine, a ukoliko bude uspešan biće produžen na još četiri. Na njegovom čelu nalazi se Politički komitet u kome pored predstavnika ISKOD-a, PERK-a; UNI-a, IMF-a i EI-a, učestvuje i po jedan predstavnik SSSS-a i „Nezavisnosti“ i koji raspravlja o strateškim pitanjima. Upravni komitet  sačinjavaju predstavnici Instituta i po jedan tehnički koordinator sindikalnih centrala iz Srbije i BiH, kao i Komisija za ocenjivanje rezultata projekta. Radi bolje saradnje Institut će imenovati po jednog stalnog predstavnika – u Beogradu i u Sarajevu.

 

Održan protest članova SSSS u Beogradu

NOVU VLADU ČEKA VELIKO NEZADOVOLJSTVO

 Radnicima Srbije dosta je ugnjetavanja, oni hoće samo da dostojanstveno žive od svog rada i zato tražimo sposobne i poštene političare, koji će nas sa vizijom i hrabrošću voditi u budućnost, poručeno je sa prvomajskog protesta koji su organizovali članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije.

  Međunarodni dan rada, prema njihovom mišljenju, ne treba slaviti uz roštilj i pečenje jer, kako su ukazali, mnogi radnici rade po 17-18 sati dnevno, oko 800.000 njih ne dobija redovno plate, oko 70.000 radnika, iako radi, uopšte ne dobija zarade, dok se mnogima ne uplaćuje penziono i socijalno osiguranje.

  Protestu su se pridružili članovi Policijskog sindikata Srbije, Saveza invalida rada Srbije, Demokratskog sindikata penzionera Srbije, Novog sindikata zdravstva Srbije i Saveza penzionera Beograda.

Iako su najavili da nije reč ni o kakvom političkom, niti rušilačkom skupu, već o nameri da se ukaže na loš materijalni položaj, niske zarade i penzije, nezaposlenost, nepoštovanje radnika.. skup na Trgu Nikole Pašića posetili su i predstavnici vlasti.    

Podršku borbi za radnička prava dali su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić, državni sekretar tog ministarstva Snežana Lakićević Stojačić, savetnik premijera Slobodan Lalović, kao i predstavnici SPS-a, sa Milutinom Mrkonjićem na čelu.

Predsednik SSŠŠ Ljubisav Orbović je u pozdravnom govoru pozdravio i prisustvo lidera socijalista Ivice Dačića i predsednika pokreta "Moja Srbija" Branislava Lečića.

Pozdravivši prisustvo na skupu predstavnika vlasti, Orbović je rekao da je to znak da su usvojili praksu evropskih političara i da razumeju razloge nezadovoljstva građana, te da su spremni da ih rešavaju kroz dijalog i postizanje kompromisa.

Nekoliko hiljada sindikalaca izrazilo snažno nezadovoljstvo posledicama tranzicije, velikim socijalnim raslojavanjem, sporošću reformi i niskim životnim standardom.

Pojedini učesnici protesta suočili su i Tadića sa svojim nezadovoljstvom, reagujući na njegovo prisustvo zvižducima i povicima "lopovi, lopovi", dok su mu drugi priznavali lično poštenje i hrabrost što se jedini od visokih funkcionera pojavio među njima.

"I to je demokratija, da građani slobodno kažu svoje mišljenje", kratko je odgovorio Tadić novinarima na pitanje kako vidi negodovanje okupljenih na trgu.

 Nakon što je oko pola sata razgovarao sa radnicima o njihovim problemima, Tadić je, uz komešanje okupljenih i burno negodovanje napustio skup.Orbović je naglasio da članovi tog sindikata nisu učestvovali u tom incidentu, već da su za njega krivi pripadnici političkih stranaka ili anarhisti, koji su se takođe pridružili skupu.On je izrazio žaljenje što se premijer Vojislav Koštunica nije pojavio na protestu kako bi podržao njihovu "borbu za bolji život".

                Miting je počeo intoniranjem "Internacionale", dok je govor Orbovića često bio prekidan zvižducima i negodovanjem prilikom pominjanja vlasti u Srbiji.Ukazano je na dugo trajanje bolne tranzicije i privatizacije i na izraženo socijalno raslojavanje, koje kao nikada u novijoj istoriji nije toliko ugrožavalo osnovna radnička prava.

                Dok na jednoj strani vlada korupcija i krađa, tajkuni nesmetano uvećavaju svoje bogatstvo na račun ili na štetu zaposlenih i države, a javna preduzeća pretvaraju u stranačke feude, na drugoj strani je ogroman broj ljudi gurnut u bedu i siromaštvo, rečeno je na skupu.Orbović je rekao da su radnici nezadovoljni niskim zaradama i penzijama, sporim otvaranjem novih radnih mesta, brzinom reformi, socijalnim dijalogom i rezultatima privatizacije.

                Prema njegovim rečima, još se veliki broj građana Srbije, zaposlenih, nezaposlenih, penzionera, bori za golu egzistenciju i puko preživljavanje.

                "Dosta nam je partijskih poslušnika, tražimo sposobne i poštene, stručne i odgovorne političare, ljude sa vizijom budućnosti i hrabrošću da nas u nju vode", naglasio je Orbović.

                Sa skupa je poslata poruka svim partijama i koalicijama koje učestvuju u predizbornoj kampanji da "ovoga puta nema opravdanja za izneverena obećanja".

                "Hoćemo zakone koji se poštuju, razvojne strategije, programe zapošljavanja i radna mesta, plate i penzije od kojih se može živeti", poručeno je sa skupa.

               Potom su sindikalci  krenuli u protestnu šetnju do Skupštine i Vlade Srbije.

                Orbović je ispred zgrade Vlade rekao da ne želi da se obraća sadašnjoj vladi, već da pošalje poruku budućoj vladi da sarađuje sa sindikatima, da bude spremna na socijalni dijalog i da menja loše zakone.

                "Ovde, na ovom mestu, naći ćemo se ponovo, ali u još većem broju, ako ne budemo bili zadovoljni radom nove vlade i ako ne budu počeli da rešavaju naše probleme", rekao je Orbović.

                Tokom protestne šetnje sindikalci su zviždali dok su prolazili pored Narodne Skupštine i zgrade Predsedništva, a saobraćaj je bio obustavljen u ulicama Srpskih vladara, Kneza Miloša i Nemanjinoj.

                (Tanjug)

Održana sednica Veća SSS za više opština u Leskovcu

BRZO I PRECIZNO

Sledeći primer Niša i leskovčani su sjajno pripremili proširenu sednicu Veća SSS za više opština. Radilo se brzo i konkretno. Predsednik Opštinskog Veća Ivan Jovanović je predsednika SSSS Ljubisava Orbovića informisao šta je dosad uradio u Leskovcu i u opštinama za koje je nadležan na sprovođenju Odluke Veća SSSS o organizaciji protesta.

"Naša procena je da će 1. maja put Beograda iz Jablaničkog okruga krenuti najmanje sedam autobusa punih učesnika protesta .Danas su sa nama, pored predsednika Orbovića, predsednici granskih sindikata i  opštinskih veća da ih obavestimo o pripremama za protest, ali i da podelimo radost zbog uspešnog okončanja višegodišnjih napora da zgradu Opštinskog veća uknjižimo na Sindikat. Imamo dodatni motiv da pored tekućeg održavanja ulažemo u dalju adaptaciju ovog prostora", rekao je tom prilikom Ivan Jovanović.

Zahvaljujući se domaćinima na pozivu da prisustvuje sednici Orbović je izrazio zadovoljstvo zbog odgovorne realizacije Odluke o protestu, ali i odličnih priprema za dolazak u Beograd. On je odao priznanje SSS Jabalaničkog okruga, Službi Sindikata i predsedniku Ivanu Jovanoviću na uspešno okončanim aktivnostima oko uknjižbe i time očuvanju infrasttrukture Saveza samostalnih sindikata Srbije.

 

Sa proširene sednice Veća SSSS za Pčinjski okrug

ŠTO JUŽNIJE TO TUŽNIJE

U Vranju je u utorak, 22.aprila, održana proširena sednica Veća SSSS za Pčinjski okrug, kojoj je prisustvovao predsednik SSSS Ljubisav Orbović na poziv predsednice Mire Dimitrijević.

"Devizu `Što južnije to tužnije` najbolje dokazuje situacija u našem okrugu". Veliki broj preduzeća je u stečaju, zarade su niske i neredovne, a broj zaposlenih je sve manji", istakla je, između ostalog predsednica VSSS Pčinjskog okruga Mira Dimitrijević.

Predsednik SSSS je u obraćanju članovima Veća istakao da od 30.000 zaposlenih u ovom okrugu samo 600 prima prosečnu zaradu ili je ona nešto viša od proseka.

"Ovim protestom moramo da zaustavimo ovakve trendove, da zahtevamo drugačiji ambijent, da pokažemo da imamo snage da nešto promenimo. Drugim rečima, protest odlučuje o budućnosti, ne samo sindikata, već i svih zaposlenih, nezaposlenih, mladih i penzionera u Srbiji, odnosno, buduće rešavanje teških problema, ali i pozicioniranje sindikata.....

...Postoje dva načina za rešenje problema. Prvi je onaj za koi smo se zalagali, a to je socijalni dijalog. On je izostao. Sada ćemo ih upozoriti protestom. Da bi bili ozbiljna pretnja moramo biti brojniji. Posle onoga što sam od vas čuo siguran sam da ćemo se u velikom broju videti 1. maja u Beogradu", rekao je, između ostalog predsednik Orbović .

 

Ljubisav Orbović i Njegoš Potežica u  VSSS Niša

NIŠLIJE SPREMNE ZA PROTEST

Obilazeći opštinska veća SSSS predsednik Ljubisav Orbović je u pratnji potpredsednika Njegoša Potežice, na poziv predsenika VSSS Niša Mije Ranđelovića, prisustvovao proširenoj sednici VSSS ovog grada.

Obraćajući se članovima VSSS Niša, predsednik Orbović se prvo zahvalio domaćinu na pozivu i istakao da je upravo gospodin Ranđelović primer dobrog domaćina,organizatora i sindikalca. Predsednik je u izlaganju podsetio na događaje koji su predhodili donošenju Odluke o protestu.

"13.marta je pala još jedna vlada. Za izneverena obećanja ne prihvatamo alibije i više državne interese. Naš protest je istovremeno i poruka Vladi srbije da smo spremni da istrajemo, da redovno izlazimo na ulicu do realizacije svih naših zahteva, što je jedini preduslov za bolji život Srbije.

Predsednik Gradskog veća sindikata Niša Mija Ranđelović i prisutni članovi obavestili su predsednika o pripremama za dolazak u Beograd.

"Današnjim gostovanjima na svim niškim televitijama započinje intenzivna medijska kampanja. Pripremljena su sva pomoćna tehnička sredstva, uključujući majice, kačkete sa protestnim parolama i posebno za još 50 mladih koji dolaze iz Niša. Uvedena je radna obaveza za zaposlene u Službi Sindikata, pripremljene su zastave Gradskog veća i Saveza. Nedostatak novca za pripremu u sindikalnim organizacijama pokriće Gradsko veće, a u koordinaciji sa većima iz južne Srbije 500 učesnika iz Niša ući će u Beograd u formiranoj koloni sa kolegama Pčinjskog okruga i Leskovca", zaključio je Ranđelović

 

Predsednik SSSS u Sremskoj Mitrovici

NAŠA SNAGA JE JEDINSTVO I MASOVNOST

U Sremskoj Mitrovici je, 17. aprila održana proširena sednica veća SSS Srermska Mitrovica. Na poziv predsednika, S. Romakova, sednici su prisustvovali Ljubisav Orbović, predsednik SSSS, M. Mijatović, predsednik i M. Bradonjić, sekretar Veća SSS Vojvodine.

