Uvodna strana

 

NAJVAŽNIJE VESTI

 

 

Sastanak delegacije sindikata i Sajmona Greja

PRVI KORAK KA KOMPROMISU OKO REFORME PIO

U prostorijama Svetske banke u Beogradu danas je održan sastanak predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije sa  direktorom kancelarije te banke Sajmonom Grejem.

U delagaciji SSSS,  koju je predvodila sekretar Veća Slavica Savić, nalazili su se i potpredsednici Veća Milorad Mijatović, Vlada Andrić, Dragan Zarubica, Duško Vuković i Njegoš Potežica.

Zahvalivši se na pozivu, Savićeva je naglasila da je SSSS svestan da su reforme neophodne, ali da kao socijalni partneri želi da učestvuje u postupku sprovođenja reforme, jer je u obostranom interesu da se one sprovedu u miru i da budu održive.

Stoga je, kako je ocenila, ovakva vrsta saradnje izuzetno značajna kako bi predstavnici najveće sindikalne centrale u Srbiji upoznali Svetsku banku kao nosioca projekta reformisanja sa svojim i stavovima zaposlenih, kao i sa osnovnim problemima, kako sadašnjeg sistema, tako i rešenjima predloženim u prvom nacrtu novog zakona.

Savićeva je naglasila da reforma mora da bude postepena i da ne sme da se svodi samo na umanjivanje prava sadašnjih i budućih penzionera. Neophodna je efikasnija kontrola naplate doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, izgradnja odgovarajućih konrolnih mehanizama radi smanjenja sive ekonomije, formiranje centralnog registra, kao i utvrđivanje vlasništva nad rehabilitacionim centrima i drugim objektima izgrađenim sredstvima Fonda penzijsko invalidskog osiguranja, rekla je ona.

Predstavnici SSSS su istakli i neophodnost usklađivanja opšteg boda sa kretanjem zarada i tekućih penzija po tzv. «švajcarskoj formuli» (50 odsto rast troškova života i 50 odsto rast zarada).

Sajmon Grej je izrazio zadovoljstvo zbog stava sindikata da je reforma neophodna i naglasio da ta organizacija deli zabrinutost za situaciju u oblasti penzijskog osiguranja u Srbiji.

„Naš cilj je da reformisani penzijski sistem bude održiv na dugi rok, zbog čega je neophodno da reforme krenu odmah“, naglasio je on.

Svetska banka smatra da je učešće penzija u društvenom proizvodu previsoko i da ga do 2015. godine treba sniziti na nivo od 10 odsto BDP.

Grej je predložio da se sastanci ekspertskih timova nastave, kako bi kroz razgovor i razmenu informacija bilo formulisano najbolje rešenje koje bi bilo prihvatljivo za penzionere i zaposlene, ali i očuvalo finansijsku stabilnost Srbije na duži rok.

Na kraju sastanka zajednički je ocenjeno da konsenzus ne može biti neprijatelj dobrih rešenja i izraženo očekivanje da će saradnja biti nastavljena

 

Izborna skupština u IMK 14. oktobar

IZABRANO NOVO RUKOVODOSTVO

Na Izbornoj konstitutivnoj skupštini oganizacije samostalnog sindikata IMK 14. oktobar a.d. Kruševac izabrano je novo sindikalno rukovodstvo te organizacije za naredni petogodišnji period.

U ime gostiju domaćine je pozdravio predsednik regionalnog odbora samostalnog sindikata metalaca Srbije za centralnu Srbiju Milenko Ćurčić, naglasivši da je zadatak sindikata u narednom periodu jak sindikat koji podrazumeva vojničku disciplinu, strogo poštovanje hijerarhije, Statuta Saveza i Statuta Sindikata metalaca, kao i ostalih dokumenata i odluka. To je, kako je istakao, jedini put ka većim uspesima.

Za predsednika organizacije samostalnog sindikata IMK 14. oktobar izabran je Ljubiša Velimirović, koji je zahvalio na ukazanom poverenju i rekao da glasovi koje su dobili izabrani rukovodioci obavezuju da i dalje dobro rade za radnike tog preduzeća.

U svojoj čestitci novoizabranom rukovodstvu, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović izrazio je očekivanje da će i ubuduće svako odgovorno raditi svoj posao, ali da najviše očekuje od novoizabrane Skupštine, koja mora da trasira rad sindikalne organizacije, predsednika i izabranog zamenika.

„Uspeli smo da dovedemo u 14. oktobar sve koje o njegovoj sudbini odlučuju, počev od ministara do predstavnika agencija i drugih vladinih tela, što je, bez lažne skromnosti, doprinelo da se proizvodnja održi, zarade redovno isplaćuju i subvencije redovno uplaćuju“, kazao je Vujović.

Zahvalivši se na pozivu da prisustvuje Izbornoj skupštini, predsednik SSSS Ljubisav Orbović je izrazio zadovoljstvo što je prilikom izbora poštovana demokratska procedura, a da ponovo izabrane kolege znače da je sindikat i do sada dobro radio svoj posao.

„Bez ozbira na uspehe koje smo postigli i što smo dokazali reprezentativnost Saveza i granskih sindikata, bilo je slabosti u prethodnom periodu, zbog čega moramo biti još uspešniji i solidarniji“, istakao je Orbović.

Skupština je dala punu podršku predsedniku SSSS Ljubisavu Orboviću i  predložila ga kao svog kandidata za tu funkciju i u narednom periodu. Na skupu je, takođe, predloženo da i predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujovića i predsednik regionalnog odbora samostalnog sindikata metalaca Srbije za centralnu Srbiju Milenko Ćurčić obavljaju te funkcije i u narednom mandatu.

Izborna skupština u MIN Holding-Niš

PONOVO UKAZANO POVERENJE MILOVANU PETROVIĆU

U Nišu je održana izborna skupština jedinstvene sindikalne organizacije MIN Holding, na kojoj je za predsednika ponovo izabran Milovan Petrović.

Na skupštini je izabrana i novi Nadzorni odbor i verifikovani su članovi Predsedništva te sindikalne organizacije.

Zahvalivši se na ukazanom poverenju, Petrović je rekao da tu sindikalnu organizaciju, staru više od 110 godina, i u narednom periodu očekuje mukotrpan posao. On je ukazao na negativne posledice dugotrajne privatizacije u Srbiji koja je rezultirala stradanjem radništva, pa je i u nekadašnjem niškom gigantu, od 15.000 zaposlenih danas ostalo svega 3.500 radnika. Budući da je u svakom delu Holdinga različita situacija, Petrović je istakao da je u narednom periodu od velikog značaja sindikalno jedinstvo.

Novoizabranom rukovodstvu čestitali su predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović predsednik Saveza samostalnog sindikata za grad Niš Miodrag Ranđelović i predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović.

Istakavši da je dosadašnje angažovanje te sindikalne organizacije pozitivno uticalo na današnji izgled Niša, Ranđelović je ocenio da je “prava umetnost biti sindikalac”, kao i da je “danas hrabro predstavljati radnike i boriti se za njihova prava”. On je izrazio nadu da će i u narednoj godini biti rada i da če “čovek postati značajnija karika u društvu i u odlučivanju”.

Vujović je kazao da od sindikalaca očekuje hrabrost, da se uhvate u koštac sa problemima koji ih čekaju. “Verujem u vaše iskustvo i moć da se suprotstave onima koji veruju samo u svoj džep”, rekao je on, najavivši da sve metalce očekuje teška borba za opstanak te industrije.

Predsednik Orbović je istakao da posao kojeg su se sindikalci prihvatili, sa jedne strane, predstavlja veliku čast, dok je s druge strane ogromna obaveza i briga da se zaposlenima obezbedi posao i zarada od koje se može pristojno živeti.

„Moramo se zajedno, jedinstveni, suprotstaviti pojedincima čiji je interes ne da preduzeća rade, već samo da nastave uvećavanje sopstvenog kapitala, a na štetu radništva Srbije“, rekao je on.            Orbović je naglasio da je nedavno proveravanje reprezentativnosti SSSS značajno i za Savez i za svaku pojedinačno sindikalnu organizaciju zbog buduće pozicije u pregovorima, ali i pozicije za koju se zalažemo u društvu. “Ako ne budemo uspevali pregovorima, pažnju na probleme ćemo i ubuduće skretati masovnošću na protestima, a od vas metalaca očekujem da kao i do sada budete u prvim redovima”, zaključio je Orbović.

Članovi skupštine JSO MIN Holding jednoglasno su kao svoje kandidate predložili za predsednika Saveza Ljubisava Orbovića, za predsednika Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zorana Vujovića, za predsednika Gradskog veća Niš Miodraga Ranđelovića, kao i istaknute sindikalce za više funkcije.

 

Izborna skupština u Elektronskoj industiji Niš

PONOVO UKAZANO POVERENJE JOVANOVIĆU

Na izbornoj skupštini Jedinstvene sindikalne organizacije Elektronske industrije Niš ponovo je ukazano poverenje dosadašnjem predsedniku Jovanu Jovanoviću, kao i potpredsedniku i članovima Skupštine.

Zahvalivši se na ukazanom poverenju, Jovanović je rekao da je prethodni period bio veoma težak, s obzirom na to da je u nekadašnjem gigantu, u kojem je bilo zaposleno 18.000 radnika, ostalo svega 450 zaposlenih. Uprkos teškoćama, to preduzeće je od Vlade Srbije dobilo odobrenje za formiranje tehnološkog parka, pa zaposleni očekuju da će u narednom periodu započeti oporavak tog preduzeća, što će omogućiti da se uposli novih 4.000 radnika.

Skupština je dala punu podršku i predsedniku SSSS Ljubisavu Orboviću i predložila ga kao svog kandidata za tu funkciju i u narednom periodu. Na skupu je, takođe, predloženo da i predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujovića i predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Niša, Miodrag Ranđelović, obavljaju te funkcije i u narednom mandatu.

Predsednik Orbović je rekao da je zahvaljujući i sindikatu EI Niš opstala i da će i ubuduće imati punu podršku Saveza i Sindikata metalaca Srbije.

 

Održana Izborna skupština u valjevskom „Krušiku“

PETROVIĆ PONOVO PREDSEDNIK

Na redovnoj izbornoj skupštini Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata holding kompanije „Krušik“ iz Valjeva ponovo je za predsednika izabran Branko Petrović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Skupštini su prisustvovali predsednik SSSS Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović i predsednik Gradskog veća sindikata Valjeva Miodrag Bošković.

Zahvalivši se na ukazanom poverenju, Petrović je obećao da će raditi još bolje i da će opravdati poverenje članstva, dok je Vujović istakao da je „Krušik“ jedna od najboljih i najvitalnijih fabrika namenske industrije, koja će doprineti vraćanju metalske industrije na stare staze slave.  

Predsednik Orbović je rekao da najveće zasluge za uspeh preduzeća ima ta sindikalna organizacija, SS metalaca Srbije i Savez, koji su, kada su svi otpisali namensku industriju, verovali u uspeh i njene bolje dane. Naglasivši da nema sindikalne borbe bez metalaca, on je izrazio uverenje da će se u narednom periodu stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mesta i kupovinu nove opreme, koja će omogućiti i bolje poslovanje i veće zarade zaposlenih. 

Skupština te sindikalne organizacije pružila je punu podršku dosadašnjim aktivnostima predsednika Saveza Ljubisava Orbovića i predsednika SS metalaca Srbije Zorana Vujovića i predložila ih kao svoje kandidate za iste funkcije koje su i do sada obavljali u Savezu u narednom, petogodišnjem mandatu.

 

Okrugli sto o privatizaciji „Galenike“

BEZ ŽURBE UZ DRŽAVU KAO VEĆINSKOG VLASNIKA

Savez samostalnih sindikata Srbije i Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije organizovali su okrugli sto na temu „Privatizacija Galenike A.D.- Beograd“, sa ciljem da se razmotre bitni aspekti privatizacije i industrije koja je značajna za sistem zdravstvenog osiguranja u Srbiji.

Predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović usprotivio se većinskoj prodaji naše najveće fabrike za proizvodnju lekova koja zapošljava 2.500 radnika i ima velikog potencijala da bude još profitabilnija.

Vlada Srbije namerava da uskoro raspiše tender za prodaju te fabrike, koja je u stoprocentnom vlasništvu države, i ponudi početnu cenu od 200 miliona evra.

U ime Saveza, učesnike skupa pozdravio je potpredsednik Veća SSSS Vlada Andrić, prenevši stav Sindikata da u najvažnijim javnim preduzećima treba zadržati većinsko vlasništvo države u osnovnoj delatnosti i da se privatizacija tih preduzeća, koja imaju ogroman značaj za ukupan razvoj nacionalne ekonomije, mora selektivno i pažljivo sprovoditi.

U pripremi tog procesa mora se zajednički utvrditi minimalni socijalni program koji obezbeđuje materijalnu i socijalnu sigurnost zaposlenih, a sredstva od privatizacije bi trebalo usmeriti najpre u proizvodnju. Sindikat, kao socijalni partner, treba aktivno da učestvuje u donošenju zakona koji se tiču ekonomskog položaja preduzeća, a time i položaja zaposlenih koji u njima rade, a mora se predvideti i sankcije u slučaju da novi vlasnik ne ispunjava ugovorom preuzete obaveze.

 

SSS opštine Majdanpek se uselio u nove prostorije

BOLJI USLOVI ZA RAD NA TERITORIJI

Savez samostalnih sindikata opštine Majdanpek je, povodom useljenja u nove prostorije, priredio prigodnu svečanost kojoj su prisustvovali  predsednik SSSS Ljubisav Orbović, sekretar Veća Slavica Savić, potpredsednici Veća Milorad Mijatović i Dragan Zarubica i članovi Predsedništva.

Predsednik SSS Majdanpek Dejan Matejević izrazio je zahvalnost Veću, Predsedništvu i predsedniku Orboviću što su kupovinom poslovnih prostorija omogućili tom sindikatu da nastavi uspešno da radi.

Orbović je istakao da je kupovinom prostora Savez pokazao da veruje u to da će kriza proći i da će SSSS, kao i sindikat Majdanpeka, nastaviti da se angažuje na zaštiti zaposlenih i okupljati što više članova.

On je naglasio da se kombinovani način organizovanja SSSS, na teritorijalnom i granskom principu, pokazao kao dobar, te da je saradnja između teritorija i grana, kao i infrastruktura doprinela da ostanemo najjači sindikat u Srbiji i na Balkanu.

Predsednik Skupštine opštine Majdanpek Dragan Popović ocenio je da je sindikat, koji se nametnuo kao zaštitnik zaposlenih, jedina barijera koja može da spreči bahatost političkih partija.

Gosti su posle svečanosti obišli i Zlataru Majdanpek.

 

Delegacija SSSS u Kosovskoj Mitrovici

SAVEZ SVUDA UZ SVOJE ČLANSTVO

Delegacija Saveza samostalnih sindikata Srbije, na čelu sa predsednikom Ljubisavom Orbovićem, razgovarala je u Kosovskoj Mitrovici s predstavnicima SSSS na teritoriji Kosova i Metohije o problemima zaposlenih i članova sindikata.

Tokom dvodnevne posete razmatrana je aktuelna privredna situacija i teškoće sa kojima se suočavaju Srbi u toj pokrajini i predložene mere za njihovo prevazilaženje.

Izrazivši zadovoljstvo što se nalazi na Kosovu i Metohiji, Orbović je rekao da je želeo da se na licu mesta uveri kako žive ljudi na tim prostorima i da lično prenese poruku da je Savez uvek bio i da će i ubuduće biti uz svoje članstvo u svim krajevima zemlje.

„Naš sadašnji zajednički cilj jeste da zaštitimo one koji rade i doprinesemo očuvanju postojećih radnih mesta dok se privreda ne razmahne, a zatim pomognemo i ohrabrimo, posebno mlade, da osnivaju mala preduzeća. S obzirom na to da na Kosmetu privreda ne funkcioniše, zalagaćemo se da se racionalizacija koju sprovodi Vlada Srbije u državnoj administraciji, a kasnije, kako je najavila, i u zdravstvu i prosveti, ne sprovodi u punoj meri na ovim prostorima. Jer, ako ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji izgube posao – gube i svaku perspektivu. Zato ćemo se zalagati da oni budu zaštićeni i izuzeti iz tog procesa, bar dok se ne stvore uslovi za privredni ambijent“, rekao je predsednik Orbović.  

