Uvodna strana

 

  :::Savez samostalnih sindikata Srbije  ::: Veće SSSS je jednoglasno donelo Odluku o stupanju u generalni štrajk 29. aprila 2009. i organizovanju protesta zaposlenih u Srbiji ::: 

 
 

29.april 2009.

GOVOR PREDSEDNIKA SSS SRBIJE

LjUBISAVA ORBOVIĆA

Sindikalna braćo i sestre!

Zaposleni, nezaposleni, penzioneri!

Građani Srbije!

Okupili smo se danas, na ovom sindikalnom trgu, odlučni u nameri da kažemo, DOSTA, pogrešnim, sporim i nedovoljnim potezima Vlade, sa teškim i katastrofalnim posledicama!

Dosta je dodatnih oporezivanja građana, dosta je zamrzavanja plata i penzija, dosta je otpuštanja, poskupljenja i umanjenja prava!

Dok na jednoj strani traje neverovatna korupcija i bezočna  krađa, dok tajkuni uz pomoć pojedinaca i partija na vlasti nesmetano uvećavaju svoje enormno bogatstvo, dok su javna preduzeća pretvorena u stranačke feude, na drugoj strani - ogroman broj građana Srbije, gurnut je u beznađe, u bedu i siromaštvo, u kome ne zna kako će dočekati sutrašnji dan......

Preuzmi GOVOR (.pdf)

 

29.april 2009.

Održan protest dvadesetak hiljhada članova SSSS

DOSTA

Radnicima je odavno jasno da su u teškom položaju zbog višegodišnje domaće kriuze, lutanja, odlaganja, nezainteresovanosti, nemoći i neznanja političke elite da ponudi pravo rešenje

 

Radnički protest u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije kojem su se pridružili i članovii Udruženih sindikati Srbije – Sloga, poslednja je opomena vlasti da su radnici, penzioneri i građani  nezadovoljni njenim lošim i nedovoljnim potezima koji po državu, privredu i zaposlene imajau katastrofalne posledice, poručili su danas učesnici ovog skupa koji je otpočeo u pet do dvanaest.

Nakon što je intoniranja Internacionala, okupljenim radnicima obratio se Dragan Zarubica, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije koji je, pozdravljajući “probuđenu Srbiju”, pred bezmalo 20.000 učesnika radničkog protestnog okupljanja, rekao da je cilj ovog skupa da Vladi ukaže i opomene je da su radnici nezuadovoljni zbog sve lošijeg materijalno – socijalnog položaja, sve većeg siromaštva, pljačke i otimačine fabrike i poljoprivrednog zemljišta.  

- Prodali su nam fabrike koje se sada zatvaraju, otpuštaju radnike koji rade kao robovi, bez zarada koje ne primaju po više godine, bez zaštite na radu, bez socijalnog i penzijskog osiguranja i to sve pod izgovorom privatizacije, tranzicije i svetske ekonomske krize, rekao je Zarubica.

Navodeći da se ne vidi kraj spisku propalih i nestalih fabrika koje su nekada bile pokretači razvoja regiona i cele Srbije, Zarubica je upozorio:

- Gospodo, ne poštujete zakone koje donosite, kolektivne ugovore, sporazume i dogovore, jer vama ništa nije sveto. Samo lažete i obmanjujete zaposlene i građane Sebije.

Poručivši da radnici i građani žele socijalno odgovrnu državu, Željko Veselinović, čelnik Udruženih sindikata Srbije Sloga, pozvao je sve sindikate da se ujedine u borbi za odbranu radničkih prava, i za više rada i pristojnog života od zarada.

- Nažalost, nekim sindikalistima više odgovara da se slikaju, kritikuju ovo radničko okupljanje ili da otvaraju sirotinjske prodavnice, kao da im je u interesu da u Srbiji bude što više siromašnih. Mi smo ovde i ponovo pozivam sve sindikate da nam se pridruže, da zahtevamo socijalno odgovornu vlast koja će poštovati radnička prava i koja neće oporezivati siromašne i srednji sloj građana, već one koji su se obogatili preko radničkih leđa.  

I dok su se na Trgu Nikole Pašića čule pištaljke, uz povike, “lopovi”, “dole vlada”, “dosta nam je laži”, do usijanja dovele su reči Njegoša Potežice, potpredsednika Veća SSSS. On je naveo da socijalni partneri sindikatu obećavaju, ali da obećanja ne ispunjavaju, a da s privredom i radnicima Srbije eksperimentišu.

- Zbog takvog odnosa države ovdašnja privreda je na kolenima, ne poštuju se zakoni i kolektivni ugovori, a radničke zarade kasne mesecima, pa i godinama, a pojedini predstavnici vlasti čak i zahtevaju da se radni sporovi pred sudom odlože u fijoke, podsetio je Potežica i dodao da to sindikat neće dopuustiti i da će se boriti svim sredstvima da se u Srbiji poštuju radnička i građanska prava.