Zahvaljujući se na pozivu da prisustvuje sednici, Predsednik je potsetio prisutne na hronologiju događaja koji su predhodili donošenju odluke o protestu i naglasio: „ Nnaša snaga je u jedinstvu, masovnosti. Moramo prevazići čestu dosadašnju praksu da pojedinačno protestujemo, jer to, po pravilu daje polovične i kratkoročne efekte“.

Izražavajući očekivanje da će zaposleni, penzioneri, nezaposleni i mladi Sremske Mitrovice u velikom broju prisustvavati protestu 1. maja, Mijatović je rekao: „Ako vam je dobro, nemojte ići 1. maja u Beograd. Ono što od nas traži sindikat je 1 dan.

„ Uspeh protesta, finansijska konsolidacija i izmene Statuta, koraci su u jačanju i reformi sindikata. Protest je prvi korak u borbi za poziciju u demokratskom društvu kakvo hoćemo da postanemo“, rekao je Bradonjić. Zato, nedostatak sredstava ne sme da bude razlog da se ne isprate sindikalne akcije ili da se one ne vode, dosadašnju inertnost moramo odmah prevazići.

Predsednik Romakov je obavestio goste o toku tehničkih priprema za organizovan dolazak iz Sremske Mitrovice. Pripremljene su zastave, pištaljke, parole, ramovi za plakate i transparente, grad je oblepljen, a precizne spiskove učesnika očekujem najkssnije do isteka roka za prijavljivanje, 23. aprila, rekao je na kraju Romakov.

 

U susret velikom Prvomajskom protestu

PRIDRUŽUJU SE DRUGI SINDIKATI I UDRUŽENJA

 

Savez samostalnih sindikata Srbije organizovaće veliki Prvomajski protest, sa kojeg će poslati poruku vlastima i poslodavcima da je radnicima dosta ugnjetavanja i da hoće dostojanstveno da žive od svog rada, izjavio je danas potpredsednik tog sindikata Dragan Zarubica.

Članovi najvećeg srpskog sindikata, kojima će se pridružiti i drugi sindikati, okupiće se na Međunarodni dan rada, tačno u podne na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, odake će krenuti u protestnu šetnju do Skupštine i Vlade Srbije, gde će pročitati svoje zahteve, rekao je Zarubica na konferenciji za novinare.

"Nije reč ni o kakvom političkom, niti rušilačkom skupu, već o nameri da ukažemo na loš materijalni položaj, niske zarade i penzije, nezaposlenost, nepoštovanje radnika...", naglasio je on.

Protestu će se, kako je najavljeno, pridružiti članovi Policijskog sindikata Srbije, Saveza invalida rada Srbije, Demokratskog sindikata penzionera Srbije, Novog sindikata zdravstva Srbije i Saveza penzionera Beograda.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić smatra da Prvi maj ne treba slaviti uz "roštilj i pečenje", jer mnogi radnici rade po 17-18 sati dnevno, oko 800.000 njih ne dobija redovno plate, oko 70.000 radnika, iako radi, uopšte ne dobija zarade, dok se mnogima ne uplaćuje penziono i socijalno osiguranje.

Policijski sindikat Srbije će, prema rečima generalnog sekretara  Pavla Heđešija, sa protesta zatražiti početak socijalnog dijaloga sa poslodavcem, utvrđivanje reprezentativnosti tog sindikata koji ima 8.000 članova i obračun zarada za prekovremeni, noćni i rad u vreme praznika.

Predsednik Demokratskog sindikata penzionera Srbije Milan Đurić ukazao je da 250.000 penzionera prima penziju ispod 9.000 dinara, dok su primanja oko 700.000 najstarijih ispod 16.000 dinara, "što je granica siromaštva".

Taj sindikat traži usklađivanje penzija šestomesečno prema kretanju indeksa troškova života i godišnje usklađivanje penzija dodatno prema rastu 50 odsto indeksa zarade, bez poreza i doprinosa.

Zarubica je kazao da niko od političara neće učestvovati na skupu,  niti  drugi reprezentativni sindikat UGS "Nezavisnost", kao ni Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.

(Tanjug)

 

Predsednik SSSS na sednici OV u Pirotu

OPOMENA BUDUĆOJ VLASTI

U Pirotu je 8. aprila održana sednica opštinskog Veća kojoj je, na poziv predsednika Dragana Antića, prisustvovao predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović. Upoznajući predsednika sa situacijom u Opštini, Antić je istakao da je veliki broj završenih privatizacija bio loš, da se kupoprodajni, kao i kolektivni ugovori ne poštuju, naročito u delu koji se odnosi na redovnost isplata i visinu zarada, zatim da proizvodnja nije pokrenuta, da je broj nezaposlenih visok (oko 8,5 hiljada), a da je prosečna zarada niža za oko četvrtinu u odnosu na republički prosek.

I pored loših pokazatelja i velikog nezadovoljstva, prisutne su brojne dileme u vezi prvomajskog protesta, iznete na prethodnoj sednici opštinskog Veća, rekao je Antić zahvaljujući se predsedniku na prisustvu, i pozvao prisutne da učestvuju u razgovoru. Protiv koga protestujemo kada nema Vlade i zašto Prvi maj, bila su pitanja i dileme o kojima se u nastavku sednice razgovaralo.

„Cilj protesta je da upozorimo ne samo buduću, već sve buduće vlade da smo spremni i sposobni da se izborimo za pravedniju raspodelu kolača, za bolje zarade, nova radna mesta, veće penzije, redovan socijalni dijalog i kolektivne ugovore, jednom rečiju, za svoje mesto u društvu, kao respektabilnog socijalnog partnera, odgovornog i kompetentnog društvenog činioca. Zato protestujemo i zato nam je preko potrebna solidarnost. Istovremeno, rast rejtinga Saveza povratno će uticati na bolju pregovaračku poziciju naših predstavnika i pregovaračkih timova na svim nivoima organizovanja, na veći uticaj sindikata i pojedinaca u njima, a u cilju kvalitetnije i efikasnije zaštite naših članova. U skladu sa Statutom, realizacija odluke Veća SSSS, kao i prisustvo na protestu u Beogradu, radna je obaveza svih nas, naročito funkcionera na svim nivoima organizovanja“, zaključio je predsednik Orbović. Po završetku sednice, održana je konferencija za novinare, na kojoj je predsednik obrazložio razloge protesta i dinamiku njegove pripreme.

Predsednik Orbović susreo se sa predsednikom opštine Pirot, Vladanom Vasićem. U razgovoru je konstatovano da je i pored spremnosti da započne istinski socijalni dijalog u okviru lokalnog socijalno ekonomskog saveta, nerazvijena mreža Unije poslodavaca, i nepostojanje ogranka poslodavačke asocijacije u opštini, veliki problem i razlog za njegovo nefunkcionisanje.

Boravak u Pirotu, predsednik je iskoristio da poseti privatno grafičko-izdavačko društvo Pi Press, jedinstveno zbog odnosa vlasnika prema zaposlenima. Naime, vlasnik je inicirao osnivanje sindikalne organizacije i omogućio njen rad u preduzeću. U obostarnom je interesu da se dogovaramo, sarađujemo, pregovaramo. Zaposleni su stimulisani i zadovoljni što se direktno odražava na porast kvaliteta proizvoda i usluga, i time, na profit preduzeća, rekao je vlasnik upoznajući predsednika sa razlozima i motivima svoje inicijative.

 

Predsednik SSSS nastavio program poseta opštinskim većima

VREME ODGOVORNOSTI

Nastavljajući praksu obilaska opštinskih veća, posle posete većima sindikata u Raškoj i Boru, Predsednik Saveza, Ljubisav Orbović, prisustvovao je proširenoj sednici Opštinskog Veća Subotice. Pored članova Veća, sednici su prisustvovali predsednik i sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Milorad Mijatović i Miodrag Bradonjić  i predsednici sindikalnih organizacija iz Subotice.

U razgovoru o realizaciji odluke Veća SSSS o organizovanju protesta zaposlenih, posle kratkog podsećanja na hronologiju događaja koji su predhodili donošenju odluke, razlozima nezadovoljstva zaposlenih, nezaposlenih i penzionera Srbije i zalaganja za socijalni dijalog kao sredstva preventivnog delovanja, prisutni su izneli svoje stavove.

Dominantan stav bio je da, iako suprotno Odluci najvišeg organa Saveza, ne treba organizovati proteste, pre svega, zato što je tradicija da se taj dan praznuje, da nema Vlade Republike Srbije kojoj bi zahtevi bili upućeni. „Po završenom protestu, na sednici Veća, biće napravljena detaljna analiza protesta, uključujući i analizu prisustva na protestu. Vreme je da, pored privilegija koje sa sobom nosi sindikalna funkcija, bez obzira na nivo organizovanja, preuzmemo odgovorno i obaveze, koje, pre svega, podrazumevaju realizaciju odluka najviših organa Saveza“, rekao je predsednik.

 

Sindikat Beograda o mobingu

PSIHOLOŠKI TEROR U POSLOVNOM ŽIVOTU

Zakon o radu predviđa mere zaštite za žrtve pritiska i maltretiranja na radnom mestu koje sprovode nadređeni i poslodavci, istakli su danas učesnici tematske rasprave "Kako se boriti protiv mobinga".

Na skupu koji je organizovao Savez samostalnih sindikata (SSS) Beograda ukazano je da ovakve rasprave imaju za cilj da se, u skladu sa preporukom Komisije Evropske Unije u Srbiji, ubrza donošenje posebnog zakona o mobingu jer Zakon o radu ovaj problem rešava donekle - u delu o diskriminaciji na poslu.

Sudija Vrhovnog suda Predrag Trifunović je rekao da Zakon o radu govori o uznemiravanju ali ne oslikava u celosti problem mobinga čije žrtve imaju problem dokazivanja u dugotrajnim sudskim postupcima.

Navodeći primer otpuštenog novinara jednog lokalnog medija koji je odlukom suda vraćen na posao, Trifunović je rekao da je taj slučaj sa uspešnim ishodom, kao nažalost i mnogi drugi, imao i nepovoljan epilog jer je ovaj novinar "sa dva fakulteta vraćen da kao pomocnik mladom reporteru prati kretanje cena na pijacama".

Prema rečima profesora Živka Kulića, za Srbiju je u ovom trenutku karakterističan politički mobing čiji su akteri iz političkih stranaka uzeli sebi za pravo "da dovode sa ulice svoje ljude a da stare stručne kadrove stavljaju u margine ili proglašavaju tehnološkim viškom".

"Njihova deviza je - Budi naš a radi kako znaš", rekao je Kulić i dodao da je na delu pravi atak na ljude sa moralnim i stručnim kompetencijama koji dobijaju niža radna mesta i niže zarade.

Klinički psiholog Mira Vuksanović je definisala mobing kao "psihološki teror u poslovnom životu" sa ciljem da se kroz razne vrste pritisaka ljudi nateraju da odustanu od nametnutih konflikata i da sami napuste posao uprkos nesagledivim posledicama za egzistenciju pa čak i zdravlje pojedinca.

Novim zakonskim rešenjima, kako je rečeno, treba do tančina definisati pojavu mobinga kako bi se zaštitila prava zaposlenih koje moberi često primoravaju da "rade poslove koji štete zdravlju ili pogoršavaju narušeno zdravlje".

Učesnici skupa su zaključili da ohrabruje činjenica da je sudska praksa napredovala  u ovoj oblasti i da, zahvaljujući novim saznanjima, ima prostora za njeno dalje napredovanje.