Podsetivši da je ovo izborna godina u SSSS, kada bi na svim nivoima trebalo da budu sprovedeni izbori, on je naglasio da u svakom granskom sindikatu mora biti predstavnika sa Kosova i Metohije.  

Predsednik Veća SSSS za Kosovsku Mitrovicu Blažo Milosavljević kazao je da je sindikalna infrastruktura uglavnom ostala južno od Ibra, ali da je, uz nesebičnu pomoć Saveza i države, u poslednje tri godine obezbedjen prostor za nesmetano funkcionisanje sindikata.

Predstavnici sindikata sa Kosova ukazali su na brojne probleme sa kojima se suočavaju Srbi, posebno u enklavama. Naročito je naglašen nepovoljan položaj poštanskih radnika u odnosu na njihove kolege u centralnoj Srbiji, kao i zaposlenih u prosveti i u „Trepči“.

 

U Beogradu održan sastanak Foruma sindikata Jugoistočne Evrope

EFEKTI KRIZE ISTOVETNI U SVIM ZEMLJAMA

U Beogradu je 12. i 13. novembra održan sastanak Foruma sindikata Jugoistočne Evrope. Uz podršku Fondacije Friedrich Ebert, lideri sindikata jugoistočne Evrope sastali su se kako bi razmenili mišljenja o uticaju globalne ekonomske krize u Regionu JIE, ulozi MMF-a i merama koje vlade preduzimaju u cilju prevazilaženja trenutne situacije. Sastanku su prisustvovali predsednik SSSS Ljubisav Orbović i potpredsednici Veća SSSS Dragan Zarubica i Milorad Mijatović.

Ekonomska i finansijska kriza, sudeći po izveštajima iz zemalja u regionu, gotovo se istovetno odrazila na socijalni i materijalni položaj zaposlenih, pre svega na gubitak radnih mesta, umanjenje zarada i prava zaposlenih. Zajednička karakteristika je i formalni socijalni dijalog, bez stvarnog partnerstva i suštinskih rezultata i dogovora. Reforma penzijskog sistema aktuelna je tema u svim zemljama regiona. Ekonomski eksperti iz sindikata zemalja učesnica prezentovali su, na osnovu uporedne analize, predloge zajedničkih aktivnosti i zahteva, dok je koleginica iz Norveške Siri Relling ispred sindikata LO predstavila predlog projekta koji bi finansirala norveška Vlada i za čiju realizaciju je uslov da u njemu učestvuju sindikati iz najmanje tri zemlje u regionu.

Na skupu je dogovoreno da se predloži održavanje tripartitnog sastanka u okviru Regionalnog veća JIE, kako bi se o nedostatku kvalitetnog i efikasnog socijalnog dijaloga razgovaralo u prisutvu svih socijalnih partnera. Budući da je sa stanovišta sindikata od izuzetnog značaja migraciona politika zbog ne samo sezonskih migracija već i zbog regulisanja sveobuhvatne zaštite zaposlenih i slobodnog protoka radnika, dogovoreno je da bude jedna od tema tripartitnog sastanka.

 

Održana sednica Predsedništva

ODBOR ZA REPREZENTATIVNOST

BEZ NAŠIH PREDSTAVNIKA

Na redovnoj 48. sednici Predsedništva SSSS, kojoj su prisustvovali i predsednici samostalnih sindikata, razmatrana su pitanja u vezi priprema za održavanje naredne sednice Veća,pokrenute inicijative, aktivnosti SSSS i sindikata povodom pojedinih predloga zakona koji su u skupštinskoj proceduri, zatim izveštaji iz međunarodne saradnje SSSS i druga pitanja iz nadležnosti Predsedništva.

Kako je dogovoreno na narednoj sednici Veća, koja je planirana za 2. decembar 2009.godine, biće razmotrene i usvojene odgovarajuće odluke u vezi sprovođenja izbornih aktivnosti i priprema 14. Kongresa SSSS.

Predsedništvo je, u funkciji pripreme sednice Veća, usvojilo Odluku o pokretanju inicijative za izmenu i dopunu Statuta SSSS (čl.20a i 41. Statuta SSSS) i uputilo Statutarnom odboru SSSS,koji će pripremiti Predlog za izmenu i dopunu Statuta za usvajanje na sednici Veća.Ovo pitanje je istaknuto na sastanku sa predsednicima sindikata i veća SSS na teritoriji i poverenicima u opštinama, koji je održan u 27.i 28.oktobra u Vrnjačkoj Banji.

Na sednici je podržana Inicijativa Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za izmenu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o porezu na dobit preduzeća i u skladu sa tim će biti upućen dopis ministarstvu finansija.

Predsedništvo je imajući u vidu da Odbor za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i Udruženja poslodavaca, već duže vreme ne održava sastanke i ne rešava podnete zahteve za utvrđivanje reprezentativnosti, donelo

Odluku da Savez samostalnih sindikata Srbije, povlači svoje predstavnike iz Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata .( odluka u prilogu)

 

Predsednik SSSS posetio Čačak i Lučane

DIJALOG NAJBOLJI PUT DO USPEHA

Na poziv predsednika  veća Saveza samostalnih sindikata Čačak i Lučani predsednik SSSS, Ljubisav Orbović je u četvrtak, 5. novembra, sa predsednikom Veća SSS Čačak Vladimirom Avramovićem  posetio preduzeće „Livnica“ u Guči, koja je deo koncerna „Farmakom“, apotom i namensku industriju „Milan Blagojević“u Lučanima, gde je razgovarao sa poslovodstvom i predstavnicima sindikalnih organizacija.

Razgovoru sa direktorom i predstavnicima sindikata „ Livnice“ prisustvovao je i Zoran Vujović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije.

Predstavljajući preduzeće, direktor je upoznao prisutne sa viskom stepenom socijalne zaštite i brige o zaposlenima koja je jedan od prioriteta menadžmenta, a istakao je i izuzetnu saradnju sa sindikatom.

Polazimo od činjenice da se kadrovi lako gube, a teško stiču“, rekao je direktor i naglasio da preduzeće funkcioniše kao tim, u kojem svako ima obaveze i odgovornosti, kao i mogućnost da iskaže svoju kreativnost.

Predsednik Orbović je, zahvaljujući se na pozivu naglasio da mu posebno zadovoljstvo čini poseta preduzeću koje investira, kako u proširenje pogona i nova zapošljavanja, tako i u poboljšanje uslova rada, bezbednost zaposlenih i ekologiju, u kojem je, bez obzira na tešku ekonomsku situaciju u Srbiji i svetsku ekonomsku krizu povećana proizvodnja.

„Jaka firma i jak sindikat znače uspešnu simbiozu i koračanje istim putem, a to garantuje uspeh“, rekao je Zoran Vujović naglašavajući da Sindikat metalaca računa na ovu firmu i njihovu sindikalnu organizaciju.

Dobru međusobnu saradnju sindikata i poslovodstva, čiji je cilj i interes zajednički, a to je uspešno poslovanje, istakao je i direktor lučanske fabrike „Milan Blagojević“.

„Počev od obnove, sopstvenim snagama i sredstvima, fabrike uništene u bombardovanju, pa do zajedničkih napora da budu prevaziđene teškoće ,neprekidno dokazujemo zajedničku ljubav prema fabrici. Pozitivno je i to što po prvi put osećamo brigu države o namenskoj industriji i našoj fabrici, što otvara novu i još bolju perspektivu“, rekao je direktor.

„Veliki privredni sistemi, kao što je vaša fabrika, izuzetno su značajni za Srbiju. Zato me raduje vaša konstatacija da je država počela da brine o preduzećima koja su okosnica i nosilac privrednih aktivnosti. Raduje me, takođe, odnos sindikata i poslovodstva u fabrici, jer SSSS se zalaže za dijalog kao najbolji put ka uspehu. Podrška sindikata naporima poslovodstva, dokaz su odgovornosti poslodavca i brige o zaposlenima, ali i odgovornosti sindikata, dobre saradnje, zajedničkog interesa i garancija dobrog poslovanja“, rekao je predsednik SSSS.

U nastavku posete, održan je sastanak sa predsedništvom sindikalne organizacije na kome su razmatarne aktivnosti i organizaciona pitanja u sindikatima na svim nivoima organizovanja u narednom peridu.

 

Održana konferencija u Centru „Sava“

UTICAJ EKONOMSKIH REFORMI NA TRŽIŠTE RADA

U Beogradu je 4. novembra održana Nacionalna tripartitna konferencija na temu: „Uticaj ekonomskih reformi na tržište rada u Srbiji i odgovor sindikata“. Konferencija je realizovana u okviru projekta „Jačanje institucija za socijalni dijalog“, koji se u saradnji sindikalnih centrala i Instituta za razvoj međunarodne saradnje UGT-a Španije (ISCOD), a uz podršku AECID-a i Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Španije ostvaruje u Srbiji.

U prisustvu najvišeg rukovodstva dve sindikalne centrale - Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, predstavnika ministarstava, poslodavaca, delegacije Evropske komisije u Srbiji, Ambasade Kraljevine Španije, predstavnika ISCOD-a raspravljano je o problemima i debalansu u ponudi i potražnji radne snage, te posebno uzrocima ovakve situacije koji proističu kako iz generisanja dugogodišnje krize, tako i zbog prelivanja svetske ekonomske krize, koja se pre svega, kod nas odrazila kroz nedostatak investicija i podsticaja za stvaranje uspešnog poslovnog okruženja. „Ne postoji društveni konsenzus o osnovnim pravcima ekonomskog, socijalnog, pa i političkog razvoja zemlje. Smenjuju se modeli u zavisnosti od aktuelnih političkih odlučilaca i aktuelnih stručnjaka Dosta se luta, a mi nemamo vremena za promašaje“, istakla je sekretar Veća SSSS Slavica Savić.

Šef sektora za evropske integracije i ekonomske poslove u delegaciji Evropske komisije u Srbiji Alberto Kamarata je istakao da je socijalni dijalog centar evropskog socijalnog modela i evropskih integracija, te da problem ne predstavljaju zakoni već njihova implementacija. Srbija bi morala da poveća konkurentnost i transormaciju celokupnog društva, što predstavlja proces koji su prešle sve zemlje članice EU. Profesor dr Miladin Kovačević naglasio je značaj reformi celokupnog javnog sektora, uspostavljanje sistema održivog socijalnog razvoja, fiskalne reforme uz jasno definisan plan i strategiju društvenog razvoja.

Prisutni su se založili i za više istinskog socijalnog dijaloga za očuvanje radnih mesta, ali i za bezbedan i siguran rad,  razmenu iskustava u podizanju standarda i dostizanju dostojanstvenog rada.

Predstavnici Misije MMF u SSSS

ZAINTERESOVANI ZA STAVOVE SINDIKATA

Predstavnici Misije Međunarodnog monetarnog fonda, koji se nalaze u poseti našoj zemlji, sastali su se sa predstavnicima SSSS, koji su ih upoznali sa stavovima sindikata vezanih za dalju reformu i zaštitu zaposlenih. Reč je o prvom sastanku te međunarodne finansijske organizacije sa jednim sindikatom u Srbiji, što pokazuje da je najveća sindikalna centrala u Republici važan i nezaobilazan partner, poštovan i van granica naše zemlje.

U delegaciji SSSS, koju je predvodio predsednik Ljubisav Orbović, bili su i potpredsednici Veća Vlada Andrić, Milorad Mijatović, Dragan Zarubica, Duško Vuković i Njegoš Potežica, kao i predsednici Sindikata zdrastva i socijalne zaštite i Sindikata metalaca Srbije, Branislava Plančak i Zoran Vujović.

Misiju MMF predvodio je Albert Jeger, a u razgovoru je učestvovao i stalni predstavnik MMF-a u Beogradu, Bogdan Lisovolik.

Predsednik Orbović govorio je o ključnim pitanjima koja su i predmet razgovora Misije sa Vladom Srbije, odnosno o pitanjima koja se tiču održavanja makroekonomske i finansijske stabilnosti i smanjenja budžetskog deficita. On je posebno apostrofirao stavove SSSS u vezi smanjivanja javne potrošnje, problema naplate javnih prihoda, svođenja sive ekonomije u realne okvire, smanjenja broja zaposlenih u republičkim i lokalnim organima, reforme sistema penzijskog i invalidskog osiguranja i drugih aktuelnih pitanja.

Tema razgovora bila su i pitanja koja se tiču visine zarada i penzija, nezaposlenosti, niskog životnog standarda stanovništva, privrednog rasta, prevelikog zaduživanja zemlje, reforme sistema zdravstvene zaštite i drugo.

Jeger je upoznao delegaciju SSSS sa osnovnim stavovima MMF-a kada je reč o problemu održavanja makroekonomske stabilnosti i smanjenja budžetskog deficita, navodeći, pored ostalog, kao neminovnost zamrzavanje zarada zaposlenih u javnom sektoru i penzija. On je ukazao na širi kontekst problema u Srbiji, podsetivši da je naša zemlja bila u krizi i pre nastanka svetske finansijske krize.               

Nakon što su predstavnici Misije nastojali da daju odgovore na brojna pitanja funkcionera našeg sindikata, Orbović se zahvalio čelnicima te organizacije što su prvi put omogućili da se čuje i reč sindikata i izrazio nadu da će se ta praksa nastaviti i ubuduće.

 

U Vrnjačkoj Banji održan dvodnevni skup funkcionera SSSS

 

Sindikalci razmatrali aktivnosti Saveza i stanje u privredi, dok je ministar Ljajich govorio o značaju socijalnog dijaloga

 

Na skupu, koji je 27. i 28. oktobra 2009. godine u Vrnjačkoj banji organizovao Savez samostalnih sindikata Srbije, čelnici SSSS raspravljali su s predsednicima Veća SSS sa teritorije i poverenicima SSS u opštinama Srbije o aktivnostima Saveza samostalnih sindikata i sprovođenju izbornih aktivnosti u toj sindikalnoj centrali. Drugog dana skupa, učesnicima se obratio direktor regionalne kancelarije Fondacije „Fridrih Ebert“, Roland Fajt, koji je govorio o organizovanosti i delovanju sindikata u zemljama zapadne Evrope, dok je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajich govorio o značaju socijalnog dijaloga i izvestio sindikalce o sprovođenju mera socijalne politike.

Ukazavši sindikalnim funkcionerima na probleme koje tište privredu Srbije, predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da je zabeležen pad proizvodnje od 10 odsto i pad realnih zarada od 3,7 odsto, da je bez posla ostalo 847.000 ljudi, da oko 100.000 radnika nema povezan radni staž, kao i da je samo u ovoj godini bez posla ostalo 137.000 radnika, ne računajući zaposlene u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi koji će tek da ostanu bez svojih radnih mesta.

Svi ti problemi, praćeni lošom privatizacijom, prouzrokovali su brojne štrajkove, proteste, blokade puteva, čak i štrajkove glađu nezadovoljnih radnika širom Srbije. U sve te proteste bili su aktivno uključeni i članovi našeg sindikata, nastojeći da pomognu u prevazilaženju problema, u čemu su, u ne malo slučajeva, i uspevali.

Orbović je podsetio da je najveća sindikalna centrala na vreme, posebno na velikom skupu 29. aprila ove godine u Beogradu, kao i učešćem u radu nekoliko okruglih stolova, upozoravala Vladu Srbije i ukazivala na moguće posledice neadekvatnih mera i nepostojanja jasne strategije oporavka privrede i predlagala rešenja. Vlada to, izgleda, nije shvatila ozbiljno.

To se sada odslikava na državni budžet, zbog čega će određeni broj zaposlenih u državnoj administraciji i lokalnim samoupravama ostati bez posla, a u budućem periodu reformu čeka i obrazovanje i zdravstvo, što će sve zajedno stvoriti armiju gladnih, nezaposlenih i nezadovoljnih građana. 