- Dosta je dodatnih oporezivanja građana, dosta zamrzavnja plata i penzija, dosta je otkaza, poskupljenja i umanjivanja prava, poručio je Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Upozorivši da je radnički gnev ogroman zbog korupcije, bezočne krađe preduzeća, sprege politike i kriminala, zbog ogromne nezaposlenosti koja nezadrživo raste, Orbović je naveo da su prozirni pokušaji političara da radnike ubede da je za recesiju kriva globalna ekonomska kriza.

- Radnicima je odavno jasno da su u teškom položaju zbog višegodišnje domaće kriuze, lutanja, odlaganja, nezainteresovanosti, nemoći i neznanja političke elite da ponudi pravo rešenje, rekao je Orbović.

Upoređujući Srbiju s brodom u magli i to bez kapetana i kormilara, predsednik SSSS je Vladi poručio da je ovaj skup poslednje upozorenje za nju, pa bi morala odmah odgovorno da počne da radi svoj posao – da “pristupi zadatku i spreči kolaps Srbije”. Po njegovoj oceni ne postoji ni jedan razlog ili opravdanje za mirenje s ovako teškom situacijom, a Vladi i svim političarima je još jednom citirao slogan skupa: “Ako ne ide napčbolje, nek izađu napolje!”. Na kraju on je dodao i da su jedini argumenti koje poslodavci razumeju i poštuju, sindikalna snga, masovnost i solidarnost.

 

 

Podrška

 

Telegrame podrške SSS povodom današnjeg protesta u Beogradu uputile su kolege iz Međunarodne konfederacije sindikata, Saveza slobodnih sindikata Slovenije, Nacionalnog saveza sindikata Mađarske, Demokratske federacije Kipra, Generalne konfederacije radnika Grčke, Generalne konfederacije radnika Italije, Savez sindikata Crne Gore, Savez sindikata Makedonije, Savez sindikata Hrvatske, Generalne unije radnika Španije, Sindikat hemije i nemetala Makedonije, Regionalna mreža sindikata energetike Jugoistočne Evrope, Nezavisni sindikat policije.

 

 

 

Maršruta

 

Sa Trga Nikole Pašića, učesnici mirnog protesta uputili su se prema Skupštini Srbije i oko nje napravili simboličan prsten. Ispred kolone, sindikalni lideri nosili su transparent s porukom “Ako ne ide nabolje, neka izađu napolje!”. Kolona je potom krenula Vlajkovićevom, ka Terazijama i zastala ispred Agencije za privatizaciju koju su sindikalisti prozvali Topalovićem srpske privrede i koju smatraju najvećim krivcem za lošu – burazersku i pljačkašku privatizaciju.

Nakon toga, ulicom Kralja MIlana, učesnici protesta krenuli su ka zdanju Vlade Srbije, da bi članovima premijeru Srbije i članovima njegovog kabineta poručili da u njih nemaju poverenja.

 

   

27.april 2009.

PREDSEDNICIMA VEĆA SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA

POKRAJINA, GRADOVA, OPŠTINA I ZA VIŠE OPŠTINA

 

PREDSEDNICIMA SAMOSTALNIH SINDIKATA,

ODNOSNO SINDIKATA GRANA I DELATNOSTI

 

PREDMET:   Informacije o Protestu za 29. april 2009. godine

            Poštovani,

                U vezi organizovanja i učešća u Protestu koji organizuje Savez samostalnih sindikata Srbije, za 29. april 2009. godine, dajemo vam sledeće dodatne informacije:

Preuzmi INFORMACIJE (.pdf)


22.april 2009.

Još SEDAM dana do PROTESTA

MATERIJALI

 

ODLUKA O PROTESTU (.pdf)

ODLUKA O GENERALNOM ŠTRAJKU (.pdf)

LETAK (.pdf)

DODATNE INFORMACIJE I UPUTSTVA (.pdf)


15.april 2009.

 Odluke VSSSS

PROTEST U BEOGRADU 29. APRILA 2009.

Na osnovu člana 2. i 3. Zakona o štrajku ("Sl. list SRJ",br 29/96 i "Sl. glasnik RS" 101/05) i čl.2. Zakona o okupljanju građana ("Sl. glasnik RS, br. 51/92, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005) i čl.14. Statuta SSSS, Veće Saveza samostalnih sindikata Srbije, na sednici odžanoj 3. aprila 2009. doneo je odluke:

 

ODLUKA O PROTESTU (.pdf)                                                                 ODLUKA O GENERALNOM ŠTRAJKU (.pdf)


      

 
Ova prezentacija je optimizovana za rezolucije od 800x600px i više, kao i za sve čitače novije generacije