(Tanjug)

U Novom Sadu održana proširena sednica VSSSV

 PROTEST - RADNA OBAVEZA

 

 „Očekujem da ćemo danas razgovarati o konkretnim, tehničkim detaljima organizovanja prvomajskog protesta, a ne o razlozima našeg nezadovoljstva, oni su dobro poznati. Odluka Veća o održavanju protesta zaposlenih u Srbiji doneta je 28. februara. Ako je bilo dilema da li u proteste, kada i zašto, trebalo je o tome razgovarati pre njenog usvajanja, bilo direktno ili preko vaših predstavnika u Veću SSSS. Sada, kada je odluka doneta na najvišem organu Saveza između dva Kongresa, ponavljam, zadatak je i radna obaveza svih nas, sindikata i pojedinaca u njima, tu naročito mislim na sindikalne funkcionere na svim nivoima organizovanja da odluku dosledno, odgovorno i na najbolji način realizujemo. U protivnom, nepoštovanje radnih zadataka i obaveza koji iz odluke proizilaze, smatraće se kršenjem radne discipline i strogo sankcionisati. Nadam se da smo u stanju da „žrtvujemo“ jedan praznični dan, i to na tradicionalni međunarodni praznik rada, i, masovnim prisustvom na prvomajskom protestu, pokažemo da postojimo, da smo, solidarni, brojni i spremni da

ZAKLJUČCI

1. Funkciju Odbora za organizovanje protesta obavlja Predsedništvo SSSV;

2. Predsedništvo SSSV koordiniraće aktivnosti veća SSS grada Novog Sada, više opština i opština na teritoriji AP Vojvodine u pripremi i organizovanom učešću sindikalnog članstva u protestu;

3. Organizovaće se obilazak veća SSS opština, više opština i grada radi konkretnih dogovora oko organizacije učešća u protistima;

4. Putem konferencija za štampu i drugih vidova informisanja animiraće se članstvo i javnnost radi podrške protestu.

 stanemo na čelo opravdano nezadovoljnih radnika, penzionera, mladih i nezaposlenih u Srbiji“ rekao je predsednik Orbović na 9., proširenoj sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, održanoj 19. marta. Time ćemo ujedno vratiti ugled i poverenje članova i zaposlenih u Srbiji u svoju organizaciju i ojačati pregovaračku poziciju u bipartitnom i tripartitnom dijalogu.

U uvodnim napomenama koje je, predsednik SSSV, Milorad Mijatović, podneo na sednici, naveo je makroekonomske pokazatelje u prošloj i prvim mesecima tekuće godine, kao i činjenicu sa kojom se slažu analitičari, da je Srbija dezorijentisana država, bez Vlade i Skupštine, u kojoj stalno rastu cene hrane i energenata, rastu troškovi života, zemlja u kojoj se, posle relativno kratkog zatišja, ponovo zahuktava inflacija. Podvukao je da podaci, ali i diskusije na sednicama organa, oslikavaju razloge nezadovoljstva i pozvao prisutne da predvode članstvo 1. maja u Beogradu.

Tokom boravka u Novom Sadu predsednik SSSS se sastao s Miroslavom Vasinom, pokrajinskim sekrretarom za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

„Lokalni socijalno ekonomski saveti ne funkcionišu prvenstveno zbog odnosa predstavnika poslodavaca prema dijalogu u okviru saveta. Recimo, na Socijalno ekonomskom savetu u Kikindi ili Vršcu može se raspravljati o pitanjima od značaja za zaposlene ako o u njihovom radu ne učestvuju direktori ’Baninija’ ili ’Hemofarma’“,rekao je Vasin.

„Sličan problem postoji na nivou Republike, a suština je u spornoj reprezentativnnosti udruženja poslodavaca i njihovom upornom odbijanju da budu stvarni partneri u socijalnom dijalogu. To je pitanje čije rešavanje moramo zatražiti pritiskom u kratkom roku, bilo priznavanjem Komore za partnera u pogledu kolektivnog pregovaranja ili da bude formirana i dobije reprezentativnost druga poslodavačka asocijacija“, ocenio je predsednik Orbović.

 

Beleška sa proširene sednice VSSS Bačke palanke

NEODAZIVANJE PROTESTU NEMA OPRAVDANJE

 

Proširena sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Bačka Palanka održana je 13. marta 2008. godine. Pored članova Veća, sednici su, na poziv predsednika opštinskog Veća Gorana Milića, prisustvovali predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić, predsednik i sekretar Veća SSS Vojvodine Milorad Mijatović i Miodrag Bradonjić, kao i predsednici sindikalnih organizacija.

Na početku sednice, predsednik Milić je upoznao goste sa aktuelnom situacijom i aktivnostima Opštinskog veća. Pored zaštite radnih prava zaposlenih u preduzećima u Opštini i 900 predmeta koje trenutno vodi Služba, počinju organizacione pripreme za Radaničku sportsku olimpijadu Vojvodine 2011. godine. Pored toga, Bačka Palanka je jedna od retkih opština u kojoj funkcioniše Savet za zapošljavanje i rezultat je otvaranje 20 novih radnih mesta, za koja su sredstva već obezbeđena, rekao je Milić.

Zahvaljujući se na pozivu da prisustvuje sednici, predsednik Saveza je istakao da je prioritetan zadatak Saveza i svih sindikalnih aktivista i članova u narednom periodu maksimalno angažovanje na realizaciji Odluke veća SSSS o organizovanju prvomajskog protesta. Razlozi su nam dobro poznati, opšte nezadovoljstvo niskim zaradama, sve nižim penzijama, sve većim brojem nezaposlenih. Uzrok je nepostojanje kolektivnih ugovora, kako Nacionalnog tako i granskih, drastično redukovanje prava zaposlenih, nizak nivo socijalnog dijaloga i marginalizacija uloge sindikata. Cilj našeg protesta je da se skrene pažnja, kako javnosti, tako i političkoj eliti, da je sindikat snaga koja se više neće miriti sa sve težim položajem članova, nezaposlenih i penzionera i da je odlučan da u svojim zahtevima istraje. I nije usmeren protiv Vlade, jer ima dilema da li u ovom „političkom vakumu“ kada nema Vlade, treba organizovati proteste. Cilj je ponavljam, da sindikat pokaže svoju snagu, a ona je u masovnosti i solidarnosti, i zauzme položaj ravnopravnog i respektabilnog socijalnog partnera i to, ne samo jednoj, već svakoj Vladi i svim poslodavcima. Na to nas obavezuje tradicija duga 110 godina, ali i činjenica da je vreme da postanemo prepoznatljivi po aktivnostima koje ćemo finansirati iz članarine, a koje će doprineti boljem životu članova sindikata i građana Srbije. Uveravam vas da će to doprineti rastu ugleda ne samo sindikata, već i svakog našeg člana i aktiviste i time, jačanju pregovaračke pozicije naših timova pred Vladom, starom i novom, poslodavačkim udruženjima i pojedinim poslodavcima, rekao je predsednik Orbović.

Kritike na račun „sindikalnog vrha“ koje smo ovde čuli neopravdane su, jer podsećam vas, predsednik je, po izboru sekretara Veća, odredio tim svojih najbližih saradnika, potpredsednika, koji međusobno redovno komuniciraju, koordiniraju aktivnosti i rešavaju konkretne probleme. Timski rad i njegovi prepoznatljivi dobri rezultati doprineli su rastu rejtinga naše organizacije, za čak 10 indeksnih poena, što pokazuju najnovija istraživanja. A to nije malo, imajući u vidu da je generalni trend, ne samo kod nas, već i u Evropi, opadanje broja članova sindikata, rekao je gospodin Mijatović. Pitanje na koje treba da damo odgovor jeste da li smo zaista nezadovoljni svojim materijalnim socijalnim položajem i radno pravnom zaštitom, ako i na trenutak imamo dilemu da li u Beograd na prvomajski protest ili na izlet na obalu Dunava, na ribarski kotlić. Najavljujući predstojeći okrugli sto na temu izmena i dopuna Zakona o PIO, Mijatović je ukratko obrazložio razloge nezadovoljstva postojećim zakonom i predloge Saveza, koji će, ukoliko budu usvojeni, naglasio je, doprineti boljem životu penzionera.

Sekretar pokrajinskog veća, M. Bradonjić, zaključio je da diskusije oslikavaju situaciju i nezadovoljavajući položaj naših članova, te da je najavljeni prvomajski protest neophodan. Problemi se u Srbiji ne rešavaju dogovorima, pregovorima između socijalnih partnera i kroz institucije sistema i zato moramo masovnim okupljanjem 1. maja u Beogradu pokazati svoju snagu, izraziti nezadovoljstvo i zahtevati promene. Uostalom, dugogodišnja je tradicija, svuda u svetu, da se Prvomajskim okupljanjem ukaže na položaj sveta rada, pa neka to postane i naša praksa rekao je Bradonjić na kraju.

Ne manje važni zadaci koji nas očekuju u narednom periodu su pre svega intenzivnije angažovanje u oblasti radno socijalnog zakonodavstva, odnosno uključivanje u sve faze donošenja propisa iz oblasti od interesa za sindikat i zaposlene, naravno posle parlamentarnih izbora i konstituisanja Skupštine i Vlade i organizaciona reforma naše organizacije. Razlozi za reformu su brojni, ali istakao bih osnovne: promenjeni odnosi rada i kapitala, razvoj tržišne privrede i novih tehnologija  i potreba da se promenama i organizaciono prilagodimo. To je preduslov za poboljšanje kvaliteta usluga koje pružamo članstvu, što je jedini put ne samo ka zaustavljanju opadajućeg trenda broja članova, već i put ka regrutovanju novih članova.

Prvi korak ka kvalitetnoj reformi je izmena i modernizacija Statuta, koji jeste naš sindikalni Ustav, istakla je Slavica Savić, sekretar Veća SSSS. Izmenama Statuta otvoriće se mogućnost da se bitno uveća efikasnost organizacije, pojača odgovornost i disciplina članova Saveza, ali i svakog pojedinca, što će dalje doprineti jačanju Saveza i rastu njegovog rejtinga. Ujedno, ovo je mogućnost da se prevaziđe dosadašnja apsurdna situacija da najpre sindikati na svojim skupštinama i kongresima usvajaju statute, a zatim ih, po usvajanju Statuta Saveza na Kongresu, sa istim usaglašavaju i u skladu sa njim menjaju.

Imanentno je pravo svakog pojedinog sindikata da protestuje zbog ispunjenja specifičnih zahteva, a naša se solidarnost i jedinstvo ogleda u podršci, kakvu smo i do sada davali, njihovim zahtevima. Ali, razlozi nagomilanog nezadovoljstva i razlozi za planirani protest su zajednički i stoga očekujem da ćemo pokazati jedinstvo i snagu, masovnim odzivom i prisustvom u Beogradu, 1. maja u 12 časova. Naročitu odgovornost za prisustvo imaju sindikalni aktivisti i funkcioneri, kojih je u organizaciji blizu 30 hiljada, i za čiji nedolazak nema opravdanja, rekao je na kraju predsednik Saveza, Ljubisav Orbović.

 

Predsednik SSSS primio delegaciju Ministarstva za rad i socijalnu politiku

ZA DIJALOG NEOPHODNI SOCIJALNI PARTNERI

 

Predsednik Ljubisav Orbović sa saradnicima primio je 11. marta, u prostorijama SSSS, predstavnike Ministarstva za rad i socijalnu politiku Snežanu Stojačić Lakićević, Ljiljanu Radifković i Radeta Savićevića. U razgovoru, prisutni su se saglasili da je položaj penzionera u Srbiji izuzetno težak i da će u mesecima koji dolaze biti još teži.

Aktuelna politička situacija, nepostojanje Skupštine i Vlade Republike Srbije, od kojih zavisi ukupna zakonodavna aktivnost i predstojeći vanredni parlamentarni izbori, odlažu raspravu i usvajanje izmena i dopuna Zakona o PIO, za koje se Savez zalaže duže vreme i koji je upućivanjem stavova i Zaključaka sa sednice Veća Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, zvanično iniciran u septembru 2007. godine.