Uprkos lošoj privatizaciji i slabosti tog zakona, mi ne želimo da se taj proces zaustavi. Sada hoćemo da pomognemo da se spasu ona preduzeća koja još nisu privatizovana, njih oko 500, kao i toliki broj onih firmi u kojima je raskinut kupoprodajni ugovor.

SSSS će se u narednom periodu posebno baviti novim zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju i njegovi predstavnici u radnoj grupi za donošenje tog zakona nastojaće da daju svoj doprinos kako njegove odredbe ne bi ugrozile i onako težak položaj penzionera. U Sindikatu smatraju da je vladina ideja da se ženama poveća radni staž samo bila „probni balon“, a da se, izgleda, priprema promena obračuna penzija, koja će, po svoj prilici, biti mnogo lošija za naše najstarije građane. Istina je da u Srbiji ima veliki broj penzionera, a malo zaposlenih, ali to ne znači da oni koji su pošteno radili tokom svog radnog veka i kojima je redovno odbijano od plate za razne doprinose, sada ne treba da žive normalno u penziji, naglasio je Orbović.

Govoreći o (ne)radu Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti,   Orbović je rekao da je to telo već godinu dana ne funkcioniše, jer pojedini njegovi članovi opstruiraju i blokiraju rad. Time je i rad Socijalno-ekonomskog saveta sveden na minimum, zbog čega je najviše ugrožen naš sindikat koji broji više od 500.000 članova i kojem je najviše u interesu da se postigne socijalni dijalog, posebno oko predstojećih zakona koji su od vitalnog interesa za zaposlene i penzionere.

      Ocenivši da generalno kao društvo nismo spremni za kompromis, čemu kumuju i naš mentalitet i nasleđe, ministar Ljajich je istakao neophodnost uspostavljanja socijalnog dijaloga. On je, međutim, rekao da Vlada Srbije ne zna snagu i legitimitet pregovarača i onih koji artikulišu zahteve radnika, zbog čega mora konačno da bude utvrđena reprezentativnost svih socijalnih partnera. Nakon toga, moramo jačati kapacitete svih koji pregovaraju, jačati svest i vladinih institucija o potrebi dijaloga, graditi međusobno poverenje između socijalnih partnera i podeliti odgovornost za eventualni neuspeh u uspostavljanju socijalnog dijaloga.

Ljajić je naglasio da je sindikat važan i nezaobilazan partner, što je pokazala i Misija Međunarodnog monetarnog fonda, čiji su predstavnici, tokom boravka u našoj zemlji, razgovarali i sa SSSS.

Orbović je ponovo ukazao da se naš sindikat zalaže za dijalog i mirno rešavanje problema, ali i upozorio da ukoliko to izostane, SSSS neće imati alternativu i moraće da pribegne svim legalnim vidovima sindikalne borbe, koji podrazumevaju i proteste i štrajkove.

„Predstavnike vlade biraju građani da vode ovu zemlju i nalaze najbolje rešenje za sve i to mora biti smer u kojem moramo svi ići, jer ako se ne pokrene privreda, granica siromaštva neće biti vidljiva, zaključio je predsednik Orbović.

Roland Fajt je naglasio da je sindikat na nacionalnom nivou društveno politička organizacija, organizovana na bazi specifičnih interesa i da kao takva nosi veliku odgovornost u društvu. Funkcija sindikata na nacionalnom nivou, prema rečima Fajta, odnosi se na učešće u kreiranju radnog zakonodavstva i stvaranje socijalne države. Kao način za prevazilaženja slabljenja uloge sindikata u Evropi, odnosno kao osnovu strategije za suprotstavljanje slabljenju, Fajt je istakao fuziju sindikata, kakva se dogodila u Nemačkoj, gde je ukrupnjavanjem granskih sindikata ta organizacija  ojačana, bez obzira na gubitak članstva zbog racionalizacije radnih mesta, a aktivnosti koje vodi su daleko efikasnije zbog lakše koordinacije između manjeg broja granskih sindikata. On je, takođe, rekao da bliski odnosi sa političkim partijama uzrokuju manje poverenje u sindikat, uz pretpostavku da bi sindikalni lideri pripadali različitim partijama, čime bi postupak donošenja bio otežan i pod uticajem političkih interesa, a njihov rad često otežan zbog nemogućnosti postizanja kompromisa. Uslov za uspeh sindikata, prema njegovim rečima, jeste pre svega finansijska samostalnost i snaga, jer „pun štrajkački fond omogućava dobru pregovaračku poziciju i uspeh u štrajku“.

Učesnici skupa su ovakvu vrstu sastanaka ocenili veoma visoko, zato što se, kako su istakli, na njima kroz neposredni razgovor predlažu rešenja i mogućnosti za prevazilaženje nejasnoća i potencijalnih problema. Istovremeno, pored pohvala organizatoru, od predsednika su zahtevali da se takvi skupovi češće organizuju.

Održana Izborna skupština „Zastava kamioni“

MILETIĆ PONOVO PREDSEDNIK

Na redovnoj izbornoj skupštini Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata „Zastava kamioni“ u Kragujevcu ponovo je za predsednika izabran Goran Miletić, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Izbornoj skupštini prisustvovali su predsednik SSSS Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović, predsednik Regionalnog odbora SS metalaca Srbije za centralnu Srbiju Milenko Ćurčić, presednik Veća Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić i mnogobrojni gosti.

Zahvalivši se na ukazanom poverenju, Miletić se kratko osvrnuo na aktivnosti te sindikalne organizacije u prethodnom periodu i obećao članstvu da će se i ubuduće boriti za poštovanje njihovih prava, posebno pred očekivanu privatizaciju tog preduzeća. On je pozvao članstvo na jedinstvo koje je, prema njegovim rečima, neophodno kako bi se prava i interesi zaposlenih zaštitila i dosledno poštovala.

Skupština sindikalne organizacije „Zastava kamioni“ pružila je punu podršku dosadašnjim aktivnostima predsedniku Saveza Ljubisavu Orboviću i predsedniku SS metalaca Srbije Zoranu Vujoviću i predložila ih kao svoje kandidate za iste funkcije, koje su i do sada obavljali, u Savezu u narednom, petogodišnjem mandatu.

Predsednik Orbović se zahvalio na ukazanom poverenju i istakao da ga ohrabruje visok procenat (92%) izašlih na izborima u toj sindikalnoj organizaciji, jer je to znak da radnici veruju sindikatu i, istovremeno, da je sindikat dobro radio. Od 2001 godine do danas, bez posla je, po podacima kojima raspolažemo, ostalo 400 hiljada ljudi. Prioritet je da svojim aktivnostima u narednom periodu zaustavimo otpuštanja i insistiramo na otvaranju novih radnih mesta, a za to nam je neophodno zajedništvo i solidarnost“, zaključio je Orbović.

 

Zvaničnici SSSS na Izbornoj skupštini “Zastava automobila”

ZORAN MIHAJLOVIĆ PONOVO IZABRAN

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović, predsednik Veća SSS grada Kragujevca Jugoslav Ristić, Milenko Ćurčić, predsednik Regionalnog odbora SS metalaca Srbije za centralnu Srbiju i gosti iz preduzeća iz metalskog kompleksa, prisustvovali su Izbornoj skupštini Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zastava automobili.  

Na Skupštini je za predsednika u narednom petogodišnjem mandatu, ponovo izabran, Zoran Mihajlović, dosadašnji predsednik. Zahvaljujući se na ukazanom poverenju, predsednik Mihajlović je naglasio da fabriku tek očekuju teškoće i da su rešenja još uvek daleko, da je pred sindikatom puno posla, angažovanja, aktivnosti,  te da je neophodno puno mudrosti i solidarnosti. Prioritet je očuvanje što većeg broja radnih mesta prilikom prelaska u Fijat, kao i briga i zaštita onih koji će, na listi, čekati instalaciju nove opreme i početak pune uposlenosti kapaciteta. Imenujući, u skladu sa Statutom, svoj tim saradnika, Mihajlović je rekao da od njih očekuje maksimalno angažovanje i redovno izveštavanje, kako bi i akcije bile koordinisane, kao i da svako pojedinačno, ali i kao tim, imaju veliku odgovornost, koja će biti periodično preispitivana. „Izuzetan značaj za sve nas ima edukacija, što jeste jedan od prioriteta u narednom periodu“, rekao je Mihajlović i istakao da je dosadašnje ponašanje strateškog partnera, koji se ponaša kao vlasnik, ali i pojedinih rukovodilaca, takvo da je dodatno znanje i umeće itekako potrebno.

Na predlog Mihajlovića, Skupština je pružila punu podršku predsedniku SSSS Ljubisavu Orboviću i njegovoj ponovnoj kandidaturi za predsednika Saveza, Zoranu Vujoviću kao kandidatu za predsednika Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Čurčić Milenku kao kandidatu za predsednika Regionalnog odbora SS metalaca Srbije za centralnu Srbiju, Goranu Miliću na mestu predsednika Gradskog odbora metalaca Kragujevca.

Zahavaljujući se na pozivu i podršci, predsednik Orbović je rekao da vreme u kome živimo nije ni malo lako, ni za zaposlene i brojne nezaposlene, ni za sindikate. Pri tome, socijalnog dijaloga oko čijeg se značaja svi deklarativno slažu nema, jer njegova suština jeste u dogovoru, ali i poštovanju dogovorenog i potpisanog. Zato je neophodno da budemo dosledni i odlučni u zahtevima, hrabri, mudri i solidarni u akcijama.

„Tvoj dosadašnji rad, zalaganje i ponovni izbor najbolje su priznanje Tvog rada, ali i preporuka da će SSSS, Sindikat metalaca Srbije, Sindikat grada Kragujevca i vaša Sindikalna organizacija i dalje raditi odgovorno, hrabro, u interesu zaposlenih i zaštiti njihovih prava“, rekao je Orbović.

Poželevši mu uspeh u daljem radu, predsednik je izrazio nadu da će se dosadašnja, po njegovoj oceni, dobra saradnja nastaviti i unaprediti.

Čestitajući ostalim izabranim kolegama, predsednik je naglasio da je uveren da će kao dobar tim nastaviti uspešan rad, hrabru, upornu i neprekidnu borbu za dobrobit svih zaposlenih u fabrici.

 

MINSTARSTVO RADA I SOCIJALNE POLITIKE

Rasim Ljajić, ministar

Poštovani,

U skladu sa Vašim dopisom od dana 21.08.2009.godine - Informacija o stanju u ostvarivanju prava zaposlenih u uslovima ekonomske krize sa predlogom mera, sa Predlogom zaključaka, radi davanja mišljenja, obaveštavamo Vas o sledećem:

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije, na sednici održanoj 26.08.2009.godine, razmatrajući predložene Mere, zaključilo je da su suštinski prihvatljive i da će dati rezultate ukoliko budu dosledno i u kratkom roku primenjene.

U cilju preciznijeg definisanja, Predsedništvo SSSS istovremeno,  predlaže sledeće  izmene i dopune u  predloženom tekstu, i to:

Tačka 6.  menja se i glasi

„Usaglasiti aktivnosti  između predstavnika Vlade i socijalnih  partnera u cilju prevazilaženja problema koji dovode do nezadovoljstva radnika.

       Istovremeno u skladu sa zakonom o Socijalno-ekonomskom savetu, jačati ulogu SES-a i u praksi afirmisati njegov rad.''

Tekst predloga dopuniti novom tačkom koja glasi:

                „Izvršiti reviziju svih spornih privatizacija, kako bi se blagovremeno preduzele mere i sprečilo dalje propadanje privrednih subjekata u Srbiji.

Kroz redovan tripartitni dijalog i uz učešće svih socijalnih partnera, formulisati i usvojiti, u što kraćem roku, Strategiju privrednog razvoja Srbije, u okviru koje bi se definisale strategije razvoja pojedinačnih grana privrede.“

S poštovanjem,

Predsednik

Ljubisav Orbović

 

PREDSEDNIKU REPUBLIKE SRBIJE

 G-dinu Borisu Tadiću

PREDSEDNICI NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

G-đi prof. dr Slavici Đukić Dejanović

PREDSEDNIKU VLADE REPUBLIKE SRBIJE

G-dinu Dr Mirku Cvetkoviću

MINISTRU EKONOMIJE I REGIONALNOG RAZVOJA

G-dinu Mr Mlađanu Dinkiću

MINISTRU RADA I SOCIJALNE POLITIKE

G-dinu Rasimu Ljajiću

PREDSEDNICIMA POSLANIČKIH GRUPA

 U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

 

OTVORENO  PISMO

Poštovani,

                Novi Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, na čije štetne posledice je Savez samostalnih sindikata Srbije već ukazivao prilikom njegovog donošenja, već je počeo u praksi da uzima svoj danak.

                Ne samo što je lošom privatizacijom uništena gotovo celokupna privreda ove zemlje i ne samo što se na svaki način štite tajkuni, već na ovaj način vlast i udara na najranjivije članove ovog društva.

                Pored smanjenja prava zaposlenih na visinu i dužinu novčane naknade, na šta je Savez samostalnih sindikata Srbije već bio uložio amandmane i iste dostavio svim poslaničkim grupama, novim Zakonom je usvojeno skandalozno rešenje da žene za vreme održavanja trudnoće, u slučaju ostanka bez posla i nezaposlenosti, imaju pravo na novčanu naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje, u trajanju od samo 30 dana.

Savez samostalnih sindikata Srbije je zbog toga podneo nadležnim državnim organima inicijativu za dopunu ovog Zakona, po hitnom postupku, kojim će ova nepravda biti otklonjena.

                Ovom prilikom javno zahtevamo odgovore: Da li je ograničavanje prava žena za vreme održavanja trudnoće, put ka Evropskoj uniji, da li je ovo način borbe protiv „bele kuge“ i  ostvarenja principa socijalne države, za koju se ova Vlada navodno zalaže.  

 

                Svesni smo da tranzicije i promena mora biti, ali ne možemo da prihvatimo da se ta tranzicija i promene odvijaju po svaku cenu, a naročito ne na teret i ugrožavanje najranjivijih kategorija ovog društva.

                Zbog svega ovoga, najenergičnije zahtevamo hitno usvajanje naše inicijative za dopunu Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, čime bi se otklonile štetne posledice ove sramotne odredbe.

 

                S  poštovanjem,

PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

 

Orbović razgovarao sa predstavnicima Ambasade SAD

POSLEDICE GLOBALNE KRIZE

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, razgovarao je 30. juna sa predstavnicima ambasade SAD u Beogradu, Tomikom Konditi i Dejanom Gajićem.

U razgovoru su predstavnici Ambasade informisani o aktuelnoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Srbiji, posebno položaju zaposlenih i aktivnostima sindikata. Predsednik SSSS je naglasio da su protesti sindikata ukazali na krizu u Srbiji i nezadovoljstvo radnika. Ovakva situacija je uglavnom rezultat loših privatizacija i nepoštovanja kupoprodajnih ugovora, a brojna uspešna preduzeća su faktički ugašena. Trenutno u Srbiji štrajkuje 21 preduzeće, a od početka godine u štrajkovima je bilo 70 preduzeća. Od Vlade se očekuje da adekvatnim merama i strategijom započne sa rešavanjem položaja zaposlenih i traženjem izlaska iz krize čiji se „udar“, koji će se odraziti i na dalji porast broja nezaposlenih, očekuje na jesen.

Prisutni su upoznati i sa ekonomskom situacijom u SAD i stanjem američke privrede, koja zasad ne pokazuje znake oporavka. Automobilska industrija je doživela krah u pravom smislu te reči, bankrotstvom giganata poput „Krajslera“ i „Dženeral motorsa“, a „Ford“ očekuje oporavak ukoliko se sklopi povoljan aranžman sa italijanskim „Fijatom“. Privredni rast je u ovoj godini opao za 5 odsto, a broj nezaposlenih iznosi 9,4 odsto sa tendencijom daljeg porasta, tako da bi se krajem ove godine moglo očekivati da broj nezaposlenih naraste i do 10 odsto. Najteže su pogođeni delovi populacije koji zavise od budžeta – obrazovanje, korisnici socijalnih usluga, penzioneri, bilo da dobijaju penzije iz redovnih ili dopunskih i dobrovoljnih fondova, tako da mnogi, iako ispunjavaju uslov za odlazak u penziju, nastavljaju da rade. Škole, uključujući i osnovne se zatvaraju, a situacija je teška kako u velikim gradovima, tako i u manjim mestima.  Izvesni pozitivni pokazatelji koji ukazuju na štednju stanovništva i finansijske transakcije keš-novcem ne utiču na pozitivniju ukupnu sliku, pa analitičari očekuju oporavak američke privrede tek 2014.