Predsednik Orbović je tom prilikom istakao da je i to jedan od razloga za nezadovoljstva koja će biti iskazana protestom 1. maja, te i da je, s tim u vezi, za 18.mart planirano održavanje okruglog stola u prostorijama Saveza. S obzirom na to da je tema najavljenog okruglog stola „Izmena i dopuna Zakona o PIO“, Ljubisav Orbović je iskazao očekevinje da će predstavnici Ministarstva aktivno učestvovati.

Zahvaljujući se predsedniku i njegovim saradnicima na pozivu državni sekretar Snežana Lakićević je istakla da je uslov za uspostavljanje socijalnog dijaloga postojanje relevantnih socijalnih partnera i istakla konstruktivnu ulogu Saveza i njegovih predstavnika u radnoj grupi koja priprema predlog izmena i dopuna Zakona o PIO. Potvrđujući učešće u radu pomenutog okruglog stola gospođa Lakićević je dodala da formirana Radna grupa nastavlja sa radom, jer će izmene, prema očekivanjima, s obzirom na sadašnje neodrživo stanje, biti prihvatljive za svaku buduću Vladu.

Prisutni su se saglasili da su problemi brojni i kompleksni, te da je neophodno da se nastave aktivnosti na njihovom prevazilaženju i to redovnim dijalogom i saradnjom, jer je zajednički cilj, bolji život građana Srbije.

 

Predsednik SSSS  prisustvovao sednici Veća SS Kruševac

NEZADOVOLJSTVO SOCIJALNIM POLOŽAJEM

 

Na poziv Milenka Mihajlovića, predsednika Veća Saveza samostalnih sindikata Kruševac, predsednik SSSSrbije Ljubisav Orbović prisustvovao je 6. marta, otvorenoj proširenoj sednici Veća Kruševac.

Pozdravljajući predsednika Saveza i sve prisutne, koji su se pozivu odazvali u velikom broju, Mihajlović je istakao da su zaposleni u Kruševcu suočeni sa brojnim problemima, sa izuzetkom malobrojnih, privatizacije su bile loše ili nisu završene, vode se brojni radni sporovi te je služba pravne pomoći u Veću svakodnevno maksimalno angažovana. Prisutni su iskoristili prisustvo predsednika da ga upoznaju sa konkretnim problemima u preduzećima u regionu, kao i da se informišu o aktivnostima Saveza i zadacima planiranim za naredni period.

Prioritet u narednom periodu je uspešna realizacija Odluke Veća SSSS o protestu zaposlenih u Srbiji, a uspeh i masovnost zavisi od svih nas, rekao je predsednik zahvaljujući se na pozivu. Nezadovoljni smo niskim i neredovnim zaradama, niskim penzijama koje su naše dojučerašnje kolege dovele do ruba egsistencije, sve većim brojem nezaposlenih, naročito mladih. A sve je to rezultat, ne samo zakasnele tranzicije, taj smo alibi dosta dugo tolerisali i verovali da su teškoće oročene i da nas čeka bolji život, već pre svega zbog izuzetno niskog nivoa socijalnog dijaloga koji je jedini preduslov za definisanje kvalitetnih, održivih i dugoročnih rešenja. Socijalno partnerstvo i suštinski dijalog naročito opstruira Unija poslodavaca, koja zloupotrebom svog, monopolskog položaja, već 3 godine odbija da potpiše Opšti i granske kolektivne ugovore, čime se zaposlenima još više umanjuju i onako redukovana prava iz rada i po osnovu rada. Sve je više onih koji rade bez radnog vremena, bez osnovne zaštite, za nisku zaradu. Zato je izuzetno značajno da, što masovnijim prisustvom na planiranom protestu u Beogradu pokažemo da smo nezadovoljni i spremni da se izborimo za bolji život. Ponavljam, moramo biti svesni, da opravdanja za nedolazak na Trg Nikole Pašića, 1. maja nema, jer bi značila ili mirenje sa sudbinom ili licemerje koje nam nije strano. Više volimo da se žalimo i krivimo druge, očekujući da se za nas i bez nas samih izbore, nego da pokušamo da nešto promenimo. Slušajući vaše diskusije, zaključujem da će zaposleni, nazaposleni, mladi i penzioneri Kruševca u velikom broju biti sa nama na prvomajskom protestu, rekao je na kraju Orbović.

Gostujući na regionalnoj TV Kruševac, predsednik je najavio održavanje prvomajskih protesta u organizaciji SSSS i pozvao Kruševljane da se pridruže ostalim nezadovoljnim građanima Srbije, i time skrenu pažnju da je poslednji trenutak za rešavanje nagomilanih problema.

Tokom boravka u Kruševcu, predsednik se sastao sa predsednikom opštine Kruševac. U razgovoru je konstatovano da je redovan i suštinski socijalni dijalog uslov za prevazilaženje teškoća i brži razvoj, kako regiona tako i ukupne privrede Srbije.

 

Rukovodstvo SSSS pozvalo članstvo i građane da se pridruže prvomajskom protestu

MIRNO I DOSTOJANSTVENO

Odsustvo socijalnog dijaloga, kolektivnih ugovora na nacionalnom nivou, nizak standard građana, više od 100.000 zaposlenih koji ne primaju platu za svoj rad, 800.000 ljudi na tržištu rada, loš status penzionera zbog nepromenjenog Zakona o PIO su veoma ozbiljni razlozi zbog kojih Savez samostalnih sindikata Srbije poziva članstvo i građane na prvomajski protest, objasnio je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

On je rekao da će se Prvog maja članstvo i ostali građani okupiti na Trgu Nikole Pašića u Beogradu i sa tog mesta krenuti u mirnu i dostojanstvenu protestnu šetnju pored Skupšine do zdanja Vlade Srbije. Predsednik SSSS je upozorio da se vlast ne zavarava što je protest na dan praznika, jer je to samo prvi u nizu koji će biti odžavani sve dok Vlada ne shvati da socijalni dijalog mora da postoji.

-Zaposleni, nezaposleni i penzioneri ne mogu da sede, ćute i trpe sve ono što im se dešava.

Sekretar Veća SSSS Slavica Savić je, tim povodom, najavila seriju okruglih stolova, na kojima će biti govoreno o izmeni Zakona o PIO, kolektivnim ugovorima, granskim kolektivnim ugovorima, zaposlenosti, zapošljavanju, nezaposlenosti i radu na crno.

Potpredsednik VSSSS Milorad Mijatović je još jednom pozvao sve građane Srbije da se pridruže protestu ističući, pritom, nevericu u to da žive dovoljno dobro da ih se sve to ne bi ticalo.

 

Predsednik i potpredsednik SSSS prisustvovali sednici OVSSS Čačka

REFORMA GARANT RESPEKTABILNOSTI

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović i potpredsednik Veća SSSS Dragan Zarubica prisustvovali su, na poziv predsednika Opštinskog veća Saveza samostalnih sindikata Čačka Vladimira Avramovića, proširenoj sednici Predsedništva ove organicije.

Na početku izlaganja o zadacima koji nas očekuju, predsednik je informisao prisutne da je Savez uputio saopštenje povodom jednostranog proglašenja takozvane nezavisne države Kosovo, u kojem je taj čin oštro osuđen kao grubo narušavanje teritorijalne celovitosti Srbije, te i kao akt najgrubljeg kršenja načela međunarodnog prava i osnovnih ljudskih prava. U pomenutom saopštenju su. takođe, podržani napori i aktivnosti Predsednika i Vlade Republike Srbije da se ništavnom proglasi sramna deklaracija, ali i pozvani članovi sindikata, zaposleni i građani Srbije da se pridruže protestu i mirno i dostojanstveno iskažu neslaganje.

„Naše aktivnosti na realizaciji zaključaka Veća se nastavljaju. Predsedništvo Veća pripremilo je predlog operativnog plana organizovanja protesta, a na sednici koja je zakazana za 28. februar biće doneta odluka o organizovanju protesta, kojim će istovremeno biti obeležen 1. maj, praznik rada. O razlozima nezadovoljstva ne moram posebno govoriti, jer ih, bez obzira na regionalne razlike, izuzev malog broja ekstremno bogatih, osećaju svi građani Srbije. Paralelno sa organizovanjem protesta, konstantno moramo biti angažovani na jačanju naše organizacije i zaustavljanju trenda osipanja članstva. Uslov za to su nužne i planirane organizacione reforme, kojima ćemo modernizovati našu organizaciju i prilagoditi naše delovanje izmenjenim društvenim okolnostima i uslovima privređivanja, pružati kvalitetnije usluge, biti efikasniji u zaštiti članova, a time i preuzeti ulogu kompetentnog i respektabilnog socijalnog partnera, odnosno poziciju koja nam u društvu pripada. Čini mi se da je preovladala svest o tome da nam je neophodno jedinstvo i solidarnost u svim aktivnostima koje vodimo, te da se problemi ne mogu rešavati parcijalno“ rekao je u nastavku predsednik.

U diskusiji, koja je usledila, prisutni su upoznali predsednika sa problemima sa kojima se svakodnevno sreću, izrazili nezadovoljstvo zbog teškog materijalnog položaja velikog broja zaposlenih u Čačku, čestog kršenja prava zaposlenih, naročito izraženog u privatnim i privatizovanim firmama i sporog rešavanja radnih sporova.

Zahvaljujući se na prisustvu predsedniku Saveza i potpredsedniku Veća, predsednik OV Čačak je istakao da su ovakve sednice izuzetno korisne te da se kroz upoznavanje sa konkretnim problemima i diskusiju brže dolazi do dobrih rešenja.

Tokom boravka u Čačku, Predsednik se sastao sa generalnim direktorom Fabrike reznog alata, koji je istakao da je zajednički interes i poslovodstva i zaposlenih i sindikata, da se privatizacija završi što pre, kako bi se na taj način obezbedila neophodna obrtna sredstva i otpočeo proces proizvodnje. Nelikvidnost fabrike na žalost otežava ovaj proces i praktično demotiviše potencijalne kupce. Dogovoreno je da se u dogovoru sa Sindikalnom organizacijom u fabrici, pripreme, u pisanoj formi, zahtevi kako bi Savez i Predsednik mogli da preduzmu odgovarajuće korake u cilju njihove realizacije.

Na konferenciji za novinare, Predsednik Orbović je upoznao prisutne novinare sa stavovima SSSS koji se odnose na aktuelnu političku situaciju u Srbiji, razlozima za organizaciju Prvomajskog protesta i prezentovao buduće aktivnosti Saveza na zaštiti prava zaposlenih.

 

Savez Samostalnih sindikata Srbije pozvao članstvo na dostojanstven protest

OSUDA PROGLAŠENJA NEZAVISNOSTI KOSOVA I METOHIJE

Sekretar Saveza  samostalnih sindikata Srbije Slavica Savić,  potpredsednici  Duško Vuković, Njegoš Potežica i članovi Predsedništva Zoran Malenović, Radan Milovanović i Zoran Vujović pozvali su na današnjoj konferenciji za novinare članstvo i ostale građane da izađu sutra na ulice i dostojanstveno izraze neslaganje i osudu samovolje dela međunarodne zajednice bez presedana u novijoj istoriji.

Tim povodom sekretar SSSS Slavica Savić je pročitala tekst poziva  na protest, dok je potpredsednik Duško Vuković obavestio novinare da je Sindikat uputio pismo podrške predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Vojislavu Koštunici, ministru inostranih poslova  Vuku Jeremiću i predsedniku Skupštine Oliveru Duliću u kojem je istaknuta osuda procesa uperenih protiv integriteta  teritorije srpske države. On je javnost obavestio i da je SSSS svim svetskim sindikalnim organizacijama uputio zauzeti stav o zbivanjima u Srbiji. Vuković je posebno naglasio da će Sindikat preko Ministarstva rada i socijalne politike od Vlade zatražiti materijalno-finansijsku potporu zaposlenih na Kosovu i Metohiji, a da je u SSSS dogovoreno da će biti obezbeđen novac za funkcionisanje ove organizacije u južnoj srpskoj Pokrajini.

Slavica Savić je još dodala da SSSS za mart zakazane socijalne proteste, zbog situacije u zemlji, pomera za 1.maj i pozvala građane, članove sindikata, političare i vlast Srbije na jedinstvo, koje je u ovom trenutku neophodno.

Rukovodstvo SSSS prisustvovalo sednci OV Jagodine

ČAROBNA FORMULA NE POSTOJI

Predsednik SSSS, Ljubisav Orbović i sekretar Veća SSSS, Slavica Savić, na poziv predsednika OV Jagodina, Miroslava Gajića,  prisustvovali su proširenoj sednici Opštinskog Veća Jagodina, održanoj u utorak, 12. februara. Očekuju nas ozbiljni zadaci, koje možemo podvesti pod dva osnovna, a to su predstojeći protesti kojima ćemo javno izraziti svoje nezadovoljstvo položajem zaposlenih, nezaposlenih, mladih i penzionera i planirana reforma Saveza u cilju njegovog jačanja i modernizacije, rekao je predsednik obraćajući se domaćinima.

U razgovoru koji je usledio, prisutni su predsednika i sekretara upoznali sa svakodnevnim problemima  zaposlenih i sindikata u ovom regionu. Nažalost, ne postoji čarobna formula kojim bi se se uspešno i brzo rešili problemi i otklonile velike regionalne razlike, rekao je predsednik na kraju. Ali, to nikako ne znači da ćemo se sa takvim stanjem miriti. Naprotiv, protest na kome ćemo javno i odlučno izraziti svoje nezadovoljstvo zbog materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, nezaposlenih, mladih i penzionera, zbog nepostojanja, izuzev deklarativne, strategije i politike novog zapošljavanja, zbog nezadovoljavajućeg nivoa stvarnog socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, čije su posledice nepostojanje Opšteg i granskih kolektivnih ugovora i drastično umanjenje prava zaposlenih, način je da na to skrenemo pažnju Vladi RS i prvi je korak u njihovom rešavanju. U cilju rešavanja  problema nastalog gašenjem OV Ćuprija, dogovoreno je da Predsedništvo Veća SSSS, na prvoj narednoj sednici, imenuje tročlanu komisiju, na čelu sa predsednikom OV Jagodina, sa zadatkom da Predsedništvu predloži model i način njegovog prevazilaženja.

Tokom boravka u Jagodini, predsednik i sekretar su se sastali sa predsednikom Opštine Jagodina, Draganom Markovićem Palmom. Sindikat i lokalna vlast u Jagodini, imaju isti cilj istakao je Marković, pozdravljajući goste. Započeli smo i realizujemo brojne projekte u interesu građana naše opštine, izgradili kilometre puteva, podigli sportske terene i domove kulture u velikom broju okolnih sela, borimo se protiv bele kuge zapošljavanjem jednog supružnika iz novosklopljenih brakova i stimulišemo, nepovratnom pomoći roditelje svakog novorođenog deteta, rekao je dalje Marković. Odnos lokalne vlasti i briga o građanima u Jagodini, pozitivan i nažalost redak primer u Srbiji, rekao je predsednik na kraju razgovora, zahvaljujući se na gostoprimstvu.

A  P  E  L

SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

 

povodom najnovije krize u vladajućoj koaliciji,

koja je dovela do paralize i blokade rada Vlade i Skupštine

upućen predstavnicima najviših državnih organa u Srbiji

Gospodo!

Svojim ponašanjem destabilizujete i onako komplikovanu i tešku situaciju. Haos koga proizvodite ne odgovara nikome, a najmanje privredi ove zemlje. Najveća šteta za Srbiju je gubitak vremena. Izgubili smo već nekoliko decenija, a svaki novi dan je još jedan novi gubitak.

Bavite se opstrukcijom, podmećete jedni drugima, svađate se i nadgornjavate, umesto da stranačke razmirice ostavite po strani i radite svoj posao za koji ste izabrani i za koji primate platu.

Da li Vam je poznato da Savez samostalnih sindikata Srbije, svi samostalni sindikati i celokupno polumilionsko članstvo od Kosova do severa Srbije već duže vreme ukazuju vlastima u Srbiji:

 

-          da u našoj državi nema Opšteg kolektivnog ugovora;

-          da se ključni zakoni i uredbe donose bez saglasnosti sindikata;

-          da je radno zakonodavstvo restriktivno;

-          da se masovno krše već sužena radna prava zaposlenih;

-          da nije ratifikovana Evropska socijalna povelja;

-          da se u Srbiji teško živi zbog niskih i neredovnih zarada, malih penzija i sporog zapošljavanja, čime se permanentno uvećava broj siromašnih građana...

 

Umete li da sednete i razgovarate, možete li da shvatite i razumete da niste tu gde ste - zbog sebe samih, već da su vas građani birali da u njihovo ime vladate i upravljate na dobrobit celog naroda. Ako ne možete sami da rešite problem, a ne možete jer ste ga sami i proizveli - uključite u njegovo rešavanje najvažnije pravosudne institucije ove zemlje.

 

Izađite iz začaranog kruga, isključite emocije, uključite razum i radite u interesu građana ili podnesite ostavke i idite.

 

Molimo Vas da se ponašate u skladu sa odgovornostima koje imate, jer mi ne želimo da gluvom pričamo priču!

Za Savez samostalnih sindikata Srbije

predsednik

Ljubisav Orbović

 

Predsednik SSSS prisustvovao sednici Veća SSS Sombora

PRIVATIZACIJA I EU, ALI NE NA ŠTETU RADNIKA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović sa saradnicima, učestvovao je u četvrtak, 7.februara, u radu proširene sednice Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Sombor.

On je, tom prilikom, učesnike sednice upoznao sa aktuelnim zadacima Saveza samostalnih sindikata Srbije, od kojih je najznačajnija realizacija zaključaka Veća i priprema protesta, na kojima će članstvo, zaposleni, nezaposleni, mladi i penzioneri izraziti nezadovoljstvo zbog teškog materijalnog i socijalnog položaja, daljeg socijalnog raslojavanja i osetnog siromašenja velikog broja građana, rastuće nezaposlenosti i nepostojanja održive strategije novog zapošljavanja, zatim, restriktivnog radno socijalnog zakonodavstva i nepostojanja dobre volje da se kroz redovni dijalog socijalnih partnera otpočne sa rešavanjem nagomilanih problema. Protest najveće sindikalne centrale u Srbiji je prilika da iskažemo nezadovoljstvo, pokažemo snagu, te i odlučnost da vremena za odlaganje, prolongiranje i alibije nema, kao i da se problemi moraju hitno rešavati, naglasio je predsednik Orbović. Put u evropske integracije, dalji privredni razvoj i demokratizacija društva ne mogu biti isključivo na štetu zaposlenih i građana Srbije. Put reformi, uključivanja u evropske i svetske integracije, privredni razvoj i dalja demokratizacija treba da bude brz, ali ne na štetu zaposlenih, nezaposlenih, penzionera i građana Srbije.

Predsednik Veća SSS Sombor informisao je prisutne o aktivnostima OSV Sombor, a u diskusiji koja je usledila, predsednik Saveza i šef Službe za pravna pitanja odgovarali su na pitanja koja su se odnosila na realizaciju prava na besplatne akcije i postupak privatizacije javnih preduzeća.

Tokom boravka u Somboru, Predsednik Orbović se sastao s predsednikom opštine Sombor dr Jovanom Slavkovićem. Pozdravljajući goste, gospodin Slavković je naglasio da lokalne vlasti u Somboru i Veće saveza samostalnih sindikata Sombora imaju dobru međusobnu saradnju, više zajednički realizovanih akcija i da će ova saradnja, vrlo brzo biti institucionalizovana i to ne samo formalno, već u okviru Socijalno ekonomskog saveta, koji će funkcionisati na osnovama istinskog, redovnog i ravnopravnog socijalnog dijaloga. Zahvaljujući se na gostoprimstvu, Predsednik Orbović je naglasio da ga raduje, istina, još retka sitaucija, da parcijalni ili stranački interesi bivaju prevaziđeni u interesu građana i privrede lokalne zajednice.

 

Odluka Socijalno - ekonomskog saveta

 MINIMALNA ZARADA PO RADNOM ČASU 70 DINARA

 Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije na sednici održanoj dana 31.01.2008. godine doneo je Odluku o minimalnoj zaradi, prema kojoj:

 “Minimalna zarada za period januar-jun 2008. godine iznosi 70,00 dinara (neto) po radnom času”.              U odnosu na dosadašnju minimalnu zaradu po radnom času, koja je iznosila 63,50 dinara, minimalna zarada za period januar – jun 2008. godine veća je za 10,24%.

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije na sednici održanoj dana 31.01.2008. godine doneo je Odluku o minimalnoj zaradi, prema kojoj:

 “Minimalna zarada za period januar-jun 2008. godine iznosi 70,00 dinara (neto) po radnom času”.

U odnosu na dosadašnju minimalnu zaradu po radnom času, koja je iznosila 63,50 dinara, minimalna zarada za period januar – jun 2008. godine veća je za 10,24%.

U periodu od 1. januara do 31. juna 2008. godine, pri obraćunu i isplati minimalne zarade koristi se novoutvrđeni iznos minimalne neto zarade po radnom času od 70,00 dinara, BEZ OBZIRA ZA KOJI PREDHODNI MESEC SE ISPLAĆUJE OVA ZARADA.

Odluka o minimalnoj zaradi objavljena je “Sl. gasnik RS”, br. 11/08.

Novoutvrđeni iznos minimalne zarade po radnom času važiće do kraja juna kada će biti utvrđena minimalna zarada po radnom času za drugi deo 2008. godine.

 

 

Predstavnici SSSS razgovarali sa delegacijom Evropskog ekonomsko-socijalnog komiteta ( EESK)

SRBIJA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE

Evropska komisija je od EESK-a zatražila da izradi studiju o stanju građanskog društva u Srbiji, s posebnim osvrtom na stanje u kome se nalazi nevladin sektor (NVO). Kao rezultat toga nastao je preliminarni izveštaj studijske grupe EESK (Ekonomsko-socijalnog saveta Evropske unije) koji je nedavno predočen našim socijalnim partnerima i nevladinim organizacijama. Sastanak, koji je 29. januara 2008. godine upriličen u prostorijama beogradske kancelarije EU, bio je prilika da sindikati i poslodavci (kasnije i NVO) daju primedbe na stavove prezentirane u Izveštaju. Predviđeno je da u februaru delegacija pristupi doradi tog izveštaja kako bi ga u proleće predstavila Komisiji u završnom obliku.

SSSS su na sastanku predstavljali potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković, i Ivan Pavićević, sekretar Međunarodnog odeljenja.

Duško Vuković je, tom prilikom, izneo stavove SSSS po svim navedenim pitanjima, pri čemu je istakao opredeljenje većine građana Srbije za evropske integracije i, s obzirom na razgranatu infrastrukturu Saveza, predložio učešće EESK u edukaciji sindikalnih aktivista iz Saveza samostalnih sindikata Srbije. Član delegacije Robert Šadek - inače luksemburški sindikalac i prijatelj SSSS - pomogao nam je da uspostvimo prve kontakte sa sekretarom Kancelarije EZ zaduženim za projekte, Ferencom Šimonom. Konstatovano je da  postoji mogućnost da nam njegovo odeljenje pomogne, kako pri organizovanju seminara za sindikalne aktiviste, tako i pri organizaciji studijskih putovanja u zemlje Unije u cilju upoznavanja  sa tamošnjim oblicima socijalnog dijaloga.