Predsednik Orbović obišao nezadovoljne radnike „Trajala“

ZA POŠTOVANJE ODLUKA I NEUGROŽAVANJE ŽIVOTA

„Savez samostalnih sindikata Srbije pruža i pružiće punu podršku vašim zahtevima i opravdanom nezadovoljstvu zbog ukupne situacije u kompaniji, zloupotreba kupca i poslodovodstva i njihovih pokušaja da obmanu javnost lažnim izjavama i saopštenjima. Očigledni su pokušaji, kroz nelegalne pritiske, naročito na predsednika sindikalne organizacije, da vas razjedine, posvađaju međusobno kako bi umanjili vašu snagu i nastavili sa malverzacijama do potpune propasti firme. Tome se možete odupreti samo složni i jedinstveni i to je jedini put da ostvarite svoje zahteve. Pri tome, apelujem na vas da istrajete u zahtevima, ali da ne ugrožavate sopstvene živote i zdravlje štrajkujući glađu ili se na drugi način samopovređivati“, rekao je predsednik SSSS, Ljubisav Orbović članovima odbora sindikata kompanije Trajal“ u Kruševcu.

Predsednik sindikalne organizacije, Milosav Vukojičić i članovi odbora sindikata upoznali su predsednika sa aktuelnim događajima u kompaniji, te zahtevima koji će u pregovorima biti izneti poslodavcu, a to su da se omogući normalan rad, u skladu sa Zakonom, odboru sindikata i izabranom predsedniku, te nastavku dijaloga kako bi se započelo rešavanje problema. Problemi u korporaciji upravo su nastali zbog nepoštovanja socijalnog programa, kolektivnog ugovora kod poslodavca i kupoprodajnog ugovora, ali i nepoštovanja potpisanog sporazuma o isplati zarada i ostalih obaveza prema zaposlenima, kojima mesecima unazad nisu uplaćeni doprinosi.

„Očigledan primer pokušaja zloupoterebe i zadiranja u vašu autonomnost kao sindikata je i pokušaj poslodavca da vam nametne broj i sastav pregovaračkog tima, uz obrazloženje da je neophodno poštovanje principa reciprociteta, kao i pokušaj da pregovore prolongira zahtevom da mu se dostavi akt o upisu u registar sindikata i odluku o izboru predsednika i članova organa sindikata. Odluku o sastavu pregovaračkog tima doneli ste vi, na odboru i poštujte je. Izbore sprovedite u skladu sa odlukom viših organa Saveza, a ne po nalogu poslodavca. Budite dosledni sebi, sindikatu i jedinstveni“, rekao je predsednik na kraju sastanka.

Predsednik je podržao zahteve sindikata Korporacije i opštinskog Veća Kruševac upućene nekim medijima da objektivno izveštavaju o situaciji i aktuelnim dešavanjima u Trajalu, što, nažalost, nije bila praksa.

Predsednik SSSS  održao konferenciju za novinare

SRBIJU OČEKUJE VRUĆE LETO

Ako Ministarstvo ekonomije ne reši pitanja loših privatizacija, do jeseni će biti većih protesta u kojima će se podići svo radništvo Srbije, kazao je danas predsednik Saveza samostanih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

"Pozivamo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja da ne gura glavu u pesak, već da pokuša da ublaži posledice privatizacije, a ako nisu u mogućnosti da se pomaknu sa tih pozicija", rekao je Orbović na konferenciji za novinare.

Loše privatizacije, istakao je Orbović, dovele su do gubitka radnih mesta, plata, neuplaćivanje poreza i doprinosa, a oko 80.000 ljudi uskoro će ostati bez zdravstvene zaštite.

Prema njegovim rečima u ovoj godini je organizovano više od 70 strajkova u kojima je učestvovalo preko 20.000 radnika koji nezadovoljstvo zbog loših privatizacija iskazuju štrajkovima, protestima, gladovanjem i samopovređivanjem.

Predsednik ŠŠ hemije i nemetala ljubiša Nestorović kazao je da se najveći problemi javljaju u velikim firmama kao što su Srpska fabrika stakla u Paraćinu, Trajal iz Kruševca, Petrohemija Pančevo i farmaceutska kompanija Galenika.

Prema njegovim rečima problemi u tim fabrikama se ne rešavaju već se gomilaju.

Predsednik ŠŠ građevinarstva i industrije građevinskog materijala Duško Vuković kazao je da je u toj oblasti najveći problem u fabrikama Građevinar iz Niša i "1. maj" Lapovo.

"Ovo je vrhunac neoliberalnog koncepta koji je dozvolio da se obogati mali broj ljudi u Srbiji, a veliki broj dođe na ivicu siromaštva", kazao je Vuković.

Potpredsednik ŠŠ metalaca Srbije Ljubodrag Cvrkotić naglasio je da je u toj grani najteža situacija u fabrikama Neobus Novi Sad, Livar Topola, Bratstvo Subotica i Rača Kragujevac.

(Beta)

Predsednik SSSS i ministar za rad sa štrajkačima „Niteksa“ i „Građevinara“

POSLODAVCI MORAJU ZA STO

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić razgovarali su sa predstavnicima štrajkačkih odbora niških firmi „Niteks" i „Građevinar" u kojima je zaposleno više od 1.300 ljudi. U obe priva-tizovane firme vlasnik je isti - IRVA investicije, na čijem se čelu nalazi Đorđe Nicović.

Ljubisav Orbović, predsednik SSSS, naglasio je da će sindikat insistirati na utvrđivanju odgovornosti onih ljudi koji su privatizovali preduzeća u Srbiji, a onda ih iz samo njima znanih razloga doveli na prosjački štap.

Ministar je štrajkačima obećao da će Vlada u najkraćem mogućem roku pokušati da za isti sto dovede poslodavce i radnike i da će učiniti sve kako bi se razlozi štrajka eliminisali, a firme vratile radu.

On je prredstavnicima radnika još rekao Vlada nema prevelika ovlašćenja i ne može da se meša u rad privatizovanih preduzeća, ali isto tako ne može ni da zabija glavu u pesak pred očiglednim problemima sa kojima se suočava više od 1.300 niških porodica rekao je Ljajić.

 - Zbog toga ćemo učiniti sve da već u ponedeljak za isti sto sednu poslodavci i radnici. Stvar je, naravno, dobre volje poslodavaca da naš poziv prihvate i mi nemamo druga sredstva da ih na to nateramo. Međutim, ukoliko se ne budu odazvali, onda ćemo insistirati na primeni zakonskih rešenja koja nam stoje na raspolaganju, a koja se tiču privatizacionih obaveza koje su oni preuzeli.

Predsednici štrajkačkih olbora su rekli da žele da rade, ali traže da se vlasnici firmi u prisustvu predstavnika Vlade izjasne o sopstvenim namerama prema firmama koje su kupili.

PREDSEDNICIMA VEĆA SAVEZA SAMOSTALNIH

SINDIKATA NA TERITORIJI

 

PREDSEDNICIMA SAMOSTALNIH SINDIKATA

GRANA I DELATNOSTI SRBIJE

 

PREDMET:    Protest solidarnosti u Kragujevcu,

 11.05.2009.godine, u 12 časova

                                 

                Poštovani,

                Predsedništvo Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, na sednici održanoj 6.05.2009. godine, razmatralo je Informaciju o štrajkovima i protestima u Republici Srbiji, kao i Informaciju o štrajku glađu grupe radnika Fabrike kože „Partizan“ u Kragujevcu.

Naime, u Fabrici kože „Partizan“ u Kragujevcu, već 15 dana štrajkuje glađu 11 radnika.

                Dana 5.05.2009. godine, delegacija Saveza samostalnih sindikata Srbije u sastavu: Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Slavica Savić, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubiša Nestorović, predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije, Radomir Stević, predsednik Samostalnog sindikata šumarstva i prerade drveta Srbije i Saud Šećeragić, šef Odeljenja za pravno-ekonomska i socijalna pitanja u Savezu samostalnih sindikata Srbije, obišla je učesnike u štrajku glađu i obavila razgovor sa predstavnicima učesnika u štrajku i predstavnicima Veća Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.

                Učesnici u štrajku traže da im se uplate doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje za 5,5 godina i rešavanje statusa zaposlenih kroz socijalni program, odnosno isplatu 200 evra po godini staža, kao kompenzacija za neisplaćene zarade za 8,5 godina, od kojih za najveći period imaju izvršne sudske presude.  

                Zaposleni nisu mogli da ostvare minimalna socijalna prava (isplata zarada i uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje), zbog nemarnog odnosa nadležnih državnih organa u postupku sprovođenja privatizacije preduzeća.

                Zdravstveno stanje učesnika u štrajku je izuzetno ugroženo, a mogu nastupiti i drastične posledice po njihov život.

                Predsedništvo Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, uputilo je zahtev Vladi Republike Srbije da ODMAH pristupi pronalaženju načina da se razreše zahtevi zaposlenih u Fabrici kože „Partizan“ u Kragujevcu i tako prekine štrajk glađu zaposlenih.

Takođe, Predsedništvo Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, zatražilo je od predsednika Republike Srbije, da iskoristi svoj autoritet i zahteva od Vlade Republike Srbije i nadležnih državnih organa da preduzmu sve mere i aktivnosti u cilju HITNOG razrešavanja zahteva zaposlenih i time spasu živote radnika kojima ništa drugo nije preostalo, nego da štrajkuju glađu.

                Ukoliko se ne nađe hitno odgovarajuće rešenje po zahtevima zaposlenih u Fabrici kože „Partizan“ u Kragujevcu, Veće Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, dana 8.05.2009. godine, organizuje „Protest solidarnosti“ na kome će učestvovati zaposleni i članovi Samostalnog sindikata sa područja grada Kragujevca, kao i članovi Predsedništva Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.

                Predsedništvo Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, počev od 11.05.2009. godine, organizovaće proteste solidarnosti sa zaposlenima u Fabrici kože „Partizan“ u Kragujevcu, a koji će trajati sve dok se ne razreše njihovi zahtevi.

                Predsedništvo Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, poziva sve radnike Srbije da dođu u Kragujevac na protest solidarnosti sa zaposlenima u Fabrici kože „Partizan“, dana 11.05.2009. godine, u 12 časova.

                Obaveza je veća Saveza samostalnih sindikata na teritoriji, da u dogovoru sa samostalnim sindikatima grana i delatnosti i sindikalnim organizacijama na svojoj teritoriji, organizuju dolazak na protest u Kragujevac i to sa najmanje jednim autobusom sa svake opštine.

     PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

Predsednik SSSS sa saradnicima na protestu ispred “Partizanke”

ŽIVOTI RADNIKA BRIGA POSLODAVCA I DRŽAVE

Savez samostalnih sindikata Srbije organizovao je u petak, 8. maja, ispred fabrike kože “Partizan” u Kragujevcu protest u znak solidarnosti sa radnicima kožare, koji više od dve nedelje štrajkuju zahtevajući uplatu zaostalih doprinosa i povezivanju radnog staža.

Na protestu je zatraženo da Vlada Srbije hitno pronađe rešenje za ispunjenje zahteva radnika te fabrike koji 17 dana štrajkuju glađu. Zaprećeno je, da će ako se ne nađe rešenje, u ponedeljak, 11. maja, biti organizovano masovno okupljanje radnika iz cele Srbije u Kragujevcu, koji će zatim otići u Beograd.

Protestu upozorenja, koji je organizovao Samostalni sindikat Kragujevca, prisustvovalo je više od 1.000 radnika, među kojima su bili i oružari, radnici "1. maja" iz Lapova, Elektro Rače i Niteksa iz Niša.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović je na protestu rekao da radnici Partizana imaju punu podršku, jer se bore i za prava na desetine hiljada radnika Srbije koji su prevareni.

On je rekao da agonija radnika “Partizana” mora hitno da se završi, da se plate doprinosi i omogući radnicima da normalno žive.

"Pošto su u pitanju životi štrajkača, mora se naći rešenje i zbog toga nije bitno da li će to da uradi država ili većinski vlasnik", poručio je Orbović.

Predsednik Gradskog veća Samostalnog sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić rekao je da su u pitanju sudbine 13 ljudi, koji već 17 dana štrajkuju glađu. On je ocenio da kriza u “Partizanu može brzo da se reši, ako ima volje.

Uoči početka protesta ispred fabrike Partizan, po sopstvenoj želji iz Upravne zgrade predzeća u kojoj štrajkuju, izneto je na nosilima, četvoro radnika. Okupljeni su ih pozdravili aplauzom, a mnogi su zaplakali.

Predsednik Štrajkačkog odbora Partizana Svetozar Bojanić otputovao jepotom u Beograd na sastanak sa ministrom rada i socijalne politike Srbije Rasimom Ljajićem.

 

Delegacija SSSS obišla radnike “Partizanke”

NEOPHODNA POMOĆ DRŽAVE

Delegacija Saveza samostalnih sindikata Srbije je u utorak, 5. maja , koju su činili predsednik SSSS Ljubisav Orbović, sekretar VSSSS Slavica Savić, predsednik SS hemije i nemetala Ljubiša Nestorović, predsednik SS šumarstva i prerade drveta Radomir Stević i šef Odeljenja za pravno-ekonomska i socijalna pitanja Saud Šećeragić, obišla je radnike fabrike za preradu kože „Partizanka“ u Kragujevcu. Radnici, koji 14 dana štrajkuju glađu, zahtevaju isplatu neisplaćenih zarada od 2000. godine, uplatu doprinosa kao i realizaciju socijalnog programa koja podrazumeva isplatu otpremnina u visini od 200 evra po godini staža.

Posle razgovora sa štrajkačima, predsednik SSSS, Ljubisav Orbović je javno zahtevao od naležnih, uključujući i predsednika Tadića da hitno pristupe rešavanju ovog problema, čije su posledice ozbiljno narušeno zdravstveno stanje i ugroženi životi radnika.

„Savez samostalnih sindikata Srbije apeluje na radnike da prekinu štrajk glađu i izbegnu katastrofalne posledice po sopstvene živote i svoje porodice, a od Predsednika države, premijera i ministara zahteva da se, dogovorom, problem najhitnije reši. Spremni smo, da masovinim prisustvom pružimo podršku opravdanim zahtevima naših kolega u Kragujevcu, ali i da ovoga puta ne upozoravamo, već zahtevamo stroge kazne, jer je zalog prevelik, a to su ljudski životi“ rekao je Orbović.

 

Sa današnje konferencije za novinare

NAJAVLJEN MASOVAN PROTEST

BEOGRAD, 27, aprila (Tanjug) - Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je danas da će u sredu, 29. aprila biti organizovan masovan protest u Beogradu pod sloganom "Probudi svest! Dođi na protest" i da se očekuje dolazak nekoliko stotina autobusa iz unutrašnjosti.

Protest će biti miran i odžan u zank nezadovoljstva zbog mera koje je Vlada donela, ali i onih koje nije donela, rekao je Orbović, ističući da "nisu dotaknuti oni koji su se obogatili tokom devedesetih godina i tokom privatizacije, a koje sada zovemo tajkunima koji treba da podnesu najveći teret krize".

"Poenta ovoga protesta je da iskažemo brigu za zaštitu radnih mesta i da iskažemo nezadovoljstvo što je dolazilo do dodatnog oporezivanja zaposlenih, nevezano što je u ovom momentu došlo do oporezivanja jedne manje grupe, ali to je dokaz da vlada na 'mala vrata' ulazi sa dodatnim oporezivanjem", rekao je on na konferenciji za novinare.