Delegacija EESK je, inače, u dvodnevnoj poseti Srbiji. Razgovorima sa sindikatima prisustvovalo je šest njenih članova koji su predstavljali sve tri grupacije zastupljene u Komitetu: sindikate, poslodavce i nevladine organizacije. Na čelu delegacije je Cveto Stantič iz Slovenije, a izvestilac je bio Finac Sepo Kalio, direktor Međunarodnog odeljenja Komiteta, koji je u uvodnom izlaganju istakao "istraživački" karakter posete i želju da se, kroz razgovore sa vodećim predstavnicima srpskog građanskog društva i stekne uvid u njegovo trenutno stanje.

Delegacija je predhodnog dana bila u poseti Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije.

 

U očekivanju dogovora o minimalnoj zaradi

PREDLOG SSSS

Minimalna zarada, u skladu sa članom 112 Zakona o radu (“Sl. glasnik RS” br. 24/05 i 61/05), utvrđuje se na osnovu sledećih parametara:

1)       troškovi života;

2)       kretanje prosečne zarade u Republici Srbiji;

3)       egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice;

4)       stopa nezaposlenosti;

5)       kretnje zaposlenosti na tržištu rada i

6)       opšti nivo ekonomske razvijenosti Republike Srbije.

Savez samostalnih sindikata Srbije, imajući u vidu navedne parametre, smatra da u periodu januar-jun 2008. godine, minimalna zarada treba da iznosi 80 dinara (neto) po radnom času, odnosno 13.920 dinara mesečno.

Savez samostalnih sindikata Srbije smatra da minimalna zarada ne bi smela biti niža od 70% vrednosti minimalne potošačke korpe.

Minimalna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u decembru 2007. godine iznosila je 10.668 dinara ili svega 56,2% minimalne potrošačke korpe.

 

Predsednik i sekrtararSSSS prisustvovali podeli pehara u Nišu

SPORTSKI SUSRETI I NA NIVOU SINDIKALN CENTRALE

Predsednik SSSS, Ljubisav Orbović i sekretar Veća, Slavica Savić, prisustvovali su u petak, 25. januara, svečanoj dodeli pehara, plaketa i diploma najuspešnijim takmičarima na » Radničko sportskim susretima - Niš 2007 godine.» U svom obraćanju predsednik je izrazio zadovoljstvo zbog učešća blizu 1.750 takmičara, organizovanih u 224 ekipe, i naglasio da su svi učesnici pobednici, i da je cilj ovakvih manifestacija negovanje dugogodišnje tradicije, druženje, sportski i takmičarski duh. Posebno je istakao izuzetnu organizaciju ovih susreta i lično  zalaganje   Miodraga Ranđelovića, predsednika Gradskog Veća SSS Niša.  Poželevši svim učesnicima dalje uspehe u radu, najavio je da će se, od ove godine, sportski susreti organizovati i na nivou Saveza, uz učešće ekipa koje su na granskim ili lokalnim sportskim susretima osvojile prva tri mesta.

Tokom boravka u Nišu, predsednik Saveza, Ljubisav Orbović, sastao se sa predstavnicima sindikalne organizacije policijske uprave u Nišu. U razgovoru je izražena obostrana spremnost i zainteresovanost, da se sindikalna organizacija zaposlenih u policijskoj upravi zbog specifičnosti posla, uključi u Savez kao poseban sindikat. Time će članovi ove sindikalne organizacije , udruženi u veliku sindikalnu centralu,kao što je SSSS, efikasnije  realizovati svoje zahteve i zaštititi prava zaposlenih i članova sindikata. Dogovoreno je da se sa ovog sastanka inicira širi sastanak, u Nišu, u drugoj polovini februara, kome bi prisustvovali predstavnici policijskih uprava iz drugih gradova i opština Srbije, na kome bi bio formiran Inicijativni odbor Sindikata policije Srbije. To bi ujedno bio prvi korak ka organizovanju jedninstvene sindikalne organizacije zaposlenih u policiji Srbije i njeno uključivanje u Savez.

 

Ljubisav Orbović izneo stavove SSSS povodom privatizacije NIS

JAVNA OPOMENA VLADI

"Savez samostalnih sindikata Srbije ne želi da se upliće u međudržavni sporazum Srbije i Rusije, ali upozorova da je deo tog sporazuma i privatizacija Naftne industrije Srbije", rekao je na konferenciji za novinare predsednik SSSS Ljubisav Orbović i tom prilikom uputio Vladi Srbije javnu opomenu da NIS ne privatizuje Sporazumom, već javno.

Orbović je upozorio da država mora zadržati većinsko vlasništvo nad NIS-om i zatražio od državnog rukovodstva da se na to obaveže. On je podsetio da je prošlog petka premijer Vojislav Koštunica iznenada otkazao sednicu Socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj je tema bila upravo privatizacija NIS.

Predsednik SSSS je još rekao da ovakav stav Sindikata nije od juče i da su o njemu obavešteni predsednik Srbije, premijer i nadležni ministri, ali i ukazao na tajnost privatizacije NIS koja dovodi u pitanje i Zakon o besplatnoj podeli akcija.

Ovakav stav SSSS  je usvojen kao Zaključak na sednici Veća, održanoj još 13. novembra:

"Zahteva se od Vlade Republike Srbije da bez predhodno sprovedene javne rasprave i dogovora sa sindikatima, ne menja Zakon o javnim preduzećima u Srbiji, kao i ostale zakone koji se tiču materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih.

Ocenjujući najavljeni koncept podele besplatnih akcija kao neprihvatljiv, Veće SSSS ponavlja zahtev da se većinski paket akcija ne prodaje, već, zbog specifičnosti, ostane u rukama države".

U pripremi za sastanak Socijalno-ekonomskog saveta, koji je premijer Koštunica bez objašnjenja otkazao, predsednik Ljubisav Orbović je zabeležio:

"U vezi privatizacije javnih preduzeća, vođen je intenzivan socijalni dijalog sa Vladom Republike Srbije i Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, u kojem je istaknuto da je neophodno da se u javnim preduzećima zadrži većinsko vlasništvo države u osnovnoj delatnosti, da privatizacija javnih preduzeća mora da se sprovodi selektivno i pažljivo, jer su u pitanju preduzeća koja imaju ogroman značaj za ukupan razvoj nacionalne ekonomije, te je po tim pitanjima potrebno obezbediti opšti konsenzus.

Tom prilikom, kao i više puta do sada , SSSS je upozorio Vladu Republike Srbije i nadležna ministarstva da, kada se pripremaju projekti koji zadiru u materijalni i socijalni položaj zaposlenih,   potrebno je pre njihovog objavljivanja u javnosti, obaviti  konsultacije sa socijalnim partnerima, a u konkretnom slučaju potrebno je obaviti razgovore sa reprezentativnim sindikatima, pri čemu zajednički treba utvrditi minimalni socijalni program koji obezbeđuje materijalnu i socijalnu sigurnost zaposlenih.

SSSS je u dopisu tražio da sredstva koja će se dobiti prodajom većinskog dela kapitala NIS-a moraju da obezbede izvršenje obaveza prema zaposlenima i građanima koji su utvrđene Zakonom o pravu na besplatne akcije".

"Prilikom vođenja socijalnog dijaloga o nacrtu i predlogu teksta Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju po osnovu privatizacije, postigignut  dogovor sa predstavnicima  Vlade Republike Srbije, da se u tom trenutku ne razgovara o konceptu privatizacije javnih preduzeća, već samo o predloženom tekstu Zakona, a da će se naknadno voditi socijalni dijalog o konceptu privatizacije javnih preduzeća".

 

Predsednik SSSS predvodio delegaciju "Šinvoza" na sastanku sa ministrom Dinkićem

SLUČAJ POD DRŽAVNOM LUPOM

Preuzimanje obaveze Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja da istog momenta pokrene postupak kod nadležnih institucija za ispitivanje načina na koji je privatizovano i način na koji je u stečaj uvedeno zrenjaninsko preduzeće "Šinvoz", rezultat je sastanka ministra Mlađana Dinkića sa delegacijom Sindikata "Šinvoza", koju je predvodio predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

Zrenjaninske sindikalce je ministar Dinkić primio posle dvodnevnog protesta u Beogradu, a povod je bio, po svemu sudeći, namerno izazvan stečaj ovog preduzeća. Radnici "Šinvoza" su ministru  sumnju dokumentovali podacima iz kojih se vidi da najveći deo potraživanja, na osnovu kojih je nad  preduzećem pokrenut stečajni postupak, potiče od firmi u vlasništvu sadašnjeg vlasnika "Šinvoza".

Podesećanja radi, "Šinvoz" je privatizovan 2004. godine, a potom je pokrenut stečajni postupak.

 

 VLADA REPUBLIKE SRBIJE

- Dr Vojislav Koštunica-

 

PREDMET:  Privatizacija Naftne industrije Srbije

 

                Poštovani,

Neposredno pred novogodišnje praznike, preko sredstava informisanja, obavešteni smo da se «tajno» sprema privatizacija, odnosno prodaja većinskog paketa kapitala Naftne industrije Srbije.

Dodatnu konfuziju i kontraverze izazvale su izjave više ministara Vlade Republike Srbije o načinu privatizacije NIS-a, uslovima i visini sredstava za koja treba prodati većinski deo kapitala Naftne industrije Srbije.

Savez samostalnih sindikata Srbije, u najmanju ruku je zatečen i iznenađen ovom informacijom, jer je više puta upozoravao Vladu Republike Srbije i nadležna ministarstva da, kada se pripremaju projekti koji zadiru u materijalni i socijalni položaj zaposlenih, da je potrebno pre njihovog objavljivanja u javnosti, obaviti socijalni dijalog sa socijalnim partnerima, a u konkretnom slučaju potrebno je obaviti razgovore sa reprezentativnim sindikatima.

Takođe, ova informacija je izazvala ogromno nezadovoljstvo zaposlenih i Sindikata Naftne industrije Srbije, kao i drugih javnih preduzeća.

Savez samostalnih sindikata Srbije smatra da je neodgovorno sprovođenje  privatizacije Naftne industrije Srbije bez prethodnog obavljanja razgovora sa reprezentativnim sindikatima.

Napominjemo da smo prilikom vođenja socijalnog dijaloga o nacrtu i predlogu teksta Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju po osnovu privatizacije, postigli dogovor sa predstavnicima  Vlade Republike Srbije, da se u tom trenutku ne razgovara o konceptu privatizacije javnih preduzeća, već samo o predloženom tekstu Zakona, a da će se naknadno voditi socijalni dijalog o konceptu privatizacije javnih preduzeća.

 

Poštovani,

 

Savez samostalnih sindikata Srbije, smatra za potrebno da Vam skrene pažnju na sledeće:

 

                1.  Da prilikom privatizacije Naftne industrije Srbije treba imati u vidu da je Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije zauzelo stav da se prilikom privatizacije javnih preduzeća obezbedi da država bude većinski vlasnik.

 

                2.  Da je nedopustivo, lakomisleno i neodgovorno od strane Vlade Republike Srbije i nadležnih ministarstava «tajno» pripremati koncept privatizacije Naftne industrije Srbije, bez transparentnosti za koju se opredelila i na sva «usta» izjašnjavala ova Vlada i sve dosadašnje demokratske vlade.

 

                3. Da se u pripremi privatizacije Naftne industrije Srbije mora prethodno obaviti socijalni dijalog sa reprezentativnim sindikatima i zajednički utvrdi  minimalan socijalni program koji obezbeđuje materijalnu i socijalnu sigurnost zaposlenih, kroz obezbeđenje:

-          obaveznosti nastavka kontinuiteta proizvodnje u registrovanim delatnostima za određeni vremenski period vezano za iskorišćenost kapaciteta, proizvodnju određenih proizvoda, uposlenosti određenog broja zaposlenih, i sl.;

-          zabrane iskazivanja viška zaposlenih u određenom vremenskom periodu;

-          poštovanje zaključenog kolektivnog ugovora;

-          određivanje adekvatnog iznosa otpremnine u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa;

-          obezbeđenje odgovarajućeg iznosa sredstava za ekologiju;

-          garantovanje otkupa akcija zaposlenih u odgovarajućem iznosu, odnosno odrediti minimalnu vrednost akcija po kojoj većinski vlasnik mora otkupiti akcije od zaposlenih;

-          poštovanje prava zaposlenih utvrđenih Zakonom o radu, ugovorom o radu i kolektivnim ugovorom.

 

4.  Da  sredstva  koja  će  se  dobiti  prodajom većinskog dela kapitala Naftne industrije Srbije mora da obezbede izvršenje obaveza prema zaposlenima i građanima, utvrđenih Zakonom o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, usvojenim neposredno pred Novu godinu, kao i realizaciju drugih investicionih projekata o kojima se razgovaralo prilikom sprovođenja javne rasprave o tekstu ovog Zakona.

 

                Imajući napred izneto u vidu, kao i činjenicu da ne raspolažemo potpunim informacijama o konceptu, načinu i uslovima privatizacije Naftne industrije Srbije, predlažemo i zahtevamo da se u veoma kratkom roku sastanemo i ova pitanja razjasnimo.

 

                Svako eventualno izbegavanje ovog sastanka i razgovora može da ima nesagledive posledice jer će Savez samostalnih sindikata Srbije biti prinuđen, da preduzme odgovarajuće mere i aktivnosti koje mu stoje na raspolaganju,  da zaštiti prava zaposlenih u Naftnoj industriji Srbije, kao i stečena prava građana Srbije.

 

Vreme i mesto održavanja sastanka, prepuštamo da Vi odredite i da nas obavestite na telefon: 3233-235 i 3233-339.

 

                S  poštovanjem,

SAVEZ SAMOSTALNIH

  SINDIKATA SRBIJE

          PREDSEDNIK

     Ljubisav Orbović 

Sa 22.proširene sednice VSSSS

ZDRAVLJE, MUDROST I SREĆA NAJPOTREBNIJI

U Beogradu je, 27. decembra održana 22., proširena sednica Predsedništva Veća SSSS, kojoj su, pored članova Predsedništva, prisustvovali predsednici sindikata delatnosti.

U diskusiji koja je vođena ponovljeno je da se strategija i operativni plan protesta moraju vrlo pažljivo pripremiti, a ciljevi jasno istaći, kako bi se aktivnost uspešno realizovala do kraja. U pripremu i konkretnu akciju moraju biti uključeni svi sindikati u Savezu jer solidarnost i zajedništvo u akcijama, kao preduslov za uspeh, moraju biti osnov svih naših budućih aktivnosti, rekao je, najavljujući planiranu dinamiku i sadržaj aktivnosti u narednoj godini, predsednik saveza, Ljubisav Orbović. U čestitci koju je tom prilikom uputio povodom predstojećih praznika, predsednik je naglasio da su zdravlje i sreća najpotrebniji, ali da će, svim zaposlenima i članovima sindikata biti potrebno i puno snage i mudrosti kako bi se napokon izborili za svoju ulogu u društvu i mesto u socijalnom partnerstvu.

 

Održana 8.proširena sednica VSSSS

SNAGA U SOLIDARNOSTI I ZAJEDNIŠTVU

U Novom Sadu je, 21.decembra 2007. godine održana Osma, proširena sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, kojoj su, pored predsednika opštinskih veća i poverenika u Vojvodini prisustvovali predsednik Saveza, Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić i potpredsednici Veća SSSS Vlada Andrić, Dragan Zarubica i Duško Vuković.

U ime Veća SSSS i svoje lično prisutne je pozdravio predsednik Saveza Ljubisav Orbović. Sumirajući aktivnosti u protekloj godini, podsetio je na neke od ključnih problema i teškoća sa kojima smo bili suočeni. Pre svega sa nezadovoljstvom sindikata i velikog broja zaposlenih zbog niskih zarada, čestih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, sporog rešavanja problema dugoročne nezaposlenosti, loših privatizacija i nepostojanja stvarnog socijalnog partnerstva i redovnog dijaloga, čija je posledica neusaglešen i nepotpisan kako Opšti, tako i posebni kolektivni ugovora, ali i česti protesti i obustave rada. Istovremeno, naglasio je, kao pozitivan primer socijalnog dijaloga, saradnju SSSS i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja na usaglašavanju teksta Zakona o pravu na besplatne akcije koje građani ostvaruju u postupku privatizacije, kao i angažovanje i dobru međusobnu komunikaciju Stručnih službi Pokrajinskog veća i saveza samostalnih sindikata Srbije. Očekuje nas još jedna teška sindikalna godina, zato moramo biti solidarni i voditi zajedničke akcije, jer dosada vođene, parcijalne i pojedinačne nisu dale očekivane rezultate. A upravo solidarnost i zajedništvo su osnova jakih sindikata i ne umanjuju autonomnost i posebnost sindikata u Savezu, na kraju svog izlaganja istakao je Orbović.

Upoznajući članove Veća, predsednike opštinskih veća i poverenike, sa temom Konferencije za novinare održane neposredno pred početak sednice i problemom nerešenih imovinsko pravnih odnosa sa bivšim republikama SFRJ vezanim za imovinu preko 200 preduzeća, nepostojanjem zakonskih mehanizama zaštite od otuđivanja predmetne imovine, a posebno imovine preduzeća Boreli, sekretar Veća, Slavica Savić je u ime zaposlenih, zatražila podršku i zajedničke aktivnosti svih sindikata u cilju sprečavanja ovih izuzetno štetnih pojava i iniciranje da se problem, do izmene Zakona o privatizaciji reši donošenjem podzakonskog akta i, na taj način, zaustavi rasprodaja imovine

 

 

Sastanku Sindikata poljoprivrede prisustvovao i resorni ministar

USPOSTAVLJEN KVALITETAN DIJALOG

U Beogradu je u petak, 7.decembra 2007. godine, održan sastanak Republičkog i Pokrajinskog odbora  Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije, kojem je prisustvovao Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije sa saradnicima.

U ime Saveza samostalnih sindikata Srbije, predsednika Saveza Ljubisava Orbovića i u svoje lično, prisutne je pozdravila sekretar Veća SSSS, Slavica Savić. Naglašavajući značaj redovnog socijalnog dijaloga, kao jedinog puta za dugoročno rešavanje problema i formulisanje održivih strategija razvoja i napretka, Slavica Savić je istakla zadovoljstvo zbog kvalitetnog i korektnog dijaloga koji je uspostavljen i izrazila očekivanje da će takva praksa biti nastavljena u obostranom interesu, ali pre svega u interesu zaposlenih u ovoj grani delatnosti.

»Nadam se da današnji skup neće biti presedan u socijalnom partnerstvu, već da će ovaj primer saradnje slediti i druga ministarstva u Vladi Republike Srbije«, rekla je, tom prilikom, Slavica Savić.

SAOPŠTENJE

 

Povodom najavljenog poskupljenja struje i cene hleba, Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije  se odlučno protivi svim poskupljenjima, a naročito u trenutku kada je zamrznut rast plata, a značajan deo stanovništva nema zaposlenja i dovoljno sredstava za život.

Upravni odbor Elektroprivrede Srbije ponovo je zatražio povećanje cene električne energije u visini od 5,8% linearno. Predmetni zahtev je upućen Ministarstvu finansija, ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvu rudarstva i energetike i Ministarstvu rada i socijalne politike, iako je struja u maju ove godine već jednom poskupela u proseku za 15%.

Pekari i proizvođači hleba su najavili da očekuju da cena hleba u Srbiji bude između 33,50 do 40,00 dinara po kilogramu. Povećanje cene hleba se najavljuje, i pored toga što je došlo do pada proizvođačkih cena osnovnih sirovina.

Savez samostalnih sindikata Srbije ukazuje da stalni rast cena proizvoda i usluga podgreva inflaciju, koja je u ovoj godini veća od projektovanih 8,5%. Stalni rast cena, a u prvom redu cena osnovnih životnih namirnica i energenata, ozbiljno ugrožava ekonomski položaj i socijalnu sigurnost građana.

Poskupljenja hleba i električne energije, naročito u zimskom periodu kada su troškovi života ionako povećani, uzrokuje da veliki broj zaposlenih, penzionera i ostalih građana ne može da plati troškove vezane za osnovne životne potrebe.

Stalno poskupljenje životnih namirnica, mleka, mesa, hleba i ostalog, kao i komunalnih troškova, troškova prevoza, energenata, udžbenika, odeće, obuće, zdravstvenih usluga i svih drugih izdataka vezanih za osnovne životne potrebe, čiji smo svedoci u poslednjoj godini, najozbiljnije ugrožavaju građane i dovode ih u situaciju socijalne ugroženosti i rastućeg siromaštva.

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da odlučno preduzme sve raspoložive mere, zaštiti građane i ne dopusti tražena poskupljenja.

PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

VLADA REPUBLIKE  SRBIJE

Vojislav Koštunica, predsednik

Poštovani gospodine predsedniče,

Predsednici samostalnih sindikata društvenih delatnosti, državne uprave i javnih preduzeća, na sastanku održanom 19.11.2007. godine razmotrili probleme u ostvarivanju socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja sa Vladom i resornim ministarstvima.

I ovog puta izrazili su veliko nezadovoljstvo zbog ignorantskog odnosa Vlade i resornih ministarstava prema zahtevima sindikata, odsustva ravnopravnog i redovnog socijalnog dijaloga, nepoštovanja zakonske obaveze o pregovaranju i potpisivanju kolektivnih ugovora i sve lošijeg materijalno- socijalnog i radnog položaja zaposlenih.

Istovremeno su podržali zahteve samostalnih sindikata koji protestuju ili najavljuju proteste zbog neispunjavanja zahteva.

Zbog toga, ovi sindikati, još jednom upućuju javno upozorenje i zahteve Vladi Republike Srbije i resornim ministarstvima i traže njihovo ispunjavanje do usvajanje Budžeta Vlade za 2008. godinu koji je predložen Skupštini Srbije, i to:

1.Uspostavljanje socijalnog dijaloga sa Vladom, odnosno resornim ministarstvima;

2.Hitno potpisivanje kako Opšteg, tako i posebnih kolektivnih ugovora za zaposlene u ovim delatnostima;

3.Poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja, posebno povećanje zarada zaposlenih u ovim delatnostima.

Ukoliko ovi zahtevi ne budu prihvaćeni, Savez samostalnih sindikata Srbije, zajedno sa samostalnim sindikatima delatnosti, upotrebiće sva sredstva sindikalne borbe, od javnih protesta do štrajka.

S poštovanjem,

POTPREDSEDNIK VEĆA

Njegoš Potežica

SAOPŠTENJE

Privatizacija javnih preduzeća

Pismo upućeno:

G. Vojislavu Koštunici, predsednik Vlade Republike Srbije

g. Mlađanu Dinkiću, ministar ekonomije i regionalnog razvoja

g-đa Vesna Džinić, direktor Agenzije za privatizaciju

Poštovani,

Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije, na sednici od 13.11.2007. godine, razmatralo je Informaciju o privatizaciji javnih preduzeća, a povodom izjave gospodina Mlađana Dinkića ministra za ekonomiju i regionalni razvoj, i tom prilikom ocenilo da je nedopustivo i neshvatljivo da jedan ministar, kroz obraćanje javnosti iznosi „novi koncept“ privatizacije ključnih javnih preduzeća, suprotno Zakonu o privatizaciji i Zakonu o javnim preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa.