Orbović je istakao da su vladine mere usmerene na punjenje budžeta, a ne na pomoć privredi Srbije, kao i da je ovaj budžet dodatno opteretio građane ne samo kroz plate, već i kroz akcize na gorivo i druge oblike.

On je istakao da sa druge strane vlada nije u stanju da krene od sebe i smanji broj ministartava i da vlada treba da podnese ostavku ako nije u stanju da relizuje zahteve SSSS-a.

Orbović je kazao da će se već na jesen videti da li je vlada u stanju da se suoči sa krizom, kao i da se plaši da će biti još protesta kao u Novom Pazaru, u kojem je vođa tekstilnih radnika u petak isekao sebi prst.

On je istakao da takav čin nije primeren našem narodu, ali i dokaz "nemoći i tragedije", kao i da radnici ne treba da se samopovređuju već bore za svoja prava.

Orbović je rekao to nije jedini slučaj pošto je prošle godine tokom protesta "Šinvoza" u Beograd preminuo jedan radnik, a da su pre toga dva radnika izvršila samoubistvo.

Predsednik udruženih sindikata Srbije "Sloga", koji će sa SSSS - om zejedno organizovati protest, Željko Veselinović izrazio je očekivanje da će veliki broj nezadovljnih ljudi doći na Trg Nikole Pašića i da će protest biti upozorenje vladi kao najvećem poslodavcu da radnici i sindikati teba više da se pitaju o prevazilaženju krize. 

Protest će početi u 11:59 i trajaće do 15 časova sa maršrutom - Trg Nikole Pašića - Dom Narodne Skupštine - Dečanska - Makedonska - Kolarčeva - Terazije (Agencija za privatizaciju) - Skupština Srbije - vlada gde će biti održan performans.

Potpredsednik SSSS - a Dragan Zarubica je rekao da će autobusi iz unutrašnjosti biti iskrcavani ispred Doma Narodne skupštine i Ekonomskog fakulteta i da će posle protesta čekati radnike kod Železničke stanice.

On je rekao da će biti angažovano oko 1.500 redara koji će voditi računa o bezbednosti i da neće dozvoliti da taj protest bude zloupotrebljen od strane političkih stranaka.

 

Veće SSSS intenzivno priprema protest

I REPREZENTATIVNOST PATNERA NA PROVERU

Pripreme za organizovanje Protesta zaposlenih u Republici Srbiji, koji će Savez samostalnih sindikata Srbije organizovati 29. aprila u Beogradu, razmatrane su na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, održanoj u četvrtak, 23. aprila 2009. godine.

Kako je istaknuto u diskusijama članova Veća, u toku su intenzivne aktivnosti samostalnih sindikata i saveza samostalnih sindikata na teritoriji  na organizaciji i učešću članova samostalnih sindikata na Protestu. Istovremeno, štab Protesta je preduzeo sve potrebne organizacione i operativno - tehničke pripreme za uspešno organizovanje skupa, na kome se očekuje veliki broj učesnika.

Na sednici je, takođe, doneta Odluka da se Odboru za utvrđivanje reprezentativnosti, uputi zahtev za preispitivanje utvrđene reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca na nivou Republike Srbije, čiji su predstavnici članovi Socijalno-ekonomskog saveta RS, kao i da se konačno donese odluka o postojećim zahtevima za utvrđivanje reprezentativnosti drugih sindikalnih centrala i udruženja poslodavaca. U skladu sa ovom odlukom članovi Socijalno-ekonomskog saveta iz SSS Srbije, neće učestvovati u njegovom radu do ponovnog utvrđivanja reprezentativnosti socijalnih partnera.

87 radnika čačanskog „Domisa“ pristupilo SSSS

NIKO NIJE ZAŠTIĆEN OD KRIZE

Juče je 87 radnika privatnog preduzeća Domis iz Čačka pristupilo  Samostalnom sindikatu građevinara i IGM Srbije i SSSS.

Svečanom potpisivanju pristupnica i uručivanju članskih karata prisustvovali su predsednik Saveza samostalnih sindikata srbije, Ljubisav Orbović, predsednik i sekretar sindikata građevinara i IGM Srbije, Duško Vuković i Dragana Platiša i predsednik gradskog Veća SSS Čačak, Vladimir Avramović.

Pozdravljajući okupljene radnike, predsednik Saveza je uporedio sindikalnu organizaciju sa sektorom za održavanje u preuzeću koji mora da postoji, ali znak da je sve u redu je kada on ne radi.

Upoznajući ih ukratko sa ličnom kartom i aktivnostima Saveza, predsednik Orbović je istakao:

„Nezadovoljni smo katastrofalnim privatizacijama koje su značile rasprodaju, a ne prodaju, kolaps a ne oživljavanje privrede, nezadovoljni smo što veliki broj radnika gubi posao ili su otpuštanja najavljena, što su zarade male, nedovoljne, što Vlada luta, kasni sa merama za ublažavanje negativnih efekata, nezadovoljni smo pokušajem da, ponovnim pogrešnim potezima, teret i ove krize podnesu zaposleni i radnici“.

„Zato vas pozivam, da i vaši predstavnici budu 29. Aprila u Beogradu, na velikom protestu nezadovoljnih, zajedno sa kolegama iz granskog sindikata i Čačka. Posledice će biti pogubne i za one koji trenutno nemaju velikih problema. Jer niko nije zaštićen od krize koja dolazi ili oklevanja Vlade Srbije da je, vođenjem odgovorne održive ekonomske politike, predupredi ili makar ublaži. Upozorimo ih na nezadovoljstvo masovnim izlaskom i pokušajmo da sprečimo kolaps privrede i preduzeća koja rade, i masovno siromaštvo građana“, rekao je Orbović na kraju.

U Arilju potpisan Sporazum o SES

U SRBIJI SVEGA 17 LOKALNIH SAVETA

U Arilju je danas potpisan sporazum o osnivanju, delokrugu i načinu rada socijalno-ekonomskog saveta na teritoriji opštine Arilje, a odmah po potpisivanju predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je pozdravio ovaj čin, koji je, kako je istakao, veoma značajan za tu opštinu, zaposlene i privrednike, "jer se kroz dijalog i zajedničkim rešavanjem problema može doći do najboljih rešenja".

Orbović je ukazao da je u Srbiji, nažalost, dosad formirano svega 17 socijalno-ekonomskih saveta na lokalnom nivou i ocenio da je problem u opoziciji, kojoj su, dok nije na vlasti, "usta puna dijaloga", a kada dođe na vlast želi da je zadrži samo za sebe.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, koji je, takođe, prisustvovao potpisivanju, izrazio je uverenje da će to biti prekretnica u razvoju socijalnog dijaloga na lokalnom nivou i formiranju socijalno-ekonomskih saveta u drugim opštinama širom Srbije.

Važnost ovog sporazuma, po njegovim rečima, jeste i u činjenici da se on potpisuje u trenucima velike globalne krize koja, osim što je finansijska i ekonomska, ima intenciju da postane i socijalna.

"Na nivou Republike, odkad je ova vlada, došlo je do kvalitetnog pomaka, najviše zahvaljujući premijeru i ministru za rad, jer smo uspeli da o pojedinim problemima dođemo do zajedničkih rešenja", istakao je Orbović i dodao da je, uprkos svemu, najveća sindikalna centrala u Srbiji, nezadovoljna merama koje je vlada donela, zakazala proteste za 29. april.

Orboović je tom prilikom još rekao da je Vlada Srbije imala određenih propusta izlazeći u javnost sa najavama nekih mera, zbog čega se stekla slika u javnosti da nije imala dovoljno snage da se opredeli za prave mere.

 "Jesu te mere nazvane solidarnim, ali smatramo da je teret krize najviše trebalo da bude usmeren na one koji su se obogatili devedesetih godina i posle 2000. tokom privatizacije. A i vlada, koja broji 25 ministarstava, morala je svojim primerom da pokaže kako se štedi", rekao je Orbović.

Po završetku svečanog potpisivanja sporazuma, kojim zvanično konstituisan lokalni SES, predsednik SSSS sastao se sa predsednicima sindikalnih organizacija u Arilju.

„ Brojni su razlozi za nezadovoljstvo“, rekao je Orbović posle upoznavanja sa problemima sa kojima su suočeni zaposleni u Arilju. „Utoliko je odgovornost vas, predsednika sindikalnih organizacija veća kada govorimo o uspehu najavljenog protesta. Opšte nezadovoljstvo možemo pokazati samo masovnim izlaskom na ulice Beograda 29. Aprila, a masovnost direktno  zavisi od vas koji  jedino možete da animirate članove da se pozivu odazovu, vas u sindikalnim organizacijama i opštinskim većima i povereništvima. Da vas podsetim, radni je zadatak, odnosno obaveza članova organa na svim nivoima, tu mislim i na vaše odbore sindikata da odluku Veća dosledno realizuju i budu 29.aprila u 12 časova u Beogradu. U protivnom, opravdano je pitanje zašto je pojedinci bave sindikatom ako nemaju snage ili želje da učestvuju u akcijama. I to je problem koji moramo rešavati vrlo brzo, po završenom protestu i detaljnoj analizi prisustva koju ćemo uraditi. Jer složićete se, upravo sindikalni funkcioneri i njihove aktivnosti i angažovanje, determinišu efikasnost akcija i ukupan rejting organizacije. Razumevanja za oklevanje, izbegavanje akcija ili opravdanja za nečinjenje nema“ rekao je predsednik izražavajući nadu da će članovi SSSS iz Arilja biti 29. Aprila u Beogradu.

Sednica SES u sredu, 15. aprila

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj će biti razmatran najnoviji paket mera za suočavanje sa efektima krize, kao i mere štednje Vlade Srbije biće održana u sredu, 15. aprila, izjavio je danas Tanjugu predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Prema njegovim rečima, predstavnici sindikata i poslodavaca na toj sednici biće upoznati sa merama koje su donete, jer "nije bilo razgovora sa sindikatima pre donošenja ovih mera".

Orbović je ocenio da vlada naknadnim upoznavanjem socijalnih partnera sa odlukama želi da proveri reakcije i dodao da je upravo "reakcija javnosti na prethodni paket i promenila taj paket i realno je nešto bolji nego što je bio prethodni"

Sindikati, kako je kazao, ni ovim paketom nisu potpuno zadovoljni i ostaju oprezni, očekujući efekat tih mera u budućem periodu.

"Najavljuje se novi rebalans budžeta, očekujemo da će vlada (u formiranje novih mera) uključiti i sindikate i poslodavce", kazao je Orbović, dodajući da će, "u protivnom, biti suprotstavljene strane.

Orbović je najavio da će sindikati nastaviti da razgovaraju sa "pravim poslodavcima", jer imaju razloga i interese da deluju zajednički i dodao da paket mera vlade u jednom delu sadrži i preporuke koje su i poslodavci i sindikati upućivali nosiocima vlasti.

On je izrazio očekivanje da će na sednici Socijalno-ekonomskog saveta paket mera socijalnim partnerima obrazložiti predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Sindikati društvenih delatnosti održali zajednicku konferenciju za novinare

USKORO PROTESTI I ŠTRAJK

Sindikati društvenih delatnosti Saveza samostalnih sindikata Srbije izrazili su danas nezadovoljstvo najavljenim merama Vlade Srbije za smanjenje deficita u budžetu i najavili da će do sredine aprila organizovati štrajk i proteste.

Mere Vlade Srbije koje će uticati na pogoršanje materijalnog položaja i statusa zaposlenih u društvenim delatnostima sindikati sigurno neće prihvatiti i trenutno se razgovara o organizovanju generalnog štrajka i protesta, rekli su predstavnici tih sindikata na konferenciji za novinare.

Sindikati društvenih delatnosti obuhvataju zaposlene u zdravstvt, nauci, kukturi, obrazovanju, predškolskom vaspitanju, pravosuđu i druge.

Predstavnici tih sindikata nisu mogli da preciziraju vreme početka štrajka, ali su naveli da bi morao da se organizuje pre rebalansa budžeta koji je najavljen za kraj aprila.

Prema njihovim rečima, štrajkova i protesta bi trebalo da bude, bez obzira na za koji se način vlada odluči da smanji manjak u budžetu.

Ocenjeno je i kao nedopustivo to što sindikati još nisu upoznati sa pripremama ekonomskog paketa mera Vlade Srbije za suzbijanje krize i osudili odsustvo bilo kakvog dijaloga socijalnih partnera.

Predsednik Sindikata obrazovanja  Branislav Pavlović najavio je da će danas u 17 sati, predstavnici dva reprezentativna sindikata društvenih delatnosti imati sasatanak sa ministarkom finansija Dianom Dragutinović i predstavnicima resornih ministarstava gde bi trebalo da im budu predstavljen vladin paket mera.

On je kazao da predložene mere vlade, o kojima su govori u medijima, najviše pogađaju zaposlene u javnom sektoru.

"Ne može 560.000 ljudi u javnom sektoru da izvuče ovu državu ako ona ne uštedi na drugim pozicijama", kazao je on.

Prema njegovim rečima, "Sindikat obrazovanja  ne prihvata uvođenje solidarnog poreza, ali ni stavljanje van snage našeg protokola koji smo potpisali sa ministrima finasija i prosvete, a koji se odnosi na povećanje plata od 26 odsto".

Predsednik Sindikata uprave Njegoš Potežica rekao je da "niko ne predlaže povećanje zarada", ali je istakao da je najavljeno povećanje poreza na zarade na teret radnika nedopustivo.

Predsednica Sindikata kulture  Dragana Đorđević kazala je da najpre treba ukinuti mnogobrojne agencije i smanjiti broj narodnih poslanika koji zemlju mesečno koštaju najmanje 67 miliona dinara.

Predsednica Sindikata pravosuđa  Slavica Živanović zapitala je "zašto Srbija ne objavi bankrot i zašto uporno pristajemo da teret krize podnesu najugroženiji".

Konferenciju su prisustvovali i predstavnici  sindikata zdravstva i socijalne žaštite, nauke i predškolskog vaspitanja.

(BETA)

 

SAOPŠTENJE

Savez samostalnih sindikata oštro se protivi uvođenju privremenog poreza od šest odsto na prihode građana, a izjavu da bi ovom merom Vlada napravila pravedni balans ocenjuje kao neosnovanu i pre svega netačnu.

Najpre, najavljena nezakonita mera, kao i postupak njenog usvajanja u suprotnosti je sa potpisanim Sporazumom o daljem razvoju socijalnog dijaloga, kojim su se potpisnici obavezali da sve probleme rešavaju kroz razgovore i pregovore, a oni su ovoga puta izostali.

Zatim, najveći teret bio bi prebačen na zaposlene i građane, kao i do sada, a nedodirljivi bi i dalje, kao i do sada, bili oni koji su se enormno nelegalno bogatili tokom 90-tih godina i ratova u okruženju, sankcija i krize, kao i malverzacijama u toku procesa privatizacije, zloupotrebom manjkavog Zakona i tolerantne i spore države.

Problem deficita u budžetu u iznosu od približno 190 milijardi dinara, ne može se rešiti time što će se uzimati od poreskih obveznika koji rade, za to su već malo i nedovoljno plaćeni. Ili postoji šansa da se, uz solidarno oporezivanje svake zarade preko 12 hiljada dinara i najavljene uštede ministara na kafi i flaširanoj vodi, situacija u budžetu bitno popravi. Ili pak ovom merom Vlada priznaje sopstvenu nemoć i činjenicu da je svoje kapacitete u osmišljavanju izlaza iskoristila i potrošila.

Da li je za osmišljavanje ovakvih mera neophodno 25 ministarstava, u kojima, pored ministara, u funkciji rešavanja problema u Srbiji, radi i za to je plaćeno 239 državnih sekretara, pomoćnika i savetnika?

Dokle će se usvajati zakoni koji važe za većinu običnih, a pojedincima služe da ih bezočno, godinama krše, uz prećutnu saglasnost Vlade i bez sankcija? Pošto se oporezuju zaposleni koji rade i žive od zarade, kakve mere planira Vlada kako bi u budžet vratila 125 milijardi koje nesavesni, ali zaštićeni pojedinci godinama unazad duguju, na isključivu štetu zaposlenih i privrede?

Da li Vlada koja toleriše degradiranje dostojanstva svojih građana učešćem u otvaranju socijalnih prodavnica i upućivanjem na kupovinu tek pojedinih artikala po nižoj ceni, mimo dogovora sa reprezentativnim socijalnim partnerima zaslužuje njihovo razumevanje i poverenje građana Srbije. I da li će u godišnjem izveštaju o realizaciji programa pristojnog rada, čiji je osnov upravo dostojanstveni život, prezentovati projekat u kome je učestvovala ili saučestvovala, a koji upravo znači suprotno, neprimerenu, nedopustivu degradaciju i diskriminaciju.

Ako se najavljena mera usvoji na Vladi Republike Srbije i dodatno opterete zarade zaposlenih i već siromašnih, Savez samostalnih sindikata Srbije pozvaće radnike i nezadovoljne građane Srbije da izraze svoj revolt izlaskom na ulice, masovnim protestima i blokadom rada Narodne Skupštine. Budite uvereni da je strpljenje na izmaku i da razumevanja za pogrešne poteze više nema.

PREDSEDNIK    

     Ljubisav Orbović

 

MINISTARSTVO TRGOVINE I USLUGA

Slobodan Milosavljević, ministar

B e o g r a d

 

Gospodine Milosavljević,

Neprijatno iznenađen Vašim kontradiktornim izjavama i aktivnostima poslednjih dana, ali i  predlogom koji ste mi uputili za formiranje „Stručnog tima za definisanje koncepta funkcionisanja i praćenja rada socijalnih prodavnica“, a imajući u vidu razgovore koje smo vodili sa Vladom čiji ste član i predsednikom Republike lično, obaveza mi je da i Vas, ali i predsednika države i predsednika Vlade Republike Srbije upoznam sa sledećim:

1.                   Kao ministar i odgovorno lice u svim vladama od 2000-te godine, kao ekspert za mnoge oblasti, morali biste da poznajete Zakon o radu i značenje pojmova  reprezentativnost, socijalno partnerstvo i dijalog. Moram da dodam, budući da ste član Vlade u čije ime je ministar Ljajić potpisao Sporazum o daljem razvoju socijalnog dijaloga, podrazumevalo se da znate i postupak vođenja dijaloga, strane u pregovorima i način usvajanja i realizacije dogovorenog. Naknadni pozivi, kako bi se proširio krug odgovornih i isti koristio kao alibi kada se projekat uruši, nije, ni po definiciji, socijalni dijalog i na to Savez samostalnih sindikata Srbije kao najveća centrala ne može da pristane. Naglašavam, Savez samostalnih sindikata Srbije se neprekidno zalaže za pomoć ugroženima, bilo kroz prodavnice koje će otvoriti i dotirati država i kakve postoje u svetu, ali i sve druge vidove pomoći. Međutim, ne može pristati na degradiranje ličnosti, rada i dostojanstva zaposlenih i građana, kao i na sramne diskriminacije.

2.                   Nedopustivo je da u uslovima ekonomske krize koja je godinama prisutna u Srbiji i čije su teško breme nosili zaposleni i građani ove zemlje,  koja se, na žalost produbljuje, jedan ministar socijalno odgovorne Vlade sebi daje pravo da diskriminiše većinu građana i upućuje ih na „kazan za siromašne“. Da Vas podsetim, umesto socijalnih prodavnica za siromašne, u kojima će zloupotrebom siromaštva, građanima biti plasirani proizvodi sa sumnjivim rokom trajanja, partija kojoj pripadate i Vlada koja je formirana obećali su nova radna mesta, bolji standard, oporavak privrede. Da i ne pominjem program dostojanstvenog rada, sa svim elemetima koje on sadrži i čije je potpisivanje objavljeno u svim medijima, o kome sigurno niste informisani. Da li ova farsa ustvari znači da se Srbija vraća na kratkoročnu kupovinu socijalnog mira deljenjem osnovnih namirnica po nižim cenama? Da li je to povratak na oprobane metode zavaravanja javnosti i prikrivanja nesposobnosti i nemoći najodgovornijih, odnosno povratak na podelu polutki radnicima kako bi se pokazala lažna odgovornost za građane i birače?

3.                   Uveren sam da ste svesni činjenice da Beograd nije Srbija, te da znate kao žive zaposleni i nezaposleni u Vranju, Leskovcu, Loznici, Užicu, Zrenjeninu, Bujanovcu. Ovakvim potezom, bez održivog plana otvaranja prodavnica za siromašne na čitavoj teritoriji Srbije, Vi ste većinu građana diskriminisali i po ovom osnovu. Ja znam kako ću našim članovima koji žive ispod granice ljudskog dostojanstva objasniti Vaš potez, ali nisam siguran da će biti spremni da saslušaju Vaše objašnjenje.

4.                   I na kraju. Vreme je da odgovorni socijalni partneri na nivou Republike preispitaju osnovne premise dijaloga, konkretno, čemu postojanje tripartitnog tela na nivou Republike, ako odluke od značaja za građane i zaposlene, neopravdano i samovoljno donose pojedinci, a partneri budu obavešteni iz medija, tek kada se akcija finalizuje.

Moja je obaveza, kao, ponavljam, odgovornog socijalnog partnera, da sa ovako iznetim stavom Saveza samostalnih sindikata Srbije, upoznam predsednika Republike, gospodina Tadića i predsednika Vlade, gospodina Cvetkovića i da, po ovim pitanjima tražim njihovo izjašnjavanje. Opravdanje za vaše činjenje i nečinjenje ne postoji, ukoliko Savez samostalnih sindikata Srbije i ja kao njegov predsednik, dobro shvatamo dijalog. Spremni smo da, ukoliko se ovakvi postupci pojedinih ministara ne sankcionišu, iz takvog partnerstva izađemo.

PREDSEDNIK

 Ljubisav Orbović

Održana sednica Predsedništva VSSSS

GRANSKI SINDIKATI NAJAVLJUJU PROTESTE

Na  sednici Predsedništva Veća SSSS sa predsednicima samostalnih sindikata, koja je održana 25. marta 2009.godine,između ostalog, razmatrani su aktuelni problemi i posledice svetske ekonomske krize na materijalni i socijalni položaj zaposlenih u Srbiji.Članovi Predsedništva i predsednici granskih sindikata  informisani su  o razgovoru predsednika SSSS i UGS»Nezavisnost» sa predsednikom Vlade, Mirkom Cvetkovićem o planiranim  merama  Vlade  za  ublažavanje negativnih efekata ekonomske krize u Srbiji.

 U raspravi je istaknuto veliko nezadovoljstvo i najavljeni su protesti pojedinih granskih sindikata zbog  veoma  lošeg materijalnog  položaja zaposlenih, a  predsedniku Vlade će biti ponovljen zahtev da na skupu sa predstavnicima sindikata, koji bi se održao u toku aprila, u neposrednom razgovoru upozna prisutne, šta  će Vlada  preduzeti da se  posledice ekonomske  krize ravnomerno rasporede na sve, a ne samo na zaposlene.

 U okviru rasprave o obeležavanju 1. maja, a imajući u vidu, neophodnost koordiniranja zajedničkih aktivnosti za  uspešno organizovanje protestnih aktivnosti na nivou  Saveza, Predsedništvo je zaključilo, da do 10. aprila 2009.godine, svi samostalni sindikati dostave odluke o planiranom organizovanju protesta i broju učesnika na tim protestima, kako bi se blagovremeno razmotrila i donela odluka, odnosno  izvršile organizaciono-tehničke pripreme za organizovanje protesta Saveza samostalnih sindikata Srbije.

 Predsedništvo je, takođe , informisano o toku javne rasprave o Nacrtu Statuta SSSS, odnosno o planiranoj sednici Statutarnog odbora i Predsedništva,kada  će se sumirati rasprava i  utvrditi Predlog Statuta SSSS za raspravu na sednici Veća.

 

Održana sednica Predsedništva SSS Čačka

TERET KRIZE MORA BITI RAVNOMERNO RASPOREĐEN

U prostorijama Veća SSS u Čačku, 13. marta je održana sednica Predsedništva, kojoj su prisustvovali predsednik SSSS, Ljubisav Orbović i potpredsednik Duško Vuković.

Na sednici je razmatrana aktuelna situacija u Srbiji, efekti svetske ekonomske krize na zaposlene i aktivnosti Saveza na zaštiti radnih mesta, standarda zaposlenih i jačanju socijalnog dijaloga.

U uvodnoj napomeni, predsednik je istakao da se vrhunac krize u Srbiji očekuje u maju i junu, da kriza pogađa realni sektor i da su rastući problemi posledica ne samo svetske ekonomske krize, već pre svega, loših privatizacija i dugogodišnje privredne stagnacije.

„ Naše buduće aktivnosti proističu, pre svega, iz zaključaka koji su usvojeni na Veću, zatim iz  potpisanog Sporazuma o daljem razvoju socijalnog dijaloga i definisanog cilja da se nivo zaposlenosti mora održati, nastaviti socijalni dijalog i jačati kolektivno pregovaranje kao najbolji mahanizmi za kvalitetna rešenja postojećih i očekivanih teškoća. Teret krize mora se ravnomerno rasporediti na sve i odlučni smo u nameri da ne dozvolimo da ovoga puta, kao mnogo puta do sada, isključivo padne na pleća zaposlenih. Ne bih da zvučim pesimistički, ali ova kriza će trajati dugo, posledice su joj nepredvidive, neizvesne i teže nego što mislimo“, rekao je Orbović.

Sa okruglog stola koji je na tu temu, u organizaciji Saveza, održan i kome su pored predstavnika sindikata, Vlade i poslodavaca, prisustvovali eminentni eksperti i naučni radnici, kao i direktori pojedinih preduzeća, proistekli su konkretni stavovi i predlozi za ublažavanje posledica i to da je neophodno dalje ulaganje u privredu, uz očivanje nivoa zaposlenih, te da se problem unutrašnjeg duga može rešavati multilateralnom kompanzacijom. Najava mogućnosti skraćenja radnog vremena, odnosno radne nedelje uzburkala je javnost poslednjih dana. Suština je da je takva mogućnost predviđena i Zakonom o radu kao preraspodela radnog vremena i ni u jednom trenutku nije istaknuta kao obaveza svih poslodavaca, već isključivo kao mogućnost koja bi, uz eventualno produženje broja dana plaćenog odsustva, doprinela očuvanju zaposlonosti, tj ljudskih resursa, rekao je predsednik.

U razgovoru koji je usledio, prisutni su se interesovali za dalju reformu Saveza, izmene i dopune Statuta koje bi trebalo da doprinesu poštovanju discipline u SSSS, kao neophodnog preduslova za veću efikasnost, snagu i jedinstvo Saveza, kao i za njegovu bolju pozicioniranost u socijalnom partnerstvu.

Gostujući na lokalnim televizijama, predsednik je upoznao javnost sa aktivnostima i ciljevima Saveza u narednom periodu.

Tokom boravak u Čačku, predsednik Orbović i potpredsednik Vuković obišli su privatno preduzeće „Domis“ koje se bavi izradom vrhunske stolarije i svoj proizvodni asortiman plasira u 44 zemlje sveta. „Moto da teret krize moramo podneti svi, mi smo i doslovce primenili u Domisu. Naime, dogovorili smo se da, ukoliko bude potrebno, zarade umanjimo svima i da niko ne ostane bez posla. To je odluka koju bi trebalo da donesu svi poslodavci u Srbiji, uključujući članove Vlade, odluka koje važe za sve, a ne samo za zaposlene i radnike“, rekao je direktor Domis-a, Dragan Kuzmanović. Pružiću punu podršku organizovanju sindikalne organizacije u Domis-u, kao i njenom uključivanju u ozbiljnu centralu i granski sindikat, jer smatram da to nije samo u interesu zaposlenih, već i u interesu poslodavca, rekao je na kraju direktor, zahvaljujući se na poseti.

„Briga za zaposlene ogledalo je lične odgovornosti vlasnika, menadžera, direktora. Preduzeće „Domis“ i direktor Dragan Kuzmanović primer su odgovornog preduzeća, vlasnika i poslodavca, pa i rezultati ne izostaju, a siguran sam da će tako biti i ubuduće. Ovakvi primeri, iako ne brojni, ulivaju nadu da će socijalni dijalog i socijalna odgovornost biti jedan od pokretača razvoja privrede Srbije, kao uslova za bolji život zaposlenih i građana“, rekao je predsednik.

 

Predsednik SSSS obišao "Zastava oružje"

DRŽAVA OTEŽAVA POSLOVANJE

Na poziv predsednika Opštinskog veća Kragujevca, Jugoslava Ristića, predsednik SSSS Ljubisav Orbović je u sredu, 11. marta, obišao preduzeće „Zastava oružje“i upoznao se sa proizvodnim programom. On je tom prilikom razgovarao sa članovima Odbora sindikalne organizacije ovog preduzeća. Sindikalci i rukovodstvo preduzeća su upoznali predsednika sa problemima sa kojima su suočeni zbog nedobijanja, u zakonskom roku, dozvole za izvoz po već ugovorenim poslovima.

„Iznenađen sam činjenicom da se, u uslovima kada veliki broj preduzeća obustavlja proizvodnju zbog nemogućnosti da plasiraju svoje proizvode, kada se predlaže skraćenje radne nedelje zbog smanjenja obima poslovanja, preduzeću koje ima ugovorene izvozne poslove i otvorena strana tržišta, poslovanje otežava, čak onemogućava.

Uz to ovakva praksa je u suprotnosti sa naglašenim ciljem u programu mera Vlade da se pomogne zdravim preduzećima, naročito izvozno orjentisanim, da sačuvaju strana tržišta i kupce, kao i da animiraju potencijalne. Dopis sa zahtevom da se hitno reši pitanje vaše izvozne dozvole uputiću već sutra“ rekao je predsednik.

Po završenom sastanku, održana je konferencija za novinare.

U prostorijama Veća SSS Kragujevca, predsednik je, potom, razgovarao sa članovima Predsedništva o konkretnim problemima sa kojima je suočen sindikat zbog posledica loših privatizacija, ali i posledica svetske ekononomske krize.

 

Održana konferencija za novinare

RADNICI NE SMEJU BITI ŽRTVOVANI

Savez samostalnih sindikata Srbije je zabrinut zbog negativnih efekata svetske ekonomske krize na privredu, kao i zbog opšteg stanja u Srbiji. Na sednici održanoj 5. marta, Veće SSSS je raspravljalo o uticaju krize i o Programu mera Vlade za rešavanje njenih negativnih efekata na privredu i položaj zaposlenih u Srbiji, rekao je Ljubisav Orbović, predsednik SSSS na konferenciji za novinare, održanoj 10. martra.

Orbović je novinare informisalo da je Veće SSSS usvojilo stavove i predloge vezane za ublažavanje negativnih efekata globalne ekonomske krize i uputilo ih Vladi, uz naglasak da  SSSS prati efekte svetske ekonomske krize na materijalni i socijalni položaj zaposlenih i građana Srbije.

- I onako težak položaj zaposlenih u Srbiji pogoršavaju posledice loše privatizacije, dugogodišnja ekonomska kriza, visoka stopa nezaposlenosti, stalni rast cena, česte promene kursa dinara, sve više otpuštanja radnika, siva ekonomija, pad proizvodnje u pojedinim oblastima privrede, nelikvidnost, visok stepen korupcije, kao i sve veći procenat siromaštva, upozorio je Orbović i naveo 10 zahteva koje je SSSS uputio Vladi.

SSSS od Vlade zahteva da preduzme mere koje će ublažiti negativne efekte globalne ekonomske krize, prvenstveno kroz očuvanje nivoa zaposlenosti, otvaranje novih radnih mesta, povećanje proizvodnje i izvoza, kao i smanjenje uvoza. Pored toga, sindikalisti zahtevaju smanjenje javne potrošnje, kroz obezbeđenje odgovarajućeg standarda građana, stabilizaciju kursa dinara i rasterećenje privrede.