Naime, odredbama člana 9a Zakona o javnim preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa («Službeni glasnik RS» br. 25/00, 25/02, 107/05 i 108/05) jasno je definisano da «u javnim preduzećima i preduzećima sa većinskim učešćem državnog kapitala koji obavljaju delatnost od opšteg interesa, kapital za sticanje akcija bez naknade iznosi najviše 30% državnog kapitala koji se privatizuje», a «državni kapital koji se u akcijama prenosi bez naknade zaposlenima nemože biti veći od 15% kapitala koji se privatizuje».

Postavlja se pitanje čiji je interes da se napred navedene odredbe Zakona derogiraju, odnosno da se ospore prava zaposlenih na dobijanje akcija javnih preduzeća bez naknade po osnovu radnog staža, koja su precizirana i utvrđena izmenama Zakona, krajem 2005. godine, a kao rezultat vođenja zajedničke organizovane akcije svih sindikata u javnim preduzećima.

S druge strane, koji je osnovni motiv da se «odjednom» bez ikakvih priprema i širih konsultacija i iznenada menja procenat državnog vlasništva u javnim preduzećima i odstupa od ranije već dogovorenog. Za koga se priprema prodaja javnih preduzeća i za čiji interes se to radi.

Poštovani,

Savez samostalnih sindikata Srbije više puta je upozoravao Vladu Republike Srbije i nadležna ministarstva da je, kada se pripremaju zakonski projekti koji zadiru u materijano socijalni položaj zaposlenih, odnosno pre njihovog objavljivanja u javnosti, potrebno obaviti socijalni dijalog sa socijalnim partnerima, međutim to se ne poštuje.

Objavljivanje «novog koncepta» privatizacije javnih preduzeća bez vođenja ikakvog razgovora sa socijalnim partnerima, po našoj oceni je najmanje lakomisleno i neodgovorno, jer je izazvalo ogromno nezadovoljstvo zaposlenih u javnom sektoru, što može da ima nesagledive posledice za našu zemlju.

Skrećemo Vam pažnju, da će Savez samostalnih sindikata Srbije preduzeti sve mere i aktivnosti koje mu stoje na raspolaganju, a radi suprostavljanja realizaciji ovakvog jednostranog pristupa privatizaciji javnih preduzeća i onemogućavanje prava zaposlenih za dobijanje akcija po osnovu radnog staža što im po postojećim propisima pripada.

Napominjemo, da nismo protiv donošenja posebnog zakona o podeli besplatnih akcija građanima i prenošenja 15% kapitala javnih preduzeća u privatizacioni registar za te namene.

PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

ZAJEDNIČKI DO STRATEŠKIH CILJEVA

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović sastao se, 14.11.2007. godine, u Beogradu, sa Frankom Hantkeom, direktorom regionalnog projekta „Radni odnosi i socijalni dijalog u jugoistočnoj Evropi“ Fondacije Fridrih Ebert Stiftung.

Pozdravljajući promene u SSSS, koje su se odrazile na porast rejtinga Saveza u međunarodnom sindikalnom pokretu, gospodin Hantke je istakao želju i spremnost Fondacije da podrži i pomogne realizaciju projekata koji će doprineti daljem jačanju uloge sindikata u društvu, njegove pregovaračke pozicije koja podrazumeva redovnu edukaciju članova i sindikalnih aktivista, kao i dalje jačanje pozicije Saveza u evropskim sindikalnim asocijacijama.

Dogovoreno je da se, do sredine decembra zajednički definišu strateški ciljevi i pripremi predlog projekata čiju bi realizaciju pomogli, finansijski i stučno, Fondacija, i gospodin Hantke lično. U planirane projekte, biće, naglašeno je u razgovoru, uključeni svi sindikati, članovi Saveza, kako na teritoriji tako i u granama delatnosti, a realizovaće se u vidu seminara, radionica ili okruglih stolova. Istovremeno je dogovoreno da se jedan broj projekata planira za članove i aktiviste Saveza samostalnih sindikata Srbije, dok će se jedan broj realizovati zajedno sa centralom UGS „Nezavisnost“.

Tom prilikom, razmenjena su mišljenja o drugim temama od interesa za zaposlene i rad sindikata u Srbiji.    

Predsednik je upoznao gospodina Hantkea sa problemima u socijalnom dijalogu u Srbiji, nezadovoljstvom u Savezu zbog odnosa Vlade i Unije poslodavaca prema zahtevima sindikata, kao i sa zaključcima i stavovima, tim povodom, usvojenim na sednici Veća.

Ističući da je period tranzicije kroz koji je Srbija prošla, imao veliki uticaj na oštru polarizaciju na sindikalnoj sceni, na međusobne sukobe i etiketiranja, Predsednik je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se situacija poslednjih meseci menja u smislu boljih odnosa među sindikalnim centralama, njihovih češćih kontakata, što je posledica svesti da je za uspešnu realizaciju zahteva zaposlenih neophodna solidarnost i zajedništvo u akcijama, koji su istovremeno preduslov za istinsku snagu sindikalnog pokreta i jačanje njegove društvene pozicije.

S A O P Š T E NJ E

 

Na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, održanoj 13.novembra, razmatrano je stanje socijalnog dijaloga u Srbiji, odnosno problemi u njegovim ostvarivanju.

U raspravi je konstatovano da SSSS nije zadovoljan postojećim nivoom socijalnog dijaloga, odnosno da u suštini ne postoji ravnopravan socijalni dijalog, koji je, uz ratifikovanje Evropske socijalne povelje, jedan od preduslova za uključivanje naše države u evropske tokove. Odsustvo komunikacije sa Vladom, resornim ministarstvima i Unijom poslodavaca Srbije, najavljene privatizacije javnih preduzeća bez konsultacija sa sindikatom, restriktivno radno socijalno zakonodavstvo uz nepoštovanje osnovnih radno-socijalnih prava zaposlenih, razlog  je  velikog nezadovoljstva zaposlenih i sindikata. Zahtevi sindikata i Saveza za potpisivanje Opšteg i posebnih kolektivnih ugovora, iako su obaveza koja proističe iz Zakona o radu i realan osnov za poboljšanje materijalno - socijalnog položaja zaposlenih, nisu naišli na razumevanje kod socijalnih partnera.

Savez samostalnih sindikata Srbije, više puta je naglasio svoje opredeljenje da se problemi rešavaju i rešenja pronalaze kroz socijalni dijalog i redovno, ravnopravno socijalno partnerstvo. Isto tako, potvrđeno je u zaključku sa sednice Veća, SSSS ostaje na stanovištu da će, ukoliko dijalog izostane, za rešavanje ozbiljnih problema sa kojima su članovi suočeni, upotrebiti ostale legalne metode sindikalne borbe.

Zbog nepostojanja socijalnog dijaloga, neefikasnosti Socijalno ekonomsko Saveta republike Srbije, ignorantskog odnosa Vlade i poslodavačkih asocijacija, Veće SSSS zahteva od predsednika Vlade da prisustvuje prvoj narednoj sednici Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije. U protivnom, predstavnici SSSS neće učestvovati u njegovom radu. Potpisivanje Opšteg i posebnih kolektivnih ugovora i njihovo prošireno dejstvo, ratifikacija Evropske socijalne povelje, pitanje stvarne reprezentativnosti Unije poslodavaca Srbije i razmatranje mogućnosti da se izmenom Zakona o radu, pravo na pregovaranje prizna i Privrednoj komori Srbije, kao prelaznom rešenju, uključivanje sindikata u sve faze predstojeće privatizacije javnih preduzeća, zahtevi su čija će realizacija biti oročena.

Savez samostalnih sindikata Srbije pruža punu podršku zahtevima svih zaposlenih i sindikata, posebno zahtevima Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije koji opravdano protestuju nezadovoljni niskim zaradama. Uslovljavanje rasta zarada za 30% otpuštanjem dve hiljade zaposlenih u pravosudnim organima, od strane Vlade,  Veće je ocenilo neprimerenim i oštro osudilo.

Istovremeno je podržana Deklaracija i u njoj sadržani zahtevi sa Prve konvencije Samostalnog sindikata metalaca Srbije, kao i zahtevi sindikata javnih preduzeća vezanih za predstojeću privatizaciju javnih preduzeća i podelu besplatnih akcija.

Sa sednice Veća upućen je dopis subregionalnoj kancelariji MOR-a o stanju socijalnog dijaloga u Srbiji i izraženo očekivanje da će međunarodne institucije pružiti punu podršku i pomoć u oživljavanju socijalnog dijaloga.

Na sednici je, za sekretara Veća SSSS izabrana Slavica Savić, predsednik Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće, a imenovanjem Vlade Andrića, predsednika Veća SSS Beograda, Duška Vukovića, predsednika ROSS građevinarstva i IGM Srbije, Dragana Zarubice, sekretara ROSS poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Srbije, Milorada Mijatovića, predsednika Pokrajinskog veća SSS Vojvodine i Njegoša Potežice, predsednika ROS uprave, pravosuđa i društvenih organizacija Srbije za potpredsednike Veća, završeni su izbori i imenovanja u Savezu.

Čestitajući kolegama na izboru, Predsednik je izrazio nadu da će, u narednom periodu, izabrani tim, u skladu sa Programom i Statutom, realizovati dogovoreno u cilju efikasne zaštite zaposlenih, njihove veće socijalne sigurnosti, radno pravne zaštite i boljeg materijalnog položaja.

PREDSTAVLJANJE STRATEGIJE ODRŽIVOG RAZVOJA REPUBLIKE SRBIJE

                Potpredsednik Vlade Republike Srbije, gospodin, Božidar Đelić predstavio je uvodnu prezentaciju Strategijе održivog razvoja Republike Srbije, u Somboru, 28. septembra 2007. godine, u hali fabrike «Remont» pod nazivom «Održivo napred».

                Pored potpredsednika Đelića, govornici su, takođe, bili: Rini Reza, zamenica stalnog koordinatora Programa za razvoj Ujedinjenih nacija, Bjorn Mozberg, savetnik u ambasadi Švedske i Jovan Slavković, predsednik Opštine Sombor.  Prema programu bilo je predviđeno da govornik bude i Saša Dragin, ministar za zaštitu životne sredine, koji se, međutim, nije pojavio na skupu.

                Ispred Saveza samostalnih sindikata Srbije, predstavljanju Strategije prisustvovali su: gospođa Srbijanka Rafailović, potpredsednik Veća, kao i dr Rajko Kosanović, rukovodilac Odeljenja za pravna, ekonomska i socijalna pitanja.

                Predstavljanje Strategije je simbolično trebalo da počne u 11.55 sati (pet do dvanaest), međutim, počelo je sa dvadeset minuta zakašnjenja.

                Prezentacija će biti predstavljena javnosti još u petnaest gradova širom Srbije tokom oktobra i novembra 2007. godine prema sledećem rasporedu:

                  1) Subotica ............................................29.09.2007.

                  2) Arilje ...................................................05.10.2007.

                  3) Prijepolje ...........................................06.10.2007.

                  4) Novi Sad ............................................ 18.10.2007.

                  5) Smederevska Palanka ...................25.10.2007.

                  6) Veliko Gradište .................................26.10.2007.

                  7) Leskovac ...........................................29.10.2007.

                  8) Vranje ................................................29.10.2007.

                  9) Niš ......................................................30.10.2007.

                10) Bor ....................................................02.11.2007.

                11) Šabac ...............................................08.11.2007.

                12) Prokuplje .........................................09.11.2007.

                13) Zrenjanin .........................................15.11.2007.

                14) Kraljevo ........................................... 16.11.2007.

                15) Pančevo ...........................................30.11.2007.

 

                Pozivamo članove Saveza samostalnih sindikata Srbije da prisustvuju prezentacijama Strategije održivog razvoja Republike Srbije.

                Tekst: Stretegija održivog razvoja Republike Srbije, možete naći na sajtu

                www.odrzivi-razvoj.sr.gov.yu

 


Ova prezentacija je optimizovana za rezolucije od 800x600px i više, kao i za sve čitače novije generacije
Verzija na Srpskom English version >