- Zahtevamo i poštovanje Sporazuma o daljem razvoju socijalnog dijaloga, mere za obezbeđenje efikasne naplate poreza i doprinosa, kao i sankcionisanje poslodavaca koji ne izmiruju svoje obaveze na štetu zaposlenih i privrede. Pored toga, SSSS zahteva da se po hitnom postupku, a najkasnije pri prvom rebalansu, realizuje preporuka Socijalno-ekonomskog saveta o brisanju odredbe člana 28. Zakona o budžetu, rekao je predsednik SSSS.

Po Orbovićevom objašnjenju, SSSS od Vlade zahteva da preduzme adekvatne mree koje bi sivu ekonomiju svele u prihvatljive okvire, jer ona je najdrastičniji način kršenja zakona i prava zaposlenih. Pored toga, SSSS insistira na jačanju i većoj efikasnosti rada inspekcijskih organa, na sagledavanju mogućnosti za unapređenje multilateralne kompenzacije pošto su dugovi preuzeća ogromni i opterećuju njihovo poslovanje.  

- Od Vlade zahtevamo i da izmeni Zakon o PIO u delovima koji će zaposlenima, koijima poslodavac nije uplaćivao ovu vrstu doprinosa, garantovati pravo na penziju na osnovu radnog staža upisanog u radnu knjižicu. Sindikalni zahtev je i da Vlada preduzme mere zarad redovne isplate novčane naknade po osnovu nezaposlenosti za sva lica na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja. Naš zahtev je i da 116. član Zakona o radu bude izmenjen i dopunjen kako bi broj dana plaćenog odsustva bio uvećan ukoliko je rad prekinut bez krivice zaposlenog. Na taj način bi se više doprinelo očuvanju radnih mesta u preduzećima, rekao je Orbović.

 

12. sednica VSSSS održana u Nišu

SINDIKAT  PAŽLJIVO PRATI EFEKTE KRIZE

Na predlog predsednika Veća SSS grada Niša, a u skladu sa dogovorom da se sednice organa SSSS održavaju i izvan Beograda,12. redovna sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, održana je u četvrtak, 5. marta 2009. godine, u Nišu. Na početku sednice, članove Veća je u ime domaćina, pozdravio i poželeo uspešan rad, predsednik GVSSS Niša, Miodrag Ranđelović.

Veće SSSS je na ovoj sednici, razmotrilo i usvojilo: informaciju o aktivnostima SSSS o Opštem kolektivnom ugovoru i Sporazumu o daljem razvoju socijalnog dijaloga; Orijentacioni plan rada Predsedništva i Veće SSSS za 2009.godinu, Odluku o usvajanju Završnog računa i utvrđivanju ukupnih prihoda i rashoda SSS Srbije za 2008.godinu i Izveštaj Nadzornog odbora SSSS, Plan prihoda i rashoda SSS Srbije za 2009. godinu. Članovi Veća  su, takođe, prihvatili izveštaje o radu predstavnika SSSS u SES-u i drugim organima i telima na nivou Republike i izveštaje o aktivnostima Sekcije žena i Sekcije mladih SSSS za 2008.godinu, te i usvojili odluke iz svoje nadležnosti.

Veće je posebnu pažnju posvetilo raspravi o uticaju svetske ekonomske krize i merama Vlade RS za prevazilaženje negativnih efekata svetske ekonomske krize na privredu i položaj zaposlenih u Srbiji i na sednici usvojilo Stavove i zaključke SSSS u vezi sa tim. U raspravi je istaknuto da Savez samostalnih sindikata Srbije sa velikom zabrinutošću prati negativne efekte svetske ekonomske krize na materijalni i socijalni položaj zaposlenih. Svetska ekonomska kriza zatiče nas u stanju koje, između ostalog, karakterišu visoka stopa nezaposlenosti, konstantan rast cena roba i usluga, česte promene kursa dinara, velika otpuštanja zaposlenih, visok procenat «sive ekonomije», pad proizvodnje u pojedinim oblastima, velika nelikvidnost, visok nivo korupcije i sve veći procenat siromašnog stanovništva.

Zbog toga će, kako je zaključeno, Savez samostalnih sindikata Srbije uputiti zahteve Vladi Srbije. Veće je, istovremeno, u okviru usvojenih Stavova i zaključka, utvrdilo naredne aktivnosti i obaveze članova SES-a, Predsedništva Veća, samostalnih sindikata i veća SSSS (pokrajina, gradova, za više opština i opština) da redovno prate efekte ekonomske krize na privredne subjekte u pojedinim delatnostima i na  teritoriji svog delovanja, kao i da redovno  iniciraju razmatranje aktuelnih pitanja u vezi sa svetskom ekonomskom krizom i njenim uticajem na privredu, vanprivredu i stanovništvo.

 

Predsednik SSSS u Zaječaru

KOLEKTIVNO PREGOVARANJE NAJBOLJA ZAŠTITA ZAPOSLENIH

U sali Veća Saveza samostalnih sindikata Opštine Zaječar, dana 25.02.2009. godine, održan je zajednički sastanak predsednika i sekretara Veća saveza samostalnih sindikata opština Zaječar, Knjaževac, Bor, Majdanpek, Negotin, Svrljig i povereništva Boljevac i Kladovo i predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisava Orbovića

Na dnevnom redu ovog sastanka bilo je upoznavanje predstavnika Veća saveza samostalnih sindikata ovih opština sa aktivnostima u vezi zaključenja Opšteg kolektivnog ugovora, odnosno Sporazuma o daljem razvoju socijalnog dijaloga. U vezi sa tim, predsednik SSS Srbije, upoznao je prisutne učesnike sastanka da je Unija poslodavaca, najpre, povukla potpis sa Opšteg kolektivnog ugovora, kojim potezom je pokrenuto vraćanje na prethodno stanje kada nema kolektivnih ugovora, da bi, zatim, i ministar za rad povukao potpis sa proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora. Dodatnim aktivnostima SSSS, pripremama za proteste i zaštitu kolektivnih ugovora, razgovorom sa premijerom, velikim brojem pisama upućenim na adrese nadležnih, uspelo se da se dođe do sporazuma u interesu svih građana Srbije, odnosno Sporazuma o daljem razvoju socijalnog dijaloga. Na taj način je vraćen opšti kolektivni ugovor, ali i institucija kolektivnog pregovaranja.

U daljem toku sastanka, predsednik SSSS, upoznao je prisutne učesnike sa Nacrtom Statuta SSSS, da bi potom bila otvorena diskusija o konkretnim rešenjima Nacrta i predlozima učesnika sastanaka.

 

U SSSS održan Okrugli sto

SVETSKA EKONOMSKA KRIZA

I NJEN UTICAJ NA PRIVREDU SRBIJE I ZAPOSLENE

Posledice svetske finansijske i ekonomske krize, koje se sve više osećaju i u  Srbiji, bile su povod za održavanje Okruglog stola u SSSS, na kojem je polazna teza bila da je srpska privreda, u velikoj meri unazađena sankcijama i ratovima, ali i greškama u tranziciji i privatizaciji, čak i bez prevelikog uticaja svetske ekonomske krize, zahteva promišljene mere.

Otvarajući skup predsednik SSSS Ljubisav Orbović je naglasio da se, iako se za krizu zna više meseci, tek poslednjih dana govori  o merama i planovima Vlade, a ne samo o efektima i potezima vlada industrijski razvijenih zemalja. "Okretanje sebi i rešavanju domaćih problema, pozitivan je znak, odnosno znak da smo shvatili ozbiljnost krize koja nas neće mimoići i činjenicu da iz nje nećemo profitirati, već će nas itekako pogoditi. Poređenja i nekritička, doslovna primena tuđih recepata neće nam pomoći, jer naša kriza je specifična, koliko nova, toliko nastavak višegodišnje duboke krize", rekao je Orbović.

Savetnik premijera Srbije dr Jurij Bajec je između ostalog naglasio da će, "ako program vladinih mera za prevazilaženje efekata ekonomske krize pokaže rezultate, verovatno biti proširen, ali i nastavljen u narednom periodu, te i da će sve zavisiti i od toga za koliki broj preduzeća će banke proceniti da mogu da dobiju kreditna sredstva. Bajec je najavio i da će država pripremiti dopunski socijalni program koji će se, pre svega, odnositi na preduzeća u restrukturiranju, ali nije  precizirao o kojem iznosu je reč. 

                "Ono što bi bilo najgore je da čekamo pola godine, (da vidimo) šta će se dogoditi. Treba razgovarati i reagovati dnevno", rekao je Bajec.

Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićević najavila je da to ministarstvo priprema socijalni program mera i da će sa njim u javnost izaći "vrlo brzo".

                "Ministarstvo priprema socijalni program i predloge za rešavanje i ublažavanje tih problema i vrlo brzo će ti predlozi biti dati na razmatranje vladi i socijalno-ekonomskom savetu", kazala je ona i navela da će visina opredeljujući sredstava za taj paket zavisiti od budžeta.

 

Predstavnici Asocijacije poslodavaca i preduzetnika posetili SSSS

OPREZNO I PO ZAKONU

U petak, 13. februara, predsednik SSSS Ljubisav Orbović sastao se sa predstavnicima Asocijacije poslodavaca i preduzetnika, novoformiranog udruženja poslodavaca Srbije. Predstavljajući svoj statusni profil predstavnici APPS istakli su da, budući da imaju, pored individualnih i 82 kolektivna člana, u skladu sa Zakonom o radu zadovoljavaju kriterijume za reprezentativnost na nivou Republike.

„Predstavnici SSSS u Odboru za utvrđivanje reprezentativnosti, koji funkcioniše u okviru Ministarstva rada i socijalne politike, redovno prisustvuju sastancima i rade isključivo u skladu sa Zakonom o radu, što znači da, sa naše strane nema opstrukcije, kako se u poslednje vreme spekuliše. I ubuduće ćemo insistirati na primeni kriterijuma koje Zakon definiše, što znači da će vaša i reprezentativnost ostalih zainteresovanih biti zvanično dokazana i priznata, ukoliko iste zadovoljite, ponavljam u skladu sa Zakonom. Naše iskustvo pokazuje da je bilo pokušaja da se podaci o broju članova falsifikuju i to nameće opreznost, ali naš je interes da u pregovorima o pitanjima od značaja za Srbiju, njenu privredu i građane učestvuju zaista reprezentativni i odgovorni predstavnici kako sveta rada, tako i sveta kapitala. Polazimo od pretpostavke da je zajednički cilj da se dogovorimo, ma koliko pregovori bili teški, dugotrajni, ali da po postizanju dogovora, isti realizujemo“, rekao je tom prilikom Orbović, ističući spremnost Saveza da sarađuje sa svim poslodavačkim asocijacijama po pitanjima zaštite prava zaposlenih i članova.

 

Predsednik i potpredsednik SSSS u Jagodini

SPASEN INSTITUT KOLEKTIVNOG PREGOVARANJA

Na poziv predsednika Opštinskog veća Jagodine Miroslava Gajića, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i potpredsednik Dragan Zarubica su  12. februara 2009. godine obišli Jagodinu, Paraćin i Ćupriju, ali i  prisustvovali sednicama organa tri opštinska veća.

Tokom boravka predsednik je upoznat sa problemima sa kojima su suočeni zaposleni i sindikati, počev od loših privatizacija koje za posledicu imaju drastično smanjenje broja zaposlenih i dalje propadanje preduzeća i privrede regiona. I pored dobre saradnje sa inspekcijskim organima prilikom utvrđivanja neregularnosti, zbog dugotrajnih sudskih sporova, ali i odbijanja poslodavaca da postupe u skladu sa presudom u korist zaposlenih, problemi se umnožavaju. „Na početku procesa privatizacije, bili smo svesni da nas očekuju problemi, ali smo se nadali i postepenom oporavku privrede, početku privređivanja, rastu proizvodnje“, rekao je Orbović. „Na žalost, rezultat je brdo problema i nikako napred“.

Govoreći o aktivnostima SSSS, predsednik Orbović je istakao značaj potpisanog Sporazuma o nastavku socijalnog dijaloga.

„Naš cilj bio je da Opšti kolektivni ugovor ostane na snazi, jer znači opstanak čitavog sistema kolektivnih ugovora i instituta kolektivnog pregovaranja. U tom smislu, Veće SSSS je donelo odluku da se, kroz dijalog i sporazum ili, ukoliko oni izostanu, protestom, moramo izboriti za važenje OKU, jer to je, složićete se, više nego što su zaposleni u Srbiji imali do njegovog potpisivanja. Značajno je i to što iz Sporazuma proističe obaveza, u kratkom roku, potpisivanja granskih kolektivnih ugovora, i poštovanja postojećih potpisanih kolektivnih ugovora. Na osnovu toga ćemo ocenjivati poštovanje ne samo potpisanog Sporazuma, već i odgovornost svih potpisnika. Ako se ne poštuje dogovoreno, a to ćemo brzo utvrditi na osnovu toka granskih pregovora i zaključivanja granskih kolektivnih ugovora, nemamo razloga da čekamo istek od 5 meseci za pregovore o primeni zamrznutih članova, realizaciju OKU ćemo tražiti primenom ostalih legalnih metoda sindikalne borbe. I niko nas ne može optužiti da nismo bili za dijalog, dogovor ili kompromis, da smo naneli štetu ionako krhkoj privredi ili doprineli, zbog zahteva koje smo izneli, porastu inflacije i ugrožavanju makroekonomske stabilnosti. Pored ovog zadatka, čeka nas još jedan, ne manje značajan, da vratimo poverenje u našu organizaciju, da je ojačamo, da budemo solidarniji i hrabriji. Kada to kažem mislim pre svega na ličnu hrabrost i odgovornost svih, posebno sindikalnih funkcionera na svim nivoima organizovanja. Tekstovi kakav je nedavno u listu Večernje novosti objavljen, iako zlonamerni, neargumentovani, tendenciozno napisani po nalogu onih kojima snažan sindikat smeta, unosi veliki nemir među naše članove i zaposlene. Zadatak je svih nas da objasnimo suštinu dostignutog, a to nije mali uspeh, i na taj način demantujemo neistinite i, ponavljam zlonamerne, pokušaje da se sindikat degradira, naglasio je predsednik Orbović.

Izražavajući zadovoljstvo zbog konstutuisanja opštinskog veća i izbora predsednika u Ćupriji, predsednik je ponudio pomoć u prevazilaženju postojećih problema kako bi se ovo Veće u što kraćem roku potpuno stabilizovalo i otpočelo sa kvalitetnim radom u interesu članova.

 

DEMANTI

NAPISA OBJAVLJNOG U VEČERNJM LISTU „NOVOSTI“

POD NAZIVOM „KAIŠ VEĆ PRITEGNUT“ DANA 11. FEBRUARA 2009. GODINE

 Dana 11. februara 2009. godine u Večernjem listu „Novosti“ objavljen je napis pod naslovom „KAIŠ VEĆ PRITEGNUT!“ i nad naslovom „JUČE, POSLE DUGOG PREGOVARANjA POČELA PRIMENA „ZAMRZNUTIH ODREDBI OPŠTEG KOLEKTIVNOG UGOVORA“, potpisanog sa D.Č.

Autor pomenutog napisa (u daljem tekstu: D.Č.) izneo je niz netačnosti.

U tekstu se navodi: „U narednih šest meseci poslodavci neće imati obavezu da zaposlenima obezbede uvećanu zaradu za vreme: rada na dan praznika, rada noću i za minuli rad“.

Navedena tvrdnja apsolutno je neistinita. Naime, u periodu u kome je privremeno odložena primena određenih odredaba Opšteg kolektivnog ugovora, po automatizmu primenjuju se odgovarajuće odredbe Zakona o radu, kao i odgovarajuće odredbe već zaključenih kolektivnih ugovora i već zaključenih posebnih kolektivnih ugovora za pojedine grane i delatnosti.

Prema članu 108. Zakona o radu zaposleni ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, i to:

1)                   za rad, na dan praznika koji je neradni dan – najmanje 110% od osnovice;

2)                   za rad noću i rad u smenama, ako takav rad nije vrednovan pri utvrđivanju osnovne zarade – najmanje 26% od osnovice;

3)                   po osnovu vremena provedenog na radu, za svaku punu godinu rada ostvarenog u radnom odnosu (minuli rad – 0,4% od osnovice).

Međutim, ako su u kolektivnim ugovorima kod poslodavca i posebnim kolektivnim ugovorima utvrđeni veći procenti od onih predviđenih zakonom, zaposlenima se obračunavaju iznosi koji su za njega povoljniji.

Kada iste odredbe Opšteg kolektivnog ugovora stupe na snagu, zaposleni će, pored ostalog, imaće veća prava od prava utvrđenih Zakonom i to:

1)                   za rad, na dan praznika koji je neradni dan –  najmanje 120% od osnovice;

2)                   za rad noću i rad u smenama, ako takav rad nije vrednovan pri utvrđivanju osnovne zarade – najmanje 30% od osnovice;

3)                   po osnovu vremena provedenog na radu za svaku punu godinu rada ostvarenog u radnom odnosu – 0,5% od osnovice.

Podsećamo da prema članu 8. Zakona o radu, kolektivnim ugovorima mogu se utvrditi veća prava i povoljniji uslovi rada od prava i uslova rada utvrđenih Zakonom, kao i druga prava koja nisu utvrđena Zakonom, osim ako Zakonom nije drugačije određeno. Odloganjem primene određenih odredbi Opšteg kolektivnog ugovora ostaju na snazi i primenjuju se sve odredbe Zakona o radu.

D.Č. u tekstu navodi: „Odredbe, čija primena je privremeno odložena, odnose se na isplatu: toplog obroka, regresa i prevoza“.

Odredbe koje se odnose na naknadu troškova prevoza, odnosno za dolazak i odlazak sa rada, ne nalaze se u Opštem kolektivnom ugovoru , a podsećamo da članom 118. Zakona o radu, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, zaposleni imaju prava na prevoz, u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju.

Prema Sporazumu o daljem razvoju socijalnog dijaloga (u daljem tekstu Sporazum), koji su dana 30. januara 2009. godine zaključili Vlada Republike Srbije, Unija poslodavaca Srbije, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, učesnici Sporazuma između ostalog, „preduzeće mere i aktivnosti da se zaključeni kolektivni ugovori kod poslodavca poštuju i zaposlenima obezbedi stečeni nivo prava“.  To, između ostalog znači, da će u kolektivnim ugovorima kod poslodavca odredbe koje se odnose na naknadu troškova ishrane u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora i druge odredbe, i dalje ostaju na snazi. Treba reći da u kolektivnim ugovorima kod poslodavca, koji su već zaključeni, iznosi pomenutih naknada troškova, ostaju i dalje.

Potpisnici Sporazuma, pored ostalog, saglasni su da se posebni kolektivni ugovori o kojima su vođeni pregovori, zaključe u roku od 30 dana, od dana njegovog zaključivanja, a da socijalni partneri započnu pregovore za zaključivanje ostalih posebnih kolektivnih ugovora.

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije, na sednici održanoj 30. januara 2009. godine, donelo je Odluku da minimalna zarada bez poreza i doprinosa za period januar – jun 2009. godine iznosi 87,00 dinara (neto po radnom času), što je za 9 dinara ili za 11,5% više od zarade koja je važila za period jul – decembar 2008. godine. Minimalna zarada zaposlenog u narednih šest meseci, koji u toku meseca bude ostvario 174 radna časa, iznosiće 15.138 dinara.

Podsećamo da Opšti kolektivni ugovor, nakon mukotrpnih dugogodišnjih pregovora, zaključen 29. aprila 2008. godine daje zaposlenima veća prava od prava predviđenih Zakonom, a takođe osigurava i dodatna prava koja nisu sadržana u Zakonu o radu.

Odlaganjem primene određenih odredbi Opšteg kolektivnog ugovora, na snazi i dalje preostaje značajan broj odredbi, koje na kvalitetniji način uređuju pitanja iz radnog odnosa, nego što je to regulisano Zakonom o radu. Naime, Ministar za rad i socijalnu politiku, doneo je Odluku da se Opšti kolektivni ugovor primenjuje na sve poslodavce na teritoriji Republike Srbije, koja je stupila na snagu 11. februara 2009.godine.

Beograd, 11.02.2009.god.

Odeljenje za pravno-ekonomska

i socijalna pitanja

Šef odeljenja

Saud Šećeragić

Predsednik SSSS  obišao Opštinsko veće u Vrnjačkoj Banji

SPASEN  OKU I KOLEKTIVNO PREGOVARANJE

Nastavljajući praksu obilaska i prisustva sednicama organa opštinskih veća, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije je, na poziv predsednika Ljubomira Rakezića, prisustvovao sednici Opštinskog veća Vrnjačka Banja.

Predsednik OV je na početku sednice, u izveštaju o radu u proteklih četiri meseca, od dana izbora na mesto predsednika OV, upoznao predsednika Saveza i prisutne članove Veća sa aktivnostima koje su vođene, kao i sa postignutim rezultatima, odnosno sa porastom broja članova, aktiviranjem i izborima u pojedinim sindikalnim organizacijama. „Naš je zadatak da jačamo organizaciju, jačanjem sindikata u svojoj sredini, ali i da dosledno, što ćemo i ubuduće činiti, sprovodimo odluke viših organa SSSS“, rekao je Rakezić u svom izveštaju i planu rada.

Pozdravljajući prisutne, predsednik Orbović ih je ukratko podsetio na hronologiju događaja oko potpisivanja OKU i proširenja njegovog dejstva posle dugotrajnih pregovora.

 „Na žalost, odmah po svečanom potpisivanju, započela je kampanja za povlačenje važnosti potpisanog i za potpuno derogiranje, ne samo odredaba OKU, već šire, rekao bih kampanja za potpuno ukidanje prava sindikata na kolektivno pregovaranje, dezavuisanje kolektivnih ugovora i time, oduzimanje najznačajnijeg instrumenta i sredstva sindikata za zaštitu prava zaposlenih. Zahtevali smo nastavak socijalnog dijaloga, ali istovremeno bili spremni da započenemo sa pripremom i organizovanjem protesta sa ciljem da ne dozvolimo uništavanje instituta kolektivnog pregovaranja i sistema kolektivnih ugovora. Cilj smo postigli kroz intenzivne i teške pregovore koje smo u tom periodu vodili, a koji su rezultirali potpisivanjem Sporazuma o nastavku socijalnog dijaloga. Istina, neke odredbe vezane za finasijska davanja, privremeno su, na šest meseci zamrznute, ali suština je da nismo izgubili Opšti kolektivni ugovor i, što je najznačajnije, kolektivno pregovaranje. Istim Sporazumom, poslodavci su preuzeli obavezu da u kratkom roku sa sindikatima delatnosti potpišu posebne kolektivne ugovore, koji na najbolji način definišu prava zaposlenih, kao i da poštuju potpisane kolektivne ugovore kod poslodavca“ rekao je Orbović. Moram da dodam da ni ja nisam u potpunosti zadovoljan, ali prosto, smatram da je potpisivanje bilo nužno, jer složićete se sa mnom, posledice svetske ekonomske krize biće daleko veće nego što sa ovog aspekta možemo da predvidimo, čak, nije mali broj analitičara koji tvrde da će kriza biti veća od one koja je uzdrmala svet 30-tih godina prošlog veka i bojim se da bi naše nepristajanje na Sporazum, najpre zloupotrebili poslodavci otpuštajući zaposlene i kriveći sindikate. Preostaje nam da pratimo realizaciju potpisanog, sprovođenje najavljenih mera Vlade RS, u cilju očuvanja nivoa zaposlenosti, da štitimo prava zaposlenih, pre svega štiteći osnovno, pravo da rade“, obrazložio je predsednik Orbović.

U razgovoru koji je usledio, prisutni predsednici sindikalnih organizacija upoznali su predsednika sa konkretnim problemima sa kojima su suočeni, uključujući i molbu da se pokrene inicijativa da se, na nivou Republike, prava trudnica i porodilja izjednače sa pravima koja one imaju u Beogradu. Posle sednice održana je konferencija za novinare na kojoj je predsednik ukratko izložio kako dosadašnje tako i planirane aktivnosti.

Tokom boravka, predsednik Saveza se susreo sa predsednikom opštine, Zoranom Seizovićem. Gospodin Seizović je upoznao predsednika sa problemima u opštini, pre svega sa činjenicom da je na evidenciji Službe za zapošljavanje gotovo četiri hiljade nezaposlenih. „Problem velikog broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi biće rešen socijalnim programom, a interes nam je da se HTP Fontana što pre uspešno privatizuje ili da država u nju investira, jer upravo od poslovanja ovog preduzeća zavisi ukupni privredni razvoj Banje“, rekao je Seizović. Bez obzira na nedostatak sredstava u budžetu opštine, sprovedeno je nekoliko programa pomoći najsiromašnijim porodicama, uključujući i bespovratnu materijalnu pomoć, besplatne komunalne usluge, zatim pomoć porodicama sa više dece, a učenicima obezbeđen prevoz i školske putne legitimacije.

Opštinsko veće SSS Vrnjačka Banja, uz podršku SSSS, svoj doprinos razvoju privrede opštine i ubuduće će davati organizovanjem seminara, konferencija, tematskih skupova i sportskih susreta u Banji. „Dijalog između sindikata i lokalnih vlasti bio je, do sada, redovan. Očekujem da će se i u narednom periodu nastaviti u okviru lokalnog Socijalno ekonomskog saveta“, istakao je predsednik OV, Ljubomir Rakezić.

 „Jedino rešenje, koje bi dovelo do otvaranja novih radnih mesta i predstavljalo dugoročno rešavanje problema nezaposlenosti, koje bi omogućilo mobilnost radne snage i time prirodno apsorbovanje viškova, jeste oporavak i razvoj privrede. A preduslov su investicije, a ne štednja“, rekao je predsednik Orbović. Zahvaljujući domaćinu na dobrodošlici, predsednik Orbović je izrazio nadu da će SES na nivou opštine u kratkom roku otpočeti sa radom, jer cilj je zajednički: dobrobit zaposlenih i građana Banje i poželeo puno uspeha u radu i prevazilaženju teškoća.

 

Socijalni partneri pronašli kompromis

 DEO OKU ZAMRZNUT NA ŠEST MESECI

Sporazum

Aneks2

Odluka o primeni OKU

Preporuka

Opšti kolektivni ugovor ponovo važi.

Na sednici Socijalno ekonomskog saveta, održanoj 30. januara 2009. godine posle teških i dugotrajnih pregovora postignut je kompromis  uz ustupke svih socijalnih partnera i potpisan sporazum o nastavku socijalnog dijaloga. Sa stanovišta sindikata poseban značaj ima činjenica da činom potpisivanja sporazuma institut kolektivnog pregovaranja i sistem kolektivnih ugovora nije obezvređen i ugašen, i da se u Srbiji nastavlja socijalni dijalog kao jedini način za dugoročno rešavanje problema.

 Privremeno zamrzavanje jednog broja odredaba Opšteg kolektivnog ugovora, koji se odnose na finansijska davanja, kompromis je koji je Sindikat morao da prihvati kako bi se u uslovima ekonomske i finansijske krize očuvao nivo zaposlenosti i doprinelo manje bolnom prevazilaženju efekata iste. Zamrzavanje primene, u skladu sa potpisanim Aneksom 2 OKU, oročeno je na šest meseci, što suštinski znači da sindikat nikako ne odustaje od zahteva da oni koji rade imaju daleko veći korpus prava, uključujući pravo na topli obrok, regres i ostale nadoknade proistekle iz rada. Značajno je i to što su potpisivanjem sporazuma poslodavci preuzeli obavezu da se u kratkom roku završe pregovori i potpišu posebni kolektivni ugovori, koji će na najbolji način zaštititi prava zaposlenih u granama delatnosti imajući u vidu specifičnosti svake od njih. Savez samostalnih sindikata Srbije će u narednomperiodu neprekidno pratiti primenu odredaba Sporazuma i OKU i insistirati na realizaciji dogovorenog. Ukoliko se dogovoreno ne poštuje, sindikat je spreman da upotrebi sva legitimna i raspoloživa sredstva sindikalne borbe. Na sednici je, pored sporazuma o nastavku socijalnog dijaloga i Aneksa 2 OKU, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ponovo potpisao Odluku o proširenju dejstva OKU na sve zaposlene u Srbiji.

Ugovorena je visina zagarantovane minimalne zarade, koja će u prvoj polovini ove godine iznositi 87 dinara po radnom času.

Ističući da je član 28 Zakona o budžetu u suprotnosti sa tekstom Sporazuma o nastavku socijalnog dijaloga, te da je za Sindikat neprihvatljivo da po potpisivanju Sporazuma isti ostane na snazi, na zahtev SSSS sa sednice Socijalno ekonomskog saveta upućen je predlog Vladi Srbije da se pokrene postupak i najkasnije do rebalansa budžeta predmetni član izbriše iz Zakona.

 

 

Predsednik i sekreter SSSS u "Dunav ad-Grocka"

DRŽAVA DA SMANJI TROŠKOVE I STABILIZUJE KURS

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović i sekretar Veća Slavica Savić razgovarali su, u sredu 28.1.2009. godine, sa predsednikom sindikata i poslovodstvom tekstilnog preduzeća „Dunav ad-Grocka“.

Predsednik sindikata preduzeća, Vladimir Marinković je ponosno naglasio da su svi zaposleni u preduzeću članovi samostalnog sindikata, te da je prvi kolektivni ugovor na nivou preduzeća, koji je istovremeno prvi pojedinačni kolektivni ugovor u Srbiji, potpisan 25. septembra 1991. godine, da se redovno pregovara i važnost ugovorenog poštuje.

Imajući u vidu činjenicu da je u preduzeću 1996. godine bilo 560 zaposlenih, a da je njihov broj smanjen na optimalnih 128, kao i to da se SSSS, od početka procesa privatizacije u Srbiji, zalagao za produktivno upošljavanje tehnoloških viškova, predsednika Orbovića je interesovao realizovani socijalni program.

Odgovarajući na pitanje, domaćini su istakli da se za dobrovoljni odlazak iz preduzeća odlučilo 130 radnika. Uz pomoć pri pokretanju sopstvene proizvodnje i malih kućnih preduzeća kupovinom 27 mašina za ovu namenu, matično preduzeće pružilo je i pruža pomoć pri plasmanu njihovih proizvoda, a mašine su otplaćene iz ostvarenih profita. Time su, na najbolji način, zbrinuti svi bivši zaposleni, a preduzeća uspešno rade, koristeći u proizvodnji sirovine iz proizvodnog programa preduzeća. Na ovaj način uspostavljena je bliska kooperantska saradnja u obostranom interesu. Tokom boravka, predsednik i sekretar su posetili preduzeće, čija je vlasnica, bivša radnica preduzeća, deset puta uvećala proizvodnju i uposlila nove radnike.

Polazeći od dugogodišnjih problema sa kojima je suočena tekstilna industrija, i dodatno, uticaju svetske ekonomske krize na izvozno orjentisana preduzeća, razgovarano je o merama Vlade koje bi pomogle u prevazilaženu krize u ovom sektoru. Po mišljenju domaćina, nestabilan kurs, izuzetno visoka referentna kamatna stopa i skupa država problemi koji otežavaju poslovanje naročito izvozno orijentisanih preduzeća, kakvo je Dunav ad Grocka. Država mora da smanji svoje troškove i stabilizuje kurs, čak ga zamrzne na određeno vreme, uz uslov da nema poskupljenja, naglasio je direktor, Petar Stojanović.

Zatim, problem velikog broja onih koji rade na crno nije karakteristika samo tekstilne grane, već i drugih sektora privrede. Preduslov za trajno rešavanje ovog problema, je smanjenje poreza i doprinosa i strogo sankcionisanje poslodavaca koji ne prijavljuju radnike, čime bi se proširio front onih koji plaćaju i, praktično, uvećala masa sredstava koja se po ovom osnovu sliva u budžet.

 

 


Ova prezentacija je optimizovana za rezolucije od 800x600px i više, kao i za sve čitače novije generacije
Verzija na Srpskom English version >